Šećer 5

Razina glukoze u krvi jedan je od pokazatelja postojanosti unutrašnjeg okruženja, odražava ispravnost metaboličkih procesa, a gotovo čitav endokrini sistem i mozak uključeni su u njegovo održavanje.

Smanjenje glukoze u krvi moguće je zbog jedinog hormona - inzulina. Normalno se izlučuje u malim količinama stalno, a kao odgovor na unos hrane, njegovo glavno oslobađanje omogućava glukozi da prodre u stanice i pridruži se reakciji za energiju. Hormoni nadbubrežne žlezde, štitne žlezde i glukagon iz alfa ćelija pankreasa doprinose povećanju glikemije.

Mjerenje glikemije prikazano je svim ljudima u odrasloj dobi i starosti najmanje 1 puta godišnje, a ako je osoba izložena riziku od razvoja dijabetesa, tada češće. Također biste trebali provjeriti nivo šećera u krvi na simptome koji se mogu smatrati prvim znakovima dijabetesa.

Kako se reguliše glukoza u krvi?

Glukoza za ćelije tijela služi kao energetski materijal. Njegov unos u organizam ovisi o tome koliko hrane sadrži ugljikohidrate.

Istovremeno, brzina prodora u krv određuje se strukturom - od jednostavnih ugljikohidrata ona se počinje apsorbirati čak i u usnoj šupljini, a složeni se razgrađuju najprije enzimom amilaza, a potom glukoza iz njih također prodire u krv.

Tada stanice koriste dio glukoze za biohemijske reakcije, a većina se skladišti u jetri kao glikogen koji se koristi za povećani fizički ili mentalni stres, nedostatak prehrane.

Takođe, regulacija glikemije provodi se takvim mehanizmima:

  • Ulazak tkiva ovisnog o insulinu (jetra, mišići i masno tkivo) u ćeliju dolazi nakon povezivanja inzulina sa određenim receptorom.
  • Raspad glikogena i stvaranje novih molekula glukoze u jetri regulira inzulin.
  • Proizvodnja inzulina i apsorpcija glukoze u tkivima ovisi o funkcioniranju neuroendokrinog regulatornog sustava: hipotalamusa i hipofize, kao i gušterače i nadbubrežne žlijezde.

S povećanjem glukoze u krvi povećava se i izlučivanje inzulina. To se događa direktnom stimulacijom molekula glukoze otočnih ćelija pankreasa. Drugi način utjecaja na oslobađanje inzulina je aktiviranje receptora u hipotalamusu, koji su osjetljivi na nivo glukoze.

Inzulin zapovijeda jetri da sintetiše glikogen iz glukoze u krvi, a ćelije da ga apsorbiraju. Kao rezultat toga, šećer u krvi opada. Antagonist inzulina je drugi hormon pankreasa (glukagon). Ako se razina glukoze smanji, tada glukagon ulazi u krvotok i aktivira razgradnju zaliha glikogena i stvaranje nove glukoze u jetri.

Hormoni iz nadbubrežne medule, koji uključuju norepinefrin i adrenalin, glukokortikoidi iz korteksa, imaju slične efekte kao glukagon. Hormon rasta i tiroksin (hormon štitnjače) takođe mogu povećati glikemiju.

Odnosno, svi hormoni koji se oslobađaju tokom stresa, povećana aktivnost simpatičkog živčanog sustava povećava šećer u krvi, a visok ton parasimpatičkog odjela ima suprotan (snižavajući) učinak.

Stoga, duboka noć i rano jutro usred prevladavajućeg parasimpatičkog uticaja, najniža razina glukoze.

Glukoza u krvi

Prva metoda istraživanja šećera izvodi se nakon 8-satne pauze u obrocima, uglavnom ujutro. Prije studije ne možete piti kafu, pušiti, baviti se sportom. Analiza se može provesti u bilo kojoj laboratoriji ili samostalno kod kuće.

Da biste to učinili, morate kupiti prijenosni uređaj - glukometr. To je analizator sa skupom skarifikatora za probijanje prsta i test traka na koje se nanosi krv. U sterilnim uslovima morate probušiti jastuk prstena ili srednjeg prsta. Ruke se prethodno isperu u vrućoj vodi sa sapunom.

Mjesto probijanja temeljno se osuši tako da voda ne iskrivi rezultat analize. Mali jastuk probijen je lancetom na bočnoj strani prsta za 2-3 mm, prva kap krvi se ne koristi, a druga se nanosi na test traku. Stiskanje prsta treba biti slabo da tekućina iz tkiva ne uđe u krv.

Procjena rezultata ispitivanja krvi provodi se prema sljedećim kriterijima:

Ako postoji sumnja u dijagnozu, kao i granične vrijednosti, prisustvo simptoma koji ukazuju na dijabetes melitus, pacijentu se testira opterećenje glukozom. Pacijenti se upućuju na njega s znakovima ateroskleroze, uporne hipertenzije, gojaznosti, polineuropatije nepoznatog porijekla i uz produženu upotrebu hormonskih lijekova.

Za provođenje testa za tri dana, pacijent se mora pridržavati svoje uobičajene prehrane, koordinirati s liječnikom upotrebu lijekova, otkloniti stres, prejedanje i konzumiranje alkohola. Režim pijenja ostaje isti, ali prije ispitivanja moguće je najkasnije 12-14 sati.

Merenje se vrši na prazan stomak, a zatim nakon 60 minuta i dva sata nakon uzimanja 75 g glukoze. Procjenjuje se brzina kojom tijelo može apsorbirati glukozu. Normalni pokazatelji smatraju porast do 7,7 mmol / l. Ako je nakon 2 sata porast glikemije premašio 11,1, to je dokaz u korist dijabetesa.

Pokazatelji smješteni između tih vrijednosti procjenjuju se kao latentni tijek dijabetes melitusa, niske tolerancije na ugljikohidrate. U takvim slučajevima propisana je dijeta koja ograničava jednostavne ugljikohidrate i životinjske masti i profilaktičku upotrebu biljnih lijekova, preduvjet bi trebao biti smanjenje tjelesne težine tijekom pretilosti.

Stope šećera u krvi u djetinjstvu

U krvi male djece smanjenje šećera je fiziološko. To je posebno vidljivo u slučaju prijevremeno rođenog djeteta.

Normalne vrijednosti za novorođenčad kreću se od 2,75 do 4,35 mmol / L, šećer u krvi kod predškolskog djeteta do 5 mmol / L odnosi se na gornju granicu norme, dok ne smije pasti ispod 3,3 mmol / L.

Za školarce se kao granica uzimaju iste granice kao i za odrasle. Ako se u djece na vrijeme otkriva šećer u krvi od 6,2 mmol / L, tada se to naziva hiperglikemija, sve koncentracije glukoze ispod 2,5 mmol / L - hipoglikemija.

Test s opterećenjem glukoze prikazan je kada dijete otkrije pokazatelj 5,5 - 6,1 mmol / l. Glukoza se daje djeci brzinom 1,75 g / kg na kilogram tjelesne težine.

Možete razgovarati o dijabetesu s praznim stomakom od 5,5 i više, a dva sata kasnije iznad 7,7 (sve vrijednosti u mmol / l).

Poremećen metabolizam ugljikohidrata tokom trudnoće

Tijelo žene tokom trudnoće obnavlja se pod utjecajem hormona koji proizvode jajnike i posteljicu, kao i nadbubrežnu koru. Svi ovi hormoni djeluju suprotno od inzulina. Stoga trudnice razvijaju inzulinsku rezistenciju, što se smatra fiziološkom.

Ako razina proizvedenog inzulina nije dovoljna da bi ga prevladali, tada žene razvijaju gestacijski dijabetes. Nakon porođaja dijabetes trudnica nestaje i pokazatelji se vraćaju u normalu. Ali takvi su pacijenti prebačeni u rizičnu skupinu, a pod nepovoljnim uvjetima mogu doživjeti pravi dijabetes tipa 2.

Gestacijski dijabetes obično nije popraćen kliničkim znacima hiperglikemije, ali za dijete je to stanje majke opasno. Ako ne liječite visoku glukozu u krvi, tada se dijete može roditi s poremećajima u razvoju. Najopasnije vrijeme za dijabetes je između 4 i 8 mjeseci gestacije.

Grupa rizika za razvoj dijabetes melitusa uključuje:

  • Žene sa prekomjernom težinom koje su bile prije trudnoće ili brzog rasta u ovom periodu.
  • Dijabetes tipa 2 u bliskoj rodbini.
  • Pobačaj ili mrtvi plod u prethodnim trudnoćama.
  • Anomalije razvoja ili trudnoće s velikim plodom.
  • Policistični jajnik.

Kriteriji za postavljanje dijagnoze su: glikemija na glavi iznad 6,1 mmol / l, a nakon unosa glukoze (test tolerancije glukoze) veći je od 7,8 mmol / l.

Koje patologije mijenjaju razinu šećera u krvi?

Promjene glukoze u krvi možda nisu povezane s patološkim stanjima. Glikemija obično raste nakon jela, posebno ako sadrži jednostavne ugljikohidrate. Povećanje šećera u krvi uzrokuje tjelesne napore jer se u ovo vrijeme troše zalihe glikogena u mišićnom tkivu.

Epizode hiperglikemije povezane s oslobađanjem hormona stresa nastaju kod jakih bolova, u akutnom periodu infarkta miokarda, epileptičnih napada, opekotina s velikim područjem oštećenja.

Otpornost na ugljikohidrate opada s kirurškim liječenjem dvanaesnika ili želuca. To je povezano s činjenicom da se hrana ne zadržava u želucu i brzo ulazi u crijeva, odakle glukoza ubrzava u krvotoku.

Dugotrajno povećanje šećera u krvi, što uzrokuje oštećenje krvnih žila i živčanih vlakana, događa se s razvojem dijabetesa. To je najčešći uzrok hiperglikemije. Genetski poremećaji dovode do šećerne bolesti tipa 1, a virusi, stresovi i poremećaji imunološkog statusa djeluju kao pokretački faktor.

Drugi tip dijabetesa također ima nasljedni faktor u osnovi razvoja, ali karakterističniji je za pojavu u odrasloj dobi ili starosti, s prekomjernom težinom, sa pratećim vaskularnim poremećajima, arterijskom hipertenzijom, aterosklerozom.

Bolesti koje dovode do hiperglikemije (osim dijabetesa) su:

  1. Bolest jetre.
  2. Pankreatitis, rak pankreasa.
  3. Uklanjanje gušterače.
  4. Traumatične povrede mozga.
  5. Thyrotoxicosis.
  6. Hormonske patologije: akromegalmija, Itsenko-Cushingov sindrom, gigantizam, feokromocitom.

Produljeni unos lijekova iz skupine antihipertenzivnih, diuretičkih i psihotropnih lijekova, oralnih kontraceptiva, glukokortikosteroida, tirotropnih lijekova i kateholamina može izazvati smanjenje tolerancije na glukozu.

Sniženi šećer u krvi kod djeteta ili odraslog nije ništa manje opasan, jer je smanjena ishrana moždanih stanica, jaka hipoglikemijska koma može rezultirati smrću. Ovu komplikaciju uzrokuje nepravilna terapija šećerne bolesti ako pacijent prekorači preporučenu dozu inzulina ili preskoči obrok i zloupotrijebi alkohol.

Kombinacija inzulina i upotreba lijekova za snižavanje šećera, aspirina, antibiotika, nekih antidepresiva, antihistaminika mogu uzrokovati neželjeno smanjenje glikemije. Sa unošenjem insulina koji nije ispod kože, može doći do hipoglikemijskog napada koji se može razviti intramuskularno.

Patologije kod kojih pada nivo šećera u krvi uključuju: nekrozu jetre, smanjenu apsorpciju hranjivih sastojaka u crijevima (malapsorpcija), Addisonovu bolest (smanjena funkcija nadbubrežne žlijezde), smanjenu funkciju hipofize, tumor gušterače.

Pri postavljanju dijagnoze moraju se uzeti u obzir prehrambene pogreške, razina fizičkog i stresnog opterećenja, lijekovi i hormonalna razina, posebno kod žena.

Dakle, jedno mjerenje šećera u krvi ne daje potpune informacije o stanju metabolizma ugljikohidrata. Za potvrđivanje dijagnoze propisan je potpuni pregled: detaljan biohemijski test krvi, određivanje glikovanog hemoglobina, analiza mokraće i, prema indikacijama, ultrazvučni pregled.

Šta učiniti ako šećer u krvi poraste? To će opisati stručnjak u videu u ovom članku.

Pogledajte video: 5 namirnica za regulisanje šećera (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar