Med je zdraviji od šećera

Med ima bogat vitamin i mineralni sastav, podstiče metaboličke procese u tijelu i povećava imunitet. Objavljeno na imbf.org

Med ima antibakterijska, imunomodulirajuća, antivirusna, antioksidacijska i druga svojstva korisna za ljudski organizam. Istovremeno, drugi slatki proizvod, šećer, obično se naziva „slatki otrov“, jer tokom života čovjeka nanosi značajnu štetu tijelu. O tome zašto je med mnogo zdraviji od šećera.

Kalorični med

Kalorični sadržaj meda veći je od kalorijskog sadržaja šećera. Žlica prirodnog meda sadrži oko 64 kalorije, dok isti dio šećera sadrži 46 kalorija. No trik je u tome što je med mnogo slađi od šećera. Tako, konzumirajući med umjesto šećera tokom dana, naše tijelo prima oko pola manje kalorija.

Ali oba zaslađivača prilikom prekomjernog konzumiranja mogu dovesti do povećanja kilograma.

Glikemijski indeks meda

Ovaj pokazatelj pokazuje kako hrana utiče na nivo šećera u krvi. Visoki glikemijski indeks proizvoda koji stalno jedemo prijeti dijabetesu, problemima sa težinom i kardiovaskularnim sistemom. Niži je ovaj indeks, sporije tijelo apsorbira šećer, odnosno, takva je hrana zdravija. Glikemijski indeks šećera je 70 jedinica, med u prosjeku 49 jedinica. Jedenje velike količine ugljikohidrata kod dijabetičara može uzrokovati hipoglikemiju - nedovoljno zasićenje glukozom u krvi.

Glavne komponente meda

I med i šećer su ugljeni hidrati koji sadrže glukozu i fruktozu. Inzulin nije potreban za njihovu apsorpciju, tako da nema rizika od preopterećenja gušterače. Jednom u ljudskom tijelu, ove komponente ne zahtijevaju dodatnu obradu u gastrointestinalnom traktu, pa stoga štede određenu količinu energije. Brzo se apsorbuju i apsorbuju gotovo u potpunosti, kao i ostale komponente meda. I fruktoza i glukoza u organizmu se brzo uništavaju i mogu prouzrokovati porast razine šećera u krvi.

Udio glukoze i fruktoze u medu i šećeru različit je. Šećer se sastoji od 50% fruktoze i 50% glukoze. Med sadrži 40% fruktoze i 32% glukoze. Ostatak meda sastoji se od vode, polena, minerala, uključujući magnezijum i kalijum

Rafinirana fruktoza koja se nalazi u zaslađivačima metabolizira jetra i povezana je s pretilošću, masnom hepatozom i dijabetesom.

Med stimulira metabolizam

Nutricionisti preporučuju korištenje meda umjesto šećera ako želite smršavjeti. Voda s limunom i medom ujutro na prazan stomak - ovo je drevni indijski recept za mršavljenje, opisan u Ayurvedi. Takav napitak možete uzimati nekoliko puta dnevno, ali ne ranije od 30 minuta prije obroka. Takođe, med se odlično slaže i sa čajem od mente ili đumbira. Narezane kriške đumbira mogu se jesti sa medom za poticanje metaboličkih procesa.

Med jača imunitet

Med jača imunitet i koristan je kao opće sredstvo za jačanje ljudskog tijela. Med ima blagotvoran učinak na nervnu iscrpljenost, a pomaže kod bolesti srca i stomaka te bolesti jetre. Omekšava sluznicu i zato se preporučuje kod mnogih prehlada. Istovremeno, šećer smanjuje snagu imunološkog sistema za 17 puta. Što je više šećera u našoj krvi slabiji je imunološki sistem. Zašto je dijabetes opasan upravo komplikacijama? Kod dijabetesa dolazi do poremećaja procesa regulacije šećera u krvi u gušterači. I što više toga uđe u krv, tako funkcionira i lošiji naš imunološki sistem.

Uz to, šećer praktično nema korisne hranjive tvari. Naziva se "praznim kalorijama". Med, nasuprot tome, ima bogat vitamin i mineralni sastav. A ako ga pravilno koristite, u stanju je da organizmu pruži sve supstance neophodne za život i zdravlje.

Je li med zaista dobar?

Med je prirodni proizvod koji pčele prave od cvjetnog nektara. Med je u ljudskoj prehrani prisutan od pradavnih vremena, a koristio se još prije 5 500 godina - i kao sastavni dio prehrane i kao terapijski i profilaktički. Danas su najveći proizvođači meda Kina (koja takođe aktivno proučava med na naučnom nivou), Turska, SAD, Rusija i Ukrajina.

Ljudi stalno jedu med - stavljaju u čaj, koriste razna slatka i slana jela u receptima, jedu i tako jednostavno.

Med je vrijedan proizvod, ali nema nikakvih čudesnih svojstava. Proizvod može pomoći poboljšanju zdravlja, ali ne smijete ga jesti radi prevencije ili liječenja.

Takođe vas neće spasiti od viška kilograma - med nema izražena svojstva sagorevanja masti. Naprotiv, vrlo je kaloričan: u 100 g - 330 kcal. Naravno, to je 60 kcal manje nego u šećeru, ali također mnogo.

Med ili šećer?

Dakle, na kraju krajeva, je li med nešto drugo ili je to proizvod vrlo sličan šećeru? Mišljenja se razlikuju.

Ako analiziramo hranjivu vrijednost, vidjet ćemo da oba proizvoda sadrže ugljene hidrate. A to je šećer, a ne drugi predstavnici skupine ugljikohidrata, na primjer škrob ili vlakna.

Glavna razlika - u medu postoje predstavnici monosaharida (glukoze i fruktoze), i saharoze disaharida, a šećer nastaju samo disaharidi (molekule saharoze).

Prosječni glikemijski indeks meda je 60. Prema ovom pokazatelju on se ne razlikuje baš od šećera, jer oba sadrže gotovo isti broj molekula šećera.

Da, manje je šećera u medu nego u stolnom šećeru. Ima više vode, a stolni šećer se kristalizira, odnosno, u njemu je više molekula šećera. Ako čaj dodamo žlicu meda umjesto kašike šećera, općenito dobivamo malo manje šećera. Dugoročno gledano, sigurno će biti koristi - potrošnja šećera će opadati.

Ali ni šećer niti med neće osigurati potrebnu količinu željeza ili vitamina C. Količina minerala i vitamina u medu ne prelazi 3% preporučenih dnevnih doza.

Ako pokušavate smanjiti unos šećera, ne treba se oslanjati na med., preterano ga dodajte dezertima, smatrajući da je med dobar, a šećer loš. Sve je dobro umjereno.

Sastav meda

Pored šećera, med ima i nešto drugo, a upravo to "nešto" daje medu veliku vrijednost.

Prvo, med sadrži veliki broj različitih kiselina (uključujući aminokiseline), pa je pH meda u prosjeku 3,9. Kiseline (u ovom slučaju aromatične) daju medu ukusa. Najviše u medu od glukonske kiseline, ostale organske kiseline prisutne su u manjim količinama.

Za blagotvorno djelovanje meda treba zahvaliti flavonoidima, polifenolima, alkaloidima, glukozidima, različitim enzimima (na primjer katalazom, dijastazom, invertazom) i mnogim drugim spojevima u sastavu ovog pčelinjeg proizvoda.

Ukupno je pronađeno oko 600 isparljivih spojeva u medu koji mu pružaju ljekovita svojstva. Aldehidi, ketoni, ugljikovodici, benzen i njegovi derivati, furani i drugi pripadaju takvim spojevima. Međutim, u pčelinjim slatkišima mogu biti prisutni teški metali poput olova, kadmijuma i arsena.

Flavonoidi i polifenoli su glavni antioksidanti. Tijekom analize ustanovljeno je da u sastavu meda postoji skoro 30 različitih vrsta polifenola.

"Mikro sastav" meda ili onaj koji ne vidimo golim okom i koji ne osjećamo okusnim pupoljcima teško je zamisliti. Ove komponente su odgovorne za činjenicu da med ima zdrava svojstva.

Kada jesti med?

Med se aktivno koristi u tradicionalnoj medicini. Međutim, naučni dokazi su već prikupljeni dovoljno da potvrde njegovu vrijednost. Studije pokazuju
da ovaj pčelinji slatkiš ima antioksidativne, protuupalne i antimikrobne učinke. Korisni su i za prevenciju za smanjenje rizika od bolesti respiratornog trakta, probavnog trakta, srca i krvnih sudova, dijabetesa melitusa i onkologije.

Uključivanjem meda u naš svakodnevni jelovnik, mi nesvjesno promovišemo zdravlje. Međutim, postoje slučajevi kada zdravlje počne propadati, a tada svjesna upotreba ovog pčelinjeg proizvoda može značajno poboljšati dobrobit. Evo nekih slučajeva med može pomoći.

Faringitis i kašalj. Kada grlobolja, kašalj, med može ublažiti neugodne simptome, poboljšati san i smanjiti upalu. Ovo je uočeno u studijama koje uključuju i djecu i odrasle.

Gastroezofagealni refluks. U ovom slučaju, med pomaže u sprečavanju neugodnih simptoma i riješiti se pucanja.

Gastritis i čir na želucu. Med ublažava simptome gastritisa, a takođe smanjuje kiselost želuca i potiče procese ozdravljenja.

Dijabetes melitus. Uz standardnu ​​terapiju, upotreba meda može pomoći poboljšanju stanja oboljelog od dijabetičara snižavanjem razine glukoze, smanjenjem količine homocisteina i C-reaktivnog proteina i normalizacijom količine lipida u krvi.

Onkologija. Med ima svojstva potrebna za pomoć u borbi protiv raka. Ovaj pčelinji proizvod inhibira rast atipičnih ćelija, usporava procese njihove podjele i aktivira imuni sistem. Doze koje se moraju poduzeti za efikasnu borbu protiv raka nisu definirane, tako da se med može jesti kao dodatna terapija protiv raka ili kao profilaksa.

Kardiovaskularne bolesti. Spektar antioksidanata u medu smanjuje rizik od zatajenja srca. Ovaj proizvod potiče širenje koronarnih žila, sprječava stvaranje krvnih ugrušaka, a također smanjuje oksidaciju lipoproteina niske gustoće.

Neurološka oboljenja. Polifenoli u medu smanjuju neuroinflamation u hipokampusu, tj. Teoretski pomažu u održavanju dobre memorije. Med također ima učinak sličan antidepresivima i nootropnim lijekovima, bori se protiv slobodnih radikala, koji mogu negativno utjecati na cijelo tijelo, uključujući i živčani sistem.

Ukupno je pronađeno oko 600 isparljivih spojeva u medu koji mu pružaju ljekovita svojstva.

Ne samo slatko

Med je jedno od najstarijih sredstava za liječenje rana, a u naše vrijeme njegovu učinkovitost u ovom kvalitetu potvrđuju i istraživanja. Američki časopis za kliničku dermatologiju objavljen je pregled studija u kojem se zaključuje kako je med efikasno sredstvo koje ubrzava zarastanje rana: pomaže obnavljanje tkiva i smanjenje upale. Međutim, važno je koji med se koristi.

Mnoge studije su koristile med od manuka, koji ima jedinstvena ljekovita svojstva. Novi Zeland je njegova domovina, jer postoji mnogo stabala manuka s kojih cvjetovi pčele sakupljaju odgovarajući nektar. Manuka med je skup, a mnogi trgovci varaju njegov sastav. Za zacjeljivanje rana najbolje je odabrati certificirani manuka med, na čijem pakovanju je natpis UMF 20, označava količinu jedinstvenog manuka faktora u proizvodu.

Običan je i pčelinji med sakupljen od drugog cvijeća. Jedini uvjet je da med treba biti svjež, a ne pasteriziran ili miješan sa fruktoznim sirupom.

Ne previše - koliko?

Vođen činjenicom da tokom dana trebate raznolik skup hranjivih sastojaka (ne samo šećera), rekao bih da s upotrebom meda ne bi trebalo biti previše. 5 čaja žlice dnevno bit će dovoljne, osim ako niste sportaš ili ručni radnik koji treba brzo obnoviti energiju. Međutim, kriška punomasnog hljeba s medom čuva službenicu od torte ili šanka, onda su takva povlačenja čak i poželjna.

Kako bi umirili kašalj, djeci se preporučuje da pojedu 1/2 čaja prije spavanja. kašike (do dve) meda. Odrasli također trebaju zapamtiti mjeru.

Preporučuje se nanošenje od 15 do 30 ml meda na rane, ovisno o veličini kožne lezije.

Kada treba uzeti MEDotvod

Pčelinji slatkiši ne bi trebali odnijeti osobe sa šećernom bolešću, kao ni one čija je razina šećera u krvi pokretna, ako se uzimaju lijekovi za njezinu korekciju (potrebna je konzultacija liječnika).

Med je prilično alergičan proizvod, tako da ga ne treba davati (svjež ili ugrijan) bebama do jedne godine. Treba biti oprezan i kada ste alergični na med, pčelinje ubode i biljni pelud: on takođe ulazi u med i može izazvati neželjenu reakciju na koži. Da biste izbjegli nevolje, testirajte med tako da ga nanesete na malo područje u blizini lakta. Ako nakon jednog dana na ovom mjestu neće biti ni crvenila ni svrbeža, možete preći na masažu.

Napominjemo: kod nekih ljudi čak i mala količina meda može dovesti do alergijske reakcije. Najčešći simptomi su:

  • astma, kašalj, nedostatak daha, promuklost
  • poteškoće s gutanjem
  • osip
  • upala i svrbež usana ili jezika
  • oticanje jezika, usta, grla ili kože
  • anafilaktički šok

Pčelinji hljeb

Sad, zimi, vrijeme je da uzmete ovaj pčelarski proizvod.

Zašto je ovaj naziv pčelinji hljeb? Možda zato što pčele uz njegovu pomoć svom tijelu pružaju bjelančevine, vitamine i druge prehrambene spojeve. Med im služi kao primarni izvor energije, a pčele ne jedu svježi cvjetni pelud. Dostavljaju ga u košnicu, stavljaju u prazne ćelije saća, pomiješaju ga sa probavnim sokovima i nektarom, pritiskaju ga i na vrhu ga prekriju slojem meda. Tako se polen ispoljava protiv borbe, u njemu započinje proces fermentacije i stvara se poseban proizvod - pčelinji kruh, ili pčelinji hljeb.

Pčelinji kruh sadrži ne samo vrijedne bakterije (Oenococcus, Paralactobacillus i posebno Bifidobacterium), već i vrijedne kvasce i gljivice.

U procesu fermentacije polena pojedinačna hranjiva sastojka postaju lakše dostupna. Neki se proteini dijele na aminokiseline, škrob se pretvara u jednostavne šećere, a vitamini postaju bioraspoloživi. U tom aspektu, pčelinji hljeb ima veće zdravstvene koristi od svježeg polena.

Zašto ne ide loše?

Digestivni sokovi pčela bogati su bakterijama mliječne kiseline, koje razgrađuju šećer iz polena, što rezultira oslobađanjem mliječne kiseline, a pH pada sa 4,8 na oko 4,1. Taj nivo pH mnogo je niži od praga rasta patogenih mikroorganizama (pH 4,6), pa je pčelinji kruh zaštićen od kvarenja.

Kada koristiti?

Budući da sastav pčelinjeg kruha može biti vrlo različit, teško je dobiti apsolutno određene odgovore o njegovom utjecaju na zdravlje, posebno upoređujući rezultate

razne studije. Obavljeno je više istraživanja specifičnog polena, njegovog sastava i uticaja na zdravlje.

Pčelari i ljubitelji pčelarenja preporučuju pčelinji kruh jesti u jesen, zimu i proljeće, kada je tijelo podložnije virusima i bakterijama u hladnom vremenu, u prehrani je manje lokalno proizvedenih svježih proizvoda i nema dovoljno sunčeve svjetlosti. Perga je pogodna u slučajevima kada je potrebno pobijediti umor, poboljšati raspoloženje i povećati nivo energije. Preporučuje se i u slučaju različitih hroničnih bolesti: anemije, zatvor, kardiovaskularne bolesti, bolesti jetre itd.

Pčelinji proizvodi su alergični, pa tome, ako postoji alergija na polen, tome može doprinijeti i pčelinji hljeb.

Koliko pčelinjeg hljeba treba jesti?

Nema naučno utemeljenih preporuka, ali u tradicionalnoj medicini odrasloj osobi preporučuje se jesti ne više od dvije žličice pčelinjeg kruha dnevno. Djeca - ne više od jedne žličice. Definitivno, ne biste trebali pčelarski kruh uzimati bukvalno kao hljeb zbog istog naziva. Pčelinji hljeb nije namijenjen jesti u velikim količinama.

Također se ne preporučuje korištenje pčelinjeg hljeba prije spavanja, jer može djelovati osnažujuće.

Ovaj je proizvod najbolje uzimati u obliku kursa - mjesečno u intervalima, nekoliko puta godišnje.

Ako pčelinji hljeb u svom čistom obliku uopće nije po njegovom ukusu, može se pomiješati sa medom.

Procenjena hranjiva vrednost *

100 grama pčelinjeg hleba sadrži:

  • Energetska vrijednost - 400 kcal (u jednoj žlici - 40 kcal)
  • Vlažnost - 24%
  • Proteini - 23%
  • Šećer - 40%
  • Masti - 4%
  • Vlakna - 10%
  • Prehrambena vrijednost ovisi o vrsti, količini polena i drugim faktorima.

Sastav pčelinjeg kruha sadrži oko 240 biološki aktivnih spojeva,
uključujući sledeće:

  • Vitamini: grupa B, karoteni, E, D, K i C.
  • Minerali: gvožđe, fosfor, kalcijum, selen, kalijum, magnezijum i drugi minerali u malim količinama.
  • Aminokiseline, uključujući i sve neophodne.
  • Antioksidanti: fenoli, flavonoidi, fitosteroli itd.
  • Enzimi i koenzimi: amilaza, fosfataza, kozimaza itd.

Vrijedne osobine polena i pčelinjeg hljeba

Antibakterijski - Snažno djeluje na bakterije Gram + i Gram-, kao i razne gljivice.

Antikancerogeni - citotoksični efekat uglavnom zbog fenolnih jedinjenja. Važni su i antioksidanti koji ne sadrže fenole.

Antioksidant - veliki broj polifenola, zajedno s tokoferolima i karotenoidima, bori se protiv slobodnih radikala kako bi spriječio negativne učinke potonjeg na zdravlje.

Hranjiva tvar - Perga sadrži mnogo proteina i aminokiselina, šećera i vrijednih masnih kiselina.

Hepatoprotektivni (štite jetru) - sposobni su sniziti markere oksidativnog stresa i poboljšati biohemijske parametre u krvi.

Protivupalna - fenolne kiseline, flavonoidi i fitosteroli - glavne su supstance koje pružaju protuupalni učinak.

Kardioprotektivni (štite srce) - za blagotvoran učinak na srce i krvotok, potrebno je zahvaliti esencijalnim masnim kiselinama, fosfolipidima, flavonoidima, fitosterolima i tokoferolima.

Smanjuje anemiju - jedenje pčelinjeg hleba i polena može pomoći povećanju nivoa hemoglobina.

Hranjiva vrijednost meda 100 g proizvoda

Hranjiva vrijednost smeđeg * šećera 100 g proizvoda

Uporedite med i šećer, kako se razlikuju i koji su slični

Prije svega, šećer se koristi za zaslađivanje hrane, dok se med može koristiti i kao samostalno jelo. Ova prva razlika ne ometa cjelokupni sastav, a med i šećer sadrže ugljene hidrate, sadrže glukozu i fruktozu koji, kada se gutaju, djeluju na isti način, naime:

  • Fruktoza opterećuje jetru, što može uzrokovati pojavu viška kilograma, izraženog u nakupljanju lipida u tkivima jetre, dijabetesu.
  • Sa razaranjem fruktoze i glukoze u ljudskom tijelu pojavljuju se drhtaji u porastu šećera u krvi.

Što se tiče sadržaja glukoze i fruktoze u slatkoj hrani, ovi pokazatelji se razlikuju:

  • Sastav meda: 40% do 30% (fruktoza i glukoza) i 30% (voda, polen, minerali),
  • Sastav šećera: 50% do 50% (fruktoza i glukoza).

Naizgled identična svojstva na prvi pogled omogućavaju zaslađivanje hrane, dok je glikemijski indeks meda niži od šećera. S tim u vezi šećer vam omogućava da brzo podignete nivo šećera u krvi, jer sadrži više fruktoze i nedostaje mu korisnih minerala.

Što se tiče kaloričnih sadržaja, on je veći u medu, dok je slađi od šećera, pa će za zaslađivanje biti potreban manji dio. U svakom slučaju, ovi proizvodi ne bi trebali biti nekontrolirani, to je preplavljeno posljedicama, posebno čovjek može brzo steći višak kilograma.

Za šta je med dobar?

Nitko ne bi pomislio da se šećer koristi kao lijek, ali med je od davnina poznat kao moćan iscjelitelj. Ovaj prirodni proizvod proizvode pčele, a ovisno o području i periodu cvatnje biljaka, med može imati različitu boju. Lipa, suncokret, zlatno nijansa, a bagremovo svjetlo, a heljda je, naprotiv, tamnosmeđa.

Pored spomenute fruktoze i glukoze, med je bogat vitaminskim i mineralnim sastojcima, aminokiselinama, enzimima, snažan je antioksidans. Kod tamnog meda sastav je koncentriraniji, prevladava nad svjetlošću u količini antioksidanata i enzima. U usporedbi sa šećerom, koji se dobiva preradom, med je živahniji i ne zahtijeva dodatno pročišćavanje.

Prednosti meda:

  1. Proizvod je u stanju spasiti osobu od kašlja, neutralizira bakterije koje su se nakupile u grlu, olakšava disanje, jača imunološki sustav.
  2. Med olakšava čovekovo stanje zbog alergija. Studije pokazuju da su u prisutnosti alergije na pelud breze pacijenti dobijali brezov med, što je značajno ublažilo simptome alergija.
  3. Med je antiseptik koji može neutralizirati mikrobe, bilo da se radi o unutrašnjoj ili vanjskoj upotrebi. Rezultati istraživanja pokazuju da uz pomoć meda možete zaliječiti rane, čireve, preporučuje se upotreba i kod opekotina, prisustva seboroičnog dermatitisa. Za otklanjanje potonjeg preporučuje se upotreba nepasteriziranog meda.
  4. Vitamini i minerali sadržani u medu mogu povećati zaštitna svojstva tijela, čovjek postaje otporniji na vanjske napade virusa i infekcija.
  5. Med sadrži enzime koji pozitivno djeluju na probavni trakt.

Koja je šteta od meda

  • Proizvod ima visok udio kalorija, jedna žlica sadrži više od 60 kalorija, dok ista količina šećera jedva doseže 50 kalorija. Prekomjerna konzumacija meda izravna je prijetnja debljanju.
  • Zabranjeno je davati med djeci do godinu dana, može da izazove dječiji botulizam. Bolest nije tako česta, starija djeca nisu pogođena, a kod beba se može manifestirati u obliku začepljenja crijeva, letargiji, intenzivnom plaču.
  • Proizvod pčelarstva doprinosi povećanju šećera u krvi, a česta i nenormalna konzumacija može dovesti do dijabetesa tipa 2, pretilosti i problema s kardiovaskularnim sistemom.

Za šta je šećer dobar?

Slatki proizvod se dobija preradom šećerne trske ili šećerne repe, taj se postupak provodi u proizvodnom okruženju, koristeći posebne tretmane. Ovisno o sirovinama i vrsti proizvodnje, šećer može varirati u boji, bijeli i smeđi, tu je i nerafinirani, prah, sirovi šećer. U većini slučajeva kao hrana se koristi bijeli i smeđi šećer. Potonje je malo korisnije, jer sadrži malu količinu elemenata u tragovima.

Šteta za šećer

  • Visoki glikemijski indeks doprinosi brzom porastu šećera u krvi. Oštar skok čovjeku napuni energiju, a takođe brzo, nakon nekog vremena, pojave se nemir, opći umor, pospanost i izgubi se radna sposobnost. U budućnosti takvi trzaji mogu uzrokovati dijabetes tipa 2, a prekomjerna i česta upotreba dovedu do pretilosti, bolesti srca.
  • Problematični metabolizam fruktoze stvara soj na jetri što može uzrokovati taloženje masti u jetri, na stijenkama krvnih žila holesterola i ukupnog povećanja kilograma.
  • Drugi problem sa šećerom je stvaranje karijesa.
  • Manjak enzima koji se nalaze u medu komplicira proces probave šećera.

Med i šećer, sve prednosti i nedostaci ili što je bolje koristiti?

Iz svega navedenog već se može zaključiti da med i šećer uz nenormalnu konzumaciju mogu izazvati nastanak dijabetesa tipa 2, pretilost, bolesti srca. Stoga u svakom slučaju ovaj proces treba pratiti. Što se tiče zaslađivanja med smatra još korisnijim, bolje se probavlja, nosi vitamine, mikro i makro elemente, enzime, aminokiseline i doprinosi cjelokupnom jačanju imunološkog sistema.

Također, med je moćan antioksidans, eliminira negativne učinke slobodnih radikala na organizam, koji inhibiraju starenje. Koristeći med u malim količinama, ne rizikujete ništa, već samo jačate tijelo. Odlučio se šećer zamijeniti medom, bolje je kupiti proizvod tamne boje, on sadrži više enzima i drugih korisnih tvari. Što se tiče količine šećera ili meda koji će biti sigurni za ljude, pojavljuju se sljedeće brojke dnevne norme:

  • Žene ne više od 6 žličica.
  • Muškarci ne više od 9 kašika.

Ovo je približna dnevna norma, koju ne bi trebalo prelaziti, povukli su je američki naučnici iz Udruženja kardiologije. Ukupna količina konzumiranog šećera ne smije prelaziti 100 kalorija za žene i 150 kalorija za muškarce, bilo da je to sirup, nektar, koji se ne može mjeriti kašikama.

Medicinski savjet za smanjenje obroka meda i šećera

  • Navikli ste da stalno dodajete slatkoću u čaj, jedete med odvojeno, a zatim koristite polovinu porcije kao i obično. Umjesto dvije kašike, dodajte jednu, a nakon što se naviknete, porciju ponovo smanjite na pola. Takav pristup bez puno napora smanjit će količinu konzumiranog šećera.
  • Ako želite potpuno prestati koristiti šećer, zamijenite ga biljnim začinima i biljnim ekstraktima. Mala količina vanilije, cimeta, đumbira izmijenit će okus, stvoriti malo zamjene za slatkoću. Možete dodati slatke začine i pićima i pecivima, žitaricama.
  • Koristite voćni pire od jabuka, bananu umjesto šećera, naravno takva zamjena neće raditi čaj, ali bit će koristan za žitarice kao zasebno jelo. Ovo se odnosi na svježe voće i povrće, ali nikako u konzervi u sirupu.

Pridržavajte se norme, ni med ni šećer vam neće naštetiti, ali je poželjnije pridržavati se preporuka ljekara, zamjenjujući med sa šećerom.

Ako pronađete grešku, odaberite dio teksta i pritisnite Ctrl + Enter.

Pažnja: informacije u članku samo su informativne prirode. Prije primjene savjeta opisanog u članku, preporučuje se konzultirati stručnjaka (ljekara).

Sviđa li vam se članak? Pretplatite se na nas u Yandex Zen-u. Pretplatom ćete biti svjesni svih najzanimljivijih i najkorisnijih članaka. Idi i pretplati se.

Šta je unutra?

U kašičici meda nalaze se vitamini B skupine (potrebni za lijepu kosu i jake nokte, kao i za održavanje pravilnog metabolizma), askorbinska kiselina (štiti organizam od raznih infekcija i usporava proces starenja), kalcijum neophodan za zube, kalijum koristan za srce, važan za krv gvožđe je ključno za zdravlje reproduktivnog sistema cink.

Osim toga, med se može koristiti kao profilaktički lijek u hladnoj sezoni, jer sadrži posebne tvari koje pomažu u smanjenju manifestacija bolesti. Istina, ovaj je proizvod učinkovit tek ako se prehlada još nije razvila, ali zanemarenu bolest je nemoguće izliječiti samo uz pomoć meda.

Brašno po izboru

Prilikom odabira meda prije svega obratite pažnju na njegovu raznolikost. Ovisno o izvornom materijalu, med je med i cvijet. Dolina je sok izlučen listom drveća. Prema ukusu, jastučić je pomalo sličan cvjetnom nektaru, a ako u blizini nema cvjetnih livada, pčele ne preziru drvne sirovine. Istina, unatoč sličnosti ukusa, med od medenjaka manje je koristan od cvjetnog meda. Obično ima tamniju nijansu i nedostaje joj miris biljnog nektara. Takav se med koristi kao dodatak konditorima.

Nijanse cvjetnog meda su vrlo raznolike - od svijetložute do crvenkaste i tamno smeđe boje. Lagane sorte meda dobivaju se iz cvjetova lipe, suncokreta, bagrema, tamne - od heljde, mliječnih trava.

Ponekad u prodaji možete pronaći i takozvani lažni med. Dobiva se ako pčele nisu puštene iz košnica i nahranjene šećernim sirupom. Prednosti takvog proizvoda nisu više od običnog šećera. Nažalost, takav med je nemoguće prepoznati bez posebne hemijske analize. Stoga se morate oslanjati samo na integritet prodavatelja.

Kupljeni med treba skladištiti u dobro zatvorenoj staklenoj ili drvenoj posudi, daleko od proizvoda koji jako mirišu - med brzo upija mirise.

Naša referenca

Pčelinji med je izvor jednostavnih ugljikohidrata: glukoze, fruktoze i saharoze. Med je otprilike trećinu slađi od šećera. Sadrži gotovo sve vitamine, mada u malim količinama, minerale, kao i organske kiseline i enzime. Alkaloidi, antibiotik i druge biološki aktivne tvari nalaze se u prirodnom medu koji mogu biti korisni kod nekih bolesti. Međutim, to se odnosi samo na prirodni, a ne na izraziti med, kada se pčele hrane šećernim sirupom.

100 g meda sadrži 328 kcal, a 100 g šećera - 399 kcal.

Med je korisniji od šećera, ali njegova dnevna doza ne smije biti veća od 30-60 g, podijeljeno u nekoliko doza. Ali istovremeno je potrebno smanjiti potrošnju ostalih slatkiša brzinom od 1 g šećera = 1,25 g meda.

Koji med je pogodan

Svojstva meda ovise o vrsti cvjetnog nektara i vremenu njegove sakupljanja. Često se u vinarstvu koriste cvjetni svibanjski, bagremov ili lipov med, jer ove vrste imaju minimalan učinak na organoleptik vina.

Heather i kesten daju snažnu gorčinu, suncokret donosi pretjeranu adstrigentnost, a heljdin med - karamelne tonove i jaku zamućenost.

Bagremov med - najbolja opcija

Vrlo je važno biti siguran u kvalitetu meda, jer proizvod kupljen od nepouzdanih dobavljača može sadržavati nečistoće (brašno, škrob, melasu itd.) Koje će i u malim koncentracijama trajno pokvariti vino.

Što je med svježiji, to će bolje, ali bilo koji, čak i kandirani.

Proporcije zamjene šećera medom u vinu

Med sadrži od 65,6 do 84,7% šećera, prosjek je 76,8%. To znači da je za zamjenu 1 kg šećera u receptu potrebno 1,232 kg meda. Tačniji pokazatelji sadržaja šećera u pivu mogu se dobiti pomoću mjerača šećera od vodomjera.

Također treba imati na umu da 1 kg šećera zauzima volumen od 0,6 litara, a 1 kg meda - 0,893 litre. Kod meda je za smanjenje kiselosti sladovine vodom ili tekućim sokom potrebno 0,293 litre manje.

Priprema meda za vino

Bilo koji med sadrži nečistoće štetne za vino:

  • patogeni koji uzrokuju bolesti vina,
  • ostaci voska i miris voska, koji razgrađuju organoleptik,
  • proteini - daju trajnu zamućenost,
  • prirodni konzervansi koji ometaju vrenje vinskog kvasca,
  • organske kiseline - nepredvidivo mijenjaju okus pića.

Jedini način za otklanjanje tih nedostataka je ključanje. Nakon termičke obrade, med će izgubiti svoja korisna svojstva, ali postat će siguran za primjenu piva.

Vrelište je jedini način da u vino dodate med bez rizika.

Ostavite Svoj Komentar