Kako koristiti lijek gabagamma?

Antiepileptički lek.
Priprema: GABAGAMMA®
Aktivna supstanca lijeka: gabapentin
ATX kodiranje: N03AX12
KFG: antikonvulzivno
Registracijski broj: LSR-002222/07
Datum registracije: 12/17/07
Reg. Vlasnika prema: WORWAG PHARMA GmbH & Co. KG

Otpustite obrazac Gabagamma, pakiranje lijeka i sastav.

Tvrde želatinske kapsule br. 3, bijele boje, sadržaj kapsula - bijeli prah.

1 čep.
gabapentin
100 mg

Pomoćne tvari: laktoza, kukuruzni škrob, talk, želatina, titanijum dioksid, željezni oksid žuti, željezni oksid crveni.

10 kom - blisteri (2) - pakovanja od kartona.
10 kom - blisteri (5) - pakovanja od kartona.
10 kom - blisteri (10) - pakovanja od kartona.

Tvrde želatinske kapsule br. 1, žute boje, sadržaj kapsula je bijeli prah.

1 čep.
gabapentin
300 mg

Pomoćne tvari: laktoza, kukuruzni škrob, talk, želatina, titanijum dioksid, željezni oksid žuti, željezni oksid crveni.

10 kom - blisteri (2) - pakovanja od kartona.
10 kom - blisteri (5) - pakovanja od kartona.
10 kom - blisteri (10) - pakovanja od kartona.

Tvrde želatinske kapsule br. 0, narandžaste, sadržaj kapsula je bijeli prah.

1 čep.
gabapentin
400 mg

Pomoćne tvari: laktoza, kukuruzni skrob, talk, želatina, titanijum oksid, željezni oksid žuti, željezni oksid crveni.

10 kom - blisteri (2) - pakovanja od kartona.
10 kom - blisteri (5) - pakovanja od kartona.
10 kom - blisteri (10) - pakovanja od kartona.

OPIS AKTIVNE TVARI.
Svi podaci dani su samo radi upoznavanja s lijekom, o mogućnosti upotrebe trebali biste se posavjetovati s liječnikom.

Farmakološko djelovanje gabagamma

Antiepileptički lek. Hemijska struktura je slična GABA, koja djeluje kao kočioni posrednik u središnjem živčanom sustavu. Smatra se da je mehanizam djelovanja gabapentina različit od ostalih antikonvulziva koji djeluju putem GABA sinapse (uključujući valproat, barbiturate, benzodiazepine, inhibitore GABA transaminaze, inhibitore unosa GABA, agoniste GABA i prolijekove GABA). Studije in vitro pokazale su da gabapentin karakterizira prisustvo novog mjesta vezanja peptida u tkivima mozga štakora, uključujući hipokampus i moždanu koru, što može biti povezano sa antikonvulzivnom aktivnošću gabapentina i njegovih derivata. Klinički značajne koncentracije gabapentina ne vežu se za druge konvencionalne lijekove i neurotransmiter receptore u mozgu, uključujući sa GABAA-, GABAB-, benzodiazepinskim receptorima, receptorima glutamata, glicinom ili N-metil-D-aspartatom (NMDA).

Konačno, nije uspostavljen mehanizam djelovanja gabapentina.

Farmakokinetika lijeka.

Gabapentin se apsorbuje iz probavnog trakta. Nakon gutanja Cmax gabapentin u plazmi postiže se nakon 2-3 sata, apsolutna bioraspoloživost je oko 60%. Prijem istovremeno s hranom (uključujući i one s visokim udjelom masti) ne utječe na farmakokinetiku gabapentina.

Gabapentin se ne vezuje za proteine ​​u plazmi i ima Vd od 57,7 L. U bolesnika s epilepsijom, koncentracija gabapentina u cerebrospinalnoj tekućini je 20% odgovarajućeg Css plazme na kraju intervala doziranja.

Gabapentin se izlučuje samo bubrezima. Nisu pronađeni znakovi biotransformacije gabapentina u ljudskom telu. Gabapentin ne inducira oksidaze uključene u metabolizam lijekova. Povlačenje se najbolje opisuje primjenom linearnog modela. T1 / 2 je neovisan o dozi i traje 5-7 sati.

Klirens gabapentina smanjen je u starijih i bolesnika sa oštećenom funkcijom bubrega. Konstanta brzine izlučivanja, plazma i bubrežni klirens gabapentina direktno su proporcionalni klirensu kreatinina.

Gabapentin se uklanja iz plazme hemodijalizom.

Koncentracije gabapentina u plazmi kod djece bile su slične odraslima.

Indikacije za upotrebu:

Liječenje neuropatske boli kod odraslih starijih od 18 godina, monoterapije djelomičnih napada sa i bez sekundarne generalizacije kod odraslih i djece starijih od 12 godina, kao dodatno sredstvo u liječenju djelomičnih napada sa i bez sekundarne generalizacije kod odraslih i djece starije 3 godine i stariji.

Nuspojava Gabagamma:

Sa strane središnjeg živčanog sustava i perifernog živčanog sustava: amnezija, ataksija, konfuzija, narušena koordinacija pokreta, depresija, vrtoglavica, disartrija, pojačana nervna razdražljivost, nistagmus, pospanost, poremećeno razmišljanje, tremor, konvulzije, ambleopija, diplopija, hiperkinezija, pogoršanje, slabljenje ili nedostatak refleksa, parestezije, tjeskobe, neprijateljstva, oslabljeno hodanje.

Iz probavnog sistema: promene bojenja zuba, proliv, pojačan apetit, suha usta, mučnina, povraćanje, nadimanje, anoreksija, gingivitis, bol u trbuhu, pankreatitis, promene testova funkcije jetre.

Iz hemopoetskog sistema: leukopenija, smanjena količina belih krvnih zrnaca, trombocitopenična purpura.

Iz disajnog sistema: rinitis, faringitis, kašalj, upala pluća.

Iz mišićno-koštanog sistema: mijalgija, artralgija, prelomi kostiju.

Iz kardiovaskularnog sistema: arterijska hipertenzija, manifestacije vazodilatacije.

Iz mokraćnog sistema: infekcije mokraćnog sustava, urinarna inkontinencija.

Alergijske reakcije: multiformni eritem, Stevens-Johnsonov sindrom.

Dermatološke reakcije: maceracija kože, akne, svrab, osip.

Ostalo: bol u leđima, umor, periferni edemi, impotencija, astenija, nelagoda, oteklina na licu, debljanje, slučajna trauma, astenija, sindrom sličan gripu, oscilacije glukoze u krvi, kod dece - virusna infekcija, otitis.

Upotreba tokom trudnoće i dojenja.

Nisu provedena adekvatna i strogo kontrolirana ispitivanja sigurnosti gabapentina tokom trudnoće i dojenja kod ljudi. Ako je potrebno, primjena tijekom trudnoće i dojenja treba pažljivo odmjeriti očekivane prednosti terapije za majku i potencijalni rizik za plod ili novorođenče.

Gabapentin se izlučuje u majčinom mlijeku. Kada se koristi tijekom laktacije, nije utvrđena priroda djelovanja gabapentina na novorođenče.

Posebna uputstva za upotrebu Gabagamma.

Nagli prekid antikonvulzivne terapije u bolesnika s djelomičnim napadima može izazvati konvulzivan status. Ako je potrebno, smanjite dozu, prekidajte gabapentin ili ga zamijenite alternativnim agensom postepeno u periodu od najmanje 1 tjedna.

Gabapentin nije efikasan tretman za konvulzivne napade apscesa.

U kombinaciji s drugim antikonvulzivima, zabilježeni su lažno pozitivni rezultati ispitivanja proteina u urinu. Za određivanje proteina u urinu, preporučuje se upotreba specifičnije metode taloženja sulfosalicilne kiseline.

Pacijenti s oštećenom funkcijom bubrega, kao i bolesnici koji su na hemodijalizi, trebaju prilagoditi režim doziranja.

Stariji pacijenti će možda trebati korekciju režima doziranja gabapentina zbog činjenice da je kod ove kategorije pacijenata moguće smanjenje bubrežnog klirensa.

Djelotvornost i sigurnost terapije za neuropatsku bol kod pacijenata mlađih od 18 godina nisu utvrđene.

Nije utvrđena efikasnost i sigurnost monoterapije gabapentinom u liječenju djelomičnih napada u djece mlađe od 12 godina i dodatna terapija gabapentinom u liječenju djelomičnih napadaja u djece mlađe od 3 godine.

Tokom perioda liječenja ne dopuštajte upotrebu alkohola.

Uticaj na sposobnost upravljanja vozilima i upravljačkim mehanizmima

Prije određivanja pojedinačne reakcije na liječenje, pacijent se treba suzdržati od potencijalno opasnih aktivnosti povezanih s potrebom za koncentracijom i povećanom brzinom psihomotornih reakcija.

Oslobađanje oblika i sastava

Lijek se izrađuje u obliku kapsula, obloženih tvrdom želatinskom školjkom, za oralnu primjenu.

Jedinice lijeka sadrže 100, 300 ili 400 mg aktivne komponente gabapentina. Kao dodatne komponente za proizvodnju vanjske školjke koriste se:

  • talk u prahu
  • mliječni šećer
  • kukuruzni škrob
  • titanijum-dioksid.

Ovisno o doziranju, kapsule se razlikuju po boji: u prisustvu 100 mg gabapentina želatinska prevlaka ostaje bijela, u 200 mg žuta je zbog boje na bazi željezovog oksida, 300 mg je narančasta. Unutar kapsula je bijeli prah.

Lijek se izrađuje u obliku kapsula, obloženih tvrdom želatinskom školjkom, za oralnu primjenu.

Kontraindikacije

Lijek nije propisan ako postoji povećana osjetljivost pacijentovih tkiva na strukturne tvari Gabagamma. Zbog prisutnosti laktoze u sastavu, lijek je kontraindiciran za upotrebu kod pacijenata sa nasljednim nedostatkom mliječnog šećera i galaktoze, uz nedostatak laktaze i malapsorpciju monosaharida.

Kako uzimati Gabagammu

Lijek se uzima oralno, bez obzira na unos hrane. Ako trebate otkazati lijek, morate prestati koristiti Gabagamma postepeno tokom tjedna. Terapija lijekovima s povećanjem doze provodi se u slučaju iscrpljenosti pacijenta, male tjelesne težine ili u ozbiljnom stanju pacijenta, uključujući slabost u rehabilitacijskom razdoblju nakon transplantacije. U takvoj situaciji potrebno je započeti s dozom od 100 mg.

Režim liječenja utvrđuje dežurni liječnik ovisno o pacijentovom stanju i kliničkoj slici patologije.

BolestModel terapije
Neuropatska bol u odraslih pacijenataDnevna doza u početnoj fazi terapije dostiže 900 mg uz učestalost primjene 3 puta dnevno. Ako je potrebno, dnevna norma može se povećati na maksimalno 3600 mg. Preporučuje se započeti liječenje bez smanjenja doze prema standardnoj šemi: 300 mg 3 puta dnevno. U ovom slučaju, pacijenti s oslabljenim tijelom trebali bi povećati dnevnu dozu na 900 mg tokom 3 dana, prema alternativnom režimu liječenja:
  • prvog dana uzmite 300 mg jednom,
  • 2. dana 300 mg 2 puta dnevno,
  • 3. dan - standardni režim doziranja
Djelomične konvulzije kod ljudi starijih od 12 godinaPreporučuje se uzimanje od 900 do 3600 mg dnevno. Terapija lijekovima prvog dana započinje s dozom od 900 mg, podijeljenom u 3 doze. Da biste smanjili rizik od mišićnih grčeva, interval između primjene kapsule ne smije biti veći od 12 sati. U sljedećim danima terapije, moguće je povećati dozu do maksimuma (3,6 g).

Sa dijabetesom

Lijek ne utječe na razinu šećera u plazmi i ne mijenja hormonalnu sekreciju inzulina beta ćelijama gušterače, tako da nema potrebe za odstupanjem od preporučenog režima liječenja u prisutnosti dijabetes melitusa.

Neuropatska bol A. B. Danilov. Neuropatska bol. Dijagnoza i liječenje hroničnog bola

Gastrointestinalni trakt

Negativne reakcije u probavnom traktu karakterišu sljedeće pojave:

  • epigastrični bol
  • anoreksija
  • nadimanje, proliv, povraćanje,
  • upala jetre
  • povećana aktivnost hepatocitnih aminotransferaza,
  • žutica na pozadini hiperbilirubinemije,
  • pankreatitis
  • dispepsija i suha usta.


Kao nuspojava iz gastrointestinalnog trakta, može se pojaviti anoreksija.
Nadimanje je znak nuspojave lijeka.
Pankreatitis se može pojaviti i kao nuspojava.

Centralni nervni sistem

Inhibicijom nervnog sistema moguće je:

  • vrtoglavica
  • kršenje putanje kretanja,
  • koreoatetoza,
  • gubitak refleksa
  • halucinacije
  • gubitak psiho-emocionalne kontrole,
  • smanjena kognitivna funkcija, oslabljeno razmišljanje,
  • parestezija.

U rijetkim slučajevima razvija se amnezija, povećava se učestalost epileptičnih napada.

Metode liječenja epileptičnih napada

Trenutno nema alternative liječenju epilepsije. Dijagnoza bolesti mozga provodi se pomoću savremene medicinske opreme. Najčešće, terapija uključuje uzimanje lijekova koji stimulišu rad moždane kore, slabe učinak spazmodičnih kontrakcija krvnih žila.

U moderno doba, za liječenje epilepsija različitog složenosti, jer se epileptični napadi mogu manifestirati različito (jednom godišnje ili nekoliko puta dnevno), primjenjuju se antiepileptički i antikonvulzivni lijekovi. Glavni znak početka napadaja su konvulzivne kontrakcije mišića, poremećaj probavnog sustava i mokrenje, gubitak svijesti, percepcije stvarnosti, gubitak pamćenja, ukusa, sluha, vida.

Lijekovi mogu spriječiti prijevremene napade. Najčešće ljekari razgovaraju o lijeku "Gabagamma". Upute za upotrebu, analozi, pregledi stručnjaka i rodbine ljudi s epilepsijom o ovom lijeku bit će razmotreni malo u nastavku.

Lijek "Gabagamma": oblik oslobađanja, sastav

Dakle, pogledajmo sve odredbe koje uključuju medicinska uputstva za upotrebu. "Gabagamma" je tvrda želatinska kapsula bele, žute ili narančaste boje. Važno je znati da boja istih ukazuje na doziranje glavne aktivne tvari.

Dakle, u bijelim kapsulama gabapentin 100 mg, žuti 300 mg, narandžasti 400 mg. Stoga je u svakom slučaju propisana specifična koncentracija lijeka.

Lijek "Gabagamma" dostupan je i u filmom obloženim tabletama. Učinkovitost lijeka na moždanim procesima ne ovisi o obliku doziranja.

Lijekove Gabagamma proizvodi u Njemačkoj farmaceutska tvrtka Woerwag Pharma GmbH & Co KG. Nemački lekovi su visokog kvaliteta. Zbog toga se o recenzijama s kapsulama i tabletama "Gabagamma" može naći gotovo samo pozitivan rezultat.

Farmakologija lijeka

Da biste konkretno shvatili kako djeluje aktivna supstanca lijeka, morate pažljivo proučiti sve preporuke koje sadrže upute za upotrebu. "Gabagamma", kao što je već spomenuto, je antiepileptički lek. Njegova aktivna supstanca je u osnovi slična GABA blokatorima - gama-aminobuternoj kiselini koja se koristi u lečenju moždanih bolesti. Međutim, mehanizam djelovanja lijeka je karakterističan na fiziološkoj razini. Gabapentin ne sakuplja ili uklanja GABA iz organizma. Veže se za α2-sub podjedinicu kalcijevih kanala ovisnih o naponu, zbog čega dolazi do smanjenog protoka iona kalcija, koji sudjeluju u fiziološkom procesu koji uzrokuje neuropatsku bol. Na osnovu ove slike, sinteza GABA se povećava, oslobađa se neurotransmitera monoaminske grupe.

Maksimalna koncentracija gabapentina u krvi postiže se dva do tri sata nakon primjene. Jelo ne utiče na apsorpciju lijeka.

Prema uputstvu za upotrebu, „Gabagamma“ se izlučuje iz organizma nakon pet do sedam sati, bez obzira na koncentraciju doze, bubrezima nepromenjenim.

Za osobe sa bolestima jetre i bubrega, lijek se izlučuje hemodijalizom.

Preporučena doza

Uputa za uporabu Gabagamma usredotočena je na činjenicu da se može uzimati istodobno s drugim antiepileptičkim lijekovima, a ne utječe na djelotvornost oralnih kontraceptiva, posebno onih koja sadrže noretindron ili etinil estradiol. Takođe nije opasno uzimati ovaj lek sa lekovima koji inhibiraju izlučivanje gabapentina preko bubrega.

Lijekovi skupine antacida značajno smanjuju bioraspoloživost gabapentina, pa se uzima nakon dva sata nakon njihove primjene.

Lijek "Gabagamma" preporučuje uzimati upute za upotrebu prema određenoj dozi, koju može prilagoditi samo liječnik. Unos tableta i kapsula nije vezan za unos hrane, glavna stvar je učestalost njihovog uzimanja i pridržavanje između doza određenog vremena kako bi se spriječilo predoziranje lijeka.

Ispod je opisano kako uzimati lijek "Gabagamma", indikacije za upotrebu se ne preporučuju mijenjati.

Uz neuropatsku bol, odraslima se propisuje 900 mg gabapentina dnevno. Ova doza je podijeljena više puta po tri puta i uzima se u pravilnim intervalima, ne duže od 12 sati. Ako je potrebno, doza se može postepeno povećavati na 3600 mg dnevno.

Kod djelomičnih napadaja koji se pokazuju odraslima i djeci starijoj od dvanaest godina propisana je ista doza - od 900 mg do 3600 mg, podijeljena u tri doze dnevno.

Kod bubrežne insuficijencije doza se smanjuje prema vrijednosti QC (ml / min). Ako dosegne:

- više od 80, tada je doza gabapentina 900-3600 mg,

- 50-79, tada se uzima 600-1800 mg,

- 30-49, doza od 300-900 mg,

- 15-29, preporučeno 150-600 mg,

- manje od 15, dakle, 150-300 mg gabapentina.

Doza od 300 mg Gabagamma propisana je pacijentima na hemodijalizi.Upute za upotrebu preporučuju pacijentu da uzima 200 mg gabapentina nakon svakog četvoročasovnog postupka pročišćavanja. Uzimanje lijeka prati nadzor liječnika.

Uputa za lijek "Gabagamma" preporučuje da ozbiljno bolesni bolesnici i bolesnici s malom tjelesnom težinom trebaju proći dozu od 100 mg nakon što se podvrgnu složenim hirurškim zahvatima.

Neželjene reakcije izazvane lijekom

Nuspojave lijeka "Gabagamma" naglašavaju se u uputstvu za upotrebu. Tablete Gabapentin nisu bezbedne za zdravlje. Oni mogu uzrokovati vrlo ozbiljna odstupanja u fizičkom zdravlju.

Evo njihovog popisa koji je naznačen u uputama za upotrebu lijeka "Gabagamma", recenzijama mnogih pacijenata i njihove rodbine:

- manifestacija znakova virusnih oboljenja, upale pluća, upale genitourinarnog sistema, otitisa,

- alergijski osip i svrab,

- povećanje apetita ili njegovo smanjenje, što dovodi do anoreksije,

- nervna napetost, agresivnost, halucinacije, zbunjena svijest, nedostatak razmišljanja, mentalni poremećaji,

- tremor, slabost, pospanost, glavobolja, nesvjestica, nedostatak refleksnog znaka, gubitak pamćenja,

- smanjena oštrina vida,

- palpitacije srca, povišen pritisak,

- rinitis, bronhitis, faringitis,

- mučnina, bol u stomaku i trbuhu, proliv, žutica,

- oticanje na tijelu, akne po cijelom tijelu,

- bolovi u zglobovima i mišićima širom tela,

- muška impotencija, ženska ginekomastija,

- skokovi šećera u krvi kod dijabetičara,

- dječije agresivno ponašanje i hiperkineza.

Kao što vidite, lijek "Gabagamma" nije takav lijek koji se može uzimati bez recepta ljekara. Vrlo ozbiljne fiziološke smetnje mogu se dobiti ako samo-liječite epilepsiju.

Antiepileptički lekovi: koji su bolji?

U moderno doba, farmaceutske kompanije proizvode brojne antiepileptičke lijekove. Mogu sadržavati gabapentin ili druge aktivne tvari koje pozitivno djeluju na fiziološke procese u mozgu.

Među njima je nemoguće izdvojiti dobro ili loše. Svaki je epileptični slučaj individualan, a svi ljekari to ponavljaju, propisujući određeni lijek za liječenje pacijenta.

Slijedeći lijekovi su analogi lijeka „Gabagamma“: kapsule „Neurotin“ (Njemačka), „Gapentek“ (Rusija), „Tebantin“ (Mađarska), „Topiomat“ (Rusija), „Katena“ (Hrvatska).

Farmakološki znakovi su slični kapsulama Algerika i Lyric, koje uključuju pregabalin, Wimpat tablete s lakozamidom, tablete Levitsit s levetiracetamom i Paflugeral tablete.

Lijek "Gabagamma": preporuke ljekara

S velike liste antiepileptičkih lijekova liječnici i dalje vrlo često propisuju Gabagamma kapsule svojim pacijentima. Zašto, ako na policama ljekarni možete pronaći mnogo jeftinijih lijekova koji bi ih zamijenili?

Stvar je u tome što su upravo „Gabagamma“ tablete recenzije ljekara okarakterizirane kao najkvalitetnije i najefikasnije. Unatoč velikoj listi mogućih vrlo ozbiljnih nuspojava pacijentovog tijela na terapiju ovim lijekom, impresivan pokazatelj ljudi koji su se vratili punim životom ne odustaje od njegove upotrebe.

Kako je za ljekara važna pozitivna tendencija oporavka njihovih odjeljenja, fokus je na lijeku njemačke proizvodnje, iako je skup. Liječnici posebno preporučuju njegovu upotrebu u pedijatriji.

Naravno, nuspojave ovog lijeka ne mogu se pojaviti kod svih. Ali većina ljekara primjećuje uspavanu svijest svojih pacijenata, depresiju, glavobolju. Često ovi simptomi nestaju nakon što su prošli tečaj liječenja gabapentinom.

Posebna se pažnja posvećuje ljekarima u liječenju epilepsije kod djece. Prilikom propisivanja ljekari uvijek ocjenjuju opću sliku djetetovog blagostanja kako ne bi pogoršali njegovo već problematično ili blisko kritično stanje.

Recenzije lijekova

Mnogo je pacijenata s epileptičnom dijagnozom koji su iskusili Gabagamma tablete na svom ličnom zdravlju. Recenzije ljudi govore o nuspojavama i prednostima lijeka.

Rođaci koji brinu o pacijentima primjećuju inhibiciju svijesti, mnogi se žale na glavobolju, mučninu, drhtavicu i vrtoglavicu, oslabljeno kretanje nije iznimka. Međutim, na pozadini ove tegobe ipak se primjećuje napredak u vezi sa smanjenjem učestalosti epileptičnih napada.

Manifestirana depresivna stanja i agresivno raspoloženje nestaju kako se doza lijeka smanjuje. Ovaj lijek ima postepenu, umjerenu prirodu utjecaja na tijelo, tako da ne biste trebali očekivati ​​maksimalan učinak od uzimanja prve doze. Da biste postigli pozitivne promjene potrebno je proći tečaj liječenja. Rezultati upotrebe lijeka "Gabagamma" zadovoljno su hiljade pacijenata. Roditelji djece sa dijagnozom epilepsije posebno su zahvalni njemačkoj farmaceutskoj kompaniji za kvalitetnu medicinu. Na kraju krajeva, svi bi trebali imati šansu za potpuno zdrav život, posebno za mladu generaciju.

Ovaj članak je ispitivao svojstva antiepileptičkog, antikonvulzivnog leka "Gabagamma", koji ukazuju da je ovaj lek omogućio efikasnu borbu protiv podmukle bolesti ljudskog mozga. Učinkovitost lijeka potvrđuje vrlo impresivna statistika slučajeva oporavka, dok se o epilepsiji prije dvadeset godina govorilo kao o neizlječivoj bolesti.

U današnje vrijeme zahvaljujući naporima medicinskih svjetiljki moguće je dokazati da se epileptični napadi mogu učinkovito kontrolirati, njihova manifestacija može se spriječiti ako se uzimaju efikasni lijekovi.

Ovaj lijek ne izaziva ovisnost. Njemački lijek možete bez poteškoća kupiti u bilo kojoj domaćoj ljekarni, a ne odbiti rodbini i prijateljima u kvalitetnom tretmanu koji ohrabruje za pozitivan ishod.

Što se tiče njegovih analoga, onda među njima ima i puno vrijednih lijekova. Koji lijek je ipak propisan pacijentu, ne odlučuje sam pacijent ili njegova rodbina, već liječnik. Pogotovo kada se radi o tako ozbiljnoj dijagnozi kao što su epileptični napadi.

Često je koja pogodna određena je metodom stalnog testiranja i istraživanja pozitivnih tendencija ka oporavku. Lijek "Gabagamma" kvalitetan je lider, ali to ne znači da epilepsija ne može biti podložna drugim lijekovima.

U moderno doba moguće je izliječiti "čudnu bolest" zahvaljujući mnogim efikasnim lijekovima koje proizvode domaće farmaceutske kompanije i strane.

Farmakodinamika

Antikonvulzivna droga druge generacije strukturni je analog GABA koji, uprkos svojoj sličnosti, nije agonist GABA receptora i ne utiče na metabolizam GABA.

Ne vezuje se za receptore benzodiazepina i receptore glutamata i glicina. Gabapentin se veže na α2-σ podjedinicu kalcijumovih kanala, što rezultira smanjenjem protoka jona kalcijuma, koji igraju ulogu u razvoju neuropatske boli. Drugi mehanizam za uklanjanje bola je povećanje sinteze GABA.

Ne stupa u interakciju sa natrijumskim kanalima, kao karbamazepin i fenitoin. Prvobitno je lijek bio namijenjen liječenju epilepsijakasnije je korišten za liječenje neuropatski bol. Dobro podnosi pacijente.

Nuspojave

  • glavobolja grčeviemocionalna labilnost amnezijazbrka halucinacijenesanica ili pospanost, depresijaanksioznost
  • oštećenje vida diplopija, otitis mediazujanje u ušima
  • distonija mišićakršenje refleksa nistagmus,
  • povišen krvni pritisak, palpitacije,
  • nadutost, mučnina, bol u trbuhu, pankreatitis, anoreksija, proliv ili zatvorsuva usta, povraćanje, povećane “jetrene” transaminaze, žutica, hepatitis,
  • leukopenijamodrice trombocitopenija,
  • artralgijabol u leđima mijalgija,
  • kašalj kratkoća daha, faringitis, bronhitis, upala pluća,
  • akneosip na koži i svrbež, eksudativni eritem,
  • urinarna inkontinencija nemoć.

Oblik i sastav

Oblik doziranja Gabagamma - tvrde želatinske kapsule:

  • 100 mg: veličina br. 3, bijela,
  • 300 mg: veličina br. 1, žuta
  • 400 mg: veličina br. 0, narandžasta.

Sadržaj kapsule: bijeli prah.

Punjenje kapsule: 10 kom. u blisteru, u kartonskom pakovanju od 2, 5 ili 10 blistera.

Aktivni sastojak: gabapentin, u 1 kapsuli - 100, 300 ili 400 mg.

Dodatne tvari: titanov dioksid, talk, kukuruzni škrob, želatina, laktoza, bojila željezni oksid crvena i žuta.

Iz genitourinarnog sistema

U rijetkim slučajevima kod osjetljivih pacijenata mogu se razviti infekcije mokraćnog sustava, smanjena erekcija, enureza (urinarna inkontinencija) i akutno zatajenje bubrega.

U rijetkim slučajevima kod osjetljivih pacijenata mogu se razviti infekcije mokraćnog sustava.

Uticaj na sposobnost upravljanja mehanizmima

S obzirom na rizik od negativnih reakcija u središnjem živčanom sustavu (CNS) tijekom liječenja lijekovima, preporučuje se ograničavanje rada s potencijalno opasnim ili složenim uređajima, vožnja automobilom i uključivanje u aktivnosti koje zahtijevaju koncentraciju i brzinu reakcija pacijenta.

Posebna uputstva

Unatoč odsutnosti sindroma povlačenja s terapijom lijekovima gabapentinom, postoji rizik od recidiva mišićnih grčeva kod pacijenata s djelomičnom vrstom konvulzivne aktivnosti. Važno je zapamtiti da lijek nije efikasno sredstvo u borbi protiv apscesne epilepsije.

Uz kombinovano liječenje morfijom potrebno je povećati dozu Gabagamma nakon konsultacije s liječnikom. U tom slučaju, pacijent uvijek treba biti pod strogim liječničkim nadzorom, kako bi se spriječio napad simptoma depresije središnjeg živčanog sustava (pospanost). S razvojem znakova poremećaja nervnog sistema potrebno je smanjiti dozu oba lijeka.

Uz kombinovano liječenje morfijom potrebno je povećati dozu Gabagamma nakon konsultacije s liječnikom.

Tijekom laboratorijskih ispitivanja može se zabilježiti lažno pozitivan rezultat na prisustvo proteinurije, stoga je prilikom imenovanja Gabagamma zajedno s drugim antikonvulzivima potrebno zamoliti laboratorijsko osoblje da izvrši analize na specifičan način za taloženje sulfosalicilne kiseline.

Upotreba tokom trudnoće i dojenja

Kliničke studije o utjecaju lijeka na embrionalni razvoj nisu provedene. Stoga se gabapentin trudnicama propisuje samo u ekstremnim slučajevima, kada pozitivan učinak lijeka ili opasnost za majčin život prelazi rizik od intrauterinih poremećaja fetusa.

Gabapentin se trudnicama propisuje samo u ekstremnim slučajevima.

Aktivna supstanca može se izlučiti u majčinom mlijeku, tako da bi se dojenje trebalo napustiti tokom terapije lijekovima.

Primjena za oslabljenu funkciju bubrega

U slučaju bubrežnog zatajenja, režim doziranja se podešava ovisno o klirensu kreatinina (Cl).

Cl, ml / minDnevna doza podijeljena u 3 doze
više od 800,9-3,6 g
od 50 do 79600-1800 mg
30-490,3-0,9 g
od 15 do 29Propisano je 300 mg u razmaku od 24 sata.
manje od 15

Gabagamma, upute za upotrebu (Metoda i doziranje)

Lijek se uzima oralno.

Sa neuropatskim bolovima početna doza od 900 mg / dan, podijeljena u 3 doze. Ako je potrebno, postepeno povećavajte na 3600 mg / dan, što je maksimalna dnevna doza. U pravilu, smanjenje bola počinje u 2. sedmici, a značajno smanjenje u 4. sedmici.

Za grčeve tretman takođe započinje s 300 mg 3 puta dnevno, povećavajući dozu na 3600 mg / dan. za 3 prijema. Lijek bez straha može se upotrebljavati u kombinaciji s drugim antikonvulzivima, dok koncentracija gabapentina u serumu nije kontrolirana.

Kod oslabljenih pacijenata, nakon transplantacije organa, s malom težinom, postepeno se povećava doza, koristeći lijek 100 mg. Smanjenje doze ili zamjena lijekova provodi se postepeno tokom tjedna.

Za vrijeme liječenja trebali biste izbjegavati vožnju.

Predoziranje

Uz zlouporabu lijeka zbog jedne doze velike doze, pojavljuju se znakovi predoziranja:

  • vrtoglavica
  • poremećaj vidne funkcije koji karakterizira podjela predmeta,
  • poremećaj govora
  • letargija,
  • pospanost
  • proliv

Mogući povećani ili povećani rizik od ostalih nuspojava. Žrtva mora biti hospitalizirana zbog ispiranja želuca, pod uslovom da su kapsule uzimane oralno u posljednja 4 sata. Svaki simptom predoziranja uklanja se simptomatskim liječenjem. Hemodijaliza je efikasna.

Uz predoziranje lijeka, može se pojaviti pospanost.

Interakcija

Uz terapiju zglobova morfij Potrebno je povećati dozu gabapentina. Međutim, potrebno je pratiti znakove depresije centralnog nervnog sistema, poput pospanosti.

Interakcije sa fenobarbital, karbamazepin, fenitoin i valproična kiselina nije primećeno.

Aplikacija sa oralni kontraceptivi ne utiče na farmakokinetiku oba leka. Na recepciji antacidi, aluminijum i agensi koji sadrže magnezijum uočeno je smanjenje bioraspoloživosti gabapentina. Unos ovih lijekova se širi vremenom.

Probenecid ne utiče na izlučivanje gabapentina. Lagano smanjenje se primjećuje kod uzimanja cimetidin.

Neuropatska bol u odraslih

Početna dnevna doza Gabagamma je 900 mg.Ako je potrebno, doza se postepeno povećava. Maksimalna dnevna doza je 3600 mg.

Dozvoljeno je započeti liječenje odmah s dnevnom dozom od 900 mg - 300 mg 3 puta na dan, ili se možete pridržavati sljedeće sheme: prvi dan - 300 mg jednom, drugi dan - 300 mg dva puta dnevno, treći dan - 300 mg tri puta dnevno .

Djelomične konvulzije kod odraslih i djece od 12. godine

Prosečna efektivna dnevna doza Gabagamma može varirati između 900–3600 mg.

Na početku liječenja možete propisati dnevnu dozu od 900 mg - 300 mg 3 puta dnevno ili postupno povećavati dozu prema gore opisanoj shemi. Nadalje, ako je potrebno, nastavite povećavati dozu. Najveća dopuštena doza je 3600 mg u 3 podijeljene doze.

Kako bi se izbjegli ponovni napadi, interval između doza ne smije biti veći od 12 sati.

Kompatibilnost s alkoholom

U periodu terapije lijekovima zabranjeno je konzumiranje alkohola. Etanol u sastavu alkoholnih pića ima snažno inhibitorno djelovanje na centralni nervni sistem i pojačava nuspojave.

Analozi lijeka uključuju:

Prelazak na drugi lijek dopušten je samo nakon liječničkog savjetovanja sa slabom učinkovitošću Gabagamme ili s pojavom negativnih efekata.

Kao analog možete koristiti Neurontin.

Trudnoća i dojenje

Uobičajeni rizici od epilepsije i antiepileptičke terapije

Rizik od urođene patologije potomstva majki liječenih epilepsijom povećava se zbog faktora 2 i 3. Najčešće se bilježi razvoj usne šupljine, oštećenje srca i neuralne cijevi. Višekomponentna antiepileptička terapija može biti povezana s većim rizikom od strukturnih abnormalnosti u usporedbi s monoterapijom. To objašnjava maksimalnu želju za primjenom režima monoterapije kad je to moguće. Sve trudnice i žene u rodnoj dobi kojima je potrebna antiepileptička terapija trebale bi imati konzultaciju stručnjaka prije nego što ga započnu. Pri planiranju trudnoće potrebno je preispitati potrebu propisivanja antiepileptičke terapije. Nagli prestanak antiepileptičkih lekova je neprihvatljiv, jer to može dovesti do napadaja i značajno štetiti zdravlju majke i deteta. Odgođeni razvoj djece majki s epilepsijom je rijedak. Nemoguće je razlikovati je li zastoj razvoja posljedica genetskih poremećaja, socijalnih faktora, epilepsije kod majke ili njenog uzimanja antiepileptičkih lijekova.

Rizik povezan s terapijom gabapentinom

Nema adekvatnih podataka o upotrebi gabapentina u trudnica. Studije na životinjama pokazale su da lijek ima toksičnost za reproduktivni sistem. Potencijalni rizik za ljude nije poznat.

Gabapentin se ne smije primjenjivati ​​tijekom trudnoće, osim ako potencijalna korist za majku ne prevlada nad potencijalnim rizikom za plod.

Ne postoji jedinstveni zaključak da li je gabapentin koji su uzimale žene tijekom trudnoće zbog epilepsije sposoban povećati rizik od razvoja urođene patologije u potomstva.

Gabapentin se izlučuje u majčinom mlijeku. Budući da učinak lijeka na dojenčad nije proučavan, primjenu gabapentina dojiljama treba obaviti s oprezom. Primjena gabapentina kod dojilja je opravdana samo ako koristi za majku nadmašuju potencijalni rizik za dijete.

Doziranje i primjena

Za oralnu upotrebu.

Gabapentin se može uzimati s hranom ili odvojeno od nje, kapsulu treba progutati cijelu i ispirati s dovoljnom količinom tekućine (čaša vode).

Pri početnoj primjeni lijeka, bez obzira na indikacije, primjenjuje se titracija doze, čija je shema prikazana u tablici 1. Ova se shema preporučuje odraslima i adolescentima starijim od 12 godina. Raspored doziranja za djecu mlađu od 12 godina predstavljen je odvojeno.

Povlačenje gabapentina trebalo bi takođe izvoditi postepeno, bez obzira na indikacije, tokom najmanje 1 tjedna.

Liječenje epilepsije je obično dugo. Optimalnu dozu određuje ljekar, ovisno o učinku i individualnoj toleranciji.

Odrasli i tinejdžeri (preko 12 godina)

Efektivne doze za epilepsiju (u kliničkim studijama) su od 900 do 3600 mg / dan. Liječenje započinje titracijom doze lijeka, kako je opisano u Tablici 2, ili s dozom od 300 mg 3 puta na dan prvog dana. Tada se, ovisno o individualnoj toleranciji i efikasnosti, doza može povećati za 300 mg / dan svaka 2 do 3 dana do maksimalno 3600 mg / dan. Nekim pacijentima može biti potrebna sporija titracija gabapentina. Najkraće vrijeme za postizanje doze od 1800 mg / dan je 1 tjedan, 2400 mg / dan - 2 tjedna, 3600 mg - 3 tjedna.

U dugotrajnim otvorenim kliničkim ispitivanjima, pacijent je dobro podnio dozu od 4800 mg / dan. Dnevna doza treba podijeliti u 3 doze. Maksimalni interval između doza lijeka ne smije biti veći od 12 sati kako bi se izbjegli prekidi u antikonvulzivnoj terapiji i spriječili pojava napadaja.

Djeca stara i više godina.

Početna doza lijeka treba biti 10-15 mg / kg / dan. Učinkovita doza treba se postići titracijom lijeka u roku od 3 dana. Efektivna doza gabapentina u djece starije od 6 godina iznosi 2 5 - 3 5 mg / kg / dan. Dokazano je da su dozu od 50 mg / kg / dan pacijenti dobro tolerirali u dugotrajnim kliničkim ispitivanjima. Dnevna doza treba biti podijeljena na jednake dijelove (unos 3 puta dnevno), maksimalni interval između doza lijeka ne smije biti veći od 12 sati.

Nema potrebe za nadziranjem nivoa gabapentina u serumu. Gabapentin se može koristiti u kombinaciji s drugim antiepileptičkim lijekovima bez straha od promjene koncentracije lijekova u plazmi.

Periferni neuropatski bol Odrasli

Liječenje započinje titracijom doze lijeka, kako je opisano u Tablici 1. Početna početna doza od 900 mg / dan. treba podijeliti u 3 doze. Tada se, ovisno o individualnoj toleranciji i efikasnosti, doza može povećati za 300 mg / dan svaka 2-3 dana do maksimalno 3600 mg / dan. Nekim pacijentima može biti potrebna sporija titracija gabapentina. Najkraće vrijeme za postizanje doze od 1800 mg / dan -1 tjedan, 2400 mg / dan - 2 tjedna, 3600 mg / dan - 3 tjedna. Učinkovitost i sigurnost gabapentina u liječenju periferne neuropatske boli (npr. Bolna dijabetička neuropatija ili postherpetička neuralgija) nisu proučavane u dugotrajnim kliničkim ispitivanjima (dulje od 5 mjeseci). Ako je pacijentu potrebno duže (više od 5 mjeseci) liječenja gabapentinom zbog neuropatske boli, liječnik mora procijeniti klinički status pacijenta prije nastavka terapije.

Upotreba u posebnim grupama pacijenata

Za bolesnike s teškim općim stanjem ili određenim otežavajućim faktorima (niska tjelesna težina, stanje nakon transplantacije itd.) Titraciju treba izvoditi sporije, bilo smanjenjem koračne doze ili produženjem intervala između povećanja doze.

Primjena kod starijih pacijenata (starijih od 65 godina)

Stariji pacijenti ponekad zahtijevaju individualni odabir doze u vezi s mogućim smanjenjem bubrežne funkcije (vidjeti tablicu 2). U starijih bolesnika češće se primjećuje razvoj pospanosti, periferni edem i astenija. Primjena kod pacijenata sa zatajenjem bubrega.

Pacijenti s teškim oštećenjem bubrega i / ili hemodijalizom zahtijevaju individualni odabir doze lijeka (vidjeti Tablicu 2). Za ove bolesnike češće se koriste kapsule od 100 mg gabapentina.

Prijava za patente na hemodijalizi

Za pacijente s anurijom na hemodijalizi koji nikada ranije nisu primili gabapentin, doza zasićenja trebala bi biti 300-400 mg. Nakon saturirajuće doze, pacijentima na hemodijalizi daje se 200–300 mg svakih 4 sata hemodijalize. U dane bez hemodijalize ne treba uzimati gabapentin.

Doza održavanja gabapentina za bolesnike na hemodijalizi određuje se na osnovu preporuka predstavljenih u Tablici 2. Uz dozu održavanja, bolesnicima na hemodijalizi preporučuje se uzimanje 200-300 mg lijeka svaka 4 sata.

Značajke aplikacije

Uticaj na sposobnost upravljanja vozilima i rada sa mašinama i mehanizmima.

Gabapentin može utjecati na sposobnost upravljanja vozilima i mehanički. Gabapentin utiče na centralni nervni sistem i može izazvati pospanost, vrtoglavicu ili druge simptome. Dakle, gabapentin, čak i ako se koristi prema uputama, može smanjiti brzinu reakcije i oslabiti sposobnost upravljanja vozilima ili rada u opasnim industrijama. To se naročito odnosi na početak lečenja i nakon povećanja doze leka, kao i tokom uzimanja alkohola.

Mjere sigurnosti

Depresija i promjene raspoloženja primjećuju se kod pacijenata liječenih antiepileptičkim lijekovima. Metaanaliza randomiziranih, placebo kontroliranih kliničkih ispitivanja antiepileptičkih lijekova otkrila je lagani porast rizika od samoubilačkih misli i ponašanja. Mehanizam ovog povećanja nije poznat, a dostupne informacije ne isključuju mogućnost povećanja rizika od samoubistva tijekom uzimanja antiepileptičkih lijekova.

Pacijente treba pomno nadgledati kako bi pravovremeno otkrili znake depresije, suicidne misli ili ponašanja. Ako se pojave znakovi depresije i / ili suicidne misli ili ponašanja, pacijentima treba savjetovati da odmah potraže medicinsku pomoć.

Nagli prekid gabapentina se ne preporučuje, jer to može dovesti do porasta učestalosti epileptičnih napada. Ako liječnik vjeruje da doza lijeka ili smanjenje njegove doze treba biti postupno i trajati najmanje 1 tjedan.

Gabapentin se ne smatra efikasnim u liječenju primarnih generaliziranih napada.

Kao i kod drugih antikonvulziva, kod nekih bolesnika učestalost napadaja može se povećati ili se mogu pojaviti nove vrste napadaja tokom liječenja gabapentinom.

Pokušaji da se zaustavi uporaba istodobnih antiepileptičkih lijekova kako bi se prešlo na monoterapiju gabapentinom kod pacijenata koji su primali nekoliko antiepileptičkih lijekova rijetko su uspješni.

Primjenom antikonvulzivnih lijekova, uključujući gabapentin, primijećeni su slučajevi razvoja teških, po život opasnih sistemskih reakcija preosjetljivosti, poput DEES-ovog sindroma (kožni osip u kombinaciji s eozinofilijom, groznicom i sistemskim simptomima).

Rane manifestacije reakcija preosjetljivosti, poput vrućice ili limfadenopatije, mogu se razviti kad osip još nije izražen. Ako se pojave gornji simptomi, pacijenta treba odmah pregledati ljekar. Ako nije moguće utvrditi druge uzroke razvoja sindroma, gabapentin treba prekinuti.

Prilikom propisivanja gabapentina bolesnicima sa šećernom bolešću potrebno je kontrolirati razinu glukoze u krvi i po potrebi prilagoditi dozu hipoglikemijskih lijekova.

Kada se pojave simptomi pankreatitisa, treba prekinuti lijek.

Tokom liječenja ne možete uzimati alkohol.

Učinak dugotrajne upotrebe gabapentina na obrazovanje, inteligenciju i razvoj u djece i adolescenata nije dovoljno proučavan.

Rezultati polukvantitativnih testova za određivanje sadržaja proteina u urinu pomoću test traka mogu biti lažno pozitivni. Stoga se, ako je potrebno, preporučuje provođenje dodatnih analiza primjenom drugih metoda (Biuretova metoda, turbidimetrijska metoda, uzorci s bojama).

Gabagamma sadrži laktozu. Pacijenti s rijetkim nasljednim bolestima, na primjer, s netolerancijom na laktozu, nedostatak Lapp laktaze, malapsorpcijom glukoze - galaktoze, ne bi smjeli uzimati lijek.

Recenzije na Gabagamma

Izolda Veselova, 39, Sankt Peterburg

Gabagamma kapsule propisane su u vezi sa neuralgijskim granama 2. Lekar je rekao da se doza postavlja ovisno o stepenu pozitivnog učinka. U mom slučaju morao sam uzimati do 6 kapsula dnevno. Treba ga uzimati sve većim redoslijedom: na početku terapije počeo se s 1-2 kapsule kroz 7 dana, nakon čega je doza povećana. Smatram da je to efikasan lijek za konvulzije. Nisam primjetio nikakve nuspojave tokom liječenja. Grčevi su prestali.

Dominika Tikhonova, 34 godina, Rostov na Donu

Uzela je Gabagammu kako joj je propisao neurolog u vezi s trigeminalnom neuropatijom. Karbamazepin je bio neučinkovit u mojoj situaciji. Kapsule su pomogle u prvim trikovima. Kurs liječenja lijekovima trajao je 3 mjeseca od maja 2015. godine. I pored hronične bolesti, bol i simptomi patologije su prošli. Jedina mana je cijena. Za 25 kapsula morao sam platiti 1200 rubalja.

Pogledajte video: Experimental Theta Meditation - Shamanic Ceremonial Chant Modulation Rate - Deep Meditation (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar