Učinak Bayeta na dijabetes

Otkako se članak o lijeku pojavio na našoj web stranici "Baeta", koja se koristi u liječenju dijabetesa tipa 2, prošlo je više od jedne godine. Za to vrijeme, „Baeta“ je stekla određenu popularnost na teritoriji zemalja bivšeg SSSR-a i postala pristupačnija za dijabetičare.

Danas ćemo govoriti o ovom lijeku detaljnije, razmotriti historiju njegovog izuma kako bismo razumjeli kako on utječe na tijelo dijabetičara, kako se razlikuje od drugih lijekova, kako može biti koristan i koliko štete može uzrokovati.

U Sjevernoj Americi živi posebna vrsta guštera koja se hrani samo 3-4 puta godišnje. U isto vrijeme, oni konzumiraju prilično velike količine hrane - do trećine njihove ukupne težine.

Obraćajući pažnju na ovaj čudan fenomen divljine, američki su naučnici otkrili da slina ove životinje sadrži supstancu exendin. Kada gušteri uđu u probavni i krvožilni sistem exendin doprinosi ravnomernoj raspodjeli hranjivih sastojaka tokom vremena. Odnosno, hrana se apsorbira vrlo sporo, zbog čega su izazvane takve rijetke faze prehrane životinja.

Zahvaljujući modifikacijama kojima je prolazila slina ove životinje, pojavila se droga Bayeta, sa aktivnom supstancom exenatide.
Posebnost tretmana u liječenju dijabetesa tipa 2 je ta što pomaže u smanjenju tjelesne težine pacijenta. Dok većina lijekova koji se koriste u istu svrhu dovode do suprotnog rezultata.

Ako uzmete u obzir da je jedan od uzroka ove bolesti prekomerna težina i gojaznost, onda je upotreba dijabetes tipa 2 može se razmatrati kao rješenje za dva problema istovremeno.

Prema recenzijama i raznim publikacijama, bajt se koristi dva puta dnevno. U ovom slučaju se ne koristi inzulin. Ali tretman dijabetesa tipa 2 kompatibilni s primjenom nekih drugih lijekova.
Uvođenje bajta droge provodi se u bedrima, podlaktici ili trbuhu, u potkožnoj masti. Za to se koristi obična olovka za špricanje.

Bajt se može koristiti samo za liječenje dijabetesa tipa 2. Ne preporučuje se upotreba lijeka u prisustvu bolesti poput dijabetičke ketocidoze, bubrežne insuficijencije, raznih gastrointestinalnih bolesti i povećane osjetljivosti na različite komponente lijeka.

Bayeta se ne može propisati djeci mlađoj od 18 godina, koristiti ga tokom trudnoće i tokom dojenja.

Postoji uputstvo.

Lijek se primjenjuje 1 sat prije jela, 2 puta dnevno. Doziranje, njegovo smanjenje ili povećanje preporučuje se razgovarati s liječnikom.

Ne možete koristiti kupaonicu ako rješenje izgleda zamućeno, u njemu se nalaze razne čestice ili ima sumnjivu boju. Ne preporučuje se upotreba odmah nakon jela. Intramuskularna i intravenska primjena bajt otopine se ne uzima u obzir.

Kada se koriste razni antibiotici, treba ih uzimati sat vremena prije primjene lijeka bajta.

Prije upotrebe lijeka Baeta za lečenje dijabetesa tipa 2, svakako se morate posavjetovati s liječnikom!

Međunarodno vlasničko ime

INN Bayeta - Exenatide.

Baeta je hipoglikemijsko sredstvo dizajnirano za liječenje dijabetesa tipa II, visoko efikasnog farmaceutskog proizvoda.

Lijek pripada farmakološkoj grupi sintetičkih hipoglikemijskih sredstava namijenjenih liječenju dijabetes melitusa ovisnog o inzulinu, a ima ATX oznaku A10X.

Oslobađanje oblika i sastava

Lijek je dostupan u obliku injekcijske otopine koja se koristi za potkožno davanje. To je bistra tečnost, bez boje i mirisa. Njegova aktivna tvar eksenatid ima koncentraciju od 250 μg na 1 ml otopine. Ulogu otapala igra injekcijska voda, a pomoćno punjenje predstavlja metakrezol, natrijum acetat trihidrat, sirćetna kiselina i manitol (aditiv E421).

Otopina od 1,2 ili 2,4 ml ulijeva se u staklene patrone, od kojih se svaki stavlja u olovku za jednokratnu upotrebu - analog analognog insulinskog injektora. Vanjska kartonska ambalaža. U kutiji je samo 1 štrcaljka sa lijekom.

Dostupan je preparat za trajno oslobađanje koji je dostupan u obliku praška za pripremu suspenzijske smjese. Nastala tečnost se takođe koristi za potkožno ubrizgavanje. Praškasta tvar (2 mg) sipa se u uložak postavljen u olovku štrcaljke. Komplet sadrži otapalo za injektiranje i upute.

Bayeta je stakleni uložak sa injekcijskom otopinom za potkožno davanje, smešten u špriceve za jednokratnu upotrebu.

Farmakološko djelovanje

Učinak lijeka osigurava aktivnost eksenatida (exendin-4).

Ovaj sintetički spoj je amino peptidni lanac koji se sastoji od 39 elemenata aminokiselina.

Ova supstanca strukturni je analog enteroglukagona, peptidnog hormona klase inkretina proizvedenog u ljudskom tijelu, koji se također naziva peptid-1 sličan glukagonu, ili GLP-1.

Inkreteni proizvode stanice ćelije gušterače i crijeva nakon obroka. Njihova je funkcija pokretanje izlučivanja inzulina. Zbog svoje sličnosti s ovim hormonskim supstancama, exenatide ima isti učinak na tijelo. Djeluje kao mimetik GLP-1, pokazuje slijedeća terapijska svojstva:

  • povećava oslobađanje inzulina od p-ćelija pankreasa uz povećanje koncentracije glukoze u plazmi,
  • smanjuje prekomjerno lučenje glukagona, ne ometajući odgovor na hipoglikemiju,
  • inhibira motoričku aktivnost želuca, usporavajući njegovo pražnjenje,
  • reguliše apetit
  • smanjuje količinu pojedene hrane,
  • pospješuje gubitak kilograma.

Upute za Byettu - aplikace Što je dijabetes tipa 2 jednostavnim riječima

Kod dijabetesa tipa 2, funkcija β-ćelija gušterače je narušena, što rezultira slabljenjem izlučivanja inzulina. Exenatid utiče na obje faze lučenja inzulina. Ali u isto vrijeme, intenzitet rada β-ćelija koje pokreću on opada s padom koncentracije glukoze. Unos inzulina prestaje onog trenutka kada se glikemijski indeks vrati u normalu. Stoga uvođenje predmetnog lijeka smanjuje vjerovatnoću razvoja hipoglikemije.

Klinička ispitivanja pokazala su da takva terapija omogućava efikasnu kontrolu šećera u krvi kod pacijenata s dijabetesom tipa 2.

Farmakokinetika

Nakon primjene Baete u obliku potkožne injekcije, lijek se počinje apsorbirati u krv, dostižući maksimalnu razinu zasićenosti za oko 2 sata.

Ukupna koncentracija eksenatida raste proporcionalno primljenoj dozi u rasponu od 5-10 µg.

Lijek Baeta dostiže svoju maksimalnu zasićenost u krvi 2 sata nakon potkožnog davanja i u potpunosti se eliminira iz tijela u roku od 10 sati.

Filtracija lijeka vrši se putem bubrežnih struktura, u njegovu metabolizaciju sudjeluju proteolitički enzimi. Potrebno je oko 5 sati da se najveći dio lijeka ukloni iz tijela, bez obzira na uporabljenu dozu. Kompletno čišćenje organizma traje 10 sati.

Indikacije za upotrebu

Lijek je indiciran za adekvatnu glikemijsku korekciju kod dijabetesa ovisnog o insulinu. Byetu se može koristiti kao hipoglikemijski lijek za monoterapiju. Takav je učinak injekcija efikasan pod uvjetom da se slijedi odgovarajuća prehrana i izvode redovite terapijske vježbe.

Ovaj lijek se može uključiti u kombinirani kurs s nedovoljnom efikasnošću liječenja drugim antiglikemijskim sredstvima. Dozvoljeno je nekoliko ljekovitih kombinacija sa Bayetom:

  1. Derivat sulfoniluree (PSM) i Metformin.
  2. Metformin i tiazolidindion.
  3. PSM sa tiazolidindionom i metforminom.

Takve sheme dovode do smanjenja šećera u krvi nakon posta i nakon jela, kao i glikemijskog hemoglobina, što poboljšava kontrolu glikemije nad pacijentima.

Bayeta je propisana za adekvatnu glikemijsku korekciju, a može se koristiti i za monoterapiju.

Kontraindikacije

Lijek se ne može upotrijebiti za dijabetes tipa 1. Ostale kontraindikacije:

  • povećana osjetljivost na eksenatid,
  • netolerancija na pomoćne aditive,
  • ketoacidoza
  • oštećenja probavnog trakta, praćeno smanjenjem kontraktilne funkcije želudačnih mišića
  • dojenje ili trudnoća,
  • ozbiljno zatajenje bubrega
  • starost do 18 godina.

Dojenje je jedna od kontraindikacija za upotrebu lekova Bayet.

Kako uzimati bayetu?

Liječnik je odgovoran za propisivanje lijeka, određivanje optimalnih doza i praćenje stanja pacijenta s dijabetesom. Preporučuje se suzdržavanje od samo-lijeka.

Injekcije se primjenjuju pod kožu u predjelu brahija, bedrene kosti ili trbuha. Mjesto ubrizgavanja lijeka ne utječe na njegovu efikasnost.

Isprva, jedna doza je 0,005 mg (5 µg). Injekcije se daju prije doručka i večere. Privremeni jaz između uvođenja lijeka i početka obroka ne smije prelaziti 1 sat.

Između glavnih obroka, koji su povezani s primjenom lijeka, treba proći najmanje 6 sati.

Nakon mjesec dana liječenja, jedna se doza može udvostručiti. Propuštena injekcija ne podrazumijeva povećanje doze s naknadnom primjenom lijeka. Nakon jela, Bayetuu ne treba grickati.

Paralelnom primjenom predmetnog lijeka s preparatom sulfonilureje, liječnik može smanjiti dozu lijeka zbog potencijalnog razvoja hipoglikemijske reakcije. Kombinirani tretman s tiazolidindionom i / ili Metforminom ne zahtijeva promjenu početnih doza ovih lijekova.

Nuspojave

Nuspojave uzrokovane eksenatidom imaju umjerenu ozbiljnost i ne zahtijevaju prekid lijeka (s rijetkim iznimkama). Najčešće se u početnoj fazi liječenja Bayetom u dozi od 5 mg ili 10 mg pojavi mučnina koja nestaje sama ili nakon prilagođavanja doze.

Mučnina je nuspojava na djelovanje lijeka Bayet, a najčešće se očituje u početnoj fazi liječenja.

Gastrointestinalni trakt

Često pacijenti imaju probavne smetnje. Pacijenti se žale na mučninu, gubitak apetita, povraćanje, dispepsiju, bol u trbuhu. Mogući refluks, pojava belchinga, nadutosti, zatvor, kršenje percepcije ukusa. Primjećeno je nekoliko slučajeva akutnog pankreatitisa.

Centralni nervni sistem

Često pacijenti imaju migrene. Oni mogu osjetiti vrtoglavicu ili osjetiti probleme dnevne pospanosti.


Migrene su uobičajena nuspojava primjene lijeka Bayet iz centralnog nervnog sistema.
Kao rezultat korištenja lijeka Bayeta, pacijenti mogu osjetiti vrtoglavicu.
Napadi dnevne pospanosti moguća su nuspojava upotrebe Byeta.

Na dijelu kože

Na mjestu ubrizgavanja mogu se primijetiti žarišni alergijski znakovi.

Alergijske reakcije moguće su u obliku kožnih osipa, svrbeža, crvenila, oteklina. Anafilaktičke manifestacije se retko primećuju.

Svrab kože je štetna alergijska reakcija na upotrebu Bayetovih lijekova.

Posebna uputstva

Ako se promijeni boja, prozirnost ili ujednačenost tekućine za ubrizgavanje, ona se ne može koristiti. Trebalo bi se pridržavati preporučene metode primjene lijeka. Injekcije se ne propisuju intramuskularno ili intravenski.

Pogoršanje apetita ili gubitak tjelesne težine pacijenta nije pokazatelj prekida lijeka, promjena njegove doze i učestalosti primjene.

Kao odgovor na unošenje eksenatida, u tijelu se mogu proizvesti antitijela. To ne utječe na manifestaciju nuspojava.

Upotreba u starosti

Farmakokinetika lijeka ne ovisi o dobi pacijenata. Zbog toga nema potrebe za prilagođavanjem doze starijim osobama.

Starija dob nije kontraindikacija za upotrebu lijekova Bayet, niti zahtijeva prilagođavanje doze lijeka.

Primjena za oslabljenu funkciju jetre

Zbog činjenice da glavni teret za uklanjanje eksenatida pada na bubrege, kvarovi jetre ili žučnog mjehura nisu kontraindikacija za uporabu lijeka i ne nameću ograničenja.

Neuspjeh u jetri ili žučnoj kesici nije kontraindikacija za upotrebu lijeka.

Predoziranje Byeta

Snažan višak preporučenih doza exenatida dovodi do hipoglikemije. U tom slučaju je potrebno ubrizgavanje ili kapanje glukoze. Simptomi predoziranja:

  • boli mučnine
  • povraćanje
  • niska glukoza u plazmi
  • blijeda integriteta,
  • zimica
  • glavobolja
  • znojenje
  • aritmija,
  • nervoza
  • porast krvnog pritiska:
  • drhtavica.

Aritmija je jedan od simptoma prevelike doze Bayeta.

Interakcija s drugim lijekovima

Miješanje otopine s drugim lijekovima za ubrizgavanje u 1 špricu je zabranjeno.

Trebali biste uzeti u obzir usporavanje stomaka pod djelovanjem exenatida kada uzimate lijekove iznutra, jer se stupanj apsorpcije i brzine apsorpcije mogu jako smanjiti. Takva sredstva treba uzimati mnogo prije uvođenja Byete, minimalni interval je 1 sat. Ako lijek treba konzumirati s hranom, onda bi to trebao biti obrok koji nije povezan sa injekcijom ovog hipoglikemijskog sredstva.

Inhibitori protonske pumpe moraju se uzimati 4 sata nakon injekcije ili 1 sat prije nje.

Uz istodobnu upotrebu varfarina ili drugih kumarinskih pripravaka, moguće je povećanje vremena protrombina. Stoga treba kontrolirati koagulaciju krvi.

Iako kombinirana primjena Bajeta s lijekovima koji inhibiraju HMG-CoA reduktazu ne uzrokuje značajne promjene u lipidnom sastavu krvi, preporučuje se pratiti pokazatelj kolesterola.

Kombinacija predmetnog lijeka s Lisinoprilom ne uzrokuje promjenu prosječnog krvnog tlaka u pacijenta.

Kombinacija injekcija Bajeta s oralnim kontraceptivima ne zahtijeva promjenu doze.

Nije potrebno promatrati nikakve posebne intervale između injekcija Bayete i uzimanja lijekova - derivata sulfanylurea.

Uz kombinaciju / istodobnu primjenu Bayeta s Warfarinom, potrebno je kontrolirati koagulaciju krvi.

Kompatibilnost s alkoholom

Veoma je nepoželjno konzumirati alkohol ili lijekove za alkohol tijekom liječenja.

Postoje samo 2 kompletna analoga lijeka - Exenatide i Baeta Long. Sledeća hipoglikemijska sredstva imaju sličan efekat:

Generička Baeta - Bydureon (Bydureon).

Victoza je hipoglikemijsko sredstvo koje ima sličan učinak kao Bayeta.

Datum isteka

U svom izvornom obliku lijek se čuva dvije godine. Nakon otvaranja paketa, mora se koristiti u roku od 30 dana.

Rok trajanja lijeka Bayeta je 2 godine u izvornom obliku i 30 dana nakon otvaranja pakiranja.

Proizvođač

Deklarirana zemlja porijekla je Velika Britanija. Međutim, proizvodnju lijeka obavlja indijska farmaceutska kompanija Macleods Pharmaceuticals Ltd.

Alla, 29 godina, Stavropol.

Kupujem Baitu mamu Skupo, ali jednostavno za upotrebu. U početku se mama požalila kako mu je mučnina, ali ubrzo je to prestalo.Šećer je stabilan, pa ćemo nastaviti koristiti drogu.

Veronika, 34, Danilov.

Kad sam ponovno pročitao upute, osjećao sam se nelagodno zbog spiska nuspojava. Nakon injekcije bio sam bolestan. Bojao sam se čak i davati sljedeću dozu. Ali moj muž je rekao da sam se prevario. Bio je u pravu. Naknadne injekcije više nisu bile tako bolne. Lekar je rekao da dozu ne treba podeliti, a kasnije čak i povećao. Sada se više ne osjeća bolesno, samo ponekad dolazi do nelagode u stomaku.

Olga, 51 godina, grad Azov.

Počeo sam koristiti lek da pomognem Metforminu. Prvih dana jela je snage - apetit joj je gotovo u potpunosti nestao. Tada se tijelo prilagodilo. Porcije su postale manje, ali apetit se vratio. Sada je jasno zašto se u Americi Bayetu propisuje onima koji žele smršavjeti.

Sastav i oblik oslobađanja

Subkutana otopina1 ml
exenatide250 mcg
pomoćne tvari: natrijum acetat trihidrat, ledena sirćetna kiselina, manitol, metakrezol, voda d / i

u olovkama za šprice sa kertridžima od 1,2 ili 2,4 ml, u pakovanju od kartona 1 olovka za špriceve.

Farmakodinamika

Exenatid (Exendin-4) je mimetik inkretin i amidopeptid je 39-aminokiselina. Inkreti kao peptid-1 sličan glukagonu (GLP-1) pojačavaju lučenje inzulina ovisnog o glukozi, poboljšavaju funkciju beta ćelija, suzbijaju neadekvatno povećanu sekreciju glukagona i usporavaju pražnjenje želuca nakon što uđu u opći krvotok iz crijeva. Exenatide je moćan inkretinski mimetik koji pojačava lučenje inzulina ovisnog o glukozi i ima druge hipoglikemijske učinke svojstvene inkretinima, što poboljšava kontrolu glikemije u bolesnika s dijabetesom tipa 2.

Aminokiselinska sekvenca exenatida djelomično odgovara slijedu ljudskog GLP-1, zbog čega on veže i aktivira GLP-1 receptore kod čovjeka, što dovodi do povećane sinteze ovisne o glukozi i izlučivanja inzulina iz beta ćelija gušterače uz sudjelovanje cikličkog adenosinofenofosfata (AMP) i / ili druge intracelularne signalne puteve. Exenatid potiče oslobađanje inzulina iz beta ćelija u prisustvu povišene koncentracije glukoze.

Exenatid se razlikuje u kemijskoj strukturi i farmakološkom djelovanju od inzulina, derivata sulfoniluree, derivata D-fenilalanina i meglitinida, biguanida, tiazolidindiona i inhibitora alfa-glukozidaze.

Exenatide poboljšava kontrolu glikemije kod pacijenata s dijabetesom tipa 2 zbog mehanizama navedenih u nastavku.

U hiperglikemijskim stanjima, exenatid pojačava lučenje inzulina ovisnog o glukozi iz beta ćelija pankreasa. Ovo izlučivanje inzulina prestaje jer koncentracija glukoze u krvi opada i približava se normalnoj razini, čime smanjuje potencijalni rizik od hipoglikemije.

Izlučivanje inzulina tokom prvih 10 minuta, poznato kao "prva faza inzulinskog odgovora", posebno nije prisutno kod pacijenata sa dijabetesom tipa 2. Pored toga, gubitak prve faze insulinskog odgovora rano je oštećenje funkcije beta ćelija kod dijabetesa tipa 2. Primjena eksenatida obnavlja ili značajno poboljšava i prvu i drugu fazu inzulinskog odgovora kod pacijenata s dijabetesom tipa 2.

U bolesnika sa šećernom bolešću tipa 2 na pozadini hiperglikemije, primjena eksenatida suzbija prekomjerno lučenje glukagona. Međutim, exenatid ne ometa normalan odgovor glukagona na hipoglikemiju.

Pokazano je da primjena eksenatida dovodi do smanjenja apetita i smanjenja unosa hrane, inhibira pokretljivost želuca, što dovodi do usporavanja njegovog pražnjenja.

U bolesnika sa šećernom bolešću tipa 2, terapija exenatidom u kombinaciji s metforminom i / ili preparatima sulfonilureje dovodi do smanjenja glukoze u krvi na post, postprandijalne glukoze u krvi i glikoziliranog indeksa hemoglobina (HbA1c), što poboljšava kontrolu glikemije u ovih bolesnika.

Doziranje i primjena

S / c do bedara, trbuha ili podlaktice.

Početna doza je 5 mcg, koja se daje 2 puta / dnevno u bilo koje vrijeme tijekom 60-minutnog perioda prije jutarnjih i večernjih obroka. Nemojte davati lijek nakon obroka. Ako se injekcija lijeka propusti, liječenje se nastavlja bez promjene doze.

1 mjesec nakon početka liječenja, doza lijeka se može povećati na 10 mcg 2 puta dnevno.

U kombinaciji s metforminom, tiazolidindionom ili s kombinacijom ovih lijekova, početna doza metformina i / ili tiazolidindiona se ne može promijeniti. U slučaju kombinacije Bayeta ® sa derivatima sulfoniluree, možda će biti potrebno smanjenje doze derivata sulfoniluree radi smanjenja rizika od hipoglikemije.

Doziranje i način primjene lijeka BAETA

Injekcija lijeka vrši se s / c u abdomen, bedra, ramena.

Početna doza je 5 mcg, primjenjuje se dva puta dnevno, 60 minuta prije doručka i večere. Nakon jela, lijek se ne preporučuje. Ako je injekcija promašena, ne udvostručite dozu tijekom sljedećeg davanja.

Doziranje se povećava u mjesecu na 10 mcg dva puta dnevno.

Dijabetes tipa 2: monoterapija ili dodatak liječenju lijekovima metforminom, sulfonilurejom i tiazolidindionom sa neučinkovitošću kontrole glikemije.

Pogledajte video: FM group for home , CRT & LCD SCREEN CLEANER !! (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar