Šećer u krvi 5, 8 što učiniti i jesu li takvi rezultati analize opasni?

Tijekom normalnog rada endokrinog sustava i gušterače, šećer u krvi dovoljan je za napajanje svih organa. S viškom glukoze dolazi do poremećaja metaboličkih procesa, tijelo pati. Ništa manje strašan nije i nedostatak šećera - hipoglikemija. Šećer u krvi 5 8 što treba učiniti, a koji pokazatelji se smatraju normom, reći ćemo detaljnije.

Norme i kršenja

Jednom u ljudskom tijelu, šećer se ne apsorbira direktno. U probavnom traktu šećer se razlaže enzimima do glukoze. Enzimi koji su potrebni za cijepanje nazivaju se glikozil hidrolaze. Prefiks hidra kaže da je reakcija moguća samo u vodenom okruženju.

Dio saharoze se proizvodi u tankom crijevu i gušterači. Odatle, glukoza ulazi u krvotok i širi se cijelim ljudskim tijelom.

Zdravom ljudskom tijelu je potrebna glukoza u određenoj količini svakog dana. Većina ga ulazi u tijelo izvana, zajedno s hranom. Glukoza omogućava ishranu ćelijama mozga, kostima i mišićima.

Ako šećer prelazi normu, tada se ishrana ćelija poremećuje i tijelo gubi funkcionalnost. Postoje dvije vrste kršenja količine šećera u krvi:

  1. Smanjeni sadržaj - hipoglikemija. Prije svega, stanice mozga i živčanog sustava trpe.
  2. Visok sadržaj - hiperglikemija. Šećer se taloži u proteinima ćelija i oštećuje ih. Uz hiperglikemiju primarno utječu srce, bubrezi, jetra i organi vida.

Razina šećera u krvi mjeri se u laboratoriji ili pomoću kućnog mjerača glukoze u krvi. Razina glukoze u krvi svake osobe ovisi o njenoj aktivnosti, funkcionalnosti gušterače i intenzitetu proizvodnje hormona koji neutraliziraju inzulin.

Dijabetes melitus je podmukao i u početku se gotovo ne očituje. Kad se pojave sljedeći simptomi, preporučuje se odmah provjeriti šećer u krvi:

  1. Stalni osećaj žeđi, nazofaringealna sluznica se suši,
  2. Mokrenje postaje učestalije
  3. Pojavljuje se umor, pospanost.


Uz nedostatak šećera, moguće manifestacije:

  • Pojačano znojenje,
  • Privremeno zamračenje svijesti,
  • Slabost
  • Razdražljivost.


Praćenje šećera u krvi obavezno je za žene tokom gestacije u periodu od 24 do 28 gestacije.

Norma "post"

8 sati prije testa ne možete jesti. Iz vene se uzima krv, vrši se biohemijska analiza.

Prva analiza obično treba pokazati sljedeće vrijednosti:

  • Norma kod odrasle osobe je 4,1-5,8 mmol / l,
  • Dijete od mjeseca do 14 godina - 3,3-5,5 mmol / l,
  • Kod djece do mjesec dana - 2,8-4,4 mmol / l.

Pokazatelj 5,8 smatra se normom, a darivati ​​krv za šećer nije potrebno. Možete ponoviti analizu nakon nekoliko nedelja. Ako je pokazatelj viši od normalnog, pacijenta se poziva na drugi pregled.

Svako može napraviti test za šećer, ali posebno se preporučuje pregled zdravstvenih patologija:

  1. Bolest jetre
  2. Gojaznost
  3. Problemi s nadbubrežnom žlijezdom,
  4. Dijagnosticirana bolest štitne žlijezde.


Povišeni šećer može biti privremen. Visoke stope mogu biti potaknute stresom, lijekovima koje je pacijent nedavno uzimao ili velikom količinom slatkog koji je pojesen uoči postupka. Da biste isključili lažne rezultate, propisana je druga studija i dodatni testovi na hormone i enzime.

Norma "pod opterećenjem"

Ispitivanje tolerancije na glukozu provodi se ako nakon prve analize stručnjaci posumnjaju. Analiza pod opterećenjem obavezna je za patologije:

  • Pacijent ima kliničke znakove dijabetesa,
  • Ljudski urin je visok u šećeru,
  • Postoji genetska predispozicija za dijabetes,
  • Pojačano mokrenje dnevno


Takođe, analiza je obavezna za žene nakon porođaja, ako težina bebe prelazi 4 kg. Da bi se isključila prisutnost dijabetesa, dijete također prolazi biohemijski test krvi.

Prije postupka, pacijentu se daje čaj sa 75 grama glukoze. Dva sata kasnije, uzima se krvna pretraga iz vene. Za dijete se smatra količina glukoze u omjeru 1, 75 g / kg.

Analiza pod opterećenjem obično treba pokazati brojku do 7,8 mmol / L. Ako su pokazatelji u regiji od 7,8 do 11,0 mmol / l, tada se pacijentu dijagnosticira oštećena tolerancija na glukozu. Stanje se smatra predijabetesom i osobi su propisani lijekovi.

Pokazatelj 5.8 u analizi pod opterećenjem se smatra odličnim i osoba ne zahtijeva dodatne pretrage.

Preventivne akcije

Vrijednost glukoze od 5,8 mmol / L može uplašiti zdravu osobu, jer je ovo gornji vrh norme. U riziku su osobe s prekomjernom težinom i oslabljenom funkcijom gušterače.

Da biste smanjili šećer u krvi, dovoljno je da se pridržavate pravila:

  1. Vozite češće i dvaput sedmično posjetite teretanu,
  2. Slijedite pravi način života: odreći se pušenja, alkohola, prejedanja,
  3. Pridržavajte se režima dana, a za zdravu osobu potrebno je 7-8 sati sna,
  4. Češće idite na šetnju na otvorenom
  5. Jedite zdravu prehranu.

Medicinska ishrana

Ljudima sklonima šiljaka šećera u krvi savjetuje se da iz svoje prehrane isključe: slatku hranu, peciva i peciva. 70% dnevne prehrane treba sastojati od povrća i voća. Izuzetak su krompir i voće sa visokim sadržajem škroba.

Meso je bogato vitaminima i tijelu su potrebne za normalno funkcionisanje srca, živčanih ćelija i mišića. Ljudima sklonim dijabetesu savjetuje se jesti samo mršavo meso:


Učinkovito dopunite dijetu s plodovima mora: ribom, škampima, lignjama, dagnjama. Parne namirnice se kuhaju ili peku u pećnici. Preporučuje se suzdržavati od prženja u ulju.

Potpuno isključeni iz prehrane: majonez, šećer, prerađena hrana, konzervirana hrana.

Mliječni proizvodi s udjelom masti do 1,5% su korisni. Ne preporučuje se jesti skuti sir bez masnoće, kefir. Tijelo neće dobiti koristi zbog nedostatka masti. Za apsorpciju proteina i kalcijuma iz sira, potrebna je mala količina masti.

Ne upuštajte se u jaku kafu i čaj. Piće zamijenite zdravim sokovima ili domaćim voćnim napicima.

Narodni recepti za snižavanje glukoze u krvi

Razina šećera u krvi učinkovito se smanjuje narodnim metodama:

  1. Tinktura lovorovog lista. Uzeto je 10 lovorovih listova, 2 klinčića. 500 ml kipuće vode se izlije i infuzira na tamnom mjestu 6 sati. Infuzija se pije 100 ml ujutro na prazan stomak, na ručak prije jela i uveče prije spavanja. Tijek liječenja je 7 dana.
  2. Limunov sok sa korom aspene. Kora od aspena suši se i drobi. Na 1 kašiku zdrobljene kore uzima se 1 limun. Sastojci se preliju sa 200 ml vode i stave u vodenu kupelj. Proizvod se kuha na laganoj vatri 30 minuta. Gotov juha je filtrirana i ohlađena. Lijek se uzima u jednoj žlici ujutro i prije spavanja.
  3. Infuzija sedam biljaka. Za kuhanje se uzimaju u jednakim omjerima: metvica, melem limuna, glog (plodovi), viburnum (plodovi), cvjetovi lipe, boja ljekarne kamilice, neven. Sastojci se pomiješaju i sipaju 250 ml votke. Proizvod se ostavlja na tamnom i hladnom mjestu 10 dana. Zatim se infuzija filtrira i očisti u hladnjaku. Uzimajte 10 kapi na 100 ml vode ujutro na prazan stomak. Kurs upisa je najmanje 1 mjesec.

Šećer u krvi 5,8 ne bi trebao biti zastrašujući, ali trebali biste biti oprezniji prema svom zdravlju. Praćenje prehrane i jednostavni narodni recepti pomoći će brzom smanjenju razine glukoze u krvi. Preporučuje se praćenje stanja i podvrgavanje pregleda jednom mjesečno.

Pogledajte video: Sugar: The Bitter Truth (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar