Pravila prehrane sa niskim udjelom ugljikohidrata

Dijeta sa niskim udjelom ugljikohidrata je vrsta hrane koja se temelji na jedenju hrane sa niskim glikemijskim indeksom. Ovo je relativno nova tehnika, čija je glavna svrha efikasno mršavljenje bez štete zdravlju i dobrobiti.

Od 1970. godine standardna dijeta sa niskom masnoćom bez ograničenja unosa ugljenih hidrata smatra se najpoželjnijom za gubitak kilograma. U međuvremenu, brojne studije, uključujući Sveučilište Harvard, objavljene 2017. godine, potvrđuju veću učinkovitost dijeta bez ugljikohidrata u usporedbi s dijetom s malo masti.

Rezultati pokazuju da je prosječni gubitak težine učesnika u eksperimentu, koji se pridržavaju dijeta s niskim udjelom ugljikohidrata, bio 1-2 kg više od onih koji su ograničili masti u svojoj prehrani.

Dijeta s niskim udjelom ugljikohidrata prvenstveno je pogodna profesionalnim crossfiterima i drugim sportašima, ali bit će korisna i ljudima daleko od sporta koji žele brzo izgubiti nekoliko dodatnih kilograma.

Suština prehrane

Suština dijeta s niskim udjelom ugljikohidrata je potpuno ili djelomično odbacivanje hrane koja sadrži ugljikohidrate, te značajno povećanje udjela proteina i vlakana u ishrani. Ugljikohidrati u prehrani smanjuju se na 50 grama dnevno, a količina proteina, naprotiv, povećava se - i do 150-200 g, ovisno o dobi, tjelesnom stanju, nivou tjelesne aktivnosti.

Vlakna u obliku povrća, bilje, mekinje, nešto nezaslađenog voća nužno je uključena u prehrani. Prelazeći na dijetu s malo ugljikohidrata, sportaš prisiljava svoje tijelo da se prilagodi alternativnim izvorima energije. Glavni princip prehrane sa malo ugljikohidrata zasnovan je na procesu ketoze. Let's shvatiti što je to.

Biohemija ketoze

Bilo koja dijeta bez ugljikohidrata ili dijeta s malo ugljikohidrata (uključujući dijetu Atkinsa) je ketogonska dijeta.

Ketoza je proces proizvodnje masnih kiselina i ketonskih tijela iz masnih stanica (adipocita) kako bi se dobila energija u Krebsovom ciklusu.

Takva prehrana poboljšava razinu inzulina u krvi, što je posebno važno za pacijente s dijabetesom tipa 2. Budući da izvori ugljikohidrata s hranom ne ulaze u tijelo, u krvi ne nastaje prava količina glukoze. U uvjetima svog nedostatka, tijelu su hitno potrebni alternativni izvori energije i hranjivih sastojaka i prelazi se na način potrošnje nakupljanja masti kako bi održao normalnu brzinu metabolizma.

U ćelijama masnog tkiva aktiviraju se procesi cepanja. Nastaju masne kiseline koje ulaze u jetru i mišićno tkivo, gdje se oksidiraju i pretvaraju u acetil-CoA (tvar potrebna u Krebsovom ciklusu) i u ketone (ketonska tijela).

U uvjetima nedostatka ugljikohidrata, jetra razgrađuje masti na masne kiseline i ketone kako bi nadoknadila zalihe glikogena i nadoknadila energiju - tako nastaje ketoza.

Dr. Atkins dijeta

Dr Atkins je najčešća i najpopularnija dijeta s ketogonom s malo ugljikohidrata. Već u početnoj fazi, podrazumijeva strogo ograničenje udjela ugljikohidrata u prehrani - ne više od 20 grama dnevno. Dr Atkins je svoju dijetu prvi put objavio 1966. u časopisu Harpers Bazaar.

Dijetu je podijelio u 4 faze:

  1. Faza indukcije ili stimulacije - pripremna faza u trajanju od 2 tjedna koja ima za cilj prijelaz tijela na ketozu (ne više od 20 grama ugljikohidrata dnevno).
  2. Aktivna faza mršavljenja, usmjerena na postepeno povećanje udjela ugljikohidrata u prehrani (za oko 10 grama tjedno), uz održavanje efekta sagorijevanja masti.
  3. Prelazna faza - omogućava vam dodavanje bilo kakvih namirnica u vašu prehranu, ali u strogo ograničenoj količini od 1 ili 2 puta tjedno.
  4. Podrška - do ove faze težina se treba stabilizirati, a dijeta se postepeno navikne. Ipak, treba kontrolirati udio ugljikohidrata i količinu obroka kako bi se izbjeglo debljanje.

U slučaju povećanja tjelesne težine, vraćamo se prvoj fazi prehrane.

Indeks glikemijskih proizvoda

Da biste razumjeli prednosti prehrane sa malo ugljikohidrata, razmotrite koncept indeksa glikemijskih proizvoda (GI). Na polju sportske medicine i fitnesa uobičajeno je dijeliti ugljikohidrate na jednostavne i složene. Ili brzo i sporo - ovisno o brzini njihove apsorpcije u tijelu.

Postoji nijansa: isti proizvod može imati i visoku i srednju ili čak nisku stopu apsorpcije glukoze u krv. Sve ovisi o metodi termičke ili mehaničke obrade, temperaturi, kao i dodatnim nečistoćama i aditivima. Stoga će odvajanje ugljikohidrata na brze / sporo biti uslovljeno na mnogo načina. Odvajanje njihovim glikemijskim indeksom je tačnije.

Glikemijski indeks - Ovo je pokazatelj utjecaja hrane nakon njihove konzumacije na šećer u krvi.

Glikemijski indeks proizvoda određuje dva faktora - stopa razgradnje škroba i količina škroba koji će proći razgradnju. Što se brži škrob razgrađuje na glukozu, brže ga ulazi u krv i sa porastom razine šećera raste.

Ako velika količina glukoze uđe u tijelo odjednom, ne koristi se odmah u potpunosti. Dio ide u "skladište masti". Stoga isti prehrambeni proizvod može imati potpuno drugačiji glikemijski indeks i tijelo će ga različito percipirati.

Na primjer, sirova mrkva ima glikemijski indeks od 20 jedinica, a kuhana mrkva 50 jedinica (poput običnog bijelog hljeba).

Heljda ili zobena kaša imaju glikemijski indeks od 20 jedinica, a heljda ili zobena kaša 40 jedinica.

U kokicama, lomljenje zrna kukuruza povećava glikemijski indeks kukuruza za 20 posto.

Sušenje neke hrane snižava glikemijski indeks: ustajali hljeb ima GI od samo 37 jedinica, a normalan GI svježeg kruha - 50 jedinica.

Čak i topljeni sladoled ima GI 1,5 puta veći od rashlađenog sladoleda.

Prednosti prehrane

Glavne prednosti dijeta sa niskim udjelom ugljikohidrata:

  1. Poznavanje glikemijskog indeksa namirnica olakšava kontrolu šećera u krvi. To je posebno korisno za dijabetičare, kojima ljekari preporučuju konzumiranje više hrane sa niskim glikemijskim indeksom.
  2. Velika količina vlakana, koja se koristi u dijeti sa malo ugljenih hidrata, normalizuje gastrointestinalni trakt.
  3. Ishrana bogata proteinskom hranom zasićuje tijelo svim esencijalnim aminokiselinama i kolagenom, što rezultira zdravom kosom, kožom i noktima.

Kontraindikacije

Unatoč svim prednostima prehrane ograničene ugljikohidratima, postoje situacije kada je dijeta sa niskim udjelom ugljikohidrata strogo kontraindicirana:

  • oslabljena funkcija bubrega i jetre,
  • bolesti gastrointestinalnog trakta
  • kardiovaskularne bolesti
  • hormonalna neravnoteža,
  • trudnoća i dojenje

Ne možete se pridržavati dijeta s malo ugljikohidrata za djecu i adolescente - postoji rizik od negativnog utjecaja na metaboličke procese.

Pravila i dijeta

Na dijeti s malo ugljikohidrata preporučuje se pridržavanje niza pravila kako biste postigli najbolje rezultate u gubitku kilograma:

  1. Ne prelazite dozvoljenu količinu ugljikohidrata u dnevnoj prehrani.
  2. Izbjegavajte prekide u hrani duže od 4 sata.
  3. Preporučljivo je podijeliti dnevnu prehranu u 5-6 obroka.
  4. Podelite sve obroke na 3 glavna obroka i 2-3 užine.
  5. Kalorični sadržaj glavnog obroka ne smije biti veći od 600 kilokalorija, a grickalica - 200 kilokalorija.
  6. Ako se vaš trening odvija ujutro, poželjno je da doručkujete uz proteinski doručak (omlet od 2-3 jaja).
  7. Ako vežbanje bude uveče, jedite 2-3 sata pre vežbanja i ako je moguće ne jedite odmah nakon vežbanja.Prije spavanja, uz porciju sira (ili nekog drugog proteinskog proizvoda), dopušten je lagani zalogaj.
  8. Na dijeti sa malo ugljikohidrata ne preporučuje se kafa i druga kofeinska pića. Alkohol je strogo zabranjen.
  9. Pijte najmanje 2-3,5 litara čiste pitke vode dnevno.
  10. Tokom dijete sa niskom razinom ugljikohidrata preporučljivo je uzimati vitaminsko-mineralne komplekse kako biste napunili rezerve potrebnih tvari u tijelu.

Istaknuti grafikon proizvoda

Pored gore navedenih pravila i preporuka, postoji još jedna važna stvar. Sastavni deo prehrane sa malo ugljenih hidrata je tabela preporučenih namirnica.

Obavezno ga uzmite u službu ako ste zainteresirani za rezultat.

Meso i mesne prerađevine:goveđe i svinjsko meso s niskom masnoćom, teletina, zečje meso, šunka, jetra, piletina, ćuretina, patka i gusko meso
Riba:losos, losos, pastrmka, haringa, skuša, tunjevina, bakalar, pile, malina, iverica
Morska hrana:sardine, ružičasti losos, šargarepa, rakovi, lignje, škampi, školjke, ostrige, tikvice
Mliječni proizvodi:sir, kisela pavlaka, sir, mleko, kefir, fermentirano pečeno mleko, prirodni jogurt
Jaja:jaja, prepelica
Povrće i zelenilo:sve vrste kupusa, rajčice, krastavci, zelena salata, paprika, patlidžan, tikvice, celer, beli luk, luk
Mahunarke:zeleni grašak, zeleni grah
Gljive:svinjetine, gljive, lisice, smreke, šampinjoni, ostrige
Masti i ulja:maslinovo ulje, konopljino ulje, laneno ulje, kikiriki puter, orasi, masline, masline, majonez

Lista zabranjenih proizvoda

Zabranjena hrana na dijeti sa malo ugljenih hidrata uključuje:

  • hljeb i sve vrste pekarskih proizvoda: peciva, torte, kolači, peciva, keksi,
  • bilo koji slatkiši: šećer, med, razni sirupi, kokice, sladoled, slatkiši, čokolada,
  • slatko povrće i povrće koje sadrže škrob: krompir, jeruzalemski artičoka, slatki kukuruz,
  • bilo koji proizvodi koji sadrže veliku količinu laktoze, saharoze i maltoze,
  • razne žitarice i žitarice iz njih sa visokim glikemijskim indeksom: kaša, riža kaša, zobene kaše, kukuruzne pahuljice.

Opća pravila

Posljednjih godina masno-proteinska dijeta sa izrazito niskim sadržajem ugljikohidrata postala je vrlo popularna. Razmislite o pitanju što je dijeta s niskim udjelom ugljikohidrata, njezine značajke i svrha.

Sistemi ishrane ograničeni ugljikohidratima koriste se u različite svrhe: za mršavljenje, sa dijabetestretman gojaznostu hipertenzija. Dijeta s niskim udjelom ugljikohidrata (tzv keto dijeta) su također prikazane za sportaše koji se bave sportom poput bilborga, koji koristi poseban prehrambeni sistem - sušenje, koji vam omogućava da u kratkom vremenu steknete tjelesnu reljef i ekspresivnost smanjenjem tjelesne masti i povećanjem mršave mišićne mase. I u svakom od ciljnih imenovanja dijetama s malim sadržajem sastojaka ugljikohidrata postoje pravila i mnoge nijanse.

Ugljikohidrati su velika klasa hemijskih spojeva, uključujući jednostavne (monosaharidi) i složene (polisaharidi) ugljikohidrate, a svaki od njih ima različit utjecaj na metabolizam:

  • jednostavni ugljikohidrati - brzo se apsorbiraju u tijelu i metaboliziraju u monosugar (glukozu / fruktozu) tokom metabolizma. Vrlo se brzo apsorbuju u organizmu i kada se unese višak, ako za njima nema potrebe, pretvaraju se u intra-abdominalni i potkožni masti. Kada se iskoristi, razina šećera u krvi brzo raste, što pruža osjećaj sitosti, koji takođe brzo prolazi. Hrana koja sadrži jednostavne ugljikohidrate uključuje šećer, slatko voće, med, džem, konzerve, konditorije, slatkiše i druge slatkiše,
  • složeni ugljikohidrati (skrob, glikogen, pektinvlakno inulin) apsorbuju se polako u tijelu (traje 3-5 puta duže). Imaju složenu strukturu i uključuju mnogo monosaharida. Oni se razgrađuju u tankom crijevu, a njihova apsorpcija usporava vlakna.Složeni ugljikohidrati polako povećavaju šećer u krvi, pa je samim tim tijelo zasićeno ravnomjerno energijom. Proizvodi koji sadrže složene ugljikohidrate (vlakna, škrob, pektin) uključuju integralni kruh, bijeli pirinač, žitarice i žitarice iz njih, tjesteninu, banane, ananas, suho voće.

U stvari, dijeta sa malo ugljikohidrata simulira metaboličke procese u tijelu koji su identični gladovanju kada metabolizam ponovno fokusiranje glukoneogenezau kojem se proces stvaranja glukoze odvija iz ne-ugljikohidratnih komponenti (glicerin, mliječna / piruična kiselina, aminokiselinemasne kiseline). U početnom razdoblju posta metabolizam aminokiselina (proteina) se pojačava, koji dostiže određeni nivo i traje 25-30 dana, a tada se upotreba proteina kao "metaboličkog goriva" naglo usporava, jer njegove rezerve u organizmu mogu biti smanjene samo do određene razine. Paralelno s tim, ubrzavaju se mobilizacija i oksidacija slobodnih masnih kiselina.

U ovoj se fazi, u uvjetima izrazitog nedostatka ugljikohidrata, energetski metabolizam prebacuje iz ugljikohidratnog u metabolizam lipida, pri čemu oksidacija masnih kiselina uz proizvodnju i nakupljanje ketonskih tijela služi kao energetski supstrat. Dakle, dijeta koja sadrži malo ugljikohidrata, bogata masnoćom uzrokuje benigne ketoze. Mobilizacija iz depoa glikogen a relativno brz razvoj osjećaja sitosti doprinosi bržoj stopi gubitka kilograma.

Pri korištenju dijeta ove vrste treba imati na umu da nizak sadržaj ugljikohidrata i dijetalnih vlakana u prehrani uzrokuje nedovoljan unos vitamini i minerali. Stoga se dijeta koja suzbija apetit na pozadini frolične ketoze, čak i ako se u prehranu dodaju potrebne komponente, može propisati na ograničeno vrijeme. U skladu s dijetom s niskim udjelom ugljikohidrata, važno je voditi računa o tome da se mehanizam stvaranja tijela ketoze pokrene kada je ugljikohidrat u prehrani ograničen na 100 g / dan.

Hipo-ugljikohidratna dijeta za mršavljenje

Temelji se na oštrom ograničenju u prehrani količine proizvoda koji sadrže pretežno jednostavne ugljikohidrate i, u manjoj mjeri, proizvode s visokim sadržajem složenih ugljikohidrata. Istovremeno, sadržaj proteina u ishrani odgovara fiziološkoj normi, a stopa unosa masnoća umjereno se smanjuje. Prema tome, ukupni unos kalorija u dnevnoj prehrani smanjuje se na 1700-1800 Kcal / dan. Ograničenje ugljikohidrata u dijeti za mršavljenje ispod 120-130 g nije preporučljivo ili dozvoljeno ako se kraće koriste dijetama na post. Izbor proizvoda - izvora ugljikohidrata određuje se potrebnim stupnjem smanjenja energetske vrijednosti dnevne prehrane, trajanjem prehrane i ciljem.

Iz prehrane su isključeni šećer i proizvodi koji sadrže šećer, konditorski proizvodi, slatka pića, med, sladoled, pekarne i tjestenine od vrhunskog brašna, poliranog riže, kaše, a po potrebi čak i veliko smanjenje prehrambene energije ograničeno je (do 1000- 1200 kcal / dan) isključuju se druge žitarice, krompir, nešto voća i bobica (grožđe, banane,) sušeno voće. Glavni izvor ugljikohidrata treba biti hrana koja sadrži vitamini te minerali bogati prehrambenim vlaknima - dijetalne sorte hljeba s dodatkom mekinja i zdrobljenih žitarica, mljeveni ili integralni kruh, mahunarke, žitarice, poželjno cijelo zrno ili djelomično očuvano kućište (nepolirani riža, heljda, ječam / zobeno brašno), povrće nemasno voće i bobice.

Važno je razumjeti da dijeta protiv ugljikohidrata s iznimkom / ograničenjem u prehrani šećera i proizvodima koji sadrže šećer ne znači da šećer pogoduje povećanju / razvoju težine gojaznostod ostalih ugljenih hidrata.Prisutnost šećera u prehrani nije bitna za smanjenje tjelesne težine u slučajevima kada je energetska vrijednost prehrane manja od potrošnje energije. Značenje izbora izvora ugljikohidrata je u tome što proizvodi koji sadrže složene ugljikohidrate imaju veću hranjivu vrijednost (stvaraju uvjete za prirodni život crijevne mikroflore, potiču pokretljivost gastrointestinalnog sustava, adsorbiraju otrovne spojeve, holesterol) i omogućiti postizanje stabilnije i dugotrajnije zasićenosti od proizvoda koji sadrže šećer.

Dijeta s niskim udjelom ugljikohidrata - tablica s količinskim udjelom ugljikohidrata

Za izradu prehrane s niskim udjelom ugljikohidrata važno je usredotočiti se na kvantitativni sadržaj ugljikohidrata u određenim namirnicama. Te se informacije nalaze u donjoj tabeli.

Osnovni principi prehrane sa malo ugljikohidrata su:

  • Smanjivanje prehrane ugljikohidrata (uglavnom jednostavnih) na 120-130 g / dan uz fiziološku normu sadržaja proteina i umjereno ograničenje masti (do 70-75 g / dan), uglavnom zbog smanjenja čvrstih životinjskih masti. Omjer složenih i jednostavnih ugljikohidrata trebao bi biti približno 95 do 5. Najmanje 50% proteina u prehrani treba osigurati životinjskim proizvodima: jajima, nemasnom ribom, mesom, sirom i morskim plodovima. Unos kalorija trebao bi varirati između oko 1700-1800 kcal / dan.
  • Glavni unos složenih ugljikohidrata trebao bi biti u prvoj polovini dana. Na večeri morate davati prednost proteinskim namirnicama.
  • Ograničite upotrebu soli i slane hrane.
  • Hrana je frakcijska, bez zalogaja između obroka.
  • Kuhajte korištenjem dijetalnih kulinarskih metoda prerade hrane - kuhajte, kuhajte, kuhajte, pirjajte, pecite. Prženje hrane nije dozvoljeno.
  • Koristite najmanje 2l dnevno bez tečnosti.

Da bi povećali efikasnost dijeta s niskim udjelom ugljikohidrata, preporučuje se vježbanje dana posta, jer oni ubrzavaju mobilizaciju masnih depoa i doprinose restrukturiranju metabolizma.

Međutim, mora se shvatiti da energetska vrijednost dana postenja varira na razini od 500-700 kcal / dan i da ima ograničen skup proizvoda, što dovodi do nedostatka esencijalne hrane hranjivim tvarima. Stoga se dani posta mogu koristiti ne više od 1-2 puta nedeljno. Postoji izuzetno puno opcija za dane posta - uglavnom bjelančevina (meso, kefir, riba, skuta), ugljikohidrati (voće i povrće), u kombinaciji, - relativno blizu sastava hranjivih sastojaka i proizvoda uravnoteženoj prehrani.

Ispod je nekoliko opcija za dane posta:

  • Kefir dijeta - 50 g skučenog sira i 200 ml jogurta ili 1% masnog kefira, 5 puta dnevno,
  • Mesna (riblja) dijeta - 50-70 g kuhanog vitkog mesa (ribe), 5 puta dnevno i 100-150 g povrća (krastavci, kupus, paradajz) 5 puta dnevno.

Prehrambena i voćna dijeta (250-300 kcal), koja se može preporučiti i odraslim muškarcima i ženama sa normalnim načinom ishrane, kao i za vegetarijance, posebno je niska energija.

  • Dijeta salate - 250 g sirovog svježeg povrća u obliku salata 5 puta dnevno, po potrebi uz dodatak 10 g dnevno biljnog ulja ili 10% kisele pavlake.
  • Dijeta od krastavaca - 300 g svježih krastavaca, 6 puta dnevno (1,5 kg).
  • Jabučna dijeta - 250 g sirovih ili biskvitnih jabuka 6 puta dnevno (ukupno 1,5 kg).

U postnim danima dozvoljeno je piti negaziranu mineralnu vodu, čaj od divlje ruže, čaj bez šećera. Sol je ograničena na 2-3 g / dan. U postnim danima obavezno je uzimati jednu tabletu multivitaminsko-mineralnih preparata (Vitrum, Odgovori, Multimak, Vitamax, Vitaspectrum, Unicap, Multitabs,Theravit i drugi).

Dijabetes sa niskim udjelom ugljenih hidrata

At dijabetes dijeta sa niskim udjelom ugljikohidrata dio je niza terapijskih mjera. Takvim pacijentima je propisana terapijska dijeta, Tabela broj 9 prema Pevzneru (pri normalnoj težini).Ishrana predviđa smanjenje prehrane ugljikohidrata, ali sveukupno smanjenje komponente ugljikohidrata nije tako izraženo i iznosi 3,5 g na 1 kg težine pacijenta (prosječno 300-350 g / dan). Energetska vrijednost prehrane je 2500 kcal. Uglavnom su jednostavni ugljikohidrati ograničeni na jelovniku s fiziološki normalnim sadržajem proteina (95-100 g / dan) i masnoće (75-80 g / dan).

Dijeta omogućava ograničeni sadržaj natrijum-hlorida (do 10-12 g dnevno), ekstraktivne tvari i holesterol. Sadržaj proizvoda koji sadrže lipotropne tvari i dijetalna vlakna se povećava (morski plodovi, govedina, teletina, skuta, integralne žitarice, integralni kruh, nemasna riba, povrće / voće). Kada prekomjerna težina, sadržaj ugljikohidrata u prehrani smanjuje se na 120 g dnevno, a kalorijski sadržaj iz prehrane smanjuje se na 1700 kcal (Tabela 9A) Frakcijska prehrana, s ravnomjernom raspodjelom ugljikohidrata.

Sorte

Stroža vrsta prehrane za mršavljenje je Khayrullin dijeta sa niskim udjelom ugljenih hidrata. Njegova je osobitost da količina masne i proteinske hrane u ishrani nije ograničena oštrim ograničenjem ugljikohidrata: ne više od 6-8 g dnevno prvih dana s postupnim povećanjem njihovog sadržaja na 20-40 g. Tijek dijetalne prehrane podijeljen je u 4 stupnja od kojih je svaki usmjeren na rješavanje određenih problema, ne samo da izgubi višak kilograma, već i konsolidiranje rezultata.

  • Stimulirajuća faza - omogućava nagli pad ugljikohidrata na 0-10 g dnevno. Trajanje mu je 14 dana. Glavni zadatak je pokrenuti mehanizam ketoze i što je manje ugljikohidrata u prehrani, to se brže postiže cilj. U ovoj fazi indicirano je obilno pijenje (do 3 litre dnevno), unos vitaminsko-mineralnog kompleksa i dijetalnih vlakana.
  • Faza stalnog gubitka težine - tjedna dijeta predviđa porast sadržaja dnevne komponente ugljikohidrata za 5 g. U isto vrijeme, stopa gubitka kilograma će se usporiti. Postepeno dovedite dnevnu količinu ugljikohidrata na razinu na kojoj gubitak težine malo usporava, ali uopće ne prestaje. U pravilu se kod različitih ljudi to događa na nivou potrošnje 20-40 g ugljikohidrata dnevno. Kad zaustavite gubitak kilograma, smanjite ugljikohidrate i na taj način aktivirate proces ketoze. Morate tačno odrediti na kojoj se razini unosa ugljikohidrata nastavlja proces gubitka kilograma i na kojoj razini se zaustavlja. Za neke će ta razina biti 15-30 g dnevno (15 g - nastavlja gubitak kilograma, 30 g - prestanak gubitka težine), a za druge - 40-60 g.
  • Faza predpokretanja - započinje kada prije cilja ostane oko 3-5 kg. U ovoj fazi se mora usporiti proces gubitka kilograma, što se postiže povećanjem sadržaja ugljikohidrata u dnevnoj prehrani za 10 g svaki i održavanjem ovog tempa mršavljenja (1,5-2 kg mjesečno) tokom 2-3 mjeseca. U tom slučaju morate odrediti na kojoj je razini unos ugljikohidrata, gubitak tjelesne težine prestaje i kojom brzinom gubitka težine je minimalna. U ovoj fazi trebalo bi jasno znati na kojoj razini unosa ugljikohidrata prestajete gubiti kilograme i na kojoj razini počinjete dobivati ​​kilograme.
  • Potporna faza je prehrana na nivou unosa ugljikohidrata koji ne dovodi do povećanja kilograma, u prosjeku iznosi od 50 do 100 g ugljikohidrata.

U principu, nije potrebno koristiti cijeli sustav, možete ostati u prvoj, stimulacijskoj fazi dok ne postignete potrebnu težinu. Da biste postigli cilj, počnite postepeno povećavati sadržaj ugljikohidrata 5 g tjedno.

Dozvoljeni proizvodi

Osnovu prehrane čine niske masne crvene sorte mesa, riječna i morska riba (haringa, tuna, losos) u bilo kojem kuhanju, meso kunića i peradi (piletina, ćuretina), plodovi mora, pileća jaja, biljna ulja (maslinovo, kukuruzno, suncokretovo), žitarice (heljda, pšenica, zob i riža).

Dijeta treba uključivati ​​tvrdi sir, kiselo vrhnje, sir i ostale mliječne proizvode s visokim udjelom masti, maslac i zeleno povrće bogato vlaknima: mrkvu, kupus, tikvice, luk, rajčicu, patlidžan, dinje, stabljike celera, tikvice, lišće zelene salate, krastavci, grah.

U svoju prehranu možete da uključite i orahe, lanene semenke, kikiriki, masline. Dobri izvori složenih ugljikohidrata uključuju kuvani ili pečeni krumpir, mekinje, mahunarke (pasulj, leća, grašak, slanutak), peciva od cjelovitih žitarica i kruh.

Suština i značajke prehrane

Suština dijeta sa malo ugljikohidrata je eliminiranje škroba i šećera iz prehrane. Ova zabrana odnosi se na sve prehrambene proizvode koji sadrže ove tvari. Odustavši od ovih vrsta ugljikohidrata, ne samo da možete izgubiti kilograme, nego i poboljšati svoje dobrobit.

Iako se šećer odnosi na jednostavne ugljikohidrate, koji se brzo probavljaju i ne daju koristi tijelu, škrob je složen i zahtijeva više vremena za obradu, ali je i „prazan“ u korist tijela. Jednom u tijelu šalju se u gušteraču, čiji enzimi ih brzo "probavljaju" u glukozu i bacaju ga u krv.

Bilo koji ljekar potvrdit će da porast glukoze u tijelu ima puno bolesti poput dijabetesa, gojaznosti, pankreatitisa i štitnjače.

Održavanje glukoze

Da biste izbjegli takav „buket“ bolesti, morate održavati normalnu razinu glukoze. Da biste to učinili, smanjite količinu zdravih ugljenih hidrata koji se konzumiraju dnevno. To nije teško, jer su složeni ili redoviti ugljikohidrati prisutni u malim količinama u mesu, ribi i drugoj hrani. Treba samo kombinirati sastojke posuđa. I zaboravi na slatko.

Mnogi nutricionisti smatraju da je dijeta sa niskim udjelom ugljikohidrata, poput, na primjer, periodičnih dana posta ili posta, ne kratkoročni sustav mršavljenja, već sustav prehrane, koji je primjenjiv za neke bolesti i koji se može koristiti kao osnova za pravljenje jelovnika. Njezina prehrana sastoji se uglavnom od proteinske hrane i vlakana. Iz tih proizvoda lako možete pripremiti jela i pića s minimalnom količinom ugljikohidrata, bogatim proteinima koji sportaši koriste za sagorijevanje masti i zasićenje tijela hranjivim sastojcima.

Smanjenje ugljenih hidrata

Iako su ugljikohidrati među „građevinskim“ elementima tijela, ali prelazak njihove količine štetan je za ljudsko zdravlje. Zbog toga je takva ishrana usmjerena na smanjenje ugljikohidrata u prehrani. Smanjenje nivoa potrošenih ugljikohidrata izaziva tijelo da troši skladištenu energiju u obliku masnih naslaga na tijelu i unutrašnjim organima.

Dijeta sa niskom razinom ugljikohidrata razlikuje se od proteinskih dijeta po tome što ne morate gladovati, jesti male obroke ili žvakati salate bez preljeva ili nemasnih obroka. Dopušteno je koristiti začine, sol ili sojin umak, biljno ulje umjereno. I, što može ugoditi mnogim gurmanima - u pojedinim jelima je dozvoljeno prženje hrane.

Prednosti i kontraindikacije

Dijabetes je jedna od kontraindikacija mnogih sistema za mršavljenje. Ali dijeta sa niskim udjelom ugljikohidrata za dijabetes, za razliku od mnogih drugih dijeta, dopuštena je, štoviše, korisna je. Pomaže ljudima koji imaju ovu bolest da zadrže zdravlje, izgube kilograme ograničavanjem unosa provokatora ugljikohidrata.

Prednosti prehrane

Glavna prednost prehrane - dopuštena za dijabetes je gore opisana. Prednosti dijeta sa niskim udjelom ugljikohidrata ne prestaju tu.

  1. Gubitak kilograma uslijed izgaranja unutarnje i potkožne masti.
  2. Nedostatak broja kalorija zbog umjerene ishrane.
  3. Srdačna jela, redovne porcije hrane.
  4. Jednostavan za nošenje.
  5. Raznolikost jela nije dosadna.
  6. Lagan izlazak iz prehrane jamči trajanje rezultata.

Nedostaje dijeta

Ova dijeta ima i svoje nedostatke koje morate uzeti u obzir i na koje morate biti spremni prije nego što počnete gubiti kilograme.

  1. Produljeni nedostatak glukoze može utjecati na mentalne sposobnosti - doći će do distrakcije, teško će se koncentrirati.
  2. Odbijanje proizvoda s glukozom dovodi do depresivnog stanja, brzog umora, apatije.
  3. Obilje proteinske hrane stavlja stres na bubrege, srce i krvne sudove.
  4. Povećanje trajanja prekomjerne prehrane puno je problema sa unutrašnjim organima.
  5. Manjak ugljikohidrata i drugih hranjivih sastojaka u jelovniku utječe na izgled osobe - pojavljuju se kožni problemi, postaje gusta i lomljiva kosa, a nokti postaju slabiji.

Režim ishrane

Dijeta na ovoj dijeti nije komplicirana - doručak, ručak i večera. Više štedljivih opcija omogućava mu unošenje jedne ili dvije užine između obroka. Ako je moguće, bolje ih je napustiti.

Otprilike jedna dijeta za dan izgleda ovako:

  • doručak - 07: 00-08: 00
  • snack - 11:00
  • ručak - 13: 00-14: 00
  • užina - 16:00
  • večera - 18: 00-19: 00

Dijeta sa niskom razinom ugljikohidrata, čiji se jelovnik sastoji od tri glavna obroka, po potrebi se može razrijediti jednom grickalicom. Ako se provodi ujutro, dozvoljeno je konzumirati 100 grama skute ili povrtne salate. Popodne možete pojesti jabuku, citrus ili čašu kefira. Takođe, kefir je dozvoljeno konzumirati između večere i odlaska u krevet, ne smatra se obrokom.

Rezultati i pregledi o dijeti

Svi koji su iskusili ovu dijetu na sebi bili su zadovoljni rezultatima. Nije bilo poremećaja u gubitku kilograma. Kao nuspojava, ljudi se žale na žudnju za slatkišima. Oni koji su iznenada ograničili unos ugljikohidrata, potvrđuju loše zdravlje na početku prehrane i pogoršanje bubrežnih problema. Iako je ova prehrana zabranjena zbog njihove bolesti.

Gubitak kilograma preporučuje dijetu prije praznika s blagdanima ili nakon njih. Obično se za vrijeme takvih druženja na stolu nalazi puno jela od nezakonite hrane. Kako ne biste pokvarili raspoloženje sebi i vlasnicima, bolje je suzdržati se od dijeta ili odložiti nekoliko dana kasnije

Recenzije o dijeti bez ugljikohidrata uglavnom su pozitivne. Ljudi povremeno sjede na njemu ili čak koriste njegove principe kao dijetu. Na takvoj dijeti težina se smanjuje produktivno, rezultat traje dulje vrijeme i nema posta koji vas prati na drugim dijetama.

Lista zabranjenih proizvoda

Vaša omiljena hrana nije na listi dozvoljenih namirnica? Dakle, on je na crnoj listi prehrane s malo ugljikohidrata:

  • brašno i konditorski proizvodi,
  • bijeli pirinač, tjestenina,
  • krompir, kukuruz, mahunarke,
  • dimljeno meso i poluproizvodi,
  • kečap, majonez i drugi umaci, osim soje,
  • čokolada
  • slatko voće, bobice (posebno grožđe, banana),
  • šećer i proizvodi od šećera,
  • bobica i voćnih sokova, voćnih napitaka, kompota,
  • gazirana i zapakovana pića,
  • alkohol bilo koje jačine.

Odbijanje omiljene hrane i jela ne traje dugo. Nakon tjedan ili dva od dijeta bez ugljikohidrata, obroci i hrana mogu se postepeno uvoditi u prehranu.

Ponedeljak

  • doručak - omlet s povrćem ili 200 gr skute, čaj ili kafa, jabuka
  • ručak - 200 g kuhanog mesa ili ribe, povrtna salata bez ulja ili pirjano povrće
  • večera - riža s povrćem ili heljda s govedinom
  • doručak - skuta sa voćem ili omlet s kuhanim mesom, jabukom ili grejpom, kavom ili čajem
  • ručak - 200 g gulaša ili piletine, povrtna salata s limunovim sokom
  • večera - lagana juha od mesa, povrća ili gljiva
  • doručak - pirjano povrće s ribanim sirom ili kuhana jaja sa kriškom sira, kafom ili čajem
  • ručak - pileći brod i kotlet ili pileća, povrća, juha od sira
  • večera - pečena riba ili ragu s kuhanim ili pirjanim kupusom
  • doručak - kaša od heljde, s povrćem, čajem ili kafom, jabukom ili grejpom
  • ručak - 200 grama kuhane ili pečene piletine ili govedine, parno ili pirjano povrće
  • večera - 200 gr kuhane ribe s rižom ili piletina s heljdom
  • doručak - omlet s povrćem i gljivama ili kuhanim jajima sa dvije kriške sira, čajem ili kafom
  • ručak - povrtna salata s plodovima mora
  • večera - ragu od povrća
  • doručak - kajgana ili kuhana jaja i čaša kefira ili skute s biljem i povrćem, čaj ili kafa
  • ručak - supa od mesa ili gljiva, pire od povrća
  • večera - pečena riba s povrćem ili morski plodovi s rižom

Nedjelja

  • doručak - kaša s mlijekom, čaj ili kafa
  • ručak - juha od povrća sa gljivama ili uho
  • večera - 200 gr svinjetine, prženo kupusom ili povrćem u bilo kojem obliku

Dvijetjedno dijeta sa niskim udjelom ugljikohidrata sastoji se od sličnog jelovnika. U drugom tjednu dijeta možete ponoviti jela prvog ili improvizirati, zamjenjujući ih vlastitim. Samo ne zaboravite na zabranjenu hranu i pravila ishrane. Rezultat dvonedjeljne prehrane je -9 kg.

Sirna supa

Sastojci za kuhanje:

  • 100 g šampinjona
  • 400 g piletine
  • 2 topljena sira
  • začini

Stavite sir u zamrzivač na 3-40 minuta. Stavite meso u litru prokuhane vode. Tokom kuhanja pjena se mora ukloniti. Gljive izrezati na nekoliko komada. Izmrznuti smrznuti sir izribajte i narežite na sitne kockice. Izvadite meso iz vode bez isključivanja vatre. U kipuću vodu bacajte nasjeckane gljive i sjeckani sir. Povremeno miješajte da se skute ne sjedine i rastope. Pileći file naribajte i dodajte u tavu. Bacite začine tamo i kuhajte još 5 minuta. Možete tući mikserom. Jelo je spremno.

Konzervirana salata od tune

Sastojci za kuhanje:

  • 1 mala konzerva tunjevine
  • 1 kuhano jaje
  • 100 g sira
  • 1 mali krastavac
  • 1 mali luk
  • 1 kašika sirće
  • 1 kašika biljno ulje
  • sol, biber

Luk sitno nasjeckajte, dodajte sirće, promiješajte. Ostavite 10-15 minuta. Sir, jaje, rešetka. Krastavac narežite na sitne trakice. Ocijedite višak tečnosti iz luka. Pomiješajte sve sastojke, začinite uljem, dodajte sol i papar. Salata je gotova.

Dijetalne kotlete

Sastojci za kuhanje:

  • 200 g govedine
  • 400 g vitke svinjetine
  • 250 g piletine
  • 1 luk srednje veličine
  • 1 jaje

Sitno meso nasjeckajte ili sitno isjeckajte. Luk sitno nasjeckajte. Izmešajte mleveno meso, luk i jaje. Dobivenu masu dobro izmiješajte, oblikujte kotlete. Pecite 25-30 minuta.

Niski udjel ugljikohidrata Raffaello

Sastojci za kuhanje:

  • 250 g skučenog sira
  • 1-2 kašike žlice. l nemasna pavlaka
  • šaka orašastih plodova (po mogućnosti badema)
  • 100-150 g pahuljica kokosa

Skuhani sir procijedite kroz sito ili mlinu za meso, dodajte kiselu pavlaku i dobro promiješajte. Po želji se može dodati zaslađivač. Osušite orahe u suvoj tavi. Pomoću mase skute napravite kuglice, unutar svakog stavite orah. Svaku rafaelku uvaljajte u kokosove pahuljice. U hladnjaku 60 minuta.

Dijeta sa malo ugljenih hidrata

Dijeta s niskim udjelom ugljikohidrata je metoda mršavljenja koja uključuje povećanje konzumacije životinjskih bjelančevina (mesa, ribe, mliječnih proizvoda s malo masnoće i kiselo-mliječnih proizvoda) i smanjenje ugljikohidrata (uključujući povrće, žitarice i voće). Prema dijeti sa malo ugljikohidrata, nedostatak unosa ugljikohidrata, glavnog izvora energije, dovodi do potrošnje nagomilanih masnih naslaga, što pridonosi učinkovitoj mršavljenju. Za tjedan dana na dijeti s malo ugljikohidrata možete izgubiti 5-7 kg, ovisno o početnoj težini.

Dnevni unos ugljikohidrata (u proizvoljnim jedinicama prema tabeli dijeta s niskim udjelom ugljikohidrata):

  • do 40 - omogućava mršavljenje,
  • do 60 - održavanje vaše težine,
  • preko 60 godina - dovodi do skupa telesne mase.

Na dijeti sa malo ugljikohidrata: 1 USD = 1 gram ugljenih hidrata

Dakle, glavni princip ishrane na dijeti sa niskim udjelom ugljikohidrata je smanjiti unos ugljikohidrata na 40 cu dnevno. Jedite dok slijedite dijetu s niskim udjelom ugljikohidrata često 4-5 puta dnevno, ali u malim obrocima (200-250 gr). Posljednji obrok trebao bi biti najkasnije 3 sata prije spavanja.

Za učinkovito mršavljenje preporučuje se pridržavati se dijeta s niskim udjelom ugljikohidrata na 40 ugljikohidrata. 14 dana, ne više od jednom godišnje.Da biste normalno održavali svoju težinu, možete se koristiti neograničenim vremenima bez ograničenja hrane, omogućavajući do 60 ugljikohidrata u svojoj prehrani.

Zabranjena hrana za dijetu sa malo ugljenih hidrata:

  • Hljeb i pekarski proizvodi,
  • Proizvodi od brašna i peciva,
  • Pasta
  • Škrobno povrće (krompir, karfiol, tikvice, kukuruz),
  • Slatko voće i bobice (banane, grožđe, mango, dinja),
  • Šećer, med i bilo koji zaslađivači,
  • Alkoholna i gazirana pića.

Za učinkovito mršavljenje na dijeti s niskim udjelom ugljikohidrata preporučuje se minimizirati konzumiranje začina i začina koji izazivaju porast apetita, kao i soli, koja pomaže zadržavanju tekućine u tijelu, što može dovesti do oticanja, nakupljanja toksina.

Nedostaci dijeta s niskim udjelom ugljikohidrata:

  • Oslabljena funkcija bubrega,
  • Povišen holesterol u krvi,
  • Pretjerano taloženje u zglobovima mokraćne kiseline,
  • Kršenje gastrointestinalnog trakta,
  • Manjak kalcijuma.

Da biste smanjili moguće rizike dok slijedite dijetu s niskim udjelom ugljikohidrata, morate piti najmanje 1,5-2,5 litara tekućine dnevno, poželjno pročišćenu vodu bez plina, ali možete i dekocije, slabe čajeve i tinkture, ali bez šećera i sirupa. Takođe se preporučuje da tokom ishrane sa malo ugljikohidrata uzimate vitaminsko-mineralne komplekse kako biste obogatili organizam svim potrebnim elementima u tragovima.

Dijeta sa malo ugljikohidrata - kontraindikacije:

  • Trudnoća i dojenje
  • Djeca, tinejdžeri i starost,
  • Bolesti gastrointestinalnog trakta
  • Bolesti kardiovaskularnog sistema,
  • Hronične bolesti u akutnoj fazi,
  • Gihta

Tabela proizvoda

Dijeta sa malo ugljenih hidrata - Tabela proizvoda:

Kategorija proizvoda: Naziv proizvoda: Cu po 100 g proizvoda
Meso i perad, odresciGovedina, teletina0
Janjetina, svinjetina0
Guska patka0
Zec0
Piletina, ćuretina0
Srce0
Goveđa jetra0
Biftek0
Kobasice0
Loin0
Masnoća0
Svinjski jezik, govedina0
Svinjske noge0
Jaja bilo koje vrste (1 kom.)0,5
Pileća jetra1,5
Goveđe kobasice1,5
Mliječne kobasice1,5
Doktorska kobasica1,5
Svinjske kobasice2
Krušne mrvice5
Meso sa umakom od brašna6
Mliječni i mliječni proizvodiSkuta bez masti1
Sve vrste sira1
Margarina1
Maslac1,3
Skuti sir s malo masnoće1,8
Masni sir2,8
Pavlaka3
Kefir, jogurt3,2
Nezaslađeni jogurt3,5
Krema4
Pasterizovano mleko4,7
Zapečeno mlijeko4,7
Slatki jogurt8,5
Slatka skuta15
Glazirane sireve32
ŽitariceZobena kaša46
Hercules49
Heljda62
Pržena heljda65
Biserni ječam66
Proso66
Ječam66
Manna67
Riža71
GljiveŠampinjoni0,1
Morels0,2
Svježi leptiri0,5
Svježe gljive0,5
Đumbir0,5
Porcini gljive1
Svježe grudi1
Svježi žbun1
Svježe lisičarke1,5
Bolesti1,5
Russula1,5
Bijele suhe gljive7,5
Osušeni boletus13
Osušeni boletus14
Konzervirana hranaRiba0
Kavijar od cvekle2
Pasulj2,5
Krastavci3
Paradajz4
Salata od morskih algi4
Masline5
Kavijar patlidžana5
Kavijar tikvice8,5
Zeleni grašak6,5
Paprika punjena povrćem11
Kukuruz14,5
Paradajzna pasta19
Orašasti plodovi i sjemenkeKedar10
Grčki12
Bademi11
Sjemenke bundeve12
Kikiriki15
Lješnjaci15
Pistacije15
Sjemenke suncokreta18
Kokosove pahuljice20
Sjemenke sezama20
Cashew25
Riba i morski plodoviRiječna i morska riba0
Kuhana riba0
Dimljena riba0
Kozice0
Crveni kavijar0
Crni kavijar0
Jastozi1
Rakovi2
Lignje4
Dagnje5
Riba u paradajzu6
Ostrige7
Krušne mrvice12
SlatkišiDijabetički džem3
Dijabetički džem9
Prvi kurseviPileći mesni juha0
Gulaša supa12
Juha od zelenog kupusa12
Gljiva supa15
Juha od povrća16
Juha od paradajza17
Juha od graška20
Povrće, zelenilo i grahDaikon (kineska rotkvica)1
Listna zelena salata1
Zelenjava celera1
Spanać1
Šargajski pasulj3
Svježi krastavac3
Sorrel3
Šparoge3
Zeleni luk3,5
Bundeva4
Squash4
Paradajz4
Radish4
Patlidžan5
Cvjetača5
Bijeli kupus5
Crveni kupus5
Slatka zelena paprika5
Slatka crvena paprika5
Repa5
Češnjak5
Korijen celera6
Ramson6
Poriluk6,5
Radish6,5
Rutabaga7
Mrkva7
Hren7,5
Pasulj8
Kohlrabi kupus8
Peršun8
Luk9
Cvekla9
Korijen peršuna10,5
Zeleni grašak12
Krompir16
Morska kelj1
Pasulj46
Grašak50
Voće i bobiceLubenica9
Dinja9
Limun3
Cherry šljiva6,5
Grejpfrut6,5
Dunje8
Narandžasta8
Naranča od mandarine8
Pepeo (crveni)8,5
Kajsije9
Dogwood9
Kruška9,5
Breskva9,5
Šljiva9,5
Jabuke9,5
Trešnje10
Kivi10
Slatka trešnja10,5
Šipak11
Smokve11
Pepeo (crni)11
Ananas11,5
Nektarin13
Persimmon13
Banana21
Osušene jabuke45
Suhe kruške49
Uryuk53
Suhe marelice55
Šljive58
Ražine66
Datumi68
Začini i začineStolni majonez2,6
Biljno ulje0
Vinsko crveno sirće (1 kašika)0
Začinjeno bilje (1 kašika)0,1
Kapre (1 kašika)0,4
Hren (1 kašika)0,4
Cimet (1 kašika kašike)0,5
Mljeveni biber (1 kašika)0,5
Senf (1 kašika)0,5
Tartar sos (1 kašika)0,5
Korijen đumbira (1 kašika)0,8
Jabukovo sirće (1 kašika)1
Soja sos (1 kašika)1
Bijelo vinsko sirće (1 kašika)1,5
BBQ umak (1 kašika)1,8
Jabukovo sirće (1 kašika)2,3
Mesni umak na juhi (0,5 kašike)3
Paradajz sos (0,5 kašike)3,5
Kečap4
Umak od brusnice (1 kašika)6,5
PićeMineralna voda bez plina0
Čaj, kafa bez šećera i aditiva0
Sok od rajčice3,5
Sok od mrkve6
Kompost od ksilitola6
Jabučni sok7,5
Sok od grejpa8
Mandarinski sok9
Sok od šljive sa pulpom11
Sok od višnje11,5
Sok od narandže12
Sok od grožđa14
Šipkov sok od šipak14
Sok od marelice14
Sok od šljive bez pulpe16
Kompot od kruške18
Kompot od stepa19
Jabučni kompot19
Kompot od marelice21
Kompot od višnje24
BobiceCloudberry6
Jagode6,5
Borovnice7
Crvena ribizla7,5
Crna ribizla7,5
Lingonberry8
Maline8
Bijela ribizla8
Borovnice8
Gooseberry9
Rosehip Fresh10
Grožđe15
Sušeni šipak21,5
Hljeb i pekaraRaženi hleb34
Dijabetičar38
Borodinsky40
Zrno43
Pšenica43
Riga51
Peciva s maslacem51
Armenski pita hleb56

Prema pravilima dijeta sa niskim udjelom ugljikohidrata, potrebno je kreirati izbornik za mršavljenje na temelju podataka u tablici prema broju cu proizvodi. Za učinkovito mršavljenje, na dijeti s niskim udjelom ugljikohidrata, količina ugljikohidrata cu konzumirana dnevno ne smije biti veća od 40.

Meni za nedelju


Dijeta sa niskim udjelom ugljikohidrata - tjedni meni (doručak, ručak, užina, večera):
Ponedeljak:

  • Omlet sa šampinjonima. 1 paradajz
  • Krem od supa od piletine i šampinjona. 2 dijetalna hljeba
  • Kruška
  • Govedina pečena.

Utorak:

  • Čarobnjaci sa sirom i grožđicama,
  • Uho sa komadima ribe. 2 dijetalna hljeba
  • Zelena jabuka
  • Goveđi odrezak sa špinatom.

Srijeda:

  • Cheesecakes sa pavlakom,
  • Heljda kaša 100 gr. Pileća šnicle 150 gr.,
  • Narandžasta
  • Jelevo meso.

Četvrtak:

  • Skuhani puding,
  • Sirna juha s piletinom. 2 dijetalna hljeba
  • Grejpfrut
  • Riža 100 gr. Pareći goveđi kotleti 150 gr. 2 krastavca.

Petak:

  • 2 tvrdo kuhana jaja. Sir
  • Riba u sosu od kisele pavlake
  • Qiwi
  • Pasulj od graha. Pileća peciva. 2 paradajza.

Subota:

  • Skuva začinjena prirodnim jogurtom,
  • Teletine s mesnim okruglicama na pari 200 gr. 1 krastavac
  • 2 mandarine,
  • Morski plodovi 180 gr. Salata od ružule 200 gr.

Nedjelja:

  • Parni omlet sa šunkom
  • Pečena ćuretina sa brokolijem 200 gr,
  • 1 šolja kefira 1%,
  • Kuvani zec sa povrćem (luk, mrkva, paradajz) 200 gr.

Uz dijetu s malo ugljikohidrata, ne biste trebali zaboraviti na režim pijenja. Raspadom masti tijekom gubitka kilograma na dijeti sa malo ugljikohidrata nastaju ketonska tijela koja imaju negativan utjecaj na tijelo u slučaju nedostatka tekućine. Svakodnevno pijte 1,5-2 litre čiste vode bez plina. Prikazane su i decokcije ljekovitog bilja, slab čaj, ali bez šećera i aditiva.

Recepti za dijetu s niskim udjelom ugljikohidrata:
Punjeno s sirom

Punjeno s sirom

  • Sir 300 gr,
  • 5 jaja
  • Ražine
  • Mleko 0,5 L
  • Brašno 5 žlica. kašike
  • Šećer po ukusu.

  1. Umutite mlijeko, 4 jaja i brašno na blenderu dok ne postane glatko. Dajte testu „odmor“ 10 minuta.
  2. Plahte pržite u nelepljivoj tavi bez ulja.
  3. Za pripremu punjenja: skuti sir dodajte 1 jaje, grožđice i šećer, dobro promiješajte.
  4. Na pripremljene palačinke stavite nadjev od sira, zamotajte u željeni oblik.

Punjenje sa sirom možete poslužiti sa kiselom pavlakom za doručak, a nakon dijeta sa niskim udjelom ugljikohidrata.

Pileća supa od sira

Pileća supa od sira

  1. Kuhajte piletinu dok ne omekša. Izvadite iz tave, ostavite da se ohladi i rastavite na manje komade.
  2. U preostali vrući luk bacite rastopljeni sir narezan na sitne komade, kuhajte na laganoj vatri 15-20 minuta dok se sir potpuno ne otopi, povremeno miješajući.
  3. Stavite meso peradi u tanjir, napunite kašikom sira, ukrasite nasjeckanim biljem po ukusu.

Mirisna i pikantna juha od sira s piletinom može biti uključena u dijetu s niskim udjelom ugljikohidrata za ručak.

Jelly

Jelly

  • Govedina
  • Luk,
  • Mrkva 1 kom.,
  • Želatina
  • Voda
  • Sol
  • Lovorov list
  • Paprika u grašku.

  1. Govedinu isperite, isjecite na komade, stavite u tepsiju, prelijte vodom.
  2. Ogulite luk i šargarepu, dodajte celu u tavu mesu.
  3. Posolite, dodajte lovorov list i grašak u tavu.
  4. Dođite do vrenja, smanjite vatru i pirjajte 5-7 sati.
  5. Želatinu razrijedite vodom (u omjeru 1 g vode i 30 g želatine), sipajte u šerpu s mesom, dobro promiješajte.
  6. Pustite da se žele malo ohladi, a zatim procijedite juhu kroz gazu i sipajte u tanjire.
    Stavljene ploče stavite u hladnjak preko noći dok se potpuno ne smrznu.

Također možete kuhati žele sa svinjskim nogama umjesto želatine za prirodno očvršćivanje jela koja su, prema tabeli dijeta s malo ugljikohidrata, jednaka 0 cu Ukusna i zadovoljavajuća mliječ može se uživati ​​za svečanim stolom bez kršenja pravila prehrane s malo ugljikohidrata.

Omlet sa gljivama

Omlet sa gljivama

  • Mleko 100 ml
  • 2 jaja
  • Šampinjoni 50 gr,
  • Biljno ulje 2 kašike. kašike
  • Sol
  • Paprika

  1. Pečurke operite, narežite na kriške, pržite u tavi sa biljnim uljem do zlatno smeđe boje.
  2. Ulijte mleko u gljive, smanjite vatru, pirjajte 3-4 minuta.
  3. Umutite jaja na blenderu, dodajte gljivama, posolite, popaprite i izmiksajte.
  4. Pokrijte tavu i pirjajte na laganoj vatri 5 minuta.

Omlet sa šampinjonima raznovrsit će vaš doručak dok slijedite dijetu s malo ugljikohidrata.

Riba sa pavlakom

Riba sa pavlakom

  • Riba po ukusu (oslić, štuka, pollock, bakalar),
  • Šampinjoni
  • Pavlaka 10% 500 ml,
  • Tvrdi sir 50 gr,
  • Biljno ulje 2 kašike. kašike
  • Brašno 2 žlice. kašike
  • Sol
  • Paprika

  1. Ribu očistite od ljuskice, udubljenja i škrga, isperite pod tekućom vodom, narežite na srednje komade, uvaljajte u brašno.
  2. Ribu pržite u tavi zagrijanoj biljnim uljem do zlatno smeđe boje.
  3. U zasebnoj tavi pržite nasjeckane šampinjone.
  4. Ribu i gljive stavite u posudu za pečenje, dodajte kiselo vrhnje, sol i papar.
  5. Po vrhu pospite naribanim sirom.
  6. Pecite u rerni prethodno zagrejanoj na 180 stepeni 15-20 minuta.

Razmazite se nježnom ribom u sosu od kiselog vrhnja dok slijedite dijetu s malo ugljikohidrata.

Što je suština metode mršavljenja

Poznato je da ugljikohidrati daju energiju tijelu. Ako se generirana energija ne potroši, ona se taloži u obliku masnih slojeva.

Dijeta s niskim udjelom ugljikohidrata pomaže vam da učinkovito mršavite

Gubitak kilograma prehranom s malo ugljikohidrata proizlazi iz činjenice da je unos ugljikohidrata minimiziran, a količina proteina u prehrani povećava se. Pokrenuti su sljedeći procesi. Tijelo, prestajući primati potrebnu energiju, počinje tražiti svoje nove izvore. U prva 2-3 dana glikogen deluje kao snabdevač energijom, koja se nakuplja u jetri, mišićima i telesnoj masti. Tada se masti počinju intenzivno razgrađivati, uslijed čega se sintetiziraju dodatni izvori energije - ketoni (te tvari, plus sve ostalo, mogu smanjiti apetit).

Dakle, dijeta se temelji na biokemijskim procesima, uslijed kojih se masti aktivno sagorijevaju, dolazi do gubitka kilograma, dok 3-5 tjedana viška kilograma možete izgubiti u sedmici.

Treba napomenuti da ova dijeta nije samo metoda gubitka kilograma, već određeni stil prehrane koji možete koristiti tijekom svog života. Stroga ograničenja nameću se samo u početnoj fazi, a potom za očuvanje i poboljšanje rezultata možete uzeti kao osnov pravilo da ne konzumirate ugljene hidrate više od 3-5 grama na 1 kg težine. Ovom normom funkcije tijela se ne krše i zajamčeno je da se težina održava i ne raste.

Lokalno izgubiti težinu na određenim područjima (trbuh, kukovi, stražnjica itd.) Neće uspjeti. Masa se ravnomjerno smanjuje u cijelom tijelu.

Treba napomenuti da ugljikohidrati nisu u potpunosti isključeni tokom razdoblja prehrane, jer bez njih normalno funkcioniranje tijela ne bi bilo moguće. Dijeta uključuje upotrebu ne jednostavnih, ali složenih (sporih) ugljikohidrata koji se postupno apsorbuju i tijelo u potpunosti troši dobivenu energiju iz njih.

Mišljenje nutricionista

Budući da dnevni unos ugljikohidrata ne prelazi 40-60 g tijekom neposredne prehrane s malo ugljikohidrata (7 dana ili mjesec dana), većina nutricionista pazi na ove vrste gubitka kilograma. Manjak ugljenih hidrata i višak proteina mogu izazvati neželjene poremećaje i nuspojave u tijelu.

Stručnjaci preporučuju više pridržavanja pravilne i uravnotežene prehrane, u kojoj je kontroliran i unos ugljikohidratnih proizvoda. Takvo ponašanje u prehrani u kombinaciji s umjerenom fizičkom aktivnošću zagarantovano je da osigurava gubitak kilograma. Neće to biti toliko brzo, ali bez štete zdravlju.

Osnovna pravila za dijetu sa niskim udjelom ugljikohidrata

  1. Tokom gubitka kilograma može se konzumirati samo dozvoljena hrana. Tokom čitavog perioda gubitka kilograma strogo je zabranjeno koristiti:
    • šećer
    • hleb i druga peciva,
    • Konditorski proizvodi
    • bijeli pirinač
    • tjestenina
    • povrće koje sadrži puno škroba,
    • voće sa visokim šećerom (banane, grožđe, datulje, itd.),
    • gazirana pića
    • alkoholna pića.
  2. Hrana koja je dozvoljena treba kuhati, kuhati na pari ili peći.
  3. Unos ugljikohidrata ne smije prelaziti 100 g dnevno.
  4. Tokom gubitka kilograma svakako biste trebali pridržavati režima pijenja: potrebno je piti 2 litre čiste vode dnevno.
  5. Dijeta uključuje petodnevni obrok, a posljednji obrok ne smije biti najkasnije 2-3 sata prije spavanja.
  6. Dan bi trebao spavati najmanje 7 sati.
  7. Tokom perioda mršavljenja potrebno je koristiti vitaminske komplekse.
  8. Za vrijeme dijeta preporučuje se umjerena fizička aktivnost. To će poboljšati krajnji rezultat i sačuvati mišićnu masu.
  9. Trajanje dijeta s niskom razinom ugljikohidrata uz strogo ograničenje ugljikohidrata ne bi smjelo prelaziti 30 dana.
  10. Dnevni unos kalorija za žene treba biti najmanje 1200 kcal, a za muškarce - najmanje 1500 kcal.

Tabela: omjer BJU sa dijetom s niskim udjelom ugljikohidrata za žene i muškarce

Dnevna stopa
ŽeneMuškarci
Kalorije1200 kcal1500 kcal
Vjeverice120 g150 g
Masti46,7 g58.3 g
Ugljikohidrati75 g93.8 g

Tabela: Dozvoljeni proizvodi

Pokazatelji na 100 g proizvoda
Kalorije, kcalProteini, gMasti, gUgljikohidrati, g
Pileća prsa11619,64,10,3
Turska19421,6120
Govedina22434,728,370
Teletina8920,40,90
Mršava svinjetina17230,464,620
Riba s niskom masnoćom (oslić)8616,62,20
kozice8718,31,20,8
Dagnje7711,523,3
Gljive (šampinjoni)274,310,1
Skuta sir 5%1452153
Kefir bez masti40314
Sir s niskim udjelom masti (cheddar, colby)17324,3571,91
Pileće jaje15712,711,50,7
Smeđi pirinač1122,320,8323,51
Heljda923,380,6219,94
Zobene mekinje403,210,8611,44
Kupus281,80,24,7
Krastavci140,80,12,5
Beli biber261,30,14,9
Jabuke520,260,1713,81
Narandžasta430,90,28,1
Grejpfrut350,70,26,5
Zeleni čaj1000,3

Iz tabele se vidi da su glavni dobavljač proteina mesni proizvodi, riba i jaja. Žitarice, povrće i voće daju tijelu potrebne sporije ugljikohidrate.

Tabela: uzorak 7-dnevnog menija dijeta sa niskim udjelom ugljenih hidrata

DanDoručak2 doručkaručakVisoki čajVečera
1 danSkuva sa sirom - 150 g, paradajz ili krastavac - 1 kom, nezaslađeni čaj - 200 mlKefir - 100 mlPirjana riba - 150 g, salata od salata - 150 g, hleb - 1 kom.Grejpfrut - 1 kom.Smeđa kaša od riže s povrćem - 200 g
2 danaOmlet sa dva jaja, kuvana piletina - 150 gKuhinjski sir sa malo masti - 100 gJuha od gljive s dodatkom nemasne kisele pavlake - 200 g, hljeb, nezaslađeni čaj - 200 mlKefir sa sjeckanim krastavcem i začinskim biljem - 200 mlKuvana govedina - 150 g, salata od krastavaca i paradajza - 150 g
3 danaParno povrće sa naribanim sirom - 150 gMlijeko - 100 mlPileća supa od povrća - 200 gJabuka - 1 kom.Kuvana dojka - 200 g, pirjani kupus - 100 g
4 danZobena kaša s jabukom - 150 gGrejpfrut - 1 kom.Teleća ili pileća gulaša s povrćem - 200 gSkuta bez masnoće - 150 gKaša od heljde - 150 g, salata od cikle - 100 g
5 danaSir - 50 g, kuhana jaja - 2 kom., Nezaslađeni čaj - 200 mlJabuka - 1 kom.Grahova supa na pilećem buletu - 150 g, povrća salata - 100 g, goveđa kotleta - 50 gKefir - 100 mlKuvana braon riža - 150 g, dagnje - 100 g
6 danSir - 50 g, kuhano jaje - 1 kom, nezaslađeni čaj - 200 mlPrirodni jogurt - 100 mlPečeno meso - 150 g, povrća salata - 150 gKivi - 1 kom.Pirjano povrće - 200 g
7 danKaša od heljdinog mleka - 150 gKuhinjski sir sa malo masti - 100 gZapečena riba s povrćem - 200 gKefir - 100 mlZapečena dojka - 150 g.

S dužim trajanjem dijeta s niskim udjelom ugljikohidrata (na primjer, 30 dana) svakih 5-6 dana, količina složenih ugljikohidrata može se podići na uobičajenu razinu. To će spriječiti usporavanje metabolizma, što je karakteristično za sve vrste dijeta.

Pileće file od višanja

  • file - 250 g,
  • voda - 150 g
  • sol, mljeveni biber - po ukusu,
  • lovorov list - 1 kom.

Pileći file treba oprati, posoliti, poperiti i položiti na dno lonca. Sipajte u vodu i dodajte lovorov list. Podesite način "Gašenje" na 1,5 sati.

100 g jela sadrži:

  • kalorija - 103 kcal,
  • protein - 12,5 g
  • masnoća - 5 g
  • ugljeni hidrati - 0 g.

Braised dojke - hranjivo i ukusno jelo

Pećnica sa feta sirom

  • teletina - 400 g,
  • feta sir - 100 g,
  • mlijeko - 100 ml
  • biljno ulje - 1 kašika. l.,
  • sol, biber, začini - po ukusu.

Teletinu treba oprati u hladnoj vodi, isjeći na komade i pobeći. Lim za pečenje namažite uljem, stavite meso u njega i prelijte mlekom. Pripremljeno jelo treba staviti u rernu prethodno zagrijanu na 180 ° C i ostaviti 1 sat. Nakon toga meso treba posoliti, popapriti, dodati začine. Izrežite feta sir na tanke kriške i rasporedite po vrhu, stavite ponovo u rernu i pecite još 30 minuta.

100 g gotovog jela sadrži:

  • kalorija - 129,
  • protein - 15,5 g
  • masnoća - 6,4 g
  • ugljeni hidrati - 0,7 g.

Pileća teletina mnogima će se svidjeti

Juha od ovsenih mekinja

  • ćuretina - 150 g
  • voda - 1 l
  • luk - 1 kom,
  • jaje - 1 kom,
  • zobene mekinje - 1,5 tbsp. l.,
  • sjeckani kopar - 1 kašika. l.,
  • zeleni luk - 2 strelice,
  • sol, biber - po ukusu.

Purana narežite na kriške i kuhajte 20 minuta. U juhu dodajte kopar, zeleni luk i sirovo jaje i kuhajte 5 minuta. Zatim sipajte mekinje.

100 g dijetalne supe sadrži:

  • kalorija - 38 kcal,
  • proteini - 4,3 g,
  • masnoća - 2 g
  • ugljeni hidrati - 0,1 g.

Čorba sa mekinjama omogućava vam nežno čišćenje creva

Salata s peking kupusom i voćem

  • srednji kupus - ½ kom.,
  • jabuka - 1 kom,
  • naranča ili grejpfrut - 1 kom.,
  • zeleni luk - 2 strelice,
  • limunov sok - 1 kašika. l.,
  • sol po ukusu.

Naranču ili grejp operite (isecite kašu s gomolja na grejpfrutu, jer su vrlo gorki). Ispecite sve voće i kombinujte sa nasjeckanim kupusom. U salatu dodajte nasjeckani zeleni luk, sol i limunov sok. Sve dobro promiješajte.

100 g salate sadrži:

  • kalorija - 33 kcal,
  • proteini - 2,7 g
  • masnoća - 0 g
  • ugljeni hidrati - 6,6 g.

Pekin kupus, jabuke i salata od citrusa imaju začinjeni ukus

Izlazak iz prehrane

Da se kilogrami ne vrate nakon tjedan ili mjesečnog maratona dijeta sa niskim udjelom ugljikohidrata, treba se pridržavati određenih pravila:

  • broj unesenih kalorija treba postupno povećavati na dnevnu normu, dodajući 50 kcal svake sedmice,
  • ne prelaze preporučenu normu ugljikohidrata koji se konzumiraju dnevno (3-5 g na 1 kg tjelesne težine),
  • preporučuje se da radite dan sa malo ugljikohidrata jednom tjedno i koristite izbornik iz predložene prehrane,
  • Ne zaboravite na režim pijenja - 2 litre čiste vode dnevno,
  • bolje je kuhati, peći u rerni i na pari,
  • ne jesti kasnije 2-3 sata prije spavanja,
  • Preporučuje se vježbanje.

Zamke dijeta sa niskim udjelom ugljikohidrata

Manjak ugljenih hidrata i povećan unos proteina mogu dovesti do nekih neželjenih efekata.

  1. Neuspjeh u jetri i bubrezima. Ti organi uklanjaju toksine iz tijela, uključujući i one koji nastaju prilikom razgradnje proteina. Dakle, što više konzumiramo proteinske proizvode, to se sintetiše toksične tvari, a opterećenje na jetri i bubrezima povećava se nekoliko puta što može dovesti do upalnih procesa.
  2. Rizik od razvoja ateroskleroze, koronarne bolesti i drugih bolesti kardiovaskularnog sistema. Doprinosi tom povećanju nivoa "lošeg" holesterola u krvi uz ishranu proteina.
  3. Pojava opstipacije i, kao posledica toga, hemoroidi.
  4. Glavobolja, niska mentalna aktivnost, razdražljivost i nervoza. Ovi simptomi se razvijaju u pozadini gladovanja ugljikohidratima.
  5. Pogoršanje kože. Suva koža se pojavljuje zbog nedovoljnih količina masti.

Priče za mršavljenje: recenzije sa fotografijama

Prednosti: možete izgubiti masnoću (suhu), i ne samo smršaviti, već samo pravilnim treningom snage. Nedostaci: što manje ugljikohidrata konzumirate, to se više „guši“. Mozak djeluje mnogo gore. Moj kolega je odlučio organizovati transformaciju za 3 mjeseca u obliku konkursa. Tko ima najsladji rezultat, pobijedit će. Rezultat za 2 mjeseca možete vidjeti na fotografiji (još uvijek je mjesec na zalihi). Započela je dijetu sa 150 g ugljikohidrata dnevno. Sada je skoro dostigla 50g. Svakih 10 dana postoji "cheatmill" za pospješivanje metabolizma, danas općenito jedem sve na bilo koji način, ne ograničavajući se (brza hrana, kolači, gastronomsko smeće itd.). Na početku prehrane, težina je 80 kg, sada 75 kg.

Korisnici su tokom dva mjeseca mogli prilagoditi brojku na dijeti s malo ugljikohidrata

http://otzovik.com/review_4011063.html

Prošla sam ovu dijetu po svim pravilima. Naravno, to svatko prolazi na svoj način, pa ću napisati svoje nijanse. Kombinirao sam dijetu sa sportom - 3 puta sedmično treningom snage + kardio. Vjerujem da će bez sporta tijelo ostati neuredno, bez tonusa. Na ovoj dijeti nema štete! Ugljikohidrate se konzumiraju samo ujutro. Neželjeno voće, možete nešto poput zelene jabuke ili grejpa 1 puta dnevno! Sadržaj kalorija održava se povećanjem količine proteina u ishrani. Po završetku prehrane u trajanju od 2 tjedna, ona je isključila i mliječne proizvode. Moji glavni proizvodi bili su skuta, bjelanjci, pirjana govedina, pileća prsa, riba, riža, zobena kaša, heljda. U neograničenim količinama možete zalijevati povrće (brokoli, kupus, salata), ja sam ih jela u umivaonicima. Na fotografiji - rezultat prve 2 sedmice. Na ovoj dijeti, kompetentnim pristupom masti i voda odlaze, tijelo stiče olakšanje (pod uvjetom da postoje mišići ispod masti). Moja cela dijeta trajala je 2 meseca. Ja sam glatko izašao iz toga, podešavajući vremenski raspored mog odmora na moru - odletio sam prekrasnom figurom.

Rezultat je gubitka kilograma nakon 2 tjedna dijete s malo ugljikohidrata

http://irecommend.ru/content/nyuansyprotivopokazaniyafoto-rezultata

Dobar dan. Dugo sam želio pisati o dijeti s niskim udjelom ugljikohidrata. Tek sada ga testiram na sebi. Često se preporučuje osobama prekomjerne težine, sportašima koji se "suše" prije takmičenja. Na takvoj dijeti osjećam se prilično ugodno. Nema pospanosti, koja je, uzgred, nuspojava hrane s visokim udjelom ugljenih hidrata. Jedite male porcije i često. Izgubila sam 3 kilograma u jednom mjesecu.

Rezultat gubitka težine od 1 meseca

http://otzovik.com/review_3645885.html

Dijeta sa niskim udjelom ugljikohidrata ima raznolik jelovnik i nedostatak gladi. Ova metoda gubitka kilograma garantira gubitak kilograma i dugotrajno osiguranje rezultata u slučaju da se tijekom prehrane i nakon nje poštuju sve preporuke. Međutim, tehnika ima svoja ograničenja i nuspojave. Zbog toga je najprije potrebno potražiti savjet stručnjaka.

Suština dijeta sa niskim udjelom ugljikohidrata

Dijeta sa niskim udjelom ugljikohidrata više nije dijeta, nego sustav prehrane koji je zasnovan na hrani s visokim udjelom proteina, a u ovoj tehnici mršavljenja praktično nema ugljikohidrata. Zbog činjenice da je unos ugljikohidrata u prehrani oštro ograničen, tijelo prelazi u vlastite rezerve masti kako bi dobilo potrebnu energiju.

Glavni cilj dijeta s niskim udjelom ugljikohidrata nije da vas izgladnite, već smanjite količinu ugljikohidrata u svojoj prehrani, zamjenjujući ih uglavnom proteinskom hranom koja je više hranjiva i hranjiva. Jedenje minimalne količine ugljenih hidrata osigurat će tijelu sve korisne tvari.

Ne morate odustati od hrane i jesti jedan grašak cijeli dan. Zato je dijeta s niskim udjelom ugljikohidrata odobrena od strane svih ljekara i smatra se najnekodljivijom i najučinkovitijom. Dijeta sa niskim udjelom ugljikohidrata preporučuje se kod dijabetesa, jer je šećer u krvi kod pacijenata već toliko visok, a prekomjerna potrošnja ugljikohidrata može pogoršati situaciju.

Lista dozvoljenih proizvoda:

  • bilo koje meso, (svinjetina i janjetina umjereno),
  • iznutrice,
  • gljive
  • mliječni proizvodi
  • jaja
  • povrće, osim pasulja, pasulja, kukuruza, graška, leće, krompira, avokada, maslina i maslina,
  • orašasti plodovi i semenke
  • od žitarica dozvoljena smeđa riža, heljda, mekinje (do 150 g dnevno),
  • bilo koje voće u količini od 1-2 kom. dnevno, osim banana i grožđa.

Rezultati i recenzije nakon dijeta sa niskim udjelom ugljikohidrata

Kao rezultat istraživanja koje su ocjenjivale učinak prehrane s malo ugljikohidrata i niskih udjela ugljikohidrata, ustanovljeno je da su nakon 3 mjeseca ljudi koji imaju dijetu s malo ugljikohidrata s ograničenom prehranom izgubili puno veću težinu od onih koji su potpuno isključili masti s jelovnika. Štaviše, prema riječima učesnika, prva grupa se osjećala zasićenije nakon jela, jer je razlaganje masti i proteina bilo sporije od ugljikohidrata. Za 3 mjeseca dijeta svaki je od sudionika smršavio najmanje 10 kilograma.

Kontraindikacije:

Unatoč činjenici da se dijeta sa niskim udjelom ugljikohidrata smatra prilično uravnoteženom, ima kontraindikacije. Ne preporučuje se:

  • trudnica i dojilja
  • djeca i adolescenti.

Tokom tog perioda ženskom i dječijem tijelu potrebna je hranljiva dijeta s dovoljnom količinom ugljikohidrata, masti, bjelančevina i drugih hranjivih sastojaka. U drugim slučajevima, dijeta sa niskim udjelom ugljikohidrata bit će dobar način za mršavljenje za one koji ne žele brojati kalorije i nisu spremni strogo ograničiti svoju prehranu.

Pogledajte video: Grešni proteinski zalogaji = čisto s (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar