Kako zamijeniti Galvus kod dijabetesa: domaći i strani analozi

Tablete za dijabetes Galvus i Galvus Met: Naučite sve što vam treba. Sledi priručnik sa uputstvima napisan na jednostavnom jeziku. Naučite indikacije, kontraindikacije i doziranje. Galvus Met je efikasan lijek za dijabetes tipa 2, koji je vrlo popularan, uprkos visokoj cijeni. Dobro snižava šećer u krvi i rijetko izaziva ozbiljne nuspojave. Aktivni sastojci kombinovanog lijeka su vildagliptin i metformin. Galvus tablete sadrže čisti vildagliptin, bez metformina.

Pročitajte odgovore na pitanja:

  1. Yanumet ili Galvus Met: koji lijek je bolji.
  2. Kako uzimati ove tablete da ne bi došlo do proliva.
  3. Kompatibilnost Galvusa i Galvusa Met s alkoholom.
  4. Kako zamijeniti vildagliptin ako ne pomaže ili je preskup.

Galvus i Galvus Met: detaljan članak

Galvus je relativno novi lijek. Prodati se počeo prije manje od 10 godina. Nema jeftine domaće zamjene, jer patent nije istekao. Postoje analozi konkurentskih proizvođača - Janukovija i Yanumet, Onglisa, Vipidiya i drugi. Ali svi su ti lijekovi također zaštićeni patentima i skupi su. Ispod je detaljno opisano kojim povoljnim tabletama možete zamijeniti vildagliptin ako si ne možete priuštiti ovaj lijek.

Uputa za upotrebu

Farmakološko djelovanjeVildagliptin povećava osetljivost beta ćelija pankreasa na glukozu, a takođe utiče na proizvodnju hormona glukagona. Metformin u sastavu Galvus Met tableta smanjuje proizvodnju glukoze u jetri, djelomično blokira apsorpciju ugljikohidrata pojedenih u crijevima i smanjuje otpornost na inzulin. Kao rezultat toga, šećer u krvi opada nakon jela, kao i na prazan stomak. 85% se izlučuje putem bubrega, ostatak kroz creva. Metformin se gotovo u potpunosti izlučuje bubrezima.
Indikacije za upotrebuDijabetes melitus tipa 2, u kombinaciji s prehranom i vježbanjem. Vildagliptin i metformin mogu se kombinovati jedan sa drugim, kao i sa injekcijama insulina. Službena medicina omogućava kombiniranje sulfonilureje s derivatima (lijekovi Diabeton MV, Amaril, Maninil i njihovi analozi), ali dr. Bernstein to ne preporučuje. Pročitajte članak o štetnim tabletama za dijabetes za više informacija.

Kada uzimate Galvus ili Galvus Met, kao i svaku drugu pilulu dijabetesa, morate slijediti dijetu.

KontraindikacijeDijabetes tipa 1, dijabetička ketoacidoza, koma. Bubrežni zatajenje kreatininom u krvi> 135 μmol / L za muškarce i> 110 μmol / L za žene. Poremećena funkcija jetre. Teške zarazne bolesti i druga akutna stanja. Hronični ili pijani alkoholizam. Ograničenje prehrane u kalorijama manje je od 1000 kcal dnevno. Starost do 18 godina. Netolerancija na aktivne ili pomoćne tvari u tabletama.
Posebna uputstvaNe treba pokušavati zamijeniti injekcije inzulina Galvusom ili Galvus Metom. Preporučljivo je prije nego što počnete liječenje ovim sredstvima, uzeti krvne testove koji provjeravaju rad bubrega i jetre. Ponavljajte testove jednom godišnje ili više. Metformin se mora poništiti 48 sati prije nadolazeće operacije ili rendgenskih pregleda s uvođenjem kontrastnog sredstva.
DoziranjeMaksimalna dnevna doza aktivne supstance vildagliptin je 100 mg, metformin je 2000-3000 mg. Pročitajte više o doziranju i režimima dolje u odjeljku "Kako uzimati Galvus i Galvus Met." Na istom mjestu saznajte pomažu li ti lijekovi u mršavljenju, koliko su kompatibilni s alkoholom i kako ih možete zamijeniti.
NuspojaveVildagliptin i metformin sami po sebi ne uzrokuju hipoglikemiju, ali šećer u krvi može se pretjerano smanjiti u kombinaciji s inzulinom ili derivatima sulfoniluree. Pogledajte članak “Šećer u niskoj krvi (hipoglikemija)”. Shvatite koji su simptomi ove komplikacije, kako pružiti hitnu pomoć. Vildagliptin povremeno izaziva glavobolju, vrtoglavicu, drhtanje udova. Pročitajte više o nuspojavama metformina. Sve u svemu, Galvus je vrlo siguran lijek.



Trudnoća i dojenjeVildagliptin i metformin nisu propisani trudnicama za liječenje visokim šećerom u krvi. Proučite članke Trudni dijabetes i gestacijski dijabetes, a zatim učinite ono što piše. Slijedite dijetu, dodajte više niskih doza inzulina, ako je potrebno. Nemojte samovoljno uzimati tablete za dijabetes. Metformin prelazi u majčino mlijeko. Moguće je i vildagliptin. Stoga se lijek ne smije uzimati tijekom dojenja.
Interakcija s drugim lijekovimaVildagliptin rijetko djeluje s drugim lijekovima. Metformin može komunicirati s mnogim popularnim lijekovima, posebno sa tabletama visokog krvnog pritiska i štitnim hormonima. Razgovarajte sa lekarom! Obavijestite ga o svim lijekovima koje uzimate prije nego što vam se propisuje režim liječenja dijabetesa.
PredoziranjeUzimanje vildagliptina u dozama od 400-600 mg može prouzrokovati bolove u mišićima, peckanje, goosebumps, vrućicu, oticanje, privremeno povećanje razine enzima ALT i AST u krvi. Predoziranje metforminom može uzrokovati laktičnu acidozu, pročitajte više ovdje. U bolnici se koristi simptomatsko liječenje, ako je potrebno, provodi se dijaliza.
Obrazac za puštanje, rok trajanja, sastavGalvus - vildagliptin 50 mg. Galvus Met - kombinovane tablete koje sadrže vildagliptin 50 mg, kao i metformin 500, 850 ili 1000 mg. Pomoćne materije - hidroproza, magnezijum stearat, hipromeloza, titanijum dioksid (E171), makrogol 4000, talk, željezo-oksid (E172). Čuvati na suhom mjestu nedostupnom za djecu na temperaturi koja ne prelazi 30 ° C. Rok trajanja je 18 meseci.

Galvus Met ima najbolje preglede pacijenata među svim pilulama protiv dijabetesa tipa 2 koje se prodaju u ruskim govornim zemljama. Mnogi se pacijenti hvale da im je ovaj lijek snižavao šećer s nebo visokih pokazatelja, na 7-8 mmol / L. Nadalje, poboljšava se ne samo indeks šećera, već i blagostanje. Međutim, vildagliptin nije lijek za dijabetes, čak ni u kombinaciji s metforminom. Trebate voditi zdrav način života, a posebno slijedite dijetu. Kod teškog dijabetesa nijedna pilula, čak i najskuplja i najmodernija, ne može zamijeniti injekcije inzulina.

Galvus ili Galvus Met: što je bolje? Po čemu se razlikuju?

Galvus je čisti vildagliptin, a Galvus Met je kombinirani lijek koji sadrži vildagliptin i metformin. Najvjerovatnije, metformin snižava šećer u krvi kod dijabetičara mnogo više od vildagliptina. Stoga morate uzimati Galvus Met, osim ako pacijent nema ozbiljne kontraindikacije za imenovanje metformina. U ranim danima lečenja može se javiti proliv, mučnina, natečenost i drugi probavni poremećaji. Ali vrijedi čekati i čekati dok oni prođu. Postignuti rezultat liječenja nadoknađuje vam neugodnosti.

Glavni analozi Galvusa

Trenutno je stvoren veliki broj Galvusovih analoga koji mogu biti strukturni i u njihovoj farmakološkoj grupi.

Galvus Met je domaći strukturni analog Galvusa. Kombinovani analog Galvus Met dostupan je u dozi od 50 + 1000, vildagliptin u jednoj dozi sadrži 50 mg, metformin 100 mg.

Najpoznatiji analozi Galvusa u dozi od 50 mg su sljedeći lijekovi:

Sve ove zamjene originalnog proizvoda imaju, u usporedbi s njim, čitave komplekse prednosti i nedostataka, koje bi trebalo razmotriti detaljnije.

To omogućava daljnju orijentaciju u raznovrsnim lijekovima za snižavanje šećera predstavljenim na domaćem farmakološkom tržištu.

Vipidia - zamjena za Galvusa

Vipidia je hipoglikemijsko sredstvo, čija je aktivna komponenta alogliptin. Upotreba medikamenata tijekom liječenja dijabetes melitusa tipa 2 može značajno smanjiti razinu glikoziranog hemoglobina i glukoze u tijelu pacijenta.

Razlika između Vipidije i Galvusa leži u aktivnoj komponenti koja se koristi, iako oba pripadaju istoj grupi spojeva - inhibitorima DPP-4.

Lijek se koristi i tijekom monoterapije i kao dio složenog liječenja patologije u obliku jedne od komponenti lijeka. Optimalna dnevna doza je 25 mg. Alat se može uzimati bez obzira na vrijeme jela.

Lijek je kontraindiciran u otkrivanju znakova ketoacidoze kod pacijenta.

Pored toga, upotreba proizvoda je zabranjena kada:

  • dijabetes tipa 1
  • ozbiljno zatajenje srca
  • zatajenje bubrega i jetre.

Kada koristi ovaj jeftiniji analog Galvusa, proizvođač navodi moguću pojavu sljedećih nuspojava:

  1. Glavobolja.
  2. Bol u epigastriju.
  3. Kožni osip.
  4. Zarazne patologije ENT organa.

Ovaj relativno jeftin lijek, u skladu sa uputama, nije propisan za liječenje dijabetesa tipa II u djece i trudnica, zbog nedostatka podataka o utjecaju aktivne komponente na stanje organizma u ove kategorije bolesnika.

Trazhenta je lijek čija upotreba pomaže smanjiti količinu šećera u tijelu pacijenta s dijabetesom tipa 2. Osnova aktivne komponente lijeka je linagliptin. Ovaj spoj osigurava smanjenje proizvodnje glukoze u jetri i normalizira njegov pokazatelj u krvnoj plazmi. Indikacija za upotrebu je prisutnost kod pacijenta dekompenziranog dijabetesa tipa 2.

Razlika od Galvusa je što ovaj lijek nema jasno regulisanu dozu. Potrebna doza lijeka odabire se pojedinačno.

Lijek se ne koristi kod dijabetesa tipa 1, kao i kod prisustva preosjetljivosti na komponente lijeka i dijabetičke ketoacidoze.

Tijekom terapije mogu se pojaviti neželjeni nuspojave u obliku kašlja, pankreatitisa i začepljenosti nosa.

Lijek nije propisan tokom liječenja patologije kod djece mlađe od 18 godina i kod trudnica.

Razlika između Onglizy-a od Galvusa

Onglisa je oralno hipoglikemijsko sredstvo. Onglisa se razlikuje od Galvusa na prvom mjestu po glavnoj aktivnoj komponenti. Za razliku od Galvusa, koji sadrži vildagliptin, Onglisa sadrži saksagliptin u obliku hidroklorida. Obje aktivne komponente pripadaju istoj farmakološkoj grupi - inhibitorima DPP-4.

Upotreba lijekova za dijabetes melitus tipa 2 može smanjiti nivo glukagona i glukoze u krvi prije i nakon jela. Onglyza je propisana kao monoterapijsko sredstvo, kao dodatak niskoj učinkovitosti korištene prehrane, kao i sastavni dio složenog liječenja bolesti.

Kontraindikacija za upotrebu je:

  • prisutnost dijabetesa tipa 1,
  • provođenje terapije u kombinaciji sa injekcijama insulina,
  • razvoj ketoacidoze u organizmu pacijenta.

U procesu provođenja terapijskih mjera uz pomoć ovog lijeka, pacijent može osjetiti nuspojave poput glavobolje, razvoja oticanja, osjećaja začepljenosti nosa, bolova u grlu.

Upotreba lijeka u liječenju djece i žena koje rađaju dijete je zabranjena, zbog nedostatka klinički potvrđenih podataka o utjecaju aktivnog spoja na ove skupine bolesnika.

Januvius - Generički Galvus

Janukovija je hipoglikemijski lijek stvoren na bazi sitagliptina. Dostupno u obliku tableta.

Upotreba lijekova pomaže suzbijanju proizvodnje glukagona, što smanjuje glikemiju. Dozvoljena je upotreba lijeka samo u slučaju dijabetesa tipa 2.

Prilagođavanje doze provodi liječnik ovisno o stupnju razvoja hiperglikemije. Zabranjena je upotreba kod dijabetesa prvog tipa kao i u slučaju preosjetljivosti pacijenta na komponente lijeka.

Nuspojave i neželjeni efekti tokom liječenja Janukovičem mogu uključivati ​​glavobolju, bol u zglobovima, infektivne procese u gornjim disajnim putevima, proliv i osjećaj mučnine.

Lijek je strogo zabranjena upotreba kod provođenja terapijskih mjera kod trudnica i pacijenata mlađih od 18 godina.

Troškove lijekova na domaćem farmaceutskom tržištu i recenzije o njima

Galvus proizvodi Novartis, švicarski farmaceutski proizvođač. Proizvod je u obliku tableta od 50 mg. Pakovanje sadrži 28 tableta. Trošak lijeka na tržištu Ruske Federacije može se kretati u rasponu od 701 do 2289 rubalja. Prosječna cijena na domaćem tržištu je 791 rubalja po paklici.

Prema pacijentima, Galvus je prilično efikasan lijek.

Vipidia na domaćem farmakološkom tržištu ima trošak nešto veći u odnosu na izvorni lijek. U prosjeku, cijena po paketu lijeka koji sadrži tablete u dozi od 12,5 mg iznosi 973 rubalja, a tablete s dozom od 25 mg koštaju 1282 rubalja.

Većina pregleda ovog lijeka je pozitivna, iako ima i negativnih, najčešće su takvi pregledi zbog činjenice da uzimanje lijeka nije imalo značajniji učinak na šećer u krvi.

Trazhenta je uvozni analog Galvusa i zbog toga njegova cijena značajno prelazi originalni lijek. Lijek se proizvodi u Austriji, cijena mu se u Rusiji kreće od 1551 do 1996 rubalja, a prosječna cijena pakiranja lijeka je 1648 rubalja.

Velika većina pacijenata slaže se da je lijek vrlo efikasan.

Indikacije za upotrebu

Šta pomaže Galvus Metu? Prema uputama lijek je propisan za liječenje dijabetesa tipa 2 (u kombinaciji s vježbanjem i dijetalnom terapijom) u sljedećim slučajevima:

  • Nedostatak efikasnosti monoterapije metforminom ili vildagliptinom,
  • Provođenje prethodno kombinirane terapije metforminom i vildagliptinom u obliku pojedinačnih lijekova,
  • Trostruka kombinirana terapija inzulinom kod pacijenata koji su prethodno primali insulinsku terapiju stabilnom dozom i metforminom, ali nisu postigli adekvatnu kontrolu glikemije,
  • Kombinovana upotreba sa derivatima sulfoniluree (trostruko kombinirani tretman) kod pacijenata koji su prethodno primali terapiju derivatima sulfoniluree i metforminom, ali nisu postigli odgovarajuću glikemijsku kontrolu,
  • Početna terapija kod pacijenata s dijabetesom tipa 2 s nedovoljnom učinkovitošću vježbanja, dijetalne terapije i, ako je potrebno, poboljšati kontrolu glikemije.

Nuspojave

Uputa upozorava na mogućnost razvoja sljedećih nuspojava prilikom propisivanja Galvus Met-a:

  • Iz gastrointestinalnog trakta - mučnina, bolovi u trbuhu, gastroezofagealni refluks (refluks kiselog sadržaja želuca u donji jednjak), nadimanje (natečenost) i proliv, pankreatitis (upalni proces u pankreasu), pojava metalnog ukusa u ustima, pogoršanje apsorpcija vitamina B12.
  • Nervni sistem - glavobolja, vrtoglavica, drhtanje (drhtanje ruku).
  • Jetra i žučni trakt - hepatitis (upala jetre) s kršenjem njegove funkcionalne aktivnosti.
  • Mišićno-koštani sistem - artralgija (pojava bolova u zglobovima), rjeđe mijalgija (bolovi u mišićima).
  • Koža i potkožno tkivo - pojava plikova, lokalizirano ljuštenje i oticanje kože.
  • Metabolizam - razvoj laktacidoze (porast nivoa mokraćne kiseline i pomak reakcije krvnog medijuma na kiselu stranu).
  • Alergijske reakcije - osip na koži i svrbež, osip (karakterističan osip, oteklina, nalik opekotini od koprive). Također se mogu razviti ozbiljnije manifestacije alergijske reakcije u obliku angioedema Quincke edema (jaki kožni edemi s lokalizacijom na licu i vanjskim genitalnim organima) ili anafilaktički šok (kritično progresivno smanjenje sistemskog krvnog tlaka i zatajenje više organa).

Moguć je razvoj hipoglikemije - praćene pojavom drhtavica ruku, „hladnog znoja“ - u tom slučaju je neophodno uzimati lako probavljive ugljikohidrate (slatki čaj, slatkiše) unutra.

Kontraindikacije

Kontraindicirano je propisivanje Galvus Met-a u sledećim slučajevima:

  • Uz visoku osjetljivost na komponente lijeka,
  • Zatajenje bubrega i druge oštećene funkcije bubrega,
  • Akutni oblici bolesti koji mogu izazvati razvoj oslabljene funkcije bubrega - dehidracija, groznica, infekcije, hipoksija i sl.,
  • Oslabljena funkcija jetre,
  • Dijabetes tipa 1
  • Hronični alkoholizam, akutno trovanje alkoholom,
  • Trudnoća i dojenje
  • Hronični alkoholizam, akutno trovanje alkoholom,
  • Pridržavanje hipokalorične prehrane (manje od 1000 kcal dnevno),
  • Mlađi od 18 godina.

Propisujte oprezno:

  • Pacijenti od 60 godina koji rade u teškoj fizičkoj proizvodnji (može se razviti laktacidoza).

Trudnoća i dojenje

Budući da nema dovoljno podataka o upotrebi lijeka u trudnica, upotreba tijekom trudnoće je kontraindicirana.

U slučajevima oštećenog metabolizma glukoze u trudnica, postoji povećan rizik od nastanka urođenih anomalija, kao i učestalost neonatalne smrtnosti i smrtnosti. Za normalizaciju koncentracije glukoze u krvi tokom trudnoće preporučuje se monoterapija inzulinom.

U eksperimentalnim studijama, prilikom propisivanja vildagliptina u dozama 200 puta većim od preporučenih, lijek nije uzrokovao narušenu plodnost i rani razvoj embrija i nije vršio teratogeno djelovanje na plod. Prilikom propisivanja vildagliptina u kombinaciji sa metforminom u omjeru 1:10, nije došlo i do teratogenog uticaja na fetus.

Budući da nije poznato izlučuje li se vildagliptin ili metformin u majčino mlijeko, primjena lijeka tijekom dojenja je kontraindicirana.

Analozi Galvus Met, cijena u ljekarnama

Ako je potrebno, Galvus Met se u terapijskom efektu može zameniti analogom - to su lekovi:

  1. Sofamet
  2. Nova Met
  3. Metadien
  4. Vildagliptin,
  5. Galvus
  6. Trazenta,
  7. Formin Pliva.

Prilikom odabira analoga važno je razumjeti da se upute za upotrebu Galvus Met-a, cijena i recenzije ne primjenjuju na lijekove sličnog djelovanja. Važno je dobiti konsultaciju s ljekarom i ne izvršiti neovisnu promjenu lijeka.

Cijena u ruskim ljekarnama: Galvus Met 50 mg + 500 mg 30 tableta - od 1.140 do 1.505 rubalja, 50 mg + 850 mg 30 tableta - od 1.322 do 1.528 rubalja, Galvus met 50 mg + 1.000 mg 30 tableta - od 1.395 do 1.599 rubalja, prema 782 apoteka.

Čuvati na suhom mjestu na temperaturi do 30 ° C. Čuvati van dohvata dece. Rok trajanja - 1 godina 6 mjeseci.

Yanumet ili Galvus Met: koji lijek je bolji?

Yanumet i Galvus Met slični su lekovi dva različita proizvođača koji se međusobno natječu. Imaju gotovo istu cijenu. Pakovanje lijeka Yanumet je skuplje, ali sadrži više tableta. Nijedan od ovih lijekova nema jeftine analoge, jer su oba lijeka i dalje nova, zaštićena patentima. Oba lijeka su prikupila dobre kritike od pacijenata s dijabetesom tipa 2 koji govore ruski jezik. Nažalost, još nema informacija koje bi tačno odgovorile koji od tih lijekova snižava šećer u krvi bolje. Oboje su dobri i relativno sigurni. Imajte na umu da je u sastavu lijeka Yanumet metformin važnija komponenta od sitagliptina.

Galvus ili metformin: što je bolje?

Proizvođač tvrdi da je vildagliptin glavni aktivni sastojak Galvus Met tableta. A metformin je samo pomoćna komponenta. Ipak, dr. Bernstein kaže da metformin snižava šećer u krvi mnogo više od vildagliptina. Galvus Met ima najbolje ocjene pacijenata među svim novim lijekovima za dijabetes tipa 2. Postoji pretpostavka da glavnu ulogu u ovom uspjehu igra stari dobri metformin, a ne novi patentirani vildagliptin.

Skupi Galvus Met malo bolje pomaže od visokog šećera u krvi od jeftinih čistih metforminskih tableta. No, malo poboljšava rezultate liječenja dijabetesa i košta nekoliko puta više nego Siofor ili Glucofage. Ako finansijske mogućnosti to dopuštaju, uzmite vildagliptin + metformin. U slučaju nedostatka novca, možete preći na čisti metformin. Njegov najbolji lijek je izvorni uvezeni lijek, Glucofage.

Popularni su i Siofor tableti. Možda djeluju nešto slabije od Glucofage-a, ali i dobro. Oba ova lijeka su nekoliko puta jeftinija od Galvus Met-a. Možete naći čak i jeftinije tablete metformina proizvedene u Rusiji i zemljama ZND, ali bolje je ne koristiti ih.

Nažalost, još uvijek nema dovoljno informacija za izravno uspoređivanje Galvus Met-a i čistog metformina. Ako ste u različito vrijeme uzimali lijek Glucofage ili Siofor, kao i Galvus Met, podijelite svoje iskustvo u komentarima na ovaj članak. Galvus (čisti vildagliptin) je slab lijek za dijabetes tipa 2. Preporučljivo je uzimati ga bez drugih lijekova samo u rijetkim slučajevima ako postoje kontraindikacije za metformin. Ali bolje je umjesto njega odmah početi ubrizgavati inzulin.

Kako uzeti Galvus Met

Pacijenti s dijabetesom tipa 2 obično nemaju smisla uzimati čisti vildagliptin (lijek Galvus), odbijajući metformin. Stoga u nastavku su opisani obrasci uzimanja kombiniranog lijeka Galvus Met. Povremeno se pacijenti žale da ne mogu podnijeti ovaj lijek zbog jake dijareje i drugih neugodnih nuspojava. U ovom slučaju isprobajte režim metformina s malim početnim dozama i njegovim sporim porastom. Najvjerovatnije za nekoliko dana tijelo će se prilagoditi, a tada će liječenje proći u redu. Metformin je najvredniji lijek za pacijente sa dijabetesom tipa 2. Odbijajte samo ako postoje ozbiljne kontraindikacije.

Kako izbjeći probavne smetnje?

Da biste izbjegli probavne smetnje, morate početi s malom dozom metformina, a zatim je polako izgraditi. Na primjer, možete kupiti paket od 30 tableta Galvus Met 50 + 500 mg i početi ih uzimati jednom dnevno. U nedostatku jakih nuspojava, nakon 7-10 dana pređite na dvije tablete od 50 + 500 mg dnevno, ujutro i navečer.

Nakon završetka pakiranja možete preći na lijek 50 + 850 mg, uzimajući ga dvije tablete dnevno. Na kraju, dijabetičari moraju stabilno uzimati lijek Galvus Met 50 + 1000 mg, dvije tablete dnevno. U tom će slučaju primiti vildagliptin u maksimalnoj dnevnoj dozi od 100 mg i još 2000 mg metformina.

Osobe sa dijabetesom tipa 2 i gojaznošću mogu uzimati metformin do 3000 mg dnevno. Da biste povećali dozu ovog lijeka, ima smisla uzeti za ručak dodatnu tabletu čistog metformina 850 ili 1000 mg. Najbolje je koristiti originalni lijek Glucofage.

Lijek Siofor je također prikladan, ako ne samo tablete domaće proizvodnje. Vjerovatno vam neće biti baš prikladno uzimati dva različita lijeka protiv dijabetesa istovremeno. Međutim, povećanje dnevne doze metformina sa 2000 mg na 2850 ili 3000 mg može poboljšati kontrolu šećera u krvi i pomoći izgubiti više kilograma. Najvjerovatnije će rezultat biti vrijedan truda.

Lijek Galvus, koji sadrži čisti vildagliptin bez metformina, košta gotovo 2 puta jeftinije od Galvus Met-a. Dijabetičari s dobrom disciplinom i organizacijom mogu uštedjeti novac uzimanjem Galvusa i Metformina odvojeno. Ponavljamo da je optimalna priprema metformina Glucofage ili Siofor, ali ne tablete proizvedene u Ruskoj Federaciji i zemljama ZND.

Kod mnogih pacijenata koji imaju dijabetes, šećer se najjače podiže ujutro na prazan stomak, a zatim tokom dana gotovo je normalno. U takvim slučajevima možete uzimati Galvus jednu tabletu ujutro i navečer, pa čak i noću, metformin 2000 mg kao dio lijeka Glucofage Long. Metformin dugog djelovanja djeluje u tijelu cijelu noć, tako da će sljedećeg jutra šećer na glasu biti bliži normalnoj.

Da li je ovaj lijek kompatibilan s alkoholom?

Zvanična uputstva za upotrebu ne daju tačan odgovor na ovo pitanje. Definitivno se ne može napiti. Jer povećava rizik od pankreatitisa, problema s jetrom, niskog šećera u krvi i mnogih drugih komplikacija koje mogu dovesti do hospitalizacije, pa čak i smrti. Međutim, nije jasno može li se alkohol konzumirati umjereno. Upute za upotrebu lijeka Galvus Met direktno ne dopuštaju, ali ne i zabranjuju. Možete piti alkohol umjereno, na vlastiti rizik. Pročitajte članak „Alkohol za dijabetes“. Ukazuje na dozvoljenu dozu alkohola za odrasle muškarce i žene, kao i koja se alkoholna pića preferiraju za dijabetičare. Ako ne možete održati umjerenost, morate se u potpunosti suzdržati od alkohola.

Da li vam ovaj alat pomaže da izgubite kilograme? Kako utiče na težinu?

Rezultati službenih studija govore da Galvus i Galvus Met ne utječu na tjelesnu težinu pacijenta. Međutim, u praksi većina ljudi koji uzimaju metformin uspijevaju izgubiti nekoliko kilograma. Najvjerovatnije ćete i uspjeti. Osobito ako pređete na dijetu s malo ugljikohidrata kako biste kontrolirali dijabetes, kao što preporučuje dr. Bernstein.

Šta može zamijeniti Galvus Met?

U nastavku je opisano kako možete zamijeniti Galvus Met u sljedećim situacijama:

  • Lijek nimalo ne pomaže, pacijent je šećer vrlo visok.
  • Tablete pomažu, ali nije dovoljno, šećer ostaje iznad 6,0 ​​mmol / L.
  • Ovaj lijek je preskup, nije dostupan dijabetičaru i njegovoj rodbini.

Ako vildagliptin i / ili metformin gotovo ili potpuno ne pomognu, hitno treba započeti ubrizgavanje inzulina. Ne pokušavajte koristiti bilo koje druge tablete, jer ni one neće biti od koristi. Pacijentova dijabetesna bolest je toliko uznapredovala da se gušterača iscrpljuje i prestaje proizvoditi vlastiti inzulin. Ne možete bez injekcija inzulina, i trebate napraviti nekoliko injekcija dnevno. U suprotnom, brzo ćete se morati upoznati sa strašnim komplikacijama dijabetesa.

Bolesnici s dijabetesom trebaju povećati razinu šećera u krvi kod zdravih ljudi - 4,0-5,5 mmol / l stabilno 24 sata dnevno. Te se vrijednosti zaista mogu postići ako pokušate. Naučite korak po korak režim liječenja dijabetesa tipa 2 i djelujte na njemu. Slijedeći dijetu s malo ugljikohidrata i uzimanje Galvus Met-a može sniziti šećer, ali ponekad to nije dovoljno.

Na primjer, šećer još drži 6,5-8 mmol / L. U tom slučaju biste trebali spojiti i injekcije insulina u malim dozama. Kakvu vrstu inzulina ubrizgati i u koje vrijeme, morate odlučiti pojedinačno, uzimajući u obzir ponašanje šećera tokom dana. Neki pacijenti imaju najviše šećera ujutro na prazan stomak, dok drugi - na ručku ili uveče. Ne zanemarujte tretman inzulinom pored dijeta i tableta. Jer kod vrijednosti šećera od 6,0 ​​i više, dijabetesne komplikacije i dalje se razvijaju, ali polako.

Šta učiniti ako ovaj lijek ne može sebi da priušti?

Dijabetičari, kojima su lijekovi Galvus i Galvus Met preskupi, moraju se prebaciti na čisti metformin. Najbolje od svega, originalni lijek Glucofage. Drugi uvezeni proizvod Siofor djeluje nešto slabije od Glucofagea, ali također je dobar. Najjeftinije su tablete metformina proizvedene u Ruskoj Federaciji i zemljama ZND-a. Ali oni mogu sniziti šećer manje nego dokazano uvezeni lijekovi. Potrudite se slijediti dijetu s niskim udjelom ugljikohidrata. Zdrava hrana koja vam odgovara košta više od žitarica, krompira i proizvoda od brašna. Ali bez dijeta sa niskim udjelom ugljikohidrata, ne možete se zaštititi od komplikacija dijabetesa.

Analozi po indikaciji i načinu upotrebe

NaslovCijena u RusijiCijena u Ukrajini
Amaril M Limepirid mikronizovan, metformin hidroklorid856 rub40 UAH
Glibomet glibenklamid, metformin257 rub101 UAH
Glukovani glibenklamid, metformin34 rub8 UAH
Dianorm-m glazlazid, Metformin--115 UAH
Dibizid-m glipizid, metformin--30 UAH
Douglimax glimepirid, metformin--44 UAH
Duotrol glibenklamid, metformin----
Gluconorm 45 rub--
Glibofor metformin hidroklorid, glibenklamid--16 UAH
Avandamet ----
Avandaglim ----
Janumet metformin, sitagliptin9 rub1 UAH
Velmetia metformin, sitagliptin6026 rub--
Triprid glimepirid, metformin, pioglitazon--83 UAH
Kombinujte XR metformin, saksagliptin--424 UAH
Comboglyz Prolong metformin, saksagliptin130 rub--
Gentadueto linagliptin, metformin----
Vipdomet metformin, alogliptin55 rub1750 UAH
Sinjardi empagliflozin, metformin hidroklorid240 rub--

Različiti sastav, može se podudarati u indikaciji i načinu primjene

NaslovCijena u RusijiCijena u Ukrajini
Dostupan rosiglitazon, metformin hidroklorid----
Bagomet Metformin--30 UAH
Glukofage metformin12 rub15 UAH
Glukofag xr metformin--50 UAH
Reduxin Met Metformin, Sibutramine20 rub--
Dianormet --19 UAH
Diaformin metformin--5 UAH
Metformin metformin13 rub12 UAH
Metformin sandoz metformin--13 UAH
Siofor 208 rub27 UAH
Formin metformin hidroklorid----
Emnorm EP Metformin----
Megifort Metformin--15 UAH
Metamin Metformin--20 UAH
Metamine SR Metformin--20 UAH
Metfogamma metformin256 rub17 UAH
Tefor metformin----
Glycometer ----
Glycomet SR ----
Formetin 37 rub--
Metformin Canon metformin, ovidon K 90, kukuruzni skrob, krospovidon, magnezijum stearat, talk26 rub--
Insuffor metformin hidroklorid--25 UAH
Metformin-teva metformin43 rub22 UAH
Diaformin SR metformin--18 UAH
Mepharmil Metformin--13 UAH
Metformin Farmland Metformin----
Glibenklamid Glibenklamid30 rub7 UAH
Maninil glibenklamid54 rub37 UAH
Glibenklamid-zdravlje Glibenklamid--12 UAH
Glyurenorm glicidon94 rub43 UAH
Bisogamma gliklazid91 rub182 UAH
Glidiab Gliklazid100 rub170 UAH
Diabeton MR --92 UAH
Diagnizide mr Gliclazide--15 UAH
Glidia MV Gliclazide----
Glykinorm Gliclazide----
Gliclazide Gliclazide231 rub44 UAH
Gliklazid 30 MV-Indar Gliklazid----
Gliklazid-zdravlje Gliklazid--36 UAH
Glioral Glyclazide----
Diagnizid Gliclazide--14 UAH
Diazide MV Gliclazide--46 UAH
Osliklid Gliclazide--68 UAH
Diadeon gliclazid----
Gliklazid MV Gliklazid4 rub--
Amaril 27 rub4 UAH
Glemaz glimepirid----
Glian glimepirid--77 UAH
Glimepirid Glyride--149 UAH
Glimepirid diapirid--23 UAH
Oltar --12 UAH
Glimax glimepirid--35 UAH
Glimepirid-Lugal glimepirid--69 UAH
Glineni glimepirid--66 UAH
Diabrex glimepirid--142 UAH
Meglimid glimepirid----
Melpamid Glimepirid--84 UAH
Perinel glimepirid----
Glempid ----
Zlatan ----
Glimepirid glimepirid27 rub42 UAH
Glimepirid-teva glimepirid--57 UAH
Glimepirid Canon glimepirid50 rub--
Glimepirid Pharmstandard glimepirid----
Dimaril glimepirid--21 UAH
Glamepirid diamerid2 rub--
Voglibozni oksid--21 UAH
Glutazon pioglitazon--66 UAH
Dropia Sanovel pioglitazon----
Januvia sitagliptin1369 rub277 UAH
Galvus vildagliptin245 rub895 UAH
Onglisa saxagliptin1472 rub48 UAH
Nesina alogliptin----
Vipidia alogliptin350 rub1250 UAH
Trazhenta linagliptin89 rub1434 UAH
Lixumia lixisenatide--2498 UAH
Guarem Guar smola9950 rub24 UAH
Insvada repaglinide----
Novonorm Repaglinid118 rub90 UAH
Repodiab Repaglinide----
Baeta Exenatide150 rub4600 UAH
Baeta Long Exenatide10248 rub--
Viktoza liraglutide8823 rub2900 UAH
Saxenda liraglutide1374 rub13773 UAH
Forksiga Dapagliflozin--18 UAH
Forsiga Dapagliflozin12 rub3200 UAH
Invocana canagliflozin13 rub3200 UAH
Jardins Empagliflozin222 rub561 UAH
Trulicity Dulaglutide115 rub--

Kako pronaći jeftin analog skupog lijeka?

Da biste pronašli jeftin analog analognog lijeku, generičkom ili sinonimu, prije svega preporučujemo da obratite pažnju na sastav, naime iste aktivne supstance i indikacije za upotrebu. Isti aktivni sastojci lijeka znače da je lijek sinonim za lijek, farmaceutski ekvivalent ili farmaceutska alternativa. Međutim, ne zaboravite na neaktivne komponente sličnih lijekova, koje mogu utjecati na sigurnost i efikasnost. Ne zaboravite na savjete ljekara, samoliječenje može naštetiti vašem zdravlju, zato se prije upotrebe bilo kojeg lijeka uvijek posavjetujte s liječnikom.

Uputstvo Galvus Met

Obrazac za puštanje
Filmsko obložene tablete.

Sastav
1 tableta sadrži vildagliptin 50 mg + metformin 500, 850 ili 1000 mg,

Pakovanje
u pakovanju od 6, 10, 18, 30, 36, 60, 72, 108, 120, 180, 216 ili 360 kom.

Farmakološko djelovanje
Sastav lijeka Galvus Met uključuje 2 hipoglikemijska sredstva s različitim mehanizmima djelovanja: vildagliptin, koji pripada kategoriji inhibitora dipeptidil peptidaze-4 (DPP-4), i metformin (u obliku hidroklorida) - predstavnik klase biguanida. Kombinacija ovih komponenti omogućava vam efikasniju kontrolu koncentracije glukoze u krvi kod pacijenata s dijabetesom tipa 2 tijekom 24 sata.

Vildagliptin
Vildagliptin, predstavnik klase stimulatora izolacijskog aparata gušterače, selektivno inhibira enzim DPP-4, koji uništava peptid sličan glukagonu (GLP-1) i inzulinotropni polipeptid ovisan o glukozi (HIP).
Brza i potpuna inhibicija aktivnosti DPP-4 uzrokuje porast bazalne i hranom stimulirane hrane i GLP-1 i HIP iz creva u sistemsku cirkulaciju tokom dana.
Povećavanjem razine GLP-1 i HIP, vildagliptin uzrokuje povećanje osjetljivosti p-stanica pankreasa na glukozu, što dovodi do poboljšanja lučenja ovisnih o glukozi. Stupanj poboljšanja funkcije β-stanica ovisi o stupnju njihovog početnog oštećenja, pa kod vijadagliptina kod osoba bez šećerne bolesti (s normalnom koncentracijom glukoze u krvnoj plazmi) ne potiče lučenje inzulina i ne smanjuje koncentraciju glukoze.
Povećavajući razinu endogenog GLP-1, vildagliptin povećava osjetljivost α-stanica na glukozu, što dovodi do poboljšanja regulacije lučenja glukagona ovisne o glukozi. Smanjenje povišene koncentracije glukagona nakon obroka uzrokuje smanjenje otpornosti na inzulin.
Povećanje omjera inzulin / glukagon na pozadini hiperglikemije, zbog povećanja koncentracije GLP-1 i HIP, uzrokuje smanjenje proizvodnje glukoze u jetri za vrijeme i nakon jela, što dovodi do smanjenja koncentracije glukoze u krvnoj plazmi.
Uz to, primjenom vildagliptina zabilježeno je smanjenje koncentracije lipida u krvnoj plazmi nakon obroka, međutim, taj učinak nije povezan s njegovim učinkom na GLP-1 ili HIP i poboljšanjem funkcije otočića stanica gušterače.
Poznato je da povećanje koncentracije GLP-1 može dovesti do sporijeg pražnjenja želuca, međutim, na pozadini primjene vildagliptina, sličan učinak se ne primjećuje.
Kod primjene vildagliptina u 5759 bolesnika sa šećernom bolešću tipa 2 u trajanju od 52 tjedna kao monoterapija ili u kombinaciji s metforminom, derivatima sulfonilureje, tiazolidindionom ili inzulinom, primijećeno je značajno dugoročno smanjenje koncentracije gliciranog hemoglobina (NbA1s) i glukoze u krvi na glasu.

Metformin
Metformin poboljšava toleranciju na glukozu kod pacijenata sa dijabetesom tipa 2, smanjujući koncentraciju glukoze u plazmi i prije i nakon jela. Metformin smanjuje proizvodnju glukoze u jetri, usporava apsorpciju glukoze u crijevima i smanjuje otpornost na inzulin povećavajući unošenje i iskorištenje glukoze u perifernim tkivima. Za razliku od derivata sulfoniluree, metformin ne izaziva hipoglikemiju kod pacijenata sa šećernom bolešću tipa 2 ili kod zdravih pojedinaca (osim u posebnim slučajevima). Terapija lijekom ne dovodi do razvoja hiperinzulinemije. Uz upotrebu metformina, izlučivanje inzulina se ne mijenja, dok nivo inzulina u plazmi na prazan stomak i tokom dana može opadati.
Metformin inducira unutarćelijsku sintezu glikogena, delujući na glikogen sintazu i pojačava transport glukoze određenim membranskim proteinima transportera glukoze (GLUT-1 i GLUT-4).
Kada se koristi metformin, primjećuje se blagotvoran učinak na metabolizam lipoproteina: smanjenje koncentracije ukupnog kolesterola, LDL kolesterola i triglicerida, a nije povezano s učinkom lijeka na koncentraciju glukoze u plazmi.

Vildagliptin + Metformin
Kada se koristi kombinirana terapija vildagliptinom i metforminom u dnevnim dozama od 1.500–3.000 mg metformina i 50 mg vildagliptina 2 puta dnevno tijekom 1 godine, primijećeno je statistički signifikantno trajno smanjenje koncentracije glukoze u krvi (određeno smanjenjem HbA1c) i porast udjela bolesnika s smanjenjem Koncentracija HbA1c bila je najmanje 0,6–0,7% (u odnosu na grupu pacijenata koji su i dalje primali samo metformin).
U bolesnika koji su primali kombinaciju vildagliptina i metformina, nije primijećena statistički značajna promjena tjelesne težine u odnosu na početno stanje. 24 tjedna nakon početka liječenja, u skupinama bolesnika koji su primali vildagliptin u kombinaciji s metforminom došlo je do smanjenja krvnog tlaka i tate u bolesnika s arterijskom hipertenzijom.
Kada se kombinacija vildagliptina i metformina koristila kao početno liječenje kod pacijenata sa šećernom bolešću tipa 2 u trajanju od 24 tjedna, uočeno je smanjenje HbA1c i tjelesne težine ovisne o dozi u usporedbi s monoterapijom ovim lijekovima. Slučajevi hipoglikemije bili su minimalni u obje grupe liječenja.
Kada su koristili vildagliptin (50 mg 2 puta dnevno) sa / bez metformina u kombinaciji s inzulinom (prosječna doza - 41 PIECES) kod pacijenata u kliničkom ispitivanju, pokazatelj HbA1c statistički je značajno smanjen - za 0,72% (početni pokazatelj - prosječno 8, 8%). Incidencija hipoglikemije u liječenoj grupi bila je uporediva sa učestalošću hipoglikemije u placebo grupi.
Kada se koristi vildagliptin (50 mg 2 puta dnevno) zajedno s metforminom (≥1500 mg) u kombinaciji s glimepiridom (≥4 mg / dan) kod pacijenata u kliničkom ispitivanju, pokazatelj HbA1c statistički se značajno smanjio - za 0,76% (od prosječne razine - 8,8%).

Farmakokinetika
Vildagliptin
Usisavanje. Kada se uzima na prazan stomak, vildagliptin se brzo apsorbuje, Tmax - 1,75 sati nakon primene. Istodobnim gutanjem s hranom, brzina apsorpcije vildagliptina lagano se smanjuje: dolazi do smanjenja Cmax za 19% i porasta Tmax-a do 2,5 sata, Međutim, jedenje ne utječe na stupanj apsorpcije i AUC.
Vildagliptin se brzo apsorbuje, a njegova apsolutna bioraspoloživost nakon oralnog davanja je 85%. Cmax i AUC u rasponu terapijskih doza povećavaju se otprilike proporcionalno dozi.
Distribucija. Stepen vezivanja vildagliptina za proteine ​​u plazmi je nizak (9,3%). Lijek se ravnomjerno raspoređuje između plazme i crvenih krvnih zrnaca. Raspodjela vildagliptina događa se vjerojatno ekstravaskularno, Vss nakon davanja iv iznosi 71 litru.
Metabolizam Biotransformacija je glavni put izlučivanja vildagliptina. U ljudskom tijelu se pretvara 69% doze lijeka. Glavni metabolit - LAY151 (57% doze) je farmakološki neaktivan i produkt je hidrolize cijanokomponente. Oko 4% doze lijeka podvrgne se amidnoj hidrolizi.
U eksperimentalnim studijama primjećuje se pozitivan učinak DPP-4 na hidrolizu lijeka. Vildagliptin se ne metabolizira uz sudjelovanje citokrom P450 izoenzima. Prema in vitro studijama, vildagliptin nije supstrat P450 izoenzima, ne inhibira i ne inducira izoencime citokroma P450.
Uzgoj. Nakon gutanja lijeka, oko 85% doze izluči se mokraćom, a 15% kroz crijeva, bubrežno izlučivanje nepromijenjenog vildagliptina je 23%. Sa uključenjem / uvođenjem, prosječni T1 / 2 dostiže 2 sata, ukupni plazmički klirens i bubrežni klirens vildagliptina su 41, odnosno 13 l / h. T1 / 2 nakon oralne primjene iznosi oko 3 sata, bez obzira na dozu.
Posebne grupe pacijenata
Spol, indeks tjelesne mase i etnička pripadnost ne utječu na farmakokinetiku vildagliptina.
Poremećena funkcija jetre. U bolesnika s blagim do umjerenim oštećenjem jetre (6-10 bodova prema Child-Pugh klasifikaciji), nakon jednokratne upotrebe lijeka, smanjuje se bioraspoloživost vildagliptina za 20 odnosno 8%. U bolesnika s ozbiljnom hepatičkom insuficijencijom (12 bodova prema Child-Pugh klasifikaciji), bioraspoloživost vildagliptina povećana je za 22%. Maksimalna promjena bioraspoloživosti vildagliptina, povećanje ili smanjenje u prosjeku do 30%, nije klinički značajno. Nije otkrivena povezanost između težine oslabljene funkcije jetre i bioraspoloživosti lijeka.
Poremećena bubrežna funkcija. U bolesnika s blagom, umerenom i teškom oštećenom funkcijom bubrega i bolesnika sa kroničnim zatajivanjem bubrega u krajnjem stadijumu, hemodijaliza pokazuje porast Cmax za 8–66% i AUC za 32–134%, što nije u korelaciji sa težinom oštećenja bubrega, kao i porastom AUC neaktivnog metabolita LAY151 1,6-6,7 puta, ovisno o težini povrede. T1 / 2 vildagliptina se ne mijenja. U bolesnika s blagim oštećenjem bubrega, prilagođavanje doze vildagliptina nije potrebno.
Pacijenti ≥65 godina. Maksimalno povećanje bioraspoloživosti lijeka za 32% (povećanje Cmax za 18%) kod osoba starijih od 70 godina nije klinički značajno i ne utječe na inhibiciju DPP-4.
Pacijenti stari ≤18 godina. Farmakokinetičke karakteristike vildagliptina kod djece i adolescenata mlađih od 18 godina nisu utvrđene.

Metformin
Usisavanje. Apsolutna bioraspoloživost metformina kada se guta u dozi od 500 mg na prazan stomak, bila je 50-60%. Tmax u plazmi - 1,81–2,69 sati nakon primjene. S povećanjem doze lijeka s 500 na 1500 mg ili u dozama od 850 do 2250 mg unutar, zabilježeno je sporije povećanje farmakokinetičkih parametara (nego što bi se moglo očekivati ​​za linearni odnos). Ovaj efekat je uzrokovan ne toliko promjenom eliminacije lijeka koliko usporavanjem njegove apsorpcije. Na pozadini unosa hrane, stupanj i brzina apsorpcije metformina su se takođe blago smanjili. Dakle, s jednom dozom lijeka u dozi od 850 mg s hranom došlo je do smanjenja Cmax i AUC za oko 40 i 25% i povećanja Tmaxa za 35 minuta. Klinički značaj ovih činjenica nije utvrđen.
Distribucija. Uz jednu oralnu dozu od 850 mg, prividni Vd metformina je (654 ± 358) l. Lijek se praktično ne veže za proteine ​​plazme, dok ih derivati ​​sulfoniluree veže za više od 90%. Metformin prodire do crvenih krvnih zrnaca (vjerovatno je jačanje ovog procesa s vremenom). Kada se koristi metformin prema standardnoj šemi (standardna doza i učestalost primjene), Css lijeka u plazmi dostiže se u roku od 24–48 sati i, u pravilu, ne prelazi 1 µg / ml. U kontroliranim kliničkim ispitivanjima, Cmax metformina u krvnoj plazmi nije prelazio 5 µg / ml (čak i ako se uzima u visokim dozama).
Uzgoj. Jednom intravenskom primjenom metformina zdravim dobrovoljcima izlučuje se bubrezima u nepromijenjenom obliku. U ovom se slučaju lijek ne metabolizira u jetri (kod ljudi nisu otkriveni metaboliti) i ne izlučuje se sa žuči. Budući da je bubrežni klirens metformina približno 3,5 puta veći od klirensa kreatinina, glavni način za uklanjanje lijeka je tubulna sekrecija. Kada se guta, otprilike 90% apsorbirane doze izluči se putem bubrega tokom prva 24 sata, pri čemu T1 / 2 iz plazme iznosi oko 6,2 sata, a T1 / 2 metformina iz pune krvi oko 17,6 sati, što ukazuje na akumulaciju značajan dio lijeka u crvenim krvnim ćelijama.
Posebne grupe pacijenata
Paul Ne utiče na farmakokinetiku metformina.
Poremećena funkcija jetre. U bolesnika s hepatičkom insuficijencijom nije provedeno ispitivanje farmakokinetičkih karakteristika metformina.
Poremećena bubrežna funkcija. U bolesnika sa smanjenom funkcijom bubrega (procijenjenim klirensom kreatinina), T1 / 2 metformina iz plazme i cjelovite krvi raste, a njegov bubrežni klirens smanjuje se srazmjerno smanjenju klirensa kreatinina.
Pacijenti ≥65 godina. Prema ograničenim farmakokinetičkim istraživanjima, kod zdravih ljudi starijih od 65 godina došlo je do smanjenja ukupnog plazma klirensa metformina i povećanja T1 / 2 i Cmax u usporedbi s mladima. Ove farmakokinetike metformina kod osoba starijih od 65 godina vjerojatno će biti povezane s promjenama bubrežne funkcije. Stoga je kod pacijenata starijih od 80 godina imenovanje lijeka Galvus Met moguće samo s normalnim klirensom kreatinina.
Pacijenti stari ≤18 godina. Farmakokinetičke karakteristike metformina kod djece i adolescenata mlađih od 18 godina nisu utvrđene.
Pacijenti različite nacionalnosti. Nema dokaza o učinku etničke pripadnosti pacijenata na farmakokinetičke karakteristike metformina. U kontroliranim kliničkim studijama metformina kod pacijenata sa šećernom bolešću tipa 2 različite etničke pripadnosti, hipoglikemijski učinak lijeka očitovan je u istoj mjeri.

Vildagliptin + Metformin
Studije su pokazale bioekvivalenciju u smislu AUC-a i Cmax Galvus Met-a u 3 različite doze (50 mg + 500 mg, 50 mg + 850 mg i 50 mg + 1000 mg) i vildagliptina i metformina uzetih u odvojenim dozama u odvojenim tabletama.
Hrana ne utječe na stepen i brzinu apsorpcije vildagliptina u sastavu lijeka Galvus Met. Vrijednosti Cmax i AUC metformina u sastavu lijeka Galvus Met dok ga uzimate s hranom smanjene su za 26, odnosno 7%. Pored toga, na pozadini unosa hrane, usporila se apsorpcija metformina, što je dovelo do povećanja Tmax-a (od 2 do 4 sata). Slična promjena Cmax-a i AUC-a tijekom jela primijećena je samo u slučaju Metformina, međutim u potonjem slučaju promjene su bile manje značajne. Učinak hrane na farmakokinetiku vildagliptina i metformina u sastavu lijeka Galvus Met nije se razlikovao od onog kada su oba lijeka odvojeno uzimana.

Galvus Met, indikacije za upotrebu
Dijabetes melitus tipa 2 (u kombinaciji sa dijetalnom terapijom i vježbanjem): s nedovoljnom učinkovitošću monoterapije vildagliptinom ili metforminom, u bolesnika koji su prethodno primali kombiniranu terapiju s vildagliptinom i metforminom u obliku monopreparacija.

Kontraindikacije
zatajenje bubrega ili oslabljenu funkciju bubrega: sa razinom kreatinina u serumu od ≥1,5 mg% (> 135 µmol / litra) za muškarce i ≥1,4 mg% (> 110 µmol / litra) za žene,
akutna stanja koja nastaju uz rizik od razvoja bubrežne disfunkcije: dehidracija (sa prolivom, povraćanjem), groznica, teške zarazne bolesti, stanja hipoksije (šok, sepsa, bubrežne infekcije, bronhopulmonalne bolesti),
akutno i hronično zatajenje srca, akutni infarkt miokarda, akutno kardiovaskularno zatajenje (šok),
respiratorni zastoj
oslabljena funkcija jetre,
akutna ili kronična metabolička acidoza (uključujući dijabetičku ketoacidozu u kombinaciji sa ili bez kome). Dijabetičku ketoacidozu treba korigirati terapijom inzulinom,
laktacidoza (uključujući anamnezu)
lijek nije propisan 2 dana prije operacije, radioizotopska, rendgenska studija sa uvođenjem kontrastnih sredstava i u roku od dva dana nakon što su izvedeni,
trudnoća
dojenje
dijabetes tipa 1
hronični alkoholizam, akutno trovanje alkoholom,
pridržavanje niskokalorične prehrane (manje od 1000 kilokalorija dnevno),
djeca mlađa od 18 godina (djelotvornost i sigurnost upotrebe nisu utvrđene),
preosjetljivost na vildagliptin ili metformin ili bilo koje druge komponente lijeka.

Doziranje i primjena
Lijek Galvus Met uzima se s hranom kako bi se smanjila ozbiljnost nuspojava iz probavnog sustava, karakterističnih za metformin. Režim doziranja lijeka Galvus Met treba odabrati pojedinačno, ovisno o učinkovitosti i podnošljivosti, početna doza se odabire uzimajući u obzir režim liječenja pacijenta s vildagliptinom i / ili metforminom. Kada koristite Galvus Met, ne prekoračite preporučenu maksimalnu dnevnu dozu vildagliptina (100 miligrama).

Nuspojave
Za procjenu učestalosti neželjenih događaja (AE) korišteni su sljedeći kriteriji: vrlo često (≥1 / 10), često (≥1 / 100, nuspojave, moguće povezane s primjenom kombinirane terapije vildagliptinom i metforminom (čija je učestalost u skupini vildagliptin + metformin) razlikuju se od one na pozadini upotrebe placeba i metformina za više od 2%) prikazani su u nastavku:
Iz nervnog sistema:
često - glavobolja, vrtoglavica, tremor.
Pri korištenju vildagliptina u kombinaciji sa metforminom u različitim dozama, hipoglikemija je primećena u 0,9% slučajeva (za poređenje, u placebo grupi u kombinaciji sa metforminom - u 0,4%).
Stopa AE iz probavnog sustava tokom kombinirane terapije vildagliptinom / metforminom bila je 12,9%. Pri korištenju metformina, slični AE opaženi su u 18,1% bolesnika.
U skupinama bolesnika koji su primali metformin u kombinaciji s vildagliptinom zabilježene su gastrointestinalne smetnje s učestalošću od 10% -15%, a u skupini bolesnika koji su primali metformin u kombinaciji s placebom, s učestalošću od 18%.
Dugotrajna klinička ispitivanja koja traju do 2 godine nisu otkrila dodatna odstupanja u sigurnosnom profilu ili nepredviđene rizike kod primjene vildagliptina kao monoterapije.
Kada se vildagliptin koristi kao monoterapija:
Iz nervnog sistema: često - vrtoglavica, glavobolja,
Iz probavnog sistema: često - zatvor,
Dermatološke reakcije: ponekad - osip na koži,
Iz mišićno-koštanog sistema: često - artralgija.
Ostalo: ponekad - periferni edem
Kada se koristi kombinirana terapija vildagliptinom + metforminom, nije primijećeno klinički značajno povećanje učestalosti gore navedenih AE-a primijećenih s vildagliptinom.
Na pozadini monoterapije vildagliptinom ili metforminom, učestalost hipoglikemije iznosila je 0,4% (ponekad).
Monoterapija vildagliptinom i kombinirani tretman vildagliptin + metformin nisu utjecali na tjelesnu težinu pacijenta.
Dugotrajna klinička ispitivanja koja traju do 2 godine nisu otkrila dodatna odstupanja u sigurnosnom profilu ili nepredviđene rizike kod primjene vildagliptina kao monoterapije. Post-marketinško istraživanje:
Tokom ispitivanja nakon stavljanja lijeka u promet utvrđene su sljedeće nuspojave: učestalost nepoznata - urtikarija.
Promjene u laboratorijskim parametrima Kod primjene vildagliptina u dozi od 50 mg jednom dnevno ili 100 mg dnevno (u 1 ili 2 doze) tijekom 1 godine, učestalost porasta aktivnosti alanin aminotransferaze (AlAt) i aspartat aminotransferaze (AsAt) je više od 3 puta u usporedbi s gornjom granicom normale (VGN), bila je 0,3% i 0,9%, odnosno (0,3% u skupini sa placebom).
Porast aktivnosti AlAt i AsAt, u pravilu, bio je asimptomatski, nije se povećavao i nije bio praćen holestazom ili žuticom.
Kada koristite metformin kao monoterapiju:
Metabolički poremećaji: vrlo rijetko - smanjena apsorpcija vitamina B12, laktacidoza. Iz probavnog sistema: vrlo često - mučnina, povraćanje, proliv, bolovi u trbuhu, gubitak apetita, često - metalik ukus u ustima.
Iz jetre i žučnih puteva: vrlo rijetko - kršenja biohemijskih parametara rada jetre.
Na dijelu kože i potkožnog tkiva: vrlo rijetko - kožne reakcije (naročito eritem, svrbež, urtikarija).
Budući da je pad apsorpcije vitamina B12 i smanjenje njegove koncentracije u serumu tijekom primjene metformina bio vrlo rijedak u bolesnika koji su dugo uzimali lijek, ova nepoželjna pojava nema klinički značaj. Treba razmotriti smanjenje apsorpcije vitamina B12 samo u bolesnika sa megaloblastičnom anemijom.
Određeni slučajevi kršenja biohemijskih pokazatelja funkcije jetre ili hepatitisa, koji su zabilježeni uz uporabu metformina, riješeni su nakon povlačenja metformina.

Posebna uputstva
Kod pacijenata koji primaju inzulin, Galvus Met ne može zamijeniti inzulin.
Vildagliptin
Poremećena funkcija jetre
Budući da se kod primjene vildagliptina, povećanje aktivnosti aminotransferaza (obično bez kliničkih manifestacija) bilježi nešto češće nego u kontrolnoj skupini, prije imenovanja Galvus Met, a također redovito tijekom liječenja lijekom, preporučuje se utvrđivanje biohemijskih parametara funkcije jetre. Ako pacijent ima povećanu aktivnost aminotransferaza, ovaj rezultat treba potvrditi drugim istraživanjem, a zatim redovno utvrđivati ​​biohemijske parametre funkcije jetre dok se ne normaliziraju. Ako je višak aktivnosti AsAt ili AlAt 3 ili više puta veći od VGN potvrđeno ponovljenim istraživanjima, preporučuje se otkazivanje lijeka.

Interakcija lijekova
Vildagliptin + Metformin
Uz istodobnu upotrebu vildagliptina (100 mg 1 put dnevno) i metformina (1000 mg 1 put dnevno), nisu primijećene klinički značajne farmakokinetičke interakcije među njima. Ni tijekom kliničkih ispitivanja, niti tijekom široke kliničke primjene Galvus Met-a kod pacijenata koji su primali druge istodobne lijekove i supstance, nisu otkrivene nepredviđene interakcije.

Vildagliptin
Vildagliptin ima nizak potencijal za interakciju s lijekovima. Kako vildagliptin nije supstrat enzima citokroma P (CYP) 450, niti ih inzistira ili inducira, njegova interakcija s lijekovima koji su supstrati, inhibitori ili induktori P (CYP) 450 nije vjerojatna. Istodobnom primjenom vildagliptina ne utječe na metaboličku brzinu lijekova koji su supstrati enzima: CYP1A2, CYP2C8, CYP2C9, CYP2C19, CYP2D6, CYP2E1 i CYP3A4 / 5. Ne postoji klinička značajna interakcija vildagliptina s lijekovima koji se najčešće koriste u liječenju šećerne bolesti tipa 2 (glibenklamid, pioglitazon, metformin) ili s uskim terapeutskim rasponom (amlodipin, digoksin, ramipril, simvastatin, valsartan, varfarin).

Metformin
Furosemid povećava Cmax i AUC metformina, ali ne utiče na njegov bubrežni klirens. Metformin smanjuje Cmax i AUC furosemida, a takođe ne utiče na njegov bubrežni klirens.
Nifedipin povećava apsorpciju, Cmax i AUC metformina, osim toga, povećava izlučivanje mokraćom. Metformin praktično ne utječe na farmakokinetičke parametre nifedipina.
Glibenklamid ne utiče na farmakokinetičke / farmakodinamičke parametre metformina. Metformin uglavnom smanjuje Cmax i AUC glibenklamida, ali veličina efekta uveliko varira. Iz tog razloga, klinički značaj ove interakcije ostaje nejasan.
Organski kationi, na primjer, amilorid, digoksin, morfin, prokainamid, kinidin, kinin, ranitidin, triamteren, trimetoprim, vankomicin, itd., Izlučeni bubrezima cevastim sekrecijama, mogu teoretski međudjelovati s metforminom, jer se natječu za zajedničke transportne sisteme bubrega. Dakle, cimetidin povećava i koncentraciju metformina u plazmi / krvi i AUC za 60%, odnosno 40%. Metformin ne utiče na farmakokinetičke parametre cimetidina. Treba koristiti oprez pri upotrebi Galvus Met-a zajedno s lijekovima koji utječu na rad bubrega ili distribuciju metformina u tijelu.
Drugi lijekovi - neki lijekovi mogu izazvati hiperglikemiju i smanjiti efikasnost hipoglikemijskih sredstava. Takvi lijekovi uključuju tiazide i druge diuretike, glukokortikosteroide, fenotiazine, hormone štitnjače, estrogene, oralne kontraceptive, fenitoin, nikotinsku kiselinu, simpatomimetike, antagoniste kalcijuma i izoniazid. Prilikom propisivanja takvih istodobnih lijekova ili, obrnuto, ako se ukidaju, preporučuje se pažljivo nadzirati učinkovitost metformina (njegov hipoglikemijski učinak) i, ako je potrebno, prilagoditi dozu. Ne preporučuje se istodobna primjena danazola kako bi se izbjegao hiperglikemijski učinak potonjeg. Ako je potrebno, potrebno je liječenje danazolom i nakon njegovog zaustavljanja, prilagodba doze metformina je pod nadzorom nivoa glukoze. Klorpromazin: ako se uzima u velikim dozama (100 mg dnevno) povećava glikemiju, smanjujući oslobađanje inzulina. U liječenju antipsihoticima i nakon njegovog zaustavljanja potrebno je prilagođavanje doze pod kontrolom nivoa glukoze.
Radioaktivni agensi koji sadrže jod: radiološka studija koja koristi radioaktivne agense koji sadrže jod može izazvati razvoj laktične acidoze kod pacijenata sa šećernom bolešću s funkcionalnim zatajenjem bubrega.
Injektivirajući beta-2 simpatomimetici: povećavaju glikemiju zbog stimulacije beta-2 receptora. U ovom slučaju je neophodna kontrola glikemije. Po potrebi se preporučuje insulin. Uz istodobnu upotrebu metformina sa derivatima sulfoniluree, inzulina, akarboze, salicilata, moguće je povećanje hipoglikemijskog efekta.
Budući da upotreba metformina kod pacijenata s akutnom alkoholskom intoksikacijom povećava rizik od nastanka laktacidoze (posebno za vrijeme gladovanja, iscrpljenosti ili zatajenja jetre), u liječenju Galvus Metom treba se suzdržati od pijenja alkohola i lijekova koji sadrže etilni alkohol.

Predoziranje
Vildagliptin
Vildagliptin se dobro podnosi kada se primenjuje u dozi do 200 mg / danu. Pri korištenju lijeka u dozi od 400 mg / dan može se primijetiti bol u mišićima, rijetko blaga i prolazna parestezija, groznica, edemi i prolazno povećanje koncentracije lipaze (2 puta veće od VGN). S povećanjem doze vildagliptina na 600 mg / dan moguć je razvoj edema ekstremiteta, praćenih parestezijama i povećanja koncentracije kreatinin fosfokinaze, AcAt, C-reaktivnog proteina i mioglobina. Svi simptomi predoziranja i promjene laboratorijskih parametara nestaju nakon prekida lijeka.
Izvlačenje iz tijela dijalizom nije vjerovatno. Međutim, glavni hidrolizni metabolit vildagliptin (LAY151) može se ukloniti iz tijela hemodijalizom.

Metformin
Zabilježeno je nekoliko slučajeva predoziranja metforminom, uključujući kao rezultat gutanja lijeka u količini većoj od 50 grama. Uz predoziranje metforminom, hipoglikemija je primijećena u oko 10% slučajeva (međutim, njen odnos s lijekom nije utvrđen), u 32% slučajeva zabilježena je laktacidoza. Rani simptomi laktične acidoze su mučnina, povraćanje, proliv, pad tjelesne temperature, bolovi u trbuhu, bolovi u mišićima, ubuduće može doći do pojačanog disanja, vrtoglavice, oslabljene svijesti i razvoja kome. Metformin se uklanja iz krvi hemodijalizom (sa klirensom do 170 ml / min) bez razvoja hemodinamičkih poremećaja. Tako se hemodijaliza može koristiti za uklanjanje metformina iz krvi u slučaju predoziranja lijekom.
U slučaju predoziranja potrebno je provesti odgovarajuće simptomatsko liječenje na temelju bolesnikovog stanja i kliničkih manifestacija.

Uslovi skladištenja
Galvus Met čuva se na suhom mjestu nedostupnom djeci, na temperaturi ne većoj od 30 ° C.

Pogledajte video: ХИТЛЕР КАПУТ! - Руска комедија са преводом (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar