Yanumet - zvanična uputstva za upotrebu

Lijek Yanumet je kombinacija dvije hipoglikemijske tvari s komplementarnim (komplementarnim) mehanizmom djelovanja. Razvijen je za bolju kontrolu glikemije kod pacijenata koji pate od šećerna bolest tipa II. Po prirodi sitagliptinje inhibitor dipeptidil peptidaze-4 (apr. DPP-4), dok metforminPredstavnik je klase biguanides.

Farmakološko djelovanje sitagliptinkao inhibitor DPP-4 posreduje aktivacijom incretins. Kada se inhibira DPP-4, koncentracija 2 aktivna hormona ove porodice se povećava. incretins: peptid nalik glukagonu-1 (GLP-1),takođe insulinotropni polipeptid ovisan o glukozi (HIP). Ovi hormoni su dio unutrašnjeg fiziološkog sistema koji regulira homeostazaglukoza. Ako je nivo glukozau krvi je normalno ili povišeno, tada navedeni incretini doprinose povećanju sinteze insulin i njegovo izlučivanje. Pored toga, GLP-1 inhibira dodjelu glukagon, koji inhibira sintezu glukoze u jetri. Sitagliptinu terapijskim dozama ne inhibira aktivnost enzima - dipeptidil peptidaze-8 i dipeptidil peptidaze-9.

Zbog povećane tolerancije na glukozakod pacijenata sa šećerna bolest tipa II kroz metformin, smanjuje bazalnu i postprandijalnu koncentraciju glukoze u krvotoku. Uz to, dolazi do smanjenja sinteze glukozau jetri (glukoneogeneza), apsorpcija se smanjuje glukozau crevima, osetljivost na insulinuslijed hvatanja i iskorištavanja molekula glukoze. Njegov farmakološki mehanizam djelovanja razlikuje se od ostalih oralnih hipoglikemijskih sredstava drugih klasa.

Indikacije za upotrebu

Lijek Janumet prikazan je kao dodatak režimu tjelesne aktivnosti i pridržavanja dijetadoprinoseći boljoj kontroli glikemije u dijabetes tipa II. Liječenje se može provesti i u kombinaciji:

  • s lijekovima čije su aktivne tvari derivati ​​sulfoniluree (kombinacija 3 lijeka)
  • sa PPAR agonisti (npr. tiazolidindioni),
  • sa insulin.

Kontraindikacije

  • preosjetljivost na bilo koju komponentu Yanumet-a,
  • teška stanja koja mogu utjecati na rad bubrega, poput šoka, dehidracija, infekcije,
  • akutni / hronični oblici bolesti koji dovode do hipoksijatkivo: srce, respiratorno zatajenje, nedavno infarkt miokarda,
  • umjereni ili ozbiljni bubrezi, jetra,
  • stanje akutna alkoholna intoksikacijaili bolest poput alkoholizam,
  • dijabetes tipa I,
  • akutni ili hronični metabolička acidozauključujući dijabetička ketoacidoza,
  • radiološke studije
  • trudnoća i dojenje

Upute za lijek Yanumet (metoda i doziranje)

Janumet tablete uzimaju se dva puta dnevno uz obroke. Kako bi se smanjili mogući nuspojave iz gastrointestinalnog trakta, doza se povećava u fazama. Početna doza se bira ovisno o trenutnoj fazi hipoglikemijske terapije.

Uputa za uporabu Yanumet-a navodi maksimalnu dnevnu dozu sitagliptin- 100 mg.

Pažnja! Režim doziranja hipoglikemijskog lijeka Yanumet mora se odabrati pojedinačno, uzimajući u obzir trenutnu terapiju, njegovu efikasnost i podnošljivost.

Predoziranje

Kada uzimate prekomjernu dozu Yanumet-a, prvo se preporučuje provoditi standardne mjere: ukloniti iz gastrointestinalnog trakta ostatke neapsorbiranog lijeka, pratiti vitalne znakove (EKG), držite hemodijaliza te propisati, ako je potrebno, terapiju za održavanje.

Interakcija

Nije bilo ispitivanja međudjelovanja lijeka Janumet, ali dovoljno je istraživanja provedeno na svakoj aktivnoj komponenti - sitagliptini metformin.

  • Sitagliptinkada interakcija s drugim lijekovima uzrokuje povećanje Auc, maksimalna koncentracija (C max) Digoxina, Januvia, Ciklosporinmeđutim, ove farmakokinetičke promjene se ne smatraju klinički značajnim.
  • Pojedinačna doza Furosemiddovodi do povećanja Sa max metforminom i Aucu plazmi i krvi otprilike 22% i 15%, dok Sa max i AUC Furosemid smanjila.
  • Nakon uzimanja Nifedipinpovećava se sa max metforminza 20%, a AUC za 9%.

Oblik doziranja:

Sastav ljuske za dozu od 50 mg / 500 mg:
Opadry ® II Pink 85 F94203 (polivinil alkohol, titanov dioksid E171, makrogol / polietilen glikol 3350, talk, željezo oksid crveni E172, željezni oksid crni E172),

Sastav ljuske za dozu od 50 mg / 850 mg:
Opadry ® II Pink 85 F94182 (polivinil alkohol, titanov dioksid E171, makrogol / polietilen glikol 3350, talk, željezo oksid crveni E172, željezni oksid crni E172),

Sastav ljuske za dozu od 50 mg / 1000 mg:
Opadry ® II crveni 85 F15464 (polivinil alkohol, titanov dioksid E171, makrogol / polietilen glikol 3350, talk, željezo oksid crveni E172, željezni oksid crni E172).

Opis

Janumet tablete 50/500 mg: u obliku kapsule, bikonveksne, filmom obložene, svijetlo ružičaste boje, s natpisom „575“ na jednoj strani i glatke na drugoj strani

Yanumet tablete 50/850 mg: kapsule u obliku kapsule, bikonveksne, prekrivene ružičastim filmom premaza, s natpisom "515" istisnutim na jednoj strani i glatkim na drugoj strani.

Yanumet tablete 50/1000 mg: bikonveksne, kapsule u obliku kapsule, prekrivene omotačem crvenog filma, s natpisom „577“ istisnutim na jednoj strani i glatkim na drugoj strani.

Farmakološka svojstva

Sitagliptin
Sitagliptin je oralno aktivni visoko selektivni inhibitor enzima (DPP-4), koji se koristi u liječenju šećerne bolesti tipa II.
Farmakološki učinci inhibitora DPP-4 posreduju aktivacijom inkretina. Inhibirajući DPP-4, sitagliptin povećava koncentraciju dva poznata aktivna hormona porodice inkreta: glukagonski peptid 1 (GLP-1) i inzulinotropni polipeptid (HIP) ovisan o glukozi.
Inkreti su deo unutrašnjeg fiziološkog sistema za regulisanje homeostaze glukoze. Sa normalnom ili povišenom razinom glukoze u krvi, GLP-1 i GUI povećavaju sintezu i lučenje inzulina pankreasnim β-ćelijama. GLP-1 takođe inhibira izlučivanje glukagona pomoću α-ćelija pankreasa, smanjujući na taj način sintezu glukoze u jetri. Ovaj mehanizam djelovanja razlikuje se od derivata sulfonilureje, koji potiče oslobađanje inzulina pri niskim razinama glukoze u krvi, što uzrokuje razvoj sulfonil-inducirane hipoglikemije, ne samo kod bolesnika sa šećernom bolešću tipa II, već i kod zdravih dobrovoljaca. Budući da je visoko selektivni i efikasan inhibitor enzima DPP-4, sitagliptin u terapijskim koncentracijama ne inhibira aktivnost povezanih enzima DPP-8 ili DPP-9. Sitagliptin se razlikuje po hemijskoj strukturi i farmakološkom delovanju od analoga GLP-1, inzulina, sulfonilureje ili mitiglinida, biguanida, agonista γ-receptora aktiviranih peroksisnim proliferatorom (PPAR), inhibitora α-glikozidaze i analoga amilina.

Metformin
Ovo hipoglikemijsko sredstvo povećava glukoznu toleranciju kod pacijenata sa šećernom bolešću tipa II, smanjujući bazalnu i postprandijalnu razinu glukoze u plazmi. Njegovi se farmakološki mehanizmi djelovanja razlikuju od mehanizama djelovanja oralnih hipoglikemijskih lijekova drugih klasa.
Metformin smanjuje sintezu glukoze u jetri, apsorpciju glukoze u crijevima i povećava osjetljivost na inzulin povećavajući periferni unos i korištenje glukoze.Za razliku od derivata sulfoniluree, metformin ne izaziva hipoglikemiju kod pacijenata sa šećernom bolešću tipa II ili kod zdravih dobrovoljaca (osim nekih okolnosti, pogledajte POSEBNA UPUTSTVA) i ne izaziva hiperinsulinemiju. Tokom liječenja metforminom, sekrecija inzulina se ne mijenja, dok nivo inzulina nakon posta i dnevna razina inzulina u plazmi mogu opadati.

Farmakokinetika

Mehanizam delovanja
50 mg / 500 mg i 50 mg / 1000 mg kombinirane tablete Yanumet-a (sitagliptin / metformin hidrohlorid) su bioekvivalentne kada se odvojeno uzimaju zasebne doze sitagliptin fosfata (Januvia) i metformin hidrohlorida.
S obzirom na dokazanu bioekvivalenciju tableta s minimalnom i maksimalnom dozom metformina, tablete s intermedijarnom dozom metformina od 850 mg također su okarakterizirane bioekvivalentnošću, pod uvjetom da su fiksne doze lijekova kombinirane u tableti.

Usisavanje
Sitagliptin. Apsolutna bioraspoloživost sitagliptina iznosi otprilike 87%. Prijem sitagliptina istovremeno s masnom hranom ne utječe na farmakokinetiku lijeka.

Metformin hidroklorid. Apsolutna bioraspoloživost metformin hidroklorida kada se koristi na prazan stomak u dozi od 500 mg iznosi 50-60%. Rezultati ispitivanja jedne doze tableta metformin hidroklorida u dozama od 500 mg do 1500 mg i od 850 mg do 2550 mg ukazuju na kršenje proporcionalnosti doze s njenim povećanjem, što je vjerovatnije zbog smanjene apsorpcije od ubrzane ekskrecije. Istodobna primjena lijeka s hranom smanjuje količinu i količinu apsorbiranog metformina, o čemu svjedoči smanjenje Cmax za oko 40%, smanjenje AUC za oko 25% i kašnjenje od 35 minuta dok se Tmax ne postigne nakon pojedinačne doze od 850 mg metformina istovremeno s hranom u odnosu na vrijednosti kod uzimanja slične doze lijeka na prazan stomak.
Klinički značaj smanjenja farmakokinetičkih parametara nije utvrđen.

Distribucija
Sitagliptin. Prosječni volumen raspodjele ravnoteže nakon pojedinačne doze od 100 mg sitagliptina kod zdravih dobrovoljaca iznosi oko 198 L. Fitacija sitagliptina, koja se veže za proteine ​​u plazmi, relativno je mala (38%).

Metformin. Količina distribucije metformina nakon jedne oralne doze od 850 mg iznosila je u proseku 654 ± 358 L. Metformin se samo u vrlo malom omjeru veže na proteine ​​plazme, za razliku od derivata sulfoniluree (do 90%). Metformin se djelimično i privremeno distribuira u crvenim krvnim ćelijama. Kada koristite metformin u preporučenim dozama, koncentracija ravnotežnog stanja u plazmi (obično prema kontroliranim studijama, Cmax lijeka nije prelazila 5 µg / ml čak i nakon uzimanja maksimalne doze lijeka.

Metabolizam
Sitagliptin. Oko 79% sitagliptina izlučuje se nepromijenjeno u urinu, metabolička transformacija lijeka je minimalna.
Nakon oralnog davanja sitagliptina sa 14 C, izlučeno je oko 16% primijenjene doze kao metabolita sitagliptina. Otkriveno je da je mala koncentracija 6 metabolita sitagliptina koja nije imala utjecaja na aktivnost sitagliptina u plazmi DPP-4. U studijama in vitro izoencimi citokromskog sistema CYP 3A4 i CYP 2C8 identificirani su kao glavni koji su uključeni u ograničeni metabolizam sitagliptina.

Metformin. Nakon jednokratne primjene metformina zdravim dobrovoljcima, gotovo cjelokupna doza izlučena je nepromijenjena u urinu. Nije došlo do metaboličke promjene u jetri i izlučivanja žuči, niti su otkriveni metabolizmi nepromijenjenog metformina kod izlučivanja.

Uzgoj
Sitagliptin.Nakon uzimanja sitagliptina s oznakom C, unutar cijele doze, gotovo cjelokupna primijenjena doza izlučuje se u roku od tjedan dana, uključujući 13% u gastrointestinalnom traktu i 87% u urinu. T1/2 sitagliptin sa oralnom primenom 100 mg iznosi oko 12,4 sata, bubrežni klirens je oko 350 ml / min.
Izlučivanje sitagliptina izvodi se uglavnom putem bubrežne ekskrecije mehanizmom aktivne tubularne sekrecije. Sitagliptin je supstrat transportera organskih ljudskih aniona trećeg tipa (hOAT-3), koji su uključeni u eliminaciju sitagliptina putem bubrega.
Klinički značaj učešća hOAT-3 u transportu sitagliptina nije utvrđen. Moguće je sudjelovanje p-glikoproteina u bubrežnoj eliminaciji sitagliptina (kao supstrata), međutim, inhibitor p-glikoproteina ciklosporina ne smanjuje bubrežni klirens sitagliptina.

Metformin. Bubrežni klirens metformina premašuje klirens kreatinina 3,5 puta, što ukazuje na aktivnu bubrežnu sekreciju kao glavni put izlučivanja. Oko 90% metformina izlučuje se bubrezima tokom prva 24 sata, a vrijednost polovine eliminacije iz plazme iznosi oko 6,2 sata. U krvi se ta vrijednost povećava na 17,6 sati, što ukazuje na moguće sudjelovanje crvenih krvnih zrnaca kao potencijalne distribucijske komponente.

Farmakokinetika u pojedinim grupama bolesnika

Pacijenti sa dijabetesom tipa II

Sitagliptin. Farmakokinetika sitagliptina u bolesnika sa šećernom bolešću tipa II slična je farmakokinetikama zdravih dobrovoljaca.
Metformin. Sa očuvanom funkcijom bubrega, farmakokinetički parametri nakon jednokratne i opetovane primjene metformina u bolesnika sa šećernom bolešću tipa 2 i zdravih dobrovoljaca su isti, kumulacija lijeka kad se koristi u terapijskim dozama ne dolazi.

Pacijenti sa oštećenom funkcijom bubrega

Janumet se ne smije prepisivati ​​pacijentima sa oštećenom funkcijom bubrega (vidjeti KONTRAINDIKACIJE).

Sitagliptin. U bolesnika s umjerenim zatajivanjem bubrega zabilježeno je približno dvostruko povećanje AUC sitagliptina, a kod bolesnika s teškim i terminalnim stadijima (na hemodijalizi) porast AUC-a bio je četverostruko u usporedbi s kontrolnim vrijednostima kod zdravih dobrovoljaca.

Metformin. U bolesnika sa smanjenom bubrežnom funkcijom T1/2 lijek se produžava, a bubrežni klirens smanjuje se srazmjerno smanjenju klirensa kreatinina.

Pacijenti s oštećenom funkcijom jetre

Sitagliptin. U bolesnika s umjerenom hepatičkom insuficijencijom (7–9 bodova po Child-Pugh skali), prosječne vrijednosti AUC i Cmax sitagliptina nakon pojedinačne doze od 100 mg povećavaju se za oko 21 odnosno 13%, u usporedbi sa zdravim dobrovoljcima. Ova razlika nije klinički značajna.
Nema kliničkih podataka o primjeni sitagliptina u bolesnika s teškom jetrenom insuficijencijom (> 9 bodova na skali Child-Pugh). Međutim, na osnovu pretežno bubrežnog puta izlučivanja lijekova, ne predviđaju se značajne promjene farmakokinetike sitagliptina u bolesnika s ozbiljnom hepatičkom insuficijencijom.

Metformin. Ispitivanje farmakokinetičkih parametara metformina kod pacijenata sa zatajenjem jetre nije provedeno.

Stariji pacijenti

Promjene farmakokinetike lijeka povezane s godinama nastaju uslijed smanjenja izlučujuće funkcije bubrega.
Liječenje lijekom Yanumet nije indicirano za pacijente starije od 80 godina, s izuzetkom pojedinaca s normalnom razinom klirensa kreatinina (vidjeti POSEBNA UPUTSTVA).

Doziranje i primjena:

Yanumet se obično koristi 2 puta dnevno uz obroke, uz postepeno povećavanje doze radi smanjivanja mogućih nuspojava iz gastrointestinalnog trakta, koji su karakteristični za metformin.

Preporuke doziranja

Početna doza lijeka ovisi o tekućoj hipoglikemijskoj terapiji. Yanumet se uzima 2 puta dnevno uz obroke.

Početna preporučena doza Yanumet-a za pacijente koji nisu postigli adekvatnu kontrolu monoterapijom metforminom trebalo bi osigurati dnevnu preporučenu dozu sitagliptina od 100 mg, odnosno 50 mg sitagliptina 2 puta dnevno plus trenutnu dozu metformina.

Početna preporučena doza Yanumet-a za pacijente koji nisu postigli adekvatnu kontrolu monoterapijom sitagliptinom je 50 mg sitagliptina / 500 mg metformin hidroklorida 2 puta dnevno. U budućnosti se doza može povećati na 50 mg sitagliptina / 1000 mg metformin hidroklorida 2 puta dnevno.

Za pacijente koji koriste prilagođenu dozu sitagliptina zbog oslabljene funkcije bubrega, liječenje lijekom Janumet je kontraindicirano.

Za pacijente koji uzimaju kombinaciju sitagliptina i metformina

Pri prelasku sa kombiniranog liječenja sitagliptinom i metforminom, početna doza lijeka može biti jednaka dozi u kojoj su koristili sitagliptin i metformin.

Za pacijente koji uzimaju dva od ova tri hipoglikemijska lijeka - sitagliptin, metformin ili derivat sulfoniluree

Početna preporučena doza lijeka Janumet trebala bi osigurati dnevnu terapijsku dozu sitagliptina od 100 mg (50 mg sitagliptina 2 puta dnevno).
Početna doza metformina određuje se na osnovu kontrolnih pokazatelja glikemije i trenutne (ako pacijent uzima ovaj lijek) doze metformina. Povećanje doze metformina trebalo bi biti postupno kako bi se minimizirali popratni sporedni efekti iz gastrointestinalnog trakta.

Pacijentima koji uzimaju derivate sulfonilureje preporučljivo je sniziti trenutnu dozu kako bi se smanjio rizik od hipoglikemije izazvane sulfonilom.

Za pacijente koji uzimaju dva od ova tri hipoglikemijska lijeka - sitagliptin, metformin ili agonist PPAR-γ (na primjer, tiazolidindioni)

Početna preporučena doza lijeka trebala bi osigurati dnevnu terapijsku dozu sitagliptina 100 mg (50 mg sitagliptina 2 puta dnevno). Početna doza metformina određuje se na osnovu kontrolnih pokazatelja glikemije i trenutne (ako pacijent uzima ovaj lijek) doze metformina. Povećanje doze metformina trebalo bi biti postupno kako bi se minimizirali popratni sporedni efekti iz gastrointestinalnog trakta.

Za pacijente koji uzimaju dva od ova tri hipoglikemijska lijeka - sitagliptin, metformin ili inzulin

Početna preporučena doza lijeka Janumet trebala bi osigurati dnevnu terapijsku dozu sitagliptina od 100 mg (50 mg sitagliptina 2 puta dnevno). Početna doza metformina određuje se na osnovu kontrolnih pokazatelja glikemije i trenutne (ako pacijent uzima ovaj lijek) doze metformina. Povećanje doze metformina trebalo bi biti postupno kako bi se minimizirali popratni sporedni efekti iz gastrointestinalnog trakta. Za pacijente koji koriste ili počinju koristiti inzulin, možda će biti potrebna manja doza inzulina da bi se smanjio rizik od hipoglikemije.

Nisu provedena posebna ispitivanja sigurnosti i djelotvornosti prijelaza s liječenja drugim hipoglikemijskim lijekovima na liječenje kombiniranim lijekom Yanumet.
Bilo kakve promjene u liječenju šećerne bolesti tipa II treba provoditi s oprezom i pod kontrolom, uzimajući u obzir moguće promjene razine kontrole glikemije.

Nuspojava

Kombinovani tretman sitagliptinom i metforminom

Početak terapije

U 24-nedjeljnoj placebo kontroliranoj faktorskoj studiji početnog kombinirane terapije sitagliptinom i metforminom (sitagliptin 50 mg + metformin 500 mg ili 1000 mg × 2 puta dnevno) u grupi kombinirane terapije u usporedbi s monoterapijskom skupinom metformina (500 mg ili 1000 mg × 2 jednom dnevno), sitagliptin (100 mg jednom dnevno) ili placebo, primećene su sledeće neželjene reakcije povezane s uzimanjem lijeka, uočene sa učestalošću od ≥ 1% u grupi kombiniranog liječenja i češće nego u skupini sa placebom: proljev (sitagliptin + metform n - 3,5%, metformin - 3,3%, sitagliptin - 0,0%, placebo - 1,1%), mučnina (1,6%, 2,5%, 0,0% i 0,6%), dispepsija (1,3%, 1,1%, 0,0% i 0,0%), nadimanje (1,3%, 0,5%>, 0,0%> i 0,0%). povraćanje (1,1%, 0,3%), 0,0% i 0,0%>), glavobolja (1,3%, 1,1%, 0,6% i 0,0%) i hipoglikemija (1,1 %, 0,5%>, 0,6%) i 0,0%).

Dodavanje sitagliptina u trenutnu terapiju metforminom

U 24-tjednoj, placebo kontroliranoj studiji, uz dodatak sitagliptina u dozi od 100 mg / dan na trenutno liječenje metforminom, jedina nuspojava povezana s uzimanjem lijeka uočena je s učestalošću ≥1%> u skupini liječenja sitagliptinom i češće nego u placebo skupini , pojavila se mučnina (sitagliptin + metformin - 1,1%, placebo + metformin - 0,4%).

Hipoglikemija i nuspojave iz gastrointestinalnog trakta

U placebo kontroliranim studijama kombiniranog liječenja sitagliptinom i metforminom, učestalost hipoglikemije (bez obzira na uzročno-posljedičnu vezu) u grupama s kombiniranom terapijom bila je usporediva s učestalošću u liječenim skupinama metformije u kombinaciji s placebom (1,3-1,6% i 2,1 %). Učestalost praćenih nuspojava iz gastrointestinalnog trakta (bez obzira na uzročno-posljedičnu vezu) u kombiniranim grupama liječenja sitagliptioma i metformioma bila je uporediva s učestalošću u monoterapijskim skupinama metformioma: proljev (sitagliptin + metformin - 7,5%. Metformin - 7,7%). mučnina (4,8%, 5,5%). povraćanje (2,1%. 0,5%). bolovi u trbuhu (3,0%, 3,8%).

U svim su studijama nuspojave u obliku hipoglikemije zabilježene na temelju svih izvještaja o klinički izraženim simptomima hipoglikemije, nije bilo potrebno dodatno mjerenje koncentracije glukoze u krvi.

Kombinovano liječenje sitagliptinom, metforminom i derivatom sulfoniluree

U 24-tjednoj, placebo kontroliranoj studiji koja je koristila sitagliptin u dozi od 100 mg / dan u pozadini trenutnog kombiniranog liječenja glimepiridom u dozi od ≥4 mg / dan i metformije u dozi od ≥ 1500 mg / dan, primijećene su sljedeće neželjene reakcije s lijekom učestalost ≥1% u skupini liječenja sitagliptijom i češće nego u placebo skupini: hipoglikemija (sitagliptin -13,8%, placebo -0,9%), zatvor (1,7% i 0,0%), metformija u kombinaciji s placebom (1, 3-1,6% i 2,1% respektivno). Učestalost praćenih nuspojava iz gastrointestinalnog trakta (bez obzira na uzročno-posljedičnu vezu) u kombiniranim grupama liječenja sitagliptioma i metformioma bila je uporediva s učestalošću u monoterapijskim skupinama metformioma: proljev (sitagliptin + metformin - 7,5%. Metformin - 7,7%). mučnina (4,8%, 5,5%). povraćanje (2,1%. 0,5%). bolovi u trbuhu (3,0%, 3,8%).

U svim su studijama nuspojave u obliku hipoglikemije zabilježene na temelju svih izvještaja o klinički izraženim simptomima hipoglikemije, nije bilo potrebno dodatno mjerenje koncentracije glukoze u krvi.

Kombinovano liječenje sitagliptinom, metformijom i derivatima sulfonilureje

U 24-tjednoj, placebo kontroliranoj studiji koja je koristila sitagliptin u dozi od 100 mg / dan u pozadini trenutnog kombiniranog liječenja glimepiridom u dozi od ≥4 mg / dan i metformije u dozi od ≥ 1500 mg / dan, primijećene su sljedeće nuspojave s lijekom, primijećene s ≥ 1% u skupini liječenja sitagliptinom i češće nego u placebo skupini: hipoglikemija (sitagliptin -13,8%, placebo -0,9%), zatvor (1,7% i 0,0%).

Kombinovani tretman sitagliptinom, metforminom i agonistom PPAR-γ

Prema placebo kontroliranom istraživanju koje je koristilo sitagliptin u dozi od 100 mg / dan u pozadini trenutnog kombiniranog liječenja rosiglitazonom i metforminom u 18. tjednu liječenja, primijećene su sljedeće nuspojave povezane s lijekom, primijećene s učestalošću od ≥1% u skupini liječenja sitagliptinom i češće, nego u placebo grupi: glavobolja (sitagliptin - 2,4%, placebo - 0,0%), proliv (1,8%, 1,1%), mučnina (1,2%, 1,1%), hipoglikemija (1,2%, 0,0%), povraćanje (1,2% 0,0%). U 54. tjednu kombiniranog liječenja primijećene su sljedeće neželjene reakcije povezane s lijekom, s učestalošću> 1% u skupini liječenja sitagliptinom i češće nego u skupini koja je primala placebo: glavobolja (sitagliptin -2,4%, placebo - 0,0% ), hipoglikemija (2,4%, 0,0%), infekcije gornjih disajnih puteva (1,8%, 0,0%), mučnina (1,2%, 1,1%), kašalj (1,2%) , 0,0%), gljivične infekcije kože (1,2%, 0,0%), periferni edemi (1,2%, 0,0%), povraćanje (1,2%, 0,0%).

Kombinovano liječenje sitagliptinom, metforminom i inzulinom

U 24-tjednoj, placebo kontroliranoj studiji koja je koristila sitagliptin u dozi od 100 mg / dan u pozadini trenutnog kombiniranog liječenja metforminom u dozi od ≥1500 mg / dan i stalna doza inzulina jedina nuspojava povezana s uzimanjem lijeka i primijećena s učestalošću> 1% u skupini liječenja sitagliitinom i češće nego u skupini koja je primala placebo bila je hipoglikemija (sitagliptin - 10,9%, placebo - 5,2%).

U drugom istraživanju od 24 tjedna u kojem su pacijenti primali sitagliptin kao dodatnu terapiju terapiji inzulinom (sa ili bez metformina), jedina nuspojava opažena s učestalošću od ≥1% u skupini liječenja sitagliptinom i metforminom. i češće nego u skupini sa placebom i metforminom dolazilo je do povraćanja (sitagliptin i metformin -1,1%, placebo i metformin - 0,4%).

Pankreatitis

U općenitoj analizi 19 dvostruko slijepih randomiziranih kliničkih ispitivanja upotrebe sitagliptina (u dozi od 100 mg / dan) ili odgovarajućeg kontrolnog lijeka (aktivnog ili placeba), sat razvoja akutnog pankreatitisa iznosio je 0,1 slučaj na 100 pacijenata-godina liječenja u svakoj skupini (vidjeti odjeljak "Posebna uputstva. Pankreatitis").

Nisu primijećena klinički značajna odstupanja vitalnih znakova ili EKG parametara (uključujući trajanje intervala QTc) tijekom kombinirane terapije sitagliitinom i metforminom.

Nuspojave zbog upotrebe sitagliptina

Pacijenti nisu imali nuspojave zbog sitagliptina, čija je učestalost bila ≥1%.

Nuspojave zbog upotrebe metformina

Nuspojave opažene u skupini s metforminom u> 5% bolesnika i češće nego u placebo skupini su proljev, tona na jugu / povraćanje, nadimanje, astenija, dispepsija, nelagoda u trbuhu i glavobolja.

Promatranja nakon registracije

Tijekom praćenja upotrebe lijeka Yanumet ili sitagliptin nakon registracije. Uključeni u njegov sastav, u monoterapiji i / ili u kombiniranoj terapiji s drugim hipoglikemijskim agensima identifikovani su dodatni štetni događaji.

Budući da su ovi podaci dobrovoljno dobiveni iz populacije nesigurne veličine, učestalost i uzročno-posljedična povezanost ovih nuspojava s terapijom ne mogu se utvrditi. Uključuju: reakcije preosjetljivosti, uključujući anafilaksiju: ​​angioneurotski edem: kožni osip: urtikarija: kožni vaskulitis: eksfoliativna kožna bolest, uključujući Stevens-Johnsonov sindrom, akutni pankreatitis, uključujući hemoragične i nekrotične oblike sa letalnim i nelegalnim ishodom: oštećenje bubrežne funkcije uključujući akutno zatajenje bubrega (ponekad je potrebna dijaliza), infekcije gornjih disajnih puteva, nazofaringitis, zatvor: povraćanje, glavobolja: artralgija: mialgija, bol u udovima, bol u leđima.

Laboratorijske promene

Sitagliptin
Učestalost odstupanja laboratorijskih parametara u grupama za liječenje sitagliptipom i metforminom bila je uporediva s učestalošću u grupama za liječenje placebom i metforminom. Većina, ali ne u svim kliničkim ispitivanjima, primijetila je neznatno povećanje broja bijelih krvnih stanica (približno 200 / μl u usporedbi s placebom, prosječni sadržaj na početku liječenja 6600 / μl). zbog povećanja broja neutrofila. Ova promjena se ne smatra klinički značajnom.

Metformin
U kontroliranim kliničkim studijama metformina u trajanju od 29 tjedana, smanjenje normalne koncentracije ciaiokobalamina (vitamin B)12) do subnormalnih vrijednosti u krvnom serumu kod otprilike 7% bolesnika, bez kliničkih manifestacija. Sličan pad uslijed selektivne malapsorpcije vitamina B12 (naime, kršenje formiranja kompleksa s unutarnjim Castle faktorom potrebnim za apsorpciju vitamina B12 )vrlo rijetko dovodi do razvoja anemije i lako se ispravlja ukidanjem metformina ili dodatnim unosom vitamina B12 (pogledajte poglavlje „Posebna uputstva. Metformin“).

Posebna uputstva

Pankreatitis

U promatranom razdoblju nakon registracije, primljena su izvješća o razvoju akutnog pankreatitisa, uključujući hemoragični ili nekrotični sa smrtnim i nefatalnim ishodom, u bolesnika koji uzimaju sitagliitin (vidjeti odjeljak „Nuspojave. Promatranje nakon registracije“).

Budući da su te poruke dobrovoljno primljene od populacije neizvjesne veličine, nemoguće je pouzdano procijeniti učestalost tih poruka ili uspostaviti uzročno-posljedičnu vezu s trajanjem lijeka. Bolesnike treba obavijestiti o karakterističnim simptomima akutnog pankreatitisa: uporni, jaki bolovi u trbuhu. Kliničke manifestacije pankreatitisa nestale su nakon prekida sitagliptina. U slučaju sumnje na pankreatitis, potrebno je prestati uzimati lijek Janumet i druge potencijalno opasne lijekove.

Praćenje rada bubrega

Poželjni put za eliminaciju metformina i sitagliptina je izlučivanje bubrega. Rizik od nakupljanja metformina i razvoja laktične acidoze povećava se srazmjerno stupnju oslabljene bubrežne funkcije, stoga se lijek Janumet ne smije propisivati ​​pacijentima s koncentracijom kreatinina u serumu iznad gornje dobne granice normale. U starijih bolesnika, zbog smanjenja bubrežne funkcije povezanog s godinama, treba težiti postizanju odgovarajuće glikemijske kontrole uz minimalnu dozu Yanumet-a. Kod starijih bolesnika, posebno onih starijih od 80 godina. redovno pratite noćnu funkciju. Prije početka liječenja lijekom Yanumet, kao i barem jednom godišnje nakon početka liječenja, uz pomoć odgovarajućih testova, potvrđuje se normalna funkcija bubrega. Uz povećanu vjerojatnost za razvoj bubrežne disfunkcije, praćenje rada bubrega provodi se češće, a kada se otkrije, lijek Janumet se ukida.

Razvoj hipoglikemije uz istodobnu upotrebu sa sulfonilureama ili inzulinom

Kao i kod ostalih hipoglikemijskih lekova, hipoglikemija je primećena uz istodobnu upotrebu sitagliptina i metformina u kombinaciji sa inzulinom ili derivatima sulfoniluree (vidjeti odeljak „Nuspojave“). Kako bi se smanjio rizik od nastanka hipoglikemije izazvane sulfonilom ili inzulinom, dozu derivata sulfonilureje ili inzulina treba smanjiti (vidjeti dio „Doziranje i primjena“).

Sitagliptin

Razvoj hipoglikemije uz istodobnu upotrebu sa sulfonilureama ili inzulinom

U kliničkim studijama sitagliptina, kako u monoterapiji, tako i u kombinaciji s lijekovima koji ne dovode do razvoja hipoglikemije (to jest agonista metformina ili PPARγ - tiazolidindiona). učestalost hipoglikemije u grupi bolesnika koji uzimaju sitagliptin. bila je bliska učestalosti u skupini bolesnika koji su uzimali placebo.

Kao i kod ostalih hipoglikemijskih lekova, hipoglikemija je primećena uz istodobnu upotrebu sitagliptina u kombinaciji sa inzulinom ili derivatima sulfoniluree (videti odeljak „Neželjeni efekti“). Da bi se smanjio rizik od nastanka hipoglikemije izazvane sulfonilom ili inzulinom, doza derivata sulfonilureje ili inzulina mora se smanjiti (vidjeti dio „Doziranje i primjena“).

Reakcije preosjetljivosti

Tijekom praćenja nakon registracije upotrebe lijeka Yanumet ili sitagliptina koji je njegov dio, u monoterapiji i / ili u kombiniranoj terapiji s drugim hipoglikemijskim agensima otkrivene su reakcije preosjetljivosti. Te reakcije uključuju anafilaksiju, angioedem, eksfolijativne kožne bolesti, uključujući Stevens-Johnsonov sindrom.Budući da su ovi podaci dobrovoljno dobiveni iz populacije nesigurne veličine, učestalost i uzročno-posljedična veza s terapijom ovih nuspojava ne mogu se utvrditi. Ove se reakcije pojavile tokom prva 3 mjeseca nakon početka liječenja sitagliptinom. neki su primijećeni nakon uzimanja prve doze lijeka. Ako se sumnja na razvoj reakcije preosjetljivosti, potrebno je prestati uzimati lijek Janumet, procijeniti druge moguće uzroke razvoja nepoželjne pojave i propisati drugu terapiju za snižavanje lipida (vidjeti odjeljke "Kontraindikacije" i "Nuspojave. Primjeri nakon registracije").

Metformin

Laktacidoza

Laktoapidoza je retka, ali ozbiljna metabolička komplikacija koja se razvija usled nakupljanja metformina tokom lečenja lijekom Yanumet. Smrtnost u mliječnoj acidozi dostiže približno 50%. Razvoj laktacidoze može se dogoditi i na pozadini nekih somatskih bolesti, posebice dijabetes melitusa ili bilo kojeg drugog patološkog stanja, praćeno teškom hiioperfuzijom i hipoksemijom tkiva i organa. Laktacidozu karakteriše povećana koncentracija laktata u krvnoj plazmi (> 5 mmol / l). smanjen pH u krvi, poremećaji elektrolita sa porastom anionskog intervala, porast odnosa laktata / piruvata. Ako je metformin uzrok acidoze, njegova koncentracija u plazmi obično je> 5 µg / ml. Prema izvještajima, laktacidoza u liječenju metforminom razvijala se vrlo rijetko (u oko 0,03 slučaja na 1000 pacijentskih godina. Sa stopom smrti od oko 0,015 slučajeva na 1000 pacijenata-godina). Za 20.000 pacijenata-godina lečenja metforminom, nisu prijavljeni slučajevi laktacidoze u kliničkim ispitivanjima.

Poznati slučajevi pojavili su se uglavnom kod bolesnika sa šećernom bolešću s teškim zatajenjem bubrega, uključujući tešku bubrežnu patologiju i bubrežnu hipoperfuziju, često u kombinaciji sa istodobnim višestrukim somatskim / hirurškim bolestima i polifarmacijom.

Rizik od razvoja laktacidoze u bolesnika s kroničnim zatajenjem srca, koji zahtijevaju značajnu korekciju lijekova, posebno s nestabilnom anginom pektorisom / kroničnim zatajenjem srca u akutnom stadijumu, praćenom teškom hipoperfuzijom i hipoksemijom, značajno se povećava. Rizik od razvoja laktacidoze povećava se srazmjerno stepenu oštećene bubrežne funkcije i pacijentovoj dobi, stoga adekvatno nadgledanje bubrežne funkcije, kao i primjena minimalne učinkovite doze metformina mogu značajno umanjiti rizik od laktacidoze. Pažljivo praćenje bubrežne funkcije posebno je potrebno u liječenju starijih bolesnika, a pacijenti stariji od 80 godina liječe se metforminom tek nakon potvrđivanja odgovarajuće bubrežne funkcije i rezultata procjene klirensa kreatinina, jer su ti pacijenti u većoj opasnosti od razvoja laktacidoze. Uz to, u bilo kojem stanju praćenom razvojem hipoksemije, dehidracije ili sepse, metformin treba odmah otkazati.

S obzirom da je kod oslabljene funkcije jetre izlučivanje laktata značajno smanjeno, metformin se ne smije propisivati ​​pacijentima sa kliničkim ili laboratorijskim znacima bolesti jetre. Tijekom liječenja megforminom potrebno je ograničiti unos alkohola, jer alkohol potencira utjecaj metformina na metabolizam laktata. Pored toga, liječenje metforminom privremeno se prekida tijekom razdoblja intravaskularnih rendgenskih studija i hirurških intervencija. Pojavu laktične acidoze često je teško otkriti, a prate je samo nespecifični simptomi, poput slabosti, mijalgije. respiratorni distres sindrom, povećana pospanost i nespecifični dispeptički simptomi.Uz pogoršanje tijeka laktacidoze, hipotermija, arterijska hipotenzija i rezistentna bradiaritmija mogu se pridružiti gore spomenutim simptomima. Liječnik i pacijent trebaju biti svjesni mogućeg značaja takvih simptoma, a pacijent treba odmah obavijestiti liječnika o svom izgledu. Liječenje metforminom se otkazuje dok se situacija ne raščisti. Određuju se koncentracije elektrolita, ketona, glukoze u plazmi u plazmi kao i (prema indikacijama) pH vrednost krvi, koncentracija laktata. Ponekad bi informacije o koncentraciji metformina u plazmi također mogle biti korisne. Nakon što se pacijent navikne na optimalnu dozu metformina, gastrointestinalni simptomi karakteristični za početne šape liječenja trebaju nestati. Ako se pojave takvi simptomi, onda su takvi. najvjerovatnije signal razvoja laktacidoze ili neke druge ozbiljnije bolesti.

Ako tijekom liječenja metforminom, koncentracija laktata u venskoj krvnoj plazmi premaši gornju granicu norme, ostajući ne višu od 5 mmol / l, to nije patognomonično za laktičnu acidozu i može biti posljedica stanja kao što su loše kontrolirani dijabetes melitus ili pretilost, ili prekomjerna tjelesna aktivnost, ili tehnička aktivnost greška merenja. U bilo kojeg bolesnika sa šećernom bolešću i metaboličkom acidozom u nedostatku potvrde ketoacidoze (ketonurije i ketoemije) postoji rizik od laktacidoze.

Laktacidoza je stanje koje zahteva hitnu njegu u medicinskoj ustanovi. Liječenje metforminom se otkazuje i odmah se provode potrebne mjere održavajuće terapije. Budući da se metformin analizira brzinom do 170 ml / min u uvjetima dobre hemodinamike, preporučuje se hitna hemodijaliza za brzo ispravljanje acidoze i uklanjanje nagomilanog metformina. Te mjere često dovode do brzog nestanka svih simptoma laktične acidoze i vraćanja pacijentovog stanja (vidjeti dio „Kontraindikacije“).

Hipoglikemija

U normalnim uvjetima, primenom monoterapije metforminom, hipoglikemija se ne razvija, ali je njen razvoj moguć na pozadini gladovanja, nakon značajnog fizičkog napora bez naknadnog nadoknade kalorija koje su sagorjele, uz uzimanje drugih hipoglikemijskih lijekova (derivati ​​sulfoniluree i inzulina) ili alkohola. U većoj mjeri razvoj hipoglikemije pogađa starije, oslabljene ili iscrpljene pacijente, bolesnike koji zloupotrebljavaju alkohol, bolesnike s insuficijencijom nadbubrežne ili hipofize. Hipoglikemiju je teško prepoznati kod starijih bolesnika i pacijenata koji uzimaju beta blokatore.

Istodobna terapija

Istodobna farmakoterapija može štetno djelovati na bubrežnu funkciju ili distribuciju metformina. Istodobna upotreba lijekova koji štetno djeluju na bubrežnu funkciju, hemodinamiku ili distribuciju metformina (poput kationskih lijekova koji se izlučuju iz tijela tubularnom sekrecijom) treba propisati s oprezom (vidjeti odjeljak „Interakcija s drugim lijekovima. Metformin“).

Radiološka ispitivanja s intravaskularnom primjenom kontrastnih sredstava koja sadrže jod (npr. Intravenski urogram, intravenska kolangiografija, angiografija, računalna tomografija s intravenskom primjenom kontrastnih sredstava).

Intravaskularna primjena kontrastnih sredstava koja sadrže jod bila je povezana s razvojem laktične acidoze kod pacijenata koji uzimaju metformin i mogu izazvati akutno oštećenje bubrega (vidjeti dio „Kontraindikacije“). Stoga bi pacijenti kojima je predviđeno takvo istraživanje trebali privremeno prestati uzimati lijek Janumet 48 sati prije i unutar 48 sati nakon ispitivanja. Nastavak liječenja dopušten je samo nakon laboratorijske potvrde normalne funkcije bubrega.

Hipoksična stanja

Vaskularni kolaps (šok) bilo koje etiologije, akutno zatajenje srca, akutni infarkt miokarda i druga stanja praćena razvojem hipoksemije. može provocirati razvoj laktične acidoze i bubrežne azotemije. Ako se navedena stanja pojave kod pacijenta tokom liječenja lijekom Yanumet. uzimanje lijeka treba odmah prekinuti. Hirurške intervencije Uporaba lijeka Janumet treba prekinuti za vrijeme trajanja bilo koje kirurške intervencije (s izuzetkom manjih manipulacija koje ne zahtijevaju ograničenja režima pijenja i gladi) i dok se normalan obrok ne nastavi, pod uvjetom da se dobije laboratorijska potvrda normalne funkcije bubrega.

Pijenje alkohola

Alkohol potencira učinak metformina na metabolizam mliječne kiseline. Pacijenta treba upozoriti na opasnost od zloupotrebe alkohola (jednokratna doza velike količine ili konstantan unos malih doza) tokom razdoblja liječenja lijekom Yanumet.

Poremećena funkcija jetre

Budući da su poznati slučajevi razvoja laktacidoze u bolesnika s oštećenom funkcijom jetre, ne preporučuje se lijek Janumet propisivati ​​pacijentima koji imaju kliničke ili laboratorijske znakove bolesti jetre.

Koncentracija cijanokobalamina (vitamin B)12) u krvnoj plazmi

U kontroliranim ispitivanjima metformina u trajanju od 29 tjedana, 7% pacijenata pokazalo je pad početne normalne koncentracije cijanokobalamina (vitamin B12) u krvnoj plazmi bez razvoja kliničkih simptoma nedostatka. Sličan pad može biti posljedica selektivne malapsorpcije vitamina B12 (naime, kršenje stvaranja kompleksa s unutarnjim Castleovim faktorom. neophodnim za apsorpciju vitamina B i), vrlo rijetko dovodi do razvoja anemije i lako se ispravlja ukidanjem metformina ili dodatnim unosom vitamina B i. Prilikom liječenja lijekom Yanumet preporučuje se godišnje provjeravati hematološke parametre u krvi, a sva nastala odstupanja treba proučiti i prilagoditi. Pacijenti s nedostatkom vitamina B12 (zbog smanjenog unosa ili apsorpcije vitamina B skupine)12 ili kalcijuma) preporučuje se određivanje koncentracije vitamina B u plazmi12 u razmacima od 2-3 godine.

Promjena kliničkog statusa pacijenata s adekvatno kontroliranim dijabetesom tipa 2

Ako se laboratorijske nepravilnosti ili klinički simptomi bolesti (posebno bilo koje stanje koje se ne može jasno identificirati) pojave kod pacijenta s prethodno adekvatno kontroliranim dijabetes melitusom tipa 2 za vrijeme liječenja Yanumetom, ketoacidozu ili mliječnu acidozu treba odmah isključiti. Procjena pacijentovog stanja treba da uključuje krvne pretrage na elektrolite i kston. koncentracija glukoze u krvi, kao i (prema indikacijama) pH u krvi, koncentracije laktata, piruvata i metformina u plazmi. S razvojem acidoze bilo koje etiologije, morate odmah prestati uzimati lijek Janumet i poduzeti odgovarajuće mjere za ispravljanje acidoze.

Gubitak kontrole glikemije

U situacijama fiziološkog stresa (hipertermija, trauma, infekcija ili operacija) kod pacijenta s prethodno stabilnom kontrolom glikemije moguć je privremeni gubitak kontrole glikemije. U takvim je razdobljima prihvatljiva privremena zamjena lijeka Janumet terapijom inzulinom, a nakon rješavanja akutne situacije pacijent može nastaviti prethodno liječenje.

Uticaj na sposobnost upravljanja vozilima i rada sa mehanizmima

Nisu provedena ispitivanja koja bi proučavala utjecaj lijeka Janumet na sposobnost upravljanja vozilima i rad sa mehanizmima. Međutim, treba uzeti u obzir slučajeve vrtoglavice i pospanosti zabilježene sitagliptinom.

Uz to, pacijenti trebaju biti svjesni rizika od hipoglikemije uz istodobnu upotrebu lijeka Janumet s derivatima sulfoiluree ili inzulina

Proizvođač:

Upakovano:
Merck Sharp i Dome B.V., Holandija
Merck Sharp & Dohme B.V., Holandija
Waarderweg 39, 2031 BN Haarlem, Holandija
ili
Frosst Iberica S.A., Španjolska Frosst Iberica, S.A. Via Complutense,
140 Alcala de Henares (Madrid), 28805 Španija
ili
Otvoreno dioničko društvo Hemijsko-farmaceutski kombinat AKRIKHIN (AKRIKHIN OJSC)
142450, Moskovska oblast, Noginsky okrug, grad Staraya Kupavna, ul. Kirova, 29.

Izdavanje kontrole kvaliteta:
Merck Sharp i Dome B.V., Holandija
Merck Sharp & Dohme B.V., Holandija Waarderweg 39,
2031 BN Haarlem, Holandija ili

Otvoreno dioničko društvo Hemijsko-farmaceutski kombinat AKRIKHIN (AKRIKHIN OJSC)
142450, Moskovska oblast, Noginsky okrug, grad Staraya Kupavna, ul. Kirova, 29.

Kako rade tableti Yanumet

Nakon dijagnoze dijabetesa, odluka o potrebnom liječenju donosi se na temelju rezultata analize glikoziranog hemoglobina. Ako je ovaj pokazatelj ispod 9%, pacijentu će za normalizaciju glikemije možda trebati samo jedan lijek, metformin. Posebno je efikasan kod pacijenata s velikom težinom i niskim nivoom stresa. Ako je glikovani hemoglobin veći, jedan lijek u većini slučajeva nije dovoljan, stoga je dijabetičarima propisana kombinirana terapija, lijeku koji smanjuje šećer iz druge skupine dodaje se metformin. Moguće je uzimati kombinaciju dvije tvari u jednoj tableti. Primjeri takvih lijekova su Glibomet (metformin s glibenklamidom), Galvus Met (s vildagliptinom), Janumet (sa sitagliptinom) i njihovi analozi.

Prilikom odabira optimalne kombinacije važne su nuspojave koje imaju sve antidijabetičke tablete. Derivati ​​sulfonilureje i inzulina značajno povećavaju rizik od hipoglikemije, potiču debljanje, PSM ubrzava iscrpljivanje beta ćelija. Za većinu pacijenata kombinacija metformina i inhibitora DPP4 (gliptina) ili mimetika incretina bit će racionalna. Obe ove grupe povećavaju sintezu inzulina bez štete beta ćelijama i bez da dovode do hipoglikemije.

Sitagliptin koji se nalazio u Janumetovom lijeku bio je prvi od gliptina. Sada je on najgledaniji predstavnik ove klase. Supstanca produžava životni vijek inkretina - posebnih hormona koji se stvaraju kao odgovor na povećanje glukoze i potiču otpuštanje inzulina u krvotok. Kao rezultat njegovog rada na šećernoj bolesti, sinteza inzulina se pojačava i do 2 puta. Nesumnjiva prednost Yanumet-a je što djeluje samo sa visokim šećerom u krvi. Kad je glikemija normalna, incretini se ne proizvode, inzulin ne ulazi u krvotok, stoga hipoglikemija ne nastaje.

Glavni efekat metformina, druge komponente lijeka Janumet, je smanjenje otpornosti na inzulin. Zahvaljujući tome, glukoza bolje ulazi u tkiva, oslobađajući krvne žile. Dodatni, ali važni efekti su smanjenje sinteze glukoze u jetri i usporavanje apsorpcije glukoze iz hrane. Metformin ne utiče na funkciju gušterače, dakle, ne izaziva hipoglikemiju.

Prema ljekarima, kombinirani tretman metforminom i sitagliptinom smanjuje glikovani hemoglobin u prosjeku za 1,7%. Što je lošija kompenzacija dijabetesa, to će smanjenje smanjenog glikoziranog hemoglobina pružiti Janumet. Sa hipertenzijom> 11, prosječno smanjenje je 3,6%.

Indikacije za imenovanje

Lijek Yanumet koristi se za smanjenje šećera samo kod dijabetesa tipa 2. Propisivanje lijeka ne poništava prethodnu prehranu i tjelesni odgoj, jer niti jedan lijek protiv tableta ne može prevladati visoku otpornost na inzulin, ukloniti sve velike količine glukoze iz krvi.

Uputa za upotrebu omogućava vam kombiniranje tableta Yanumet s metforminom (Glucofage i analozi) ako želite povećati njegovu dozu, kao i sulfonilureju, glitazone, inzulin.

Yanumet je posebno indiciran za pacijente koji nisu skloni pažljivo slijediti preporuke liječnika. Kombinacija dvije tvari u jednoj tableti nije ćud proizvođača, već način za poboljšanje kontrole glikemije.Samo propisivanje efikasnih lijekova nije dovoljno, treba vam dijabetičar da ih uzimate disciplinirano, odnosno da se posveti liječenju. Za hronične bolesti i dijabetes, uključujući, to opredjeljenje je vrlo važno. Prema recenzijama pacijenata, ustanovljeno je da se 30-90% pacijenata potpuno propisuje. Što je više lijekova propisao liječnik, a što više tableta trebate uzimati dnevno, veća je vjerojatnost da se preporučeni tretman neće pridržavati. Kombinirani lijekovi s nekoliko aktivnih sastojaka dobar su način da se poveća pridržavanje liječenja, a samim tim i poboljša zdravstveno stanje pacijenata.

Doziranje i oblik doziranja

Lijek Yanumet proizvodi Merck, Nizozemska. Sada je proizvodnja pokrenuta na bazi ruske kompanije Akrikhin. Domaća i uvezena droga potpuno su identične, podvrgnuta su istoj kontroli kvaliteta. Tablete imaju izduženi oblik, prekrivene su filmskom membranom. Za jednostavniju upotrebu obojene su u raznim bojama, ovisno o doziranju.

Moguće opcije:

LijekDoza mgTablete u bojiEkstrudirani natpis na tabletu
MetforminSitagliptin
Janumet50050blijedo ružičasta575
85050roze515
100050crveno577
Yanumet Long50050svijetloplava78
100050svijetlo zelena80
1000100plava81

Yanumet Long je potpuno novi lijek, u Ruskoj Federaciji je registriran 2017. godine. Sastav Yanumet i Yanumet Long je identičan, razlikuju se samo u strukturi tableta. Obično ga treba uzimati dva puta dnevno, jer metformin važi ne više od 12 sati. U Yanumetu, Long Metformin se sporije oslobađa, tako da ga možete piti jednom dnevno bez gubitka učinkovitosti.

Metformin karakteriše velika učestalost nuspojava u probavnom sistemu. Metformin Long značajno poboljšava toleranciju na lijek, smanjuje učestalost proliva i drugih nuspojava više od 2 puta. Sudeći prema recenzijama, Yanumet i Yanumet Long daju maksimalnu dozu za približno jednak gubitak kilograma. Inače, pobjeđuje Yanumet Long, on omogućava bolju kontrolu glikemije, efikasnije smanjuje otpornost na inzulin i holesterol.

Rok trajanja Yanumet 50/500 je 2 godine, velike doze - 3 godine. Lijek se prodaje prema receptu endokrinologa. Približna cijena u ljekarnama:

LijekDoziranje, sitagliptin / metformin, mgTablete po pakovanjuCijena, rub.
Janumet50/500562630-2800
50/850562650-3050
50/1000562670-3050
50/1000281750-1815
Yanumet Long50/1000563400-3550

Uputa za upotrebu

Preporučena uputstva o doziranju za dijabetes melitus:

  1. Optimalna doza sitagliptina je 100 mg, odnosno 2 tablete.
  2. Doza metformina odabira se ovisno o razini osjetljivosti na inzulin i toleranciji ove tvari. Kako bi se smanjio rizik od neugodnih posljedica uzimanja, doza se povećava postepeno, od 500 mg. Prvo, oni piju Yanumet 50/500 dva puta dnevno. Ako se šećer u krvi ne snizi dovoljno, nakon tjedan ili dvije, doza se može povećati na 2 tablete od 50/1000 mg.
  3. Ako se lijek Janumet dodaje derivatima sulfoniluree ili inzulina, potrebno je krajnje oprezno povećati njegovu dozu kako ne bi propustili hipoglikemiju.
  4. Maksimalna doza Yanumet-a je 2 tablete. 50/1000 mg.

Da bi se poboljšala tolerancija na lijek, tablete se uzimaju istodobno s hranom. Recenzije dijabetičara sugeriraju da grickalice u tu svrhu neće uspjeti, bolje je kombinirati lijek s čvrstim obrokom koji sadrži proteine ​​i sporo ugljikohidrate. Dva prijema su raspoređena, tako da se između njih ispostavilo interval od 12 sati.

Predostrožnosti prilikom uzimanja lijeka:

  1. Aktivne tvari koje sačinjavaju Yanumet izlučuju se prvenstveno mokraćom. S oštećenom funkcijom bubrega, rizik odlaganja metformina povećava se s naknadnim razvojem laktacidoze. Da biste izbjegli ovu komplikaciju, poželjno je pregledati bubrege prije propisivanja lijeka. Ubuduće se testovi podnose godišnje. Ako je kreatinin viši od normalnog, lijek se ukida.Starije dijabetičare karakterizira oštećenje bubrega povezanih s godinama, pa im se preporučuje minimalna doza Yanumet-a.
  2. Nakon registracije lijeka, pojavili su se pregledi slučajeva akutnog pankreatitisa kod dijabetičara koji su uzimali Yanumet, pa proizvođač upozorava na rizik u uputama za upotrebu. Nemoguće je utvrditi učestalost ovih nuspojava, budući da ova komplikacija nije zabilježena u kontrolnim skupinama, ali može se pretpostaviti da je izuzetno rijetka. Simptomi pankreatitisa: jaka bol u gornjem dijelu trbuha, davanje ulijevo, povraćanje.
  3. Ako se tablete Yanumet uzimaju zajedno sa gliklazidom, glimepiridom, glibenklamidom i drugim PSM, moguća je hipoglikemija. Kada se pojavi, doziranje lijeka Yanumet ostaje nepromijenjeno, doza PSM se smanjuje.
  4. Kompatibilnost s alkoholom Yanumet je loša. Metformin u akutnoj i hroničnoj intoksikaciji alkoholom može izazvati laktacidozu. Uz to, alkoholna pića ubrzavaju razvoj dijabetesnih komplikacija i pogoršavaju njegovu kompenzaciju.
  5. Fiziološki stres (uslijed teške ozljede, opekotina, pregrijavanja, infekcije, opsežnih upala, operacija) može značajno povećati šećer u krvi. Tokom perioda oporavka, uputstvo preporučuje privremeno prelazak na inzulin, a zatim povratak na prethodno liječenje.
  6. Uputa omogućava vožnju vozilima, rad s mehanizmima za dijabetičare koji uzimaju Yanumet. Prema recenzijama, lijek može izazvati blagu pospanost i vrtoglavicu, pa na početku njegove primjene morate biti posebno pažljivi prema svom stanju.

Neželjeni efekti lijeka

Općenito, podnošljivost ovog lijeka ocjenjuje se kao dobra. Nuspojave mogu izazvati samo metformin. Neželjeni efekti kod lečenja sitagliptinom primećeni su koliko i kod placeba.

Prema podacima danim u uputama za tablete, učestalost nuspojava ne prelazi 5%:

  • proliv - 3,5%,
  • mučnina - 1,6%
  • bol, težina u trbuhu - 1,3%,
  • višak proizvodnje gasa - 1,3%,
  • glavobolja - 1,3%,
  • povraćanje - 1,1%
  • hipoglikemija - 1,1%.

Takođe tokom studija i u periodu nakon registracije dijabetičari su primetili:

Doktor medicinskih nauka, šefica Instituta za dijabetologiju - Tatyana Yakovleva

Dijabetes studiram već duži niz godina. Zastrašujuće je kad toliko ljudi umre, a još više postane invalid zbog dijabetesa.

Požurim da kažem dobre vesti - Endokrinološki istraživački centar Ruske akademije medicinskih nauka uspeo je da razvije lek koji u potpunosti leči dijabetes melitus. Trenutno se efikasnost ovog lijeka približava 98%.

Još jedna dobra vijest: Ministarstvo zdravlja osiguralo je usvajanje posebnog programa koji nadoknađuje visoku cijenu lijeka. U Rusiji dijabetičari do 18. maja (uključivo) možeš dobiti - Za samo 147 rubalja!

  • alergije, uključujući teške oblike,
  • akutni pankreatitis
  • oštećena funkcija bubrega,
  • respiratorne bolesti
  • zatvor
  • bol u zglobu, leđima, udovima.

Najvjerojatnije, Yanumet nije povezan s tim kršenjima, ali proizvođač ih je ipak uključio u upute. Općenito, učestalost ovih nuspojava kod dijabetičara kod Yanumet-a ne razlikuje se od kontrolne skupine koja nije primala ovaj lijek.

Vrlo rijetko, ali vrlo stvarno kršenje koje se može dogoditi prilikom uzimanja Janumet-a i drugih tableta s metforminom je laktacidoza. Ovo je teško liječiti akutnu komplikaciju dijabetesa - popis komplikacija dijabetesa. Prema proizvođaču, njegova učestalost je 0,03 komplikacija na 1000 osoba-godina. Oko 50% dijabetičara se ne može spasiti. Uzrok laktacidoze može biti višak doze Yanumet-a, posebno u kombinaciji s provocirajućim faktorima: bubrežni, srčani, jetreni i respiratorni zatajenje, alkoholizam, izgladnjivanje.

Farmakološko djelovanje

Lijek Janumet je kombinacija dva hipoglikemijska lijeka s komplementarnim (komplementarnim) mehanizmom djelovanja, namijenjenim poboljšanju glikemijske kontrole u bolesnika s dijabetesom tipa 2: sitagliptin, inhibitor enzima dipeptidil peptidaza-4 (DPP-4) i metformin, predstavnik klase biguanida.

Sitagliptin je oralni aktivni, visoko selektivni inhibitor DPP-4 za lečenje dijabetesa tipa 2. Farmakološki učinci klase inhibitora lijekova DPP-4 posreduju aktivacijom inkretina. Inhibirajući DPP-4, sitagliptin povećava koncentraciju dva poznata aktivna hormona porodice inkreta: glukagonski peptid 1 (GLP-1) i inzulinotropni polipeptid (HIP) ovisan o glukozi. Inkreti su deo unutrašnjeg fiziološkog sistema za regulisanje homeostaze glukoze. Pri normalnim ili povišenim koncentracijama glukoze u krvi, GLP-1 i GUI povećavaju sintezu i izlučivanje inzulina beta-ćelijama pankreasa. GLP-1 takođe suzbija lučenje glukagona alfa ćelijama gušterače, smanjujući na taj način sintezu glukoze u jetri. Ovaj mehanizam djelovanja razlikuje se od mehanizma djelovanja derivata sulfonilureje, koji potiču oslobađanje inzulina čak i pri niskim koncentracijama glukoze u krvi, što je kruto razvojem hipoglikemije izazvane sulfonilom, ne samo u bolesnika sa šećernom bolešću tipa 2, već i kod zdravih pojedinaca. Budući da je visoko selektivni i efikasan inhibitor enzima DPP-4, sitagliptin u terapijskim koncentracijama ne inhibira aktivnost povezanih enzima DPP-8 ili DPP-9. Sitagliptin se razlikuje u hemijskoj strukturi i farmakološkom delovanju od analoga GLP-1, derivata inzulina, sulfoniluree ili meglitinida, biguanida, agonista gama receptora aktiviranih peroksi proliferatorom (PPARy), inhibitora alfa-glikozidaze i analoga amilina.

Metformin je hipoglikemijski lijek koji povećava toleranciju na glukozu kod pacijenata sa dijabetesom tipa 2, smanjujući bazalnu i postprandijalnu koncentraciju glukoze u krvi. Njegovi se farmakološki mehanizmi djelovanja razlikuju od mehanizama djelovanja oralnih hipoglikemijskih lijekova drugih klasa. Metformin smanjuje sintezu glukoze u jetri, smanjuje apsorpciju glukoze u crevu i povećava osjetljivost na inzulin unosom i upotrebom glukoze

Yanumet je indiciran kao dodatak prehrani i režimu vježbanja radi poboljšanja kontrole glikemije u bolesnika sa šećernom bolešću tipa II koji nisu postigli adekvatnu kontrolu u pozadini monoterapije metforminom ili sitagliptinom, ili nakon neuspjelog kombiniranog liječenja s dva lijeka. Yanumet je prikazan u kombinaciji s derivatima sulfoniluree (kombinacija tri lijeka) kao dodatak prehrani i režimu vježbanja radi poboljšanja kontrole glikemije kod pacijenata s dijabetesom tipa II koji nisu postigli adekvatnu kontrolu nakon liječenja dvama od sljedeća tri lijeka: metforminom, sitagliptinom ili derivatima sulfonilureje. Janumet je indiciran u kombinaciji sa PPAR-Agonistima (na primjer, tiazolidindioni) kao dodatak prehrani i režimu vježbanja radi poboljšanja glikemijske kontrole kod pacijenata s dijabetesom tipa II koji nisu postigli adekvatnu kontrolu nakon liječenja dvama od sljedeća tri lijeka: metforminom, sitagliptinom ili agonistom PPAR-β. Yanumet je indiciran za pacijente sa šećernom bolešću tipa II (kombinacija tri lijeka) kao dodatak prehrani i režimu vježbanja radi poboljšanja kontrole glikemije u kombinaciji s inzulinom.

Trudnoća i dojenje

Nije bilo adekvatno kontroliranih ispitivanja lijeka Yanumet ili njegovih komponenti na trudnicama, stoga ne postoje podaci o sigurnosti njegove primjene u trudnica.Lijek Janumet, kao i drugi oralni hipoglikemijski lijekovi, ne preporučuje se tijekom trudnoće. Nije bilo eksperimentalnih studija kombiniranog lijeka Yanumet za procjenu njegovog učinka na reproduktivnu funkciju. Predstavljeni su samo dostupni podaci iz studija sitagliptina i metformina.

Oblik i sastav izdavanja

Yanumet je dostupan u obliku filmom obloženih tableta: ovalne, bikonveksne, u tri doze (metformin / sitagliptin): 500 mg / 50 mg - sa svijetlo ružičastim filmom oblogom, na jednoj je strani ugravirano "575", 850 mg / 50 mg - sa ružičastim premazom filma, graviranjem "515" na jednoj strani, 1000 mg / 50 mg - sa crveno-smeđim filmom premazom, "577" gravurama s jedne strane, jezgra je od skoro bijele do bijele boje (prema 14 kom. U blisterima, u kartonskom paketu od 1, 2, 4, 6 ili 7 blistera).

1 tableta sadrži:

  • aktivni sastojci: metformin hidroklorid - 500 mg, 850 mg ili 1000 mg, sitagliptin fosfat monohidrat - 64,25 mg, što je ekvivalentno sadržaju 50 mg sitagliptina,
  • pomoćne komponente: natrijum stearil fumarat, mikrokristalna celuloza, natrijum lauril sulfat, povidon,
  • sastav ljuske: tablete u dozi od 500 mg / 50 mg (svijetlo ružičaste) - Opadry II Pink, 85 F 94203, u dozi od 850 mg / 50 mg (ružičaste) - Opadray II Pink, 85 F 94182, u dozi od 1000 mg / 50 mg (crvenkasto smeđa) - Opadry II crvena, 85 F 15464, sastav školjki svih tableta uključuje: polivinil alkohol, makrogol-3350, titan dioksid (E171), oksid crvenog gvožđa (E172), oksid crnog željeza (E172 ), talk.

Farmakokinetika

Primjena Yanumet-a u dozama od 500 mg / 50 mg, 850 mg / 50 mg i 1000 mg / 50 mg biološki je ekvivalentna odvojenoj primjeni odgovarajućih doza metformina i sitagliptina.

Apsolutna bioraspoloživost: sitagliptin - otprilike 87%, metformin (ako se uzima u dozi od 500 mg na prazan stomak) - 50-60%. Farmakokinetika sitagliptina tijekom uzimanja s masnom hranom se ne mijenja. Smanjena je brzina i količina apsorbiranog metformina dok uzimate s hranom. Klinički značaj povećanja vremena postizanja i smanjenja maksimalne koncentracije u plazmi (C)maks) metformin nije instaliran.

Vezanje proteina u plazmi: sitagliptin - 38%, metformin - u vrlo maloj meri.

Dio metformina privremeno se raspodjeljuje u crvenim krvnim ćelijama, koncentracija ravnotežnog stanja u plazmi u pozadini preporučenog režima doziranja postiže se nakon 24–48 sati i obično je manja od 0,001 mg / ml.

Citohrom P izoencimi su uključeni u ograničeni metabolizam sitagliptina.450 CYP3A4 i CYP2C8. Metabolička transformacija sitagliptina je minimalna, oko 79% preuzete doze izluči se putem bubrega nepromijenjeno.

Metformin se izlučuje putem bubrega gotovo nepromijenjen (90%) u roku od 24 sata.

Poluživot (T1/2) Sitagliptin je otprilike 12,4 sata, bubrežni klirens je oko 350 ml / min.

Bubrežno izlučivanje sitagliptina uglavnom se vrši aktivnom tubularnom sekrecijom.

T1/2 metformin iz plazme oko 6,2 sata, iz krvi - 17,6 sati. Njegov glavni put izlučivanja putem bubrega uzrokuje 3,5 puta povećanje bubrežnog klirensa nad klirensom kreatinina (CC).

Kumulacija metformina na pozadini primjene terapijskih doza se ne događa.

U bolesnika s različitim stupnjem oštećenja bubrežne funkcije produžen je poluživot lijeka Yanumet, ukupna koncentracija sitagliptina u krvnoj plazmi povećava se. Ne možete koristiti lijek za oslabljenu funkciju bubrega.

Sa umerenim stepenom (7–9 bodova po skali Child-Pugh-a) zatajenja jetre, jedna doza sitagliptina u dozi od 100 mg dovodi do povećanja njegove prosečne vrednosti Cmaks za 13%, AUC - za 21%. Nema kliničkih podataka o iskustvu upotrebe lijeka u teškim slučajevima (više od 9 bodova po Child-Pugh skali) zatajenja jetre.

Spol, rasa ili težina pacijenta ne utječu na farmakokinetičke parametre aktivnih sastojaka.

Stariji pacijenti imaju produženje T1/2 i povećati Cmaks . Ove promjene povezane su sa starenjem smanjene funkcije izlučivanja bubrega.U dobi iznad 80 godina liječenje lijekom Yanumet moguće je samo u bolesnika s normalnom bubrežnom funkcijom i CC-om.

Studije o efikasnosti i sigurnosti uzimanja lijeka kod djece nisu provedene.

Interakcija lijekova

Istodobna primjena višestrukih doza sitagliptina (50 mg dva puta dnevno) i metformina (1000 mg dva puta dnevno) ne uzrokuje klinički značajnu promjenu farmakokinetičkih parametara lijekova u bolesnika s dijabetesom tipa 2.

Studije o interakciji Yanumet-a s drugim lijekovima nisu provedene. Stoga se prilikom propisivanja istodobne terapije treba voditi rezultatima sličnih studija provedenih odvojeno na sitagliptinu i metforminu.

Uz istovremeno korištenje sitagliptina:

  • rosiglitazon, glibenklamid, simvastatin, varfarin, oralni kontraceptivi: ne dolazi do klinički značajne promjene njihove farmakokinetike, sitagliptin ne inhibira izoenzime citokromskog P sistema450 CYP3A4, CYP2C8, CYP2C9, ne inhibira izoenzime CYP1A2, CYP2D6, CYP2B6, CYP2C19, ne inducira CYP3A4,
  • fibrati, statini, ezetimib (hipokolesterolemijski lekovi), klopidogrel, antihipertenzivi, uključujući antagoniste receptora angiotenzina II, inhibitore enzima koji pretvaraju angiotenzin, beta blokatore adrenergike, hidroklorotiazid, sporo blokatore kalcijumovih kanala, nesteroidni antioksidanti, celuloza, anti-upalni lekovi (fluoksetin, sertralin, bupropion), inhibitori protonske pumpe (omeprazol, lansoprazol), antihistaminici (cetirizin), sildenafil: ne utiču na prednja svetla akokinetiku sitagliptin,
  • digoksin, ciklosporin: klinički značajno povećavaju njihove vrijednosti AUC i Cmaks.

Uz istovremeno korištenje metformina:

  • gliburid: ne izaziva klinički značajnu interakciju,
  • furosemid: mijenja svoje farmakokinetičke parametre, povećava vrijednost Cmaks metformin za 22%, AUC u polnoj krvi - za 15%, bubrežni klirens lekova se ne menja značajno,
  • nifedipin: dovodi do povećane apsorpcije, koncentracije u plazmi i količine metformina koji se izlučuje bubrezima,
  • kationski agensi - morfij, amilorid, digoksin, prokainamid, kinin, kinidin, trimetoprim, vankomicin, ranitidin, triamteren: mogu se takmičiti za upotrebu bubrežnog cevastog transportnog sistema,
  • fenotiazini, diuretici, glukokortikosteroidi, preparati štitnjače, oralni kontraceptivi, estrogeni, nikotinska kiselina, fenitoin, simpatomimetici, izoniazidi, spori blokatori kalcijevih kanala: koji imaju hiperglikemijski potencijal, mogu poremetiti kontrolu glikemije, potrebno je pažljivo nadzirati glikemijske parametre,
  • lijekovi koji se aktivno vežu na proteine ​​plazme, poput salicilata, sulfonamida, kloramfenikola, probenecida: ne stupaju u interakciju sa metforminom.

Analozi Yanumet-a su: Yanumet Long, Velmetia, Amaril M, Glibomet, Glukovans, Gluconorm, Avandamet, Galvus Met, Douglimaks, Tripride.

Recenzije o Yanumet

Recenzije o Yanumetu su pozitivne. Pacijenti i liječnici ukazuju na visoku efikasnost lijeka i karakteriziraju ga kao odličan dodatak prehrani i tjelesnim aktivnostima u liječenju dijabetesa tipa 2. Monoterapija i kombinirana terapija, uključujući Yanumet, osiguravaju stabilnu kontrolu glikemije i odsustvo klinički značajnih nuspojava.

Ljekari savjetuju pažljivu pažnju na listu kontraindikacija za uzimanje Yanumet-a i strogo slijede sve preporuke liječnika.

Slabosti se sve pripisuju prilično visokoj cijeni lijeka, s obzirom na potrebu njegovog stalnog unosa.

Yanumet: sastav i karakteristike

Osnovni aktivni sastojak formule je metformin hidroklorid. Lijek se pakira u 500 mg, 850 mg ili 1000 mg u 1 tableti.Sitagliptin je dodatak glavnom sastojku, a u jednoj kapsuli biće 50 mg u bilo kojoj dozi metformina. Postoje pomoćne tvari u formuli koje ne zanimaju ljekovite mogućnosti.

Izdužene konveksne kapsule zaštićene su od falsifikata s natpisima "575", "515" ili "577", ovisno o doziranju. Svaki kartonski paket sadrži dvije ili četiri ploče od 14 komada. Lijek na recept se izdaje.

Na kutiji je prikazan i rok trajanja leka - 2 godine. Lijek s istekom roka trajanja mora se odložiti. Zahtevi za uslove skladištenja su standardni: suvo mesto nedostupno suncu i deci sa temperaturnim režimom do 25 stepeni.

Farmakološke mogućnosti

Yanumet je zamišljena kombinacija dvaju lekova za snižavanje šećera sa komplementarnim (komplementarnim međusobnim) svojstvima: metformin hidrohlorid, koji je grupa biguanida, i sitagliptin, inhibitor DPP-4.


Synagliptin

Komponenta je namijenjena oralnoj upotrebi. Mehanizam aktivnosti sitagliptina zasnovan je na stimulaciji inkretina. Kada se DPP-4 inhibira, povećava se nivo GLP-1 i HIP peptida, koji regulišu homeostazu glukoze. Ako su njegove performanse normalne, inkreti aktiviraju proizvodnju inzulina pomoću β-ćelija. GLP-1 takođe inhibira proizvodnju glukagona od α-ćelija u jetri. Ovaj algoritam nije sličan principu izlaganja lijekovima klase sulfoniluree (SM) koji pojačavaju proizvodnju inzulina na bilo kojoj razini glukoze.

Takva aktivnost može izazvati hipoglikemiju ne samo kod dijabetičara, već i kod zdravih dobrovoljaca.

Inhibitor enzima DPP-4 u preporučenim dozama ne inhibira rad enzima PPP-8 ili PPP-9. U farmakologiji sitagliptin nije sličan svojim analogima: GLP-1, inzulin, derivati ​​SM, meglitinid, biguanidi, inhibitori α-glikozidaze, agonisti γ-receptora, amilin.

Zahvaljujući metforminu, povećava se tolerancija na šećer kod dijabetesa tipa 2: smanjuje se njihova koncentracija (i postprandialna i bazalna), smanjuje se otpornost na inzulin. Algoritam djelovanja lijeka različit je od principa rada alternativnih lijekova koji smanjuju šećer. Inhibirajući proizvodnju glukogena u jetri, metformin smanjuje njegovu apsorpciju po crevnim zidovima, smanjuje otpornost na inzulin, pojačavajući periferni unos.

Za razliku od SM preparata, metformin ne izaziva pojavu hiperinzulinemije i hipoglikemije niti kod dijabetičara sa bolešću tipa 2, niti u kontrolnoj skupini. Tokom liječenja metforminom, proizvodnja inzulina ostaje na istoj razini, ali nivo njegova posta i dnevna tendencija opada.

Usisavanje

Bioraspoloživost sitagliptina je 87%. Paralelna upotreba masne i visokokalorične hrane ne utječe na brzinu apsorpcije. Najviša razina sastojka u krvotoku fiksirana je 1-4 sata nakon apsorpcije iz gastrointestinalnog trakta.

Bioraspoloživost metformina na prazan stomak iznosi do 60% u dozi od 500 mg. Jednom dozom velikih doza (do 2550 mg) prekršen je princip proporcionalnosti, uslijed slabe apsorpcije. Metformin stupa na snagu nakon dva i pol sata. Njegova razina dostiže 60%. Najviši nivo metformina je fiksiran nakon dan ili dva. Tokom obroka, efikasnost lijeka se smanjuje.

Distribucija

Zapremina distribucije sinagliptina jednokratnom upotrebom 1 mg kontrolne grupe učesnika u eksperimentu bila je 198 l. Stepen vezivanja za proteine ​​u krvi je relativno mali - 38%.

U sličnim eksperimentima s metforminom, kontrolnoj skupini je dodijeljen lijek u količini od 850 mg, a istodobno je količina distribucije bila 506 litara.

Ako usporedimo s lijekovima klase SM, metformin se praktično ne veže za proteine, privremeno se mali njegov dio nalazi u crvenim krvnim ćelijama.

Ako uzimate lijek u standardnoj dozi, optimalna (zaključak

Do 80% lijeka izlučuje se bubrezima, metformin se ne metabolizira u tijelu, u kontrolnoj skupini gotovo sav dio koji je ostavljen u svom izvornom obliku u toku dana. Jetreni metabolizam i izlučivanje u žučnim kanalima potpuno izostaju. Sinagliptin se izlučuje slično (do 79%) uz minimalni metabolizam. U slučaju problema sa bubrezima, potrebno je razjasniti dozu Yanumet-a. Uz jetrene patologije nisu potrebni posebni uvjeti za liječenje.

Kome je prikazan, a kome nije prikazan Yanumet

Lijek je dizajniran za kontrolu dijabetesa tipa 2. Propisuje se u posebnim slučajevima.

  1. Kao dodatak modifikaciji životnog stila za poboljšanje glikemijskog profila dijabetičara, ako monoterapija metforminom ne daje stopostotni rezultat.
  2. Yanumet se koristi u kompleksnoj terapiji zajedno sa derivatima SM ako opcija „metformin + lijekovi SM grupe + dijeta sa niskim udjelom ugljikohidrata i opterećenje mišića“ nije dovoljno učinkovita.
  3. Lijek se kombinira, ako je potrebno, s agonistima gama receptora.
  4. Ako injekcije inzulina ne daju potpunu nadoknadu šećera, propisuje se istovremeno i Yanumet.

Kontraindikacije u uputama su sljedeće:

  • Preosjetljivost na sastojke formule,
  • Koma (dijabetičar)
  • Patologija bubrega,
  • Zarazne bolesti
  • Ubrizgavanje lekova s ​​jodom (iv),
  • Uvjeti šoka
  • Bolesti koje izazivaju nedostatak kisika u tkivima,
  • Disfunkcija jetre, trovanje, zloupotreba alkohola,
  • Dojenje
  • Dijabetes tipa 1.

Nuspojave

Prije upotrebe trebate proučiti listu nuspojava i njihove simptome kako biste na vrijeme obavijestili liječnika o reakciji tijela na ispravljanje režima liječenja. Među najčešćim neželjenim efektima:

  • Čarolije kašlja
  • Dispeptički poremećaji
  • Glavobolje poput migrene,
  • Pokreti creva
  • Respiratorne infekcije
  • Smanjena kvaliteta sna,
  • Egzacerbacija pankreatitisa i drugih patologija gušterače,
  • Oticanje,
  • Gubitak kilograma, anoreksija,
  • Gljivične infekcije na koži.


Učestalost nuspojava može se procijeniti na skali WHO:

  • Vrlo često (> 1 / 0,1),
  • Često (> 0,001, 0,001, kako se prijaviti

Prefiks „met“ u nazivu lijeka označava prisustvo metformina u njegovom sastavu, ali lijek se uzima na isti način kao i prilikom propisivanja Januvia, lijeka na bazi sitagliptina, bez metformina.

Doktor izračunava dozu, i uzimaju tablete ujutro i navečer s hranom.

U nekim uvjetima čovjek mora biti izuzetno oprezan kada se liječi Janumetom.

  1. Akutni pankreatitis. Sitagliptin je u stanju pojačati svoje simptome. Liječnik treba upozoriti pacijenta: ako postoji bol u trbuhu ili desnom hipohondriju, morate prestati uzimati lijekove.
  2. Laktacidoza. Ovo ozbiljno i ne tako rijetko stanje je opasno sa smrtnim posljedicama, a liječenje se prekida kada se pojave simptomi. Može se prepoznati po kratkoći daha, epigastričnoj boli, zimici, promjenama u sastavu krvi, mišićnim grčevima, astenijom i disfunkcijama gastrointestinalnog trakta.
  3. Hipoglikemija. U poznatim uslovima, na pozadini Yanumet-a, ne razvija se. Može ga provocirati prekomjernim fizičkim naporom, niskokaloričnom (do 1000 kcal / dnevno) prehranom, problemima s nadbubrežnom žlijezdom i hipofizom, alkoholizmom i primjenom β-blokatora. Povećava vjerojatnost hipoglikemije u paralelnoj terapiji inzulinom.
  4. Bubrežna patologija. Rizik od nastanka laktacidoze povećava se sa bolešću bubrega, pa je važno pratiti kreatinin. To se posebno odnosi na dijabetičare zrele dobi, jer oštećenje bubrega kod njih može biti asimptomatsko.
  5. Preosjetljivost. Ako tijelo reagira s alergijskim simptomima, lijek se otkazuje.
  6. Hirurška intervencija. Ako dijabetičar ima planiranu operaciju, dva dana prije njega, Janument se otkazuje i pacijent je prebačen na inzulin.
  7. Proizvodi koji sadrže jod.Ako se agent Yanumet uvodi na bazi joda, to može izazvati bolest bubrega.

Učinak Yanumet-a na trudnice proučavan je samo na predstavnicima životinjskog svijeta. U trudnica nisu zabilježeni poremećaji razvoja ploda s Metforminom. Ali takvi zaključci nisu dovoljni da se trudnicama propiše lijek. Prelazite na inzulin u fazi planiranja trudnoće.

Metformin takođe prelazi u majčino mleko, pa u periodu dojenja Yanumet nije propisan.

Metformin ne ometa vožnju vozilima ili složenim mehanizmima, a synagliptin može prouzrokovati slabost i pospanost, pa se Januvia ne koristi ako su potrebne brza reakcija i velika koncentracija pažnje.

Posledice predoziranja

Da biste izbjegli predoziranje metforminom, ne možete ga koristiti osim Yanumet-a. Predoziranje lijeka opasno je kod laktične acidoze, posebno kod prekomjernog metformina. Kad se pojave znakovi predoziranja, koristi se simptomatska terapija koja neutralizira intoksikaciju.

Zašto razvijati Metformin komplekse s Janukovičem, Galvusom, Onglyzom, Glybyurydom, ako iste alate možete koristiti u kompleksnoj terapiji odvojeno? Naučni eksperimenti su pokazali da je kod bilo koje vrste kontrolne šeme kod dijabetesa tipa 2 prisutan Metformin (čak i kad je prešao na inzulin). Štoviše, kada se koriste dvije aktivne tvari s različitim mehanizmom djelovanja, učinkovitost lijeka se povećava i to možete učiniti s tabletama s nižim dozama.

Važno je samo kontrolirati dozu metformina u pakovanju (500 mg, 850 mg ili 1000 mg) kako bi se izbjegli simptomi predoziranja. Za pacijente koji na vrijeme zaborave piti svaku vrstu pilula, prilika da uzmu odjednom sve što je potrebno, velika je prednost koja značajno utječe na sigurnost i rezultate liječenja.

Analozi i cijene

Yanumet je prilično skup lijek: u prosjeku se cijena u lancu ljekarni kreće od dvije i pol do tri tisuće rubalja po kutiji s 1-7 tanjura (14 tableta u jednom blisteru). Originalnu drogu proizvode u Španiji, Švicarskoj, Holandiji, SAD-u, Portoriku. Među analogima, samo je Velmetia u cjelini potpuno prikladan. Učinkovitost i kod ATC lijekova su slični:


Glibomet uključuje metformin i glibenklamid, koji mu pružaju hipoglikemijske i hipolipidemičke mogućnosti. Indikacije za upotrebu slične su preporukama za Yanumet. Douglimax se temelji na metforminu i glimepiridu. Mehanizam izloženosti i indikacije u velikoj su mjeri slični Yanumetu. Triprid ima glimepirid i pioglitazon, koji imaju antidijabetičko djelovanje i slične indikacije. Avandamet, koji je kombinacija metformin + rosiglitazon, takođe ima hipoglikemijska svojstva.

Ako Yanumet nije prikladan

Razlozi zamjene lijeka mogu biti različiti: nekima lijek naprosto ne pomaže u odgovarajućoj mjeri, za druge izaziva trajnu nuspojavu ili si to jednostavno ne mogu priuštiti.

Kada upotreba lijeka u potpunosti ne nadoknađuje šećere, on se zamjenjuje injekcijama inzulina. Ostale tablete u ovom slučaju nisu efikasne. Najvjerojatnije, od agresivne terapije lijekovima, gušterača je djelovala, a napredni oblik dijabetesa tipa 2 prešao je u dijabetes tipa 1.

Čak i najsavremenije tablete neće biti efikasne ako zanemarite preporuke endokrinologa o ishrani sa malo ugljenih hidrata i doziranom opterećenju.

Nuspojave su često provocirane metforminom, sitagliptin je u tom pogledu bezopasan. Prema svojim farmakološkim mogućnostima, Metformin je jedinstven lijek, prije nego što potražite zamjenu za njega, vrijedi uložiti maksimalne napore za prilagodbu. Dispeptički poremećaji će vremenom proći, a metformin će održavati šećer u normalu bez da uništi pankreas i bubrege.Manje nepoželjne posljedice nastaju uzimanjem Janumet-a ne prije ili nakon obroka, već tijekom obroka.

U svrhu ekonomije moguće je zamijeniti Janumet ili Januvia samo čistim metforminom. U ljekarničkoj mreži je bolje odabrati žigove Glyukofazh ili Siofor umjesto domaćih proizvođača.

Dijabetičari i ljekari o Yanumetu

O lijeku Janumet mišljenja liječnika su jednoglasna. Liječnici kažu: važna prednost njegovih komponenti (posebno sitagliptina) je ta što oni ne izazivaju hipoglikemiju. Ako ne budete kritički prekršili propisani režim i pridržavali se preporuka o ishrani i tjelesnom odgoju, pokazatelji brojača bit će stabilno niski. Ako u epigastriju ima nelagode i drugih nepoželjnih posljedica, potrebno je podijeliti dnevnu dozu na 2 doze kako bi se smanjilo opterećenje na tijelu. Nakon prilagodbe, možete se vratiti na prethodni režim, ako je šećer veći od ciljanih vrijednosti, moguće je prilagoditi dozu od strane liječnika.

Što se tiče Yanumet-a, recenzije pacijenata su kontroverzne, jer bolest kod svih teče drugačije. Najviše se odrasli pacijenti žale na nuspojave, jer su bubrezi i tijelo u cjelini već potkopavani pratećim bolestima.

Endokrinolozi imaju popularnu poslovicu: „Sport i dijeta su vakcina protiv dijabetesa.“ Svi koji su u potrazi za čudesnom tabletom, a čvrsto vjeruju da će nove tablete, još jedan reklamni flaster ili biljni čaj trajno izliječiti dijabetes bez mnogo truda, trebali bi ga češće pamtiti.

Kako uzeti, način primjene i doziranje

Režim doziranja lijeka Yanumet treba odabrati pojedinačno, na temelju trenutne terapije, djelotvornosti i podnošljivosti, ali ne prekoračujući najveću preporučenu dnevnu dozu sitagliptina od 100 mg. Lijek Yanumet obično se propisuje 2 puta dnevno uz obroke, uz postepeno povećavanje doze, kako bi se smanjili mogući nuspojave iz gastrointestinalnog trakta (GIT), karakteristične za metformin. Početna doza lijeka Janumet ovisi o trenutnoj hipoglikemijskoj terapiji.

Posebna uputstva

Primjena u starijih osoba Yanumet: budući da je glavni put eliminacije sitagliptina i metformina bubrezi, a budući da se ekskretorna funkcija bubrega smanjuje s godinama, mjere predostrožnosti za propisivanje lijeka Yanumet povećavaju se srazmjerno dobi. Stariji pacijenti podvrgavaju se pažljivom odabiru doze i redovitom praćenju bubrežne funkcije.

Ostavite Svoj Komentar