Pseudotumorni pankreatitis

Pseudotumorozni (pseudotumorni) pankreatitis nije odvojena bolest, već oblik hronične upale gušterače, čiji je glavni znak nejednaka hipertrofija organa. Ovaj oblik pankreatitisa ima niz simptoma koji su karakteristični za onkološki tumor organa. Među njima je opstruktivna žutica, značajno mršavljenje i smanjena ehogenost organa. Pored toga, postoje dispeptični simptomi, endokrina insuficijencija i bol, tipični za pankreatitis. Liječenje pseudotumorskog pankreatitisa u većini slučajeva je hirurško.

Mehanizam pojave

Destruktivni proces u gušterači započinje aktiviranjem enzima (tripsin, fosfolipaza i dr.) Koji uzrokuju edeme i samo-probavu njegovog tkiva, što dovodi do stanične smrti i nekrotizacije odsječaka žlijezde.

Kako bi se izbjeglo prodiranje produkata raspada tkiva u krvotok, tijelo aktivira zaštitni mehanizam - ograničava širenje toksina, ograđujući nekrotične žarišta vezivnim tkivom s stvaranjem pseudocista (formacije ispunjene nekrotičnim masama). Sa svakim pogoršanjem bolesti, formacije postaju sve više, kao posljedica upale željezo nabubri.

Naknadno se površina pseudociste kalcificira, što za 10-15 godina dovodi do zbijenja i uvećanja organa. Taj mehanizam s jedne strane štiti tijelo od intoksikacije i smrti, ali s druge strane, dovodi do značajne hipertrofije žlijezde i kompresije susjednih organa.

Vremenom se sabijaju sledeći organi:

  • žučne kanale
  • dvanaestopalačnog creva
  • portalnih i slezinskih vena.

Kao rezultat toga, blagostanje pacijenta s pankreatitisom kao rezultat oštećenja susjednih organa pogoršava se još više.

Simptomi patologije

Ovaj se oblik pankreatitisa razvija prilično sporo. Prelazak sa hroničnog pankreatitisa na pseudotumor može trajati od 10 do 15 godina.

Ponekad se prava dijagnoza postavi samo za vrijeme bolničkog pregleda, a sve to vrijeme bolesnik se neuspješno liječi od diskinezije gastrointestinalnog trakta, hroničnog holecistitisa ili bolesti jetre.

Pseudotumorni oblik pankreatitisa ima sledeće simptome:

  • opstruktivna žutica
  • intenzivan bol
  • mučnina i povraćanje
  • heterogeno uvećanje organa otkriveno palpacijom,
  • veliki gubitak težine u kratkom vremenskom periodu,
  • insuficijencija egzokrinih funkcija gušterače, koja se izražava steatorrejom, nestabilnom prirodom stolice, prisustvom u njoj probavljenih fragmenata vlakana i mišićnih vlakana.

Na ultrazvuku se najčešće vizualizira hipertrofija tkiva glave žlezde, obris organa je isprekidan s više pseudocista, određuje se širenje Wirsungova kanala.

Dijagnoza bolesti

Pseudotumorni oblik pankreatitisa poprilično je teško razlikovati od simptoma drugih bolesti gastrointestinalnog trakta povezanih s funkcijama gušterače. Pogoršanje tijeka ovih bolesti može izazvati pogoršanje stanja žlijezde.

Naročito je važno razlikovati pseudotumorni oblik pankreatitisa s rakom. U većini slučajeva tumor se nalazi u glavi gušterače i prati ga opstruktivna žutica.

Dijagnoza pseudotumorskog pankreatitisa je sljedeća:

  • izuzetak bolesti sa sličnim simptomima - adenokarcinom gušterače, karcinom želuca, rak debelog crijeva, hronični gastritis ili enteritis, čir u gastroduodenalu itd.,
  • laboratorijske pretrage: krvni test za enzime, test za bentiramin i cerulin,
  • instrumentalne metode: endoskopska eholokacija, radiografija, ultrazvuk, duodenografija, CT,
  • retrogradna pankreatoholangiografija i endoskopija glavnog kanala pankreasa, gastroduodenoskopija, kolecistografija i holangiografija su takođe efikasni,
  • ciljana biopsija žlijezde i određivanje tumorskih markera.

Hronični pseudotumorni pankreatitis obično se nalazi samo u zanemarljivom broju pacijenata sa upalom gušterače, pa je u ogromnoj većini slučajeva bolest obuzeta komplikacijama.

Diferencirati pankreatitis od adenokarcinoma pankreasa prema sljedećim pokazateljima.

Simptomi svojstveni pacijentima s pseudo-tumorskim oblikom pankreatitisa:

  • prosječna (30 do 50) dob,
  • spol je pretežno muškog spola
  • glavni razlog je često alkoholizam,
  • trajanje bolesti je više od 1,5 godina,
  • veliki gubitak težine (više od 10 kg),
  • bolovi u trbuhu
  • regresirati žuticu sa prosječnom razinom povišenog bilirubina kod više od 20% pacijenata,
  • ultrazvuk i kompjuterske studije u manje od 20% slučajeva ukazuju na smanjenje ehogenosti glave pankreasa.

Pored gore navedenih simptoma, tijek pseudotumorskog pankreatitisa prati i slabost i loše zdravlje pacijenta.

Za adenokarcinom gušterače obično:

  • starija dob (oko 60 godina),
  • oba pola su podjednako pogođena
  • gubitak tjelesne težine do 6 kg,
  • progresivna žutica kod velike većine bolesnika (oko 90%) sa visokim nivoom bilirubina,
  • instrumentalna ispitivanja u otprilike 75% slučajeva pokazuju smanjenje ehogenosti glave pankreasa.

Rani znakovi adenokarcinoma gušterače ponekad su mučnina, povraćanje, anoreksija i depresivno stanje. Za diferencijalnu dijagnozu tumora s PP koristi se biopsija, ali ne može uvijek utvrditi točnu dijagnozu. Često se priroda obrazovanja može uspostaviti tek nakon operacije.

Liječenje bolesti

Pseudotumorni oblik pankreatitisa liječi se uglavnom operativnim zahvatom. Da bi se to postiglo, koriste se metode poput drenaže pankreasnih kanala za poboljšanje odliva pankreasnog soka i uklanjanje hipertrofičnih tkiva glave žlijezde.

Farmakoterapija ima za cilj ublažiti bolne simptome i donijeti privremeno olakšanje pacijentu. Nije u mogućnosti popraviti problem i postići stabilnu remisiju. Konzervativna terapija uključuje upotrebu lijekova protiv bolova (Papaverin, Drotaverinum), antisekretornih lijekova (Gordoks, Kontrikal). Pored toga, lečenje glađu primenjuje se 2-3 dana.

Terapija lijekovima je pripremnog karaktera, jer tijekom perioda remisije pacijent još uvijek mora na operaciju.

Ekscizija glave žlijezde eliminira kompresiju žučnih kanala. Fragmenti obrastalog tkiva pankreasa šalju se na histologiju direktno tokom operacije. Daljnja taktika operacije ovisit će o rezultatima dijagnoze:

  • Ako se pronađu netipične ćelije, tada će se primeniti PDR (pankreatoduodenalna resekcija). Ovo je ozbiljna operacija koja pogađa organe u blizini gušterače - žučne kanale, dvanaestopalačno crevo i vlakna koja se nalaze pored žlezde.
  • Ako histologija ne pokaže kancerogene promjene u tkivima gušterače, tada se glava organa izrezuje lučenjem velikih formacija koje stvaraju pritisak na veliki pankreasni kanal. Ova metoda hirurške intervencije omogućava zaustavljanje razvoja bolesti i postizanje remisije, a nakon razdoblja oporavka značajno poboljšava kvalitetu života pacijenta. U osnovi, ova mjera izbjegava dijabetes, jer je većina gušterače u stanju obavljati svoju endokrinu funkciju stvarajući inzulin.

U postoperativnom razdoblju pacijenti bi se trebali kontinuirano pridržavati prehrambenih ograničenja prehrane i potpuno isključiti unos alkohola. Pored toga, neophodna je zamjenska terapija enzimskim pripravcima, periodično gladovanje i spa tretman u ustanovama gastroenterološkog profila.

Opće informacije

Pseudotumorni pankreatitis nije zasebna nozološka cjelina, to je morfološki oblik hroničnog pankreatitisa za koji je karakterističan upalni proces, djelomična fibroza i hipertrofija parenhima. Prepoznatljive karakteristike ovog oblika su prisustvo lokalnog, ponekad prilično izraženog povećanja veličine jednog od odjeljenja gušterače, kao i stvaranje žarišta povećane gustoće. Zato je važno razlikovati pseudotumorni pankreatitis s onkopatologijom organa. Najčešće je pogođena glava gušterače, stoga u klinici može prevladati žutica i subhepatička verzija portalne hipertenzije.

Točne statistike o epidemiologiji pseudotumorskog pankreatitisa nisu dostupne, budući da je intravitalna biopsija materijala žlijezde izuzetno rijetka, međutim, stručnjaci iz oblasti gastroenterologije primjećuju tendenciju porasta incidencije. Sveobuhvatni podaci o prevalenciji također nedostaju u vezi s različitim pristupima procjeni patologije: mnogi pacijenti s pseudotumornim pankreatitisom smatraju se pojedincima s kolelitijazom, kroničnom alkoholskom intoksikacijom, duodenalnim papillitisom i drugim bolestima.

Glavni čimbenici koji provociraju razvoj pseudotumorskog pankreatitisa su dugotrajna zlouporaba alkohola i bilijarne patologije (kolelitijaza i druge bolesti jetre i žučnih puteva) - više od 80% svih slučajeva uzrokovano je tim razlozima. Rjeđe pseudotumorni pankreatitis postaje posljedica uzimanja određenih lijekova, drugih somatskih bolesti. Smatra se da se pseudotumorni pankreatitis alkoholne etiologije razvija nakon akutnog procesa u samo 10% slučajeva, dok se epizode pogoršanja pankreatitisa mnogo češće dijagnosticiraju na pozadini dugotrajne kronične upale. Dokazano je da se vjerojatnost za hroničnost značajno povećava kod pušača.

U oko polovini slučajeva, bilijarni pseudotumorni pankreatitis (bilijarni pankreatitis) posljedica je kolelitijaze, češće je ovaj oblik patologije registriran kod žena, rizik od njegovog razvoja određuje se trajanjem osnovne bolesti i lokalizacijom kalkula. Etiološki faktori bilijarnog pankreatitisa obuhvaćaju i urođene anomalije žučnog trakta, bolesti vater-papile i zajedničkog žučnog kanala. Patogeneza pankreatitisa u ovom slučaju karakterizira konstantan refluks agresivnog žuči u kanal pankreasa. Važan mehanizam je i limfogena lezija tkiva gušterače, uglavnom glave gušterače, u kojem se upalni proces iz žučnog mjehura širi duž lanca limfnih čvorova.

Ljekoviti pseudotumorni pankreatitis razvija se uz dugotrajnu upotrebu acetaminofena, estrogena i drugih lijekova. Također, hronični pankreatitis s hipertrofijom parenhima može imati nasljednu etiologiju: ovaj oblik karakterizira sistematsko napredovanje, porast zatajenja endokrinog i egzokrinog organa i visoki rizik od maligniteta.

Simptomi pseudotumorskog pankreatitisa

Kliničku sliku karakterizira prevladavanje simptoma kompresije bilijarnog trakta uvećanom glavom gušterače, znakovi endokrine insuficijencije, kao i dispeptičkih i sindroma boli.Često je ovaj oblik bolesti prvenstveno hronični i može biti asimptomatski u početnim fazama. Prva manifestacija obično postaje opstruktivna žutica. Karakteristični su i bolovi u gornjem dijelu trbuha različitog intenziteta, koji već duže vrijeme mogu biti jedina bolest pacijenta. Nešto kasnije, pridružuju se endokrina (niska tolerancija na ugljikohidrate s relativno rijetkim slučajevima ketoacidoze, nefropatije) i egzokrinska insuficijencija (dispeptički sindrom i steatoreja).

Uprkos činjenici da je bol patognomoničan za pankreatitis, s pseudotumorskim oblikom on se javlja samo kod 30-40% bolesnika. Bol je često lokalizirana u epigastriju i desnom hipohondriju, javlja se nakon teškog obroka, posebno masnog, traje dva do tri sata. Dispeptičke pritužbe uključuju mučninu, povraćanje i smanjenje tjelesne težine i proljev povezane sa nedostatkom enzima i oštećenom probavnom probavom.

Liječenje pseudotumorskog pankreatitisa

Liječenje bolesnika s provjerenom dijagnozom pseudotumornog pankreatitisa tijekom pogoršanja provodi se na odjelu gastroenterologije. Dijetalna terapija uključuje stol za sastanke broj 5. Najvažnija uloga u terapiji daje se etiotropnom pravcu - uklanjanju uzroka bolesti (na primjer, kolecistektomija sa kolelitijazom, uklanjanje papilostenoze i druge mjere).

Glavni cilj liječenja lijekom je korekcija egzokrine i intrasekretorne insuficijencije gušterače. Propisani su enzimski pripravci - pankreatin u kombinaciji sa lipazom ili solisimom. Nedovoljno lučenje sode bikarbone nadoknađuje se upotrebom antacida koji, u kombinaciji sa preparatima kalcijuma, smanjuju i steatorreju.

Za smanjivanje diskinetskih pojava aparata za sfinktere propisani su holinolitici. Sindrom boli zaustavlja se uzimanjem atropina, antispazmodika. Dobar antispazmodski efekat protiv Odfijevog sfinktera je Gimekromon, mebeverin. U razdoblju egzacerbacija, osnovna terapija uključuje i antibakterijske lijekove. U slučaju neučinkovite terapije lijekovima, edem žlijezde i hipersekrecija enzima, primjenjuju se regionalna zračna terapija i lokalna hipotermija.

U liječenju pseudotumorskog pankreatitisa endoskopske metode su visoko efikasne. Indikacije za takve intervencije su povećanje glave gušterače sa stiskanjem zajedničkog žučnog kanala i opstruktivne žutice, kao i papilostenoza, strogosti prepilarnog odjela. U takvim se slučajevima papilosfinkterotomija izvodi kako bi se dekomprimirala sustav kanala.

Prognoza i prevencija

Prognoza za ovaj oblik bolesti je relativno povoljna: pseudotumorni pankreatitis karakterizira rijetka egzacerbacija, usporen napredak, endokrina insuficijencija (pankreatogeni dijabetes) rijetko dovodi do nefropatije i angiopatije. Pravovremeni tretman, kao i pridržavanje preporuka tokom perioda remisije, mogu sprečiti napredovanje. Prevencija je ograničavanje upotrebe alkoholnih pića, potencijalno opasnih lijekova, pravovremeno liječenje bolesti koje mogu izazvati pseudotumorni pankreatitis.

Pseudotumorni pankreatitis: šta je to?

Gušterača je dizajnirana da proizvodi enzime (lipazu, tripsin, fosfolipazu itd.) Koji razgrađuju hranu u dvanaesniku. Međutim, zbog nekih okolnosti se smanjuje odliv ovih enzima. Većina se akumulira u tkivima gušterače, zbog čega agresivno djelovanje enzima namijenjenih za preradu hrane štetno djeluje na tkiva organa.

Međutim, zaštitni mehanizmi tijela, koji sprečavaju proizvode nastale uništavanjem žljezdanog tkiva da uđu u krvotok, dovode do povećanja količine vezivnog tkiva koje služe kao barijera. Formiraju pseudociste. Što je akutniji pankreatitis, povećava se broj takvih pseudocističnih formacija. Vremenom, količina takvih formacija raste i dovodi do stvaranja zbijenosti i povećanja veličine gušterače.

Naravno, zaštitne funkcije tijela doprinose činjenici da otrovne tvari ne ulaze u krvotok, te tako štite pacijenta od ozbiljnih posljedica. Međutim, nedostatak pravilnog liječenja dovodi do činjenice da rezultirajuća neoplazma dovodi do značajnih hipertrofičnih promjena u žlijezdi i do narušenog funkcioniranja susjednih organa, poput dvanaesnika, žučnih kanala, portalnih i slezinskih vena.

Toksična i metabolička priroda bolesti

Razmotrimo još jedan mehanizam za razvoj bolesti, jer je u većini slučajeva uzrok pseudotumorskog pankreatitisa sistematska zloupotreba velike količine alkohola i dugotrajna upotreba određenih lijekova (acetaminofen, estrogeni). Etanol sadržan u alkoholnim pićima dovodi do značajnog povećanja razine proteinskih molekula soka pankreasa.

Slobodni radikali nastali cijepanjem toksičnih tvari ubrzavaju proces taloženja kalcijevog karbonata u tjelesnoj šupljini. To dovodi do stvaranja kamenca koji ometaju odliv enzima i ulceracije epitelijskih zidova.

Mehanizam razvoja i metode za lečenje pseudotumorskog pankreatitisa

Problemi u funkcionisanju pankreasa vrlo su raznoliki, jedan od njih je pseudotumorni pankreatitis.

On je jedna od najopasnijih lezija pankreasa, zbog koje pacijent može čak umrijeti.

Stoga morate znati što je to, kako se patologija razlikuje od običnog pankreatitisa i zašto nastaje.

Simptomi patologije

Glavni znakovi patologije su:

  • slabost
  • umor,
  • nesanica
  • razdražljivost
  • redovna i dugotrajna bol
  • poremećaji u radu dispeptičkog sistema,
  • mučnina
  • povraćanje
  • smanjen apetit
  • nagli pad telesne težine,
  • blijedost, žutost kože.

od dr Malysheva:

Ovaj oblik pankreatitisa karakteriše spor razvoj. Ponekad proces može trajati više od 10 godina. Točna dijagnoza je teška jer su simptomi bolesti slični manifestacijama drugih bolesti, a značajne promjene u strukturi i izgledu gušterače nisu odmah uočljive.

Tu patologiju mogu posumnjati takve promjene kao što su:

  • prisutnost neravnomernog rasta gušterače (otkrivena palpacijom),
  • uvećanje glave organa,
  • kršenja u egzokrinoj funkcionalnosti gušterače.

Nemoguće je sami primijetiti ove značajke, jer za to su potrebna znanja ili posebni dijagnostički postupci.

Dijagnostičke metode

Za potvrdu dijagnoze potrebno je detaljno proučavanje.

To uključuje:

  1. Opšti testovi krvi, urina, izmeta. Sa pseudotumorskim sindromom povećava se nivo leukocita i ESR u krvi. Urin sadrži veliku količinu bilirubina i alfa-amilaze u nedostatku urobilina. Analiza izmeta omogućava otkrivanje abnormalnosti u probavnom sistemu.
  2. Ultrazvuk Ultrazvuk trbušne šupljine pokazuje povećanje gušterače. Takođe, takva studija pomaže da se prouči stanje kanala pankreasa.
  3. Biohemijski test krvi. Prisutnost pseudotumoroznog oblika pankreatitisa ukazuje na povećan sadržaj tripsina, lipaze, sijalne kiseline, bilirubina u krvi.
  4. Roentgenography.
  5. CT skeniranje (MRI).Zahvaljujući ovim metodama možete procijeniti stanje organa i utvrditi vjerojatnost nastanka karcinoma.
  6. Ispitivanje pankreasnih kanala pomoću endoskopije.
  7. Histološki pregled. Potrebno je kako bi se ovaj oblik pankreatitisa razlikovao od raka pankreasa.

Ako je potrebno, liječnik može propisati dodatne postupke: enzimsku analizu krvi, cerulinski test, kolecistografiju.

Ehogram hroničnog kalcificirajućeg pankreatitisa: a) virungolitijaza, b) prošireni Virsungianov kanal

Prevencija i prognoza

Uz pravilno i pravovremeno lečenje pseudotumorskog pankreatitisa prognoza je povoljna. Pacijent može voditi normalan život, pod uslovom da posveti pažnju prevenciji.

  1. Odbijanje loših navika (zloupotreba alkohola, pušenje).
  2. Uzimanje lijekova koje je propisao ljekar.
  3. Pravovremeno liječenje zaraznih bolesti, poremećaja u žučnoj kesici.
  4. Pravilna prehrana.

Pridržavanje ovih preporuka pomoći će da se izbjegne recidiva bolesti i razvoj komplikacija. Ako zanemarite pravila, bolest se može ponovo pogoršati.

Pored toga, može se pridružiti:

  • tromboza vena,
  • dijabetes melitus
  • peritonitis
  • žutica
  • formiranje novih cista,
  • degeneracija cista u maligni tumor.

Pseudotumorni pankreatitis je opasna patologija, obuzeta prijetnjom karcinoma. Zato je važno da se to blagovremeno otkrije i započne sa lečenjem.

Preporučeni ostali povezani članci

Zašto se javlja pseudotumorni pankreatitis?

Upalni proces gušterače hronične prirode može se pojaviti zbog mnogih faktora - provokatora.

Treba ih razmotriti detaljnije:

  1. Neblagovremeno ili nepravilno odabrana terapija akutnog pankreatitisa koja se postepeno pretvara u hronični.
  2. Dostupne patologije žučnog mjehura.
  3. Strast i zloupotreba alkohola.
  4. Razvoj zarazne bolesti u tijelu.
  5. Autoimune bolesti.
  6. Mehaničko oštećenje organa.
  7. Pojava na cistama gušterače ili tumora različite prirode.

Uz ove razloge, na razvoj pseudotumorskog pankreatitisa utječe i ignorisanje pravila prehrane i slaba nasljednost - prisutnost problema s pankreasom u jednom od sljedećih srodnika.

Odavno je dokazano da se pseudotumorni pankreatitis često razvija u hronični stadij kod onih pacijenata koji puše.

Kako se manifestira patologija?

Pseudotumorni pankreatitis može se formirati duže vrijeme. Razvoj dotične bolesti od kroničnog pankreatitisa do hipertrofije organa traje od 10 do 18 godina.

Često se prava dijagnoza može utvrditi samo tijekom pregleda pacijenta pacijenta koji je duže vrijeme liječen od bilijarne diskinezije, hroničnog oblika holecistitisa ili različitih patologija jetre.

Kao što je već spomenuto, pseudotumorni pankreatitis manifestuje na isti način kao i onkološki proces gušterače, pa nije moguće odmah dijagnosticirati ga.

Činjenica da pacijent razvije razmatrani oblik pankreatitisa ukazuju na sljedeće simptome:

  1. Šindre boli koje se osjećaju u lijevom hipohondrijumu.
  2. Redovni dispeptični poremećaji: proliv zamjenjuje zatvor, a liječnici ne mogu utvrditi uzroke ove pojave.
  3. Znakovi uznemirenosti probavnog sistema.
  4. Mučnina, praćena povraćanjem, koja se javlja odmah nakon jela.
  5. Nagli pad tjelesne težine bez valjanog razloga.
  6. Promjenjivanje boje kože: koža postaje blijedožuta.
  7. Bol nastaje prilikom palpacije epigastrične regije.
  8. Tijekom palpacije, ljekar osjeća da je glava gušterače značajno povećana.
  9. Opuštena i jaka suha koža, jer osoba brzo gubi na težini.
  10. Povećani umor čak i nakon lakog fizičkog napora.
  11. Nesanica, tjeskoban i osjetljiv san.
  12. Iznenadne i česte promjene raspoloženja.

Ako se pojavi ovaj simptom, odmah trebate zakazati sastanak sa stručnjakom.

Vrijedno je zapamtiti da će samo liječnik s bogatim iskustvom moći postaviti točnu dijagnozu i propisati pravovremenu i adekvatnu terapiju, što će dovesti do željenog efekta.

Kako pravilno dijagnosticirati patologiju

Suština pregleda pacijenta je fazna dijagnoza. U te svrhe, ljekari provode sljedeće aktivnosti:

  1. Uzimanje testova: izmet, krv, urin. Izvodeći svoja instrumentalna istraživanja.
  2. Ultrazvučni pregled unutrašnjih organa.
  3. Biohemija krvi.
  4. Obavljanje radiografije.
  5. MRI i CT.
  6. Ispitivanje pankreasnog kanala pomoću endoskopije.
  7. Histologija - postupak koji vam omogućava provođenje diferencijalnog ispitivanja koje pomaže razlikovati pseudotumorni pankreatitis od raka glave gušterače.

Bez svih ovih analiza i studija gotovo je nemoguće postaviti točnu dijagnozu.

Ono što je vidljivo u laboratorijskim testovima

U osobe koja boluje od dotične bolesti naći će se sljedeći pokazatelji u krvi:

  1. Povećanje ESR-a.
  2. Veliki broj belih krvnih zrnaca.
  3. Povećana razina bilirubina, lipaze, sijalne kiseline i tripsina.

U urinu će se povećati i bilirubin, ali apsolutno nema urobilina. Pored toga, postoji povećanje alfa - amilaze. Po izmetu možete odrediti koliko je loše probavljeno stanje.

Ultrazvuk unutrašnjih organa

Pomoću ultrazvučne dijagnostike trbušne šupljine liječnik može utvrditi da li se opaža uvećanje organa, je li eho iz strukture tkiva gušterače ravnomjerno primljen, koliko je glatka gušterača, ako postoji suženje kanala ili ako su potpuno blokirani.

Da bi se bolest detaljnije proučila i kako bi se pravovremeno razlikovala od onkologije, kvalificirani stručnjaci propisuju histološku analizu.

Što pokazuje MRI

Postupak koji se razmatra najučinkovitija je dijagnostička metoda koja omogućava razmatranje parenhimskih organa. Tokom MRI pretrage, modno je ili potvrditi ili opovrgnuti rast karcinoma.

U procesu obavljanja MRI, ljekari mogu učiniti ERCP - postupak koji pomaže da se procijeni izgled pankreasnog kanala i shvate koliko loše na to utiče.

Osim toga, stručnjaci često pribjegavaju angiografskom pregledu žlijezda žlijezda.

Mogućnosti liječenja patologije

Terapija bolesti pomaže ublažavanju boli, normalizaciji procesa odvajanja žuči i kompenzaciji za spoljašnju - intrakretornu insuficijenciju.

Metoda liječenja pseudotumorskog pankreatitisa uključuje integrirani pristup. Upravo je ovim režimom liječenja moguće postići povoljnu prognozu.

Vrijedno je uzeti u obzir da se liječenje mora provoditi u bolnici, pod strogim nadzorom liječnika.

Neki se pacijenti toliko plaše operacije, da su cijeli život spremni piti tablete.

To je pogrešno, jer ako to treba provesti, tada se odlaganje ne preporučuje. Zapravo, vrlo često za dugotrajnu remisiju potrebno je hirurško uklanjanje pogođenog dijela organa.

Terapija lijekovima

Uzimanje tableta dodatna je mogućnost liječenja, jer samo kratko vrijeme čovjeku ublažava simptome, a ne bori se s uzrocima njihove pojave.

Kao simptomatska terapija ljekari propisuju ovaj lijek:

  1. Spasmodik: No-shpa, Duspatalin, Spazmalgon.
  2. Antiholinergici: Argoprin, Metyldiazil.
  3. Enzimske supstance: Mezim, pankreatin.
  4. Antacidi: Fosfalugel, Maalox.
  5. Antibakterijski lijekovi: ampicilin.

U slučaju da sredstva koja se razmatraju ne daju pozitivan rezultat, liječnici se odlučuju za provođenje lokalne terapije: uklanjaju tjelesnu temperaturu ili liječe laserom.

Hirurška intervencija

Da bi se liječila ova patologija, mogu se koristiti dvije vrste operacija. Oni su kako slijedi:

  1. Izrezivanje zahvaćenog tkiva. Ova vrsta hirurške intervencije eliminira kompresiju Versungsa i zajedničkih žučnih kanala. Tokom njegove primjene, stručnjaci histološki pregledaju tkivo. Kada otkriju onkološke znakove, ljekari pribjegavaju resekciji pankreatoduodenala - postupku koji utječe na tkivo dvanaestopalačnog creva, bilijara ili periopankarea. Ako je histologija čista i nije otkrivena povreda malignog tkiva, glava se izrezuje i uklanjaju se velike ciste koje pritiskaju na pankreasne kanale.
  2. Drenaža pankreasnih kanala. Postupak se sastoji u uvođenju posebnih silikonskih epruveta u ranu uz pomoć kojih je moguće ukloniti tekućinu i gnoj iz zahvaćenog organa. Drenaža s jednim rubom ubacuje se u ranu, a njegova druga ivica spušta se u poseban spremnik za otpad.

Zbog činjenice da su epruvete u rani prilično dugo, potrebno ih je povremeno ispirati antiseptičkim lijekovima.

Takve akcije pomažu u sprečavanju ulaska u ranu infekcije koja nastaje kada cijev dođe u dodir sa zrakom.

Postoperativna drenaža izbjegava smrtne komplikacije. To je zato što postupak otkriva patološku leziju gnojnim curenjem i čisti je.

Kojoj vrsti operacije treba dati prednost - odlučuje samo lekar. Ovdje brata uzima u obzir opće stanje ljudskog zdravlja i intenzitet patologije.

U arsenalu moderne medicine postoje mnoge endoskopske tehnike koje je prikladno primijeniti kod snažnog uvećanja žlijezde, cijeđenja kanala i manifestacije opstruktivne žutice. Uz to, strogost papilarnih rezova i stenoza može se pripisati indikacijama.

Značajke tradicionalne medicine

Pored ovih mogućnosti liječenja, ljekari mogu preporučiti upotrebu sredstava od ljudi. To uključuje decokcije ljekovitog bilja, razne tinkture i infuziju ljekovitog bilja.

Decokcije kamilice i nevena, koje se razlikuju u antibakterijskim i protuupalnim učincima, imaju ljekovito djelovanje.

Pozitivne povratne informacije zaslužuju i alkoholna tinktura borovnice.

Da biste ga skuhali, trebate imati pri ruci 20 grama ove sirovine, preliti je sa 200 mililitara alkohola i ostaviti da se kuha 2 tjedna.

Uzmite takvu tinkturu u takvoj dozi kako je propisao vaš ljekar.

Moguće je izbaciti sve toksine iz tijela i normalizirati rad gušterače uz pomoć decokcija i kiselih lukova napravljenih na bazi zobi.

Razmatrana sredstva treba piti oko 40 dana, nakon konsultacija sa stručnjakom.

Komplikacije pseudotumorskog pankreatitisa

Patologija koja se razmatra, bez odgovarajućeg liječenja, može izazvati neugodne i opasne komplikacije. Trebali biste ih detaljnije proučiti:

  1. Peritonitis
  2. Žutica
  3. Krvni ugrušci u venama.
  4. Cistične novotvorine.
  5. Unutrašnje krvarenje.
  6. Maligna bolest.

Ako se patologija dijagnosticira pravodobno i pruži se pravilna terapija, tada se ovi problemi mogu izbjeći tako što će se pacijentu olakšati teška nelagoda.

Prevencija patološkog stanja

Postoji nekoliko osnovnih preventivnih mera koje će pomoći u sprečavanju pseudotumorskog oblika pankreatitisa. Oni su kako slijedi:

  1. Odbijanje postojećih loših navika: pušenje, alkohol, droga.
  2. Pregledajte svoju prehranu.
  3. Aktivni stil života i svakodnevni fizički odgoj.
  4. Pravovremeno lečenje žarišta infekcije: karijes, otitisni medij i sinusitis.
  5. Prolazak godišnje rutinske inspekcije.

Ljekari kažu da ova vrsta pankreatitisa daje vrlo povoljnu prognozu za lijek. Patologija se rijetko pogoršava, razvija se prilično sporo.

Ali ovdje treba napomenuti da endokrina insuficijencija može dovesti do nefropatije i angiopatije.

Najvažnije je adekvatno reagirati na reakciju vlastitog tijela, a ne zanemariti uznemirujuće simptome i na vrijeme potražiti medicinsku pomoć.

Sve o pseudotumorskom pankreatitisu - spor uništavač pankreasa

Pseudotumorni pankreatitis - šta je to? Takozvane upalne bolesti gušterače (u daljnjem tekstu gušterača), jedan od morfoloških oblika hronične upale gušterače. Organ raste u veličini, okolno tkivo je komprimirano. Glavni klinički znakovi su bol, opstruktivna žutica, hormonalni poremećaji, dispepsija.

Šta je patologija?

Pseudotumorni pankreatitis je morfološki oblik hroničnog upalnog procesa u pankreasu. Nije izoliran u poseban nozološki oblik. Primjećuju se hipertrofija parenhima i fibroza.

Fibroza je zamjena tkiva organa zdravog funkcioniranja vezivnim tkivom. Zamijenjeni dijelovi organa nisu u stanju normalno obavljati svoju funkciju jer su, grubo rečeno, ožiljci. To se događa u slučajevima kada tijelo treba izolirati žarište upale od pogođenih tkiva i sistemskog protoka krvi.

Ovaj oblik pankreatitisa karakterizira značajno lokalno povećanje veličine jednog od odjeljaka gušterače. Česta pojava je stvaranje lokalnih plombi, pa se provodi diferencijalna dijagnoza s onkopatologijom.

Mnogi pacijenti s pseudotumoroznim oblikom upale imaju žučnu bolest, portalnu hipertenziju, a također sustavno zlostavljaju alkohol.

Iako je raspon razloga za razvoj pankreatitisa širok (od cističnih formacija do infekcija i parazitskih lezija), u 90% slučajeva bolest izaziva bilijarne patologije i sistematsku zlouporabu alkohola. Bilijarni poremećaji uključuju kolelitijazu (u daljnjem tekstu - kolelitijaza) i druge patologije jetre i žučnih puteva.

Ponekad uzrok pseudotumorskog oblika pankreatitisa postaje uporaba određenih lijekova, širenje upalnog procesa iz žučnog mjehura preko limfnog sustava, kao i prisutnost istodobnih funkcionalnih i organskih patologija.

Uzroci pseudotumorskog pankreatitisa

Iako je raspon razloga za razvoj pankreatitisa širok (od cističnih formacija do infekcija i parazitskih lezija), u 90% slučajeva bolest izaziva bilijarne patologije i sistematsku zlouporabu alkohola. Bilijarni poremećaji uključuju kolelitijazu (u daljnjem tekstu - kolelitijaza) i druge patologije jetre i žučnih puteva.

Ponekad uzrok pseudotumorskog oblika pankreatitisa postaje uporaba određenih lijekova, širenje upalnog procesa iz žučnog mjehura preko limfnog sustava, kao i prisutnost istodobnih funkcionalnih i organskih patologija.

ZhKB u 50% slučajeva je uzrok bilijarno ovisnih oblika pseudotumornog pankreatitisa. Dijagnosticira se uglavnom kod žena, a vjerojatnost bolesti ovisi o trajanju osnovne bolesti kao i o veličini, sastavu, lokaciji kalkula.

Razvoj oblika pseudotumorskog pankreatitisa ovisnog o lijekovima događa se zbog dugotrajne upotrebe paracetamola, estrogena i drugih lijekova.

Vjerojatnost za kroničnost bolesti povećava se među ljubiteljima alkohola i pušenja.

Detaljno ćemo ispitati što je pseudotumorna vrsta pankreatitisa i zašto bolest počinje. Opisana bolest se ne javlja bez razloga, ona postaje rezultat niza patologija, koje uključuju:

  1. Hronični oblik pankreatitisa.
  2. Žučna kesica.
  3. Neke zarazne bolesti.
  4. Autoimune bolesti.
  5. Mehaničke povrede gušterače.
  6. Tumori i ciste na pankreasu.

U većini slučajeva razvoj bolesti je uzrokovan nedostatkom liječenja hroničnog pankreatitisa, nepoštivanjem propisane prehrane i posebno lošim navikama - pušenjem i alkoholom. Manifestirani faktor se manifestuje.

Vjeruje se da su rizični muškarci srednje dobi koji konzumiraju velike količine alkohola.

Više od polovine slučajeva je uzrokovano dugotrajnom zloupotrebom alkohola i prisutnošću patologije jetre ili žučnih kanala. Istovremeno, pušenje pogoršava štetne procese, ubrzavajući njihov razvoj.

Poznati su i slučajevi kada se bolest pojavi usljed unosa niza lijekova koji narušavaju rad gastrointestinalnog trakta.

Prema statističkim podacima, više od polovine slučajeva akutnog pankreatitisa provocirano je dugotrajnom zlouporabom alkoholnih pića. Kod nekih bolesnika sa istodobnim gastrointestinalnim patologijama i bez pravovremenog liječenja bolest može brzo prerasti u kronični oblik. Neke studije potvrđuju učinak pušenja na povećanje rizika od kroničnog procesa.

Pseudotumorni oblik hroničnog pankreatitisa vrlo često se javlja na pozadini patologija jetre, žučnog mjehura i bilijarnog trakta. Kršenje odljeva žuči stvara uvjete za nastanak i napredovanje upale, čija vjerovatnoća izravno ovisi o trajanju osnovne bolesti, veličini i lokalizaciji kalkula u kanalima.

U nekim slučajevima se ostvaruje limfogeni put upalnog oštećenja parenhima žlijezde. Kod ljudi s parazitskom invazijom, žarišta hronične infekcije, s holecistitisom, infekcija preko limfnih žila i čvorova ulazi u glavu i provocira početak patologije.

Uzimanje određenih lijekova može takođe dovesti do pankreatitisa. Produljena upotreba acetaminofena i estrogena doprinosi zadebljanju i stagnaciji žuči.

Oblik pseudotumora dobio je ime zbog sličnosti morfologije zahvaćene žlijezde sa tumorskim neoplazmama. Pored hipertrofije parenhima, javlja se i upala koja dugotrajnim tokom dolazi do rasta grubih vezivnih tkiva i fibroze. Takva promjena strukture tkiva dovodi do začepljenja pankreasnih kanala i stagnacije tajne.

Hronično trovanje etanolom, negativni učinci lijekovima i intoksikacije na pozadini aktivnog života bakterijama koje pokreću upalu, dovodi do zadebljanja soka pankreasa zbog povećanja frakcije proteina u njegovom sastavu. Pod utjecajem negativnih faktora taloži se talog kalcijumovog karbonata.

Prekomjerno istezanje kanalica dovodi do pojave cističnih izbočenja. Prekid cirkulacije krvi u tkivima pokreće pokretanje vlaknaste degeneracije organa, što znači prelazak bolesti u hronični stadij.

Uz to, gladovanje ćelije kisikom aktivira oksidativne reakcije slobodnih radikala. Radikali oštećuju lipidne membrane ćelija i u velikoj mjeri narušavaju rad žlijezde.

Glavni uzroci koji dovode do proliferacije tkiva pankreasa su prateće bolesti hepatobilijarnog sistema (hepatitis, holecistitis, holelitijaza, bilijarska diskinezija) i zloupotreba alkohola.

Etiologija pseudotumorskog pankreatitisa

Upalni procesi u žlijezdi dovode do sužavanja njenog glavnog kanala i opstrukcije drenaže enzima i soka iz gušterače. U teškom obliku bolesti blokira se glavni kanal, uslijed čega pankreasni sok i enzimi probavljaju i razgrađuju samu žlijezdu.

Simptomi i znakovi bolesti

Opisani oblik pankreatitisa prati niz znakova koji ukazuju na patološke procese koji se odvijaju u pankreasu i drugim međusobno povezanim organima. Pacijenti imaju simptome karakteristične za rak. Navodimo moguće znakove pseudotumorskog pankreatitisa.

  1. Pacijenti imaju jake bolove u pojasu koji nastaju nakon konzumiranja začinjene, masne hrane ili alkohola, pojačavaju se noću.
  2. Pacijenti osjećaju mučninu, ponavlja se povraćanje, donoseći osjećaj olakšanja.
  3. Veličina trbuha povećava se zbog pojave neoplazmi i rasta gušterače u volumenu.
  4. Primjećuju se stalni poremećaji stolice (zatvor je zamijenjen proljevom).
  5. Koža pacijenta i bjelinu očiju poprimaju žuti ton (ukazuje na razvoj opstruktivne žutice).
  6. Čestice hrane se nalaze u izmetu, što ukazuje na nedostatak probave.
  7. Pacijenti osjećaju oštar gubitak težine, pogoršanje općeg stanja.
  8. Na recepciji tokom palpacije ljekar primjećuje pečat u predjelu glave gušterače.

Najčešći znakovi pseudotumorskog pankreatitisa su jaki bolovi u pojasu i nagli gubitak težine.

Zbog kompresije bilijarnog trakta uvećanom glavom razvija se klinička slika insuficijencije egzokrinih žlijezda. Paralelno s tim, patološki proces može se proširiti na otočiće Langerhans i uzrokovati kršenje endokrine funkcije. Općenito, pojavljuju se sljedeći simptomi:

  • stalna bol u epigastričnoj regiji i u desnom hipohondrijumu, koji ponekad ima pojas i pojačava se nakon unosa masne hrane, kao i uveče i noću,
  • poremećaji stolice, zatvor ili proliv,
  • promjene boje izmeta,
  • oštar i značajan gubitak tjelesne težine u kratkom periodu,
  • pojava mučnine, povraćanja,
  • požutenje kože, sluznica, posebno sclera,
  • u laboratorijskim testovima može se otkriti smanjenje nivoa inzulina i, posljedično, povećanje koncentracije glukoze u krvi.

Simptomi i dijagnoza bolesti

U početnim fazama simptomi bolesti se brišu. Kako se pojačava insuficijencija endo- i egzokrine pankreasa, razvija se:

  • opstruktivna žutica
  • bol u epigastriju, čija priroda i intenzitet variraju,
  • manifestacije endokrine insuficijencije - oslabljena tolerancija na glukozu i posljedični razvoj nefropatije, ketoacidoze,
  • manifestacije egzokrine insuficijencije - dispeptični poremećaji: probava, mučnina i povraćanje, proliv.

Sa pseudotumornim oblikom, bol u epigastričnoj regiji javlja se samo kod jedne trećine pacijenata, iako je za ostale oblike pankreatitisa sindrom boli patognomoničan.

Glavni znakovi patologije su:

  • slabost
  • umor,
  • nesanica
  • razdražljivost
  • redovna i dugotrajna bol
  • poremećaji u radu dispeptičkog sistema,
  • mučnina
  • povraćanje
  • smanjen apetit
  • nagli pad telesne težine,
  • blijedost, žutost kože.

Ovaj oblik pankreatitisa karakteriše spor razvoj. Ponekad proces može trajati više od 10 godina. Točna dijagnoza je teška jer su simptomi bolesti slični manifestacijama drugih bolesti, a značajne promjene u strukturi i izgledu gušterače nisu odmah uočljive.

Tu patologiju mogu posumnjati takve promjene kao što su:

  • prisutnost neravnomernog rasta gušterače (otkrivena palpacijom),
  • uvećanje glave organa,
  • kršenja u egzokrinoj funkcionalnosti gušterače.

Nemoguće je sami primijetiti ove značajke, jer za to su potrebna znanja ili posebni dijagnostički postupci.

Manifestacije bolesti povezane su sa akutnim nedostatkom enzima gušterače, endokrinim poremećajima, kompresijom bilijarnog trakta. Među simptomima bolesti pacijenti bilježe izraženi sindrom boli.

U samom početku patološkog procesa nema karakterističnih znakova bolesti, malo kasnije pacijent ima simptome opstruktivne žutice, tragove neprištićene hrane u izmetu, mučninu i povraćanje, proliv, naizmjenično uz zatvor, smanjenje otpornosti na glukozu.

Pored toga, ljekari preporučuju da obratite pažnju na senzacije nakon uzimanja alkohola ili jedenja masne hrane, a problemi s gušteračom se često javljaju bolovi.

Ostali simptomi su:

  1. gubitak kilograma bez vidljivog razloga
  2. uvećanje organa
  3. zbijena glava žlezde.

Upala zahvaća glavu gušterače, sužavanje pankreasnog kanala, stagnacija soka, prelivanje organa i porast pritiska u njemu.Kako bolest napreduje dolazi do samoistraživanja tkiva žlijezde, javlja se na pozadini akutne boli.

U mehanizmu razvoja žutice, glavna uloga dodijeljena je povećanju glave organa, koji komprimira žučni kanal. Kao rezultat toga, nakupljanje žuči ne može izaći u dvanaesnik, pritisak se povećava, žuč počinje prodirati u krv.

Pseudotumorni pankreatitis karakteriše akutni sindrom boli. Posebno u predjelu pupka i ispod rebara. Svaki drugi pacijent ima problema sa probavnim traktom (proljev i zatvor, uglavnom se izmjenjuju). Često, naspram opšte pozadine, osjeća se mučnina, u rijetkim slučajevima povraćanje.

S produljenim tijekom bolesti tjelesna težina brzo opada zbog nedostatka hranjivih sastojaka u tijelu, požutelja kože, pogoršanja stanja kose i noktiju. U izmetu možete primjetiti čestice hrane koje tijelo nije probavilo.

Neki pacijenti razviju šećernu bolest na pozadini ovog oblika patologije.

Dijagnoza pseudotumorskog pankreatitisa provodi se sveobuhvatnim pregledom. Ultrazvučni pregled pokazat će uvećanu gušteraču i tumor u glavi. Analizom urina otkriće se porast amilaze i prisustvo bilirubina. Test krvi - povećanje količine amilaze, bijelih krvnih zrnaca, tripsina, bilirubina, kao i ubrzanje ESR-a.

Pankreatografija će odrediti začepljenje glavnog kanala žlijezde. Endoskopski pregled pružit će priliku za ispitivanje glavnog otvora žlijezde i žučnih kanala i identificiranje njihovog širenja ili kontrakcije. Rendgenskom analizom utvrdit će se prisutnost kalcifikacija i gomoljaste površine žlijezde, njezine povećane veličine.

Narodne metode

Narodni lijekovi su prilično popularni. Trebalo bi im pribegavati samo nakon konsultacija sa lekarom. Kod pankreatitisa koriste se biljni pripravci i dekocije.

Brezovi pupoljci, korijen šipka, badem i kopriva pomiješani su u jednakim dijelovima. Možete dodati neven i luk. Nekoliko kašika mješavine prelije se s 0,5 litara ključale vode i ostavi se da diže dan. Dekocija od 50-100 ml uzima se prije jela.

Značajke napajanja

Za složeni tretman ljekari preporučuju prilagođavanje prehrane. Prednost imaju proteinski proizvodi i razne žitarice. Isključuje prženu, masnu i začinjenu hranu, slatke sode, jaku kafu i čaj. Dopuštena je samo mineralna voda sa malim udjelom soli. U periodu pogoršanja često morate potpuno odbiti hranu. Za unos hranljivih sastojaka postavljaju se kapljice.

Takva dijeta pomaže da se olakša tijek bolesti i ubrza oporavak.

Uz to, potrebno je uzimati lijekove koji ublažavaju grčeve i nadopunjuju enzime pankreasa. Lekari ih biraju pojedinačno.

Pseudotumorni pankreatitis negativno utječe na gušteraču. Ne može se vratiti čak ni uspešnim hirurškim lečenjem. Potrebno je stalno slijediti dijetu i potpuno odustati od bilo kakvih alkoholnih pića. Također se vrijedi registrirati kod stručnjaka i redovito se podvrgavati pregledima (najmanje 2 puta godišnje). Pravovremeni tretman stomatologa i ENT pomoći će da se spriječi propadanje probavnog trakta.

Obraćati se specijalistima prilikom najmanje manifestacije simptoma radi kompetentnog liječenja pomaže u izbjegavanju komplikacija i produženju remisiju bolesti.

Dijagnoza ove vrste pankreatitisa obično izaziva određene poteškoće. Liječnici moraju isključiti onkološki proces, dubinski ispitati morfologiju i funkciju jetre, žučnih kanala. Mnogi pacijenti s ovom patologijom nisu adekvatno pregledani i tretirani kao bolesnici sa žučnom kamenom bolesti, papilitisom ili smatraju da su simptomi manifestacija alkoholske intoksikacije.

Skup dijagnostičkih mjera predviđa obavezne konsultacije. Tokom razgovora s pacijentom, gastroenterolog može otkriti prisustvo karakterističnih pritužbi kod pacijenta, kao i obaviti pregled i palpaciju trbuha. Otkriva se lokalno bolovanje u području izbočenja glave, pri dubokoj palpaciji povećana veličina organa privlači pažnju.

Za tačniju dijagnozu propisana je dodatna lista studija:

  • biohemijski test krvi,
  • određivanje koncentracije enzima pankreasa,
  • tajin-pankreasimin i bentiraminski test,
  • kolecistografija
  • ezofagogastroduodenoskopija,
  • analiza izmeta i mokraće,
  • Ultrazvuk trbušne šupljine i retroperitonealnog prostora,
  • MRI i CT
  • retrogradna pankreatoholangiografija,
  • biopsija i histološki pregled tkiva žlijezde radi isključivanja tumora.

Važno! Samo potpuni sveobuhvatni pregled može dati potpunu sliku stanja unutrašnjih organa. Izvođenje bilo kakvih dijagnostičkih postupaka izolirano od ostatka, ne omogućava vam da točno postavite dijagnozu i otkrijete da li je to gastritis ili holecistitis, pankreatitis ili rak crijeva.

U pravilu, kod pogoršanja pankreatitisa povećavaju se nivoi tripsina, lipaze i amilaze u krvi.

Gotovo kod svih pacijenata s ovom bolešću oslabljena je tolerancija na glukozu koja se utvrđuje na prazan stomak i nakon opterećenja ugljikohidratima.

Pored toga, ako se sumnja na neoplazmu, određuje se nivo specifičnih tumorskih markera i polipeptida pankreasa.

Ultrazvuk abdomena

Rutinska dijagnostička metoda za abdominalne patologije je ultrazvuk. Daje detaljne podatke o veličini organa, stanju parenhima i velikim kanalima, a također omogućava identifikaciju kamenca.

MRI je najinformativnija metoda za ispitivanje mekih tkiva. Provođenjem ove studije eliminira se prisustvo volumetrijskih formacija s znakovima malignog rasta.

Ako sumnjate na pseudotumorni oblik hroničnog pankreatitisa, važno je provesti diferencijalnu dijagnozu sa pravim tumorom - karcinomom gušterače (adenokarcinomom), koji u 80% slučajeva pogađa glavu organa.

U tu se svrhu obavlja biopsija gušterače histološkim pregledom dobivenih uzoraka tkiva s pogođenog područja. Ako se otkriju atipične (tumorske) stanice, pacijentu se dijagnosticira rak.

Međutim, biopsija raka samo u 56% slučajeva otkriva atipične stanice, a kod 12% pacijenata koji su operirani zbog pseudotumorskog pankreatitisa otkriva se karcinom gušterače (prema njemačkim istraživačima).Stoga se pri postavljanju dijagnoze u sumnjivim slučajevima uzimaju u obzir mnogi kriteriji.

  • Starost je mlađa.
  • Pol - češće su pogođeni muškarci.
  • Zloupotreba alkohola.
  • Anamneza bolesti preko godinu i po dana.
  • Značajan gubitak težine (više od 10 kg).
  • Sindrom boli u trbuhu.
  • Žutica kod više od 20% pacijenata regresivne je prirode, s umjerenim porastom bilirubina.
  • Ultrazvučni i CT skeniranje pokazuju smanjenje ehogenosti glave žlijezde u oko 18% slučajeva.

Kako se liječi pseudotumorni pankreatitis

U periodima pogoršanja potrebna je hospitalizacija u bolnici, na gastroenterološkom odeljenju. Liječenje uključuje:

  1. Otklanjanje uzroka koji je provocirao razvoj bolesti. Ovo može biti na primjer liječenje žučne kamenac.
  2. Dijetalna terapija. Bilo koji oblik pankreatitisa zahtijeva strogu dijetu. Tabela br. 5.
  3. Liječenje lijekovima. Glavni zadatak je kompenzacija egzo- i endokrinih poremećaja. Neizostavni enzimski lijekovi, antacidi, Ca.
  4. Uz diskinetičke manifestacije, poželjno je propisati antikolinergičke lijekove.
  5. Antispazmodici ublažavaju bol.

Ponekad se mogu navesti endoskopske metode, čija indikacija je povećanje veličine dijela organa, što dovodi do cijeđenja žučnog kanala.

Za uklanjanje pseudotumorskog pankreatitisa neophodan je složen efekat koji uključuje razne metode:

  1. Izloženost lekovima. Konzervativno liječenje ne smatra se efikasnim za takvu patologiju. Upotreba lijekova nema potreban učinak, posebno u uznapredovalom stadijumu bolesti. Trebalo bi ga koristiti u početnoj fazi pseudotumorskog pankreatitisa (ako je bolest dijagnosticirana rano). Također, liječenje lijekovima pomaže usporavanju napredovanja patologije. Najčešće se koristi za pripremu za operaciju. Lijekovi slabe simptome, poboljšavaju dobrobit, čineći tijelo lakšim da se podvrgne operaciji. S ovom patologijom, lijekove treba propisati specijalista na temelju karakteristika kliničke slike. Često se koriste lijekovi protiv bolova i lijekovi koji pomažu u normalizaciji gušterače.
  2. Hirurška intervencija. Taj je put od suštinskog značaja za liječenje. Tijekom operacije izrezuju se zarastala tkiva, što osigurava smanjenje pritiska na susjedne organe. Nužno je odmah obaviti histološki pregled ovih tkiva i, ukoliko se otkriju stanice raka, popraviti oštećena područja gušterače. Ako se ne pronađu stanice raka, najveće cistične mase treba ukloniti, a glavicu gušterače obrezati. To će smanjiti pritisak na kanale pankreasa. Hirurgija je najefikasniji tretman, jer poboljšanja dolaze gotovo odmah nakon nje. Veoma je važno popraviti ih uz pomoć terapije lijekovima i narodnih lijekova.
  3. Upotreba narodnih lijekova. Često se koriste alternativne metode liječenja, mada je nemoguće postići rezultate samo uz njihovu pomoć. Ali u kombinaciji s drugim terapijskim metodama vrlo su korisne. Među najpopularnijim narodnim lijekovima mogu se nazvati decokcije ljekovitih biljaka. Pomažu normalizaciji aktivnosti gušterače, ublažavaju bolove, pročišćavaju organizam i smanjuju upalu.
  4. Dijetalna terapija. Dijeta može usporiti brzinu razvoja bolesti. Izbacujući štetne proizvode iz ishrane, moguće je smanjiti opterećenje probavnog trakta. Također, uravnotežena prehrana omogućava vam da nadopunite opskrbu potrebnim elementima u tragovima, jačajući organizam. Uz pogoršanja patologije ponekad se ukazuje gladovanje, koje čisti toksine. Nakon operacije, dijetska terapija pomaže bržem oporavku.

Prilikom organiziranja obroka za takve bolesnike potrebno je isključiti sljedeće proizvode:

Ishrana bi trebala biti oblikovana od mesa i ribe nemasnih sorti (uglavnom u kuhanom obliku), žitarica, obranih mliječnih proizvoda. Povrće i voće prije upotrebe zahtijevaju toplotnu obradu. Kao piće su prikladni voćni napici, voćni napici, biljni čajevi.

Hronični pseudotumorni pankreatitis zahtijeva hitno liječenje provedeno u bolnici. Koristi se složena terapija, čije pojedinačne karakteristike ovise o kliničkoj slici bolesti i pacijentovom stanju.

Prije svega, pacijentima se propisuje posebna dijeta. Sljedeća važna faza je uklanjanje uzroka razvoja bolesti i regulacija sekretornih funkcija gušterače.

Terapijska dijeta

Ako se pseudotumorni pankreatitis dijagnosticira u početnoj fazi, pacijentima se dodjeljuje dijeta br. 5, koja ublažava stanje. U akutnim periodima se prvih dana preporučuje post, tada se štedljiva hrana postepeno uvodi u bolesnikovu prehranu, u malim obrocima. Pridržavanje tablice liječenja je obavezno prije operacije.

  1. Za otklanjanje sindroma boli, pacijentima se propisuju antispazmodici (na primjer, No-shpa, Papaverine).
  2. Obavezni propisani lijekovi koji regulišu proizvodnju enzima (pankreatin, amilaza).
  3. Prema nahođenju liječnika, dodatno se propisuju antibakterijski i drugi lijekovi.

U početnim fazama bolesti konzervativne metode pomoći će u izbjegavanju hirurške intervencije. Ako je potrebna operacija, nakon postupka liječnik propisuje lijekove za poticanje normalnog funkcioniranja gušterače i ublažavanje pacijentovog stanja.

Nažalost, u većini slučajeva lečenje pseudotumorskog pankreatitisa nemoguće je bez operacije za uklanjanje tumora ili zahvaćenog dela gušterače, kao i obnavljanje pankreasnog kanala. Tokom operacije otkrivene ciste se suznu, uzme se deo uklonjenih ćelija kako bi se brzo izvršila histološka analiza. Ako se potvrdi rak, hirurg prilagodi tok operacije.

Takve metode omogućuju ljekarima postizanje stabilne remisije, kako bi se izbjegao razvoj drugih patologija - dijabetes melitusa i žučnih kamenaca. Međutim, operacija ne znači i konačni oporavak. Pacijenti su obavezni slijediti dijetu, uzimati posebne lijekove i posjetiti liječnika.

Patologiju karakterizira valovit kurs, koji često pogoršava stanje i remisiju. Terapija započinje imenovanjem dijabetesne tablice broj 5 prema Pevznerovoj prehrani predviđena je frakcijska prehrana, hrana se kuha na pari, kuhana ili pečena. Zabranjeno je jesti masnu hranu, također prženu, jaku prirodnu kafu, čaj, punomasno mlijeko i svinjetinu.

Liječenje ima za cilj eliminiranje provocirajućih čimbenika, poput alkohola, teških lijekova i pozadine bolesti. Na primjer, ako je bolest povezana sa kolelitijazom, naznačeni su holecistektomija i druge terapijske mjere.

Preporučuje se korekcija lijeka koja se temelji na normalizaciji egzokrine i intracekretorne insuficijencije. U te svrhe potrebno je uzimati enzimske pripravke:

Moguće je smanjiti steatorreju preparatima kalcijuma, uzimati antacide, antiholinergike za uklanjanje diskinezija, Atropine djeluje protiv sindroma boli. Dobar antispazmodski lijek je Gimekromon, Mebeverin.

Uz pogoršanje bolesti, obvezna komponenta bit će antimikrobni lijekovi, koji pomažu u sprečavanju komplikacija bolesti, pogoršavanju simptoma.Kada predloženi režim liječenja ne daje pozitivnu dinamiku bolesti, nastaju oteklina i hipersekrecija, osim toga liječnik preporučuje da se pacijent operiše.

Nakon operacije, pacijenti s pseudotumornim pankreatitisom trebali bi ostati pod stalnim kliničkim nadzorom, posjećivati ​​doktora barem dva puta godišnje. Prikazana je definicija egzokrine funkcije gušterače, periodični ultrazvuk organa.

Pankreatitis bilijarne etiologije

ZhKB u 50% slučajeva je uzrok bilijarno ovisnih oblika pseudotumornog pankreatitisa. Dijagnosticira se uglavnom kod žena, a vjerojatnost bolesti ovisi o trajanju osnovne bolesti kao i o veličini, sastavu, lokaciji kalkula.

Oštećenja u razvoju žučnih kanala također mogu biti štetna. U takvim se situacijama pankreatitis razvija zbog sistematskog unošenja žuči u pankreasni tok.

Etiologija pankreatitisa

Razvoj oblika pseudotumorskog pankreatitisa ovisnog o lijekovima događa se zbog dugotrajne upotrebe paracetamola, estrogena i drugih lijekova.

Vjerojatnost za kroničnost bolesti povećava se među ljubiteljima alkohola i pušenja.

U početnim fazama simptomi bolesti se brišu. Kako se pojačava insuficijencija endo- i egzokrine pankreasa, razvija se:

  • opstruktivna žutica
  • bol u epigastriju, čija priroda i intenzitet variraju,
  • manifestacije endokrine insuficijencije - oslabljena tolerancija na glukozu i posljedični razvoj nefropatije, ketoacidoze,
  • manifestacije egzokrine insuficijencije - dispeptični poremećaji: probava, mučnina i povraćanje, proliv.

Sa pseudotumornim oblikom, bol u epigastričnoj regiji javlja se samo kod jedne trećine pacijenata, iako je za ostale oblike pankreatitisa sindrom boli patognomoničan.

Laboratorijska istraživanja

U laboratorijskim studijama ne postoje uvijek jasni dokazi o oštećenju, posebno u ranim fazama. Promjene su često neznatne, potrebne su detaljne analize. Na šta se posebna pažnja obraća:

  1. Poremećena tolerancija na glukozu Potrebno je utvrditi nivo tumorskih biljega kako bi se isključio rak gušterače.
  2. Tokom razdoblja pogoršanja opće analize krvi (OAC) i opće analize mokraće (OAM), primjećuje se porast amilaze, lipaze i tripsina.
  3. Nivo polipeptida pankreasa - sa upalom opada, uz onkopatologiju raste.

U nekim slučajevima su propisane i druge specificirajuće studije.

Instrumentalna istraživanja

Ultrazvučnom dijagnostikom gušterače otkrivaju se strukturne parenhimske promjene, određuje se stupanj porasta gušterače, utvrđuje činjenica postojanja kalcifikacija.

Da bi se razjasnile promjene i isključio karcinom propisano je snimanje magnetnom rezonancom. Za vizualizaciju kanala i prisustvo promjena, propisana je retrogradna kolangiopankreatografija.

Ponekad se radi angiografija gušterače radi dobivanja dodatnih informacija.

U periodima pogoršanja potrebna je hospitalizacija u bolnici, na gastroenterološkom odeljenju. Liječenje uključuje:

  1. Otklanjanje uzroka koji je provocirao razvoj bolesti. Ovo može biti na primjer liječenje žučne kamenac.
  2. Dijetalna terapija. Bilo koji oblik pankreatitisa zahtijeva strogu dijetu. Tabela br. 5.
  3. Liječenje lijekovima. zadatak je kompenzacija egzo- i endokrinih poremećaja. Neizostavni enzimski lijekovi, antacidi, Ca.
  4. Uz diskinetičke manifestacije, poželjno je propisati antikolinergičke lijekove.
  5. Antispazmodici ublažavaju bol.

Ponekad se mogu navesti endoskopske metode, čija indikacija je povećanje veličine dijela organa, što dovodi do cijeđenja žučnog kanala.

Prognoze su uslovno povoljne. Zaoštravanja su obično retka. Napreduje sporo. Kršenje tolerancije na glukozu rijetko dovodi do komplikacija ako pažljivo razmislite o stanju svog tijela.

Osnova za prevenciju pseudotumorskog pankreatitisa je odbacivanje sustavne upotrebe alkohola, kompetentan odabir lijekova (osobito ako su potencijalno opasni), kao i liječenje drugih bolesti koje doprinose razvoju pankreatitisa.

Rezultati laboratorijske dijagnostike

U krvi se u laboratorijskoj studiji utvrđuje:

  • povećana koncentracija ESR,
  • visoka količina belih krvnih zrnaca,
  • biohemijska ispitivanja pokazuju porast bilirubina, lipaze, tripsina i sijalne kiseline.

Analiza mokraće pokazuje povećanu koncentraciju bilirubina, ali odsutnost urobilina, kao i povećanu količinu alfa-amilaze. Na temelju analize izmeta izvode se zaključci o kršenju probavnih procesa.

MRI pankreasa

MRI dijagnoza je jedan od najinformativnijih načina da se razjasni stanje parenhimskih organa. Kada se provodi MRI ili CT pretraga, dijagnoza se potvrđuje ili se potpuno isključuje razvoj sporog procesa stvaranja karcinoma.

Da bi se vizualiziralo stanje pankreasnih kanala i procijenio stupanj njihovog oštećenja tijekom MRI, provodi se ERCP postupak, a u nekim situacijama može se izvesti i angiografsko istraživanje vaskularnih vlakana gušterače.

Konzervativni tretman

Ova vrsta liječenja nije toliko efikasna u razvoju ove bolesti. Primjena lijekova protiv bolova sa spektrom djelovanja, štrajk glađu tijekom pogoršanja patologije i upotreba sredstava koja normaliziraju sekretornu funkciju žlijezde ne daju potreban učinak i ne doprinose prenošenju bolesti u stadij stabilne remisije.

Iako je provedba ovih mjera nužna kako bi se smirila gušterača malo povoljnija hirurška intervencija.

Hirurgija

Tijekom operacije izrezuju se proširene tkivne strukture gušterače, što pomaže u oslobađanju kompresije iz Wirsung-a i žučnih kanala.

Narezana tkiva pogođenog organa odmah se pregledavaju zbog histologije.

U slučaju kada histološkim pregledom se utvrdi prisustvo ćelija raka, tada, bez prekida operacije, pacijent podvrgava pankreatoduodenalnu eksciziju zahvaćenih tkiva.

Ako nakon histološkog pregleda nije otkriveno prisustvo karcinoma, tada pacijent podvrgava resekciju glave žlijezde i šljakanje najvećih cističnih formacija koje imaju kompresivni učinak na kanale gušterače.

Nakon slične operacije, bolest gotovo odmah prelazi u fazu uporne remisije.

Narodni lijekovi

Za liječenje gušterače često se koriste recepti tradicionalnih iscjelitelja. Vratiti efikasnost pogođenog organa, podržati ga u periodima remisije, pomoći će sredstva poput infuzije i decokcije iz ljekovitog bilja, kao i tinkture i zobene pahuljice koji ne samo da normaliziraju žlijezdu, već i očiste cijelo tijelo od štetnih toksina i toksina.

Jedno od najefikasnijih sredstava je dekocija na bazi kalendule i kamilice koja ima protivupalna i antibakterijska svojstva. Prije upotrebe bilo kojeg sredstva od tradicionalnih iscjelitelja, potrebno je konzultirati se s liječnikom.

Dijeta i prevencija

Za dijetalnu terapiju propisana je usklađenost s prehranom u tablici br. 5 koja predviđa isključenje sljedećih namirnica:

  • jaki napici od čaja i kafe, kao i alkohol,
  • pekarskih i slastičarskih delicija,
  • masna hrana
  • kupus i mahunarke,
  • voćne kulture s izraženim kiselkastim ukusom.

  • termički obrađeni povrtlarski i voćni usjevi,
  • ne masne sorte mesa i ribe kuhane,
  • supe od pire
  • nemasni fermentirani mliječni proizvodi,
  • tjestenina i žitarice,
  • kompot, voćna pića, napici od biljnog čaja.

Dijetalna prehrana treba biti za pacijenta grandiozna promjena cijelog načina života, koju mora poštivati ​​tokom cijelog narednog razdoblja života. Samo na taj način može se računati na stabilnu remisiju patologije.

Potpuno odbacivanje loših navika u obliku konzumiranja alkohola i pušenja postat će pouzdana preventivna mjera protiv razvoja recidiva i pogoršanja bolesti.

Prognoza za izlečenje i komplikacije bolesti

Terapijski tretman patologije uglavnom ima povoljnu prognozu, ali uprkos tome procesu uklanjanja same patologije mora se pristupiti s punom odgovornošću i moraju se poštovati sve propisi liječnika. Inače, dalji razvoj anamneze može izazvati sljedeće vrste komplikacija:

  • žutica
  • peritonitis
  • tromboza vena,
  • povećani intenzitet cističnih lezija,
  • unutrašnje krvarenje
  • malignost.

Također, zanemareni oblik pseudotumorskog pankreatitisa može uzrokovati razvoj dijabetesa.

Uzroci pseudotumorskog pankreatitisa

Glavni čimbenici koji provociraju razvoj pseudotumorskog pankreatitisa su dugotrajna zloupotreba alkohola i bilijarne patologije (žučna kamenaca i druge bolesti jetre i žučnih kanala) - više od 80% svih slučajeva uzrokovano je tim razlozima.

Rjeđe pseudotumorni pankreatitis postaje posljedica uzimanja određenih lijekova, drugih somatskih bolesti. Smatra se da se pseudotumorni pankreatitis alkoholne etiologije razvija nakon akutnog procesa u samo 10% slučajeva, dok se epizode pogoršanja pankreatitisa mnogo češće dijagnosticiraju na pozadini dugotrajne kronične upale.

Dokazano je da se vjerojatnost za hroničnost značajno povećava kod pušača.

U oko polovini slučajeva, bilijarni pseudotumorni pankreatitis (bilijarni pankreatitis) posljedica je žučne bolesti, češće je ovaj oblik patologije registriran kod žena, rizik od njegovog razvoja određuje se trajanjem osnovne bolesti i lokalizacijom kalkula.

Etiološki faktori bilijarnog pankreatitisa obuhvaćaju i urođene anomalije žučnog trakta, bolesti vater-papile i zajedničkog žučnog kanala. Patogeneza pankreatitisa u ovom slučaju karakterizira konstantan refluks agresivnog žuči u kanal pankreasa.

Važan mehanizam je i limfogena lezija tkiva gušterače, uglavnom glave gušterače, u kojem se upalni proces iz žučnog mjehura širi duž lanca limfnih čvorova.

Ljekoviti pseudotumorni pankreatitis razvija se uz dugotrajnu upotrebu acetaminofena, estrogena i drugih lijekova. Također, hronični pankreatitis s hipertrofijom parenhima može imati nasljednu etiologiju: ovaj oblik karakterizira sistematsko napredovanje, porast zatajenja endokrinog i egzokrinog organa i visoki rizik od maligniteta.

Klinička slika pseudotumorskog pankreatitisa karakterizira prevladavanje simptoma kompresije žučnih kanala sa uvećanom glavom gušterače, znakovima endokrine insuficijencije, kao i dispeptičkim i sindromima boli.Često je ovaj oblik bolesti prvenstveno hronični i može biti asimptomatski u početnim fazama.

Prva manifestacija obično postaje opstruktivna žutica. Karakteristični su i bolovi u gornjem dijelu trbuha različitog intenziteta, koji već duže vrijeme mogu biti jedina bolest pacijenta.

Nešto kasnije, pridružuju se endokrina (niska tolerancija na ugljikohidrate s relativno rijetkim slučajevima ketoacidoze, nefropatije) i egzokrinska insuficijencija (dispeptički sindrom i steatoreja).

Uprkos činjenici da je bol patognomoničan za pankreatitis, s pseudotumorskim oblikom on se javlja samo kod 30-40% bolesnika.

Bol je često lokalizirana u epigastriju i desnom hipohondriju, javlja se nakon teškog obroka, posebno masnog, traje dva do tri sata.

Dispeptičke pritužbe uključuju mučninu, povraćanje i smanjenje tjelesne težine i proljev povezane sa nedostatkom enzima i oštećenom probavnom probavom.

Dijagnoza pseudotumorskog pankreatitisa

Dijagnoza pseudotumorskog pankreatitisa temelji se na analizi kliničke slike i isključenju drugih bolesti gušterače i susjednih organa, što može izazvati slične simptome, posebno karcinom glave pankreasa.

Konsultacija s gastroenterologom otkriva neke tipične znakove: budući da je karakteristična karakteristika pseudotumorskog pankreatitisa uvećani organ, u većini slučajeva glava gušterače može se palpirati kroz prednji trbušni zid.

Kod nekih bolesnika lokalna bol se otkriva prilikom palpacije gušterače.

U laboratorijskim testovima ne postoje jasni znakovi bolesti: može doći do blagog povećanja razine tripsina, lipaze, amilaze u krvi i urinu tijekom egzacerbacije ili tijekom epizode boli. Više od 90% bolesnika s pseudotumornim pankreatitisom ima oslabljenu glukoznu toleranciju, što se utvrđuje testovima krvi na gladu i nakon punjenja šećerom.

Svi pacijenti sa sumnjom na ovu patologiju procjenjuju se tumorskim markerima (CA 19-9, CA 125, embrionalni antigen raka), koji eliminira karcinom gušterače. U istu svrhu određuje se nivo polipeptida gušterače, koji se smanjuje tijekom upalnog procesa, a povećava tokom maligne neoplazme.

Izuzetno informativna metoda za dijagnozu pseudotumorskog pankreatitisa - ultrazvuk gušterače. Ova studija omogućava vam da utvrdite stepen uvećanja organa, karakteristične promjene u parenhimu i kanalima, prisustvo ili odsustvo kalcifikacija.

Da bi se razjasnile promjene i isključio sporo rastući karcinom, provodi se računalna tomografija ili MRI gušterače. Da bi se vizualizirao glavni kanal pankreasa i razjasnila priroda promjena u njemu, provodi se ERCP.

U nekim slučajevima, da bi se razjasnila dijagnoza, potrebna je angiografija posuda pankreasa (selektivna celijakografija).

Liječenje bolesnika s provjerenom dijagnozom pseudotumornog pankreatitisa tijekom pogoršanja provodi se na odjelu gastroenterologije. Dijetalna terapija uključuje stol za sastanke broj 5. Najvažnija uloga u terapiji daje se etiotropnom pravcu - uklanjanju uzroka bolesti (na primjer, kolecistektomija sa kolelitijazom, uklanjanje papilostenoze i druge mjere).

Glavni cilj liječenja lijekom je korekcija egzokrine i intrasekretorne insuficijencije gušterače. Propisani su enzimski pripravci - pankreatin u kombinaciji sa lipazom ili solisimom. Nedovoljno lučenje bikarbonata nadoknađuje se upotrebom antacida koji, u kombinaciji sa preparatima kalcijuma, smanjuju i steatorreju.

Za smanjivanje diskinetskih pojava aparata za sfinktere propisani su holinolitici. Sindrom boli zaustavlja se uzimanjem atropina, antispazmodika.

Gimekromon, mebeverin, ima dobar antispazmodijski efekat na Oddijev sfinkter. U razdoblju egzacerbacija, osnovna terapija uključuje i antibakterijske lijekove.

U slučaju neučinkovite terapije lijekovima edema žlijezde i hipersekrecije enzima, primjenjuju se regionalna zračna terapija i lokalna hipotermija.

U liječenju pseudotumorskog pankreatitisa endoskopske metode su visoko efikasne. Indikacije za takve intervencije su povećanje glave gušterače sa stiskanjem zajedničkog žučnog kanala i opstruktivne žutice, kao i papilostenoza, strogosti prepilarnog odjela. U takvim se slučajevima papilosfinkterotomija izvodi kako bi se dekomprimirala sustav kanala.

Pseudotumorni pankreatitis: uzroci, simptomi

Provocirajući faktori u razvoju ove bolesti su patologije hepatobilijarnog sistema (na primjer, holelitijaza) i produženi unos alkohola. Mnogo rjeđe - uzimanje lijekova i drugih somatskih bolesti. Najčešće, pseudotumorni pankreatitis posljedica je hroničnog upalnog procesa u tkivima gušterače i mnogo rjeđe (oko 10% slučajeva) otkriva se nakon akutne upale.

Češće se bilježi razvoj simptoma na pozadini kolelitijaze. Međutim, ne samo da može postati provocirajući faktor, ovdje su od velike važnosti malformacije bilijarnog sustava, bolesti žučnog kanala ili Vaterove papile. U tim se slučajevima upala razvija kao rezultat stalnog refluksa žuči u kanal pankreasa.

Jedan od načina razvoja pseudotumorskog pankreatitisa može biti limfogeno oštećenje gušterače (obično područje glave žlijezde), kada se upalni proces širi iz žučnog mjehura kroz limfnu mrežu čvorova i krvnih žila.

U retkijim slučajevima, pseudotumorski oblik hroničnog pankreatitisa može se pojaviti na pozadini produžene upotrebe estrogena, acetaminofena i drugih lijekova ili može biti nasljedan. Štoviše, nasljednom etiologijom bolest aktivno napreduje, vjerojatnost nastanka maligniteta (maligniteta) raste, a zastoj žlijezde brzo raste.

Kliničke manifestacije

Simptomi ovog oblika pankreatitisa povezani su sa kompresijom žučnog trakta, endokrinom insuficijencijom i nedostatkom enzima pankreasa koji su uključeni u probavu. Pored toga, među kliničkim manifestacijama postoje i simptomi tumora i jaka bol. Početna faza pseudotumoroznog oblika može biti asimptomatska.

Ali najčešće pacijenti imaju sledeće simptome bolesti:

  • opstruktivna žutica
  • bol u pojasu koji nastaje nakon jela začinjene ili masne hrane, bilo kojeg alkohola ili prejedanja,

  • neprebavljena hrana u izmetu,
  • mučnina praćena povraćanjem, što donosi olakšanje,
  • Masna stolica (steatoreja),
  • proliv koji se naizmenično zatvori,
  • smanjena tolerancija na glukozu,
  • bezrazložno mršavljenje
  • na palpaciji - zbijena glava gušterače,
  • povećanje žlezde.

Mehanizmi pojave glavnih simptoma

S opisanom bolešću dolazi do povećanja gušterače, što je povezano s pojavom cista (hronični pseudotumorni pankreatitis, cista gušterače), razvojem lipomatoze i autoimunih lezija.

Upalni proces, u pravilu, utječe na glavu gušterače - izlazno mjesto glavnog pankreasnog kanala. Kao rezultat toga, ovo se sužava i sok pankreasa stagnira u organu. Kao rezultat toga, kanal se preliva, a pritisak u njemu raste.Enzimi sadržani u soku počinju probavljati tkivo gušterače, što izaziva pojavu jakih bolova, što je često praćeno pseudotumornim oblikom pankreatitisa.

Autoimuni procesi kao uzrok razvoja patologije

S kršenjima autoimunih procesa najčešće se opažaju patološke promjene u srednjim i velikim interlobularnim kanalima. Upalni procesi koji se brzo razvijaju dovode do infiltracije ovih kanala, ispunjavajući tako kanale rastućim epitelijskim tkivom. Obično imaju zvjezdanu strukturu.

Kada se proces širi u žilama, žlijezdno tkivo koje obavlja funkciju zaštite gubi svoja zaštitna svojstva. Glava žlezde je povećana. Neoplazma komprimira dvanaesnik, što može dovesti do holecistitisa. U naprednim slučajevima moguća su kršenja jetre.

Bilijarna patologija, kao jedan od uzroka bolesti

Prisutnost kolelitijaze jetre i žučnih puteva jedan je od glavnih uzroka nastanka pseudotumornog pankreatitisa. Bilijarni pankreatitis, kao što pokazuje statistika, najčešće se dijagnosticira kod žena. Tok bolesti i njene posljedice ovise o lokalizaciji kalkula. Glavni uzroci koji dovode do bilijarnog pankreatitisa su urođene anomalije žučnog trakta, patološke promjene u vater-papilama i holedohusu.

Bile, koja je po svojoj prirodi agresivna, stalno se baca u sok pankreasa. Zahvaćeni su limfni čvorovi tkiva pankreasa, posebno u području glave pankreasa.

Bez obzira na uzroke bolesti, glavni faktor koji dovodi do pojave pečata u gušterači je neblagovremena posjeta liječniku. Već u ranim fazama pankreatitisa ili prisustva kamenca, ove promjene u tijelu se ne mogu previdjeti. Štaviše, neoplazma se ne pojavljuje za kratko vreme. Razmotrite glavne simptome bolesti, što bi trebao biti dobar razlog za odlazak liječniku.

Kod pseudotumorskog pankreatitisa zbog povećane glave pankreasa osjeća se kompresija. Žučni kanali se komprimiraju. Međutim, ova simptomatologija se manifestuje već u kasnim fazama bolesti. U početnim fazama bolest može biti asimptomatska.

Nakon toga možete primijetiti takve pojave kao što su:

  • opstruktivna žutica
  • značajne bolove u gornjem dijelu trbuha, u hipohondrijumu. Najčešće nakon jela, posebno kada jedete masnu hranu,
  • endokrine promjene u tijelu (moguća nefropatija, ketoacidoza, smanjena tolerancija na ugljikohidrate),
  • nagli pad tjelesne težine zbog nedostatka apetita,
  • mučnina, povraćanje,
  • proliv, usled kršenja probavnih procesa,
  • palpacijom od strane stručnjaka, možete otkriti povećanje organa i glave žlijezde,
  • pacijentovo se psihoemocionalno stanje takođe menja zbog slabosti, umora i nesanice.

Opstruktivna žutica

U mehanizmu razvoja ovog simptoma dominantnu ulogu igra povećana glava žlijezde, koja sažima zajednički žučni kanal (žučni kanal). Kao rezultat toga, žuč formirana u jetri ne može ući u dvanaesnik, zbog čega pritisak u kanalu raste, a žuč postepeno ulazi u krvotok.

Glavne pritužbe na opstruktivnu žuticu su: obojeni izmet, jak svrbež, taman urin i žutost sklera i kože.

Kako saznati pseudotumorni pankreatitis ili rak kod pacijenta

Opisana dijagnoza podrazumijeva da su uzete u obzir sve pritužbe i kliničke manifestacije bolesti, a ostale bolesti su isključene, ne samo gušterača (na primjer, rak), već i susjedni organi sa sličnim simptomima. Za to su obavezni sledeći:

  • Konsultacije gastroenterologa.
  • Prikupljanje anamneze i pritužbi (prethodni pankreatitis, kolelitijaza, lijekovi, pritužbe na bolove u desnom hipohondriju i epigastričnoj regiji i druge).
  • Pregled pacijenta s palpacijom (moguće je denzifikacija i nježnost u pankreasu).
  • Krvni testovi. Ovaj oblik pankreatitisa karakterizira lagani porast razine tripsina, amilaze i lipaze, oslabljena tolerancija na glukozu.
  • Određivanje nivoa tumorskih markera i nivoa polipeptida pankreasa (da bi se isključio rak). S povećanjem količine embrionalnog antigena raka, CA 125, CA 19-9, pankreasnim polipeptidom, dijagnoza tumora se potvrđuje, a smanjenjem navedenih tvari dolazi do zaključka da postoji upalni proces, što potvrđuje dijagnozu pseudotumorni pankreatitis.
  • Ultrazvučni gušterača (prisutnost hipertrofije, promene u strukturi kanala i žlezdenog tkiva, odsustvo / prisustvo kalcifikacija).
  • CT ili MRI (za isključenje malignih novotvorina).
  • ERCP. Metoda za vizualizaciju promjena u kanalu pankreasa.
  • Selektivna celijakografija (određivanje stanja žila pankreasa).

Pseudotumorni pankreatitis, čije se liječenje tijekom razdoblja pogoršanja provodi u gastoenterologiji, karakterizira valovit tijek (to je, naizmjenična remisija i pogoršanja).

Terapija ove patologije uključuje imenovanje štedljive prehrane (tablica br. 5). Dozvoljeni su česti obroci (pet do šest puta dnevno), ali u malim obrocima. Načini kuhanja: kuhanje i pečenje, rjeđe - pirjanje. Masna, pržena hrana, kajgana, jak čaj, kava zabranjeni su, količina mesa (posebno svinjetine) i mlijeka strogo je ograničena.

Glavni fokus terapije je etiotropni tretman, odnosno eliminacija provocirajućih faktora (unos alkohola, droga) i razloga koji su uzrokovali ovo stanje. Na primjer, kod kolelitijaze - holecistektomije i tako dalje.

Liječenje lijekovima treba biti usmjereno na ispravljanje insuficijencije intra i eksokrinih žlijezda. Da biste to učinili, propisajte enzimske pripravke: pankreatin u kombinaciji sa Solizim ili Lipase. Antacidi i preparati s kalcijem koriste se za smanjenje steatorreje.

Da bi se smanjila diskinezija, propisani su antikolinergičari. Za ublažavanje jakog sindroma boli koriste se antispazmodici ili Atropin. Kao efikasan antispazmodik za Odfijev sfinkter koriste Mebeverin ili Gimekromon. U razdoblju pogoršanja, u liječenje su uključeni antibakterijski lijekovi. Ako terapija lijekovima ne smanjuje oticanje žlijezde i hipersekreciju, tada je propisana lokalna hipertermija (lokalna) ili regionalna izloženost zračenju.

Pored gore navedenih metoda liječenja, vrlo često se s pseudotumorskim pankreatitisom izvode endoskopske operacije (na primjer, papilosfinkterotomija) usmjerene na dekompresiju duktalnog sustava. Takve intervencije posebno su djelotvorne kod strikture prepalilarne regije, papilostenoze, povećanja glave gušterače praćene opstruktivnom žuticom i stiskanjem zajedničkog žučnog kanala.

Uzroci hroničnog pankreatitisa

Glavni uzročni uzroci hroničnog pankreatitisa su sljedeći:

  • zloupotreba alkohola, koja ima direktan toksični učinak na jetru i podstiče proces fibroze (proliferacija vezivnog tkiva),
  • deficit proteina u hrani,
  • prehrambene pogreške kada ljudi jedu puno masne hrane, pržene hrane, posebno kombinirajući ih s alkoholom,
  • povećani pritisak u kanalima gušterače, koji se razvija na pozadini opstrukcije kamenom, stenoze Vaterove bradavice u dvanaesniku, kao i njegovog edema, tj.
  • infekcija pankreasa,
  • prateće bolesti gastrointestinalnog trakta itd.

Stoga je popis uzročno-izabranih faktora upale tkiva gušterače prilično raznolik. Poznavanje ovih faktora omogućit će ciljanu prevenciju pankreatitisa.

Mehanizam razvoja bolesti

Hronizacija upalnog procesa postepeno dovodi do kršenja normalne strukture žljezdanog epitela gušterače.

Postepeno ga zamjenjuje baza vezivnog tkiva, koja ne obavlja funkcije gušterače, odnosno nema sekreciju probavnih enzima.
Obilan rast vezivnog tkiva dovodi do povećanja gustoće žlijezde i njenog nabora. Ovaj se fenomen koristi u dijagnostičkoj pretrazi.

Dijagnostička pretraga

Dijagnoza hroničnog pankreatitisa temelji se ne samo na temeljitoj procjeni kliničkih simptoma, već i na dodatnim istraživačkim metodama.
Najčešće se koriste:

  • procjena biohemijskog sastava soka pankreasa,
  • procjena aktivnosti amilaze koja se proizvodi u gušterači,
  • provođenje koprograma koji identificira neprobavljene ostatke hrane,
  • Rendgenski snimak gušterače, koji otkriva samo grube anatomske promjene u organu,
  • ultrazvuk je trenutno najpopularniji, jer je neinvazivna i visoko informativna metoda dijagnostike.

Dijeta kao osnovni princip liječenja

Dijetalna prehrana za hronični pankreatitis jedno je od glavnih mjesta, posebno u periodu remisije. Omogućuje vam da smanjite opterećenje gušterače i poboljšate tijek reparativnih procesa u njemu. Kao rezultat toga, ovo značajno smanjuje verovatnoću ponovnog recidiva bolesti.
Dijeta kod hroničnog pankreatitisa temelji se na sljedećim principima:

  1. treba povećati količinu proteina, budući da se oni konzumiraju kao građevinski materijal u periodu popravke (obnova gušterače),
  2. trebalo bi da postoji 4-5 obroka
  3. Izbegavajte prejedanje
  4. hrana bi trebala biti uglavnom kuhana (potrebno je odbiti prženu i dimljenu hranu),
  5. količina ishrane i probavljivih ugljikohidrata značajno se smanjuje u prehrani
  6. isključuju se visoko ekstraktivne juhe.

Paralelno, pacijent treba da napusti upotrebu alkohola, što dovodi do toksičnog oštećenja gušterače.
Važno je pridržavati se dijetalnih principa ishrane kako biste isključili još jedno pogoršanje bolesti i poboljšali funkcionalno stanje gušterače!
Da bi održao dugi period remisije, pacijent mora radikalno promijeniti svoj način života, odustajući od konzumiranja alkohola i normalizirajući prehranu. Ovo će vratiti oštećenu gušteraču i poboljšati njeno funkcioniranje.

Pankreatitis je upalna bolest gušterače koja je uzrokovana stagnacijom enzima u tijelu, njegovom samoubavljanjem i uništavanjem. Dodijeljeni toksini prodiru u krvožilni sistem i oštećuju unutrašnje organe - srce, jetru, bubrege.
Pseudotumorni pankreatitis je poseban oblik hronične upale gušterače, za koji je karakterističan tumor glave te se razvija u nedostatku pravodobnog liječenja. Ova vrsta bolesti otkriva se otprilike deset do petnaest godina od trenutka pojave upalnih promjena u žlijezdi.
Hronični pseudotumorni pankreatitis često se meša sa bolestima bilijarnog trakta ili jetre i obično se dijagnosticira nakon što pacijent uđe u bolnicu s drugim bolestima.

Etiologija i simptomi

Glavni simptomi pseudotumorskog pankreatitisa su česti bolovi u pojasu, egzokrina disfunkcija, porast gušterače i naglo smanjenje tjelesne težine.

Pseudotumorni pankreatitis često je posljedica poremećene aktivnosti žučnog sustava: bilijarne diskinezije ili kalkuličnog kolecistitisa. Razlozi njegovog razvoja su i zloupotreba alkohola, nasljednost, opijenost lijekovima.

Ovu patologiju karakterizira proliferacija glave gušterače, čiji su obrisi zamagljeni i slabo definirani. Tkiva zahvaćenih područja žlijezde postaju labava, isprepletena pseudocistom, a kanal se u promjeru znatno povećava.

Hirurško liječenje

Pseudotumorni pankreatitis se liječi operativno. Svrha operacije je uklanjanje tumora, što dovodi do poboljšanja gušterače, nestanka simptoma bolesti i sprečavanja moguće pojave pratećih bolesti - žučne bolesti ili dijabetes melitusa.
Rezultati operacije su početak potpune ili nepotpune remisije, na primjer, mogući su zaostali efekti steatorreje gušterače, nekompenzirana duodenostaza, pseudociste. Nakon kirurškog liječenja pseudotumorskog pankreatitisa, pacijenti se redovno prate posjećivanjem stručnjaka dva puta godišnje, određivanjem egzokrine funkcije pankreasa i ultrazvukom.
Trenutno je izdan veliki broj efikasnih lijekova, čija je upotreba značajno smanjila broj pogoršanja ove patologije. Operacije na žučnoj kesici, stomaku i gušterači nedavno su imale vrlo malo postoperativnih komplikacija. U 80% svih slučajeva pseudotumorni pankreatitis završava oporavkom pacijenata.

Preventivne mjere

Preventivne mjere za pseudotumorni pankreatitis uključuju:

  • Promjena prehrane - pacijentima se preporučuje dijeta koja se sastoji od proteinske hrane i hrane s malo masti.
  • Uzimanje lijekova koji usporavaju rad enzimskih sistema pankreasa, što doprinosi brzom oporavku organizma.
  • Potpuno isključenje alkohola.
  • Pravovremeno otkrivanje i lečenje žarišta infekcije u organizmu: kariozni zubi, tonzilitis, sinusitis.
  • Sanatorski tretman.

Ako strogo slijedite sve potrebne preventivne mjere, tada možete postići stabilnu remisiju bolesti.

Hronična upala gušterače, tokom koje se obično naziva njegova hipertrofija neujednačene prirode, pretumorozni pankreatitis.

Pseudotumorni pankreatitis očituje se simptomima koji su identični simptomima onkološkog procesa, pa je vrlo važno razumjeti da je to pravovremeno razlikovati patološka stanja i započeti lijek ili kiruršku terapiju.

Ostavite Svoj Komentar