Duloksetin Canon (Duloksetin Canon)

Serotonin i inhibitor ponovne pohrane serotonina. Lako inhibira unos dopamina, nema značajan afinitet prema histaminima i dopaminima, holinergičkim i adrenergičkim receptorima. Mehanizam terapeutskog učinka duloksetina u depresiji nastaje usled inhibicije povratnog unosa serotonina i norepinefrina i, kao rezultat, povećane serotonergičke i noradrenergičke neurotransmisije u centralnom nervnom sistemu. Duloksetin takođe normalizuje prag boli kod nekih eksperimentalnih modela neuropatske i upalne boli i smanjuje ozbiljnost bola u modelu hronične boli. Analgetski učinak duloksetina vjerovatno je posljedica usporavanja prenošenja nociceptivnih impulsa u središnji nervni sistem.
Duloksetin se dobro apsorbuje nakon oralne primjene. Maksimalna koncentracija u krvnoj plazmi postiže se 6 sati nakon primjene. Istodobni unos hrane usporava apsorpciju, period kada se dostiže maksimalna koncentracija u krvi povećava se sa 6 na 10 sati, a apsorpcija se smanjuje (za oko 11%).
Duloksetin se značajno vezuje za proteine ​​u plazmi (više od 90%).
Duloksetin se intenzivno metabolizira u tijelu, metaboliti se izlučuju uglavnom urinom. Izoenzimi CYP 2D6 i CYP 1A2 kataliziraju stvaranje dva glavna metabolita duloksetina (glukuronid u kombinaciji s 4-hidroksiduloksetinom, sulfatom u kombinaciji s 5-hidroksi, metoksi-duloksetinom). Nastali metaboliti nemaju farmakološku aktivnost.
Poluživot duloksetina je 12 sati. Prosječni klirens duloksetina iz krvne plazme iznosi 101 l / h.
U bolesnika s zatajenjem bubrega u krajnjem stadiju koji su stalno na dijalizi, dvostruko je povećana koncentracija duloksetina u krvnoj plazmi i porast AUC-a u usporedbi sa zdravim pojedincima. Zbog toga se pacijentima s kroničnim zatajivanjem bubrega propisuje duloksetin u nižoj početnoj dozi.

Upotreba lijeka Duloxetine

Za depresiju i dijabetičku neuropatiju propisuje se oralno u dozi od 60 mg jednom dnevno, bez obzira na unos hrane. U nekih bolesnika može se preporučiti veća doza (do maksimalno -120 mg / dan u 2 podijeljene doze). Mogućnost primjene u dozama većim od 120 mg / dan nije proučena.
Početna doza za pacijente u završnom stadijumu bubrežne insuficijencije (klirens kreatinina ≤30 ml / min) je 30 mg 1 put dnevno.
Pacijentima s cirozom propisuje se niža početna doza ili u dužim intervalima između doza.
Nije potrebno prilagođavanje doze duloksetina starijim ili naprednim pacijentima. U bolesnika mlađih od 18 godina efekti duloksetina nisu proučavani.

Nuspojave duloksetina

U kliničkim ispitivanjima zabilježeni su neželjeni događaji kao što su zatvor, mučnina, suha usta, vrtoglavica, povećani umor, nesanica i glavobolja (≥10%). Manje često (s učestalošću ≤10%, ali ≥1%) - tahikardija, dispepsija, povraćanje, smanjeni apetit, pospanost, drhtanje, letargija, znojenje, osjet vrućine, zijevanje. Na dijelu reproduktivnog sustava došlo je do smanjene ejakulacije i erekcije (s učestalošću ≤10%, ali ≥1%), smanjenjem libida i anorgazmije. Rijetko (≤1%, ali ≥0.1%) - gastroenteritis, stomatitis, povišen krvni pritisak, debljanje, mišićna napetost, oštećenje ukusa i vida, uznemirenost, zadržavanje mokraće.
Liječenje duloksetinom u kliničkim ispitivanjima kontroliranim placebom bilo je povezano s blagim porastom u usporedbi s placebom u razinama AlAT, AsAT i KFK.
U kliničkim ispitivanjima duloksetina za liječenje dijabetičke neuropatije prosječno trajanje dijabetes melitusa bilo je otprilike 11 godina, prosječna početna koncentracija glukoze u postu naglo je bila do 163 mg / dl, a prosječna početna koncentracija glikoziliranog hemoglobina bila je 7,80%. U ovim je istraživanjima došlo do neznatnog porasta početne koncentracije glukoze u krvi nakon posta nakon 12 tjedana kod bolesnika koji su uzimali duloksetin u usporedbi s placebom, u uobičajenom režimu tijekom 52 tjedna. Nije bilo promjena u glikoziliranom hemoglobinu, tjelesnoj težini pacijenta, koncentraciji lipida (holesterol, LDL, HDL, TG) niti bilo kakvim nuspojavama povezanim s dijabetesom.
Prema postmarketinškim studijama, primijećene su sljedeće nuspojave:
na delu organa vida: vrlo rijetko (≤ 0,01%) - glaukom,
iz hepatobilijarnog sistema: vrlo rijetko (≤ 0,01%) - hepatitis, žutica,
od imunog sistema: vrlo rijetko (≤ 0,01%) - anafilaktičke reakcije,
iz laboratorijskih pokazatelja: vrlo rijetko (≤ 0,01%) - povećana aktivnost AlAT, AcAT, alkalna fosfataza, nivo bilirubina u krvi,
sa strane metabolizma: vrlo rijetko (≤ 0,01%) - hiponatremija,
na kožnoj strani: rijetko (0,01-0,1%) - osip, vrlo rijetko (≤ 0,01%) - angioedem, Stevens-Johnsonov sindrom, urtikarija,
iz kardiovaskularnog sistema: vrlo rijetko (≤ 0,01%) - ortostatska hipotenzija i sinkopa (posebno na početku liječenja).

Posebna uputstva za upotrebu lijeka Duloxetine

Pacijente s visokim rizikom za samoubojstvo tijekom liječenja potrebno je pomno nadzirati, jer prije početka teške remisije nije isključena mogućnost pokušaja samoubistava.
Primjena duloksetina u bolesnika mlađih od 18 godina nije proučavana, stoga ga ne bi trebala propisati osobama ove starosne grupe.
Kao i u slučaju upotrebe drugih lijekova koji djeluju na centralni nervni sistem, kod pacijenata sa maničnim sindromom, istorija napada, duloksetin se mora koristiti s oprezom.
Postoje izvješća o pojavi midrijaze u vezi s primjenom duloksetina, stoga se primjena duloksetina u bolesnika s povišenim intraokularnim tlakom ili u slučaju rizika od razvoja akutnog glaukoma uskog kuta treba primjenjivati ​​s oprezom.
Zabilježeno je povećanje koncentracije duloksetina u krvnoj plazmi kod pacijenata s ozbiljnim zatajenjem bubrega (klirens kreatinina ≤30 ml / min) ili teškim zatajenjem jetre. Takvim se pacijentima preporučuje propisivanje duloksetina u nižoj početnoj dozi.
U nekim pacijentima uzimanje duloksetina dovodi do povećanja krvnog pritiska. U bolesnika sa hipertenzijom (arterijska hipertenzija) i / ili drugim bolestima kardiovaskularnog sistema preporučuje se nadgledanje krvnog pritiska.
U kliničkim studijama zabilježeno je povećanje aktivnosti jetrenih enzima u krvi. Kod većine bolesnika koji su primali duloksetin, ovo povećanje bilo je prolazno i ​​nestalo je nakon prestanka uzimanja duloksetina. Značajan porast aktivnosti jetrenih enzima (više od 10 puta veći od normalnog) ili oštećenje jetre holestazom ili značajno povećanje aktivnosti enzima u kombinaciji sa oštećenjem jetre bilo je rijetko, u nekim slučajevima bilo je povezano i s zloupotrebom alkohola.
Duloksetin nije imao mutageni efekat u eksperimentima in vitro i in vivo.
Adekvatna i dobro kontrolirana ispitivanja učinaka duloksetina na trudnice nisu provedena, tako da se njegova uporaba tijekom trudnoće ne preporučuje.
Duloksetin se izlučuje u majčinom mlijeku. Približna dnevna doza za novorođenče je 0,14% doze za dojilju (mg / kg). Sigurnost duloksetina u dojenčadi nije utvrđena, tako da dojenje dok uzimate duloksetin nije preporučljivo.
Tijekom liječenja duloksetinom, pacijenti se trebaju suzdržati od potencijalno opasnih aktivnosti koje zahtijevaju povećanu pažnju i brzinu psihomotornih reakcija.

Interakcije lijekova Duloxetine

Duloksetin se ne smije propisati istodobno s MAO inhibitorima ili u roku od najmanje 14 dana nakon prekida liječenja MAO inhibitorima. S obzirom na poluživot duloksetina, MAO inhibitori se također ne smiju propisivati ​​najmanje 5 dana nakon prekida duloksetina.
U kliničkim studijama s istodobnom primjenom teofilina, supstrata CYP 1A2 s duloksetinom u dozi od 60 mg 2 puta dnevno, nisu primijećene značajne promjene u njihovoj farmakokinetiki. Ovi rezultati sugeriraju da duloksetin vjerovatno neće imati klinički značajan utjecaj na metabolizam supstrata CYP 1A2.
Budući da je CYP 1A2 uključen u metabolizam duloksetina, istodobna primjena duloksetina s aktivnim inhibitorima CYP 1A2 može dovesti do povećanja koncentracije duloksetina u krvnoj plazmi. Fluvoksamin (u dozi od 100 mg jednom dnevno), kao aktivni inhibitor CYP 1A2, smanjuje klirens duloksetina iz krvne plazme za približno 77%. S tim u vezi, prilikom propisivanja duloksetina sa inhibitorima CYP 1A2 (nekim kinolonskim antibakterijskim sredstvima), preporučljivo je propisati duloksetin u nižoj dozi.
Duloksetin je umereni inhibitor CYP 2D6. Prilikom propisivanja duloksetina u dozi od 60 mg 2 puta dnevno uz jednu dozu desipramina, koji je supstrat CYP 2D6, AUC desipramina povećava se 3 puta. Istodobna primjena duloksetina (u dozi od 40 mg 2 puta dnevno) povećava stacionarni AUC tolterodina (2 mg 2 puta dnevno) za 71%, ali ne utječe na farmakokinetiku 5-hidroksilnog metabolita. U vezi s tim, potreban je oprez prilikom propisivanja duloksetina sa inhibitorima CYP 2D6, koji imaju uzak terapeutski indeks.
Budući da je CYP 2D6 uključen u metabolizam duloksetina, istodobna primjena duloksetina s aktivnim inhibitorima CYP 2D6 može dovesti do povećanja koncentracije duloksetina u krvi. Paroksetin (u dozi od 20 mg jednom dnevno) smanjuje klirens duloksetina iz krvne plazme za približno 37%. U vezi s tim, potreban je oprez pri propisivanju duloksetina sa inhibitorima CYP 2D6.
Prilikom propisivanja duloksetina u kombinaciji sa drugim lijekovima koji djeluju na centralni nervni sistem, posebno sa sličnim mehanizmom djelovanja, potrebno je biti oprezan.
Duloksetin se veže na proteine ​​u plazmi (90%), stoga davanje duloksetina pacijentu koji uzima druge lijekove koji su u najvećoj mjeri vezani za proteine ​​krvne plazme može dovesti do povećanja slobodne koncentracije bilo kojeg od ovih lijekova.

Predoziranje duloksetinom, simptomi i liječenje

Klinički dokazi za predoziranje duloksetinom su ograničeni. Bilo je slučajeva predoziranja lijeka (do 1400 mg), uključujući u kombinaciji s drugim lijekovima, ali oni nisu doveli do smrti.
U eksperimentima na životinjama glavne su manifestacije toksičnosti predoziranja zabilježile centralni nervni sistem i gastrointestinalni trakt. Oni su uključivali simptome kao što su drhtanje, klonične konvulzije, ataksija, povraćanje i anoreksija.
Specifični protuotrov nije poznat. Odmah nakon predoziranja indicirano je ispiranje želuca i imenovanje aktivnog uglja. Osigurajte dišne ​​puteve. Preporučuje se praćenje glavnih vitalnih znakova, prije svega srčane aktivnosti, a po potrebi i simptomatska i suportivna terapija. Duloksetin ima veliku količinu raspodjele, pa su stoga prisilna diureza, hemoperfuzija i metabolička perfuzija u slučaju predoziranja neefikasni.

Hemijska svojstva

Duloksetin je klasificiran kao antidepresivi iz grupe selektivnih inhibitora ponovnog preuzimanja norepinefrin i serotonin.

Molekularna težina hemijskog spoja = 297,4 grama po molu.

Dostupno u kapsulama i tabletama, u dozi od 30 i 60 mg.

Najčešće se nalaze u formulacijama hidroklorid.

Farmakodinamika i farmakokinetika

Alat sprječava ponovno snimanje serotonin i norepinefrin, djelomično - dopamin. Zbog toga se ti neurotransmiteri nakupljaju, a njihov prijenos u centralnom nervnom sistemu se povećava. Supstanca suzbija bol, povećava prag osjetljivosti na bol koji se razvio kao rezultat neuropatija.

Lijek se brzo apsorbuje nakon oralne primjene. Maksimalna koncentracija neke tvari u krvi postiže se u roku od dva sata. Paralelni obrok produžava vrijeme postizanja maksimalne koncentracije do 10 sati. Preko 90% leka se veže za proteine ​​plazme, albumin i glikoprotein. Kod pacijenata sa bolestima bubrega i jetre, stepen vezivanja na proteine ​​u plazmi ne mijenja se.

Duloksetin se metabolizira, metaboliti nisu aktivni. Glukuronski konjugat s 4-hidroksiduloksetinom i 5-hidroksi-6-metoksiduloksetin sulfat konjugat izlučuju se bubrezima. Metabolizam se javlja učešćem CYP1A2 i CYP2D6. Poluživot lijeka je otprilike 11-12 sati.

U žena je izlučivanje metabolita i metabolizam lijeka sporiji nego kod muškaraca. Također, kod pacijenata srednjih godina i starijih osoba povećava se područje ispod krivulje „koncentracije vremena“ i vrijeme izbacivanja tvari iz tijela. Međutim, prilagođavanje doze se ne vrši. Jetrna insuficijencija dovodi do usporavanja klirensa lijeka. U terminalnoj fazi zatajenje bubrega, maksimalna koncentracija se udvostručuje.

Kontraindikacije

Duloksetin nije propisan:

  • sa nekompenziranim uglom glaukom,
  • u vezi sa MAO inhibitori, CYP1A2 inhibitori,
  • u alergije na ovu supstancu
  • pacijenti s teškim zatajenjem jetre,
  • u teškim zatajenje bubregapacijenti na hemodijaliza,
  • nekontrolisani pacijenti arterijska hipertenzija,
  • tokom dojenja,
  • djeca mlađa od 18 godina.

Nuspojave

Tijekom liječenja ovim antidepresivima često se razvijaju:

  • glavobolje, drhtavica, pospanost, vrtoglavica, parestezija, nesanicaživopisni snovi, uznemirenost,
  • anksioznost, letargija, mučnina,
  • prolivpovraćanje, suha usta, zatvor probavne smetnje,
  • pojačano stvaranje plinova, bol u epigastričnoj regiji,
  • smanjena seksualna želja, nedostatak erekcije, anorgasmija,
  • plima i oseka, palpitacije, zujanje u ušima, smanjena oštrina vida, zijevanje,
  • mišićni grčevi, ukočenost, bol u mišićima i kostima, alergijski osipi, znojenjeposebno noću
  • nedostatak apetita, gubitak težine, umor.

Manje često se mogu javiti sledeće nuspojave:

  • nervoza, nemogućnost koncentracije, diskinezijaapatija bruksizam,
  • stomatitisburping hepatitispovećana aktivnost jetrenih enzima,
  • anuria, disurija, nocturia, poliurijaproblemi sa mokrenjem, smanjena seksualna funkcija i želja,
  • gastroenteritis, gastritis, izobličenje ukusa, reakcije preosjetljivosti,
  • nesvijest tahikardijasmanjenje ili povećanje krvni pritisakhladne ruke i nožne prste,
  • mydriasisbol u ušima vrtoglavicakrv iz nosa, osećaj pritiska u grlu,
  • preosjetljivost na svjetlo, potkožno krvarenje, urtikarija, kontaktni dermatitishladan, lepljiv znoj, nehotično trzanje mišića,
  • hiperglikemija (at dijabetes), laringitis, debljanje, nestabilnost hoda, žeđ, zimica, porast nivoa kreatin fosfokinaza.

  • agresivno ponašanje manija, ljutnja, grčevi, psihomotorna uznemirenost,
  • serotoninski sindrom, pokušaji samoubistva, misli o samoubistvu, halucinacije,
  • loš zadah, krv u stolici, žutica, zatajenje jetre, promjena mirisa urina i simptomi menopauze, hipertenzivna kriza,
  • atrijska fibrilacija, supraventrikularna aritmija,
  • mydriasis, glaukom, trizus, dehidracija,
  • hiponatremija, hiperholesterolemijabol u sternumu anafilaktoidne reakcije.

Dolazi do naglog prestanka unosa tvari sindrom povlačenja: vrtoglavicaparestezija nesanica, živopisni snovi, tjeskoba, povraćanje, drhtavicapovećana razdražljivost vrtoglavica i znojenje.

Duloksetin, upute za upotrebu (Metoda i doziranje)

Liječenje započinje s dozom od 60 mg, uzimati ga jednom dnevno. Tada možete postepeno povećavati dozu na 0,12 g dnevno (uzimaće se dva puta dnevno).

U teškim zatajenje bubrega Ne uzimajte više od 30 mg tvari dnevno. Uz zatajenje jetre, početna doza se smanjuje i učestalost primjene je smanjena.

Interakcija

U kombinaciji sa Duloksetinom teofilin farmakokinetika potonjeg lijeka ne mijenja se značajno.

Upotreba supstance sa inhibitorima CYP1A2 može dovesti do povećanja koncentracije lijeka u plazmi. Na primjer fluvoksamin smanjuje intenzitet klirensa za plazmu za približno 75%. Preporučuje se kombinirati lijek s oprezom desipramin, tolterodin i druga sredstva u čijem metabolizmu je uključen CYP2D6.

Potencijalni inhibitori CYP2D6 može izazvati povećanje koncentracije duloksetina.

S izuzetnim oprezom kombinirajte ovaj lijek s drugim antidepresivima, posebno Paroksetin. Klirens je smanjen.

Kombinovani prijem sredstava sa benzodiazepini, Fenobarbital, antipsihotici i antihistaminici, sa etanol ne preporučuje se.

S oprezom kombinirajte lijek s lijekovima koji imaju visoki stupanj vezanja na proteine ​​u plazmi.

Preporučuje se ne uzimati ovaj lijek zajedno sa selektivnim inhibitoriMAO, čak i sa reverzibilnim inhibitorima MAO, moklobemid. To može dovesti do razvoja. hipertermija, mioklonuskrutost mišića, oštre fluktuacije vitalnih pokazatelja, komado smrti.

Kombinirani lijekovi s antikoagulansima i lijekovima protiv trombocita dovode do razvoja krvarenja. U kombinaciji sa Warfarin INR može porasti.

Rijetko se razvija serotoninski sindrom kada se koriste drugi SSRI u kombinaciji sa lijekom. Morate biti oprezni kada lečite tricikličkim antidepresivima, Amitriptilin, klomipramin, Venlafaksin, hipericum, triptanam, petidin, Tramadol i Tryptophan.

Duloksetin Recenzije

Unatoč prilično laskavim recenzijama liječnika o ovom lijeku, kod pacijenata je mišljenje o njemu često suprotno. Mnogi ljudi pišu da je lijek slabo podnošljiv, da se razvijaju ozbiljne nuspojave, sindrom povlačenja je jak kada se liječenje prekine, učinak dolazi polako, ponekad i nakon višemjesečne primjene.

Neke recenzije preparata Duloxetine:

  • ... Ovo je antidepresivi najnovije generacije, lijek ima dvostruki učinak, pomaže pacijentima s neurološkim bolestima, depresijom, bolom i ima vrlo širok opseg kliničke upotrebe. Pacijenti koje sam imenovao su zadovoljni”,
  • ... pijem lijekove već skoro godinu dana, imao sam sreće sa nuspojavama - nisu ih tu. Istina, nedavno sam je pokušao naglo prestati uzimati, bilo je sindroma povlačenja. Sada počinje opet, meni odgovara”,
  • ... Izgubila je mnogo kilograma od ovog lijeka, tromi, glava ga stalno boli. Sve se liječi, liječi, ali bezuspješno, ne znam kako dalje živjeti s tim”.

Dozni oblik

Doziranje 30 mg

Jedna enterička kapsula sadrži:

duloksetin, pelete 176,5 mg, uključujući: duloksetin hidroklorid 33,68 mg, izračunato kao duloksetin 30 mg, hipromeloza E5 (hidroksipropil metil celuloza) 10,54 mg, hipromeloza HP55 (hidroksipropil metil celuloza) 15,51 mg, skrob 44,09 mg, manitol 47,3 mg, natrij lauril sulfat 5,22 mg, saharoza 17,46 mg, titanov dioksid 1,15 mg, cetil alkohol 1,55 mg,

Tvrda želatinska kapsula br. 3:

futrola - boja plavo patentirana V, titanijum dioksid, želatina,

poklopac - patentirano plavo bojilo V, titanijum dioksid, želatina.

Doziranje 60 mg

Jedna enterička kapsula sadrži:

duloksetin, 353 mg peleta, uključujući: duloksetin hidrohlorid 67,36 mg, u smislu duloksetina 60 mg, hipromeloza E5 (hidroksipropil metil celuloza) 21,08 mg, hipromeloza HP55 (hidroksipropil metil celuloza) 31,02 mg, skrob 88,18 mg, manitol 94,6 mg, natrijum-lauril sulfat 10,44 mg, saharoza 34,92 mg, titanov dioksid 2,3 mg, cetil alkohol 3,1 mg,

Tvrda želatinska kapsula br. 1:

futrola - boja plavo patentirana V, titanijum dioksid, želatina,

poklopac - patentirano plavo bojilo V, titanijum dioksid, želatina.

Farmakokinetika

Duloksetin se dobro apsorbuje kada se uzima oralno. Apsorpcija počinje 2 sata nakon uzimanja lijeka. Maksimalna koncentracija (C)max) postiže se 6 sati nakon uzimanja lijeka.

Jedenje ne utječe na maksimalnu koncentraciju lijeka, ali povećava vrijeme postizanja maksimalne koncentracije (TS)max) od 6 do 10 sati, što posredno smanjuje stepen apsorpcije (približno 11%).

Duloksetin se dobro vezuje za proteine ​​u plazmi (> 90%), uglavnom sa albuminom i 1-kiseli glikoprotein, ali poremećaji jetre ili bubrega ne utiču na stepen vezivanja proteina.

Duloksetin se aktivno metabolizira i njegovi se metaboliti uglavnom izlučuju mokraćom. I CYP2D6 izoenzim i CYP1A2 izoenzim kataliziraju stvaranje dva glavna metabolita (4-hidroksiduloksetin glukuronski konjugat, 5-hidroksi sulfat konjugat, 6-metoksiduloksetin).

Cirkulirajući metaboliti nemaju farmakološku aktivnost.

Poluvrijeme života (T 1/2 ) Duloksetin je 12 sati. Prosječni klirens duloksetina iznosi 101 l / h.

Pojedinačne grupe pacijenata

i pored činjenice da su utvrđene razlike u farmakokinetikama između muškaraca i žena (prosječni klirens duloksetina je niži kod žena), te razlike nisu toliko velike da postoji potreba za prilagodbom doze ovisno o spolu.

uprkos činjenici da su utvrđene razlike u farmakokinetikama između bolesnika srednjih godina i starijih osoba (površina ispod krivulje koncentracije / vremena (AUC) veća je i trajanje T 1/2 lijek je veći kod starijih osoba), ove razlike nisu dovoljne za promjenu doze ovisno o dobi bolesnika.

u bolesnika s teškim oštećenjem bubrega (krajnji stadij, hronično zatajenje bubrega - hronično zatajenje bubrega) koji su podvrgnuti hemodijalizi, vrijednosti Cmax i AUC duloksetina porasla je za 2 puta. S tim u vezi treba razmotriti izvedivost smanjenja doze lijeka u bolesnika s klinički izraženom oštećenom funkcijom bubrega.

  • Poremećena funkcija jetre:

u bolesnika s kliničkim znakovima zatajenja jetre može se primijetiti usporavanje metabolizma i izlučivanje duloksetina. Nakon jednokratne doze od 20 mg duloksetina u 6 bolesnika sa cirozom jetre sa umjereno oslabljenom funkcijom jetre (klasa B na skali Child-Pugh), trajanje T 1/2 Duloksetin je bio oko 15% viši nego kod zdravih osoba istog spola i petostrukog porasta prosječne izloženosti. Uprkos činjenici da je Cmax u bolesnika sa cirozom bio je isti kao i u zdravih ljudi, T 1/2 bila oko 3 puta duža.

  • Depresija
  • Bolni oblik periferne dijabetičke neuropatije,
  • Generalizovani anksiozni poremećaj,
  • Hronična bol mišićno-koštanog sustava (uključujući one uzrokovane fibromijalgijom, hroničnim buolevoy sindromom u donjem dijelu leđa i s osteoartritisom koljenog zgloba).

Trudnoća i dojenje

Zbog nedovoljnog iskustva s duloksetinom tijekom trudnoće, lijek se mora propisati samo ako potencijalna korist za majku značajno premašuje potencijalni rizik za plod. Pacijentice treba upozoriti da u slučaju trudnoće ili planiranja trudnoće tijekom liječenja duloksetinom moraju obavijestiti svog liječnika.

Epidemiološki dokazi upućuju na to da uporaba selektivnih inhibitora ponovne pohrane serotonina (SSRI) tokom trudnoće, posebno u kasnijim fazama, može povećati rizik od perzistentne plućne hipertenzije u novorođenčadi. Unatoč nedostatku istraživanja povezanosti perzistentne plućne hipertenzije u novorođenčadi i primjene SSRI-a, potencijalni rizik se ne može isključiti s obzirom na mehanizam djelovanja duloksetina (inhibicija ponovne pohrane serotonina).

Kao i kod imenovanja drugih serotonergičkih lijekova, sindrom „povlačenja“ može se primijetiti kod novorođenčadi u slučaju primjene duloksetina od strane majke u kasnoj trudnoći. Sindrom „povlačenja“ uključuje sledeće simptome: snizan krvni pritisak, drhtavicu, sindrom povećane neurorefleksne razdražljivosti, poteškoće sa hranjenjem, sindrom respiratornog distresa, konvulzije. Većina simptoma opažena je tokom porođaja ili u prvih nekoliko dana nakon rođenja.

Zbog činjenice da duloksetin prelazi u majčino mlijeko (koncentracija u plodu je oko 0,14% majčine koncentracije na osnovu mg / kg tjelesne težine), dojenje tijekom liječenja duloksetinom nije preporučljivo.

Doziranje i primjena

Unutra. Kapsule treba progutati cele, bez žvakanja ili drobljenja. Ne dodajte lijek u hranu i nemojte ga miješati sa tekućinama, jer to može oštetiti enterički premaz peleta.

Preporučena početna doza lijeka je 60 mg 1 puta dnevno, bez obzira na obrok.

Kod nekih pacijenata, radi postizanja dobrog rezultata, potrebno je povećati dozu sa 60 mg jednom dnevno do maksimalne doze od 120 mg dnevno u dvije podijeljene doze. Sustavna procjena uzimanja lijeka u dozi od preko 120 mg nije provedena.

U bolesnika sa zatajivanjem bubrega:

početna doza treba biti 30 mg jednom dnevno u bolesnika s teškim oštećenjem bubrega (završni CRF, klirens kreatinina 10%)

često - 1/100 imenovanja (> 1% i 0,1% i 0,01% i 15.

Rijetko: hiperglikemija (posebno se često primjećuje kod bolesnika sa šećernom bolešću).

Rijetko: dehidracija, hiponatremija, sindrom neodgovarajućeg lučenja antidiuretskog hormona 6.

Vrlo često: nesanica 11.

Često: agitacija 10, anksioznost, neobični snovi 20, smanjen libido (uključujući gubitak libida), oslabljeni orgazam (uključujući anorgasmiju).

Rijetko: suicidne misli 5.22, poremećaji spavanja, bruksizam, dezorijentacija 19, apatija.

Rijetko: suicidno ponašanje 5.22, manija, halucinacije, agresija i neprijateljstvo 4.

Poremećaji nervnog sistema

Vrlo često: vrtoglavica, glavobolja, pospanost 12.

Često: tremor, parestezija 18.

Rijetko: mioklonus, akatizija 22, pojačana razdražljivost, oslabljena pažnja, letargija, disgeuzija, diskinezija, sindrom nemirnih nogu, smanjena kvaliteta sna.

Rijetko: serotoninski sindrom 6, konvulzije 1, psihomotorna agitacija 6, ekstrapiramidalni poremećaji.

Kršenja organa vida

Često: zamagljen vid.

Rijetko: mdrijaza, oštećenje vida.

Rijetko: glaukom, suhe oči.

Oštećenje sluha i labirintinski poremećaji

Često: zujanje u ušima 1.

Rijetko: vrtoglavica, uši.

Srčani poremećaji

Često: palpitacije.

Rijetko: tahikardija, supraventrikularna aritmija, uglavnom atrijska fibrilacija.

Vaskularni poremećaji

Često: hiperemija (uključujući vruće bljeskove).

Rijetko: hipertenzija 3.22, povišen krvni pritisak 3,14, hladni ekstremiteti, ortostatska hipotenzija, nesvjestica.

Rijetko: hipertenzivna kriza 3.6.

Poremećaji dišnog sistema, grudnog koša i medijastinalnih organa

Često: zijevanje, bol u orofarinksu.

Rijetko: osjećaj stezanja u grlu, krvarenje iz nosa.

Gastrointestinalni poremećaji

Vrlo često: suha usta (12,8%), mučnina (24,3%), zatvor.

Često: proliv, povraćanje, dispepsija (uključujući nelagodu u trbuhu), nadimanje, bol u trbuhu 9.

Rijetko: gastrointestinalno krvarenje 7, gastroenteritis, gastritis, belching, disfagija.

Rijetko: stomatitis, halitoza, hematohezija.

Kršenja jetre i žučnih puteva

Rijetko: hepatitis 3, akutno oštećenje jetre.

Rijetko: zatajenje jetre 6, žutica 6.

Poremećaji kože i potkožnog tkiva

Često: pojačano znojenje, osip, svrbež.

Rijetko: noćno znojenje, urtikarija, kontaktni dermatitis, hladan znoj, fotoosjetljivost, povećana sklonost modricama.

Rijetko: Stevens-Johnsonov sindrom 6, angioedem 6.

Vrlo rijetko: kontuzija tkiva.

Poremećaji mišićno-koštanog sustava i vezivnog tkiva

Često: bolovi u mišićno-koštanom tkivu 17, ukočenost mišića 16, grčevi mišića.

Rijetko: grčevi mišića.

Kršenja bubrega i mokraćnih puteva

Često: pojačano mokrenje.

Rijetko: zadržavanje mokraće, disurija, teško započinjanje mokrenja, nokturija, poliurija, smanjen protok urina.

Rijetko: neobičan miris urina.

Kršenja genitalija i mliječne žlijezde

Često: erektilna disfunkcija.

Rijetko: kršenje ejakulacije 21, odgođena ejakulacija, seksualna disfunkcija, ginekološka krvarenja, neredovita menstruacija, bol u testisima.

Rijetko: simptomi menopauze, galaktoreje, hiperprolaktinemije.

Opći poremećaji i poremećaji na mestu ubrizgavanja

Vrlo često: umor 13.

Često: padne 8, promjena ukusa.

Nerijetko: bol u grudima 22, atipični osjećaji, glad, žeđ, zimica, slabost, osjećaj vrućine, oslabljen hod.

Laboratorijski i instrumentalni podaci

Često: gubitak težine.

Rijetko: debljanje, povećane koncentracije alanin aminotransferaze (ALT), aspartat aminotransferaza (ACT), alkalna fosfataza, gama-glutamil transpeptidaza, bilirubin, kreatin fosfokinaza, patološka devijacija jetrenih enzima, povećana koncentracija kalija u krvi.

Rijetko: porast koncentracije holesterola u krvi.

Zabilježeni su i slučajevi napadaja i tinitusa nakon završetka liječenja duloksetinom.

2 Primijećena je ortostatska hipotenzija i sinkopa posebno na početku liječenja.

3 Pogledajte “Posebna uputstva”.

4 Slučajevi agresije i neprijateljstva zabilježeni su posebno na početku liječenja duloksetinom ili nakon njegovog završetka.

Zabilježeni su slučajevi suicidnih misli ili suicidnog ponašanja tijekom liječenja duloksetinom ili u ranom razdoblju nakon završetka liječenja.

6 Procijenjena učestalost nuspojava. Nije primećen tokom kliničkih ispitivanja.

7 Takođe uključuje hemoragični proliv, krvarenje iz donjeg gastrointestinalnog trakta, povraćanje krvi, hemoroidalno krvarenje, melena, rektalno krvarenje, ulcerozno krvarenje.

8 Padovi su češći u starosti (≥ 65 godina).

9 Uključujući bol u gornjem i donjem dijelu trbuha, napetost prednjeg trbušnog zida, nelagoda u trbuhu, bolovi u stomaku.

10 Uključujući unutrašnju drhtanje, motoričku anksioznost, napetost, psihomotornu uznemirenost.

11 Uključujući buđenje usred noći, rano jutrošnje buđenje, poteškoće u snu.

12 Uključujući hipersomniju, sedaciju.

13 Uključujući i asteniju.

14 Uključujući porast sistolnog krvnog pritiska, dijastoličkog pritiska, sistolne hipertenzije, dijastoličke hipertenzije, hipertenzije, hipertenzije.

15 Uključujući anoreksiju.

16 Uključujući krutost mišića.

17 Uključujući mijalgiju i bol u vratu.

18 Uključujući hipeteziju, hipeteziju područja lica, hipeteziju genitalnog područja, oralnu paresteziju, vrlo rijetko (19 Uključujući zbrku.

20 Uključujući noćne more.

21 Uključujući nedostatak ejakulacije.

22 Nema statistički značajnih razlika s placebom.

Povlačenje duloksetina (posebno u isto vrijeme) najčešće dovodi do sindroma "povlačenja", koji uključuje sljedeće simptome: vrtoglavica, poremećaji osjeta (uključujući paresteziju), poremećaj sna (uključujući nesanicu i živopisne snove), slabost, pospanost, uznemirenost ili tjeskoba, mučnina i / ili povraćanje, drhtavica, glavobolja, razdražljivost, proliv, hiperhidroza i vrtoglavica.

Općenito, kod uzimanja SSRI i inhibitora ponovne pohrane serotonina i norepinefrina (SSRI) ovi fenomeni imaju slabu ili umjerenu ozbiljnost i ograničen karakter. Međutim, kod nekih bolesnika ti fenomeni mogu biti ozbiljniji i / ili duže.

S kratkotrajnom primjenom duloksetina (do 12 tjedana), bolesnici s bolnim oblikom periferne dijabetičke neuropatije pokazali su lagano povećanje glukoze u krvi na glavno vrijeme uz održavanje stabilne koncentracije glikoziliranog hemoglobina, kako kod onih koji uzimaju duloksetin, tako i u skupini s placebom. Uz produljenu terapiju duloksetinom (do 52. tjedna) došlo je do blagog povećanja koncentracije glikoziliranog hemoglobina koja je bila 0,3% veća od porasta odgovarajućeg pokazatelja u bolesnika koji su primali drugo liječenje. Što se tiče glukoze i ukupnog holesterola u krvi na glavi, pacijenti koji su uzimali duloksetin pokazali su neznatno povećanje ovih pokazatelja u usporedbi s malim padom koji je zabilježen u kontrolnoj skupini bolesnika.

Ispravljeni QT interval (u odnosu na otkucaje srca) u bolesnika koji su uzimali duloksetin nije se razlikovao od onog u placebo grupi. Nije bilo klinički značajnih razlika između QT, PR, QRS ili QTcB intervala u skupini bolesnika koji su uzimali duloksetin i placebo skupini.

Duloksetin - upute za upotrebu, pregledi lijeka i analozi

Duloksetin, psihotropni lijek treće generacije, je selektivni inhibitor ponovne pohrane serotonina i norepinefrina. Za razliku od psihotropnih lijekova prve i druge generacije, duloksetin ne utječe na sve posrednike u mozgu. Lijek selektivno suzbija unos 5-hidroksitriptamina, dopamina i norepinefrina, jer poremećaji u njihovom radu uzrokuju depresiju.

Lijek je relativno novo farmakološko sredstvo koje praktično nema hipnotičko djelovanje. Prema uputama, duloksetin ima širok opseg i smatra se najsigurnijim heterocikličkim psihotropnim lijekovima. Prije svega, duloksetin se koristi u psihijatriji za liječenje depresivnih poremećaja.

Uputa za upotrebu Duloxetine: doziranje i pravila za prijem

Prema uputama, terapiju treba započeti s 60 mg duloksetina dnevno. Sa ovom doziranjem lek se uzima 1 puta dnevno. Ako je potrebno, doziranje se povećava na 120 mg, ali tu količinu tvari mora se podijeliti u 2 doze. Ne preporučuje se upotreba više od 120 mg lijeka dnevno.

Pacijentima sa smanjenom brzinom glomerularne filtracije propisano je 30 mg tvari dnevno. Uz disfunkciju jetre, treba smanjiti i početnu dozu antidepresiva ili povećati interval za uzimanje lijeka.

Režim doziranja za starije pacijente nije različit.

Proizvod je namijenjen za unutrašnju upotrebu. Tablete se uzimaju bez obzira na obrok, moraju se progutati s malom količinom tekućine. Oštećenja kapsula treba izbjegavati.

Prekinuti terapiju postepeno, u periodu od 14 dana. Oštar prekid uzimanja lijekova može dovesti do pogoršanja pacijentovog stanja.

Tokom liječenja zabranjena je zloupotreba alkohola. Za vrijeme liječenja duloksetinom, treba biti oprezan tijekom vožnje i drugih potencijalno opasnih aktivnosti.

Nuspojave

Količina lijeka potrebna za pojavu neželjenih reakcija potpuno je individualna i ovisi o kompenzacijskim sposobnostima tijela.

Duloksetin je, kao i drugi heterociklički antidepresivi, manje toksičan od tricikličkih, ali nuspojave su slične:

  • kardiotoksičnost je moguća kod dugotrajne upotrebe lijeka, ali rizik je minimalan,
  • sedativni učinak (pospanost, letargija, letargija, oslabljena pažnja i pamćenje) je zanemariv,
  • Stimulacija CNS-a (nesanica, razdražljivost, anksioznost) razvija se u pozadini ili dugotrajne upotrebe ili naglog povlačenja lijekova, rizik je nizak,
  • može doći do ortostatske hipotenzije (usled dejstva blokade alfa), rizik je vrlo nizak,
  • M-antiholinergičko djelovanje je takođe minimalno izraženo (suha usta, peristaltika, zadržavanje mokraće, poremećaj smještaja, porast intraokularnog pritiska, tahikardija).

Za trudnice i dojilje

Antidepresiv se tijekom trudnoće može propisati samo u slučaju kada korist za materijal nadmašuje rizik za bebu, to je zbog nedostatka kliničkog iskustva s pacijentima u tom položaju. Ako žena planira začeti ili je došlo, tada morate odmah obavijestiti svog liječnika.

Aktivna supstanca prodre nepoznato u majčino mlijeko, pa se preporučuje prebaciti je na umjetno hranjenje tokom laktacije.

Značajke aplikacije

Ne preporučuje se prekoračenje dnevne doze 0,12 grama.

Prilagođavanje doze je potrebno tijekom liječenja pacijenata s kroničnim zatajenjem bubrega i zatajenjem jetre.

Ukidanje lijekova vrši se postepeno, postoji visok rizik od sindroma povlačenja.

Nakon uzimanja lijeka ne dolazi do kršenja psihomotornih reakcija, pamćenja i drugih kognitivnih funkcija, ali često se pojavi pospanost. Zbog toga se vožnja automobila i obavljanje potencijalno opasnih aktivnosti ne preporučuje.

Slično sredstvo

Potpuni analog duloksetina - Symbalta.

Antidepresivi uključuju:

  1. Paxil
  2. Amitriptilin,
  3. Fluxonil
  4. Sinekwan,
  5. Voxemel
  6. Zoloft
  7. Venlafaksin
  8. Phloxet
  9. Aleval
  10. Citalopram,
  11. Rexetin
  12. Gelarium
  13. Flunisan
  14. Portal
  15. Fevarin,
  16. Citalift,
  17. Lenuxin,
  18. Siozam
  19. Maprotibene
  20. Efevelon
  21. Asafen
  22. Mirzaten
  23. Stimuloton
  24. Brintellix
  25. Miracitol
  26. Elicea
  27. Lizali
  28. Tsipralex,
  29. Deprefault,
  30. Coaxil
  31. Selectra,
  32. Amizole
  33. Newwell,
  34. Elivel
  35. Ljudi
  36. Prodep
  37. Framex
  38. Thorin
  39. Valdoxan
  40. Duloksetin
  41. Tsipramil,
  42. Azona
  43. Asentra
  44. Adepress
  45. Klomipramin,
  46. Miansan
  47. Imipramin
  48. Noxibel
  49. Remeron
  50. Neuroplant
  51. Fluoksetin,
  52. Escitalopram
  53. Oprah
  54. Alventa
  55. Heparetta
  56. Cytol,
  57. Xel
  58. Esprital
  59. Serlift,
  60. Deprim
  61. Umorap,
  62. Paroksetin
  63. Calixta
  64. Dupfix
  65. Velaxin,
  66. Aurorix
  67. Heptor.

Oblik i sastav izdavanja

Oblik doziranja Duloksetin kanon - enteričke kapsule: veličina br. 3 (30 mg) ili br. 1 (60 mg), tvrda želatina, sa tijelom i poklopcem plave boje, sadržaj - sferne mikrosfere od gotovo bijele do žućkasto-bijele boje (7, 10 , 14 ili 15 kom. U blisterima, u pakovanju od kartona 1, 2 ili 4 pakovanja od 7 kapsula ili 2, 3 ili 6 pakovanja od 10 kapsula ili 1, 2 ili 6 pakovanja sa 14 kapsula, ili 2 ili 4 pakovanja od 15 kapsula).

Sastav 1 kapsula:

  • aktivna supstanca: duloksetin - 30 ili 60 mg,
  • neaktivne komponente: titanov dioksid, manitol, škrob, cetil alkohol, natrijum lauril sulfat, saharoza, hipromeloza HP55 (hidroksipropil metil celuloza), hipromeloza E5 (hidroksipropil metil celuloza),
  • sastav kapsule: želatina, titanijum dioksid, patent plavo boja V.

Opće informacije o lijeku Duloxetine

Duloksetin se koristi za uklanjanje depresije i boli tokom neuroze. Lijek sprečava unos norepinefrina i serotonina adrenergičkim neuronima (suzbija povrat ovog hormona). Lijek slabo utječe na hvatanje dopamina. Aktivna supstanca blokira snažnu bol kod neurotičnih poremećaja.

Grupa lijekova, INN, područje primjene

Klinička i farmakološka grupa lijeka je antidepresiv treće generacije. Međunarodno vlasničko ime je Duloxetin (Duloxetinum). Lijek se koristi za specifične lezije perifernog nervnog sistema i razne poremećaje raspoloženja. Zbog visoke efikasnosti i relativne neškodljivosti, ovaj lijek je stekao širok spektar kliničke primjene.

Obrazac za prodaju i cijene za Duloxetine Canon

Duloksetin se izrađuje u obliku plavo-bijelih ili plavo-zelenih želatinskih kapsula. Na svaku kapsulu nanosi se dozna količina (30 ili 60 mg) i identifikacijski broj (9543 ili 9542) sa tečnim bojama. Kapsule su ispunjene dimnim bijelim ili sivim granulama.

Trošak lijeka Duloxetine Canon, kojeg proizvodi ruska kompanija Canonfarm Production:

Doziranje mgBroj kapsulaNaziv ljekarneGradCijena, rubalji
6028Pharma CityMoskva1634
3014Samson PharmaRostov na Donu690
6028Laboratorija za ljepotu i zdravljeMoskva3407
3014Eapteka.ruTomsk871
6028Ljekarna 36.6Sankt Peterburg2037
3014Budite zdraviKrasnojarsk845
6028ListNovosibirsk1627
3014LjubičastaUfa709

Aktivna komponenta u sastavu lijeka je supstanca duloksetin hidroklorid koja suzbija središnji mehanizam osjetljivosti na bol. Pored aktivnog sastojka, sastav kapsula uključuje i druge supstance:

  • bojanje hrane E171,
  • manitol
  • polisaharidi amiloze i amilopektina,
  • standardna
  • natrijum dodecil sulfat,
  • trsni šećer
  • hypromellose HP55,
  • hidrolizovani protein kolagena,
  • dodatak prehrani E131.

Indikacije i kontraindikacije Duloksetin

Indikacije za upotrebu ovog lijeka su:

  • komplikacije dijabetesa kod kojih je pogođen nervni sistem,
  • depresija

Lista kontraindikacija je takođe mala. Lijek se ne koristi za:

  • preosjetljivost na lijekove
  • istovremeno s antidepresivima koji suzbijaju enzim monoamin oksidazu.

Oprez treba biti oprezan kod pacijenata sa sledećim simptomima:

  • sklonost suicidu
  • manično-depresivna psihoza,
  • istorija napada
  • akutni glaukom kamena,
  • disfunkcija bubrega i jetre,
  • arterijska hipertenzija.

Uz to, ne preporučuje se uzimanje lijekova za pacijente čija dob nije navršila 18 godina, jer ne postoje podaci o učinkovitosti i sigurnosti upotrebe duloksetina od strane pacijenata iz ove grupe. Iz istog razloga lijek nije propisan u periodu gestacije i dojenja.

Mogući neželjeni efekti duloksetina i predoziranja

Među pacijentima koji uzimaju duloksetin dobra je bila tolerancija na lijekove. Nuspojave se pojavljuju izuzetno rijetko ili se javljaju na početku liječenja, a s vremenom prelaze i same. Ali ipak, s pojavom sljedećih simptoma, morate se posavjetovati s liječnikom da prilagodi liječenje:

  • zatvor
  • mučnina
  • kserostomija,
  • vrtoglavica
  • opća slabost
  • nesanica
  • hipersomnija,
  • cefalgija
  • povećanje otkucaja srca,
  • teška i bolna probava,
  • povraćanje
  • smanjen apetit
  • drhtavi udovi
  • smanjenje brzine reakcije,
  • znojenje
  • osjećaj vrućine
  • zijevajući
  • seksualna disfunkcija
  • katar želuca i creva,
  • oštećenja oralne sluznice,
  • visok krvni pritisak
  • debljanje
  • napetost mišića
  • poremećaji ukusa,
  • oštećenje vida
  • motorička anksioznost
  • zadržavanje mokraće
  • povećani pokazatelji alanin aminotransferaze, aspartat aminotransferaze i kreatin fosfokinaze.
  • povećani intraokularni pritisak
  • upalne bolesti jetre, evanđeosko oboljenje,
  • anafilaktičke reakcije,
  • kršenje vodno-elektrolitne ravnoteže,
  • patoloških elemenata na koži i sluznici,
  • Quinckeov edem, osip na koži i sluznici, urtikarija,
  • nagli pad krvnog pritiska i nesvestica.

Fatalni ishod zbog prekoračenja preporučene doze zabilježen je samo kod zajedničkih lijekova sa drugim lijekovima.

Predoziranje se izražava sljedećim simptomima:

  • hipersomnija,
  • bol u trbuhu, povraćanje,
  • nevoljne kontrakcije mišića,
  • povećanje otkucaja srca,
  • koma.

U slučaju predoziranja preporučuje se ispiranje želuca i uzimanje aktivnog ugljena kako bi se smanjila apsorpcija tvari. U težim slučajevima preporučuje se hospitalizacija.

Mišljenje ljekara

Liječnici smatraju ovaj lijek učinkovitim i jeftinijim domaćim nadomjestkom stranih antidepresiva. U osnovi ostavljaju pozitivne kritike o lijeku:

  1. Savenko L. M., psihijatar: „Pacijenti koji uzimaju ovaj lijek bukvalno oživljavaju pred našim očima. Postaju pokretniji i samouvjereniji. U usporedbi sa stranim kolegama, duloksetin je jeftin, pa ga često prepisujem svojim pacijentima, posebno starijim osobama. "
  2. Rogachevsky R. Yu., Psihijatar: „Lijek je inferiorniji od drugih antidepresiva po svojoj efikasnosti, ali ima i manje nuspojava. "Lijek pomaže kod depresije, ali ne postiže se inverzija i prelazak u hippomsko stanje duloksetinom."

Tako doktori primjećuju efikasnost lijeka u borbi protiv depresije. Ali s ozbiljnijim mentalnim poremećajima, možda će biti potrebno koristiti drugi lijek.

Pregledi pacijenata

Recenzije pacijenata koji uzimaju lijek nisu uvijek pozitivni. Mnogi primjećuju nuspojave koje se pojavljuju liječenjem lijekom i njegovu neefikasnost. Drugi, naprotiv, primjećuju dobar učinak lijeka i laku toleranciju:

  1. Diana, 22 godine: „Nuspojave lijekova susrela sam tek na početku terapije. Kasnije se nisu pojavile negativne manifestacije. Antidepresivni efekt pokazao se prilično brzo: nestale su svakodnevne neuroze, pojavila se nada. Međutim, po prestanku terapije, naišao sam na sindrom „povlačenja“, iako se doza postupno smanjivala. “
  2. Peter, 32 godine: „Lijekovi su pomogli ublažavanje simptoma fibromijalgije: bolovi su se značajno smanjili, depresija je nestala i lakše se koncentrirati. Međutim, droga me učinila jako ovisnom i ubrzo mi je normalna doza jednostavno prestala pomagati. "

Duloksetin je domaći antidepresiv koji se dobro nosi s depresijom različitog porijekla. Ovaj lijek je potrebno uzimati s oprezom, jer izaziva ovisnost i sindrom „povlačenja“. Prije upotrebe važno je posavjetovati se s ljekarom.

Indikacije za upotrebu

  • depresivni poremećaji
  • generalizovani anksiozni poremećaj,
  • bolni oblik periferne dijabetičke neuropatije,
  • sindrom hronične boli mišićno-koštanog sistema, uključujući i u donjem dijelu leđa, s osteoartritisom koljenog zgloba i uslijed fibromijalgije.

Uputa za upotrebu Duloxetine Canon: metoda i doziranje

Duloksetin Canon je indiciran za oralnu upotrebu. Kapsule se moraju progutati cele, bez drobljenja, bez žvakanja.Jedenje ne utječe na efikasnost lijeka, no kapsule se ne trebaju miješati sa tekućinama ili dodavati hrani jer je moguće oštećenje enteričke membrane.

Na početku liječenja obično se propisuje 60 mg jednom dnevno. Ako je potrebno, povećajte dozu na 60 mg 2 puta dnevno.

Pacijenti s cirozom moraju smanjiti početnu dozu ili smanjiti učestalost primjene.

Početna doza duloksetina Canon za pacijente s ozbiljnim oštećenjem bubrežne funkcije (klirens kreatinina 10%, često od> 1% do 0,1% do 0,01% do

Duloksetin kanon: cijene u internetskim ljekarnama

Duloksetin Canon 30 mg kapsule koje su topive u enicima 14 kom.

DULOKSETIN CANON 30mg 14 kom. enteričke kapsule

Duloksetin Canon 60 mg kapsula, enterička, 28 kom.

DULOKSETIN CANON 60mg 28 kom. enteričke kapsule

Duloksetin Canon Caps. Ksh / sol 60mg n28

Obrazovanje: Državni medicinski univerzitet Rostov, specijalnost "Opća medicina".

Podaci o lijeku su generalizirani, daju se u informativne svrhe i ne zamjenjuju službena uputstva. Samo-lijek je opasan za zdravlje!

Ljudska krv "teče" kroz žile pod ogromnim pritiskom, a ako joj se naruši integritet može pucati i do 10 metara.

Težina ljudskog mozga iznosi oko 2% ukupne tjelesne težine, ali troši oko 20% kisika koji ulazi u krv. Ta činjenica čini ljudski mozak izuzetno osjetljivim na oštećenja uzrokovana nedostatkom kisika.

Prema studijama, žene koje piju nekoliko čaša piva ili vina tjedno imaju povećan rizik od dobijanja raka dojke.

Svaka osoba nema samo jedinstvene otiske prstiju, već i jezik.

74-godišnji australijski stanovnik James Harrison postao je darivatelj krvi oko 1.000 puta. Ima rijetku krvnu grupu, čija antitijela pomažu novorođenčadi koja boluje od teške anemije u preživljavanju. Tako je Australijanac spasio oko dva miliona djece.

Ljudski stomak čini dobar posao sa stranim predmetima i bez medicinske intervencije. Poznato je da želučani sok otapa čak i kovanice.

Stomatolozi su se pojavili relativno nedavno. Još u 19. stoljeću bila je dužnost običnog frizera da izvadi bolesne zube.

Većina žena je u stanju dobiti više užitka od razmišljanja o svom lijepom tijelu u ogledalu nego od seksa. Dakle, žene, teže harmoniji.

Ako padnete s magarca, vjerovatnije je da ćete zavaliti vrat nego ako padnete s konja. Samo nemojte pokušavati pobiti ovu izjavu.

Dobro poznati lijek "Viagra" prvobitno je razvijen za liječenje arterijske hipertenzije.

Naši bubrezi mogu očistiti tri litre krvi u jednoj minuti.

Jetra je najteži organ u našem tijelu. Prosječna težina joj je 1,5 kg.

Redovnim posjetom solariju šansa da se dobije karcinom kože povećava se za 60%.

Karijes je najčešća zarazna bolest na svetu sa kojom se čak ni grip ne može boriti.

Više od 500 miliona dolara godišnje se troši samo na lijekove protiv alergija u Sjedinjenim Državama. Da li još uvijek vjerujete da će se pronaći način kako konačno pobijediti alergije?

Riblje ulje je poznato već mnogo decenija, a za to vrijeme je dokazano da pomaže ublažavanju upala, ublažava bolove u zglobovima, poboljšava sos.

Ostavite Svoj Komentar