6 uzroka niskog šećera u krvi kod odraslih i djece

U ovom ćete članku naučiti:

Test krvi na šećer jedna je od obaveznih godišnjih studija za osobe starije od 30 godina. A ako je rezultat ove analize iznad norme više ili manje jasan, onda koji su uzroci niskog šećera u krvi kod odrasle osobe, nije uvijek jasno. Također, osoba se može dugo mučiti, ali čak ni liječnik često ne može povezati te simptome s niskim šećerom u krvi.

Razlozi za snižavanje glukoze u krvi su raznoliki. Najčešće je ovo pogrešna taktika u liječenju šećerne bolesti obje vrste 1 i 2, bez obzira na uporabu inzulina. Također, hipoglikemija može ukazivati ​​na prisutnost teških bolesti unutrašnjih organa, tumora gušterače ili dugotrajnog gladovanja.

Među glavnim uzrocima snižavanja šećera u krvi kod odraslih su sljedeći:

  1. U bolesnika sa dijabetesom:
    • prekomjerna primjena inzulina,
    • uzimanje dodatne doze tableta,
    • kršenje prehrane, posta,
    • pretjerana fizička aktivnost bez dodatnog unosa hrane,
    • teške popratne bolesti unutrašnjih organa,
    • intoksikacija alkoholom.
  2. Insulinoma.
  3. Bolesti gastrointestinalnog trakta, hirurške operacije.
  4. Dugotrajna dijeta s oštrim ograničenjem ugljikohidrata u hrani.
  5. Teške bolesti jetre (ciroza, rak, hepatitis).
  6. Endokrine bolesti (insuficijencija nadbubrežne žlijezde, disfunkcija hipofize, tirotoksikoza).
  7. Jaki fizički napor.
  8. Stanja praćena povećanim unosom glukoze (trudnoća, dojenje, proliv, povraćanje).
  9. Tumori (rak želuca, crijeva, jetre, leukemija).
  10. Alkoholizam
  11. Uzimanje određenih lijekova.

Pogreške u liječenju dijabetesa

Pad šećera u krvi kod pacijenata s dijabetesom prilično je česta pojava. Treba napomenuti da je za takve bolesnike razina šećera u krvi, na kojoj se pojavljuje loše zdravlje, pojedinačna brojka. Često, čak i s pokazateljem od 6-7 mmol / l, vrtoglavica i znojenje počinju da remete.

Svaki pacijent s dijabetesom trebao bi znati koje su vrste inzulina, gdje ih pravilno unijeti i nakon kojeg vremena potrebno je jesti. Mora se sjetiti da bi planiranom fizičkom aktivnošću ili smanjenjem količine pojedene hrane dozu inzulina trebalo smanjiti. Velike doze alkohola nisu dozvoljene, jer blokira enzime koji pomažu u proizvodnji glukoze.

Bolesnici s dijabetesom koji uzimaju lijekove za snižavanje glukoze u tabletama, posebno oni iz skupine koja povećavaju oslobađanje inzulina (gliklazid, glibenklamid, itd.) Ne bi trebali pokušavati sami povećati dozu lijekova, čak i ako je povećana razina šećera u krvi. Mnogi lijekovi imaju dozu, nakon čega jednostavno prestaju pojačavati svoj učinak. Međutim, mogu se nagomilati u tijelu i uzrokovati tešku hipoglikemiju s gubitkom svijesti.

Insulinoma

Insulinoma je tumor gušterače koji formira veliku količinu inzulina, uzrokujući nagli pad šećera u krvi.

Većina inzulina jesu benigni tumori, samo oko 10% je malignih. Ali izazivaju tešku hipoglikemiju, završavajući gubitkom svijesti, konvulzijama i umanjenim mentalnim procesima u budućnosti. Stoga se inzulin mora otkriti što je prije moguće i odmah ga ukloniti.

Gastrointestinalne bolesti

Kod nekih gastrointestinalnih bolesti oslabljena je apsorpcija glukoze, što izaziva epizode hipoglikemije. To se događa s čirima želuca i dvanaestopalačnog creva, ulceroznim kolitisom, operacijama za uklanjanje dijela želuca ili crijeva. U tim je slučajevima liječenje hipoglikemije složeno, treba slijediti posebnu prehranu uz obroke koju prate male porcije i dobro termički obrađena hrana.

Teške bolesti jetre

Jetra je jedan od glavnih organa u kojima dolazi do metabolizma glukoze. Ovde se skladišti u obliku glikogena, odatle se oslobađa tokom fizičkog i mentalnog stresa. Brojni enzimi koji su uključeni u pretvorbu glukoze djeluju u ćelijama jetre.

Ukoliko je jetra oštećena patološkim procesom (ciroza, infekcija, rak, metastaze raka drugih organa), nije u stanju pohraniti i otpustiti glukozu u dovoljnim količinama, što dovodi do smanjenja šećera u krvi.

Jetreni enzimi mogu se blokirati i alkoholom i određenim lijekovima (antidepresivi, aspirin, indometacin, biseptol, difenhidramin, tetraciklin, kloramfenikol, anaprilin).

Endokrine bolesti

Kod nekih endokrinih bolesti (insuficijencija nadbubrežne žlijezde, smanjena funkcija hipofize i sl.) Smanjuje se stvaranje hormona koji su suprotni radu inzulina. Kao rezultat povećanja nivoa ovog hormona u krvi, dolazi do naglog pada razine šećera.

U ostalim slučajevima (uz tirotoksikozu, pojačanu funkciju štitnjače) povećava se potrošnja glukoze u stanicama, što se analizira u analizi u obliku smanjene razine glukoze.

Ostali uzroci niskog šećera u krvi

Tokom velikih fizičkih napora velika količina glukoze troši se na rad mišića. Zbog toga se u pripremi za takmičenje preporučuje stvaranje dovoljnog udjela glikogena u jetri. Glikogen je molekula glukoze međusobno povezana, njegovo skladište.

U žena, trudnoća i dojenje često postaju uzrok niskog šećera u krvi. Tokom trudnoće velika količina glukoze troši se za rast i razvoj fetusa. To je često razlog zašto je trudnici teško uzimati testove na prazan stomak, a tokom dužeg perioda posta može jednostavno izgubiti svijest.

Nakon rođenja glukoza prelazi u bebu s majčinim mlijekom. Mlada majka ne bi trebala zaboraviti pravilno jesti i jesti, nedostatak glukoze loše utječe na raspoloženje, aktivnost i pamćenje.

Tumorske ćelije su vrlo metabolički aktivne. Konzumiraju ogromne količine hranjivih sastojaka, uključujući glukozu. Oni također luče tvari koje suzbijaju stvaranje hormona - antagonista inzulina. Neki tumori sami mogu lučiti inzulin.

Znakovi i simptomi hipoglikemije

Znakovi niskog šećera u krvi su isti za muškarce i žene, a simptomi mogu malo varirati ovisno o dobi.

U početnim fazama osjećaj gladi, razdražljivost. Tada drhtanje u rukama, pojačano znojenje, ubrzani rad srca, glavobolja počinju uznemiriti. Ako se ne pruži pomoć, oslabljen govor, pažnja, koordinacija, svijest postaje pomalo zbunjena. U težim slučajevima mogući su gubitak svijesti, konvulzije, koma, cerebralni edem, respiratorni zastoj i srčana aktivnost.

U starosti na prvom mjestu - oslabljena svijest i poremećaji u ponašanju. Pacijenti mogu biti ili snažno inhibirani ili vrlo uzbuđeni.

Nakon epizode hipoglikemije moguć je djelomični gubitak pamćenja. U slučaju kada se takve epizode često ponavljaju, osoba se brine:

  • glavobolje
  • vrtoglavica
  • smanjena memorija i brzina razmišljanja,
  • nemirni san
  • možda razvoj poremećaja srčanog ritma, infarkt miokarda i moždani udar.

Nizak šećer u krvi kod djeteta

Razlozi za snižavanje šećera u krvi kod djece slični su onima kod odraslih.

Vrlo često se hipoglikemija razvija u novorođenog djeteta čija je majka bolesna od dijabetesa, uključujući i gestacijski. U pravilu se takva djeca rađaju velika, težina veća od 4 kg, ali nezrela u odnosu na gestacijsku dob.

Smanjena razina šećera može se pojaviti kod prijevremeno rođene djece u prvom danu života.

Za djecu su epizode hipoglikemije posebno opasne jer njihov živčani sistem nije dobro formiran. Moguće oštećenje mozga, teško pamćenje i učenje, u težim slučajevima - epilepsija.

Prva pomoć za osobu sa niskim šećerom u krvi

Algoritam za djelovanje u slučaju naglog pada šećera u krvi:

  1. Ako je osoba svjesna, ponudite mu slatko piće ili sok ili proizvod koji sadrži jednostavan ugljikohidrat (komad šećera, karamele itd.).
  2. Ako je osoba bez svijesti, ni u kojem slučaju ništa ne stavljajte u usta. Može se zadušiti hranom ili tečnošću i ugušiti se.
  3. Nesvjesnu osobu položite na čvrstu površinu sa jedne strane, oslobodite vrat i provjerite da li u usta ima hranu ili proteze.
  4. Nazovite ekipu hitne pomoći.

U pravilu, pacijent s dijabetesom zna za moguću hipoglikemiju i osjeća njihov pristup, a posjeduje i potrebni broj komada tableta šećera ili glukoze.

Nakon što je epizoda hipoglikemije prošla, svakako morate potražiti medicinsku pomoć kako biste utvrdili uzrok smanjenja šećera u krvi i izliječili ga.

Pogledajte video: Je li hipoglikemija "bezazleni pad razine šećera u krvi" (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar