Arthrosan ubrizgavanje - Službeni * Uputstva za upotrebu

Lijek je dostupan u obliku tableta. Glavna aktivna supstanca je pioglitazon u dozi od 30 mg. Dodatne materije koje čine: laktoza, magnezijum stearat, hiproloza, natrijum natrij kroskarmeloza.

Tablete se stavljaju u blister pakovanja od 10 komada.

U 1 pakovanju kartona može biti 3 ili 6 ovih paketa. Također, lijek se može naći u polimernim limenkama (30 tableta svaka) i istim bocama (30 komada).

Farmakološko djelovanje

Klinička mikrobiologija ovaj lijek klasificira kao derivate tiazolidindiona. Lijek je selektivni agonist specifičnih gama receptora pojedinih izoenzima.

Kod šećerne bolesti drugog tipa lijek smanjuje inzulinsku rezistenciju ćelija jetre.

Oni se mogu naći u jetri, mišićnom i masnom tkivu. Zbog aktivacije receptora brzo se modulira transkripcija gena u kojima je utvrđena osjetljivost na inzulin. Takođe su uključeni u normalizaciju nivoa glukoze u krvi.

Metabolički procesi metabolizma lipida se također vraćaju u normalu.

Razina otpornosti perifernih tkiva opada, što doprinosi brzoj potrošnji glukoze ovisne o inzulinu. U ovom se slučaju nivo hemoglobina u serumu u krvi normalizira.

Kod šećerne bolesti drugog tipa inzulinska rezistencija ćelija jetre u velikoj je mjeri smanjena. To dovodi do smanjenja koncentracije glukoze u krvi, smanjuje se i nivo inzulina u plazmi.

Farmakokinetika

Nakon uzimanja tablete na prazan stomak, maksimalna koncentracija pioglitazona u krvnoj plazmi primjećuje se nakon pola sata. Ako uzimate tablete nakon jela, tada se efekat postiže za nekoliko sati. Bioraspoloživost i vezanje za proteine ​​u krvi je velika.

Metabolizam pioglitazona javlja se u jetri. Poluvrijeme života je oko 7 sati. Aktivne tvari izlučuju se u obliku osnovnih metabolita zajedno s urinom, žuči i izmetom.

Aktivne tvari Astrozone izlučuju se u obliku osnovnih metabolita s urinom.

Kontraindikacije

Apsolutne kontraindikacije za upotrebu leka su:

  • preosjetljivost na komponente,
  • dijabetes tipa 1
  • dijabetička ketoacidoza,
  • poremećaji u jetri i bubrezima,
  • trudnoća i dojenje,
  • djeca mlađa od 18 godina,

S pažnjom

Potreban je oprez prilikom propisivanja lijekova osobama koje imaju povijest:

  • oticanje
  • anemija
  • poremećaj srčanog mišića.

Sa dijabetesom

Ako lijek koristite zajedno s drugim hipoglikemijskim sredstvima ili metforminom, liječenje treba započeti minimalnom dozom, tj. uzimati ne više od 30 mg dnevno.

Zajedničko liječenje inzulinom uključuje upotrebu jedne doze Astrozone u 15-30 mg dnevno, a doza inzulina ostaje ista ili se postepeno smanjuje, posebno u slučaju hipoglikemije.

Neželjeni efekti Astrozone

Izaziva niz neželjenih reakcija, koje se mogu javiti nepravilnim unosom ili kršenjem doziranja.

Astrozona može pokrenuti srčani zastoj.

U gotovo svim slučajevima pacijenti imaju oticanje ekstremiteta. Oštećenje vida takođe može biti povezano sa promenom nivoa glukoze u krvi, posebno na početku terapije. U rijetkim slučajevima moguć je razvoj zatajenja srca.

Uticaj na sposobnost upravljanja mehanizmima

Jer zbog upotrebe ovog lijeka moguć je razvoj hipoglikemije, praćen intenzivnom vrtoglavicom i razdražljivošću, trebali biste odbiti upravljati automobilom i kontrolirati druge složene mehanizme. Ovo stanje može utjecati na brzinu i koncentraciju reakcije.

Trebali biste odbiti upravljati automobilom za vrijeme liječenja lijekom Astrozone.

Posebna uputstva

Uz oprez, lijekovi se propisuju pacijentima s visokim rizikom edema, kao i u operaciji (prije nadolazeće operacije). Može se razviti anemija (postepeno smanjenje hemoglobina najčešće je povezano s povećanjem volumena krvi koja cirkulira u žilama).

Praćenje nivoa hipoglikemije neophodno je kada se koristi lečenje u kombinaciji sa ketokonazolom.

Upotreba tokom trudnoće i dojenja

Uzimanje tableta kontraindicirano je tokom gestacije i tokom dojenja. Iako je dokazano da aktivna supstanca nema teratogene efekte na plodnost, bolje je napustiti takav tretman tokom planiranja trudnoće.

Uzimanje tableta Astrozone kontraindicirano je tokom dojenja.

Predoziranje Astrozone

Nisu prethodno utvrđeni slučajevi predoziranja Astrozoneom. Ako slučajno uzmete veliku dozu lijeka, glavne štetne reakcije koje se očituju dispeptičkim poremećajima i razvojem hipoglikemije mogu se pogoršati.

U slučaju simptoma karakterističnih za predoziranje, potrebno je provesti simptomatsku terapiju dok se u potpunosti ne uklone sve neugodne senzacije.

Ako se hipoglikemija počne razvijati, može biti potrebna detoksikacijska terapija i hemodijaliza.

Ako hipoglikemija započne s predoziranjem Astrozone, može biti potrebna hemodijaliza.

Interakcija s drugim lijekovima

Kada se koristi u kombinaciji s oralnim kontraceptivima, opaža se snažan pad aktivnih metabolita aktivne supstance. Stoga je smanjena efikasnost upotrebe kontraceptiva.

Proces metabolizma pioglitazona u jetri gotovo je potpuno blokiran ako se koristi zajedno s ketokonazolom.

Kompatibilnost s alkoholom

Ne možete provoditi terapiju lijekovima i piti alkohol. Ovo može dovesti do povećanih efekata na nervni sistem. Povećava se rizik od razvoja dispeptičnih pojava. Simptomi opijenosti se brzo povećavaju.

Postoji veliki broj analoga Astrozone koji su mu slični u pogledu aktivne tvari i terapijskog učinka:

  • Diab Norm
  • Diaglitazone,
  • Amalvia
  • Pioglar
  • Pioglite
  • Piouno

Datum isteka

Ne više od dvije godine od datuma proizvodnje navedenog na pakovanju. Ne upotrebljavati na datum isteka.

Analog Astrozone - lijek Piuno ne može se koristiti na kraju isteka roka valjanosti.

Sastav od 1 ml

Meloksikam - 6,00 mg

Pomoćne tvari: meglumin - 3,75 mg, poloksamer 188 - 50,00 mg, tetrahidrofurfuril makrogol (glikofurol) - 100,00 mg, glicin - 5,00 mg, natrijum hlorid - 3,00 mg, 1 M rastvor natrijum hidroksida - do pH 8,2-8,9, voda za injekcije - do 1 ml.

Jedna ampula (2,5 ml) sadrži 15 mg meloksikama.

bistra zelenkasto-žuta tekućina.

Astrozone recenzije

Oleg, 42, Penza

Već dugo patim od dijabetesa tipa 2. Propisani su mnogi lijekovi, ali učinak od njih nije trajao onoliko dugo koliko bismo željeli. I nije mi bilo moguće stalno raditi injekcije. A onda mi je ljekar savjetovao da pijem tablete Astrozone. Efekat njih sam osetio dovoljno brzo. Opšte stanje se odmah poboljšalo. Razina šećera u krvi vratila se u normalu u samo nekoliko tjedana. U ovom slučaju je dovoljna 1 tableta za cijeli dan. Zadovoljan sam rezultatom tretmana.

Andrey, 50, Saratov

Doktor je propisao tablete Astrozone na 15 mg dnevno zbog činjenice da su na početku liječenja bili loši testovi jetre. Ali takva doza nije pomogla. Ljekar je preporučio povećanje doze na 30 mg dnevno, što je odmah dalo jasan rezultat. Prema analizi, pokazatelj glukoze se smanjio. Učinak je dugo trajao sve dok lijek nije otkazan. Kad su se testovi počeli pogoršavati, liječnik je propisao održavanje doze od 15 mg dnevno. Šećer se drži gotovo na istoj razini već skoro godinu dana, tako da ne mogu reći ništa loše o lijeku.

Peter, 47 godina, Rostov na Donu

Lijek se nije uklapao. Nisam osjetio nikakav učinak od početne doze od 15 mg. Prema rezultatima analiza, također nije bilo posebnih promjena. Čim je doza povećana na 30 mg, opće stanje se odmah pogoršalo. Razvila se jaka hipoglikemija, čiji su simptomi za mene jednostavno bili oslabiti. Morao sam zameniti lek.

Oblik izdavanja, sastav

Lijek je dostupan u obliku otopine za intramuskularnu primjenu. Supstanca je meloksikam kao aktivna komponenta. 1 ml rastvora sadrži 6 mg meloksikama.

Kao pomoćne supstance su glicin, natrijum hidroksid, glikofurol, natrijum hlorid, voda za injekcije.

Zbog svog selektivnog dejstva, aktivna supstanca lijeka najmanje doprinosi razvoju eroznih lezija želuca i dvanaesnika.

Način primjene, doziranje

Intramuskularna primjena lijeka je dozvoljena tokom prvih nekoliko dana liječenja. U budućnosti se preporučuje prelazak na oralno davanje lijeka (tableta).

Preporučena dnevna doza je od 7,5 do 15 mg. Točnu dozu i trajanje lijeka određuje liječnik, uzimajući u obzir manifestacije bolesti i individualne karakteristike pacijentovog tijela.

Pacijenti koji su na hemodijalizi i imaju ozbiljnu oslabljenu normalnu funkciju bubrega ne bi smjeli prelaziti maksimalnu dnevnu dozu od 7,5 mg.

Artrosan se ne preporučuje mešati u istoj štrcaljki s drogama drugih grupa. Intravenska primjena lijeka je neprihvatljiva.

Interakcija sa drugim grupama lijekova

Ovaj lijek treba primjenjivati ​​s izuzetnom pažnjom kada se koristi istovremeno s lijekovima iz skupine antikoagulansa (Warfarin), antibakterijskih sredstava (Plavix, Clopidogrel), alkohola, kortikosteroida u tabletama (prednizolon), fluoksetina, paroksetina.

Arthrosan se ne smije koristiti zajedno sa drugim lijekovima iz skupine nesteroidnih protuupalnih lijekova.

Istodobnom primjenom diuretika povećava se rizik od razvoja zatajenja bubrega.

Istodobnom primjenom s lijekovima visokog krvnog pritiska njihov hipotenzivni učinak može se smanjiti.

U kombinaciji s vitaminom K, heparinom, inhibitorima ponovne pohrane serotonina i fibrinoliticima povećava se rizik od krvarenja.

Dodatne smernice

S razvojem tjelesnih reakcija koje ukazuju na kršenje normalnog funkcioniranja bubrega (svrbež i žutost kože, povraćanje, taman urin, bol u trbuhu) primenu lijeka treba odmah prekinuti i konzultirati liječnika.

Artrosan može prikriti manifestacije zaraznih bolesti.

Ovaj lek se ne može koristiti kao profilaksa tromboze, uprkos njegovoj sposobnosti da smanji agregaciju trombocita.

Analozi injekcija Arthrosan

Sljedeći lijekovi su analogi preparata Arthrosan: Melox, Amelotex, Mirlox, Mesipol, Movasin, Movalis. Ako trebate zamijeniti lijek, prvo se morate posavjetovati sa svojim liječnikom.

Skladištenje injekcija Arthrosan treba izvoditi na tamnom mjestu, zaštićenom od direktne sunčeve svjetlosti, daleko od djece. Temperatura skladištenja - ne više od 25 stepeni.

Farmakodinamika i farmakokinetika

Aktivna supstanca meloksikam- izvedenica oksikama. Ima protuupalni učinak, blokira sintezuprostaglantini i enzim chicooxygenase-2koje sudjeluje u ciklusu arahidonska kiselina.

Pod uticajem meloksikama, aktivnost upalni posrednici i propusnost vaskularni zidoviznačajno smanjeno, dolazi do kočenja reakcije sa slobodnim radikalima. Anestezija nastaje zbog smanjenja aktivnosti interakcije prostaglantina i nervnih završetaka.

Stabilna maksimalna koncentracija postiže se u roku od tri do pet dana. Dobro se veže na proteine ​​plazme (99% i više). Metabolizirau jetri, formirajući 4 metabolita. Oni ne igraju ulogu u farmakodinamičkim procesima. Metaboliti se izlučuju izmetom i urinom u periodu od 15 do 20 sati.

Indikacije za upotrebu

u monoterapiji kod pacijenata (posebno onih koji imaju višak kilograma) koji ne postižu glikemijsku kontrolu slijedeći dijetu i izvodeći fizičke vježbe i kojima je primjena metformina kontraindicirana,

u kombinaciji sa metforminom u bolesnika (posebno prekomjerne težine) koji ne postižu glikemijsku kontrolu na pozadini maksimalno podnošljivih doza metformina,

u kombinaciji s derivatima sulfoniluree kod pacijenata koji ne postižu glikemijsku kontrolu u pozadini maksimalno podnošenih doza derivata sulfoniluree i kojima je primjena metformina kontraindicirana,

u kombinaciji sa derivatima metformina i sulfoniluree kod pacijenata (posebno onih koji imaju višak kilograma) koji ne postižu glikemijsku kontrolu tokom kombinirane terapije metforminom i derivatima sulfoniluree,

u kombinaciji sa inzulinom kod pacijenata koji ne postižu glikemijsku kontrolu tokom upotrebe inzulina i kojima je primjena metformina kontraindicirana.

Uputa za upotrebu Arthrosan (metoda i doziranje)

Tablete se uzimaju jednom dnevno, zajedno s hranom, isperu vodom. Preporučena dnevna doza iznosi od 7,5 mg do 15 mg, ovisno o intenzitetu sindroma boli i tijeku bolesti.

Ako se lijek ne može uzimati usmenomože imenovati intramuskularna injekcija.

Arthrosan injekcije, upute za upotrebu

Arthrosan injekcije propisuju se za akutne bolove tokom prvih nekoliko dana bolesti. Injekcije lijeka proizvode intramuskularnoduboko u tkanini. Dnevna doza je od 7,5 do 15 mg, a terapija se započinje malim dozama i povećava sve dok se ne postigne željeni učinak.

Ne prekoračite preporučenu dozu, što može povećati rizik od nuspojava.

Farmakološka svojstva

Farmakodinamika

Meloksikam je nesteroidni protuupalni lijek (NSAID), odnosi se na derivate enolske kiseline i ima protuupalni, analgetski i antipiretski učinak. Izraženi protuupalni učinak meloksikama utvrđen je na svim standardnim modelima upale. Mehanizam djelovanja meloksikama je njegova sposobnost da inhibira sintezu prostaglandina, poznatih upalnih medijatora. In vivo meloksikam u većoj mjeri inhibira sintezu prostaglandina na mjestu upale nego na želudačnoj sluznici ili bubrezima.

Te su razlike povezane s selektivnijom inhibicijom ciklooksigenaze-2 (COX-2) u usporedbi s ciklooksigenazom-1 (COX-1). Vjeruje se da inhibicija COX-2 pruža terapeutske efekte NSAID-a, dok inhibicija stalno prisutnog COX-1 izoenzima može biti odgovorna za nuspojave iz stomaka i bubrega. Selektivnost meloksikama u odnosu na COX-2 potvrđena je u različitim testnim sustavima, in vitro i in vivo. Selektivna sposobnost meloksikama da inhibira COX-2 prikazana je kada se koristi in vitro ljudska puna krv kao testni sistem.

Utvrđeno je da meloksikam (u dozama od 7,5 i 15 mg) aktivnije inhibira COX-2, ispoljavajući veći inhibitorni učinak na proizvodnju prostaglandina E2 stimuliranog lipopolizaharidom (reakcija kontrolirana COX-2) nego na proizvodnju tromboksana, koji je uključen u zgrušavanje krvi (reakcija kontrolirana COX-1).Ovi efekti zavisili su od doze. Ex vivo studije su pokazale da meloksikam (u dozama od 7,5 mg i 15 mg) nema uticaj na agregaciju trombocita i vrijeme krvarenja.

U kliničkim ispitivanjima, nuspojave iz gastrointestinalnog trakta (GIT) u cjelini nastale su rjeđe kada su uzimale meloksikam 7,5 i 15 mg, nego kad su uzimale druge NSAID s kojima je rađena usporedba. Ova razlika u učestalosti nuspojava iz gastrointestinalnog trakta uglavnom je posljedica činjenice da su kod uzimanja meloksikama rjeđe primijećene pojave poput dispepsije, povraćanja, mučnine, bolova u trbuhu. Učestalost perforacija u gornjem gastrointestinalnom traktu, čirevi i krvarenja, koji su bili povezani s primjenom meloksikama, bila je mala i ovisila je o dozi lijeka.

Farmakokinetika

Meloksikam se potpuno apsorbuje nakon intramuskularne primjene. Relativna bioraspoloživost u odnosu na oralnu bioraspoloživost iznosi gotovo 100%. Stoga kod prelaska s injekcijskog na oralni oblik odabira doze nije potreban. Nakon primjene 15 mg lijeka intramuskularno, najveća koncentracija u plazmi (oko 1,6 - 1,8 µg / ml) dostiže se u roku od oko 60 - 96 minuta.

Meloksikam se veoma dobro vezuje za proteine ​​u plazmi, uglavnom sa albuminom (99%). Prodire u sinovijalnu tekućinu, koncentracija u sinovijalnoj tekućini je otprilike 50% koncentracije u plazmi. Zapremina distribucije je mala, približno 11 litara. Individualne razlike su 7-20%.

Meloksikam se gotovo u potpunosti metabolizira u jetri uz stvaranje 4 farmakološki neaktivna derivata. Glavni metabolit, 5-karboksi-meloksikam (60% doze), nastaje oksidacijom intermedijarnog metabolita, 5-hidroksimetilmeloksikamom, koji se, takođe, izlučuje, ali u manjem obimu (9% doze). Studije in vitro pokazale su da izoencim CYP2C9 igra važnu ulogu u ovoj metaboličkoj transformaciji, a izoencim CYP3A4 ima dodatnu ulogu. U stvaranju dva druga metabolita (koji sačinjavaju 16% i 4% doze lijeka) sudjeluje peroksidaza čija aktivnost vjerojatno pojedinačno varira. Uzgoj

Izlučuje se ravnomerno kroz creva i bubrege, uglavnom u obliku metabolita. U nepromijenjenom obliku manje od 5% dnevne doze izlučuje se izmetom, mokraćom u nepromijenjenom obliku lijek se nalazi samo u tragovima. Prosječni poluživot eliminacije meloksikama varira od 13 do 25 sati. Klirens u plazmi prosječno iznosi 7-12 ml / min nakon jedne upotrebe. Meloksikam pokazuje linearnu farmakokinetiku u dozama od 7,5-15 mg, intramuskularno.

Nedostatak funkcije jetre i / ili bubrega

Nedostatak funkcije jetre, kao i blago zatajenje bubrega, ne utječe značajno na farmakokinetiku meloksikama. Brzina eliminacije meloksikama iz organizma značajno je veća kod pacijenata s umjerenom bubrežnom insuficijencijom. Manje je vjerovatno da će se meloksikam vezivati ​​za proteine ​​plazme kod pacijenata sa zatajenjem bubrega u krajnjem stadiju. U terminalnom zatajenju bubrega, povećanje volumena raspodjele može dovesti do većih koncentracija slobodnog meloksikama, tako da kod ovih bolesnika dnevna doza ne smije prelaziti 7,5 mg.

Stariji pacijenti u usporedbi s mladim pacijentima imaju slične farmakokinetičke parametre. U starijih bolesnika prosječni plazma klirensa u ravnotežnom stanju farmakokinetike je nešto niži nego kod mladih bolesnika. Starije žene imaju veće vrijednosti AUC-a (površina ispod krivulje koncentracija-vrijeme) i dugi poluživot eliminacije u usporedbi s mladim pacijentima oba spola.

Doziranje i primjena

Osteoartritis s bolom: 7,5 mg dnevno. Ako je potrebno, ova se doza može povećati na 15 mg dnevno.

Reumatoidni artritis: 15 mg dnevno. Ovisno o terapijskom učinku, ova se doza može smanjiti na 7,5 mg dnevno.

Ankilozirajući spondilitis: 15 mg dnevno. Ovisno o terapijskom učinku, ova se doza može smanjiti na 7,5 mg dnevno.

U bolesnika s povećanim rizikom od nuspojava (povijest bolesti gastrointestinalnog trakta, prisutnost faktora rizika za kardiovaskularne bolesti), preporučuje se započeti liječenje s dozom od 7,5 mg dnevno (vidjeti odjeljak „Posebna uputstva“). Kod pacijenata s ozbiljnim zatajenjem bubrega koji su podvrgnuti hemodijalizi, doza ne smije biti veća od 7,5 mg dnevno.

Opće preporuke

Budući da potencijalni rizik od nuspojava ovisi o dozi i trajanju liječenja, treba upotrijebiti najmanju moguću dozu i trajanje upotrebe. Maksimalna preporučena dnevna doza je 15 mg.

Kombinovana upotreba

Ne smijete koristiti lijek istodobno s drugim nesteroidnim antireroidima. Ukupna dnevna doza lijeka Arthrosan® koja se koristi u različitim doznim oblicima ne smije prelaziti 15 mg.

Intramuskularna primjena lijeka je indicirana samo tokom prvih nekoliko dana terapije. Daljnji tretman se nastavlja primjenom oralnih oblika doziranja. Preporučena doza je 7,5 mg ili 15 mg 1 put dnevno, ovisno o intenzitetu bola i jačini upalnog procesa.

Lijek se daje dubokom intramuskularnom injekcijom.

Lijek se ne može primijeniti intravenski.

S obzirom na moguću nespojivost Arthrosana, otopinu za intramuskularnu primjenu ne treba miješati u istoj štrcaljki s drugim lijekovima.

Nuspojava

U nastavku su opisane nuspojave, čija je povezanost s primjenom meloksikama smatrana mogućom.

Nuspojave zabilježene tijekom upotrebe nakon stavljanja lijeka u promet, čija je veza s primjenom meloksikama smatrana mogućom, obilježeni su s *.

Sljedeće kategorije se koriste u sistemskim organima po učestalosti nuspojava:

vrlo često (> 1/10),
često (> 1/100. 1 / 1.000. 1 / 10.000. Poremećaji iz krvi i limfnog sustava:

Rijetko - leukopenija, trombocitopenija, promjene u broju krvnih zrnaca, uključujući promjene u formuli leukocita.

Poremećaji imunog sistema:

Nerijetko se javljaju druge reakcije preosjetljivosti neposrednog tipa *, nisu pronađene - anafilaktički šok *, anafilaktoidne reakcije. Mentalni poremećaji: Retko - promene raspoloženja *,

Nije utvrđeno - konfuzija *, dezorijentacija *. Poremećaji nervnog sistema: Često - glavobolja, Retko - vrtoglavica, pospanost.

Kršenja organa vida, sluha i lavirinta: retko - vrtoglavica,

Rijetko - konjuktivitis *, oštećenje vida, uključujući i zamagljen vid *, zujanje u ušima. Kršenja srca i krvnih sudova:

Rijetko - porast krvnog pritiska, osjećaj „naletavanja“ krvi u lice, rijetko - otkucaji srca.

Kršenja respiratornog sistema:

Rijetko - bronhijalna astma u bolesnika alergičnih na acetilsalicilnu kiselinu i druge NSAID.

Kršenja e / gastrointestinalnog trakta: Često - bolovi u trbuhu, dispepsija, proliv, mučnina, povraćanje,

Rijetko - latentno ili očito gastrointestinalno krvarenje, gastritis *, stomatitis, zatvor, naduvanje, podrigivanje, rijetko - gastroduodenalni čir, kolitis, ezofagitis, Vrlo rijetko - perforacija gastrointestinalnog trakta. Kršenja jetre i žučnih puteva:

Rijetko - prolazne promjene indeksa jetrene funkcije (na primjer, povećana aktivnost transaminaza ili bilirubina), vrlo rijetko - hepatitis *.

Poremećaji na koži i potkožnom tkivu: retko - angiotek *, svrbež, osip na koži,

Rijetko toksična epidermalna nekroliza *, Stevens-Johnsonov sindrom *, urtikarija,

Vrlo rijetko - bulozni dermatitis *, multiformni eritem *, nije pronađen - fotosenzibilnost.

Kršenja bubrega i mokraćnih putova:

Rijetko - promjene indikatora rada bubrega (povećanje kreatinina i / ili uree u krvnom serumu), poremećaji mokrenja, uključujući akutno zadržavanje mokraće *,

Vrlo rijetko - akutno zatajenje bubrega *.

Kršenja genitalija i mliječnih žlijezda:

Rijetko - kasna ovulacija *,

Nije utvrđeno - neplodnost kod žena *.

Opći poremećaji i poremećaji na mestu ubrizgavanja:

Često - bol i oticanje na mestu ubrizgavanja,

Zajednička upotreba sa lijekovima koji inhibiraju koštanu srž (npr. Metotreksat) može pokrenuti citopeniju.

Gastrointestinalno krvarenje, čir ili perforacija mogu biti fatalni.

Što se tiče ostalih NSAID-a, oni ne isključuju mogućnost pojave intersticijskog nefritisa, glomerulonefritisa, bubrežne medularne nekroze, nefrotskog sindroma.

Interakcija s drugim lijekovima

Ostali inhibitori sinteze prostaglandina, uključujući glukokortikoide i salicilate, istodobna primjena meloksikama povećava rizik od ulceracije u gastrointestinalnom traktu i krvarenja u probavnom sustavu (uslijed sinergizma djelovanja). Ne preporučuje se istodobna upotreba s drugim nesteroidnim antireroidima. Antikoagulansi za oralnu primjenu, heparin za sistemsku upotrebu, trombolitička sredstva - istodobna primjena s meloksikamom povećava rizik od krvarenja. U slučaju istodobne upotrebe, potrebno je pažljivo nadgledanje sistema koagulacije krvi.

Lijekovi protiv trombocita, inhibitori ponovne pohrane serotonina, istodobna primjena meloksikama povećava rizik od krvarenja uslijed inhibicije funkcije trombocita. U slučaju istodobne upotrebe, potrebno je pažljivo nadgledanje sistema koagulacije krvi.

Litijumski preparati - NSAID povećavaju nivo litijuma u plazmi smanjujući njegovu izlučivanje bubrezima. Istodobna primjena meloksikama sa litijumskim preparatima se ne preporučuje. Ako je potrebno, istovremeno se preporučuje pažljivo praćenje koncentracije litija u plazmi tokom litijumskih preparata.

Metotreksat - NSAID smanjuju lučenje metotreksata putem bubrega, povećavajući time njegovu koncentraciju u plazmi. Istodobna primjena meloksikama i metotreksata (u dozi većoj od 15 mg tjedno) nije preporučljiva. U slučaju istodobne upotrebe, potrebno je pažljivo praćenje bubrežne funkcije i krvne slike. Meloksikam može povećati hematološku toksičnost metotreksata, posebno u bolesnika sa oštećenom funkcijom bubrega.

Kontracepcija - postoje dokazi da NSAID mogu smanjiti efikasnost intrauterinih uređaja, ali to nije dokazano.

Diuretici - primjena NSAID-a u slučaju dehidracije pacijenata prati rizik od akutnog zatajenja bubrega.

Antihipertenzivni agensi (beta blokatori, inhibitori angiotenzin-pretvarajućeg enzima, vazodilatatori, diuretici). NSAID smanjuju učinak antihipertenzivnih lijekova, uslijed inhibicije prostaglandina sa vazodilatacijskim svojstvima.

Antagonisti receptora angiotenzina II, kao i inhibitori enzima koji pretvaraju angiotenzin, kada se koriste zajedno sa NSAID, povećavaju smanjenje glomerularne filtracije što može dovesti do razvoja akutnog zatajenja bubrega, posebno u bolesnika sa oštećenom funkcijom bubrega.

Kostiramin, vezanje za meloksikam u gastrointestinalnom traktu, dovodi do njegovog bržeg izlučivanja.

Pemetreksed - uz istodobnu upotrebu meloksikama i pemetrekseda u bolesnika s klirensom od 45 do 79 ml / min, meloksikam treba prekinuti pet dana prije početka pemetrekseda i može se nastaviti 2 dana nakon prestanka doze. Ako postoji potreba za kombiniranom uporabom meloksikama i pemetrekseda, takve bolesnike treba pomno pratiti, posebno u vezi s mijelosupresijom i pojavom nuspojava iz gastrointestinalnog trakta. U bolesnika s klirensom kreatinina manjim od 45 ml / min, ne preporučuje se uzimanje meloksikama zajedno sa pemetreksedom.

NSAID, delujući na bubrežne prostaglandine, mogu pojačati nefrotoksičnost ciklosporina.

Kada se koristi zajedno s lijekovima meloksikamima za koje je poznata sposobnost da inhibiraju CYP 2C9 i / ili CYP ZA4 (ili se metaboliziraju ovim enzimima), kao što su sulfoniluree ili probenecid, treba uzeti u obzir mogućnost farmakokinetičke interakcije. U kombinaciji s antidijabetičkim sredstvima za oralnu primjenu (na primjer, derivati ​​sulfoniluree, nateglinidom) moguće su interakcije posredovane CYP 2C9, što može dovesti do povećanja koncentracije i ovih lijekova i meloksikama u krvi. Pacijenti koji uzimaju meloksikam sa sulfonilurejom ili nateglinidnim pripravcima trebaju pažljivo nadgledati nivo šećera u krvi, zbog mogućnosti hipoglikemije.

Istodobnom primjenom antacida, cimetidina, digoksina i furosemida, nisu utvrđene značajne farmakokinetičke interakcije.

Doziranje i primjena

Injekcije Arthrosanom koriste se samo prvih nekoliko dana liječenja jedanput dnevno, u količini od 7,5 ili 15 ml, nakon čega se liječenje nastavlja tabletama. Zbog rizika od nuspojava, preporučuje se upotreba lijeka u minimalnim efikasnim dozama. Injekcije sa Artrosanom trebaju se davati samo intramuskularno, a ne preporučuje se miješanje lijeka u jednoj špricu sa drugim lijekovima.

Arthrosan tablete uzimaju se jednom dnevno, najbolje po obroku. Maksimalna dnevna doza je 15 mg. Doziranje zavisi od bolesti:

  • Uz osteoartrozu uzmite jednu tabletu Artrozana 7,5 mg, u nedostatku efekta, doza se može udvostručiti,
  • Preporučena dnevna doza za reumatoidni artritis iznosi 15 mg, nakon poboljšanja doza se može smanjiti na 7,5 mg dnevno,
  • Kod ankilozantnog spondilitisa uzimajte jednu tabletu Arthrosan-a 15 mg dnevno.

Prema uputama za Artrosan, u slučaju predoziranja može doći do epigastrične boli, oslabljene svijesti, mučnine, zastoja disanja, povraćanja, akutnog zatajenja bubrega i jetre, asistole.

Oprez treba biti oprezan dok primjenjujete Arthrosan sa antihipertenzivnim lijekovima, metotreksatom, diureticima, ciklosporinom, litijumskim pripravcima i nekim drugim lijekovima. Rizik od krvarenja iz gastrointestinalnog trakta povećava se istodobnom primjenom Arthrosan-a s drugim nesteroidnim protuupalnim lijekovima, uključujući acetilsalicilnu kiselinu.

Artrosan se s oprezom koristi u slučaju eroznih i ulceroznih lezija gastrointestinalnog trakta u anamnezi i u starosti.

Recenzije o Arthrosan

Recenzije o injekcijama Arthrosana su dobre. Lijek je relativno jeftin i prilično efikasan. Mnogi su pomogli u suzbijanju bolova sa različitim bolestima zglobova. Uzimanje tableta ima isti efekat kao i injekcije. Od minusa, nuspojave se primjećuju u obliku glavobolje, bolova u stomaku i vrtoglavice, ali to se događa rijetko.

Ostavite Svoj Komentar