Tujeo Solostar - novi efikasni bazalni inzulin dugog djelovanja, recenzije

Insulin se koristi za liječenje bolesnika sa šećernom bolešću tipa 1 i 2, pankreasnim oblikom bolesti i gestacijskim dijabetesom. Njihova pravilna upotreba može smanjiti visoku razinu glukoze i odgoditi razvoj komplikacija povezanih s bolešću. Višestrukost i mjesto primjene lijeka ovisi o trajanju njegovog djelovanja.

Grupa, akcijaNaslovVrijeme je za početakTrajanje efekta, sati
Ultra kratakLizpro (Humalog), glulisin (Apidra Solostar), aspart (Novorapid)5-15 minuta4–5
KratkoRastvorljivi humani genetski inženjering inzulina - Actrapid NM, Insuman Rapid GT, Humulinski regulator, Biosulin R, Rinsulin R i drugi20-30 minuta5-6
Srednje trajanjeLjudski genetski inženjering izofan-inzulin - Humulin NPH, Protafan NM, Insuman Bazal GT, Rinsulin NPH, Biosulin N i drugi2 sata12–16
DugoGlargin (Lantus Solostar - 100 U / ml), detemir (Levemir)1-2 sataDo 29 za glargin, do 24 za detemir
Super dugoDegludek (Tresiba), glargin (Tujeo Solostar - 300 jedinica / ml)30–90 minutaViše od 42 za degludec, do 36 za glargin
Smjese inzulina kratkog djelovanjaDvofazni humani genetski inženjering inzulina - Gensulin M30, Humulin M3, Biosulin 30/70, Insuman Comb 25 GT20–30 minuta za kratku komponentu i 2 sata za srednju komponentu5–6 za kratku komponentu i 12–16 za srednju komponentu
Ultra inzulinske mješavine kratkog djelovanjaDvofazni inzulin aspart - NovoMiks 30, NovoMiks 50, NovoMiks 70, dvofazni insulin lispro - Humalog Mix 25, Humalog Mix 505–15 minuta za komponentu ultrazvuka i 1-2 sata za komponentu dugog delovanja4–5 za ultra kratku komponentu i 24 za komponentu dugog delovanja
Smjesa ultradugih i ultra kratkih djelovanja inzulinaDegludek i aspart u omjeru 70/30 - Rysodeg5–15 minuta za ultra kratku komponentu i 30–90 minuta za ultradugu komponentu4–5 za ultra kratku komponentu i više od 42 za ultradugu komponentu

Efikasnost i sigurnost Tujeo Solostar-a

Između Tujea Solostara i Lantusa razlika je očigledna. Upotreba Tujea povezana je s vrlo niskim rizikom od razvoja hipoglikemije kod pacijenata s dijabetesom. Novi lijek je pokazao stabilnije i dugotrajnije djelovanje u odnosu na Lantus tokom dana ili više. Sadrži 3 puta više jedinica aktivne tvari na 1 ml otopine, što uvelike mijenja njegova svojstva.

Oslobađanje inzulina je sporije, a zatim ulazi u krvotok, produženo djelovanje dovodi do učinkovite kontrole količine glukoze u krvi tokom dana.

Da bi dobio istu dozu inzulina, Tujeu je potrebno tri puta manje volumena nego Lantus. Injekcije neće postati toliko bolne zbog smanjenja područja taloga. Osim toga, lijek u malom volumenu pomaže da bolje nadgledate njegov ulazak u krv.

Posebno poboljšanje odgovora na inzulin nakon uzimanja Tujeo Solostar-a uočeno je kod onih koji uzimaju visoke doze inzulina zbog otkrivenih antitijela na humani inzulin.

Ko može koristiti insulin Tujeo

Upotreba lijeka dopuštena je starijim pacijentima starijim od 65 godina, kao i dijabetičarima s oštećenjem bubrega ili jetre.

U starosti se funkcija bubrega može dramatično pogoršati, što dovodi do smanjenja potrebe za inzulinom. Uz zatajenje bubrega smanjuje se potreba za inzulinom zbog smanjenja metabolizma inzulina. Sa zatajenjem jetre potreba se smanjuje zbog smanjenja sposobnosti glukoneogeneze i metabolizma inzulina.

Ne preporučuje se upotreba Tujeo Solostar-a tokom trudnoće i dojenja, bolje je preći na zdravu prehranu.

Upute za upotrebu Tujeo Solostar

Tujeo inzulin je dostupan u obliku injekcija, primjenjuje se jednom u prigodno doba dana, ali po mogućnosti svakodnevno u isto vrijeme. Maksimalna razlika u vremenu primjene trebala bi biti 3 sata prije ili nakon uobičajenog vremena.

Pacijenti koji propuste dozu moraju provjeravati koncentraciju glukoze u krvi, a zatim se vraćaju u normalu jednom dnevno. Ni u kojem slučaju nakon preskakanja ne možete unijeti dvostruku dozu kako biste nadoknadili zaboravljeno!

Pacijentima sa dijabetesom tipa 1, inzulin Tujeo mora se davati s brzodjelujućim inzulinom tokom obroka kako bi se eliminirala potreba za njim.

Tujeo pacijente sa dijabetesom tipa 2 treba kombinirati sa drugim hipoglikemijskim lijekovima. U početku se preporučuje unošenje 0,2 U / kg nekoliko dana.

POMINJAM. Tujeo Solostar se daje supkutano! Ne možete ga unijeti intravenski! U suprotnom, postoji rizik od teške hipoglikemije.

1. korak Izvadite olovku za špricu iz frižidera sat vremena pre upotrebe, ostavite je na sobnoj temperaturi. Možete unijeti lijek protiv prehlade, ali biće bolnije. Obavezno provjerite naziv inzulina i njegov rok trajanja. Zatim morate ukloniti čep i detaljnije pogledati je li inzulin proziran. Ne koristite ako je postala obojena. Lagano trljajte gumu pamučnom vunom ili krpom navlaženom etilnim alkoholom.

2. korak Skinite zaštitni premaz s nove igle, zavijte ga na olovku štrcaljke dok se ne zaustavi, ali ne upotrebljavajte silu. Skinite spoljni poklopac sa igle, ali nemojte ga odbaciti. Zatim uklonite unutrašnji poklopac i odmah ga odbacite.

3. korak. Na špricu se nalazi prozor brojača doza koji pokazuje koliko će jedinica unijeti. Zahvaljujući ovoj inovaciji, ručni preračun doza nije potreban. Jačina je navedena u pojedinim jedinicama za lijek, a nije slična drugim analogima.

Prvo napravite sigurnosni test. Nakon testa napunite štrcaljku s do 3 PIECES, okretanjem odabirača doze sve dok pokazivač ne bude između brojeva 2 i 4. Pritisnite tipku za kontrolu doze sve dok se ne zaustavi. Ako izađe kap tekućine, tada je olovka za špricu prikladna za upotrebu. U suprotnom, sve morate ponoviti do koraka 3. Ako se rezultat nije promijenio, onda je igla neispravna i treba je zamijeniti.

4. korak Tek nakon što pričvrstite iglu, možete nazvati lijek i pritisnuti tipku za doziranje. Ako gumb ne radi dobro, ne upotrebljavajte silu kako biste izbjegli lom. U početku je doza postavljena na nulu, selektor treba okretati dok pokazivač na liniji sa željenom dozom. Ako se slučajno selektor okrene dalje nego što bi trebao, možete ga vratiti natrag. Ako nema dovoljno ED-a, možete unijeti lijek za 2 injekcije, ali novom iglom.

Oznake prozora indikatora: parni brojevi prikazani su nasuprot pokazivaču, a neparni brojevi prikazani su na liniji između parnih brojeva. Možete da nazovete 450 komada u olovku štrcaljke. Doza od 1 do 80 jedinica pažljivo se puni olovkom za štrcaljku i administrira se u dozama od 1 jedinice.

Doziranje i vrijeme upotrebe prilagođavaju se ovisno o reakciji tijela svakog pacijenta.

5. korak Inzulin se mora umetnuti iglom u potkožni masti bedara, ramena ili trbuha bez dodirivanja dugmeta za doziranje. Zatim stavite palac na dugme, gurnite ga do kraja (ne pod uglom) i držite ga dok se na prozoru ne pojavi „0“. Polako izbrojite do pet, a zatim otpustite. Tako će se primiti puna doza. Uklonite iglu iz kože. Mjesta na tijelu treba naizmjence mijenjati uvođenjem svake nove injekcije.

Korak 6 Izvadite iglu: prstima uzmite vrh vanjske kapice, držite iglu ravno i umetnite je u vanjsku kapu, čvrsto pritiskajući, a zatim okrenite olovku štrcaljke drugom rukom da uklonite iglu. Pokušajte ponovo dok igla nije izvađena. Odložite je u usku posudu koja se odlaže prema uputama liječnika. Olovku brizgalice zatvorite poklopcem i ne stavljajte je u hladnjak.

  1. Prije svih injekcija, potrebno je da iglu promijenite u novu sterilnu. Ako se igla više puta koristi, može doći do začepljenja uslijed čega će doziranje biti neispravno,
  2. Čak i prilikom promjene igle, jednu špricu treba koristiti samo jedan pacijent, a ne prenosi je drugim,
  3. Ne uklanjajte lijek u špric iz kasete da biste izbjegli veliko predoziranje,
  4. Uradite sigurnosni test prije svih injekcija,
  5. Nosite rezervne igle u slučaju gubitka ili neispravnosti, kao i alkoholnu krpu i spremnik za rabljeni materijal,
  6. Ako imate problema sa vidom, najbolje je pitati druge za odgovarajuću dozu,
  7. Ne mešajte i ne razblažavajte Tujeo inzulin s drugim lijekovima,
  8. Korištenje olovke za špricu trebalo bi početi nakon što pročitate upute.

Prelazak sa drugih vrsta inzulina na Tujeo Solostar

Pri prelasku sa Glargine Lantus 100 IU / ml u Tugeo Solostar 300 IU / ml, dozu je potrebno prilagoditi, jer pripravci nisu bioekvivalentni i nisu zamjenjivi. Može se izračunati po jedinici, ali kako bi se postigao željeni nivo glukoze u krvi, potrebna je doza Tujoa 10-18% veća od doze Glargina.

Kada mijenjate bazalni inzulin srednjeg i dugog djelovanja, najvjerovatnije ćete morati promijeniti dozu i prilagoditi hipoglikemijsku terapiju, vrijeme primjene.

Potrebno je provoditi redovno praćenje metabolizma i konsultirati se s liječnikom unutar 2-4 tjedna nakon promjene inzulina. Nakon njegovog poboljšanja doziranje treba dodatno prilagoditi. Pored toga, prilagođavanje je potrebno prilikom promjene težine, načina života, vremena primjene inzulina ili drugih okolnosti kako bi se spriječio razvoj hipo- ili hiperglikemije.

Opće karakteristike

Sanofi proizvodi visokokvalitetna antidijabetička sredstva. Insulin "Tujeo" je moderni razvoj, koji se zasniva na formuli glargina. Sastav SoloStara sadrži molekule glargina - inzulina najnovije generacije. Zbog toga je sredstvo efikasno kod inzulinske rezistencije izraženog stepena.

"Tujeo SoloStar", rastvor za sc injekciju1 ml
Insulinski glargin300 komada (10,91 mg)
Pomoćne komponente: metakrezol, cink hlorid, glicerol, natrijum hidroksid, hlorovodonična kiselina, voda za i.

Ovaj lijek je univerzalan i preporučuje se za upotrebu kod dijabetesa tipa 1 i 2. Uz terapiju inzulinom Toujeo, nema potrebe da se stalno prati tjelesna težina ili zaustavljaju napadi hipoglikemije.

Proizvod je bistra, bezbojna tečnost. Dostupno u čaši od 1,5 ml. Instaliran je u originalnoj olovci za injekcije Tujeo SoloStar. U kartonskoj kutiji s 1, 3 ili 5 olovki za špriceve.

Analozi SoloStara prema mehanizmu delovanja i sastavu su Tresiba, Peglizpro, Lantus, Levemir, Aylar.

Lijek je kontraindiciran kod dijabetičke ketoacidoze, djece i adolescenata mlađih od 18 godina, kao i osoba s individualnom netolerancijom na komponente.

Izuzetno pažljivo propisan bolesnicima sa bolestima endokrinog sustava, starijim od 60 godina s istodobnim zatajivanjem bubrega i bolesnicima s oštećenom funkcijom jetre.

Farmakološko djelovanje

„SoloStar“ ima koncentrisani glikomički profil bez vrha, koji zadržava terapeutski efekat 24–35 sati. Poluvrijeme eliminacije je 19 sati. "Tujeo" - lijek produženog djelovanja. Polako se apsorbuje, raspodijeli postepeno.

Glavna akcija je stimulacija metabolizma. Lijek aktivira apsorpciju glukoze u perifernim tkivima - mišićima i masti. Tujeo SoloStar inhibira proizvodnju glukoze ćelijama jetre. Aktivna supstanca glargin, sintetski analog ljudskog insulina, inhibira lipolizu u adipocitima. Istovremeno usporava brzinu proteolize i pokreće proizvodnju proteina koji je potreban za apsorpciju glukoze. Ovaj metabolički proces se odvija brzo, zbog čega se efekat primjećuje odmah nakon primjene.

Zbog produženog djelovanja lijeka, ako je potrebno, možete prilagoditi vrijeme ubrizgavanja i povećati interval između postupaka. Kada uzimate Tujeo Solostar, koncentracija glukoze u krvi polako se smanjuje. To vam omogućava da odaberete optimalnu dozu terapije inzulinom bez naglih skokova šećera u krvi.

Lijek je podjednako efikasan bez obzira na spol i starost pacijenta. Insulin se može davati istovremeno ili fleksibilno. Siguran za starije, starije od 65 godina i oslabljene pacijente. Podržava normalno fiziološko stanje pacijenta, sprečava razvoj komplikacija.

Razlike između SoljoStara i Lantusa

Sanofi je objavio i Apidra, Insumans i Lantus inzulin. SoloStar je napredni analog Lantusa.

Postoje neke razlike između SoloStara i Lantusa. Prije svega, to je koncentracija. SoloStar ima 300 IU glargina, a Lantus 100 IU. Zbog toga važi za duže vremensko razdoblje.

Smanjenjem veličine taloga Tujeo SoloStar postepeno oslobađa hormon. To objašnjava smanjenu vjerojatnost noćne teške hipoglikemije ili iznenadne dijabetičke krize.

Učinak nakon sc primjene 100 IU glargina primjećuje se kasnije nego nakon ubrizgavanja 300 IU. Produljeno djelovanje Lantusa ne traje duže od 24 sata.

Tujeo SoloStar smanjuje verovatnoću za razvoj teške ili noćne hipoglikemije za 21–23%. U isto vrijeme, pokazatelji za smanjenje sadržaja glikiranog hemoglobina u SoloStaru i Lantusu gotovo su isti. "Glargin" na 100 i 300 jedinica siguran je za liječenje pretilih dijabetičara.

Oblik i sastav izdavanja

Lijek je dostupan u obliku otopine za subkutano (sc) davanje: gotovo bezbojnu ili bezbojnu tekućinu prozirne strukture (1,5 ml u staklenim ulošcima bez boje. Uložak se postavlja u jednokratne olovke za injekcije u SoloStar, u kartonsku kutiju 1, 3 ili 5 uložaka i upute za upotrebu Tujeo SoloStar).

U 1 ml rastvora sadrži:

  • aktivna supstanca: insulin glargin - 10,91 mg, što odgovara 300 komada (jedinica delovanja),
  • pomoćne komponente: glicerol 85%, cink hlorid, hlorovodonična kiselina, metakrezol (m-krezol), natrijum hidroksid, voda za injekcije.

Farmakodinamika

Mehanizam djelovanja aktivne tvari Tujeo SoloStar, inzulina glargin, usmjeren je na regulaciju metabolizma glukoze smanjujući njegovu koncentraciju u krvi inhibiranjem stvaranja glukoze u jetri i stimuliranjem njene apsorpcije u skeletnim mišićima, masnim tkivima i ostalim perifernim tkivima. Inzulin glargin, suzbijajući lipolizu u adipocitima i inhibirajući proteolizu, povećava sintezu proteina.

Dobiven rekombinacijom DNA (deoksiribonukleinska kiselina) bakterija vrste Escherichia coli (sojevi K12) koji se koriste kao soj proizvođač, a insulin glargin ima nisku rastvorljivost u neutralnom okruženju. Pri pH 4 (kiseli medij), inzulin glargin se u potpunosti rastvara. Neutralizacija kisele reakcije rastvora nakon što se lek ubrizgava u potkožnu masnoću dovodi do stvaranja mikroprecipitata, koji u stalnom režimu oslobađa male količine inzulina glargin.

U usporedbi s ljudskim inzulinskim izofanom, inzulin glargin (100 IU / ml) karakterizira sporiji početak hipoglikemijskog učinka nakon sc primjene, njegovo produljeno djelovanje karakterizira očuvanje jednolike postojanosti.

Usporedivši inzulin Tujeo SoloStar s inzulinom glargin 100 IU / ml, utvrđeno je da je nakon sc primjene lijeka u klinički značajnim dozama njegov hipoglikemijski učinak bio konstantniji i trajao je od 24 do 36 sati. Produljeno djelovanje omogućava pacijentima da, ako je potrebno, promijene vrijeme primjene lijeka, izvodeći postupak unutar 3 sata prije ili nakon uobičajenog vremena.

Odstupanje između krivulja hipoglikemijskog djelovanja inzulina glargin 100 IU / ml i Tujeo SoloStar povezano je s promjenom oslobađanja inzulina glargina iz taloga. Za unošenje istog broja jedinica inzulina glargin, potrebna je zapremina lijeka tri puta manja nego za primjenu inzulina glargin 100 IU / ml, što pomaže smanjenju površine taloga i njegovom postupnijem oslobađanju iz taloga lijeka, u usporedbi s inzulinom glargin 100 U / ml

Hipoglikemijski učinak intravenskim (iv) davanjem jednakih doza inzulina glargin i humanog inzulina je isti.

Kao rezultat biotransformacije inzulina glargin nastaju dva aktivna metabolita - M1 i M2. Prema rezultatima in vitro studija, afinitet inzulina glargin i njegovih aktivnih metabolita na humani receptor za inzulin sličan je ljudskom inzulinu.

Afinitet inzulina glargin za inzulinski sličan faktor rasta 1 (IGF-1) receptor je približno 5-8 puta veći od onog kod humanog inzulina, ali otprilike 70-80 puta niži od onog u IGF-1. Metaboliti M1 i M2 su inferiorniji od humanog inzulina u afinitetu prema IGF-1 receptoru.

U bolesnika s dijabetesom tipa 1, ukupna terapijska koncentracija inzulina glargin i njegovih metabolita znatno je niža od razine potrebne za polovinu maksimalnog vezanja na IGF-1 receptore i naknadnu aktivaciju mitogenog proliferativnog puta. Može se aktivirati nivoom fiziološke koncentracije endogenog IGF-1, ali terapijske koncentracije inzulina određene tijekom liječenja Tujo SoloStar značajno su niže od farmakoloških koncentracija potrebnih za to.

Rezultati kliničkih ispitivanja lijeka, u kojima su učestvovali pacijenti sa šećernom bolešću tipa 1 (546 bolesnika) i dijabetes melitusom tipa 2 (2474 pacijenta), pokazali su da su, u usporedbi s početnim vrijednostima glikoziliranog hemoglobina (HbA1c), smanjenje njegovih vrijednosti do kraja studija nije bilo manje od onog kod upotrebe inzulina glargin 100 IU / ml.

Broj pacijenata koji su dosegli ciljni HbA1c (ispod 7%), u obje grupe za liječenje bilo je uporedivo.

Na kraju studije, stepen snižavanja nivoa šećera u krvi uz upotrebu Tujeo SoloStar i inzulina glargin 100 IU / ml bio je isti. Istovremeno, primjećeno je sporije smanjenje koncentracije glukoze u krvnoj plazmi tijekom perioda odabira doze tijekom liječenja lijekom.

Upoređujući rezultate s primjenom inzulina glargin 300 IU / ml ujutro ili navečer, otkrili smo da kontrola glikemije, uključujući poboljšanje HbA1cbio uporediv. Kada se lijek primjenjivao u roku od 3 sata prije ili nakon uobičajenog vremena primjene, njegova učinkovitost nije bila smanjena.

Na osnovu upotrebe Tujeo SoloStara tokom šest mjeseci, moguće je povećanje tjelesne težine u prosjeku manjoj od 1 kg.

Utvrđeno je da je poboljšanje u HbA1c spol, etnička pripadnost, starost ili težina pacijenta, trajanje dijabetes melitusa (manje od 10 godina, 10 godina ili više) i početne vrijednosti ovog pokazatelja nemaju učinka.

Rezultati kliničkih ispitivanja u bolesnika sa šećernom bolešću tipa 2 pokazali su nižu učestalost teške i / ili potvrđene hipoglikemije, kao i hipoglikemije s kliničkim simptomima, nego kada su liječeni inzulinom glargin 100 IU / ml.

U pogledu smanjenja rizika od razvoja teške i / ili potvrđene noćne hipoglikemije, prednost Tujeo SoloStar nad insulinom glargin 100 IU / ml dokazana je u periodu od trećeg mjeseca terapije do kraja ispitivanja u 23% pacijenata koji su prethodno primali oralne hipoglikemije i u 21% bolesnika uzimanje inzulina uz obroke.

Upotreba Tujea SoloStara uzrokuje smanjenje rizika od hipoglikemije kod pacijenata koji su prethodno primili insulinsku terapiju i kod pacijenata koji prethodno nisu primali inzulin.

U bolesnika sa šećernom bolešću tipa 1, učestalost hipoglikemije tijekom primjene lijeka Tujeo SoloStar uporediva je s onom u liječenju inzulinom glargin 100 IU / ml. Treba napomenuti da je u početnom razdoblju liječenja učestalost razvoja svih kategorija noćne hipoglikemije niža s lijekom nego s inzulinom glargin 100 IU / ml.

Rezultati ispitivanja nisu pokazali postojanje razlika povezanih s stvaranjem antitijela na inzulin, kao i u učinkovitosti, sigurnosti i dozi baznog inzulina u usporedbi pacijenata liječenih Tujeom SoloStarom i bolesnika liječenih inzulinom glargin 100 U / ml.

Međunarodno, multicentarno, randomizirano istraživanje insulina glargin 100 IU / ml provedeno je kod 12 537 bolesnika s oštećenom glukoznom tolerancijom, oslabljenom glikemijom na glavi ili šećernom bolešću u ranoj fazi 2 i potvrđenom kardiovaskularnom bolešću. Polovina sudionika studije primala je inzulin glargin 100 IU / ml, čija je doza titrirana sve dok nije postignuta koncentracija glukoze u plazmi naglo od 5.3 mmol ili niža, a druga polovina primljena je standardna terapija. Studija je trajala otprilike 6,2 godine.

Median HbA1c, ishod je bio 6,4%, tokom lečenja bio je u rasponu 5,9–6,4% u grupi sa insulinom glargin i 6,2–6,6% u grupi sa standardnom terapijom.

Uporedni rezultati ove studije pokazali su da, uz pozadinu liječenja inzulinom glargin 100 IU / ml, vjerovatnoća za razvoj kardiovaskularnih komplikacija (nefatalni infarkt miokarda ili nefatalni moždani udar, kardiovaskularna smrt), revaskularizacijski postupak ili hospitalizacija zbog razvoja zatajenja srca, mikrovaskularnih komplikacija. Kombinovani indikator mikrovaskularnih komplikacija uključuje lasersku fotokoagulaciju ili vitrektomiju, gubitak vida zbog dijabetičke retinopatije, udvostručenje koncentracije kreatinina u krvi, progresiju albuminurije ili potrebu za dijaliznom terapijom. Spol i rasa pacijenata ne utječu na performanse i sigurnost Tujea SoloStara.

Općenito, ne postoje razlike u učinkovitosti i sigurnosti lijeka između pacijenata s dijabetesom tipa 1 i 2 tipa starijim od 65 godina i starijim i mlađim pacijentima. Da bi se izbjegle hipoglikemijske reakcije, kod starijih bolesnika početne i održavajuće doze trebaju biti niže nego inače, povećanje doze preporučuje se sporije provoditi. U starijih bolesnika može biti teško utvrditi simptome hipoglikemije, pa je potrebno pažljivo nadzirati koncentraciju glukoze u krvi.

Nema podataka o sigurnosti i efikasnosti upotrebe Tujeo SoloStar-a kod djece.

Farmakokinetika

U odnosu na inzulin glargin, 100 PIECES / ml, nakon s / c primjene Tujeo SoloStara, serumska koncentracija inzulina se postiže kao rezultat sporije i duže apsorpcije, što dovodi do nježnije krivulje koncentracije i vremena do 36 sati. Css (ravnotežna koncentracija lijeka u plazmi) unutar terapijskog raspona koncentracija postiže se nakon 72–96 sati redovite upotrebe Tujo SoloStar.

Isti pacijent ima nisku varijabilnost u sistemskoj izloženosti inzulinu 24 sata u ravnoteži.

Insulin glargin se metabolizira brzo sa strane karboksilnog kraja (C-kraja) beta lanca, kao rezultat biotransformacije formiraju se dva aktivna metabolita M1 (21 A-Gly-inzulin) i M2 (21 A-Gly-des-30 B -Thr-insulin). . Metabolit M1 pretežno se nalazi u krvnoj plazmi i njegova sistemska izloženost raste srazmjerno povećanju doze inzulina glargin. Utvrđeno je da je terapijski učinak lijeka uglavnom posljedica sistemske izloženosti metabolitu M1, jer kod velike većine bolesnika inzulin glargin i metabolit M2 nisu otkriveni u sistemskoj cirkulaciji. U ostalim slučajevima, koncentracije inzulina glargin u krvi i metabolita M2 u krvi nisu ovisile o primijenjenoj dozi i obliku doziranja inzulina glargin.

T½ (poluživot) metabolita M1, bez obzira na dozu inzulina glargin, kreće se u rasponu od 18-19 sati.

Utjecaj rase ili spola pacijenta na farmakokinetiku Tujea SoloStara nije utvrđen.

Nema podataka o utjecaju dobi na farmakokinetiku lijeka. Da bi se izbjegle hipoglikemijske epizode kod bolesnika sa šećernom bolešću u starijih osoba, preporučuje se da se početne i doze održavanja daju niže, a povećavanje doze sporije.

Farmakokinetika Tujo SoloStar kod djece nije proučavana.

Tijekom provođenja ispitivanja s ljudskim inzulinom, utvrđeno je povećanje koncentracija inzulina kod bolesnika s bubrežnom i jetrenom insuficijencijom. Sličan učinak očekuje se kod upotrebe inzulina glargin, pa se preporučuje pacijentima ove kategorije da pažljivo prate razinu glukoze u krvi.

Kontraindikacije

  • dob mlađa od 18 godina (budući da kliničke studije koje potvrđuju djelotvornost i sigurnost lijeka kod djece i adolescenata nisu dostupne),
  • preosjetljivost na komponente lijeka.

Oprez treba dati insulinu Tujeo SoloStar za vrijeme trudnoće, starijim bolesnicima, s nekompenziranim endokrinim poremećajima (uključujući insuficijenciju nadbubrežne kore i adenohypophysis, hipotireozu), teškom stenozom cerebralnih žila ili koronarnih arterija, proliferativnom retinopatijom (posebno u nedostatku fotokoagulacije) , težak stepen zatajenja jetre, bolesti popraćene prolivom ili povraćanjem.

Tugeo SoloStar, upute za upotrebu: metoda i doziranje

Rješenje je predviđeno za uvođenje u potkožnu masnoću trbuha, ramena ili kukova injekcijom sc. Postupak se provodi 1 put dnevno u određeno vrijeme. Za svaku sljedeću injekciju morate odabrati novu lokaciju unutar preporučenih područja za primjenu.

Intravenska primjena rastvora je kontraindicirana!

Ne možete koristiti pumpu za infuziju insulina za ubrizgavanje otopine.

Uložak olovke za štrcaljku sadrži 80 jedinica gotove otopine koje nikad ne treba uklanjati u drugu štrcaljku ili koristiti nekoliko pacijenata, čak i ako iglu zamijenite.

Olovka za štrcaljku opremljena je brojačem doze s priraštajem od 1 jedinice. Pokazuje broj jedinica inzulina glargin koje se daju.

Za primjenu lijeka koristite posebne igle BD Micro-Fine Plus za olovke za injekcije SoloStar. Igle su za jednokratnu upotrebu. Višekratna upotreba igle povećava rizik od začepljenja i nepravilnog doziranja lijeka, kao i kontaminaciju i infekciju.

Kada se olovka koristi prvi put, vadi se iz frižidera najkasnije 1 sat prije injekcije, tako da inzulin postaje na sobnoj temperaturi i njegova primjena nije tako bolna.

Prije svake injekcije trebali biste provjeriti naziv inzulina i datum trajanja na naljepnici olovke za špriceve. Preporučuje se navođenje datuma otvaranja.

Skinuvši poklopac sa olovke štrcaljke, potrebno je vizualno procijeniti prozirnost inzulina. Ako je sadržaj kertridže zamućen, obojen ili uključuje strane čestice, proizvod treba odložiti. Prisutnost mjehurića zraka u inzulinu ne nanosi štetu.

Nakon što provjerite da li rješenje izgleda kao čista voda, možete prijeći na postupak. Prije svega, gumenu membranu na patroni morate obrisati krpom namočenom u etilnom alkoholu. Uzmite novu iglu i, skidajući zaštitni omotač, bez pretjeranih napora, zavijte ga sve do olovke štrcaljke. Pažljivo uklonite vanjsku, a zatim unutrašnju kapu s igle.

Prije svake injekcije potrebno je provesti sigurnosno ispitivanje, čiji rezultati trebaju potvrditi ispravan rad olovke za šprice, eliminirajući začepljenje igle ili unošenje pogrešne doze inzulina.

Za provođenje sigurnosnog testa trebate postaviti pokazivač na indikator doze između brojeva 2 i 4, što će odgovarati skupu od 3 jedinice. Ako se kap inzulina pojavi na vrhu igle nakon pritiska na dugme za doziranje, to znači da olovka šprice ispravno radi. Ako se to ne dogodi, možete ponoviti pritiskom na tipku enter. Ako nakon trećeg pokušaja ne padne na vrh igle, zamijenite iglu i ponovite test. Ako zamjena igle nije dala pozitivan rezultat i sigurnosni test nije uspio, zamjensku olovku štrcaljke morate zamijeniti novom. Nikada ne koristite špricu za prikupljanje insulina iz olovke za šprice.

Nakon sigurnosnog testa, indikator doze trebao bi biti "0". Da biste postavili propisanu dozu, trebate postaviti pokazivač na istu liniju sa željenom dozom. Ako se pokazivač slučajno okrene dalje od potrebne doze, morate ga okrenuti.

Ako je sadržaj lijeka u ulošku manji od doze potrebne za primjenu, potrebno je napraviti dvije injekcije: jednu iz postojeće olovke za šprice, a drugu koja sadrži nedostajuću količinu inzulina iz nove olovke za šprice. Alternativa je davanje cijele potrebne doze novom olovkom za špriceve.

Parni brojevi (broj jedinica) u prozoru indikatora doze prikazani su nasuprot indikatoru doze, a neparni brojevi pojavljuju se na liniji između parnih brojeva.

U ulošku se nalazi 450 jedinica inzulina, doza se može podesiti od 1 do 80 jedinica u koracima od 1 jedinice. Svaka olovka štrcaljke sadrži više od jedne doze, skala na ulošku omogućava vam otprilike određivanje broja preostalih jedinica inzulina u njoj.

Za ubrizgavanje trebali biste odabrati mjesto i, držeći olovku za špricu za tijelo, umetnite iglu, a zatim, stavljajući palac na gumb za dozu, pritisnite ga do kraja i držite ga u tom položaju. Ne možete pritisnuti tipku pod kutom, morate paziti da palac ne blokira rotaciju odabirača doze. Važno je držati tipku pritisnutom sve dok se u prozoru s dozama ne pojavi „0“, a polako brojati do pet. Tek tada se gumb za oslobađanje može otpustiti i igla ukloniti.

U slučaju poteškoća s pritiskom na tipku za doziranje, snagu ne smijete primjenjivati ​​kako ne biste oštetili olovku štrcaljke. Potrebno je provjeriti prolaznost igle radeći drugi sigurnosni test. Ako dugme i dalje slabo radi, zamijenite olovku za štrcaljku.

Nakon ubrizgavanja, iglu treba ukloniti pomoću vanjske kapice igle. Da biste to učinili, pomoću dva prsta uzmite široki kraj vanjske kapice i umetnite iglu u nju. Čvrsto pritisnite kapu i drugom rukom čvrsto uhvatite široki deo spoljne kapice igle nekoliko puta.

Korištenu iglu morate odlagati u spremnik otporan na probijanje.

Nakon vađenja igle, olovku za štrcaljku treba zatvoriti poklopcem i čuvati na mestu zaštićenom od svetlosti i toplote. Ne stavljajte rabljenu olovku za špric u hladnjak.

Ako sumnjate u ispravno funkcioniranje olovke štrcaljke ili je oštećena, ne treba je koristiti, nemojte je pokušavati popraviti. Preporučuje se pažljivo rukovati ručicom štrcaljke: izbjegavajte pad na tvrde površine, zaštitite od dodira s vlažnim okruženjem, prašinom ili prljavštinom, ne podmazujte. Za čišćenje spolja možete koristiti vlažnu krpu.

Preporučuje se da uvek imate rezervnu olovku za brizgalice i rezervne igle.

Doktor određuje dozu i vrijeme primjene Tujo SoloStar, uzimajući u obzir ciljane vrijednosti koncentracije glukoze u krvi pojedinačno.

Prilagođavanje doze inzulina provodi se s velikom pažnjom i samo od strane liječnika koji uzima u obzir moguće uzroke nedovoljne kontrole glikemije, uključujući promjene tjelesne težine, načina života pacijenta, vremena primjene inzulina.

Tujeo SoloStar nije lijek izbora za dijabetičku ketoacidozu, za čije liječenje je poželjno koristiti iv primjenu inzulina kratkog djelovanja.

Pacijentima koji imaju dijabetes preporučuje se da redovno prate koncentraciju glukoze u krvi.

Prilikom propisivanja lijeka, medicinski radnik mora detaljno uputiti pacijenta o postupnim koracima potrebnim za sc davanje lijeka, a zatim provjeriti pacijentov postupak samo-davanja kako bi se uvjerio da se inzulin pravilno primjenjuje.

U liječenju dijabetesa tipa 1, Tujeo SoloStar propisan je u kombinaciji s inzulinom, koji se daje tijekom obroka i zahtijeva individualno prilagođavanje doze.

Za bolesnike sa šećernom bolešću tipa 2, preporučuje se početna dnevna doza Tujeo SoloStar-a koja se propisuje brzinom od 0,2 PIECES na 1 kg težine pacijenta, nakon čega slijedi individualno prilagođavanje doze.

Pri prelasku s liječenja inzulinom glargin 100 IU / ml na Tujeo SoloStar, ili obrnuto, treba imati na umu da lijekovi nisu bioekvivalentni i nisu izravno zamjenjivi.

Nakon prethodne terapije insulinom glarginom, 100 IU / ml, prelazak na Tujeo SoloStar može se provesti brzinom jedinice po jedinici. Međutim, za postizanje ciljane koncentracije glukoze u plazmi može biti potrebna veća doza inzulina glargin 300 U / ml.

Pri prelasku s Tujo SoloStar na inzulin glargin 100 IU / ml, dozu inzulina treba smanjiti za otprilike 20%, po potrebi treba nastaviti nastavu doze.

Nakon prelaska s jednog od ovih lijekova na drugi, preporučuje se pažljivo praćenje metabolizma tokom prve 2-3 tjedna.

Pri prelasku s inzulina srednjeg ili dugog trajanja na režim liječenja lijekom Tujeo SoloStar, možda će biti potrebno promijeniti dozu baznog inzulina i prilagoditi doze i vrijeme istodobno korištenih kratko djelujućih inzulina, brzo djelujućih analoga inzulina ili neinzulinskih hipoglikemijskih sredstava.

Kada se prelazi s primjene bazalnog inzulina 1 put dnevno, doza Tujeo SoloStara može se postaviti na osnovu jedinice po jedinici prethodno primijenjenog inzulina.

Prilikom prelaska s uvođenja bazalnog inzulina 2 puta dnevno, početna doza lijeka treba biti 80% ukupne dnevne doze prethodnog inzulina.

Prisustvo antitijela na ljudski inzulin kod pacijenata koji su podvrgnuti terapiji visokim dozama inzulina, poboljšava odgovor na inzulin glargin 300 IU / ml.

Promjena režima liječenja mora biti praćena pažljivim metaboličkim nadzorom.

Porast osjetljivosti na inzulin na pozadini poboljšane metaboličke kontrole može zahtijevati dodatnu korekciju režima doziranja.

Jedna primjena Tujeo SoloStara tijekom dana omogućuje pacijentu fleksibilan raspored ubrizgavanja, a po potrebi ubrizgava i 3 sata prije uobičajenog vremena postupka ili 3 sata kasnije.

Nemojte razrjeđivati ​​insulin glargin 300 PIECES / ml niti ga miješati sa drugim inzulinom.

U liječenju starijih bolesnika potrebno je pažljivo praćenje koncentracije glukoze u krvi. Pri odabiru doze za ovu kategoriju pacijenata potrebno je uzeti u obzir progresivno pogoršanje bubrežne funkcije što može uzrokovati potrebu za stalnim smanjenjem doze inzulina.

Za liječenje bolesnika s bubrežnom ili jetrenom insuficijencijom ne postoje posebne preporuke o korekciji režima doziranja. Treba imati na umu da usporavanje metabolizma inzulina kod ove kategorije pacijenata može smanjiti potrebu za inzulinom, stoga im je potrebno pažljivo praćenje koncentracije glukoze u krvi.

Kratke informacije

Lijek - inzulin "Toujeo Solostar" sadrži aktivnu tvar glargin koja ima dugotrajni učinak, usmjeren na razbijanje viška molekula šećera u krvi. Proizvodi ga poznata farmaceutska kompanija Sanofi koja se specijalizirala za proizvodnju inzulina takvih vrsta kao što su Insumans, Apidra.

Za i protiv

Lijek je prošao klinička ispitivanja, potpuno je siguran za ljudski organizam. Ali kao i većina lijekova, ima pozitivna i negativna svojstva. Prednosti insulina Tujeo SoloStar očituju se u sledećim terapijskim efektima:

  • produženo djelovanje lijeka, koje traje 32-35 sati, a da ne dostigne vrhunski glikemijski profil,
  • pogodno za liječenje bolesnika sa šećernom bolešću tipa 1 i 2,
  • koncentracija aktivne komponente je mnogo veća od koncentracija analoga i dostiže razinu od 300 jedinica po 1 ml,
  • 1 puta se daje manja zapremina lijeka koja se nalazi u dozi za ubrizgavanje,
  • smanjuje rizik od hipoglikemije noću.
  • Glavni nedostatak lijeka je prisustvo sljedećih faktora povezanih sa specifičnostima upotrebe inzulina ove vrste:
  • kontraindiciran u prisustvu dijabetičke ketoacidoze,
  • nije prikladno za liječenje dijabetičara koji imaju pridružene patologije bubrežnih i jetrenih tkiva,
  • Može se pojaviti alergijska reakcija na aktivnu supstancu lijeka - glargin (izražava se u obliku crvenih osipa na površini kože obraza, vrata, donjih ekstremiteta, abdomena, obimu mjesta ubrizgavanja, svrbeža, oticanja sluznice),
  • nema kliničkih podataka o sigurnosti lijeka u slučaju liječenja djece, kao ni žena koje su trudne.

Ostatak insulina Tujeo SoloStar nema izražene kontraindikacije i značajne nedostatke koji onemogućavaju njegovu upotrebu kao glavno sredstvo u liječenju dijabetesa tipa 1 i 2. Indicirano za upotrebu kod pacijenata sa šećernom bolešću koji su skloni hipoglikemijskim krizama.

Razlika od insulina Lantus

Tujeo ima jednu značajnu razliku u odnosu na inzulin Lantus. Sastoji se u činjenici da je SoloStar koncentriraniji. Aktivna supstanca u ovim lijekovima je slična - to je glargin.

Ostali lijekovi nemaju značajne razlike. Proizvodi ga ista njemačka farmaceutska kompanija - Sanofi Aventis.

Prema nahođenju lekara, endokrinolog Tujeo može se zameniti lekovima sličnih svojstava i spektra delovanja. Ovo su uvrede sledećih predmeta:

  1. Levemir koji u svom sastavu sadrži aktivnu supstancu detemir. Takođe ima produženo dejstvo, ali ne toliko koncentrisano.
  2. Tresiba. Terapeutski učinak postiže se zahvaljujući dehidlud komponenti, koja stabilizuje visoku koncentraciju glukoze u krvi u kratkom vremenskom periodu.
  3. Lantus. Analog koji je najbliži originalnom lijeku Tujo SoloStar.

Vrste inzulina sa sličnim farmakološkim svojstvima mogu se koristiti kao alternativna sredstva u sistemskom liječenju dijabetesa melitusa kako bi se izbjegao početak hipoglikemije.

Trudnoća i dojenje

Pacijentice s dijabetesom trebaju obavijestiti svog liječnika o postojećoj ili planiranoj trudnoći.

Nije bilo randomiziranih kontroliranih kliničkih ispitivanja o primjeni lijeka Tujo SoloStar® u trudnica.

Veliki broj promatranja (više od 1000 ishoda trudnoće u retrospektivnom i perspektivnom praćenju) s postmarketinškom primjenom inzulina glargin 100 IU / ml pokazao je da nije imao nikakvih specifičnih učinaka na tijek i ishod trudnoće, stanje fetusa ili zdravlje novorođenčadi.

Pored toga, radi procjene sigurnosti inzulina glargin i inzulina izofana u trudnica s prethodnim ili gestacijskim dijabetes melitusom, provedena je meta-analiza osam promatračkih kliničkih ispitivanja, uključujući žene koje su tijekom trudnoće koristile inzulin glargin 100 IU / ml (n = 331) i izofani inzulina (n = 371).

Ova metaanaliza nije otkrila značajne razlike u pogledu sigurnosti za zdravlje majke ili novorođenčadi kada su tokom trudnoće koristili inzulin glargin i inzulin izofan.

U studijama na životinjama, nisu dobijeni direktni ili indirektni podaci o embriotoksičnom ili fetotoksičnom učinku insulina glargin 100 IU / ml kada se koristi u dozama 6-40 puta većim od preporučenih doza za ljude.

Za pacijente s prethodno postojećim ili gestacijskim dijabetes melitusom važno je održavati adekvatnu regulaciju metaboličkih procesa tijekom trudnoće kako bi se spriječilo pojavljivanje nepoželjnih ishoda povezanih s hiperglikemijom.

Ako je potrebno, može se razmotriti upotreba lijeka Tujo SoloStar® tijekom trudnoće.

Potreba za insulinom može se smanjiti u prvom tromjesečju trudnoće i općenito se može povećati tokom drugog i trećeg tromjesečja. Neposredno nakon rođenja, potreba za inzulinom brzo se smanjuje (povećava se rizik od hipoglikemije). U tim je uvjetima pažljivo praćenje koncentracije glukoze u krvi od presudnog značaja.

Pacijentice tijekom dojenja možda će trebati prilagoditi režim doziranja inzulina i prehranu.

4 Metode ubrizgavanja

Otopina insulina dostupna je u bočicama, ulošcima, kao dio gotovih olovki za špriceve. Lijek se daje pomoću posebnih uređaja. Metodologija uvođenja i pravila postupanja sa njima su različita.

Koristeći jednokratne inzulinske šprice, možete ubrizgati bilo koji inzulin, osim Tujea. Koriste se i za primjenu hormona rasta. Potrebno je osigurati da oznaka na špricu "100 U / ml" odgovara koncentraciji lijeka. Zbog relativno duge igle (12 mm) ubrizgavanje u potkožno tkivo vrši se pod uglom od 45 stepeni.

Olovke za špriceve su za jednokratnu upotrebu (unapred napunjene) i za višekratnu upotrebu:

  • Prvi tip je uređaj s unaprijed postavljenim uloškom koji sadrži otopinu inzulina. Ne može se zameniti, a rabljena olovka se odlaže.
  • Na uređajima za višekratnu upotrebu novi kaseta se može instalirati nakon što je prethodna završila. Za injekcije se koriste igle za jednokratnu upotrebu. Ako njihova duljina ne prelazi 5 mm, nije potrebno presavijati kožu na mjestu ubrizgavanja. Ako je veličina igle 6–8 mm, inzulin se ubrizgava pod uglom od 90 stepeni.

Olovka štrcaljke je individualna. Prije upotrebe provjerite datum isteka i naziv lijeka koji sadrži.

Prisutnost mjehurića zraka u ulošku. Prije svake injekcije provodi se sigurnosni test.

Da biste to učinili, biraju se 3 jedinice inzulina, nakon čega se pritisne tipka za unošenje doze do kraja. Pojava kapi rastvora na vrhu igle ukazuje na zdravlje ručke.

U suprotnom, test se može ponoviti tri puta. Ako je rezultat negativan, zamijenite samu iglu ili olovku štrcaljke.

Za uvođenje potrebne doze napravite svoj set koristeći selektor. Brojka koja odgovara broju jedinica trebala bi se pojaviti u polju "pointer". Nakon toga ubrizgavaju olovku za štrcaljku, pritisnu gumb za pokretanje i polako broje do pet. To vam omogućava da osigurate da cjelokupna otopina dospije na mjesto ubrizgavanja.

Inzulinska pumpa je prijenosni uređaj s kojim se inzulin daje u malim dozama tokom dana. Njegova upotreba omogućava vam održavanje stabilne razine šećera.

  • uređaj s displejom, upravljačkim tipkama i uloškom,
  • infuzijski set: epruveta kroz koju se daje rastvor i kanila koja je fiksirana u trbuhu,
  • senzor za otkrivanje glukoze u krvi (kod nekih modela).

Za pumpicu se koriste ultra kratki preparati. Doze i učestalost primjene inzulina određuje ljekar. Pacijent je također obučen za upotrebu uređaja. Osigurana je mogućnost dodatne primjene lijeka.

Nedostaci uređaja su visoki troškovi, potreba da se zamijeni set za infuziju svaka 3 dana.

Kada se ne koristi

Toujeo je dostupan u obliku bistre otopine, upakovane u staklene uloške od 1,5 ml. Sam uložak je montiran u olovci za špriceve za jednokratnu upotrebu. U ljekarnama se lijek Tujeo prodaje u kartonskim kutijama, koje mogu sadržati 1,3 ili 5 olovki za špriceve.

Toujeo je namijenjen samo umetanju u potkožno tkivo u trbuhu, bedrima i rukama. Važno je svakodnevno mijenjati mjesto ubrizgavanja kako biste spriječili stvaranje ožiljaka i razvoj hiper- ili hipotrofije potkožnog tkiva.

Unošenje bazalnog inzulina Tujeo u venu treba izbjegavati, jer to može uzrokovati ozbiljan napad hipoglikemije. Produljeni učinak lijeka traje samo uz potkožnu injekciju. Osim toga, lijek Tujeo se ne može ubrizgati u tijelo pomoću inzulinske pumpe.

Korištenjem olovke za jednu špricu pacijent će moći ubrizgati sam sebe s dozom od 1 do 80 jedinica. Osim toga, pacijent tijekom njegove upotrebe ima priliku povećati dozu inzulina za 1 jedinicu u isto vrijeme.

Doza inzulina izračunava se u jedinicama (jedinicama). Njihova količina može biti fiksna ili varirati ovisno o razini glukoze i količini ugljikohidrata koji se konzumiraju s hranom. Svi pacijenti koji primaju inzulin moraju biti osposobljeni u školi za dijabetes.

Sredstva s prosječnim trajanjem učinka, dugi i ultradugi preparati omogućuju vam održavanje određenog nivoa šećera tijekom dana (bazalna komponenta). Koriste se jednom ili dva puta dnevno.

Kratki i ultra kratki inzulini smanjuju glukozu koja raste nakon obroka (bolus komponenta). Propisuju se prije ili za vrijeme obroka.

Ako je šećer velik, preporučuje se povećati interval između primjene lijeka i hrane. Gotove mješavine sadrže obje komponente.

Koriste se prije jela, obično dva puta dnevno.

U bolesnika sa šećernom bolešću tipa 1 i tijekom trudnoće primjenjuje se intenzivnija terapija inzulinom koja uključuje 1 ili 2 injekcije bazalnog sredstva i uporabu kratkih i ultrašokratnih oblika prije jela. Dodatna primjena lijeka je indicirana za visoke vrijednosti glukoze.

Kod dijabetesa tipa 2, bazni inzulin se može koristiti u kombinaciji sa tabletiranim lijekovima - 2-3 injekcije gotove smjese, pojačani režim ili bolusnu injekciju prije jela. Vrsta terapije bira endokrinolog.

Toujeo Solostar kontraindiciran je osobama oboljelim od dijabetesa mlađih od 18 godina zbog nedostatka kliničkih ispitivanja u ovoj dobnoj skupini zbog sigurnosti lijeka ili zbog pojedinačne netolerancije na komponente Toujea ili inzulina glargin.

Savjetuje se oprez za propisivanje lijeka:

  • Trudnice (u vezi s mogućom zamenom količine konzumiranog lijeka nakon porođaja i u toku trudnoće).
  • Starije osobe (starije od sedamdeset godina).
  • Dijabetičari u prisustvu endokrinološke bolesti.

Prilikom prelaska s jednog na drugi inzulin potrebno je pribjeći savjetovanju endokrinologa, samo ih treba odabrati. U stanjima praćenim prolivom i povraćanjem, teškim zatajenjem bubrega ili jetre potreban je i oprez pri upotrebi.

Jedinice Tujeo SoloStar® (insulin glargin 300 IU / ml) odnose se samo na Tujeo SoloStar® i nisu ekvivalentne drugim jedinicama koje izražavaju jačinu djelovanja drugih inzulinskih analoga. Lijek Tujo SoloStar® treba davati s / c 1 puta dnevno u bilo koje doba dana, poželjno u isto vrijeme.

Lijek Tujeo SoloStar® s jednom injekcijom tijekom dana omogućuje vam fleksibilan raspored injekcija: ako je potrebno, pacijenti mogu ubrizgati 3 sata prije ili 3 sata nakon uobičajenog vremena.

Ciljane vrijednosti koncentracije glukoze u krvi, doze i vremena primjene / primjene hipoglikemijskih lijekova treba odrediti i prilagoditi pojedinačno.

Možda će biti potrebno i prilagođavanje doze, na primjer, prilikom promjene tjelesne težine pacijenta, načina života, promjene vremena primjene inzulina ili u drugim uvjetima koji mogu povećati predispoziciju za razvoj hipo- ili hiperglikemije (vidjeti

"Posebna uputstva"). Bilo kakve promjene doze inzulina treba izvoditi s oprezom i samo pod medicinskim nadzorom.

Tujeo SoloStar® nije inzulin izbora za liječenje dijabetičke ketoacidoze. U tom slučaju prednost treba dati unosu / uvođenju inzulina kratkog djelovanja.

Kod svih bolesnika sa dijabetesom preporučuje se praćenje koncentracije glukoze u krvi.

Početak upotrebe lijeka Tujo SoloStar®

Pacijenti sa šećernom bolešću tipa 1. Tujeo SoloStar® treba koristiti jednom dnevno u kombinaciji s inzulinom koji se daje tijekom obroka i zahtijeva individualno prilagođavanje doze.

Pacijenti sa šećernom bolešću tipa 2. Preporučena početna doza je 0,2 U / kg jednom dnevno, nakon čega slijedi individualno prilagođavanje doze.

Prelaz iz primjene inzulina glargin 100 IU / ml u lijek Tujeo SoloStar® i, obrnuto, s lijeka Tujeo SoloStar® na inzulin glargin 100 IU / ml

Insulin glargin 100 IU / ml i Tujeo SoloStar® nisu bioekvivalentni i direktno nisu međusobno zamjenjivi.

- Prijelaz s insulina glargin 100 IU / ml na Tujeo SoloStar® može se obaviti po jedinici, ali za postizanje ciljanog raspona koncentracija glukoze u plazmi može biti potrebna veća doza Tujeo SoloStar®.

- Pri prelasku s upotrebe Tujeo SoloStar® na inzulin glargin 100 IU / ml radi smanjenja rizika od hipoglikemije, dozu treba smanjiti (za oko 20%), nakon čega slijedi prilagodba doze ako je potrebno.

Preporučuje se pažljivo praćenje metabolizma tokom i tokom prvih nekoliko tjedana nakon prelaska s jednog od ovih lijekova na drugi.

Prelazak sa drugog bazalnog inzulina na Tujeo SoloStar®

- Prijelaz s jedne injekcije bazalnog inzulina tijekom dana u jednu primjenu Tujeo SoloStar® tijekom dana može se provesti na osnovi jedinice po jedinici prethodno primijenjene doze bazalnog inzulina.

- Pri prelasku s primjene bazalnog inzulina dva puta tijekom dana na jednokratnu primjenu pripravka Tujeo SoloStar®, preporučena početna doza pripravka Tujeo SoloStar® iznosi 80% ukupne dnevne doze bazalnog inzulina, liječenjem se prekida.

Pacijenti s visokim dozama inzulina, zbog prisutnosti antitijela na ljudski inzulin, mogu imati poboljšan odgovor na Tujo SoloStar®.

Tijekom prijelaza na lijek Tujo SoloStar® i nekoliko tjedana nakon njega preporučuje se pažljivo praćenje metabolizma.

Način upotrebe lijeka Tujo SoloStar®

Tujeo SoloStar® ubrizgava se u potkožnu masnoću trbuha, ramena ili kukova. Mjesta ubrizgavanja trebaju se izmjenjivati ​​sa svakom novom injekcijom unutar preporučenih područja za primjenu lijeka.

Tujeo SoloStar® nije namijenjen za intravensku primjenu. Produljeno djelovanje inzulina glargin primjećuje se tek kada ga unesemo u potkožnu masnoću. U / u uvođenju uobičajene sc doze može doći do teške hipoglikemije. Tujeo SoloStar® nije namenjen za upotrebu sa inzulinskom infuzijskom pumpom.

Tujeo SoloStar® je bistro rješenje, a ne suspenzija, tako da ponovno suspendiranje prije upotrebe nije potrebno.

- Brojač doza olovke za injekciju Tujeo SoloStar® pokazuje količinu jedinica Tujeo SoloStar® koja će se primijeniti. Olovka za brizgalice Tujeo SoloStar® posebno je razvijena za preparat Tujeo SoloStar®, stoga nije potrebna dodatna pretvorba doze,

Način primjene

Insulin se daje supkutanom injekcijom. "Tujeo SoloStar" se može koristiti bez obzira na obroke. Za veću efikasnost preporučuje se ubrizgavanje u isto doba dana. Tolerancija - 3 sata. Pacijent ima čak 6 sati tokom kojih mora davati sljedeću dozu inzulina. U ovom se slučaju ne možete bojati oštrog skoka šećera u krvi.

Prilagođavanje doze može biti potrebno za:

  • promjena prehrane
  • prelazak na drugi lijek ili proizvođača,
  • razvoj bolesti ili komplikacija dijabetesa,
  • promjena u uobičajenom načinu života: fizički ili emocionalni stres.

Doziranje i interval između postupaka određuje polaznik endokrinolog. Prije početka terapije inzulinom, obavezno pročitajte upute. „Tujeo SoloStar“ se uvodi jednom dnevno.

Inzulin treba ubrizgati u potkožno tkivo u prednjem dijelu prednjeg trbušnog zida, bedra ili površnog mišića ramena. Povremeno mjesto ubrizgavanja treba mijenjati. Korištenjem olovke za jednokratnu upotrebu šprica zapravo možete unijeti dozu od 1 do 80 jedinica odjednom. Uređaj je opremljen posebnim brojačem koji vam omogućuje odabir potrebne doze inzulina. Da bi se izbjegle zarazne bolesti, preporučuje se upotreba olovke za špricu koja se koristi u liječenju samo 1 pacijenta.

Da biste spriječili ozbiljnu hipoglikemiju, ne uzimajte proizvod običnom špricom iz uloška. Nećete moći precizno odrediti volumen hormona, kao rezultat, može doći do komplikacija. Igla se koristi samo 1 put. Nakon injekcije mora se ukloniti i zamijeniti novom sterilnom. Višekratna upotreba igle će dovesti do njene blokade. To zauzvrat povećava rizik davanja manje ili veće doze inzulina.

Prije postupka provjerite da li je otopina prozirna, nema mjehurića zraka. Provedite test olovke za štrcaljku i prolaz igle: pritisnite tipku za unos - na vrhu igle treba se pojaviti rješenje. Nakon toga možete provesti postupak.

Tujeo SoloStar koristi se kod dijabetesa melitusa tipa 1 u kombinaciji sa kratkim inzulinom. Kod bolesti tipa 2 propisuje se kao monoterapija ili u kombinaciji s oralnim antidijabetičkim lijekovima. Prosječna preporučena doza za dijabetes tipa 2 je 0,2 jedinice na 1 kg tjelesne težine.

Neki dijabetičari prelaze iz Lantusa u SoloStar. Prvo uzmite lijek brzinom od 1: 1. Ubuduće će se odabrati optimalna doza. Pri prelasku sa Lantusa na 100 PIECES glargina, doza se smanjuje za 20%.

Kada je apsolutno neophodno, SoloStar je dozvoljen trudnicama. Obično se u prvom tromjesečju smanjuje potreba za inzulinom, u drugom i trećem tromjesečju povećava. Za vrijeme dojenja možda će biti potrebno prilagođavanje volumena lijeka. Režim doziranja određuje ljekar.

Tokom terapije insulinom morate sistematski provjeravati nivo glukoze u krvi.

Dijabetičarima se savjetuje da sa sobom uvijek imaju rezervni uređaj - ako je glavni oštećen. Nakon prve injekcije doze iz olovke za štrcaljku, može se koristiti ne duže od 1 mjeseca. Čuvati na suhom mjestu zaštićenom od direktne sunčeve svjetlosti na temperaturi od +2 ... +8 o S.

Nuspojave

U izuzetnim slučajevima, Tujeo SoloStar može izazvati neželjene reakcije.

Tokom terapije mogući su neki nuspojave.

  • Metabolički procesi: hipoglikemija - stanje koje se javlja prilikom konzumiranja veće doze inzulina nego što je tijelu potrebno. Može ih pratiti umor, pospanost, glavobolja, zbunjenost, grčevi.
  • Organi: kršenje indeksa refrakcije turgora i leće. Simptomi su kratkotrajni, ne zahtijevaju liječenje. Rijetko se događa prolazni gubitak vida.
  • Koža i potkožno tkivo: lipodistrofija i lokalne reakcije u području primjene. Primjećuje se kod samo 1-2% bolesnika. Da biste spriječili ovaj simptom, trebate često mijenjati mjesto ubrizgavanja.
  • Imunitet: sistemske alergije u obliku edema, bronhospazma, snižavanja krvnog pritiska, šoka.
  • Ostale reakcije: rijetko tijelo razvija toleranciju na inzulin, formirajući specifična antitijela.

Kako bi se spriječile neželjene pojave, pacijentu se savjetuje da prođe kompletan pregled. Uvek sledite propisani režim lečenja od strane lekara. Samo-lijek može biti opasan po život.

Interakcija lijekova

Neke grupe lijekova utječu na metabolizam glukoze. Ako je potrebno, zajednički prijem lijekova i podataka Tujeo SoloStar zahtijeva prilagodbu doze inzulina.

Oralni hipoglikemijski lekovi, ACE inhibitori i MAO, salicilati, fluoksetin, pentoksifilin, propoksifen, sulfonamidi mogu povećati hipoglikemijski efekat inzulina. U tom se slučaju povećava rizik od razvoja hipoglikemije.

Kortikosteroidi, danazol, diazoksid, diuretici, simpatomimetici, glukagon, derivati ​​fenotiazina, inhibitori proteaze i atipični antipsihotici mogu oslabiti hipoglikemijski učinak Tujo SoloStar.

Beta blokatori, klonidin, litijeve soli i etanol mogu pojačati ili oslabiti učinak lijeka.

U kombinaciji s pentamidinom povećava se rizik od hipoglikemije koja može prerasti u hiperglikemiju.

U kombinaciji s beta blokatorima, klonidinom, gvanetidinom i rezerpinom simptomi ili simptomi reakcije centralnog nervnog sistema na razvoj hipoglikemije mogu ili ne moraju biti prisutni.

U kombinaciji s pioglitazonom, ponekad se razvije i zatajenje srca.

Tujeo SoloStar je visokokvalitetni inzulinski pripravak koji je dobio mnogo pozitivnih recenzija liječnika i pacijenata. Smanjuje rizik od komplikacija iz kardiovaskularnog sistema, gastrointestinalnog trakta i centralnog nervnog sistema kod dijabetičara. Tokom terapije, pacijenta treba redovno posmatrati specijalista.

Ostavite Svoj Komentar