Tresiba inzulin: recenzije dijabetičara o lijeku

Jedan uložak sadrži 3 ml rastvora, što odgovara 300 komada.

Jedna jedinica inzulina degludec sadrži 0,0366 mg bezvodnog degludec inzulina bez soli.
Jedna jedinica inzulina degludec (ED) odgovara jednoj međunarodnoj jedinici (ME) humanog inzulina, jednoj jedinici inzulina detemir ili inzulina glargin.

Opis

Prozirno bezbojno rješenje.

Farmakološka svojstva

Mehanizam delovanja

Inzulin degludec se specifično veže za receptor humanog endogenog inzulina i, u interakciji s njim, ostvaruje njegov farmakološki učinak sličan učinku ljudskog inzulina.

Hipoglikemijski učinak degludec insulina nastaje uslijed povećane upotrebe glukoze u tkivima nakon vezivanja inzulina na receptore mišića i masnih ćelija i istodobnog smanjenja brzine stvaranja glukoze u jetri.

Farmakodinamika

Lijek Tresiba ® Penfill ® je bazni analog ljudskog inzulina natprosječnog trajanja, nakon potkožne injekcije formira topljive multiheksamere u potkožnom skladištu, iz kojih se neprekidno i dugotrajno apsorbira degludec inzulin u krvotok, pružajući ultra dugačak, ravan profil djelovanja i stabilan hipoglikemijski učinak lijeka (vidi. Slika 1). Tijekom 24-satnog razdoblja praćenja hipoglikemijskog učinka lijeka kod pacijenata kojima je doza degludec inzulina davana jednom dnevno, Tresiba Penfill ®, za razliku od inzulina glargin, pokazao je ujednačenu količinu raspodjele između djelovanja u prvom i drugom 12-satnom razdoblju ( AucGIR, 0-12h, SS / AucGIR, ukupno, SS = 0.5).

Slika 1. Profil prosječne brzine infuzije glukoze od 24 sata - ravnotežna koncentracija degludec inzulina od 100 PIECES / ml 0,6 PIECES / kg (studija iz 1987.).

Trajanje djelovanja lijeka Tresiba ® Penfill ® je više od 42 sata unutar raspona terapijskih doza. Ravnotežna koncentracija lijeka u krvnoj plazmi postiže se 2-3 dana nakon primjene lijeka.

Inzulinski degludec u ravnotežnoj koncentraciji pokazuje značajno manje (4 puta) u usporedbi s profilima dnevne varijabilnosti inzulina glargin hipoglikemijskog djelovanja, koja se procjenjuje na vrijednosti koeficijenta varijabilnosti (CV) za proučavanje hipoglikemijskog učinka lijeka tijekom jednog intervala doziranja (AUCGIR.T.SS ) I U roku od 2 do 24 sata (AUCGiR2-24h, ss), pogledajte Tabelu 1.

Tabela 1.
Promjenjivost dnevnih profila hipoglikemijskog učinka lijeka Tresiba i inzulina glargin u ravnotežnom stanju kod bolesnika sa šećernom bolešću tipa 1.

Inzulinski degludec
(N26)
(CV%)
Insulinski glargin
(N27)
(CV%)
Promjenjivost profila dnevnog hipoglikemijskog djelovanja tijekom jednog intervala doziranja (AUCGIR, T, SS)2082
Promjenjivost dnevnih profila hipoglikemijskog djelovanja u vremenskom intervalu od 2 do 24 sata (AUCGIR2-24h, SS)2292
CV: koeficijent intraindividualne varijabilnosti u%
SS: Koncentracija lijeka u ravnoteži
AucGIR2-24h, SS: metabolički učinak u posljednja 22 sata intervala doziranja (to jest, na njega nema učinka intravenskog inzulina tokom uvodnog razdoblja u ispitivanju stezanja).

Dokazan je linearni odnos između povećanja doze Tresiba Penfill® i njegovog općeg hipoglikemijskog učinka.

Studije nisu otkrile klinički značajnu razliku u farmakodinamici lijeka Tresiba između starijih pacijenata i odraslih mladih pacijenata.

Klinička efikasnost i sigurnost

Provedeno 11 međunarodnih randomiziranih otvorenih kliničkih ispitivanja liječenja za cilj (strategija „liječi cilj“) u trajanju od 26 i 52 sedmice, provedeno u paralelnim grupama, u koje je bilo uključeno ukupno 4275 pacijenata (1102 pacijenta s dijabetesom tipa 1 i 3173 pacijent sa šećernom bolešću tipa 2) liječen Tresiba ®.

Učinkovitost lijeka Tresiba ® proučavana je kod bolesnika sa šećernom bolešću tipa 1 koji ranije nisu primali inzulin, kao i sa šećernom bolešću tipa 2 koji su primali inzulinsku terapiju, u fiksnom ili fleksibilnom režimu doziranja lijeka Tresiba ®. Nepostojanje superiornosti uporednih lijekova (inzulin detemir i inzulin glargin) nad Tresibom ® u odnosu na smanjenje HbA1C od trenutka uključenja do kraja studije. Izuzetak je bio lijek sitagliptin, tokom usporedbe s kojim je lijek Tresiba ® pokazao svoju statistički značajnu superiornost u smanjenju HbA1C.

Rezultati kliničke studije (strategija "liječi za cilj") za započinjanje terapije inzulinom kod bolesnika sa šećernom bolešću tipa 2 pokazali su 36% smanjenje učestalosti potvrđenih epizoda nočne hipoglikemije (definirane kao epizode hipoglikemije koje su se dogodile između podneva i šest sati ujutro potvrđeno mjerenjem koncentracije glukoze u plazmi jednom dnevno u kombinaciji sa oralnim hipoglikemijskim lijekovima (PHGP) u usporedbi s onom kada se primjenjuje i inzulin glargin također u kombinaciji s PHGP Rezultati kliničke studije (strategija "izliječite za cilj") za procjenu osnovnog bolus režima terapije inzulinom kod pacijenata s dijabetesom tipa 2 pokazali su niži ukupni rizik od hipoglikemijskih epizoda i noćne hipoglikemije s Tresibom ® u usporedbi s inzulinom glargin.

Rezultati prospektivne metaanalize podataka dobivenih u sedam kliničkih ispitivanja dizajniranih prema principu „liječi za cilj“ koji uključuju bolesnike sa šećernom bolešću tipa 1 i tipa 2, pokazali su prednosti terapije Tresibom u odnosu na niže u usporedbi s terapijom inzulinom glarginom, učestalost razvoja u bolesnika epizoda potvrđene hipoglikemije i epizoda potvrđene noćne hipoglikemije. Smanjenje incidencije hipoglikemije tijekom liječenja Tresiba® postignuto je nižim prosječnim glukozama u plazmi naglo nego sa inzulinom glarginom.

Tabela 2.
Rezultati metaanalize podataka o epizodama hipoglikemije

Procijenjeni omjer rizika (insulin degludec / insulin glargin)Epizode potvrđene hipoglikemije
UkupnoNightly
Šećerna bolest tipa 1 + dijabetes tipa 2 (opći podaci)0,91*0,74*
Period održavanja doze b0,84*0,68*
Stariji pacijenti ≥ 65 godina0,820,65*
Dijabetes tipa 11,100,83
Period održavanja doze b1,020,75*
Dijabetes tipa 20,83*0,68*
Period održavanja doze b0,75*0,62*
Jedino bazalna terapija kod pacijenata koji ranije nisu primali inzulin0,83*0,64*
* Statistički značajan

a Potvrđena hipoglikemija je epizoda hipoglikemije, potvrđena mjerenjem koncentracije glukoze u krvi b. Epizode hipoglikemije nakon 16. tjedna terapije Ne postoji klinički značajno stvaranje antitijela na inzulin nakon liječenja Tresiba Penfill ® u dužem periodu.

Farmakokinetika

Apsorpcija
Preveliko djelovanje inzulina degludec nastaje zahvaljujući posebno stvorenoj strukturi njegovih molekula. Nakon potkožne injekcije dolazi do stvaranja topljivih stabilnih multiheksamera, koji stvaraju depo inzulina u potkožnom masnom tkivu. Multiheksameri se postupno disociraju, oslobađajući degludec monomere inzulina, što rezultira sporim i produženim oslobađanjem lijeka u krv.
Ravnotežna koncentracija lijeka Tresiba u krvnoj plazmi postiže se 2-3 dana nakon primjene lijeka.
Djelovanje inzulina degludec tokom 24 sata uz svakodnevno davanje jednom dnevno ravnomjerno je raspoređeno između prvog i drugog intervala od 12 sati (AUCGIR, 0-12h, SS / AucGIR, T, SS = 0,5).

Distribucija
Veza inzulina degludec sa proteinima plazme (albuminom) je> 99%.

Metabolizam
Razgradnja inzulina degludec slična je onoj u ljudskom inzulinu, svi nastali metaboliti su neaktivni.

Uzgoj
Poluživot nakon subkutane injekcije lijeka Tresiba ® Penfill ® određuje se brzinom apsorpcije iz potkožnog tkiva.
Poluživot lijeka Tresiba ® Penfill ® iznosi otprilike 25 sati i ne ovisi o dozi.

Linearnost
Sa supkutanom primjenom, ukupne koncentracije u plazmi bile su proporcionalne dozi koja se daje u rasponu terapijskih doza.

Posebne grupe pacijenata
Nije bilo razlike u farmakokinetičkim svojstvima lijeka Tresiba ® Penfill ®, ovisno o spolu pacijenata.

Stariji pacijenti, pacijenti različitih etničkih grupa, bolesnici s oštećenom funkcijom bubrega ili jetre
Nisu pronađene klinički značajne razlike u farmakokinetikama degludec inzulina između starijih i mladih pacijenata, između pacijenata različitih etničkih grupa, između bolesnika s oštećenom funkcijom bubrega i jetre i zdravih bolesnika.

Djeca i tinejdžeri
Farmakokinetička svojstva inzulina degludec u ispitivanju djece (6-11 godina) i adolescenata (12-18 godina) sa šećernom bolešću tipa 1 uporediva su s onima u odraslih bolesnika. S obzirom na jednokratnu primjenu lijeka bolesnicima sa šećernom bolešću tipa 1, pokazano je da je ukupna izloženost lijeku kod djece i adolescenata veća od one u odraslih bolesnika.

Predkliničke studije sigurnosti

Predklinički podaci utemeljeni na istraživanjima farmakološke sigurnosti, toksičnosti ponovljenih doza, kancerogenog potencijala, toksičnih učinaka na reproduktivnu funkciju, nisu otkrili nikakvu opasnost od degludec inzulina za ljude. Omjer metaboličkih i mitogenih aktivnosti degludec inzulina sličan je odnosu na ljudski inzulin.

Upotreba tijekom trudnoće i dojenja

Primjena lijeka Tresiba ® Penfill ® tijekom trudnoće je kontraindicirana, jer nema kliničkog iskustva s njegovom primjenom tijekom trudnoće.
Studije reproduktivne funkcije na životinjama nisu otkrile razlike između degludec inzulina i humanog inzulina u pogledu embriotoksičnosti i teratogenosti.

Period dojenja

Upotreba lijeka Tresiba ® Penfill ® tijekom dojenja je kontraindicirana, jer nema kliničkog iskustva s njegovom primjenom kod dojećih žena.
Studije na životinjama pokazale su da se kod štakora, degludec inzulin izlučuje u majčino mlijeko, a koncentracija lijeka u majčinom mlijeku niža je nego u krvnoj plazmi.
Nije poznato izlučuje li se insulin degludec u majčino mlijeko žena.

Plodnost

Studije na životinjama nisu otkrile štetne efekte inzulina degludec na plodnost.

Doziranje i primjena

Početna doza lijeka Tresiba ® Penfill ®

Pacijenti sa dijabetesom tipa 2
Preporučena početna dnevna doza Tresiba Penfill® iznosi 10 jedinica, a slijedi odabir pojedinačne doze lijeka.

Pacijenti s dijabetesom tipa 1
Lijek Tresiba ® Penfill ® propisuje se jednom dnevno u kombinaciji s prandial inzulinom, koji se primjenjuje s hranom, nakon čega slijedi odabir pojedinačne doze lijeka.

Prenos sa drugih insulinskih preparata
Preporučuje se pažljivo praćenje koncentracije glukoze u krvi tijekom prijenosa i prvih tjedana propisivanja novog lijeka.Ispravljanje istodobne hipoglikemijske terapije (doza i vrijeme primjene kratkih i ultra kratkih inzulinskih pripravaka ili doze PHGP-a) može biti potrebno.

Pacijenti sa dijabetesom tipa 2
Pri prelasku na Tresiba ® Penfill ® bolesnike sa šećernom bolešću tipa 2 koji su na bazalnom ili bazalno-bolus režimu terapije inzulinom ili na režim liječenja gotovim smjesama inzulina / samostalno miješanih inzulina, dozu Tresiba ® Penfill ® treba izračunati na osnovu doze bazalnog inzulina. , koju je pacijent primio prije prelaska na novu vrstu inzulina, po principu „jedinica po jedinici“, a potom je prilagodio u skladu sa individualnim potrebama pacijenta.

Pacijenti s dijabetesom tipa 1
Većina bolesnika sa šećernom bolešću tipa 1, pri prelasku s bilo kojeg bazalnog inzulina na Tresiba Penfill ®, koristi princip "jedinica po jedinici" na osnovu doze bazalnog inzulina koju je pacijent primio prije tranzicije, a zatim se doza prilagođava prema njegovim individualnim potrebama. U bolesnika sa šećernom bolešću tipa 1, koji su u vrijeme prelaska na terapiju Tresibom ® Penfill ® bili na terapiji inzulinom bazalnim inzulinom u režimu dvostrukog dnevnog uzimanja, ili u bolesnika sa HbA1C® Penfill ® se mora instalirati na individualnoj osnovi. Možda će vam trebati smanjenje doze nakon čega slijedi pojedinačni odabir doze na temelju pokazatelja glikemije.

Fleksibilan režim doziranja
Na temelju potreba pacijenta, lijek Tresiba ® Penfill ® omogućava vam promjenu vremena njegove primjene (vidi pododjeljak Farmakodinamika). U tom slučaju bi interval između injekcija trebao biti najmanje 8 sati.
Preporučuje se da oni pacijenti koji zaborave da odmah primijene dozu inzulina uđu u dozu čim je pronađu, a zatim se vrate svom uobičajenom vremenu za jedno dnevno davanje lijeka.

Posebne grupe pacijenata

Stariji pacijenti (stariji od 65 godina)
Treciba ® Penfill ® se može primjenjivati ​​u starijih bolesnika. Koncentraciju glukoze u krvi treba pažljivo nadzirati i dozu inzulina prilagođavati pojedinačno (vidjeti dio Farmakokinetika).

Pacijenti s oštećenom funkcijom bubrega i jetre
Tresiba ® Penfill ® se može koristiti kod pacijenata sa oštećenom funkcijom bubrega i jetre. Koncentraciju glukoze u krvi treba pažljivo nadzirati i dozu inzulina prilagođavati pojedinačno (vidjeti dio Farmakokinetika).

Djeca i tinejdžeri
Postojeći farmakokinetički podaci predstavljeni su u pododjeljku Farmakokinetika, međutim, učinkovitost i sigurnost lijeka Tresiba Penfill ® kod djece i adolescenata nisu proučavane, a preporuke za dozu lijeka u djece nisu razvijene.

Način primjene
Tresiba ® Penfill ® namijenjen je samo za potkožno davanje. Lijek Tresiba ® Penfill ® se ne može davati intravenski, jer to može dovesti do razvoja teške hipoglikemije. Tresiba ®
Penfill ® se ne može davati intramuskularno, jer se u tom slučaju mijenja apsorpcija lijeka. Tresiba ® Penfill ® se ne može koristiti u inzulinskim pumpama.
Tresiba ® Penfill ® se daje supkutano na bedrima, prednjem trbušnom zidu ili u ramenu. Mjesta ubrizgavanja treba stalno mijenjati unutar iste anatomske regije kako bi se smanjio rizik od lipodistrofije. Uložak Penfill® dizajniran je za upotrebu sa NovoFine ® ili NovoTvist ® injekcijskim iglama za jednokratnu upotrebu i Novo Nordisk sistemima za inzulin.

Kada se koristi Treshiba?

Glavne indikacije za početak upotrebe lijeka su nestabilan šećer u krvi i loše zdravlje. Takvi simptomi se mogu pojaviti i u prosjeku i u starosti. Za bolest je kriva - dijabetes.

Ovisno o sklonostima i osjetljivosti tijela na ovaj lijek, stručnjaci propisuju druge lijekove, paralelno s Tresibom.

Predmetni lijek prethodno se proizvodio za dijabetičare sa drugom vrstom patologije, ali pažljivim istraživanjem, kao i molekularnim poboljšanjem, lijek se može upotrijebiti za prvu vrstu.

Pri korištenju analoga Degludeka, koji se naziva Tresiba, oštri skokovi nisu dozvoljeni 24 sata. Korištenjem ovog lijeka ljekari mogu postići bolje rezultate, sniziti razinu šećera tokom liječenja.

Tako se poboljšava vitalna aktivnost mnogih pacijenata. Mnogi znaju da ako se nivo šećera održi na visokoj razini, tada tkiva unutrašnjih organa mogu znatno patiti, a to povlači ozbiljnije posljedice.

Glavna razlika od ostalih lijekova je njegov dugoročni učinak. Na taj se način smanjuje rizik od hipoglikemije. Male čestice lijeka praktički nemaju posebne razlike od humanog inzulina. Također se mogu kombinirati u velike molekule, tako drže u rezervi.

Učinak se javlja gotovo odmah nakon primjene lijeka. Drugim riječima, tijekom injekcije dolazi do svojevrsnog nakupljanja rezervne materije kod pacijenata, a po potrebi koristi se za snižavanje šećera.

Nuspojava

Najčešća nuspojava zabilježena tijekom liječenja degludec insulinom je hipoglikemija. (vidi Opis pojedinih nuspojava). Sve neželjene efekte predstavljene u nastavku, na osnovu podataka kliničkih ispitivanja, grupirani su prema MedDRA i organima. Učestalost nuspojava definirana je kao: vrlo često (≥1 / 10), često (≥1 / 100 do
Sistem organaUčestalost
Poremećaji imunog sistema Retko - Reakcije preosjetljivosti
Retko - Urtikarija
Poremećaji metabolizma i prehrane Veoma često - Hipoglikemija
Poremećaji kože i potkožnog tkiva Retko - Lipodistrofija
Opći poremećaji i poremećaji na mestu ubrizgavanja Često - Reakcije na mjestu ubrizgavanja
Retko - Periferni edem

Opis pojedinačnih nuspojava Poremećaji imunološkog sistema
Kada se koriste preparati sa inzulinom, mogu se razviti alergijske reakcije. Alergijske reakcije neposrednog tipa na sam pripravak inzulina ili pomoćne komponente koje ga čine mogu potencijalno ugroziti pacijentov život.
Tijekom upotrebe lijeka Tresiba ® Penfill ® reakcije preosjetljivosti (uključujući oticanje jezika ili usana, proljev, mučninu, umor i svrbež kože) bile su rijetke.

Hipoglikemija
Hipoglikemija se može razviti ako je doza inzulina previsoka u odnosu na pacijentovu potrebu za inzulinom. Teška hipoglikemija može dovesti do gubitka svijesti i / ili konvulzija, privremenih ili nepovratnih oštećenja funkcije mozga do smrtnog ishoda. Simptomi hipoglikemije, u pravilu, razvijaju se iznenada. To uključuje hladan znoj, blijedu kožu, povećan umor, nervozu ili drhtavicu, anksioznost, pretjerani umor ili slabost, dezorijentaciju, smanjenu koncentraciju, pospanost, jaku glad, zamagljen vid, glavobolju, mučninu, palpitacije.

Lipodistrofija
Na mjestu ubrizgavanja može se razviti lipodistrofija (uključujući lipohipertrofiju, lipoatrofiju). Pridržavanje pravila promjene mjesta ubrizgavanja unutar istog anatomskog područja pomaže u smanjenju rizika od razvoja ove nuspojave.

Reakcije na mjestu ubrizgavanja
Pacijenti liječeni Tresiba ® Penfill ® pokazali su reakcije na mjestu ubrizgavanja (hematom, bol, lokalno krvarenje, eritem, čvorići vezivnog tkiva, oticanje, obezbojenje kože, svrbež, iritacija i zatezanje na mjestu uboda). Većina reakcija na mjestu ubrizgavanja su manje i privremene i obično nestaju s nastavkom liječenja.

Djeca i tinejdžeri
Farmakokinetička svojstva lijeka Tresiba ® Penfill ® proučavana su kod djece i adolescenata mlađih od 18 godina (vidjeti dio Farmakokinetika). Ispitivanja efikasnosti i sigurnosti inzulina degludec kod djece i adolescenata nisu provedena.

Posebne grupe pacijenata
Tijekom kliničkih ispitivanja nisu utvrđene razlike u učestalosti, vrsti ili težini nuspojava između starijih pacijenata i bolesnika s oštećenom funkcijom bubrega ili jetre i opće populacije bolesnika.

Kako djeluje lijek?

Osnova lijekova je aktivna supstanca koja je u stanju da ima osebujan učinak na organizam, na taj način mijenjajući količinu šećera u krvi. Glavna supstanca djeluje poput Levemir, Lantus, Apidra i Novorapid. Treshiba insulin je praktički analog ljudskog hormona.

U odnosu na prirodni inzulin, Tresiba je najefikasniji i najpouzdaniji lijek. I ono što je najvažnije jeste da nema ograničenja upotrebe, jer je sastav jedinstvenog inzulina pogodan za gotovo sve.

Lijek ima efikasnije djelovanje na pacijentovo tijelo temeljen na naporima savremenih naučnika. Rezultat je postignut primjenom biotehnologije koja rekombinira DNK sa sojem Saccharomyces cerevisiae. U isto vrijeme, izvršena su mnoga prilagođavanja molekularne strukture.

Danas oni pacijenti koji imaju prvu ili drugu vrstu patologije mogu bez sumnje koristiti inzulin Treshiba za snižavanje i kontrolu šećera u krvi.

Značajke djelovanja sastava na tijelo:

  • Posebnost djelovanja lijeka je u tome što su njegovi molekuli sposobni da se kombiniraju u velike molekule. To se događa gotovo odmah nakon unošenja sastava pod kožu. U tijelu se proizvodi tvar poput zalihe inzulina. Igra ulogu redovnog insulina,
  • Produljeni efekat postiže se zbog malih doza - efikasniji je od inzulina, što je ranije korišćeno.

Tresiba inzulin i njegova ispravna doza

Lijek se daje isključivo ispod kože, zabranjeno ga je davati intravenski. Što se tiče načina davanja, postupak se događa isključivo jednom u 24 sata. Ne dolazi do sukoba s drugim lijekovima. Insulin se koristi zajedno s tabletama koje se koriste za dodatno snižavanje šećera ili s drugim inzulinom.

Tresiba se propisuje kao neovisni lijek ili u kombinaciji s drugim lijekovima za postizanje efekta. Ako dotični inzulin nikada nije primjenjivan dijabetičarima, početna doza neće biti veća od 10 jedinica. Nakon toga provodi se potrebno prilagođavanje, ovisno o rezultatima i individualnim potrebama.

U slučaju da je osobi već propisano drugačija vrsta inzulina, ali je potreban transfer na Treshiba, početna doza bit će ista. Kasnije se možete prilagoditi sa ljekarima.

Kada osoba koja boluje od dijabetesa koristi dvostruki režim davanja lijekova, ili je kod pacijenata glikovani hemoglobin unutar 8% ili manje, doza se postavlja pojedinačno. Dešava se da je doza smanjena. U svakom slučaju, dozu trebaju odabrati stručnjaci, uzimajući u obzir rezultate i pojedinačna svojstva tijela.

Tresiba inzulin i njegove prednosti

S obzirom na trenutnu medicinsku statistiku, Tresiba praktično ne uzrokuje hipoglikemiju. O tome svjedoče mnoge recenzije pacijenata.Ako slijedite sve preporuke liječnika i pravila upute, tada neće doći do pada šećera u krvi.

Pluse lijeka Tresiba:

  • minimalan rizik od glikemije tokom dana, u poređenju s drugim vrstama inzulina,
  • Posebnost lijeka Tresib je u tome što je većina endokrinologa sposobna utvrditi tačniju dozu pojedinačno za svakog pacijenta.

Uz pomoć Treshibe možete postići bolju nadoknadu za patološke procese, to pomaže u brzom poboljšanju blagostanja pacijenata, čineći ga stabilnijim. Vrijedi napomenuti da se ne javljaju nuspojave. To dokazuju pozitivni pregledi pacijenata.

Tresiba poboljšava dobrobit pacijenata sa dijabetesom

Kako primijeniti lijek?

Iz gore rečenog može se utvrditi da je lijek namijenjen supkutanoj primjeni s učestalošću od 1 puta dnevno. Ako pacijent nikad nije ubrizgavao novi inzulin, ali je koristio drugu vrstu inzulina, preporučuje se početi s dozom ne većom od 10 jedinica dnevno.

Prilikom prelaska s jedne vrste inzulina na novi, bolje je koristiti nižu dozu, a zatim izvršiti prilagođavanje kako biste postigli najbolji rezultat.

Postoje li nedostaci inzulina Tresib?

Osim što ovaj lijek ima brojne prednosti, prisutni su i nedostaci.

Prvo što trebate znati je nemogućnost upotrebe proizvoda u prilično mladoj dobi. A zabranjeno je i trudnicama i dojiljama. Nedostatak je što se Treshib ne može koristiti intravenski.

Unošenje lijeka trudnicama strogo je zabranjeno

Lijek je potpuno nov i, osim svog pozitivnog učinka i prednosti u odnosu na druge vrste inzulina, on je bezvremenski. Do danas se velika nada daje novom alatu za kontrolu i snižavanje šećera u krvi, no nije jasno što će se dogoditi za 6-8 godina, jer postoji rizik od komplikacija.

Vrijedi napomenuti da, kao i drugi lijekovi, i Tresiba može izazvati alergijske reakcije, sve ovisi o individualnim karakteristikama tijela. Ako se to dogodi, tada se alat ne preporučuje.

Problemi koji se objašnjavaju činjenicom da lijek nije prikladan uključuju sljedeće manifestacije:

  • manifestacije anafilaktičkog šoka,
  • napad osipa
  • pojava urtikarije i sličnih simptoma,
  • lipodistrofija,
  • jednostavna reakcija osjetljivosti tijela u obliku lokalnog svrbeža ili oticanja,
  • pojava nodula, modrica ili pečata na površini kože.

Mogući takmičari

Treshibin ključni konkurent je Lantus. Ova vrsta inzulina takođe se daje jednom dnevno i ima stalni efekat. Prema rezultatima uporednih kliničkih studija između ta dva lijeka, dokazano je da su inzulin Tresiba i Lantus u stanju ravnopravno se nositi sa zadacima kontrole razine šećera u krvi.

Ali još uvijek postoje razlike između dva lijeka. Kada koristite Treshiba, doziranje se smanjuje za gotovo 20-25%. Drugim riječima, ekonomski je isplativo.

Sažetak

Blokade šećera noću - ovo je najgora noćna mora dijabetičara. A kad ne postoji sistem praćenja, tada pomaže samo apel stručnjacima. Iz tog razloga, preporučuje se unaprijed razmisliti o mirnom snu dijabetičara koristeći provjerene lijekove.

Ljekari bi trebali raditi na njihovom odabiru, vodeći računa o mnogim pojedinačnim karakteristikama tijela.

Karakteristike i svojstva insulina Tresib

Insulini dugog djelovanja koriste se za održavanje konstantne količine hormona kod dijabetesa tipa 1 i 2. Ovi lijekovi uključuju Tresibu proizvođača Novo Nordisk.

Tresiba je lijek na bazi hormona natprosječnog djelovanja.

To je novi analog bazalnog inzulina.Omogućava istu kontrolu glikemije sa smanjenim rizikom noćne hipoglikemije.

Značajke lijeka uključuju:

  • stabilno i glatko smanjenje glukoze,
  • akcija više od 42 sata
  • mala varijabilnost
  • održivo smanjenje šećera,
  • dobar sigurnosni profil
  • mogućnost male promjene vremena primjene inzulina bez štete zdravlju.

Lijek se proizvodi u obliku patrone - „Tresiba Penfil“ i olovke za špriceve, u koju su patrone zatvorene - „Tresiba Flexstach“. Aktivni sastojak je inzulin Degludec.

Degludek se veže nakon davanja na masne i mišićne ćelije. Postoji postepena i kontinuirana apsorpcija u krvotok. Kao rezultat toga, nastaje stalno smanjenje glukoze u krvi.

Lijek potiče apsorpciju glukoze u tkivima i inhibira njegovo izlučivanje iz jetre. Sa povećanjem doziranja povećava se učinak snižavanja šećera.

Ravnotežna koncentracija hormona se stvara u prosjeku nakon dva dana upotrebe. Potrebno nagomilavanje tvari traje više od 42 sata. Poluvrijeme eliminacije događa se u jednom danu.

Indikacije za upotrebu: dijabetes tipa 1 i 2 kod odraslih, dijabetes u djece od 1 godine.

Kontraindikacije za uzimanje inzulina Tresib: alergija na komponente lijeka, intolerancija na Degludek.

Upute za upotrebu

Lijek je poželjno davati istovremeno. Recepcija se održava jednom dnevno. Pacijenti s dijabetesom tipa 1 koriste Degludek u kombinaciji s kratkim inzulinama kako bi se spriječilo da mu bude potrebno tokom obroka.

Pacijenti s dijabetesom uzimaju lijek bez pozivanja na dodatno liječenje. Tresiba se daje i odvojeno i u kombinaciji sa tabletiranim tabletama ili drugim insulinom. Unatoč fleksibilnosti u odabiru vremena primjene, minimalni interval bi trebao biti najmanje 8 sati.

Doza inzulina određuje ljekar. Izračunava se na temelju potreba pacijenta u hormonom s obzirom na glikemijski odgovor. Preporučena doza je 10 jedinica. S promjenama u prehrani, opterećenjima, provodi se njegova korekcija. Ako je pacijent s dijabetesom tipa 1 uzimao inzulin dva puta dnevno, količina inzulina određuje se individualno.

Prilikom prelaska na Tresib inzulin intenzivno se kontrolira koncentracija glukoze. Posebna se pažnja posvećuje pokazateljima u prvoj sedmici prijevoda. Primjenjuje se omjer jedan prema jednom iz prethodne doze lijeka.

Tresiba se ubrizgava supkutano u sljedeća područja: bedro, rame, prednji zid trbuha. Kako bi se spriječio razvoj iritacije i natečenosti, mjesto se mijenja strogo unutar istog područja.

Zabranjeno je davati hormon intravenski. To izaziva tešku hipoglikemiju. Lijek se ne koristi u infuzijskim pumpama i intramuskularno. Posljednja manipulacija može promijeniti brzinu apsorpcije.

Važno! Prije upotrebe olovke za špricu provodi se upute, pažljivo se proučavaju upute.

Video upute za upotrebu olovke za šprice:

Nuspojave i predoziranje

Među neželjenim reakcijama kod pacijenata koji su uzimali Tresibu, primijećene su sljedeće:

  • hipoglikemija - često
  • lipodistrofija,
  • periferni edem,
  • alergijske kožne reakcije
  • reakcije na mjestima ubrizgavanja,
  • razvoj retinopatije.

U procesu uzimanja lijeka može se pojaviti hipoglikemija različite težine. Poduzimaju se različite mjere ovisno o stanju.

Uz neznatno smanjenje glikemije, pacijent konzumira 20 g šećera ili proizvoda s njegovim sadržajem. Preporučuje se da glukozu uvek nosite u pravoj količini.

U teškim stanjima, koja su praćena gubitkom svijesti, uvodi se IM glukagon. U nepromijenjenom stanju uvodi se glukoza. Pacijent se prati nekoliko sati. Da bi se uklonili recidivi, pacijent uzima hranu s ugljikohidratima.

Posebni pacijenti i upute

Podaci o uzimanju lijeka u posebnoj grupi bolesnika:

  1. Tresiba je odobrena za upotrebu starijim osobama. Ova kategorija pacijenata treba češće pratiti nivo šećera.
  2. Nema studija o učinku lijeka tokom trudnoće. Ako je odlučeno da se uzima lijek, preporučuje se pojačano praćenje pokazatelja, posebno u 2. i 3. tromjesečju.
  3. Nema i podataka o učinku lijeka tokom laktacije. U procesu hranjenja novorođenčadi štetne reakcije nisu primijećene.

Prilikom uzimanja uzima se u obzir kombinacija Degludeka s drugim lijekovima.

Anabolički steroidi, ACE inhibitori, sulfonamidi, adrenergički blokatori, salicilati, lijekovi za snižavanje šećera u tabletama, MAO inhibitori smanjuju razinu šećera.

Lijekovi koji povećavaju potrebu za hormonom uključuju simpatomimetike, glukokortikosteroide, Danazol.

Alkohol može utjecati na djelovanje Degludeka i u smjeru povećanja i smanjenja njegove aktivnosti. Uz kombinaciju Tresiba i Pioglitazona može se razviti zatajenje srca, oticanje. Tijekom terapije pacijenti su pod nadzorom liječnika. U slučaju oštećenja rada srca, lijek se zaustavlja.

Kod bolesti jetre i bubrega tokom liječenja inzulinom potreban je pojedinačni odabir doze. Pacijenti bi trebali češće kontrolirati šećer. Kod zaraznih bolesti, disfunkcije štitnjače, nervni stres, potreba za efikasnim promjenama doze.

Važno! Ne možete samostalno promijeniti dozu ili otkazati lijek kako biste spriječili hipoglikemiju. Samo liječnik propisuje lijek i ukazuje na značajke njegove primjene.

Lijekovi sa sličnim djelovanjem, ali s različitom aktivnom komponentom, uključuju Aylar, Lantus, Tujeo (insulin Glargin) i Levemir (insulin Detemir).

U uporednim testovima Tresiba i sličnih lijekova utvrđeno je isto djelovanje. Tokom studije nedostajao je nagli porast šećera, minimalna količina noćne hipoglikemije.

Ispitivanja dijabetičara također služe kao dokaz učinkovitosti i sigurnosti Treshibe. Ljudi primjećuju glatko djelovanje i sigurnost lijeka. Među neugodnostima je i visoka cijena Degludeka.

Tresiba je lijek koji pruža bazalnu sekreciju inzulina. Dobar je sigurnosni profil i glatko smanjuje šećer. Pregledi pacijenata potvrđuju njegovu učinkovitost i stabilnost djelovanja. Cijena inzulina Tresib iznosi oko 6000 rubalja.

Preporučeni ostali povezani članci

Tresiba - Tresiba Recenzije

Tresiba je inzulinski lijek koji se koristi protiv dijabetesa. Aktivni aktivni sastojak ovog lijeka proizvodi se savremenim biotehnološkim metodama - to je potpuni analog vlastitog ljudskog inzulina.

U razvrstavanju dijabetičkih lijekova prema brzini početka i trajanju Tresib efekta odnosi se na pretjerano dugačke.

Drugim riječima, nakon doziranja, aktivna komponenta lijeka veže se na receptore za inzulin i uzrokuje dugotrajno smanjenje koncentracije glukoze u pacijentovoj krvi.

Primjenjuje se kada:

  • Dijabetes tipa 1 i 2 kod odraslih s netaknutim reakcijama na inzulin,

Tresib se proizvodi u obliku rastvora u patronama koje se koriste u sistemima ubrizgavanja - takozvanim „olovkama“. Injekcije se rade samo potkožno - u pregib kože na bedru, ramenu ili trbuhu. Ako se ovo sredstvo primjeni intravenski, osoba će razviti tešku hipoglikemiju, koja će utjecati na zdravlje svih organa i sistema, a može dovesti do kome.

Uputa o lijeku Tresiba izvještava da ga treba obaviti jednom dnevno. Za to je odabrano optimalno vrijeme, koje se slijedi prilikom provođenja liječenja. Ako je pacijent propustio vrijeme injekcije, tada je potrebno što prije popuniti ovaj jaz, a zatim se vratiti uobičajenom rasporedu.

Kao i bilo koja druga sredstva koja reguliraju šećer u krvi, terapija Trecibom kontrolirana je glukometrom. Ovaj lijek se može koristiti zasebno i u kombinaciji s drugim hipoglikemijskim lijekovima.Pri zamjeni drugih sredstava Tresibom, važno je pravilno prebrojati dozu. Ovdje se u pravilu koristi shema izračunavanja jedinice za jedinicu.

Ako ćete prvi put koristiti ovaj lijek, pročitajte upute za pripremu „šprice za olovku“ i slijedite sva pravila za rukovanje.

Kontraindicirano u:

  • Trudnoća i dojenje
  • Lečenje pacijenata mlađih od 18 godina,
  • Netolerancija na lijek,

Nuspojave i predoziranje

Očekuje se da se najčešće kod pacijenata koji koriste inzulinske pripravke pojave sljedeća stanja:

  • hipoglikemija - pretjerano smanjenje koncentracije glukoze u krvi,
  • ili hiperglikemija - povećanje koncentracije glukoze iznad norme (na primjer, s nedovoljnom dozom inzulina),

Također, pacijenti se često žale da se na mjestu ubrizgavanja pojave neželjene reakcije - sabijanje, modrice, iritacije i tako dalje.

Ako ne alternativno mjesto ubrizgavanja, zdravlje potkožnog tkiva može patiti s razvojem lipodistrofije (uništavanjem masnog tkiva).

Hipoglikemija je takođe glavna opasnost u slučaju predoziranja Tresibom. Uz neznatno smanjenje šećera, pacijent to može nadoknaditi jedenjem slatkiša, komada šećera. Ali u težim slučajevima, s gubitkom svijesti - potrebno je unošenje glukoznih preparata.

Analozi su jeftiniji od Tresiba

Ovaj lijek nema direktne analoge. Ali ljekarna nudi puno sredstava na temelju inzulina. Na primjer:

  • Lantus
  • Levemir,
  • Gensulin
  • Biosulin
  • Rekombinantni inzulin
  • Actrapid

Gotovo svi su jeftiniji od Tresiba. Ali ovdje je važniji ne trošak, već pojedinačne reakcije pacijentovog tijela na različita sredstva. Na njima se temelji liječnik, propisujući određene lijekove za snižavanje šećera u krvi. Štoviše, mnogi od njih daju se pacijentima u skladu sa besplatnim receptima.

Ultra dugi inzulin Tresiba - značajke primjene i izračunavanje doze

Tresiba je najduži registrirani bazalni inzulin do danas. U početku je stvoren za pacijente koji i dalje imaju vlastitu sintezu inzulina, odnosno za dijabetes tipa 2. Sada je potvrđena efikasnost lijeka za dijabetičare s bolešću tipa 1.

Tresibu proizvodi poznati danski koncern NovoNordisk. Također, njegovi proizvodi su tradicionalni Actrapid i Protafan, bitno novi analozi inzulina Levemir i NovoRapid.

Dijabetičari s iskustvom tvrde da Treshiba po kvaliteti nije lošiji od svojih prethodnika - Protafana prosječnog trajanja akcije i dugog Levemira, a u pogledu stabilnosti i uniformnosti rada značajno ih premašuje.

Treshibin princip rada

Za dijabetičare tipa 1, nadoknada nedostajućeg inzulina ubrizgavanjem umjetnog hormona je obavezna. Uz produženi dijabetes tipa 2, terapija inzulinom je najefikasniji, lako podnosiv i najisplativiji tretman. Jedini značajan nedostatak pripravaka inzulina je visoki rizik od hipoglikemije.

Zdravo Moje ime je Galina i više nemam dijabetes! Trebalo mi je samo 3 sedmiceda se šećer vrati u normalu i da ne bude ovisan o beskorisnim drogama
>> Moju priču možete pročitati ovdje.

Pad šećera posebno je opasan noću, jer se može otkriti prekasno, pa sigurnosni zahtjevi za duge inzuline neprestano rastu. Kod dijabetes melitusa, što je duže i stabilnije, što je djelovanje lijeka manje promjenjivo, niži je rizik od hipoglikemije nakon njegove primjene.

Insulin Tresiba u potpunosti ispunjava ciljeve:

  1. Lijek pripada novoj grupi ekstra-dugačkih inzulina, jer djeluje znatno duže od ostalih, 42 sata ili više. To je zbog činjenice da se modificirane molekule hormona "lijepe" pod kožom i puštaju se u krv vrlo sporo.
  2. Prva 24 sata lijek ravnomjerno ulazi u krv, a zatim se učinak vrlo neometano smanjuje.Vrhunac djelovanja je potpuno odsutan, profil je gotovo ravan.
  3. Sve injekcije djeluju isto. Možete biti sigurni da će lijek djelovati isto kao i juče. Učinak jednakih doza sličan je kod pacijenata različite dobi. Promjenjivost djelovanja u Tresibi je 4 puta manja nego kod Lantusa.
  4. Tresiba izaziva 36% manje hipoglikemije od dugih analoga inzulina u razdoblju od 0:00 do 6:00 sati s dijabetesom tipa 2. Kod bolesti tipa 1 prednost i nije tako očigledna, lijek smanjuje rizik od noćne hipoglikemije za 17%, ali povećava rizik od hipoglikemije tokom dana, za 10%.

Aktivni sastojak Tresibe je degludec (u nekim izvorima - degludec, engleski degludec). Ovo je humani rekombinantni inzulin u kojem se mijenja struktura molekule. Kao i prirodni hormon, spojen je na ćelijske receptore, pospješuje prolazak šećera iz krvi u tkiva i usporava proizvodnju glukoze u jetri.

Korisno Vrlo je važno razlikovati vrste inzulina, razumjeti njihov učinak i razlike. Ako ne znate kako to učiniti, pročitajte ovaj članak.

Zbog svoje pomalo izmijenjene strukture, ovaj inzulin je sklon formiranju složenih heksamera u ulošku. Nakon unošenja pod kožu, formira neku vrstu depoa, koji se apsorbira polako i konstantnom brzinom, što osigurava ravnomjeran unos hormona u krv.

S gledišta fiziologije, kod dijabetesa, Tresiba je bolja od ostatka bazalnog inzulina, ponavlja prirodno otpuštanje hormona.

Obrazac za puštanje

Lijek je dostupan u 3 oblika:

  1. Treciba Penfill - uložaka sa otopinom, koncentracija hormona u njima je standardna - U Inzulin se može upisati špricom ili umetnuti patrone u NovoPen olovke i slične.
  2. Tresiba FlexTouch s koncentracijom U100 - olovke za brizgalice u koje je ugrađen uložak od 3 ml. Olovka se može koristiti sve dok insulina u njoj ne istekne. Zamjena kertridža nije predviđena. Korak doziranja - 1 jedinica, najveća doza za 1 uvod - 80 jedinica.
  3. Tresiba FlexTouch U200 - stvoreni kako bi zadovoljili povećanu potrebu za hormonom, obično su to bolesnici sa šećernom bolešću s ozbiljnom inzulinskom rezistencijom. Koncentracija inzulina se udvostručuje, tako da je količina otopine koja se unosi pod kožu manja. Olovkom štrcaljke možete jednom unijeti do 160 jedinica. hormon u koracima od 2 jedinice. Kartuše sa visokom koncentracijom degludeca Ni u kojem slučaju ne možete da izvadite originalne olovke za štrcaljku i umetnete ih u druge, jer će to dovesti do dvostrukog predoziranja i teške hipoglikemije.
Obrazac za puštanjeKoncentracija inzulina u otopini, jedinice u mlInzulin u 1 ulošku, jedinica
mljedinica
Penfill1003300
FlexTouch1003300
2003600

U Rusiji su registrovana sva 3 oblika lijeka, ali u ljekarnama nude uglavnom Tresib FlexTouch uobičajene koncentracije. Cijena za Treshiba veća je nego za ostale duge uvrede. Pakovanje sa 5 olovki za špriceve (15 ml, 4500 jedinica) košta od 7300 do 8400 rubalja.

Osim degludeka, Tresiba sadrži glicerol, metakrezol, fenol, cink acetat. Kiselost rastvora bliska je neutralnoj zbog dodatka klorovodične kiseline ili natrijum-hidroksida.

Veoma je važno: Prestanite se stalno hraniti ljekarnama mafije. Endokrinolozi nas tjeraju da beskrajno trošimo novac na tablete kada se šećer u krvi može normalizirati za samo 143 rubalja ... >> pročitajte priču o Andreju Smolyaru

Indikacije Tresiba

Lijek se koristi u kombinaciji s brzim insulinama za nadomjesnu hormonsku terapiju za obje vrste dijabetesa. Kod bolesti tipa 2 u prvoj fazi može se propisati samo dugački inzulin.

U početku su ruska uputstva za upotrebu omogućavala upotrebu Treshibe isključivo odraslim pacijentima.

Nakon studija koje su potvrdile njegovu sigurnost za rastući organizam, promijenjene su upute i sada dopušta da se lijek primjenjuje kod djece od 1 godine.

Uticaj degludeka na trudnoću i razvoj beba do godinu dana još nije proučen, stoga Tresib inzulin nije propisan za ove kategorije bolesnika. Ako je dijabetičar prethodno uočio teške alergijske reakcije na degludec ili druge komponente otopine, preporučuje se suzdržati se od liječenja Tresibom.

Treshiba Insulin Recenzije

Recenzirao Arcadia, 44 godina. Dijabetes tipa 1, Treshiba inzulin koristim 1 mjesec. E sad, ujutro i uveče, šećer na prazan stomak mi je gotovo isti, na Levemireu uveče je bio uvek malo veći. Noću je glikemija općenito idealna, fluktuacije ne veće od 0,5, posebno provjereno. Postalo je mnogo lakše održavati šećer normalnim tijekom fizičkih napora, sad ne pada tako oštro kao prije. Mjesec dana u teretani nije bilo ni jedne hipoglikemije. Zanimljivo je da je doza dugog inzulina ostala ista za mene, a NovoRapid je morao biti smanjen za četvrtinu. Navodno je dio Levemirovih funkcija obavljao kratki inzulin, ali o tome nisam ni znao.Recenzirala Polina, 51. Endokrinolog mi je preporučio Treshibu kao najbolji inzulin koji je trenutno dostupan. Nisam se mogao nositi s tim, nakon injekcije, bolovi u tijelu, svrbež, hipoglikemija su postali sve učestaliji i kao rezultat toga sam se vratio na Lantus. Da, i cijena Treshibe nije zadovoljna, za mene je preskupa.Recenzirao Arcadia, 37 godina. Kćeri stare 10 godina, ima dijabetes od juna prošle godine. Od samog početka su u bolnici odabrali doze Tresibe i Apidre, pa ih ne mogu upoređivati ​​sa drugim uvredama. Posebnih poteškoća s Tresibom nije bilo, samo se u početku ogrebala koža. Prvo je problem riješen hidratantnom kremom, a zatim je i sama neugodnost nestala. Koristimo Dekskom, tako da imam sav šećer na dlanu. Noću je raspored glikemije gotovo vodoravni, Tresiba savršeno obavlja svoje funkcije.Napomena: Sanjate li da se jednom zauvijek riješite dijabetesa? Naučite kako prevladati bolest, bez stalne upotrebe skupih lijekova, koristeći samo ... >> pročitajte više ovdje

Tresiba: upute za uporabu, cijena, recenzije i analozi

Među posebnim neugodnostima bolesti, mnogi dijabetičari nazivaju nemogućnošću da napuste dom duže vrijeme kako ne bi propustili injekciju. Postoje lijekovi koji mogu riješiti ovaj problem.

"Tresiba" je inzulin koji se može upotrijebiti prema uputama za upotrebu jednom dnevno i ujedno se osjećati sjajno. A možete uzeti i olovku za špricu sa sobom čak i na putovanju.

Koje druge prednosti ima ovaj lek? Pogledajmo bliže.

Farmakološko djelovanje

Ima hipoglikemijsko svojstvo koje dugo deluje. Inzulinski degludec nastaje rekombinacijom DNK.

Jednom u tijelu, veže se na receptore ljudskog inzulina i počinje djelovati kao dio kompleksa.

Upotreba glukoze u tkivima mišićnih i masnih ćelija povećava se u interakciji s receptorskim kompleksom. Učestalost epizoda noćne hipoglikemije je smanjena.

Farmakokinetika

Trajanje akcije je više od 42 sata. Unošenjem tvari jednom dnevno dolazi do jednolike raspodjele djelovanja tokom dana. Metaboliti na koje se aktivna komponenta razlaže nisu aktivni. Poluvrijeme života je oko 25 sati.

Dijabetes melitus u svim starosnim grupama (osim djece mlađe od 1 godine).

Predoziranje

S njegovim razvojem može se pojaviti hipoglikemija. Glavni simptomi: slabost, blijeda koža, oslabljena svijest do gubitka i razvoja kome, glad, razdražljivost itd.

Blagi oblik može se otkloniti samostalno jedenjem obroka bogatog ugljenim hidratima. Umjerena i teška hipoglikemija uklanja se ubrizgavanjem otopine glukagona ili dekstroze, a zatim biste trebali dovesti osobu u svijest i nahraniti je hranom bogatom ugljikohidratima.

Obavezno naknadno potražite ljekara za prilagodbu doze.

Interakcija lijekova

Djelovanje lijeka "Tresiba" pojačano je:

  • oralni hormonski kontraceptivi,
  • hormoni štitnjače,
  • tiazidni diuretici,
  • somatropin,
  • GKS,
  • simpatomimetičari
  • danazol.

Učinci lijeka mogu oslabiti:

  • oralni hipoglikemijski lekovi,
  • neselektivni beta blokatori,
  • Agonisti receptora GLP-1,
  • salicilati,
  • MAO i ACE inhibitori,
  • anabolički steroidi
  • sulfonamidi.

Beta blokatori su u stanju da prikriju simptome hipoglikemije. Etanol, kao i „Octreotide“ ili „Lanreotid“ mogu i oslabiti i pojačati efekat lijeka.

Posebna uputstva

Rizik od hipoglikemije povećava se fizičkim naporom, stresom, preskakanjem obroka ili ubrizgavanjem lijekova, nekim bolestima. Pacijent treba biti svjestan simptoma i biti u mogućnosti pružiti prvu pomoć.

Nedovoljna doza inzulina dovodi do razvoja hiperglikemije ili dijabetičke ketoacidoze. Trebali biste znati njihove simptome i spriječiti razvoj takvih stanja.

Prelazak na drugu vrstu inzulina vrši se pod nadzorom stručnjaka. Možda će biti potrebno prilagođavanje doze.

Dijabetička retinopatija može se pojaviti na početku terapije.

"Tresiba" je u mogućnosti da utječe na upravljanje vozilom, koja je povezana s razvojem hipoglikemije. Stoga, da bi se izbjegli opasni uvjeti koji prijete zdravlju pacijenta i drugih, pitanje potrebe za upravljanjem automobilom tokom inzulinske terapije treba odlučiti s liječnikom.

Upotreba u djetinjstvu i starosti

Može se koristiti za liječenje djece starije od 1 godine. Međutim, treba imati na umu da se za djecu doziranje bira pažljivije, a stanje tijela pažljivije se nadzire.

Dodijeliti za liječenje starijim osobama. Istovremeno je važno znati da se kod starijih ljudi hipoglikemija može brže razvijati, pa je potrebno stalno praćenje zdravstvenog stanja.

Princip rada

Tresiba FlexTouch inzulin ima isti princip rada kao i lijek Lantus, dobro poznat mnogim dijabetičarima. Nakon što molekuli uđu u ljudsko tijelo, oni se kombinuju u veće formacije koje se još nazivaju i multikamerama. Oni stvaraju depo lijeka. Dalje, od nje se odvajaju sitni komadi, što omogućava postizanje dugotrajnog učinka.

Proizvođači tvrde da je trajanje lijeka duže od 40 sati. Prema nekim istraživanjima može dostići tačno dva dana. U vezi s tim, može se činiti da se ovo sredstvo može koristiti rjeđe od uobičajenog inzulina. Ne svaki dan, ali jednom u dva dana. Ali u stvarnosti to nije tako. Stručnjaci snažno savjetuju da ne preskaču svakodnevne injekcije kako ne bi oslabili učinak i efekat ovog lijeka.

Studije novog "Tresib Insulina" dokazale su da je lijek podjednako djelotvoran kod pacijenata mladih i starih. Također nije bilo negativnih pregleda pacijenata koji su takođe zabrinuti zbog problema s jetrom i bubrezima.

Glavni aktivni sastojak produženog "Insulina Tresib" pokazao se koristan - degludec. U usporedbi s glarginom koji se koristi u Lantusu, on izaziva znatno manje slučajeva hipoglikemije.

Uputa za upotrebu lijeka "Insulin Tresiba" detaljno opisuje doziranje za svaku kategoriju pacijenata. Lijek se daje isključivo supkutano, intravenska primjena je kontraindicirana. To treba raditi jednom dnevno.

Vrijedi napomenuti da je lijek kompatibilan sa svim lijekovima za snižavanje šećera koji su dostupni u tabletama, kao i s raznim drugim vrstama inzulina. Zbog toga se propisuje odvojeno, a u nekim slučajevima i kao dio složene terapije.

Ako pacijent primijeni inzulin na početku, doza bi trebala biti 10 jedinica. Potom se postepeno prilagođava, što će zavisiti od individualnih potreba svake osobe.

Ako pacijent primi neku drugu vrstu inzulina, a zatim odluči preći na Treshibu, početna doza se izračunava u proporciji jedan na jedan. To znači da dehidlu inzulina treba ubrizgati točno onoliko koliko je injicirao bazalni inzulin.

Ako je pacijent određeno vrijeme bio u dvostrukom režimu primanja bazalnog inzulina, dozu treba određivati ​​pojedinačno kod liječnika. Vjerojatno će se smanjiti. Ista situacija će se primijetiti ako je nivo gliciranog hemoglobina u pacijenta niži od 8%.

Naravno, u budućnosti će pacijentu sigurno trebati individualno prilagođavanje doze pod kontrolom nivoa šećera koji se nalazi u krvi.

Indikacije i kontraindikacije

Uputa za "Treshiba Insulin" nedvosmisleno preporučuje upotrebu ovog lijeka u liječenju dijabetesa kod odraslih pacijenata.

U ovom je slučaju lijek kontraindiciran sljedećim kategorijama bolesnika:

  • djeca i adolescenti mlađi od 18 godina,
  • trudnice
  • dojilje
  • pacijenti s individualnom osjetljivošću na glavnu aktivnu tvar lijeka ili bilo koju od njegovih pomoćnih sastojaka.

Lijek je dostupan u obliku otopine za potkožno davanje. Glavni aktivni sastojak je insulin degludec.

Fenol, glicerol, cink, hlorovodonska kiselina, kao i voda potrebna za injekcije koriste se kao pomoćne supstance u ovom leku.

U jednom pakovanju pet šprica sa 3 ml tvari u svakom.

Insulin degludec može se specifično vezati za receptor humanog endogenog inzulina. Izravno u interakciji s njim, on shvaća njegov farmakološki učinak, koji je gotovo sličan djelovanju ljudskog inzulina.

Vrijedno je napomenuti da hipoglikemijsko svojstvo ovog lijeka nastaje zbog sposobnosti značajnog povećanja iskorištavanja glukoze. To je posljedica vezanja samog inzulina na receptore masnih i mišićnih stanica. Važno je da se paralelno s tim znatno smanji stopa stvaranja glukoze u jetri.

Pregledi pacijenata

Recenzije dijabetičara o Tresibovom insulinu često se mogu susresti jednostavno oduševljeno. Injekcija se obično radi noću. To omogućava osobi s normalnom razinom šećera da se ujutro probudi u normalnom stanju.

Glavna stvar je da je doza odabrana pravilno. U recenzijama dijabetičara koji imaju iskustva na "Insulin Tresiba" uočeno je da su, prije pojave ove sorte ovog lijeka, sve dosadašnje varijacije djelovale mnogo manje vremena, što je uzrokovalo mnogo problema. Glukoza na testu je bila vrlo problematična.

Istovremeno, mnogi u recenzijama i Insulin Tresibe ističu da važna prednost lijeka leži u činjenici da je uz njegovu pomoć moguće glatko sniziti šećer u krvi u usporedbi s mnogim drugim sličnim sredstvima. Na primjer, s "Lantusom" ili "Levemireom". Povrh toga, rizik od razvoja hipoglikemije značajno je smanjen, mada i dalje ostaje u slučaju predoziranja. To se bilježi u recenzijama i u uputama za uporabu Insulina Tresiba.

Uz sve pozitivne točke, vrijedi napomenuti da se negativna mišljenja o ovom lijeku još uvijek nalaze. Istina, negativne kritike o Tresib inzulinu nisu povezane s njegovom učinkovitošću, već s visokim troškovima.

Treba napomenuti da to mogu priuštiti samo vrlo bogati pacijenti jer je ovaj lijek mnogo skuplji od mnogih drugih analoga. Ako imate tako besplatan novac, trebali biste s liječnikom razgovarati o prijelazu na novi inzulin. Naglašavamo da se kod dijabetesa mnogi lijekovi propisuju pojedinačno, ovisno o stanju pacijenta. Uz to je važno odrediti dozu na temelju zdravstvenog stanja određenog pacijenta.

Treba napomenuti da Insulin Tresiba trenutno košta oko tri puta skuplje od Levemira i Lantusa, koji se također koriste kod dijabetes melitusa kod mnogih pacijenata.

Stručnjaci bliski farmaceutskom poslu primjećuju da u narednim godinama možemo računati na pojavu analoga, čija će svojstva biti ništa manje impresivna od onih s inzulinom Tresib. I dalje morate pažljivo pročitati recenzije i upute za ove lijekove, ali ne morate se oslanjati na ove lijekove da bi bili jeftiniji. To je uglavnom zbog činjenice da trenutno u svijetu postoji svega nekoliko uglednih kompanija koje se bave proizvodnjom modernog i visokokvalitetnog inzulina. Istovremeno, postoji mišljenje da između njih postoji korporativni ugovor koji im omogućuje održavanje cijena na stabilno visokom nivou.

Usporedba s analogima

Ova vrsta inzulina ima niz analoga. Preporučuje se da se s njima upoznate radi upoređivanja svojstava.

Ime, aktivna supstancaProizvođačZa i protivTrošak, trljanje.
"Lantus" (insulin glargin).Sanofi-Aventis, Francuska.Pros: maksimalno vrijeme izlaganja od 29 sati. Možda je upotreba trudnica i dojilja.

Protiv: može se koristiti za djecu tek nakon 6 godina.

Od 3800 za 5 olovki za špriceve.
Tujeo (insulin glargin).Sanofi-Aventis, Francuska.Pros: niža cijena.

Sastojci: Ne koristite za liječenje djece mlađe od 18 godina, ograničeno na trudnice, starije osobe i bolesnike s određenim bolestima (retinopatija, poremećaji štitnjače itd.).

Od 5000 za 5 olovki za špriceve.
Levemir (insulin detemir).Novo Nordisk, Danska.Pros: jeftiniji od Treshibe.

Minus: nije za djecu mlađu od 2 godine. Trudnice bi trebale pažljivo birati dozu.

Od 570 (rastvor u ulošcima), od 2000 (olovke za štrcaljke, 5 kom. Po pakovanju).
„Actrapid“ (humani inzulin, rastvorljiv).Novo Nordisk, Danska.Akcija je kratka 8 sati. Pogodno za kombinirani tretman. Mogu ga koristiti trudnice i tokom dojenja.Od 170 po boci, 800 za patrone.
"Humulin" (humani inzulin genetskog inženjeringa).Eli Lilly, Francuska.Dešava se kratkog i srednjeg djelovanja. Dobro prilagođen za liječenje trudnica i dojilja.600 za bocu sa rastvorom, uložak - od 1000.

Uglavnom su recenzije dijabetičara s iskustvom na ovaj lijek pozitivne. Primjećuje se trajanje i učinkovitost akcije, izostanak nuspojava ili njihov rijetki razvoj. Lijek je pogodan za mnoge pacijente. Među minusima je i visoka cijena.

Oksana: „Sjedim na insulinu od svoje 15 godine. Pokušao sam s mnogim drogama, sada sam stao na Tresibu. Vrlo povoljno za upotrebu, iako skupo. Sviđa mi se takav dugi efekt, nema noćnih epizoda hipoteke, i prije nego što se često događalo. Zadovoljan sam. "

Sergej: „Nedavno sam morao da pređem na lečenje insulinom - tablete su prestale da pomažu. Ljekar je savjetovao da isprobate olovku Tresiba.

Mogu reći da je zgodno dati sebi injekciju, iako sam novi u ovome. Doziranje je na ručici označeno oznakom, tako da nećete pogriješiti koliko trebate unijeti. Šećer se drži glatkim i dugim.

Ne postoji nuspojava koja je ugodna nakon nekih tableta. Droga mi odgovara i sviđa mi se. “

Diana: „Baka ima dijabetes ovisan o insulinu. Ranije sam radio injekcije, jer se i ona sama uplašila. Doktorica mi je savjetovala da pokušam Tresibu. Sada baka može sebi davati injekciju. Prikladno je da to morate učiniti samo jednom dnevno, a efekat traje dugo. A moje zdravlje je postalo mnogo bolje. "

Denis: „Imam dijabetes tipa 2, već moram koristiti inzulin. Dugo je sjedio na "Levemireu", prestao je da drži šećer. Ljekar je prebačen u Tresibu, a ja sam ga primao naknadama. Vrlo povoljan lijek, razina šećera postala je prihvatljiva, ništa ne boli. Morala sam malo prilagoditi dijetu, ali još bolje je - težina se ne povećava. Zadovoljna sam ovim lijekom. "

Alina: „Nakon rođenja bebe otkrili su dijabetes tipa 2. Ubrizgavam inzulin, odlučio sam da ga isprobam uz dozvolu liječnika Treshibua. Primljeno na beneficije, tako da je to plus. Sviđa mi se što je učinak dugotrajan. Na početku liječenja pronađena je retinopatija, no doziranje je promijenjeno, dijeta malo promijenjena i sve je bilo u redu. Dobar lek. "

Nozološka klasifikacija (ICD-10)

Subkutana otopina1 ml
aktivna supstanca:
insulin degludec100 PIECES (3,66 mg) / 200 PIECES (7,32 mg)
pomoćni sastojci: glicerol, fenol, metakrezol, cink (kao cinkov acetat), hlorovodonična kiselina / natrijum hidroksid (za podešavanje pH), voda za ubrizgavanje
rastvor pH 7,6 / 7,6
1 olovka za špricu sadrži 3/3 ml otopine što odgovara 300/600 jedinica. Olovka za špricu omogućava vam unošenje do 80/160 PIECES po injekciji u koracima od 1/2 PIECES
1 jedinica degludec inzulina sadrži 0,0366 mg bezvodnog degludec inzulina bez soli
1 jedinica inzulina degludec odgovara 1 jedinici humanog inzulina, 1 jedinici inzulina detemir ili inzulina glargin

Uslovi izdavanja iz apoteka:

Uputstva za upotrebu

Uložak Penfill ® dizajniran je za upotrebu sa Novo Nordisk sistemima ubrizgavanja inzulina i NovoFine ® ili NovoTvist ® iglama dužine do 8 mm.

Tresiba ® Penfill ® i igle su samo za ličnu upotrebu. Dopunjavanje kertridža nije dopušteno.

Ne možete koristiti lijek ako je otopina prestala biti prozirna i bezbojna.

Ne možete koristiti lijek ako je bio smrznut.

Izbacite iglu nakon svake injekcije. Pridržavajte se lokalnih propisa o odlaganju medicinskog materijala.

Detaljna uputstva za upotrebu - pogledajte upute.

Sastav i oblik oslobađanja Tresiba

Djelatna tvar lijeka Tresib je rekombinantni humani inzulin degludec. Insulin je dostupan kao bezbojna otopina za primjenu ispod kože. Registrovana su dva oblika puštanja na slobodu:

  1. Doziranje 100 PIECES / ml: inzulinski degludec 3,66 mg, olovka za šprice s 3 ml otopine. Omogućuje vam unošenje do 80 jedinica u koracima od 1 jedinice. U pakovanju od 5 olovaka FlexTouch.
  2. Doziranje 200 PIECES po 1 ml: insulin degludec 7,32 mg, olovka za injekciju od 3 ml, možete unijeti 160 PIECES u koracima od 2 PIECES. U pakovanju su 3 olovke FlexTouch.

Olovka za unošenje insulina je za jednokratnu upotrebu, za ponovljene injekcije leka.

Svojstva Treshiba Insulina

Novi ultra-dugo djelujući inzulin ima svojstvo formiranja depoa u potkožnom tkivu u obliku topljivih multiheksamera. Ta struktura postepeno oslobađa inzulin u krvotok. Zbog stalne prisutnosti inzulina u krvi, osigurava se stalna razina glukoze u krvi.

Glavna prednost Tresiba je ravnomjeran profil hipoglikemijskog djelovanja. Ovaj lijek za nekoliko dana dostigne visoravan glukozu i održava ga cijelo vrijeme upotrebe, ako pacijent ne krši režim davanja i pridržava se izračunate doze inzulina i slijedi pravila dijetalne prehrane.

Učinak Tresiba na nivo glukoze u krvi očituje se zahvaljujući upotrebi glukoze u mišićima i masnom tkivu kao izvoru energije unutar ćelije. Tresiba, interakcija sa inzulinskim receptorima, pomaže glukozi da savlada staničnu membranu. Uz to, stimuliše funkciju stvaranja glikogena u jetri i mišićnom tkivu.

Uticaj Tresiba na metabolizam očituje se u činjenici da:

  1. U jetri se ne formiraju novi molekuli glukoze.
  2. Propadanje glikogena iz zaliha u ćelijama jetre smanjuje se.
  3. Sintetiziraju se masne kiseline, a razgradnja masti prestaje.
  4. Nivo lipoproteina u krvi raste.
  5. Rast mišićnog tkiva se ubrzava.
  6. Povećava se stvaranje proteina i istovremeno se smanjuje njegovo cepanje.

Tresiba FlexTouch inzulin štiti od šiljaka šećera u krvi tijekom dana nakon primjene. Ukupno trajanje njegove akcije je više od 42 sata. Stalna koncentracija se postiže unutar 2 ili 3 dana nakon prve injekcije.

Druga nesumnjiva prednost ovog lijeka je rijedak razvoj hipoglikemije, uključujući noćnu, u odnosu na druge inzulinske pripravke. U studiji je takav obrazac primijećen i kod mladih i starijih pacijenata.

Izjave pacijenata koji su koristili ovaj lijek potvrđuju sigurnost njegove upotrebe u odnosu na nagli pad šećera i napada hipoglikemije. Uporedne studije Lantusa i Tresiba pokazale su njihovu jednaku efikasnost u održavanju pozadinskih koncentracija inzulina.

Ali primjena novog lijeka ima prednosti, jer je moguće sniziti dozu inzulina tijekom vremena za 20-30% i značajno smanjiti učestalost noćnih napada pada šećera u krvi.

Tresiba ima pozitivan učinak na nivo glikovanog hemoglobina, što znači da može smanjiti rizik od komplikacija dijabetesa.

Kome je Treshiba indiciran?

Glavna indikacija za propisivanje inzulina Treshib koji može održavati ciljanu razinu glikemije je dijabetes.

Kontraindikacije za upotrebu lijeka su individualna osjetljivost na komponente otopine ili na aktivnu tvar. Takođe, zbog nepoznavanja lijeka nije propisan djeci mlađoj od 18 godina, dojiljama i trudnicama.

Iako je razdoblje izlučivanja inzulina duže od 1,5 dana, preporučuje se unositi ga jednom dnevno, najbolje u isto vrijeme. Dijabetičar s drugom vrstom bolesti može primiti samo Tresib ili ga kombinirati sa lijekovima za snižavanje šećera u tabletama. Prema indikacijama drugog tipa dijabetesa, zajedno s njim propisuju se i kratko djelujući inzulini.

Kod šećerne bolesti tipa 1, Trecib FlexTouch se uvijek propisuje s kratkim ili ultra kratkim inzulinom kako bi se podmirila potreba za apsorpcijom ugljikohidrata iz hrane.

Doziranje inzulina određuje se kliničkom slikom dijabetes melitusa i podešava se ovisno o razini glukoze u krvi na glavi.

Provođenje imenovanja nove doze Tresiba provodi se:

  • Prilikom promjene fizičke aktivnosti.
  • Prilikom prelaska na drugu hranu.
  • Sa zaraznim bolestima.
  • Kršeći funkciju endokrinog sistema - patologija štitne žlijezde, hipofize ili nadbubrežne žlijezde.

Tresiba se može propisati starijim pacijentima u slučaju zatajenja bubrega ili jetre, pod uslovom da se pažljivo nadgleda nivo glukoze u krvi.

Za pacijente s dijabetesom tipa 2, započinju s dozom od 10 PIECES-a, odabirom pojedinačne doze. Pacijenti s prvom vrstom bolesti prilikom prelaska na Treshibu iz drugih inzulina s produljenim djelovanjem koriste princip „zamjene jedinice po jedinici“.

Ako je pacijent primio injekcije bazalnog inzulina 2 puta, tada se odabir doze provodi na osnovi glikemijskog profila pojedinačno. Tresiba omogućava odstupanja u načinu primjene, ali interval se preporučuje najmanje 8 sati.

Propuštenu dozu možete unijeti u bilo koje vrijeme, sutradan se možete vratiti na prethodnu shemu.

Pravila za upotrebu Treshiba FlexTouch-a

Tresib se daje samo ispod kože. Intravenska primjena je kontraindicirana zbog razvoja teške hipoglikemije. Ne preporučuje se primjena intramuskularno i u inzulinskim pumpama.

Lokacije za primjenu inzulina su prednja ili bočna površina bedara, ramena ili prednji trbušni zid. Možete koristiti jednu prikladnu anatomsku regiju, ali svaki put za ubrizgavanje novog mjesta za prevenciju lipodistrofije.

Da biste primijenili inzulin pomoću olovke FlexTouch, morate slijediti redoslijed postupaka:

  1. Provjerite oznaku olovke
  2. Osigurajte transparentnost otopine insulina
  3. Stavite iglu čvrsto na dršku
  4. Pričekajte dok se na igli ne pojavi kap inzulina
  5. Podesite dozu okretanjem birača doze
  6. Umetnite iglu ispod kože tako da bude vidljiv brojač doze.
  7. Pritisnite dugme za pokretanje.
  8. Injektirajte insulin.

Nakon ubrizgavanja, igla treba biti ispod kože još 6 sekundi radi potpunog unosa inzulina. Zatim se drška mora povući. Ako se krv pojavi na koži, tada se zaustavlja pamučnim tamponom.Ne masirajte mesto ubrizgavanja.

Injekcije se trebaju vršiti samo pomoću pojedinačnih olovaka u uvjetima potpune sterilnosti. Da biste to učinili, koža i ruke prije injekcije moraju se tretirati otopinama antiseptika.

Olovka FlexTouch ne sme se čuvati na visokim ili niskim temperaturama. Prije otvaranja, lijek se čuva u hladnjaku na srednjoj polici na temperaturi od 2 do 8 stepeni. Ne zamrzavajte otopinu. Nakon prve upotrebe, olovka se čuva na sobnoj temperaturi najviše 8 tjedana.

Ne perite i ne mastite ručicu. Mora biti zaštićen od kontaminacije i očišćen vlažnom krpom. Ne bacajte i ne udarajte. Nakon pune upotrebe, olovka se više neće napuniti. Ne možete je sami popraviti ili rastaviti.

Kako biste spriječili nepravilnu primjenu, trebate odvojeno pohraniti različite insuline i prije upotrebe provjeriti naljepnicu da slučajno ne injicirate drugi inzulin. Također morate jasno vidjeti brojke na brojaču doze. Ako imate slab vid, trebate koristiti pomoć ljudi dobrog vida i osposobljenih za primjenu Tresib FlexTouch-a.

Zaključak

Tresiba je dobar lijek za liječenje svih vrsta dijabetesa. Odgovara većini dijabetičara, može se dobiti čak i blagodatima. Liječnici hvale lijek za njegovu efikasnost u liječenju i trajanje akcije, omogućavajući pacijentima da vode aktivan stil života, a da ne narušavaju zdravlje. Dakle, ovaj lijek je dostojan svoje pozitivne reputacije.

Farmakodinamika

Lijek Tresiba ® FlexTouch ® analogan je ljudskom inzulinu ekstra dugog djelovanja, proizvedenom metodom rekombinantne DNA biotehnologije koristeći soj Saccharomyces cerevisiae.

Mehanizam delovanja. Inzulin degludec se specifično veže za receptor humanog endogenog inzulina i, u interakciji s njim, ostvaruje njegov farmakološki učinak sličan učinku ljudskog inzulina.

Hipoglikemijski učinak degludec insulina nastaje uslijed povećane upotrebe glukoze u tkivima nakon vezivanja inzulina na receptore mišića i masnih ćelija i istodobnog smanjenja brzine stvaranja glukoze u jetri.

Lijek Tresiba ® FlexTouch ® je bazni analog ljudskog inzulina superduljeg djelovanja, nakon s / c ubrizgavanja formira topljive multiheksamere u potkožnom skladištu, iz kojih se neprekidno i dugotrajno apsorbira degludec inzulin u vaskularni krevet, pružajući ultra dugačak, ravan profil djelovanja i stabilan hipoglikemijski učinak lijeka ( vidi sliku 1).

Tijekom 24-satnog perioda praćenja hipoglikemijskog učinka lijeka kod pacijenata kojima je doza degludec inzulina davana jednom dnevno, Tresiba ® FlexTouch ®, za razliku od inzulina glargin, pokazao je jednolik Vd između akcije u prvom i drugom 12-satnom periodu (AUCGIR0-12h, SS/ AucGIRtotal, SS =0,5).

Slika 1. Profil prosječne brzine infuzije glukoze u trajanju od 24 sata - Css insulin degludec 100 U / ml 0,6 U / kg (studija iz 1987.)

Trajanje djelovanja lijeka Tresiba ® FlexTouch ® je više od 42 sata unutar raspona terapijskih doza. Css lijek u krvnoj plazmi postiže se 2-3 dana nakon primjene lijeka.

Otopina inzulina u stanju Css pokazuje značajno manje (4 puta) u usporedbi s dnevnim profilima varijabilnosti inzulina glargin hipoglikemijskog djelovanja, koja se procjenjuje vrijednošću koeficijenta varijabilnosti (CV) za proučavanje hipoglikemijskog učinka lijeka tijekom jednog intervala doziranja (AUCGIR.τ, SS) i u roku od 2 do 24 sata (AUCGIR2-24h, SS), (vidi Tabelu 1.)

Promjenjivost dnevnih profila hipoglikemijskog djelovanja lijeka Tresiba i inzulina glargin u stanju Css kod pacijenata sa dijabetesom tipa 1

PokazateljiInzulinski degludec (N26) (CV a%)Insulin Glargin (N27) (CV%)
Promjenjivost profila dnevnog hipoglikemijskog djelovanja tijekom jednog intervala doziranja (AUCGIR, τ, SS b)2082
Promjenjivost dnevnih profila hipoglikemijskog djelovanja u vremenskom intervalu od 2 do 24 sata (AUCGIR2-24h, SS) c2292

CV: koeficijent intraindividualne varijabilnosti,%.

b SS: Koncentracija lijeka u ravnoteži.

c AUCGIR2-24h, SS: metabolički učinak u posljednja 22 sata intervala doziranja (tj. na njega nema učinka ubrizgavanog iv inzulina tijekom uvodnog razdoblja ispitivanja stezanja).

Dokazan je linearni odnos između povećanja doze Tresiba ® FlexTouch ® i njegovog općeg hipoglikemijskog učinka.

Studije nisu otkrile klinički značajnu razliku u farmakodinamici lijeka Tresiba ® u starijih bolesnika i kod odraslih mladih pacijenata.

Klinička efikasnost i sigurnost

Klinička ispitivanja pokazala su isto smanjenje HbA1c od početne vrijednosti na kraju studije o pozadini terapije inzulinom Treciba ® i inzulinom glargin 100 IU / ml. Pacijenti sa šećernom bolešću tipa 1 (T1DM) liječeni terapijom insulinom Tresib ® pokazali su značajno nižu učestalost teške hipoglikemije i teške ili potvrđene simptomatske hipoglikemije (ukupna hipoglikemija i noćna hipoglikemija) u usporedbi s inzulinom glargin 100 IU / ml, kao tijekom održavanje doze i tokom cijelog razdoblja liječenja. Pacijenti sa šećernom bolešću tipa 2 (T2DM) liječeni terapijom insulinom Tresib ® pokazali su značajno smanjenje učestalosti teške ili potvrđene simptomatske hipoglikemije (ukupna hipoglikemija i noćna hipoglikemija) u usporedbi s inzulinom glarginom (100 IU / ml), kao tijekom održavanja doze i tokom cijelog razdoblja liječenja, kao i smanjenje učestalosti epizoda teške hipoglikemije tijekom cijelog razdoblja liječenja.

U kliničkim studijama nedostatak superiornosti uporednih lijekova (inzulin detemir i inzulin glargin) nad Tresibom ® u odnosu na smanjenje HbA1c od osnovne vrijednosti na kraju studije. Izuzetak je sitagliptin, tokom kojeg je Tresiba ® pokazao svoju statistički značajnu superiornost u smanjenju HbA1c.

Rezultati metaanalize podataka iz sedam studija pokazali su prednosti terapije Tresib ® inzulinom u odnosu na nižu učestalost potvrđenih epizoda hipoglikemije u bolesnika u usporedbi s terapijom inzulinom glarginom (100 U / ml) (tablica 2) i potvrđene epizode noćne hipoglikemije. Smanjenje učestalosti epizoda hipoglikemije tijekom terapije insulinom Tresib ® postignuto je s nižim prosječnim glukozama u plazmi naglo u usporedbi s inzulinom glarginom (100 IU / ml).

Rezultati metaanalize podataka o epizodama hipoglikemije

Procijenjeni omjer rizika (insulin degludec / inzulin glargin 100 IU / ml)Epizode potvrđene hipoglikemije a
UkupnoNightly
SD1 + SD2 (opći podaci)
Period održavanja doze b
Stariji pacijenti stari ≥65 godina
0.91 s0,74 c
0,84 c0.68 s
0,820.65 s
SD1
Period održavanja doze b
1,10,83
1,020.75 s
SD2
Period održavanja doze b
Jedino bazalna terapija kod pacijenata koji ranije nisu primali inzulin
0,83 s0.68 s
0.75 s0.62 s
0,83 s0.64 s

a Potvrđena hipoglikemija je epizoda hipoglikemije koja je potvrđena mjerenjem koncentracije glukoze u plazmi b Epizode hipoglikemije nakon 16. tjedna terapije.

c Statistički značajna.

Nije bilo klinički značajnog stvaranja antitijela na inzulin nakon liječenja Tresibom® tokom dužeg vremenskog perioda. U kliničkoj studiji bolesnika sa T2DM liječenim Tresiba® u kombinaciji s metforminom, dodavanje liraglutida rezultiralo je statistički značajno manjim padom HbA1s i tjelesne težine. Incidencija hipoglikemije bila je statistički značajno niža s dodatkom liraglutida u usporedbi s dodatkom pojedinačne doze inzulina aspart.

Procjena uticaja na CCC. Za usporedbu sigurnosti kardiovaskularnog sustava pri korištenju lijeka Tresiba i inzulina glargin (100 PIECES / ml), provedeno je istraživanje DEVOTE koji uključuju 7637 pacijenata sa T2DM i visokim rizikom za razvoj kardiovaskularnih događaja.

Potvrđena je kardiovaskularna sigurnost primjene lijeka Tresiba® u usporedbi s inzulinom glargin (slika 2).

N Broj pacijenata s prvim događajem koje je potvrdilo Stručno savjetodavno vijeće za procjenu neželjenih događaja (EAC) tokom studije.

% Udio pacijenata s prvim fenomenom koji je potvrđen od EAC-a, u odnosu na broj randomiziranih bolesnika.

Slika 2. Šumski dijagram koji odražava analizu kompozitnog indeksa sigurnosti u tri točke za kardiovaskularne događaje (CVSS) i pojedine kardiovaskularne krajnje točke u studiji DEVOTE.

Uz upotrebu inzulina glargin i lijeka Tresiba ®, postignuto je slično poboljšanje razine HbA1s i veće smanjenje glukoze u plazmi naglo tijekom upotrebe lijeka Tresiba ® (tablica 3).

Tresiba ® je pokazao prednost u odnosu na inzulin glargin u pogledu niže incidencije teške hipoglikemije i nižeg dijela pacijenata koji su razvili tešku hipoglikemiju. Učestalost epizoda teške noćne hipoglikemije bila je značajno manja uz primjenu lijeka Tresiba u usporedbi s inzulinom glarginom (tablica 3).

Rezultati istraživanja DEVOTE

Prosječna vrijednost HbA1s, %

Učestalost hipoglikemije (na 100 pacijenata-godina promatranja)

Teška hipoglikemija

Teška noćna hipoglikemija 2

Relativni rizik: 0,47 (0,31, 0,73)

Omjer bolesnika s razvojem epizoda hipoglikemije (% bolesnika)

Teška hipoglikemija

Odnos: 0,73 (0,6, 0,89)

PokazateljiTresiba ® 1Insulin Glargin (100 komada / ml) 1
Početni HbA1s8,448,41
2 godine terapije7,57,47
Razlika: 0,008 (−0,05, 0,07)
Glukoza u plazmi na testu, mmol / L
Početna vrijednost9,339,47
2 godine terapije7,127,54
Razlika: −0.4 (−0.57, −0.23)
3,76,25
Relativni rizik: 0,6 (0,48, 0,76)
0,651,4
4,96,6

1 Osim standarda za liječenje dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti.

2 Noćna teška hipoglikemija je hipoglikemija koja se pojavila u periodu dana između 0 i 6 ujutro.

Djeca i tinejdžeri. U kliničkoj studiji djece i adolescenata sa dijabetesom tipa 1, primjena Tresiba ® jednom dnevno pokazala je slično smanjenje HbA1s do 52. sedmice i izraženijeg smanjenja glukoze u plazmi nakon posta u odnosu na početne vrijednosti u usporedbi s primjenom uporednog lijeka (insulin detemir 1 ili 2 puta dnevno). Taj je rezultat postignut primjenom lijeka Tresiba u dnevnoj dozi 30% manje od inzulina detemir. Učestalost (pojava po pacijentu-godini izlaganja) epizoda teške hipoglikemije (definicija Međunarodnog društva za proučavanje dijabetesa melitusa (DM) kod djece i adolescenata (ISPAD), 0,51 u odnosu na 0,33), potvrđena hipoglikemija (57,71 u odnosu na 54,05) i potvrđena noćna hipoglikemija (6,03 u odnosu na 7,6) bila je uporediva sa Tresiba ® i inzulin detemir . U obje skupine liječenja u djece u dobi od 6 do 11 godina učestalost potvrđene hipoglikemije bila je veća nego u ostalim dobnim skupinama. Postojala je veća učestalost teške hipoglikemije kod djece u dobi od 6 do 11 godina u grupi Tresiba ®. Učestalost epizoda hiperglikemije s ketozom bila je značajno manja uz primjenu lijeka Tresiba u usporedbi s liječenjem intemulinom detemir, 0,68, odnosno 1,09. Učestalost, vrsta i težina nuspojava u populaciji pedijatrijskih pacijenata ne razlikuju se od onih u opštoj populaciji bolesnika sa šećernom bolešću.Proizvodnja antitela je bila retka i nije imala klinički značaj. Podaci o djelotvornosti i sigurnosti kod adolescenata sa T2DM ekstrapolirani su na temelju podataka dobivenih od adolescenata i odraslih pacijenata s T1DM i odraslih bolesnika s T2DM. Rezultati nam omogućuju preporučiti lijek Tresiba ® za liječenje adolescenata koji imaju dijabetes tipa 2.

Kontraindikacije

povećana individualna osjetljivost na aktivnu tvar ili bilo koju od pomoćnih komponenti lijeka,

period trudnoće, period dojenja (nema kliničkog iskustva s primjenom lijeka kod žena tijekom trudnoće i dojenja),

od godine starosti do 1 godine klinička ispitivanja kod djece mlađe od 1 godine nisu provedena.

Trudnoća i dojenje

Upotreba lijeka Tresiba ® FlexTouch ® tijekom trudnoće je kontraindicirana, jer Nema kliničkog iskustva s njegovom primjenom tijekom trudnoće. Studije reproduktivne funkcije na životinjama nisu otkrile razlike između degludec inzulina i humanog inzulina u pogledu embriotoksičnosti i teratogenosti.

Upotreba lijeka Tresiba ® FlexTouch ® tijekom dojenja je kontraindicirana, jer nema kliničkog iskustva sa dojećim ženama.

Studije na životinjama pokazale su da se kod štakora, degludec inzulin izlučuje u majčino mlijeko, a koncentracija lijeka u majčinom mlijeku niža je nego u krvnoj plazmi.

Nije poznato izlučuje li se insulin degludec u majčino mlijeko žena.

Ne očekuje se pojava metaboličkih učinaka kod novorođenčadi i dojene djece.

Interakcija

Postoji veliki broj lekova koji utiču na metabolizam glukoze.

Potreba za insulinom može se smanjiti: Agonisti PHGP, GLP-1 receptora, MAO inhibitori, neselektivni beta blokatori, ACE inhibitori, salicilati, anabolički steroidi i sulfonamidi.

Potreba za insulinom može se povećati: oralni hormonski kontraceptivi, tiazidni diuretici, kortikosteroidi, hormoni štitnjače, simpatomimetici, somatropin i danazol.

Beta blokatori može prikriti simptome hipoglikemije.

Oktotid / Lanreotid može i povećati i umanjiti potrebu tijela za inzulinom.

Etanol (alkohol) može i pojačati i smanjiti hipoglikemijski učinak inzulina.

Nekompatibilnost. Neke ljekovite tvari, dodaju li se Tresib ® FlexTouch ®, mogu uzrokovati njegovo uništavanje. Lijek Tresiba ® FlexTouch ® se ne može dodati infuzijskim otopinama. Ne možete miješati lijek Tresiba ® FlexTouch ® s drugim lijekovima.

Upute za pacijenta

Pažljivo pročitajte ove upute prije upotrebe napunjene olovke za injekciju Tresib ® FlexTouch ®. Ako pacijent pažljivo ne slijedi upute, može mu dati nedovoljnu ili preveliku dozu inzulina, što može dovesti do previsoke ili preniske koncentracije glukoze u krvi.

Olovku koristite samo nakon što je pacijent naučio da je koristi pod vodstvom liječnika ili medicinske sestre.

Prvo morate provjeriti naljepnicu na naljepnici olovke za špricu da biste bili sigurni da sadrži Tresiba ® FlexTouch ® 100 komada / ml / Tresiba ® FlexTouch ® 200 komada / ml, a zatim pažljivo proučite ilustracije u nastavku, koje prikazuju detalje olovke štrcaljke i igle.

Ako je pacijent slabovidan ili ima ozbiljnih problema sa vidom i ne može razlikovati brojeve na brojaču doze, nemojte koristiti olovku za špricu bez pomoći. Takvom pacijentu može pomoći osoba bez oštećenja vida, obučena za pravilnu upotrebu napunjene olovke za injekcije FlexTouch ®.

Tresiba ® FlexTouch ® 100 U / ml - napunjena olovka za špricu koja sadrži 300 komada inzulina degludec. Maksimalna doza koju pacijent može postaviti je 80 jedinica u koracima od 1 jedinice.

Tresiba ® FlexTouch ® 200 jedinica / ml - napunjena olovka za štrcaljke koja sadrži 600 komada inzulina degludec. Maksimalna doza koju pacijent može postaviti je 160 jedinica u koracima od 2 jedinice.

Olovka za štrcaljke dizajnirana je za upotrebu sa iglama za jednokratnu upotrebu NovoFayn ® ili NovoTvist ® dužine do 8 mm. Igle nisu uključene u paket.

Važne informacije. Obratite pažnju na informacije označene kao važno, od velike je važnosti za ispravnu upotrebu olovke za štrcaljku.

Slika 3. Tresiba ® FlexTouch ® 100 U / ml.

Slika 4. Tresiba ® FlexTouch ® 200 U / ml.

I. Priprema olovke za upotrebu

Provjerite naziv i doziranje na naljepnici olovke za štrcaljku kako biste bili sigurni da sadrži Tresiba ® FlexTouch ® 100 IU / ml / Tresiba ® FlexTouch ® 200 IU / ml. Ovo je posebno važno ako pacijent koristi različite vrste inzulina. Ako pogrešno ubrizga drugu vrstu inzulina, koncentracija glukoze u krvi može biti previsoka ili preniska.

A. Uklonite poklopac sa olovke štrcaljke.

B. Provjerite je li pripravak inzulina u olovci štrcaljke čist i bezbojan. Pogledajte kroz prozor razmjera ostataka inzulina. Ako je lijek zamućen, olovka za špricu se ne može koristiti.

C. Uzmite novu iglu za jednokratnu upotrebu i uklonite zaštitnu naljepnicu.

D. Stavite iglu na olovku štrcaljke i okrenite je tako da igla čvrsto leži na olovci štrcaljke.

E. Uklonite spoljni poklopac igle, ali nemojte ga odbaciti. Bit će vam potrebna nakon što je injekcija dovršena da biste pravilno uklonili iglu iz olovke štrcaljke.

F. Uklonite i odbacite unutarnji poklopac igle. Ako pacijent pokuša vratiti unutrašnju kapicu na iglu, može slučajno uboditi.

Kap inzulina može se pojaviti na kraju igle. To je normalno, ali pacijent bi ipak trebao provjeriti inzulin.

Važne informacije. Za svaku injekciju treba koristiti novu iglu. Na taj se način smanjuje rizik od infekcije, infekcije, curenja inzulina, blokade igle i unošenja pogrešne doze lijeka.

Važne informacije. Nikada ne koristite iglu ako je savijena ili oštećena.

II. Provera inzulina

G. Prije svake injekcije treba provjeriti unos inzulina. Ovo će pomoći pacijentu da osigura da se doza inzulina u potpunosti primjenjuje.

Nazovite 2 jedinice lijeka zakretanjem odabirača doze. Provjerite prikazuje li brojač doze "2".

H. Dok držite olovku za štrcaljku s iglom prema gore, vrhom prsta lagano dodirnite vrh olovke špriceva tako da se mjehurići zraka pomiču prema gore.

I. Pritisnite dugme za početak i držite ga u tom položaju dok se brojač doza ne vrati na „0“. "0" treba biti ispred pokazatelja doze. Kapica inzulina trebala bi se pojaviti na kraju igle. Mali mjehurić zraka može ostati na kraju igle, ali neće se ubrizgati. Ako se kap inzulina ne pojavi na kraju igle, ponovite operaciju G - I (korak II), ali ne više od 6 puta.

Ako se ne pojavi kap inzulina, promijenite iglu i ponovite operaciju G - I ponovo (odjeljak II).

Ako se kap inzulina ne pojavi na kraju igle, nemojte upotrebljavati ovu olovku za špriceve. Koristite novu olovku za špriceve.

Važne informacije. Prije svake injekcije, osigurajte da se na kraju igle pojavi kap inzulina. To osigurava isporuku inzulina. Ako se ne pojavi kap inzulina, doza se neće primjenjivati ​​čak i ako se brojač doze pomiče. Ovo može značiti da je igla začepljena ili oštećena.

Važne informacije. Prije svake injekcije, mora se provjeriti unos inzulina. Ako pacijent ne provjeri isporuku inzulina, možda neće moći primijeniti nedovoljnu dozu inzulina ili ga uopće ne može dovesti, što može dovesti do previsoke koncentracije glukoze u krvi.

III. Podešavanje doze

J. Prije početka ubrizgavanja provjerite je li brojač doza postavljen na "0". "0" treba biti ispred pokazatelja doze. Zakrenite selektor doze da biste postavili potrebnu dozu koju je propisao ljekar.

Maksimalna doza koju pacijent može postaviti je 80 ili 160 IU (za Tresiba ® FlexTouch ® 100 IU / ml i Tresiba ® FlexTouch ® 200 IU / ml, respektivno).

Ako je postavljena pogrešna doza, pacijent može okrenuti selektor doze prema naprijed ili natrag sve dok se ne postavi ispravna doza.

Selektor doze postavlja broj jedinica. Samo brojač i pokazatelj doze pokazuju broj jedinica inzulina u dozi koju ste uzeli.

Maksimalna doza koju pacijent može postaviti je 80 ili 160 IU (za Tresiba ® FlexTouch ® 100 IU / ml i Tresiba ® FlexTouch ® 200 IU / ml, respektivno).

Ako je ostatak inzulina u olovci šprice manji od 80 ili 160 PIECES (za Tresiba ® FlexTouch ® 100 PIECES / ml i Tresiba ® FlexTouch ® 200 PIECES / ml, respektivno), brojač doze zaustavit će se na broju jedinica inzulina preostalih u olovci štrcaljke.

Svaki put kada se okrene selektor doze, čuju se klikovi, zvuk klikova ovisi o kojoj se strani selektor doze okreće (naprijed, natrag ili ako prikupljena doza premaši broj jedinica inzulina koji su preostali u olovci štrcaljke). Ove klikove ne treba računati.

Važne informacije. Prije svake injekcije potrebno je provjeriti koliko je jedinica inzulina bolesnik postigao na brojaču doze i na indikatoru doze. Ne brojajte klikove olovke za špriceve. Ako pacijent postavi i unese pogrešnu dozu, koncentracija glukoze u krvi može postati previsoka ili preniska.

Ljestvica insulinske ravnoteže pokazuje približnu količinu inzulina koja ostaje u olovci špriceva, tako da se ne može koristiti za mjerenje doze inzulina

IV. Primjena inzulina

K. Umetnite iglu ispod kože koristeći tehniku ​​ubrizgavanja koju preporučuje vaš ljekar ili medicinska sestra. Provjerite je li brojač doze u pacijentovom vidnom polju. Ne dirajte brojač doze prstima. Ovo može prekinuti injekciju. Pritisnite dugme za početak do kraja i držite ga u tom položaju dok brojač doze ne pokaže "0". "0" treba biti točno nasuprot pokazatelju doze, dok pacijent može čuti ili osjetiti klik.

Nakon injekcije ostavite iglu ispod kože (najmanje 6 s) da biste bili sigurni da je ubrizgana puna doza inzulina.

L. Izvucite iglu ispod kože povlačenjem ručice šprice prema gore.

Ako se krv pojavi na mjestu ubrizgavanja, nježno pritisnite pamučni tampon na mjesto ubrizgavanja. Ne masirajte mesto ubrizgavanja.

Nakon završetka injekcije pacijent može vidjeti kap inzulina na kraju igle. To je normalno i ne utiče na dozu leka koji se daje.

Važne informacije. Uvijek provjerite brojač doza da biste znali koliko jedinica inzulina se daje. Brojač doza pokazat će tačan broj jedinica. Ne računajte broj klikova na olovku štrcaljke. Nakon ubrizgavanja držite dugme za početak dok se brojač doza ne vrati na „0“. Ako se brojač doza zaustavio prije nego što je pokazao "0", nije unesena puna doza inzulina, što može dovesti do previsoke koncentracije glukoze u krvi.

V. Nakon ubrizgavanja injekcije

M. Postavite vanjski poklopac igle na ravnu površinu, umetnite kraj igle u poklopac bez da ga dodirujete ili iglu.

N. Kada igla uđe u kapu, pažljivo stavite kapicu na iglu. Odvijte iglu i odbacite je, poštujući sigurnosne mjere opreza.

A. Nakon svake injekcije stavite poklopac na olovku da biste zaštitili inzulin koji sadrži od izlaganja svetlosti.

Izbacite iglu nakon svake injekcije. Na taj se način smanjuje rizik od infekcije, infekcije, curenja inzulina, blokade igle i unošenja pogrešne doze lijeka. Ako je igla začepljena, pacijent neće moći ubrizgati inzulin.

Koristite olovku za brizgalice i odvojite iglu kako su preporučili lekar, medicinska sestra, farmaceut ili lokalni propisi.

Važne informacije. Nikada ne pokušavajte da vratite unutrašnju kapu na iglu. Pacijent može uboditi.

Važne informacije. Nakon svake injekcije, uvijek izvadite iglu i pohranite olovku za štrcaljku s isključenom iglom. Na taj se način smanjuje rizik od infekcije, infekcije, curenja inzulina, blokade igle i unošenja pogrešne doze lijeka.

VI. Koliko insulina je ostalo?

P. Ljestvica ostataka inzulina ukazuje na približnu količinu inzulina koja ostaje u olovci.

R. Da biste točno znali koliko inzulina ostaje u olovci, morate koristiti brojač doza: rotirajte selektor doze dok se brojač doze ne zaustavi. Ako brojač doza pokazuje broj 80 ili 160 (za Tresiba ® FlexTouch ® 100 IU / ml i Tresiba ® FlexTouch ® 200 IU / ml, respektivno), to znači da u olovci štrcaljke ostaje najmanje 80 ili 160 IU inzulina (za lijek Tresiba ® FlexTouch ® 100 IU / ml i Tresiba ® FlexTouch ® 200 IU / ml, respektivno). Ako brojač doza pokazuje manje od 80 ili 160 (za Tresiba ® FlexTouch ® 100 PIECES / ml i Tresiba ® FlexTouch ® 200 PIECES / ml, respektivno), to znači da u olovci štrcaljke ostaje točno broj jedinica inzulina prikazan na brojaču. doze.

Zakrenite selektor doze u suprotnom smjeru dok brojač doze ne pokaže "0".

Ako preostali inzulin u olovci štrcaljke nije dovoljan za primjenu pune doze, potrebnu dozu možete unijeti u dvije injekcije pomoću dvije olovke za špriceve.

Važne informacije. Morate biti oprezni kada se izračunava ostatak potrebne doze inzulina.

Ako pacijent ima sumnje, bolje je ubrizgati sebi punu dozu inzulina novom olovkom za špriceve. Ako se pacijent griješi u svojim proračunima, može mu unijeti nedovoljnu dozu ili preveliku dozu inzulina, što može dovesti do činjenice da koncentracija glukoze u krvi može postati previsoka ili niska.

Uvijek trebate nositi olovku za špricu sa sobom.

Uvijek trebate nositi rezervnu olovku za brizgalice i nove igle u slučaju da se izgube ili oštete.

Olovku i iglice brizgalice držite izvan dohvata svih, posebno dece.

Nikada ne prenosite pacijentovu olovku i igle za špriceve drugima. Ovo može dovesti do unakrsne infekcije.

Nikada ne prenosite pacijentovu olovku i igle za špriceve drugima. Lijek može naštetiti njihovom zdravlju.

Negovatelji bi trebalo da rukuju s korištenim iglicama s izuzetnom pažnjom kako bi umanjili rizik od uboda igala i unakrsne infekcije.

Njega olovke za špriceve

Pazite na olovku štrcaljke. Nepažljivo ili nepravilno rukovanje može dovesti do nepravilne doze, što može dovesti do previsokih ili preniskih koncentracija glukoze.

Olovku ne ostavljajte u automobilu ili na bilo kom drugom mestu gde može biti izložen previsokim ili preniskim temperaturama.

Zaštitite olovku štrcaljke od prašine, prljavštine i svih vrsta tečnosti.

Olovku ne perite, ne uranjajte u tečnost niti je podmazujte. Ako je potrebno, olovku za štrcaljku možete očistiti vlažnom krpom navlaženom blagim deterdžentom.

Ne bacajte i ne udarajte olovku o tvrdu podlogu. Ako pacijent spusti olovku za štrcaljku ili sumnja da ona ispravno radi, zakačite novu iglu i provjerite dovod inzulina prije nego što je ubrizgavala.

Ne pokušavajte ponovo da olovite špricu. Praznu olovku štrcaljke morate odbaciti.

Ne pokušavajte sami da popravljate olovku špriceva ili je razdvajajte.

Proizvođač

Proizvođač i vlasnik potvrde o registraciji: Novo Nordisk A / S.

Novo Alle, DK-2880, Bugswerd, Danska.

Zahteve potrošača treba poslati na adresu LLC Novo Nordisk: 121614, Moskva, ul. Krylatskaya, 15, of. 41.

Tel .: (495) 956-11-32, faks: (495) 956-50-13.

Tresiba ®, FlexTouch ®, NovoFine ® i NovoTvist ® su registrovani zaštitni znakovi u vlasništvu Novo Nordisk A / S, Danska.

Pogledajte video: Новый Мир Next World Future (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar