Miramistin 0.01: upute za upotrebu

Aktuelno rešenje
aktivna supstanca:
benzildimetil 3- (miristoilamino) propil amonijum hlorid monohidrat (u smislu bezvodne supstance)0,1 g
pomoćni sastojak: pročišćena voda - do 1 l

Farmakodinamika

Miramistin ® ima širok spektar antimikrobne aktivnosti, uključujući bolničke sojeve rezistentne na antibiotike.

Lijek ima izražen baktericidni efekat protiv gram-pozitivnih (Staphylococcus spp., Streptococcus spp., Streptococcus pneumoniae itd.), gram-negativno (Pseudomonas aeruginosa, Escherichia coli, Klebsiella spp. i druge), aerobne i anaerobne bakterije, definirane kao monokulture i mikrobne asocijacije, uključujući bolničke sojeve sa rezistencijom na antibiotike.

Ima antifungalno dejstvo na rodu askomiceta Aspergillus i ljubazan Penicilliumkvas (Rhodotorula rubra, Torulopsis glabrata itd.) i gljive poput kvasca (Candida albicans, Candida tropicalis, Candida krusei, Pityrosporum orbiculare (Malassezia furfur) itd.), dermatofiti (Trichophyton rubrum, Trichophyton mentagrophytes, Trichophyton verrucosum, Trichophyton scienleini, Trichophyton violacent, Epidermophyton Kaufman-Wolf, Epidermophyton floccosum, Microsporum gypseum, Microsporum canis itd.) kao i druge patogene gljivice u obliku monokultura i mikrobnih asocijacija, uključujući gljivičnu mikrofloru otpornost na hemoterapijske lijekove.

Ima antivirusno dejstvo, aktivan je protiv složenih virusa (herpes virusi, virus humane imunodeficijencije itd.).

Miramistin ® djeluje na patogene spolno prenosivih bolesti (Chlamydia spp., Treponema spp., Trichomonas vaginalis, Neisseria gonorrhoeae itd.).

Efikasno sprečava infekciju rana i opekotina. Aktivira procese regeneracije. Stimulira zaštitne reakcije na mjestu primjene aktiviranjem funkcija apsorbiranja i varenja fagocita i potencira aktivnost monocitno-makrofagnog sustava. Ima izraženu hiperosmolarnu aktivnost, uslijed čega zaustavlja ranu i perifokalnu upalu, apsorbira gnojni eksudat, doprinoseći stvaranju suvog kraste. Ne oštećuje granulaciju i održive ćelije kože, ne inhibira epitelizaciju ivica.

Nema lokalno nadražujuće dejstvo i alergena svojstva.

Indikacije Miramistin ®

Hirurgija, traumatologija: profilaksa suppuracije i liječenje gnojnih rana. Liječenje gnojno-upalnih procesa mišićno-koštanog sistema.

Akušerstvo, ginekologija: prevencija i liječenje suppuracije postporođajnih ozljeda, perinealnih i vaginalnih rana, postporođajnih infekcija, upalnih bolesti (vulvovaginitis, endometritis).

Combustiology: tretman površinskih i dubokih opekotina II i IIIA stepena, priprema opekotina od dermatoplastike.

Dermatologija, venereologija: liječenje i prevencija pioderme i dermatomikoze, kandidijaze kože i sluzokože, mikoze stopala.

Individualna prevencija spolno prenosivih bolesti (uključujući sifilis, gonoreju, klamidiju, trihomonijazu, genitalni herpes, genitalnu kandidijazu).

Urologija: složeno liječenje akutnog i hroničnog uretritisa i uretroprostatitis specifične (klamidija, trihomonijaza, gonoreja) i nespecifične prirode.

Stomatologija: liječenje i sprečavanje zaraznih i upalnih bolesti usne šupljine: stomatitis, gingivitis, parodontitis, parodontitis. Higijenski tretman uklonjivih proteza.

Otorinolaringologija: kompleksno liječenje akutnog i hroničnog otitisa, sinusitisa, tonzilitisa, laringitisa, faringitisa.

Kod djece u dobi od 3 do 14 godina koristi se za kompleksno liječenje akutnog faringitisa i / ili pogoršanja hroničnog tonzilitisa.

Doziranje i primjena

Lokalno. Lijek je spreman za upotrebu.

Uputstva za upotrebu sa pakiranjem mlaznica za raspršivanje:

1. Uklonite čep iz bočice; iz urolorirane bočice uklonite urološki aplikator.

2. Uklonite isporučenu mlaznicu za prskanje iz zaštitne ambalaže.

3. Pričvrstite mlaznicu za prskanje na bocu.

4. Aktivirajte mlaznicu za raspršivanje ponovo pritiskom.

Hirurgija, traumatologija, komštiologija. U preventivne i terapijske svrhe oni navodnjavaju površinu rana i opekotina, lagano rane od tampona i fistusnih prolazaka te fiksiraju tamne od gaze navlažene lijekom. Postupak liječenja ponavlja se 2-3 puta dnevno tokom 3-5 dana. Visoko efikasna metoda aktivnog drenaže rana i karijesa s dnevnom protokom do 1 litre lijeka.

Akušerstvo, ginekologija. Da bi se spriječila infekcija nakon porođaja, koristi se u obliku vaginalnog navodnjavanja prije porođaja (5-7 dana), u porođaju nakon svakog vaginalnog pregleda i u razdoblju nakon porođaja, 50 ml lijeka u obliku tampona, s izlaganjem 2 sata tijekom 5 dana. Prilikom porođaja ženama carskim rezom vagina se tretira neposredno prije operacije, za vrijeme operacije - maternična šupljina i incizija na njoj, a u postoperativnom periodu se tamponi namočeni lijekom uvode u vaginu s izlaganjem 2 sata tijekom 7 dana. Liječenje upalnih bolesti izvodi se tečajem u trajanju od 2 tjedna intravaginalnom primjenom tampona s lijekom, kao i metodom elektroforeze lijeka.

Venereologija. Za prevenciju spolno prenosivih bolesti lijek je efikasan ako se koristi najkasnije 2 sata nakon seksualnog odnosa. Pomoću urološkog aplikatora ubrizgavajte sadržaj bočice u uretru na 2-3 minuta: za muškarce - 2-3 ml, za žene - 1-2 ml, a u vaginu - 5-10 ml. Za obradu kože unutrašnjih površina bedara, pubisa, genitalija. Nakon postupka, preporučuje se ne uriniranje 2 sata.

Urologija U složenom liječenju uretritisa i uretroprostatitisa 2-3 ml lijeka ubrizgava se 1-2 puta dnevno u uretru, tečaj je 10 dana.

Otorinolaringologija. S gnojnim sinusitisom - tijekom punkcije, maksilarni se sinus ispere dovoljnom količinom lijeka.

Tonsilitis, faringitis i laringitis tretiraju se grganjem i / ili navodnjavanjem mlaznicom za prskanje 3-4 puta pritiskom 3-4 puta dnevno. Količina lijeka za 1 ispiranje je 10-15 ml.

Deca. U akutnom faringitisu i / ili pogoršanju hroničnog tonzila, faringing se navodnjava mlaznicom za prskanje. U dobi od 3–6 godina - 3–5 ml po navodnjavanju (jedno pritiskanje na glavi mlaznice) 3-4 puta dnevno, 7–14 godina - 5–7 ml po navodnjavanju (dvostruka preša) 3-4 puta dnevno, starije od 14 godina - 10-15 ml po navodnjavanju (3-4 puta prešavajuće) 3-4 puta dnevno. Trajanje terapije je od 4 do 10 dana, ovisno o vremenu početka remisije.

Stomatologija Uz stomatitis, gingivitis, parodontitis, preporučuje se ispiranje usne šupljine s 10-15 ml lijeka 3-4 puta dnevno.

Obrazac za puštanje

Rješenje za lokalnu primjenu od 0,01%. U PE bocama sa urološkim aplikatorom, sa vijčanom kapicom, 50, 100 ml. U PE bocama sa urološkim aplikatorom, sa vijčanim poklopcem u kompletu sa mlaznicom za prskanje, 50 ml. U PE bocama opremljenim pumpama za raspršivanje i zaštitnom kapicom ili u kompletu sa mlaznicom za prskanje, 100, 150, 200 ml. U PE bočicama s vijčanim zatvaračem s kontrolom prvog otvora, 500 ml.

Svaka bočica od 50 ml, 100 ml, 150 ml, 200 ml, 500 ml stavi se u kartonsku kutiju.

Za bolnice: u PE bočicama s vijčanim zatvaračem s kontrolom prvog otvora, 500 ml. 12 sp. bez pakovanja u kartonskoj kutiji za ambalažu potrošača.

Proizvođač

1. LLC INFAMED. 142704, Rusija, Moskovska oblast, Lenjinski okrug, grad Vidnoe, ter. Industrijska zona, zgrada 473.

Tel .: (495) 775-83-20.

2. LLC "INFAMED K". 238420, Rusija, Kalinjingradska oblast, Bagrationovski okrug, Bagrationovsk, ul. Opštinska, 12.

Tel .: (4012) 31-03-66.

Organizacija ovlaštena za prihvatanje zahtjeva: INFAMED LLC, Rusija.

Indikacije za upotrebu

Indikacije za upotrebu Miramistina su:

  • Hirurgija i traumatologija: gnojno-upalni procesi mišićno-koštanog sistema, liječenje gnojnih rana i prevencija suppuration,
  • Akušerstvo i ginekologija: prevencija i liječenje endometritisa, vulvovaginitisa, postporođajnih infekcija, gnojnih rana vagine i perineuma, kao i postporođajnih ozljeda,
  • Dermatologija i venereologija: prevencija i liječenje dermatomikoze, piodermija, mikoza stopala, kandidijaza sluznice i kože, pojedinačna prevencija spolno prenosivih bolesti (uključujući gonoreju, trihomonijazu, genitalnu kandidijazu, sifilis, klamidiju, genitalni herpes),
  • Combustiology: liječenje opekotina (površinske i duboke II i IIIA stepena), priprema za dermatoplastiku,
  • Stomatologija: liječenje uklonjivih proteza, prevencija i liječenje zaraznih i upalnih bolesti usne šupljine (gingivitis, parodontitis, stomatitis, parodontitis),
  • Otorinolaringologija: kompleksno liječenje akutnog i hroničnog tonzilitisa, sinusitisa, laringitisa i otitisa, kompleksno liječenje egzacerbacija hroničnog tonzilitisa i / ili akutnog faringitisa kod djece u dobi od 3-14 godina,
  • Urologija: kompleksno liječenje kroničnog i akutnog specifičnog i nespecifičnog uretritisa i uretroprostatitisa (gonoreja, klamidija, trihomonijaza).

Doziranje i primjena

Lijek je spreman za upotrebu. Za početnu upotrebu, izvadite poklopac iz boce, izvadite mlaznicu za prskanje iz pakiranja, pričvrstite na bocu i aktivirajte je pritiskom ponovo.

U odraslih bolesnika, kada se koristi u traumatologiji, hirurgiji i komštiologiji, otopina Miramistina navodnjava se na površini od opekotina i rana, fistulozni prolazi i rane su lagano namočeni, fiksirani navlaženi gaze. Postupak se ponavlja 2-3 puta dnevno tokom 3-5 dana. Naročito je efikasna metoda aktivne drenaže karijesa i rana uz potrošnju lijeka do 1 litre dnevno.

U ginekologiji i akušerstvu, kako bi se spriječila postporođajna infekcija, Miramistin se primjenjuje u obliku vaginalnog navodnjavanja 5-7 dana prije porođaja, izravno u porođaju svaki put nakon vaginalnog pregleda i u postporođajnom razdoblju u dozi od 50 ml u obliku tampona, s izlaganjem 2 sata tijekom 5 dana . Ako se porođaj obavlja carskim rezom, tada se vagina tretira otopinom prije operacije, maternica i njezina šupljina tretiraju se tijekom operacije, a tamponi navlaženi lijekom uvode se u vaginu 2 sata tijekom postoperativnog perioda. Kod upalnih bolesti tijek liječenja je 2 tjedna: lijek se ubrizgava u vaginu pomoću tampona ili primjenom metode elektroforeze lijeka.

Kako bi se spriječile spolno prenosive bolesti, Miramistin treba koristiti najkasnije 2 sata nakon snošaja: ubrizgavati sadržaj bočice u uretru 2-3 minute koristeći urološki aplikator (za žene - 1-2 ml, za muškarce - 2-3 ml) i u vaginu ( 5-10 ml). Osim toga, potrebno je liječiti kožu genitalija, pubisa i unutarnjih bedara. Nakon postupka, poželjno je ne urinirati oko dva sata.

U složenom liječenju uretroprostatitisa i uretritisa 2-3 ml otopine ubrizgava se u uretru. Učestalost upotrebe je 1-2 puta dnevno, trajanje liječenja je 10 dana.

Kod gnojnog sinusitisa tijekom punkcije dovoljnom količinom otopine, maksilarni sinus se ispira. Kod faringitisa, laringitisa i krajnika, Miramistin se koristi u obliku ispiranja ili navodnjavanja pomoću mlaznice za prskanje. Za jedno ispiranje potrebno je 10-15 ml rastvora. Navodnjavanje se obavlja 3-4 puta pritiskom prskalice, učestalost upotrebe 3-4 puta dnevno.

Uz gingivitis, stomatitis i parodontitis 3-4 puta dnevno isperite usta sa 10-15 ml lijeka.

Djeci sa akutnim faringitisom i / ili pogoršanjem hroničnog tonzilitisa Miramistin propisuje se u obliku navodnjavanja ždrijela upotrebom mlaznice za prskanje 3-4 puta dnevno u sljedećim dozama:

  • 3-6 godina: jednokratno prešanje (za 1 navodnjavanje 3-5 ml),
  • 7-14 godina: dvostruko prešanje (za 1 navodnjavanje 5-7 ml),
  • Starije od 14 godina: 3-4 puta presovanje (za 1 navodnjavanje 10-15 ml).

Trajanje liječenja ovisi o vremenu početka remisije i iznosi 4-10 dana.

Indikacije za upotrebu Miramistin

  • Akušerstvo i ginekologija: prevencija i liječenje suppuracije postporođajnih rana, perinealnih i vaginalnih rana, postporođajnih infekcija, upalnih bolesti genitalnih organa (vulvovaginitis).
  • Hirurgija, traumatologija: lokalno liječenje zaraženih rana različite lokalizacije i etiologije, sprečavanje sekundarne infekcije zrnate rane.
  • Combustiology: liječenje površinskih i dubokih opekotina II i IIIA stepena, priprema opekotina od dermatoplastike.
  • Dermatologija, venereologija: liječenje i prevencija pioderme i dermatomikoze, kandidijaza kože i sluznica, mikoza stopala.
  • Otolaringologija: Miramistin se koristi kod tonzila, gnojnog sinusitisa, faringitisa, s adenoidima, kao i u lečenju otitisnih medija.
  • Urologija: kompleksno liječenje akutnog i hroničnog uretritisa i uretroprostatitis specifične (klamidija, trihomonijaza, gonoreja) i nespecifične prirode.
  • U stomatologiji je propisana za prevenciju liječenja zaraznih i upalnih procesa koji se javljaju u usnoj šupljini. Liječi se Miramistin liječenje stomatitisa (moguće ga je koristiti sa stomatitisom kod djece), gingivitisa, parodontitisa. Pored ovoga, obrađuju se uklonjive proteze.

Miramistin se takođe preporučuje za upotrebu u slučaju površinskih oštećenja kože nastalih od kućnih i industrijskih povreda - to je neophodno za prevenciju infekcije.

Preporučuje se upotreba lijeka za liječenje površinskih oštećenja kože radi sprečavanja zaraznih komplikacija. Miramistin za djecu propisan je za prevenciju gljivica, liječenje stomatitisa, tonzila, liječenje ogrebotina i rana.

Uputa za upotrebu Miramistin, doziranje

Rješenje

U profilaktičke i terapeutske svrhe, otopina Miramistin navodnjava se na površini rana i opekotina, rane i fistusni prolazi se lagano tamponiraju, fiksiraju se gaze tamponi navlaženi lijekom. Postupak liječenja ponavlja se 2-3 puta dnevno tokom 3-5 dana. Visoko efikasna metoda aktivnog drenaže rana i karijesa s dnevnom protokom do 1 litre lijeka.

U liječenju uretroprostatitisa ili uretritisa otopina se koristi intrauretralno. Doza je 2-5 ml 3 puta dnevno.

Ako osobi treba hitna prevencija spolno prenosivih bolesti, genitalije se mogu isprati otopinom, obraditi pamučnim tamponom namočenim otopinom. U tu svrhu se sadržaj bočice ubrizgava u uretru pomoću urološkog aplikatora otprilike nekoliko minuta: muškarcima je propisano 3 mililitara, a ženama 2 ml i 10 ml u vaginu. Uz to, važno je tretirati kožu stidne kosti, unutrašnja područja bedara i genitalije otopinom. Posle takvog postupka ne biste trebali urinirati dva sata, kako bi lijek imao vremena djelovati.

S gnojnim otitisnim sredstvom, 2 ml otopine treba nanijeti na vanjski slušni kanal, kod laringitisa i tonzilitisa - grgljati otopinom 4-6 puta dnevno, kod sinusitisa - nakon iscjedaka gnoj, isperite maksilarni sinus.

Pacijentima sa stomatitisom i drugim zubnim bolestima propisuje se ispiranje usta 3-4 puta dnevno. Kako isprati usta, ovisi o težini bolesti.

U oftalmologiji 1-2 kapi Okomistina ubrizgavaju se u konjunktivnu vrećicu 4-6 puta dnevno u terapeutske svrhe. U preventivne svrhe, lijek se koristi 2-3 dana prije operacije, a unutar 10-15 dana nakon operacije. Umočite 1-2 kapi u konjunktivalnu vrećicu 3 puta dnevno.

Koliko puta možete raspršiti Miramistin u grlu?

Za djecu će biti dovoljan jedan klik, ali postupak će trebati provoditi 3-4 puta dnevno, a za odrasle pacijente potrebno je 2-3 klikova tokom dana. Trajanje upotrebe lijeka ne smije biti veće od 10 dana, ali nakon 4 dana korištenja možemo zaključiti daje li terapija svoje rezultate.

Vanjski otitis liječi se ispiranjem ušnog kanala, ubrizgajte 2 ml lijeka. To će pomoći u sprečavanju bolesti, razvoju unutrašnjeg otitnog medija. Preporučuje se uzeti bris, namočiti ga i umetnuti u vanjski slušni otvor 3 do 4 puta dnevno. Koristi se u kompleksnom liječenju otitisnih medija.

Mast Miramistin

Za liječenje gnojnih rana i opekotina u aktivnoj fazi procesa rane upotrebljava se mast jednom dnevno, a u fazi regeneracije - jednom svakih 1-3 dana, ovisno o aktivnosti čišćenja i zarastanja rana. Kod duboko inficiranih rana mekih tkiva, ova se primjena koristi u kombinaciji sa antibioticima općeg (sistemskog) djelovanja.

Za uobičajene (opsežne) oblike dermatomikoze, posebno rubromikozu, Miramistinova mast može se koristiti 5-6 nedelja u kombinaciji sa sistemskim antifungalnim lekovima namenjenim oralnoj primjeni. Kod gljivičnih infekcija nokta, pločice nokta se ljušti prije tretmana Miramistin-Darnitsa mazivom.

Značajke aplikacije

Upotrebu lijeka karakterizira nepostojanje utjecaja na sposobnost upravljanja vozilima i sudjelovanje u drugim potencijalno opasnim aktivnostima koje zahtijevaju povećanu koncentraciju pažnje i brzinu psihomotornih reakcija.

Pijenje alkohola ni na koji način ne utječe na lokalnu upotrebu otopine ili masti Miramistina.

Venereologija. Nakon liječenja Miramistinom ® uretre, vagine, unutarnjih bedara, pubisa i vanjskih genitalija, mokrenje se ne preporučuje u roku od 2 sata.

Zabilježeno je neznatno smanjenje otpornosti mikroorganizama na antibiotike kombiniranom primjenom potonjeg s Miramistinom.
učinkovitost Miramistinove masti se povećava ako se nanosi na površinu rane, prethodno ispranu aseptičnom otopinom.

Nuspojave i kontraindikacije Miramistin

Ponekad nakon primjene lijeka Miramistin javlja se blag i ne dugotrajan osjećaj peckanja, što je, u stvari, njegova jedina nuspojava. Izgaranje nakon nekog vremena nestaje i praktično ne uzrokuje ozbiljne nelagode.

Reakcije preosjetljivosti, uključujući lokalnu iritaciju kože: svrbež, hiperemija, peckanje, suha koža.

Predoziranje

Nema dokaza o predoziranju Miramistinom.

Kontraindikacije:

  • preosjetljivost na komponente lijeka,
  • djeca mlađa od 3 godine.

Nema podataka o sigurnosti lijeka tokom trudnoće i dojenja.

Miramistin analozi, lista lijekova

Miramistinski analozi su lijekovi

Važno - Miramistinova uputstva za upotrebu, cijena i recenzije ne odnose se na analoge i ne mogu se koristiti kao vodič za upotrebu lijekova sličnog sastava ili efekta. Sve terapijske termine trebao bi odrediti ljekar. Kada zamenite Miramistin analognim, važno je konsultovati stručnjaka, možda će vam trebati promeniti tok terapije, doze itd.

Pogledajte video: МИРАМИСТИН, инструкция, описание, применение, побочные эффекты. (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar