Simptomi i liječenje upale gušterače kod djece

Pankreatitis kod djece obično se odvija nešto drugačije nego u odraslih. Patologija može biti nasljedna, tijek je često asimptomatski. Poteškoća u dijagnosticiranju je da se pankreatitis teško razlikovati od ostalih patologija organa za varenje.

Uzroci upale

Gušterača ili gušterača imaju izduženu strukturu i uključuju glavu, tijelo i rep. Parenhim se sastoji od žljezdanog tkiva i kanala.

Proširenje žlijezda može biti uzrokovano više razloga:

  1. Zastoj u pratnji poremećenog protoka krvi.
  2. Plazma ulazi u međućelijsku tvar tkiva, što uzrokuje edeme.
  3. Kršenje odliva pankreasnog soka u lumen dvanaestopalačnog creva 12.
  4. Rast patoloških novotvorina.

Pankreatitis je patologija na koju mogu utjecati mnogi faktori. Obično se pojava javlja zbog sistemskih bolesti, nezdrave prehrane - prevladavanja masne hrane u ishrani.

Kao što je već spomenuto, kod pankreatitisa pati i pankreas. Nalazi se pored želuca, njegove funkcije uključuju proizvodnju različitih skupina enzima kako bi se olakšala probava i apsorpcija maksimalne količine tvari potrebnih tijelu.

Pankreatitis izaziva upalu tkiva gušterače, što izaziva kvar u proizvodnji enzima. To negativno utječe na proces probave, uzrokujući ozbiljnu štetu zdravlju djeteta.

Klasifikacija pankreatitisa

U djece se bolest razvrstava u oblike - akutne i hronične. Pankreatitis se smatra hroničnim, čiji tok traje već više od šest meseci. Akutni oblik izaziva edeme i kataralne upale tkiva žlezde. U posebno teškim slučajevima dolazi do krvarenja koja provociraju nekrozu tkiva žlijezde.

Priroda promjena u tkivima žlijezde pankreatitis dijeli na:

  • akutni edematozni
  • hemoragični (sa krvarenjem),
  • gnojni
  • masna pankreasna nekroza.

Obično su poremećaji u ishrani uzroci pankreatitisa kod djece. Budući da je pod stalnim opterećenjem, tkiva žlijezde gube svoja svojstva, počinju degenerirati, smanjujući svoju aktivnost.

U djece starijih od 7 godina obično se dijagnosticira hronični pankreatitis latentne ili rekurentne prirode. Akutni oblik kod djece je rjeđi.

Ovisno o porijeklu, pankreatitis može biti:

  • primarna
  • reaktivni, nastaju na pozadini upale drugih organa,
  • nasljedna.

Reaktivni pankreatitis kod djece

U slučaju reaktivnog pankreatitisa proces je reverzibilan, potrebno je samo na vrijeme identificirati i započeti liječenje osnovne bolesti. Ako se ne liječi, bolest postaje pravi pankreatitis. Ovakvi problemi su češći kod djece u dobi od 10-14 godina.

Etiologija reaktivnog pankreatitisa leži u postojećim žarištima infekcije u drugim organima koji otežavaju rad pankreasa. Pored bolesti zarazne prirode, reaktivni oblik može biti uzrokovan uzimanjem antibiotika i drugih moćnih lijekova.

Očigledne kliničke manifestacije nisu karakteristične za latentni oblik, ali ponavljajući tip bolesti odvija se valovito - egzacerbacije zamjenjuju remisije. Pogoršanje upale hroničnog procesa, poput akutnog pankreatitisa, može biti blago, umjereno ili teško.

Uzroci povećanja organa kod djece

Upala pankreasa kod djeteta može biti potaknuta brojnim patološkim stanjima:

  1. Zatvorene povrede trbuhapovezano s padom ili drugim mehaničkim oštećenjima, na ovom se području često može primijetiti povećanje slezine.
  2. Autoimuni poremećaji - kvarovi imunog sistema, dok tijelo počinje stvarati antitijela na vlastita tkiva, uključujući gušteraču.
  3. Hemijsko trovanješto doprinosi zatajivanju probavnog sistema. Na toj pozadini često se opaža povećanje jetre.
  4. Zarazni procesi u drugim organima.
  5. Hronični pankreatitis može biti uzrokovan nepravilnim liječenjem akutnog oblika bolesti.
  6. Rast tumora u tkivima organa, apsces, cista, benigni ili kancerozni tumor. Upala organa može se lokalizirati u prirodi - na primjer, povećava se samo rep žlijezde.
  7. Čir na želucuu kojem se narušava integritet strukture sluznice želudca ili dvanaestopalačnog creva. To s vremenom dovodi do kršenja funkcija gušterače i povećanja njegove veličine.
  8. Duodenitis - upala dvanaestopalačnog creva koja sprečava izliv pankreasnog soka.
  9. Cistična fibroza - sistemska patologija urođene prirode, koja izaziva oštećenje različitih žlijezda, uključujući gušterače.

Simptomi, znakovi upale

Upala pankreasa kod djece obično se odvija u blagom obliku. Što je dijete mlađe, njegovi simptomi bolesti su manje izraženi.

Akutni oblik bolesti izražava se oštrim paroksizmalnim bolovima (može se otkloniti), često opasačke naravi, koji zrače u hipohondrijum i kičmu. Osim toga, pankreatitis karakterizira nedostatak apetita, mučnina, pojačano stvaranje plinova, proljev i povraćanje.

Primjećuje se subfertilna temperatura, blijeda koža, suha usta, plak na jeziku. S nekrozom tkiva temperatura se naglo podiže, vidljivi su jasni znakovi intoksikacije, crevna pareza. Možda razvoj kolaptoidne države.

Korisni video

Video o simptomima (gdje boli, zašto može doći do kvara):

Simptomi hroničnog oblika ovise o trajanju razvoja patološkog procesa, stadijumu i obliku bolesti, stepenu oštećenja gušterače i drugih organa za probavu. Dijete je uznemireno periodičnim bolovima u desnom hipohondriju koji se pogoršavaju poremećajem prehrane, nakon fizičkog napora ili stresa.

Napad može trajati od nekoliko sati do nekoliko dana. Djeca koja pate od ovog oblika bolesti nemaju apetit, povremeno pate od žgaravice, mučnine i povraćanja. Zatvor zamenjuje proliv. Primjećuje se gubitak težine.

Dijagnoza bolesti

Prognoza tretmana direktno ovisi o pravovremenosti i tačnosti dijagnoze. Nakon vizuelnog pregleda i anamneze, ljekar propisuje niz pregleda kako bi potvrdio dijagnozu.

Dijete treba testirati na krv, urin i izmet. Studija će pokazati postoji li upala u tijelu i indirektno potvrditi razvoj pankreatitisa kod djeteta. Jasnija slika pokazat će ultrazvučni pregled trbušnih organa i fibrogastroskopiju. Studije će pomoći stručnjaku da pouzdano procijeni pacijentovo stanje i propiše potrebne terapijske mjere. Ako je potrebno, liječenje, dijete se može hospitalizirati.

S kojim liječnikom će ići kad boli?

Ako se dijete žali na bolove u trbuhu, konzultirajte pedijatra što je prije moguće. Ako se posumnja na pankreatitis, dijete će biti upućeno na detaljni pregled, što se često obavlja u bolničkom okruženju. Terapiju propisuje gastroenterolog i nutricionista. Uzmite u obzir preporuke ljekara.

Metode i pravila za liječenje bolesti, tegobe

Svaka terapija počinje otkrivanjem uzroka bolesti. Ponekad je dovoljno ukloniti provocirajući faktor i pankreatitis će se povući. Zasebno je potrebno dotaknuti se urođenih anomalija - ovdje je potrebno medicinsko praćenje djeteta duži niz godina.

Jedan od glavnih razloga napredovanja upalnih procesa u pankreasu kod adolescenata je neuhranjenost - školski pankreatitis. Glavna stvar u liječenju takve patologije bit će stroga dijeta.

Prehrana za pankreatitis kod djece

Dijeta je bitna komponenta terapije. Morate znati čime se hraniti i koje proizvode kupovati. Pomoći će otkloniti probleme u svim organima trbušne šupljine i gušterače, uključujući.

Osnovna pravila ishrane:

  • frakcijski unos hrane - 5-7 puta dnevno u malim porcijama,
  • odbacivanje bezvrijedne hrane: brza hrana, balončić, masna, pržena, slana, začinjena, konzervansi,
  • uravnotežena prehrana, koja uključuje razne žitarice, tjesteninu, mliječne proizvode, nemasno meso i ribu, povrće i voće,
  • prevladavanje kuhane i parne hrane,
  • jesti ne toplu, već samo toplu hranu,
  • Svježa hrana za kuhanje.

Liječenje lijekovima

Dijeta će pomoći smanjiti opterećenje probavnog sustava. Uz to, ljekar propisuje enzimske pripravke koji poboljšavaju proces probave:

Ta se sredstva uzimaju uz obroke. Deci mogu biti propisani i lekovi koji sadrže bifidobakterije, poput Bifacila.

Da biste ublažili stanje pacijenta, odredite:

  • Pirenzepin, Famotidin.
  • Pankreatin
  • No-spa, Mebeverin, dječiji paracetamol.

U težim slučajevima su propisani antibiotici, antihistaminici, lekovi koji poboljšavaju mikrocirkulaciju krvi i inhibitori proteaza.

Šta raditi sa vrlo malom djecom

Ako se bolest dijagnosticira kod vrlo malog pacijenta, pravila o ishrani će biti sljedeća:

  • prevladavanje proteinske hrane,
  • kuhanje bilo koje žitarice na vodi,
  • povrće i voće treba termički obrađivati.

Ponekad je potrebna hirurška intervencija, na primjer, u slučaju kada postoje prirođene nepravilnosti u gušterači. Odluka o operaciji donosi se nakon sveobuhvatnog pregleda i samo u nedostatku rezultata konzervativne terapije.

Liječenje pankreatitisa kod djece često se izvodi u bolničkim uslovima. Samo ovdje ljekari ne mogu samo liječiti bebu, već i kontrolirati njegovu prehranu, promatrajući dinamiku terapije.

Alternativne metode lečenja

Jedna od efikasnih metoda lečenja pankreatitisa od pamtivijeka se smatra sokom od krumpira. Potrebno je usitniti 2-3 krompira preko gratera zajedno s korom i iscijediti sok. Način primjene - 50 ml 2 puta dnevno. Kurs liječenja je 2 tjedna. Zatim jednonedeljna pauza i kurs ponavljanja. Odličan dodatak kefiru je kefir bez masti, koji se koristi 5-10 minuta nakon uzimanja glavnog lijeka.

Neophodno je uzimati u jednakim omjerima cvjetove šipka, matičnjaka, cvatove besmrtnika. 2 žlice zbirke kuhajte 10-15 minuta u 1 litri vode, pustite da se juha kuha 2 sata, procijedite. Kurs prijema je 50 dana, prije jela po pola čaše.

Složena, ali vrlo efikasna kolekcija. Treba ga uzeti u jednakim omjerima suhi korijen repe, kora koprive, plantažu, lišće borovnice, kopar i laneno sjeme. Dodajte korijen maslačka, knotweed i kadulju. Način kuhanja identičan je prethodnom alatu - za 1 litru vode 2 žlice. zbirke, kuhajte 10-15 minuta. Tijek primjene je 14–20 dana, pola čaše nakon obroka.

Prevencija

Kao preventivna mjera protiv upale gušterače preporučuje se:

  • uravnotežena prehrana koja uključuje sve potrebne mikro i makro elemente,
  • odbijanje bezvrijedne hrane,
  • pravovremeno otkrivanje i liječenje patologija probavnog sustava,
  • na vrijeme prepoznati i ukloniti helmintičke infestacije u tijelu,
  • prilikom propisivanja snažnih lekova poštujte opšte stanje deteta,
  • za kuhanje koristite samo kvalitetne i svježe proizvode,
  • Ne prejedajte, da ne biste preopteretili gušteraču.

Ako osjetite bilo kakve simptome pankreatitisa, morate odmah konzultirati liječnika. Ovo će vam pomoći da izbjegnete mnoge probleme i spriječite recidive kod djece. Samo-lijek može izazvati komplikacije, koje kasnije zahtijevaju dodatno liječenje.

Pogledajte video: Upala bubrega: uzroci, simptomi, znaci i lečenje (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar