Univerzalni asistent u borbi protiv bolesti: orasi za dijabetes tipa 2

Orah, toliko voljen od strane mnogih, pored ekspresivnog ukusa ima i bogat vitamin i mineralni sastav. Koristi se za prevenciju i liječenje bolesti povezanih s metaboličkim poremećajima.

U dijetalnom režimu za osobe s dijabetesom tipa 2, orasi se preporučuju kao proizvod s ljekovitim svojstvima za regulaciju razine glukoze u krvi.

Sastav oraha

Uz dijabetes tipa 2, osobi je potrebna vrsta prehrane, u kojoj proteini, masti i ugljikohidrati pravilno odgovaraju. Ovo je važno zbog činjenice da pacijenti često imaju metaboličke poremećaje i višak tjelesne težine.

Zbog karakteristika sastava oraha, njegova upotreba je dozvoljena, pa čak i prikazana takvim ljudima, ali u određenoj količini.

Prednosti proizvoda

  • Minerali: selen, fluor, kalcijum, kalijum, natrijum, cink, fosfor, mangan, magnezijum, jod,
  • Vitamini: A, C, K, P,
  • Aminokiseline
  • Nezasićene i mononezasićene masne kiseline,
  • Vlakna
  • Hlapive

Mineralne supstance sadržane u voću, poput cinka, imaju svojstva regulacije šećera i holesterola u krvi.

Kalijum i natrijum normalizuju vodenu ravnotežu u tijelu. Nekoliko mjeseci redovite upotrebe oraha značajno ublažava stanje pacijenta koji imaju dijabetes.

U slučaju kršenja proizvoda u stambeno-komunalnim uslugama normalizuje kiselost želuca, poboljšava krvnu sliku, uključujući povećani hemoglobin.

Hlapiveimaju svojstva antibiotika i drugih biljaka koje sadrže antioksidante sprečavaju upalne procese u tijelu i razvoj tumorskih bolesti.

Preporučena količina za upotrebu

U ovom slučaju, proizvod sadrži veliku količinu dijetalnih vlakana, stimulišu probavne procese. Biljne masti sadrže se u obliku nezasićenih masnih kiselina, koje snižavaju holesterol, pročišćavaju krvne sudove, blagotvorno djeluju na kardiovaskularni sistem i snižavaju krvni pritisak.

Orah ima nizak glikemijski indeks (GI) - 15. Ovo ukazuje da se njegovi ugljikohidrati razgrađuju postepeno i da ne uzrokuju oštre i brze emisije glukoze.

Da biste imali koristi od osnovne konzumacije, preporučena dnevna doza je 60 grama. Bolje je ako je jezgra bez termičke obrade, jer se zagrijavanjem nezasićene masne kiseline oksidiraju i izgube svoja korisna svojstva.

U liječenju dijabetesa tipa 2 koriste se osim orahovih koštica i školjke i pregrade. Od njih se pripremaju svježe juhe, infuzije i tinkture za alkohol.

Nezreli orasi

Posebnu terapijsku ulogu u liječenju dijabetesa tipa 2 igraju nezreli plodovi oraha.

Sakupljeni u rano ljeto i ne sazrijevaju, imaju visoku koncentraciju hranjivih sastojaka koje zrela orah djelomično gubi, na primjer:

  • Askorbinska kiselina
  • Nezasićene masne kiseline,
  • Visoko proteina
  • Jod
  • Naftokinon - juglon. Dostupno samo u mladim orasima.

Dobro poznato svojstvo askorbinske kiseline je povećanje tonusa i otpornosti tijela.

Yuglon Ima baktericidni, protuupalni, antioksidativni i metabolički regulatorni efekat. Koristi se kao lijek za prevenciju i liječenje velikog broja bolesti, uključujući dijabetes tipa 2.

Upotreba ploda zelenog oraha normalizira metabolizam i pomaže oslobađanju tijela od nakupljenih toksičnih tvari.

Recept za ljekovite infuzije

Sastojci

  • 50 grama jezgra nezrelog oraha,
  • 1 litra votke.

Jezgra se sitno sjeckaju ili sjeckaju u blenderu. Postavljaju se u stakleni pribor i prelijevaju se votkom. Posuda se postavi na hladnom tamnom mjestu nekoliko tjedana.

Nakon pripreme, tečaj liječenja traje do jednog i pol mjeseca, žličicu dnevno prije jela. Normalizira razinu šećera i općenito jača i učvršćuje, poboljšava probavu.

Ljuske i pregrade oraha

Čvrsti dijelovi biljke se takođe široko koriste za liječenje dijabetesa tipa dva. Sadrže veliku količinu askorbinske kiseline i vitamina A.

Takođe, njihov sastav, kao i sastav jezgre, uključuju supstance sa zidova krvnih žila i snižavaju nivo glukoze koji regulišu proizvodnju inzulina.

Tinktura od školjki

Sastojci

  • Školjka 15 oraha,
  • Pola litre votke.

Grind školjku, ne možete baš sitno i sipati votku u teglu ili bocu.

Insistirajte na zatamnjenom mjestu nedelju i po.

Pijte 1 kašiku dva puta dnevno prije jela.

Kurs lečenja je mesec dana.

Dekoracija pregrada

Sastojci

  • Pregrade 50 matica,
  • Čaša ključale vode.

Pregrade se preliju kipućom vodom i drže u vodenoj kupelji 50-60 minuta, ili se stavljaju u lončić na tihoj vatri pola sata, ako je potrebno, dopunite tečnost na prethodni nivo.

Dobivenu juhu filtriramo i pijem tri puta na dan po žličicu na prazan stomak u toku mjeseca.

Nastale ljekovite infuzije jačaju organizam, snižavaju holesterol i šećer u krvi.

Dekocija njihovih pregrada može se koristiti i za terapijske losione za posjekotine i modrice.

Razlozi zabrane oraha

Upotreba ove biljke je odlična, ali ima i kontraindikacije, pa se preporučuje prije upotrebe konzultirati liječnika.

Moguće kontraindikacije:

  • Alergijska reakcija.
  • Zabranjen je sa velikim sadržajem joda u tijelu.
  • Ne preporučuje se kod dermatitisa, psorijaze i ekcema.
  • Ne koristite za probavne čireve

Razlozi za ne korištenje oraha za liječenje dijabetesa tipa 2 su mali. Ovo je univerzalni proizvod, čiji svi dijelovi mogu pomoći u borbi protiv bolesti.

Racionalnim pristupom i promatranjem ne kompliciranih pravila terapije ovim proizvodom možete postići značajne rezultate i značajno poboljšati kvalitetu života.

Pogledajte video: Dr Nikola Grujić, spec. za plućne bolesti otvorio privatnu ordinaciju u Palanci (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar