Ateroskleroza - simptomi i lečenje

Ateroskleroza

Promjene u žili (proces razvoja ateroskleroze), nakupljanje holesterola
ICD-10I 70 70.
ICD-10-KMI70 i I25.1
ICD-9440 440
ICD-9-KM440
Diseasesdb1039
Medlineplus000171
eMedicinamed / 182
MrežicaD050197

Ateroskleroza (Grč. Athḗra, kaša + sklḗrōsis, otvrdnjavanje) je hronično oboljenje arterija elastičnog i mišićno-elastičnog tipa, nastalo kao posljedica kršenja metabolizma lipida i proteina i praćeno taloženjem kolesterola i nekih frakcija lipoproteina u lumenu krvnih žila. Depoziti se formiraju u obliku ateromatoznih plakova. Naknadni rast vezivnog tkiva u njima (skleroza) i kalcifikacija stijenke žile dovode do deformacije i sužavanja lumena sve do opstrukcije (začepljenja žile). Važno je razlikovati aterosklerozu od Menkebergove arterioskleroze, drugog oblika sklerotičnih lezija arterija, koje karakterizira taloženje kalcijevih soli u srednjoj membrani arterija, difuzija lezije (odsustvo plakova), razvoj aneurizmi (a ne začepljenje) krvnih žila. Ateroskleroza krvnih žila srca dovodi do razvoja koronarne srčane bolesti.

Etiologija

Najviše proučavane stope smrtnosti od kardiovaskularnih bolesti kao manifestacija generalizovane ateroskleroze. U Ruskoj Federaciji 2000. godine standardizirana stopa smrtnosti od bolesti krvožilnog sustava bila je 800,9 na 100 hiljada ljudi. Za poređenje, u Francuskoj je ta brojka 182,8 (najniža u Evropi), u Japanu - 187,4. Dokazano je da smanjenje rizika od kardiovaskularnih bolesti u tim zemljama ne povezuje toliko s kvalitetom medicinske skrbi koliko sa načinom života i prehrambenim navikama.

Etiologija edit |Definicija bolesti. Uzroci bolesti

Ateroskleroza - sistemska bolest koja u početku pogađa krvne žile, ali ne sve, već samo arterije, u čijim se zidovima nakuplja holesterol i njegovi esteri, formirajući plakove karakteristične za ovu bolest.

U budućnosti, kako sposobnost krvnih žila zahvaćenih aterosklerozom smanjuje količinu krvi koja je potrebna za rad unutrašnjih organa smanjuje se i na te organe. To se može dogoditi ili polako i postepeno - zbog rasta aterosklerotskih plakova, ili akutno - s razvojem vaskularne tromboze.

Čudna situacija razvila se u medicini, kada postoje nazivi za odgovarajuće "bolesti" za poraz ateroskleroze niza organa, mada je u stvari bolest ista: ateroskleroza, a samo primarna lokalizacija procesa može biti različita. Konkretno, ako postoje simptomi oštećenja arterija srca (koronarna), oni govore o koronarnoj srčanoj bolesti (CHD), sa simptomatskim oštećenjem arterija koje snabdijevaju donje ekstremitete - aterosklerozom arterija donjih ekstremiteta ("isprekidano klaudiranje") i, na primjer, rupturom ateroskleroze i tromboze jednog od žila koji opskrbljuju mozak - oko ishemijskog aterotrombotskog udara.

Pojava i razvoj ateroskleroze ne mogu se svesti na bilo koji uzročni faktor - obično je to kombinacija uzroka. Međutim, među svim razlozima možemo izdvojiti one koji su povezani s genetskim karakteristikama čovjeka i one koji su prouzročeni načinom života. U slučajevima koji uključuju „genetske poremećaje“, nijedan drugi razlog možda neće biti potreban za razvoj bolesti, a bolest može biti vrlo maligna kada se, na primjer, infarkt miokarda ili moždani udar dogodi u trećoj ili četvrtoj deceniji života, a sam život značajno skraćuje. To je moguće kod takozvane porodične hiperholesterolemije, u kojoj lipidni kompleksi koji sadrže holesterol koji se kreće u krvi slabo apsorbuju tkiva (prvenstveno jetru). Kao rezultat, povećava se koncentracija ovih čestica u krvi, a samim tim i kolesterola, a višak kolesterola, kao i njegovi esteri, završavaju u zidu arterije. Naravno, taj je postupak mnogo složeniji i u stvarnosti je više faza, ali njegov konačni rezultat je stvaranje aterosklerotskih plakova u zidovima krvnih žila. Povećanje koncentracije čestica koje sadrže holesterol u krvi često se može dogoditi ne zbog genetskog oštećenja, već zbog nezdravog načina života. To uvelike olakšavaju određene vrste hrane (brza hrana, mnogo prerađene hrane, masno meso i masni mliječni proizvodi, margarini, proizvodi s palminim uljem itd.).

Simptomi ateroskleroze

Ateroskleroza se dugo vremena (godinama i decenijama) odvija bez simptoma. Štaviše, obično se postepeno pogađa mnoga posuda, jer je ateroskleroza sistemska bolest. Ako se u nekom dijelu vaskularnog korita nađe aterosklerotski plak, najvjerovatnije se plakovi nalaze i u drugim vaskularnim bazenima. Pojava simptoma prvenstveno je povezana s manifestacijama smanjenja protoka krvi u zahvaćenom žilu. Ako je takva lezija povezana s kroničnim ograničenjem protoka krvi, pojavljuju se simptomi hronične ishemije (posljedice smanjenja protoka krvi) odgovarajućeg organa.

Na primjer, ako aterosklerotski plakovi značajne veličine ograničavaju protok krvi u krvnim žilama srca, razvija se takozvana "angina pektoris" - bol u prsima ili nelagoda (jačina, peckanje, stiskanje u grudima) tijekom fizičkih napora - hodanje, trčanje, dizanje tegova. Ako se ista stvar događa u arterijama donjih ekstremiteta, razvija se simptomatologija koja se naziva „isprekidano klaudiranje“, tijekom koje se tijekom hodanja pojavljuju bol, peckanje ili oštar umor u mišićima nogu. Ovi simptomi prolaze prilično brzo ako prestanete, ali nastaju nakon nekog vremena opet nastavljenim hodanjem.

Šta je vaskularna ateroskleroza

Ateroskleroza žila (ako je kratko definirate) je bolest koja pogađa glavne i periferne sudove. Dodijeljen mu je kod prema međunarodnoj klasifikaciji bolesti (ICD kod 10 - I 70). Svjetska statistika kaže da se aktivni razvoj bolesti bilježi nakon 50 godina. Najčešće su u patološkom procesu uključene arterije s elastičnom i mišićno-elastičnom strukturom vaskularnog zida.

Glavni preduvjet za razvoj bolesti je kršenje metabolizma mastikoji nastaju pod uticajem niza razloga. Biohemija krvi se mijenja - u plazmi koncentracija holesterola počinje rasti, koja nema tendenciju da se spontano smanjuje. Kršena je optimalna ravnoteža između aterogene (LDL) i antiaterogene (HDL) frakcije holesterola, što doprinosi razvoju patoloških promjena koje utječu na vaskularni krevet.

Severin E. S. je u svojoj knjizi „Biohemija ateroskleroze“ detaljnije opisao biohemijske aspekte vaskularne ateroskleroze.

Razvoj bolesti prolazi kroz nekoliko faza - o tome ovisi prisustvo kliničkih manifestacija. U bolesnika sa aterosklerozom aterosklerotski plakovi (nakupine masti) skloni prekomernom porastu talože se u krvne žile. Sve ove promjene dovode do činjenice da zidovi vaskularnog kreveta postaju tanji, narušavaju se njihove osnovne funkcije. Mehanizam razvoja distrofije karakterističan je za uznapredovali stadij vaskularne ateroskleroze.

Nacionalno društvo za proučavanje ateroskleroze (NLA) klasificira bolest kao unutarnju bolest i smatra je medicinskim i socijalnim problemom. To potvrđuju statistike o smrtnosti u svijetu i Rusiji.

Patogeneza ateroskleroze

Količina holesterola koja dolazi s hranom ne igra značajnu ulogu za razvoj ateroskleroze, suprotno vjerovanju koje je postojalo dužih desetljeća. Stoga ne postoji znanstveno opravdanje za ograničavanje kolesterola u hrani, a svu raskoš oko borbe protiv holesterola iz hrane nema smisla. Činjenica je da se gotovo sav holesterol formira u nama - u mnogočemu pod utjecajem onoga što jedemo, a gore navedene vrste hrane doprinose ubrzanoj sintezi našeg vlastitog kolesterola.

Sam holesterol je vitalna tvar, a svaka naša stanica u stanju ga je sintetizovati po potrebi. Ali kada se sposobnost tijela da koristi i koristi kolesterol smanjuje, tada se njegova koncentracija u krvi povećava, sa svim svojim daljnjim posljedicama. Čimbenici koji mijenjaju kemijski sastav lipidnih čestica, koji uključuju i kolesterol, smanjuju sposobnost korištenja vlastitog kolesterola. To je, na primjer, pušenje, dijabetes, hronične upale. Ti isti faktori oštećuju zidove krvnih žila, olakšavajući tako prodiranje krvnih čestica lipida koje sadrže holesterol u njih.

Rast aterosklerotskih plakova je proces koji se protezao tokom mnogih godina i decenija. Ako plak u stijenci posude dostigne značajnu veličinu (oko 70% lumena posude ili više), može stvoriti značajne prepreke protoku krvi i opskrbi krvlju odgovarajućim organom - na primjer, srcem ili mozgom. Mali plakovi su takođe nesigurni - kada se ovi plakovi puknu (što je moguće u slučajevima kada im se „guma“ iz različitih razloga tanji), na mestu puknuća nastaje ugrušak koji može u potpunosti blokirati lumen žile. U ovom slučaju, zbog oštrog ograničenja protoka krvi, značajan broj ćelija organa koji snabdijeva ovu posudu krvlju umire (infarkt miokarda (na primjer, infarkt miokarda ili moždani infarkt - moždani udar).

Simptomi temeljeni na lokalizaciji i stadijumu razvoja

Simptomatologija bolesti ovisi o tome koja su žila zahvaćena aterosklerozom i o stadijumu njenog razvoja. S razvojem patologije primarno utječu posude koje nose krv u organe (arterije, arteriole, kapilare). Aterosklerotični naslage ne nastaju u lumenu vena - to je objašnjeno strukturom zidova ovog dela vaskularnog kreveta.

Kako se bolest razvija, ona prolazi kroz nekoliko uzastopnih stadija:

  1. Početna faza. Primarne patološke promjene nastaju samo kratko vrijeme nakon što se koncentracija ukupnog kolesterola u krvnoj plazmi značajno poveća. Vaskularni endotel počinje izlučivati ​​aktivne tvari koje su dizajnirane za neutraliziranje viška molekula masti koje cirkuliraju u sistemskoj cirkulaciji. Vremenom se iscrpljuju kompenzacijske mogućnosti unutrašnjeg sloja krvnih žila. Endotel postaje tanki, stvara se izraženi edem, pojavljuju se mikro pukotine. Na pozadini ovih negativnih promjena, posude postaju neoborive prije taloženja masnih čestica na njihovim zidovima u obliku mrlja ili pruga koje nisu vidljive golim okom.
  2. Stadij sklerotičnih promjena. Mrlje i trake masti s vremenom počinju nakupljati ćelijske elemente vezivnog tkiva na svojoj površini. Tako se pojavljuje ateromatozna ploča. Kapsula koja pokriva masnu jezgru plaka je prilično labava. Sklona je pojavi mikrotrauma, što je opasno kada jezgro ispada i uđe u krvotok. Masna embolija može izazvati komplikacije ateroskleroze poput vaskularne tromboze.
  3. Faza rekalcifikacije. U ovoj fazi se nastavlja rast intravaskularnih patoloških neoplazmi. Kapsula jezgre masnog tkiva počinje aktivno akumulirati kalcijeve soli, što doprinosi njegovom stvrdnjavanju. Vremenom, plakovi rastu, što dovodi do značajnih stenoza ili potpune opstrukcije lumena zahvaćenog područja vaskularnog dna. Rezultat toga je akutna ili kronična ishemija tkiva i organa do kojih oštećeni krvni sudovi nose krv.

Klinički rane manifestacije Ova vaskularna patologija je odsutna ili je blago izražena. Prvi znakovi ateroskleroze pojavljuju se u fazi sklerotičnih promjena. Tada pacijent počinje predstavljati karakteristične pritužbe, koje se formiraju ovisno o lokalizaciji patološkog procesa. Utvrđeno je da je periferna ateroskleroza kod žena mnogo rjeđa nego kod muškaraca.

Aterosklerotski proces može utjecati na torakalnu i trbušnu aortu. Dugo vremena bolest prolazi nezapaženo. Prvi znakovi ateroskleroze aorte su slabiji peckanja u grudima, koji mogu dati u kičmeni stub, gornje spratove trbušne šupljine. Ova se bol od angine razlikuje po tome što može trajati i do nekoliko dana i talasna je.

Oštećenje trbušnog dijela glavne arterije karakterizira prisutnost stalne boli na svim katovima trbušne šupljine, pretjerano stvaranje plinova, kršenje rada crijeva. Ako je dio aorte uključen u patološki proces gdje se grana u desnu i lijevu ilijalnu arteriju, pacijenti su zabrinuti zbog bolova u nogama, ukočenosti, oticanja, nekrotičnih promjena u mekim tkivima distalnih donjih ekstremiteta.

Uz aterosklerozu arterija bubrega prvi klinički znak je porast krvnog tlaka. Riječ je o takozvanoj sekundarnoj hipertenziji koja se dijagnosticira čak i kod onih pacijenata koji su u početku imali nizak krvni tlak. Zbog kršenja propustljivosti bubrežnog filtra i vaskularne stijenke, tokom analize mokraće utvrđuje se velika količina proteina, crvenih krvnih zrnaca i boca. S oštećenjem arterija jednog bubrega, klinika bolesti razvija se za dugo vremena. Ateroskleroza sudova bubrega, raširena na obje strane, očituje se upornim povećanjem krvnog pritiska, koji je otporan na antihipertenzivne lijekove.

Aterosklerotično oštećenje žila mozga i karotidnih arterija karakterizira konstantno prisustvo glavobolje, nesanice i smanjenje kognitivno-mnemoloških sposobnosti. U naprednim slučajevima primjećuje se nepovratno kršenje mentalnih funkcija i reakcija u ponašanju.

Za aterosklerotske lezije koronarnih žila karakteristični su napadi bola iza sternuma, koji imaju oblik pečenja. Naučni naziv za ove epizode boli je angina pectoris. Bol se može pojaviti kako tokom fizičke aktivnosti, tako i u stanju potpunog mirovanja. Nelagoda iza sternuma nestaje odmah nakon uzimanja nitroglicerina.

Ako patološki proces pokriva periferne arterije, zbog kojih se vrši opskrba krvlju donjih ekstremiteta, pacijenti se žale na bol, ukočenost, otekline nogu. Kada hodate, javlja se periodična lijenost, u početku se bol osjeti tokom fizičke aktivnosti, ali kasnije se javlja i pri potpunom mirovanju. Koža nogu postaje suha, hladna, blijeda. S vremenom se na njemu pojavljuju smeđe mrlje, koje se pretvaraju u ulcerozne defekte s područjima nekroze. Ove promjene ukazuju na razvoj ishemije mekih tkiva.

Komplikacije ateroskleroze

U slučajevima kada se volumen protoka krvi kroz zahvaćenu arteriju brzo smanjuje - a to se događa ako se na ovom području pukne aterosklerotski plak i formira se tromb - simptomi povezani s oštećenjem odgovarajućeg organa razvijaju se jednako brzo: infarkt miokarda, moždani udar, gangrena donjeg udova itd. .

Dijagnoza ateroskleroze

U jednoj ili drugoj mjeri, aterosklerotski plakovi u zidovima arterija postoje u većine odraslih koji imaju moderan „zapadnjački“ način života, ali daleko od toga taj proces dostiže fazu kada se pojave klinički simptomi. Ako ne postoje klinički simptomi koji se mogu povezati sa smanjenjem protoka krvi u određenim arterijama, liječnik procjenjuje rizik od ateroskleroze i smrti od bolesti povezanih s njim identificirajući takozvane faktore rizika za aterosklerozu. Najvažniji od njih su muški spol, starost (sa svakim desetljećem života, rizik od bolesti povezanih s aterosklerozom raste), visoki krvni pritisak, visoki kolesterol (posebno lipoprotein holesterola niske gustine), pušenje, dijabetes, pretilost, niz genetskih kvarova itd. Rizik smrti od bolesti povezanih sa aterosklerozom u narednih 10 godina može se pojedinačno izračunati za sebe pomoću elektroničkog kalkulatora. Smatra se da je visok rizik ako prelazi 5%. 5% - čini se da je malo. Međutim, mora se imati na umu da je upravo to rizik smrti. Rizik od smrtnih bolesti koje prijete da se razviju u ovom periodu je 3-5 puta veći. Štoviše, stvarni rizik obično je veći od izračunatog, jer kalkulator uzima u obzir samo 5 glavnih faktora rizika, a ima ih mnogo više. Na primjer, prisustvo dijabetesa povećava izračunati rizik kod muškaraca za 3 puta, a kod žena za 5 puta!

Budući da je najvažniji faktor rizika za aterosklerozu bilo koje lokacije povišeni holesterol u krvi (posebno lipoprotein holesterola niske gustine), obično se vrši krvni test koji se naziva „lipidni profil“ (uključen u koncept „biohemijskog ispitivanja krvi“). To podrazumijeva ne samo mjerenje koncentracije ukupnog kolesterola, već i njegovu raspodjelu u dvije (a sada dostupne u tri) lipoproteinske frakcije: lipoprotein holesterola niske gustoće i lipoprotein holesterola visoke gustoće. Uz to, lipidni profil uključuje mjerenje koncentracije triglicerida (masti) u krvi. Kao rezultat, moguće je preciznije procijeniti rizik od bolesti povezanih sa aterosklerozom i odrediti ciljeve terapijskih učinaka. Poremećaji otkriveni u lipidnom profilu sami po sebi nisu sinonim za bolest „ateroskleroza“, ali povećavaju rizik od ove bolesti u većoj mjeri, što su teže otkriveni biohemijski poremećaji.

Aterosklerotske lezije samih arterija za svoje otkrivanje zahtijevaju različita instrumentalna ispitivanja, ovisno o tome kakvu lokalizaciju liječnik predloži. Najpristupačnija lokacija za otkrivanje ateroskleroze su karotidne arterije. Da biste to učinili, uradite njihov ultrazvuk (trostruko skeniranje brahiocefalnih arterija). Ova studija omogućava nam da procijenimo stanje vaskularnog zida ekstrapoliranjem ovih podataka manje ili više uspješno na cijeli arterijski vaskularni krevet. Razumije se, ako su aterosklerotski plakovi prisutni u karotidnim arterijama, vjerovatno je da će biti prisutni i u drugim žilama, pa će takvom pacijentu najvjerojatnije biti potreban lijek za snižavanje kolesterola i utjecaj na ostale faktore rizika za aterosklerozu (npr. Krvni tlak, tjelesna težina, pušenje).

Sasvim je jednostavno procijeniti prisutnost aterosklerotskih plakova u žilama nogu. To se radi pomoću iste ultrazvučne metode. Plakove koji se nalaze u žilama srca teže je uočiti. Međutim, za odluku o liječenju važni su samo oni plakovi u koronarnim žilama koji značajno blokiraju protok krvi, izazivajući simptome - u slučaju kroničnog oštećenja ovih žila govorimo o "angini pektoris" koja se otkriva analizom postojećih kliničkih manifestacija (u tipičnom slučaju ova bol ili nelagodu u grudima koja se javlja prilikom hodanja, trčanja ili dizanja utega i prolaska nekoliko minuta u mirovanju) i obavljanja studije s fizičkom aktivnošću tokom koje se bilježi elektricitet pita karte, ehokardiograma ili scintigrafske sliku srca kako bi se utvrdile objektivni dokazi o ishemije, t. e. privremeni nesklad između isporuke krvi miokarda i potrebama u njemu pod opterećenjem. U slučajevima kada liječnik odluči da postoje indikacije za operaciju na žilama srca, provodi koronarnu angiografiju - rendgenski pregled srčanih žila s uvođenjem kontrastnog sredstva, tijekom kojeg možete izravno vidjeti lumen srčanih žila i zategnutosti prisutne u tim žilama kako biste odredili plan operacije i odaberite njezinu opciju.

Lečenje ateroskleroze

Trebalo bi odvojiti, s jedne strane, one mere koje imaju za cilj sprečavanje ateroskleroze i suzbijanje tempa njegovog razvoja / napredovanja, a s druge strane, mere za lečenje bolesti, koje se temelje na aterosklerotskim lezijama arterija.

U današnje vrijeme, još uvijek ne postoji način da se riješe te „kvarova“ na nivou gena, zbog kojih se kod nekih ljudi ubrzava razvoj ateroskleroze. Stoga su, radi zaustavljanja ili usporavanja njegovog razvoja, terapeutski i profilaktički efekti ateroskleroze uglavnom usmereni na smanjenje negativnih efekata faktora rizika od ateroskleroze, uključujući postizanje smanjenja holesterola u krvi, a iznad svega, vrlo "lošeg" lipoproteinskog holesterola u krvi niska gustina. Snižavanje holesterola u krvi i, što je najvažnije, održavanje na optimalnoj razini dugi niz godina može zaustaviti napredovanje ateroskleroze i čak djelomično ga preokrenuti. Ti se događaji provode kako u okviru poboljšanja životnog stila, tako i u obliku liječenja drogama. Međutim, većina ljudi obično nije spremna za velike promjene u načinu života i više se oslanjaju na neke vanjske utjecaje koje bi liječnici mogli izvršiti na njih ili na događaje u okviru samo-liječenja. U tom pogledu, postoji ogroman broj zabluda i mitova, navodno neefikasnih, „lekovitih“ mera, lekova i bioloških dodataka. Ni crno vino, ni mast, niti tinktura belog luka, ni lasersko ozračivanje krvi, ni praćenje čišćenja creva, kao ni ogroman broj drugih „terapijskih“ mera nisu u stanju da leče aterosklerotske vaskularne lezije.

Od broja lijekova s ​​dokazanom djelotvornošću koji mogu inhibirati razvoj i napredovanje ateroskleroze, kao i donekle uzrokovati njen obrnuti razvoj, najveća baza dokaza statini (atorvastatin, rosuvastatin, pitavastatin, simvastatin). Statini ne samo da smanjuju razinu ukupnog kolesterola i kolesterola sadržanog u lipoproteinima niske gustine, već i uz dugotrajnu upotrebu statini mogu zaustaviti ili usporiti rast aterosklerotskih plakova, smanjiti rizik od infarkta miokarda i moždanog udara, a također povećavaju životni vijek bolesti povezanih s sa aterosklerozom. Da bi se računali na takve učinke, statini se moraju uzimati tokom niza godina i u pravim dozama, koje su utvrđene u onim kliničkim studijama koje su otkrile pozitivne efekte statina.

Postoje i drugi lijekovi koji poboljšavaju biohemijske parametre u krvi, odražavajući lipidni profil i na taj način smanjuju rizik od bolesti i komplikacija povezanih s aterosklerozom. Osim statina, ovo ezetimibe (ezetrol), koji sprečava apsorpciju holesterola iz hrane u crevima, kao i nedavno pojavio kumaby - antitijela na enzim otkrivena 2003. godine, skraćeno kao PCSK9 (evolokumab i alirokumab su registrirani u Rusiji). Da pojednostavimo, možemo reći da ovaj enzim - PCSK9 - reguliše brzinu apsorpcije holesterola sadržanog u krvi ćelijama jetre. Istina, Kumabi su trenutno vrlo skupi, ali to im je jedini nedostatak. Postoje i druge grupe lijekova koji mogu utjecati na lipidni profil u smjeru njegovog poboljšanja, ali njihova je vrijednost znatno manja.

Prognoza Prevencija

Za liječenje i sprečavanje ateroskleroze važan je utjecaj na sve glavne uzročne faktore (faktore rizika) njegovog razvoja:

  • snižavanje krvnog pritiska
  • poboljšanje zdravlja,
  • prestanak pušenja
  • otklanjanje gojaznosti i neaktivnosti

U onim slučajevima kada razvoj ateroskleroze dostigne fazu u kojoj se pojavljuju klinički simptomi bolesti povezane s aterosklerozom, sama bolest počinje se liječiti, tačnije, aterosklerotične lezije jednog ili drugog organa: srca, mozga, bubrega, nižeg udove. A često ovaj tretman može biti hirurški. Uobičajeno se takav tretman sastoji u hirurškim intervencijama koje lokalno vraćaju prolaznost arterija zahvaćenih aterosklerozom. Na primjer, u slučaju oštećenja krvnih žila srca, ovo može biti manje traumatična operacija postavljanja posebnog intravaskularnog skela na mjestu suženja - stenta, koji se izvodi pucanjem u žili, ili može doći do „velike“ operacije koronarnog bypass-a s otvaranjem grudnog koša i nametanjem zaobilaznih putova protoka krvi u srcu - šantovi. Istodobno, ateroskleroza kao sistemska bolest ostaje te kirurško liječenje ni na koji način ne eliminira potrebu za njezinim liječenjem - prije svega prilagođavanjem faktora rizika među kojima je izuzetno važan poremećeni omjer frakcija lipoproteina koji sadrže kolesterol.

Uzroci i posljedice

Ateroskleroza se nikada ne pojavljuje bez očiglednog razloga. Njen razvoj je olakšan kombinacijom faktora ateroskleroze. Često pacijenti pitaju ljekare: "Reci mi zašto sam imao ovu bolest i kako je pobijediti?"

Propaedeutika unutrašnjih bolesti koja ljekari proučavaju kao studenti zaključuje da su ti pojmovi holesterol i ateroskleroza neraskidivo su povezani. To je istina, jer na pozadini poremećenog metabolizma masti dolazi hiperlipidemija. Poremećaji u radu jetre koja gubi sposobnost potpunog razgradnje slobodnog holesterola takođe dovode do toga. Zbog toga kapljice masti ulaze u sistemsku cirkulaciju, što dovodi do njihovog nakupljanja na endotelu i stvaranja aterosklerotskih naslaga.

U skladu s tim, patologija je metabolizma lipida osnovni uzrok pojava ateroskleroza plovila.

Metabolizam lipida je poremećen faktori rizika. Tu spadaju:

  1. Značajke starosti. U djece je ta bolest izuzetno rijetka, obično se javlja kod ljudi koji su navršili 40 godina. Prema statističkim podacima, populacija koja je prešla senilnu granicu ima veliki postotak bolesti vaskularne ateroskleroze.
  2. Seksualni faktor. Muški predstavnici postaju osjetljivi na bolest ranije nego žene. To je zbog prisustva anti-aterosklerotskih hormona u tijelu žene, koji se aktivno proizvode u reproduktivnom razdoblju. Nakon 55 godina, rizik od razvoja ateroskleroze jednak je kod oba spola. To je zbog činjenice da izumiranje reproduktivne funkcije ženskog tijela obično dolazi u ovoj dobi.
  3. Nasljednost Ako su najbliži rođaci imali aterosklerotično oštećenje krvožilnog sustava, rizik se povećava desetostruko.
  4. Prisutnost ovisnosti. Ljubav prema alkoholu i cigaretama s vremenom dovodi do vaskularnih problema.
  5. Ovisnost o hrani koja sadrži veliki broj životinja i modificiranih masti.
  6. Pasivan stil života. Manjak fizičke aktivnosti dovodi do usporavanja metabolizma, nakupljanja viška kilograma, pogoršanja opskrbe krvlju i oksigenacije organa i tkiva.
  7. Stanje hroničnog stresa. Stalna proizvodnja hormona stresa čini vaskularni zid ranjivim na holesterol.
  8. Hipertenzija. Stalno povećanje krvnog pritiska dovodi do iscrpljivanja krvnih žila, što je povoljno za stvaranje aterosklerotskih plakova.

Ateroskleroza je opasna zbog komplikacija koje su često smrtne.

Najviše negativne posljedice bolesti:

  • moždani moždani udar (ishemični, hemoragični),
  • infarkt miokarda (fokalni, transmuralni),
  • nekrotične promjene mekih tkiva (gangrena donjih ekstremiteta),

U slučaju neblagovremenog pružanja kvalificirane pomoći, ove komplikacije često dovode do smrti!

U smislu psihosomatika, postoji metafizička teorija o pojavi ateroskleroze krvnih sudova. Na primjer, Oleg Torsunov vjeruje da se aterosklerotično oštećenje krvožilnog sustava nastaje zbog krutosti misli, nedostatka nježnosti u karakteru, ljudske bliskosti s vanjskim svijetom. Valerij Sinelnikov u svojoj knjizi piše da se ateroskleroza pojavljuje kao rezultat oštećene propusnosti energetskih kanala kroz koje se valovi radosti moraju preliti u mentalno tijelo osobe. Tačno nedostatak radostia ne pogrešan način života vodi do bolesti.

Dijagnoza: kako provjeriti krvne žile na aterosklerozu

Arterioskleroza arterija može se dijagnosticirati kod pacijenta tek nakon što prođe kompletan pregled.

U prvoj fazi slijedi savjetovanje liječnika. Svi specijalisti tokom obuke na medicinskim univerzitetima prošli su odsjek fakultetske terapije, gdje je glavna pažnja posvećena temeljitom proučavanju povijesti bolesti. Stoga liječnik mora detaljno raspitati pacijenta o pritužbama, što je moguće detaljnije. Nakon verbalnog kontakta, specijalista pregledava pacijenta na vidljive patološke promjene, mjeri krvni pritisak.

Sljedeći korak je laboratorijska dijagnoza. Pacijent se predaje lipidni profil, što vam omogućava da identificirate lipidnu neravnotežu, jer su dislipidemija i ateroskleroza nerazdvojni pojmovi. Takođe, lekar treba da prati kliničku analizu urina. Ovo je neophodno kako bi se shvatilo da li postoje problemi sa bubrezima ili ne. Takođe, standardni test krvi je standardni postupak.

Završna faza je instrumentalne metode dijagnostika. U kardiologiji ultrazvuk se smatra najinformativnijom metodom koja može otkriti vaskularnu aterosklerozu. Za to se koristi dopplerometrijski način uz pomoć kojeg se provodi vizualna procjena protoka krvi i određuju se dijelovi vaskularnog dna, prekriveni aterosklerotskim procesom. Za proučavanje koronarnih i moždanih žila koristi se metoda angiografije.

Kako lečiti aterosklerozu

Pacijenti koji pate od ateroskleroze krvnih sudova zabrinuti su pitanjem: „Da li je bolest izlečiva?“ Moderna medicina smatra da je nemoguće potpuno izlečiti aterosklerozu, ali sasvim je moguće zaustaviti njeno napredovanje. Liječenje vaskularne ateroskleroze dug je proces koji bi trebao početi odmah nakon otkrivanja patologije. Svjetska zdravstvena organizacija razvila je kliničke smjernice za liječenje ove patologije.

Iscjelitelji nude vlastite metode uklanjanja bolesti. Na primjer, Neumyvakin preporučuje upotrebu hidrogen peroksida za aterosklerozu, tvrdeći da je to win-win metoda liječenja. Ipak, prije ovog, potrebno je posavjetovati se s liječnikom, jer samo-lijek ne vodi uvijek željenim rezultatom!

Narodna i alternativna sredstva

Pored savjeta iscjelitelja Neumyvakina, alternativna medicina nudi veliki broj preporuka kako se nositi sa vaskularnom aterosklerozom. Neki stručnjaci tvrde da liječenje homeopatijom ne može samo da inhibira stvaranje plakova, već i potpuno očisti vaskularni ležaj od lipidnih inkluzija. Međutim, službeni dokazi ili odbijanje tih podataka nisu primljeni, stoga, svaka osoba mora sama odlučiti hoće li se liječiti homeopatijom ili ne.

Neki vjeruju da fizioterapija ima dobar efekt u borbi protiv vaskularne ateroskleroze. Fizioterapija je grana medicine čiji je cilj povećati dotok krvi u pogođena tkiva poboljšanjem mikrocirkulacijske komponente. Ljekari preporučuju korištenje fizioterapijskih metoda, ali samo u kombinaciji s lijekovima i uravnoteženom prehranom.

Fizičko vaspitanje

Predstavnici savremene medicine smatraju da bi trebalo doći do liječenja ateroskleroze na pozadini adekvatan fizički napor. Za ovu vježbu idealne su fizioterapijske vježbe koje pacijenti mogu izvoditi po preporuci liječnika, samostalno i pod nadzorom instruktora za vježbanje.

Pod utjecajem fizičkog stresa na tijelo, poboljšava se cirkulacija krvi, a samim time se povećava i dostava kisika do ishemijskih organa i tkiva. Redovnim treningom metabolizam i energija se poboljšavaju, višak kilograma sagorijeva, opterećenje na kardiovaskularni sustav smanjuje se, pacijenti osjećaju dobro raspoloženje, nalet vitalnosti i energije.

Glavno pravilo je da fizička aktivnost treba da budesnažno i postepeno se povećavaju. Pravilnim vježbanjem fizioterapijskih vježbi rizik od ozljeda je minimalan.

Terapija lijekovima

Danas medicina zna kako da se oslobodi napredovanja vaskularne ateroskleroze. U prvi plan dolaze lijekovi, čiji redovan unos može zaustaviti razvoj bolesti. Liječnici propisuju pacijentima takve lijekove kao što su: statini, sredstva protiv trombocita, smole za anionsku izmjenu, derivati ​​fibrojske kiseline.

Glavni uvjet je da se liječenje mora provoditi u pozadini korekcije prehrane. Za ovo trebate napustiti hranu koja sadrži puno životinjskih masti, jednostavnih ugljikohidrata. Prednost treba dati proteinskim proizvodima, kao i onima koji uključuju složene ugljikohidrate, vlakna i biljne masti.

Hirurški tretmani su još jedan način da se zaustavi dalji razvoj ateroskleroze. Obično se hirurške intervencije, poput stentiranja i bypass operacije, koriste za sprečavanje komplikacija ateroskleroze (ishemijsko oštećenje moždanog tkiva, miokarda, donjih ekstremiteta, trbušnih organa).

Suština stentiranja je da se kroz punkciju kože pomoću posebne opreme u vaskularni krevet ubacuje poseban stent, koji se postavlja na mjesto aterosklerotske lezije. Tako se lumen žile proširuje, eliminira se opstrukcija protoka krvi. Ovu metodu nazivaju neinvazivnom intervencijom.

Bypass operacija - Ovo je invazivna intervencija koja ima za cilj stvaranje zaobilaznog protoka krvi u oštećenom području vaskularnog kreveta.

Sa aterosklerozom žila nogu, kada se pojavi klinika za gangrenu, vrši se amputacija donjeg udova. Ovo je radikalna operacija koja se izvodi iz zdravstvenih razloga. Ako pogođeni ud nije amputiran, pacijent će uskoro očekivati ​​smrtni ishod!

Koliko ljudi živi sa aterosklerozom

Čuvši dijagnozu vaskularne ateroskleroze jedne ili druge lokalizacije, pacijenti misle da je to rečenica. Kao što je već spomenuto, moderna medicina vjeruje da nije moguće potpuno izliječiti bolest. Međutim, ako započnete liječenje ateroskleroze na vrijeme, očekivani životni vek smatra prilično povoljnim.

Postoji suprotno mišljenje. Naučnik imunologa Gorodisski B.V. kaže da je vaskularna ateroskleroza izlječiva. Donosio je takve zaključke, govoreći u programu "Sve o zdravlju". Bilo kako bilo, ali smrt pacijenata nastupa uslijed komplikacija bolesti, pogotovo ako se prva pomoć pružila u pogrešno vrijeme. Stoga je pravovremena dijagnoza ateroskleroze od velikog značaja.

U starijih naknadna rehabilitacija tijekom razvoja komplikacija vrlo je važna za ljude, jer od toga ovisi kvaliteta njihovog budućeg života. Kako se opasne posljedice ateroskleroze ne bi iznenadile, ljekari preporučuju prevenciju bolesti. Sastoji se u godišnjoj kontroli lipidnih profila, normalizaciji prehrane, održavanju visokog nivoa fizičke aktivnosti, održavanju idealne tjelesne težine.

Pogledajte video: 15 Načina za Prirodno Lečenje i Čišćenje Krvnih Sudova (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar