Šta odabrati: Citoflavin ili Actovegin?

Posljednjih godina bilježi se porast broja slučajeva neuroloških patologija, posebno onih povezanih sa cerebrovaskularnim poremećajima. S tim u vezi, stručnjaci uključuju u svoje režime liječenja najefikasnije lijekove koji mogu vratiti trofizam i dostavu kisika do oštećenih područja mozga.

Takvi lijekovi uključuju sukcinate - lijekove koji uključuju jantarnu kiselinu. Prema ljekarima, jedan od najkvalitetnijih predstavnika ove grupe je citoflavin.

Riječ je o originalnom lijeku koji proizvodi naučno-tehnološka kompanija Polisan, a koja se nalazi u TOP-10 domaćih farmaceutskih kompanija.

Analozi lijeka "Citoflavin"

Vrijedi napomenuti da nema direktnih analoga lijeka "Citoflavin". Ovaj lek ima jedinstven sastav koji se sastoji od jantarne kiseline, inozina, nikotinamida i riboflavina. Ova hemijska jedinjenja daju izražen i očekivan terapeutski efekat kod pacijenata sa različitim lezijama centralnog nervnog sistema.

Prema doktorima, „Citoflavin“ se uspešno koristi kod pacijenata različitih starosnih kategorija. Prisutnost dva oblika oslobađanja čini lijek univerzalnim: može se koristiti i u bolničkom okruženju i u ambulantnom liječenju.

Jedan od indirektnih analoga citoflavina je Mexidol. Takođe spada u grupu sukcinata. Ovaj lek je monokomponentna, aktivna supstanca - etilmetilhidroksipiridin sukcinat. Domaće preduzeće Pharmasoft bavi se proizvodnjom lijeka. "

"Citoflavin" ili "Mexidol" - što je bolje?

Prilikom propisivanja "citoflavina" ili njegovog takozvanog analoga - lijeka "Mexidol" - specijalist mora uzeti u obzir farmakološka svojstva, indikacije za upotrebu, moguće kontraindikacije i nuspojave oba lijeka. Ove informacije mogu se dobiti iz zvaničnih dokumenata - uputstva za upotrebu.

Farmakološka svojstva

Tableta citoflavina sadrži optimalnu dozu jantarne kiseline - 0,3 g. Pri standardnom doziranju pacijent prima 1,2 g supstance dnevno. Prema riječima ljekara, ova količina jantarne kiseline u "Citoflavinu" dovoljna je čak i za pacijente sa ozbiljnim oštećenjem mozga.

U Mexidolu je koncentracija jantarne kiseline mnogo niža. Dnevna doza doseže 0,34 g, što nije dovoljno za obnavljanje i zaštitu neurocita.

Odabirom između Cytoflavina i Mexidola, trebali biste obratiti pažnju na učinke lijekova. Zbog uspešne kombinacije hemijskih spojeva u sastavu „Citoflavina“ se postiže:

  1. Energetski korektivni efekat Komponente lijeka su metaboliti koji učestvuju u staničnim metaboličkim procesima povezanima sa akumulacijom energije.
  2. Antihipoksični efekat. Kemijski spojevi Citoflavina aktivno prenose kisik iz krvotoka u stanice živčanog tkiva.
  3. Antioksidativni učinak postiže se borbom protiv slobodnih radikala.

"Citoflavin" štiti ćelije nervnog tkiva i poboljšava rad oštećenih područja mozga nakon moždanog udara.

"Mexidol" se odnosi na antioksidante. Njegov glavni zadatak je neutraliziranje produkata peroksidacije lipida.

Mnogi pacijenti, birajući između „Citoflavina“ ili „Meksidola“, obraćaju pažnju na pogodnost davanja i trajanje tečaja. U prvom slučaju lijek se uzima 2 puta dnevno tokom 25 dana, u drugom - učestalost primjene je 3 puta dnevno, dok tijek terapije traje 45 dana. Ovi kriterijumi direktno utječu na cijenu liječenja. Praćenje cijena u ljekarnama pokazalo je da je tijek terapije Citoflavinom tri puta pristupačniji nego s Mexidolom.

Indikacije za upotrebu

Oba leka se koriste u lečenju neuroloških bolesti. "Citoflavin" se uspešno koristi kod pacijenata sa moždanim udarom, pacijenata sa neurastenijom i hroničnom cerebrovaskularnom patologijom.

"Mexidol" se koristi za liječenje stanja povezanih s akutnim ili hroničnim cerebrovaskularnim nesrećama, kao profilaktičko sredstvo za značajna stresna opterećenja. Uputa za lijek kaže da je preporučljivo koristiti ga kod blagih traumatičnih ozljeda mozga, posljedica traumatičnih ozljeda mozga.

Neželjeni efekti i interakcije lijekova

Neželjene reakcije sukcinata - „Citoflavin“ ili „Meksidol“ - su slične, ali imaju neke karakteristike koje se manifestuju u obliku alergijskih osipa na koži, glavobolje, bolova u trbuhu i prolaze ubrzo nakon povlačenja lijeka.

Prema ljekarima, neželjene reakcije iz uzimanja „Citoflavina“ razvijaju se izuzetno rijetko i imaju blagi tok.

Mexidol je takođe prilično siguran lijek. Nuspojave utječu na probavni trakt, uzrokujući bol u trbuhu i dispeptičke simptome. Nakon uzimanja lijeka, na koži se može pojaviti osip, praćen crvenilom i svrbežom.

U slučaju predoziranja Mexidolom, pacijent može patiti od pospanosti. Ovo je stanje opasno pri radu s mašinama i upravljanjem vozilima.

Simptomi predoziranja lijekom Citoflavin nisu otkriveni. "Citoflavin" se dobro kombinuje sa drugim neurološkim lekovima, pa ga specijalisti često koriste u režimima kombinovane terapije za pacijente sa šlogom. Prije propisivanja antibiotske terapije morate pažljivo pročitati upute.

Mexidol ima interakciju s drogama sa sljedećim grupama lijekova:

  • Antidepresivi.
  • Antikonvulzivi.
  • Antiparkinsonijan.
  • Anxiolytics.

"Mexidol" pojačava njihov učinak, pa liječnika treba biti oprezan prilikom propisivanja ovih lijekova.

Izbor između Cytoflavina ili Mexidola trebao bi se temeljiti na gore spomenutim farmakološkim i farmakoekonomskim aspektima. Sočna kiselina je efikasnija i pristupačnija u odnosu na etilmetilhidroksipiridin sukcinat.

Dajući prednost analogima lijeka "Citoflavin", ne možete dobiti željeni terapeutski učinak na moždano tkivo i time pogoršati stanje pacijenta. Ovo je posebno važno kod akutnih poremećaja cerebralne cirkulacije. U ovom slučaju mora se imati na umu da odluku o imenovanju lijeka mora donijeti liječnik.

Sličnosti kompozicija Citoflavina i Aktovegina

U obliku tableta, lekovi se koriste za sledeće bolesti i simptome:

  • akutni poremećaji cirkulacije u strukturama mozga,
  • posljedice cerebrovaskularnih bolesti (cerebralna arterioskleroza cerebralnih žila, ishemijski moždani udar),
  • razne oblike hroničnog zatajenja krvotoka, traumatične ozljede mozga, demencije,
  • periferni poremećaji cirkulacije, njihove komplikacije (trofični ulkusi, angiopatija, varikozne vene),
  • hipoksične i toksične encefalopatije kao rezultat akutnog i hroničnog trovanja, endotoksemije, post-narkotičke depresije svijesti,
  • period rehabilitacije nakon kardiohirurgije u kardiopulmonalnom bajpasu.

Lijekovi su dopušteni za upotrebu tokom trudnoće u sigurnim terapijskim dozama. Možda je njihova upotreba u liječenju patoloških poremećaja cerebralne cirkulacije u djece bilo koje dobi, uključujući novorođenčad.

Actovegin i citoflavin se zabranjuju koristiti u medicinske svrhe ako pacijent ima jednu ili više apsolutnih kontraindikacija:

  • preosjetljivost na komponente sastava,
  • dekompenzirani stadij zatajenja srca, disanja ili više organa,
  • oligurija
  • plućni ili periferni edem,
  • anuria
  • akutna hipotenzija.

Actovegin i Cytoflavin se ne smiju koristiti za preosjetljivost na komponente sastava.

Razlike citoflavina od Actovegina

Unatoč činjenici da se ovi lijekovi primjenjuju u istim kliničkim situacijama i obavljaju slične funkcije, imaju niz razlika:

  1. Farmakoterapijska grupa. Actovegin se odnosi na biogene stimulanse, a Cytoflavin - na lekove koji deluju na centralni nervni sistem.
  2. Sastav. Glavni aktivni sastojak Actovegina je deproteinizovani hemoderivat (200 mg), izoliran iz krvi teladi. Citoflavin se smatra višekomponentnim lijekom i uključuje glavne tvari - jantarnu kiselinu (300 mg), nikotinamid (0,025 g), riboksin (0,05 g) i riboflavin (0,005 g).
  3. Obrazac za puštanje Actovegin, osim za tablete, izrađuje se u obliku masti, gela, kreme, otopina za infuziju i injekcije, oftalmičkog gela. To vam omogućuje da ga koristite u složenoj terapiji kao sistemski i lokalni lijek. Izolirana upotreba obrazaca za vanjsku upotrebu eliminira sistemsku izloženost i samo aktivira lokalne procese oporavka. U obliku rastvora odlikuje se velikom bioraspoloživošću i brzim početkom djelovanja. Citoflavin je dostupan u obliku tableta i ampula sa otopinom za iv infuziju.
  4. Nuspojave. Actovegin nema registrirane nuspojave, osim pojedinačne netolerancije na komponente, koja se manifestuje alergijskim reakcijama. Kada koristite Citoflavin, mogu se primijetiti takve negativne reakcije: razvoj glavobolje, nelagoda u probavnom traktu, prolazna hipoglikemija, pogoršanje kroničnog gihta, alergijske manifestacije (svrab i hiperemija kože i sluznice).
  5. Interakcija sa lijekovima. Ne postoje posebne upute za kombinaciju s drugim lijekovima za Actovegin. Citoflavin je nespojiv sa streptomicinom i smanjuje učinkovitost određenih antibakterijskih sredstava (doksiciklin, eritromicin, itd.), Smanjuje štetne reakcije kloramfenikola, kompatibilan je s bilo kojim anabolicima, sredstvima za aktiviranje hematopoeze, antihipoksansima.
  6. Broj tableta u pakovanju. Actovegin - 10, 30, 50 kom., Citoflavin - 50, 100.
  7. Trošak. Tečaj liječenja Citoflavinom gotovo je 3 puta jeftiniji od sličnog trajanja Actovegina.
  8. Značajke aplikacije. Actovegin je kontraindiciran ženama za vrijeme dojenja, dok se citoflavin propisuje uz strogo pridržavanje terapijskog doziranja lijeka.

Uz to, način primjene i trajanje tečaja razlikuju se kod lijekova. Citoflavin se daje oralno 2 tablete 2 puta dnevno, preporučeni interval između doza je 8-10 sati. Tablete se moraju piti najkasnije 30 minuta prije jela, ispirati vodom (100 ml), žvakanje lijeka je zabranjeno. Preporučuje se uzimanje rano ujutro i najkasnije do 18.00. Trajanje terapijskog kursa je 25 dana. Preporučena pauza između kurseva - najmanje 4 nedelje.

Citoflavin se daje oralno 2 tablete 2 puta dnevno.

Intravenska kapalna primjena citoflavina: na 100-200 ml otopine 5-10% dekstroze ili 0,9% natrijum-hlorida.

Doze Actovegina ovise o karakteristikama patološkog procesa:

  1. U obliku tableta, koji se daje oralno prije jela, 1-2 kom. 3 puta dnevno. Tablete se ne mogu žvakati, potrebno je piti s malom količinom vode.
  2. Za parenteralnu primjenu početna doza je 10-20 ml, zatim se koristi 5 ml jedanput dnevno, dnevno ili svaki drugi dan.
  3. Za dnevnu intravensku infuziju, kap po kap ubrizgava se 250 ml posebne otopine, brzinom od 2-3 ml / min. Tijek liječenja je 10-20 infuzija.
  4. Lokalna primjena. Actovegin gel se koristi za lokalno liječenje i čišćenje rana. Debljina sloja ovisi o karakteristikama lezije. Krema i mast koriste se za dugotrajno liječenje narušavanja integriteta kože (čirevi, bedreni rani, rane, kako bi se spriječile ozljede tokom radioterapije). Broj površinskih tretmana, trajanje tečaja određuje se pojedinačno, ovisno o kliničkim manifestacijama bolesti, sposobnosti kože da se regenerira.
  5. Gel za oči koristi se samo za zahvaćeno oko u količini od 1 kapi lijeka 2-3 puta dnevno.

Pakovanje Actovegina (50 kom.) U obliku tableta košta oko 1.500 rubalja. Odrasloj osobi je potrebno najmanje 2 pakovanja mjesečno. Citoflavin tablete (50 kom.) Mogu se kupiti za 410 rubalja, procijenjeni trošak jednog tečaja liječenja je 900 rubalja.

1 kapaljka s Actoveginom koštat će oko 200 rubalja., Sa citoflavinom - 100 rubalja.

Oba lijeka su se dokazala u medicinskoj praksi, pa je teško reći koji je od njih bolji. Ovi se lijekovi mogu sveobuhvatno koristiti kako bi se poboljšao klinički učinak. Ovom upotrebom primjećuje se porast kvantitativnog sadržaja glukoze u strukturama neurona, što nastaje uslijed istodobnog djelovanja lijekova.

Actovegin ima topične oblike doziranja u oftalmologiji, ginekologiji i dermatologiji. Može se davati i kao injekcija i kao intravenska infuzija.

Citoflavin ima više negativnih reakcija, nije ga moguće koristiti za lokalnu terapiju ili u obliku injekcije. Ali istovremeno ima pristupačnu cijenu. Lijek je dopušteno primjenjivati ​​s oprezom u periodu dojenja.

Oba lijeka su dobro kombinirana s neuroprotektorima i nootropicima, dok je istodobna primjena citoflavina i nekih antibakterijskih sredstava zabranjena.

Recenzije ljekara o Citoflavinu i Aktoveginu

Valentina, ginekolog, 54 godine, Moskva

Koristim Actovegin i Cytoflavin za normalizaciju fetoplacentne cirkulacije u različitim fazama gestacije u trudnica. Lijekovi dobro utječu na normalizaciju ovog procesa, o čemu svjedoči Doppler. Nisam vidio nikakve nuspojave ovih lijekova na trudnicu ili plod. Sasvim su sigurni i efikasni. Objašnjavam pacijentima mehanizam djelovanja i pružam priliku za izbor. Većina preferira Actovegin, uprkos visokim troškovima.

Igor, neuropatolog, 46 godina, Belgorod

Ove lijekove koristim za ispravljanje cerebrovaskularnih poremećaja u ranom razdoblju oporavka nakon ishemijskog moždanog udara kod pacijenata svih starosnih grupa. Najčešće preferiram Actovegin. Kada ga koristim nema nikakvih nuspojava iz centralnog nervnog sistema, svu njegovu praksu nisam susreo niti jednu alergijsku reakciju na njegove komponente. Citoflavin je takođe prilično efikasan, ali često izaziva neželjene reakcije koje zahtevaju hitnu zamenu leka.

Pregledi pacijenata

Marina, 48 godina, Kemerovo

Pre 4 godine, usled nesreće zadobio je zatvorenu povredu glave. Za vrijeme bolničkog liječenja na odjelu politraume ubrizgavan je Actovegin, koji je potom prebačen u oblik tablete lijeka. Nakon 3 kursa rehabilitacijskog liječenja, po preporuci ljekara, prešla je na pristupačniji Citoflavin. Osjećaji tokom primjene nisu se promijenili, ne vidim negativan efekat, dok neuropatolog bilježi napredak procesa oporavka.

Olga, 33 godina, Soči

Prema rezultatima drugog planiranog ultrazvuka u 21 tjednu gestacije, liječnik je dijagnosticirao intrauterino usporavanje rasta kao rezultat kršenja protoka maternice. Odveli su me u bolnicu u kojoj je Actovegin kapljao nedelju dana. Prema rezultatima kontrolnog ultrazvuka, specijalci su primijetili pozitivan trend, prebačen je u tablete i otpušten kući. Počevši od 31. tjedna pitala je doktora da odabere pristupačniji analog i propisala mu je citoflavin u tabletama kao podršku fetusu. Zahvaljujući ovom tretmanu, rodila je zdravu bebu.

Vladimir, 62 godine, Astrahan

Nakon što je prošle godine pretrpio moždani udar, u bolnici je propisana kapaljka s Actoveginom. Nakon ambulantnog otpusta, predložili su prelazak na domaći proračunski analog citoflavina u tabletama. Ali nakon 15 dana, počeo je primjećivati ​​jake glavobolje noću. Neuropatolog je kazao da je riječ o nuspojava sastojaka lijeka i ponovo je propisao Actovegin. Već slijedeće noći nakon što sam nastavio uzimati ovaj lijek, mirno sam spavao. Zato nisam uspio uštedjeti novac, ali sada ne osjećam nikakve štetne reakcije.

Princip lekova

Actovegin je visoko pročišćen hemoderivat bez proteina. Sa bogatom kompozicijom. To daje svoje efekte:

  • Jačanje transporta kiseonika i glukoze u ćeliju,
  • Stimulacija enzima za oksidativnu fosforilaciju,
  • Ubrzanje metabolizma fosfata, kao i raspad laktata i b-hidroksibutirata. Potonji efekt normalizuje pH.

Citoflavin je složen preparat koji sadrži dva metabolita - jantarnu kiselinu i riboxin, kao i dva vitamina koenzima - B2 i PP.

Njegov uticaj na ćeliju je sledeći:

  • Stimulacija disanja kao i proizvodnja energije,
  • Poboljšavajući upotrebu molekula kisika i glukoze,
  • Oporavak antioksidativnih enzima,
  • Aktivacija proteina
  • Omogućavanje resinteze u nervnim ćelijama gama-aminobuterne kiseline.

Ako se Citoflavin i Actovegin propisuju istovremeno, klinički efekat će se pojačati. To je zbog glukoze. Budući da jedan od njih stimulira njegov ulazak u ćeliju, a drugi povećava iskorištavanje. Zbog toga, neuroni dobijaju veću količinu glukoze, što je važno za njihov metabolizam.

Otpustite obrasce i analoge

U uputama za uporabu Actovegina navodi se mnogo oblika oslobađanja koji su pogodni za vanjsku, oralnu i parenteralnu upotrebu. Lijek se može primijeniti intramuskularno, intravenozno ili kapanjem. Ima samo jedan analog - solkoseril.

Citoflavin ima dva oblika - rastvor i tablete. Samo se kapaljka daje intravenski. Nema analoga.

Karakterizacija citoflavina

Lijek ima kompleksan učinak i normalizira metaboličke procese u tkivnim strukturama i disanje tkiva. Lijek sadrži takve tvari:

  • nikotinamid
  • riboxin
  • jantarna kiselina
  • riboflavin.

Ovi sastojci pojačavaju međusobno djelovanje, pružajući antioksidativno i antihipoksično djelovanje lijeka.

Lijek je dostupan u obliku tableta i infuzijske otopine. Propisana je u složenoj terapiji sledećih patologija:

  • hronični alkoholizam
  • TBI (traumatična ozljeda mozga),
  • hipertenzivni oblik encefalopatije,
  • ateroskleroza
  • hronični oblik cerebrovaskularne bolesti,
  • komplikacije cerebralnog infarkta.

Uz to, lijek je propisan za povećanu nervnu ekscitabilnost, neurasteniju i umor s produljenim i intenzivnim fizičkim i intelektualnim stresom. Međutim, citoflavin ima neke kontraindikacije za upotrebu, uključujući laktaciju i trudnoću.

Karakteristike Actovegin

Aktivna komponenta lijeka je deproteinizovani hemoderivativ. Ova supstanca je koncentrat dobiven iz krvi teladi i ima angioprotektivnu, antihipoksičnu i antioksidacijsku aktivnost. Uz to, hemoderivativ stabilizira procese mikrocirkulacije i ubrzava obnavljanje tkiva. Lijek se izrađuje u obliku otopine za injekcije, masti, gela i tableta.

Za djecu i odrasle, Actovegin je propisan za sljedeća stanja:

  • ishemijski moždani udar
  • vaskularne i metaboličke patologije mozga,
  • skleroza
  • polineuropatija zbog dijabetesa,
  • posljedice terapije zračenjem itd.

Osim toga, lijek se može koristiti u liječenju dugo zacjeljujućih rana, čireva od pritiska i drugih lezija.

Za djecu i odrasle, Actovegin je propisan za sljedeća stanja: ishemijski moždani udar, skleroza.

Poređenje lijekova

Lijek Actovegin koristi se u liječenju dermatoloških, oftalmoloških, ginekoloških i neuroloških bolesti. Često se propisuje tokom trudnoće.

Citoflavin je metabolički lijek koji ima kompleksan učinak i koristi se u liječenju neuroloških bolesti.

Oba lijeka se koriste za ishemiju i moždani moždani udar i encefalopatiju. Savršeno se kombiniraju s nootropnim i neuroprotektivnim sredstvima. Actovegin i citoflavin poboljšavaju međusobno farmakoterapijsko djelovanje, pa su ponekad propisani za istovremeno davanje.

Mogu li zamijeniti Cytoflavin Actovegin

Lijekovi imaju sličan učinak. U isto vrijeme, stručnjaci preporučuju kombiniranje istih. To vam omogućava da postignete maksimalnu efikasnost od terapije. Preporučljivo je zamijeniti Citoflavin s Actoveginom u slučajevima ako pacijent ima bilo kakve alergijske reakcije na tvari iz sastava lijeka.

Što je bolje - Citoflavin ili Actovegin

Nije praktično uspoređivati ​​ove lijekove jedni s drugima. Imaju slično farmakoterapijsko djelovanje. Ponekad se mogu kombinovati radi pojačavanja terapeutskog efekta. Međutim, to se mora učiniti tek nakon konsultacija s medicinskim stručnjakom.

Citoflavin pojačava farmakoterapijsku aktivnost Actovegina.

Indikacije i kontraindikacije

Indikacije za imenovanje lijekom Actovegin su opsežne. Koristi se u terapiji, neurologiji, ginekologiji, oftalmologiji, dermatologiji. Citoflavin se koristi u liječenju akutnih poremećaja cirkulacije mozga i encefalopatija različitog porijekla.

Što se tiče kontraindikacija za upotrebu, Actovegin nije propisan u slučaju preosjetljivosti i dojenja. Trudnoća omogućava opreznu upotrebu. Citoflavin je, uz prethodno navedeno, kontraindiciran i pri tlaku ispod 60 pacijentima na mehaničkoj ventilaciji. Tablete su kontraindicirane do 18. godine života.

Interakcije lijekova

Kompatibilnost Citoflavina i Aktovegina s drugim lijekovima koji se koriste za liječenje encefalopatije i cerebrovaskularne nesreće ne uzrokuje probleme. Oboje dobro komuniciraju s drugim neuroprotektorima i nootropicima. Konkretno, sa cerebrolizinom, korteksinom i meksidolom.

Citoflavin u kombiniranoj terapiji s Actoveginom djeluje dobro. To se osigurava njihovim mehanizmima djelovanja. Njegovi nedostaci u usporedbi s protivnikom mogu se smatrati ograničenim brojem metoda primjene i velikim brojem kontraindikacija. Ali postoji jedna prednost - to je cijena, koja je povoljnija.

Vidal: https://www.vidal.ru/drugs/actovegin__35582
Radar: https://grls.rosminzdrav.ru/Grls_View_v2.aspx?routingGu>

Pronašli ste grešku? Odaberite ga i pritisnite Ctrl + Enter

Razlike između Citoflavina i Actovegina

Lijekovi imaju različito porijeklo. Supstance koje sačinjavaju Citoflavin su prirodni ljudski metaboliti. Glavna komponenta Actovegina je životinjskog porijekla i izlučuje se iz krvi teladi.

U nekim zemljama upotreba Actovegina nije odobrena, već se uglavnom koristi u ZND. Citoflavin je domaći razvoj, ali nije bio podvrgnut zabrani upotrebe u inostranstvu.

Učinkovitost Citoflavina potvrđuje se kliničkim ispitivanjima, sličnih podataka o Actoveginu nema.

Solkoceril je analog Actovegina.

Actovegin karakterizira širok izbor oblika otpuštanja. Možete pronaći masti, gelove, kreme, dok je Cytoflavin dostupan samo u tabletama i u obliku otopine za intravensku primjenu.

Što je bolje - Citoflavin ili Actovegin

Možete koristiti lekove zajedno kako biste pojačali klinički efekat. U ovom se slučaju povećava sadržaj glukoze u neuronima, to je posljedica istodobnog djelovanja lijekova.

Actovegin se može propisati kod ginekoloških i dermatoloških poremećaja, gde se ne koristi citoflavin.

Unatoč činjenici da je upotreba oba lijeka uobičajena u medicinskoj praksi, klinička učinkovitost Actovegina nije dokazana.

Lista kontraindikacija u uputama za upotrebu citoflavina je veća. Takođe, lijek ima manje načina primjene nego Actovegin. Citoflavin je pristupačniji.

Oba lijeka imaju dobru kompatibilnost s neuroprotektorima, nootropicima, lijekovima koji se koriste u liječenju encefalopatije i krvožilnih patologija mozga.

Sličnosti i razlike. Šta odabrati

Oba lijeka su namijenjena za liječenje bolesti centralnog nervnog sistema i normalizaciju cirkulacije krvi u tkivima tijela. Pomažu poboljšanju disanja ćelija i pojačavaju energetski metabolizam u njima. Ali ovi alati nisu ista stvar, pa imaju svoje razlike.

Pripravci imaju različite sastave, pa imaju različite indikacije - "Citoflavin" se koristi kod patologija nervnog sistema, uključujući neurasteniju. Actovegin je namijenjen istim svrhama ali, osim toga, potiče obnavljanje oštećenih tkiva nakon opekotina, posjekotina itd.

Zbog veće liste indikacija, Actovegin ima veći broj oblika oslobađanja - u obliku tableta, rastvora i aktuelnih preparata. Stoga, lekar specijalista može odabrati lek pojedinačno za svakog pacijenta. Na primjer, nakon moždanog udara, osoba ima poteškoća s gutanjem, pa je nemoguće uzimati tablete - lijek se daje injekcijama ili kapljicama. Zbog većeg broja oblika doziranja ovaj lijek ima više kontraindikacija od drugog, koji se ne mogu koristiti djeci ispod 18 godina i osobama alergičnim na komponente lijeka.

Takođe, Actovegin se razlikuje po tome što se može koristiti za liječenje trudnica, djece i novorođenčadi. Stoga je izbor očit: za patologije živčanog sustava, kožne lezije i poremećaje cirkulacije, ovaj lijek je propisan. "Citoflavin" se retko propisuje trudnicama.

U slučaju neurastenije i drugih neuroza, praćenih povećanim umorom, razdražljivošću i smanjenom memorijom, propisan je "Citoflavin", jer kompleks vitamina i drugih supstanci koje čine pomaže u jačanju nervnog sistema.

Ako uporedite cijene tih sredstava, one se razlikuju ovisno o proizvođaču. Za poređenje: pakovanje od 50 tableta citoflavina otprilike košta 450-500 rubalja, 50 tableta Actovegina - 1500. 5 ampula sa stalkom Actovegin 600-1500 rubalja, ovisno o proizvođaču, i 5 ampula "Citoflavina" - unutar 650 rubalja. Visoka cijena lijeka Actovegin posljedica je činjenice da se lijek proizvodi u inozemstvu.

Mnogi ljekari propisuju zajedničku upotrebu ovih sredstava za normalizaciju protoka krvi u tkivima u tijelu. Obično se propisuju za rano starenje placente kod trudnica.

Mora se zapamtiti da se ovi lijekovi puštaju strogo na recept, jer imaju ozbiljan farmakološki učinak i mogu izazvati ozbiljne komplikacije i nuspojave. Stoga je prije upotrebe potreban savjet stručnjaka.

Pogledajte video: Šta odabrati za psa ? Am , povodac ili ogrlicu . Natalija Vasiljević (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar