Lovorov list s dijabetes melitusom tipa 2: ljekovita svojstva infuzija i dekocija

U staroj Grčkoj lovor se smatrao svetom biljkom, sa njegovih grana tkao je vijenac pobjednika, trijumf. Danas je to začin čiji ugodan miris, zbog prisustva mnogih esencijalnih ulja, čini dobrodošlom začinom kuhanja: kuhanjem prvih, mesnih jela, priloga. U receptima alternativne medicine pozicionirano je kao ljekovito sredstvo za različite patologije, povećavajući apetit, ublažavajući bolove. Dijabetes se razvija kada pankreasni sok ima nedostatak enzima inzulina. Njemu je dodijeljena uloga vozila za isporuku tkiva glukoze do stanica, opskrbljuje ih energijom, jer se u protivnom nakuplja, nanoseći štetu ljudskim organima. Pomaže li lovorov list dijabetičarima i kako to utječe na sintezu hormona?

, , , ,

Prednosti i ljekovita svojstva lovorova lista kod dijabetesa

Zaljev sadrži puno esencijalnih, masnih ulja, smole, tanina, sluzi, gorčine, organskih kiselina, sadrži vitamine A, B2, B6, B9, C, elemente u tragovima: kalcijum, bakar, željezo, mangan, cink. Još od srednjeg veka bile su poznate ljekovite karakteristike biljke. Služila je za zaustavljanje kontrakcija tokom porođaja, razmazala je tijelo paralizom, koristila se kod kašlja, groznice, neuralgije, reumatskih bolova, modrica, za zarastanje rana. Zahvaljujući dobrim dezinfekcijskim svojstvima, pripremljeni proizvod pomogao je mazanju mjesta uboda insekata, kao preventivu protiv malarije, kolere, a još uvijek se smatra učinkovitim protiv upala, virusa i mikroba. Začin je prisutan u napicima protiv gripe, tonzila, virusnih infekcija, upale usne šupljine, kožnih bolesti, zglobova, ligamenata, trovanja hranom. Kod dijabetesa je vrijedna po tome što usporava probavljivost hrane bogate ugljikohidratima, normalizira funkciju gušterače koja proizvodi inzulin i pojačava imunitet, što je posebno važno jer bolest je opasna s mnogim komplikacijama.

Kako uzgajati lovorov list kod dijabetesa?

Za pripremu napitaka neki izvori preporučuju uzimanje samo zelenog lišća, jer osušene gube puno ljekovitih svojstava, druge osiguravaju djelotvornost oboje. Uopće nije teško uzgajati biljku na prozoru i imati svježu tokom cijele godine. Postoje različiti načini uzgoja lovorovog lista za dijabetes, evo nekoliko:

  • dekocija lovorovog lišća - 10 komada se spusti u posudu s vodom (250-300 ml), nakon pet minuta ključanja, još uvijek insistiraju još sat ili dva. Druga opcija - tečnost sa vatre se stavi u termos, nakon 4-5 sati možete piti,
  • infuzija lovorovog lista - za 15 listova dovoljno je 300 ml prokuhane tople vode, trebat će duže vremena za infuziju (12-14 sati), prikladno je to raditi noću,
  • tinktura lovorovog lista - list se usitni (možete ga samo slomiti), stavi na dno limenke i napuni votkom. Omjer komponenata treba biti 1: 5. Tada se posuđe čvrsto zatvara, stavlja se u ormar za tjedan dana, filtrira prije upotrebe.

Kako uzimati lovorov list za dijabetes melitus tip 1 i 2, savjeti

Savjeti za liječenje dijabetesa lovorovim listom uključuju sljedeće: ako metar pokazuje i do 10 mmol / l, tada je dovoljna četvrtina šalice (maksimalno 100 g) pripremljenog proizvoda 2-3 puta u toku dana, predviđajući glavni obrok pola sata. Vrijednosti glukoze iznad ove oznake ukazuju na povećanje pojedinačne doze na 200 ml. Obvezna je procedura za stalno praćenje šećera, ako je potrebno, volumen se prilagođava. Kurs liječenja traje do tri mjeseca, tada se pravi višemjesečna pauza. Tinktura od alkohola koristi se samo nakon konsultacije s ljekarom, jer Može u velikoj mjeri utjecati na pokazatelje glukoze i čak dovesti do hipoglikemijske kome. Koliko treba piti, ovisi o pojedinačnom utjecaju (u prosjeku 1-2 kašike jednokratno).

Kontraindikacije

Lovorov list nije tako bezopasan kao što se čini na prvi pogled. U stanju je da našteti lošoj koagulaciji krvi, onima koji pate od opstipacije. Neželjan je trudnica, jer može prouzrokovati kontrakciju mišića i može dovesti do pobačaja. Peptični čir, teški dijabetes će također postati prepreka njegovoj upotrebi. Alkoholna tinktura je kontraindicirana kod alkoholizma.

, , ,

Prednosti lovorova lista kod dijabetesa i drugih bolesti

Glavna vrijednost lovorovog lista je njegov ugodan miris. U proizvod se nalazi velika količina esencijalnih ulja. Okus svježeg lovorovog lišća je blago gorak, pa se zbog toga njegovo dugo kuhanje u procesu kuhanja ne preporučuje.

Ovo može pokvariti ukus budućeg jela. 5-10 minuta prije kraja spremnosti - ovo je preporučeni period tokom kojeg morate baciti lovorov list.

Zbog prisustva u lovorovom listu tanina, esencijalnih ulja i gorčine, široko se koristi za liječenje bolesti jetre, gastrointestinalnog trakta, za poboljšanje probave i povećanje apetita. Lovorov list popularan je kao diuretik kod bolesti zglobova i genitourinarnog sistema i kod dijabetesa tipa 2.

Proizvod se smatra prirodnim antiseptikom, zbog čega je korišten za dezinfekciju ruku prije jela. Zbog dezinfekcijskog svojstva lovorovog lista, njegove infuzije i decokcije koriste se kao dodatak za gljivične lezije kože, stomatitis, psorijazu, upalne očne bolesti, za prevenciju tuberkuloze.

Uz pomoć preparata iz lovorova lista možete povećati ukupni imunitet tijela s dijabetesom tipa 2.

U ove i druge svrhe upotrebljava se i esencijalno lovorovo ulje čija je koncentracija mnogo veća od koncentracije obične infuzije ili dekocije. Često se eterično ulje koristi za zagrijavanje kompresa i trljanje s:

  • neuralgija
  • povrede i bolesti zglobova,
  • bolovi u mišićima

Pri prvim znakovima dijabetesa tipa 2 koristi se dekocija lovorovog lišća za normalizaciju šećera u krvi. To ide kao dodatak zajedno s tradicionalnom medicinom.

Prisutnost galenskih tvari u lovorovom listu pogoduje smanjenju količine šećera u krvi kod šećerne bolesti tipa 2; u kompleksu se mogu koristiti tablete za snižavanje šećera u krvi.

Osim toga, lovorov list može se koristiti kao profilaksa protiv dijabetesa za oslabljenu toleranciju na glukozu. Stevia, prirodna zamjena za šećer, ima potpuno isti učinak.

Pravila za izbor i čuvanje lovorovog lišća

Kada se osuši, lovorov list savršeno zadržava sva svoja ljekovita svojstva, zbog čega ga je najbolje koristiti.

Ipak, samo godinu dana su sačuvana korisna svojstva osušenog lovorovog lista, nakon tog perioda list dobija trajno gorak okus. Tada će biti potrebno u liječenju dijabetesa tipa 2.

Oni koji imaju priliku nabaviti i donijeti lovorov list s mjesta njegova izravnog rasta ne bi trebali propustiti priliku. Na gradskim tržnicama turističkih područja možete kupiti list i svježe, a zatim ga sami osušiti.

Ako to nije moguće, tada trebate obratiti pažnju na datum pakiranja i rok trajanja pri kupnji lovorovog lista. Lovorove listove bolje čuvajte u staklenoj teglici s poklopcem. Rok trajanja je 1 godina.

Kome je kontraindicirana upotreba lovorovog lista

Unatoč svim svojim ljekovitim svojstvima, lovorov list nije toliko siguran. Pijenje u velikim količinama može imati toksično djelovanje na organizam.

Trudnicama je proizvod općenito kontraindiciran, jer izaziva snažne kontrakcije materice i može izazvati pobačaj ili prijevremeni porođaj. Ne možete jesti lovorov list i dojilje.

Ostali znakovi kod kojih lovorov list treba tretirati s velikom pažnjom:

  • bolesti kardiovaskularnog sistema,
  • bolest bubrega
  • loša koagulacija krvi.

Potpuno izliječiti dijabetes melitus lovorovim listom, naravno, nemoguće je.

Korištenje lovorovog lišća za dijabetes tipa II

Ispod je nekoliko recepata, a pravila po kojima možete dijabetes liječiti lovorovim listom, barem kao snižavanje šećera u krvi narodnim lijekovima, lovorov list se već pokazao. No, kao sirovinu za infuziju, morate odabrati visokokvalitetne lišće.

  • Da biste pripremili infuziju, trebat će vam 10 lovorovih listova.
  • Moraju se sipati sa tri čaše kipuće vode.
  • Listove treba ubrizgati 2-3 sata, a posudu treba umotati u debelu krpu.
  • Infuziju uzimajte dnevno 100 ml pola sata prije jela.

Preduvjet za njegovu upotrebu je stalno praćenje šećera u krvi. Ako je potrebno, smanjite dozu inzulina i lijekova koji smanjuju šećer.

  • Lovorov list - 15 listova.
  • Hladna voda - 300 ml.
  • Listove prelijte vodom, dovedite do vrenja i kuhajte još 5 minuta.
  • Zajedno s lišćem izlijte juhu u termos.
  • Ostavite da vari 3-4 sata.

Nastalu infuziju trebalo bi piti tijekom dana u malim obrocima. Sljedeća dva dana ponovite postupak nakon čega ćete morati napraviti dvonedjeljnu pauzu, a zatim provesti još jedan kurs.

  • Voda - 1 litra.
  • Štapić cimeta - 1 kom.
  • Lovorov list - 5 komada.
  • Prokuhajte vodu, u nju stavite cimet i lovorov list.
  • Sve zajedno kuhajte 15 minuta.
  • Ostavite da se juha ohladi.

U 3 dana uzimajte dekokt od 200 ml. Pijenje alkohola u ovom periodu zabranjeno je. Ovaj se recept može koristiti kao sredstvo za gubitak kilograma.

Svojstva lovorovog lišća

Terapija lovorovim lišćem dijabetesa melitusa tipa 2 omogućava vam snižavanje razine šećera u krvi, poboljšanje rada endokrine žlijezde.

Lovorovi listovi sadrže korisne elemente:

  • vitamini
  • masti
  • neke vrste gorčine,
  • esencijalna ulja
  • isparljiv,
  • organske kiseline
  • elementi u tragovima
  • pepeo
  • tanini.

Lovorov list koristi se u lečenju gripa, akutnih respiratornih virusnih infekcija jer ima antimikrobno, protivupalno, antivirusno i sedativno dejstvo. Korisno je uzimati proizvode na bazi lista za tonzilitis, bolesti zglobova, kožne bolesti.

Lovorov list ima određene efekte na organizam:

  • jačanje imuniteta
  • pojačava metabolizam
  • obogaćuje vitaminima, mineralima, fitoncidima,
  • usporava potrošnju ugljenih hidrata,
  • sprečavanje taloženja soli, poboljšava pokretljivost zglobova,
  • čisti posude od toksina
  • blag hipoglikemijski efekat.

Upotreba u liječenju lovorovim listom omogućava uklanjanje viška vode i soli iz tijela, poboljšanje stanja kose, noktiju, kože.

Kako odabrati

Korisno je odabrati suho lišće. Listovi lovora trebaju biti čisti, bez mrlja. Ako se list drobi, lomi, onda je loše kvalitete.

Treba obratiti pažnju na datum proizvodnje, koji je naveden na pakovanju. Zasićenje korisnim tvarima sadrži se prve godine nakon sušenja. Uz duže skladištenje, lišće stječe gorak okus, a ljekovita svojstva se smanjuju. Nakon roka trajanja, ne morate koristiti lovorovo lišće.

Čuvajte kod kuće nakon otvaranja pakovanja u staklenoj posudi na temperaturi koja ne prelazi 20 stepeni.

Dijabetički recepti

Prilikom pripreme ljekovitog pića važno je pridržavati se točnog recepta kako bi proizvod pozitivno utjecao na rad unutrašnjih organa i nivo glukoze. Korisno je piti u slučaju zatajenja endokrine žlijezde, blagih do umjerenih faza dijabetesa, otpornosti na inzulin. Kada izgori, lovorov list daje aromu koja je korisna za disanje kod dijabetesa. Začin koristite u kuvanju, na primjer, u supi, u povrtnoj ragu.

Ako se pojavi alergijska reakcija (osip, svrbež), zatvor prilikom upotrebe lovorovog lista, zatvor treba prekinuti. Da biste smanjili adstrigentni učinak peršuna, važno je piti čistu vodu i jesti hranu grube vlakana.

Kod šećerne bolesti preporučuje se mjerenje nivoa šećera u krvi prije i nakon svake upotrebe lijeka s lovorovim listom. Prilikom snižavanja razine glukoze važno je konzultirati se s endokrinologom kako bi se prilagodila količina i doza lijekova. Prvih nekoliko dana pijte infuziju u malim obrocima kako biste pratili reakciju tijela.

Trajanje tretmana ovisi o pojedinačnim karakteristikama tijela. Obično se kreće od 2 tjedna do 3 mjeseca. Na kraju kursa, napravite pauzu od 1 meseca, nakon čega se terapija ponovo nastavlja. Prije konzumiranja, juhu malo ugrijte i pijte na prazan stomak.

Dekocija lovorovog lista

Za pripremu dekocije potrebno je:

Listovi se preliju kipućom vodom i ostave da odstoje 30 minuta. Pijte uz dodatak zaslađivača ili meda. Dekokcija poboljšava probavni trakt i smanjuje krvni pritisak, uklanja loš zadah.

Vježbanje upotrebe još jednog recepta za juhu od lavrushkija. Da biste pripremili 20 listova stavite u posudu, prelijte kipućom vodom (500 ml), kuhajte 5-7 minuta. Onda ga preliju u termos sa lišćem i inzistiraju cijelu noć. Ujutro konzumirajte 3 kašike prije svakog obroka (3 puta dnevno).

Upotrijebite drugu šemu za pripremu dekocija. Da biste to učinili, morate napuniti 15 listova hladnom vodom 300 ml, staviti na vatru. Čorba se kuha 5 minuta, a zatim insistira 4 sata. Pijte piće u malim porcijama cijeli dan tokom 3 dana. Zatim trebate napraviti pauzu od 2 tjedna i, ako je potrebno, ponovo nastaviti liječenje.

Lovorov list (8 kom) stavlja se u emajliranu posudu, prelije vodom (2 litre). Zatim stavite benzin i prokuhajte.

Potom stavite na stranu i ostavite da se hladi i ukapajte 2 tjedna na hladnom mjestu. Koristite infuziju od 100 ml dnevno sa nivoom šećera od 7 mmol / L, 200 ml sa šećerom od 20 mmol / L.

Ulje lovora

Za proizvodnju ljekovitog ulja morate:

  • 1 šolja maslinovog ulja
  • 20 grama lovorova lista.

Listovi se usitne do praha i pomiješaju sa uljem. 10 dana insistirajte na zatamnjenom mestu. Pre upotrebe filtrirajte, čuvajte na hladnom mestu.

Lovorovo ulje se dodaje u hranu ili piće 10 kapi ujutro i uveče, pijući puno vode. Ne treba se predavati termičkoj obradi lovorovog ulja, već ga možete grijati samo parnom kupelji. Koristi se za vanjsku upotrebu sa dugo zarastalim ranama, ogrebotinama, modricama. Nanesite na zahvaćeno područje 3 puta dnevno.

Lovorov list i cimet

U kipuću vodu dodaju se listovi (6 kom) i cimet (1 kašika). Tokom 15 minuta, juha kuha na laganoj vatri.

Prvih 2-3 minuta tava nije prekrivena poklopcem kako bi se smanjila esencijalna ulja koja negativno djeluju na bubrege. Koristite ljekovito piće 5 dana, po 100 ml svakog. 2 puta dnevno, odnosno ujutro i uveče u malim gutljajima. Koristi se za stabilizaciju nervnog sistema i smanjenje težine kod dijabetesa tipa 2.

Alkoholna tinktura iz lovorovog lišća ne pije se unutra, jer je alkohol zabranjen za dijabetes.

Tinktura se koristi za vanjsku upotrebu. Za proizvodnju morate ispružiti oprano lišće rukama, staviti ih u staklenu posudu. Alkohol je napola razblažen vodom i lišće se sipa.Tinktura se čuva 7 dana na tamnom mjestu.

Pogledajte video: Kopriva za Prirodno Lečenje Dijabetesa (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar