Gdje je gušterača kod ljudi? Struktura i funkcija gušterače

Ljudski pankreas (lat. páncreas) - organ probavnog sistema, najveća žlijezda, koja ima egzokrine i intrasekretorne funkcije. Egzokrinska funkcija organa ostvaruje se izlučivanjem soka pankreasa koji sadrži probavne enzime. Proizvodnjom hormona gušterača igra važnu ulogu u regulaciji metabolizma ugljikohidrata, masti i proteina.

Opisi pankreasa nalaze se u spisima drevnih anatomista. Jedan od prvih opisa gušterače nalazi se u Talmudu, gde ga zovu "božji prst". A. Vesalius (1543) u nastavku opisuje gušteraču i njezinu svrhu: "u centru mezenterija, gdje se događa prva distribucija krvnih žila, nalazi se velika žljezdana žlijezda koja pouzdano podržava prvo i značajno grananje krvnih žila." U opisu dvanaestopalačnog crijeva, Vesalius spominje i žljezdano tijelo koje, prema mišljenju autora, podupire sudove koji pripadaju ovom crijevu i navodnjava njegovu šupljinu ljepljivom vlagom. Vek kasnije, glavni kanal pankreasa opisao je Wirsung (1642).

Gušterača je glavni izvor enzima za probavu masti, proteina i ugljikohidrata - uglavnom tripsina i himotripsina, pankreasne lipaze i amilaze. Glavna sekreta gušterače iz pankreasa sadrži iona bikarbonata koji sudjeluju u neutralizaciji kiselog želučanog čimera. Izlučevina pankreasa nakuplja se u interlobularnim kanalima, koji se spajaju s glavnim izlučnim kanalom, koji se otvara u dvanaesniku.

Između lobula presijecale su se brojne grupe stanica koje nemaju ekskretorne kanale - tzv. otočići Langerhans. Otočne ćelije funkcioniraju kao endokrine žlijezde (endokrine žlijezde), oslobađajući glukagon i inzulin, hormone koji reguliraju metabolizam ugljikohidrata, izravno u krvotok. Ovi hormoni imaju suprotan učinak: glukagon povećava, a inzulin snižava glukozu u krvi.

Proteolitički enzimi izlučuju se u lumen akinusa u obliku zimogena (proencimi, neaktivni oblici enzima) - tripsin i kimotripsinogen. Kada se puste u crijeva, izloženi su enterokinazi, koja je prisutna u parijetalnoj sluzi, koja aktivira tripsin, pretvarajući ga u tripsin. Besplatni tripsin dodatno razgrađuje ostatak tripsinogena i kimotripsinogena u njihove aktivne oblike. Stvaranje enzima u neaktivnom obliku važan je faktor koji sprečava enzimsko oštećenje gušterače, što se često primjećuje kod pankreatitisa.

Hormonska regulacija egzokrinih funkcija gušterače pružaju gastrin, kolecistokinin i sekrein - hormoni proizvedeni stanicama želuca i dvanaestopalačnog creva kao odgovor na distenziju, kao i izlučivanje pankreasnog soka.

Oštećenje gušterače je ozbiljna opasnost. Za punkciju pankreasa potrebna je posebna pažnja prilikom izvođenja.

Ljudski gušterača je izduženo jezičasto formiranje sivkasto-ružičaste nijanse i nalazi se u trbušnoj šupljini iza stomaka, usko u susjedstvu dvanaesnika. Organ leži u gornjem dijelu na stražnjem zidu trbušne šupljine u retroperitonealnom prostoru, smještenom poprečno u razini tijela I-II lumbalnih kralježaka.

Dužina žlijezde odrasle osobe je 14-22 cm, širina 3-9 cm (u predjelu glave), debljina 2-3 cm. Masa organa je oko 70-80 g.

Uređivanje glave

Glava pankreasa (caput pankreatis) pored dvanaestopalačnog creva, smještenog u svom zavoju tako da potonji prekriva žlijezdu u obliku potkove. Glava je od tijela gušterače odvojena utorom u koji prolazi portalna vena. Iz glave započinje dodatni (santorinijev) pankreasni kanal, koji se ili spaja s glavnim kanalom (u 60% slučajeva), ili se neovisno ulijeva u dvanaesnik kroz mali duodenalni papilo.

Body Edit

Tijelo gušterače (corpus pancreatis) ima trokutasti (trokutasti) oblik. Razlikuje tri površine - prednju, stražnju i donju i tri ivice - gornju, prednju i donju.

Prednja površina (facies anterior) okrenut prema naprijed, prema stražnjem dijelu želuca, i lagano prema gore, odozdo ograničava vodeću ivicu, a odozdo - gornju. Na prednjoj površini tijela žlijezde nalazi se izbočina okrenuta prema omentalnoj burzi - omentalnoj kvrga.

Stražnja površina (facies posterior) pored kralježnice, trbušne aorte, inferiorne vene cave, celijakijskog pleksusa, s lijeve bubrežne vene. Na stražnjoj površini žlijezde postoje posebni žljebovi u koje prolaze slezinske žile. Zadnja površina je ograničena od prednje oštrim gornjim rubom duž kojeg prolazi slezalna arterija.

Donja površina (facies inferior) gušterača je orijentirana prema dolje i naprijed i odvojena je od stražnjeg tupim stražnjim rubom. Nalazi se ispod korijena mezenterija poprečnog debelog crijeva.

Tail Edit

Rep gušterače (cauda pankreatis) ima oblik konusa ili kruške u obliku glave, vodi se levo i gore, proteže se do kapija slezine.

Glavni (Wirsung) kanal gušterače prolazi njegovom dužinom i ulazi se u dvanaesnik u silaznom dijelu na velikoj dvanaestopalačnoj papili. Zajednički žučni kanal obično se stapa s pankreasom i otvara u crijevima u istom ili u blizini.

Mikroskopska struktura Edit

U strukturi je to složena alveolarno-cevasta žlijezda. S površine je organ prekriven tankom kapsulom vezivnog tkiva. Glavna supstanca podijeljena je u lobule, između kojih leže kanapi od vezivnog tkiva, koji obuhvaćaju izlučne kanale, krvne žile, živce, kao i nervne ganglije i lamelarna tijela.

Gušterača uključuje vanjske i endokrine dijelove.

Exocrine Part Edit

Egzokrinski dio gušterače predstavljen je pankreasnim akinima smještenim u režnjevima, kao i drvećim sustavom izlučnih kanala: interkaliranim i interlobularnim kanalima, interlobularnim kanalima i, na kraju, zajednički pankreasni kanalotvaranje u lumen dvanaestopalačnog creva.

Akrus gušterače je strukturalna i funkcionalna jedinica organa. U obliku, acinus je zaobljena formacija veličine 100-150 mikrona, sadrži sekretorni odjel u svojoj strukturi i kanal za umetanjestvarajući čitav sistem kanala organa. Acini se sastoji od dve vrste ćelija: sekretorne - egzokrini pankreatociti, u količini od 8-12, a duktalna - epitelne ćelije.

Umetni kanali prelaze u interakinozne kanale, koji zauzvrat teču u veće intralobularne kanale. Posljednji se nastavljaju u interlobularne kanale, koji se ulivaju u zajednički kanal gušterače.

Endokrini dio Edit

Endokrini dio gušterače formiran je otočićima gušterače koji se nalaze između acina ili otočića Langerhansa.

Otoci su sastavljeni od ćelija - insulocitimeđu kojima se na temelju prisustva granula različitog fizičko-hemijskog i morfološkog svojstva izdvaja 5 glavnih vrsta:

Pored toga, metode imunocitohemije i elektronske mikroskopije pokazale su prisutnost na otocima malog broja ćelija koje sadrže gastrin, tiroliberin i somatoliberin.

Otoci su kompaktni grozdovi probijeni gustom mrežom fenestriziranih kapilara raspoređenih u grozdovima ili kabelima intracekretornih ćelija. Stanice u slojevima okružuju kapilare otoka, usko su u kontaktu s žilama, a većina endokrinocita kontaktira sudove ili kroz citoplazmatske procese ili neposredno uz njih.

Krv. Uredi

Dovod krvi u gušteraču je putem pankreatoduodenalnih arterija, koje se granaju iz gornje mezenterijske arterije ili iz jetrene arterije (grane celijakičnog trbuha trbušne aorte). Vrhunska mezenterijska arterija pruža donje pankreatoduodenalne arterije, dok gastroduodenalna arterija (jedna od terminalnih grana jetrene arterije) daje gornju pankreatoduodenalnu arteriju. Arterije koje se razgranavaju u interlobularnom vezivnom tkivu tvore guste kapilarne mreže koje pletu oko akina i prodiru do otočića.

Venski odliv nastaje kroz pankreatoduodenalne vene, koje se ulivaju u slezenu venu koja prolazi iza žlezde, kao i ostale dotoke portalne vene. Portalna vena nastaje nakon fuzije superiornih mezenteričnih i slezinskih vena iza tijela gušterače. U nekim slučajevima, inferiorna mezenterijska vena se također uliva u slezenu venu iza gušterače (u drugim se ona jednostavno povezuje s superiornom mezenteričnom venom).

Limfne kapilare, počevši od akina i otočića, ulivaju se u limfne sudove koji prolaze pored krvnih žila. Limfu uzimaju limfni čvorovi pankreasa, koji se nalaze u količini 2-8 na gornjem rubu žlezde na njenoj stražnjoj i prednjoj površini.

Razvoj i starost pankreasa

Gušterača se razvija iz endoderme i mezenhima, njen zametak se pojavljuje u 3. sedmici embrionalnog razvoja u obliku izbočenja zida embrionalnog creva iz koga nastaju glava, telo i rep. Diferencija primordija u egzokrine i intracekretorne dijelove počinje od 3. mjeseca embriogeneze. Formiraju se acini i izlučni kanali, iz bubrega na izlučnim kanalima formiraju se endokrini odseci i iz njih se “vezuje”, pretvarajući se u otoke. Iz mezenhima razvijaju se posude, kao i elementi vezivnog tkiva strome.

Kod novorođenčadi je gušterača vrlo mala. Dužina mu varira od 3 do 6 cm, težina - 2,5-3 g, žlijezda je nešto veća nego kod odraslih, ali je slabo pričvršćena na stražnji trbušni zid i relativno je pokretna. Do 3 godine njegova masa doseže 20 grama, za 10-12 godina - 30 g. Vrste karakteristične za odrasle, gvožđe je potrebno u dobi od 5-6 godina. S godinama, u gušterači dolazi do promjene u odnosu između njegovih vanjskih i endokrinih dijelova prema smanjenju broja otočića.

Glavne funkcije

Gušterača je organ koji se nalazi u trbušnoj šupljini. Dio je probavnog sustava i proizvode važne tvari koje pomažu u razgradnji hrane. Ovo su hormoni i enzimi. Gušterača je jedan od glavnih organa endokrinog sustava, jer njeni hormoni, koji odmah ulaze u krvotok, igraju veliku ulogu u metabolizmu ugljikohidrata, masti i proteina.

Lokacija

Gdje je gušterača kod ljudi? Zašto se sve bolesti ovog organa, posebno tumori i procesi raka, dijagnosticiraju u kasnoj fazi? Zašto se veličina gušterače ne može utvrditi tokom ispitivanja? Sve je to zbog toga što se nalazi duboko u trbušnoj šupljini, pa se stoga različite lezije gušterače rijetko palpiraju. Ovo objašnjava zašto se većina simptoma raka ovog organa ne pojavi sve dok tumor ne naraste dovoljno velik da može utjecati na funkciju same žlijezde ili drugih obližnjih organa, poput želuca, gornjeg tankog crijeva i jetre.

Gušterača, koja ima dužinu oko 25, nalazi se iza stomaka.

Kako ona izgleda?

Pankreas uključuje glavu, trup i rep. Dimenzije gušterače su sljedeće: dužina - 18-25 cm, promjer - od 3 cm u predjelu glave i 1,5 cm u regiji repa. Gdje je gušterača kod osobe, kako se uspoređuje s drugim organima u pogledu lokacije i funkcije - hirurg ili gastroenterolog može vam dati jasan odgovor na ovo pitanje. Ovi stručnjaci se bave bolestima ove važne žlijezde za tijelo.

Unutrašnja struktura gušterače je sunđerasta, oblikom nejasno podsjeća na ribu koja je horizontalno smještena preko trbuha. Glava je najprostraniji dio, leži na desnoj strani trbuha, blizu mjesta na kojem želudac prelazi u početni dio tankog crijeva - dvanaestopalačno crijevo. Ovde se chimme - delimično probavljena hrana koja iz creva uđe u creva, pomeša sa sokom iz gušterače.

Tijelo se nalazi iza stomaka, a rep odstupi posteriorno i dodiruje slezenu, lijevi bubreg i nadbubrežnu žlijezdu.

Postoji kanal pankreasa koji se kreće u debljini gušterače od repa do glave. Skuplja kanale iz svih grupa ćelija žlezdanog tkiva. Njegov je kraj povezan s žučnim kanalima, koji dolazi iz jetre i dovodi žuč u dvanaestopalačno crijevo.

Unutrašnja struktura gušterače

Postoje dvije glavne vrste tkiva koje se nalaze u gušterači: egzokrino i endokrino. Oko 95% tkiva žlijezde predstavlja egzokrino tkivo, koje stvara enzime koji pomažu probavi. Normalna obrada hrane nije moguća bez gušterače da radi efikasno. Brzina stvaranja soka dnevno je oko 1 litre.

5% pankreasa su stotine hiljada endokrinih ćelija nazvanih otočići Langerhansa. Ove nakupljene ćelije proizvode važne hormone koji ne samo da regulišu lučenje pankreasa, već i kontroliraju šećer u krvi.

Šta to proizvodi?

Šta radi pankreas? Enzimi, odnosno probavni sok koji proizvodi ovaj organ, potrebni su u tankom crijevu kako bi se dodatno razgradila hrana nakon što napusti želudac. Žlijezda također proizvodi hormone poput inzulina i glukagona, i oslobađa ih u krv kako bi se regulirala razina glukoze ili šećera u tijelu.

Gušterača je sposobna proizvesti prave tvari u pravom trenutku i u pravoj količini kako bi se pravilno probavila hrana koju jedemo.

• tripsin i kimotripsin - za varenje proteina,

• amilaza sposobna razgraditi ugljene hidrate,

• lipaza - za razgradnju masti na masne kiseline i holesterol.

Endokrino tkivo gušterače, odnosno otočića Langerhansa sastoji se od nekoliko ćelija koje luče hormone direktno u krvotok. Inzulin je hormon koji luče beta ćelije žlijezde kao odgovor na povećanje šećera u krvi. Hormon također pomaže u dostavljanju glukoze iz krvi mišićima i drugim tkivima kako bi je mogli iskoristiti kao izvor energije. Uz to, inzulin pomaže da se jetra apsorbira glukozu, pohrani u obliku glikogena u slučaju da tijelu treba energija tokom stresa ili vježbanja.

Glukagon je hormon koji luče alfa ćelije žlijezde kada dolazi do pada šećera u krvotoku. Njegov glavni zadatak je propadanje glikogena u glukozu u jetri. Ta glukoza tada ulazi u krvotok kako bi vratila razinu šećera u normalu.

Glavne bolesti

Malo je bolesti pankreasa: pankreatitis, benigni tumori i rak.

Intenzivna bol u pankreasu često je povezana s akutnim pankreatitisom.U svakom slučaju, teško je prepoznati i procijeniti stanje ovog organa, ako znate gdje je gušterača kod ljudi. Ostali znakovi pankreatitisa uključuju žuticu, svrbež kože i neobjašnjivo mršavljenje, povećani pankreas dodatnim studijama. Ako osjetite bol u gušterači, obratite se svom ljekaru. Sama definicija pojma "pankreatitis" upala je organa kada enzimi počinju probaviti sam gušteraču. Može biti akutna ili hronična, ali oba se oblika moraju dijagnosticirati na vrijeme, jer to može dovesti do dodatnih zdravstvenih problema.

Hronični pankreatitis

Ova bolest je dugotrajna upala (više od tri tjedna) gušterače, što dovodi do činjenice da dolazi do njenog trajnog oštećenja. Jedan od uobičajenih uvjeta je neprestana upotreba alkohola u velikim količinama ili droga. Postoje i drugi razlozi koji izazivaju napade akutnog pankreatitisa. To mogu biti cistična fibroza, povišen nivo kalcijuma ili masti u krvi, začepljenje žučnih kanala sa kamenjem ili tumorom i autoimuni poremećaji.

Simptomi uključuju bolove u gornjem dijelu trbuha, mučninu, povraćanje, gubitak težine i masnu stolicu. Takve stolice, odnosno steatorreja, ne pojavljuju se sve dok više od 90 posto tkiva gušterače nije oštećeno.

Hronični pankreatitis zahtijeva dijetu s malo masti i prestanak alkohola i pušenja. Ako se kronični pankreatitis ne liječi, tada on ima tendenciju pogoršanja s vremenom, a lijekovi će biti potrebni samo za ublažavanje bolova. Liječenje takvog pankreatitisa moguće je samo kirurškim putem: to je stentiranje ili uklanjanje glave pankreasa zbog činjenice da se u njemu najčešće pojavljuju tumori.

Postoji veza između pankreatitisa, najčešće hroničnog, i raka pankreasa. Najnovija istraživanja pokazala su da se incidencija karcinoma gušterače povećava 2-5 puta kod pacijenata s kroničnim pankreatitisom uz dodavanje različitih štetnih faktora.

Teško je dijagnosticirati ovu bolest u ranim fazama. Nažalost, simptomi raka mogu biti nejasni: bol u trbuhu, žutica, jak svrbež, gubitak težine, mučnina, povraćanje i drugi probavni problemi. Povećani pankreas otkriva se samo ultrazvukom i MRI.

Nemoguće je utvrditi promjene u gušterači zbog činjenice da je ovaj organ nepristupačan za palpaciju. Čak se i tumori u pravilu ne mogu osjetiti dodirom. Zbog teškoće rane dijagnoze i širenja raka, prognoza je često loša.

Čimbenici rizika za razvoj onkologije su: pušenje, dugotrajna dijabetesa i hronični pankreatitis. Proces raka obično započinje u ćelijama koje proizvode probavne sokove, odnosno u ćelijama koje liniju crijeva. U rijetkim slučajevima započinje onkološki proces gušterače u stanicama koje proizvode hormone. Za dijagnosticiranje karcinoma, ljekari obično rade fizičke preglede, krvne pretrage, tomografiju, endoskopiju, ultrazvuk i biopsiju. Mogućnosti liječenja uključuju operaciju, zračenje i hemoterapiju da se namjerno napadnu stanice raka bez da se našteti normalnim tkivima.

Pogledajte video: Pankreas Gušterača (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar