Novogodišnji stol za dijabetičare

Za liječenje zglobova naši čitaoci su uspješno koristili DiabeNot. Uvidjevši popularnost ovog proizvoda, odlučili smo ga ponuditi vašoj pažnji.

Ljekari preporučuju da pacijenti s dijabetesom uključe što više različitih salata u svoju prehranu. Na kraju krajeva, posebna dijeta je glavni i sastavni dio liječenja ove bolesti. I salate napravljene od svježeg povrća i ljekovitog bilja, kao i eventualne odgovaraju medicinskim zahtjevima.

  • Prednosti salata kod dijabetesa
  • Salate od dijabetesa tipa 1
  • Vitaminsko zelena salata s krastavcima (video)
  • Salate od dijabetesa tipa 2
  • Dijabetička salata s gestacijskom vrstom bolesti
  • Praznične, novogodišnje salate za dijabetičare

Prednosti salata kod dijabetesa

Isključiva korist salata je velika količina dijetalnih vlakana kojima su bogate. Specifična osobina ovih vlakana je ta što se oni ne probavljaju ili apsorbuju u gastrointestinalnom traktu. Njihove osobine koje imaju koristi od dijabetičara:

  1. Usporite apsorpciju masti i glukoze. Zbog ovog svojstva pacijenti značajno smanjuju potrebu za terapijom inzulinom.
  2. Doprinose normalizaciji metabolizma lipida i snižavanju nivoa šećera u krvi. Kao rezultat toga, dolazi do aktivnog gubitka kilograma kod pacijenata.

Mjesec dana nakon početka terapijske prehrane, koncentracija glukoze opada i čak počinje približavati normalnim vrijednostima.

Salate je dozvoljeno jesti cijeli dan. Mogu se koristiti za doručak, ručak i večeru.

Povrće i zelenilo za salate potrebno je kupiti kvalitetnog, bolje je ako su iz vašeg vrta.

Razmotrimo koju vrstu povrća ljekari preporučuju uključiti u salate:

  • Luk. Preporučuje se dodavanju salatama, međutim, pritom se ne smije zloupotrebljavati. Luk značajno poboljšava cirkulaciju krvi, snižava holesterol, pomaže u suočavanju sa zaraznim bolestima.
  • Mrkva. U sirovom obliku ovo povrće se može konzumirati. Povećani šećer u krvi uzrokuje kuhanu mrkvu.
  • Svježi krastavci. Sadrže tartronsku kiselinu, koja pomaže jačanju vaskularnih zidova.
  • Kupus Može se koristiti u bilo kojem obliku.

Salate od dijabetesa tipa 1

Najoptimalniji izbor je, na primjer, bijeli kupus. Treba ga uključiti u sastav pripremljenih salata. Odlično se slaže sa širokom ponudom proizvoda i bogat je korisnim elementima u tragovima.

Salate namijenjene bolesnicima sa dijabetesom tipa 1 ne bi trebale uključivati ​​probavljive ugljikohidrate.

Salata od krastavca sa sjemenkama mente i kumine

Uzmite: 3 svježa krastavca, kiselo vrhnje s niskim procentom masnoće, limunov sok, jedna kašika mljevenog kumina, jedna kašika sušene metvice, kuhinjska sol.

Krastavce operemo, ogulimo, iz njih izvadimo sjemenke. Izrežite, pomešajte sa ostalim komponentama. Začinite kiselim vrhnjem i limunovim sokom.

Salata od haringe

Uzmite: haringu, prepelica jaja u količini od 3 komada, limunov sok, listove zelena zelena salata, zeleni luk, senf.

Očistite haringu i narežemo je na srednje velike komade. Skuhajte jaja, ogulite i isecite na dve polovine. Sastojci se miješaju, dodaje se zelje. Preljev za salatu - senf pomiješan sa limunovim sokom.

Osvježavajuća salata od krastavaca

Uzmite: celer, svježe krastavce, gustin kopra, biljno ulje (kašika).

Dobro oprane i nasjeckane krastavce i celer. Sitno nasjeckajte zelje i luk. Sve pomiješajte u posudi za salatu i začinite biljnim uljem.

Salata s kuhanom piletinom i povrćem

Uzmite: svježe krastavce (2 kom.), Paradajz, piletina, zelena salata, maslinovo ulje (kašika), limunov sok.

Piletinu skuhajte, isecite na kriške. Takođe narežemo krastavce, paradajz i salatu. Izmiješamo sastojke i začinimo maslinovim uljem s limunovim sokom.

Salata od celera

Uzimamo: zelene jabuke (2 kom.), Celer (200 grama), mrkva (1 kom.), Peršun (hrpa), sok od limuna, kiselo vrhnje s malim procentom udjela masti.

Narežite celer, svježu mrkvu i jabuke sa rernom. Pomiješajte sastojke i sol. Začinite kiselim vrhnjem i limunovim sokom. Vrh takve salate ukrašen je zelenilom.

Salate od dijabetesa tipa 2

Za pacijente s dijabetesom tipa 2 ne postoje stroga ograničenja sastojaka. Jedini uvjet je da ne prekoračite potrošnju krumpira dnevno (otprilike dvjesto grama).

Salata s morskim algama, mrkvom i zelenim jabukama

Uzmite: zeleni peršin (grozd), 100 ml kefira, jedna šargarepa, jedna zelena jabuka, morske alge (250 g), jedan malo slani krastavac.

Mrkvu je potrebno skuhati, potom oguliti i izrezati na srednje velike komade. Ogulite jabuku i isecite na potpuno iste kriške. Potom pomiješajte nasjeckanu mrkvu i jabuku s morskim algama. Nakon toga narežite krastavac, nasjeckajte bilje, dodajte salati. Posolite je po ukusu. Začinite paprom i začinite kefirom. Povrh salate možete dodatno ukrasiti kriškama jabuke ili grančicama kopra.

Salata s jeruzalemskim artičokom i bijelim kupusom

Uzimamo: plodove artičoka iz Jeruzalema u količini od 260 g, kupus (300 grama), luk (2 komada), kisele gljive (50 grama), kopar ili kilantro (jedna gomila).

Sol se dodaje zdrobljenom kupusu. Potom se dodaju plodovi jeruzalemskog artičoka (prethodno rendanog), gljive i luk sa listićima. Takvu salatu možete napuniti ili uljem (biljnim) ili pavlakom sa niskim sadržajem masti.

Pročitajte o prednostima jeruzalenskog artičoka ovdje: http://diabet.biz/pitanie/produkty/ovoshi/topinambur-pri-saharnom-diabete.html.

Salata "Whisk" (video)

Ovaj video predstavlja još jednu varijaciju slične salate, njena razlika od prethodne je u tome što joj se dodaje mrkva. Ova salata se zove „šlag“.

Salata sa zelenom jabukom, mrkvom i orasima

Uzmite: jedan limun, jednu mrkvu srednje veličine, zelenu jabuku, orahe (30 g), pavlaku sa niskim procentom masti.

Jabuku i mrkvu oljuštimo, pa narežemo na rernu, prelijemo limunovim sokom i pomešamo sa orasima. Potom sastojke dobro promiješajte, dodajte sol i začinite kiselim vrhnjem.

Salata s orasima i zelenom rajčicom

Trebat će nam sljedeći proizvodi: šaka oraha (300 grama), zelena rajčica (nekoliko komada), češnjak, zelena salata, luk, sirće (60 ml), biljno ulje, sol, začini (na primjer, korijander).

Oprani i isječeni na komadiće rajčice stavite u tepsiju, i prelijte čašom vode. Dodajte sirće, maslinovo ulje, sol. Dođite do vrenja i kuhajte još nekoliko minuta. Potom filtrirajte rajčicu iz vode i pomiješajte sa vrlo sitno sjeckanim lukom. Odvojeno provučemo češnjak s mljevenim orasima s orasima, dodamo dostupne začine i malo octa. Tada izmiješamo sve sastojke, dodamo im smjesu salate.

Riblja salata s povrćem i zelenilom

Uzimamo: trup od svake svježe smrznute ribe, lagano soljene krastavce (2 kom.), Luk (1 kom.), Pire od rajčice (40 ml), kiselo vrhnje (100 ml), listove salate, krompir (3 kom.), Crni biber.

Kuhana riba se ohladi, odvoji od kostiju i iseče na sitne komade. Krompir se kuha u njegovoj uniformi, potom se oguli i iseče na male kockice. Krastavci se sjeckaju, luk nasjecka. Pripremamo dresing od pire-rajčice, kisele pavlake i crnog bibera. Pomiješajte sve sastojke u posudi za salatu, popaprite i posolite po ukusu.

Za liječenje zglobova naši čitaoci su uspješno koristili DiabeNot. Uvidjevši popularnost ovog proizvoda, odlučili smo ga ponuditi vašoj pažnji.

Napominjemo da krompir ima visoki glikemijski indeks, pa kad ga pripremate salatu koristite na minimum. Takođe se preporučuje dodatna kontrola nivoa glukoze u krvi nakon jela.

Dijabetička salata s gestacijskom vrstom bolesti

Više o gestacijskom dijabetesu možete saznati ovdje, ali za sada ćemo opisati recepte za salatu.

Salata od goveđeg jezika

Uzmite: goveđi jezik (150 grama), jaja (2 kom.), Jedan krastavac, konzervirani kukuruz (1 kašika), pavlaka (2 kašike), malo tvrdog sira (40 g).

Jaja i jezik prokuhajte, isecite na tanke trakice i izmešajte. Dodajte kukuruz, sjeckani krastavac i naribani sir. Obucite salatu s malo masne kisele pavlake.

Napominjemo da kukuruz (uključujući konzervirani) ima visok glikemijski indeks. Koristite ga na minimum.

Endokrinolog pomaže trudnicama u izradi jelovnika. Kalorijska vrednost dnevno izračunava se uzimajući u obzir težinu pacijenta.

Salata s gljivama i kuvana piletina

Uzmite: gljive (120g), piletina, jaja (2 kom.), Malo tvrdog sira (40 g), kukuruz u konzervi, slani krastavac, maslinovo ulje (1 kašika).

Skuhajte gljive, piletinu i jaja. Sve sastojke narežemo i izmiješamo u jednu posudu. Začinite salatu maslinovim uljem.

Kukuruz liječi namirnice s visokim glikemijskim indeksom! Koristite ga u malim količinama.

Salata od zelenog pasulja

Uzmite: zeleni grah, svježe krastavce, luk, prirodni jogurt, gomilu peršuna.

Grah skuvajte. Sitno naseckajte krastavce, začinsko bilje i luk. Sve pomiješamo i začinimo prirodnim jogurtom.

Praznične, novogodišnje salate za dijabetičare

Jetra salata sa šipak

Uzmite: pileću ili goveđu jetru, šipak, malo octa, luk, sol.

Temeljito isperite jetru, isjeckajte na komade i pirjajte u tavi sa dodatkom vode, dok ne bude spremno. Paralelno s tim pripremamo marinadu od tople vode, jabukovog sirćeta i soli. Dodajte luk, narezan na kolutiće. Na dno posude za salatu stavite kiseli luk u jednom sloju. Zatim, širite jetru. Vrh ukrašavamo sjemenkama šipak.

Salata s orasima i tikvicama

Uzmite: jednu tikvicu srednje veličine, oko pola čaše oraha, češnjaka (dvije klinčiće), gomilu zelenila (bilo koje), maslinovo ulje (kašika).

Tikvice narežite na komade i pržite. Samljeti orahe, seći i bilje i beli luk. U posudi za salatu pomiješajte sastojke, sol i začinite maslinovim uljem. Takva se salata može poslužiti ne samo kao zasebno jelo, već i kao prilog.

Tikvice ima visoki glikemijski indeks! Ali vrlo je korisno, stoga na obroku prethodno prilagodite dozu inzulina ili isprobajte samo nekoliko žlica ove salate.

Salata od škampa i brokule

Uzmite: zelena salata, brokoli, škampi, limunov sok, biber, sol.

Kuhana u vodi uz dodatak soli i bibera, kozice ohladite i očistite. Brokula se takođe kuha u vodi sa malom količinom kuhinjske soli.

Sve sastojke stavite u posudu za salatu, pomiješajte, posolite i začinite limunovim sokom.

Salata "Prvi januar"

Za pripremu salate uzimamo: kuhanu kozicu (200 grama), 5 kuhanih jaja, nekoliko maslina, bugarski papar (3 komada), zelje (peršun, kopar), pavlaku, malo tvrdog sira.

Skuhajte škampe i jaja, dodajte oguljene i narezane paprike. Naribajte jaja.

Iz bibera smo izrezali broj „1“ i sva slova („I“, „n“. „C“, „a“, „p“, „i“).

Zatim rasporedite sve komponente u slojevima. Prvo paprika. Vrh s kiselim vrhnjem, zatim sloj kozice, opet kiselo vrhnje i naribani žumance.

Kisela pavlaka, naribani protein i kisela pavlaka ponovo se dodaju žumancu. Iznad možete staviti sliku - kalendarski list.

U sljedećem ćemo vam članku pružiti još ukusnije recepte za praznični i novogodišnji stol za dijabetičare.

Sastav prehrambenih salata ovisi isključivo o vašim maštarijama i kulinarskim sposobnostima. Najvažnije je nadgledati glikemijski indeks sastojaka kako proizvodi sa visokim indeksom ne bi tamo stigli. Takođe je važno i neophodno poštovati pravilnost obroka.

Slučajni Olivier

Dugo je to bilo, u nekom od mnogih zimskih praznika, više se i ne sjećam koji. Čitava naša obitelj pripremala se za prijem gostiju: djeca su čistila sobu, baka je čistila stan, a ja sam spremala svečanu večeru.

Pripremivši jelovnik unaprijed, polako sam sjekao, drobio, kiseo razne proizvode. Čini se da je sve već bilo spremno, ostalo je samo da završimo pripremu naše dvije najdraže salate, bez koje nijedno slavlje ne može - olivier i riba. I ovdje je sve krenulo po zlu kako sam i planirao ...

Kobasicu sam isjekao na kockice za olivier, a za riblju salatu sam sjeckao jetru bakalara i bio spreman dodati ove sastojke svaki na svoj tanjur, kad mi je iznenada zazvonio telefon. Nazvao me moj stari poznanik, s kojim nismo razgovarali sto godina i nismo se više vidjeli. Riječ za riječ, nisam primijetio kako ruke na satu mjere dragocjene minute i nije ostalo ništa apsolutno sve dok gosti nisu stigli. A ja sam još u ogrtaču i karirama! U bijegu bacajući baku: „Pomoć! Molim te, završi salate “, otrčao sam da se uredim.

Gosti su oduševljeni!

Gosti su bili precizni, a mi smo sjeli za sto. I blještao je s osvježenjem, ali kušači su, isprobavši malo svega, naslonili se isključivo na olivier i čak su ga na sve načine pohvalili. To su predivne, pomislila sam u sebi. "Olivier je poput oliviera." Šta se hvali? Lakše, verovatno. " I tek na kraju svečane večere, napokon opuštajući se i prestajući gužvati, odlučio sam i da probam salatu. Zamislite moje iznenađenje kada se, umjesto uobičajenog i očekivanog ukusa, zadovoljio nepoznatom notom. Čini se da je masnije, ali ne isto kao uvijek - ukusnije i nježnije!

Sledećeg jutra izvadio sam ostatke kobasice iz frižidera - upravo je ona, po mom mišljenju, postala „krivac“ određenog ukusa. I baš tada je ušla moja baka, s njom sam podijelila razmišljanja o receptu. "Kakve veze ima kobasica?" - iznenadila se baka. "Nisam je dodao!" Tada je došao moj red da iznenadno podignem obrve: "Kako je nisi dodao?" Zamolio sam vas da dodate proizvode u salatu, a oni su ležali pored mene u tanjiru. " "Stavila sam ono što je bilo na tanjiru, ali to nije bila kobasica!" - odgovorila je baka.

Započeli smo istragu ovog „incidenta“ i ispitivanje svedoka. Pokazalo se da su dok je baka išla oprati ruke djeca jela kobasicu, pa je u maslini stavila jetru bakalara, što je zapravo bilo namijenjeno potpuno drugačijoj salati. Ovako je naša porodica izmislila novo jelo, a sada niti jedan odmor ne može bez ove ukusne salate sa „zavojem“. Međutim, obično ipak kuhamo dvije salate: sve proizvode narežemo kao u olivijeru, a zatim ih podijelimo na pola. Za ljubitelje tradicionalnog ukusa u jedan deo dodamo kobasicu, ali za gurmane u drugom - jetru bakalara. Rezultat su dva potpuno različita okusa salate od kojih svaki mora imati svoje ljubitelje.

4-5 kom. kuvani krompir, 2-3 kuhane šargarepe i kiselih krastavaca, 5 jaja, 1-2 limenke konzervirane jetre bakalara, limenka zelenog graška, majonez - po ukusu, ali ne baš, sol - po želji.

Sve sastojke sam izrezao na kockice, kao klasični olivier. Jetru bakalara umutim vilicom i dodajem ostalim proizvodima, začinim majonezom po ukusu. Po potrebi posolite. Pustila sam da vari.

Novogodišnja tablica za dijabetičare - savjet dijetetičara

Nova godina se bliži, a vrijeme je da razmislite o novogodišnjoj trpezi. Novogodišnji praznici su serija testiranja hrane za dijabetičare kada jedan blagdanski stol zamijeni drugi. Kamo god krenemo, čekat će nas isti Olivier, šampanjac i sendviči s crvenim kavijarom. Kao rezultat toga, komične slike i videozapisi na društvenim mrežama o novogodišnjoj prožimanju postaju stvarnost.

U novoj godini ne dolaze nam samo novi kilogrami, već i nove čireve, pogoršanje hroničnih bolesti, naročito povećanje razine šećera, i potreba da odete liječniku i dobijete sve više i više tableta. Zamolili smo našu stručnjaku, dijetetičarku Nataliju Gerasimovu, da kaže kako izbjeći takvu neugodnu sudbinu i provesti prekrasne praznike bez štete zdravlju.

Odgovor je jednostavan: poslasticu trebate učiniti ne samo ukusnom, nego i sigurnom za zdravlje uz održavanje stabilne razine šećera. I nije tako teško.

Ključni zahtjevi za izbor proizvoda

  1. Dobra, pravilna i zdrava hrana zahtijeva pažnju, vrijeme i novac. Ne štedite na svojoj prehrani, dakle, na svom zdravlju. Najvažnije pravilo je ovo: birajte najbolju, najsvježiju i najraznovrsniju hranu.
  2. Za dijabetičare moderni proizvodi su prepuni mnogih opasnosti. Ispada da su šećer i pšenično brašno kod njih prilično neprimjereni. Kupljena gotova jela očito nisu vaš izbor - proizvođač će se uvijek truditi da maksimalno koristi brze ugljikohidrate, jer su jeftini. Stoga unaprijed smislite jelovnik i sve skuvajte sami - s ljubavlju i pažnjom za vlastito zdravlje.
  3. Ne bojte se isprobati nove proizvode i nepoznata jela. Naravno, ukrašavanje svečanog stola prženom anakondom biti će previše egzotično i malo ljudi može. Ali salata s kvinojom, Romanesco kupusom ili chia desertom može biti pravo kulinarsko otkriće.
  4. Tradicionalna jela i salate mogu se nadopuniti orašastim plodovima, sjemenkama i desertom od svih vrsta voća i bobica. To je ne samo neobično i lijepo, već i vrlo korisno. Gotovo svako prekomorsko voće i povrće je pravo vitaminsko blago za ruskog građanina koji je iscrpljen vremenom i sivom svakodnevnicom.

Originalna jela od zdravih proizvoda zapravo negiraju potrebu za majoneznim salatama, slatkim desertima i alkoholom. Na kraju krajeva, količinu pojedene hrane određuje ne samo naša glad, već i emocije, dojmovi. Za ugodan dijalog u krugu ugodnih sagovornika i uz zanimljivu poslasticu pojest ćete znatno manje hrane.

Pravila ponašanja na novogodišnjoj tablici za dijabetičare

U prisustvu stanja poput dijabetes melitusa, odnosno narušene tolerancije na ugljene hidrate, ishrana, kao i cjelokupni način života, treba mjeriti i unaprijed planirati. Moram reći da bilo koje tijelo ne voli šokove i promjene, a uz nezdravu fluktuaciju šećera, to je strogo kontraindicirano. Zbog toga bi godina godine trebala proći mirno, smireno, bez revolucija hrane i alkohola. Lingivo očekivanje ponoćne gladne države definitivno nije u vezi s vama.

Ne pričekajte do ponoćnih pauza da biste započeli novogodišnji obrok. Kasna večer i noć nisu najbolje vrijeme za jelo. Značajno preopterećuje probavni trakt koji u ovo doba treba raditi i druge stvari. Stoga biste trebali večerati u tipično za vas vrijeme, a u ponoć simbolično obilježiti praznik bez prejedanja. Na primjer, ograničite se na četvrtinu posluživanja salate, ne koristite hljeb, gutljaj i ne pijte vino. U idealnom slučaju - ne jejte i, prema tome, ne kuhajte vruće. Zamijenite tradicionalne slatkiše voćem i orasima. Tada sljedećeg jutra nećete osjetiti težinu u stomaku ili oscilacije u nivou šećera ili kajanje.

Kako novogodišnja jela učiniti ukusnim i zdravim

  1. Izboru jela također treba pristupiti s posebnom pažnjom. Koliko god to zvučalo fantastično, postoje proizvodi koji pomažu normalizaciji šećera u krvi i, samim tim, smanjuju težinu. To je, na primjer, cimet. Pre više vekova, začas je ovaj začin izjednačen u vrednosti sa zlatom. I sada se ovaj proizvod, visokokvalitetan i rafiniran, često koristi kao dodatak prehrani sa raznim korisnim svojstvima. Cimetu se može dodati pečena jabuka i pretvorit će poznato voće u originalnu poslasticu. A ako ovom duetu dodate nasjeckane lješnjake, bademe i indijske kaše, cijena neće biti takav desert. Zašto tako jednostavno jelo lako "osvoji" elegantne pecive iz supermarketa? Sve je jednostavno. Orasi, voće i začini prirodni su izvori minerala, vitamina i drugih spojeva potrebnih čovjeku. Nije ih uzalud obdarila oštrim, slatkim ili trnovitim okusom, svijetlim bojama, tako da sigurno znamo: da, korisno je, mora se jesti.
  2. Još jedan nezasluženo nepopularni proizvod za normalizaciju šećera je pirinač. Njeno sjeme (koje se može kupiti u trgovinama koje prodaju začine, na primjer, u indijskim ili trgovinama zdrave hrane) ima osebujan ljutkast ukus, dodaje se raznim jelima od mesa, povrća, umacima, kao i nekim pićima.
  3. Napraviti domaća jela izvrsno ukusna i sigurna pomoći će domaćem majonezu. Ovaj popularni umak odavno je imao lošu hranjivu reputaciju, a sada čak i dijete zna za štetu majoneza u salatama. Doista, njegov sastav ne blista s korisnošću. Previše sumnjivo jeftinog ulja, poluproizvoda umjesto jaja, konzervansa, aroma. No, još uvijek, neka neodoljiva sila vuče naše stanovništvo da kupuje majonez u kantama, da u njega sipaju salate, supe, pite i druga jela. Kako biste izbjegli neugodne posljedice prejedanja, a omiljena jela spremili na jelovnik, napravite ovaj umak sami. Točan i detaljan recept možete lako pronaći u velikodušnim otvorenim prostorima na Internetu. A rezultat će vam se stvarno svidjeti. Domaći umak ispasti će masniji, neusporedivo ukusniji od kupljenog, a trebat će ga mnogo manje. Osim toga, glavni sastojak majoneze - biljno ulje - sami birate. A možete ga napraviti u potpunosti maslinovim, što će majonezu iz kategorije prehrambenih horor priča odmah prenijeti u jedinstveno korisne proizvode.
  4. Jedna od čestih zabluda je mit o negativnom uticaju masti na metaboličke procese u organizmu. Moderni naučnici sugeriraju da je fascinacija "laganom" hranom sa malo masti, restriktivnom dijetom i fanatičnim brojem kalorija dovela do povećanja incidencije dijabetesa. Stoga se nemojte odreći proizvoda prirodnog sadržaja masti. Dodajte ih svojoj ishrani, u svoja svečana i svakodnevna jela. Govorimo o, primjerice, nedavno postalom modernom kokosovom ulju. Povećava tonus tijela, pomaže u normalizaciji hormonske pozadine i spektra holesterola. Kada se zagreje, kokosovo ulje ne gubi svojstva, pa ga može koristiti prilikom prženja. Zamijenite tradicionalni bijeli hljeb sa žitaricama i crvenim kavijarom kokosovim uljem. To će, naravno, biti neobično. Ali tijelo će zahvaliti na takvom lijevanju. Pregršt orašastih plodova u kombinaciji sa zelenom salatom, krastavcem, jabukom, maslinovim uljem savršena je baza za prilog uz povrće. Takvo jelo imaće nizak glikemijski indeks, a same njegove komponente imaju mnoga korisna svojstva. Još jedno ukusno povrće s visokim udjelom masti i nesumnjivih koristi je avokado. Nije teško napraviti originalnu salatu od nje. Na primjer, možete kombinirati kockice rajčice s avokadom i dodati malo soli i bosiljka.

Piti ili ne piti?

Najutresnije pitanje koje uzbuđuje ljude uoči praznika je koliko i koja alkoholna pića se mogu popiti za novogodišnjim stolom. Jao, nema tu što ugoditi. Alkohol u svim opcijama i cjenovnim kategorijama očito je štetan za zdravlje. Posebno je neisplativo podlegati zelenoj zmiji, koja ima takvu hroničnu bolest kao što je dijabetes. Čak i mali dio etilnog alkohola pogoršava patološko stanje, podiže razinu šećera, otrova gušteraču, gdje se mora proizvoditi inzulin.

Alternativa jedinstveno štetnom alkoholu može se naći bez ikakvih problema. Pokušajte napraviti mirisni božićni čaj sa začinima - cimetom, zvjezdanim anisom, kardamomom, kokosom. Ako morate da sudjelujete u uobičajenom tostu i napijete čašu, zeleni čaj možete prethodno pripremiti dodavanjem metvice, limuna ili sušenog voća i ohladiti na sobnu temperaturu. Takvo piće ne samo da će vas spasiti od rizika pijenja alkohola, nego će i donijeti značajne koristi. Uostalom, sadrži puno antioksidanata, vitamina i minerala koji će podržati vaše zdravlje tokom teškog perioda praznika. Zahvaljujući kalijumu iz sušenog voća, sljedećeg jutra nećete patiti od neizbježnog edema nakon jela. A brojni vrlo aktivni spojevi čaja pomažu u gubitku kilograma i poboljšanju hormonalne razine. Osim alkohola, slatka pića - soda, voćni sokovi, uključujući i svježe cijeđene, donose očitu štetu dijabetičarima. Ovo je prava šećerna bomba, čije ćete posljedice dugo osjećati u tijelu.

Post praznični detoks

Često me pitaju o potrebi detoxa ili posta nakon dana praznika. Ali morate priznati, jer ako ne legnete, onda ga ne trebate čistiti. Ako slijedite osnovna pravila i održavate zdrav razum, prvog dana u godini nećete se osjećati loše. Ujutro prvog januara često preporučujem šetnju. Prvo, to će vas spasiti od iskušenja da pojedete jučerašnje salate, uklonite vas iz kuhinje. Drugo, umjerena fizička aktivnost vratit će vam snagu i zdravlje nakon neuspjeha u režimu. Treće, uživat ćete i smiriti razmišljanja o tihim, pustim ulicama, gdje je prije nekoliko sati život bio u punom jeku.

Budite zdravi i sretna Nova godina!

1. Na novogodišnje praznike, roditelji moga muža će doći k nama, njegov tata dijabetičar. Želite li iznenaditi gosta nečim ukusnim, ali istovremeno ne naštetiti njegovom zdravlju?

Podsjetim, dijabetes je bolest kod koje tijelo ne reagira na povećanje glukoze u krvi. Kod ove bolesti poremećeno je lučenje hormona inzulina, koji, kao ključ, "otvara" ćelije tijela tako da glukoza tamo stigne. Nivo joj raste, ali "ključ" nije. Ovaj "ključ" je inzulin. Kod dijabetesa tipa 2 sposobnost proizvodnje inzulina ne nestaje u potpunosti, ali s vremenom tijelo postaje imuno na njega. Bolest je teška i komplicirana je razvojem pratećih bolesti mnogih organa - posebno bubrega i krvnih sudova. Usput, tijek dijabetesa izuzetno pogoršava višak kilograma: smanjuje učinke inzulina i lijekova za snižavanje šećera i ubrzava razvoj komplikacija. Gubitak kilograma čak za 5% već značajno poboljšava izglede i dobrobit.

Zato planirajte jelovnik novogodišnje tablice za dijabetičare tako da ima jela s minimalnim udjelom masti. Odbijte tradicionalnu novogodišnju salatu s majonezom od majoneza i velikom količinom ulja, masti: neka budu lagane. Obavezno budite 2-3 jela od povrća. Nije potrebno kupovati nesezonske rajčice i krastavce: kiseli kupus i korijensko povrće vrlo su korisni. Napravite neku neobičnu salatu od rotkvice i belog papra, ili repe i celera, kao preljev uzmite prirodni jogurt, limunov sok, balzamični sirće.

2. Sviđalo vam se to ili ne, nadolazeći dugi vikend je solidna gozba. Kako organizirati prehranu dijabetičara na praznicima?

Sjetite se nekoliko principa kojih se morate pridržavati bez obzira da li su to praznici ili svakodnevica.

  • Dijabetičari trebaju jesti 4-6 puta dnevno u razmacima od 3-4 sata. To će pomoći u održavanju ravnomjernije razine glukoze u krvi, kao i ublažiti zastoj žuči u žuči i žučni mjehur. Ne preskačite obroke kod dijabetesa za nadolazeću gozbu, a na svečani sto prvo stavite na tanjir jela od povrća.
  • Vodu trebate piti često, uključujući i za vrijeme obroka. Suprotno raširenom mitu da voda ometa probavu hrane, njen utjecaj je zanemariv. Mnogo je gore ako tijelu za vrijeme obroka nedostaje vode. Pored toga, čaša vode koja se pije 1,5 do 2 sata nakon jela pomaže u poticanju proizvodnje „hormona sitosti“ i sprečava osećaj lažne gladi.
  • Sva hrana brzih ugljikohidrata u potpunosti se eliminira. - slatke slastičarne, šećer, nešto voća, suho voće, pire krompir, sokovi, slatki napici.

Od proteinske hrane, pacijenti s dijabetesom trebali bi preferirati nemasno meso, a još bolje - ribu. Preporučljivo je kuhati riblja jela 3-4 puta sedmično, od teletine jednom sedmično, od puretine ili piletine - 2-3 puta. Na novogodišnjem stolu za dijabetičare dajte prednost ribama.

3. Koja se prilog služi na novogodišnjem stolu za dijabetičare? Da li je moguće koristiti, na primjer, rižu?

Osobe sa dijabetesom mogu jesti složene ugljikohidrate na pravi način. Kada kupujete žitarice, pogledajte na etiketi koliko dugo treba kuhati. Što duže nudi kuhanje žitarica - više dijetalnih vlakana sadrži, što znači da je niži njegov glikemijski indeks i niži je rizik snažne fluktuacije nivoa glukoze u krvi. Dakle, kaša, koja je dovoljna da se napuni vodom, uopće nije korisna! Umjesto poliranog bijelog riže, odaberite smeđu, rubin ili divlju crnu rižu.

Makaroni koji bi se prema preporuci proizvođača trebali kuhati manje od 10-15 minuta - neprikladni proizvodi, nisu u vezi s durum pšenicom. Istovremeno, ni tjestenine, ni žitarice, pa čak ni žitarice za doručak ne smiju se kuhati do stanja „pire krumpira“. I tjestenina i žitarice trebale bi biti malo tvrde.

I, naravno, spremanje prazničnog stola za dijabetes je povrće. Visok sadržaj vlakana ubrzat će osjećaj punoće i usporiti apsorpciju ugljikohidrata u crijevima, što će pomoći u stabilizaciji razine glukoze u krvi.

4. Nedavno su mi dijagnosticirali stanje predijabetesa. Kako planirati hranu na praznicima?

Kada se postavi dijagnoza „predijabetes stanja“, tri faktora igraju presudnu ulogu: ishrana, težina i fizička aktivnost. Prije nego što bude kasno, promijenite prehranu odabirom namirnica bogatih dijetalnim vlaknima koje ne utječu značajno na glukozu u krvi. Jedite najmanje 400-500 g povrća, 200 g nezaslađenog voća dnevno, ne zaboravite piti vodu i birajte proteinsku hranu sa malo masti. Novogodišnji praznici prvi su korak ka povećanju svakodnevnih tjelesnih aktivnosti: hodajte više, smislite rute za šetnju unaprijed. Napravite sebi novogodišnji poklon - kupite uređaj koji prati fizičke aktivnosti, piće i kvalitet spavanja!

Dijabetes tipa I i II: u čemu je razlika?

Prije nego što razgovarate o tome kako jesti sa dijabetesom, morate navesti da su dvije najčešće vrste ove bolesti. Prema našem stručnjaku, to su dvije temeljno različite bolesti i jedino što ih ujedinjuje je da u oba slučaja pacijentima dijagnosticiraju visoki šećer u krvi.

Sa dijabetesomJatipa ljudsko tijelo ne proizvodi inzulin uopće ili u vrlo malim količinama. A za njegovo liječenje potrebna je zamjenska terapija - injekcije inzulina.

Sa dijabetesomIItipa nastaje inzulin, ali tijelo nije osjetljivo na njega, prema tome, inzulin nije u stanju ispuniti svoju glavnu funkciju - apsorbirati glukozu, što znači da njegova razina u krvi ostaje iznad normalne. Zbog takve neosjetljivosti tijelo počinje proizvoditi više inzulina kako bi se moglo nositi s dolaznom glukozom. Ali ni to ne pomaže. Tako šećer raste sve više i više.

Inzulin je hormon čija je glavna funkcija smanjivanje koncentracije glukoze u krvi

Dijabetes tipa II je progresivna bolest. Tijekom godina dolazi do iscrpljivanja gušterače, što dovodi do nedostatka inzulina, pa je kasnije potrebna i inzulinska terapija. A ako se bolest još uvijek nepravilno liječila ili osoba vodi nezdrav način života, njegova prehrana ostaje ista (bez uzimajući u obzir karakteristike tijela u uvjetima bolesti), potreba za inzulinskom terapijom doći će i ranije.

Tri glavna principa ishrane

Prehrana je najvažnija komponenta u složenom liječenju dijabetesa. Veza je očita: jer brzina i količina glukoze koja ulazi u krv ovisi o tome što jedemo, što jasno utječe na sposobnost tijela da ga prerađuje. Naš stručnjak - Olesya Gorobets, identificira tri glavna principa.

NAČELO 1. Strogo računovodstvo ugljenih hidrata

Morate shvatiti da su dijabetes tipa 1 i 2 bolesti povezane s oštećenim metabolizmom ugljikohidrata i iskorištavanjem glukoze u krvi. Ugljikohidrati su glavni izvor glukoze. U skladu s tim, ako postoji višak s njihovim brojem, doći će do viška s glukozom. A ovo je ozbiljno opterećenje za tijelo, s kojim se on (s dijabetesom) gotovo ne može nositi.

NAČELO 2. Kvalitet ugljenih hidrata iz hrane

Mnogi su čuli da postoje jednostavni (besplatni) ugljikohidrati (oni se često nazivaju praznima - šećer, med i sve što ih sadrži (lepinje, peciva, kolačići, grickalice, slatkiši, kolači, itd.)) Koji se razgrađuju u tijelu Brzo i glukoza koju luče lako se i brzo apsorbuje.Zatim tome, šećer u krvi naglo raste. Postoje složeni (spori) ugljeni hidrati (žitarice od celovitih žitarica, tamni i integralni kruh, tjestenine od čvrste pšenice, povrće) - razgrađuju se dugo, odnosno isporučena glukoza t u organizam postepeno, šećer također sistemski ulazi u krv i za njega ne postoji stres.

Novogodišnja gozba za osobe koje imaju dijabetes

Ljudi koji imaju dijabetes prisiljeni su da se pridržavaju određenih ograničenja hrane, dijeta takođe igra važnu ulogu u integriranoj podršci tijela. Ovakva ograničenja ne bi trebala izazvati odbacivanje novogodišnje gozbe, samo trebate odabrati pravi meni za prazničnim stolom, koji će biti bezopasan za dijabetičare i obradovat će cijelu obitelj i goste.

Na novogodišnjoj trpezi mogu se naći sva glavna jela: prilog, salata, glavno jelo, supa, desert. Kod šećerne bolesti preporučuje se početak jela sa salatom, koja uključuje svježe povrće: bilje, rajčice, krastavce, kupus, tikvice, jeruzalemi artičoke, rotkvice. Takvu salatu možete napuniti nemasnim prirodnim jogurtom, pavlakom 10-15% masnoće ili limunovim sokom.

Za pripremu supa koristi se sekundarni juha od vitkog mesa, ribe ili peradi, gljiva ili povrća. Za odmor su za prvo jelo prikladni rezanci od riže, pire od juhe, gazpacho, može biti čak i klapna, ali mora se pripremiti uzimajući u obzir sve zahtjeve za dijabetičare.

Za dijabetes možete poslužiti nemasno meso, teletinu ili govedinu, puretinu, zečje meso, ribu (štuka, šaran, štuka, bakalar), pileća prsa bez kože. Meso treba pariti, peći u rerni ili na roštilju, ali nikako da se prži.

Svježe, pečeno ili kuhano povrće pogodno je za garniranje, osim toga možete pojesti malo krompira, tjestenine ili žitarica.

Slatke i kisele bobice i voće (limun, brusnica, Antonove jabuke, crvena ribizla, trešnje, breskve, grejpfrut, pomorandže), suhe šljive, orašasti plodovi savršeni su za desert. Od ovih sastojaka možete kuhati razne salate, mousse, žele poput jogurta, skute ili kisele pavlake.

Za čaj možete uzeti kolače s zaslađivačem, od raženog, kukuruznog ili heljdinog brašna koji ne sadrži masnoću.

Na primjer, sorbitol i ksilitol mogu se konzumirati samo s kompenziranim dijabetesom, ciklamat nije pogodan za osobe s zatajenjem bubrega, a fruktozu uopće ne treba konzumirati, jer brzo povećava razinu glukoze u krvi. Odaberite najsigurnije zamjene za šećer, poput aspartama, saharina, steviozida, mogu se dodati i u kompote, deserte i čaj.

Alkohol ima izdvojeno mjesto u prazničnom meniju. Dijabetes može priuštiti ne više od 100 ml jakih pića, poput konjaka, votke ili 250 ml suhog vina. Vina sa sadržajem šećera, kao i pivo, isključuju se sa menija. Glavni zahtjev alkohola kod dijabetesa je da se ne pije alkohol na prazan stomak.

Ako se gozba morala odgoditi na neko vrijeme, trebalo bi da popijete mali dio svježe iscijeđenog voćnog soka (jabuka, šipak, narandža), nakon što ga razrijedite vodom.
Za vrijeme svečane gozbe i nakon nje, potrebno je provjeriti razinu šećera u krvi, kako biste poduzeli mjere, ako je potrebno, i zaštitili se od hipoglikemije.

Kako jesti dijabetes s dijabetesom tipa 1 i 2?

Pa kako jesti sa dijabetesom? Važno je napomenuti da će prehrana dijabetesa tipa 1 i 2 biti drugačija. Tako, na primjer, ako se uključivanje male količine slatkiša koji sadrže šećer smatra se prihvatljivom za 1. vrstu, onda je za 2. vrstu prilično kategorično. Većina liječnika preporučit će da iz prehrane izričito isključite besplatne (jednostavne) šećere.

Jednostavno rečeno, "besplatni šećeri" su svi oni koje uz hranu dodamo u hranu, a koji se prirodno nalaze u medu, sirupima, voćnim sokovima

Odgovarajući na pitanje „Kako jesti dijabetes?“, Napominjemo da se ove preporuke primjenjuju na ljude koji imaju šećer dijabetes2tipa. Jao, mnogo je češća. Upravo su ga, ljekari nazvali "nezaraznim epidemijama". Ove smjernice pomoći će sniziti glukozu u krvi i poboljšati opće dobro.

Kako jesti sa dijabetesom: preporuke nutricioniste

  • Jedite 5 puta dnevno - tri glavna obroka (doručak, ručak i večera) i dva dodatna obroka - ručak i popodnevna užina. To će pomoći u sprečavanju napada gladi, a samim tim će se spriječiti prejedanje i, shodno tome, nagli porast glukoze u krvi.
  • Položite povrće. Obogatite svoju prehranu povrćem - krastavcima, rajčicom, zelenom salatom, kupusom, špinatom, mrkvom itd. Obično sadrže malo kalorija, a bogate su i dijetalnim vlaknima. A to pozitivno utiče na glukozu u krvi.
  • Brojite ugljene hidrate. Kako jesti s dijabetesom? Već smo rekli: jedan od principa prehrane je strogo računovodstvo ukusnih ugljikohidrata. Zbog toga se preporučuje smanjiti količinu hljeba, žitarica, krumpira, riže, makarona, pasulja, pasulja, leće, voća. Konzumirajte mlijeko i mliječne proizvode vrlo pažljivo.
  • Manje masti. Ako doktori snažno preporučuju gubitak kilograma, oslobađajući se viška kilograma, pratite količinu korištenih masti (maslac, biljno ulje, masne sorte ribe i mesa, krekeri). Dnevna stopa zasićenih masnoća ne smije prelaziti 8%. A također stavite tabu na slatka alkoholna pića i ograničite upotrebu svih ostalih na maksimum. Umjesto toga, u prehranu dodajte hranu bogatu polinezasićenim masnim Omega-3 i Omega-6 kiselinama (nerafinirana biljna ulja izravnog ekstrakcije, orašaste plodove, lanene sjemenke, riblje ulje).

Prekomjerna težina jedan je od faktora rizika za nastanak dijabetesa tipa II. Često endokrinolozi nazivaju pretilost prvom fazom ove bolesti.

  • Ograničite i sol. Takođe biste trebali biti oprezni s ovim sastojkom, posebno ako patite od visokog krvnog pritiska. Začini, limun, aromatično bilje pomoći će poboljšanju ukusnih svojstava proizvoda.

Označavanje za dijabetičare

Danas se u mnogim trgovinama mogu naći čitavi odjeli s dijetnom hranom i proizvodima za pacijente sa dijabetesom. Njihova glavna prednost je minimalna količina ugljenih hidrata. Međutim, ovo nije razlog da se opustite i ne obratite pažnju na to što uopće kupujete.

Izuzetno pažljivo morate paziti na dijabetičke proizvode. Zašto? Činjenica je da često proizvođači nedostatak ugljikohidrata nadoknađuju velikom količinom masti i to ne najboljim, već trans mastima (margarin, hidrogenirano palmino ulje itd.). Osim toga, proizvođači često lukavo navode na ambalaži da proizvod sadrži zaslađivač. Ispada da ako pročitate što sitnim tiskom piše na poleđini pakiranja, možete pronaći melasu, glukozno-fruktozni sirup, pa čak i šećer. Stoga budite izuzetno pažljivi u odabiru namirnica, uključujući dijabetičnu.

Kuhanje:

  • Pomiješajte skuta, jaje, salatu i začine, dobro protrljajte (sir možete usitniti mikserom).
  • Unaprijed dodajte grožđice i žitarice namočene u kipuću vodu ili aromatični čaj, promiješajte. Ako vam se ne žuri, ostavite tijesto pola sata da se sastojci „upoznaju“. Još jedna nijansa, ako je skuta vrlo suha, možete dodati kašiku kisele pavlake ili kefira - tijesto bi trebalo biti strmo i ljepljivo - tako da bi se iz njega moglo oblikovati tradicionalne kolače od sira za prženje u tavi.
  • Razvaljajte tijesto u silikonske kalupe (nemojte ih podmazivati ​​i ne posipati ničim!) I pecite 20 minuta na 180-200 stepeni (osjetit ćete spremnost po toplom mirisu skute).
  • Izvadite sirnike iz kalupa. Kad su samo iz pećnice, vrlo su mekani, mogu se oštrim pokretom raspasti, a zatim malo očvrsnuti.

Sastojci

  • 250 g skute
  • 1-2 jaja
  • 5 žlica. l zobene kaše ili mekinje,
  • 7 tbsp. l grožđice
  • citrusna draž prema ukusu,
  • mleveni cimet i đumbir po ukusu.

Bananu možete izmrviti ako želite malo slađe.

Kuhanje:

  • Pomiješajte skuta, jaje, salatu i začine, dobro protrljajte (sir možete usitniti mikserom).
  • Unaprijed dodajte grožđice i žitarice namočene u kipuću vodu ili aromatični čaj, promiješajte. Ako vam se ne žuri, ostavite tijesto pola sata da se sastojci „upoznaju“. Još jedna nijansa, ako je skuta vrlo suha, možete dodati kašiku kisele pavlake ili kefira - tijesto bi trebalo biti strmo i ljepljivo - tako da bi se iz njega moglo oblikovati tradicionalne kolače od sira za prženje u tavi.
  • Razvaljajte tijesto u silikonske kalupe (nemojte ih podmazivati ​​i ne posipati ničim!) I pecite 20 minuta na 180-200 stepeni (osjetit ćete spremnost po toplom mirisu skute).
  • Izvadite sirnike iz kalupa. Kad su samo iz pećnice, vrlo su mekani, mogu se oštrim pokretom raspasti, a zatim malo očvrsnuti.

Panacotta (dvije porcije)

Sastojci

  • 400 ml mlijeka (do 2,5% masti),
  • 10 g želatine u prahu ili granulama (1 vrećica), ili 8 g u tanjirima,
  • zaslađivač po ukusu (poželjno stevija ili eritritol),
  • vanilin.

Za umak: svježe ili smrznute bobice (ribizla, malina, borovnica, jagoda, itd.) - 100 g

Način kuhanja:

  • Donesite mlijeko da prokuha, dodajte vanilin.
  • Želatinu u prahu ili granule izlijte sa 100 ml hladne kuhane vode, ostavite dok zrnca ne nabubre. Ispustite višak vode. Mešajte želatinu, neprestano miješajući, na laganoj vatri ili u vodenoj kupelji dok se potpuno ne otopi. Vodite računa da tečnost ne ključa! Maknite žele sa vatre.
  • Kombinujte vruće (ali ne kipuće!) Mleko sa želeom, dodajte zaslađivač, dobro izmešajte pjenjačom.
  • Izlijte smjesu u kalupe, stavite u hladnjak, stavite u hladnjak i pričekajte da se očvrsne.
  • Za umak, sve bobice po vašem izboru (ja volim jagode u ovom receptu): usitnite u bujnu masu mikserom.
  • Prilikom posluživanja tave sa panakotom, uronite je u vruću vodu nekoliko sekundi i prevrnite desert na tanjir. Ako koristite silikonske kalupe za torte, ne možete ih spustiti u vodu. Panakotu prelijte sosom od bobica, ukrasite bobicama.

Možete i kuhati palačinke ili kolače od zobene pahuljice bez šećera.

Novogodišnja pravila za dijabetičare

Prisutnost dijabetesa uopće ne podrazumijeva odbijanje svečane poslastice. Osjećaj proporcije i niz jednostavnih pravila koja su razvili domaći i strani stručnjaci pomoći će vam da u potpunosti osjetite okus gastronomskih užitaka.

Zato, okrenut stolu punom posuđa, pokušajte da ne izgubite glavu, upozoravaju nutricionisti. I to se odnosi ne samo na bolesne, već i na zdrave ljude. Prejedanje utiče na cijelo tijelo. Je li previsoka naknada čak i za najširiji obrok?

U početku - bar sa salatom

Nutricionisti savjetuju: obrok morate započeti salatama iz svježeg povrća. Vlakna će brzo napuniti stomak i prigušit će osjećaj gladi. Tako se možete zaštititi od viška hrane. Osobe sa šećernom bolešću trebaju birati salate začinjene jogurtom s malo masnoće, limunom ili drugim kiselim sokom, a ne majonezom ili biljnim uljem.

Ako iz nekog razloga kasni početak svečanog gozbe, time se krši uobičajena prehrana, možete popiti 0,5 šalica prirodnog voćnog soka. Sok ne sadrži vlakna koja su prisutna u sirovini, pa će brzo doći do zasićenja krvi glukozom.

Međutim, postojat će nešto ne tako željeno, imajte na umu da osjećaj gladi neće proći odmah nakon što konačno pojedete svoju porciju. Stoga, kada ste za stolom, uživajte u hrani polako, zamišljeno i uzmite si vremena.

Vruće bijelo

Svinja na ražnju, dimljene kobasice koje teku iz soka od masnoće, jesetre s jantarnom „suzom“ ... Sve to, naravno, nije vaš format. Međutim, čak se i nutricionisti slažu da je praznik, posebno Nova godina, upravo onaj izuzetan slučaj, kada je moguće i ono što je nemoguće, a stvarno žele.

Tačno, u homeopatskim dozama. Druga mogućnost je da preferirate meso ili ribu u njegovom čistom obliku, bez punjenja jela prilogom koji sadrži ugljene hidrate. Također je vrijedno razmotriti da je u ovom slučaju riba ili meso pečeno u pećnici ili na roštilju mnogo korisnije od prženog ili kuhanog u gustom gnječenju.

Idealna varijanta toplog jela za dijabetički začinjeni svečani sto je „bijelo meso“. A može biti poput piletine, prethodno nahranjene kože, zeca ili bilo koje morske ribe s niskim udjelom masti. Sve se to može barem pržiti, barem peći, barem kuhati.

Stručnjaci, na primjer, preporučuju ovaj recept za zdravo, ali istovremeno ukusno ptičje jelo: iznutricanu piletinu namažite kiselim vrhnjem, stavite je na bocu napunjenu dvije trećine vode, pa stavite ovu strukturu u veliku tavu ili tepsiju sa solju. Pecite u rerni 40-50 minuta, ovisno o veličini piletine. Piletina će uzeti onoliko soli koliko treba, a zahvaljujući vodi, meso će ispasti mekano i sočno.

Svi dijelimo na pola

Još jedan način uživanja u raznim prazničnim jelima i ne naštetiti zdravlju je podijeliti uobičajenu porciju, koju smatrate normalnom za sebe, na pola. Na primjer, umjesto dva komada kruha koji ste navikli jesti za večerom, uzmite samo jedan, a i bolji od raži, umjesto čitave čaše soka popijte samo pola, a umjesto čvrstog tobogana Olivier tražite da stavite jednu žlicu popularne salate. S izuzetnim oprezom, vrijedno je tretirati masne sorte sira, jetre i ljute hrane.

Ovdje se možete pridržavati ovog pravila: nije toliko važno koliko jednostavnih ugljikohidrata i jedinica za kruh sadrži proizvod. Glavno je koliko brzo se šećer apsorbuje u krv. Brzina apsorpcije smanjuje se hladnom, grubom teksturom i prisustvom masti.

Na primjer, ako volite sladoled i odlučite u svoju korist da odbijate drugu hranu, stoga, slijedeći "pola pravila", budite oprezni. Nakon nekog vremena može doći do hipoglikemije. Činjenica je da je sladoled masan i hladan. I ova dva faktora značajno usporavaju apsorpciju šećera.

Stoga proizvod spada u skupinu koja sadrži "spor" šećer. Stoga se sladoled najbolje jesti, kao što bi trebalo biti, neko vrijeme nakon uzimanja glavnih jela i umjereno (50–70 g).

Ovdje se mišljenja ljekara i naučnika razlikuju. Alkohol brzo prodire u beta ćelije gušterače i uzrokuje smanjenje šećera u krvi. Blokirane su i biološki aktivne tvari koje uništavaju inzulin, a vijek tvari u tijelu se produžava.

Ali postoji lojalnije gledište.Čim nas novogodišnji praznik dođe samo jednom godišnje, nema ništa loše u podizanju čaše sa prijateljima i rodbinom za zdravlje i sreću. Samo se nemojte uključivati ​​i pravite izuzetak od pravila.

Sigurna doza alkohola, koju si dijabetičari mogu priuštiti, je 100 g jakih pića ili 250 g suhog crnog vina (pivo i slatka vina trebalo bi u potpunosti eliminirati). Prilikom odabira konjaka trebate osigurati njegov kvalitet, često se izgarani šećer dodaje jeftinom.

Isto tako treba imati na umu da ne biste trebali piti na prazan stomak, ali istovremeno se ne preporučuje jesti više od 7 jedinica hljeba odjednom. Važno je mjeriti razinu šećera u krvi u pravilnim intervalima nakon gozbe i prije spavanja.

Približna količina povrća i voća, jednaka 1 XE

    Kuhani krumpir (1 kom.) - 80 g. Kukuruz u žitaricama - 25 g. (Približno jedna kašika). Marelice - 110 g. (2-3 komada, srednje). Grožđe - 70 g. (10 komada, malo). Jabuka - 90 g. (1 kom.) ., mala) Breskva - 120 g (1 kom., srednje) Banana - 70 g (pola krupnog voća) Oko 100 ml prirodnog voćnog soka sadrži oko 1 XE. Oko 20 g suhog voća (suhe marelice, suve šljive, grožđice, smokve) sadrži oko 1 XE.

Prilično je teško izračunati broj jedinica hljeba u kobasicama, mesnim okruglicama ili kobasicama, jer one sadrže aditive koji sadrže ugljikohidrate. Otprilike, dve srednje kobasice ili 100 g kuvane kobasice ekvivalentne su 0,5-0,7 XE. Jedna reznica je približno 1 XE.

Pilaf od heljde „Luksuz jednostavnosti“

Za pilaf trebamo dvije čaše koštica heljde. Oprati i očistiti u suvoj tavi. (Kalciniramo 5 minuta, neprestano miješajući. Tada će heljda dobiti vrlo ugodan ukus.) Ulijte biljno ulje u zdjelu ili orah, stavite dva sitno sjeckani luk, pasirano.

Tamo ispustimo 500 g nemasne govedine, isečene na sitne komade. Pržiti. Dalje - 500 g mrkve, mljevene na krupnoj rerni ili izrezano na kockice ili slamke. Sve napunite s dvije čaše vode, soli po ukusu i gotovo do spremnosti zatvorite poklopcem.

Zatim ravnomjerno kalciniranu heljdu izlijte u kotlu, posolite i prelijte još dvije čaše vode. Sa začinima ne bih riskirao. Upamtite da kuhamo za dijabetičare. Lovorov list i par bibera. Zatvorite poklopac i pirjajte na najslađoj vatri 20-30 minuta. Heljda treba postati natečena, mrvica. Na prelijepom jelu namažemo pilaf od heljde. Glavno jelo je spremno.

Dobra salata za takvo jelo "Zdravlje"

Lizao sam ovaj recept u veoma skupom restoranu. Tako jednostavno i svježe! Sudeći po sastojcima koji je čine, salata će u našem slučaju biti samo tema. Kukuruzni celer, kineski kupus (možete uzeti mladi bijeli kupus), svježa mrkva. Sve povrće seče na dugačke trake.

Domaći sir ili Adyghe sir izrezati na srednje kockice. U originalu su suhe marelice bile dio salate, a to je jelu dalo nezamislivu notu slatkoće. U našem slučaju preporučujem da dodate nekoliko kriški grejpa, oguljenih od vena i kore.

Odvojeno poslužite u uljnom maslinovom ulju, prethodno infuziranom s vašim omiljenim biljem i začinima. Salata je izvrsnog ukusa i savršeno naglašava sve prednosti pilaf-a od heljde.

Punjene tikvice "brod ljubavi"

Jelo je jednostavno i vrlo ukusno. Mlade tikvice očistimo, narežemo. Sredinu izvadite kašikom. Ispada nešto poput čamca. Pripremamo punjenje kako bismo ih ispunili ljubavlju. Gljive, ogulite i sitno nasjeckajte. Lagano pržite, dodajte kašu tikvica i jednu oguljenu rajčicu. Solim. Dodajte puno zelje i jedno jaje. Punjenje je spremno.

Malo dodajte polovice tikvica - naše radne dijelove. Punjenje širimo klizačem. Ulijte malo vode na lim za pečenje i rasporedite brodice. Pecite 20 minuta. Još jedno jelo za naše najmilije je spremno.

Za desert su savršene pečene jabuke sa cimetom „Fantazija na temu“. Naučnici su dokazali da cimet vraća tkivna osjetljivost na inzulin i pomaže u kontroli razine šećera u krvi. Zbog toga je važno konzumirati barem gram cimeta dnevno. Moje jabuke. Uklonite jezgru.

Započinjemo s mješavinom orašastih plodova i posipamo cimetom. Ako su jabuke kisele, poškropite zaslađivačem ili fruktozom. Ali bolje je učiniti bez njih. Stavili smo u formu, nakon što smo na dno sipali dve ili tri kašike vode. Stavimo u rernu i pečemo 20 minuta na temperaturi od 180 stepeni.

Ako umjesto orašastih plodova, planinskog pepela ili bundeve stavite žlicu sira unutar jabuke, dobićete potpuno dijetalno jelo. Jabuke možete ukrasiti šlagom. Sjajan luksuz - jezero od umaka od sira i umorna punjena jabuka ... Mmm! Takav desert na bilo kojem blagdanskom stolu izgledat će pun.

Kao piće ponudiću recept za kafu "Porodične tradicije". Naučnici su dokazali da kava bez kofeina pomaže u smanjenju rizika od dijabetesa. Ulijte mljevenu kafu u kipuću vodu i odmah, sprečavajući da voda ponovo proključa, uklonite posudu za kafu ili Turk sa vatre i pokrijte poklopcem.

Nakon otprilike pet minuta sipamo kavu u prekrasne šalice, nakon što ih isperemo kipućom vodom. Imam u svojoj kolekciji recepata takav recept za koktel Nuts Whistle. Zašto se tako zove, teško je reći. Ali, ukus ovog napitka neobično je duševan. Probajte!

Jedan veliki mango, četiri male jabuke i 250 g krastavaca. Napravimo sok od svih sastojaka. Potom ga tuku komadima leda. Od ove količine proizvoda dobijate dvije velike čaše za koktel. Potiče. Upija optimizam. Impresivno.

Salate za dijabetičare za Novu godinu

Novogodišnja salata sastavni je dio ukusnog novogodišnjeg stola. Ali različiti ljudi iz potpuno različitih razloga ne mogu sebi priuštiti da stave tradicionalne salate na stol. U ovom ćemo članku govoriti o tome koje praznične novogodišnje salate mogu pripremiti za dijabetičare.

Salate za dijabetičare za novu 2018. godinu sa fotografijom su, naravno, vrlo vitaminska i zdrava jela. Oni neće biti samo korisni i potrebni osobama koje pate od dijabetesa, ali i ostalim će se gostima sigurno svidjeti. Kuhajte više kako ne biste izazvali konkurenciju.

Salata od cvekle i kiselih krastavaca

Za pripremu jela potrebni su sastojci kao što su 80 grama repe, 40 grama kiselih krastavaca, malo kopra, par češnja češnjaka, 15 grama biljnog ulja i majoneza sa malo masnoće. Nakuhajte repe i naribajte, krastavce narežite na kockice, dodajte sitno seckani beli luk. Potražite s majonezom, ali možete koristiti i obično biljno ulje kao preljev.

Salata od zemljane kruške s mrkvom

Salate za dijabetičare do nove godine su isključivo vitaminska i zdrava jela koja ne samo da zadovoljavaju glad, već i razveseljavaju svojim svijetlim izgledom. Za pripremu se uzimaju četiri korije zemljane kruške, dvije šargarepe i krastavac, maslinovo ulje i konzervirani grašak.

Jeruzalemsku artičoku ogulite i ogulite i na krastavce narežite na kockice. Naribajte sve povrće. Pomiješajte u jednoj posudi za salatu i dodajte konzervirani grašak. Možete začiniti maslinovim uljem, ali kiselo vrhnje je odlično i za začinjavanje.

Salata s orasima i jabukama

Orasi za dijabetes vrlo su korisne, tako da bi ova salata trebala zauzeti svoje važno mjesto na prazničnom stolu. Za kuhanje se uzima sto grama oguljene mrkve, jedna jabuka, 20 grama orašastih plodova, tri žlice nemasne kisele pavlake i limunov sok (sastojci su dizajnirani za jednu porciju salate). Ogulite i naribajte jabuku i mrkvu, prelijte sokom od limuna. Operite orahe i dodajte povrću, posolite salatu, začinite pavlakom i dobro izmešajte.

Salata orijentalnog stila

Novogodišnje salate za dijabetičare uglavnom se pripremaju od povrća. Potvrda ovoga - ovog recepta. Uzgred, salata je vrlo tonična i energična. Od sastojaka trebate uzeti listove zelene salate, smrznuti zeleni grašak, svježi krastavac, malo mente i kopra, biljno ulje i limunov sok.

Rukom namažite salatu, krastavac narežite na tanke trakice, prokuhajte grašak, sitno nasjeckajte zelje. Sve sastojke pomiješajte u posudi za salatu i začinite limunovim sokom i biljnim uljem. Jelo je spremno, da biste dali svečani izgled, salatu možete obojiti grančicom mente.

Salata s rotkvicom i jabukama

Za pripremu ove verzije salate trebat će vam rotkvica i jabuke, šargarepa, bilje i nemasna kisela pavlaka. Sami broj sastojaka prebrojite, ovisno o tome koliko ljudi očekujete da se prehrane za novogodišnjim stolom. Naribajte sve povrće, dodajte sitno seckano zelje i pavlaku. Dobro promiješajte salatu.

Salata s bijelim kupusom i brokolijem

Salate za dijabetičare za novu 2018. godinu s fotografijom će pokazati kako izgledaju ova vitaminska jela. Ovu salatu možemo nazvati vitaminskom bombom novogodišnje trpeze. Za kuhanje će vam trebati jedan bijeli kupus i brokoli, jedna paprika, pola zdjelice sjeckanog luka, jedan limun, dvije kašike maslinovog ulja i kisele pavlake, kopar i peršun (sjeckani).

Da biste pripremili preljev, pomiješajte limunov sok, maslinovo ulje, kiselo vrhnje, bilje i začine. Kupus sitno nasjeckajte, brokoli narežite na sitne komade i pošaljite kupusu, papriku nasjeckajte na trakice i dodajte povrću. Potom dovršite luk i prethodno kuvani preljev.

Salata od karfiola

Vrlo koncizan recept, 150 grama cvjetače, jedno kuhano jaje, zeleni luk i zelje, biljno ulje uzimaju se za kuhanje. Kupus rastavite na cvasti i kuhajte dok ne omekša, prelijte uljem, pospite sitno sjeckanim lukom i začinskim biljem, jajetom. Dodajte začine.

Salata s rotkvicom i žalfijom

Vrlo mirisna blagdanska salata. Za pripremu uzmite pola glavice kupusa, dvije crvene luk, sto grama rotkvice, začine, svježu kadulju po ukusu i četiri kašike maslinovog ulja. Izvadite tvrde listove kupusa, a sami ga nasjeckajte i protrljajte prstima (za mekoću). Crveni luk sitno nasjeckajte, rotkvice narežite na tanke ploške. Za preljev pomiješajte vinsko sirće, začine, maslinovo ulje i sitno sjeckanu kadulju. Pomiješajte povrće i salatu.

Salata od krastavca sa belim biberom

Neki smatraju da salate za dijabetičare nisu baš svečane, jer je set proizvoda ograničen. U stvari, stroga pravila omogućuju vam stvaranje sažetih salata koje ponovno otvaraju ukus mnogih povrća.

Za pripremu ovog svečanog jela uzimaju se krastavci, paprika, zeleni luk, kopar i peršun, kao i kisela pavlaka sa niskom masnoćom. Krastavce i paprike narezati na kockice, nasjeckati zelje i luk, dodati povrću i začiniti kiselom pavlakom.

Salata s lignjama i povrćem

Rijetka je salata za dijabetičare, koja uključuje više od povrća. Zaista svečan obrok! Lignje, krompir i mrkva, zeleni grašak, jabuke, zeleni luk i nemasna kisela pavlaka uzimaju se za kuhanje. Lignje prokuhajte i nasjeckajte sa slamom, dodajte luk, šargarepu i krompir, jabuke (povrće nasjeckajte nasumično). Posolite sve, začinite pavlakom i pospite začinskim biljem.

Novogodišnji recepti: jela za dijabetičare

Dijeta za dijabetičare je ključ zdravlja. Ali to nije razlog da odbijete svečani stol i ukusna jela. Odabrao sam za vas najbolje dijabetičke recepte za novogodišnju gozbu. Tokom odmora pokušajte ne gubiti glavu i ne prenosite je. Ne gladujte cijeli dan, već jedite kao i obično - u tom ćete se slučaju zaštititi od viška hrane u novogodišnjoj noći.

Hrana sa malo masti i ugljikohidrata preporučuje se osobama oboljelim od dijabetesa, ali to ne znači da bi masti i ugljikohidrate trebalo potpuno isključiti. Glavna stvar je zdrava izbalansirana prehrana!

Salata od škampa

Sastojci: 100 g kozica, 200 g mrkve, 200 g rajčice, 150 g krastavaca, 2 jaja, 50 g zelenog graška, 200 g cvjetače, 1/2 šalice kefira ili kisele pavlake, 1 kašika limunovog soka, kopar, zelena salata, sol .

Kuvanje: Kozice isperite i prokuhajte. Gotovu kozicu ostavite u bujonu 5 minuta. Povrće narezati na kockice, dodati oguljene kozice i ostale sastojke. Promiješajte i začinite pavlakom ili kefirom, stavite u posudu za salatu, ukrasite salatom i pospite sitno sjeckanim koprom.

Salata od kozjeg sira sa orasima

Sastojci: 1 velika glava zelene salate, 2 grozda vodenog kreševa, 1 crveni luk, 100 g kozjeg sira, 100 g oraha. Preljev: 2 kašike. l svježe iscijeđen sok od naranče, 2 kašike. l crno vinsko sirće, 2 kašike. l nezaslađeni sok od naranče, 2 kašike. l maslinovo ulje, prstohvat soli i bibera.

Kuvanje: Zelenu salatu narežite na komade i stavite u veliku zdjelu sa salatom od vodene krese i sjeckani luk. Dresing: kombinirajte sok od pomorandže, vinskog octa, maslinovog ulja, šećera, soli i bibera u staklenki i protresite. Prelijte dresingom salata i izmešajte. Po vrhu naribajte sir i pospite orasima.

Salata od piletine i avokada

Sastojci: 300 g pilećeg fileta, 1/2 krastavca, 1 avokado, 1 jabuka, 3-4 žlice. l Grčki jogurt, 100 g mješavine kreke i špinata, maslinovo ulje, 1/2 limuna, samo sok.

Kuvanje: Pileći file zapecite u rerni, ohladite i sitno narežite. Piletinu promiješajte s sjeckanim krastavcem, avokadom, ribanom jabukom i grčkim jogurtom, začinite začinima i solju. U drugoj posudi pomiješajte vodenu kremu i špinat i začinite maslinovim uljem i limunovim sokom. Sve promiješajte i poslužite.

Paprike punjene feta sirom i krastavcima

Sastojci: 300 g paprike, 50 g feta sira, 3 sveža krastavca, 1 češanj belog luka, začini, sol.

Kuvanje: Papriku isperite, uklonite stabljike i sjemenke. Sir naribajte, sitno naseckajte krastavce, nasjeckajte beli luk, sve promiješajte i dodajte paprici smjesu. Poslužite do stola, ukrašavajući sitno sjeckanim začinskim biljem.

Kavijar patlidžana

Sastojci: 500 g patlidžana, 300 g svježeg paradajza, 4 režnja češnjaka, 2 žlice. l biljno ulje, bilje, sol.

Kuvanje: patlidžan ispecite u prethodno zagrijanoj pećnici, a potom ohladite i ogulite. Patlidžane sameljite u pire krumpir. Nasjeckajte češnjak, sitno naseckajte peršun i dodajte patlidžan. Paradajz ogulite i sitno i sitno naseckajte.

Stavite rajčicu na vatru, stavite da prokuha, dodajte biljno ulje i pirjajte dok tečnost ne ispari. U dobijenu masu dodajte pire od patlidžana. Solite, promešajte i dovedite do vrenja, sve vreme mešajući.

Pečeni paradajz sa jajetom i feta sirom

Sastojci: 200 g svježeg paradajza, 3 jaja, 75 g feta sira, 2 kašike zdrobljenih krekera, 50 g putera, kopra ili peršuna.

Kuvanje: Svaki paradajz narežite na dve polovine. Izvadite jezgru. Polovine stavite na tepsiju prethodno podmazanu. U svaku polovinu sipajte sirovo jaje, pospite naribanim sirom, dodajte malo krekera. Na vrh stavite krišku maslaca, stavite pleh za pečenje u rernu i pecite na umjerenoj temperaturi. Pečeni rajčicu pospite nasjeckanim začinskim biljem.

Biljna žele

Sastojci: 350 g karfiola, 50 g mrkve, 3 kašike svježeg graška, 1 korijen celera, 2 šolje vode, 20 g želatine, 1 limun, zelje, sol.

Kuvanje: Kupus isperite, kuhajte u slanoj vodi do mekanog, a zatim podijelite na komade. U kipućoj vodi skuhajte sitno sjeckanu mrkvu i celer. Želatinu prelijte sa malom količinom ključale hladne vode i ostavite da nabubri. Dodajte sok od limuna u vodu sa želatinom i zagrejte smešu na laganoj vatri. Povrće sitno nasjeckajte i prelijte pripremljenom tečnošću. Stavite žele u zamrzivač.

Rolade od peciva

Sastojci: 400 g patlidžana, 2 kašike brašna, 200 g rajčice, 200 g krastavaca, 3 češnja belog luka, 1 šolja kefira, sol.

Kuvanje: Sitno nasjeckajte krastavce i rajčicu, dodajte sjeckani češnjak i kefir, dodajte malo soli i promiješajte. Patlidžan narežite na tanke uzdužne kriške, posolite i uvaljajte u brašno. Na ivicu kriške patlidžana stavite malo pripremljene smjese i zamotajte u cjevčicu. Rolat uvaljajte u brašno, ostavite da leži 10 minuta i pecite u rerni dok ne skuha.

Kozice s mliječnim sosom

Sastojci: 500 g smrznutih škampi, 1 kašika sjeckanog kopra, 3 kašike putera, 1 šolja mlijeka, 1/2 šalice vode, 1 kašika brašna, 3 kašike putera, 3 luka.

KuvanjeOperite i kuhajte škampe u slanoj kipućoj vodi sa koprom. Kuvajte 3-5 minuta dok kozice ne isplivaju na površinu i poprime svijetlo narančastu boju. Gotove škampe ostavite u vrućem bujonu 15-20 minuta. Zatim ih stavite na jelo i ukrasite grančicama kopra.

Umak: sitno nasjeckajte luk i propržite. Brašno malo propržite bez ulja, razblažite vrućim mlekom, dodajte luk i mešajte 5-7 minuta. Posolite, dodajte začine, prokuhajte i začinite uljem.

Glavna jela

Gljive punjene piletine

Sastojci: 2 piletine, 3 kašike biljnog ulja, 1/3 šalice kisele pavlake, 1 luk, 1 kg svježeg paradajza, 250 g gljiva, začini.

Kuvanje: kuhati piliće. Gljive oprati, prokuhati, sitno iseckati. Gljive stavite u šerpu, dodajte ulje, kiselo vrhnje, sol i papar i krčkajte nekoliko minuta. Piletinu napunite gljivama, stavite u rernu i pecite. Poslužite vruće, posuto sitno sjeckanim začinskim biljem. Preporučuje se posluživanje povrtnih salata kao prilog.

Mini kotleti

Sastojci: 200 g govedine, 1 luk, 1 žličica puter, zelje, sol, biber.

Kuvanje: Meso isperite, uklonite sve filmove i tetive, isecite na komade preko vlakana i pobijte. Sitno nasjeckajte luk, a meso slojevito položite na pripremljenu tavu, podmazanu. Svaki mesni sloj prebacite s lukom. Pirjajte meso dok ne skuha. Prije posluživanja pospite sitno sjeckanim zelenilom. Preporučuje se posluživanje povrtnih salata kao prilog.

Punjeni kupus

Sastojci: 1 kg svježeg kupusa, 2 kašike biljnog ulja, 6 rajčica, 2 kašike brašna, 1/3 šalice kisele pavlake, sol. Za punjenje: 300 g mljevene govedine, 1 luk, 1 kašika žlice. puter, 40 g riže, sol.

Kuvanje: glavicu kupusa izdvojite u lišće. Lišće ocijedite kipućom vodom da dobije mekoću. Na sredinu svakog lista stavite nadjev od mljevenog mesa, a zatim ga razvaljajte. Svaki punjeni kupus uvaljajte u brašno i malo propržite u tavi. Potom prebacite peciva kupusa u tavu, dodajte vodu i sjeckani paradajz. Kuhajte kupus dok se ne kuha na laganoj vatri. Poslužite sa pavlakom.

Zec pirjan sa povrćem

Sastojci: 200 g zečjeg mesa, 40 g putera, 40 g mrkve, 1 luk, 1 kašika brašna, 200 g svježeg paradajza, začini, bilje, sol.

Kuvanje: Meso isperite, nasjeckajte i krčkajte 10-15 minuta. Mrkvu i luk sitno nasjeckajte, dodajte ih mesu. Pirjajte nekoliko minuta pa dodajte brašno i sitno sjeckani paradajz, sve promiješajte. Dodajte malo vode, soli, bibera, poklopite i krčkajte 1 sat. Servirajte do stola, posuto sitno sjeckanim začinskim biljem. Pirjanom kuniću možete poslužiti jela od kisele pavlake i povrća.

Čokoladni sorbet sa cimetom

Sastojci: 200 g šećera, 50 g praha, kakao, prstohvat soli, 1 kašika kašike. instant kafa, 1 štapić cimeta, 6 kašika kašike. čokoladna krema od likera od kakaa.

Kuvanje: U veću posudu stavite šećer, kakao, sol, kafu i štapić cimeta i prelijte 600 ml vode. Dođite do vrenja, mešajući dok se šećer ne otopi. Kuhajte 5 minuta, pa uklonite sa vatre. Ostavite da se ohladi. Nabavite štapić cimeta i ohladite.

Sve izlijte u posudu i stavite u najhladniji dio zamrzivača dok se potpuno ne smrzne, pa prebacite u blender ili procesor hrane i usitnite u homogenu masu. Ponovo se brzo vratite u posudu i stavite u zamrzivač na 1 sat. Zatim sorbet sortirajte u šolje i sipajte 1 kašika likera. Poslužite odmah.

Narandžasti česik sa sušenim marelicama i đumbirom

Sastojci: 50 g putera, 175 g slatkog dijabetičara, 500 g skute, 100 g šećera, 2 jaja, naribana korica i sok od dvije naranče, 150 g suhih marelica, 50 g grožđica.

Kuvanje: Pećnicu zagrijte na 150 C. Podmažite kremu od sira sa maslacem. Otopite puter, pomešajte sa mrvicama keksa i narežite na dno kalupa. Pecite 10 minuta. Umutite posni sir, šećer i jaja. U malu tepsiju stavite koru narandže, sok i suhe marelice i kuhajte na laganoj vatri 10 minuta dok smoothie ne postane gladak.

Samljeti suhe marelice u blenderu do pirea. U smjesu skute dodajte pire krompir i grožđice, prebacite u pripremljeni oblik i pecite 40 minuta. Ugasite rernu, ostavite da se cheesecake ohladi sat vremena u rerni. Ohladite 2 sata i poslužite, ukrašavajući grančicom mente.

Novogodišnja trpeza i zdrava ishrana: zdrav i ukusan novogodišnji meni

Uskoro je Nova godina omiljeni odmor odrasle djece. Kao što znate, Nova godina je kućni odmor. Prema dugoj tradiciji, uobičajeno je da ga susrećemo u krugu porodice za prazničnim novogodišnjim stolom. Ali ne treba zaboraviti zdravlje i figuru ovih dana.

Ugodna novogodišnja vreva - priprema iznenađenja i poklona, ​​čišćenje stana, kupovina hrane za novogodišnji stol - ustaljeni običaji za pripremu za novogodišnju gozbu. Istovremeno, tradicija i običaji dočeka Nove godine mogu donijeti ne samo ugodne dojmove, već i neugodne „praznične kilograme“, glavobolju i pogoršanje hroničnih bolesti.

„Olivier“ i „mimoza“, haringa ispod „krznenog kaputa“, domaća aspik i mnogo različitih pića - jesu li ove tradicionalne komponente novogodišnjeg stola uvijek korisne, postoji li alternativa ovom tradicionalnom asortimanu?

Novogodišnji savjeti

Pokušajte se udaljiti od uobičajenih stereotipa i priredite svečanu večeru 31. decembra ili 1. januara. Ova je opcija idealna za one koji imaju malu djecu. A u novogodišnjoj noći provedite romantični odmor uz šampanjac ili dobro vino, sir i voće.

Ne prođite novogodišnju noć, objedujte čvrsto, da ne biste uveče bili s praznim stomakom. Ne zloupotrebljavajte alkohol i proizvode sumnjivog kvaliteta.

Korisna novogodišnja trpeza

Ako se još uvijek niste spremni odreći tradicionalnog svečanog stola, pripremite zdravu i zdravu hranu za goste i svoje najmilije. Razmislite unaprijed o meniju prazničnog stola. Nemojte se zamarati brojem posuđa, miješajući se, proizvodi se slabo probavljaju. Neka ih bude malo, ali bit će korisni, ukusni i originalni.

Ipak, pokušajte sami skuhati tradicionalni olivier, "mimozu", haringu "ispod krznenog kaputa", omiljene grickalice od mesa i ribe. Prvo, točno ćete znati koji sastojci su prisutni u jelima i možete odbiti nepotrebne i štetne, a drugo, možete smanjiti kalorijski sadržaj u svojim jelima i treće, možete uštedjeti.

Nutricionisti savjetuju da ni u kojem slučaju ne zloupotrebljavate majonez. Za preljev za salatu koristite maslinovo ulje s češnjakom i limunovim sokom, pripremite ukusni domaći sos, poput sira. Kao "marinadu" za meso ili ribu koristite kefir ili bobica sok, on je ukusan i zdrav za tijelo.

Odbijte slatka visokokalorična pića, zamijenite ih voćnim napicima, sokovima ili mineralnom vodom bez plina. Osim tradicionalnog šampanjca, neka na vašem svečanom stolu bude i dobro crveno ili bijelo vino, ali, naravno, umjereno.

Novogodišnji recepti za dijabetičare

Pred nama je doček Nove godine. U svijetu postoji puno ljudi s dijabetesom. Ne mogu uzimati običnu hranu, potrebni su im posebni recepti.
Pa neka im je NOVOGODIŠNA TABELA BITI RAZLIČNA SA UDOBNIM JEZIMA! Naša tema će vam reći nekoliko prazničnih recepata!

Grickalice su obavezan dio novogodišnje trpeze. To je i savršeni zalogaj za dijabetičare. Uzimanjem kanapea ili sendviča možete spriječiti hipoglikemiju i nastaviti zabavu.

Međutim, recepti za pacijente s dijabetesom znače isključenje hljeba, majoneza i drugih sastojaka koji se često koriste za pravljenje grickalica. Međutim, recepti za dijabetes onemogućavaju upotrebu „zabranjene“ hrane, a grickalice izlaze originalno i nevjerojatno ukusno.

Patlidžan sa belim lukom

Pravilno kuvani patlidžan može ukrasiti svečani stol. Dijabetički recepti isključuju masni sir i majonez. Stoga je predjelo začinjeno i nemasno.

    Patlidžan - 2 kom. Bijelo vino - 2 kašike. žlice maslinovog ulja - 1 kašika. kašika Češnjaka - 4 češnje Nezaslađena pileća zaliha - 2/3 šalice Paprike - 1 kašika

Patlidžan narežite na krugove, pržite na maslinovom ulju. Dodajte juhu i vino i krčkajte dok tečnost ne ispari. Gotov patlidžan stavite na tanjir, pospite sitno sjeckanim češnjakom. Dodajte sol i pospite paprikom.

Skuna pasta

Recepti sira za dijabetičare ugodni su u raznolikosti. Možete skuhati hladne supe, deserte, grickalice iz skute. Delikatni zalogaj skute može se namazati vrućim patlidžanima, svježim rajčicama ili hljebom dijabetičarima.

    Skuva bez masnoće - 500 g Prirodni jogurt bez masti - 500 g Sjeckani luk, peršun, kopar - 3 kašike. kašike Svi sastojci se mešaju do glatka, dodajte papar i sol.

Palačinke

Konvencionalne klasične palačinke kontraindicirane su dijabetičarima, ali postoji veliki broj recepata za palačinke, na primjer, recept za palačinke za dijabetičare.

    Heljdino brašno - 250 g vode - 150 ml soda - 1 prstohvat jabukovog sirćeta - 1/2 žličice biljnog ulja - 30 ml

Ako kod vas nema heljdinog brašna, možete uzeti običnu heljdu i samljeti je u mlincu za kafu. Zatim brašno treba prosijati kroz sito, sipati u njega toplu vodu i zamijesiti tijesto. U tijesto dodajte soda, sirće i biljno ulje, promiješajte. Pecite palačinke za dijabetičare baš kao i obične palačinke.

Dijabetički recepti uključuju širok izbor salata. Jelovnik za pacijente sa šećernom bolešću sastoji se od laganih i srdačnih salata od povrća i mesa koje su prilično jednostavne za pripremu.

Mediteranska salata od govedine

Napravite ovu ukusnu salatu s originalnim umakom bez majoneza. Dobro zadovoljava glad, ali ne izaziva osjećaj težine u stomaku.

    Govedina s niskim udjelom masti - 500 g Crveni luk - 1/2 glave salata - 10 listova Feta sir - 100 g
    Maslinovo ulje - 4 kašike. kašike limunove koštice - 1 kašika limunovog soka - 3 kašike. žlice origana - 1 kašika češnjaka - 2 režnja

Govedinu narežite na tanke kriške, posolite i popaprite, pržite na maslinovom ulju. Gotovo meso stavite na listove salate, pospite nasjeckanim sirom i lukom. Za umak, tucite u blenderu sve sastojke dok ne postane glatko. Začinite salatu sosom i poslužite.

Prvi kursevi

Recepti mnogih juha za dijabetičare posuđeni su iz tradicionalnih europskih kuhinja i originalni su, svijetleg ukusa i lijepi. Ako želite kuhati pileću supu, uzmite jeruzalemski artičoke umjesto krompira.

Gljive juha sa zelenim lukom

Neobičan recept za juhu od gljiva, koji će se svidjeti ne samo osobama oboljelim od dijabetesa. Gotov juha postaje mirisna, s jakim mirisom začina i gljiva.

    Biljni juha - 1,5 l sušenog đumbira - 1 kašika zelenog luka - 6 perja Šampinjoni - 100 g

U kipuću juhu sipajte pržene gljive, sol i začine. Pirjajte 5 minuta, dodajte sjeckani luk i pirjajte juhu još 5 minuta. Da bi juha bila punija, možete joj dodati sjeckanu mrkvu, jeruzalem artičoku i komade kuhane piletine.

Pogledajte video: Healthy Buns Zdrava Peciva - Sašina kuhinja (Mart 2024).

Ostavite Svoj Komentar