Dijeta za dijabetes - meni prehrane i glikemijski indeks dozvoljenih namirnica u tablici

Uz dijagnozu šećerne bolesti, osoba bi trebala jesti prema određenom jelovniku. Ova se bolest odnosi na uobičajene endokrine abnormalnosti, pacijenti različitog dobi i spola pate od nje. Šta mogu jesti sa različitim vrstama dijabetesa, koju hranu je dozvoljeno konzumirati kako se nivo šećera ne poveća? Ako se pridržavate posebnih načela prehrane i znate što se preporučuje, a šta je zabranjeno jesti, tada je zajamčen stabilan dijabetes koji dobro vlada.

Načela ishrane

Bolest izazvana nedostatkom inzulina (proteinskog hormona) naziva se dijabetesom. Glavni znak endokrine bolesti je porast šećera u krvi. Ostali simptomi uključuju poremećaj metabolizma, oštećenje živčanog sistema i krvnih žila, te drugih ljudskih sistema i organa. Dve glavne vrste endokrine patologije:

  1. Dijabetes ovisan o inzulinu ili bolest tipa 1 često se dijagnosticira kod djece i mladih. S ovom vrstom bolesti postoji potpuni deficit inzulina izazvan nepravilnim funkcijama gušterače.
  2. Česta je vrsta neovisna o insulinu (tip 2). Ima relativni nedostatak hormona. Bolest je svojstvena gojaznim osobama oba pola. Pacijenti drugog tipa stariji su od četrdeset godina.
  3. Dijabetes gestacijskog tipa (može se pojaviti u periodu gestacije).

Postoje jednostavna prehrambena pravila:

  1. Frakcijska prehrana. Trebate jesti 4-6 puta dnevno u malim dozama. Između obroka podrazumijeva se kratki privremeni odmor.
  2. Zabranjeno je jesti šećer. Izuzeti su svi slastičari. Količina ugljenih hidrata takođe će morati biti smanjena.
  3. Ljekari preporučuju da uz obroke konzumirate identičnu količinu kalorija / ugljenih hidrata. Preporučuje se da ove podatke zabeležite u dnevnik, to će pojednostaviti zadatak pravilne prehrane.
  4. Drugo pravilo je unošenje povećane norme proteina u ishranu. Ovakva dijeta pomaže da se osigura potreban "građevinski materijal" za regeneraciju oštećenih tkiva.
  5. Rezerve ugljikohidrata nadopunjuju se žitaricama, povrćem, nezaslađenim voćem i pekarskim proizvodima. Preporučljivo je odabrati takvu hranu koja je bogata vlaknima i dijetalnim vlaknima.
  6. Endokrinolozi preporučuju da ne zloupotrebljavate prženu hranu, jake mesne juhe i sličnu hranu.

Šta je jedinica za hleb

Uobičajena mjera unosa hrane, jednaka 12 grama ugljikohidrata, jest jedinica za hljeb (XE). Razvili su ga nutricionisti iz Njemačke za grubu procjenu količine ugljikohidrata u svakom pojedinom proizvodu. Preporučuje se bolesnoj osobi da sa sobom ima poseban stol. Određuje broj ugljikohidrata u proizvodu i broj jedinica hljeba dnevno.

Pomoću ovih saveta možete brzo i lako sastaviti meni za lečenje. Količinu XE u bilo kojem proizvodu možete izračunati prema jednostavnoj šemi bez upotrebe tablica. Često na prehrambenim paketima stoji koliko ugljikohidrata ima u sto grama proizvoda. Kad se pronađe taj broj, mora se podijeliti s 12. Dobiveni rezultat je broj jedinica kruha u 100 grama odabranog proizvoda.

U slučaju bolesti potrebno je unaprijed odrediti koja će dijeta za dijabetes pomoći održati normalno zdravlje. Pridržavajte se određene prehrane, kuhajte prema "dijabetičkim" receptima i slijedite savjete stručnjaka - ključ je izvrsnog zdravlja. Dijetalnu terapiju razvija endokrinolog. Ovaj događaj uzima u obzir određenu vrstu bolesti.

Dijeta dijabetesa tipa 2

Endokrinolog propisuje individualni meni za svakog pacijenta s drugom vrstom bolesti. Istina, postoje općeniti principi konzumiranja hrane. Dijeta za dijabetičare tipa 2 je uravnotežena prehrana s pravim omjerom hranjivih sastojaka:

  • masti - do 30 posto,
  • složeni ugljikohidrati - od 5 do 55 posto,
  • proteini - 15-20 odsto.

Sledeća hrana je uključena u vašu dnevnu dijetu dijabetičara:

  • umjerena količina biljnih masti,
  • riba, morski plodovi,
  • vlakno (povrće, voće, zelje).

Pogledajte video: Šta oboleli od dijabetesa mogu, a šta ne bi trebalo da jedu savetuje prof. dr Katarina Lalić. (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar