Bilje za jetru i gušteraču: recepti i upute za upotrebu

Alternativna medicina skupila je mnoge recepte koji pomažu u poboljšanju funkcionalnosti gušterače i jetre. Za liječenje se koristi bilo koji dio bilja - zdrobljeni korijen, lišće, sušeno voće, stabljika, sjeme itd.

Na osnovu njih priprema se čaj ili juha. Dozvoljeno je praviti vodu ili tinkture za alkohol. Pravilno pripremljene naknade u isto vrijeme pomažu poboljšanju rada gušterače, istovremeno čišćenje jetre.

Biljna medicina savjetuje korištenje sljedećih ljekovitih biljaka: čičak, kantarion, pinja, metvica, korijen ljekovitog maslačka, sjeme koprive, timijan i dr.

Posebna pažnja posvećena je receptima koji se temelje na korijenu đumbira i borovima ruže. Ova kombinacija omogućava sveobuhvatno čišćenje organizma, poboljšava rad svih unutrašnjih organa i sistema.

Biljke za liječenje jetre i gušterače

Biljke za pojačavanje aktivnosti jetre i gušterače sakupljaju se samostalno, ukoliko ima malo iskustva, ili ih kupuju u ljekarni. S oštećenjem jetre pokazalo se da je zbirka celandina, šantina i besmrtnice.

Celandin pruža protuupalno dejstvo, negativno deluje na patogene mikroorganizme i bakterija. Biljka je otrovna, pa je počinju uzimati sa minimalnom dozom, postepeno je povećavajući.

Biljke za liječenje jetre i gušterače ne odlikuju samo protuupalna svojstva, već doprinose obnovi ćelijske strukture unutrašnjih organa.

Koriste se sledeće biljke:

  • Šipkast jača zidove jetre. Može se koristiti za liječenje ciroze, kolelitijaze. Redovno konzumiranje dekocija s biljkom osigurava uklanjanje otrovnih tvari i soli iz ljudskog tijela.
  • Korijen ljekovitog maslačka pomaže čišćenju jetre od toksina pa se koristi za intoksikacije. Uz to, daje lagani sedativni efekat, pomaže ubrzavanju oporavka organizma.
  • Repeshka daje protivupalni učinak, poboljšava stanje jetre i gušterače.
  • Šentjanževka je prirodni antibiotik koji reguliše aktivnost žučnih puteva i jetre.
  • Ravija poboljšava metaboličke procese u tijelu. U većini slučajeva koristi se za liječenje upalnih procesa u žučnoj kesici, oboljenja jetre, pankreatitisa.
  • Timijan obiluje korisnim komponentama koje pozitivno deluju na organizam. Sastav uključuje tanine s antiseptičkim učinkom.
  • Pepermint pomaže kod pankreatitisa, holecistitisa, odlikuje se antibakterijskim svojstvom, poboljšava odliv žuči.

Postoje mnoge biljke koje se koriste za liječenje bolesti jetre i gušterače.

Osim onih koji su već imenovani, često se u sastav kolekcija nalaze plodovi gloga, Dječjeg sjemena, sjemenke kopra, cvjetovi vafruka.

Terapeutski dekoksi: recepti i metode upotrebe

Koje biljke treba da pijete za čišćenje jetre i gušterače, saznali ste. Učimo najefikasnije recepte i naknade. Funkcionalnost gušterače se narušava pod negativnim utjecajem alkohola, nikotina, određenih lijekova, sredstava za intoksikaciju itd. Da bi se neutraliziralo štetno djelovanje, potrebno je koristiti narodne lijekove.

Prema recenzijama, korijen maslačka pomaže u izliječenju jetre. Trebat će vam suha komponenta u količini od dvije žlice. Biljka se prelije sa 500 ml kipuće vode, na malom plamenu pirja se sedam minuta. Skinite sa vatre, poklopite posudu poklopcem, ostavite da se ohladi. Za filtriranje.

Preporučuje se uzimanje 120 ml prije jela. Mnoštvo - 4 puta dnevno. Liječenje se provodi u roku od dvije sedmice. Ovaj recept pomaže čišćenju jetre, smanjenju žarišta nekroze. Za vrijeme liječenja trebate jesti ispravno, isključujući „štetnu“ hranu iz vašeg jelovnika.

Liječenje biljem gušterače i jetre (recepti):

  1. Šentjanževka se nalazi na popisu ljekovitog bilja koje pomaže poboljšanju stanja unutrašnjih organa, ima antibakterijska i protuupalna svojstva. Sastav biljke uključuje prirodni antibiotik - immanin, koji uništava patogene. Za dekocija vam je potrebna kašika sastojka i 250 ml vode. Inzistirajte na 15 minuta. Uzimajte na prazan stomak svakog dana, dozirajte jednu čašu. Kurs lečenja je jedna sedmica.
  2. Kako bi poboljšali stanje jetre, pomaže dekocija na bazi čička. Popis bolesti koje liječi uključuju hepatitis, cirozu, kolelitijazu. Pripremljeno na sljedeći način: 40 g biljke prelije se litrom ključale tekućine, inzistira 5 sati. Podijelite na tri obroka, pijte.
  3. Celandin će ublažiti bol u regiji desnog rebra i obnoviti stanice parenhima. Za dekocija vam je potrebna čajna kašika suhe trave i 300 ml ključale vode, inzistirajte na dva sata. Uzimajte oralno 50 ml 4 puta dnevno. Trajanje tečaja nije više od dve nedelje.
  4. Dekocija sa peršunom ublažiće osjećaj tegobe, ukloniti zarazne procese. Infuzija se priprema na sljedeći način: 50 g svježe ili osušene komponente sipa se u 300 ml vode, inzistira 3 sata. Uzimajte 120 ml prije jela, najbolje 30 minuta.

Da biste u potpunosti vratili funkcionalnost gušterače i jetre, neki biljni dekocije nisu dovoljni.

Treba uzimati hepatoprotektore. Propisuje ih medicinski stručnjak uzimajući u obzir težinu bolesti.

Naknade za liječenje gušterače i jetre

Za normalizaciju rada unutrašnjih organa potrebno je upotrebljavati biljne pripravke, koji doprinose brzom oporavku. Gotove formulacije mogu se kupiti u ljekarni ili na Internetu ili kombinirati samostalno kod kuće.

Važno je strogo pridržavati se upute za kuhanje, pridržavati se preporučenih doza i višestruka primjena. Budući da zbirka uključuje sastav od nekoliko biljaka, morate proučiti kontraindikacije svake biljke.

Naknade se odlikuju velikom terapijskom efikasnošću, a istovremeno su sigurne za ljudsko zdravlje. Leče jetre jetre, pankreatitis i druge bolesti.

  • Uzmite dva dijela majčine dušice, jedan dio jagoda, istu količinu metvice, pet dijelova korijena maslačka. Samljeti i izmiješati sve komponente. Jedna kašika sakupljanja na 400 ml vode. Staviti na malu vatru, dok tečnost ključa, skloniti sa šporeta. Ostavite da se potpuno ohladi. Procijediti gazom. Potrebno je uzeti 15 minuta prije jela. Učestalost tretmana je 4 puta na dan, doza odjednom je 100 ml. Tijek liječenja je 7 dana. Nakon trodnevne pauze, ponovite ponovo. Tokom terapije preporučuje se pridržavanje dijeta.
  • Tri dijela biljke su odbojna, dva dijela šipka, jedan dio pjeskovite besmrtnice, pet dijelova knotweed. Dvije kašike biljke preliju čašu vruće vode (ne kipuće vode), inzistiraju 10 dana na hladnom mjestu. Uzimajte do 7 puta dnevno po 2-3 kašike. Trajanje lečenja je dve nedelje. Ne možete praviti pauze, jer u suprotnom recept neće dati željeni rezultat. Pregledi pokazuju da se poboljšanje primjećuje već trećeg dana terapije.
  • Sljedeća kolekcija pomaže da se riješite hroničnog pankreatitisa i holecistitisa: tri dijela immortelle, ista količina kamilice, knedle. U smjesu dodajte osam dijelova korijena maslačka i šest dijelova zdrobljenog hipericuma hipericuma. Tri kašike stavljene u čašu od 250 ml, preliti kipućom vodom. Inzistirajte na 1 sat, filtrirajte. Uzimajte lijek svaka tri sata u jednoj žlici, tijek liječenja je 10-12 dana.

Sastav pomaže da se uklone toksini i da se riješe patogenih mikroorganizama: dva dijela heljde, tri dijela gorušice, četiri dijela immortelle i lužnjak. 4 kašike zbirke preliti litrom hladne vode, ostaviti da se dinsta preko noći. Ujutro juhu stavite u vodenu kupelj, pirjajte 10 minuta. Ostavite da se prirodno ohladi, procijedite. Prvi put kada trebate da pijete ujutro na prazan stomak - 250 ml, ostatak volumena podijelite u 4 jednaka dijela, pijte tokom dana između obroka.

Opisani recepti u članku pomažu u čišćenju jetre, poboljšanju gušterače, jačanju imunološkog sustava, normalizaciji funkcionalnosti probavnog i probavnog trakta i efikasnoj borbi protiv zaraznih bolesti.

Metode liječenja gušterače i jetre biljem opisane su u videu u ovom članku.

Koje je bilje pogodno?

Krenimo od glavne stvari. Biljke za liječenje jetre i gušterače u potpunosti se koriste: korijenje, stabljika, pupoljci, lišće, cvatnje, plodovi i sjemenke. Od njih možete pripremiti tinkturu, biljni čaj ili infuziju, kao i sastaviti vrijednu kolekciju. Biljke, poput matičnjaka ili valerijane, prešavaju se čak i u tablete. Izraz "biljni tretman" također uključuje upotrebu dijelova drveća i grmlja u kolekcijama.

Loše navike, neuhranjenost, nasledna predispozicija, povrede mogu prouzrokovati različite ozbiljne bolesti. Od njih se pankreatitis (hronični i akutni oblik) smatra najčešćim, a moguća je i pojava različitih tumora, cista i kamenca.

Uz svaku bolest, sigurno ima i bilja za jetru i gušteraču koja mogu pomoći u liječenju. Takve biljke često imaju složeni učinak.

Pristup svima

Biljke za jetru i gušteraču koriste se za pripremu medicinskih troškova. Napraviti ih mogu od takvih biljnih komponenti koje su općenito dostupne javnosti:

  • kora - heljda
  • korijen - maslačak, valerijana, pastrnjak, galangal, divokoza, plićak,
  • pupoljci su breza,
  • trava - pelin, jagoda, šargarepa, celandin, trobojna ljubičica, ptičji vrhnjak, hrenovka, origano, peršun, lan, cikorija,
  • lišće - žohinja, menta, kravica, plantaža, kopriva, divlja jagoda, breza,
  • cvijeće - smilja, glog, kamilica, lipa, neven, tansy,
  • sjeme - sjeme kumine, kopar,
  • voće - barberry, glog.

Ovo bilje možete pripremiti sami ili preuzeti ljekarničke pristojbe.

Retko bilje

Rijetko bilje za jetru i gušteraču:

  • izbacuje kamenje islandske mahovine,
  • čaj od japanskih pupoljaka sofore koristi se za bolesti jetre i pankreatitis,
  • Gallega pomaže kod pankreatitisa,
  • funkcija kore gušterače vraća funkcije gušterače,
  • sobna biljka zlatni brkovi u prirodi se ne javljaju, dok pomažu kod pankreatitisa,
  • tročlani sat može razgraditi glukozu umjesto gušterače.

Skladištenje i skladištenje

Kako bi bilje na jetri i gušterači imalo potreban učinak, treba ih pravilno pripremiti. Sakupljanje različitih dijelova biljke vrši se u određenom vremenskom periodu:

  • od cvatnje do padanja - lišće,
  • u jesen i rano proleće - koren,
  • pre nego što lišće procveta - bubrezi,
  • prije cvatnje - trava,
  • na početku cvatnje - cveće,
  • u proleće sa strujanjem soka - kora,
  • u punoj zrelosti - seme.

Treba sakupljati bilje daleko od puteva i raznih industrijskih preduzeća. Različite se vrste čuvaju odvojeno, osim toga različiti dijelovi iste biljke. U ovom slučaju je bolje da se ne melje sirovina. Suha, prozračena, mračna soba u kojoj nema izravne sunčeve svjetlosti dobro je prikladna za odlaganje.

Lijekovi i bilje

Ne mogu se svi lekovi koristiti zajedno sa biljnim lekovima zajedno:

  • valerijana - ne pijte sa lijekovima koji stimulišu centralni nervni sistem,
  • Kantarion - ne možete paralelno uzimati tablete aspirina,
  • Kantarion, plantaža, matičnjaka - ljudi koji piju tablete za srce, ne treba ih uzimati,
  • Kora heljde - zabranjena je u kombinaciji sa anemijom.

Bilje za jetru

Mnogo bilja koje se koristi za liječenje jetre dobro je poznato ljudima koji su daleko od šuma i polja. Naravno, svima je poznata sljedeća kolekcija ljekovitog bilja: kamilica, kantarion, nana, neven. Ali mnogi čak i ne shvataju da je ovo bilje vrlo korisno za našu jetru:

  • Cvetovi kamilice imaju karminativno, choleretic efekat, a ublažavaju i grčeve. Koriste se za hepatitis, holecistitis.
  • Paprika, čija ljekovita svojstva i kontraindikacije zahvaljuju njenom sastavu, poboljšava odliv žuči, a takođe vam omogućava da se riješite osjećaja težine nakon jela, smanjuje procese propadanja i vrenja u crijevima.
  • Trava luka luka deluje povoljno na žučne kanale, jetru. Poboljšava autonomni i centralni nervni sistem, povećava efikasnost, uklanja apatiju i depresiju, pomaže kod glavobolje, a takođe poboljšava san.
  • Cvjetovi nevena pomažu kao dezinfekcijsko sredstvo, protuupalno, antiseptik za bolesti jetre, ubrzavaju metaboličke procese u njemu, a također poboljšavaju njegovo lučenje.
  • Kukuruzne stigme odlikuju se choleretic-om, diuretičkim, protuupalnim učinkom, smanjuju apetit, normaliziraju metabolizam.
  • Biljni luk savršeno reguliše rad jetre, ima i anti-upalno dejstvo. Koristi se u liječenju žučnih kamenaca, ciroze i hepatitisa.
  • Tansy se koristi kao protuupalno i choleretic sredstvo za bolesti jetre, kao i giardiasis, hepatitis.
  • Sjemenke mlijeka čička učinkovito pročišćavaju organizam šljake, poboljšavaju metabolizam, liječe jetru, koriste se protiv ciroze, hepatitisa, žučnih kamenaca i svih vrsta trovanja.
  • Besmrtnica ublažava grčeve iz žučnih puteva, povećava izlučivanje žuči, luči sitno kamenje i pijesak.

Koristite ove biljke za jetru na sljedeće načine.

Lečenje pankreatitisa

Većina recepata usmjerena je na borbu protiv kroničnog pankreatitisa:

  1. Kolekcija uključuje korijen valerijane (30 gr.), Paprika, ljekovita svojstva i kontraindikacije danas su mnogima poznate, (30 gr.), Glog (20 gr.), Borovnica (20 gr.). Sve komponente moraju se piti kao čaj i piti u ½ šalice na prazan stomak i prije spavanja.
  2. Kašika običnog đumbira variva se čašom kipuće vode, piva sat vremena, pije se ¼ šolje prije jela tokom 21 dana. Nakon 10 dana, kurs se mora ponoviti. Dekocija u trajanju od 3 mjeseca u potpunosti uspostavlja rad gušterače i jetre.
  3. 2 kašike japanske sofore preliju se čašom vode. Smjesa se ključa 5 minuta, zatim se ohladi, a zatim filtrira. Konzumira se u kašika prije jela tokom 5 dana. Prijem se nastavlja nakon nedeljne pauze.
  4. Paprika, korijen calamuna, korijen valerijane, immortelle (biljka, pročitajte ovdje) i kamilica pomiješaju se u jednakim omjerima, zatim se jedna žlica ove zbirke prelije u termos, prelije u čašu vode, ukuha. Gotov proizvod koristi se u čaši nakon doručka i večere u sat vremena.
  5. Kašika korijena cikorija kuhana je u čaši vode 5 minuta, piti se u malim gutljajima cijeli dan 21 dan. Može se ponoviti nakon nedeljne pauze.
  6. Kašika listova morske buđi prelivena je čašom ključale vode, 40 min. inzistira. Čaj se pije nakon svakog obroka u pola šalice. Izbacuje žuč iz jetre, čisti pankreas.
  7. Čaj od korijena burdoka, listova žalfije, šika i slatkog slatkog luka pije se svakodnevno mjesec dana, 30 ml prije svakog obroka.

Liječenje ciste

Cistu treba liječiti samo hirurški, dok se njen rast može usporiti ako se uzmu zauzvrat 2 zbirke. Sada ćete naučiti kako se pije trava celandina zbog ovoga.Potrebno je uzeti u jednakim omjerima celandin, neven i kvrgavu mješavinu, kuhati smjesu čašom vode. Čaj je potrebno piti mjesec ¼ šolju 30 minuta prije jela. Nakon pauze od 1 tjedna, drugi honorar se pije. Za njega se strelice nevena, tansy i plantain stavljaju u omjeru 2: 1: 2. Zbirka se priprema i prihvaća na isti način kao prva. Vrijeme takvog biljnog liječenja je 4 mjeseca.

Liječenje kolelitijaze

Žučna kamena bolest liječi se divnim narodnim lijekom - travom knotweed. Uputa za uporabu je jednostavna - uzmite koru heljde (2 režnja), udio kamilice, knotweed (3 režnja), travu šargarepe i travice besmrtnice, svaki po 4 loba. Sva bilja moraju seckati i izmešati. 50 gr gotovu suhu smjesu treba napuniti 4 šalice kuhane ili filtrirane hladne vode, ostaviti preko noći. Ujutro prokuhajte, kuhajte 5 minuta, ohladite, procijedite na sito. Jednu čašu treba piti na prazan stomak, dok preostalu količinu treba podijeliti u 4 identične porcije, konzumirati sat vremena nakon jela. Pijte do rezultata, najviše 7 dana.

Biljni čaj, tinktura ili infuzija iz ljekovitih biljaka može pomoći obnavljanju jetre, gušterače i drugih organa gastrointestinalnog trakta, prepuštajući sve vrste tableta u pozadinu. No, kad se bavite biljnom medicinom, potrebno je osim toga obavijestiti i dežurnog liječnika kako bi koordinirao uporabu liječničkih naknada s njim.

Mliječni čičak

Sjemenke mliječnog čička koriste se dok uzimaju antibiotike. Da biste to učinili, potrebno je 30 g sjemena u prahu prokuhati u 0,5 l vode 1,5 sat, a potom ohladiti i procijediti kroz sterilnu gazu. Spremni juha treba uzeti u 1 kašiku. l 8-10 puta dnevno tokom 2 nedelje.

Da biste ublažili bol u jetri nakon uzimanja antibiotika, korisno je jesti mješavinu meda, orašastih plodova i suhog voća.

Zlatni brkovi

Ublažiti stanje s mnogim bolestima jetre pomoći će infuzija zlatnog brka, pomiješana sa infuzijom nevena. Proces kuhanja sastoji se od sljedećih koraka:

  1. Osušeni cvjetovi nevena (2 kašike) preliju se čašom ključale vode i inzistiraju sat vremena.
  2. Izmrvite 1 svež list zlatnog brka, stavite u termos, prelijte vrućom (ne kipućom) vodom i inkubirajte 5-6 sati.

Zatim se infuzije miješaju (2 kašike nevena s 1 kašikom zlatnog brka) i u ovoj dozi uzimaju lijek 3 puta dnevno, 30 minuta prije jela. Tijek liječenja može varirati ovisno o obliku bolesti. Dakle, za vrijeme pogoršanja patologije terapija traje 1-2 tjedna, s hroničnim tokom - do 2 mjeseca. Nakon 10 dana, preporučuje se pauza od 5 dana.

Lokacija unutrašnjih organa

Kalgan sa cirozom

Korijen Kalgana koristi se za liječenje ciroze. Da biste to učinili, usitni se 35 g korijena biljke, izlije se 0,5 l votke i ukloni se tri tjedna na tamnom mjestu, povremeno protresejući tečnost. Na kraju termina proizvod mora biti filtriran.

Način primjene: 30-35 kapi dobijene tinkture razrijeđeno je sa 50 ml prokuhane vode i popiti 30 minuta prije jela. Postupak se ponavlja 3 puta dnevno tokom jednog meseca.

Da biste poboljšali jetru, preporučuje se uzimanje čaja od pelina:

  1. Grm svježeg pelina je mljeven (možete koristiti sušen) i u količini od 1 žličice. sipajte 2 šolje ključale vode.
  2. Inzistirajte 20 minuta i filtrirajte.

Uzimajte lijek 50 ml 3 puta dnevno pola sata prije jela. Da biste poboljšali ukus čaja od pelina, možete dodati 1 kašika kašike. dušo. Kurs terapije je 2-3 sedmice.

Repeš će očistiti holesterol

Agrimony se koristi za čišćenje jetre od „štetnog“ holesterola i toksičnih supstanci. Ova biljka pomaže obnavljanju ćelija jetre i normalizaciji odliva žuči u jetrenim kanalima. Repliku zakuhajte na sledeći način:

  1. Suhe zgnječene listove biljke (1 kašika L.) prelijte čašom kipuće vode i kuhajte na laganoj vatri 5 minuta.
  2. Juha se hladi i filtrira.

Gotov proizvod pije se pola šalice 3 puta dnevno (30-40 minuta nakon jela). Način primjene: 2 tjedna. Da biste poboljšali ukus, u papriku možete dodati 1 kašiku kašike. dušo.

4 najkorisnije bilje za gušteraču

Za liječenje gušterače koriste se kamilica, plantain, kopriva i immortelle. Evo najefikasnijih recepata:

Čaj od kamilice prepoznat je kao jedan od najefikasnijih lijekova za pankreatitis. Da biste ga pripremili potrebno vam je:

  1. Osušeni cvjetovi ljekarne kamilice (2 kašike kašike) prelijte čašom kipuće vode.
  2. Pokrijte posudu i ostavite da stoji 20 minuta.

Pijenje čaja od kamilice preporučuje se nakon jela (nakon 30-40 minuta). Približna doza: 50 ml 3-4 puta dnevno. Tok terapije: 3-4 nedelje.

Da biste povećali efikasnost, kamilicu možete mešati sa drugim biljem (sa metvicom, limunovim melemom, komorom, itd.).

Immortelle

Gušterača dobro obnavlja cvjetove besmrtnika. Međutim, produženi unos biljke izaziva porast krvnog pritiska.

Za pripremu dekocije trebat će vam:

  1. Osušeni cvjetovi besmrtnika (1 kašika L.) sipajte čašu kipuće vode.
  2. Stavite proizvod da proključa i kuhajte na laganoj vatri pola sata, povremeno miješajući.

Profiltrirajte pripremljeni juhu i pijte pola čaše 3 puta dnevno 30 minuta prije jela. Lijek se preporučuje uzimati u roku od 7-10 dana.

Plantain s upalom

Upala gušterače pomaže infuziji iz sjemenki planteža. Da biste ga pripremili trebate sipati 15 g sjemenki u termos, preliti sa 100 ml kipuće vode i ostaviti da vari 8-10 sati. Gotov proizvod (puni volumen) treba piti 15 minuta prije doručka. Trajanje lečenja je 2-4 nedelje.

Kopriva kod hronične bolesti

Kopriva je korisna kod akutnog i hroničnog pankreatitisa. Za pripremu infuzije trebat će 1-2 žlice. l isjeckani listovi biljke preliju čašu kipuće vode, poklope posudu poklopcem i ostave sat vremena. Rezultirajuća infuzija se filtrira i pije 2 žlice. l 3 puta dnevno. Alat se preporučuje koristiti u roku od 3-4 sedmica.

Biljke štetne za jetru i gušteraču

Neke biljke štetno djeluju na stanje jetre i gušterače. Tu spadaju:

  • Arnica.
  • Zhivokost.
  • Aloe
  • Mozva ruzmarin.
  • Brezovi pupoljci.
  • Fern.
  • Mistletoe i drugi

Etanol negativno djeluje na jetru i gušteraču, pa se bilo koje tinkture mogu uzimati samo nakon konsultacija s liječnikom.

Restorativni zob

Zob se koristi za obnavljanje jetre i zaštitu od negativnih učinaka vanjskih faktora. Terapijska infuzija se priprema na sledeći način:

  1. U šerpu sipajte 1 litru vode i dovedite tekućinu do vrenja.
  2. Vodu malo ohladite i dodajte 100 g zobene kaše (možete koristiti i zobene pahuljice).
  3. Pokrijte tavu poklopcem i ostavite da stoji 12 sati.

Gotova infuzija pije se pola šalice 3 puta dnevno pola sata prije jela. Tijek terapije je 2 tjedna.

Kukuruzne stigme

Kukuruzne stigme koriste se za liječenje gušterače kod pankreatitisa. Čorba se priprema na sledeći način:

  1. Nasjeckane kukuruzne stigme (1 kašika L.) prelijte čašom hladne vode i inzistirajte sat vremena.
  2. Stavite posudu na spor vatru i kuhajte 5 minuta.
  3. Ohladiti i filtrirati preko gaza.

Juha se uzima u jednoj čaši 3 puta dnevno tokom 2 tjedna.

Kukuruzne stigme su zlatna vlakna nalik nitima smještena na kaldrmi

Biljke protiv hepatoze

Hepatozu treba tretirati sveobuhvatno, čak i kada je u pitanju alternativna terapija. Prvo morate proći tečaj čišćenja i restauracije s divljom ružom. Najbolja opcija je dekocija bobica ružinog voća, ali možete koristiti i lišće, korijenje i stabljike. Listove šipka za liječenje jetre možete kupiti u ljekarni. Biljka ima efekte poput čišćenja, učvršćivanja, regeneracije. Čišćenje ružinim bokovima smatra se blažim. Tijekom ove terapije, pacijent postaje otporniji, stiče stabilniji imunitet.

Kako je hepatoza ozbiljna bolest kod koje čak i upotreba ljekovitog bilja za gušteraču i jetru ima previše učinka, koriste se u osnovi jednostavni proizvodi koji su dio stalne prehrane. Još jedna bobica, tačnije sušeno voće, preporučeno protiv bolesti - grožđice. Kvalitetne grožđice ujednačene boje smatraju se najboljom opcijom za nježni oporavak jetre. Grožđice pružaju i efekat čišćenja.

Od bilja će učiniti divljak. Prije upotrebe ove biljke za liječenje jetre i gušterače potrebno je posavjetovati se sa stručnjakom, jer je biljka sposobna izazvati alergije i jake nuspojave. Ali obnavlja funkcije žučnog mjehura i omogućava vam da se borite protiv kronične upale.

Biljke protiv masne hepatoze

Masna hepatoza je ozbiljna bolest, preteča vremena i dobroćudnih tumora. Masnu hepatozu je moguće spriječiti uz pomoć četkice, koja je opisana u nastavku. Osim za čišćenje biljaka, koriste se i restorativni.

Glavni cilj narodnih recepata za masnu hepatozu je smanjiti postotak lipida u jetri na manje od 5-10 posto (ovisno o pojedinačnim karakteristikama). Sljedeća lista za jetru i gušteraču je dobra protiv tjelesnih masti:

  • artičoka
  • tinkture i dekocije od šipurka,
  • tinktura četinjača,
  • zob i zobena kaša,
  • slab zeleni čaj.

Važno je. Uz upotrebu tih proizvoda potrebno je pročišćavanje jetre, jer će u protivnom učinak nabrojanih hepatoprotektivnih biljaka biti minimaliziran.

Alternativna recepta za cirozu

U slučaju ciroze najčešće se uzima kantarion. Ova biljka ima izražen pročišćavajući i restorativni učinak, međutim, opasna je za oslabljene pacijente i trudnice. Kantarion se ne kombinira sa aspirinima i lijekovima za srce.

Još jedan popularni narodni lijek je juha od koprive. Da biste ga pripremili potrebna vam je jedna žličica osušenih listova ili 1-2 svježeg lišća i 300 ml tople vode ili ključale vode. Juha se inzistira oko sat vremena. Mora se piti tri puta dnevno.

Tansy i konjski rep imaju odličan protuupalni učinak. Hairworm uklanja toksine nježnim čišćenjem jetre. Regeneracija ptica, irovice i uspravna foka ubrzavaju regeneraciju.

Važno je. Kao rezultat upotrebe dotičnog bilja povećava se razvoj vezivnog tkiva. Oni zamjenjuju one pogođene cirozom te na taj način eliminiraju bolest.

Recepti za ublažavanje žučne bolesti

Kamenje u žučnoj kesici dovodi do jakih bolova i poremećaja cijelog probavnog sistema. Potrebno ih je eliminirati uz pomoć više biljaka odjednom.

Često kombinujte badem i mlijeko čička. Prva biljka smanjuje upalu, a druga djeluje kao antioksidans. Mliječni čičak uklanja toksine iz ćelija jetre i pomaže mu da se brže oporavi. Ova biljka se najčešće koristi za ublažavanje simptoma ciroze, hepatoze i žučnih kamenaca.

Biljke dobro djeluju kod pacijenata sa kolelitijazom, ako su uključene u sastav juha. Da biste brzo obnovili organ, možete koristiti sljedeće biljne pripravke od jetre:

  1. Korijander, besmrtnica, sat s tri lista. Uzgaja se u omjeru 1 kašika bilja na 300 ml vode (3 po litri). Bilje se dodaje u istom omjeru. Prije upotrebe juhe, trebate da se pirja.
  2. Kora pelina, kora paprike, kora i jagoda. Navedene vrste bilja iz jetre i gušterače takođe se mešaju u jednakim omjerima. Miješajući juhu, potrebno je da se pirja. Tada možete piti tri puta dnevno, 200 ml, najbolje na sobnoj temperaturi (ali u isto vrijeme se sam juha čuva u hladnjaku da se ne pokvari).

Važno je. U slučaju kolelitijaze, nakon uzimanja decokcije, preporučuje se ležati na lijevoj strani i nanijeti oblog za grijanje na zahvaćeno područje.

Recepti za čišćenje jetre

Čišćenje jetre je postupak koji se često prakticira kako bi se smanjio bol kod pacijenata s početnim fazama poremećaja. Čišćenje se može izvesti ne samo kao profilaksa bolesti ili kao dio terapije, već i jednostavno nakon teških opterećenja jetre: uzimanje antibiotika, pijenje velikih doza alkohola, obilna masna hrana. Čišćenje vam omogućava uklanjanje toksina i štetnih materija iz tijela koje se nakupljaju u njemu tokom radnog vremena.

Nakon čišćenja smanjuje se rizik od razvoja nekrotičnih promjena i pacijent se počinje osjećati puno bolje: ne trpi bolove u jetri, često može koristiti tešku hranu itd. Naravno, potonje se odnosi samo na one ljude koji provode pročišćavanje radi prevencije. Ako je pacijent završio postupak kako bi umanjio pojavu simptoma hepatoze, ciroze ili drugih bolesti, ne bi trebao ići na normalnu i još težu dijetu.

Za čišćenje se koriste kako obični proizvodi (grožđice, zobene pahuljice), tako i pojedinačna bilja i njihove naknade. Kurs čišćenja traje oko mjesec dana. Preporuke za vrijeme njegove primjene opisane su u nastavku.

Za čišćenje jetre, koriste se metvica i plantain, dekocija kukuruznih stigmi. Potonje je korisno u ishrani čiji je cilj smanjenje upalnih procesa u probavnom traktu. Takođe su prikladni kopriva (lišće), cikorija. S cikorijama se ne treba pretjerivati: u velikim količinama ova biljka ima snažan tonički učinak i nepovoljno utječe na stanje krvožilnog sustava.

Zabranjeni proizvodi

Ne samo lijekovi, već i neke biljke i bilje djeluju negativno na jetru i gušteraču. Štaviše, u svakodnevnoj prehrani mogu naići na pacijenta. Da biste se zaštitili od komplikacija, morate znati popis biljaka i proizvoda koji se ne smiju koristiti za disfunkcije gušterače ili jetre.

Prije svega, obratite pažnju na aloe. Ovaj se proizvod nalazi u mnogim kremama, pićima, biljnim čajevima, pa čak i lijekovima. Sok od aloje smatra se ljekovitim, poboljšavajući stanje kože. Međutim, ima negativan učinak na jetru. S razvojem bolesti jetre ili gastrointestinalnog trakta, treba se napustiti upotrebu pića i koktela s sokom aloe. Istovremeno možete koristiti kozmetiku, ali umjereno: izbjegavajte pretjeranu upotrebu, jer će tvar utjecati na unutarnje organe i kroz kožu.

Druga biljka koja se često može naći u uobičajenoj ishrani je hren. Ovo je dobra začin i uobičajeni narodni lijek za poboljšanje imuniteta. Hren se poslužuje s mnogim mesnim i ribljim jelima. Njegovu upotrebu treba napustiti bolesnike s oštećenom proizvodnjom žuči, s upalnim procesima gastrointestinalnog trakta: snažna začina izaziva iritaciju sluznice jednjaka, uzrokuje povećano opterećenje jetre. Općenito, u slučaju kršenja probavnog trakta, preporučuje se napustiti bilo kakve snažne začine. Posebno je oprezan u vezi s uporabom hrena pristupiti novogodišnjim praznicima: u ovo vrijeme obilje štetne masne hrane i alkohola ulazi u organizam i na taj način ne treba dodatno opterećenje.

Neki pacijenti vole koristiti složene narodne recepte za liječenje narodnih bolesti. Tradicionalna medicina često zahtijeva upotrebu sastojaka poput pupoljaka breze ili euforbije. Ove biljke takođe nepovoljno utječu na stanje ćelija jetre, prouzrokujući im da umiru.

Kako se ne bi naišli na negativne učinke biljnih pripravaka, prilikom liječenja jetre i gušterače treba napustiti bilo kakve biljne infuzije. Prije upotrebe bilo kojeg narodnog lijeka, uvijek se morate posavjetovati s liječnikom.

Ne možete jesti orah u prevelikim količinama. Uz upotrebu više od 2-3 orašastih plodova dnevno, moguć je spazam žila. Kada se ugovore, trpe sve organe, ali najviše je oštećena jetra koja je u pogođenom stanju.

Preporuke za upotrebu narodnih recepata

Čišćenje i obnavljanje jetre uz pomoć biljaka treba obaviti nakon određenog pripravka. Kako se organ ne bi preopteretio, preporučuje se da mjesec dana prije početka čišćenja, uz pomoć biljnih decokcija i naknada, ode na posebnu dijetu. Jelovnik ne treba sadržavati masnu hranu, prženu hranu, brzu hranu. Ne preporučuje se konzumiranje puno vlakana i velike količine slatke hrane. Ako slijedite ove savjete 2-4 tjedna prije početka čišćenja, učinak će biti uočljiviji, a jetra i gušterača neće škoditi tijekom alternativne terapije.

Preporučuje se pridržavati se dijeta tokom čišćenja. Ne možete piti puno pića bez kofeina. Strogo je zabranjeno piti alkohol. Ali, neke narodne tinkture sadrže etanol. Da bi se smanjio njegov štetni učinak na jetru, doziranje treba smanjiti na minimum, ne više od 100 grama bilo kojeg alkoholnog pića ili infuzije dnevno. A ljudi koji imaju alergiju na etanol morat će potpuno odustati od alkoholnih tinktura.

Pročišćavanje je bolje provoditi pod nadzorom liječnika. Dovoljno je obavijestiti prisutnog hepatologa o korištenju određenih naknada. Specijalist neće biti protiv tradicionalne medicine ukoliko su recepti pravilno odabrani. Sam će doprinijeti pravilnom izboru biljnih lijekova.

Tijekom čišćenja jetre u povećanim količinama, preporučuje se jesti zobene pahuljice i grožđice. Ovi svakodnevni proizvodi imaju dobar učinak na hepatocide. Međutim, proizvodi moraju biti visokokvalitetni, grožđice moraju biti smeđe i jednoliko obojene. Proizvodi lošeg kvaliteta samo će negativno uticati na zdravlje pacijenta.

Tijek terapije bilo kojim danim receptima ne prelazi 1 mjesec. Tokom ovog perioda, možete naizmjence različitih bilja: jedan dan uzimajte jednu infuziju, a drugi - drugu juhu. Pogodnije je koristiti gotove naknade koje imaju nekoliko radnji odjednom. Često se u ljekarnama prodaju kao biljni čajevi. Ponovljeno liječenje može se provesti ne ranije od 3 mjeseca. Primjetan efekat terapije postići će se u vrijeme njenog završetka.

Ljekovito bilje

Alternativni recepti s dobrim odsustvom štetnog djelovanja na jetru, međutim, važno je razumjeti da svako odstupanje od potrebne doze može dovesti do pogoršanja pacijentovog stanja. A kada se dekocije i tinkture pripremaju samostalno, vrlo je lako pogriješiti. Da biste isključili vjerojatnost predoziranja ili druge pogreške, bolje je koristiti gotove biljne pripravke. Oni također nježno djeluju na tijelo, ali istovremeno imaju nekoliko prednosti u odnosu na naknade koje morate sami uzgojiti:

  • jednostavnost upotrebe
  • brzi efekat
  • dobar ukus
  • prisustvo jasnih uputstava za upotrebu.

U vezi s ovim osobinama, mnogi preferiraju biljne lijekove narodnim receptima. Lista najpopularnijih lekova:

  1. Hepatoprotector Carsil i Carsil Forte. Dizajniran za ublažavanje simptoma blage intoksikacije. Uklanja štetne materije iz tijela prirodnim ekstraktom mlijeka čička. Trošak je 350-400 rubalja. Ne koristiti za djecu mlađu od 5 godina.
  2. Liv 52. Omogućuje oporavku jetre nakon dužeg vježbanja. Aktivira sintezu proteina i ubrzava regeneraciju. U srcu lijeka je više od desetak korisnih komponenti. Početna cijena lijeka je 370 rubalja.
  3. Essential Forte. Lijek je uglavnom usmjeren na liječenje osoba s oštećenjima jetre koja su posljedica dugotrajne konzumacije alkohola. Pomaže u brzoj obnovi ćelija jetre, povećava regeneraciju tkiva u budućnosti.

Ti se hepatoprotektori koriste za liječenje biljaka u gušterači i jetri nakon konsultacije s ljekarom. Oni uglavnom nemaju iscjeljujuće, nego restorativno djelovanje i ne mogu u potpunosti pobijediti upalu.

Zapamtite da su narodni lijekovi samo pomoćna metoda liječenja bolesti jetre i gušterače. Mogu se koristiti umjesto medicinskih sredstava za čišćenje, ali antibiotici i ozbiljni protuupalni lijekovi se ne mogu zamijeniti.

Zašto nam je potrebno bilje za jetru

Biljke za jetru i čišćenje toksina najčešće se koriste za kompleksno zarastanje probavnog trakta, jer su sve povezane na ovaj ili onaj način i utječu jedna na drugu. Na primjer, kod žučne bolesti i kamenca u kanalima smanjuju se sposobnosti detoksikacije cijelog organizma. Jetra ne može u potpunosti neutralizirati ostatke hormona, lijekova, alkohola, nekvalitetne hrane. Kao rezultat toga, neki se hranjivi sastojci ne apsorbuju u crijevima zbog nedostatka žuči.

Mnogi narodni recepti zasnivaju se na korištenju ljekovitog bilja za liječenje jetre, gušterače i žučnog mjehura - ti organi su međusobno jako povezani.

Glavni ciljevi upotrebe biljaka korisnih za jetru:

  • opće zaceljivanje organizma, eliminacija proizvoda propadanja,
  • čišćenje jetre od toksina, nakupljenih otrova, kamenja,
  • obnavljanje funkcionalne aktivnosti čitavog probavnog trakta,
  • prevencija starenja organizma, pojava malignih tumora žučnog sistema, creva na pozadini stagnacije žuči i hronične upale,
  • povećana metabolička aktivnost,
  • poboljšanje kože, kose, noktiju,
  • jačanje imuniteta, povećanje adaptivnih sposobnosti tijela i radne sposobnosti,
  • prevencija razvoja bolesti jetre, žučnog mjehura, dvanaesnika i drugih organa koji sudjeluju u probavnoj funkciji.

Jetra igra presudnu ulogu u radu čitavog ljudskog tela. Ne samo da neutralizira toksine, alergene i otrove, uklanja ostatke lijekova, hormona, nego i svim tkivima pruža potrebnu energiju. Mnoge ozbiljne bolesti (ciroza, rak) razvijaju se upravo zbog djelomičnog gubitka funkcionalnosti jetre kao rezultat loših navika, uzimanja lijekova, loše prehrane i umjerenosti u prehrani. A nakon ovoga gubi se i rad drugih organa: želuca, dvanaestopalačnog creva, crijeva.

Kako očistiti jetru biljem

Kako očistiti jetru biljem i je li to bezopasno za zdravlje? Uostalom, biljke mogu biti prilično opasne, posebno u prisustvu kamenja. I nije svako bilje za jetru i žučni mjehur koristi se za neke bolesti. U tom je pitanju važno ne žuriti i pravilno razumjeti. Pored toga, ne možete jednostavno uzimati i početi uzimati dekocije ili infuzije bilja za jetru, gušteraču ili žuč - prvo se morate temeljito pripremiti za čišćenje.

Priprema za čišćenje jetre

Prije nego što počnete koristiti bilje za čišćenje i čišćenje jetre kod kuće od toksina i kamenja, pravilno se pripremite za to (za 2-3 dana):

  • Očistite creva laksativima ili klistirima u roku od nekoliko dana. Svojim slaganjem toksini uklonjeni iz jetre apsorbiraju se kroz crijevne stijenke, uzrokujući još više otrovanja organizma.
  • Započnite dijetu s malo životinjskih masti, potpuno odbacivanje alkohola, dimljene i teške hrane. Alkohol se ne smije konzumirati u roku od mjesec dana nakon primjene biljaka za obnovu jetre.
  • Odbijte od aktivne fizičke aktivnosti. Bilo koja zbirka ljekovitog bilja utječe na žučni mjehur, kanale i susjedne organe. I prekomjerno aktivan trening, posebno skakanje, penjanje po planinama može, na pozadini pojačanog odljeva žuči, izazvati oštar tijek kamenja s razvojem kolika.

Kada je najbolje vrijeme za čišćenje?

Preporučljivo je očistiti jetru nakon kršenja dijeta, kad osoba periodično jede masnu hranu, dimljeno meso, prejeda i počne osjećati nezadovoljavajuće. Žmirkanje se može očitovati slabošću, lošim stanjem kože, niskom produktivnošću mozga.

Koji su rezultati

Unos bilja za čišćenje jetre omogućava vam postizanje sljedećih rezultata:

  • poboljšati ten
  • povećati efikasnost
  • smanjiti broj zaraznih bolesti, uključujući gripu i druge akutne respiratorne virusne infekcije,
  • vratiti normalan san i opće dobro,
  • povećati aktivnost hormonskog sistema,
  • inhibiraju proces starenja organizma.

Pravilno čišćenje oslobađa tkivo jetre od ugrušaka, žuči, sluzi i opskrbe lijekovima i hormonima. A to povećava funkcionalnost tijela, što ima utjecaja, uključujući i na dobrobit ljudi.

Koje se biljke mogu upotrijebiti za poboljšanje i čišćenje jetre

Koje biljke čiste jetru i liječe probavni trakt? Evo najefikasnijih i najpoznatijih koji posebno cijene ljubitelji tradicionalne medicine:

  • mlečni čičak
  • ruža kuka
  • kukuruzne stigme
  • yarrow.

Od ovih biljaka najčešće se pripremaju infuzije i decokcije, koji potraju 2-4 tjedna. Nakon što je potrebno da napravite pauzu od nekoliko meseci. Ispod možete naći tablicu u kojoj su navedeni korisni učinci uobičajenog bilja na jetru. Pažljivo proučite kontraindikacije za upotrebu bilja. Većina biljaka ne može se koristiti sa tendencijom ka trombozi.

Upotreba ljekovitog bilja za čišćenje jetre zabranjena je tijekom trudnoće i tijekom dojenja. Takođe, ne koristite biljke sa koleretskim svojstvima kod žučne kamenac.

Tabela sa korisnim svojstvima najpoznatijeg blagotvornog bilja za jetru i kontraindikacije.

Naziv biljkeKoristi za jetruKontraindikacije
Mliječni čičakČisti jetru, pomaže u obnavljanju njenih ćelijaAkutni holecistitis, ciroza, epilepsija, hronični pankreatitis, gastroezofagealni refluks, trudnoća
DogrosePročišćava bubrege, jetru, žučni mehur, blago provodi žučPogoršanje želučanih bolesti, ulcerozne oštećenja gastrointestinalne mukoze, tromboflebitis, trudnoća
Kukuruzne stigmeNeutralizira otrove i toksine, čisti jetru od štetnih spojeva, inhibira rast malignih tumora u probavnom traktuPoremećaji koagulacije krvi, tromboflebitis, trudnoća
YarrowIma adstrigentno dejstvo, stimuliše jetru, poboljšava odliv žuči, dezinficira gastrointestinalnu sluznicuPojačana koagulacija krvi, sklonost trombozi, trudnoća

Dozvoljeno je kombinirati biljke, sačinjavati naknade od njih. Ali ipak je poželjno jednokomponentnim kompozicijama. Ako imate bilo koje hronične bolesti probavnog sistema, nemojte se previše lijeni provesti ultrazvučnu dijagnostiku prije čišćenja jetre biljem. Izuzetno oprezno, provodi se s diskinezijom, savijanjem žuči, povećanom kiselošću želuca.

Yarrow

Yarrow je biljka za liječenje jetre i gušterače. Biljka ima baktericidna svojstva koja pomažu suzbiti rast bakterija na pozadini zastoja žuči i upale parenhima. Stabljika vam omogućava da poboljšate ne samo žučni sistem, već i pročistite bubrege, jer ima blag diuretski učinak.

Preporučuje se za primjenu tečaja za pripremu juha od jagoda. Trebate žlicu suhe trave preliti čašom kipuće vode. Ostavite proizvod 30 minuta, zatim procijedite i možete piti u malim gutljajima tokom dana.

Nudimo da pogledate video. Recept za fito-prikupljanje za obnovu jetre preporučuje fitoterapeut, zamjenik direktora Instituta za fitoterapiju, vanredna profesorica fitoterapijskog odjela Univerziteta RUDN Elena Vladimirovna Korsun. Recept za poboljšanje metaboličkih procesa u jetri, vraćanje svih njenih najvažnijih funkcija, uklanja upale žučnog mjehura, žučnih kanala i gušterače.

Opasno bilje za jetru

Nisu sve biljke zdrave. Postoje biljke koje imaju toksično dejstvo, posebno kada uzimate povećane doze. Za jetru postoje štetna i opasna bilje. Mnoge od njih nemaju toksičan učinak, ali na ovaj ili onaj način negativno utječu na protok krvi ili brzinu obnove hepatocita.

Potencijalno opasno bilje za jetru i gušteraču:

  • kopriva: uništava ćelije jetre, pospešuje razvoj portalne hipertenzije, ciroze, karcinoma - karcinoma,
  • Senna: sadrži antrakinona, koji uništava hepatocite, dovodi do nekroze,
  • Comfrey: izaziva stvaranje žarišta ciroze, potiče širenje vena koje njeguju jetrene stanice, uzrokuje zamjenu hepatocita vezivnim tkivom i može provocirati rast malignih tumora.

Prilikom upotrebe ovih biljaka, posebno dugotrajnih kurseva, budite oprezni. Mogu se koristiti u liječenju drugih organa, ali jetra jako pati. Prije upotrebe bilo koje biljke preporučuje se konzultirati se s liječnikom kako bi se prikupili maksimalni podaci o mogućim kontraindikacijama i nuspojavama. Bilje, uprkos svojoj prirodnosti, može imati opipljiv učinak. Pravilno odabrani recepti mogu pomoći u zarastanju jetre i svih organa probavnog trakta.

Nudimo vam da pogledate video o liječenju jetre mliječnog čička.

Kiseli kupus gušterače

Kiseli kupus se ne preporučuje kod akutnog pankreatitisa, jer nadražuje sluznicu i povećava pokretljivost creva. Može se jesti samo u hroničnom obliku pankreatitisa u remisiji (kuhano ili pirjano, 1 kašika 1 put tjedno, a ne na prazan stomak). Oporavak pankreasa žlijezda promiče sok od kiselog kupusa. Pokazano je da uzima 1-2 žlice. l prije obroka 4-5 puta dnevno. Način primjene: 2 tjedna.

Da biste otklonili probleme s jetrom, koristite infuziju od šipka. Priprema se na sledeći način:

  1. Svježi bokovi ruže (1 kašika L.) prolaze kroz mlin za meso i preliju 2 šalice kipuće vode.
  2. Stavili su u vodenu kupelj na 20 minuta.
  3. Inzistirajte na pola sata i filtrirajte.

Spremni juha uzimati pola šalice 2 puta dnevno tokom mjeseca.

Koje su biljne pristojbe u ljekarni?

Biljke se mogu koristiti ne samo pojedinačno, već i u obliku gotovih naknada koje se prodaju u ljekarnama. Evo nekih od njih:

  • Evalar Bio za jetru - normalizuje jetru i ima blagi choleretic efekat. Sastav biljne kolekcije uključuje kamilicu, neven, papriku, kvrga, ruzmarin i tansy. Cijena: 170 rubalja (20 filter vrećica po 1,5 g svaka).
  • Kolekcija bilja „Elan"Za gušteraču - ima protuupalno i antispazmodično djelovanje na želudac i gušteraču. Sastav kolekcije uključuje mentu, kantarion, kamilicu i prepelicu. Cijena: 90 rubalja (40 g).
  • Monastički čaj za jetru - Ima protivupalno, sedativno i choleretic delovanje. U sastavu fitosbore spadaju strogra, kamilica, proljeće, neven, immortelle, metvica, kukuruzne stigme i drugo ljekovito bilje. Cijena: 310 rubalja (80 g).
  • Fitoteja "Pancreafit" za lečenje akutnih i hroničnih oblika pankreatitisa - ima protivupalna, koleretska i imunomodulatorna dejstva. Sastav uključuje pelin, cvijeće artičoka Jeruzalema, izdanke borovnice, lanene sjemenke, jagoda, šargarepu i druge. Cijena: 60 rubalja (20 filter vrećica).

Sva biljna okupljanja preporučuje se uzimati u skladu s uputama koje se nalaze u prilogu lijeka.

Liječenje jetre kao i gušterače treba biti sveobuhvatno i mora biti pod nadzorom liječnika.Kao terapija koristi se ljekovito bilje i ljekarničko bilje, koje se uzima u određenom toku (u svakom slučaju drugačije). Ako se tijekom liječenja situacija pogorša (bolest se pogoršava, simptomi pogoršavaju itd.), Potrebno je obustaviti upotrebu sredstava i posavjetovati se s gastroenterologom ili terapeutom.

Ostavite Svoj Komentar