Latren pentoksifilin

Latren je lijek koji poboljšava mikrocirkulaciju i reološka svojstva krvi. Djelatna tvar preparata Latren je pentoksifilin koji se odnosi na periferne vazodilatatore purinske grupe. Latren eliminira grčeve glatkih mišića krvnih sudova, bronha i ostalih unutrašnjih organa. Lijek inhibira fosfodiesterazu, poboljšava reološka svojstva krvi i mikrocirkulaciju, pomaže povećati sadržaj cikličnog 3,5-AMP u vaskularnim stanicama glatkih mišića i trombocita. Kada koristite Latren, dolazi do povećanja sadržaja ATP-a u crvenim krvnim ćelijama i povećanja energetskog potencijala ćelija. Latren pomaže opuštanju glatkog mišićnog sloja krvnih žila, smanjenju ukupnog perifernog otpora krvnih žila (bez značajne promjene brzine otkucaja srca), kao i povećanju minutnog i sistoličkog volumena krvi.

Latren ima antianginalni efekat, što se postiže opuštanjem glatkih mišića koronarnih arterija.
Lijek poboljšava zasićenost krvi kisikom, proširuje žile pluća, tonira respiratorne mišiće (dijafragmu i interkostalne mišiće), pojačava kolateralnu (kružnu) cirkulaciju krvi i povećava volumen krvi koja teče u organe i tkiva.
Latren blagotvorno deluje na bioelektričnu aktivnost centralnog nervnog sistema i pomaže povećati sadržaj ATP-a u ćelijama mozga.
Djelujući na svojstva membrane crvenih krvnih zrnaca, Latren povećava njihovu elastičnost. Izaziva razdvajanje trombocita i smanjuje viskoznost krvi.

Zbog povećane kolateralne cirkulacije, poboljšava se mikrocirkulacija krvi u ishemijskim zonama.
Isprekidanom klaudikacijom (okluzivne lezije perifernih arterija), pentoksifilin produžava hod, uklanja nočne grčeve telećih mišića i sprječava pojavu bolova u mirovanju.
Lijek se metabolizira gotovo u potpunosti, formirajući 5 metabolita, uključujući farmakološki aktivne. Pentoksifilin se izlučuje uglavnom bubrezima u obliku metabolita. Poluživot pentoksifilina i njegovih metabolita je oko 0,5-1,5 sati. Prisutnost oštećene funkcije bubrega ili jetre može dovesti do povećanja poluživota.

Indikacije za upotrebu

Lijek Latren propisan je za poremećaje periferne cirkulacije, dijabetičku neuropatiju, isprekidanu klaudikaciju, bolest i Raynaudov sindrom, obliterativni endarteritis.
Lijek Latren koristi se i kod kršenja trofičnog tkiva.
Lijek se može propisati u složenom liječenju pacijenata sa varikoznim venama, posttrombotskim sindromom, gangrenom, smrzavanjem i trofičnim čirima.

Latren je propisan bolesnicima sa cerebrovaskularnom nesrećom, ishemijskim moždanim udarom, discirkulacijskom encefalopatijom, kao i cerebralnom arteriosklerozom, što je praćeno glavoboljom, vrtoglavicom, oštećenjem sna i pamćenja.
Pored toga, Latren se koristi u liječenju poremećaja cirkulacije u koreroidnoj i mrežnici, kao i kod degenerativnih promjena s postepenim oštećenjem sluha koje su posljedica vaskularne patologije unutrašnjeg uha.

Način primjene

Lijek Latren namijenjen je intravenskoj primjeni. Doziranje određuje liječnik pojedinačno i izračunava se uzimajući u obzir tjelesnu težinu pacijenta, težinu poremećaja krvotoka, prateće bolesti i toleranciju na terapiju.

Za odrasle i djecu starije od 12 godina preporučuju se sljedeći režimi primjene za intravensku primjenu:
Sadržaj bočice od 200 ml (100 mg pentoksifilina) daje se intravenski u kapima tokom 90-180 minuta.
Uz dobru toleranciju moguće je povećati dozu mlaznim intravenskim davanjem na 200-300 mg (što odgovara 400-500 ml rastvora).
Prosječno trajanje tijeka liječenja u pravilu je 5-7 dana i ovisi o dinamici bolesti. U budućnosti se pacijent može prebaciti na oralni oblik pentoksifilina.
Maksimalna dnevna doza je 300 mg.

Dozvoljena je upotreba lijeka za liječenje djece mlađe od 12 godina i novorođenčadi. U takvim se slučajevima doza izračunava ovisno o tjelesnoj težini. Za djecu mlađu od 12 godina, u pravilu se Latren propisuje u jednoj dozi od 5 mg (10 ml otopine Latrena) na 1 kg tjelesne težine.

Nuspojave

Kada se upotrebljava Latren kod pacijenata, moguć je razvoj takvih neželjenih efekata usled pentoksifilina:
Iz nervnog sistema: poremećaji spavanja, glavobolja, vrtoglavica, bespotrebno uznemirenost, grčevi. U izolovanim slučajevima primećen je razvoj aseptičnog meningitisa.
Iz hemopoetičkog sistema, rada srca i krvnih sudova: hiperemija kože lica i gornjeg dela tela, edemi, angina pektoris, aritmija, tahikardija, kardijalgija, arterijska hipotenzija, leukopenija, trombocitopenija, pancitopenija.

Iz hepatobilijarnog sistema i probavnog trakta: crevna atonija, mučnina, povraćanje, anoreksija, holestatski hepatitis, pogoršanje holecistitisa, pojačana aktivnost jetrenih enzima.
Ostali: hematomi, unutrašnja krvarenja, smanjena oštrina vida, povećana krhkost noktiju.
Alergijske reakcije: hiperemija kože, svrbež, urtikarija, anafilaktički šok, angioedem.

Kontraindikacije

Latren nije propisan pacijentima s poznatom preosjetljivošću na bilo koju od komponenti lijeka, kao ni derivatima ksantina.
Latren se ne smije koristiti za liječenje bolesnika s akutnim infarktom miokarda, porfirijom, krvarenjem mrežnice, hemoragičnim moždanim udarom, teškim oblicima cerebralne ili koronarne ateroskleroze.
Latren se ne koristi za liječenje pacijenata koji pate od aritmije, nekontrolisane arterijske hipotenzije, bubrežne ili jetrene insuficijencije, kao i pacijenata sa masovnim krvarenjem.

Treba biti oprezan prilikom propisivanja Latrena pacijentima sa šećernom bolešću, zatajenjem srca, peptičkim čirom želuca ili dvanaesnika, kao i starijim pacijentima.
Morate biti oprezni prilikom propisivanja Latrena pacijentima koji su podvrgnuti operaciji (potrebno je stalno praćenje hemoglobina i hematokrita).

Interakcija lijekova

Pušenje smanjuje terapijsku efikasnost pentoksifilina.
Lijek Latren kombiniranom primjenom može pojačati učinak direktnih i indirektnih antikoagulansa i trombolitičkih lijekova. Kombinovana upotreba ovih lijekova dopuštena je samo uz stalno praćenje sustava zgrušavanja krvi.
Latren uz istovremenu upotrebu pojačava djelovanje cefalosporinskih antibiotika.
Pentoksifilin, kada se koristi zajedno, pojačava efekte valproične kiseline, antihipertenzivnih lekova, oralnih hipoglikemijskih sredstava i inzulina.

Koncentracija pentoksifilina u krvnoj plazmi povećava se uz kombiniranu primjenu cimetidina.
Kombinovana upotreba lijeka Latren i drugih lijekova ksantinskih derivata može dovesti do razvoja nervne prekomjerne ekscitacije.

Predoziranje

Kada se kod pacijenata koriste prekomjerne doze pentoksifilina mogu se razviti vrtoglavica, slabost, nesvjestica, arterijska hipotenzija, pospanost ili uzbuđenost. Uz to, daljnjim povećanjem doze Latrena, pacijenti su primijetili razvoj tahikardije, hipertermije, gubitak svijesti, arefleksiju, gastrointestinalno krvarenje i napadaje.

Ne postoji specifičan protuotrov. U slučaju predoziranja, propisati terapiju čiji je cilj uklanjanje simptoma intoksikacije pentoksifilinom.
Terapija predoziranja treba provoditi u bolnici pod stalnim nadzorom medicinskog osoblja.

Dozni oblik

Infuzijski rastvor 0,5 mg / ml

Sadrži 1 ml lijeka

aktivna supstanca - pentoksifilin 0,5 mg,

pomoćnisupstanca: natrijum hlorid, kalijum hlorid, kalcijum hlorid, natrijum laktat, voda za injekcije.

Bezbojna ili blago žuta prozirna tečnost.

Farmakološka svojstva

Farmakokinetika

Glavni farmakološki aktivni metabolit 1- (5-hidroksiheksil) -3,7-dimetilksantin (metabolit I) određuje se u krvnoj plazmi u koncentraciji koja prelazi 2 puta veću koncentraciju nepromijenjene tvari i nalazi se u stanju obrnute biokemijske ravnoteže s njom. S tim u vezi, pentoksifilin i njegov metabolit treba smatrati aktivnom cjelinom. Poluživot pentoksifilina je 1,6 sati.

Pentoksifilin se u potpunosti metabolizira; preko 90% se izlučuje bubrezima u obliku nekonjugiranih, u vodi topljivih polarnih metabolita. Manje od 4% primijenjene doze izlučuje se iz izmeta. U bolesnika s ozbiljnim oštećenjem bubrega izlučivanje metabolita je usporeno. U bolesnika s oštećenom funkcijom jetre primijećeno je povećanje poluživota pentoksifilina.

Farmakodinamika

Pentoksifilin je derivat metilksantina. Mehanizam djelovanja pentoksifilina povezan je sa inhibicijom fosfodiesteraze i akumulacijom 3,5-AMP u vaskularnim stanicama glatkih mišića, krvnim ćelijama, kao i u ostalim tkivima i organima. Pentoksifilin inhibira agregaciju trombocita i crvenih krvnih zrnaca, povećava njihovu fleksibilnost, smanjuje povećanu koncentraciju fibrinogena u krvnoj plazmi i pojačava fibrinolizu, što smanjuje viskozitet krvi i poboljšava njegova reološka svojstva. Osim toga, pentoksifilin ima slab miotropni vazodilatacijski efekat, malo smanjuje ukupni periferni vaskularni otpor i ima pozitivan inotropni učinak. Zbog upotrebe pentoksifilina poboljšava se mikrocirkulacija i opskrba tkiva kisikom, ponajviše u udovima, središnjem živčanom sustavu, a umjereno u bubrezima. Lijek malo širi koronarne žile.

Oblik i sastav izdavanja

Lijek je dostupan u sljedećim doznim oblicima:

  • Otopina za intravensku i intramuskularnu primenu: bistra tečnost, gotovo bezbojna ili bezbojna (2 ml ili 4 ml u ampulama, u ćelijskom pakovanju od PVC (polivinilklorid) filma od 1, 2 ili 5 ampula, 1 ćelijska pakovanja u kartonskoj kutiji),
  • Obložene tablete: žuta školjka (10 komada u blister pakovanjima, 1 pakiranje u kartonskoj kutiji).

U 1 ml rastvora sadrži:

  • Aktivni sastojak: ondansetron hidrohlorid dihidrat (u smislu ondansetrona) - 2 mg,
  • Pomoćne komponente: klorovodična kiselina, natrijum hlorid, voda za injekcije.

1 obložena tableta sadrži:

  • Aktivni sastojak: ondansetron hidroklorid dihidrat (u smislu ondansetrona) - 4 mg,
  • Pomoćne komponente: Aerosil (koloidni silicijum dioksid), mikrokristalna celuloza, magnezijum stearat, krumpirov škrob,
  • Školjka: hidroksipropil celuloza (hiproloza), tropeolin O, polisorbat (tween-80), ricinusovo ulje.

Trudnoća

Nema dovoljno iskustva s primjenom lijeka u trudnica.
Stoga imenovati Latren tokom trudnoće se ne preporučuje.
Pentoksifilin u malim količinama prelazi u majčino mlijeko. Ako je propisano liječenje Latrenom, dojenje mora biti zaustavljeno.

Interakcija s drugim lijekovima

Latren mogu pojačati učinak lijekova koji utječu na sistem zgrušavanja krvi (indirektni i direktni antikoagulansi, trombolitičari). Pojačava učinak antibiotika cefalosporina (cefamandol, cefoperazon, cefotetan) poboljšavajući prodor antibiotika u tkivo povećavajući terminalni krvotok krvnih žila. Pojačava djelovanje valproične kiseline. Povećava efikasnost antihipertenzivnih lekova, inzulina i oralnih hipoglikemijskih lekova. Cimetidin povećava koncentraciju Latrena u krvnoj plazmi, što rezultira povećanim rizikom od nuspojava.
Kombinovana upotreba lijeka s drugim ksantinim derivatima može dovesti do živčane prekomjerne ekscitacije.

Interakcije lijekova

Učinak smanjenja šećera u krvi svojstven inzulinu ili oralnim antidijabetičkim lijekovima može se pojačati. Stoga pacijente koji primaju lijekove za dijabetes treba pomno nadzirati.

U razdoblju nakon stavljanja lijeka u promet, zabilježeni su slučajevi povećane antikoagulacijske aktivnosti kod pacijenata koji su istovremeno liječeni pentoksifilinom i antivitaminima K. Kada se doza pentoksifilina propiše ili promijeni, preporučuje se praćenje antikoagulacijske aktivnosti u ovoj skupini bolesnika. Pentoksifilin može pojačati hipotenzivni učinak antihipertenzivnih lijekova i drugih lijekova koji mogu izazvati pad krvnog pritiska. Istovremena primjena pentoksifilina i teofilina kod nekih pacijenata može dovesti do povećanja razine teofilina u krvi. Zbog toga je moguće povećati učestalost i pojačati manifestacije neželjenih reakcija teofilina.

Nekompatibilnost.Lijek se ne smije miješati sa drugim lijekovima u istoj posudi.

Posebna uputstva

Na prve znake anafilaktičke / anafilaktoidne reakcije, lijek treba odmah prekinuti i obratiti se liječniku. U slučaju upotrebe lijeka, pacijenti s kroničnim zatajenjem srca prvo trebaju doći do faze kompenzacije cirkulacije krvi.

Kod pacijenata sa šećernom bolešću i koji primaju inzulin ili oralne antidijabetičke lijekove, kada se koriste velike doze lijeka, moguće je povećati učinak tih lijekova na šećer u krvi (vidjeti odjeljak „Interakcije lijekova“). U tim slučajevima, dozu inzulina ili oralnih antidijabetičkih sredstava treba smanjiti, a na pacijenta treba pažljivo paziti. Pacijentima sa sistemskim eritematoznim lupusom (SLE) ili s drugim bolestima vezivnog tkiva može se propisati pentoksifilin samo nakon detaljne analize mogućih rizika i koristi. Budući da postoji rizik od razvoja aplastične anemije tijekom liječenja pentoksifilinom, potrebno je redovito praćenje opće krvne slike.

U bolesnika sa zatajenjem bubrega (klirens kreatinina manji od 30 ml / min) ili teškom disfunkcijom jetre, izlučivanje pentoksifilina može se odgoditi. Potrebno je pravilno nadgledanje.

Posebno pažljivo promatranje je potrebno za:

- pacijenti s teškim srčanim aritmijama,

- pacijenti sa infarktom miokarda,

- pacijenti sa arterijskom hipotenzijom,

- pacijenti s teškom aterosklerozom mozga i koronarnih žila, osobito s istodobnom arterijskom hipertenzijom i srčanom aritmijom. Kod ovih bolesnika prilikom uzimanja lijeka mogući su napadi angine, aritmije i arterijska hipertenzija, tj.

- pacijenti sa zatajenjem bubrega (klirens kreatinina ispod 30 ml / min),

- pacijenti s teškim zatajenjem jetre,

- pacijenti s velikom sklonošću krvarenjima, uzrokovani, primjerice, liječenjem antikoagulansima ili poremećajima zgrušavanja krvi. Što se tiče krvarenja - pogledajte odjeljak "Kontraindikacije",

- pacijenti kojima je smanjenje krvnog pritiska visok rizik (na primjer, bolesnici s teškom koronarnom bolešću srca ili vaskularnom stenozom koji krv dovode u mozak),

- pacijenti koji istovremeno primaju pentoksifilin i antivitamine K (videti odeljak „Interakcije lekova“),

- pacijenti koji istovremeno primaju pentoksifilinske i antidijabetičke lekove (videti odeljak „Interakcije lekova“).

Upotreba tokom trudnoće ili dojenja. Tokom trudnoće i dojenja primjena lijeka je kontraindicirana.

Deca. Nema iskustva s primjenom lijeka kod djece.

Značajke djelovanja lijeka na sposobnost upravljanja vozilom ili drugih potencijalno opasnih mehanizama

S obzirom da se lijek koristi u bolnici, nema podataka o takvim efektima.

Pogledajte video: Latren joke (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar