Lijek Mefarmil: upute za upotrebu

Lijek spada u skupinu biguanida, aktivna supstanca je dimetil bigvanid. Nabavite ga iz biljke Galega officinalis. Metformin ometa sintezu glukoze u jetri (proces glukoneogeneze), smanjujući tako nivo šećera u krvi. Paralelno s tim, lijek povećava osjetljivost inzulinskih receptora, poboljšavajući njegovu apsorpciju, potiče bolju oksidaciju masnih kiselina, povećava perifernu iskorištenost glukoze i smanjuje njegovu apsorpciju iz probavnog trakta.

Alat pomaže u smanjenju hormona koji potiče štitnjaču u serumu krvi, snižava kolesterol i lipoproteine ​​niske gustine i na taj način sprečava patološke promjene krvnih žila. Normalizira koagulabilnost krvi, poboljšavajući njena reološka svojstva, pomažući tako da se smanji rizik od tromboze.

Endokrinolozi u pregledu Metformina potvrđuju informacije da on doprinosi gubljenju kilograma u pretilosti.

Analozi metformina

Analozi metformina uključuju sljedeće lijekove: Glukofage, Metformin-BMS, Metformin hidrohlorid, Metformin-vero, Metformin-Richter, Formmetin, Formin Pliv, Gliformin, Glucofag, Vero-Metformin Novoformin, Metospanin. Metfogamma, Siofor, Glycomet, Dianormet, Orabet, Bagomet, Gliminfor, Glycon.

Sa stanovišta farmakološkog djelovanja, Metformin analog je insulin.

Indikacije za upotrebu

Upotreba Metformina indicirana je u liječenju dijabetesa tipa 2 sa očuvanom funkcijom bubrega, kao i predijabetičkog stanja. Izravna indikacija za upotrebu je dijabetes tipa 2, popraćen gojaznošću.

Upotrebljava se i kao dio složene terapije u liječenju abdominalne-visceralne gojaznosti.

Tokom njegove upotrebe u kliničkoj praksi, pregledi Metformina bili su toliko pozitivni da je nakon provođenja kliničkih ispitivanja koja su ih potvrdila, 2007. godine lijek preporučen za upotrebu u pedijatrijskoj praksi za liječenje dijabetesa tipa 1, kao dodatak terapiji inzulinom.

Upute za upotrebu Metformina

Metforminske tablete uzimaju se strogo nakon jela, pijući puno vode. Prve i početne doze su 1000 mg dnevno, tijekom 1-2 tjedna doza se postepeno povećava, njezina vrijednost se podešava pod kontrolom laboratorijskih podataka o razini glukoze u krvi. Najveća dopuštena doza iznosi 3000 mg dnevno. Dnevna doza se može upotrijebiti odjednom, ali na početku terapije, u razdoblju adaptacije, preporučuje se podjela na 2-3 doze, što pomaže smanjenju nuspojava lijeka na gastrointestinalni trakt.

Najveća koncentracija lijeka u krvnoj plazmi uočena je 2,5 sata nakon primjene, nakon 6 sati počinje padati. Nakon 1-2 dana redovnog unosa uspostavlja se stalna koncentracija lijeka u krvi, a prema pregledu, Metformin počinje primjećivati ​​učinak već dvije sedmice nakon početka primjene.

Uz kombinovanu upotrebu metformina i inzulina neophodan je medicinski nadzor, uz visoke doze inzulina u bolnici.

Nuspojave

Kad se koristi u skladu s uputama, Metformin pacijenti obično dobro podnose, rijetko uzrokujući nuspojave. Ako ih ima, oni se, u pravilu, povezuju ili s individualnom netolerancijom na lijek, bilo s interakcijom s drugim lijekovima, bilo s viškom doze.

Prema recenzijama, Metformin najčešće izaziva probavne smetnje, koje se manifestuju u obliku dispepsije u ovom ili onom obliku kao jedan od simptoma laktacidoze. Takvi se znakovi obično primjećuju na početku liječenja lijekom, a nakon razdoblja adaptacije prođu. Prema uputama, Metformin se u ovom slučaju mora primjenjivati ​​u smanjenoj dozi, kod teške laktacidoze lijek se poništava.

Uz dugotrajnu upotrebu, Metformin doprinosi poremećaju razmjene vitamina B12 (cijankobalamin), sprječava njegovu apsorpciju u crijevima, što može uzrokovati simptome anemije deficitarne B12. Ovo stanje zahtijeva korekciju lijekova.

Kontraindikacije Metformin

Sljedeće kontraindikacije su navedene u uputstvima za Metformin:

  • Trenutna ili prethodna laktacidoza
  • Prekomatozno stanje
  • Preosjetljivost na bilo koju od komponenti lijeka,
  • Oštećena bubrežna funkcija, kao i prateće bolesti koje mogu uzrokovati takvo kršenje,
  • Nadbubrežna insuficijencija,
  • Zatajenje jetre
  • Dijabetičko stopalo
  • Sva stanja koja uzrokuju dehidraciju (povraćanje, proliv) i hipoksiju (šok, kardiopulmonalni zastoj),
  • Alkoholizam Treba imati na umu da čak i jedno zajedničko korištenje metformina i alkohola može uzrokovati ozbiljne metaboličke poremećaje,
  • Zarazne bolesti u akutnom periodu, praćene groznicom,
  • Hronične bolesti u fazi dekompenzacije,
  • Opsežna operacija i postoperativna rehabilitacija,
  • Dojenje

Trudnoća se, poput djetinjstva, više ne smatra apsolutnom kontraindikacijom uzimanja lijeka, jer je moguće prepisati Metformin za liječenje gestacijskog i juvenilnog dijabetesa, međutim, u tim slučajevima terapija se odvija strogo pod liječničkim nadzorom.

Posebna uputstva

Kod monoterapije Metforminom nema rizika od razvoja hipoglikemije, sličan rizik nije isključen ni u složenoj terapiji dijabetesa, a pacijenta treba upozoriti na to. Zabranjena je kombinirana upotreba ovog lijeka i intravaskularnih radioaktivnih supstanci koje sadrže jod. Svaka kombinirana primjena Metformina i nekog drugog lijeka zahtijeva nadzor liječnika. Za vrijeme operacije terapija lijekovima se otkazuje za 2-3 dana postoperativnog perioda. Uputa Metformina propisuje dijetu tokom cijelog perioda liječenja, čime se izbjegavaju oštri vrhovi i pad glukoze u krvi, što uzrokuje pogoršanje dobrobiti.

Pogledajte video: Hamza - HZA - Uputstvo za upotrebu (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar