Lijek Akrikhin Orlistat 60mg

Orlistat-Akrikhin: upute za uporabu i recenzije

Latinsko ime: Orlistat-Akrikhin

ATX kôd: A08AB01

Aktivni sastojak: orlistat (orlistat)

Proizvođač: Polfarma S.A., Poljska Farmaceutska tvornica (Poljska)

Ažuriranje opisa i fotografije: 28.11.2018

Cijene u ljekarnama: od 674 rubalja.

Orlistat-Akrikhin - lijek za snižavanje lipida, inhibitor lipaze gastrointestinalnog trakta.

Oblik i sastav

Proizvodi se oblik kapsule: veličine br. 1, tvrda želatina, plava boja, sadržaj kapsula je bijeli prah ili malo zbijeni aglomerati (7 ili 14 kom. U blisteru, u kartonskom pakovanju 3 blistera od 7 kom., Ili 3 blistera od 14 kom.). ., ili 6 blistera od 14 kom. i upute za upotrebu Orlistat-Akrikhin).

1 kapsula sadrži:

  • aktivna supstanca: orlistat - 120 mg,
  • dodatne komponente: natrijum karboksimetil škrob, mikrokristalna celuloza, natrijum lauril sulfat, bezvodni koloidni silicijum dioksid,
  • ljuska kapsule: titan dioksid (E171), želatina, indigo karmin (E132).

Farmakodinamika

Orlistat je specifični inhibitor gastrointestinalne lipaze dugog djelovanja. Ova supstanca djeluje na lumen želuca i tankog crijeva formirajući kovalentnu vezu s aktivnim serinskim centrom želudačne i gušteračne lipaze. Kao rezultat utjecaja sredstva za snižavanje lipida, inaktivirani enzim gubi sposobnost razgradnje masti dobivenih hranom u obliku triglicerida (TG) na monogliceride i apsorbirane slobodne masne kiseline. Pošto se ne probavljeni TG-i ne apsorbuju iz gastrointestinalnog trakta (GIT), manje kalorija ulazi u organizam i kao rezultat toga se smanjuje tjelesna težina. Tako se terapijsko djelovanje lijeka provodi bez njegove apsorpcije u sistemsku cirkulaciju. Zbog aktivnosti orlistata, 24–48 sati nakon oralnog davanja leka u stolici, povećava se koncentracija masti. Dovodeći do smanjenja masnih zaliha, Orlistat-Akrikhin omogućava efikasnu kontrolu tjelesne težine.

U kliničkim ispitivanjima, uključujući pretile bolesnike, u skupini bolesnika koji su primali orlistat zabilježen je izraženiji gubitak tjelesne težine u usporedbi s pacijentima koji su sami na dijeti. Gubitak tjelesne težine uočen je već tokom prve 2 tjedna nakon početka primjene Orlistat-Akrikhina, a potom tijekom 6-12 mjeseci, čak i ako postoji negativan odgovor na terapiju dijetama.

Statistički značajno značajno poboljšanje profila metaboličkih faktora rizika povezanih s pretilošću zabilježeno je tijekom dvije godine. Uz to, došlo je do značajnog smanjenja naslaga tjelesnih masti u usporedbi s placebo skupinom. Orlistat se također pokazao efikasnim kada se koristi u sprečavanju debljanja. Otprilike polovina pacijenata pokazala je porast tjelesne težine ne više od 25% izgubljenog, a u drugoj polovici bolesnika koji su sudjelovali u studiji nije zabilježeno ponovljeno debljanje niti je zabilježeno naknadno mršavljenje.

Tijekom kliničkih ispitivanja, koja su trajala od 6 mjeseci do 1 godine, bolesnici s prekomjernom težinom ili pretilošću i dijabetes melitusom tipa 2 tijekom primjene orlistata pokazali su značajniji gubitak tjelesne težine u usporedbi s pacijentima koji su bili samo na dijetalnoj terapiji. Gubitak kilograma dogodio se uglavnom kao rezultat smanjenja taloženja masnih masa u tijelu. Treba napomenuti da je kod pacijenata uključenih u studiju često primijećena neadekvatna kontrola glikemije usprkos uzimanju antidijabetičkih lijekova. Prilikom liječenja orlistatom kod ovih bolesnika pronađeno je značajno poboljšanje kontrole glikemije. Takođe, tokom upotrebe Orlistata-Akrikhina, primećeno je smanjenje doza antidijabetičkih lekova, koncentracije inzulina, kao i smanjenje inzulinske rezistencije.

Prema istraživanjima koja su trajala 4 godine, ustanovljeno je da je s terapijom orlistata rizik od dijabetesa melitusa tipa 2 značajno smanjen - prosječno 37% u odnosu na placebo. Ova prijetnja smanjena je za oko 45% u bolesnika s početnom oslabljenom tolerancijom na glukozu. U skupini koja je primala orlistat došlo je do značajnijeg smanjenja tjelesne težine u usporedbi s placebo skupinom, a pored toga - značajno poboljšanje profila metaboličkih faktora rizika. Postignuta nova razina tjelesne težine održavana je tokom sve 4 godine ispitivanja.

U adolescenata s pretilošću, jednogodišnje istraživanje o pozadini liječenja orlistatom zabilježilo je smanjenje indeksa tjelesne mase (BMI), kao i smanjenje tjelesne masti i opsega struka i bokova u usporedbi s placebo skupinom. Također, tijekom primjene lijeka Orlistat-Akrikhin, adolescenti su pokazali značajno smanjenje dijastoličkog krvnog pritiska (BP) u usporedbi s ljudima koji su primali placebo.

Farmakokinetika

Za lijek je karakteristična mala apsorpcija. 8 sati nakon oralne primjene u plazmi, nepromijenjeni orlistat nije određen, jer njegova koncentracija nije veća od 5 ng / ml. Nisu otkriveni znakovi nakupljanja aktivne tvari, što ukazuje na izuzetno mali stupanj apsorpcije.

Količinu distribucije nemoguće je utvrditi, jer se proizvod praktično ne apsorbuje. In vitro se veže na proteine ​​plazme gotovo u potpunosti (99%), uglavnom sa lipoproteinima i albuminom. U minimalnim količinama, proizvod može prodrijeti do crvenih krvnih zrnaca. Metabolička transformacija orlistata događa se uglavnom u crijevnoj stijenci uz stvaranje dva metabolita koji ne pokazuju farmakološku aktivnost - M1 (četveročlani hidrolizirani laktonski prsten) i M3 (M1 s cijepljenim ostatkom N-formylleucina).

Tvar se izlučuje uglavnom kroz crijeva - oko 97% uzete doze, od ove količine nepromijenjene - oko 83%. Ukupna ekskrecija svih metabolita orlistata putem bubrega ne prelazi 2% prihvaćene doze lijeka. Period potpune eliminacije tvari izmetom i urinom je 3-5 dana. Putovi za uklanjanje orlistata u bolesnika s normalnom tjelesnom težinom i gojaznošću su slični. Takođe, aktivna supstanca i njeni metaboliti mogu se izlučiti žučom.

Indikacije za upotrebu

Orlistat-Akrikhin se preporučuje za dugotrajnu terapiju bolesnika s pretilošću s BMI ≥ 30 kg / m² ili bolesnika s prekomjernom tjelesnom težinom s BMI ≥ 28 kg / m², koji imaju faktori rizika povezanih s pretilošću, na pozadini umjereno ograničene niske kalorične prehrane.

Orlistat-Akrikhin je takođe indiciran za upotrebu kod pacijenata sa šećernom bolešću tipa 2 s prekomjernom težinom ili pretilošću u kombinaciji s umjereno ograničenom hipokaloričnom dijetom i / ili hipoglikemijskim lijekovima (inzulini i / ili derivati ​​sulfoniluree, metformin).

Kontraindikacije

  • kolestaza
  • sindrom hronične malapsorpcije,
  • starost do 12 godina
  • trudnoća i dojenje,
  • preosjetljivost na bilo koju od komponenti Orlistata-Akrikhina.

Izuzetno oprezno, lijek treba liječiti istodobnom primjenom ciklosporina, varfarina ili drugih oralnih antikoagulansa.

Nuspojave

Neželjeni efekti uzrokovani primjenom orlistata pojavili su se u većini slučajeva iz gastrointestinalnog trakta i bili su povezani s farmakološkim djelovanjem sredstva koje blokira apsorpciju masti iz hrane.

Tokom administracije Orlistata-Akrikhina mogu se pojaviti sledeća kršenja:

  • poremećaji metabolizma i prehrane: vrlo često - hipoglikemija,
  • zarazne i parazitske lezije: vrlo često - grip,
  • nervni sistem: vrlo često - glavobolja,
  • mentalni poremećaji: često anksioznost,
  • respiratornog sistema, grudnog koša i medijastinalnih organa: vrlo često - infekcije gornjih disajnih puteva, često - infekcije donjih disajnih puteva,
  • genitalije i mliječne žlijezde: često - neredovita menstruacija,
  • bubrezi i mokraćovod: često - infekcije mokraćnih puteva,
  • Gastrointestinalni trakt: vrlo često - masni iscjedak iz rektuma, nelagoda / bol u trbuhu, izlučivanje plina s određenom količinom pražnjenja, nadimanje, labava stolica, imperativ nagona za defekaciju, pojačani pokreti crijeva, steatorreja, često - nelagoda / bol u rektumu, fekalna inkontinencija , meka stolica, nadimanje, oštećenje zuba, bolesti desni,
  • opći poremećaji: često - slabost.

Priroda i učestalost nuspojava kod pacijenata s dijabetesom tipa 2 bili su slični onima kod pacijenata bez dijabetesa, koji su bili prekomjerni kilogrami i pretili.

Tokom liječenja učestalost nuspojava iz gastrointestinalnog trakta povećavala se s povećanjem količine masti u konzumiranoj hrani. Možete otkloniti ili smanjiti ozbiljnost ovih poremećaja slijedeći dijetu s malo masti. U većini slučajeva navedeni efekti su bili prolazni i blagi, njihova pojava zabilježena je uglavnom u prva 3 mjeseca terapije i, u pravilu, ne više od jedne epizode. Uprkos dugotrajnoj upotrebi Orlistat-Akrikhina, učestalost pojave ovih pojava se smanjila.

Predoziranje

Slučajevi predoziranja lijekom nisu opisani.

Pri uzimanju jednokratnih (800 mg) i višestrukih doza (tijekom 15 dana do 400 mg tri puta dnevno) orlistat kod ljudi normalne tjelesne težine / gojaznosti, nisu se pojavili neželjeni efekti. Prilikom uzimanja orlistata kod pretilih bolesnika tokom 6 mjeseci u dozi od 240 mg tri puta dnevno, nije primijećeno povećanje učestalosti nuspojava.

U slučaju značajnog predoziranja Orlistata-Akrikhina, pacijenta treba posmatrati u roku od 24 sata. Prema kliničkim i pretkliničkim studijama, sistemski učinci povezani sa svojstvima orlistata koji inhibira lipazu trebali bi biti brzo reverzibilni.

Posebna uputstva

Orlistat-Akrikhin se preporučuje koristiti za dugotrajnu kontrolu tjelesne težine (uključujući smanjenje tjelesne težine, održavanje na željenoj postignutoj razini i sprečavanje ponovljenog debljanja).

U bolesnika sa šećernom bolešću tipa 2, kao rezultat gubitka kilograma tijekom upotrebe lijeka, povećava se vjerojatnost poboljšanja metabolizma ugljikohidrata, što može zahtijevati smanjenje doze hipoglikemijskih lijekova.

Terapija Orlistat-Akrikhinom ne bi trebalo da traje duže od 2 godine. Ako 12 tjedana nakon početka tečaja nije bilo moguće postići gubitak težine od najmanje 5%, primjena lijeka mora se prekinuti.

Ako se tijekom terapije pojave simptomi poput umora, slabosti, vrućice, zamračenja urina i žutice, potrebno je konzultirati liječnika kako bi se isključila moguća kršenja jetre.

Tijekom liječenja lijekom, uglavnom kod bolesnika s istodobnim kroničnim oštećenjem bubrega i / ili dehidracijom, može se razviti hiperoksalurija i oksalatna nefropatija, što u nekim slučajevima može dovesti do pojave zatajenja bubrega.

Interakcija lijekova

  • amiodaron - može doći do smanjenja razine ove tvari u krvnoj plazmi, treba obaviti kliničko praćenje i praćenje pokazatelja EKG-a,
  • antiepileptički lijekovi - apsorpcija ovih lijekova je smanjena što može uzrokovati napadaje,
  • ciklosporin - smanjuje se njegova razina u plazmi, što može dovesti do slabljenja imunosupresivne učinkovitosti lijeka, ova kombinacija se ne preporučuje, ako je potrebno, potrebno je često praćenje koncentracije ciklosporina u plazmi, kako s istodobnom primjenom orlistata, tako i nakon njegova dovršetka,
  • varfarin i drugi antikoagulansi - moguće je smanjiti koncentraciju protrombina i povećati međunarodni normalizirani omjer (INR), što može dovesti do promjene hemostatskih parametara, s tim kombinacijama je potrebno nadziranje INR pokazatelja,
  • vitamini topljivi u masti A, D, E, K i beta-karoten - apsorpcija ovih tvari je oslabljena, te se uz kombiniranu upotrebu moraju uzimati prije spavanja ili najkasnije 2 sata nakon uzimanja orlistata,
  • akarboza - preporučuje se izbjegavanje istodobne upotrebe zbog nedostatka studija farmakokinetičke interakcije,
  • levotiroksin natrijum - hipotireoza i / ili smanjenje njegove kontrole mogući su zbog smanjene apsorpcije natrijum levotiroksina i / ili anorganskog joda,
  • oralni kontraceptivi - pogoršava se rizik od smanjenja kontracepcijskog učinka, što u nekim slučajevima povećava verovatnoću neplanirane trudnoće, pribegavajte se dodatnim metodama kontracepcije, uključujući i ako dođe do teške dijareje,
  • antiretrovirusna sredstva za liječenje virusa humane imunodeficijencije (HIV), antipsihotici (uključujući litijeve pripravke), antidepresivi, benzodiazepini - moguće je oslabiti terapijski učinak ovih lijekova, odnosno terapija orlistata kod takvih bolesnika treba započeti nakon pažljivog procjenjivanja očekivanih koristi ovog liječenja i mogućih rizik
  • fibrati, atorvastatin, digoksin, amitriptilin, biguanidi, losartan, pravastatin, fluoksetin, fentermin, sibutramin, nifedipin, fenitoin, etanol - nije bilo interakcije s ovim lijekovima.

Analozi Orlistata-Akrikhina su: Orsoten, Listata, Orsotin Slim, Orlistat, Xenical, Orliksen 120, Orlistat Canon, Alli, Xenalten Light, Xenalten Logo.

Recenzije Orlistat-Akrikhin

Recenzije o Orlistat-Akrikhin vrlo su raznolike. Mnogi pacijenti pozitivno reagiraju na lijek, rekavši da su zahvaljujući njegovom djelovanju uspjeli izgubiti oko 5 kg viška kilograma u 3 mjeseca. Nakon toga, tjelesna težina neprestano se smanjivala, ali ne tako brzo. U bolesnika s sporijim metabolizmom proces mršavljenja je bio nešto duži. Istodobno, pacijenti napominju da je za postizanje efikasnih rezultata liječenja potrebno prilagoditi prehranu i uobičajeni način života - pridržavati se odgovarajuće prehrane koja omogućava smanjivanje broja kalorija u ishrani, obavljanje redovnih fizičkih aktivnosti, kretanje u što većem broju i tako dalje.

Nedostaci Orlistata-Akrikhina uključuju u većini slučajeva pojavu štetnih reakcija u obliku nadimanja, labave stolice, proliva, perremptorijskog nagona za defekacijom. Ali, u pravilu se te povrede primijete u prvim mjesecima tečaja terapije, a zatim prođu sami. Rijetko postoje pregledi u kojima oni ukazuju na vrlo slab učinak liječenja lijekom.

Orlistat-Akrikhin

Analozi za aktivnu tvar

Xenical 120mg 21 kom. kapsule F. Hoffmann-la Roche Ltd

F. Hoffmann-La Roche Ltd (Švicarska) Priprema: Xenical

Orsoten 120mg 21 kom. kapsule

Krka dd, Novo mesto (Rusija) Priprema: Orsoten

Orsoten Slim 60mg 42 kom. kapsule

Krka dd, Novo mesto (Rusija) Priprema: Orsoten Slim

List 120mg 30 kom. filmom obložene tablete

Izvarino (Rusija) Priprema: Lista

Leaf mini 60mg 30 kom. filmom obložene tablete

Izvarino (Rusija) Priprema: Lista mini

Analozi iz kategorije Proizvodi za mršavljenje

Xenical 120mg 42 kom. kapsule F. Hoffmann-la Roche Ltd

F. Hoffmann-La Roche Ltd (Švicarska) Priprema: Xenical

Reduxin 0,01 + 0,1585 10 kom. kapsule

PromoMed (Rusija) Priprema: Reduxin

Orsoten 120mg 42 kom. kapsule

Krka dd, Novo mesto (Rusija) Priprema: Orsoten

Orsotin Slim 60mg 84 kom. kapsule

Krka dd, Novo mesto (Rusija) Priprema: Orsoten Slim

Dijeta 100 kom. pastile

Materia Medica Holding NP (Rusija) Lijek: Dijetalna bolest

Analozi iz kategorije Lijekovi

Xenical 120mg 21 kom. kapsule F. Hoffmann-la Roche Ltd

F. Hoffmann-La Roche Ltd (Švicarska) Priprema: Xenical

Reduxin 0,01 + 0,1585 30 kom. kapsule

PromoMed (Rusija) Priprema: Reduxin

Orsoten 120mg 21 kom. kapsule

Krka dd, Novo mesto (Rusija) Priprema: Orsoten

Orsoten Slim 60mg 42 kom. kapsule

Krka dd, Novo mesto (Rusija) Priprema: Orsoten Slim

List 120mg 60 kom. filmom obložene tablete

Izvarino (Rusija) Priprema: Lista

Sastav i oblik oslobađanja

Kapsule - 1 kapsula .:

  • aktivna supstanca: orlistat - 120 mg,
  • pomoćne tvari: MCC - 59,6 mg, natrijum karboksimetil škrob (natrijum škrob glikolat) - 38 mg, natrijum lauril sulfat - 10 mg, povidon - 10 mg, talk - 2,4 mg,
  • kapsula (tvrda, želatina): titanov dioksid, želatina, patent plavo boja.

Prosječna težina sadržaja kapsule je 240 mg.

Kapsule, 120 mg. 7 ili 21 kape. u ambalaži sa blister trakom napravljenim od PVC folije i lakiranom aluminijumskom folijom.

1, 2, 3, 4, 6, 12 blistera stavlja se u pakovanje kartona.

Kapsule br. 1 s tijelom i plavom kapom.

Sadržaj kapsula: granule bijele ili gotovo bijele boje.

Inhibicijska gastrointestinalna lipaza.

Apsorpcija je mala, 8 sati nakon gutanja, nepromijenjeni orlistat u plazmi nije određen (koncentracija ispod 5 ng / ml).

Sistemska izloženost orlistata je minimalna. Nakon gutanja 360 mg radioaktivno označenog 14C-orlistata, najveća radioaktivnost u plazmi dosegnuta je nakon oko 8 sati, koncentracija nepromijenjenog orlistata bila je blizu granice detekcije (manja od 5 ng / ml). U terapijskim studijama, uključujući praćenje uzoraka plazme bolesnika, nepromijenjeni orlistat određen je sporadično u plazmi, a njegove koncentracije bile su niske (manje od 10 ng / ml), bez znakova nakupljanja, što je u skladu s minimalnom apsorpcijom lijeka.

In vitro, orlistat se više od 99% vezuje za proteine ​​u plazmi, uglavnom lipoproteine ​​i albumine. Orlistat minimalno prodire do crvenih krvnih zrnaca. Metabolizira se uglavnom u zidu gastrointestinalnog trakta sa stvaranjem farmakološki neaktivnih metabolita M1 (hidrolizirani četveročlani laktonski prsten) i M3 (M1 s cijepljenim ostatkom N-formillevucina). U studiji na pretilim pacijentima koji su uzimali 14C-orlistat, 2 metabolita, M1 i M3, činili su oko 42% ukupne radioaktivnosti u plazmi. M1 i M3 imaju otvoreni beta-laktonski prsten i pokazuju izuzetno slabo inhibitorno djelovanje protiv lipaza (u odnosu na orlistat, one su 1000 i 2500 puta slabije). S obzirom na nisku aktivnost i nisku koncentraciju metabolita u plazmi (oko 26 ng / ml i 108 ng / ml za M1 i M3, 2–4 sata nakon primene orlistata u terapijskim dozama), ovi se metaboliti smatraju farmakološki beznačajnim. Glavni metabolit M1 ima kratak T1 / 2 (oko 3 sata), drugi se metabolit izlučuje sporije (T1 / 2 - 13,5 sati). U pretilih bolesnika, Css metabolita M1 (ali ne i M3) raste proporcionalno dozi orlistata. Nakon jedne oralne primjene 360 ​​mg 14C-orlistata od pacijenata s normalnom tjelesnom težinom i pate od gojaznosti, oslobađanje apsorbirajućeg orlistata kroz crijeva bio je glavni put izlučivanja. Orlistat i njegovi metaboliti M1 i M3 se takođe izlučuju sa žuči. Oko 97% primenjene radioaktivno obeležene supstance bilo je izlučeno sa izmetom, uključujući 83% - nepromijenjeno.

Ukupna bubrežna ekskrecija ukupne radioaktivnosti sa 360 mg 14C-orlistata bila je manja od 2%. Vrijeme za potpunu eliminaciju izmetom i urinom je 3-5 dana. Otkriveno je da je izlučivanje orlistata slično kod pacijenata s normalnom tjelesnom težinom i gojaznošću. Na osnovu ograničenih podataka, T1 / 2 apsorbiranog orlistata varira između 1-2 sata.

Specifični inhibitor gastrointestinalnih lipaza. On formira kovalentnu vezu s aktivnom serinskom regijom želudačnih i pankreasnih lipaza u lumenu želuca i tankog crijeva. Inaktivirani enzim gubi sposobnost razgradnje masti iz hrane u obliku triglicerida (TG). Neprskani TG se ne apsorbiraju, a rezultirajući smanjenje unosa kalorija dovodi do smanjenja tjelesne težine. Povećava koncentraciju masti u izmetu 24–48 sati nakon gutanja. Omogućuje efikasnu kontrolu tjelesne težine, smanjenje odlaganja masti.

Za ispoljavanje aktivnosti nije potrebna sistemska apsorpcija orlistata, jer preporučena terapijska doza (120 mg 3 puta dnevno) inhibira apsorpciju masti dobivenih iz hrane za približno 30%.

Oslobađanje oblika i sastava

Prodaje se u ljekarni u obliku kapsula. Aktivni sastojak je orlistat u količini od 60 mg ili 120 mg. Sastav sadrži natrijum lauril sulfat, mikrokristalnu celulozu i povidon.

Prodaje se u ljekarni u obliku kapsula, aktivni sastojak je orlistat u količini od 60 mg ili 120 mg.

Gastrointestinalni trakt

Često postoje bolovi u trbuhu, nadutost. Izmet može postati mastan do tekućeg stanja. Postoji upala gušterače, inkontinencija fekalija.

Moguće su nuspojave - često postoje bolovi u trbuhu, nadutost.

Interakcija s drugim lijekovima

Lijek se može uzimati sa lijekovima protiv hipoglikemije, ali može biti potrebno smanjenje doze. Ciklosporinske i vitaminske pripravke je bolje uzimati 2 sata prije ili nakon uzimanja Orlistata.

Orlistat pojačava efekat uzimanja pravastatina. Neželjeno je uzimati Acarbose i Amiodaron istovremeno s lijekom. Dolazi do smanjenja koncentracije protrombina i promjena INR indikatora, ako se dodatno uzimaju varfarin i oralni antikoagulans.

Kompatibilnost s alkoholom

Zajednički unos alkohola može povećati štetne reakcije iz gastrointestinalnog trakta. Potrebno je odustati od alkoholnih pića tokom terapije.

U ljekarni možete kupiti slične proizvode za mršavljenje:

100% gubitak težine s Xenicalom. Povratne informacije nutricionista o Orsotenu

Prije nego što lijek zamijenite analognim, potrebno je konzultirati se s liječnikom i podvrgnuti se pregledu. Ovi lijekovi imaju kontraindikacije i nuspojave.

Proizvođač

Polpharma Pharmaceutical Plant S.A., Poljska.


Ciklosporin je najbolje uzimati 2 sata prije ili nakon uzimanja Orlistata.
Lijek se može uzimati sa lijekovima protiv hipoglikemije, ali može biti potrebno smanjenje doze.
Orlistat pojačava efekat uzimanja pravastatina.
Dolazi do smanjenja koncentracije protrombina i promjena INR indikatora, ako se dodatno uzima varfarin.
U ljekarni možete kupiti slične proizvode za mršavljenje, poput Xenaltena.
Neželjeno je uzimati Acarbose i Amiodaron istovremeno s lijekom.
Zajednički unos alkohola može povećati štetne reakcije iz gastrointestinalnog trakta.





Anna Grigoryevna, terapeutkinja

Lijek inhibira funkciju enzima topivih u vodi koji razlažu i razgrađuju masti. Da bi se postigao najbolji rezultat, pacijentima se propisuje niskokalorična dijeta i sport. Iz gastrointestinalnog trakta, mogu se pojaviti neželjene reakcije tokom prve 2 nedelje, koje vremenom nestaju. Neefikasno sredstvo biće u prisustvu organskih uzroka gojaznosti (hormonalni neuspjeh, tumori, neaktivnost, hipotireoza).

Maxim Leonidovich, nutricionista

Lijek je propisan pacijentima za liječenje gojaznosti i sprečavanje ponovljenog debljanja. Nakon uzimanja tablete vaš apetit se smanjuje. Lijek mogu uzimati bolesnici sa šećernom bolešću tipa 2, hipertenzijom i visokim holesterolom u krvi. Preporučuje se da konzumirate više povrća i voća, kao i da pijete do 2 litre pročišćene vode dnevno.

Primijetio sam da moje kolege i pacijenti ostavljaju uglavnom pozitivne kritike o lijeku. Alat pomaže izgubiti višak kilograma. Pacijenti koji su imali nuspojave ili prekinuli liječenje loše reagiraju na lijek.

Prije nego što lijek zamijenite analognim, potrebno je konzultirati se s liječnikom i podvrgnuti se pregledu.

Lijek je bio propisan za dijabetes tipa 2. Siguran lijek za smanjenje tjelesne težine i poboljšanja šećera u krvi. Lijek je uzimala u kombinaciji s niskokaloričnom dijetom i sportom. Počela se osjećati bolje, a zatvor je prestao brinuti. Izgubio sam 9 kg i održavat ću težinu uzimajući ovaj lijek.

Od prednosti, napominjem, efikasnost i brz rezultat. Sa 75 kg izgubila je težinu na 70 kg u 4 sedmice. Alat smanjuje apetit, pa nema želje da jedete bezvrijednu hranu. Lijek će pomoći onima koji žele naviknuti svoje tijelo da jedu zdravu hranu. Jedan minus je proliv. Proliv je počeo od prvih dana upotrebe i trajao je mjesec dana.

Pio sam lijek 1 tabletu tri puta na dan. Glavobolje su počele nakon uzimanja, koje nije bilo moguće ukloniti tabletama. Nedelju dana kasnije ugledao sam oticanje na nogama i licu, mučnina, proliv i nadimanje. Možda lijek pomaže da izgubite težinu, ali je vrlo štetan za zdravlje. Ne preporučujem uzimanje bez imenovanja ljekara.

Farmakološka grupa

Prema časopisu Physician Desk Reference (2009)orlistat je indiciran za lečenje gojaznosti, uklj. smanjenje i održavanje tjelesne težine, u kombinaciji s niskokaloričnom dijetom. Orlistat je također indiciran da smanjuje rizik od ponovnog dobivanja tjelesne težine nakon početnog smanjivanja. Orlistat je indiciran za pretile bolesnike s indeksom tjelesne mase (BMI; vidjeti „Posebna uputstva“ za izračun) ≥30 kg / m 2 ili ≥27 kg / m 2 u prisutnosti drugih faktora rizika (dijabetes, hipertenzija, dislipidemija).

Trudnoća i dojenje

Odgovarajuće dobro kontrolirane studije o orlistatu na trudnicama nisu provedene. Budući da podaci ispitivanja na životinjama ne mogu uvijek odrediti odgovor kod ljudi, orlistat se ne preporučuje za upotrebu tokom trudnoće.

FDA Fetal Action Category - X.

Nije poznato da li se orlistat izlučuje u majčino mlijeko i ne bi ga trebalo primjenjivati ​​kod dojilja.

Mjere sigurnosti

Prije propisivanja orlistata, treba isključiti organski uzrok pretilosti, poput hipotireoze.

U vrijeme liječenja preporučuje se uravnotežena niskokalorična dijeta u kojoj masti ne osiguravaju više od 30% kalorija. Vjerojatnost nuspojava iz gastrointestinalnog trakta povećava se s velikim sadržajem masti u hrani (više od 30% dnevnih kalorija). Dnevni unos masti, ugljikohidrata i proteina treba biti raspoređen između tri glavna obroka. Budući da orlistat smanjuje apsorpciju određenih vitamina topivih u masti, pacijenti moraju uzimati multivitaminske pripravke koji sadrže vitamine topive u mastima kako bi se osigurao njihov adekvatan unos. Uz to, sadržaj vitamina D i beta-karotena u pretilih bolesnika može biti niži nego u ljudi koji nisu pretili. Multivitamine treba uzimati 2 sata prije ili 2 sata nakon uzimanja orlistata, na primjer, prije spavanja. Prijem orlistata u dozama većim od 120 mg 3 puta dnevno ne daje dodatni učinak. U bolesnika koji istovremeno uzimaju orlistat i ciklosporin, potrebno je češće praćenje ciklosporina u plazmi.

U bolesnika koji nisu primali profilaktičke vitaminske dodatke, tijekom dva ili više uzastopnih posjeta liječniku tijekom prve i druge godine liječenja orlistatom, smanjenje razine vitamina u plazmi zabilježeno je u sljedećem postotku slučajeva (podaci u placebo skupini navedeni su u zagradama): vitamin A 2, 2% (1%), vitamin D 12,0% (6,6%), vitamin E 5,8% (1%), beta-karoten 6,1% (1,7%).

U nekim bolesnicima, na pozadini orlistata, sadržaj oksalata u urinu može se povećati.

Kao i kod drugih lijekova za smanjenje tjelesne težine, kod neke skupine bolesnika (na primjer, anoreksija nervoze ili bulimije) postoji mogućnost zloupotrebe orlistata.

Orlistatska indukcija mršavljenja može se kombinirati s poboljšanom metaboličkom kontrolom dijabetes melitusa, što će zahtijevati smanjenje doze oralnih hipoglikemijskih agenasa (derivati ​​sulfoniluree, metformina itd.) Ili inzulina.

Vjerni asistent u borbi protiv viška kilograma. Budžetski analog Xenical i Orsoten. Da li djeluje? - Naravno!

Pozdrav svima koji su pogledali recenziju!

Već dugo vremena poznajem lijekove Orlistat. U jednom je trenutku uzela i Xenical i Orsoten, i u oba slučaja dobila učinak. Tada je uslijedila duga pauza u prijemu jer mi je sve odgovaralo, zatim trudnoća i porod, dojenje i set 20 kg viška kilograma.

Nakon što je prestala hraniti, odlučila je da se prihvati, ali otišla je iz pogrešnog kraja, kako kažu. Započela s omiljenom dijetom, smršala 6 kg i pojela sve nazad u dva mjeseca. Odlučila sam brojati kalorije, ali od početka sam postavila prenisku normu, dobila sam dijetu od 1200 Kcal. Sada je norma porasla na 1800-1900 Kcal. Ali desi se da se malo slomim. A kako ne bih ispao iz postavljenih kalorija, odlučio sam da si pomognem uz pomoć Orlistat preparata. Kupio sam najviše proračuna onih koji su pronađeni - Orlistat Akrikhin.

Aktivna supstanca - Orlistat

Country proizvođač - Poljska

Trošak - 1930 rub. za 84 kapsula.

Ako izračunate troškove 1 kapsule, ali najpovoljnija cijena se dobija kada kupite veliko pakovanje (82 kapsule). 1 kapsula košta oko 23 rubalja.

Takođe je pronađeno pakovanje od 48 kapsula. Upravo taj proizvođač nije ispunio ambalažu u 21 kapsulu, ostali Orlistatovi ga imaju.

Mesto kupovine - Ljekarne Stolichki

Analozi - Xenical, Orsoten, Lista.

Pakovanje karton jarko ljubičast.

Unutar 6 blistera za 14 kapsula.

Blisteri imaju liniju suza, pa po potrebi možete odvojiti mali broj kapsula koje ćete poneti, na primjer, sa sobom u kafiću ili na poslu.

Sama kapsula je plave boje, srednje veličine. Nema problema sa gutanjem.

Doziranje i primjena:

Iznutra, ispire se vodom, uz svaki glavni obrok (neposredno prije jela, uz obroke ili najkasnije 1 sat nakon jela).

Farmakološko djelovanje:

Orlistat je specifični inhibitor dugotrajnih gastrointestinalnih lipaza. Djeluje u lumenu želuca i tankog crijeva, formirajući kovalentnu vezu s aktivnom serinskom regijom želučane i pankreasne lipaze. Inaktivirani enzim nije u stanju razgraditi masti iz hrane koje dolaze u obliku triglicerida u apsorbirajuće slobodne masne kiseline i monogliceride. Neprskani trigliceridi se ne apsorbiraju, zbog čega se smanjuje unos kalorija u organizam, što dovodi do smanjenja tjelesne težine.

Ako objasnite na jednostavan način, onda lijek ne dozvoljava da upijemo određenu količinu masnoće koju pojedemo. I ove ne apsorbovane masti se izlučuju zajedno sa izmetom.

Dodaću sebi da ako u jednom obroku nije bilo masti, kapsule se ne bi trebale uzimati. Ako kažemo da ste doručkovali zobene pahuljice u vodi s voćem, onda nema smisla uzimati Orlistat, već ste koristili vrlo malu količinu masti. Ali, zobena kaša, kuhana u mlijeku s dodatkom kriške putera, plus nekoliko kriški sira - ovo je prilika da uzmete kapsulu.

Kao i bilo koji lijek, Orlistat ima kontraindikacije.

Preosjetljivost na orlistat ili bilo koji od pomoćnih sastojaka lijeka, sindrom hronične malabsorpcije, kolestaza, trudnoća i razdoblje dojenja, djece mlađe od 12 godina.

S oprezom: istodobna terapija ciklosporinom, varfarinom ili drugim oralnim antikoagulansima. Primjena tijekom trudnoće i dojenja: pretklinička ispitivanja nisu otkrila teratogeni i embriotoksični učinak orlistata.Međutim, zbog nedostatka kliničkih podataka o upotrebi u trudnica, orlistat je kontraindiciran u trudnoći. Budući da nije poznato prelazi li orlistat u majčino mlijeko, kontraindiciran je tijekom dojenja.

Lista je prilično skromna u poređenju s mnogim drugim pilulama.

Međutim, na Internetu postoje članci da Orlistat štetno djeluje na jetru i bubrege. Neću se detaljno zadržavati na tome, jer informacije nisam našao u službenim izvorima. Nisam vidio materijale istraživanja koja su u toku, ali sam sreo samo preispitivanje određenog članka za koji se istraživanje navodno vodi. Ako vas ovo pitanje zanima, onda vam pomoći Google.

Upute o ovoj temi samo kažu

Zabilježeni su slučajevi rektalnog krvarenja, divertikulitisa, pankreatitisa, kolelitijaze i oksalatne nefropatije (učestalost pojave nije poznata).

Najčešćimnuspojave Orlistata često uključuju omekšavanje stolice, učestalo mokrenje, napuhanost. Sa svoje strane, rekao bih, posljedice hrabrog pisanja. Napokon, neraztopljeni masti moraju nekako izaći. A sve su posljedice sasvim logične. Ako ste pojeli sendvič sa burgerima i pojeli masni sladoled, tada pričekajte s plaćanjem. Osigurana su česta putovanja u toalet. U tom je pogledu Orlistat dobro discipliniran.

Uzimam orlistat povremeno. Kao što sam napisao na samom početku recenzije, sada sam na malom deficitu kalorija. Masna hrana gotovo nije prisutna u mojoj prehrani. Preciznije, ali u vrlo umerenoj količini. Ali ponekad postoje odstupanja od ishrane. Odmor, druženje s prijateljima u kafiću, roštilj. A da ne odstupam značajno od kalorija, u takvim slučajevima uzimam Orlistat kapsulu. To se ne događa češće 1-2 puta sedmično, a prijem je obično pojedinačan.

U činjenicu da je lijek Orlistat Akrikhin efikasan ni manje nego skuplji Xenical, uvjerio sam se tek nakon takvih skupova. Ista ona "obračunavanja" opisana gore došla su i do mene.

Iako na pakiranju piše „Raspituje se na recept“, u stvarnosti kupovina u ljekarni bez recepta nije problem. Niko u bilo kojoj ljekarni nikad nije zatražio recept.

Povratne informacije nikako nisu vodič za akciju, samo dijeljenje mog iskustva. Prihvatite li ili ne, na vama je. U jednom trenutku me je preporučio lekar. Upravo sam za njegovu svrhu kupio prvo pakovanje. Doktor je vidio moje testove i shvatio stanje u mom tijelu. U idealnom slučaju to uvijek trebate učiniti prije nego što uzmete bilo koji lijek.

Hvala na pažnji na pregledu! Zdravlje vama i vašim najmilijima!

Ostavite Svoj Komentar