Lubenica za dijabetes tipa 2

Mnogi pacijenti s dijabetesom obratili su pažnju na DiabeNot kapsule, a pregledi ljekara omogućuju vam da detaljnije pogledate lijek i.

Diabenot (Diabenot) - dvofazni lijek koji se koristi u liječenju dijabetesa. Lijek dozvoljava.

Mnogi pacijenti su zainteresirani za recenzije liječnika o lijeku Diabetal. Rašireni hormonalni poremećaji.

Dialux za dijabetes najnoviji je lijek koji su moderni naučnici razvili po receptu poznatom u stara vremena.

Pažnja! Podaci objavljeni na web mjestu su samo u informativne svrhe i nisu preporuka za upotrebu. Obavezno se posavetujte sa svojim lekarom!

  • O web lokaciji
  • Sitemap
  • Pitanja stručnjaku
  • Kontakt podaci
  • Za oglašivače
  • Korisnički ugovor

Značajke proizvoda

Govoreći o značajkama upotrebe lubenice kod dijabetesa tipa 2, skrenuo bih pažnju na njene glavne karakteristike. Konkretno, govorimo o činjenici da u 135 gr. kaša sadrži tačno 1 jedinicu hleba - XE. Ništa manje značajne nisu one karakteristike koje ukazuju na niske kalorijske vrijednosti, i to 38 kcal na 100 g. bobice. S obzirom na to može se koristiti u ovom patološkom stanju i uključiti se u moguću dijetu (mada ponekad ne postoji način da se tako pojede).

Dozvoljeno je koristiti lubenicu protiv dijabetesa i zato što ima jedno od najmanjih glikemijskih opterećenja, i to 6,9 g. Istovremeno je potrebno obratiti pažnju i na neke druge karakteristike. Posebno, onaj koji sadrži uglavnom disaharide, naime fruktozu ili saharozu, koji se moraju uzeti u obzir u ukupnoj količini ugljikohidrata koji se koriste za uspostavu prehrane dijabetičara.

Ne treba zaboraviti na prisutnost leukopina (u ozbiljnom stanju povećava šećer), odnosno karotenoidni pigment, koji sudjeluje u antioksidacijskim algoritmima ljudskog tijela s dijabetesom tipa 2. Uz to, bobica se može jesti zbog velikog sadržaja folne kiseline i elementa kao što je magnezijum.

Upravo u ovom slučaju moguće je izbjeći razvoj komplikacija kod dijabetesa tipa 2.

Više o funkcijama

Uprkos niskom kaloričnom sadržaju, naziv karakteriše prilično visok glikemijski indeks - GI. Zbog toga ovaj proizvod izaziva brzo, ali kratkotrajno povećanje šećera u krvi, koje može porasti. Kod ljudi sa normalnim zdravstvenim stanjima, rezultat toga je proizvodnja hormonske komponente gušterače. Istovremeno se omjer glukoze naglo smanjuje i stvara se hipoglikemija, što je povezano s osjećajem gladi, koji utječe na opće dobro, pa je daleko od toga da je uvijek moguće koristiti lubenicu.

Drugim riječima, uvođenje prehrane zasnovane na lubenicama (ili njihova upotreba u značajnim količinama uz ograničavanje dodatnih izvora kalorija) izazvat će smanjenje tjelesne težine. Međutim, to će utjecati na dodatnu stimulaciju apetita, što nije uvijek potrebno dijabetičarima. Također treba napomenuti da:

  • kod osoba s predstavljenim patološkim stanjem, posebno s pretilošću, gubitak tjelesne težine karakterizira pozitivan rezultat. Iako postoje negativni faktori, naročito stres, koji je izazvan osjećajem gladi (povećanim pritiskom),
  • primjena kod pacijenata s dijabetesom tipa 1 dozvoljena je na općim načelima prehrane, odnosno ne smije se doživljavati kao zaseban lijek koji pomaže povećavanju ili smanjenju pokazatelja,
  • lubenica je uključena u kategoriju takvih proizvoda koji se preporučuju u okviru dozvoljenog omjera energije, ali istovremeno s izračunavanjem XE omjera, koji drži učinak na šećer pod nadzorom.

S obzirom na to da u ogromnoj većini slučajeva takvi bolesnici ne zahtijevaju smanjenje težinske kategorije, dijeta bi trebala ostati niska kalorija. Omjer ugljikohidrata u konzumiranoj hrani treba biti u skladu s količinom unesenog inzulina i fizičkom aktivnošću kako bi utjecali na šećer u krvi.

Kod istih pacijenata koji su imali dijabetes tipa 2, proizvod je također prihvatljiv za unošenje u ishranu. Najkorisnije, i zbog toga se preporučuju van sezone, kao i rano ili nezrelo voće. Samo ih stručnjak može riješiti, ali želio bih skrenuti pažnju na to da meso u njima odlikuje ružičastu boju, dok je prisutnost šećera minimalna. Za pacijente s opisanom bolešću treba smatrati upotrebu do 700-900 grama najkorisnijom. u roku od 24 sata. U ovom slučaju moraju se uzeti u obzir kalorije koje se koriste ili XE.

Ne manje značajne karakteristike treba uzeti u obzir da izazivaju porast stupnja mokrenja, pa čak i alkalizaciju urina. Uz to, stručnjaci obraćaju pažnju na činjenicu da visoki omjer vlakana naknadno izaziva stimulaciju algoritama za čišćenje crijeva, što može postati prilično opasna pojava. Pored toga, dozvoljeno je stvaranje ili jačanje nadutosti, posebno u okviru istodobne upotrebe značajne količine proizvoda. Zbog toga se u velikoj većini slučajeva preporučuje lubenica ujutro na prazan želudac, kako bi se isključila zajednička probava s drugim prehrambenim proizvodima.

Pogledajte video: Šta oboleli od dijabetesa mogu, a šta ne bi trebalo da jedu savetuje prof. dr Katarina Lalić. (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar