Najbolji zaslađivač

Popis prirodnih nadomjestaka šećera - Prehrana i dijeta

U sortama zaslađivača danas se lako možete zbuniti, naznačene su na naljepnicama gotovih proizvoda koje kupujemo svaki dan, a ne znaju ni kakve su im koristi i štete. Jedna vrsta zaslađivača indicirana je za dijabetičare, druga se koristi za mršavljenje. Zaslađivač se može dodati pecivu, čaju, limunadi, prirodnim sokovima, a koristi se kao komponenta za ispravljanje ukusa tijekom kuhanja.

Ako govorimo o dijabetesu, nadomjesci šećera rade svoj posao savršeno, bez promjene razine glukoze u ljudskoj krvi, metabolizam ugljikohidrata također je normalan. Međutim, to ne znači da se zaslađivači preporučuju u nekontroliranim količinama, jer svaka od tvari ima nekoliko važnih svojstava.

Zaslađivač ili zaslađivač?

Zaslađivači su slatki, ali s manje kalorija od uobičajenog šećera. Zaslađivači su podijeljeni na prirodni i umjetni, svaka od tih vrsta ima svoje karakteristike, nedostatke i prednosti. Zaslađivači su, pak, tvari namijenjene zamjeni šećera, ali mogu sadržavati kalorije.

Na primjer, med ili agavin sirup mogu se smatrati i nadomjestakom šećera i prirodnim zaslađivačima - međutim, sadržaj ugljikohidrata, kalorijski sadržaj i glikemijski indeks blizu su uobičajenog šećera. Kemijska sladila (saharin, sukraloza i aspartam) praktično ne sadrže kalorije, ne povećavaju razinu šećera u krvi i mogu se koristiti u dijabetičkoj i dijetalnoj hrani.

Najsigurniji zaslađivač

U većini slučajeva, trošak sladila je izravno povezan s njegovim korisnim i štetnim svojstvima. Aspartam i ciklamat jeftiniji su i potpuno kemijski zaslađivači, međutim, znanstvena istraživanja pokazuju da je njihova upotreba u velikim količinama kancerogena i da može potaknuti razvoj karcinoma.

Skupi zaslađivači - stevija, agavin sirup i sukraloza - prirodna su i teoretski korisnija alternativa. Istovremeno, napominjemo da znanost ne može dati nedvosmislen odgovor o njihovoj potpunoj sigurnosti - često je za cjelovita istraživanja potrebno desetljećima, a gore navedeni zaslađivači pojavili su se na tržištu relativno nedavno.

Uporedni grafikon zaslađivača:

NaslovNaučno mišljenje o sigurnostiSlatkoća (poređenje sa šećerom)Maksimalna dnevna doza (mg / kg)Maksimalni ekvivalent potrošnje
AspartamSiguran za većinu ljudi200 puta50600 g karamele bez šećera
SaharinDozvoljeno samo u lijekovima200-700 puta158 litara gaziranih pića
SteviaVjerovatno na sigurnom200-400 puta4
SukralozaSiguran za većinu ljudi600 puta590 doza zaslađivača

Stevia: Za i protiv

Ekstrakt brazilske biljne stevije najpopularnije je prirodno zaslađivač. Njegov slatki okus objašnjava se prisutnošću glikozida u sastavu - te su tvari 300 puta slađe od šećera, ali ne sadrže kalorije i imaju nulti glikemijski indeks. Važno je i da su glikozidi sposobni da pokazuju terapijska svojstva protiv šećerne bolesti, hipertenzije i gojaznosti.

Studije kažu da stevija zbog visokog sadržaja fenolnih spojeva djeluje kao efikasno antioksidans i antikancerogeni agens (2). Jedini poznati nedostatak ovog zaslađivača je specifični gorki okus, kao i visoka cijena stevije, mnogostruko veću od troškova kemijskih sladila.

Šta se krije pod definicijom „zaslađivača“?

Zaslađivač je tvar koja našoj hrani daje slatki okus. Ima nižu energetsku vrijednost u odnosu na dozu šećera koja je potrebna za postizanje istog učinka. Svi zaslađivači mogu se uvjetno podijeliti u 2 grupe:

• Prirodni. U potpunosti se apsorbuje i rastvara u tijelu, ali sadrži kalorije. Uključuju fruktozu, sorbitol i ksilitol.
• Veštački. Oni se ne probavljaju, uopšte nemaju energetsku vrijednost. Ali nakon što ih pojedem, želim jesti slatkiše još više. U ovu grupu spadaju aspartam, ciklamat, saharin i drugi.

Prema autoru članka Wikipedije, prirodni zaslađivači štetno su i za tijelo ako prekoračite dnevni unos.

Za i protiv prirodnih zaslađivača

1 g šećera sadrži 4 kcal. Ako volite slatki čaj i vodite sjedilački način života, onda u godinu dana rizikujete da dobijete 3-4 viška kilograma. Da biste izbjegli takve probleme, šećer možete zamijeniti prirodnim zaslađivačem. Ima izraženiji slatki ukus i manje je hranjiv. Na primjer:
• Fruktoza. Energetska vrijednost je 30% niža od šećera. U isto vrijeme, ovaj je proizvod 1,7 puta slađi. Odobreno je za dijabetičare. Ali ako prekoračite dopuštenu dnevnu normu (30-40 g) za 20%, tada povećajte vjerojatnost kardiovaskularnih bolesti.
• sorbitol. Njegova upotreba doprinosi normalizaciji mikroflore želuca, smanjuje potrošnju vitamina kako bi se osigurao produktivan život tijela. Kada se pije u velikim količinama, izaziva probavu i mučninu.
Važno! Sorbitol je 1,5 puta hranjiviji od šećera. Stoga, ako namjeravate smršaviti, nemojte koristiti ovaj proizvod.
• Ksilitol. Energetska vrijednost i okus ne razlikuju se od šećera, ali za razliku od potonjeg, ne uništava zubnu caklinu. Kada se zloupotrebljava, ovaj proizvod djeluje kao laksativ.
• Stevia. Pošto je ovaj ekstrakt 25 puta slađi od šećera i praktično ne sadrži kalorije, djeluje kao najbolja zamjena. Takođe, stevija pomaže da se reguliše rad jetre, gušterače i poboljšava san.
• Eritritol. Kalorični sadržaj je gotovo nula. Nema nuspojava.
Ako slijedite preporučeni unos zaslađivača, vašem organizmu možete imati veliku korist. Istovremeno ćete smršati nešto ne prepuštajući se slatkišima.

Koja je opasnost od umjetnih zaslađivača

Ljekari ne preporučuju dodavanje umjetnih zaslađivača u ishranu djece i trudnica. Ako nemate medicinske kontraindikacije, šećer možete zamijeniti s:
• Aspartam. "Ukusniji je" od šećera 200 puta, ali prema istraživanjima, ovaj umjetno dobiven spoj s dužom upotrebom pogoršava san, izaziva alergije i depresiju.
• Sukraloza. Prema uglednim stručnjacima FDA (Uprava za hranu i lijekove u Sjedinjenim Državama), bezopasna je za organizam.
• Ciklamat. Bez kalorija i koristi se za kuhanje.
• Acesulfame K. Lako je topljiv u vodi, pa se koristi za izradu deserta i slatkih peciva.
• Saharin. Mnogi ljekari dovode u pitanje sigurnost njegove upotrebe. Trenutno su u toku dodatne studije.

Prekomjerna upotreba zaslađivača može uzrokovati neugodne posljedice za tijelo. Pošto se ne izlučuju prirodno, potrebno je napraviti pauze kod unosa takvih nadomjestaka šećera.

Kako odabrati savršen zaslađivač

Prije kupnje zaslađivača u ljekarni ili trgovačkom centru pokušajte pronaći što je više moguće informacija o ovom proizvodu. Prednost treba dati proizvodima poznate kompanije koja je specijalizirana za proizvodnju prehrambenih prehrambenih proizvoda. Koriste visokokvalitetne sirovine i imaju sva potrebna odobrenja.
Drugi važan faktor su medicinske kontraindikacije. Koristiti bilo koji zaslađivač je bolje samo nakon savjetovanja s liječnikom. Odradit će niz testova koji će pokazati vaše zdravstveno stanje i identificirati alergije, ako ih ima.
Uz to, ne smije se prekoračiti doza navedena na pakiranju. Ako kombinirate unos zamjenskog šećera s šankom za dijetu ili jogurtima, onda pažljivo pročitajte njihov sastav i uzmite u obzir njihove komponente pri izračunavanju dnevnice.

Za one koji ne žele riskirati

Ako su vam liječnici dijagnosticirali dijabetes ili vaš nutricionista insistira na isključivanju šećera iz svakodnevne prehrane, onda ga možete zamijeniti medom ili javorovim sirupom. Manje su kalorične od šećera i imaju dobar ukus. Uz to, bogati su korisnim mineralima i vitaminima. Budući da med pomaže u jačanju imuniteta i povećava fizičku izdržljivost tijela, u teretani lako možete izgubiti višak kilograma.

Sukraloza - šta je to?

Sukraloza je umjetni dodatak dobiven kemijskim reakcijama iz običnog šećera. Zapravo, tijelo nije u stanju probaviti sukralozu, pa se izlučuje nepromijenjeno bez povećanja razine glukoze u krvi. Međutim, sukraloza je u stanju utjecati na gastrointestinalnu floru nekih ljudi, modificirajući je i inhibirajući. Također može izazvati nadimanje.

Prednost sukraloze je njegova visoka termička stabilnost - ovaj zaslađivač može se koristiti ne samo za kuhanje, već i za pečenje (za razliku od stevije, koja mijenja svoj okus kada se zagrijava na visoke temperature). Uprkos tome, u prehrambenoj industriji umjesto sukraloze tradicionalno se koriste jeftiniji kemijski zaslađivači.

Saharin: klasični zaslađivač

Povijesno gledano, saharin je bio prvi kemijski zaslađivač. Uprkos činjenici da su naučna istraživanja 1970-ih pokazala da može izazvati rak kod miševa, ljudska ispitivanja to nisu potvrdila. Ključni problem saharina je taj što tjera mozak da misli da tijelo troši šećer - kao rezultat, aktiviraju se mehanizmi koji uzrokuju dijabetes i pretilost (3).

U konačnici, redovnom primjenom saharina metabolizam se može značajno promijeniti, što je dopušteno samo u slučajevima kada osoba nema apsolutno druge mogućnosti - u stvari, saharin bi trebali koristiti isključivo dijabetičari koji su alergični na aspartam. Za rutinsku kontrolu kalorija i mršavljenje saharin kategorički nije prikladan.

Da li je aspartam siguran?

Aspartam je bio „korisnija zamjena za saharin“, a ovaj zaslađivač trenutno je najčešći zaslađivač u prehrambenoj industriji. Imajte na umu da je aspartam kontraindiciran osobama koje pate od rijetke genetske bolesti fenilketonurija - zbog čega bi na ambalaži proizvoda trebao biti izravno naveden sadržaj aspartama.

Unatoč činjenici da znanstvena zajednica smatra aspartam ispitivanom supstancom (4) koja je sigurna za zdravlje ljudi kad se konzumira u adekvatnim količinama (ne većim od 90 obroka dnevno), kritičari ovog zaslađivača vjeruju da aspartam može poremetiti kemijsku ravnotežu mozga, izazvati razvoj depresije i utiču na kognitivni pad.

Agave sirup za dijabetičare

Sirup Agave je prirodni zaslađivač koji se dobiva iz tropskog stabla koje raste u Meksiku. Njegova ključna razlika od ostalih zaslađivača je ta što sadrži količinu kalorija i ugljenih hidrata uporedivu sa uobičajenim šećerom - međutim, struktura ovih ugljikohidrata je različita. Za razliku od šećera, fruktozni agavin sirup ima nizak glikemijski indeks.

Zapravo, agavin sirup mogu koristiti dijabetičari koji kontroliraju razinu šećera u krvi - međutim, morate shvatiti da ovaj sirup i dalje sadrži kalorije koje će organizam prije ili kasnije upijati. Zato se agavin sirup tradicionalno ne preporučuje kada se slijedi dijeta bez ugljikohidrata, baš kao i u keto dijeti - njegov ukupni sadržaj ugljikohidrata je blizu medu.

Unatoč činjenici da je upotreba zaslađivača alternativa šećeru dijabetičarima, zaslađivači nisu uvijek prikladni za ljude koji pokušavaju smanjiti unos kalorija i izgubiti kilograme. Saharin može značajno poremetiti metabolizam, a agavin sirup ima kaloriju uporedivu sa medom i ne može se koristiti u dijetnoj hrani.

Kada je šećer zabranjen ...

Postoje dva razloga koja nam pružaju priliku da odbijemo šećer: želja za gubitkom kilograma ili kontraindikacije iz zdravstvenih razloga. Oboje je danas česta pojava. Prekomjerna žudnja za slatkišima najprije dovodi do pojave prekomjerne težine, a dugoročno do šećerne bolesti, iako se događa obrnuto. Uz to, ljubitelji šećera povećani su rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti i propadanja zuba. Upotreba šećera u velikim količinama nepovoljno utječe na stanje kože i sluzokože. Ne zaboravite da šećer i proizvodi koji ga sadrže potiču apetit, a to zauzvrat može dovesti do neželjenog povećanja tjelesne težine.

Problemi imaju jedno rješenje - odbijanje upotrebe šećera, kako u čistom obliku, tako i kao dijela različitih proizvoda. U početku se to može činiti previše kompliciranim poduhvatom, no amateri navikli na niskokaloričnu prehranu dobro su svjesni da se ovaj problem može lako riješiti uz pomoć zaslađivača. Danas postoji prilično velik izbor prirodnih i umjetnih zamjena za šećer koji se razlikuju u njihovim karakteristikama. Razmotrimo glavne.

Zaslađivači: koristi i štete

Iz prethodnog možemo zaključiti nedvosmisleni zaključak: moderne zamjene šećera nisu tako zastrašujuće kao što se ponekad piše. Najčešće se takvi materijali temelje na neprovjerenim informacijama i nedovoljnim znanstvenim istraživanjima, a često ih financiraju i proizvođači šećera. Očigledne prednosti upotrebe mnogih zaslađivača dokazane su u brojnim istraživanjima. Najvažnija preporuka kada koristite bilo koji zaslađivač nije prekoračenje dozvoljene razine dnevnog unosa.

Kako odabrati zaslađivač

Upotreba zaslađivača u Rusiji relativno je mala u usporedbi s drugim zemljama. Sladila i zaslađivači mogu se kupiti uglavnom u velikim trgovinama gdje postoje odjeljenja s dijetalnim i dijabetičkim proizvodima, kao i u ljekarnama. Izbor je mali i zastupljen je uglavnom umjetnim zaslađivačima. U međuvremenu, ovo tržište ima značajan potencijal rasta zbog popularizacije ideje o zdravoj prehrani. U Rusiji nema toliko proizvođača zamjena za šećer; ove se kategorije proizvoda često uvoze. Vrijedno je dati prednost nadomjescima šećera onih kompanija koje su se specijalizirale za proizvodnju dijetalnih namirnica, birajući samo najkvalitetnije sirovine za svoje proizvode.

Koji nadomjestak šećera kupiti?

Ruska kompanija NovaProduct AG jedna je od prvih u Rusiji koja je započela proizvodnju proizvoda za dijetalnu prehranu. Širok raspon zaslađivača pod robnom markom „Novasweet®“ izrađen je od najkvalitetnijih sirovina. Fruktoza, stevija, aspartam, sukraloza i drugi Novasweet® zaslađivači dobro su uspostavljeni među ljubiteljima zdrave prehrane. Povoljno pakovanje proizvoda zaslužuje posebnu pažnju - mali kompaktni dozirnici koji se mogu staviti u malu torbu ili džep.

NovaProduct AG asortiman ne uključuje samo sladila, već i napitke na bazi cikorije i specijalizovane proizvode za kontrolu apetita, kao i granolu bez šećera.


Kupnja nekoliko pakovanja radiča može vam uštedjeti puno.


Moderni zaslađivači mogu vaše omiljene poslastice i pića učiniti manje hranjivim i zdravijim.


Novi sintetički i prirodni zaslađivači odlični su za razne namirnice i pića, a istovremeno
ne štete zdravlju.


Fruktoza je idealna zamjena za redoviti šećer u dijetalnim i dijabetičkim dijetama: 100% prirodni proizvod,
ne izazivajući nagli porast glukoze u ljudskoj krvi.


Dodavanje sorbitola dat će jelima ugodan slatki ukus, smanjujući njihov sadržaj kalorija za 40%.


Stevia je najnovija zamena za šećer:

  • jedan od najsigurnijih zaslađivača na svetu,
  • bez kalorija
  • glikemijski indeks = 0,
  • stevija - 100% prirodna,
  • ne sadrži GMO.
Detalji o proizvodu


Sukraloza se pravi od šećera i ima ukus poput šećera, dok
Nema kalorija i ne povećava nivo glukoze u krvi muškarca. Najsigurniji zaslađivač na svijetu.


Za zaslađivanje niskokaloričnih napitaka trebali biste odabrati sladila u tabletama: ne sadrže GMO,
bez kalorija.

Ocjena najboljih zamjena za šećer

Nominacija mesto naziv proizvoda cijenu
Najbolji metabolički, ili Metabolički, pravi zaslađivači1Fruktoza 253 ₽
2Dinjeni šećer - Eritritol (Erythrolol) 520 ₽
3Sorbitol 228 ₽
4Ksilitol 151 ₽
Najbolji balast, ili intenzivni zaslađivači1Sukraloza 320 ₽
2Aspartam 93 ₽
3Ciklamat 162 ₽
4Neotam -
5Stevia 350 ₽
6Acesulfame K -

Metabolički, ili metabolički, pravi zaslađivači

Treba odmah naglasiti da istinski zaslađivači mogu biti opasni i u slučaju predoziranja i mogu izazvati metaboličke poremećaje. Ponekad je to povezano ne toliko s činjenicom da su uključeni u metabolizam ugljikohidrata, koliko sa psihološkim opuštanjem. Ljudi su sigurni da su slatkiši sigurni za zdravlje, i počinju ih apsorbirati u velikim količinama. Kao rezultat toga, dolazi do metaboličkog "nagiba" i, kao posljedice, promjena u prehrani. Vrlo važna veza u patogenezi je uspostava uvjetovanih refleksa i stvaranje veza u središnjem živčanom sustavu koje čovjeka navikavaju na višak slatkog.

Možda je najpoznatiji zaslađivač dostupan u ljekarnama fruktoza. Ukusnog je okusa i gotovo je dvostruko slađi od šećera. Kalorijski sadržaj jednak je sadržaju saharoze, ali pošto je dvostruko slađi, koristi se u upola manje. Kao rezultat toga, ukupni kalorični sadržaj prehrane postaje niži, pogotovo uzimajući u obzir da su 80% svih kalorija pravilnom hranom ugljeni hidrati.

Fruktoza se široko nalazi u prirodi, u raznim bobicama, voću i slatkim povrtarskim kulturama. Glikemijski indeks fruktoze u odnosu na šećer je povoljan, samo 19 jedinica u odnosu na 100 jedinica glukoze. Podsjetimo da je glukoza dio molekule saharoze, a polovina mase saharoze je glukoza. Ugljikohidrati sa glikemijskim indeksom manjim od 55 jedinica. jesu "spori", ne zasićuju se tako brzo i sprečavaju prekomerno taloženje masti. Fruktoza, ako je dodate slatkišima, dezertima, raznim džemima i kompotima, ne samo da štedi količinu šećera, već i čini da okus proizvoda bude intenzivniji i ugodniji. Od prirodnih šećera ovo je najslađi proizvod, a metabolizira se u tijelu kada ga konzumiramo u malim količinama bez sudjelovanja inzulina. Preporučuje se upotreba fruktoze u prehrambene svrhe u količini ne većoj od 35 g dnevno. Trošak od 100 grama je oko 100 rubalja.

Prednosti i nedostaci

U slučaju da se fruktoza "pojede" u velikim količinama, tada ona može poremetiti metabolizam ugljikohidrata, smanjiti osjetljivost jetre na djelovanje inzulina i taložiti u obliku masnog tkiva. Ljudima sa dijabetesom fruktoza kao stalna zamjena za šećer ne preporučuje se, kao i osobama s viškom kilograma. Višak fruktoze, koji se ne može apsorbirati, pretvara se u glukozu i taj put bit će opasan. Treba dodati da fruktoza ima takav učinak kao aktivacija i povećanje vitalnosti, pa se preporučuje osobama koje vode aktivni stil života, sportašima, a preporučljivo je koristiti je ujutro, a ako se primjenjuje navečer, onda najkasnije 2 sati prije spavanja.

Dinjeni šećer - Eritritol (Erythrolol)

Ovaj supstitut otkriven je prije oko 40 godina, njegov izvor su prirodne sirovine koje sadrže škrob, najčešće kukuruz. Šećer od dinje nazvan je jer je prisutan u ovoj kulturi, kao i u igračkom grožđu. Eritritol je nešto manje slatki od saharoze, a ima oko 5/6 slatkoće običnog šećera. Stoga, da bi se postigla jednaka slatkoća sa šećerom, ovoj zamjeni treba dodati još malo i ona se naziva „skupno zaslađivač“.

Ali istovremeno, eritritol uopće nema energetsku vrijednost, a sadrži 0 kalorija. Razlog za ovaj nulti sadržaj kalorija su mali molekuli. U crijevima se apsorbiraju veoma brzo, a jednom u krvi, bubrezima se odmah izlučuju. Trošak eritritola viši je od saharoze i fruktoze, ali ne mnogo. Jedna limenka eritritola težine 180 g u specijaliziranim prodavaonicama prehrambenih aditiva košta oko 300 rubalja.

Najbolji balastni ili intenzivni zaslađivači

Sintetika pripada ovoj grupi nadomjestaka šećera, a izuzetak je samo stevija. Ali glavno je da se svi predstavnici ove grupe ne metaboliziraju u tijelu, te ne integriraju u metabolizam ugljikohidrata, odnosno u druge biohemijske cikluse. To im omogućuje široku upotrebu u različitim dijetama sa smanjenim kalorijama, radi gubitka kilograma, kao i za prevenciju debljanja. Gotovo svi predstavnici ove grupe značajno su slađi od šećera, a to gotovo uvijek štedi na šećeru. Neki od tih zamjena su termostabilni, a neki se uništavaju zagrijavanjem. Razmislite koji su zaslađivači prehrambene i farmaceutske industrije.

Sucralose je relativno nov, visokokvalitetan i nerazgradljiv zaslađivač pri zagrijavanju. Prvi put je primljen prije oko 40 godina, i ima sve šanse za povećanje popularnosti. Mnogo intenzivnih zaslađivača ima neugodan naknadni ukus ili aftertaste, kakav nedostaje Sucralose-u. Ova supstanca je sigurna, i ne samo za ljude, već i za životinje, koristi se čak i kod djece i trudnica. Velika većina sukraloze izlučuje se nepromijenjena iz tijela, a 15% se apsorbira, ali nakon jednog dana se razgrađuje i također napušta tijelo. Ovaj je supstitut 500 puta slađi od šećera, a njegov glikemijski indeks je nula. Sukraloza ne daje tijelu niti jednu kaloriju.

Široko se koristi u konditorskoj industriji, za pripremu visokokvalitetnih gaziranih pića, za zaslađivanje voćnih sokova, kao i za proizvodnju koncentriranih sirupa. Pošto nije hranjivi medij za rast i razmnožavanje mikroorganizama, koristi se za proizvodnju žvakaćih guma. Trošak sukraloze je prilično visok. Dostupan je u malim paketima, a još uvijek mu je prilično isplativo koristiti. Dakle, jedno pakovanje u 14 g sukraloze može zamijeniti 7,5 kg šećera. Istovremeno je njegov trošak uporediv s ovom količinom granuliranog šećera. Prosječna cijena ove doze u raznim trgovinama je 320 rubalja. Ako uzmemo granulirani šećer, tada po trenutnoj cijeni od 44 rubalja po kilogramu dobivamo 330 rubalja, odnosno sličnu količinu, no težina sukraloze je manja i ona je bez kalorija.

Acesulfame K

Acesulfam kalijum, odnosno Acesulfame K, proizveden je za potpuno drugačiju svrhu. Njegov je zadatak bio pročišćavanje kalijeve soli u tehnološkom procesu, ali tada su otkrivena njegova jedinstvena slatka svojstva. Acesulfam je 50% slađi od saharina, 25% slađi od sukraloze, a više od 200 puta slađi od običnog šećera. Može se miješati sa drugim zaslađivačima, trenutno je mnogima poznat pod markom E 950 i odnosi se na sintetičke zaslađivače. Upotrebljava se u pečenju pekarskih proizvoda jer se pri visokim temperaturama ne raspada. Acesulfam je indiciran za pacijente s prekomjernom alergijskom pozadinom: uopće ne uzrokuje porast simptoma alergije. Koristi se u farmaceutskoj industriji, proizvodnji žvakaćih guma, obogaćenih sokova i gaziranih pića. Veleprodajna cijena kalijevog acesulfata iznosi oko 800 rubalja po kilogramu.

Sintetički zaslađivači

Umjetni nadomjesci šećera okus su slađi, pa nemojte pretjerivati ​​s njihovim dodavanjem pićima, nemojte kupovati velike količine boca, većina boca najvjerovatnije ističe prije nego što ih koristite. Najčešće, 1 tableta ekvivalentna je 1 žličici granuliranog šećera. Maksimalni dnevni unos zaslađivača iznosi od 20 do 30 grama, ali sjetite se da što manje uzimate sintetički proizvod, to je bolje za vaše stanje tijela.

Kome su umjetna sladila kategorički kontraindicirana? Treba ih odbaciti trudnice i one koje pate od fenilketonurije.

Dakle, najnežnije zamjene umjetnog šećera koje su ljekari odobrili za danas su:

  1. Ciklamat i aspartam 200 puta su slađi od šećera, ne mogu se dodavati tijekom kuhanja, jer se pod utjecajem visokih temperatura komponente uništavaju i postaju potpuno neupotrebljive. Niskokalorična.
  2. Saharin - 700 puta slađi od šećera. Treba izbjegavati toplotnu obradu koja štetno utječe na ukusni učinak lijeka.
  3. Sukraloza je možda jedna od rijetkih sintetskih zamjena šećera koju ljekari odobravaju uzimanjem dijabetesa.

Tvar se proizvodi na bazi običnog šećera, podvrgnuta posebnom procesu prerade koji značajno smanjuje kalorijski sadržaj proizvoda. Jedući sukralozu, ne trebate brinuti o štetnim utjecajima proizvoda na funkcioniranje živčanog sustava, zaslađivač nema mutageni ili kancerogeni učinak na tijelo. Stoga sa sigurnošću možemo reći da je bezopasna, sigurna i da donosi samo koristi ljudima.

Prirodni zaslađivači

Prirodni nadomjesci šećera razlikuju se od onih koji su stvoreni na umjetnom mjestu po tome što se dio ugljikohidrata prisutan u komponentama polako razgrađuje, što omogućava da pokazatelji glukoze u krvi ostanu na prijašnjim vrijednostima, što bi dijabetičari trebali zapamtiti. Dnevna, maksimalna doza potrošnje prirodnih zaslađivača ne može preći 30-50 grama proizvoda. Liječnici ne savjetuju povećanje doze - zanemarivanje vašeg zdravlja može dovesti do hiperglikemije i poremećaja probavnog trakta, jer svi prirodni nadomjesci šećera doprinose opuštanju stolice.

Lista lijekova za snižavanje šećera u krvi

Među prirodnim zaslađivačima preporučuje se odabir:

  1. Ksilitol, koji se pravi od mješavine pamučnih ljuski i kukuruznih kukuruza. Nije tako izražen slatkast okus kao granulirani šećer, ali pod utjecajem visokih temperatura ne mijenja svoja svojstva. Usporavanje brzine izlučivanja hrane iz želuca, produžava osjećaj sitosti, što znači da se iscrpljujući osjećaj gladi koji doživljavaju oboljeli od dijabetesa tipa 2 postepeno normalizira. Nutricionisti preporučuju ksilitol osobama koje žele izgubiti višak kilograma.
  2. Fruktoza se nalazi u bobicama, povrću i voćnim kulturama, ali samo u svježim. Proizvod u tabletama nije niži od kalorijskog sadržaja, ali je 2 puta slađi od njega, pa ga treba dodati manje. Ne preporučuje se dijabetičarima, jer malo povećava nivo glukoze u krvi. Maleni dijelovi fruktoze korisni su za obnavljanje jetrenog glikogena, što olakšava tijek hiperglikemije.
  3. Sorbitol je biljni proizvod, predstavljen u obliku ne vrlo slatkog bijelog praha. Prednosti sorbitola su očite: zaslađivač se polako apsorbira i izlučuje malo po malo, zbog čega uopće ne utječe na pokazatelje glukoze. Ali zloupotrebljavati ovu vrstu zamjenskog šećera još uvijek ne vrijedi ako ne želite odjednom osjetiti mučninu, proljev, kolike i jake simptome bolova u epigastričnoj regiji (trbuhu).
  4. Lider među prirodnim zaslađivačima, koji donosi samo koristi i ne nanosi štetu, je stevija, ukusna i vrlo slatka. Ekstrakt dobijen iz listova čudotvorne, lekovite biljke popularno se naziva „biljka meda“. Stevija ne samo da ne povećava, već čak pomaže i snižavanju glukoze, blagotvorno djeluje na holesterol, pomaže jačanju imunološkog sustava i vraćanju zaštitne barijere, poboljšava metaboličke procese, usporava starenje ćelija i tkiva.

Kako uzeti zaslađivač

Liječnici ne preporučuju prelazak na nadomjestak šećera naglo i odmah je bolje unijeti ga u prehranu u malim obrocima, poželjno počevši s 15 grama, postepeno povećavajući tempo do maksimuma. Međutim, ako ne trebate jesti zaslađenu hranu, a preferirate slani ili začinjen ukus, ne morate forsirati tijelo. Stoga koristite količinu potrebne tvari.

Ako je komponenta visokokalorična, ovu značajku treba uzeti u obzir pri pripremi obroka za taj dan. Oslonite se na prirodne supstance, minimizirajte prisustvo sintetičkih materijala.

Alternativa tabletama

Ostaje razgovor o prirodnim nadomjescima šećera, koje Majka priroda velikodušno dijeli. Ne mogu si svi priuštiti začinjavanje jela ili čaja s prirodnim zaslađivačima.

  • pčelinji med - univerzalni zaslađivač, izvor energije sa zadivljujućim hranjivim osobinama,
  • melasa - sirup nastao u proizvodnji granuliranog šećera,
  • melasa - vrsta melase koja se koristi kao sirup u kuvanju,
  • agavin sirup - ima ukus i miriše na med ugodne karamelne boje, dodaje se u kolače i kolače,
  • javorov sirup - da, javor nije samo stablo koje se širi, već je i korisno, mada se to odnosi samo na sadnice šećera.

Oni vjerojatno nisu pogodni za mršavljenje ljudi, a za dijabetičare u većini slučajeva te komponente treba potpuno napustiti.

Pogledajte video: PRIRODNI I VEŠTAČKI ZASLAĐIVAČI Aspartam, stevija, javor, med, agava, šećerni alkoholi. . (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar