Od čega se može puknuti gušterača?

I žene i muškarci umiru podjednako od hroničnog pankreatitisa.

Najčešće, smrt se primećuje u prvoj sedmici razvoja akutnog oblika bolesti.

U takvoj situaciji liječnici dijagnosticiraju hemoragični ili miješani oblik bolesti. Napredovanje patologije prati promjene u gušterači, koje mogu provocirati smrt pacijenta.

Do smrtnog ishoda dolazi u slijedećim slučajevima:

  1. U slučaju pojave totalnih promjena u strukturi tkiva i stanica organa.
  2. Sa stvaranjem eksudata i stvaranjem nekrotičnih žarišta.
  3. Sa reaktivnim patroprocesima u žarištima.

U gornjim situacijama vrijeme do smrti procjenjuje se na nekoliko sati do nekoliko dana.

U rijetkim situacijama životni vijek pacijenta u takvoj situaciji može se izračunati kao mjesec.

To je povezano s činjenicom da se enzimi gušterače sadržani u soku gušterače, ne pronalazeći put u lumen dvanaestopalačnog crijeva, aktiviraju u tkivima gušterače i razgrađuju tkiva organa.

Samoistraživanje dovodi do nekroze organskih tkiva. Smrt od gušterače može nastupiti zbog zatvaranja pankreasnog kanala.

Volumen i priroda mehaničkih oštećenja ovog organa ovise o ozljedi - bilo da je otvorena ili zatvorena. Postoje i mala, neprimetna krvarenja i potresi tkiva pankreasa. 3) potpuna ruptura žlezde. S otvorenim ozljedama najčešće pati tijelo organa, a sa zatvorenim ozljedama glava i rep. Pucanjem i ubodnim ranama žlezde oštećene su slezinske žile.

Vrste ruptura pankreasa

Pankreatitis se podrazumijeva kao cijeli kompleks patoloških poremećaja koji se međusobno razlikuju, prateći funkcionalnu aktivnost gušterače.

Različite vrste bolesti dijele se u odvojene bolesti, ovisno o prirodi oštećenja organa, ovisno o tijeku bolesti, kao i o fazi napredovanja bolesti.

Utvrđivanje vrste oboljenja određuje se tijekom dijagnoze patologije.

Sistem klasifikacije ovisno o tijeku uključuje sljedeće vrste patologije:

  1. Oštro.
  2. Akutno se ponavlja.
  3. Hronični
  4. Pogoršanje hroničnog oblika.

Ovisno o prirodi lezije, razlikuju se sljedeći oblici:

  • natečen,
  • destruktivna, što je pankreatonecrosis,
  • mali žarišni
  • srednja žarišna
  • velika žarišta,
  • totalno-subtotalno, što je istovremeno poraz svih delova tela žlezde,

Ovisno o napredovanju bolesti razlikuju se sljedeće faze bolesti:

  1. Enzimatski - do prvih 5 dana.
  2. Reaktivno, započinje od 6 dana i traje do 14.
  3. Sekvestracija - započinje nakon 15 dana.

Zadnja faza progresije bolesti je početna, započinje pola godine nakon početka razvoja patologije.

Uzroci puknuća gušterače najčešće su posljedica rane od vatrenog oružja ili hladnog čelika, kao i u slučaju snažnog premlaćivanja, stiskanja trbušne šupljine, udarca u trbuh i donji dio leđa, tokom operacije. Ostali uzroci puknuća teško su mogući.

Razvoj patologije kao posljedica povrede žlijezde

Kao posljedica ozljede, organ može dobiti suzu ili puknuti, u takvoj situaciji može se rasprsnuti samo formirana cista, koja se već dugo nalazi u tkivima organa. Kao rezultat traume, enzimi koje proizvodi žlijezda počinju uništavati tkivo sago organa. U slučaju takve ozljede, vrlo je teško spajati puknuće tkiva.

Bojanje oštećene žlezde hitna je hirurška operacija. Lokacija žlijezde pruža joj relativno pouzdanu zaštitu od vanjskih traumatičnih efekata.

Simptomi i liječenje pankreatitisa kod djece

Tijelo djece je dinamičnije od odrasle osobe i živo reagira na sve promjene.

Svako kršenje uobičajenog režima može izazvati bolest kod djeteta, uključujući pankreatitis - upalu gušterače.

Gušterača je jedan od najvažnijih organa koji proizvodi enzime koji razgrađuju komponente proizvoda. Sok koji izlučuje žlijezda pomaže probavljanju hrane.

Takođe proizvodi hormone koji podešavaju količinu šećera u tijelu. Općenito, problemi povezani s pankreatitisom podrazumijevaju poremećaje u cijelom tijelu.

Znaci teške bolesti

Akutni i hronični pankreatitis u vrijeme njegove pogoršanja imaju slične simptome.

Glavna razlika između ovih oblika bolesti je ta da se kod hronične raznolikosti pojava karakterističnih simptoma ne javlja oštro, već simptomi koji se pojavljuju duže nego u akutnim.

Prvi znak patologije je bol.

Modrice, suze kapsula i tkiva gušterače, krvarenja, duboko i potpuno uništavanje i drobljenje mogu uzrokovati ozbiljna krvarenja u trbušnu šupljinu ili retroperitonealno tkivo. Zbog kršenja integriteta kanala pankreasa, enzimi koje proizvodi gušterača ulaze u okolna tkiva, što uzrokuje edeme, trombozu, masnu nekrozu žila i same žlijezde.

Uništavanje žlijezde ozbiljna je komplikacija pankreatitisa, što je rezultiralo razvojem smrtonosnog peritonitisa.

Dijagnostičke metode

Prilikom provođenja dijagnostike koriste se različite metode za prepoznavanje patologije.

Prilikom provođenja općeg testa krvi otkriva se porast ESR-a, povećava se broj leukocita u krvi, a uz to se uočavaju i drugi znakovi prisutnosti upalnog procesa u tijelu pacijenta. Obavlja se dodatni test glukoze.

Biohemijski test krvi omogućava vam određivanje stupnja aktivnosti amilaze, tripsina i drugih enzima koje proizvodi gušterača.

Test urina omogućava vam da prepoznate prisutnost upalnog procesa u tijelu.

Analiza izmeta omogućava utvrđivanje prisustva neprobavljenih ostataka i uključivanja masti u njima, što ukazuje na kršenje procesa probave.

Upotreba ultrazvuka trbušnih organa otkriva prisutnost patologija u žlijezdi i promjenu njegove strukture i veličine.

Pored toga, po potrebi, lekar propisuje sledeća ispitivanja kako bi razjasnio dijagnozu:

  • abdominalna radiografija
  • ezofagogastroduodenoskopija,
  • endoskopska retrogradna holangiopankreatografija.

Odabir metode terapije provodi lekar nakon potpunog pregleda tijela i dobivanja rezultata pregleda.

Dijagnoza se potvrđuje kombinacijom podataka:

  1. Karakteristična anamneza (na primjer pad ili udarac u stomak, na primjer).
  2. Tipična klinička slika.
  3. Promjene u biohemijskim testovima krvi.
  4. Rezultati ultrazvuka ili računarske tomografije.

S otvorenom ozljedom trbuha hitno se radi laparotomija, a dijagnoza se temelji na intraoperativnoj reviziji trbušne šupljine.

Dijagnoza ozljede gušterače komplicirana je prisutnošću alkoholske intoksikacije pacijenta ili ozljede glave. U ovom slučaju simptomi nisu izraženi, a ako se operacija ne izvodi nakon 2-3 dana rupture organa, najčešće nastupa smrt. Glavne metode dijagnosticiranja oštećenja organa su:

  1. Izlaz mokraće kao pokazatelj aktivnosti amilaze.
  2. Davanje krvi za šećer, bijela krvna zrnca, crvena krvna zrnca i nivo hemoglobina.
  3. Laparoskopija Pomaže u određivanju vrste, opasnosti od ozljeda i potrebe za operacijom.

Usput, tijekom laparoskopije liječnik uočava prisustvo unutarnjeg krvarenja, oštećenja susjednih organa i tkiva kao i prisutnost gnojne upale i nekroze tkiva. Na temelju svih dobivenih podataka utvrđuje se potreba za liječenjem i njegova metoda.

Rentgen u dijagnostici gušterače je praktično neefikasan, a takođe se vrlo često ne može uključiti zbog ozbiljnog stanja pacijenta.

Dijagnoza i liječenje ove vrste oštećenja znatno je složenije. U stanjima koja zahtijevaju hitnu operaciju (intra-abdominalno krvarenje, oštećenje šupljeg organa) dijagnostički problemi se rješavaju intraoperativnom revizijom.

Hirurška taktika i principi pružanja operativnih koristi ne razlikuju se od onih s otvorenim ozljedama gušterače.
.

U dijagnozi zatvorenih ozljeda gušterače važni su mehanizam traume i obilježja traumatskog faktora kada je točka primjene vektora sile u epigastriju, lijevom hipohondrijumu i lumbalnoj regiji.

Tragovi modrica, modrica i ogrebotina mogu ukazivati ​​na mjesto primjene sile traumatičnog faktora tokom kliničkog pregleda žrtve. Posebnu pažnju treba obratiti na situacije poput zatvorene ozljede trbuha kao posljedice prometne nesreće, pada s visine, udara u epigastričnu regiju ili u lumbalnu regiju, kada je oštećenje gušterače najverovatnije.

U prvim satima nakon ozljede dobije se najviše informacija o stanju gušterače određivanjem aktivnosti njegovih enzima u krvnom serumu i u urinu. Najčešća i povoljnija metoda je proučavanje amilaze.

Čak i neznatno povećanje njegove aktivnosti u barem jednom od proučenih medija treba smatrati mogućom manifestacijom traumatskog pankreatitisa i indikacijom za specifičnu terapiju. Studija se mora ponoviti u više navrata tokom dana i narednih dana, što će omogućiti da se prosudi razvoj patološkog procesa i efikasnost terapije.

Normalni pokazatelji aktivnosti amilaze ne ukazuju na odsutnost patološkog procesa u gušterači, što može biti posljedica različitih razloga: oslabljenog rada bubrega, hemodilacije, stupnja nekroze pankreasa i drugih faktora.

Poznato je da je osjetljivost testa na amilazu u dijagnozi traumatskog pankreatitisa izravno proporcionalna vremenu koje je proteklo nakon ozljede i ne prelazi 50%. Danas je najosjetljiviji (98%) laboratorijski brzi test u ranoj dijagnozi traumatskog pankreatitisa utvrđivanje koncentracije peptida aktiviranog tripsinom, u urinu žrtve.

Liječenje je složeno, koristeći se hirurškim pristupom i metodama konzervativne terapije.

Ako se sumnja na površinske praznine, dopuštena je laparoskopska operacija. U slučaju velikih oštećenja, masovnog krvarenja, samo srednji pristup. Tijekom operacije moguće je šavovati oštećeno tkivo, ekscizija dijela organa ili hematoma, vezivanje krvnih žila, pročišćavanje trbušne šupljine i uvođenje gumenih drenaža ako je potrebno.

Konzervativna terapija usmjerena je na zaustavljanje krvarenja (provođenje infuzijske terapije s eritrocitnom masom, krioplazmom, intravenozno davanje dikinona, aminokapronske kiseline) i zaustavljanje pankreasne toksemije (uvođenjem inhibitora proteolize).

Dakle, traumatično oštećenje gušterače je ozbiljno i u velikom procentu slučajeva dovodi do razvoja komplikacija, pa čak i smrti.

Ozljeda gušterače liječi se samo hirurškim putem laparotomijom. Ova tehnika pomaže u sprečavanju velikog gubitka krvi, kao i mogućih neprijatnih posljedica, kao što je cista. Uporedo s tim, potrebna je terapija lijekovima kako bi se otklonila bolna šok.

S manjom traumatizacijom organa, bol se probija na mjestu ozljede, nakon čega se postavlja nekoliko uboda na mjesto oštećenja organa i postavlja se drenažna cijev u kapsulu žlijezde.

U slučaju velikog puknuća žlijezde, potrebna je ozbiljna operacija uboda ivica na mjestu puknuća. Vrijedi napomenuti da se takva operacija provodi samo uz pomoć potrebne moderne opreme i zahtijeva visoko kvalificiranog liječnika.

Važno je. Ako je došlo do odvajanja dijela gušterače, tada bi bilo prikladno izvršiti resekciju organa s uklanjanjem oštećenog dijela.

Moguće posljedice

Razlozi razvoja komplikacija patologije su sasvim logični u svom razvoju. Krvarenja, modrice, puknuće kapsule i parenhima mogu biti praćeni formiranjem potkapsularnog ili intraorganskog hematoma, kao i razvojem jakog unutrašnjeg krvarenja u peritonealnu šupljinu i retroperitonealno tkivo.

Uništavanje žljezdanog tkiva uvijek prati kršenje integriteta malih žila i prolaza pankreasa. Zbog toga enzimi ulaze u okolna tkiva i strukture uzrokujući njihov edem, stvaranje tromboze, nekroze.

Nakon toga pridružuje se post-traumatska upala parenhima koja može rezultirati topljenjem tkiva gušterače i stvaranjem gnojnih sekvestra, apscesa u retroperitonealnom prostoru.

Česte posljedice rupture gušterače:

  • nekroza pankreasa,
  • pankreatitis
  • unutrašnje (skriveno) krvarenje i hemoragični šok,
  • tromboza portala, superiorna mezenterika, slezenska vena,
  • apscesi i sekvestre.

Kliničko iskustvo i različita istraživanja dokazala su da se pankreatitis nakon ozljede žlijezde razvija u svakom slučaju, bez obzira na težinu nastale patologije.

Traumatski pankreatitis ima sve slične faze i faze koji su karakteristični za obične akutne destruktivne upale gušterače. Posebnost je samo u činjenici da je odgovarajuća faza toksemije obično zakrpljena popratnim manifestacijama traume, a razdoblje uništenja počinje mnogo ranije i karakterizira ga svjetlija klinička slika.

Složenost i opasnost od posljedica ovisi o težini povrede kao i vremenu koje je proteklo nakon nje. Glavne posljedice uključuju:

  1. Rastava organa (potpuna ili djelomična).
  2. Potres žlezde.
  3. Putem ili subkapsularnom rupturom parenhima.
  4. Venska tromboza (slezina, mezenterična ili portalna).
  5. Oticanje.
  6. Krvarenje, hematom organa. Krvarenje može biti u retroperitonealnom tkivu i susjednim tkivima.
  7. Nekroza tkiva organa.
  8. Gutanje soka pankreasa u trbušnu šupljinu i tkiva.
  9. Akutni upalni proces.
  10. Pojava šoka boli.
  11. Peritonitis i nekroza pankreasa.

Ovo su najčešći efekti rupture pankreasa. No, najopasnije su nekroza i pankreatitis, jer često dovode do smrti bez pravovremenog pružanja stručne medicinske njege.

Oštećenja gušterače

Klasifikacija uzroka rupture pankreasa uključuje nekoliko vrsta štetnih učinaka na tkiva organa.

Izbor metodologije liječenja u velikoj mjeri ovisi o ispravnom određivanju štetnog učinka.

Može doći do traumatičnih efekata na gušterači

  1. Dolazi do oštećenja otvorenih žlezda.
  2. Zatvoreno oštećenje organa.
  3. Oštećenja na tjelesnim tkivima zbog hirurških intervencija.
  4. Ozljede žlijezde tijekom napredovanja neoplazmi ili patologija organa koji okružuju gušteraču.

Hirurške ozljede mogu nastati kao rezultat intervencija kao što su resekcija želuca, biopsijski materijal, operacija raka i slučajne ozljede tijekom drugih hirurških intervencija.

Otvorene ozljede rezultat su ozljeda ubodnim predmetima ili rezanjem predmeta ili vatrenog oružja.

Zatvorene ozljede nastaju kada je gušterača modrica posljedica udarca tupim predmetom u trbuh ili oštećenje organa nakon nesreće, kao i kad se zarazi putflorom koja prodire u vaskularni sistem. U ovom slučaju tkivo je zahvaćeno iznutra. Degenerativno-distrofične patologije s produljenom i postupnom disfunkcijom žlijezde dovode do njenog oštećenja. Uzrok zatvorene ozljede su prodorni ulkusi želuca ili dvanaestopalačnog crijeva, oštećenja zbog začepljenja arterije.

Razlika između otvorene ozljede i otvorene je u tome što s otvorenom ozljedom utječe samo tijelo, a s drugom glava, tijelo i, u rijetkim slučajevima, rep organa.

Ako dođe do oštećenja glave, prevladavaju znakovi karakteristični za intra-abdominalno krvarenje, a ako su tijelo i rep oštećeni, prevladavaju simptomi akutnog post-traumatičnog pankreatitisa i njegovih komplikacija - ciste i fistule.

Zašto se događa puknuće žlijezde?

Iz prirode i snage faktora koji utječe, morfologija patologije također će se promijeniti. Modrice, krvarenja, suze kapsularnog tkiva, duboke i potpune suze, opsežno drobljenje prate opsežni gubitak krvi u retroperitonealnoj regiji i u trbušnu šupljinu.

Uništavanje žlijezde prati gubitak integriteta kanala pankreasa i ulazak enzima u tkiva, što može uzrokovati oticanje, masnu nekrozu, vaskularnu trombozu pa čak i nekrozu tkiva žlijezde.

S tim povezani upalni proces dovodi do oštećenja tkiva topljenjem, sekvestracijom i apscesima. Razvoj ovih patologija dovodi do pogoršanja takve bolesti kao što je pankreatitis.

Akutni pankreatitis je akutna upala žlijezde koja se temelji na procesima nekrobioze pankreasa i enzimske autoagresije s razvojem nekroze, degeneracijom žlijezde i pripojnjom sekundarne infekcije.

Ako ne osigurate adekvatan tretman za ovu bolest, onda ona može napredovati dovodi do nekrotizacije, što zauzvrat doprinosi rupturi gušterače.
Pankreatitis ili ozljede organa mogu rezultirati cistom gušterače (šupljinom koja nije karakteristična za organ, mjehurom koja se sastoji od kapsule i sadržaja), apscesom (šupljina u tkivu žlijezde ispunjena gnojem i nekrotičnim masama), kalcifikacija ili plakovi na gušterači.

S obzirom na traume i oštećenja susjednih organa, koji će zauzvrat stisnuti zahvaćena područja gušterače, njihovo distenziranje ili napredovanje i recidivi bolesti mogu dovesti do rupture tih formacija.

Klinički znakovi i dijagnoza

Jedan od znakova pukotina je bol, čiji intenzitet i lokalizacija ovise o stupnju oštećenja parenhima žlijezde, omjeru mjesta lezije prema elementima celijakijskog pleksusa, dubini kolapsa ili šoka.

Uz to, bol ovisi o prirodi ozljede i stanju drugih organa trbušne šupljine.

Bol može biti konstantan, jak u epigastričnoj regiji, može biti i pojas, najčešće zrači u lijevu lopaticu, donji dio leđa, može se povećati u pacijentovom položaju na leđima i oslabiti na lijevoj strani.

Uz to, znakovi traume tkiva žlijezde mogu biti:

  • blijedost kože sluzokože,
  • snižavanje krvnog pritiska, slabljenje i smanjenje brzine pulsa,
  • pojava napetosti mišića u prednjem trbušnom zidu (akutni abdomen), otkriva se 4-6 sati nakon povrede,
  • pojava zadržavanja mokraće i problemi sa kretanjem creva,
  • nastaju nadimanje i oslabljena peristaltika
  • javljaju se žgaravica, mučnina i povraćanje.

Dijagnoza lezija gušterače samo po kliničkoj slici je teška. Druga pojava većih poteškoća olakšava se poraz zajedno sa gušteračom drugih organa, pacijentov boravak u stanju opijenosti itd.

U početku se preporučuje upotreba ultrazvuka gušterače za dijagnozu, zahvaljujući ovoj metodi pregleda otkriva se nakupljanje krvi ili eksudata, osim toga metoda omogućava utvrđivanje stanja gušterače i drugih organa trbušne šupljine i retroperitonealnog prostora.

Akumulacija krvi u trbušnoj šupljini može se otkriti uz pomoć "kapajućeg" katetera koji se urezuje u trbušnu šupljinu kroz mali rez. Nakon toga, potrebno je utvrditi sadržaj amilaze u ispitnoj tečnosti, što ukazuje na oštećenje gušterače.

U dobro opremljenoj bolnici možete koristiti laparoskopiju koja vam omogućava jasniju identifikaciju prirode oštećenja pa čak i obavljanje nekih manipulacija ili kirurških intervencija poput zaustavljanja krvarenja iz oštećenih žila, dreniranja drenaže do oštećene žlijezde itd.

Indikacija za hitnu laparoskopsku operaciju je značajno nakupljanje krvi u trbušnom prostoru.

Provođenje laboratorijske dijagnostike značajno pomaže u postavljanju ispravne dijagnoze.

Porast aktivnosti amilaze u urinu, porast sadržaja ugljikohidrata u krvi, porast broja leukocita, pad nivoa hemoglobina i ubrzani ESR ukazuju na prisustvo patološkog procesa u pacijentovom tijelu.

Liječenje ozljede gušterače

Kako biste spriječili mogući gubitak krvi i stvaranje cističnih formacija, preporučuje se upotreba laparotomije i kombiniranje s manipulacijama usmjerenim protiv šok efekata.

Kirurgiju treba obaviti prije nego što se proces upale počne razvijati u gušterači, retroperitonealnoj regiji ili trbušnom zidu.

U slučaju pojave modrica organa i krvarenja malog volumena ispod kapsule, ograničavaju se ubodom otopinom novokaina i upotrebom drenaže vrećica za punjenje ili šavovima s peritonizacijom mjesta oštećenja.

Prilikom povrede lijevog dijela organa s kršenjem integriteta sustava kanala, provodi se resekcija njegovog tijela i repa.

Kada je glava ozlijeđena s pojavom puknuća glavnog kanala, provodi se pankreatktomija ili resekcija pankreatoduodenala. Osobina ovih vrsta intervencija je velika složenost i invazivnost zahvata, a postoperativni smrtnost može doseći 80%.

Kako bi se spriječio post-traumatični pankreatitis nakon operacije, provodi se sveobuhvatno konzervativno liječenje.

Terapeutske mere se sastoje od

  1. Simptomatska terapija.
  2. Primjena dijetalne terapije. U prva 3 do 4 dana zabranjeno je jesti i piti. Propisana je parenteralna ishrana. Od 4 do 5 dana započinje hranjenje kroz usta. Popis dozvoljenih proizvoda postepeno se širi zbog unošenja ugljikohidrata u prehranu, ali istovremeno je sadržaj proteina u prehrani ograničen i masti se iz njega isključuju.
  3. Usisavanje sadržaja iz stomačne šupljine tankom sondom.
  4. Uvođenje 10% -tne otopine glukoze, humanog inzulina, otopine kalijuma.

Uz to se koristi intravenska primjena antibakterijskih lijekova. Lijekove možete unijeti u trbušnu šupljinu pomoću drenaže bradavica.

Znakovi pankreasne bolesti raspravljaju se u videu u ovom članku.

Hirurška praznina

Hirurška oštećenja su rijetka. To je zbog lokacije i strukture žljezdanog organa. Smještena je u retroperitonealnom prostoru, a zaštićena je kralježnicom. Hirurško liječenje probavnog trakta ponekad dovodi do puknuća ili suza gušterače. Nepažljivo kretanje hirurga i pojava komplikacija tokom operacije mogu uzrokovati kršenje integriteta gušterače. Pozitivan ishod ovisi o iskustvu i znanju ljekara.

Suze i suze rezultat su intervencija kao što su:

  • gastrektomija
  • ekscizija karcinoma,
  • ekscizija ciste
  • rekonstruktivna operacija raka poprečnog debelog creva,
  • biopsija pankreasa
  • hirurško liječenje raka želuca.

Nije uvijek hirurg kriv za oštećenje integriteta organa. Gušterača je izuzetno osjetljiva. Ona oštro reaguje na bilo kakve promjene u tijelu. Hirurško liječenje gastrointestinalnih patologija izaziva upalni proces i razvoj infekcije.

Komplikacije nakon operacije često izazivaju suze, suze ili modrice pankreasa.

Ponekad je postoperativna dijagnoza komplicirana hroničnim pankreatitisom. Ako se nakon operacije osoba ne pridržava terapijske prehrane, žlijezda je preopterećena i upaljena. S pankreatitisom koji je posljedica operacije, organ može puknuti ili puknuti. Da biste to izbjegli, morate se pridržavati dijeta koje je preporučio ljekar. U suprotnom, željezo se neće nositi sa opterećenjem koje mu se nameće i počeće da se povećava.

Zatvorene ozljede kao uzrok puknuća

Tup udarac u abdomen, stiskanje peritoneuma usljed nezgode ili nesreće ponekad uzrokuje oštećenje gušterače. Najčešće je tijelo žlijezde ozlijeđeno. Intra abdominalni pritisak naglo raste, zbog čega se organ čvrsto pritisne na kralježnicu. U težim slučajevima velike su posude oštećene zbog zatvorenih ozljeda i razvija se intra-abdominalno krvarenje.

Zatvorene ozljede rezultat su snažnog udarca tupim predmetom. Oštećenje žlijezde ili njeno puknuće može se dogoditi tokom borbe. Zračenje takođe izaziva povrede zatvorenih organa. Ako se radi o nesreći ili nesreći, tada ozljede nastaju fragmentima rebara, kostiju ili kralježnice. To utiče na tijelo ili rep pankreasa. Posledice zatvorene povrede mogu biti ciste ili fistule. Neoplazme se postepeno povećavaju i izazivaju ruptura organskih tkiva.

Zatvorene ozljede uključuju infekcije koje ulaze kroz vaskularni krevet. Žlijezdasto tkivo je zahvaćeno iznutra. Patološki proces se razvija dugo vremena, simptomi se povećavaju postepeno. Degenerativno-distrofične promjene narušavaju rad organa.

Manjak pravodobnog liječenja dovodi do činjenice da žlijezda ili njeni pojedinačni dijelovi mogu puknuti.

Ponekad uzrok rupture postaju prodorni ulkusi ventrikularnog tijela ili dvanaesnika. U rijetkim slučajevima oštećenje žljezdanog tkiva nastaje zbog blokade arterije. Nastali trombus odlazi i blokira protok krvi u gušterači. Tijelo doživljava gladovanje kisikom. Enzimi i hormoni ne mogu izaći iz žlijezde. Opterećenje tkiva se povećava, a gušterača pukne.

Posledice povrede

Složenost i opasnost od posljedica ovisi o težini povrede kao i vremenu koje je proteklo nakon nje. Glavne posljedice uključuju:

  1. Rastava organa (potpuna ili djelomična).
  2. Potres žlezde.
  3. Putem ili subkapsularnom rupturom parenhima.
  4. Venska tromboza (slezina, mezenterična ili portalna).
  5. Oticanje.
  6. Krvarenje, hematom organa. Krvarenje može biti u retroperitonealnom tkivu i susjednim tkivima.
  7. Nekroza tkiva organa.
  8. Gutanje soka pankreasa u trbušnu šupljinu i tkiva.
  9. Akutni upalni proces.
  10. Pojava šoka boli.
  11. Peritonitis i nekroza pankreasa.

Ovo su najčešći efekti rupture pankreasa. No, najopasnije su nekroza i pankreatitis, jer često dovode do smrti bez pravovremenog pružanja stručne medicinske njege.

Period rehabilitacije

Nakon operacije potrebno je slijediti sve upute liječnika kako bi oporavak bio brz i bez komplikacija. U prva 2-3 dana pacijentu je kontraindicirano piti i jesti. Potom je propisana posebna dijeta koja će olakšati prekomjerno opterećenje probavnog trakta. Nakon 3 dana hranu poslužuju kroz usta, uz postepeno povećavanje ugljikohidrata. Proteine ​​treba jesti u minimalnoj količini, ali masti se potpuno isključuju. Čitav period rehabilitacije uključuje sveobuhvatne mjere, koje uključuju:

  • unošenje proteinskih preparata,
  • krvna plazma i njeni nadomjesci,
  • unos glukoze 10%,
  • insulin i kalijum
  • antibiotici širokog spektra daju se ne samo intravenski, već i u peritoneum uspostavljenom drenažom.

Važan aspekt rehabilitacije je transfuzija krvi, posebno ako je došlo do unutarnjeg krvarenja. U slučaju tamponade 7. do 10. dana potrebno je odstraniti tampone. Nadalje, pacijent je podvrgnut čestim redovitim pregledima kako bi se isključio nastanak cista i opstrukcija različitih etiologija.

Iako se gušterača nalazi tako da je zaštićena dovoljno dobro, možete dobiti ozbiljne povrede. Stoga, uz najmanju štetu i loše zdravlje, odmah trebate otići u bolnicu. Često nekoliko sati igraju veliku ulogu u ljudskom zdravlju i životu.

Vrste ozljeda gušterače

Sve povrede gušterače se dele:

  • na otvorenim - primenjuje se za probijanje i rezanje predmeta, vatrenog oružja,
  • na zatvorenim - rezultat modrice gušterače ili tupih udaraca izvršenih u području njegove izbočenja na stomak i leđa,
  • primljene tijekom hirurških operacija na samoj žlijezdi ili drugim organima trbušne šupljine.

Svi poremećaji pankreasa se dele:

  • izolirano - oštećen je samo parenhim gušterače,
  • na kombinovanom zahvataju se susedni organi (želudac, jetra, creva, levi bubreg, slezina).

U slučaju različitih ozljeda na trbuhu, ozljede gušterače se javljaju u 1-8% slučajeva i rijetko su izolirane: kod 70% bolesnika može doći do istodobnog distenziranja ili se može slomiti drugi organ.

Oštećenje gušterače često je posljedica zatvorene ozljede trbuha i iznosi 5: 1. Postoji nekoliko vrsta kršenja integriteta žlezde dobivenih izlaganjem trbušne šupljine:

  • modrice gušterače sa očuvanim integritetom peritoneuma koji prekriva organ izvana,
  • nepotpuna ruptura tkiva gušterače ili jednog peritoneuma,
  • potpuna ruptura parenhima organa.

Zatvorene ozljede prvenstveno karakteriziraju oštećenja na tijelu gušterače. To je zato što se tijelo organa čvrsto pritisne na kičmeni stub u vrijeme modrice ili naglog porasta pritiska u trbušnoj šupljini.

Svaka ozljeda gušterače ima nekoliko stepena ozbiljnosti. Postojeća klasifikacija razlikuje 5 stupnjeva oštećenja:

  • I - blaga modrica pankreasa ili površinska rana bez zahvatanja Wirsung-ovog kanala, s krvarenjem u parenhimu organa,
  • II - teška suza parenhima bez narušavanja integriteta glavnog kanala,
  • III - jaz u distalnom delu ili povreda integriteta organskih tkiva sa promenom propusnosti centralnog kanala,
  • IV - presek u proksimalnom predelu ili oštećenje glavnog kanala,
  • V - potpuno uništavanje strukture tkiva i žila glave pankreasa.

Ako pukne glava gušterače, simptomi će biti slični intra-abdominalnom krvarenju. To je zbog lokalizacije u glavi većine velikih posuda. Efekti ozljede na tijelu ili repu uključuju akutni pankreatitis. Istovremeno u parenhimu nastaju ciste i fistule.

Otvoreni poremećaji pankreasa uključuju:

Uzroci povrede pankreasa

Postoji nekoliko glavnih uzroka ozljeda gušterače:

  • rane (ubode, rezanje predmeta, nož, vatreno oružje),
  • tup udarac u stomak ili donji dio leđa,
  • stiskanje gušterače kao rezultat nesreće ili nesreće,
  • hirurška intervencija.

Zatvorene ozljede gušterače pojavljuju se prilikom pada sa visine, kao rezultat udara o volan, bicikl. To mu pomažu neoplazme prisutne u žlijezdi - benigne i zloćudne: čak i blagi utjecaj na žlijezdu može uzrokovati njeno puknuće.

Hirurgija

Hirurške operacije koje dovode do oštećenja kapsule, parenhima ili zajedničkog kanala povezane su ne samo s manipulacijama na gušterači, već i:

  • s biopsijom
  • sa karcinomom gušterače,
  • s resekcijom želuca, slezine,
  • s operativnim zahvatima na susjednim, usko lociranim organima (slučajne ozljede tokom operacija zbog raka želuca i debelog crijeva kao posljedica šavova dvanaestopalačnog čira i želuca).

To ne ovisi o vještini kirurga, iako su njegove kvalifikacije važan faktor. Gušterača je vrlo nježan organ, s kojim je izuzetno teško djelovati ili obavljati bilo kakve manipulacije na njemu. Prisutnost široke mreže žila i kanala, žljezdana struktura tkiva čini radikalne intervencije opasnim ne samo na samom gušterači, već i na obližnjim organima - zbog opasnosti od oštećenja općeg kanala organa ili njegovog tkiva. Gotovo je nemoguće zašiti parenhim ili sam kanal. U težim slučajevima se vrši resekcija oštećenog dijela žlijezde.

Zatvorena povreda pankreasa

Oštećenja gušterače se češće fiksiraju zatvorenom ozljedom. Za muškarce je ta statistika 4 puta veća nego za žene.

Zatvorene uključuju krvarenja u parenhimu i modrice pankreasa. Zatvorene ozljede karakteriziraju oštećenja na glavi i repu. Dolazi do vaskularne tromboze, poremećena je cirkulacija krvi u žlijezdi, razvija se nekroza tkiva gušterače, višestruka krvarenja u susjednim organima i retroperitonealnom prostoru. Slobodni ulazak soka gušterače s enzimima u okolni parenhim uzrokuje upalno-degenerativni proces. Ako se krvarenje nastavi, pacijent razvije šok.

U slučajevima kada nema indikacija za trenutačnu reviziju trbušne šupljine sa zatvorenom ozljedom trbuha (nema znakova krvarenja ili je oštećen šuplji organ), a operacija se ne provodi odmah, dijagnoza ozljeda i početak njihova liječenja javljaju se kasno. Kao rezultat toga, razvija se posttraumatski pankreatitis s komplikacijama. U takvim se slučajevima upala u tkivima očituje progresivnim uništavanjem, a ozbiljnost pacijentovog stanja pogoršava se daljnjim komplikacijama.

Načini liječenja ozljeda gušterače

S ozbiljnim oštećenjem žlijezde, glavnu ulogu u prvim satima igra hirurška metoda, koja se odmah koristi i za liječenje i za dijagnozu (dijagnostička laparotomija). Ali efikasnost lečenja zavisi od pune konzervativne terapije. Budući da se uvijek, čak i uz manje oštećenje gušterače, razvija akutni pankreatitis, terapijski tretman propisuje se u ranim fazama kako bi se prekinuo razvoj akutnog traumatičnog destruktivnog pankreatitisa. Bez obzira na mehanizam ozljede i opseg oštećenja gušterače, svaki se pacijent smatra bolesnikom s visokim rizikom za razvoj akutnog pankreatitisa.

Rano radikalno liječenje hitnim anti-šok mjerama za teške ozljede gušterače zaustavlja ogroman gubitak krvi i sprječava razvoj traumatične ciste. Volumen operacije ovisi o vrsti i stupnju oštećenja: može se revidirati trbušna šupljina kako bi se uklonili krvni ugrušci, šavovi oštećeni sudovi. U težim slučajevima neophodna je resekcija žlijezde sa slezinom. Sa potpunom rupturom gušterače praktično je nemoguće zašiti glavni kanal. Upotrebljava se taktika vezivanja kanala i zbrajanje udaljenog uboda pankreasa do prednjeg trbušnog zida. U budućnosti se provodi druga faza operacije - plastična.

Nakon operacije pacijent prima složenu terapiju neophodnu za akutni pankreatitis, kao i za zaustavljanje krvarenja (infuzija eritromasa, krioplazme, aminokapronske kiseline, dikinona).

Koje su posledice povrede pankreasa po osobu?

Svaka, čak i manja ozljeda gušterače opasna je zbog svojih posljedica. Može se razviti subkapsularni ili intraorganski hematom, masovno intra-abdominalno krvarenje.

Budući da se male krvne žile i kanali puknu pri oštećenju tkiva gušterače, enzimi ulaze u parenhim. Nastaju edemi tkiva, razvijaju se post-traumatske upale, nekroze, gnojni apscesi.

Glavni, često učestali rezultati oštećenja gušterače uključuju:

  • akutni pankreatitis
  • nekroza pankreasa,
  • masovno krvarenje
  • hemoragični šok,
  • apscesi i sekvestre,
  • venska tromboza.

Šta očekivati ​​od ozljeđenog gušterače?

Posljedice modrice ovise o lokaciji, mehanizmu oštećenja i jačini štetnog faktora. S jakom modricom u predjelu glave, krvne žile su oštećene, a dolazi i do obilnog unutrašnjeg krvarenja. Izloženost području tijela i repa uzrokuje razvoj akutnog pankreatitisa s komplikacijama u obliku cista i fistula.

Posledice puknuća pankreasa?

Ruptura gušterače dovodi do prodora enzima iz Wirsung-a i manjih kanala u okolno tkivo.

Kao rezultat njihovog utjecaja na parenhim i staničnu smrt razvijaju se edemi, vaskularna tromboza, nekroza žlijezde i progresivno oštećenje kanala i krvnih žila. U budućnosti će se pojaviti komplikacije poput apscesa, pseudociste, kalcifikacija.

Što se događa ako gušterača pukne?

Ako je došlo do oštećenja u trbušnoj šupljini, odmah se sumnja na ozljedu gušterače - pacijent se brine da bi mogao puknuti. Ovaj je pojam netočan u odnosu na žlijezdu: cista koja se nalazi u njemu može puknuti - tvorba ispunjena tekućinom, ali ne i sam gušterača, jer je parenhimom a ne šuplji organ. Može se dogoditi kapsulacija kapsule ili ruptura parenhima zajedno sa kanalom. To će dovesti do akutnog pankreatitisa, masovne smrti tkiva gušterače, u budućnosti, s povoljnim ishodom, može se razviti dijabetes i hronični pankreatitis, što zahtijeva posebnu cjeloživotnu prehranu i liječenje.

Opseg liječenja i sigurnost organa koje često mora biti uklonjeno, kao i život pacijenta, ovise o razmjeru povrede. Pravovremena dijagnoza i hitna pomoć pomoći će u sprečavanju ozbiljnih komplikacija i održavanju kvalitete života.

Pogledajte video: Građa, funkcija i bolesti probavnih organa (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar