Tioktična kiselina

Antioksidanti su tvari koje inhibiraju oksidativne reakcije. Slobodni radikali koji se bore protiv mnogih patoloških procesa u tijelu. Ne dozvoljavaju razvoj karcinoma, kardiovaskularnih bolesti. Među tvarima koje imaju ova svojstva su acidum tiocticum. Uputa za upotrebu tioktične kiseline (fraza je prevedena s latinskog) kaže da je ovo samo jedno od rijetkih akcija ovog spoja.

Primjena

Tioktična ili lipoinska kiselina je bioaktivni spoj koji se prethodno smatrao supstancom sličnom vitaminu. Ali nakon detaljne studije svrstao se među vitamine koji ispoljavaju ljekovita svojstva. U medicinskoj literaturi nalazi se naziv vitamin N.

Kao antioksidans tioktična kiselina veže slobodne radikale. Po svom uticaju na organizam podseća na vitamine grupe B. Supstanca pokazuje detoksikacijska i hepatoprotektivna svojstva.

Ovaj polisaharid je glavni oblik skladištenja ovog i skladištenih ugljenih hidrata. Razgrađuje se pod uticajem enzima kada se nivo šećera smanji, na primjer, tokom fizičkog napora. Kiselina smanjuje vjerojatnost komplikacija da je dijabetes melitus opasan - poremećaji u radu živčanog sistema, srca i krvnih sudova.

Nakon primjene, tvar se apsorbira iz gastrointestinalnog trakta. Maksimalna koncentracija opaža se nakon perioda od 25 minuta do 1 sata. Nivo bioraspoloživosti je od 30 do 60%. Lipoična kiselina se izlučuje u obliku metabolita putem bubrega.

Protiv holesterola i prekomjerne težine

Lipoična kiselina smanjuje koncentraciju štetnog kolesterola u krvi, jer sudjeluje u metabolizmu masti i važan je sudionik u njoj. Hipoholesterolemijski efekat očituje se ako u organizam unese dovoljno vitamina. Lijek također inhibira apetit. Time se sprječava prekomjerna težina i stabilizira tjelesna težina.

U liječenju vaskularnih patologija

Održavanjem potrebne količine tioktične kiseline u tijelu moguće je smanjiti vjerojatnost razvoja kardiovaskularnih patologija, uključujući moždani udar i srčani udar. U pacijenata s takvim dijagnozama, tvar ublažava učinke bolesti i sprečava opasne komplikacije.

Lijek ubrzava period rehabilitacije, doprinosi dubljoj obnovi tjelesnih funkcija nakon moždanog udara. U tom se slučaju smanjuje stupanj pareza (nepotpuna paraliza) i oštećenog funkcioniranja živčanog tkiva mozga.

Tioktična kiselina koristi se za polineuropatiju (dijabetičku, alkoholnu), trovanje, posebno solima teških metala, blijedog grebera. Alat je efikasan kod patologija jetre:

  • virus hepatitisa A, hronični hepatitis,
  • masna degeneracija,
  • ciroza.

Vitamin N propisan je za hiperlipidemiju, dijagnosticiranu koronarnu aterosklerozu, višak kilograma.

Kontraindikacije

Tioktična kiselina se ne koristi za lečenje u sledećim uslovima:

  • preosjetljivost na lipoičnu kiselinu ili dodatne sastojke koji su dio lijeka, na laktozu,
  • pacijent nije navršio 6 godina života, s dozom od 600 mg - 18 godina.

Kod teške neuropatije uzrokovane dijabetes melitusom, tioktonska kiselina se daje intravenski u dozi od 300-600 mg. Injekcije se daju injekcijom ili kapanjem. Kurs traje 2-4 nedelje. Tada se propisuje obrazac za tablete.

Doziranje određuje ljekar, koji uzima u obzir težinu bolesti i stanje pacijenta.

Godine godinaDoziranje mgPreporučena doza, mgBroj prijema
6–1812, 2412–242–3
Od 18503–4
Od 186006001

Minimalno trajanje terapije je 12 tjedana. Prema odluci ljekara, kurs se nastavlja dok ne postignu očekivani rezultat.

Nuspojava

Iako je popis neželjenih reakcija koje nastaju upotrebom lijeka vrlo kratak, to biste trebali imati na umu.

Tokom lečenja javljaju se takve neželjene reakcije:

  • kada se guta - probavni poremećaji, koji se manifestuju mučninom, povraćanjem, slabom stolicom kao i bolovima u trbuhu,
  • simptomi hiperreakcije - osip po epidermisu, urtikarija, anafilaktički šok,
  • cefalgija
  • pad koncentracije glukoze u krvi,
  • s ubrzanom parenteralnom primjenom - komplikacija ili zaustavljanjem disanja, povišenim intrakranijalnim tlakom, diplopijom - vizualnim poremećajem kod kojeg se pojavljuju dvostruki vid u očima, mišićni grčevi, krvarenje, kao trombociti, precizni odljevi u dermis, sluznica se potiskuje.

Značajke upotrebe

Hrana otežava apsorpciju lijeka. Mogućnost upotrebe tioktične kiseline tokom trudnoće ovisi o omjeru koristi za žene i rizika za nerođeno dijete. FDA nije generalno utvrdila utjecaj lijeka na plod općenito.

Propisivanjem tioktične kiseline liječnik kontrolira formulu krvi, posebno kod pacijenata s dijabetesom. Tokom terapije, alkohol je isključen iz prehrane.

Tablete čuvajte na temperaturi od + 25 ° C, štiteći od izlaganja suncu i vlazi. Isključiti neovlašteni pristup maloljetnika lijekovima.

Interakcija s drugim lijekovima

Tioktična kiselina interaktivno djeluje na određene lijekove koji mogu utjecati na ishod liječenja. Primjećuju se sljedeće pojave:

  • Lijek pojačava svojstva lijekova za snižavanje šećera u krvi i na isti način utječe na inzulin. Ovo zahtijeva pažljiv odabir doze hipoglikemijskih proizvoda.
  • Otopina tioktične kiseline smanjuje efikasnost cisplatina, koji se koristi za lečenje patologija raka.
  • Tečni oblik je zabranjen za istodobnu upotrebu sa Ringerovim rastvorima, dekstrozom, lekovima koji deluju sa disulfidom i SH-grupama.
  • Jačanje protuupalnih svojstava glukokortikoida.
  • Etilni alkohol smanjuje učinak lijeka.

Predoziranje

Predoziranje se javlja retko. To je posledica činjenice da se višak kiseline koja dolazi iz hrane brzo evakuira, a da nema vremena naštetiti organizmu. Uprkos tome, kod pacijenata s produženom upotrebom lijeka, primjene doza iznad navedenih, stanje se pogoršava. Slijede sljedeće žalbe:

  • hiperacidnost želučanog soka,
  • žgaravica
  • bol u jami želucu
  • glavobolja.

Trošak tioktične kiseline ovisi o proizvođaču i obliku ispuštanja lijeka. Primjenjuju se sljedeće cijene:

  • rastvor za intravensku primjenu (5 ampula, 600 mg) - 780 rubalja.,
  • koncentrat za pripremu rastvora (30 mg, 10 ampula) - 419 rub.,
  • tablete 12 mg, 50 kom. - od 31 rub.,
  • 25 mg tablete, 50 kom. - od 53 rubalja.,
  • 600 mg tablete, 30 kom. - 702 rub.

U mreži ljekarni predstavljeni su lijekovi s glavnom aktivnom supstancom tioktičnom kiselinom pod sljedećim nazivima:

  • rješenje u rampama Espa-Lipon (Esparma, Njemačka),
  • rastvor u ampulama Berlition 300 (Berlin-Chemie AG / Menarini, Njemačka),
  • filmom obložene tablete, koncentrat za infuziju Oktolipen (Pharmstandard, Rusija),
  • Tiogamma tablete (Woerwag Pharma, Nemačka),
  • tablete Thioctacid BV (Meda Pharma, Njemačka),
  • Tiolipon tablete (Biosinteza, Rusija),
  • Oktolipen kapsule (Pharmstandard, Rusija),
  • tablete, rastvor u ampulama Tielept (Canonpharma, Rusija)

Skupe ili jeftine analoge odabire samo liječnik.

Mnogi su iskusili efekte tioktične kiseline na sebi. Stav prema alatu je različit. Neki korisnici to smatraju korisnim, drugi kažu da nema rezultata.

Tioktična kiselina se izdaje u ljekarnama bez recepta. Ali ne preporučuje im se lijek samostalno, posebno kod djece. Ako se pojave simptomi slični onima za koje je lijek propisan, prvo se obratite liječniku kako bi se otkrio uzrok poremećaja. I tek nakon temeljite dijagnoze, specijalista propisuje tioktičnu kiselinu. Upute za uporabu, koje su date ovdje, daju se za opće upoznavanje s lijekom.

Vitamin N se nalazi i u hrani gdje je sigurnije dobiti ga. Nutricionisti preporučuju jesti banane, mahunarke, kravice, luk, mlijeko, bilje, jaja. Dnevna stopa tioktične kiseline za odraslu osobu iznosi od 25 do 50 mg. U trudnica i dojilja, potreba za tim povećava se i dostiže 75 mg.

Recenzije ljekara o tioktičnoj kiselini

Ocjena 4.2 / 5
Efikasnost
Cena / kvalitet
Nuspojave

Lijek je zanimljiv po svojim izrazitim antioksidacijskim svojstvima. Spermu koristim kod pacijenata sa muškom neplodnošću za borbu protiv oksidativnog stresa, kojem teoretičari trenutno posvećuju veliku pažnju. Indikacija za tioktičnu kiselinu je jedna stvar - dijabetička polineuropatija, ali upute jasno govore da "to nije razlog da se umanji značaj tioktične kiseline u kliničkoj praksi".

Uz duže korištenje, može promijeniti osjet okusa, smanjuje apetit, moguća je trombocitopenija.

Razvoj antioksidativnih lijekova od značajnog je kliničkog interesa u liječenju mnogih bolesti urogenitalne sfere.

Ocjena 3.8 / 5
Efikasnost
Cena / kvalitet
Nuspojave

Opravdan je univerzalni neuroprotektor s antioksidacijskim svojstvima, redovita uporaba oboljelih od dijabetesa melitusa, kao i pacijenata s polineuropatijama.

Cijena bi trebala biti nešto niža.

Općenito, dobar je lijek s izraženim antioksidacijskim svojstvima. Preporučujem za upotrebu u kliničkoj praksi.

Ocjena 5.0 / 5
Efikasnost
Cena / kvalitet
Nuspojave

Koristim u složenom tretmanu pacijenata sa sindromom dijabetičkog stopala, neuro-ishemijskim oblikom. Uz redovnu upotrebu daje dobre rezultate.

Neki pacijenti nisu informisani o potrebi liječenja ovim lijekom.

Pacijenti s dijabetesom trebali bi primati minimalni kurs liječenja ovim lijekom dva puta godišnje.

Ocjena 4.2 / 5
Efikasnost
Cena / kvalitet
Nuspojave

Izvrsna tolerancija i brz učinak ako se koristi intravenski.

Tvar je nestabilna, brzo se raspada pod utjecajem svjetlosti, pa je prilikom intravenske primjene potrebno omotati bočicu sa otopinom u foliju.

Lipoinska kiselina (pripravci tiogamma, tioktacid, berlion, oktolipen) koristi se za prevenciju i liječenje komplikacija šećerne bolesti, naročito dijabetičke polineuropatije. Uz druge polineuropatije (alkoholne, toksične) takođe daje dobar efekat.

Pregledi pacijenata na tioktičnu kiselinu

Ovaj lijek bio mi je propisan radi smanjenja tjelesne težine, propisali su mi dozu od 300 mg 3 puta dnevno, tokom tri mjeseca kada sam koristio ovaj lijek, nesavršenosti kože nestale su, kritični dani su mi postajali lakši za podnošenje, kosa mi je prestala ispadati, ali težina mi se nije kretala, a to je uprkos poštivanju CBJU-a. Obećano ubrzanje metabolizma, nažalost, nije se dogodilo. Također, tokom upotrebe ovog lijeka, urin ima specifičan miris, bilo na amonijak, ili nije jasno na šta. Droga je razočarala.

Odličan antioksidans. Jeftin i efikasan. Možete trajati relativno dugo bez negativnih posljedica.

Propisala mi se tioktična kiselina i uzimala sam 1 tabletu 1 put dnevno tokom 2 meseca. Dobio sam snažan aftertast ovog lijeka i moji osjećaji ukusa su nestali.

Tioktična kiselina ili drugi naziv je lipoična kiselina. Obavila sam 2 kursa lečenja ovim lekom - prvi kurs od 2 meseca u proleće, a zatim posle 2 meseca opet drugi dvomjesečni kurs. Nakon prvog tečaja vidno se poboljšala izdržljivost tijela (na primjer, prije tečaja sam mogla raditi oko 10 čučnjeva bez nedostatka daha, nakon 1 kursa već je bilo 20-25). Apetit se takođe lagano smanjio i kao rezultat toga je gubitak težine sa 120 na 110 kg u 3 mjeseca. Lice je postalo ružičanije, pepela je nestajala. Pio sam 2 tablete 4 puta dnevno u rasporedu u pravilnim razmacima (od 8 sati svaka 4 sata).

Kratak opis

Tioktična kiselina je metabolički agens koji regulira metabolizam ugljikohidrata i masti. Uputa za upotrebu ovog lijeka daje jednu jedinstvenu indikaciju - dijabetičku polineuropatiju. Međutim, to nije razlog za podcjenjivanje važnosti tioktične kiseline u kliničkoj praksi. Ovaj endogeni antioksidans ima zadivljujuću sposobnost vezanja štetnih slobodnih radikala. Tioktična kiselina aktivno učestvuje u staničnom metabolizmu, obavljajući funkciju koenzima u lancu metaboličkih transformacija antitoksičnih supstanci koje štite stanicu od slobodnih radikala. Tioktična kiselina potencira djelovanje inzulina, što je povezano s aktiviranjem procesa iskorištavanja glukoze.

Bolesti uzrokovane endokrino-metaboličkim poremećajima su na području posebne pozornosti liječnika više od stotinu godina. Krajem 80-ih godina prošlog veka u medicinu je prvi put uveden pojam „sindrom otpornosti na inzulin“, koji je u stvari kombinovao insulinsku rezistenciju, oslabljenu toleranciju na glukozu, povećao nivo „lošeg“ holesterola, smanjio nivo „dobrog“ holesterola i preterane težine i arterijska hipertenzija. Sindrom otpornosti na inzulin ima sličan naziv "metabolički sindrom". Suprotno tome, kliničari su razvili osnove metaboličke terapije usmerene na održavanje ili obnavljanje ćelije, njene osnovne fiziološke funkcije, što je uslov za normalno funkcionisanje celog organizma. Metabolička terapija uključuje hormonsku terapiju, održavanje normalne razine kole- i ergokalciferola (vitamini grupe D), kao i liječenje esencijalnim masnim kiselinama, uključujući alfa lipoičnu ili tioktičku. S tim u vezi, apsolutno je pogrešno razmatrati antioksidacijsku terapiju tioktičnom kiselinom samo u kontekstu lečenja dijabetičke neuropatije.

Kao što vidite, ovaj lijek je i nezamjenjiva komponenta metaboličke terapije. U početku se tioktična kiselina zvala "Vitamin N", aludirajući na njenu važnost za nervni sistem. Međutim, ovaj spoj u svojoj hemijskoj strukturi nije vitamin. Ako se ne upuštate u biokemijsku „džunglu“ uz spominjanje kompleksa dehidrogenaze i Krebsovog ciklusa, treba imati na umu izražena antioksidacijska svojstva tioktične kiseline, kao i njegovo sudjelovanje u recikliranju drugih antioksidanata, na primjer, vitamina E, koenzima Q10 i glutationa. Štoviše: tioktična kiselina je najefikasnija od svih antioksidanata, i sa žaljenjem je napomenuti postojeće podcjenjivanje njezine terapijske vrijednosti i nerazumno sužavanje indikacija za upotrebu, koja su, kako je već spomenuto, ograničena na dijabetičku neuropatiju. Neuropatija je degenerativna degenerativna degeneracija nervnog tkiva, što dovodi do poremećaja centralnog, perifernog i autonomnog nervnog sistema i desinhronizacije različitih organa i sistema. Pogođeno je sve nervno tkivo, uključujući i receptore. Patogeneza neuropatije uvijek je povezana s dva procesa: poremećenim metabolizmom energije i oksidativnim stresom. S obzirom na „tropizam“ potonjeg na nervno tkivo, zadatak kliničara uključuje ne samo temeljitu dijagnozu znakova neuropatije, već i njegovo aktivno lečenje tioktičnom kiselinom. Budući da je liječenje (radije, čak i prevencija) neuropatije najefikasnije i prije pojave simptoma bolesti, potrebno je što prije započeti s uzimanjem tioktične kiseline.

Tioktična kiselina dostupna je u tabletama. Pojedinačna doza lijeka je 600 mg. S obzirom na sinergizam tioktične kiseline na inzulin, istodobnom primjenom ova dva lijeka može se primijetiti porast hipoglikemijskog učinka inzulina i hipoglikemijskih sredstava u tabletama.

Obrazac za puštanje

Tablete, filmom obložene od žute do žuto-zelene boje, su okrugle, bikonveksne, pri lomu je jezgra od svijetložute do žute boje.

1 tab
tioktična kiselina300 mg

Pomoćne tvari: mikrokristalna celuloza 165 mg, laktoza monohidrat 60 mg, kroskarmeloza natrij 24 mg, povidon K-25 21 mg, koloidni silicijum dioksid 18 mg, magnezijum stearat 12 mg.

Sastav filmske membrane: hipromeloza 5 mg, hiproloza 3,55 mg, makrogol-4000 2,1 mg, titanov dioksid 4,25 mg, kinolino žuto bojilo 0,1 mg.

10 kom - blister paketi (aluminijum / PVC) (1) - paketi od kartona.
10 kom - blister paketi (aluminijum / PVC) (2) - paketi od kartona.
10 kom - blister paketi (aluminij / PVC) (3) - paketi od kartona.
10 kom - blister paketi (aluminij / PVC) (4) - paketi od kartona.
10 kom - blister pakovanja (aluminij / PVC) (5) - pakovanja od kartona.
10 kom - blister paketi (aluminijum / PVC) (10) - paketi od kartona.
20 kom. - blister paketi (aluminijum / PVC) (1) - paketi od kartona.
20 kom. - blister paketi (aluminijum / PVC) (2) - paketi od kartona.
20 kom. - blister paketi (aluminij / PVC) (3) - paketi od kartona.
20 kom. - blister paketi (aluminij / PVC) (4) - paketi od kartona.
20 kom. - blister pakovanja (aluminij / PVC) (5) - pakovanja od kartona.
20 kom. - blister paketi (aluminijum / PVC) (10) - paketi od kartona.
30 kom - blister paketi (aluminijum / PVC) (1) - paketi od kartona.
30 kom - blister paketi (aluminijum / PVC) (2) - paketi od kartona.
30 kom - blister paketi (aluminij / PVC) (3) - paketi od kartona.
30 kom - blister paketi (aluminij / PVC) (4) - paketi od kartona.
30 kom - blister pakovanja (aluminij / PVC) (5) - pakovanja od kartona.
30 kom - blister paketi (aluminijum / PVC) (10) - paketi od kartona.
10 kom - polimerne limenke (1) - paketi od kartona.
20 kom. - polimerne limenke (1) - paketi od kartona.
30 kom - polimerne limenke (1) - paketi od kartona.
40 kom. - polimerne limenke (1) - paketi od kartona.
50 kom. - polimerne limenke (1) - paketi od kartona.
100 kom - polimerne limenke (1) - paketi od kartona.

Kada se uzima oralno, jedna doza je 600 mg.

Unos / unos (polako ili kapanjem) daje se 300-600 mg / dan.

Nuspojave

Nakon iv primjene moguća je diplopija, konvulzije, precizna krvarenja na sluznici i koži, disfunkcija trombocita, uz brzo davanje - porast intrakranijalnog pritiska.

Kada se primjenjuju, mogući su dispeptični simptomi (uključujući mučninu, povraćanje, žgaravicu).

Ako se uzima oralno ili iv, alergijske reakcije (urtikarija, anafilaktički šok), hipoglikemija.

Ostavite Svoj Komentar