Bilobil Forte 80 mg

Bilobil se oslobađa u obliku ljubičasto-smeđih želatinskih kapsula koje su u unutrašnjosti ispunjene žutosmeđim prahom sa tamnijim vidljivim česticama, u 10 kontura ćelija.

Jedna kapsula sadrži 40 mg suvog standardizovanog ekstrakta listova ginka bilobe, u kojem su prisutni 24% flavonski glikozidi i 6% terpenski laktoni. Kapsule sadrže i sledeće pomoćne sastojke - talk, magnezijum stearat, kukuruzni skrob, laktozu monohidrat i koloidni silicijum dioksid.

Sastav želatinskih kapsula uključuje željezni oksid crvene i crne boje, azorubin boje i indigotin, kao i želatinu i titan dioksid.

Indikacije za upotrebu

U skladu s uputama, Bilobil je propisan za liječenje poremećaja cerebralne cirkulacije povezanih sa godinama, praćenih pojavom lošeg raspoloženja, slabljenjem pamćenja, oslabljenim intelektualnim sposobnostima, kao i:

  • Tinnitus
  • Poremećaji spavanja
  • Vrtoglavica
  • Osjećaj straha i anksioznosti.

Takođe, lek je propisan za poremećaje cirkulacije u donjim ekstremitetima.

Kontraindikacije

Upotreba Bilobila je kontraindicirana kod akutnog infarkta miokarda, smanjene koagulacije krvi, akutne cerebrovaskularne nesreće, kao i u slučajevima preosjetljivosti pacijenta na bilo koje komponente lijeka.

Ne preporučuje se upotreba Bilobila tijekom trudnoće i tokom dojenja, jer nije bilo dovoljno studija o učinku lijeka na fetus ili novorođenčad u razvoju.

Lijek nije propisan u slučaju erozivnog gastritisa, peptičnog čira na dvanaesniku i želucu u akutnoj fazi, kao ni djece mlađe od 18 godina.

Doziranje i primjena

Lijek se uzima oralno neposredno prije jela i ispire se s malom količinom vode za piće. Doziranje Bilobila je jedna kapsula tri puta dnevno.

Zbog činjenice da se prvi znakovi efikasnosti terapije lijekovima primjećuju nakon otprilike mjesec dana uzimanja, trajanje liječenja Bilobilom do postizanja stabilnog terapijskog učinka trebalo bi trajati tri mjeseca. Tijek terapije može se ponoviti prema indikacijama i preporukama liječnika.

Nuspojave

Kada se koristi, Bilobil u rijetkim slučajevima može izazvati alergijske reakcije - svrbež, oticanje, osip i crvenilo kože kao i nesanicu, glavobolju, dispepsiju, vrtoglavicu i smanjenje koagulacije krvi.

U slučajevima duže upotrebe lijeka istovremeno s lijekovima koji smanjuju koagulaciju krvi, može doći do krvarenja.

Do danas nije bilo slučajeva predoziranja lijekom.

Posebna uputstva

Primjena Bilobila u kombinaciji s antikoagulansima, acetilsalicilnom kiselinom, antikonvulzivima, tiazidnim diureticima, gentamicinom i tricikličkim antidepresivima je neprihvatljiva.

Terapeutski učinak lijeka nastaje nakon otprilike mjesec dana uzimanja lijeka. Ako je u razdoblju liječenja lijekovima naglo pogoršanje, gubitak sluha, zujanje u ušima ili vrtoglavica, potrebno je prekinuti uzimanje lijeka i hitno potražiti liječnički savjet.

Ne preporučuje se imenovanje Bilobila pacijentima sa sindromom malapsorpcije galaktoze ili glukoze, urođenom galaktozemmijom ili urođenim nedostatkom laktaze, jer laktoza spada u nju.

Sinonimi lijekova su lijekovi Bilobil, Vitrum Memori, Gingium, Ginos, Memoplant i Tanakan.

Analozi Bilobil su takvi lijekovi kao:

  • Akatinol Memantine,
  • Alzeym
  • Intellan
  • Memaneirin
  • Memantine
  • Memorel,
  • Noojeron
  • Memantal
  • Maruks
  • Memantinol
  • Memikar.

Pravila i uslovi skladištenja

Prema uputama, bilobil treba čuvati na suhom mjestu nedostupnom djeci i na svjetlu, pri temperaturi koja varira između 15-25 ° C.

Puštajte lijek iz ljekarni bez recepta ljekara. Rok trajanja lijeka je dvije godine. Nakon isteka roka valjanosti, lijek se mora zbrinuti.

Pronašli ste grešku u tekstu? Odaberite ga i pritisnite Ctrl + Enter.

Opće karakteristike. Sastav:

Djelatna tvar: 80 mg suhog ekstrakta listova ginka bilobe (Ginkgo biloba L.). 100 mg ekstrakta sadrži 19,2 mg zbroja flavonskih glikozida i 4,8 suma terpenskih laktona (gingolida i bilobalida).

Pomoćne tvari: laktoza monohidrat, kukuruzni škrob, talk, bezvodni koloidni silicijev dioksid, magnezijum stearat.

Sastav želatinske kapsule: titan dioksid (E171), zalazak sunca žuto (E 110), grimizna boja (Ponceau 4R) (E 124), crna dijamantska boja (E 151), patentirana plava boja (E 131), metil parahidroksibenzoat, propil parahidroksibenzoat, želatina.

Biljni pripravak koji poboljšava pamćenje, koncentraciju i cerebralnu cirkulaciju.

Farmakološka svojstva:

Farmakodinamika Kapsule Bilobil® forte sadrže biološki aktivne tvari ekstrakta listova ginka bilobe (flavonski glikozidi, terpenski laktoni), koji pomažu u jačanju i povećanju elastičnosti vaskularne stijenke, poboljšavaju reološka svojstva krvi što rezultira poboljšanom mikrocirkulacijom, opskrbom kisikom i glukozom u mozgu i perifernim tkivima. Lijek normalizira metabolizam u stanicama, sprječava agregaciju crvenih krvnih zrnaca, inhibira faktor aktivacije trombocita. Ima regulacijski učinak ovisan o dozi na vaskularni sistem, proširuje male arterije, povećava venski ton i regulira krvne sudove.

Značajke aplikacije:

Ako često imate vrtoglavicu ili zujanje u ušima, trebalo bi da se obratite lekaru.

U slučaju naglog pogoršanja ili gubitka sluha, morate odmah konzultirati liječnika.

Kapsule Bilobil® forte sadrže laktozu, pa se stoga ne preporučuje njihovo imenovanje pacijentima koji imaju galaktozemiju, sindrom malapsorpcije glukoze i galaktoze, manjak Lapp-a.

U vrlo rijetkim slučajevima, azo-boje (E110, E124 i E151) mogu izazvati razvoj bronhospazma.

Zbog nedostatka kliničkih podataka, Bilobil® Forte se ne preporučuje u toku trudnoće i dojenja.

Komentari o Bilobil Fort 80 mg

Ksenia 25. novembar 2017. u 17:06

Bilobil je bila zadnja nada da ću konačno spavati normalno noću .. ali nažalost, bez obzira na to. Još je gore. Eh, nikad nisam probala ništa: čaj, biljni čajevi, matičnjak, fenobarbital i Novopassit .. ništa ne pomaže ((

Dina 24. listopad 2017. @ 10:58

Već sam se navikla na činjenicu da su mi noge stalno hladne. Kad sam otišao u krevet, bilo ih je teško ugrijati, dugo nisam mogao zaspati. Izgleda toplo, a noge mi se smrzavaju. To je zbog oštećenja cirkulacije. Doktorica mi je rekla da pijem lijek na bazi gingko bilobe. U ljekarni je bio veliki izbor, kao rezultat toga uzeo sam Bilobil forte, jer na ginkoumu, tanakanu itd. napisano je da je ovo dodatak prehrani, a Bilobil forte ovo je lijek. Dugo ne vjerujem dodacima prehrani, od njih nema smisla. A bilobil forte sadrži čak 80 mg ekstrakta ginka, jako mi je pomogao. Noge ne smrzavaju i sada savršeno spavam.

Pogledajte video: Am aruncat Bilobil Forte la gunoi (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar