Angiopatija mrežnice - vrste, uzroci, simptomi, metode dijagnoze i liječenja

Retina, ili zbir fotoosjetljivih receptora na fundusu, jedno je od najspecifičnijih tkiva ljudskog tijela. Primanjem svjetlosnih zraka fokusiranih rožnicom i sočivom, mrežnica ga prenosi posebnim provodnim živcem do analitičkog centra moždane kore, gdje se stvara uobičajena vizualna slika. Kao i bilo koje drugo tkivo, mrežnici su potrebni hranjive tvari i kisik za normalno funkcionisanje, koji inače dolaze iz krvotoka. Smanjena propusnost krvnih žila, povećana propusnost zidova, upalni procesi, blokade i druge vaskularne anomalije uzrokuju gladovanje tkiva, što rezultira distrofičnim i atrofičnim procesima, funkcionalnim zatajenjem ili potpunim neuspjehom.

Zauzvrat, patologija krvnih žila (dijagnoza „angiopatija“ služi kao kolektivni izraz za vaskularne abnormalnosti) ne odvija se bez razloga. Jedan od glavnih faktora koji utječu na vaskularne bolesti je dijabetes melitus, teški hronični endokrini poremećaj koji, u jednoj ili drugoj mjeri, utječe na sve tjelesne sisteme. Hormonska neravnoteža i metabolički poremećaji, pogotovo ako su godinama ostali bez liječenja i terapijske kontrole, dovode do teške disfunkcije oba vitalna organa (jetra, srce, bubrezi, glavni krvni sudovi), te malih arterijskih, venskih i kapilarnih sistema, uključujući Opskrba mrežnice. Kako bi se naglasila razlika u skali uključenog vaskularnog sistema, makro- i mikroangiopatija se zasebno razmatraju.

Stoga se termin dijabetička angiopatija mrežnice odnosi na grupu patoloških stanja fotoosjetljivog očnog tkiva koje se razvijaju kao posljedica oštećenja krvnih žila koje ga opskrbljuju na pozadini šećerne bolesti, koja je obično zapostavljena i dugotrajna.

Dijabetička mikroangiopatija mrežnice jedan je od ozbiljnih i akutnih problema moderne oftalmologije. To je posljedica, sistemske prirode primarne endokrine patologije, i drugo, nedovoljnog poznavanja složenih biokemijskih, neurocirkulacijskih, metaboličkih promjena koje vode u poremećaj hemodinamike mrežnice, mrežnice, i treće, tendencije prema juvenileizaciji koja je primijećena posljednjih godina, tj. „Podmlađivanje“ dijabetes melitusa, za povećanje udela teških i atipičnih oblika.

Trajna hipoksija i nedostatak esencijalnih elemenata u tragovima mrežnice, bez obzira koji su osnovni uzroci patologije krvnih žila mrežnice, očituje se sličnim kompleksom simptoma. Stoga klinička slika dijabetičke angiopatije s malim nijansama ponavlja simptome traumatične, hipo- ili hipertenzivne angiopatije i uključuje sljedeće manifestacije:

  • progresivno smanjenje oštrine vida (miopija) do njegovog potpunog gubitka,
  • povreda kvaliteta vizuelne slike (smanjen kontrast, zamućenost itd.),
  • razne iluzorne vizualne pojave uzrokovane malim krvarenjima, upalom i oticanjem zidova kapilara („munje“, „iskra svjetlosti“ itd.),
  • česte krvarenja iz nosa.

Objektivni oftalmološki pregled (koji po potrebi uključuje moderni rendgenski snimak, ultrazvuk, tomografiju i druge dijagnostičke metode) u strukturama fundusa prate distrofične promjene, čija se ozbiljnost i prognostička opasnost određuju trajanjem šećerne bolesti, kvalitetom terapijske kontrole i stupnjem usklađenosti pacijenta s nizom ograničenja i preporuke koje su kod dijabetesa neizbježne u pogledu prehrane, načina života itd. Najteže Rianta dijabetičke retine mikroangiopatija je atrofija, ablacije retine a samim tim i sljepoće nepovratan.

Glavne metode liječenja bolesti

Kod dijabetičke angiopatije retine u pravilu se navode lijekovi koji poboljšavaju lokalnu cirkulaciju krvi u vizualnom sustavu (trental, emoksipin, solkoseril itd.). U nekim slučajevima potrebni su preparati kalcijuma koji normaliziraju viskoznost krvi i propusnost vaskularne stijenke. U ranim fazama metode fizioterapije su efikasne. Vrlo je važno ozbiljno shvatiti preporuke oftalmologa u vezi s fizičkom aktivnošću i posebnim vježbama za oči - stalni trening pomaže u održavanju potrebnog vaskularnog tonusa, zaustavljanju ili barem usporavanju funkcionalne razgradnje mrežnice.

Dijeta je apsolutno posebna, ako ne i presudna, za dijabetes melitus (a posebno za dijabetičku angiopatiju). Hrana bogata ugljikohidratima, kao i alkoholna pića i duhan treba isključiti iz prehrane.

Očito je da dijabetes melitus značajno smanjuje cjelokupnu kvalitetu života, zahtijevajući pacijentovu odgovornost, stalno praćenje i podržavajuće liječenje. Zbog pozadine dijabetičkih poremećaja u različitim sustavima i organima, mnogi pacijenti s retinalnom angiopatijom izgledaju beznačajno, zanemarive nuspojave kojima ne treba posebna pažnja i liječenje. Istovremeno, potrebno je znati da je uz pravilan pristup i adekvatnu oftalmološku pomoć prognoza u većini slučajeva prilično povoljna: distrofične promjene mrežnice mogu se usporiti ili zaustaviti, zadržavajući vid dugi niz godina.

Uzroci angiopatije mrežnice

Angiopatija mrežnice može biti simptom bilo koje bolesti koja utječe na stanje žila. Promjene u žilama fundusa indirektno karakteriziraju stupanj oštećenja posuda cijelog organizma. Angiopatija mrežnice može se pojaviti u bilo kojoj dobi, ali se još uvijek češće razvija kod ljudi nakon 30. godine.

Najčešći uzroci angiopatije mrežnice:

  • hipertenzije bilo kojeg porekla,
  • dijabetes melitus
  • ateroskleroza
  • maloljetnička angiopatija,
  • hipotonična angiopatija (sa niskim krvnim pritiskom),
  • skolioza
  • traumatska angiopatija.

Angiopatija se može javiti i kod osteohondroze vratne kralježnice, sa sistemskim autoimunim vaskulitisom (upalnim vaskularnim lezijama), krvnim bolestima.

Postoje i predisponirajući faktori koji doprinose razvoju angiopatije mrežnice:

  • pušenje
  • štetne efekte na radnom mestu,
  • razne intoksikacije,
  • urođene malformacije krvnih sudova,
  • starije dobi.

Hipertenzivna angiopatija (retinopatija)

Povišeni krvni pritisak djeluje na vaskularni zid, uništava njegov unutarnji sloj (endotel), stijenka stijenke postaje gušća, fibrozna. Posude mrežnice na preseku stežu vene, poremećena je cirkulacija krvi. Stvaraju se uvjeti za stvaranje krvnih ugrušaka i krvarenja: krvni tlak je visok, neke žile puknu, a angiopatija prelazi u retinopatiju. Zakrivljene žile fundusa karakterističan su znak hipertenzije.

Prema statističkim podacima, u prvom stadiju hipertenzije normalan fundus se opaža kod 25-30% bolesnika, u drugom stadiju 3,5%, a u trećem su stadiju da su promene na fundusu prisutne kod svih bolesnika. U naprednom stadiju često se javljaju krvarenja u očnoj jabučici, zamagljivanje mrežnice i destruktivne promjene u tkivu mrežnice.

Dijagnostika

Angiopatija mrežnice otkriva se pregledom oftalmologa fundusa. Retina se pregledava s povećanom zjenicom pod mikroskopom. Ovim pregledom otkriva se suženje ili proširenje žila, prisustvo krvarenja, položaj makule.

Dodatne metode ispitivanja koje se mogu koristiti za dijagnosticiranje angiopatije:

  • Ultrazvuk posuda dupleksnim i doplerskim skeniranjem posuda mrežnice omogućava vam da utvrdite brzinu protoka krvi i stanje vaskularne stijenke,
  • Rendgenski pregled s uvođenjem kontrastnog medija u posude omogućava vam da utvrdite prolaznost žila i brzinu protoka krvi,
  • računarska dijagnostika
  • snimanje magnetskom rezonancom (MRI) - omogućava vam da procijenite stanje (strukturno i funkcionalno) mekih tkiva oka.

Angiopatija mrežnice kod djece

Uzimajući u obzir osnovnu bolest (uzroke angiopatije), razlikuju se dijabetička, hipertonična, hipotonična, traumatična angiopatija.

Dijabetička angiopatija razvija se u djece u kasnim fazama tijeka dijabetesa i što kasnije, tim prije počinje se njegovo liječenje. Na fundusu se nazivaju širenje i mučnina vena, edem mrežnice i manja krvarenja. Porodice s rizikom od razvoja dijabetesa trebaju pažljivo nadgledanje razine šećera u krvi.

Takva djeca razvijaju ranu vaskularnu aterosklerozu, o čemu svjedoči pojava mikroaneurizmi arterija (izbočenje stijenke arterije zbog njezinog stanjivanja). Kod djece se smanjuje oštrina vida, periferni vid je oštećen.

At hipertenzivna angiopatija isprva dolazi do sužavanja arterija i širenja vena (zbog poremećenog odljeva), a kasnije se arterije šire. At hipotonična angiopatijanaprotiv, u početku se arterije šire, njihovo razgranavanje pojavljuje se i intenzivira.

Traumatska angiopatija Takođe je prilično uobičajena kod dece, jer se deca često povrede, uključujući i povrede oka. Traumatičnom angiopatijom dijete uznemiruje bol u oku, pojavljuju se krvarenja na očnoj jabučici i na mrežnici, a vidna oštrina smanjuje se.

Juvenilna angiopatija gore opisano (vidjeti odjeljak Vrste angiopatija).

S obzirom da je angiopatija samo simptom druge bolesti, prije odlučivanja o liječenju potrebno je utvrditi i dijagnosticirati tu osnovnu bolest. Nakon razjašnjenja dijagnoze, propisuje se složeno liječenje s fokusom na liječenje osnovne bolesti. Za liječenje same angiopatije koriste se lijekovi koji poboljšavaju mikrocirkulaciju krvi.

Angiopatija mrežnice kod novorođenčadi

Promjene mrežnice mogu se otkriti i u bolnici. Ali u ranom postporođajnom razdoblju to nije patologija. Promjene mrežnice u kasnijem razdoblju, kada se fundus pregleda prema propisu neurologa, mogu biti patološke.

Nije lako samostalno identificirati manifestacije patologije. U nekim se slučajevima može pojaviti pojedinačni simptom - crvena kapilarna mreža ili sitne mrlje na očnoj jabučici. Takvi simptomi se mogu pojaviti kod traumatične angiopatije. Za ostale bolesti preporučuje se konsultacija djeteta s optometristom.

Kod djece se promjene mrežnice mogu pojaviti zbog emocionalnog i fizičkog stresa, čak i minimalne poput promjene položaja tijela. Stoga, ne svaka promjena mrežnice novorođenčeta ukazuje na patologiju. Ako se otkriju pune vene u fundusu u odsustvu vazokonstrikcije i promene optičkog živca, detetu treba konsultovati neurolog i, najverovatnije, ove promene neće biti prepoznate kao patološke.

S porastom intrakranijalnog pritiska pojavljuje se oticanje vidnog živca, disk mu postaje neujednačen, arterije su sužene, a vene su polnokrvne i savijene. Kada se takve promjene pojave, djeci je potrebna hitna hospitalizacija i temeljit pregled.

Angiopatija mrežnice u trudnoći

Ali angiopatija se može razviti u trudnice u drugom ili trećem tromjesečju s kasnom toksikozom i visokim krvnim tlakom. Ako je žena prije začeća imala angiopatiju na pozadini hipertenzije, tada tijekom trudnoće može napredovati i dovesti do najozbiljnijih komplikacija. Neophodno je konstantno nadgledanje krvnog pritiska, praćenje fundusa i uzimanje antihipertenzivnih lijekova.

U slučaju napredovanja angiopatije, ako postoji opasnost po život žene, rješava se pitanje pobačaja. Indikacije za abortus su odvajanje mrežnice, tromboza centralnih vena i progresivna retinopatija. Prema indicijama, obavlja se operativna dostava.

Retinalna angiopatija

U liječenju angiopatija centralno je liječenje osnovne bolesti. Primjena lijekova koji normaliziraju krvni tlak, hipoglikemijska sredstva i dijeta usporava ili čak zaustavlja razvoj promjena u žilama mrežnice. Brzina patoloških promjena u žilama mrežnice izravno ovisi o učinkovitosti liječenja osnovne bolesti.

Liječenje treba provoditi sveobuhvatno pod nadzorom ne samo okulista, već i endokrinologa ili terapeuta. Osim lijekova, koristi se i fizioterapeutski tretman, lokalno liječenje i dijetalna terapija.

Kod šećerne bolesti dijeta nije manje važna od liječenja lijekovima. Hrana bogata ugljikohidratima isključuje se iz hrane. Životinjske masti treba zamijeniti biljnim mastima, obavezno u prehranu uvrstite povrće i voće, mliječne proizvode, ribu. Tjelesnu težinu i šećer u krvi treba sistematski nadgledati.

Liječenje lijekovima

  • Kada se otkrije angiopatija, pacijentima se prepisuju lekovi koji poboljšavaju cirkulaciju krvi: Pentilin, Vasonite, Trental, Arbiflex, Xanthinol nikotininate, Actovegin, Pentoxifylline, Cavinton, Piracetam, Solcoseryl. Ovi lijekovi su kontraindicirani tokom trudnoće i dojenja, kao i u djetinjstvu. Ali se u nekim slučajevima u malim dozama još uvijek propisuju ovoj kategoriji bolesnika.
  • Također se koriste lijekovi koji smanjuju propusnost stijenke žila: Parmidin, Ginkgo biloba, Kalcij dobesilat.
  • Lijekovi koji smanjuju prijanjanje trombocita: Tiklodipin, Acetilsalicilna kiselina, Dipiridamol.
  • Vitaminska terapija: B vitamini (B)1, In2, In6, In12, In15), C, E, R.

Tečajeve liječenja treba provoditi u trajanju od 2-3 tjedna 2 r. godišnje. Svi se lijekovi koriste samo prema uputama liječnika.

Kod šećerne bolesti potrebno je strogo poštovati doziranje inzulina ili drugih hipoglikemijskih sredstava koja je propisao endokrinolog. Uz hipertenziju i aterosklerozu, pored lijekova koji snižavaju krvni pritisak, koriste se i lijekovi koji normaliziraju razinu kolesterola. Stabilna normalna razina krvnog pritiska i kompenzirani dijabetes značajno odgađaju promjene u žilama mrežnice koje su neizbježne uz ovu patologiju.

Narodni lijekovi

Tradicionalna medicina se može i treba upotrebljavati, ali prvo se morate posavjetovati sa svojim liječnikom i provjeriti da ne postoji individualna netolerancija na komponente recepta.

Nekoliko recepata iz tradicionalne medicine:

  • Uzmite u jednakim dijelovima (100 g) kanjona, kamilice, irovice, brezovih pupoljaka, besmrtnika. 1 kašika sakupljanja, prelijte sa 0,5 l kipuće vode, ostavite 20 minuta, procijedite i dovedite do volumena od 0,5 l, popijte 1 čašu ujutro na prazan stomak i 1 čašu noću (nakon večernje upotrebe, ne piti i ne jesti ništa). Konzumirajte svakodnevno prije upotrebe čitave kolekcije.
  • Uzmite 15 g lišća matičnjaka i matičnjaka, 50 g biljke yarrowa. 2 kašike kašike kolekcije preliti 250 ml vode, inzistirati 3 sata na hladnom mjestu. Zatim držite u vodenoj kupelji 15 minuta, ohladite, filtrirajte i prilagodite volumen na 250 ml. U malim porcijama infuzija se pije tokom dana. Kurs liječenja je 3 tjedna.
  • Uzmite 20 g hmelja, 30 g planinara, 50 g cvijeta gloga. 2 kašike kašike sjeckanog bilja prelijte sa 250 ml kipuće vode, inzistirajte 30 minuta. i za 30 minuta. prije jela, 1 kašika. 3 str. dnevno, mesec dana.
  • Uzmite 1 kašiku. bijele imele (prethodno samljevene u prah) sipajte 250 ml kipuće vode u termos, insistirajte preko noći i popijte 2 kašike. 2 str. dnevno, tokom 3-4 meseca.

Korisno je i uzimati infuziju sjemenki kopra, infuziju sjemena kumine i kukuruzovine trave, čaj od plodova crnog planinskog pepela i lišća crnog ribeza.

Ostavite Svoj Komentar