Bubrežni dijabetes insipidus

Bubrežni dijabetes je disfunkcija organa koja vodi dehidraciji i neravnoteži u ravnoteži vode i soli. Bolest dobro reagira na liječenje, ali može izazvati komplikacije. Dijabetes melitus je bolest o kojoj mnogi ljudi imaju neku ideju. U osnovi se informacije odnose na to kako izbjeći ovu ozbiljnu bolest. To se odnosi samo na jedan oblik dijabetesa. U praksi postoji nekoliko različitih bolesti povezanih s poremećajem apsorpcije i upotrebe šećera. Jedan od njih je i bubrežni dijabetes.

Bubrežni dijabetes

Najvažnije funkcije tijela uključuju izlučivanje, to jest sposobnost bubrega da iz krvi uklanja konačne metaboličke produkte, suvišnu vodu, minerale u obliku otopine kreatinina, mokraćne kiseline, fenola, amina i drugih stvari. Kršeći ovu funkciju, tvari koje se povuku nakupljaju se i vraćaju natrag u krv, postepeno trovajući cijeli organizam, a ne samo bubreg.

Važna karakteristika bubrega je sposobnost koncentracije i razrjeđivanja urina, ovisno o potrebama tijela. Zbog toga se koncentracija različitih tvari i količina tekućine značajno razlikuju ovisno o doba dana, obavljenom poslu, tjelesnoj temperaturi i tako dalje. Očito je da neuspjeh u obavljanju te funkcije dovodi do različitih vrsta opijenosti.

Razne bolesti povezane sa suzbijanjem ekskretornih funkcija povezane su s činjenicom da je apsorpcija i uklanjanje u odnosu na određenu tvar najčešće narušena. Dijabetes bubrega se odnosi na ovu vrstu bolesti.

Simptomi bolesti se pojavljuju samo u teškim slučajevima, kada gubitak glukoze i vode postaje vrlo značajan. U blagom obliku, nivo glukoze u krvi ostaje normalan, tolerancija na opterećenje je normalna ili smanjena, to jest, bolest ne utiče na apsorpciju glukoze iz hrane. Ponekad je bubrežni dijabetes "susedan" sa šećerom. Bolesti su povezane, ali indirektno, prije utječu jedni na druge na razvoj nego provociranje.

Glavna opasnost je gubitak tekućine i razvijanje hipokalemije, što na kraju dovodi do uništenja vodeno-solne ravnoteže. Uz to, nedostatak ugljikohidrata ne omogućava održavanje normalne energetske ravnoteže.

Bolest nije uobičajena bolest, ali može biti urođena - autosomno dominantna vrsta nasljeđivanja. Prema dobi i polu, bolest nije "vezana".

U djece se urođeni oblik očituje već u 3-6 tjedana života. Karakteristična karakteristika je da beba više voli vodu od majčine dušice i brzo gubi na težini. Neprirođeni oblik, poput odraslih, ima zamagljene simptome, mada su njegove posljedice mnogo destruktivnije. Često se bolest određuje čak i kad dijete počne zaostajati u fizičkom i mentalnom razvoju.

Relativno lagan stabilan oblik ne dovodi do poremećaja u razvoju. Pacijenti odraslih ne mogu decenijama pogađati o svojoj bolesti.

Ako su mehanizmi same bolesti dobro razumljivi, tada uzroci nisu tačno utvrđeni.

Trenutne teorije objašnjavaju oštećen transport glukoze na sljedeći način:

  • Sa bubrežnom glukozurijom tipa A, masa proksimalnih tubula smanjuje se u odnosu na njihovu površinu, što dovodi do gubitka glukoze.
  • Disfunkcija samog transportnog sistema nasuprot gradijentu koncentracije u membrani. Dokaz je da je prolazak glukoze kroz membranu povezan sa transportom natrijuma. Pranje potonjeg dovodi do uklanjanja šećera.
  • Smanjenje propustljivosti onih membrana koje su okrenute prema lumenu tubula - membrana ne zadržava glukozu.
  • Smanjena funkcionalnost membranskog nosača glukoze.

Drugi oblik dijabetesa (diabetes insipidus) je dijabetes sa soli. Povezana je s oštećenom apsorpcijom natrijuma, što dovodi do njegovog izlučivanja i razvoja hiponatremije, tj. Ponovo do kršenja vodeno-solne ravnoteže.

Uzroci ove bolesti su bolje proučeni:

  • Zarazne bolesti poput tuberkuloze, gripa.
  • Patologija hipotalamusa, što dovodi do poremećaja u sintezi antidiuretskog hormona - vazopresina. Može biti prirođena ili stečena.
  • Oštećenje mozga, na ovaj ili onaj način koji utječe na funkciju mokrenja - trauma, tumori, operacije.
  • Autoimune bolesti kod kojih je napadnut kalcijumov sistem.

U videu o uzrocima dijabetesa insipidus:

Postoje dva glavna oblika bolesti: dijabetes i solni bubrežni dijabetes. Unatoč činjenici da su tegobe iste vrste, razlike među njima su velike.

Šećer - glikozurija, odnosno nedovoljna reapsorpcija glukoze što dovodi do njenog izlučivanja mokraćom. Na pozadini šećerne bolesti bolest se praktično ne identificira, jer se ovim mehanizmom - povlačenjem glukoze kompenzira s velikim sadržajem šećera u krvi. Međutim, ovaj prekršaj, ipak, dovodi do bržeg trošenja nefrona, jer djeluju s prekomjernim opterećenjem.

Postoje dve podvrste:

  • tip A - povezan s gubitkom anatomske mase proksimalnih tubula,
  • tip B - kršenje transporta šećera uočeno je samo u dijelu nefrona, dok drugi dio djeluje s povećanim opterećenjem.

U odnosu na mehanizam nastanka bolesti, bubrežna glukozurija se dijeli na primarnu i sekundarnu:

  • primarna - povezana s urođenom tubularnom disfunkcijom,
  • sekundarna - posljedica stečenih patologija. Tu spadaju nefroza, glomerulonefritis, Girkeova bolest i tako dalje.

Pored toga, razmislite o bubrežnoj i vanrenalnoj glukozuriji:

  • Bubrežni oblik - povezan je s oštećenim unosom glukoze upravo na nivou bubrega, u tubularnom sistemu i zbog poremećaja transporta glukoze u stanicama.
  • Ekstrarenal nastaje pod uticajem spoljnih faktora. Od bubrega se razlikuje po tome što se povećanje razine glukoze u urinu podudara s povećanjem šećera u krvi.

Postoji nekoliko podvrsta povezanih sa uzrokom kršenja:

  • dijabetičar - povezan je sa dijabetes melitusom, obično prvog tipa. Šećer u mokraći se pojavljuje čak i uz lagani višak plazme. Odsustvo glukoze u urinu izuzetno je negativan znak, jer ukazuje na nesposobnost tijela da uopće išta filtrira,
  • centralni - povezan s oštećenjem mozga. Uzrokovani encefalitisom, meningitisom, moždanim udarom, krvarenjima zbog traume i tako dalje,
  • pankreas - je privremen, izaziva bolest povredu u radu pankreasa. Nakon uklanjanja upale glukozurija nestane,
  • endokrina - povezana je s viškom ili nedostatkom hormona. Razlog može biti i primarna bolest - feokromocitom, akromegalija, kao i upotreba lijekova - ACTH, kortizola itd.
  • hipertermija je također privremeno stanje uzrokovano vrućicom, što dovodi do dehidracije i hipokalemije.

Razmotrite ove podvrste:

  • Alimentarna - rezultat je jedenja s prekomjernom količinom ugljikohidrata. Primjećuje se 30 minuta nakon jela i nestaje nakon 4-5 sati. Može biti posljedica uzimanja glukokortikoida,
  • emocionalna - povezana je sa snažnim iskustvima kao rezultat povreda, šoka, gubitka krvi. Takođe je povezana sa glukokortikoidima, ali samo prirodnog porijekla: hormon se proizvodi kad se tijelo prilagodi stresnom stanju,
  • glukozurija tokom trudnoće - obično se formira u trećem semestru i nestaje nakon porođaja. Ako je nivo šećera u urinu nizak, ne poduzimaju se posebne mjere. Ako se razina glukoze znatno poveća i primijeti sistematski, neophodno je liječenje.

Ravnoteža vode i soli u organizmu većim dijelom osigurava određeni omjer natrijevih i kalijevih jona. Ravnoteža se održava radom bubrega i hormonskog sistema. Na primjer, povećanjem koncentracije natrijuma u krvi zaustavlja se proizvodnja hormona u nadbubrežnoj žlijezdi, a natrijevi ioni izlučuju se mokraćom kako bi se vratio normalan omjer kalijuma i natrijuma. Uz smanjenje koncentracije natrijuma, aktivno se sintetiše aldosteron.

Reabsorpcija natrijuma događa se u bubrežnim tubulima. Aldosteron utiče na mineralokortikoidne receptore, koji zauzvrat, stimulišu proizvodnju natrijuma. Potonji se izlučuje kroz lumen tubula i uklanja se mokraćom.

Dijabetični slani bubrežni dijabetes javlja se kada smanjuje osjetljivost na aldosteron bubrežne tubule. Prema tome, tijelo nije u stanju adekvatno odgovoriti na koncentraciju aldosterona. Kao rezultat toga, natrijum se i dalje izlučuje, njegova koncentracija u urinu znatno se povećava - 15-20 puta.

Tako snažno smanjenje natrijum-jona dovodi do značajnog gubitka tekućine, kršenja ravnoteže vode i soli i uzrok je teških patologija. Na osnovu toga - dehidratacija, soli dijabetes i kombinirati sa šećerom.

Postoje urođeni i stečeni dijabetes:

  • urođena - povezana je s patologijama u razvoju tubularnog sistema, otkriva se u vrlo mladom dobu,
  • stečena - pojavljuje se zbog zaraznih bolesti - tuberkuloze, oštećenja mozga - meningitisa, traume, oštećenja krvnih žila i tako dalje. Mehanizam može biti povezan i sa aldosteronom i sa vazopresinom.

Ako je dijabetes povezan s oštećenom proizvodnjom antidiuretskog hormona, tada ga mogu formirati dva mehanizma.

Prema tome, postoje 2 vrste oboljenja:

  • centralni - povezan s nedostatkom antidiuretskog hormona koji se iz nekog razloga ne proizvodi u hipotalamusu. U ovom se slučaju voda ne apsorbira, jer bubrezi ne primaju odgovarajući signal,
  • nefrogeni dijabetes insipidus - povezan je s gubitkom osjetljivosti receptora ćelija bubrežnih tubula. Istovremeno se sintetiše vazopresin, ali organ na to ne reaguje.

Šećerna dijabetesa se češće nalazi kod pacijenata mladog doba - do 30 godina. Ako se ne liječi, bolest se razvija brzo.

Kod djece se bolest manifestira akutno, ponekad u obliku napadaja. Uobičajeni simptomi su praćeni vrućicom, konvulzijama.

Simptomi i znakovi

Klinička slika dijabetesa ovisi o težini, uzroku bolesti i njegovoj prirodi. Njihova dehidracija i intenzivna žeđ i prekomjeran protok urina koji se razvija u ovoj pozadini su česti.

Sposobnost bubrežnih tubula da izlučuju određene tvari obično je ograničena. Dakle, za glukozu je norma 8,9-10 mmol / l u krvi. Pri toj koncentraciji glukoza se ponovo absorbira i vraća u krv.

Iznad ovog nivoa opterećenje na tubulima je prekomjerno, a višak glukoze se izlučuje. Vrijednost kojom glukoza prestaje biti potpuno apsorbirana naziva se "bubrežni prag". Za različite ljude vrijednost kritične koncentracije je različita, ali obično padne u specificirani raspon.
U trudnica se prag u trećem semestru smanjuje, što u većini slučajeva uzrokuje pojavu šećera u urinu.

Kod djeteta "bubrežni prag" iznosi 10,45-12, 65 mmol / L.

  • Fiziološka norma za koncentraciju glukoze u urinu je 1,7 mmol / L. Ako premašite nivo veći od 2,8 mmol / l, možete sa sigurnošću govoriti o bolesti.

Uz blagi oblik, nema simptoma. Mala djeca mogu osjetiti neki gubitak kilograma, ili bolje rečeno, nedostatak kilograma, smanjeni apetit.

Klinički znakovi se pojavljuju samo kod teške dehidracije i značajnog gubitka glukoze:

  • slabost i vrtoglavica,
  • glad, često u kombinaciji s nedostatkom apetita - želite jesti, ali „komad vam ne ide u grlo“,
  • oštećenje pamćenja, mentalni pad povezan sa gladovanjem mozga,
  • poliurija - 3-4 litre dnevno.

Ovi se znakovi podudaraju sa simptomima hipoglikemije, što otežava dijagnozu.

  • Prekomjerno i učestalo mokrenje ukazuje jasnije bolest - poliurija, koja se očituje u teškom obliku i teškoj bubrežnoj disfunkciji.

Kršenje ravnoteže vode i soli previše je važno za normalan život, pa njegova promjena vrlo brzo utiče na zdravlje.

Glavni simptomi su sljedeći:

  • poliurija - i to u velikoj mjeri 5–20 litara,
  • stalna žeđ, jer tijelo pokušava obnoviti resurs,
  • urinarna inkontinencija, posebno noću. Pod utjecajem takvog opterećenja, mjehur raste i radi sa poteškoćama,
  • gubitak kilograma - ovaj simptom je posebno izražen kod dece,
  • suva koža, nepravilno slinjenje,
  • groznica
  • mučnina do povraćanja, napadi gladi uz nedostatak apetita, zatvor.

Simptomi se razvijaju postepeno, ali ako se ne liječe, napreduju prilično brzo. Osim toga, takvo opterećenje brzo utječe na aktivnost srca, što dovodi do povećanja krvnog tlaka.
Kod male djece su simptomi mnogo akutniji:

  • Izrazita karakteristika bolesti je vrlo visok sadržaj natrijuma u urinu - 15-20 puta veći od normalnog. Da bi se to utvrdilo, radi se biohemijski test krvi kojim se isključuje akutno zatajenje bubrega.
  • Karakterističan simptom bubrežnog dijabetes insipidusa sa njegovim središnjim oblikom je nizak nivo antidiuretskog hormona - vazopresina. Hormon se akumulira u zadnjoj hipofizi i izlučuje se po potrebi. S oštećenjem mozga, autoimunim bolestima ili hipotalamičkom disfunkcijom, vazopresin se ne sintetiše u potrebnoj količini. Kao rezultat toga dolazi do uništavanja mehanizma obrnute apsorpcije vode, što dovodi do poliurije.

Provjerite nivo proizvodnje vazopresina suvim testom.

Simptomi i liječenje dijabetes insipidus

Dijagnostika

Važno je provesti diferencijalni pregled kako bi se postavila ispravna dijagnoza. Čak i uz potpunu podudarnost simptoma, tegobe mogu imati različitu prirodu i uzrok.

Da biste to učinili, propisano je nekoliko različitih analiza:

  • Prije svega se određuje gustoća i osmolarnost urina - ovo je uobičajena opća analiza.
  • Biokemijski test krvi i analiza mokraće omogućuju vam da utvrdite nivo kalijuma, natrijuma i drugih elemenata i njihov omjer u plazmi i urinu.
  • Ako sumnjate na glukozuriju, obavlja se test krvi i urina na šećer. Ali ako test tolerancije na glukozu pokazuje relativno objektivan rezultat, tada se razina šećera u mokraći mora mjeriti nekoliko puta. Stres, fizička aktivnost, sastav nedavnog ručka - sve to utječe na uklanjanje glukoze. Na osnovu jednog ispitivanja urina za glukozu, ne možete ga dijagnosticirati.
  • Ako se sumnja na slani oblik dijabetesa na pozadini odsutnosti antidiuretskog hormona, provodi se suvi test. Pacijent pod nadzorom lekara 8-24 sata ne pije vodu. Svakog sata uzima se urin na analizu: gustoća se određuje osmotskim pritiskom i nivoom natrijuma u mokraći. Pacijent se stalno vaga. Ispitivanje je završeno nakon određenog vremena ili ako je pacijent izgubio više od 5% težine, nivo natrijuma u mokraći dostigao je 3 mmol / L ili više, a gustoća i osmolarnost ostaju niski.

Ovaj rezultat ispitivanja potvrđuje centralni tip dijabetesa bubrežne soli, to jest na pozadini odsutnosti vazopresina.

Ako su rezultati različiti, tada se vrši daljnja dijagnostika uzimajući u obzir mogućnost nervne ili mentalne polidipsije:

  • Drugi test za odvajanje dijabetesa od soli je skrining upotrebom minirina. Prema Zimnitskom se radi ispitivanja prije upotrebe lijeka i nakon. Ako je lijek djelotvoran, odnosno gustoća urina se povećava, a njegov volumen nakon primjene smanjuje, tada se hipotalamični dijabetes može sigurno dijagnosticirati.
  • Biokemijski test krvi u ovom je slučaju presudan: u skladu s razinom vazopresina u krvi dijeli se dijabetes centralnog i nefrogenog tipa. U prvom slučaju snižen je nivo vazopresina, u drugom - precijenjena.

Mogu se propisati i ostali pregledi:

  • MRI - za isključivanje tumora u mozgu koji vrše pritisak na hipotalamus,
  • biopsija bubrežnog parenhima - kod dijabetesa soli nema morfoloških promjena za razliku od akutnog zatajenja bubrega.

U videu o liječenju dijabetesa insipidusa:

Mehanizam nastanka dijabetesa i dijabetesa soli je veoma različit. Liječenje, u stvari, nema nikakve veze.

Sa glukozurijom

Dijabetes melitus gotovo nikada nije neovisna bolest. Često se tijek terapije svodi na liječenje glavne primarne bolesti - endokrinih poremećaja, pankreatitisa i tako dalje.

U blagom obliku, glukozurija ne zahtijeva nikakvo liječenje, ali razine glukoze u urinu moraju se pratiti.

U teškim slučajevima pribegavaju medicinskom tretmanu. Njegova je svrha smanjiti nivo glukoze u normalu.

Da biste to učinili, prijavite se:

  • ACE inhibitori, smanjenje krvnog pritiska - kinapril, kaptopril,
  • blokatori receptora angiotenzina-2 - valsartan, kondesartan. Propisani su ako su inhibitori ACE iz nekog razloga kontraindicirani,
  • sulodeksid je lijek koji vraća normalnu razinu propusnosti bazne membrane.

Glukozurija zahtijeva određenu dijetu koja se često preporučuje pacijentima koji imaju dijabetes, ali ne u tako strogom obliku.

Slani dijabetes

Terapijski tečaj kod dijabetesa soli usmjeren je vraćanju vodeno-solne ravnoteže. Zapravo, za vraćanje nivoa natrijuma u krvi. Da bi se to postiglo, uvodi se rastvor natrijuma kako bi se postigla željena koncentracija.

Preostale komponente liječenja ovise o dijagnozi:

  • U liječenju dijabetesa centralnog tipa koriste se lijekovi koji su umjetni analog vazopresina: desmopresin, minirin, adiuretin.
  • Uz nefrogenu vrstu dijabetesa, desmopresin nije efikasan. Za liječenje propisani su inhibitori prostaglandina: ibuprofen, aspirin, indometacin. Osnova tečaja su tiazidni diuretici.

Dijeta se u osnovi svodi na ograničavanje ili čak eliminiranje soli. Za vrijeme liječenja i oporavka temelj prehrane trebalo bi biti voće, povrće i mliječni proizvodi. Način pijenja nije ograničen.

Tretman za djecu nije mnogo drugačiji. Osnova je nadomjesna terapija s analogima antidiuretskog hormona. To je obično desmopresin.

Dozu i način upotrebe određuje liječnik na osnovu pacijentovog stanja. Ovdje nema općih preporuka.
U videu o liječenju dijabetesa:

Prognoze i komplikacije

Prognoza za pacijente s bubrežnim dijabetesom je povoljna, čak i uz kasnu posjetu ljekaru. Glukozurija, u principu, nije po život opasna bolest, iako može pojačati razvoj dijabetesa.

Slani bubrežni dijabetes se također vrlo lako izliječi eliminacijom osnovne bolesti.

Prilikom liječenja djece važno je odrediti bolest na vrijeme, jer njeni teški oblici dovode do kašnjenja u razvoju. Prognoze su ipak povoljne. Međutim, prilikom postavljanja takve dijagnoze djeca trebaju biti pod kliničkim nadzorom: jednom svaka 3 mjeseca prati se suha koža, žeđ, procjenjuje se diureza i prati se tjelesni i mentalni razvoj. Obavezno posjetite neurologa i optometrista.

Bubrežni dijabetes je bolest koja se može liječiti dobro i ne zahtijeva radikalnu reviziju životnog stila. Međutim, preporuke liječnika i nutricioniste ipak se moraju pridržavati.

Pogledajte video: TV BEČEJ: Kasne komplikacije dijabetesa: Održano savetovanje za obolele od šećerne bolesti (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar