Curry Fish torte

  • bijela riba (fileti, morski jezik) - 600g
  • patlidžan (okrugli tajlandski) - 3 kom.
  • riblji umak nama pla - 1 žlica
  • soja sos - 2 kašike
  • ljuta paprika čilija (crvena) - 2 kom. čili - plodovi crvene paprike su sušeni celi ili zgnječeni, a kada se osuše, mahune postaju gušće. "href =" / rječnik / 215 / chili.shtml ">
  • kokosovo mlijeko - 400 ml
  • smeđi šećer (Demerara) - 2 žličice
  • beli luk - 2 režnja
  • sok - 1/2 soka limete - predstavlja pomalo izolirana uska skupina agruma, usko povezana s limunom. Voće limete. "href =" / dictionary / 203 / lajm.shtml ">
  • sadnice zlatnog pasulja - 1 šaka
  • cilantro (lišće) - šaka cilantroa - Godišnja začinska biljka porodice celera. Propadaju se lišće mladih biljaka i seme. "href =" / rječnik / 202 / kinza.shtml ">
  • kukuruzni škrob - 1 kašika
  • cilantro (stabljika sa korijenom) - 5-6 kom. cilantro - Godišnja začinska biljka porodice celera. Propadaju se lišće mladih biljaka i seme. "href =" / rječnik / 202 / kinza.shtml ">
  • kari pasta (crvena) - 2 kašike.

Curry recept:

Da biste napravili curry od ribljih mesnih okruglica sa patlidžanom, potrebno je.

Patlidžan za curry narežite na četvrtine. Zelene luk strelice narežite dijagonalno, čili na kolutiće.

Filete bijele ribe samljeti u mljeveno meso. Dodajte sitno seckani beli luk, cilantro i dobro izmešajte. Dodajte sojin sos, škrob i promešajte mljevenu ribu dok ne postane glatko. Uzmi mljeveno meso po 1 kašika kašike. valjati sa lopticama i vlažne ruke u kuglice.

U tavi ili dubokom tiganju zagrejte maslac i kari paste, sipajte kokosovo mleko i, miješajući, donesite do ključanja. Stavite patlidžan, a nakon 5 minuta - riblje mesne okruglice. Kuvajte, lagano miješajući, 5 minuta. Dodajte nasjeckani zeleni luk, šećer, sok od limete i riblji sos. Mešajte dok se šećer ne otopi.

Poslužiti posuto zlatnim pasuljima pasulja, kolutovima čilija i sjeckanom cilantrom.

prosječna ocjena: 0.00
glasova: 0

Tajlandski riblji kolači sa crvenim curryjem (recept sa fotografijom) | Tajlandska hrana

| | | Tajlandska hrana
Ispiši recept

Thot Man Pla (RTGS Thot Man Pla), ili Tajlandske riblje torte s crvenim curryjem, - popularno jelo tradicionalne tajlandske kuhinje, koje se može naći ne samo u meniju bilo kojeg tajlandskog restorana (bilo da se radi o uglednoj instituciji ili malom porodičnom restoranu), već i među sveprisutnim i brojnim uličnim prodavačima. Kao i mnoga tajlandska jela, prilično je gipka i to zbog prisutnosti paste u crvenom kari u jelu (količina ove paste ne određuje samo stepen oštrine kotleti, već i njihovu boju - što je više paste, to je crvena boja kotleta). Ovi mali kotleti sa dubokim prženjem napravljeni su od mljevene riječne ribe, ili od mljevene ribe na pola s mljevenim škampima, ili samo od mljevenog škampi. Na Tajlandu se najčešće koristi riba klovna (aka riblji nož, lat. Chitala Ornata). Budući da takve riječne ribe nemamo, sasvim je moguće zamijeniti je morskom ribom. U mljeveno meso dodaju se sjeckani cilantro zelje, sjeckani pasulj i češnjak. Torte poslužite sa slatko-kiselim umakom za umakanje, koji se pravi od narezanih krastavaca, crvenog čilija, šalotke, palminog šećera i rižinog sirćeta. Možete dodati nasjeckani cilantro i samljeveni kikiriki. Jelo se priprema vrlo jednostavno, stupanj ozbiljnosti može se prilagoditi vašem ukusu s količinom paste crvene kari.

SASTAVI:
file bijele ribe - 200 g,
kozice (svježe ili sirovo smrznute) - 200 g,
grah (svjež ili smrznut) - 50-70 g,
beli luk - 1 češanj,
svježi kilantro - 1 stabljika,
pileće jaje - 1 kom,
mljeveni bijeli (ili crni) papar - ¼ žličice,
riblji sos - 2 kašike,
crvena kari paste - 1 kašika kašike (ako volite začinjeno, onda 2 kašike kašike),
palmin šećer - ½ kašike kašike,
kukuruzni škrob - 2 kašike,
Rafinirano biljno ulje za duboko prženje - 200 ml.

Ako se koriste smrznuti proizvodi (riba, škampi i grah), prvo ih je potrebno odmrznuti na sobnoj temperaturi.
Operite grah i kilantro. Grah podsijete na kolutiće (recimo, promjera ne više od 0,5 cm), cilantro zajedno sa stabljikama, nasjeckajte češnjak na sitne kockice.
Pripremite mljeveno meso od ribljih fileta i oguljenih kozica (pomoću miksera ili mlinca za meso).

U prikladnoj posudi pomiješajte mljevenu ribu od škampi, jaje, kukuruzni škrob, riblji sos, pastu od crvenog curryja, palmin šećer, mljevenu bijelu (ili crnu) papriku, cilantro, beli luk i pasulj. Pirjajte mleveno meso dok se ne zgusne. Pokrijte ga lijepljenim filmom i stavite u hladnjak na 20-30 minuta. Zatim izvadite iz frižidera i ponovo izmiješajte.

Mokrim rukama (mljevenim mesom) od mlevenog mesa oblikujte male pljeskavice promjera oko 5 cm i debljine 1,5 cm, Naravno da nije potrebno mjeriti promjerom i debljinom. Na Tajlandu ćete ih dobiti u bilo kojem obliku, ali najvjerovatnije ne okrugli.
U wok ugrijte biljno ulje i dobivene kotlete pržite u porcijama 30-40 sekundi sa svake strane i dok se ne stvori korica. Gotove torte stavite na papirni ručnik tako da čaša ima višak ulja.

Kad su sve kotlete pržene, stavite ih na pleh i poslužite vruće na stolu. Ove kotlete poslužuju se sa slatko-kiselim umakom od Aadzat (u stvari krastavci marinirani u rižinom sirćetu s palminim šećerom, njegov recept možete pogledati ovdje) i kuhana riža od jasmina.

Srdačan pozdrav, Sergej Zverev.

Pogledajte sve recepte za tajlandsku kuhinju

Trebat će

Za 4 porcije:
450 g guste bijele ribe (npr. Oslić, bakalar, pile) oguljene i narezane
1 kašika Tajlandskog umaka od ribe
1 kašika crvene kari paste (vidi dolje)
1 zgnječeni list kafira
2 kašike nasjeckanog svježeg korijandera
1 jaje
1 kašika smeđeg šećera
prstohvat soli
40 g (1 1/2 oz) graha, sitno sjeckanog dijagonalno
biljno ulje za prženje

Slatko-kiseli sos:
4 kašike šećera
1 kašika hladne vode
3 kašike sirća od bijelog vina
2 male ljute paprike čilija, sitno nasjeckane
1 kašika ribljeg sosa

Kako kuhati

1. Da biste napravili riblje kolače, kombinirajte ribu, riblji umak, curry pastu, list limete, korijander, jaje, šećer i sol u kuhinjskom procesoru ili ručno. Stavite u posudu i dodajte zeleni pasulj. Odložite.

2. Da biste napravili umak, u loncu pomiješajte šećer, vodu i sirće, zagrijavajte polako da se šećer otopi. Potom donesite do vrenja i kuhajte 2 minute. Uklonite sa vatre, pomiješajte sa čilijem, dodajte riblji sos i ostavite.

3. Zagrejte tavu sa uljem (tako da potpuno pokriva dno). Mljevenu ribu podijelite na 16 malih kuglica. Oblikujte kotlete i pržite ih na ulju 1-2 minute do zlatno smeđe boje. Osušite na papirnim ručnicima. Poslužite vruće, umak poslužite odvojeno i umočite torte u njega.

Napomena:
Da bi napravio crvena kari pasta (pastu crvene kari) potrebno samljeti u blenderu / mljevenju kafe ili samljeti u mortu 3 suha crvena čilija, 1/2 kašike mljevenog korijandera, 1/4 žlice mljevenih sjemenki kumine, 1/2 žlice mljevenog crnog papra, 2 režnja češnjaka, sjeckani , 2 štapića soka od limuna, 1 zdrobljeni list kafir limette, 1 kašika naribanog đumbira, 1/2 kašike soli. Po potrebi dodajte malo vode.

Tajlandski recept za kolače od ribe sa fotografijom

Mljeveni mesni bakalar i kotlete od lignji s kari paste, koje se lako mogu pripremiti u bilo kojoj kuhinji.

  • file lignje - 200 g,
  • file bakalara - 200 g,
  • zeleni grah - 60 g,
  • jaja - 1 kom.
  • šećer - 2 sata.
  • Tajlandski riblji sos - 1 kašika. kašika
  • biljno ulje
  • kilantro ili peršun.
  • crvena kari paste:
  • crvena čili paprika - 10-15 kom.,
  • limeta ili mali limun - 1 kom.,
  • stabljike limunovog sarga - 2 kom.,
  • ili limunova korica - 1 kom.,
  • korijen đumbira - 3-4 cm,
  • šalotka - 60 g
  • beli luk - 6 režnja,
  • korijander - ½ kašike,
  • biber - 2 kašike kašike
  • sol - 2 žličice.
  1. Curry paste se prodaje u gotovo svim prodavaonicama. Ali bolje je napraviti domaću, ona će biti bez kemijskih dodataka i kasnije ćete moći unijeti manje korekcije u njen recept, čime ćete u potpunosti biti u skladu s vašim ukusom. Uz to se može dugo čuvati u frižideru, a može čak i zamrznuti.
  2. Za tjesteninu pecite korijander 2-3 minute u prethodno zagrijanoj suvoj tavi.
  3. Šalotku i korijen đumbira očistimo, narežemo na kriške.
  4. Nježno uklonite koricu iz čistog vapna (ili limuna). Ako nema sireva od limuna - zamijenite ga korom od drugog limuna.
  5. Sve ostale sastojke za tjesteninu, osim soli i bibera, samljejte u mlincu za meso ili blenderu. Zatim dodajte sol i biber, ponovo sve promiješajte i stavite u posudu.
  6. Zeleni grah, sjeckani na sitne kockice, nakon što su odrezali repove sa obe strane, i tukli jaje.
  7. Oprane i oguljene filete lignje i bakalara narežite na kolutove, usitnite u mlincu za meso ili u blenderu.
  8. U dobijeni nadjev morate dodati Art. kašika tjestenine, riblji sos, pola tučenog jaja, pasulj, sve sameljite do homogene konzistencije. Mljeveno meso podijelimo na porcije težine 50 g, oblikujemo kuglice, zatim od njih - ravne kotlete debljine 5-7 mm.
  9. U šerpu sipati biljno ulje tako da prekrije površinu slojem od oko 8-9 mm, pričekajte da ulje izađe, malo dima izađe, malo smanjite intenzitet vatre i pržite mesne okruglice. U kipućem ulju kolačiće je potrebno pržiti jedan i po - tri minute s obje strane.
  10. Kotlete ukrasite cilantrom ili peršunom, pa dodajte krišku limuna.

Ako ste uživali u ovom jelu, pogledajte još jedan finski recept za riblje čorbe.

Pogledajte video: MiniFood Muniel 食べれるミニチュアムニエル (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar