Lijek Galvus 500: upute za upotrebu

Nije tajna da je dijabetes bič modernog društva. Ova bolest pogađa muškarce i žene, mlade i stare, adolescente, pa čak i djecu. U mnogim slučajevima liječnici propisuju tablete Galvus, o čijim će se uputama govoriti u ovom članku.

Šta je ovaj lijek? U kojim se slučajevima primjenjuje njegovo imenovanje? Kako da to podnesem? Postoje li kontraindikacije za njegovu upotrebu? Sve se to može saznati pažljivim proučavanjem preporuka specijalista i pacijenata, kao i njihovim povratnim informacijama o „Galvusu“. Upute za uporabu, analozi lijeka i druge informacije o njemu mogu se naći u ovom članku.

Pre svega, kompozicija

Da, to je jedan od najvažnijih aspekata na koji obratite pažnju prilikom kupovine lijeka. Prema uputstvu za lek "Galvus", njegova aktivna supstanca je vildagliptin. Svaka tableta sadrži pedeset miligrama ove komponente.

Ostali sastojci uključuju mikrokristalnu celulozu (gotovo 96 miligrama), bezvodnu laktozu (oko 48 miligrama), natrijum karboksimetil skrob (četiri miligrama) i magnezijum stearat (2,5 miligrama).

Kako proizvođač

Kao što je već spomenuto, alat je predstavljen u obliku tableta. Doziranje lijeka je uvijek isto - pedeset miligrama aktivne tvari. To je navedeno u uputama za upotrebu s Galvusom. Pregledi brojnih pacijenata svode se na činjenicu da je vrlo zgodno. Nema potrebe da pakirate na ambalažu s lijekom, zbog straha da li će doza dobiti manje ili više nego što je potrebno. Jednostavno kupite proizvod i uzmite ga prema preporuci liječnika.

U kojim se slučajevima „Galvus 50“ može preporučiti? Upute za upotrebu ovog lijeka daju iscrpan odgovor na ovo pitanje.

Spektar leka

Prema uputama, Galvus tablete propisuju se pacijentima koji pate od dijabetesa tipa 2. Ovaj lijek pomaže pri stimulaciji gušterače. Zahvaljujući vildagliptinu, poboljšava se efikasnost čitavog organizma.

Prema stručnjacima i samim pacijentima, "Galvus" je praktično jedino sredstvo za lečenje dijabetesa drugog tipa, posebno ako je terapija praćena posebnom ishranom i preporučenim fizičkim vaspitanjem.

U tom slučaju će učinak lijeka biti dugotrajan i trajan.

U nekim se slučajevima rezultat uzimanja tableta možda neće pojaviti. Šta treba učiniti u takvim situacijama? U takvim okolnostima, prema uputstvu za upotrebu i pregledima dijabetičara, "Galvus" se propisuje u kombinaciji sa drugim lekovima na bazi insulina ili drugih supstanci koje stimulišu gušteraču.

Prije nego što nastavimo s daljom raspravom o napomeni na lijek, ukratko razmotrimo bolest, koja je glavna indikacija za uporabu tableta.

Šećerna bolest tipa 2. Šta je ovo

To je najčešća vrsta šećerne bolesti, koju karakterizira imunitet ćelija i tjelesnih tkiva na inzulin koji luči gušterača. Šta ovo znači u praksi?

Inzulin se proizvodi u dovoljnim količinama u tijelu, ali stanice tijela iz nekog razloga se ne povezuju s njim. Gojaznost, visok krvni pritisak, sjedeći, neaktivan način života, nasljednost i loša prehrana (zloupotreba slatkiša, peciva, sode i sličnih proizvoda na pozadini minimalne konzumacije žitarica, voća i povrća smatra se provocirajućim čimbenicima u razvoju bolesti).

Kako se manifestuje ova ozbiljna endokrina bolest? Vrlo je važno znati kako bi se bolest utvrdila na vrijeme i započelo pravovremeno liječenje „Galvusom“ ili bilo kojim drugim lijekom koji je propisao endokrinolog.

Prije svega, dijabetes melitus drugog tipa manifestira se stalnom žeđi i suhim ustima, pretjeranim i čestim mokrenjem, slabošću u mišićima, svrbežom kože, slabim zacjeljivanjem ogrebotina i rana.

Dijagnosticirajte bolest uz pomoć krvnih pretraga šećera, tolerancije na glukozu itd.

U kojim konkretnim slučajevima specijalisti mogu preporučiti oralni preparat?

Kada se propisuje lijek

Prema uputstvu, lek „Galvus“ lekari propisuju tokom lečenja dijabetes melitusa tipa 2 u takvim fazama terapije:

  • Početni. Odnosno, samo se lek koristi u kombinaciji s pravilnom ishranom i umjerenom fizičkom aktivnošću.
  • Monoterapija. Primanje vildagliptina kada je metformin kontraindiciran, čak i ako dijeta i vježbe nemaju pozitivan učinak na pacijentovo tijelo
  • Dvokomponentna (ili kombinovana) terapija. "Galvus" se propisuje u kombinaciji sa drugim specijalizovanim sredstvima (tačnije jednim od njih): metforminom, inzulinom, derivatima sulfoniluree i slično.
  • Trostruka terapija. Kada se vildagliptin propisuje u kombinaciji s uzimanjem metformina i inzulina ili metformina i sulfonilureje.

Kako lijek djeluje kada uđe u ljudsko tijelo? Saznajmo.

Farmakokinetička svojstva lijeka

Vildagliptin, ulazeći unutra, apsorbuje se vrlo brzo. S 85% bioraspoloživosti apsorbira se u krv dva sata nakon gutanja. O tome govori uputstvo „Galvusu“. Pregledi endokrinologa i drugih stručnjaka pokazuju da takva karakteristika aktivne komponente lijeka doprinosi njegovom brzom utjecaju na ljudsko tijelo i njegovom brzom izliječenju.

Vildagliptin stupa u interakciju s proteinima plazme i crvenim krvnim ćelijama nakon čega se izlučuje bubrezima (oko 85%) i crijevima (15%).

Postoje li kontraindikacije na lijek? Naravno, o tome će se dalje raspravljati.

Kad ne možete propisati lijek

Prema preporukama ljekara i pregleda pacijenata, Galvus se ne smije uzimati ako se čovjeku dijagnosticira dijabetes melitus tipa 1, ako postoji povijest teškog zatajenja srca četvrtog stupnja, kao i bolesti poput laktacidoze, metaboličke acidoze, netolerancije na laktozu, infarkta miokarda i dr. patološka stanja respiratornog sistema, alergije, ozbiljne bolesti jetre. Takođe apsolutne kontraindikacije su trudnoća, dojenje i starost pacijenata do osamnaest godina.

Štoviše, kad odlučujete da li ćete uzimati vildagliptin ili ne, ne zaboravite na pojedinačnu netoleranciju komponenata tableta, odnosno na alergijsku reakciju kako na samu aktivnu tvar, tako i na pomoćne komponente lijeka.

Vrlo pažljivo, to jest, pod budnim nadzorom i nadzorom specijaliste, lijek se propisuje pacijentima koji pate od pankreatitisa, zatajenja srca ili različitih hroničnih oboljenja jetre i bubrega.

Kako je potrebno uzimati lijek da bi se osjetila njegova efikasnost?

Oblik i sastav izdavanja

Oblik doziranja - tablete: od svijetložute do bijele boje, okrugle, sa iskrivljenim ivicama, s glatkom površinom i NVR otiskom s jedne strane, FB - s druge (7 kom. Ili 14 kom.) U blister pakovanju, u kartonskoj kutiji 2 , 4, 8 ili 12 blistera i upute za upotrebu Galvusa).

1 tableta sadrži:

  • aktivna supstanca: vildagliptin - 50 mg,
  • pomoćne komponente: natrijum karboksimetil škrob, bezvodna laktoza, mikrokristalna celuloza, magnezijum stearat.

Opće preporuke u vezi s upotrebom sredstava

Tablete se uzimaju bez obzira na obrok. Lijek se ispere sa malom količinom vode.

Uzimajući terapiju lijekovima, trebali biste redovno pratiti nivo šećera u krvi pomoću glikemijskih test traka.

Najviša dnevna doza je sto miligrama vildagliptina.

Farmakodinamika

Vildagliptin - aktivna supstanca Galvusa predstavnik je klase stimulansa otočnog aparata gušterače. Supstanca selektivno inhibira enzim DPP-4 (dipeptidil peptidaza-4). Kompletna (> 90%) i brza inhibicija dovode do povećanja bazalne i hranu-stimulirane sekrecije GLP-1 (peptid sličan glukagonu tipa 1) i HIP (inzulinotropni polipeptid ovisan o glukozi) u sistemsku cirkulaciju iz crijeva tokom dana.

S povećanjem koncentracije GLP-1 i HIP-a, dolazi do povećanja osjetljivosti p-stanica pankreasa na glukozu, što poboljšava lučenje inzulina ovisno o glukozi.

U slučaju upotrebe 50-100 mg vildagliptina dnevno kod pacijenata s dijabetesom tipa 2 (dijabetes melitus), dolazi do poboljšanja funkcije β-stanica pankreasa. Učinkovitost terapije određuje se stupnjem njihovog početnog oštećenja. U osoba s normalnom koncentracijom glukoze u plazmi (bez dijabetesa) vildagliptin ne potiče lučenje inzulina i ne smanjuje koncentraciju glukoze. S povećanjem koncentracije endogenog GLP-1, osjetljivost β-stanica na glukozu raste, što uzrokuje poboljšanje regulacije lučenja glukagona ovisne o glukozi. Smanjenje povećane koncentracije glukagona tokom obroka zauzvrat dovodi do smanjenja otpornosti na inzulin.

S povećanjem omjera inzulin / glukagon u pozadini hiperglikemije, koja nastaje zbog povećanja koncentracije HIP-a i GLP-1, primjećuje se smanjenje proizvodnje glukoze u jetri za vrijeme / nakon obroka. Kao rezultat toga, dolazi do smanjenja koncentracije glukoze u krvi u plazmi.

Prijem vildagliptina pomaže u smanjenju koncentracije lipida u krvnoj plazmi nakon obroka, dok ovaj učinak nije povezan s njegovim učinkom na GLP-1 ili HIP i poboljšanjem funkcije otoka stanica gušterače.

Utvrđeno je da povećanje koncentracije GLP-1 može izazvati usporavanje praznjenja želuca, međutim, tijekom liječenja vildagliptinom sličan učinak se ne primjećuje.

Prema rezultatima studija, kada se koristi vildagliptin kao monoterapija ili u kombinaciji s metforminom, derivatima sulfoniluree, tiazolidindionom ili inzulinom kod pacijenata s dijabetesom tipa 2, primjećuje se značajan produljeni pad koncentracije HbA1c (glikoziranog hemoglobina) i glukoze u krvi na glavi.

Prilikom provođenja kombiniranog liječenja metforminom kao početne terapije u bolesnika sa dijabetesom tipa 2 tijekom 24 tjedna, uočeno je smanjenje koncentracije HbA1c ovisnog o dozi u usporedbi s monoterapijom s ovim lijekovima. U obje skupine liječenja učestalost hipoglikemije bila je minimalna.

Pri primjeni 50 mg vildagliptina 1 puta dnevno tijekom 6 mjeseci u bolesnika s dijabetesom tipa 2 s umjerenim ili teškim oštećenjem bubrega (sa brzinom glomerularne filtracije ≥ 30 i 2 ili 2), primijećeno je klinički značajno smanjenje koncentracije HbA1c u usporedbi s placebo.

Učestalost hipoglikemije u grupi vildagliptina uporediva je s onom u placebo skupini.

Farmakokinetika

Vildagliptin, ako se uzima oralno na prazan stomak, brzo se apsorbuje, Cmaks (maksimalna koncentracija neke tvari) u krvnoj plazmi postiže se za 1,75 sati. U slučaju istodobnog gutanja s hranom, brzina apsorpcije vildagliptina lagano se smanjuje: smanjenje Cmaks za 19%, dok vrijeme postizanja povećava se za 2,5 sata. Međutim, jedenje na stupnju apsorpcije i AUC (područje ispod krivulje "koncentracija - vrijeme") nema učinka.

Vildagliptin se apsorbuje brzo, a njegova apsolutna bioraspoloživost iznosi 85%. C vrijednostimaks i AUC u rasponu terapijskih doza povećavaju se otprilike proporcionalno dozi.

Tvar karakterizira nizak stupanj vezanja na proteine ​​u plazmi (na razini 9,3%). Vildagliptin je ravnomerno raspoređen između crvenih krvnih zrnaca i krvne plazme. Raspodjela tvari događa se, vjerojatno, ekstravaskularno, Vss (volumen raspodjele u ravnoteži) nakon intravenskog davanja je 71 litra.

Glavni način uklanjanja vildagliptina je biotransformacija, kojoj je izloženo 69% doze. Glavni metabolit je LAY151 (57% doze). Ne pokazuje farmakološku aktivnost i produkt je hidrolize cijano komponente. Oko 4% doze podliježe amidnoj hidrolizi.

Tokom pretkliničkih ispitivanja utvrđen je pozitivan učinak DPP-4 na hidrolizu vildagliptina. U metabolizmu neke tvari, izoencimi, citokrom P450 ne učestvuju. Vildagliptin supstrat izoenzim P450 (CYP) nije, citokrom P izoencimi450 ne inhibira i ne indukuje.

Nakon uzimanja vildagliptina iznutra, oko 85% doze se izlučuje bubrezima, kroz creva - oko 15%. Bubrežno izlučivanje nepromenjene supstance je 23%. Srednja T1/2 (poluživot) kada se daje intravenozno 2 sata, bubrežni klirens i ukupni plazma klirens vildagliptina su 13 i 41 l / h. T1/2 nakon oralne primjene, bez obzira na dozu, oko 3 sata.

Farmakokinetička svojstva u bolesnika s oštećenom funkcijom jetre:

  • blaga i umjerena ozbiljnost (6–9 bodova na skali Child-Pugh-a): nakon jednokratne upotrebe vildagliptina, njegova bioraspoloživost se smanjuje za 20%, odnosno 8%.
  • teški stepen (10-12 bodova na skali Child-Pugh): bioraspoloživost vildagliptina povećava se za 22%.

Promjene (povećanje ili smanjenje) maksimalne bioraspoloživosti tvari veće od 30% smatraju se klinički značajnim. Nije nađena povezanost između bioraspoloživosti vildagliptina i težine oslabljene funkcije jetre.

Farmakokinetičke karakteristike u bolesnika sa oštećenom funkcijom bubrega blagog, umerenog ili teškog stepena (u poređenju sa zdravim dobrovoljcima):

  • AUC vildagliptina: povećava se 1,4, 1,7 i 2 puta,
  • AUC metabolita LAY151: povećava se 1,6, 3,2 i 7,3 puta
  • AUC metabolita BQS867: povećava se 1,4, 2,7 i 7,3 puta.

Ograničene informacije u terminalnoj fazi KBB (hronične bolesti bubrega) ukazuju na to da su pokazatelji u ovoj grupi slični onima u bolesnika s teškim oštećenjem bubrega. Koncentracija metabolita LAY151 u terminalnoj fazi CKD-a povećava se 2–3 puta u odnosu na koncentraciju kod pacijenata s teškim oštećenjem bubrega.

Uz hemodijalizu izlučivanje vildagliptina je ograničeno (4 sata nakon što je pojedinačna doza 3% u trajanju dužem od 3-4 sata).

U starijih bolesnika (starijih od 65–70 godina), maksimalno povećanje bioraspoloživosti vildagliptina za 32%, Cmaks - 18% ne utječe na inhibiciju DPP-4 i nije klinički značajno.

Farmakokinetičke karakteristike kod pacijenata mlađih od 18 godina nisu utvrđene.

Indikacije za upotrebu

Upotreba Galvusa je indicirana za liječenje šećerne bolesti tipa 2, dok se slijede dijetalna terapija i vježbanje:

  • početna terapija lijekovima kod bolesnika s nedovoljnim učinkom dijetalne terapije i vježbanja - u kombinaciji s metforminom,
  • monoterapija, koja je prikazana pacijentima sa kontraindikacijom uzimanja metformina ili sa njegovom neefikasnošću - u nedostatku kliničkog efekta od terapije dijetama i vježbanjem,
  • dvokomponentna kombinirana terapija metforminom, tiazolidindionom, derivatom sulfonilureje ili inzulinom - u nedostatku kliničkog efekta dijetalne terapije, vježbanja i monoterapije jednim od ovih lijekova,
  • trostruka kombinirana terapija u kombinaciji s metforminom i derivatima sulfonilureje - u nedostatku odgovarajuće glikemijske kontrole nakon preliminarnog tretmana metforminom i derivatima sulfonilureje na pozadini dijetalne terapije i vježbanja,
  • trostruka kombinirana terapija u kombinaciji s metforminom i inzulinom - u nedostatku odgovarajuće glikemijske kontrole nakon preliminarnog liječenja inzulinom i metforminom na pozadini dijetalne terapije i vježbi.

Kontraindikacije

  • dijabetes tipa 1
  • starost do 18 godina
  • sindrom malapsorpcije glukoze i galaktoze, netolerancija galaktoze, nedostatak laktaze,
  • hronična srčana insuficijencija IV funkcionalne klase prema funkcionalnoj klasifikaciji NYHA (New York Cardiology Association),
  • metabolička acidoza (dijabetička ketoacidoza) u hroničnom ili akutnom obliku (uključujući u kombinaciji sa ili bez kome),
  • laktacidoza (uključujući istoriju),
  • oslabljena funkcija jetre, uključujući pojačanu aktivnost jetrenih enzima alanin aminotransferaza (ALT) i aspartat aminotransferaze (AST) 3 ili više puta veća od gornje granice normale,
  • period trudnoće i dojenja,
  • preosjetljivost na komponente Galvusa.

S oprezom se preporučuje upotreba Galvus tableta za akutni pankreatitis u anamnezi, terminalni stadij hronične bolesti bubrega (kod bolesnika koji su podvrgnuti hemodijalizi ili su podvrgnuti hemodijalizi), hroničnog srčanog zastoja III klase prema NYHA funkcionalnoj klasifikaciji.

Galvus, upute za upotrebu: metoda i doziranje

Tablete Galvus uzimaju se oralno, bez obzira na unos hrane.

Doza se mora odabrati uzimajući u obzir individualnu učinkovitost i podnošljivost lijeka.

  • monoterapija ili kombinacija s tiazolidindionom, metforminom ili insulinom: 50 mg 1-2 puta dnevno, ali ne više od 100 mg,
  • dvostruka kombinirana terapija s preparatima sulfonilureje: 50 mg jednom dnevno, ujutro. U bolesnika ove kategorije terapeutski učinak uzimanja Galvusa u dnevnoj dozi od 100 mg identičan je efektu doze od 50 mg dnevno,
  • trostruka kombinirana terapija uz istovremeno davanje derivata sulfoniluree i metformina: 100 mg dnevno.

Ako je dnevna doza 50 mg, uzima se jednom, ujutro, ako je 100 mg - 50 mg ujutro i navečer. Ako slučajno preskočite sljedeću dozu, trebali biste je uzeti što je prije moguće u toku dana. Ne možete dozvoliti uzimanje Galvusa u dozi koja prelazi pojedinu dnevnu.

U nedostatku dovoljne glikemijske kontrole tijekom monoterapije maksimalnom dnevnom dozom od 100 mg, liječenje treba nadopuniti imenovanjem sulfoniluree, metformina, tiazolidindiona ili derivata inzulina.

S blagim do umjerenim oštećenjem bubrega, klirens kreatinina (CC) iznad 50 ml / min ne mijenja dozu Galvusa.

S umjerenom (CC 30–50 ml / min) i teškom (CC manje od 30 ml / min) bubrežnom disfunkcijom, uključujući terminalni stadij hronične bolesti bubrega (bolesnici na hemodijalizi ili na hemodijalizi), dnevna doza Galvusa uzima se jednom, a ne treba prelaziti 50 mg.

U starijih bolesnika (starijih od 65 godina) korekcija doznog režima lijeka Galvus nije potrebna.

Nuspojave

Razvoj neželjenih efekata tokom monoterapije ili u kombinaciji s drugim agensima u većini slučajeva je blag, privremen i ne zahtijeva ukidanje Galvusa.

Pojava angioedema najčešće se primjećuje u kombinaciji s inhibitorima enzima koji pretvaraju angiotenzin. Obično je u umerenoj težini, prelazi sam od sebe u pozadini terapije koja je u toku.

Rijetko, upotreba Galvusa uzrokuje hepatitis i druge poremećaje jetrene funkcije asimptomatskog toka. U većini slučajeva ovi uvjeti ne zahtijevaju medicinski tretman, a nakon otkaza Galvusa obnavlja se funkcija jetre.

Povećanje aktivnosti jetrenih enzima u dozi vildagliptina 50 mg 1-2 puta dnevno u većini slučajeva je asimptomatsko, ne napreduje i ne uzrokuje kolestazu ili žuticu.

S monoterapijom u dozi od 50 mg 1-2 puta dnevno mogu se razviti sljedeći štetni događaji:

  • iz nervnog sistema: često - vrtoglavica, retko - glavobolja,
  • parazitske i zarazne patologije: vrlo rijetko - nazofaringitis, infekcije gornjih disajnih puteva,
  • iz žila: rijetko - periferni edemi,
  • iz probavnog trakta: retko - zatvor.

Kombinacijom Galvusa u dozi od 50 mg 1-2 puta dnevno sa metforminom moguća je pojava takvih nuspojava:

  • iz nervnog sistema: često - glavobolja, tremor, vrtoglavica,
  • iz gastrointestinalnog trakta: često - mučnina.

Kombinovana terapija metforminom ne utječe na tjelesnu težinu pacijenta.

Kada se primjenjuje Galvus u dnevnoj dozi od 50 mg u kombinaciji s derivatima sulfoniluree, kod pacijenta se mogu primijetiti sljedeće patologije:

  • parazitske i zarazne patologije: vrlo rijetko - nazofaringitis,
  • iz gastrointestinalnog trakta: retko - zatvor,
  • iz nervnog sistema: često - glavobolja, tremor, vrtoglavica, astenija.

Težina pacijenta ne povećava se u kombinaciji s glimepiridom.

Primjena Galvusa u dozi od 50 mg 1-2 puta dnevno u kombinaciji s derivatima tiazolidindiona može uzrokovati sljedeće neželjene efekte:

  • iz žila: često - periferni edemi,
  • sa strane metabolizma i ishrane: često - povećanje tjelesne težine.

Uzimanje Galvusa u dozi od 50 mg 2 puta dnevno u kombinaciji sa inzulinom može uzrokovati:

  • iz nervnog sistema: često - glavobolja, s nepoznatom učestalošću - astenija,
  • iz gastrointestinalnog trakta: često - gastroezofagealni refluks, mučnina, retko - nadimanje, proliv,
  • sa strane metabolizma i ishrane: često - hipoglikemija,
  • opći poremećaji: često - zimica.

Težina pacijenta u ovoj kombinaciji se ne povećava.

Primjena Galvusa 50 mg 2 puta dnevno u kombinaciji s metforminima i preparatima sulfonilureje može dovesti do razvoja sljedećih nuspojava:

  • sa strane metabolizma i ishrane: često - hipoglikemija,
  • iz nervnog sistema: često - tremor, vrtoglavica, astenija,
  • dermatološke reakcije: često - hiperhidroza.

Trostruka kombinirana terapija ne utječe na tjelesnu težinu pacijenta.

Pored toga, zabilježeni su sljedeći neželjeni događaji u postregistracijskim ispitivanjima: urtikarija, povećana aktivnost jetrenih enzima, hepatitis, pankreatitis, kožne lezije bulozne ili eksfolijativne etiologije, mijalgija, artralgija.

Predoziranje

Kada se koristi do 200 mg vildagliptina dnevno, terapija se dobro podnosi.

U slučaju upotrebe Galvusa u dozi od 400 mg dnevno, mogu se primijetiti sljedeći simptomi: bol u mišićima, rijetko groznica, plućna / prolazna parestezija, edemi i prolazno povećanje aktivnosti lipaze (2 puta veće od normalne granice).

Tijekom terapije u dnevnoj dozi od 600 mg moguća je pojava edema ekstremiteta u kombinaciji s parestezijom i povećanjem aktivnosti CPK (kreatin fosfokinaza), mioglobina i C-reaktivnog proteina te AST aktivnosti.

Sve promjene laboratorijskih parametara i simptomi predoziranja su reverzibilni i nestaju nakon prestanka terapije.

Izlučivanje vildagliptina iz tijela pomoću dijalize nije vjerovatno. Pomoću hemodijalize metabolit LAY151 se može ukloniti iz tijela.

Posebna uputstva

Pacijenta treba obavijestiti o potrebi posjete liječniku u slučaju pogoršanja navedenih nuspojava ili pojave drugih neželjenih efekata na pozadini primjene tableta.

Lijek ne uzrokuje oslabljenu plodnost.

U bolesnika ovisnih o insulinu, Galvus se smije koristiti samo u kombinaciji s inzulinom.

U hroničnoj srčanoj insuficijenciji I funkcionalne klasifikacije lijek NYHA može se uzimati bez ograničenja u uobičajenoj fizičkoj aktivnosti.

Kod hroničnog zatajenja srca klase II potrebno je umjereno ograničenje tjelesne aktivnosti, jer uobičajeno opterećenje uzrokuje pacijentovo srce, slabost, kratkoću daha, umor. U mirovanju ovi simptomi nisu prisutni.

Ako se pojave simptomi akutnog pankreatitisa, vildagliptin treba prekinuti.

Prije početka upotrebe, a zatim redovito svaka 3 mjeseca tijekom prve godine terapije, preporučuje se provesti biokemijska ispitivanja pokazatelja jetrene funkcije, jer djelovanje Galvusa u rijetkim slučajevima može uzrokovati porast aktivnosti aminotransferaza. Ako tijekom drugog ispitivanja, pokazatelji aktivnosti alanin aminotransferaze (ALT) i aspartat aminotransferaze (AST) premaše gornju granicu norme za 3 puta ili više, lijek treba prekinuti.

S razvojem znakova oslabljene funkcije jetre (uključujući žuticu) tijekom uzimanja Galvusa potrebno je trenutno obustavljanje lijeka, nakon obnove pokazatelja jetrene funkcije nemoguće je nastaviti.

Kako bi se smanjio rizik od hipoglikemije u kombinaciji s preparatima sulfonilureje, preporučuje se njihova upotreba u minimalnoj efikasnoj dozi.

Interakcija lijekova

Istodobnom primjenom Galvusa s glibenklamidom, metforminom, pioglitazonom, amlodipinom, ramiprilom, digoksinom, valsartanom, simvastatinom, varfarinom, nije utvrđena klinički značajna interakcija.

Hipoglikemijski efekat vildagliptina može se smanjiti u kombinaciji sa tiazidima, glukokortikosteroidima, simpatomimeticima i preparatima hormona štitnjače.

Vjerovatnoća razvoja angioedema povećava se istodobnom terapijom inhibitorima enzima koji pretvaraju angiotenzin. Treba napomenuti da vildagliptin treba nastaviti s pojavom angioedema, jer prolazi postupno, neovisno i ne zahtijeva prekid terapije.

Interakcija Galvusa s lijekovima koji su supstrati, induktori ili inhibitori citokroma P nije vjerovatna450 (CYP).

Galvus ne utječe na brzinu metabolizma lijekova koji su supstrati enzima CYP1A2, CYP3A4, CYP3A5, CYP2C8, CYP2C9, CYP2D6, CYP2C19, CYP2E1.

Analozi Galvusa su: Vildagliptin, Galvus Met.

Kako uzeti i koliko

Prije svega, treba reći da raspored primjene i doziranje lijeka propisuje lekar, uzimajući u obzir kliniku bolesti, pridružene bolesti i dobrobit pacijenta. Ipak, upute za upotrebu lijeka "Galvus" sadrže opće preporuke o tome kako uzimati lijek u određenim okolnostima.

Tokom početne ili monoterapije, lek "Galvus", prema napomeni proizvođača, preporučuje se pedeset miligrama dnevno (ili jedna tableta). Ako govorimo o kombinaciji vildagliptina i metformina, onda se lijek uzima jednu tabletu dva puta dnevno.

Kada se koristi vildagliptin s lijekovima koji potječu od sulfonilureje, Galvus se propisuje pedeset miligrama jednom dnevno, ujutro.

Uz trostruku terapiju, lijek se preporučuje uzimati dvije tablete dva puta dnevno (ujutro i noću).

Ako je pacijent slučajno propustio uzimati tabletu, onda ga se mora uzimati što je prije moguće, lagano odgađajući naknadni unos lijeka. To je potrebno kako se ne bi prekoračila maksimalna moguća dnevna doza vildagliptina u sto miligrama.

Ako pacijent pati od umerenih i teških bolesti bubrega, tada se "Galvus" mora koristiti unutar dnevno, s obzirom na dnevnu dozu od pedeset miligrama.

Pacijentima starije životne dobi, kao i osobama koje pate od minimalnog oštećenja bubrežne funkcije, takvo prilagođavanje lijeka nije potrebno. To dokazuju brojni pregledi zadovoljnih pacijenata, starijih od sedamdeset. "Galvus" je, kao ni jedan drugi lek, postao za njih efikasan lek protiv dijabetesa.

Mogu li se pojaviti nuspojave tijekom liječenja vildagliptinom? Da, a o tome možete pročitati u nastavku.

Neprijatni simptomi

Najčešće su neželjeni efekti kratkotrajni i mogu imati blagi oblik. U ovom slučaju, nije potrebno otkazati upotrebu „Galvusa“. No, ipak je vrijedno informirati liječnika o neugodnim manifestacijama.

Na šta treba paziti kada koristim vildagliptin?

Prije svega, pazite na svoj nervni sistem. Imate li paroksizmalne glavobolje? Često se primjećuju vrtoglavica, drhtanje u krajnicima i nervoza? Ako se simptomi pogoršaju, tada je potrebno hitno prilagoditi liječenje.

Da li je „Galvus“ praćen osipom na koži i svrabom? Primjećuje li se groznica ili groznica? I šta kaže creva? Je li zatvor postao učestaliji? Je li se pojavila mučnina, povraćanje ili proliv? Ako je to slučaj, onda će endokrinolog sigurno riješiti situaciju.

Također je vrijedno obratiti pažnju na svoju težinu. Postoji li nagli porast tjelesne težine na pozadini prehrane i korektivne gimnastike? Najčešće, primjena lijeka u kombinaciji s tiazolidindionom doprinosi beskonačnom debljanju pacijenta. U ovom slučaju, postoji potreba za pregledom propisanog liječenja.

Kako se manifestuje predoziranje

Klinički je dokazano da se vildagliptin u organizmu normalno opaža čak i kad ga konzumiramo dvjesto miligrama dnevno. Ipak, predoziranje glavne tvari može izazvati nepredvidive reakcije i efekte. Prije svega, to se odnosi na dvostruko povećanje doze spomenute. U ovom slučaju mogu se pojaviti jaki bolovi u mišićima, vrućica i oticanje. Ako se dnevna doza poveća na šest stotina miligrama, tada će slična situacija izazvati teške edeme i parestezije gornjih i donjih ekstremiteta i ostale ozbiljne poremećaje u aktivnosti čitavog organizma.

Liječenje u ovoj situaciji može biti hemodijaliza u bolnici.

Vildagliptin i druga farmakološka sredstva

Kao što je već spomenuto, praktikuje se upotreba „Galvusa“ sa lekovima na bazi metformina, inzulina, sulfoniluree i drugih. Štaviše, lijek se može slobodno kombinirati s primjenom digoksina, ramiprila, valsartana, simvastatina i tako dalje.

Učinak vildagliptina smanjuje se sredstvima čiji su aktivni sastojci hormoni štitnjače, simpatomimetici, glukokortikosteroidi i slično.

Pripreme koji zamjenjuju Galvus

Kao što je gore spomenuto, lijek možda nije pogodan za pacijenta. Šta treba učiniti u ovom slučaju? Hoće li dežurni ljekar propisati zamjenske lijekove? Dakle, kako možemo smatrati analoge „Galvusa“? Upute za upotrebu ovih lijekova će biti prikazane u nastavku.

Ako govorimo o spektru djelovanja, dobra zamjena za vildagliptin je rješenje za injekciju „Baeta“. Aktivna tvar lijeka je eksenatid (250 mikrograma u jednom mililitru). Indikacije za upotrebu su šećerna bolest drugog tipa."Baeta" se propisuje u obliku potkožnih injekcija u bedra, ramena, trbuh. Pet mikrograma aktivnog sastojka koristi se dva puta dnevno šezdeset minuta prije jutarnjih i večernjih obroka. Koristi se kao monoterapija i kombinirana (mješovita) terapija metforminom, tiazolidindionom i drugima. Trošak lijeka u šezdeset doza može prelaziti pet hiljada rubalja.

„Januvia“ je još jedan analog „Galvusa“, proizvedenog u obliku tableta, čija je glavna komponenta sitagliptin fosfat hidrat. Supstanca se koristi za liječenje šećerne bolesti tipa 2 monoterapijom i složenom terapijom. Preporučena doza lijeka je sto miligrama glavne komponente jednom dnevno. Tablete su dostupne u različitim dozama aktivne tvari. Prosječna cijena pakiranja od 28 tableta je 1.500 rubalja.

"Onglisa" je drugi tabletirani lijek koji je analogan lijeku koji nas zanima. Sastav „Onglisa“ uključuje saksagliptin, koji je aktivni sastojak. Najčešće se lek daje oralno u pet miligrama (jedna tableta) jednom dnevno. Lijek možete uzimati bez obzira na obrok. Cijena pakiranja tableta u trideset komada doseže 1.900 rubalja ili više.

Međutim, najčešće endokrinolozi zamjenjuju Galvus njegovim izravnim analogom - Galvus Met tabletama, čiji su glavni sastojci vildagliptin (u količini od pedeset miligrama) i metformin (u količini od 500, 850 ili 1.000 miligrama). Zahvaljujući toj interakciji, lijek reguliše metabolizam i snižava kolesterol. Određuje ih endokrinolog počevši od minimalne doze (pedeset miligrama vildagliptina i pet stotina miligrama metformina). Vjeruje se da ovaj lijek ima blaži učinak na tijelo pacijenta koji boluje od dijabetesa nego lijek koji nas zanima. Trošak Galvus Met tableta je oko 1.500 rubalja.

Kao što vidite, postoji širok izbor „Galvus“ analoga koji se međusobno razlikuju u sastavu, obliku emisije i cenovnoj politici. Koji je najprikladniji za vas - odlučuje ljekar, uzimajući u obzir opću sliku bolesti, kao i individualne karakteristike pacijenta.

Nekoliko riječi na kraju

Kao što vidite, lijek "Galvus" jedno je od jeftinih sredstava koje mogu pomoći pacijentu koji boluje od dijabetesa tipa 2. Tablete, oslobođene na bazi vildagliptina, stimulišu gušteraču, pozitivno djelujući na cijelo tijelo pacijenta. Lijek se može koristiti kao samostalno liječenje, kao i u kombinaciji s drugim lijekovima.

Uprkos pozitivnom rezultatu, „Galvus“ ima veliku listu kontraindikacija i nuspojava, tako da ga ne možete sami odrediti. Raspored primjene i doziranje propisuje lekar.

Mnogi su pacijenti sretni što uzimaju ovaj lijek, jer je to zaista efikasno sredstvo za smanjenje šećera u krvi i poboljšanje općeg zdravstvenog stanja pacijenta. I istovremeno priznaju da se vildagliptin najbolje upotrebljava u kombinaciji sa metforminom za poboljšanje učinkovitosti i djelotvornosti aktivne tvari.

Pogledajte video: Do leka i putem interneta, 11. novembar 2013. (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar