Hipoglikemijska sinkopa kod dijabetesa

Koma očituje se dubokim gubitkom svijesti, padom osjetljivosti i nedostatkom reakcije na vanjske podražaje.
Napadaj dijabetičke kome povezan sa nakupljanjem u krvi acetooctene i B-hidroksibuterne kiseline, izazivajući acidozu. Visoka hiperglikemija i glukozurija na pozadini hiperketonemije (normalno 4-8 mg%) prate dehidrataciju organizma. Kršenje svih vrsta metabolizma karakteristično je za hiperglikemijsku komu. Kod dijabetičke ketoacidoze smanjuje se izvanćelijska tekućina, smanjuje se bubrežni protok krvi i bubrežna glomerularna filtracija i smanjuje se izlučivanje produkata raspada proteina.

Na pozadini ozbiljan nedostatak inzulina smanjuje se ishrana nervnih ćelija, poremećuje se njihova upotreba glukoze i ne osigurava se njihova opskrba kisikom. Proizvodi razgradnje bjelančevina, masti, uzrokujući intoksikaciju cijelog organizma, doprinose akutnom trovanju moždanih nervnih stanica.

Rude ustaju kršenja u strukturi živčanog tkiva moždane kore, srednjeg mozga i hipotalamusa. Propusna je propusnost kapilara, moguća su krvarenja, tromboze, cirkulacija lnquor-a je poremećena zbog poremećaja ravnoteže elektrolita. Mogući su moždani edemi.

Mentalni poremećaj pacijent s dijabetesom, u stanju dijabetičke kome, manifestuje se kao dubok gubitak svijesti.

Patološke promjene na terenu hipotalamus dovode do disfunkcije autonomnih centara koji koordiniraju pacijentov srčani ritam i disanje.

Razvoj kompletne dijabetičke kome prekomatozi prethodi stanje koje karakterizira duboka apatija, mentalna letargija, sve veća slabost, gubitak apetita, mučnina, povraćanje, pojačana žeđ i dijabetes. Na taj se način smanjuje odgovor na okoliš. Pacijente uznemirava glavobolja, zujanje u ušima. Nastaje konfuzija.

Postepeno ili brzo bolestan prelazi u komu. Svest je odsutna. Zbog dehidracije, suva koža, sluznica. Jezik je suv. Turgor mišića smanjen. Za nekoliko sati pacijent gubi veliku količinu tekućine, a samim tim i mineralnih soli. Javljaju se hiponatremija i hipokalemija. Količina klorida, kalcijuma, fosfora je smanjena. Možda ptoza kapka. Mišićni i tetivni refleksi su smanjeni.

Što se tiče rast koma i hipokalemije u distrofičnim procesima srčanog mišića. Manjak glikogena, izgladnjivanje kiseonikom, razgradnja proteina smanjuju tonus srčanog mišića. Puls je slab, na elektrokardiogramu dolazi do smanjenja T valova i produženja QRST kompleksa. Kardiovaskularna insuficijencija raste. S razvojem dijabetičke kome može doći do krvarenja u probavnom sustavu. Postoji brzi i značajni porast volumena jetre i oslabljena funkcija. Može se otkriti klinička slika akutnog hepatoholecistitisa i reaktivnog pankreatitisa.

Smanjena sposobnost krvi veže ugljen dioksid. Na pozadini dehidracije tkiva opaža se zadebljanje krvi, povećanje viskoznosti. Klinički testovi krvi pokazuju porast broja belih krvnih zrnaca. Primjećuje se ubrzani ROE. Povećava se količina hemoglobina i crvenih krvnih zrnaca. Povećava se nivo holesterola, bilirubina i preostalog azota u krvi. Sa potpunom dijabetičkom komom šećer u krvi doseže 600-800 mg% i više - do 2000 mg%. Ketonemija i ketonurija se povećavaju - 1000 mg%. Reakcija urina na aceton je oštro pozitivna.

Testovi mokraće potvrđuju nastalu intoksikaciju tijela i sve veće patološke promjene u bubrezima. Prisutnost iroteinurije, hematurije, cilindrurije, leukocitoze ukazuje na hematorenalni sindrom. Šećer u urinu u stanju prokomi i kome koji počinje može se povećati na 8-10-12% uz dnevnu diurezu od 8-10 litara.

- Vratite se na sadržaj sa sadržajem u odjeljku "Fiziologija čovjeka"

Razlozi za snižavanje šećera u krvi

Pad nivoa glukoze u krvi događa se kod zdravih ljudi sa neuhranjenošću. To može dovesti do gladi - prisilne ili svjesne prilikom poštivanja vjerskog posta, dijeta sa strogim ograničenjima ili upotrebe hrane lišene vitamina, vlakana.

Ako nakon gladovanja uzmete hranu s velikom količinom jednostavnih ugljikohidrata, tada će odgovor biti pojačano oslobađanje inzulina, a kako su zalihe glikogena smanjene, dolazi do smanjenja razine glukoze ispod normalnih vrijednosti.

Uz nedovoljni unos vode, glukoza se nadoknađuje da bi se održali vitalni procesi i njen nivo u krvi se smanjuje. Uz stres i snažna fizička napora povećava se upotreba glukoze zbog djelovanja hormona nadbubrežne žlijezde.

Ako dijeta sadrži puno slatkiša i proizvoda od brašna, onda gušterača djeluje u prenaponskom režimu, a višak inzulina snižava razinu glukoze. Prije menstruacije, proizvodnja estrogena i progesterona se smanjuje, što povećava razinu glukoze.

U bolesnika s dijabetesom ovi faktori mogu uzrokovati smanjenje razine šećera. Postoje i specifični uzroci koji uzrokuju nesvjest u dijabetesu:

  • Preskakanje obroka dok uzimate lijekove koji smanjuju šećer ili inzulin.
  • Inzulin se ne ubrizgava pod kožu, već intramuskularno (dugom iglom ili namerno). U ovom utjelovljenju njegovo djelovanje će se manifestovati brže i jače.
  • Predoziranje inzulina ili tableta za snižavanje šećera.
  • Pijenje alkohola na prazan stomak.
  • Unošenje lijekova u kapaljku sa velikom količinom fiziološke otopine.
  • Mentalno ili mentalno preopterećenje.

Takođe, za pacijente sa šećernom bolešću, prateće bolesti jetre opasne su pad funkcije štitne žlijezde, nadbubrežne žlijezde, malapsorpcija u crijevima, infekcije i tumori.

Uzimanje anaboličkih steroida, kao i neselektivni beta blokatori, može dovesti do hipoglikemije i nesvjestice sa dijabetesom.

Simptomi snižavanja šećera u krvi

Za bolesnike sa šećernom bolešću hipoglikemija je opasna, jer ne mogu uvijek prepoznati njen početak. Tijekom tijeka bolesti i upotrebe hipoglikemijskih lijekova simptomi se mogu promijeniti i njihovi pacijenti to ignoriraju. Ako mjere nisu preduzete na vrijeme, tada se razvija koma.

Suprotno tome, pri snižavanju šećera u krvi s visokih na normalne vrijednosti pacijenti koji imaju dijabetes mogu osjetiti hipoglikemiju koja brzo prolazi bez liječenja. Stoga je najobjektivnija metoda određivanje šećera u krvi kako bi se razumjeli daljnji postupci.

S pokazateljima od 2,7 do 3,3 mmol / l, pacijent može samostalno vratiti razinu šećera uzimanjem slatkiša. Ako je glikemija niža od 2 mmol / l, tada se razvija hipogicemična koma, koja zahtijeva medicinsku intervenciju.

Stopa pada šećera u krvi je bitna. Kod šećerne bolesti tipa 1 s dekompenziranim tokom, koma se može razviti s normalnom ili čak s povećanom glikemijom. Takvi se slučajevi dešavaju uz brzi pad šećera u krvi.

Ostale laboratorijske metode, pored utvrđivanja nivoa glukoze u krvi tokom razvoja hipoglikemije, nisu informativne prirode. Simptomi hipoglikemije imaju niz pojava:

  1. Odjednom se javlja slabost.
  2. Pojavljuje se glad.
  3. Mučnina
  4. Palpitacije.
  5. Znojenje se povećava.
  6. Ruke se tresu.
  7. Razdražljivost, nervoza, agresivnost rastu.
  8. Vrtoglavica

U svakoj od ovih faza lako je vratiti razinu glukoze u krvi na početne vrijednosti, no ako se to nije učinilo, tada vid počinje da dolazi do slabljenja, pojavljuje se dvostruko u očima, pojavljuju se obojeni krugovi, razvija se pospanost. S daljnjim napredovanjem hipoglikemije, dezorijentacija, zbrka govora, pacijent se onesvijesti.

Nakon takvih manifestacija, ako se pomoć ne pruži, tada se razvija glikemijska koma, čiji je ishod u teškim slučajevima smrt.

Hipoglikemija se može razviti kod dijabetesa čak i za vrijeme spavanja. Istovremeno, ima noćne more, baca ga u znoj. Ujutro se osjećate umorno.

Kako sprečiti nesvest sa dijabetesom?

Da biste ublažili napad hipoglikemije u početnoj fazi, možete koristiti bilo koje jednostavne ugljikohidrate koje dijabetičar uvijek treba imati sa sobom, a njegova rodbina i bliski prijatelji trebali bi znati kako pomoći u takvim slučajevima.

Prije povećanja šećera, optimalno je mjeriti gakometerom jer subjektivni osjećaji kod pacijenata s dijabetesom mogu biti pogrešni. Najbolje je uzimati glukozu u tabletama, znajući da će 1 g glukoze povećati šećer za 0,2 mmol / L.

Možete uzeti i bilo koje jednostavne ugljikohidrate u količini od 12-15 g. To mogu biti 2 komada šećera, žlica meda, 150 g bilo kojeg slatkog soka bez pulpe, bolji od grožđa ili jabuke, napitak koji sadrži šećer, jedna banana, 6 komada suhih marelica, bombona. Bilo koji proizvodi s nadomjescima šećera u takvim su slučajevima beskorisni.

Nakon 15 minuta trebate ponovo izmjeriti šećer u krvi, ako se ne poveća, a simptomi ostanu, tada se mora uzimati opet ista doza ugljikohidrata.

Ako pacijent ima tešku diplomu, ali je svestan, tada treba da se ponašate ovako:

  • Dajte 15-20 g jednostavnog ugljikohidrata, najbolje u obliku tableta glukoze.
  • Nakon 20 minuta trebate jesti 15-20 složenih ugljikohidrata (hljeb, kaše, kreker, kolačiće).
  • Nakon 15 minuta, izmjerite šećer u krvi.

Teški napadi u nedostatku svijesti liječe se u bolnici intravenskim davanjem 40% injekcija glukoze i glukagona.

Indikacije za bolničko liječenje su hipoglikemija koja se ne može ublažiti ponovljenim intravenskim injekcijama glukoze, kao i ako se pacijent pridružio simptomima poremećaja cerebralne cirkulacije, neurološkim poremećajima ili poremećajima kardiovaskularnog sistema.

Da bi se spriječio razvoj hipoglikemijske kome, svaki pacijent treba:

  1. Znajte prve simptome napada i kako ga ukloniti.
  2. Budite sigurni u dozu korištenog inzulina i zdravlje špriceva ili drugih sredstava za primjenu inzulina.
  3. Izmjerite šećer u krvi svakog dana ujutro, prije spavanja, prije svakog obroka.
  4. Za kontrolu glikemije tokom fizičkog i mentalnog, emocionalnog stresa.
  5. Pridržavajte se tačnog režima unosa hrane, posebno kod inzulinske terapije.
  6. Isključite jednostavne ugljikohidrate iz hrane i koristite ih samo za ublažavanje napada hipoglikemije.
  7. Kada uzimate lijekove za liječenje drugih bolesti, uzmite u obzir i njihov utjecaj na šećer u krvi (Aspirin, Warfarin, Alopurinol).
  8. Promatrajte potpuno odbacivanje alkoholnih pića.

Za prevenciju noćne hipoglikemije vrlo je važno mjerenje šećera u krvi jedan sat prije spavanja. Ako se inzulin daje prije večere, neophodno je utvrditi nivo glukoze tri sata nakon obroka. Na pokazatelje ispod preporučene norme, morate jesti obrok koji može dugo održavati razinu šećera: orasi, tost sa maslacem od kikirikija.

Moguće komplikacije dijabetesa prikazat će se u videu u ovom članku.

Uzroci dijabetesa su gubitak svijesti

Nezdrava prehrana može utjecati na nesvjest kod dijabetesa u kojem čovjek dugo gladuje, a potom koristi brze ugljikohidrate. U sličnoj situaciji zabilježeno je oštro otpuštanje hormonalne komponente i smanjenje glukoze u krvi zbog smanjenih zaliha glikogena.

U žena, suočenih s bolešću, često se prepoznaje gubitak navike svijesti prije početka menstrualnog ciklusa. To je povezano sa smanjenom proizvodnjom estrogena i progesterona, koji provocira povećanje glukoze. Ostali specifični razlozi mogu biti značajni:

  • oštećen unos lijekova koji snižavaju šećer ili inzulin,
  • pogrešno unošenje hormonske ili druge komponente, kod kojih se lijek unosi u mišić, a ne pod kožu (u prvom slučaju, tvar počinje djelovati brže i s određenom silom),
  • upotrebu veće doze inzulina ili hipoglikemijskih sredstava nego što je potrebno,
  • pijenje alkohola, posebno na prazan stomak.

Unošenje različitih lijekova kroz kapaljku sa povećanim omjerom fiziološkog sastava može se smatrati provocirajućim faktorima protiv hipoglikemije. Drugi faktor može biti prenapučenost, koja je mentalne ili mentalne prirode.

Mesari su ispričali celu istinu o dijabetesu! Dijabetes će nestati za 10 dana ako ga pijete ujutro. »Pročitajte više >>>

Kod pacijenta s endokrinim abnormalnostima može se prepoznati gubitak svijesti zbog bolesti jetre, pogoršanja ili rada nadbubrežne žlijezde. Često se dijagnosticira sinkopa zbog zaraznih lezija ili neoplazmi. Terapija anaboličkim steroidima ili neselektivnim beta blokatorima izaziva oštar pad nivoa glukoze i pogoršanje općeg stanja.

Simptomi hipoglikemije

Pored predstavljene anomalije, pacijent može prepoznati takve znakove kao nagli osjećaj slabosti, trajni osjećaj gladi, mučnina. Ništa manje uobičajene manifestacije nazivaju se palpitacijama srca, pojačanim znojenjem, tremorom gornjih udova.

Uočljivo je povećanje razdražljivosti i nervoze, visok stupanj agresivnosti, bola i vrtoglavice. Ako na vrijeme ne utječete na gore navedene simptome, onda će uskoro pored gubitka nastati i koma, koja često dovodi do smrti pacijenta.

Prva pomoć za hipoglikemijsku sinkopu

Da biste uklonili napadaje i vratili osobu u svijest, toplo se preporučuje povećati nivo šećera. Ako pacijent predvidi da će se uskoro onesvijestiti, onda je potrebno uzimati glukozu u obliku tableta. Obratite pažnju na to da:

  1. prije uzimanja lijeka, izmjerite nivo šećera pomoću odgovarajućeg uređaja,
  2. tada uzimaju tablete, obzirom da jedan gram glukoze povećava šećer za 0,2 mmol po litri,
  3. sa onesviještenim stanjem, dijabetičar treba jesti jednostavne ugljikohidrate - ne više od 15 g.

Za predviđenu svrhu dopušteno je koristiti sljedeće proizvode, naime dvije kockice šećera, 1 tbsp. l med, 150 ml slatkog soka. Banana, šest jedinica suhih marelica ili čokolada mogu biti korisni.

Važno je uzeti u obzir da imena s bilo kojim od zaslađivača - prirodnim, sintetičkim - neće imati nikakav učinak na tijelo i neće pomoći izbjegavanju osobe da izgubi svijest. Nakon 15 minuta nakon unosa glukoze utvrđuje se nivo šećera. Ako se nije povećao, uzmite ponovljenu dozu jednostavnih ugljikohidrata.

S ozbiljnim stupnjem odstupanja, pacijentu treba pružiti hitnu podršku kako bi se izbjeglo problematično stanje. Koristite do 20 g običnog ugljikohidrata, najbolje je konzumirati glukozu u obliku tableta. Nakon 20 minuta, pacijent može uzimati složene ugljikohidrate, poput kaše, krekera, kruha ili kolačića. Nadalje, savjetuje se dijagnosticiranje razine šećera kako bi se tačno znalo kakvo je trenutno stanje pacijenta.

Moguće posljedice

U nesvijesti može prijetiti ozbiljnim promjenama. Ako pacijentu ne pružite pomoć na vrijeme i vratite ga u svijest, tada će se razina šećera naglo smanjiti, što će dovesti do hipoglikemijske kome.

Ako se takvi problemi često ponavljaju, to neminovno utječe na vaskularni i nervni sistem.Mozak će patiti od takvog stanja, njegovo funkcionisanje se pogoršava. Kao rezultat toga, invalidnost se može utvrditi. Osim toga, kod ovog stanja su konvulzije, pa čak i smrt pacijenta, prilično česte.

Preventivne mjere

Veoma je važno zapamtiti sljedeće:

  • pravilno unijeti strogo propisanu dozu komponente,
  • svakodnevno nekoliko puta dnevno za otkrivanje šećera u krvi,
  • kontrolirati glikemiju s fizičkim ili mentalnim stresom,
  • izbjegavajte šokove koji negativno utječu na emocionalno stanje.

Jednako će važno strogo se pridržavati dijetalne prehrane, kao i ukloniti standardne ugljikohidrate iz svakodnevne prehrane. Koriste se isključivo ako je potrebno suzbiti napad hipoglikemije. Zabranjen je i alkohol bilo kojeg stupnja.

Uzroci gubitka svijesti kod dijabetesa

Najčešće, nesvjesno stanje kod dijabetesa povezano je sa smanjenjem količine glukoze u krvi. Iz tog razloga ne propadaju samo dijabetičari već i zdravi ljudi.

Šećer se smanjuje odmah! Dijabetes s vremenom može dovesti do čitavog niza bolesti, kao što su problemi s vidom, stanje kože i kose, čirevi, gangrena pa čak i kancerozni tumori! Ljudi su poučavali gorko iskustvo da normaliziraju nivo šećera. čitaj dalje.

Prehrana oslabljena može utjecati na pojavu nesvjestice kod dijabetesa kod koje čovjek dugo gladuje, a potom konzumira brze ugljikohidrate. U tom slučaju je zabilježeno oštro otpuštanje inzulina i smanjenje količine glukoze u krvi zbog smanjenih zaliha glikogena. Kod žena koje imaju dijabetes, nesvjestica se često primjećuje prije početka menstrualnog ciklusa, koja je povezana sa smanjenom proizvodnjom estrogena i progesterona, koji provociraju porast glukoze. Slabljenje dijabetesa povezano je sa ovim specifičnim uzrocima:

  • Poremećen unos lijekova koji snižavaju razinu šećera ili inzulina.
  • Nepravilna primjena inzulina, pri kojoj se tvar ubrizgava u mišić, a ne pod kožu. Intramuskularnom primjenom inzulin počinje djelovati brže i s određenom silom.
  • Primjena veće doze inzulina ili lijekova koji smanjuju šećer od očekivanih.
  • Pije alkohol, pogotovo ako dijabetičar prije nije ništa jeo.
  • Unošenje lijekova kroz kapaljku sa povećanim sadržajem fiziološke otopine.
  • Prenaponi mentalne ili mentalne prirode.

Kod pacijenta koji ima dijabetes može se pojaviti sinkopa zbog bolesti jetre, smanjenog funkcioniranja štitne žlijezde ili nadbubrežne žlijezde. Često se sinkopa povezuje s infektivnim lezijama ili neoplazmama u tijelu. Liječenje anaboličkim steroidima ili neselektivnim beta blokatorima izaziva razvoj hipoglikemije i nesvjesticu kod dijabetesa.

Ostali simptomi

Ako dijabetičar ima hipoglikemiju, tada biste trebali što prije posjetiti liječnika, jer ovo stanje prijeti zdravlju i životu pacijenta. Pacijent ubrzo razvija komu u kojoj se primjećuje česta nesvjestica. Pored nesvjestice, pacijent ima sljedeće simptome hipoglikemije:

  • iznenadni osjećaj slabosti
  • stalna glad
  • osjećaj mučnine
  • otkucaji srca
  • pojačan znoj
  • drhtanje gornjih ekstremiteta,
  • povećana razdražljivost i nervoza,
  • agresivnost
  • glavobolja i vrtoglavica.

Ako na vrijeme ne utječete na gore navedene simptome, tada će se uskoro, pored nesvjestice, pojaviti i glikemijska koma, koja često dovodi do smrti pacijenta.

Karakteristike kome

Koma i gubitak svijesti kod dijabetesa nešto su različiti. Tabela prikazuje glavne razlike između kome i nesvjestice kod pacijenata sa šećernom bolešću:

Nakon naleta, moguća je komplikacija poput dijabetičke kome.

Ako se osoba ne oporavi na vrijeme nakon nesvjestice, tada se može razviti dijabetička koma, u kojoj postoji mentalna letargija, rastuća slabost, povraćanje i druge patološke manifestacije. Komom bolesniku s dijabetesom nedostaje svijesti, koža i sluznice se isušuju. U roku od nekoliko sati smanjuje se nivo natrijuma i kalijuma u krvi, dolazi do značajnog gubitka tečnosti, koji se mora hitno nadoknaditi da osoba ne umre.

Šta da radim

Ako dijabetičar često pati, on i njegova porodica trebali bi znati kako pružiti prvu pomoć. Zbog toga pacijent uvijek treba imati sa sobom proizvode koji sadrže jednostavne ugljikohidrate. Da biste uklonili hipoglikemijske napade i vratili osobu u svijest, potrebno je povećati nivo šećera u krvi. Ako osoba predviđa da će se uskoro onesvijestiti, tada trebate uzimati glukozu u obliku tableta. Prije uzimanja lijeka trebali biste izmjeriti razinu šećera glukometrom, tek tada uzmite tablete s obzirom da 1 gram glukoze povećava šećer za 0,2 mmol po litri.

U onesviještenom stanju dijabetičar bi trebao jesti jednostavne ugljikohidrate - ne više od 15 grama. U tu svrhu možete koristiti sljedeće proizvode:

  • 2 kocke šećera
  • 1 kašika. l dušo
  • 150 grama slatkog soka
  • 1 banana
  • 6 kom suhe marelice
  • 1 čokoladni bombon.

Važno je uzeti u obzir da proizvodi sa zaslađivačima neće imati nikakav učinak na tijelo i neće pomoći da se izbjegne nesvjestica. Nakon 15 minuta nakon uzimanja glukoze trebali biste izmjeriti razinu šećera u krvnoj tekućini, a ako se ona ne poveća, pa uzmite ponovljenu dozu jednostavnih ugljikohidrata. S ozbiljnim stepenom odstupanja, pacijentu treba pružiti prvu pomoć kako bi se izbjeglo nesvjestice:

  • Dajte do 20 grama jednostavnog ugljikohidrata, bolje je konzumirati glukozu u obliku tableta.
  • Nakon 20 minuta, pacijent s dijabetesom uzima složene ugljikohidrate: kašu, kreker, kruh, kolačiće.
  • Nakon 10-15 minuta, izmerite šećer u krvi.
Vratite se na sadržaj

Bolničko lečenje

Ako se primijeti težak stupanj hipoglikemije, a pacijent s dijabetesom nesvjestan, tada je hitno pozvati hitnu pomoć, a u bolnici se pacijentu pruža hitna pomoć. Ubrizgava mu se intravenski s 40% glukoze i ubrizgava ga glukagon. Pored toga, dijabetičari s hipoglikemijom, koji se ne mogu eliminirati ponovljenim davanjem glukoze, trebaju liječenje u bolnici. Ako je pacijent nakon što se onesvijestio protiv hipoglikemije pokazao znakove poremećaja cerebralne cirkulacije krvi, patologije neurološke prirode ili odstupanje u radu kardiovaskularnog sistema, tada je potrebno i bolničko liječenje.

Posljedice

Oduševljenje od dijabetesa može biti opasno. Ako pacijentu ne pružite pomoć na vrijeme i vratite ga u svijest, tada će se razina šećera naglo smanjiti, što će dovesti do hipoglikemijske kome. Ako se nesvjestica ponavlja često, to utječe na vaskularni i živčani sustav, mozak pati od takvog stanja, njegova se izvedba pogoršava. Kao rezultat toga, može doći do invalidnosti. U ovom stanju konvulzije i smrt pacijenta nisu neuobičajene.

Preventivne mjere

Da bi se smanjila vjerojatnost da će se onesvijestiti od dijabetesa treba poduzeti sljedeće preventivne mjere:

  • davati propisno propisanu dozu inzulina,
  • dnevno nekoliko puta tokom dana za mjerenje nivoa šećera u krvi,
  • pratiti glikemiju tokom fizičkog i mentalnog stresa,
  • izbjegavajte šokove koji negativno utječu na emocionalno stanje,
  • strogo se pridržavati dijeta,
  • uklonite jednostavne ugljikohidrate iz svakodnevne prehrane i konzumirajte ih samo u slučaju suzbijanja napada hipoglikemije,
  • odbiti piti alkohol bilo kog stepena alkoholizma.

Da biste spriječili napad hipoglikemije i nesvjesticu noću, trebali biste izmjeriti šećer u krvi prije spavanja. Ako je nakon uzimanja inzulina i večere šećer postao niži od norme, onda prije spavanja trebate pojesti malu količinu hrane, što će vam omogućiti da održavate normalnu razinu šećera do jutra. To mogu biti orašasti plodovi, tost s maslacem kikirikija ili druga hrana koja malo povećava šećer.

Gubitak svijesti kod dijabetes melitusa ili dijabetičke kome: vrste, uzroci i pravila prve pomoći

Dijabetička koma je ozbiljno stanje u kojem su apsolutno svi metabolički procesi poremećeni u ljudskom tijelu.

Može se pojaviti iz dva glavna razloga: hiperglikemija (vrlo jak porast šećera u krvi) ili hipoglikemija (snažno smanjenje glukoze u plazmi).

Ovo se stanje može razviti i kod dijabetesa koji ovisi o insulinu, i kod inzulina koji nije ovisan o inzulinu.

Hiperglikemija

Ovaj simptom je velika vrijednost glukoze u plazmi. Može se primijetiti ne samo kod dijabetes melitusa; endokrine dijagnoze takođe mogu postati uzrok hiperglikemije.

Hiperglikemija se može pojaviti u različitim oblicima:

  • svjetlost (nivo šećera od 6 do 10 mmol / l),
  • prosečan (od 10 do 16 mmol / l),
  • teška (od 16 mmol / l ili više).

Ako kod osobe kojoj nije dijagnosticiran dijabetes, vrijednosti glukoze u krvi dosegnu 10 mmol / L nakon teškog obroka, to ukazuje na razvoj ove vrste 2 bolesti.

Dijabetičari trebaju stalno nadzirati razinu šećera, jer u slučaju dugotrajne hiperglikemije postoji vjerojatnost da će se žile i živci oštetiti, a to predstavlja veliku opasnost za zdravlje.

Hipoglikemija

Ovo je stanje snažan pad šećera u krvi. Ovaj simptom može se manifestirati u blagom i teškom obliku.

Blaga hipoglikemija može pokrenuti razvoj raznih neprijatnih simptoma, poput:

  • palpitacije
  • blijedost kože
  • drhtanje
  • glad,
  • uporna mučnina
  • zabrinutost
  • agresivnost
  • odvlačenje pažnje
  • pojačano znojenje.

U težim slučajevima mogu se pojaviti sljedeći simptomi:

  • potpuna dezorijentacija u prostoru,
  • stalna slabost
  • grčevi
  • oštećenje vida,
  • jake glavobolje
  • neobjašnjiv osjećaj straha i tjeskobe,
  • oštećenje govora
  • vrtoglavica
  • zbunjenost,
  • drhtavi udovi
  • gubitak svijesti.

Teška hipoglikemija je izuzetno opasna, s gubitkom svijesti postoji veća vjerovatnoća za daljnji smrtni ishod. Postoji i rizik od invaliditeta zbog nepovratnog oštećenja mozga.

Hipoglikemija se može pojaviti ne samo kod ljudi kojima je dijagnosticirana dijabetes.

Grupa rizika uključuje prilično zdrave ljude, ali pod određenim uslovima:

  • vrlo intenzivna fizička aktivnost,
  • dugotrajno post.

Ketoacidotic

Ovo je stanje komplikacija dijabetesa.

Preduslovi za razvoj dijabetičke ketoacidoze su sljedeći:

  • kršenja u liječenju dijabetesa (nepravilna primjena inzulina, njegovo neblagovremeno imenovanje, preskakanje, kao i neusklađivanje potrebne doze),
  • kršenje propisane prehrane (nastaje zbog velikog broja lako probavljivih ugljikohidrata),
  • nedovoljna kontrola koncentracije glukoze u krvi,
  • manifestacija dijabetesa
  • razne endokrine patologije, praćene proizvodnjom prekomjerne količine kontra-hormonskih hormona.

Prije nego što dođe do kome, simptomi se počnu razvijati za nekoliko dana, ponekad se to može pojaviti u roku od jednog dana. Oni su kako slijedi:

  • snažna žeđ
  • stalni osjećaj mučnine
  • opća slabost
  • bolovi u trbuhu
  • boli povraćanja
  • proliv
  • glavobolja
  • miris acetona iz usta,
  • razdražljivost
  • suva koža,
  • gubitak svijesti, najčešće praćen komom,
  • retko mokrenje.

Ova vrsta kome u pravilu nastaje isključivo dijabetes melitusom koji nije ovisan o inzulinu kod bolesnika čija je starosna kategorija starija od 50 godina, ili u djetinjstvu.

Čimbenici rizika za razvoj hiperosmolarne kome:

  • zbog duže upotrebe diuretika i glukokortikoida,
  • hemodijaliza
  • zbog nedovoljne nadoknade za dijabetes,
  • interkurentne bolesti koje se javljaju sa dehidracijom.

Hiperlaktacidemijska koma i njene posljedice

Ova vrsta kome se manifestuje poprilično oštro i može biti potaknuta prekomjernim nakupljanjem mliječne kiseline u tijelu. To je težak znak dijabetesa, javlja se uglavnom u starijih osoba s teškim patologijama koje se javljaju kod hipoksije tkiva. Javlja se i kod kardiovaskularnih dijagnoza, bolesti pluća, jetre i bubrega.

Tokom prekoma mogu se uočiti različiti dispeptični poremećaji, i to:

  • česte pojave mučnina
  • povraćanje
  • anoreksija
  • bol u grudima
  • različiti poremećaji središnjeg nervnog sistema (apatija, bolovi u mišićima uz različite fizičke napore, nesanica, uzbuđeno stanje, pospanost).

Uz sve simptome, razvija se i Niskawa sindrom koji dodatno prate takve komplikacije:

  • oligurija
  • dehidracija
  • anuria
  • nagon za povraćanjem
  • Kussmaul dah
  • hipotermija,
  • normoglikemija,
  • hipotenzija
  • ketonemija
  • ketonuria.

Najčešće se koma razvija nakon nekoliko sati i označava se kao akutno stanje.

Šta aktivira dijabetičku komu?

Hiperosmolarna nastaje zbog komplikacije šećerne bolesti tipa II, koja je bila uzrokovana vrlo visokim nivoom šećera u krvi osobe na pozadini teškog oblika dehidracije.

Ketoacidotika se najčešće javlja kod dijabetesa tipa I zbog nakupljanja ketona, koji su štetne kiseline. Nastaju kao rezultat akutnog nedostatka inzulina.

Mliječna acidemija ozbiljna je komplikacija dijabetesa koja se razvija u pozadini popratnih bolesti jetre, pluća, bubrega, srca.

Hipoglikemija je stanje koje se počinje razvijati zbog naglog pada šećera u krvi. Najčešći razlog njegovog razvoja je neblagovremeni obrok, ili izuzetno velika doza inzulina.

Hiperosmolarno

Sledeći simptomi su karakteristični za hiperosmolarnu komu:

  • stalna žeđ
  • opća slabost
  • poliurija
  • retardacija
  • pospanost
  • izražena dehidracija,
  • oštećena govorna funkcija,
  • halucinacije
  • areflexia,
  • grčevi
  • povećanje mišićnog tonusa.

Ako postoji rizik od razvoja hiperosmolarne kome, morate se pridržavati sledećih radnji:

  • podesite nivo šećera,
  • pravilno leći pacijenta.

U težim slučajevima:

  • ubrizgajte 10 do 20 miligrama glukoze (40% rastvora) intravenski
  • u slučaju akutne intoksikacije potrebno je odmah pozvati hitnu pomoć.

Hipoglikemija

Sledeći simptomi su karakteristični za hipoglikemijsku komu:

  • pojačano znojenje
  • osjećaj straha i neobjašnjivu anksioznost,
  • snažan osjećaj gladi
  • drhtavica
  • opća slabost i umor.

Liječenje blagih znakova hipoglikemijske kome odvija se sljedećim redoslijedom: pacijentu treba dati par komada šećera, 100 grama kolačića ili 3 žlice džema.

Ako se pojave teški znakovi, moraju se poštovati sljedeći postupci:

  • ako je nemoguće progutati, potrebno je pacijentu uliti čašu toplog čaja sa 3-4 kašike šećera,
  • hranite pacijenta hranom koja sadrži veliku količinu ugljenih hidrata (u ovom slučaju su pogodna voća, razna jela od brašna),
  • da biste izbjegli drugi napad, sljedećeg jutra potrebno je smanjiti dozu inzulina za 4 jedinice.

Ako se koma razvije s potpunim gubitkom svijesti, preporučuju se sljedeći postupci:

  • 40 do 80 mililitara glukoze
  • odmah pozovite hitnu pomoć.

Dijabetička koma kod djece s dijabetesom može se pojaviti zbog nepoštivanja prehrane ili njezinog kršenja, neadekvatne doze inzulina, traume i emocionalnog stresa.

Tretman se odvija sveobuhvatno i patogenetički pod stalnim nadzorom ljekara u stacionarnom režimu, a praćen je i opetovanim davanjem svih potrebnih testova (krvi i urina za nivo šećera).

O tome što je hiperosmolarna koma za dijabetes, u videu:

Dijabetička koma jedna je od najopasnijih manifestacija dijabetesa koja u najgorem slučaju može dovesti do smrti. Stoga je izuzetno važno pacijentima s ovom dijagnozom nadgledati njihovo stanje, posebno glukozu u krvi, i slijediti sve upute liječnika kako ne bi došlo do ove i drugih komplikacija.

Sve o nesvjesti

Gubitak svijesti je problem koji se može dogoditi bilo kojoj osobi. Različiti su razlozi za njegovu pojavu, na primjer, akutno gladovanje mozga kisikom. Može biti i jedan od simptoma različitih bolesti, ponekad čak i ozbiljnih. Bez obzira na uzrok pojave, onesviještenost plaši ljude oko vas i osobu koja se nalazi u ovoj situaciji.

U članku ćemo pokušati ustanoviti što je gubitak svijesti, šta uzrokuje njegovu pojavu i kako se nositi s ovom pojavom.

Gubitak svijesti je stanje koje nastaje zbog slabog opskrbe kisika cerebralnim hemisferama, što narušava funkciju živčane aktivnosti. U ovom slučaju osoba pada i prestaje da reaguje na okruženje. Obnavljanje osjećaja događa se spontano. Postoji nekoliko vrsta gubitka svijesti:

  • zbunjen - zamućenje razuma, manifestacija delirijuma i ravnodušnosti prema svetu oko sebe,
  • zaglušujuće - pospanost, oštar pad nivoa budnosti,
  • sopornoe - duboko potisnuta svijest sa očuvanjem refleksa,
  • stupor - drhtavost, tišina,
  • nesvijest - kratkotrajni gubitak svijesti u trajanju od samo nekoliko sekundi ili minuta (do pola sata),
  • komatoza - duboka nesvijest zbog oslabljene funkcije mozga.

Simptomi gubitka osjećaja uključuju znakove faze nesvjestice. Oni su kako slijedi:

  • osjećaj mučnine
  • vrtoglavica
  • otkucaji srca
  • treperenje "muva" pred očima,
  • zamagljen vid
  • lupanje u sljepoočnicama,
  • slabost
  • hladan znoj.

U ovom trenutku je hitna pomoć neophodna kako se žrtva ne onesvesti. Međutim, zamah se često javlja iznenada, a njegov pristup neprimjetan je drugima. Kada se to dogodi:

  • širenje i usporavanje reakcije zjenica na svjetlost,
  • gubitak ravnoteže i nagli pad,
  • opuštanje mišića
  • valjajuće oči
  • konvulzivni napadi
  • blijeda nijansa kože ili njihova plavina,
  • tupa bol
  • nedostatak reakcije na podražaje,
  • grčevi i trzanje udova.

Postoje i slučajevi kada žrtva ima nehotični izliv urina. Kad osoba dođe, osjeća slabost, slomljeno i pospano stanje.

Česti razlozi

Mnogo je faktora koji pokreću gubitak svijesti. Njihova velika količina dovodi do naglog smanjenja cirkulacije krvi u hemisferi mozga:

  1. Patološka reakcija centralnog nervnog sistema na stres (strah, umor). U tom slučaju vaskularni pleksusi se šire, pritisak se naglo smanjuje i cirkulacija krvi usporava. Rezultat je pogoršanje ishrane moždanih struktura.
  2. Bolesti srca. To je povezano sa smanjenom aktivnošću srčanih emisija tokom manifestacija aritmije, blokade i drugih sličnih bolesti.
  3. Ortostatska hipotenzija. U ovom slučaju možete izgubiti svijest tijekom oštrog prelaska iz ležećeg u stojni položaj (na primjer, kada stojite). Krv možda nema vremena da se prebaci iz donjih ekstremiteta u druga područja, uključujući mozak.
  4. Šok i oštra bol. Stresna situacija i osjećaj oštre boli doprinose naglom prekidu protoka krvi u organima.

Kada govorimo o drugim uzrocima gubitka svijesti, potrebno je napomenuti situacijsko nesvjestica. Nastaje kao rezultat vazovaskularne reakcije - refleksa središnjeg živčanog sustava, što dovodi do usporavanja pulsa i ekspanzije žila nogu. Takav nagon se često naziva i vazodepresor.

Zbog niskog tlaka, mozak se dostavlja nedovoljno kisika. U vrijeme nesvjestice primjećuje se mučnina, obilno znojenje i slabost. Ovaj simptom je preteča gubitka svijesti.

Pored toga, ljudi su u stanju da se onesvijeste od moždanih krvarenja - moždanog udara i migrene.

Uzroci čestih nesvjestica

U posebnu skupinu razlikuju se faktori koji doprinose čestom onesvještavanju. To mogu biti mentalne nepravilnosti, koje se s vremena na vreme manifestuju u bolesne osobe.

Na primjer, histerična neuroza ili živčani slom. Zatajenje cirkulacije može se javiti epileptičnim napadom.

Osobe sklone hipotenziji (niskom krvnom pritisku) i dijabetesu takođe mogu propasti.

Možemo razlikovati uzroke gubitka osjećaja, karakteristične za žene i muškarce.

U prošlim su stoljećima prejaki steznici često padali u nesvijest, koji su stisnuli rebra i otežavali disanje, uske dijete koje izazivaju anemiju itd.

Uzroci gubitka svijesti, nesvjestica, koja je njihova razlika, prva pomoć

U nesvjestici je nesvjesno stanje koje proizlazi iz oštrog gladovanja kisika u pratnji inhibicije refleksa i vegetovaskularnih poremećaja. Ovo je kratkotrajni gubitak svijesti.

Sinkopu je prvi put opisao drevni liječnik Areteus. Grčko ime za stanje koje se onesvijestilo (sinkopa, tj. Sječa) s obala Kapadokije (moderna Turska) postupno je stiglo do New Orleansa, gdje se spojilo u jazz ritmove crnačkih orkestara.

Klasifikacija nesvijesti

Ovisno o glavnim uvjetima pojavljivanja, svi sinkopi su podijeljeni u tri velike grupe.

  • Refleksi se razvijaju na pozadini bola, intenzivnog straha, emocionalnog stresa, nakon kašljanja, kihanja, mokrenja, prilikom gutanja, defekacije, na pozadini bola u unutrašnjim organima, tijekom fizičkog napora.
  • Sinkopi povezani s ortostatskim opterećenjima mogu biti sa šećernom bolešću, amiloidozom, uzimanjem antihipertenzivnih lijekova, Parkinsonovom bolešću, padom volumena krvi u cirkulaciji i zadržavanjem krvi u venama.
  • Kardiogene su povezane s bolestima srca i krvnih sudova.

Simptomi nesvjestice

Neposrednom gubitku svijesti prethodi period prekursora:

Tada se razvija nagli gubitak svijesti tokom kojeg osoba može pasti i udariti.

  • U periodu nesvjestice, mišići su opušteni, tijelo nepomično.
  • Zjenice su proširene i ne reagiraju na svjetlost, puls je rijedak i površan, disanje je smanjeno, krvni tlak je snižen.
  • Tokom dubokog nesvjestica može se razviti nehotično mokrenje i grčevi u mišićima.

U nesvijesti zdravo

Potpuno zdrava osoba pod određenim okolnostima može sebe iznenaditi.

Uz strogu dijetu, post, mozak gubi glukozu i započinje metabolički put postizanja korteksa. Ako počnete intenzivno raditi na prazan stomak, sasvim je moguće da se ogladnite.

Zloupotreba slatkih i jednostavnih ugljenih hidrata

Ako jedete samo slatkiše ili čaj s medom, tada gušterača baca dio inzulina u krv da bi uzeli ugljikohidrate. Pošto je ugljikohidrat jednostavan, on se brzo apsorbuje i njegova koncentracija u krvi je prilično velika odmah nakon obroka.

Porcija inzulina će biti dovoljna za ovaj nivo šećera u krvi. Ali tada, kada se iskoristi sav jednostavan šećer, inzulin u krvi će i dalje raditi i, u nedostatku šećera, on će razgraditi proteine ​​u krvi.

Kao rezultat toga, ketonska tijela ući će u krvotok, koji će raditi poput acetona, uzrokujući metaboličke poremećaje u korteksu i uzrokujući nesvjesticu.

S ozljedama možete izgubiti svijest i od jakog bola i protiv pozadine krvarenja. Oba stanja refleksno uzrokuju centralizaciju krvotoka sa nakupljanjem većine krvi u žilama trbušne šupljine i iscrpljenjem cerebralnog protoka krvi.

Zagušena soba, uski kaiš ili ovratnik

Ako odjeću s uskom ovratnikom i kaišom dugo nosite u nekoj sobi ili transportujete, možete se onesvijestiti.

S jakim strahom, osoba s pokretnim autonomnim nervnim sistemom može se onesvijestiti. Isto se može opaziti kod histerija koje su doslovno snagom misli i mašte presekle korteks.

  • Ako u toplini zaronite u hladnu vodu, možete izazvati grč u vratnim žilama i izgubiti svijest.
  • Kada se osoba izdiže u planinama ili na velikoj nadmorskoj visini, parcijalni pritisak kisika u krvi raste. Kiseonik se putem stanica lošije iskorištava. Može doći do gladovanja kisikom.
  • Ako dugo kuhate i koncentrirani u kadi, možete izgubiti svijest. Slično stanje se može zaraditi s bilo kojim drugim toplotnim udarom, na primjer, solarnim.
  • Ako pušite ako udišete dim ili pušite puno cigareta, možete doći do metaboličkih i hipoksičnih poremećaja u ćelijama moždane kore.
  • Uz bolest kretanja, možete izgubiti i svijest.
  • Druga faza alkoholnog opijanja može uključivati ​​ne samo san, već i nesvesticu. Gubitak svijesti nakon trovanja alkoholom je tipičniji.
  • Retki su uzroci duvački instrumenti ili dizanje tegova.

Trudnica obično ne bi trebala da se onesvesti. Iako se nalazi u zanimljivom položaju, stvara se više preduvjeta za pogoršanje cerebralnog protoka krvi.

Maternica, na koju se rasteže plod, snažno pritišće ne samo na unutarnje organe, izazivajući vensku kongestiju, već i na inferiornu kunu vene, pogoršavajući venski povratak u srce i donekle smanjujući količine krvi koje srce gura u mozak. Stoga se s uraslim trbuhom ne preporučuje:

  • nezavisno se nagnite naprijed i dolje
  • nosite usku odjeću ili donje rublje
  • stisnite vrat okovratnicima ili marama
  • spavaj na leđima.

Odmah nakon rođenja uzroci kompresije nestaju.

Na drugom mjestu po učestalosti uzroka nesvijesti u trudnica su anemija (vidjeti Trudnoća i nizak hemoglobin). Tokom gestacije, gvožđe se pretjerano troši za rast nerođene bebe i troši majčinu krv s glavnim nosačem kisika, hemoglobinom.

Nakon rođenja krvarenja, anemija ne može samo trajati, već i porasti. Zbog toga je tako važno ispraviti nizak hemoglobin i crvena krvna zrnca tokom trudnoće, smanjiti gubitak krvi tokom porođaja i liječiti postporođajnu anemiju (vidjeti preparate od željeza protiv anemije).

Žena se onesvestila

Nježne dame i mlade dame prošlih stoljeća smatrale su dobrom formom da se pobjegne od bilo kakvih svakodnevnih poteškoća i osjetljivih situacija uz pomoć banalnog zanosa.

Taj su mu put olakšali uski steznici, stisnuli rebra i otežavali disanje, dijetalna ograničenja koja vode do anemije i pokretna psiha pukla čitanjem francuskih romana.

Nekrasov i Leskov likovi seljačkog i mešćanskog porijekla onesvijestili su se puno rjeđe, a nisu ni znali histerični gubitak svijesti.

Danas se žene najčešće onesviještaju između punog zdravlja usred menstrualnog krvarenja. To se događa iz sljedećih razloga:

  • zanemarivanje lijekova koji sadrže željezo u kritičnim danima koji usporavaju razvoj akutne posthemoragične anemije usred teških razdoblja,
  • prisutnost neliječenih ginekoloških ili hormonalnih problema, što dovodi do kršenja kontraktilnosti materice i provociranja menstrualnih bolova, što lako zaustavlja indometacin.

Ateroskleroza, stenoza posuda vrata i mozga dovode do kroničnih poremećaja cerebralne cirkulacije u kojima se, uz narušenu memoriju, san i sluh, mogu primijetiti periodične sinkope različitog trajanja.

Ozljede glave

Ozljede glave (potresi, modrice u mozgu) prate gubitak svijesti različite dubine. Zapravo nesvest je kriterij po kome se vrši ekspresna dijagnoza potresa.

Šok (bol, zarazno toksičan) često je popraćen oslabljenom sviješću. Kod ozljeda ili bolesti unutrašnjih organa, bol ili toksini pokreću refleksni lanac vaskularnih reakcija što dovodi do inhibicije moždane kore.

Srčana patologija

Malformacije srca i velikih žila izazivaju nedovoljan protok krvi u plućnoj cirkulaciji i nedovoljnu prehranu mozga. Akutni infarkt miokarda često je kompliciran gubitkom svijesti zbog oštrog pada kontraktilnosti srca.

Teške smetnje ritma prelaze i na sinkope: sindrom slabosti sinusnog čvora, atrijska fibrilacija, ventrikularna fibrilacija, poprečni blok srca i česta extarsystola.

Tipičan poremećaj ritma u kojem ima problema gubitka svijesti je Morgagni-Adams-Stokesov sindrom.

Ostali razlozi

  • Oštro smanjenje volumena cirkulirajuće krvi zbog krvarenja, povraćanja ili proljeva ne omogućava adekvatnu opskrbu mozga kisikom.
  • Vegeto-vaskularna distonija ne omogućava žilama da blagovremeno i adekvatno prilagode lumen zahtjevima promjenjivog vanjskog okruženja. Rezultat je izuzetno česta nesvjestica na pozadini oštrih porasta pritiska.
  • Trovanje neurotoksičnim zmijskim otrovima, alkoholom i njegovim surogatima, organofosfornim spojevima takođe dovodi do nesvjestice
  • Gubitak svijesti može biti nuspojava antipsihotika, tableta za spavanje, hipotenzivnih lijekova, blokatora gangliona, sredstava za smirenje, derivata izoniazida.
  • U nesvijest može doći od uremije do bubrežne insuficijencije.
  • Preosjetljivost baroreceptora karotidnog sinusa može dovesti do sinkopa.

Uočenost kod djece

Djeca pate od nesvijesti iz istih razloga kao i odrasli. Budući da su prilagodljive sposobnosti djetetovog tijela slabe, svaka onesviještenost kod djeteta povod je da ga pregleda pedijatar i neurolog. Iza potpuno bezopasnog kratkoročnog gubitka svijesti u djetetu mogu se skrivati ​​ogromne bolesti živčanog sustava ili krvi.

Tinejdžerka se onesvijestila

To je često rezultat brzog rasta. Djevojke češće pate od latentne anemije i vegetovaskularne distonije, mladi od displazije vezivnog tkiva srca. Na primjer, takva manja mana kao što je prolaps mitralnog ventila, što se često događa kod tankih visokih mladića, ima gotovo jedinu upečatljivu manifestaciju zamračenja u očima ili gubitka svijesti pri naglom porastu.

Po čemu se nesvest razlikuje od gubitka svijesti

Akutna tromboza, embolija ili ruptura krvnih žila uzrokuju ishemijski ili hemoragični moždani udar, koji može početi gubitkom svijesti. U ovom slučaju gubitak svijesti je duži i dublji od nesvjestice. Lako može ući u komu.

Epilepsija, praćena oslabljenom sviješću (na primjer, atonični napadi), također nije baš tako vidljiva. U srcu epipripplela leži kršenje ekscitacije nervnih ćelija u korteksu.Koje pokreću neravnotežu pobude i inhibicije, što sekundarno izaziva metaboličke poremećaje u neurocitima.

Razlozi
  • Refleksna reakcija
  • Ortostatska hipotenzija mozga
  • Karidalna patologija
TrajanjeNe više od nekoliko minuta, obično 20-30 sekundiViše od 5 minuta
Izlazno stanjeBrzoSporo
Prisutnost gubitka memorije na prethodnim događajimaNePostoji
Vraćanje normalnog ponašanja i orijentacijePuna i trenutnaNe događa se ni sporo
Nakon nesvjestice - promjene u EEG-uneje li tu

U svakom slučaju, nesvjest i gubitak svijesti - ovo je prilika za hitnu njegu i naknadnu medicinsku pomoć.

Pomoć kod nesvesti

  • Oštećeni se moraju položiti na ravnu površinu s nogama podignutim iznad razine tijela, uklanjajući, ako je moguće, uzrok gubitka svijesti (uklonite iz izravnog izvora topline, otkopčajte zategnuti pojas i okovratnik, vrat oslobađajte od nepotrebnih predmeta).
  • Obezbedite svež vazduh.
  • Pustite da para amonijaka udiše.
  • Na čelo i sljepoočnice stavite ručnik natopljen hladnom vodom.

Gubitak svijesti od bola

U nesvjestici je nesvjesno stanje koje proizlazi iz oštrog gladovanja kisika u pratnji inhibicije refleksa i vegetovaskularnih poremećaja.

Ovo je kratkotrajni gubitak svijesti.

Sinkopu je prvi put opisao drevni liječnik Areteus. Grčko ime za stanje onesviještenosti (sinkopa, tj. Sječa) s obala Kapadokije (moderna Turska) postepeno je stiglo do New Orleansa, gdje se spojilo u jazz ritmove crnačkih orkestara.

U nesvijesti u trudnica

Trudnica obično ne bi trebala da se onesvesti. Iako se nalazi u zanimljivoj poziciji, stvara se više preduvjeta za pogoršanje cerebralnog protoka krvi.

Maternica, koju rasteže fetus, snažno pritišće ne samo na unutarnje organe, izazivajući vensku kongestiju, već i na inferiornu kunu vene, pogoršavajući venski povratak u srce i donekle smanjujući količine krvi koje srce gura u mozak. Stoga se s uraslim trbuhom ne preporučuje:

  • nezavisno se nagnite naprijed i dolje
  • nosite usku odjeću ili donje rublje
  • stisnite vrat okovratnicima ili marama
  • spavaj na leđima.

Odmah nakon rođenja uzroci sažimanja sinkopa nestaju.

Na drugom mjestu po učestalosti uzroka nesvijesti u trudnica su anemija (vidjeti Trudnoća i nizak hemoglobin). Za vrijeme gestacije željezo se pretjerano troši za rast nerođene bebe i troši majčinu krv glavnim nosačem kisika, hemoglobinom.

Nakon rođenja krvarenja, anemija ne može samo trajati, već i porasti. Zbog toga je tako važno ispraviti niski hemoglobin i crvena krvna zrnca tokom trudnoće, smanjiti gubitak krvi tokom porođaja i liječiti postporođajnu anemiju (vidjeti preparate od željeza protiv anemije).

Ostavite Svoj Komentar