Kako koristiti Amaril 500?

Jedna od aktivnih supstanci lijeka je glimepiridu stanju da potaknu izlučivanje i oslobađanje insulin od beta ćelija gušterače poboljšati osjetljivost perifernih tkiva na utjecaj endogenog inzulina.

Drugi aktivni sastojak je metformin je hipoglikemijski lijek koji je dio biguanidne grupe. U tom se slučaju hipoglikemijski učinak tvari očituje uz zadržavanje sekrecije insulinčak i mala. Metformin nema poseban efekat na beta ćelije gušterače, izlučivanje inzulina, a njegova primena u terapijskim dozama ne dovodi do razvoja hipoglikemija.

Vjeruje se da metformin u stanju da potenciraju efikasnost inzulina, povećaju osjetljivost tkiva na njega, inhibiraju glukoneogeneza u jetri smanjuju proizvodnju slobodnih masnih kiselina, smanjuju oksidaciju masti, apetit, apsorpciju ugljikohidrata u probavnom traktu i tako dalje.

Maksimalna koncentracija lijeka u krvnoj plazmi postiže se u roku od 2,5 sati nakon ponovljenog davanja 4 mg dnevno. Unutar tijela se primjećuje njegova potpuna apsolutna bioraspoloživost. Jelo nema mnogo utjecaja na apsorpciju, samo malo usporava njegovu brzinu. Glavni dio metabolita Amaril M izlučuje se putem bubrega, a ostatak kroz creva.

Utvrđeno je da lijek može prodrijeti kroz placentnu barijeru i izlučiti se u majčinom mlijeku.

Indikacije za upotrebu

Glavna indikacija za imenovanje Amaryl M je dijabetes melitus tipa 2 sa uvjetom prehrane, fizičke aktivnosti i smanjenom tjelesnom težinom ako:

  • kontrola glikemije se ne postiže kombinacijom prehrane, fizičke aktivnosti, gubitka težine i monoterapije metforminom ili glimepiridom,
  • kombinirana terapija glimepirid i metformin zamijenjen uzimanjem jedne kombinirane droge.

Kontraindikacije

Ne preporučuje se uzimanje ovog leka sa:

  • dijabetes tipa 1
  • dijabetička ketoacidozadijabetička koma i prekoma, akutna ili hronična metabolička acidoza,
  • preosjetljivost na lijek,
  • teško oštećena funkcija jetre,
  • zatajenje bubrega i oslabljena funkcija bubrega,
  • sklonost razvoju laktacidoza,
  • bilo kakav stres
  • mlađi od 18 godina
  • malapsorpcija hrane i lijekova iz probavnog trakta,
  • hronični alkoholizam, akutna alkoholna intoksikacija,
  • nedostatak laktaze, netolerancija galaktoze, malapsorpcija glukoze i galaktoze,
  • dojenje, trudnoća i tako dalje.

Nuspojave

Uzimanje Amaril M, posebno u početnoj fazi, može prouzrokovati široku lepezu neželjenih efekata koji utiču na važne organe i sisteme.

Razvoj hipoglikemije često je dugotrajne prirode i prati je: glavoboljaakutna glad, mučnina, povraćanje, letargija, letargija, poremećaj sna, zabrinutostagresivnost, smanjena koncentracija i budnost, usporene psihomotorne reakcije, depresija, zbrkaoštećen govor i vid, drhtavica i tako dalje.

U ovom slučaju napadi teške hipoglikemije mogu ličiti na kršenje moždane cirkulacije. Neželjene simptome možete riješiti uklanjanjem manifestacije glikemije.

Uputa za Amaryl M (metoda i doziranje)

Doziranje lijeka Amaryl M obično se određuje sadržajem ciljane koncentracije glukoze u ljudskoj krvi. Da bi se dobila potrebna metabolička kontrola, liječenje započinje najnižom dozom.

Tijekom liječenja potrebno je redovito utvrđivati ​​koncentracije glukoze u krvi i urinu. Takođe je potrebno redovno praćenje glikoziliranog hemoglobina u krvi.

U slučaju nepravilne primjene lijeka ili preskakanja sljedeće doze, ne preporučuje se njegovo nadopunjavanje primjenom veće doze.

U liječenju Amaryl M, metabolička kontrola i osjetljivost tkiva na insulinšto smanjuje potrebu za glimepirid. Zbog toga trebate blagovremeno smanjiti dozu ili prestati uzimati lijek, što će izbjeći razvoj hipoglikemije.

U većini slučajeva propisuje 1-2 pojedinačna dnevna unosa lijeka istovremeno s hranom.

Maksimalna dnevna dozaglimepirid je - 8 mg, i metformin - 2000 mg. Najprikladnijom pojedinačnom dozom smatra se prijem, kao upute za Amaril M - 2 mg + 500 mg, respektivno.

Uobičajeno je da liječenje Amarylom M uključuje dugotrajnu upotrebu.

Oblik i sastav

Pripremljene su amarilne tablete koje sadrže:

  • 1 ml glimepirida - ružičasta,
  • 2 ml glimepirida - zeleno,
  • 3 mg glimepirida - svijetložuta
  • 4 mg glimepirida - zeleno.

U blisterima za 15 tableta, 2 blistera po pakovanju.

Pomoćne komponente Amarila su: polividon 25000, laktoza monohidrat, magnezijum stearat, mikrokristalna celuloza, natrijum škrob glikolat.

Predoziranje

Uz predoziranje Amaryla M, može se razviti hipoglikemija koja ponekad dovodi do kome i napadaja, kao i laktacidoza.

U takvim slučajevima tretman je propisan ovisno o težini hipoglikemija. Ako se primjećuje blagi oblik bez gubitka svijesti, neuroloških promjena, preporučuje se uzimati dekstrozu (glukozu) unutra, a zatim prilagoditi doziranje lijeka i prehrane. Neko je vrijeme potrebno nastaviti pažljivo nadzirati pacijenta dok se u potpunosti ne otkloni opasnost za zdravlje i život.

Teški oblici hipoglikemije, praćeni komom, konvulzijama i drugim neurološkim simptomima, zahtijevaju hitnu hospitalizaciju pacijenta. Daljnja terapija se provodi u bolnici, ovisno o simptomima.

Način primjene i doziranje Amarila

Tačna doza Amarila se određuje na osnovu početne koncentracije glukoze u krvi.

U početku se lijek propisuje u minimalnoj dozi kako bi se postigla potrebna metabolička kontrola.

Tijekom upotrebe Amarila pacijent bi trebao redovno pratiti nivo glukoze u krvi, kao i glikoziliranog hemoglobina.

Amarilne tablete uzimaju se cijele, isperu s pola čaše vode.

Početna doza Amarila je 1 mg dnevno. Povećanje doze treba izvoditi postepeno, s razmakom od 1-2 tjedna, sljedećim redoslijedom 1 mg-2 mg-3 mg-4 mg-6 mg-8 mg dnevno.

Po pravilu, kod dobro regulirane dijabetes melitusa, optimalna doza Amarila je 1-4 mg. Primjena Amarila u dozi od 6 mg ili više na dan je djelotvorna samo za neke skupine bolesnika.

Učestalost i vrijeme primjene lijeka Amaril određuje liječnik koji pojedinačno liječi, uzimajući u obzir starost, težinu bolesti, životni stil pacijenta i prirodu prehrane.

Dnevne doze Amarila treba uzimati u jednoj dozi, uglavnom prije doručka ili drugog obroka. Važno je da nakon uzimanja tableta ne preskočite obrok.

Tijekom upotrebe Amarila, možda će biti potrebno prilagođavanje doze zbog poboljšane metaboličke kontrole. Prilagođavanje doze amarila takođe se može zahtijevati za:

  • Životni stil se mijenja
  • Gubitak kilograma
  • Pojava faktora koji dovode do razvoja hiperglikemije ili hipoglikemije.

Prema uputama, Amaryl se uzima dugo vremena.

Glimepirid

Glimepirid je hipoglikemijski oralni lijek koji je derivat sulfoniluree treće generacije. Djelatna tvar ima pankreasni učinak stimulirajući proizvodnju i oslobađanje inzulina iz β-stanica gušterače, kao i ekstrapankreasni učinak, poboljšavajući osjetljivost mišićnog i masnog (perifernog) tkiva na utjecaj endogenog inzulina.

Predstavnici derivata sulfoniluree povećavaju proizvodnju inzulina zatvaranjem kalijumskih kanala zavisnih od adenosin trifosfata (ATP), lokaliziranih u citoplazmatskoj membrani p-ćelija pankreasa. Ovo blokiranje kalijumskih kanala dovodi do depolarizacije β-ćelija, što doprinosi otvaranju kalcijumovih kanala i povećanju unosa kalcijuma.

Djelatna tvar je povezana / razdvojena velikom brzinom supstitucije iz proteina β-stanica gušterače (molekulska masa 65 kD / SURX), koja je povezana s kalijumskim kanalima ovisnim o ATP-u, ali za razliku od ostalih derivata sulfoniluree, veza je u drugom području (protein s mol. težina 140 kD / SUR1). To aktivira oslobađanje inzulina egzocitozom, ali količina inzulina koja nastaje u ovom procesu znatno je manja nego pod djelovanjem uobičajenih, tradicionalno korištenih derivata sulfonilureje (glibenklamida i drugih). Minimalni stimulativni učinak glimepirida na proizvodnju inzulina smanjuje i rizik od hipoglikemije.

Glimepirid pokazuje izraženiji stupanj u usporedbi s tradicionalnim derivatima sulfonilureje, ekstraparektilnim učincima, posebno smanjenjem svojstava inzulinske rezistencije, antiaterogenih, antioksidacijskih i antiagregacijskih svojstava.

Uklanjanje glukoze iz krvi vrši se mišićnim i masnim tkivima uz sudjelovanje posebnih transportnih proteina (GLUT1 i GLUT4) lokaliziranih u staničnoj membrani. U prisustvu šećerne bolesti tipa 2, transport glukoze u ta tkiva odnosi se na fazu njegove iskorištenja uz ograničenu brzinu. Glimepirid omogućava vrlo brzo povećanje broja i aktivnosti molekula transportera glukoze (GLUT1 i GLUT4), što zauzvrat povećava unos glukoze u periferna tkiva. Aktivna supstanca djeluje inhibicijski na slabiji stepen kalijumskih kanala srčanih mišića ovisnih o ATP. Na pozadini liječenja glimepiridom ostaje mogućnost ishemijskog kondicioniranja miokarda.

Aktivna supstanca dovodi do povećanja aktivnosti fosfolipaze C, na taj način povećava lipo- i glikogenezu uzrokovanu lijekom, a također inhibira otpuštanje glukoze iz jetre povećanjem unutarćelijskog nivoa fruktoze-2,6-bisfosfata, što zauzvrat inhibira glukoneogenezu.

Glimepirid selektivno inhibira aktivnost ciklooksigenaze i smanjuje konverziju arahidonske kiseline u tromboksan A2igrajući važnu ulogu u agregaciji trombocita. Alat pomaže smanjiti razinu lipida te značajno smanjuje njihovu peroksidaciju, što je povezano s njegovim anti-aterogenim učinkom. Kao rezultat djelovanja lijeka, povećava se koncentracija endogenog alfa-tokoferola, kao i aktivnost glutation peroksidaze, katalaze i superoksid dismutaze, što smanjuje oksidativni stres u tijelu, koji je stalno prisutan kod dijabetesa tipa 2.

Metformin je hipoglikemijski lijek koji je dio biguanidne skupine, čiji se hipoglikemijski učinak opaža samo na pozadini očuvanja proizvodnje inzulina (iako smanjena). Aktivna supstanca ne utječe na β-stanice gušterače i ne stimulira proizvodnju inzulina, prema tome, u terapijskim dozama ne dovodi do razvoja hipoglikemije kod ljudi.

Mehanizam djelovanja lijeka još nije u potpunosti utvrđen, međutim vjeruje se da metformin može pojačati učinke inzulina ili potencirati potonji u zonama perifernih receptora. Alat pomaže povećati osjetljivost tkiva na inzulin zbog povećanja broja inzulinskih receptora smještenih na površini staničnih membrana. Pored toga, metformin usporava proces glukoneogeneze u jetri, smanjuje oksidaciju masti i stvaranje slobodnih masnih kiselina, smanjuje nivo triglicerida (TG), lipoproteine ​​niske gustine (LDL) i lipoproteine ​​niske gustine (VLDL) u krvi. Metformin blago smanjuje apetit i slabi apsorpciju ugljenih hidrata u crevima. Lijek pomaže poboljšati fibrinolitička svojstva krvi kao rezultat inhibicije inhibitora tkivnog aktivatora plazminogena.

Amaril M, upute za upotrebu: metoda i doziranje

Amaryl M se uzima oralno, uz obroke, 1 ili 2 puta dnevno.

Doza Amaril M određuje se pojedinačno, ovisno o ciljanoj koncentraciji glukoze u krvi. Preporučuje se upotreba antidijabetičkog sredstva u najmanjoj dozi, što omogućava postizanje potrebne metaboličke kontrole.

Tokom perioda terapije lijekovima potrebno je redovito utvrđivati ​​nivo glukoze u krvi i urinu, kao i postotak glikoziliranog hemoglobina u krvi.

Ako ste slučajno propustili uzimanje sljedeće doze, ni u kojem slučaju ne smijete nadoknaditi jaz sljedećom primjenom veće doze.

U slučaju da preskoči obrok ili dozu ili u situacijama kada nije moguće uzeti Amaril M, pacijent mora unaprijed uspostaviti plan djelovanja s liječnikom.

Budući da je poboljšana metabolička kontrola povezana s povećanom osjetljivošću tkiva na inzulin, može se primijetiti smanjenje potrebe za glimepiridom tokom terapije. Kako bi se spriječila pojava hipoglikemije, potrebno je pravovremeno smanjiti dozu Amaril M ili ga prestati uzimati.

Maksimalna pojedinačna doza metformina je 1000 mg, maksimalna dnevna doza je 2000 mg. Maksimalna dnevna doza glimepirida je 8 mg. Doza glimepirida viša od 6 mg dnevno efikasnija je samo za mali broj pacijenata.

U slučaju prebacivanja pacijenta uporabom kombinacije pojedinačnih pripravaka glimepirida i metformina na Amaryl M, njegova doza se utvrđuje na osnovu doza aktivnih tvari koje pacijent već uzima. Ako je potrebno povećati dozu, preporučuje se titriranje dnevne doze lijeka u koracima od samo 1 tableta u dozi od 1 mg + 250 mg ili ½ tablete Amaryl M 2 mg + 500 mg.

Kurs liječenja je obično dug.

Posebna uputstva

Laktacidoza je veoma rijetka, ali prilično teška metabolička komplikacija (s visokom smrtnošću u nedostatku odgovarajućeg liječenja) koja nastaje zbog nakupljanja metformina tokom liječenja. Dok uzimate metformin, laktacidoza se opaža uglavnom u prisutnosti dijabetes melitusa s teškim zatajenjem bubrega, uključujući urođene bubrežne lezije i bubrežnu hipoperfuziju, često uz brojne popratne patologije zbog kojih je potrebno medicinsko / hirurško liječenje. Čimbenici rizika povezani sa razvojem laktacidoze uključuju: dugotrajno gladovanje, intenzivno konzumiranje pića koja sadrže etanol, ketoacidozu, slabo kontrolirani dijabetes melitus, stanja koja uzrokuju hipoksiju tkiva i zatajenje jetre. Laktacidoza se može manifestirati hipotermijom, bolom u trbuhu, acidotskom kratkoćom daha praćenom pojavom kome. Za ovu komplikaciju karakteristično je smanjenje pH u krvi, porast razine laktata u krvi (više od 5 mmol / l), neravnoteža elektrolita s povećanjem nedostatka aniona i omjera laktata / piruvata. Ako je metformin uzrok laktacidoze, njegova razina u plazmi obično prelazi 5 mcg / ml.

Ako postoji sumnja na razvoj laktične acidoze, hitno je prekinuti uzimanje metformina i pacijenta smjestiti u bolnicu.

Prijetnja laktacidoze pogoršava se povećanom težinom oslabljene bubrežne aktivnosti i s godinama. Rizik od ove komplikacije može se smanjiti redovitim nadziranjem bubrežne funkcije i upotrebom minimalnih efikasnih doza metformina. Također je potrebno paziti na uzimanje lijeka u uvjetima povezanim sa dehidracijom ili hipoksemijom.

Uz postojeće kliničke / laboratorijske znakove bolesti jetre, Amaril M se ne smije uzimati, jer sposobnost uklanjanja laktata može značajno opadati u pozadini oslabljene funkcije jetre. Potrebno je privremeno napustiti upotrebu lijeka prije provođenja studija s intravaskularnom primjenom radiopropusnih tvari koje sadrže jod i prije bilo kakvih hirurških intervencija. Metformin je zabranjen 48 sati prije i 48 sati nakon operacije korištenjem opće anestezije.

Treba imati na umu da se laktacidoza često razvija prilično sporo i da se očituje samo nespecifičnim simptomima kao što su loše zdravlje, povećana pospanost, mijalgija, nespecifične probavne smetnje i respiratorni poremećaji. Na pozadini teške acidoze može se primjetiti smanjenje krvnog pritiska, hipotermije i rezistentne bradiaritmije. Ako se pojave takvi simptomi, potrebno je odmah konzultirati liječnika.

Laktacidoza se može otkriti kod pacijenata sa šećernom bolešću u prisustvu metaboličke acidoze i u nedostatku ketonemije i ketonurije (znakovi ketoacidoze).

Tokom prve sedmice terapije lijekovima potrebno je pažljivo praćenje razine glukoze u krvi zbog prijetnje hipoglikemije, posebno uz povećani rizik od njenog razvoja. U nekim slučajevima može biti potrebno prilagođavanje doze Amaril M ili cijela terapija.

Simptomi hipoglikemije, koji odražavaju adrenergičku antihipoglikemijsku regulaciju, što je odgovor na rezultirajuću hipoglikemiju, mogu biti vrlo blagi ili potpuno odsutni u slučaju postupnog razvoja ove posljednje, kao i u starijih osoba, za vrijeme vegetativne neuropatije ili u kombiniranoj terapiji beta-adrenoblokatorima, gvanneidom klonidin i drugi simpatilitizi.

Da biste održali ciljanu glikemiju, morate slijediti dijetu, izvoditi fizičke vježbe, smanjivati ​​tjelesnu težinu i po potrebi redovito uzimati antidijabetičke lijekove. Simptomi nepravilno regulirane glikemije u krvi mogu uključivati: suhu kožu, oliguriju, žeđ, uključujući patološki jaku i druge.

Gotovo je uvijek moguće brzo zaustaviti hipoglikemiju neposrednim unosom ugljikohidrata - šećera ili glukoze, na primjer, komad šećera, čaj sa šećerom, voćni sok koji sadrži šećer i dr. U tu svrhu bolesnik uvijek treba imati najmanje 20 g šećera , zamjene za potonje su neučinkovite.

Tokom liječenja preporučuje se periodično praćenje nivoa hemoglobina / hematokrita, broja crvenih krvnih zrnaca, kao i pokazatelja bubrežne funkcije (kreatinin u serumu u krvi): barem 1 puta godišnje - s normalnom funkcijom bubrega, barem 2-4 puta godišnje - slučaj serumske CC na gornjoj granici normale i u starijih bolesnika.

Uticaj na sposobnost upravljanja vozilima i složenih mehanizama

Tijekom liječenja, uglavnom na početku tečaja, tijekom prelaska s jednog lijeka na drugi ili s nepravilnom primjenom Amaril M, može se primijetiti smanjenje brzine reakcija. Prilikom upravljanja automobilom ili drugim pokretnim složenim mehanizmima za vrijeme terapije, morate biti oprezni, posebno ako postoji tendencija ka hipoglikemiji i / ili smanjenju težine njegovih prekursora.

Trudnoća i dojenje

Amaryl M je kontraindiciran tokom trudnoće zbog mogućeg negativnog utjecaja na razvoj ploda. Kada dođe do trudnoće ili je planirano, pacijenti su dužni obavijestiti liječnika.

Ženama s oštećenim metabolizmom ugljikohidrata, koje se ne mogu prilagoditi samo prehranom i vježbanjem, treba propisati insulinsku terapiju.

Kako bi se izbjeglo unošenje antidijabetičkog sredstva s majčinim mlijekom u bebino tijelo, primjena Amaril M tijekom laktacije kontraindicirana je. Ako je potrebno liječiti hipoglikemiju, pacijentica bi trebala preći na inzulinsku terapiju ili prekinuti dojenje.

Sa oštećenom funkcijom bubrega

Amaril M je kontraindiciran u slučajevima oslabljene funkcije bubrega i zatajenja bubrega. Nivo kreatinina u serumu ≥ 1,2 mg / dL (110 µmol / L) u žena i ≥ 1,5 mg / dL (135 µmol / L) u muškaraca ili smanjenje CC od razlog za pogoršanje prijetnje laktacidoze i drugih nuspojava metformina. Liječenje lijekom je kontraindicirano i pacijentima na hemodijalizi, te u prisustvu akutnih stanja koja mogu dovesti do oslabljene bubrežne aktivnosti, kao što su intravaskularna primjena jodiranih kontrastnih sredstava, teške infektivne lezije, dehidracija, šok.

Upotreba u starosti

Zbog povećanog rizika od laktične acidoze i drugih nuspojava metformina, stariji pacijenti trebaju primjenjivati ​​Amaril M s krajnjim oprezom (zbog mogućeg čestog asimptomatskog smanjenja bubrežne funkcije), posebno u uvjetima koji vode do narušene funkcije bubrega, poput početka terapije diureticima, antihipertenzivnim lijekovima i dr. kao i NSAID. Dozu treba pažljivo titrirati i treba provoditi redovno praćenje rada bubrega.

Recenzije o Amarila M

Prema recenzijama Amaril M, lijek je efikasno hipoglikemijsko sredstvo koje pruža smanjenje koncentracije glukoze u krvi i njegovo održavanje na sigurnoj razini. Pacijenti napominju da je za postizanje pozitivnog rezultata terapije također potrebno pridržavati se odgovarajuće prehrane i primati odgovarajuću fizičku aktivnost.

Nedostatak lijeka, prema pregledima, je veliki broj kontraindikacija, kao i neželjeni događaji koji se često javljaju tokom terapije. Mnogi pacijenti nisu zadovoljni visokim, prema njihovom mišljenju, troškom Amaril M.

Farmakološko djelovanje

Glimepirid ima hipoglikemijski efekat na organizam. To je derivat sulfonilureje treće generacije.

Amaril ima prvenstveno produženi efekat. Kada se koriste tablete, stimulira se gušterača i beta-stanice. Kao rezultat toga, iz njih se počinje oslobađati inzulin, hormon ulazi u krvotok. To pomaže u smanjenju koncentracije šećera nakon jela.

U isto vrijeme glimepirid ima ekstrapankreasni efekat. Povećava osjetljivost mišića, masnog tkiva na inzulin. Prilikom upotrebe lijeka uočava se opći antioksidans, antiaterogeni, antiagregativni učinak.

Amaril se razlikuje od ostalih derivata sulfoniluree po tome što je kod upotrebe sadržaj oslobođenog inzulina manji nego kada se koriste drugi hipoglikemijski lijekovi. Zbog toga je rizik od hipoglikemije minimalan.

Jačanje procesa iskorištavanja glukoze u mišićnom i masnom tkivu postaje moguće zbog prisustva posebnih transportnih proteina u staničnoj membrani. Amaril povećava njihovu aktivnost.

Lijek praktično ne blokira ATP-osjetljive kalijeve kanale srčanih miocita. Još uvijek imaju priliku prilagoditi se ishemijskim uvjetima.

Tretman amaril blokira proizvodnju glukoze u ćelijama jetre. Navedeni efekat nastaje zbog sve većeg sadržaja fruktoze-2,6-biofosfata u hepatocitima. Ova supstanca zaustavlja glukoneogenezu.

Lijek pomaže u blokiranju izlučivanja ciklooksigenaze, u smanjenju procesa transformacije tromboksana A2 iz arahidonske kiseline. Zbog toga se smanjuje intenzitet agregacije trombocita. Pod utjecajem Amarila, smanjuje se ozbiljnost oksidativnih reakcija koje su primijećene kod dijabetesa koji nije ovisan o inzulinu.

Propisujte lijekove na osnovu glimepirida pacijentima koji imaju bolest tipa II, ako fizička aktivnost, dijeta ne omogućava kontrolu razine šećera.

Uputa za uporabu kaže da je dopušteno kombinirati uzimanje Amarila s metforminom, injekcijama inzulina.

Dr Bernstein inzistira na tome da imenovanje hipoglikemijskih sredstava nije opravdano, čak i ako postoje indikacije za upotrebu. Tvrdi da su lijekovi štetni, pojačavajući metaboličke poremećaje. Da biste normalizirali stanje, možete koristiti ne derivate sulfoniluree, već dijetu u kombinaciji sa posebnim režimom lečenja.

Upute za upotrebu

Uzmi Amaryl je odobren po nalogu lekara. Specijalist će osobno odabrati početnu dozu za svakog pacijenta. Ovisi o koncentraciji glukoze u krvi, intenzitetu izlučivanja šećera u urinu.

Na početku terapije preporučuje se piti tablete koje sadrže 1 mg glimepirida. Povećavajte dozu postepeno. 2 mg tablete prenose se ne ranije od 1-2 tjedna nakon početka terapije. U početnoj fazi liječnik nadzire pacijentovo stanje, ovisno o reakciji na lijek, prilagođava liječenje. Najveća dopuštena dnevna doza je 6-8 mg glimepirida.

Ako se željeni terapeutski učinak ne može postići čak i ako se uzima najveća dopuštena količina Amarila, tada se dodatno propisuje inzulin.

Potrebno je uzimati tablete prije glavnog obroka 1 put dnevno. Liječnici preporučuju piti lijek prije doručka. Ako je potrebno, dozvoljeno je pomicanje vremena prijema za ručak.

Odbijanje hrane nakon što se pije Amaril strogo je zabranjeno. Uostalom, to će izazvati nagli pad koncentracije glukoze. Hipoglikemija može dovesti do pojave neuroloških poremećaja, uzrokovati dijabetičku komu, smrt.

Tablete se gutaju cele bez žvakanja.

Interakcija

Prije propisivanja lijeka Amaryl, liječnik mora otkriti koje lijekove uzima pacijent. Neki lijekovi pojačavaju, drugi smanjuju hipoglikemijski učinak glimepirida.

Prilikom provođenja ispitivanja ustanovljeno je da se kod konzumiranja primjećuje nagli pad šećera u krvi:

  • oralna antidijabetička sredstva
  • Fenilbutazon
  • Oksifenbutazon,
  • Azapropasone
  • Sulfinpirazon,
  • Metformin
  • Tetraciklin
  • Mikonazol
  • salicilati,
  • MAO inhibitori
  • muških polnih hormona
  • anabolički steroidi
  • kinolni antibiotici,
  • Klaritromicin
  • Flukonazol
  • simpatizeri,
  • fibrati.

Stoga se ne preporučuje samostalno početi piti Amaryl bez da biste dobili liječnik na odgovarajući recept.

Sledeća sredstva slabe efikasnost glimepirida:

  • progestogeni
  • estrogeni
  • tiazidni diuretici,
  • saluretici
  • glukokortikoidi,
  • nikotinska kiselina (kada se koristi u velikim dozama),
  • laksativi (pod uslovom dugotrajne upotrebe),
  • barbiturati
  • Rifampicin,
  • Glucagon.

Takav učinak mora se uzeti u obzir pri odabiru doze.

Simpatolitičari (beta blokatori, rezerpin, klonidin, gvanetidin) imaju nepredvidiv učinak na hipoglikemijski efekat Amarila.

Kad koristite derivate kumarina, imajte na umu: glimepirid pojačava ili slabi učinak ovih lijekova na organizam.

Doktor odabire lijekove za hipertenziju, nesteroidne protuupalne lijekove i druge popularne lijekove.

Amaril se kombinira sa inzulinom, metforminom. Ova kombinacija je potrebna kada prilikom uzimanja glimepirida nije moguće postići željenu metaboličku kontrolu. Doziranje svakog lijeka određuje liječnik pojedinačno.

U nekim slučajevima ljekari preporučuju istodobno piti Yanumet i Amaril. Ovom terapijom pacijent prima:

Navedena kombinacija aktivnih sastojaka može povećati efikasnost terapije, pomaže boljoj kontroli stanja dijabetičara.

Datum isteka

Upotreba lijeka dopuštena je 36 mjeseci od datuma oslobađanja.

Odgovarajući endokrinolog treba odabrati pravu zamjenu za Amaryl. Može propisati analog koji je napravljen na bazi iste aktivne tvari ili odabrati lijek napravljen od drugih sastojaka.

Pacijentima može biti propisana ruska zamjena Diamerid koja je relativno jeftina. Za 30 tableta lijeka, izrađenih na osnovi glimepirida, s dozom od 1 mg u ljekarni, pacijenti će platiti 179 p. Sa unošenjem koncentracije aktivne supstance trošak raste. Za diamerid u dozi od 4 mg, 383 p.

Ako je potrebno, zamijenite Amaryl lijekom Glimepirid, koji proizvodi ruska kompanija Vertex. Navedene tablete su jeftine. Za pakovanje od 30 kom. 2 mg će morati platiti 191 p.

Trošak Glimepirida Canon, koji proizvodi Canonfarm, još je niži. Cijena paketa od 30 tableta od 2 mg smatra se jeftinim, iznosi 154 p.

Ako je glimepirid netolerantan, pacijentima se propisuju drugi analozi načinjeni na osnovi metformina (Avandamet, Glimecomb, Metglib) ili vildagliptina (Galvus). Odabir su uzimajući u obzir individualne karakteristike pacijentovog tijela.

Alkohol i amaril

Nemoguće je unaprijed predvidjeti kako će pića koja sadrže alkohol utjecati na osobu koja uzima droge na temelju glimepirida. Alkohol može oslabiti ili pojačati hipoglikemijski učinak Amarila. Stoga ih se ne može istovremeno konzumirati.

Lijek hipoglikemije mora se uzimati duže vrijeme. Zbog toga kategorična zabrana upotrebe pića koja sadrže alkohol za mnoge postaje problem.

Trudnoća, dojenje

Tijekom razdoblja intrauterine gestacije djeteta, dojenje novorođenčadi, derivati ​​sulfoniluree se ne mogu koristiti. U krvi trudnice koncentracija glukoze treba biti u granicama normale. Uostalom, hiperglikemija dovodi do povećanja rizika od urođenih malformacija, povećava stopu smrtnosti novorođenčadi.

Trudnice se prenose na inzulin. Moguće je isključiti vjerojatnost toksičnog učinka lijeka na bebu utero ako napustite sulfonilureju u fazi planiranja začeća.

Tokom dojenja, terapija Amaril-om je zabranjena. Aktivna supstanca prelazi u majčino mlijeko, tijelo novorođenčeta. Pri dojenju neophodno je da se žena potpuno prebacila na inzulinsku terapiju.

Za mnoge pacijente preporuka lečenja endokrinologa nije dovoljna da započnu piti novi lek. Ljekari kažu da tablete pomažu gušterači da proizvodi inzulin, istovremeno povećavajući osjetljivost tkiva na njega. To doprinosi činjenici da se glukoza počinje apsorbirati u tijelu.

Ali pacijenti žele čuti mišljenje o propisanom lijeku od drugih dijabetičara. Želja za saznanjem recenzija drugih pacijenata uslijed je još uvijek visokih troškova lijeka. Uostalom, postoji mnogo vrsta lijekova koji su dizajnirani za snižavanje razine glukoze, čija je cijena znatno niža.

Kada se Amaril uzima 1-2 godine, ne vide se negativni efekti.Praksa pokazuje da se malo ko susreće s komplikacijama prilikom upotrebe lijeka. Češće se problemi javljaju kada se za liječenje koristi Amaril M koji pored glimepirida uključuje metformin. Pacijenti se žale na osip po tijelu, svrbež na koži, razvoj hipertenzije. Nakon uzimanja tableta neki ljudi osjete hipoglikemijsku krizu koja se približava, mada se prilikom provjere ispada da smanjenje koncentracije glukoze nije kritično.

U prvim mjesecima upotrebe, glimepiridni pripravci savršeno snižavaju razinu šećera. Ali neki ljekari primjećuju da se učinkovitost lijeka s vremenom počinje smanjivati. Pacijentu se prvo povećava doza, a zatim mu se propisuje kombinacija lijekova. To je jedini način da se postigne privremena normalizacija države. Ali zbog smanjenja učinkovitosti liječenja, pacijent ima stalne navale šećera u tijelu. To dovodi do općeg pogoršanja.

Uz pomoć Amarila, neki dijabetičari uspjeli su se postepeno riješiti potrebe da prave stalne injekcije inzulina. Iako na početku liječenja, mnogi imaju simptome hipoglikemije. Pacijenti se žale na mučninu, drhtanje ruku, vrtoglavicu, stalni osjećaj gladi. Postepeno se stanje poboljšava, negativne manifestacije nestaju.

Cijena, gdje kupiti

Amarilne tablete prodaju se u gotovo svim ljekarnama. Cijena paketa od 30 komada direktno ovisi o doziranju koju preporuči ljekar.

Količina mg glimepiridaTrošak, trljanje.
1348
2624
3939
41211

U prodaji su pakovanja od 90 tableta. Ako kupite Amaril u takvom paketu, uštedjet ćete malo. Za pakiranje od 90 komada (2 mg) trebate platiti 1728 p.

Dijabetičarima se takođe preporučuje nadgledanje cijena u različitim ljekarnama. Amaryl se ponekad prodaje s popustom.

Farmakokinetika

Apsorbira se iz probavnog trakta potpuno i brzo. 98% vezano za proteine. Jelo ne utiče na apsorpciju. Određuje se u majčinom mlijeku i prelazi preko placente. Metabolizam se javlja u jetri sa stvaranjem neaktivnih elemenata. Ako je rad bubrega poremećen, tvar se slabo veže na proteine ​​u krvi i brže se izlučuje urinom. Ne kumulira se u tkivima. Izlučuje se crevima i bubrezima.

Apsorpcija metformina je brza. Ne vezuje se za proteine. Povećava se rizik od nakupljanja neke tvari u tijelu kod pacijenata s oštećenom funkcijom bubrega. Izlučuje se mokraćom.

Ako je rad bubrega poremećen, tvar se slabo veže na proteine ​​u krvi i brže se izlučuje urinom.

S pažnjom

Treba koristiti oprez pri upotrebi tableta u takvim slučajevima:

  • nepravilna ishrana
  • pasivan stil života
  • nekompenzirana bolest štitnjače,
  • starost
  • težak fizički rad
  • manjak glukoze-6-fosfat dehidrogenaze.

U prisustvu bolesti koje otežavaju tijek dijabetes melitusa, potrebno je prilagoditi doziranje i pratiti brzinu glikemije.

Nuspojave Amaril 500

Amaryl 500 može uzrokovati različite nuspojave živčanog sustava - pospanost, apatiju i nesanicu.

Lijek karakteriziraju nuspojave iz centralnog nervnog sistema u obliku nesanice.

Sa strane metabolizma

Simptomi sa strane metabolizma - glavobolja, vrtoglavica, nemogućnost koncentracije, letargija, tremor, palpitacije, grčevi, povišen pritisak, znojenje. Znakovi ukazuju na razvoj hipoglikemije.

Urtikarija, svrbež, osip, anafilaktički šok.

Alergijske reakcije koje se javljaju nakon uzimanja lijeka uključuju: svrab i osip.

Kompatibilnost s alkoholom

Upotreba alkohola dovodi do razvoja neželjenih efekata. Pod utjecajem etanola razine šećera mogu pasti na kritične razine. Istodobna primjena lijeka s alkoholom povećava rizik od oštećenja rada jetre i bubrega.

Postoje analozi za farmakološko djelovanje:

Upute govore o kontraindikacijama i nuspojavama. Prije zamjene sličnim lijekom, bolje je posjetiti liječnika.

Amaril M instrukcije Galvus Met instrukcije Glimecomb upute

Amaril 500 recenzija

Marina Sukhanova, imunolog, Irkutsk

Lijek u manjem obimu od ostalih hipoglikemijskih sredstava uzrokuje smanjenje inzulina. Pored toga, lijek dobro podnosi pacijente (uključujući smanjeni rizik od hipoglikemije). Lijek lagano smanjuje apetit. Dobro za pacijente sa dijabetesom koji nije ovisan o insulinu.

Maxim Sazonov, endokrinolog, Kazan

Aktivne komponente nadopunjuju međusobno djelovanje. Metformin pojačava efekte glimepirida. U krvi dolazi do smanjenja količine glukoze, LDL-a i triglicerida. Odličan alat za održavanje normalne glukoze. Neželjeni efekti mogu se pojaviti u obliku alergija, hipoglikemije, poremećaja spavanja.

Marina, 43 godine, Samara

Kod dijabetesa tipa 2 propisan je efikasan lijek s kombiniranim sastavom. Sprečava razvoj hiperglikemije i ne dovodi do hipoglikemije ako se pridržava potrebnih doza. Prvih nekoliko sedmica osjećala je mučninu, a potom se pojavila dijareja. Simptomi su s vremenom nestali, a sada ne osjećam neugodnosti.

Analozi Amaryl M, cijena u ljekarnama

Ako je potrebno, zamijenite Amaryl M 2mg + 500mg, to se može učiniti analognim u terapijskom učinku - to su lijekovi:

Prilikom odabira analoga važno je razumjeti da se upute za uporabu Amaryl M, cijena i recenzije, ne odnose na lijekove sličnog djelovanja. Važno je dobiti konsultaciju s ljekarom i ne izvršiti neovisnu promjenu lijeka.

Cijena u ruskim ljekarnama: Amaril M 2 mg + 500 mg 30 tableta - od 718 do 940 rubalja, prema 794 ljekarni.

Čuvati van domašaja dece na temperaturi koja ne prelazi 30 ° C. Rok trajanja je 3 godine.

Pogledajte video: 100 NEMAČKIH GLAGOLA KOJE PRVO TREBA NAUČITI PLUS TEST. OSNOVNE NEMAČKE REČI (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar