Rani znakovi dijabetesa kod muškaraca

Dijabetes melitus (DM) je hronična bolest endokrinog sustava, koja je u posljednjih nekoliko godina postala epidemija i zauzima 3. mjesto nakon patologija kardiovaskularnog sustava i onkoloških bolesti. Prema podacima Međunarodne federacije protiv dijabetesa, dijabetes se javlja kod 10% populacije, a kod muškaraca ta je bolest češća nego kod žena. Razlog takvim pokazateljima su rane hormonske promjene u muškom tijelu, kao i nepažljiv stav prema zdravlju i nespremnost traženja medicinske pomoći pri prvim tegobama. Prije nego što razmislite o simptomima šećera kod muškaraca, morate razumjeti o kojoj se vrsti bolesti radi, odakle dolazi i koji su faktori rizika.

Odakle dolazi dijabetes kod muškaraca?

Dijabetes melitus nastaje kao rezultat apsolutne ili relativne insuficijencije hormona gušterače - inzulina, koji je neophodan za ćelije ljudskog tijela. Inzulin proizvodi gušterača, a njegov nedostatak ili nedovoljna količina u organizmu dovodi do povećanja razine glukoze u tijelu (hiperglikemija). Ovo je stanje opasno za sve organe i sisteme, jer se glukoza počinje nakupljati u krvnim žilama, uništava vitalne organe i sisteme.

Mehanizam razvoja dijabetesa nastaje usled apsolutnog nedostatka inzulina, kada hormon inzulin ne proizvodi gušterača (dijabetes tipa 1) ili relativni nedostatak inzulina, kada se inzulin proizvodi, ali u nedovoljnim količinama (dijabetes tipa 2). Dijabetes kod muškaraca drugog tipa često se razvija nakon 40. godine, a dijabetes tipa 1 u stanju je razviti mnogo ranije.

Dijabetes kod muškaraca: faktori rizika

Dijabetes melitus prilično je jeziva i podmukla bolest, posebno za one muškarce koji ne prate njihovu težinu, konzumiraju previše masne i začinjene hrane, kao i one koji zloupotrebljavaju alkohol. Ljekari vjeruju da je svaki drugi muškarac u riziku od razvoja dijabetesa. Posebna se pažnja obraća onima koji imaju prekomjernu težinu u trbuhu, što povećava pritisak na unutrašnje organe. Postoji mnogo razloga i predisponirajućih čimbenika za razvoj dijabetesa među kojima se mogu izdvojiti sljedeće točke:

  • genetska predispozicija za 10% povećava rizik od razvoja dijabetesa,
  • gojaznost
  • neuhranjenost
  • kardiovaskularne patologije,
  • dugotrajna upotreba lijekova: diuretici, glukokortikoidni sintetički hormoni, antihipertenzivi,
  • česti nervni stres, stres, depresija,
  • unutrašnje infekcije
  • hroničnih oboljenja.

Prvi znakovi dijabetesa kod muškaraca

U početnim fazama nema izraženih simptoma dijabetes melitusa, a muškarci u pravilu značajne tegobe doživljavaju kao pretjerano prekomjerno umanjenje. Nakon određenog vremena, kada je količina glukoze dostigla visoku razinu, počinju se pojavljivati ​​prvi znakovi dijabetesa kod muškaraca, koji su popraćeni sljedećim:

  • povećanje ili smanjenje težine,
  • povećan apetit
  • umor u nedostatku fizičkog napora,
  • pospanost, nemirni san,
  • svrbež prepona,
  • pretjerano znojenje.

Gore navedeni simptomi ne uzrokuju muškarce da sumnjaju u dijabetes, ali kako bolest napreduje, klinički znakovi postaju sve izraženiji i primarno se negativno prikazuju na zdravlju muškaraca. Čovjekov reproduktivni i reproduktivni sistem oštro reaguje na dijabetes. Muškarci počinju primjećivati ​​smanjenje potencije, prijevremenu ejakulaciju, smanjenu seksualnu želju.

Prije nego što razmislite o simptomima dijabetesa kod muškaraca 1. i 2. tipa, trebate saznati kako se međusobno razlikuju.

Šećerna bolest tipa 1 zahtijeva svakodnevno unošenje inzulina u tijelo, jer gušterača ne proizvodi hormon inzulin. Manjak inzulina može dovesti do dijabetičke kome i smrti ljudi.

Dijabetes tipa 2 ne zahtijeva insulinske infekcije. Dovoljno je da pacijent prati njegovu ishranu, način života, uzima lijekove za apsorpciju inzulina. Lijekove mora propisati samo vaš ljekar.

Simptomi dijabetesa kod muškaraca tipa 1

Dijabetes melitus tipa 1 ili dijabetes ovisan o insulinu kod muškaraca ima teške simptome, koji se mogu razviti tokom nekoliko tjedana. Provocirajući faktor su često neke infekcije ili pogoršanje hroničnih bolesti. Tipični simptomi za dijabetes tipa 1 su:

  • osjećaj žeđi
  • svrbež kože
  • učestalo mokrenje,
  • brz gubitak kilograma
  • hronični umor
  • stalni umor, pospanost,
  • smanjene performanse.

U početku znakovi dijabetesa kod muškaraca tipa 1 mogu biti praćeni povećanim apetitom, ali kako bolest napreduje pacijenti počinju odbijati jesti. Karakterističan simptom je prisutnost i osjet specifičnog mirisa u usnoj šupljini, kao i stalna mučnina, povraćanje, nelagoda i bol u crijevu. Muškarci koji imaju anamnezu dijabetesa ovisnog o inzulinu često se žale na smanjenje potencije ili njegovo potpuno odsustvo, što se negativno odražava na fizičko i psihičko stanje i često zahtijeva konsultacije s drugim specijalistima, uključujući psihoterapeute.

Simptomi dijabetesa kod muškaraca tipa 2

U velikoj većini slučajeva simptomi dijabetesa kod muškaraca tipa 2 izostaju. Dijagnoza se gotovo uvijek postavlja slučajno tijekom rutinskih redovitih ili nenaplativih pregleda pomoću ispitivanja krvi u kojima je povećana razina glukoze u krvi. Šećerna bolest tipa 2 razvija se postepeno tokom nekoliko godina. Kod muškaraca sa šećernom bolešću tipa 2, bilo kakve rane, čak i sitni posjekotine, ne zarastaju dobro, osjeća se i povećan umor, smanjuje se oštrina vida i oštećenje memorije. Primjećuje se gubitak kose, caklina zuba je uništena, desni često krvare. Žalbe na pojačanu žeđ i učestalo mokrenje često nisu. Gotovo uvijek se ovaj oblik bolesti dijagnosticira slučajno.

Posledice dijabetesa za muškarce

Dijabetes melitus je složena hronična bolest koja značajno pogoršava čovjekov život, ima ozbiljne i ponekad nepovratne posljedice. Kod muškaraca koji imaju povijest dijabetesa izloženi su velikom riziku za razvoj kardiovaskularnih bolesti, praćen razvojem srčanog udara, šloga. Dijabetes melitus negativno utječe na rad bubrega, jetre i gastrointestinalnog trakta. Uz to, postoje kršenja u radu na seksualnoj i reproduktivnoj funkciji. Razina testosterona u krvi značajno je smanjena, što dovodi do poremećene cirkulacije u karličnim organima i razvoja impotencije. Količina i kvaliteta sperme se takođe smanjuju, oštećuje se DNK.

Uobičajenom komplikacijom dijabetesa smatra se "dijabetičko stopalo", koje karakterizira smanjenje osjetljivosti udova s ​​naknadnim razvojem nekroze i supputacijom kože, čak i nakon manje povrede ili manjeg posjekotina. Dosta često ta komplikacija dovodi do amputacije udova. Glavni znak „dijabetičkog stopala“ je osjećaj gipke u nogama, kao i česti grčevi u nogama. Ovi simptomi za pacijente s dijabetesom trebali bi biti alarmantan simptom. Uz dijabetes često se primjećuje oštećenje bubrega. Simptomi se mogu pojaviti s vremenom i izravno ovise o stadiju dijabetičke nefropatije. Glavni znak je porast diureze, a zatim i njen značajan pad.

Na temelju gore navedenih komplikacija, možemo zaključiti da je dijabetes ozbiljna bolest koja može zahvatiti gotovo bilo koji organ ljudskog tijela. Stoga, znajući simptome i znakove dijabetesa kod muškaraca, svaki predstavnik jačeg spola trebao bi pratiti svoje zdravlje i kod prvih tegoba konsultovati liječnika. Kako biste isključili rizik od šećerne bolesti, potrebno je periodično na prazan želudac vršiti test krvi za šećer. Takođe, ne zloupotrebljavajte alkohol, jedite pretjerano masnu i začinjenu hranu. Samo zdrav način života i poštivanje vašeg zdravlja pomoći će da se izbjegne ili spriječi razvoj složenih bolesti.

Pogledajte video: TV KANAL 9, NOVI SAD: DIJABETES PODMUKLA BOLEST (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar