Sve o visokom kolesterolu: šta znači, uzroke, simptome i liječenje

Visoki holesterol u krvi je jedna od tema o kojima se najviše govori. I ne uzalud! Prestali smo se zdravo hraniti, kretati se aktivno i „obrastali“ lošim navikama. A uz to - hormonalni poremećaji i kod žena i kod muškaraca, nasljedna predispozicija, pa čak i genetska propadanja. Lipidna neravnoteža povezana je i s dobi, spolom, rasom, izloženošću različitim vanjskim faktorima. Ovo su uzroci poremećaja metabolizma holesterola i na njima se, prije svega, propisuje liječenje.

Postoje li neki specifični simptomi hiperholesterolemije? Do čega se tačno vodi i šta bi moglo biti opasno? Šta učiniti u slučaju loših rezultata krvnih pretraga? Budite mirni i razumemo.

Povećani holesterol - šta to znači

Prvo, nekoliko riječi o normalnom metabolizmu kolesterola.

  1. Holesterol (holesterol) je masni alkohol uključen u proizvodnju hormona nadbubrežne žlijezde i spolnih žlijezda, vitamina D, koji je ključni sastojak ćelijskih membrana, koji je dio probavnih sokova.
  2. Proizvodi ih sam organizam (uglavnom u jetri) i dolazi iz hrane.
  3. Za transport holesterola kroz krvotok koriste se posebni transportni proteini.
  4. U kombinaciji sa proteinima, holesterolom i drugim mastima (trigliceridi, fosfolipidi, vitamin E, karotenoidi) tvore lipoproteine ​​različite gustoće.
  5. U krvi se najveći dio holesterola nalazi u sastavu lipoproteina niske gustine (LDL).
  6. Po potrebi ga konzumiraju sve tjelesne stanice.
  7. "Potrošeni" (tj. Nemasni) lipoproteini već imaju visoku gustinu (HDL) jer se procenat proteina u njima povećava.
  8. HDL prenosi holesterol nazad u stanice jetre, koji ga koriste u sintezi žučnih kiselina.
  9. Oni potonji u sastavu žuči za vrijeme obroka ulaze u crijeva, sudjeluju u probavi i uništavaju se.
  10. Holesterol iz lipoproteina visoke gustoće naziva se "dobrim", jer on se izlučuje iz tijela.
  11. A neprijavljeni gnojni hljeb apsorbira se natrag u krvotok i ulazi u jetru za novi ciklus sinteze lipoproteina.

Šta se događa s pojačanom sintezom ili oštećenim iskorištavanjem holesterola? Razvija se hiperholesterolemija. Može biti kratkotrajan, na primjer, nakon intenzivne fizičke aktivnosti, jedenja masne hrane, stresa i kod odrasle i kod djeteta. Ili prolazno - javlja se tokom trudnoće i kod dojećih žena prvih mjeseci nakon porođaja. Sličan porast holesterola naziva se fiziološkim. Nakon nekoliko sati odmora (ili u kasnom postporođajnom razdoblju), njegovi pokazatelji vraćaju se u normalu.

Ako je visok holesterol u krvi postojan, tada govorimo o patološkoj hiperholesterolemiji. Dovodi do nakupljanja kolesterola i proteina u zidu velikih posuda s naknadnim raspadom tih naslaga, taloženjem kalcijevih soli u njima, prijanjanjem krvnih ugrušaka, slojem slojeva do pucanja. U stvari su popisane sve morfološke faze razvoja aterosklerotskog plaka od kojih zavise kliničke manifestacije ateroskleroze.

  1. Smanjenje promjera lumena arterije i smanjenje elastičnosti njenog zida dovodi do slabljenja protoka krvi u odgovarajućem području tkiva, posebno uz povećanu potražnju organa za kisikom i hranjivim tvarima (ishemija praćena hipoksijom).
  2. Kompletna blokada arterijske linije komplicira se nekroza dijela ili cijelog organa (srčani udar).
  3. Ruptura vaskularnog zida jednostavno dovodi do krvarenja u samom organu ili u šupljini koja ga okružuje, što završava zastojem organa ili masovnim gubitkom krvi.

Holesterol koji može prodrijeti u debljinu vaskularnih zidova naziva se "lošim", dio je LDL-a, čija su fizičkohemijska svojstva najprikladnija za duboku penetraciju. Ali akumulacija stranih tvari u vanjskim slojevima arterija ne događa se s nepromijenjenom unutrašnjom školjkom. Stoga je drugi ključni aterogeni faktor oštećenja endotelaprovociran nepravilnim krvnim pritiskom, djelovanjem toksina, vrućice, lijekova. Ipak, ako se u analizi povećava kolesterol (ukupni ili ga sadrže lipoproteini niske gustine), to znači da se rizik od razvoja ateroskleroze povećava nekoliko puta.

Zbog činjenice da povećani kolesterol u plazmi automatski dovodi do njegovog pretjeranog izlučivanja, njegova koncentracija raste u žuči. Digestivni sok se zgušnjava, slabo prolazi kroz žučni trakt, ostavlja ostatak, stagnira. To je glavni uvjet za stvaranje kamenca iz holesterola. Ispada da ako je indikator lipoproteina visoke gustoće („korisnih“) precenjen, onda ni dobri takođe nisu dovoljni.

Postoji samo jedan zaključak: objektivna procjena metabolizma masti zahtijeva proučavanje svih frakcija lipoproteina, na temelju kojih se određuje nivo ukupnog kolesterola i koeficijent aterogenosti (stupanj rizika od razvoja ateroskleroze). A nakon uspoređivanja s normalnim pokazateljima u skladu sa dobi pacijenta, liječnik već može razgovarati o metodama korekcije.

Norme: koja razina se smatra povećanom kod žena i muškaraca

Za razliku od drugih krvnih parametara (glukoza, krvne stanice, pokazatelji koagulacije) koncentracija holesterola se mijenja ovisno o dobi i spolu, a iz perioda rođenja neprestano raste. Ali grafička krivulja rasta nije ista: kod muškaraca je njen vrhunac normalan u pubertetu, koji je povezan s povećanom sintezom androgena, kod žena ima glatko rastući karakter. Štoviše, brojke u istoj dobi su različite za oba spola. Dakle, visok ili nizak kolesterol - ovisi o tome koliko je pacijent star, koji je njegov spol i hormonalna razina.

Radi praktičnosti, razvijene su posebne tablice koje sažimaju normalne vrijednosti svih frakcija lipoproteina i ukupnog kolesterola, kao i transportnih proteina, uzimajući u obzir individualne karakteristike subjekta. Jedinice mjere u njima su mmol po litri ili miligram po decilitru. Glavnu ulogu u procjeni metabolizma lipida igraju ne toliko neovisne vrijednosti ukupnog i lipoproteinskog kolesterola niske gustoće koliko omjer frakcija.

➔ Karteni holesterola za žene i muškarce prema dobi

Liječnici provjeravaju rezultate biokemijske analize s vrijednostima u tablicama, a određuju se daljnjom taktikom liječenja.

Blago ili umjereno povišen kolesterol može se ispraviti upotrebom hrane koja snižava holesterol, optimizirajući način ishrane i tradicionalne metode medicine.

Na vrlo visokom nivou već je potrebno koristiti lekove posebnim lekovima. Često za njegovo imenovanje pacijent treba provesti dodatna istraživanja i konzultirati se sa specijaliziranim stručnjacima.

Važna tačka je priprema za davanje krvi, o tome ovisi objektivnost rezultata. Prije pregleda preporučuje se:

  • slijedeći štedljivu dijetu - nekoliko dana,
  • ograničenje fizičke aktivnosti - za 2-3 dana,
  • izbegavanje stresa i psihološkog stresa - takođe za nekoliko dana,
  • ekstremni obrok - za 12 sati,
  • zadnja cigareta (za pušače) - za pola sata.

Razlozi: zašto holesterol raste

Zašto se koncentracija holesterola povećava ako njegova sinteza i iskorištavanje moraju biti uravnoteženi u tijelu? Na kraju krajeva, svi procesi su regulirani hormonima i živčanim sustavom, a s viškom bilo koje tvari u plazmi inhibira se njegova sinteza i izlučuje se. Višak nastaje iz kršenja koordinacije ovih osnovnih procesa. I ima mnogo razloga za to.

  1. Najgore od svega je nasljedna hiperholesterolemija. Povezana je s genetskim raspadima uslijed kojih nema dovoljno ili čak nema enzima koji razgrađuju lipide, sinteza proteinskih nosača je poremećena, receptori na površini jetrenih stanica i lipoproteini su promijenjeni. Ovakva stanja su rijetka, ali brzo dovode do povećanja holesterola i razvoja ateroskleroze.
  2. Može se naslijediti i predispozicija, što ne mora nužno da dovede do aterosklerotske bolesti srca i krvnih žila. Jednostavno, ako postoje i drugi aterogeni faktori, ljudi sa predispozicijom se razbole brže nego bez njega.
  3. Česti su uzroci visokog kolesterola. bezvrijedna hrana (pržena, zasićena životinjskim mastima, trans masti). Pojedini unos takvog obroka uzrokuje samo kratkotrajni skok kolesterola, koji se događa tijekom sljedećeg dana (osim ako opet ne kršite principe uravnotežene prehrane).
  4. Nepravilni holesterol takođe utiče stil života: nedostatak sna uz pušenje i pijenje alkohola, teške noćne smjene praćene nedostatkom odmora, nedostatkom vježbanja.
  5. Doprinosi povećanju koncentracije "loših" lipida i čestoj izloženosti stresu jer se pod djelovanjem adrenalina ubrzava otkucaj srca koji zahtjeva veliku količinu energije. Tada daje holesterol zajedno sa glikogenom. Hiperholesterolemija je sjajan primjer kada hronični psihološki poremećaji mogu dovesti do ozbiljnih metaboličkih poremećaja.
  6. Povišenje holesterola je hronično ili akutno trovanje, koja je povezana sa oštećenjem svih stanica u tijelu, uključujući jetru.
  7. Hiperholesterolemija se javlja i od hormonalni poremećajina primjer, sa smanjenom funkcijom štitnjače, kad se usporava glavni metabolizam, a samim tim i metabolizam holesterola.
  8. Bolesti jetre i bubrega s povećanom insuficijencijom i nemogućnošću potpunog uklanjanja metaboličkih proizvoda dovode i do povećanja kolesterola (usput, zbog toga raste i nivo drugih metabolita u plazmi - urea i kreatinin).
  9. Na posebnom popisu mogu se naći neke hronične bolesti kod kojih je hiperholesterolemija posljedica i uzrok: dijabetes melitus, arterijska hipertenzija (neovisna ili simptomatska), pretilost i onkološka patologija.
  10. Povišeni holesterol je jedno od nuspojava određenih lekova: beta blokatora, glukokortikosteroida, inhibitora proteaze, diuretika, analoga vitamina A, ženskih polnih hormona, ciklosporina.

U smislu psihosomatika (utjecaj psiholoških faktora na pojavu i razvoj bolesti) mogući uzrok je a ne sposobnost da se raduje.

Ne samo se Louise Hay pridržava tog mišljenja. Poznati homeopatski ljekar Valery Sinelnikov također smatra da su radost i zadovoljstvo života glavni uzrok poremećaja metabolizma lipida. Znači više optimizma!

Simptomi: znakovi visokog holesterola

Bez obzira koliko bila teška hiperholesterolemija, ona se ne pojavljuje sa specifičnim znacima. Osim ksantoma, kad se višak kolesterola taloži direktno ispod epiderme (iako također nisu sasvim specifični: ksantomi mogu biti prvi znak leukemije).

Ove bezbolne formacije najčešće se nalaze u kožnim naborima, na dlanovima, tabanima, laktovim zavojima, u poplitealnim fosama ili ispod stražnjice.

U regiji očnih kapaka imaju zaseban naziv - ksanthelasma. Ksantomi su predstavljeni mrljama, tuberkulama, ravnim papulama ili kvržicama žuto-smeđe boje, jasno ograničenih od okolne kože. Prisutnost ovih morfoloških elemenata razlog je početka diferencijalne dijagnoze.

Postoji još nekoliko simptoma koji mogu upućivati ​​na hiperholesterolemiju u tijelu. Povišeni holesterol dovodi do stalne pospanosti, periodičnih glavobolja poput migrena, nelagode i bola u desnom hipohondriju, promjene apetita, brzog umora, nervoze i razdražljivosti. Ljudi čiji je lipoprotein koji sadrži holesterol povišen često povezuju ove simptome s promjenama vremena, promjenama atmosferskog pritiska, napornim danom, hormonskim ciklusom (kod žena) ili pojavom SARS-a.

Samo će test venske krvi s utvrđivanjem svih pokazatelja lipidnog profila donijeti jasnoću. Spoljni znakovi i senzacija su pristrani.

Rizici: Moguće posledice

Povećana koncentracija holesterola u krvi dovodi do bolesti srca i krvnih sudova, u žuči utječe na stvaranje kamena. No patologija se ne javlja akutno: ona napreduje tijekom godina, stoga, ako se kolesterol nalazi u plazmi iznad norme, korekciju treba odmah provesti. U protivnom se mogu razviti ireverzibilni procesi, često opasni po život.

Pretjerano visok holesterol utiče na telu i dobrobiti, kako slijedi.

1) Aterosklerotski plakovi formirana u posudama elastičnog i mišićno-elastičnog tipa. Tu spadaju aorta sa njenim granama (srčanom, plućnom, bubrežnom, crevnom), žilama udova i mozga. To su najveći odsjeci krvotoka, tako da krvotočni poremećaji u njima dovode do visokog rizika od smrtnih komplikacija:

  • infarkt miokarda (komplikovani oblik ishemijske bolesti srca),
  • hronična koronarna bolest srca, komplicirana i progresivnim i akutnim zatajenjem srca,
  • stečena bolest srca (kao rezultat deformacije njegovih zalistaka ili sužavanja rupa),
  • ishemijski moždani udar (sa začepljenim arterijama),
  • moždano krvarenje (s rupturom cerebralne žile zahvaćene aterosklerozom),
  • gangrena udova ili creva.

2) Gallstone bolest obiluje ozbiljnim komplikacijama. Na primjer, sitno kamenje može zaglaviti u žučnim kanalima i uzrokovati opstruktivnu žuticu, otrovati tijelo bilirubinom do kome. Ili zaustavite u vratu žučne kesice, izazivajući jetrene kolike. Veliki - može "leći" na podlogu s erozijom zida i razvojem bilijarnog peritonitisa.

Liječenje: metode snižavanja holesterola

Sve započinje testom lipidnog profila, a po potrebi i sveobuhvatnom dijagnozom uz sudjelovanje uskih stručnjaka. Ako je holesterol povišen, njegova se koncentracija mora nužno prilagoditi. Samo što odmah ne bacate tabletama, počnite s konzervativnijim metodama. Taktika lečenja pacijenta zavisi od stepena hiperholesterolemije i stadija pozadinskih bolesti.

Zdrava prehrana

Regulacija prehrane jedna je od potrebnih metoda liječenja. Uostalom, najčešći razlog visokog kolesterola je prehrambeni način i pravilnom ishranom možete postići značajno smanjenje. Dijeta se sastoji od upotrebe velike količine biljnih vlakana, nemasnog mesa kuhanog bez prženja, integralnih žitarica, hrane bogate Omega-3.

Ako se kolesterol malo povisi, tada možda neće biti potrebna druga korekcija, s velikim brojevima, terapija lijekovima je obvezna, koja racionalna prehrana neće biti popravljena.

Životni stil se mijenja

Budući da nivo holesterola ovisi o fizičkoj aktivnosti i prisutnosti loših navika, mijenjaju se i stilovi života. Bilo koje sportsko opterećenje ubrzava metabolizam, potiče upotrebu masti kao energenta, trenira srce i krvne sudove. Stoga su amaterski sportovi dobra metoda u borbi protiv kolesterola. A da bi još više smanjili njegovu koncentraciju, ljekari preporučuju da se odrekne pušenja i uzimanja alkohola.

Narodni lijekovi

Smanjena hiperholesterolemija postiže se ljekovitim biljem koje inhibira sintezu, pomaže u uklanjanju ili smanjenju apsorpcije holesterola u crijevima. Ali tradicionalna medicina se nikad ne propisuje izolirano, posebno ako analize imaju dovoljno visoku razinu kolesterola. Ovo je samo dodatak kompleksnoj terapiji.

Terapija lijekovima

Sa visokim holesterolom glavni lijekovi su statini. Polako, ali efikasno obnavljaju ravnotežu lipida, pa će ih biti potrebno dugo uzimati. Statini se kombiniraju s drugim tabletama za stvaranje holesterola: fibratima, sekvestrantima žučnih kiselina, inhibitorima apsorpcije kolesterola, vitaminima, dodacima prehrani, pa čak i homeopatskim lijekovima.

➜ Veze do fragmenata knjige Matthiasa Rath-a „Zašto životinje nemaju srčani udar ... ali ljudi to mogu imati!“ O holesterolu i aterosklerozi

Povišeni holesterol nije bolest, već promjena u krvnoj slici. Čim je postalo poznato o njemu, potrebno je poduzeti mjere, a ne čekati razvoj ozbiljnih komplikacija. I samo specijalist može razumjeti nastale prekršaje, ustanoviti pravi uzrok i propisati adekvatnu korekciju.

Pogledajte video: Doktori savjetovali - Šta u momentu povišenog krvnog pritiska (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar