Kako povećati HDL holesterol narodnim lijekovima?

Mnogi su čuli za bolest kao što je ateroskleroza. Ova patologija, opasna po život i zdravlje, povezana je s metaboličkim poremećajima i povećanom koncentracijom holesterola u tijelu. Danas su ateroskleroza i kardiovaskularne komplikacije koje izaziva jedan od glavnih zdravstvenih problema.

Mnogo rjeđe tokom pregleda opaža se odstupanje analize u manjem smjeru. Sa čime se to može povezati, kako povećati nivo holesterola u krvi i da li je potrebno to učiniti: pokušajmo to shvatiti.

Nizak holesterol: da li je to problem?

Dakle, holesterol (holesterol) je supstanca nalik masti. U hemiji se klasificira kao lipofilni masni alkohol. Ovaj organski spoj dio je citoplazmatskih membrana svih ćelija živih organizama, a također sudjeluje u sintezi nekih biološki aktivnih tvari. Među funkcijama holesterola su:

  • Jačanje staničnih zidova: daje im dodatnu čvrstinu i elastičnost,
  • kontrolu nad propusnošću ćelije, sprečavajući prodiranje određenih toksičnih i toksičnih supstanci u nju,
  • sudjelovanje u jednoj od ključnih točaka u sintezi nadbubrežnih hormona - seksualnom, glukokortikosteroidu, mineralokortikosteroidima,
  • sudjelovanje u sintezi žučnih kiselina i vitamina D u hepatocitima.

Prema istraživanjima, ukupno tijelo sadrži oko 200 g holesterola. 80% ove količine proizvodi se iz endogenih lipida u jetri, a samo 20% dolazi iz životinjske hrane (meso, perad, riba, mlijeko i mliječni proizvodi).

U krvi se kolesterol prenosi ne samostalno (budući da je u vodi gotovo nerastvorljiv), nego uz pomoć specijaliziranih proteinskih nosača. Takvi proteinsko-masni kompleksi nazivaju se lipoproteini (LP). Ovisno o omjeru proteina i lipidnog dijela u sastavu lijeka, postoje:

  1. VLDLP (vrlo niske gustine) je veliki udio kolesterola, čiji promjer doseže 35-80 nm. Zasićen je trigliceridima i malo proteina
  2. LDL (niske gustine) je kompleks koji se sastoji od velike količine holesterola i jedne molekule apolipoproteina. Prečnik - 18-26 nm.
  3. HDL (visoka gustina) je najmanja frakcija holesterola s niskim lipidima. Njegov promjer ne prelazi 8-11 nm.

VLDL i LDL su veliki, ispunjeni molekulima masti. Krećući se krvotokom oni mogu "izgubiti" dio kolesterola i triglicerida, koji se nakon toga talože na stijenke krvnih žila u obliku plakova, uzrokujući aterosklerozu. Stoga se takve frakcije proteina i lipida nazivaju aterogene. Često u literaturi možete pronaći i njihov neslužbeni naziv - "loš" holesterol.

HDL je, nasuprot tome, gotovo bez holesterola. Krećući se kroz žile, oni mogu sakupiti molekule "izgubljene" masti, sprečavajući stvaranje aterosklerotskih plakova. Zbog svoje sposobnosti čišćenja HDL žila, često ih nazivaju i „dobrim“ holesterolom.

Ako se ukupni kolesterol poveća zbog "loših" frakcija, vjerovatno je da će osobi uskoro biti dijagnosticirana ateroskleroza. Ali porast koncentracije HDL u analizama ljekara čak je i dobrodošao: to znači da tijelo ima vlastito moćno oružje protiv stvaranja holesterola. Visoki HDL u krvi je ključ zdravlja zdravlja kardiovaskularnog sistema.

Dakle, vrijedno je podići kolesterol u krvi samo zbog njegovih korisnih frakcija: u nastavku ćemo razmotriti kako to učiniti.

Uzroci smanjenja krvi i posljedice

Prema statistici, nizak holesterol je mnogo rjeđi od visokog. U međuvremenu, njegov nedovoljni sadržaj negativno utječe i na zdravlje.

Općenito prihvaćena norma kolesterola određuje se na razini 3,2-5,5 mmol / L. Odstupanje rezultata analize u manjem smjeru nazivalo se hipoholesterolemija. Vjerovatni uzroci ovog stanja su:

  • hipoproteinemija - bolesti praćene padom proizvodnje proteina u tijelu,
  • ciroza / rak jetre,
  • tireotoksikoza,
  • malabsorpcijski sindrom - kršenje procesa asimilacije hrane u crijevima,
  • anemija - nedostatak vitamina B12, sideroblastična, nasledna (npr. talasemija),
  • opsežne opekotine lll-lV stepena,
  • reumatoidni artritis,
  • dugotrajno post
  • predoziranje hipoholesterolemijskih sredstava.

Mala hipoholesterolemija nema očigledne kliničke manifestacije i čak se može smatrati znakom niskog rizika od razvoja ateroskleroze. Povremeno se pacijenti mogu žaliti na slabost mišića, smanjen apetit i seksualnu aktivnost. Zdravstveni problemi počinju kada se postigne rezultat analize razine 1,5-2 mmol / l. Manifestacije hipoholesterolemije u ovom slučaju uključuju:

  • poremećaji psiho-emocionalne sfere: jaka depresija, samoubilačke misli,
  • hemoragični moždani udar - akutno, po život opasno stanje, koje se manifestuje naglim krvarenjem u mozgu,
  • osteoporoza
  • problemi u probavnom traktu: hronični zatvor, praćen dijarejom,
  • gojaznost
  • endokrini poremećaji: dijabetes melitus, hipo / hipertireoza,
  • dismenoreja, neplodnost kod žena.

Kako povećati: integrirani pristup rješavanju problema

Dakle, povećanje holesterola je neophodno u dva slučaja:

  1. Sa ozbiljnom hipoholesterolemijom.
  2. U slučaju metaboličkih poremećaja masti u tijelu, u kojima postoji smanjenje anti-aterogene („dobre“) frakcije holesterola - HDL.

Kao i svaka druga bolest, oslabljeni metabolizam masti u tijelu liječi se samo integriranim pristupom. Pridržavanje svih principa terapije omogućiti će postizanje dobrih rezultata i normalizaciju nivoa HDL-a za nekoliko mjeseci.

Ako je kritično nizak kolesterol povezan s bilo kojom bolešću, prva faza liječenja hipoholesterolemije uključuje medicinsku ili hiruršku korekciju patologije.

Prelaz na zdravu prehranu

Dijeta je glavna faza u liječenju poremećaja metabolizma lipida. Prehrambeni principi za povećanje HDL-a uključuju sljedeće preporuke.

  • Ograničite količinu zasićenih lipida i trans masti u tijelu. To će smanjiti unos „lošeg“ holesterola i doprinijeti normalizaciji metabolizma. Pod pretpostavkom da količina konzumirane masnoće iznosi 30% dnevnog unosa kalorija, 20% njih treba biti polinezasićene masti, 10% - zasićene. Preporučuje se isključivanje trans masti iz prehrane u potpunosti. Proizvodi s visokim sadržajem polinezasićenih masti uključuju: ribu masnih sorti, orašaste plodove, sireve od starenja. Bogata je zasićenim lipidima: svinjetinom, ovčetinom, goveđim lojem, slaninom, mozgom, bubrezima, jezikom i ostalim uzgajanjima, ostarim sirevima. Trans masti su vrsta lipida hemijski u trans konfiguraciji. Oni se gotovo ne nalaze u prirodi i nusproizvod su prehrambene industrije. U sastavu je odreden veliki broj trans masti: margarin, ulje za kuhanje, salome.
  • U svoju prehranu uvrstite hranu s visokom količinom omega-3, jedne od polinezasićenih masnih kiselina. Takve zdrave masti mogu povećati koncentraciju HDL-a u krvi i normalizirati ravnotežu lipida u tijelu. Rekorderi omega-3 su: losos, haringa (sveža), tuna, skuša. Pokušajte zadržati ribu na stolu 2-3 puta tjedno.
  • Jedite vlakna. Jedenje dovoljno vlakana svaki dan pomoći će poboljšati probavu i normalizirati ravnotežu između HDL-a i LDL-a.
  • Napravite osnovu prehrane povrće i voće. Normaliziraju metabolizam i utječu na aktivnost jetre kako bi proizvela vlastiti holesterol.
  • Jedite više mahunarki (ako nemate problema sa crevima). Mahunarke ne sadrže "loš" holesterol, ali istovremeno imaju visoku energetsku vrijednost i izuzetno su hranjive. Ovi proizvodi dugo osjećaju sitost i doprinose aktivnijem stvaranju HDL-a u jetri. Uz to, biološke tvari koje čine grah, grašak, slanutak ili leća pomažu HDL-u da očisti posude od aterosklerotskih plakova.
  • Prepustite se kafi. Sastav osnažujućeg pića uključuje supstancu Cafestol. Inhibira proizvodnju korisnog HDL-a hepatocitima i izaziva indirektni rast „lošeg“ holesterola. Kafu zamijenite slabim čajem, voćnim kompotima, voćnim napicima, juhom od šipka.
  • Jedite frakcijski, 5-6 puta dnevno, u malim porcijama. To će vam omogućiti da izbjegnete promjene ako koristite zabranjene proizvode. Osim toga, frakcijska prehrana normalizira metabolizam i smanjuje koeficijent aterogenosti.

Možete povećati nivo „dobrog“ holesterola upotrebom biološki aktivnih aditiva u hrani koji sadrže omega-3 masne kiseline - riblje ulje, kril ulje, ulje zelene školjke.

Svakodnevna fizička aktivnost

Aktivni život je još jedna važna faza liječenja koja će pomoći povećati razinu "dobrog" kolesterola i smanjiti koncentraciju "lošeg". Tjelesna aktivnost može biti različita, glavno je da se one redovno izvode i dogovoreno s liječnikom. Sportske aktivnosti koje se preporučuju kod dislipidemije uključuju: plivanje, hodanje, jogu, pilates, ples, jahanje.

S teškim metaboličkim poremećajima, kardiovaskularnim bolestima i lošom fizičkom pripremom pacijenta, aktivnost treba postepeno proširiti. Liječnici preporučuju više hodanje, uzlazenje uz stepenice i više. U budućnosti se opterećenje može povećavati.

Osim normalizacije metabolizma i blagotvornog uticaja na holesterol, sport:

  1. ojačati korzet mišića, normalizovati mišićno-koštani sistem,
  2. povećati imunitet i ukupnu vitalnost,
  3. povećati snagu i izdržljivost tijela,
  4. doprinose gubljenju kilograma: na sat vremena intenzivnog treninga može se potrošiti do 500-600 kcal
  5. poboljšati raspoloženje i spasiti vas od blagog bluesa, pa čak i depresije,
  6. ublažiti nesanicu, pomoći u brzom suočavanju sa stresnim situacijama,
  7. poboljšaju cirkulaciju krvi u perifernim arterijama, što je i odlična prevencija ateroskleroze.

Gubitak kilograma i eliminacija ovisnosti

Gubitak kilograma još je jedan uvjet za ispravljanje dislipidemije. Ako se pravilno hrani i redovno održava normalnu fizičku aktivnost, pacijent može postići odlične rezultate. Istovremeno, imajte na umu da se gubitak 1-2 kg mjesečno smatra optimalnim.

Loše navike ne samo da zahvataju ljudski um, izazivajući ovisnost, već negativno utječu i na ukupno zdravlje. Na primjer, redovan unos nikotina u tijelo izaziva smanjenje razine HDL-a, sužavanje perifernih žila, kao i oštećenje njihovog endotela. Sve to postaje preduvjet za stvaranje novih aterosklerotskih plakova čak i s relativno niskom koncentracijom LDL-a u krvi. Prestanak pušenja povećaće nivo antiaterogenih lipida za 10%, a smanjuje rizik od razvoja ateroskleroze - za 25%.

Prema statistici, zloupotreba alkohola negativno utiče i na nivo "dobrog" holesterola. Kako biste povećali njegovu koncentraciju u krvi, preporučuje se potpuno odustati od njegovog unosa.

Pridržavanje gore navedenih preporuka povećaće početni nivo „dobrog“ holesterola za 40-50% početnog. To će značajno smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti i zaštititi ljudske žile od aterosklerotskih plakova.

Loš kolesterol se rješavamo na narodne načine

Trenutno problem visokog holesterola u krvi postaje globalan. Sjedilački način života, neuravnotežena prehrana i loše navike glavni su razlozi koji doprinose stvaranju lipidnih plakova u žilama, razvoju ateroskleroze, srčanog udara, moždanog udara. Dobar je i loš holesterol. Ove se frakcije nazivaju tako ovisno o njihovoj ulozi: prva je korisna, a druga štetna za ljudsko zdravlje.

Šta je holesterol

Holesterol je lipidna supstanca koja je neophodna za proizvodnju steroidnih hormona, žučnih kiselina, vitamina D. Uključuje se u prijenos živčanih impulsa do mišićnog tkiva, metaboličke procese u tijelu, jača stanične membrane. Stoga, uz nedostatak kolesterola, osoba postaje agresivna, razdražljiva, javlja se seksualna disfunkcija, smanjuje se imunitet.

Holesterol se ne može prenositi samostalno krvlju, jer to ulazi u spojeve sa proteinima. Formiraju se molekuli lipoproteina koji imaju različitu gustoću.

Spojevi visoke gustoće (HDL) su 55% proteina, ostatak je masnoća. Ti su molekuli dovoljno veliki i slobodno prolaze kroz krvne arterije. Glavna funkcija dobrog kolesterola je dostava lipidnih tvari iz tijela u jetru za njegovu daljnju preradu u žučne kiseline i izlučivanje kroz crijeva.

Spojevi holesterola niske gustine (LDL) su 90% masti, a samo 10% su proteini. Takvi molekuli imaju mali promjer, lako upadaju u praznine između stijenki krvnih žila i postepeno formiraju kolesterolove plakove, sužavajući lumen arterija. Štetni holesterol prenosi masti iz jetre po cijelom tijelu, doprinoseći njihovom nakupljanju u potkožnom sloju.

Holesterol

Norma ukupnog broja spojeva kolesterola u krvi muškaraca i žena ne smije biti veća od 6,0 ​​mmol / l. LDL za žene je 1,9–4,5 mmol / L; višak volumena značajno povećava rizik od razvoja ateroskleroze. Norma LDL-a za muškarce je 2,2-4,8 mmol / l.

Za zdrave žene nivo HDL iznosi 0,8-2,25 mmol / L. Norma sadržaja HDL-a za muškarce je 0,7-1,7 mmol / l.

Za ljude koji pate od patologija srca i krvnih žila, ukupna koncentracija ne smije prelaziti 5 mmol / l. Loš kolesterol ne bi trebao biti veći od 3 mmol / l, a norma korisne tvari u krvi nije niža od 1,8 mmol / l. Povećana koncentracija LDL značajno povećava rizik od pogoršanja mnogih bolesti.

Kod dekodiranja rezultata trebalo bi uzeti u obzir sezonu. Poznato je da zimi norma holesterola raste za 2-4%. U žena je dopušteno odstupanje od 10% na veću stranu ako je test uzet na početku menstrualnog ciklusa. To je posljedica djelovanja spolnih hormona. Trudnoća takođe može uzrokovati porast LDL-a. Ako se njihova koncentracija u krvi malo poveća, to je norma.

Akutne respiratorne, virusne bolesti, maligniteti mogu smanjiti nivo lipoproteina niske gustine u krvi.

Zašto loš holesterol raste

Glavni uzroci visokog LDL u krvi:

  • neuravnotežena prehrana
  • loše navike
  • prateće hronične bolesti
  • genetska predispozicija
  • sjedilački način života
  • nedostatak magnezijuma u organizmu,
  • stalni stres
  • uzimanje hormonskih lijekova, oralnih kontraceptiva,
  • menopauza kod žena,
  • pretežak.

Ranije se vjerovalo da od ateroskleroze boluju samo starije osobe, ali sada je bolest mnogo mlađa, holesterolski plakovi se nalaze kod mladića od 30 godina, kao i kod djece.

Rizična skupina uključuje ljude kod kojih su bliski srodnici patili od patologija kardiovaskularnog sistema.Jedenje poluproizvoda, bezvrijedne hrane, masne hrane doprinosi poremećaju metabolizma lipida, nakupljanju suvišne težine, dovodi do povećanja koncentracije lipoproteina niske gustoće u krvi.

Postoji veza između povećanja lošeg holesterola i spola. Kod muškaraca mlađih od 50 godina bolest se otkriva mnogo češće. Kod žena se taj proces počinje razvijati tokom menopauze. Razlozi: hormonske promjene u tijelu. Nivo estrogena se smanjuje, povećava se rizik od razvoja ateroskleroze. Iz tog razloga, norma koncentracije holesterola u krvi za žene starije od 50 godina veća je nego kod mlađih dama.

Loš kolesterol kod mladih žena može se povećati ako postoji neravnoteža u spolnim hormonima: povećana proizvodnja progesterona.

Razlozi zbog kojih je norma LDL povećana za osobe starije od 50 godina je usporavanje svih metaboličkih procesa u tijelu, rad unutrašnjih organa, uključujući jetru. To pomaže povećati razinu štetnih lipoproteina.

Liječenje visokog kolesterola alternativnim metodama

Možete smanjiti sadržaj LDL, kao i povećati nivo HDL narodnim lijekovima jedući zdravu hranu koja je prirodni statin i pomaže u borbi protiv hiperholesterolemije. Djelotvorno ljekovito bilje, sokovi, njihove biljne komponente reguliraju količinu lošeg i dobrog kolesterola, pomažu u uklanjanju aterosklerotskih plakova u žilama.

Liječenje treba biti usmjereno na uklanjanje uzroka povećanih LDL-a. Ako se norma lipoproteina povećala zbog prekomjerne težine, trebali biste slijediti niskokaloričnu dijetu. Važno je izbjeći stresne situacije, ako je potrebno, morate uzimati sedative.

Smanjite nivo lošeg kolesterola u muškaraca i žena uz pomoć pravilne prehrane. Sljedeće izvore životinjskih masti treba isključiti iz prehrane:

  • svinjetina, janjetina, patka meso,
  • masni mliječni proizvodi: kisela pavlaka, pavlaka, puter, margarin,
  • majonez
  • kravlje meso,
  • kavijar
  • jaja
  • kobasice,
  • brza hrana
  • smrznuti poluproizvodi.

Takođe bi trebalo da napustite upotrebu gaziranih, slatkih pića, deserta, alkohola. Treba se upariti, pokušati jesti više svježeg bilja, povrća, voća. Štaviše, voće se mora konzumirati s korom - ona sadrži korisnu tvar pektin koja normalizira probavni trakt, ubrzava izlučivanje LDL.

Smanjite nivo lošeg holesterola narodni lijekovi Smanjite nivo lošeg holesterola, uklanjanje lipoproteina niske gustine. Sljedeći proizvodi imaju ova svojstva:

  • celer
  • bobice, povrće, voće,
  • orahe
  • žitarice
  • mahunarke
  • soje
  • crveno grožđe
  • kupus
  • šprice, haringe, losos,
  • šampinjoni
  • avokado
  • riblje ulje
  • kakao
  • sjemenke bundeve.

Masno meso može se zamijeniti zečju, teleću ili pileću prsa bez kože. Korisno je piti svježe cijeđeni povrtni, voćni sokovi. Za preljev za salatu koristite maslinovo, laneno ili bučino ulje. U razna jela kao začin možete dodati đumbir, lanene semenke, prah mliječnog čička.

Dijeta treba biti dizajnirana tako da u organizam uđu svi potrebni minerali, vitamini i bjelančevine. Ne možete koristiti veliku količinu soli, hljeb bi trebao biti od integralnog brašna. Obrok treba smanjiti, hranu podijeliti na 4-5 prijema.

Ako je dijeta potrebna kako bi se smanjila prekomjerna težina, treba odabrati nisku kaloričnu hranu koja ubrzava metabolizam lipida. Istovremeno, u ishrani moraju biti prisutni potrebni vitamini i minerali.

Recepti tradicionalne medicine

Kako s narodnim lijekovima sniziti razinu LDL-a? Loš kolesterol se možete riješiti choleretic biljem, koje potiče njegovu preradu u žučne kiseline i pomaže uklanjanju organizma iz tijela. Takav tretman se izvodi zajedno s dijetom. Decokcije se pripremaju od pjegavog mlijeka čička, maslačka, tansy, ruža bobica, cvijeta lipe. Dugotrajna terapija narodnim lijekovima: traje najmanje 1 mjesec.

Liječenje netradicionalnim metodama trebalo bi provoditi pod nadzorom liječnika, jer uzimanje ljekovitog bilja ima kontraindikacije.

Salata za povećanje količine dobrog holesterola: naribajte 1 šargarepu, sitno nasjeckajte grejpfrut, dodajte 2 sjeckana oraha, 2 kašike meda, 0,5 l jogurta bez masnoće.

Infuzija za povećanje dobrog holesterola, očistite krvne sudove: ogulite 2 limuna, kašu usitnite mikserom, ulijte 0,5 l crnogoričnog bujona u njega. Ovaj lijek morate piti 4 puta dnevno po ½ šolje.

Brzo smanjite i uklonite kolesterol koristeći tinkturu zlatnog brka: svježi list dugačak 15-20 cm isječe se na komade, prelije se litrom ključale vode, inzistira jedan dan. Uzimajte lijek po 1 kašiku 3 puta dnevno.

Eliminacija LDL narodnim lijekovima sigurniji je tretman od uzimanja lijekova koji imaju veliki broj nuspojava.

Terapija sokovima

Možete smanjiti holesterol kod muškaraca i žena, uklonite ga iz tijela narodnim lijekovima pomoću terapije sokovima. Voće je izvor vitamina A, C, E, PP, pektina, vlakana, dakle pomažu u uklanjanju lošeg holesterola, kao i povećavaju razinu zdravog.

  • mrkva
  • lubenica
  • grožđe
  • sok od grejpa
  • ananas
  • cvekla
  • krastavac
  • sok od crvene ribizle.

Terapija sokovima je preventivna metoda za razvoj ateroskleroze, infarkta miokarda i šloga. Pijenje svježih pića pomaže u snižavanju LDL-a u krvi, uklanjanju iz tijela, pomaže u normalizaciji probave, metaboličkim procesima i čisti krvne žile od formiranih kolesteroloških plakova.

Proizvodi pčelarstva

Poznati narodni lijekovi za liječenje su med, propolis, saksija ili pčelinji hljeb. Med sadrži veliki broj korisnih minerala (magnezijum, kalcijum, gvožđe, natrijum, hlor), bogat je vitaminima B i C. Također sadrži bjelančevine, aminokiseline, ugljikohidrate. Svakodnevna upotreba 1 čajne žličice meda na prazan stomak ujutro podstiče rad probavnog sistema.

Ako dodate cimet u pčelarske proizvode, dobit ćete alat koji pomaže poboljšanju crijeva, a koji pomaže u uklanjanju toksina, toksina, lošeg holesterola.

Ako se norma LDL poveća, tretman se izvodi na sljedeći način: 2 žlice prirodnog meda pomiješaju se sa 3 kašike cimeta, prelije se 0,5 l tople vode. Ova mešavina pije se tokom dana. Takav alat može brzo smanjiti loš kolesterol za 10%. Pridržavanje dijeta i liječenja medom pomoći će u održavanju ravnoteže dobrog i lošeg kolesterola.

Važno! Liječenje narodnim lijekovima izvodi se samo nakon savjetovanja s liječnikom! Nekontrolisano smanjenje holesterola može dovesti do razvoja ozbiljnih bolesti, nedostatka vitamina, elemenata u tragovima u tijelu.

Cvjetanje cvijeta ima i korisna svojstva u liječenju visokog kolesterola. Pomaže u smanjenju broja aterosklerotskih plakova u arterijama muškaraca i žena, razrjeđuje krv te na taj način sprečava stvaranje krvnih ugrušaka.

Liječenje medom ne smije se koristiti za alergije na pčelinje proizvode. Za terapiju se mogu koristiti samo prirodne sirovine.

Da biste smanjili i uklonili štetni holesterol iz organizma, uklonite uzroke hiperholesterolemije lijekovima ili narodnim lijekovima. Pomoći će vam u ovoj pravilnoj, uravnoteženoj prehrani, promjenama životnog stila, odbacivanju loših navika.

Čišćenje krvnih žila od holesterola kod kuće: koji će alati pomoći?

Statistički podaci pokazuju da je više od 10% svjetskog stanovništva imalo povišen kolesterol u krvnom serumu, a ako oduzmemo čitav broj male djece i mladih mlađih od 30 godina, tada je holesterol uopšte postao bič našeg života, pa je čišćenje posuda narodnim lijekovima postalo tako popularno . Međutim, prije nego što nastavite s postupcima čišćenja, morate razumjeti što je kolesterol, koja je njegova suština i koji fiziološki značaj ima. Možda je dovoljno prebaciti se na proizvode koji ne sadrže holesterol, i koristiti ljekovito bilje kao sredstvo za čišćenje?

Štetan ili koristan proizvod?

Suprotno uvriježenom mišljenju o kolesterolu kao nepotrebnoj tvari u tijelu, valja napomenuti da nam nije tuđi i obavlja određene funkcije: dio je membrane plazme i lipida, prethodi mu stvaranje steroidnih hormona i žučnih kiselina. U tkivima i tekućinama kolesterol je uvijek prisutan kao produkt metabolizma lipida, koji se na ovaj ili onaj način mora pojaviti u živom organizmu svih sisara životinjskog svijeta.

Pokazatelj do 5,2 mmol / L smatra se normalnom razinom ukupnog kolesterola, ali naziva se općim i nema posebnu informativnost. Kako bi se dobili pouzdani podaci o stanju metabolizma masti, ukupni kolesterol treba podijeliti u frakcije, a to su lipoproteini visoke gustoće (HDL), niske gustine (LDL) i vrlo niske gustine (VLDL) i povezani s ostalim proizvodima koji su uključeni u metabolizam lipida (trigliceridi).

Dakle, ukupni kolesterol govori malo, a glavna uloga pripada njegovim komponentama koje ne utječu podjednako na stvaranje plakova, što dovodi do aterosklerotskih promjena na stijenci žila, stoga čišćenje krvnih žila kod kuće treba obaviti uzimajući u obzir lipidni spektar.

Sposobnost stvaranja aterosklerotskih plakova pripada holesterolu niskog i vrlo niskog gustoće, dok je zadatak HDL-a, naprotiv, zaštititi vaskularne zidove, pa stoga čišćenje krvnih žila od holesterola treba uključivati ​​samo uklanjanje štetnih frakcija.

A ako se ukupni kolesterol podiže samo zbog korisne komponente, tada ne treba brinuti, iako će hrana i bilje u takvim slučajevima pomoći u sprečavanju "pogrešnog ponašanja" holesterola. Povećavanje nivoa holesterola niske gustine, čak i u slučajevima normalne razine općeg pokazatelja, ozbiljan je signal za poduzimanje mjera za čišćenje krvi i krvnih sudova.

Šta se događa sa "pogrešnim" ponašanjem holesterola?

Normalni protok krvi kroz žile naziva se laminarni. "Vorcesi", koji nastaju na mjestima razgranavanja žila, nazivaju se turbulentnom strujom, koja pridonosi oštećenju vaskularne stijenke, koja privlači nakupljanje štetnih lipida u plazmi u slučajevima poremećaja cirkulacije.

Lipide zarobljuju makrofagi, nakupljaju se i pretvaraju u takozvane "pjenaste" stanice. U početku sve ovo izgleda poput mrlja i pruga na unutrašnjoj površini posude, zatim se počinju pojavljivati ​​vlakna vezivnog tkiva, koja zajedno sa „pjenastim“ ćelijama počinju da formiraju vlaknastu ploču koja ima sivu boju i izdižu se iznad površine unutrašnjeg sloja. Iz plakova koji sužavaju lumen suda, protok krvi na ovom mjestu još više se poremeti.

Poremećaji cirkulacije mogu biti hronične prirode i manifestovati gladovanjem tkiva kisikom. To se događa na pozadini oslabljenog protoka krvi u arterijama, što neminovno dovodi do distrofičnih i sklerotičnih promjena što još više pogoršava situaciju. Možete zamisliti kako će srčane žile reagirati na takve promjene.

Sa aterosklerozom, od plakova se mogu očekivati ​​i druga "iznenađenja". Osim činjenice da se u plaku može dogoditi krvarenje, može se ulcerirati i otapati, nakon čega slijedi tromboza. Na pozadini postojećih aterosklerotskih promjena na vaskularnom zidu, kalcijeve soli se mogu taložiti na mjestu oštećenja. Kao rezultat toga, arterijska stijenka postaje gusta, deformirana i gubi elastičnost. Prije svega, u takvim slučajevima pate aorta, koronarni sudovi, moždani sudovi, crijevne i bubrežne arterije i žile nogu. Znakovi aterosklerotskih promjena mogu se istovremeno otkriti na različitim mjestima, jer proces ima kontinuirano ponavljajuću prirodu.

Proučivši mehanizam oštećenja zidova arterija, možemo shvatiti zašto čišćenje krvnih žila treba biti ne samo efikasno, nego i pravovremeno.

Čimbenici koji doprinose razvoju ateroskleroze

Zašto se neke patološke promjene počinju manifestirati relativno rano, čak i kad nema prekomjerne težine i drugih otežavajućih bolesti? Vjerovatno, ovdje utjecaj nasljednih faktora igra ključnu ulogu. Međutim, čak i ako su preci "pokušali" i prenijeli samo gene koji su po tom pitanju bili izuzetni, druge bolesti koje su se pojavile u životu mogu igrati trik. Što se tiče loših navika, a posebno pušenja, ovdje nijedna nasljednost neće pomoći ako osoba sama šteti zdravlju, namjerno i metodično, iako će više voljeti proizvode koji su siromašni kolesterolom i stalno čisti krvne žile kod kuće. Ljudi koji nisu ravnodušni na alkohol uglavnom se pozivaju na činjenicu da alkohol i votka pomažu ojačati krvne žile, budući da je poznata tinkturu češnjaka, dizajnirana za čišćenje krvi i krvnih sudova, pripremljena za alkohol.

Značajan podsticaj za stvaranje vlaknastih plakova su stres i psiho-emocionalni poremećaji. A ljudi koji u takvim slučajevima traže spas u cigareti ili u boci, trebali bi na ovu činjenicu posebno obratiti pažnju. Pijenje i pušenje, naprotiv, stvaraju povoljne uslove za razvoj akutnih poremećaja koji se nazivaju vaskularne katastrofe i nastaju iznenada. Akutno zatvaranje lumena posude dovodi do prestanka protoka krvi, što dovodi do infarkta miokarda, moždanog udara, gangrene crijeva, odnosno do bolesti, čija su imena svima poznata, a poznato je da ta stanja zahtijevaju hitnu pomoć, nažalost, nisu uvijek učinkovita.

Takve bolesti predisponiraju za nastanak aterosklerotskih plakova i otežavaju tijek procesa:

  • Arterijska hipertenzija,
  • Dijabetes melitus
  • Kršenje metabolizma masti i ugljenih hidrata,
  • Hormonski poremećaj,
  • Sistematska neuhranjenost,
  • Pol i starost.

Mnogi muškarci vole komentirati zašto predstavnici jake polovine čovječanstva imaju srčani udar ranije i češće, objašnjavajući to većom održivošću ženskog tijela i težim životnim uvjetima muškaraca čija srčana žila jednostavno ne može izdržati pretjerani stres. Međutim, suština ovog fenomena leži u antiaterogenim svojstvima estrogena. Estrogeni djeluju aktivno u reproduktivnom dobu, štite žile ženskog tijela. S pojavom menopauze funkcija estrogena bledi i žena također postaje nezaštićena pa grabi recept za čišćenje sudova češnjakom, mada u starijoj dobi od muškaraca koji inače ništa ne rade i vjeruje da je sve to fikcija i nema čega da se unapred brinete. Ali uzalud ...

Liječenje ateroskleroze tabletama

Liječenje ateroskleroze lijekovima je složen i dugotrajan proces. Propisivanje lijekova iz skupine statina ima brojne kontraindikacije i zahtijeva stalno praćenje, stoga će bilo koji kardiolog razmišljati mnogo puta prije nego što propiše lijekove za čišćenje posuda. Svi ciljani lijekovi trebaju se uzimati prema posebnom rasporedu koji propisuje liječnik, uzimajući u obzir spol i dob, hormonalni status, pridružene bolesti, prisustvo loših navika i pacijentovo psihoemocionalno stanje.Uz to, liječenje statinom zahtijeva sistematsko laboratorijsko praćenje lipidnog spektra uz odabir svih frakcija i izračunavanje koeficijenta aterogenosti (pokazatelj razvoja aterosklerotskog procesa).

I nemoguće je i nepraktično i iz više razloga opasno samo očistiti krvne žile iz krvnih ugrušaka. Nekontrolirana upotreba antikoagulanata za prorjeđivanje krvi može dovesti do pucanja krvnih ugrušaka i ozbiljnih komplikacija - plućne embolije (plućna embolija), pa se stoga proizvodi koji sadrže aspirin propisuju više za prevenciju povećane tromboze, a ne kao čistači krvnih žila.

Provesti liječenje lijekovima znači uzimanje statina, antikoagulansa i lijekova za učvršćivanje zidova (rutin, tablete askorutina). Primjećuje se i blagotvoran utjecaj folne kiseline i vitamina C na vaskularni zid, pa ih se propisuje ne samo u tabletama. Preporučuju se u takvim slučajevima proizvodi koji sadrže velike doze tih tvari pomoći će očistiti krvne žile cijelog tijela.

Na temelju etioloških faktora i patogeneze vaskularne ateroskleroze možemo doći do nedvosmislenog zaključka da prevencija ima presudnu ulogu u zdravstvenom stanju i životnom vijeku osobe kada je riječ o promjenama zidova krvnih žila. U ovom će slučaju čišćenje krvnih žila kod kuće pomoći da se izbjegnu vaskularne katastrofe i spasi život dugi niz godina.

Opće razumijevanje situacije (HDL / LDL)

Dobar HDL holesterol prenosi višak / loši LDL holesterol natrag u jetru tako da se ne nakuplja u našem cirkulacijskom sustavu, tačnije, na zidovima arterija (čineći ih neelastičnim / tvrdim i uskim). Ako vaša krv sadrži nizak sadržaj HDL / HDL (lipoproteini velike gustoće) i, obrnuto, visoki sadržaj LDL / LDL (lipoproteini niske gustine), to ukazuje na ozbiljan problem: povišen holesterol.

Kao što znate, dovodi do ateroskleroze, angine pektoris (bolest koja se često doživljava kao bol u grudima), a takođe povećava rizik od srčanih i moždanih udara.

Ispostavlja se sljedeća slika: da biste se riješili takve bolesti kao "povišenog kolesterola u krvi", ne morate objavljivati ​​totalni rat "kolesterolu", napuštajući sve na svijetu (iscrpljujući tijelo štetnim dijetama i sumnjivim lijekovima), ali pored drugih efikasnih mjera poboljšati svoju dobru HDL raznolikost. Što će zauzvrat dovesti do smanjenja razine lošeg LDL oblika i normalizacije zdravlja.

1) Wellness program

Redovna fizička aktivnost (kao važna komponenta zdravog načina života) može značajno povećati nivo dobrog holesterola. Čak i jednostavne, aktivne vježbe poput trčanja, vožnje biciklom i plivanja, zajedno s kontrolom težine, mogu stvoriti idealne uvjete za visoke razine HDL / HDL kolesterola u krvi. Ovo stanje, kardiolozi u mnogim zemljama svijeta, nazivaju "sindromom dugovječnosti".

Prema studiji objavljenoj* u kolovozu 2016. utvrđeno je da je za žene nakon menopauze - naime intenzivni trening (na biciklu, traci za trčanje) izvrsna opcija za brzu normalizaciju zdravlja. To jest, za efikasno povećanje razine HDL kolesterola, snižavanje LDL kolesterola, kao i za značajan gubitak "viška" težine.

Ostala ispitivanja su objavljena** u svibnju 2016., pokazalo da je kod muškaraca koji su pretili, ali koji su vježbali aktivnu tjelesnu aktivnost (jutarnje trčanje) ili druge vježbe snage s kettlebells / utezima (3 puta tjedno u trajanju od 3 mjeseca) došlo do značajnog smanjenja razine lošeg LDL kolesterola i nagli porast dobrog HDL-a u poređenju s muškarcima (pretilih) koji nisu vježbali, ali su ipak slijedili „laganu“ dijetu.

* - na stranicama autoritativnog medicinskog časopisa "Dijabetes i metabolizam"
** - u čuvenom dušanu. Primenjena fiziologija, ishrana i metabolizam

Haitam Ahmed, dr. Med., Magistar medicine, kardiolog na klinici u Clevelandu u Ohiju, piše: „Samo vježbanje je izvrsno jer ne samo da može povećati HDL holesterol, već može dovesti i do gubitka kilograma, što je dvostruko Zdravstvene koristi! “

Pomozite sebi

Čak i neuki ljudi u medicini znaju kako se pojavljuju poremećaji cirkulacije u mozgu i šta prijeti hipoksiji uzrokovanoj vazokonstrikcijom. Glavobolja, zujanje u ušima, smanjeno pamćenje i radna sposobnost značajno utječu na čovjekov kvalitet života, pa je čišćenje krvnih žila mozga prioritet u prevenciji ozbiljnijih komplikacija.

Kad se odlučite na pročišćavanje posuda koje hrane središnji živčani sustav, prije svega trebate uzeti dijetu: iz prehrane isključite pržene, masne i dimljene proizvode, a dajete prednost svježim i cijeđenim povrtnim sokovima, povrtnom jelu, nemasnoj ribi, žitaricama, orasima i žitaricama.

2) izgubiti ćete višak kilograma

Ako imate prekomjernu težinu, tada dobivanje suvišnih kilograma također može povećati razinu normalnog HDL kolesterola, odnosno smanjiti sadržaj lošeg. Leah Groppo* tvrdi da čak i gubitak oko 6-7% ukupne težine može izazvati pozitivan metabolički pomak. Ali, kao što Groppo primjećuje, "vrlo je važno konsolidirati rezultat, tj. Održati to stanje, a ne opuštati".

Trbušna pretilost (u većoj mjeri i njezina intra-abdominalna raznolikost) značajno povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti, a također snižava HDL kolesterol. Gubitak kilograma posebno će biti koristan ljudima koji imaju "okrugli" tijek (kada se masnoća nakuplja oko struka).

Najbolje metode za „gubitak“ kilograma uključuju dijetu, energičnu vježbu i (u rijetkim slučajevima) operativne zahvate. Iako, istraživanje**sprovedeno u januaru 2014. godine dokazalo je da se 318 učesnika podvrglo laparoskopskoj operaciji*** imaju visok HDL holesterol. Štaviše, dobiveni rezultat traje dugo (do 10-12 godina).

* - Klinički nutricionista iz Medicinskog centra Stanford u Kaliforniji
** - detaljno opisano na stranicama publikacije "Hirurgija za gojaznost i srodne bolesti"
*** - doprinosi „ubrzanom“ prolasku hrane kroz stomak

3) Prestanite pušiti!

Bukvalno svaka moderna osoba svjesna je da pušenje dovodi do mnogih problema (sa zdravljem), uključujući bolesti pluća / srca, što je često glavni uzrok mnogih karcinoma. Ove informacije su prikazane na pakovanjima. Ali jeste li znali da „ljubav“ prema cigaretama može dramatično sniziti dobar holesterol?

"Pušenje može sniziti HDL holesterol na više načina, uključujući inhibiranjem HDL sinteze, prije svega blokiranjem njegovog sazrijevanja i ubrzavanjem metabolizma", kaže dr Ahmed. "Potpuni prekid pušenja može pomoći da se sinteza i metabolizam HDL-a vrate na njihov prirodni nivo kako bi mogao normalno raditi svoj posao."

Studija objavljena u septembru 2013. (časopis Biomarker Research) pokazala je da pušači imaju veći nivo dobrog holesterola od pušača, napominjući: „Zaključili smo da odustajanje od duvana povećava HDL holesterol i to se događa vrlo brzo. "

Ako pokušavate prestati pušiti (svom prirodom, ali ne zbog krpelja), ali ne uspijevate, tada se obavezno posavjetujte s liječnikom (po mogućnosti nepušačima) o vrijednim i praktičnim načinima koji vam zasigurno mogu pomoći u tom pitanju.

6) Smanjite unos šećera

Prema studiji objavljenoj u studenom 2015. u časopisu Nature, jedenje hrane s visokim udjelom ugljikohidrata i dodavanja šećera (od bijelog hljeba do kolačića i peciva) smanjuje HDL kolesterol, povećavajući rizik od metaboličkih poremećaja.

Rafinirani ugljikohidrati, koji su punjeni mnogim modernim proizvodima (čak i sa oznakom „niske masnoće“), u stvari čine bilo koju hranu lošom poput hrane s maksimalnim udjelom masti. Jer ova masnoća u njima često se zamjenjuje ugljikohidratima (s dodatkom šećera i drugih škroba).

Klinička ispitivanja provedena među 2.500 pacijenata s dijabetesom (objavljena u listopadu 2016. u časopisu Nutrition Metabolism Cardiovaskularne bolesti) pokazala su da su te prehrambene preporuke (to jest, s maksimalnom granicom šećera) dovele do razine HDL-a značajno povećao.

Ostale vrijedne preporuke na temelju rezultata ovog eksperimenta: ako želite brzo smanjiti unos šećera, najbolja opcija bi bila glatko zamjena s slatkim voćem i povrćem. Odnosno, nemojte naglo odbijati šećer. Što se tiče trans masti, pržene / začinjene hrane ili brze hrane, ovdje rečenica treba biti oštra i konačna: oštro odbacivanje. Oni značajno snižavaju normalan holesterol.

7) Koristimo biljna ulja

Kako se pokazalo, nisu sva ulja podjednako korisna kada je u pitanju zdravlje našeg srca. Maslinovo ili sojino ulje u osnovi su nezasićene masti koje pomažu u snižavanju LDL kolesterola i istovremeno povećavaju dobar HDL holesterol. Ovu su činjenicu potvrdili rezultati eksperimenata objavljenih u julu 2015. u medicinskom časopisu The Journal of Nutrition. Naučnici su otkrili kako maslinovo ulje u ishrani smanjuje koncentraciju lošeg LDL kolesterola, posebno u krvi mladića.

Ostala laboratorijska ispitivanja pokazala su da je kokosovo ulje u principu korisno za neko povećanje HDL kolesterola, ali ono (blago rečeno) nije najbolje ulje za zdravlje srca zbog visokog sadržaja zasićenih masti koje pod određenim uvjetima mogu izazvati oštar višak norme LDL holesterol.

Walter C. Willett, dr.med., Predsjedatelj odjela prehrane na Harvard School of Public Health u Bostonu, predlaže upotrebu kokosovog ulja vrlo pažljivo zbog netočnih saznanja o tome kako može utjecati na zdravlje srca. Nutricionista Groppo se složila: "Kokosovo ulje se najbolje koristi samo na koži." To je njeno mišljenje.

8) Donosimo izbor u korist antioksidanata

Studija objavljena u siječnju 2016. u časopisu Nutrients dokazala je da dijeta bogata antioksidansima povećava dobar kolesterol u krvi protiv triglicerida, što zauzvrat smanjuje rizik od moždanog udara, zatajenja srca i drugih ozbiljnih oboljenja. Namirnice bogate antioksidansima uključuju tamnu čokoladu, bobice, avokado, orašaste plodove, kupus, repe i špinat.

„Volite hranu bogatu antioksidansima da biste povećali nivo HDL holesterola u normalu“, piše Groppo, nutricionista. Što više voća i povrća koristite na svom jelovniku, to bolje! “

Prehrambeni dodaci, ali tek nakon savjeta ljekara!

Ako sve metode za povećanje HDL kolesterola nisu bile uspješne, tada se mogu probati dodaci prehrani. Ipak, ugledni ljekari upozoravaju da suplementi dizajnirani posebno za povećanje HDL holesterola još uvijek nisu u potpunosti razjašnjeni. Također nije dokazano da mogu umanjiti rizik od srčanih udara. Obavezno se savjetujte sa svojim liječnikom prije uzimanja bilo kakvih dodataka jer neki od njih mogu biti štetni za vaše zdravlje ili uzrokovati nuspojave, na primjer, dok uzimate lijekove.

Uloga holesterola za organizam

Holesterol je prirodni alkohol rastvorljiv u mastima, pa je ispravnije nazvati ga holesterolom. Najveći dio holesterola sintetizira se u jetri (do 80%), a samo mali dio dolazi s hranom (masno meso, maslac, jaja). Teško je precijeniti njegovu korist, jer bez njega nijedna stanica našeg tijela ne može funkcionirati. Važna uloga holesterola može se pratiti u slijedećim mehanizmima pravilnog funkcioniranja našeg tijela:

  • Sudjeluje u stvaranju ćelijskih membrana i prijevoz hranjivih sastojaka kroz membranu
  • Normalizuje nivo tečnosti u ćelijama
  • Promoviše proizvodnju vitamina D i polnih hormona
  • Pomaže u povećanju proizvodnje žučne kiseline
  • Esencijalno za pravilno funkcionisanje imunološkog sistema
  • Sprječava pojavu karcinoma

Zauzvrat nizak holesterol može izazvati razvoj takvih zdravstvenih problema:

  • Krhkost krvnih sudova
  • Kardiovaskularni rizik
  • Neurološki poremećaji
  • Neadekvatna apsorpcija kalcijuma
  • Prekomjerna težina
  • Neispravnosti reproduktivnog sistema

Vrste holesterola. Razlike između HDL i LDL

Na osnovu činjenice da se holesterol rastvara direktno u mastima, a ne rastvara se u vodi, stoga krv, čija je osnova voda, ne može prenositi holesterol u organe i tkiva. Zbog toga su u to uključeni posebni apolipoproteini. Kada se apolipoproteini i holesterol sjedine u jedan spoj, oni formiraju lipoproteine.

Često u razgovornom govoru možemo čuti takve definicije kao „dobar“ i „loš“ holesterol. Međutim, to nije sasvim tačno, jer je i sam holesterol samo jedne vrste. Razlike počinju kada se kombinira sa posebnim supstancama koje se šire po tijelu. Ovisno o omjeru kolesterola i drugih komponenti u spoju, oni direktno stvaraju takve formacije kao što su lipoproteini visoke gustoće (HDL), lipoproteini visoke gustoće (LDL) i trigliceridi.

LDL (loš holesterol) to su frakcije u kojima masnoća zauzima većinu, stoga, krećući se krvotokom mogu izgubiti holesterol koji se nakon toga nakuplja na zidovima krvožilnog sustava, formirajući kolesterolove plakove. Lipoproteini visoke gustoće (HDL) naprotiv, oni sadrže minimalnu količinu holesterola, i krećući se krvotokom oni odabiru tamo skupljeni holesterol, što znači izvedi ga napolje i inhibiraju razvoj ateroskleroze krvnih sudova.

"Izgubljeni" kolesterol formira kolesterološke plakove, koji kasnije izazivaju razne srčane bolesti i moždani udar, pa se lipoproteini niske gustine konvencionalno nazivaju "lošim" holesterolom. Zato nam je toliko važan dovoljno visok nivo HDL holesterola, jer je prirodni mehanizam zaštite od djelovanja LDL.

Trigliceridi - Ovo su masti, pomalo slične holesterolu. Trigliceridi obično povećavaju porast LDL-a i smanjenje HDL-a. Dakle, za tačno tumačenje stanja organizma važna je kombinacija sva tri pokazatelja u analizi krvi na holesterol.

Dobar holesterol (HDL)

Dobar holesterol pomaže da se višak holesterola ukloni iz krvotoka u jetru, gdje se on procesira i razgrađuje. Dakle, što je viša razina HDL-a, to je bolje za zdravlje. Sledeće minimalni standardi ovisno o spolu:

  • za žene - više od 1,68 mmol / l
  • za muškarce - više od 1,45 mmol / l

Ako je indikator veći - super! Ako je niža - postoji rizik razvoj bolesti srca i krvnih sudova. Potrebno je povećati nivo ove frakcije holesterola.

Pored roda pacijentkinja, tumačeći rezultate kolesterola u krvi, potrebno je uzeti u obzir starost, težinu, uzimanje lijekova, menstrualni ciklus, prisustvo trudnoće ili bilo koje bolesti, pa i doba godine.Usput, kod žena, pokazatelji krvnih testova za kolesterol tijekom života ostaju relativno stabilni i povećavaju se nakon menopauze.

Kako povećati dobar holesterol u krvi

Ponekad je potrebno povećati razinu HDL-a, čak i ako nema vanjskih znakova patoloških stanja. To će pomoći u rješavanju metaboličkih problema i umanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti. Moguće je povećati koncentraciju korisnog holesterola u krvi kod žena i muškaraca, čak i kod kuće.

Prije svega se morate pridržavati prehrane i pravila pravilne prehrane, napustiti loše navike i odvojiti vrijeme za vježbanje. Samo uz integrirani pristup postoje velike šanse da se poveća koncentracija "dobrog" kolesterola.

Jedite zdrave masti

Koncentraciju HDL-a možete povećati ako zamijenite zasićene masti nezasićenim i smanjite sadržaj kalorija u hrani.

Hrana bogata nezasićenim mastima uključuje masnu ribu, izvore omega-3, koji efikasno povećavaju koncentraciju korisnih lipoproteina.

Tokom prženja hrane bolje je koristiti kanolino, sojino, kamelijino ili laneno ulje ili kanjolovo ulje.

Odvojite vrijeme za fizičku aktivnost

Tijekom istraživanja otkriveno je da fizička aktivnost može povećati nivo lipoproteina visoke gustoće. Međutim, mala naknada u ovom slučaju neće biti dovoljna. Da biste primjetili poboljšanje, potrebno je baviti sportom barem pola sata tri puta sedmično.

Vrsta zanimanja nije bitna. Možete odabrati za sebe nešto što donosi zadovoljstvo, ali kardio opterećenja imaju najbolji učinak na snižavanje holesterola. Glavni kriterij je sposobnost sagorijevanja najmanje 1200 kalorija tjedno. Uz to je važno i trajanje treninga. Smatra se optimalnom vježbom prije jela. Nakon ovih preporuka nakon 2 mjeseca sistematskog treninga, možete primijetiti značajno poboljšanje rezultata u krvi.

Prestanite pušiti i alkohol

Cigarete ne samo da izazivaju razvoj mnogih vrsta raka, već pomažu i da smanje nivo lipoproteina visoke gustoće. Odbijanje cigareta pomaže povećati koncentraciju željenog kolesterola nakon 14 dana. Sve gore navedeno ne odnosi se samo na pušače, već i na one koji su im u blizini, te udišu svoj dim.

Uz prestanak pušenja, preporučuje se potpuno odustajanje ili barem ograničenje količine konzumiranog alkohola. Čaša dobrog crnog vina za večerom smatra se prihvatljivom, jer resveratrol sadržan u crvenom vinu ima pozitivan učinak na HDL. Odlučivanje u korist zdravog načina života pomoći će povećati lipoproteine ​​visoke gustoće za najmanje 10%.

Mršaviti

Čak i mala količina viška kilograma dovodi do povećanja LDL-a. Svaka tri kilograma izgubljena težina dovodi do povećanja takvog korisnog HDL-a. Kako pravilno izgubiti višak kilograma, poslužite se savjetom nutricionista. Pomoći će im da stvorite optimalnu prehranu bogatu svim potrebnim vitaminima i mineralima.

Odbijanje rafiniranih ugljikohidrata i trans masti

Masnoće su važan dio ljudske prehrane. Međutim, na trans masti to ne utječe. U organizam ulaze samo iz životinjske hrane i izazivaju rast LDL-a. Zbog toga se u ordinaciji često postavlja pitanje koja je hrana zabranjena za jelo.

Prema riječima stručnjaka, bilo koji proizvod nije moguće kategorički odbiti, ali u medicinske svrhe treba konzumirati masnu hranu, mliječnu i prženu hranu, dimljenu hranu, kobasice i poluproizvode. Isto tako, prilikom kupovine proizvoda obratite pažnju da ne sadrže trans masti. Oni uključuju margarin, salome i ulje za kuhanje.

Rafinirani, ili jednostavni ugljikohidrati, također negativno utječu na koncentraciju HDL-a. Dakle, ako se pitate kako povećati nivo HDL-a, vi nema potrebe da jedete proizvodi od brašna, odnosno hljeb, peciva, tjestenina, neke žitarice, slatkiši i drugo.

Budite manje nervozni

Svaki poremećaj u tijelu povezan je s nervnim sistemom. Ako ste stalno u stresnom stanju, nervozni ste, a istovremeno ne postoji dobar odmor - nivo dobrog holesterola pada. Stoga osigurajte dobar odmor. Pokušajte ići u krevet prije 22:00, a spavati 7-9 sati. Ne preporučuje se piti kafu popodne.

Povećajte unos niacina

Niacin, tj. vitamin b3 (nikotinska kiselina) oslobađa energiju iz hrane tokom varenja hrane. Takođe, niacin je neophodan za pravilno funkcionisanje probavnog trakta, zdravu kožu i dobar vid.

U slučaju male količine niacina u tijelu, liječnik može propisati vitaminsko-mineralne komplekse.

Lijekovi

Ponekad, na nivou "dobrog" holesterola, mogu uticati i određeni lekovi. Na primjer, lijekovi za doping, psihoaktivne supstance i ženski steroidni hormoni. Stoga je tijekom savjetovanja s liječnikom potrebno spomenuti sve lijekove koje uzimate, možda ćete ih trebati zamijeniti analogima ili privremeno prestati uzimati.

Međutim, ponekad postoje slučajevi kada ni uz sve preporuke liječnika, ne možete bez lijekova. Tada će se uz dijetu, sport i druga sredstva za snižavanje holesterola propisati posebni lijekovi (statini) čija je akcija usmjerena na snižavanje razine LDL-a.

Narodni recepti

Mnogi narodni lijekovi za snižavanje holesterola nisu mnogo slabiji od lijekova u pogledu djelotvornosti. Njihova upotreba efikasno čisti jetru od toksina i pomaže u popunjavanju nedostatka vitamina. Ipak, prije početka upotrebe bilo kojeg narodnog lijeka, potrebno je konzultirati svog liječnika i dogovoriti s njim potrebnu i sigurnu dozu, kako ne bi patili od nuspojava.

Jedan od efikasnih narodnih recepata za povećanje zdravog holesterola može se nazvati infuzija mlijeka čička i drugog ljekovitog bilja.

Uz to, na koncentraciju lipoproteina visoke gustine redovito utiče jesti povrće. Neke od njih je bolje jesti kuhane, pa ćete dobiti dvostruku porciju antioksidanata i blaži učinak na unutarnju ljusku želuca i crijeva.

U borbi protiv puno lošeg holesterola pomaže zeleni čaj i sok od brusnice. Zahvaljujući polifenolima, ova pića pomažu u blokiranju apsorpcije holesterola kroz crijevne stijenke, smanjuju koncentraciju ukupnog kolesterola u krvi i potiču rast lipoproteina visoke gustoće. Da biste postigli željene rezultate, potrebno je piti 2-3 šalice čaja ili 1 šalicu soka dnevno.

Vrijedi napomenuti da takvi fondovi imaju određene kontraindikacije, stoga se prvo morate posavjetovati sa svojim liječnikom.

Na kraju, želim vas podsjetiti na to nizak nivo gotovo nikad holesterol nije popraćeno nikakvim simptomima a može se otkriti samo pretragom krvi. Stoga ne zanemarujte godišnje ljekarske preglede kako biste na vrijeme započeli s liječenjem.

Pažljivo pridržavanje svih pravila, a to je upotreba hrane bogate vitaminima, mineralima i ostalim korisnim elementima u tragovima, redovito vježbanje, odricanje od loših navika i općenito održavanje zdrave prehrane pomoći će u kratkom vremenu povećati razinu „dobrog“ kolesterola za 50% ili više. .

Video: proizvodi protiv ateroskleroze

Više informacija o prehrani i načinu života za prevenciju ateroskleroze možete pronaći ovdje.

Bolje je napraviti čaj od začinskog bilja, a umjesto šećera dodati prirodni med. Za čišćenje krvnih žila mozga, divni su lijekovi u vrtu, vrtu, šumi, na livadi. Dostupne su svim stanovnicima umjerenih zemljopisnih širina, tako da se ne isplati pozivati ​​na zaposlenje ili nedostatak materijalnih sredstava.

Domaće infuzije i decokcije burdoka, maslačka, planinskog pepela doprinose ne samo čišćenju žila mozga, već i cijelog tijela. Čini se da će se žile na nogama osjećati lagano i biti će posebno "zahvalni".

Recept za čišćenje posuda sa infuzijom od bijelog luka i limuna

Vrlo popularan recept za čišćenje posuda sa češnjakom s limunom, osmišljen za četrdeset dana pročišćavanja, predviđa pripremu sljedećeg trolitarskog tegla od infuzije svakih 7 dana. Cijeli postupak će potrajati 16 glava oguljenog češnjaka (ne češnja!) I 16 limuna, zajedno s koricom, koja će ući u 4 staklenke. Dakle, uzmite 4 komada jednog i drugog i uvijte u mlin za meso, prelijte toplom vodom (prokuhanom) i tako stanite sami oko tri dana u kuhinji bez frižidera. Pijena infuzija se filtrira, stavi u frižider i pije tri puta dnevno na prazan stomak, po 100 grama.

Trostruki holesterol: med, limun i češnjak

Kažu da med, limun i beli luk, uzimani istovremeno, ne samo da jačaju sudove, već i cijeli organizam. Priprema je lijek vrlo jednostavna ako se svježe iscijeđenom soku od 10 limuna s koricom doda u litru meda i tamo miješa pulpa od 10 glava češnjaka dobivenog u mlincu za meso. Inzistirati na tamnom mjestu trebala bi biti sedmicu, nakon čega možete raditi profilaksu jednom dnevno. Da biste to učinili, morate uzeti žličicu i polako jesti. Čak i ako vam se stvarno sviđa lijek, i dalje trebate koristiti samo 4 kašike. Smjesa je dovoljna 2 mjeseca.

Opcija s votkom i lovorovim listom

Zanimljiva infuzija za čišćenje posuda kod kuće pojavila se relativno nedavno, gdje se u smjesu dodaje jedna boca votke sa grizom limuna i češnjaka, mljevenim u mlincu za meso (1 limun + 2 velike glavice češnjaka), lovorovim listom (5 komada). Sve se ubrizgava mjesec dana, filtrira i uzima se u 2 kašike tri puta dnevno nakon jela.

Tibetanska metoda: beli luk i alkohol

Pa ipak, najpopularnija u narodu je tinktura od belog luka koja se zasniva na češnjaku i alkoholu, ali upravo se o ovoj smjesi govori da je tibetanska metoda čišćenja krvnih žila:

Da bi se dobila tinktura, beli luk usitni 350 grama, koji se prelije sa dvogramskom čašom alkohola. Tinktura je stara na apsolutno tamnom mjestu i uzima se prema šemi 3 puta dnevno 15 minuta prije jela tokom 11 dana, počevši od jedne kapi, povećavajući se na 15 kapi (uveče 5. dana i ujutro 6.). Od popodneva 6. dana, broj kapi opada i dovodi se ponovo na jednu kap 10. dana uveče. Jedanaestog dana kapi se uzimaju u istoj količini 3 puta - po 25 kapi. Osim toga, mora se imati na umu da takvo čišćenje zahtijeva veliki protok tekućine u organizam (NE gaziranu vodu!) I dijetu koja isključuje alkohol, masnu i prženu hranu i dimljeno meso. Takvo pročišćavanje preporučuje se jednom u šest godina.

Meka biljna vaskularna kolekcija

Drugi recept poznat kao tibetanska metoda čišćenja krvnih žila, koji uključuje samo bilje - po 100 grama svaki:

Kamilice, šargarepa, immortelle i pupoljci breze mljeveni su, pomiješani i ostavljeni neko vrijeme, tako da se komponente „koriste jedna za drugu“. Od smjese uzeti kašiku kašike i sipati 0,5 l. kipuće vode. Nakon što se bilje zakuha (pola sata), procijedi i procijedi tako da sve vrijedne tvari uđu u rastvor. Tekuću podelite na 2 dela, dodajte čajnu žličicu meda i pijte je pred spavanje, a drugu ostavite da stoji u frižideru do sutra, gde možete je uzeti ujutro, zagrejati, dodati žlicu meda i piti 15 minuta pre doručka. Takav večernji i jutarnji galeb može se piti dok kolekcija za čišćenje ne bude gotova. Kažu da pet godina možete živjeti u miru, a zatim ponovite postupak ponovo, jer je recept otpisan.

Video: vaskularno čišćenje mozga kod kuće

Kao što vidite, aterosklerotski proces je vrlo ozbiljna bolest. Vaskularna katastrofa ne može se dopustiti, stoga svaka osoba, a posebno oni koji su u riziku, moraju poduzeti sve mjere da spriječe vaskularnu katastrofu. Krilati izraz - bolest je lakše spriječiti nego liječiti, vjerovatno, aterosklerozu u prvom redu zabrinjava.

Korak 2: nakon uplate postavite svoje pitanje u donjem obrascu ↓ Korak 3: Specijalno možete zahvaliti još jednom uplatom za proizvoljni iznos ↑

Efikasno snižava holesterol bez statina

Pitanje kako sniziti holesterol bez statina brine pacijente jer ovi lijekovi mogu jako negativno utjecati na zdravlje. Svi ljudski organi i tkiva sadrže holesterol, koji je nerastvorljivi masni alkohol. Daje otpornost na stanične membrane, sudjeluje u proizvodnji vitamina i hormona. U tijelu je prisutan u obliku složenih spojeva zvanih lipoproteini. Neki od njih se rastvaraju u krvi i talože, stvarajući aterosklerotske plakove.

Povišeni holesterol potiče stvaranje kamenca u žučnoj kesici, razvija ishemijski moždani udar, srčani udar. Razlikovati između lipoproteina niske molekularne mase niske gustine (LDL), visoke molekulske mase visoke gustoće (HDL), niske molekulske mase vrlo niske gustine (VLDL) i hilomikrona. Holesterol s visokom molekularnom težinom smatra se „dobrim“, a holesterol s niskom molekularnom težinom „lošim“.

Priroda problema

Statini su lijekovi koji suzbijaju proizvodnju holesterola. Njihovo djelovanje usmjereno je na smanjenje proizvodnje mevalonata, uslijed čega tijelo formira manje kolesterola. Međutim, mevalonat je potreban za ostale važne biološke funkcije i njegov nedostatak negativno utječe na rad ljudskog tijela.

Pored toga, dugotrajna upotreba statina daje niz opasnih nuspojava. Dozvoljeno je uzimati statine za snižavanje holesterola kada se pacijentovo stanje znatno pogorša. Ali čim opasnost po zdravlje prođe, treba odabrati analoge. Ljekari preporučuju izmjenu statina za suplemente koji snižavaju holesterol u krvi:

  1. Vitamin E, snažan antioksidans koji sprečava stvaranje masnih plakova. Vitamin smanjuje rizik od razvoja kardiovaskularnih patologija.
  2. Omega-3 masne kiseline koje se nalaze u velikim količinama u ribljem ulju takođe snižavaju holesterol.
  3. Vitamin B3 (nikotinska kiselina) povećava HDL i snižava LDL.
  4. Vitamini B12 i B6 (folna kiselina), njihov nedostatak stvara preduvjete za razvoj ateroskleroze i bolesti srca.
  5. Vitamin C povećava nivo korisnog holesterola.
  6. Kalcijum ne samo da jača kosti, nego također pomaže i snižavanju holesterola.
  7. Aktivni ugalj pomaže da se ukloni holesterol iz organizma.

Snižavanje holesterola bez statina nije moguće bez ograničavanja namirnica koje sadrže velike količine holesterola. To su prije svega proizvodi brze hrane u kojima je prisutan veliki broj trans masti. Ovčje i goveđe masnoće zasićene su vatrostalnim mastima, njihova upotreba treba biti svedena na minimum. Ne preporučuje se upotreba velikog broja žumanjka, masnog mesa, iznutrice, kobasica, kobasica, majoneza.

Konzumiranje konditorskih proizvoda i slatkiša, uključujući šećer, trebalo bi smanjiti. Potrebno je minimalno koristiti maslac, zamjenjujući ga biljnim uljem.

Načini za snižavanje holesterola

Kako zamijeniti statine visokim holesterolom? Dijetu trebate zasititi povrćem i voćem koje sadrži pektin - prirodni polisaharid koji uklanja holesterol iz tijela.

Velika količina pektina sadrži:

Vrlo je koristan bijeli kupus koji snižava holesterol i pomaže ga uklanjanju iz tijela. Koristi u bilo kojem obliku: sirova, pirjana, kisela. Takođe su korisni: trešnja, šljiva, jabuke, kruška i agrumi. Jagode: crna ribizla, jagode, maline, koprive. Preporučuje se konzumiranje puno zelje, koje sadrži luteine, karotenoide. Svježe cijeđeni sokovi koji se svakodnevno mogu piti u čaši.

Snižavanje holesterola obezbediće mekinje, koje predstavljaju tvrdu ljusku zrna. To mogu biti pšenica, raž, heljda, zob, dobiti ih u proizvodnji brašna. Sjemenke sadrže veliku količinu vitamina iz grupe B, dijetalnih vlakana. Redovna konzumacija mekinja obezbediće niži holesterol i šećer u krvi, niži krvni pritisak. Međutim, ne preporučuju ih za upotrebu kod problema sa gastrointestinalnim traktom.

Još jedan koristan proizvod je češnjak. Sadrži tvari koje sprečavaju stvaranje krvnih ugrušaka, neutrališu uzročnika infekcija i smanjuju pritisak. Češnjak je korisno jesti sirovo, ili u obliku tinkture, koja zadržava ljekovita svojstva, ali ne plaši druge jakim mirisom. Tinktura se priprema na sledeći način:

  1. 100 g mljevenog češnjaka sipa se u 0,5 l votke.
  2. Inzistirajte na tamnom mjestu 2 tjedna.
  3. Pijte 20-30 kapi pre obroka, tokom 4-5 meseci.

Zamjena mesa biljnim proteinima imaće povoljan učinak na holesterol u krvi. Grah, leća, soja hrana je bogata proteinima, koja se tijelo lakše apsorbuje. Ako je čovjeku teško bez mesa, tada treba preferirati njegove niskokalorične sorte, ribu ili perad.

Masna morska riba koja sadrži omega kiseline je vrlo korisna. Salate se preporučuje začiniti biljnim uljima: maslinovim, lanenim, kukuruznim ili suncokretovim.

Orasi sadrže mononezasićene masti s korisnim svojstvima. Svakodnevno možete pojesti ne više od 30 g oraha, šumskih ili pinjola. Kasu, bademi i pistacije takođe su korisni.

Morske alge sadrže spirulinu koja snižava holesterol. Možete uzeti tablete koje sadrže morske alge ili dodati sušeni proizvod hrani.

Sportska opterećenja

Za snižavanje holesterola potrebna je fizička aktivnost. Na primjer, sportisti nikada nemaju takve probleme. Treba odabrati pravi sport: plivanje, trčanje, tenis. Preporučuje se više hodati pješice, odabrati aktivni odmor: rolere, klizaljke, skije, ekipni sportovi. Uz pomoć fizičke aktivnosti možete povećati metabolizam i vratiti holesterol u normalu.

Preporučuje se da se riješite suvišnih kilograma i loših navika. Dobro je poznato da je preterana težina glavni uzrok mnogih bolesti. Gojaznost dovodi do dijabetesa, što zauzvrat krši pravilan metabolizam. I pušenje i alkohol štetno utječu na cjelokupno zdravlje.

Međutim, u nekim slučajevima se lekovi ne mogu izostaviti. Broj kroničnih patologija dovodi do povećanja holesterola. S tim u vezi, potrebno je medicinski liječiti bolesti štitne žlijezde, bubrega, jetre i dijabetes melitus. Postoje i nasljedni genetski poremećaji kod kojih je lijekovima povišen nivo holesterola snižen.

Narodni lijekovi

U pitanju što može zamijeniti statine, tradicionalna medicina će također pomoći:

  1. Sjeckani suvi listovi kupine u količini od 1 žlice. l, sipati čašu ključale vode. Otopina se infuzuje pola sata, a uzima se prije jela tri puta dnevno.
  2. Dobar način za smanjenje holesterola su lanene semenke. Sjemenke samljeti u mlincu za kafu, 0,5 kašikaka. može se dodati u bilo koju hranu.
  3. Cvjetanje lipe pomaže snižavanju kolesterola, pomaže u smanjenju težine. 1 kašika kašike Cvijeće lipe se pije 3 puta dnevno tokom mjeseca.
  4. Zeleni čaj može djelovati kao alternativa statinima. Flavonoidi sadržani u takvom čaju jačaju kapilare, povećavaju razinu "dobrog" kolesterola i smanjuju stvaranje "lošeg".
  5. Češnjakovo ulje, kojim treba zalivati ​​salate, priprema se vrlo jednostavno. 10 češnjaka češnjaka iscijedi se kroz prešu, napuni se čašom maslinovog ulja i insistira se tjedan dana.
  6. Dekocija zdrobljenog korijena maslačka povećava rad pankreasa, proizvodnju inzulina i povećava nivo kalijuma. 2 žlice. l U korijenje se izlije 300 ml kipuće vode, inzistira 2 sata u termosu. Filtrirani juha uzima se 1/3 šalice prije jela tri puta dnevno. Infuzija se ne preporučuje osobama sa gastritisom, čirima na želucu i trudnicama.
  7. Statine možete zamijeniti limunom i belim lukom. Čaša nasjeckanog češnjaka prelije se limunovim sokom, iscijeđenim iz 1 kg citrusa. Infuzija se drži 3 dana, a uzima se svakodnevno po 1 kašika. l
  8. Osušene bobice šipka imaju sposobnost pročišćavanja krvi od viška kolesterola i povećanja obrambenih sposobnosti organizma. Šipkare je bolje inzistirati u termosu.

Koristeći ljekovito bilje treba savjetovati se s liječnikom, pridržavati se mjere, jer kombiniranje nekoliko biljaka može imati neželjene posljedice.

Konstantin Iljič Bulišev

  • Sitemap
  • Analizatori krvi
  • Analize
  • Ateroskleroza
  • Lijekovi
  • Lečenje
  • Narodne metode
  • Prehrana

Pitanje kako sniziti holesterol bez statina brine pacijente jer ovi lijekovi mogu jako negativno utjecati na zdravlje. Svi ljudski organi i tkiva sadrže holesterol, koji je nerastvorljivi masni alkohol. Daje otpornost na stanične membrane, sudjeluje u proizvodnji vitamina i hormona. U tijelu je prisutan u obliku složenih spojeva zvanih lipoproteini. Neki od njih se rastvaraju u krvi i talože, stvarajući aterosklerotske plakove.

Povišeni holesterol potiče stvaranje kamenca u žučnoj kesici, razvija ishemijski moždani udar, srčani udar. Razlikovati između lipoproteina niske molekularne mase niske gustine (LDL), visoke molekulske mase visoke gustoće (HDL), niske molekulske mase vrlo niske gustine (VLDL) i hilomikrona. Holesterol s visokom molekularnom težinom smatra se „dobrim“, a holesterol s niskom molekularnom težinom „lošim“.

4) Riba / riblje ulje / Omega-3

Dodavanjem ribe u vašu prehranu u kratkom vremenskom periodu, ne možete samo pobijediti visoki LDL kolesterol, nego i povećati dobar. Prema rezultatima testova objavljenih u februaru 2014. (časopis PLoS One), naučnici su došli do zaključka da pravilna prehrana (gdje je riba jedan od glavnih elemenata) doprinosi povećanju veličine čestica HDL-a. Što zauzvrat značajno poboljšava "transport" holesterola kroz cijelo tijelo. Istraživači su primijetili pozitivan rezultat takve prehrane (koja je uključivala ribu) nakon 12 tjedana.

"Omega-3 masne kiseline koje se nalaze u ribi brzo će povećati HDL holesterol", kaže dr Ahmed. „Samo 2 porcije masne ribe sedmično, uključujući lososa, skušu ili tunu„ Alcabor “, pomoći će vam da postignete zadivljujuće rezultate. U ekstremnim slučajevima, ako ste alergični na riblje proizvode, tada se Omega-3 može dobiti od lanenog semena, miješanog zelenila i oraha. "

5) Mi pijemo čašu vina (umjereno!)

Praksa je pokazala da umjereno konzumiranje alkohola (posebno vina) može povećati dobar holesterol u krvi. Prema klinici Mayo, to znači: do jednog alkoholnog pića dnevno za žene i muškarce starije od 65 godina (za muškarce mlađe od 65 godina mogu biti do dvije normalizirane porcije dnevno).

Medicinski eksperimenti (objavljeni u februaru 2016. na stranicama naučnog časopisa PLoS One) uspješno su potvrdili ovu činjenicu. Liječnici su otkrili da je kod 11.000 odraslih konzumiranje vina u količini od male do umjerene (12 ili manje normaliziranih obroka tjedno za muškarce, odnosno polovinu manje za žene) pokazalo porast HDL-a. Štaviše, ovo im je pomoglo da dovedu do normalizacije ukupnog holesterola, nižih triglicerida (masti u krvi) i nižeg LDL holesterola.

Ali tu je novčić još jedan. Pijenje previše alkohola (zloupotreba) može lako promijeniti sve zdravstvene koristi za ozbiljne probleme i dovesti do debljanja, visokog krvnog pritiska, visokog triglicerida, kao i ovisnosti o alkoholu (žene su posebno sklone alkoholizmu).

Slični materijali:

Kako sniziti loš LDL kolesterol - gdje započeti?

Nizak LDL kolesterol kod žena - simptomi, uzroci, dijeta

Mnogi su čuli za bolest kao što je ateroskleroza. Ova patologija, opasna po život i zdravlje, povezana je s metaboličkim poremećajima i povećanom koncentracijom holesterola u tijelu. Danas su ateroskleroza i kardiovaskularne komplikacije koje izaziva jedan od glavnih zdravstvenih problema.

Mnogo rjeđe tokom pregleda opaža se odstupanje analize u manjem smjeru. Sa čim je ovo možda povezano, kako povećati nivo holesterola u krvi i treba li to učiniti: pokušajmo to shvatiti.

Uzroci i posljedice

Prema statistici, nizak holesterol je mnogo rjeđi od visokog. U međuvremenu, njegov nedovoljni sadržaj negativno utječe i na zdravlje.

Općenito prihvaćena norma kolesterola određuje se na razini 3,2-5,5 mmol / L. Odstupanje rezultata analize u manjem smjeru nazivalo se hipoholesterolemija. Vjerovatni uzroci ovog stanja su:

  • hipoproteinemija - bolesti praćene padom proizvodnje proteina u tijelu,
  • ciroza / rak jetre,
  • tireotoksikoza,
  • malabsorpcijski sindrom - kršenje procesa asimilacije hrane u crijevima,
  • anemija - nedostatak vitamina B12, sideroblastična, nasledna (npr. talasemija),
  • opsežne opekotine lll-lV stepena,
  • reumatoidni artritis,
  • dugotrajno post
  • predoziranje hipoholesterolemijskih sredstava.

Mala hipoholesterolemija nema očigledne kliničke manifestacije i čak se može smatrati znakom niskog rizika od razvoja ateroskleroze. Povremeno se pacijenti mogu žaliti na slabost mišića, smanjen apetit i seksualnu aktivnost. Zdravstveni problemi počinju kada se postigne rezultat analize razine 1,5-2 mmol / l. Manifestacije hipoholesterolemije uključuju:

  • poremećaji psiho-emocionalne sfere: jaka depresija, samoubilačke misli,
  • hemoragični moždani udar - akutno, po život opasno stanje, koje se manifestuje naglim krvarenjem u mozgu,
  • osteoporoza
  • problemi u probavnom traktu: hronični zatvor, praćen dijarejom,
  • gojaznost
  • endokrini poremećaji: dijabetes melitus, hipo / hipertireoza,
  • dismenoreja, neplodnost kod žena.

Pokušajte zadržati ribu na stolu 2-3 puta tjedno.

  1. Jedite vlakna. Jedenje dovoljno vlakana svaki dan pomoći će poboljšati probavu i normalizirati ravnotežu između LP VP i LP NP.
  2. Napravite osnovu prehrane povrće i voće. Normaliziraju metabolizam i utječu na aktivnost jetre kako bi proizvela vlastiti holesterol.
  3. Jedite više mahunarki (ako nemate problema sa crevima). Mahunarke ne sadrže "loš" holesterol, ali istovremeno imaju visoku energetsku vrijednost i izuzetno su hranjive. Ovi proizvodi dugo osjećaju sitost i doprinose aktivnijem stvaranju HDL-a u jetri. Uz to, biološke tvari koje čine grah, grašak, slanutak ili leća pomažu HDL-u da očisti posude od aterosklerotskih plakova.
  4. Prepustite se kafi. Sastav osnažujućeg pića uključuje supstancu Cafestol. Inhibira proizvodnju korisnog HDL-a hepatocitima i izaziva indirektni rast „lošeg“ holesterola. Kafu zamijenite slabim čajem, voćnim kompotima, voćnim napicima, juhom od šipka.
  5. Jedite frakcijski, 5-6 r / d, u malim obrocima. To će vam omogućiti da izbjegnete promjene ako koristite zabranjene proizvode. Osim toga, frakcijska prehrana normalizira metabolizam i smanjuje koeficijent aterogenosti.

Možete povećati nivo „dobrog“ holesterola upotrebom biološki aktivnih aditiva u hrani koji sadrže omega-3 masne kiseline - riblje ulje, kril ulje, ulje zelene školjke.

Pogledajte video: OČISTITE KRV I KRVNE SUDOVE PRIRODNIM PUTEM! Prof. dr Mihajlović (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar