Lijek Glyclad: upute za upotrebu

30 mg tablete sa modificiranim oslobađanjem

Jedna tableta sadrži

aktivna supstanca - gliklazid 30 mg

pomoćni sastojci: hipromeloza (4000 **), hipromeloza (100 **)

kalcijum karbonat, laktoza monohidrat, koloidni silicijum dioksid, magnezijum stearat

** Vrijednost nazivne viskoznosti za 2% (m / v) vodenu otopinu hipromeloze

Ovalne tablete, od bijele do gotovo bijele, blago bikonveksne

Farmakoterapijska grupa

Sredstva za liječenje dijabetesa. Lijekovi za snižavanje šećera za oralnu primjenu. Derivati ​​sulfonilureje. Gliclazide

ATX kod A10VB09

Farmakološko djelovanje

Farmakokinetika

Usisavanje i distribucija

Nakon uzimanja lijeka unutra, gliklazid se u potpunosti apsorbira iz gastrointestinalnog trakta. Koncentracija gliklazida u plazmi progresivno raste tijekom prvih 6 sati nakon primjene i dostiže visoravan koji traje od 6. do 12. sata. Varijabilnost pojedinca je relativno mala. Jelo ne utiče na stepen apsorpcije. Zapremina distribucije je oko 30 litara. Vezanje proteina plazme je oko 95%. Jedna dnevna doza lijeka Gliclada® osigurava održavanje efektivne koncentracije gliklazida u krvnoj plazmi duže od 24 sata.

Gliclazid se metabolizira prvenstveno u jetri. Nastali metaboliti nemaju farmakološku aktivnost. Odnos između doze uzete do 120 mg i koncentracije lijeka u plazmi je linearna ovisnost o vremenu.

Poluživot (T1 / 2) gliklazida je 12-20 sati. Izlučuje se uglavnom bubrezima u obliku metabolita, a manje od 1% izlučuje se mokraćom nepromijenjeno.

Farmakokinetika u posebnim kliničkim slučajevima

U starijih osoba nisu otkrivene klinički značajne promjene farmakokinetičkih parametara.

Farmakodinamika

Gliclada® je oralni hipoglikemijski lijek iz grupe derivata sulfoniluree druge generacije, koji se od sličnih lijekova razlikuje po prisustvu heterocikličkog prstena koji sadrži N sa endcikličkom vezom.

Glyclada® snižava glukozu u krvi stimulišući lučenje inzulina od Langerhansovih otočića s R ćelijama. Nakon dvije godine liječenja ostaje povećanje razine postprandijalnog inzulina i izlučivanje C-peptida. Kod šećerne bolesti tipa 2, lijek obnavlja rani vrh lučenja inzulina kao odgovor na unos glukoze i pojačava drugu fazu izlučivanja inzulina. Primijećeno je značajno povećanje izlučivanja inzulina kao odgovor na stimulaciju zbog unosa hrane i primjene glukoze.

Osim što utječe na metabolizam ugljikohidrata, Glyclada® djeluje i na mikrocirkulaciju. Lijek smanjuje rizik od tromboze malih krvnih žila, utječući na dva mehanizma koji mogu biti uključeni u razvoj komplikacija kod dijabetesa melitusa: djelomična inhibicija agregacije i adhezije trombocita i smanjenje koncentracije faktora aktivacije trombocita (beta-tromboglobulin, tromboksan B2), kao i obnavljanje fibrinolizica vaskularna endotelna aktivnost i povećana aktivnost aktivatora plazminogena u tkivu.

Doziranje i primjena

Lijek je namijenjen samo odraslim pacijentima.

Preporučuje se uzimanje tableta bez žvakanja tokom doručka. Ako sutradan propustite sljedeću dozu, dozu ne možete povećati.

Dnevna doza Glyclad® je od 30 do 120 mg (1 do 4 tablete). Doza lijeka se odabire ovisno o pojedinačnom metaboličkom odgovoru pacijenta.

Preporučena početna doza je 30 mg dnevno. Uz efikasnu kontrolu glukoze, ova se doza može koristiti kao terapija za održavanje.

Uz neadekvatnu kontrolu nivoa glukoze, dnevna doza lijeka može se postepeno povećati na 60, 90 ili 120 mg. Interval između svakog povećanja doze trebao bi biti najmanje 1 mjesec, osim za bolesnike kod kojih se razina glukoze nije smanjila nakon 2 tjedna primjene. U takvim slučajevima doza se može povećati 2 tjedna nakon početka terapije. Maksimalna preporučena doza je 120 mg dnevno.

Prelazak sa tableta gliklazida od 80 mg na tablete sa modifikovanim otpuštanjem Gliklad®

U slučaju efikasne kontrole koncentracije glukoze u krvi pacijenta sa 80 mg glikolidnih tableta, oni se mogu zameniti Glyclada® u omjeru 1 tableta glikolida 80 mg = 1 tableta Glyclada®.

Prelazak sa drugog hipoglikemijskog lijeka na Glyclad®

Nakon prelaska, treba uzeti u obzir doziranje i poluživot prethodnog lijeka. Prelazni period obično nije potreban. Prihvatanje lijeka Glyclada® treba započeti s 30 mg, nakon čega slijedi prilagođavanje ovisno o metaboličkoj reakciji.

Pri prelasku s drugih lijekova iz grupe sulfoniluree s dugim poluživotom, kako bi se izbjegao aditivni učinak dvaju lijekova, može biti potreban period od nekoliko dana bez droge.

U takvim slučajevima prelazak na Glyclad® tablete trebao bi započeti preporučenom početnom dozom od 30 mg, nakon čega slijedi postupno povećanje doze ovisno o metaboličkoj reakciji.

Koristite u kombinaciji s drugim antidijabetičkim lijekovima

Gliclada® se može propisati zajedno sa bigvanidima, inhibitorima alfa-glukozidaze ili insulinom. Istodobna primjena inzulina treba započeti pod strogim nadzorom liječnika.

Stariji pacijenti (stariji od 65 godina)

Lijek je propisan u istoj dozi kao za pacijente mlađe od 65 godina.

U bolesnika s blagom ili umjereno oslabljenom funkcijom bubrega, lijek je propisan u uobičajenim dozama.

Pacijenti s povećanim rizikom od hipoglikemije: s pothranjenošću, s teškim ili slabo nadoknađenim endokrinim poremećajima (hipopituitarizam, hipotireoza, nedostatak adrenokortikotropnog hormona), nakon produljenog i / ili kortikosteroidnog liječenja visokim dozama, teških kardiovaskularnih bolesti, preporučuje se liječenje započeti minimalno dnevna doza od 30 mg.

Nuspojave

hipoglikemija (u slučaju neredovitog unosa ili preskakanja obroka): glavobolja, akutna glad, mučnina, povraćanje, umor, poremećaji spavanja, uznemirenost, zbunjenost, agresivnost, slaba koncentracija pažnje, usporavanje reakcije, depresija, bespomoćnost, vidni i govorni poremećaji , afazija, pareza, drhtanje, smanjena osjetljivost, vrtoglavica, bradikardija, konvulzije, gubitak samokontrole, pospanost, plitko disanje, gubitak svijesti, delirij, što dovodi do kome i smrti. Mogući su adrenergički simptomi: ljepljiv znoj, anksioznost, tahikardija, povišen krvni pritisak, bol u srcu, aritmija

bolovi u trbuhu, mučnina, povraćanje, proliv, zatvor (mogu se svesti uzimanjem leka tokom doručka)

reverzibilno povećanje nivoa jetrenih enzima (ALT, AST, alkalna fosfataza), hepatitis (retko), hiponatremija

kožni osip, svrbež, urtikarija, angioedem, eritem, makulopapularni osip, bulozne reakcije (poput Stevens-Johnsonovog sindroma, toksična epidermalna nekroliza)

anemija, leukopenija, trombocitopenija, granulocitopenija, pancitopenija (reverzibilna nakon povlačenja lijeka)

prolazno oštećenje vida, posebno na početku liječenja, zbog promjene glukoze u krvi

Kontraindikacije

poznata preosjetljivost na gliklazid ili neku od pomoćnih komponenti lijeka, kao i na druge lijekove iz skupine sulfoniluree ili sulfonamide

dijabetes tipa 1

dijabetička ketoacidoza, prekomatoza i dijabetička koma

ozbiljno zatajenje bubrega ili jetre

trudnoća i dojenje

Interakcije lijekova

Kombinovana upotreba gliklazida i mikonazola kontraindicirana je u vezi s rizikom od hipoglikemije, sve do hipoglikemijske kome.

Gliklazid se ne preporučuje istovremeno s fenilbutazonom i alkoholom zbog povećanog rizika od hipoglikemije. Tokom razdoblja liječenja lijekom potrebno se suzdržati od pijenja alkohola i uzimanja lijekova koji sadrže alkohol.

U vezi s rizikom od razvoja hipoglikemije, potrebno je biti oprezan dok se prepisuju gliclazid i antidijabetički lijekovi drugih grupa (inzulini, akarboza, biguanidi), beta blokatori, flukonazol, inhibitori enzima koji pretvaraju angiotenzin (kaptopril, enalapril) i antagonisti receptora H2, (IMAO), sulfonamidi i nesteroidni protuupalni lijekovi.

Ne preporučuje se istodobna upotreba gliklazida i danazola zbog rizika od povećanja glukoze u krvi. Ako je potrebno, imenovanjem takve kombinacije treba pažljivo nadzirati nivo glukoze u krvi i urinu, a u nekim slučajevima prilagoditi dozu gliklazida tokom liječenja danazolom i nakon njega.

S obzirom na rizik od razvoja hiperglikemije, potrebno je biti oprezan kod kombiniranja gliklazida s klorpromazinom (u dozi> 100 mg dnevno, što uzrokuje smanjenje izlučivanja inzulina). Za vrijeme trajanja terapije klorpromazinom, možda će biti potrebno prilagođavanje doze gliklazida.

Glukokortikosteroidi (za sistemsku i lokalnu upotrebu: intraartikularni, sub- ili subkutani, rektalni) i tetrakozaktidi, ako se uzimaju zajedno s glikolazlazidom, povećavaju razinu glukoze u krvi i, zbog smanjenja tolerancije na ugljikohidrate, mogu uzrokovati ketozu. Za vrijeme liječenja i nakon terapije glukokortikoidima, možda će biti potrebno prilagođavanje doze gliklazida.

Oprez treba biti oprezan kod kombinirane primjene gliklazida s ritodrinom, salbutamolom i tertbutalinom (intravenski) zbog rizika od razvoja hiperglikemije. Ako je potrebno, prijeđite na inzulinsku terapiju.

Uz kombiniranu upotrebu gliklazida s antikoagulansima (varfarin, itd.) Može se primijetiti porast antikoagulantskog efekta.

Posebna uputstva

Lijek treba propisati samo uz redovan unos hrane od strane pacijenta (uključujući doručak).

Rizik od hipoglikemije povećava se s niskokaloričnom dijetom, nakon dužeg ili prekomjernog fizičkog napora, konzumiranja alkohola ili u slučaju kombinirane uporabe nekoliko hipoglikemijskih lijekova.

U pogledu povećanog rizika od hipoglikemije, preporučuje se redovito uzimanje ugljikohidrata (ako se hrana uzima kasno, ako se konzumira nedovoljna količina hrane, ili ako hrana ima nizak sadržaj ugljikohidrata).

Hipoglikemija se može razviti nakon upotrebe derivata sulfoniluree. Neki slučajevi mogu biti ozbiljni i dugotrajni. Možda će biti potrebna hospitalizacija, a može biti potrebna i glukoza nekoliko dana.

Da bi se smanjio rizik od razvoja hipoglikemijskih epizoda potrebno je pažljivo podučavanje pacijenta.

Čimbenici koji povećavaju rizik od hipoglikemije:

Predoziranje

Zatajenje bubrega i jetre: Farmakokinetička i farmakodinamička svojstva gliklazida mogu se promijeniti kod pacijenata s jetrenim ili ozbiljnim zatajenjem bubrega. Hipoglikemijske epizode koje se javljaju kod takvih bolesnika mogu biti dugotrajne, pa je potrebno provoditi odgovarajući nadzor.

Pacijenta treba obavijestiti o važnosti dijeta, potrebi za redovitom tjelesnom aktivnošću i redovitim praćenjem razine glukoze u krvi. Pacijenti i njihove obitelji trebaju objasniti opasnost od hipoglikemije, razgovarati o njenim simptomima, metodama liječenja i faktorima koji predisponiraju razvoj ove komplikacije.

Loša kontrola glukoze u krvi

Na efikasnost kontrole koncentracije glukoze u krvi pacijenta koji prima antidijabetičku terapiju mogu uticati sledeći faktori: groznica, telesne povrede, infekcije ili hirurške intervencije. U nekim će slučajevima možda biti potrebno propisati inzulin.

Hipoglikemijska učinkovitost bilo kojeg oralnog antidijabetičkog lijeka, uključujući gliklazid, kod mnogih bolesnika smanjuje se s vremenom zbog progresije dijabetesa ili smanjenja odgovora na lijek (sekundarni nedostatak efekta terapije). Zaključak o sekundarnom odsustvu efekta terapije može se dati samo nakon odgovarajućeg prilagođavanja doze i ako pacijent slijedi dijetu.

Prilikom ocjenjivanja kontrole glukoze u krvi preporučuje se mjerenje nivoa glikoziranog hemoglobina (ili glukoze u plazmi venske krvi na dan).

Propisivanje lijekova sulfoniluree pacijentima s nedostatkom glukoze-6-fosfat dehidrogenaze može dovesti do hemolitičke anemije. Treba biti oprezan prilikom propisivanja gliklazida pacijentima s nedostatkom glukoze-6-fosfat dehidrogenaze i razmotriti alternativno liječenje lijekom različite klase.

Posebne informacije o pomoćnim tvarima

Gliclada® sadrži laktozu. Bolesnici s rijetkim nasljeđenim bolestima intolerancije galaktoze, nedostatkom Lapp-a laktaze ili malapsorpcijom glukoze i galaktoze ne smiju uzimati ovaj lijek.

Značajke djelovanja lijeka na sposobnost upravljanja vozilima ili potencijalno opasne mehanizme

Treba biti oprezan pri upravljanju vozilima ili drugim mehanizmima, posebno na početku terapije.

Predoziranje

Simptomi umjerena do teška hipoglikemija.

Liječenje: simptomi umjerene hipoglikemije bez gubitka svijesti ili znakova neuroloških poremećaja, eliminiraju unos ugljikohidrata, prilagođavanje doze i / ili promjenu prehrane. Strogi medicinski nadzor mora se nastaviti sve dok liječnik ne osigura da je pacijent stabilan i izvan opasnosti.

Teške epizode hipoglikemije, praćene komom, konvulzijama ili drugim neurološkim poremećajima, zahtijevaju hitnu njegu i hitnu hospitalizaciju. Ako se dogodi hipoglikemijska koma ili se na nju sumnja, potrebno je odmah ubrizgati glukagon i 50 ml koncentrirane otopine glukoze (20-30% intravenski), a zatim nastaviti infuziju 10% -tne otopine glukoze brzinom kojom se osigurava da je koncentracija glukoze u krvi veća od 1 g / l . Pacijent treba biti pod strogim liječničkim nadzorom. Hemodijaliza nije efikasna.

Farmakološka grupa

Peroralni hipoglikemijski agensi, sulfonamidi, derivati ​​uree. Šifra ATX A10V B09.

Gliklazid je oralni hipoglikemijski lijek, derivat sulfoniluree, koji se od ostalih lijekova razlikuje po prisustvu heterocikličkog prstena koji sadrži dušik i ima endocikličke veze.

Gliklazid smanjuje nivo glukoze u plazmi zbog stimulacije izlučivanja inzulina β ćelijama Langerhansovih otoka pankreasa. Povećanje nivoa postprandijalnog inzulina i izlučivanje C-peptida nastaju i nakon 2 godine upotrebe lijeka. Gliklazid takođe ima hemovaskularna svojstva.

Uticaj na lučenje inzulina.

U bolesnika sa dijabetesom tipa II, gliklazid obnavlja rani vrh lučenja inzulina kao odgovor na unos glukoze i povećava drugu fazu izlučivanja inzulina. Značajno povećanje izlučivanja inzulina događa se u skladu s unosom hrane ili opterećenjem glukoze.

Gliklazid smanjuje mikrotrombozu zbog dva mehanizma koji mogu biti uključeni u razvoj komplikacija šećerne bolesti:

  • djelomično inhibira agregaciju i adheziju trombocita, smanjuje broj markera aktivacije trombocita (β-tromboglobulin, tromboksan B 2)
  • utiče na fibrinolitičku aktivnost vaskularnog endotela (povećava aktivnost TRA).

Primarna krajnja točka sastojala se od glavnih makrovaskularnih (kardiovaskularna smrt, ne-smrtonosni infarkt miokarda, ne-smrtonosni moždani udar) i mikrovaskularnih (novi slučajevi ili pogoršavajuća nefropatija, retinopatija).

U klinička ispitivanja uključeno je 11.140 pacijenata. Tokom 6 tjedana uvođenja, pacijenti su nastavili uzimati svoju uobičajenu terapiju za snižavanje šećera. Zatim je, prema randomiziranom principu, pacijentima dodijeljen standardni režim kontrole glikemije (n = 5569) ili režim primjene glikolida, tableta s modificiranim oslobađanjem, na temelju strategije za intenzivnu kontrolu glikemije (n = 5571). Strategija intenzivne kontrole glikemije temeljila se na imenovanju gliklazida, tableta s modificiranim oslobađanjem, od samog početka liječenja, ili na imenovanju gliklazida, tableta s modificiranim oslobađanjem, umjesto na standardnoj terapiji (terapija koju je pacijent primio u vrijeme uključivanja), s mogućim povećanjem doze do maksimuma i zatim uz dodatak drugih lijekova za snižavanje šećera, ako je potrebno, poput metformina, akarboze, tiazolidindiona ili inzulina. Pacijenti su pomno nadgledani i strogo su pridržavali dijetu.

Promatranje je trajalo 4,8 godina. Rezultat liječenja gliklazidom, tabletama s modificiranim oslobađanjem, što je bila osnova strategije za intenzivnu kontrolu glikemije (prosječna postignuta razina HbAlc - 6,5%) u usporedbi sa standardnom kontrolom glikemije (prosječna postignuta razina HbAlc - 7,3%), došlo je do značajnog ukupnog smanjenja 10% relativni rizik od većih makro- i mikrovavaskularnih komplikacija ((HR) 0,90, 95% Cl 0,82, 0,98 p = 0,013, 18,1% pacijenata iz intenzivne kontrolne grupe u odnosu na 20% bolesnika iz grupe standardna kontrola). Prednosti strategije za intenzivnu kontrolu glikemije s imenovanjem gliklazida, tableta s modificiranim oslobađanjem u osnovi terapije, nastale su zbog:

  • značajno smanjenje relativnog rizika od glavnih mikrovaskularnih događaja za 14% (HR 0,86, 95% Cl 0,77, 0,97, p = 0,014, 9,4% u odnosu na 10,9%),
  • značajno smanjenje relativnog rizika od novih slučajeva ili progresije nefropatije za 21% (HR 0,79, 95% Cl 0,66 - 0,93, p = 0,006, 4,1% u odnosu na 5,2%),
  • značajno smanjenje relativnog rizika od mikroalbuminurije koji se pojavio prvi put (HR 0,92, 95% Cl 0,85 - 0,99, p = 0,030, 34,9% u odnosu na 37,9%),
  • značajno smanjenje relativnog rizika od bubrežnih događaja za 11% (HR 0,89, 95% Cl 0,83, 0,96, p = 0,001, 26,5% u odnosu na.

Na kraju studije 65% i 81,1% bolesnika u intenzivnoj kontrolnoj grupi (nasuprot 28,8% i 50,2% standardne kontrolne grupe) postigli su HbAlc ≤ 6,5% i ≤ 7%. 90% pacijenata iz intenzivne kontrolne skupine uzimali su gliklazid, tablete sa modificiranim oslobađanjem (prosječna dnevna doza je bila 103 mg), od čega je 70% uzimalo maksimalnu dnevnu dozu od 120 mg. U grupi intenzivne kontrole glikemije zasnovanoj na gliklazidu, tabletama sa modificiranim oslobađanjem, pacijentova tjelesna težina ostala je stabilna.

Prednosti strategije za intenzivnu kontrolu glikemije zasnovane na gliklazidu, tabletama sa modifikovanim oslobađanjem, nisu ovisile o snižavanju krvnog pritiska.

Nivo gliklazida u krvnoj plazmi raste tokom prvih 6:00, dostigavši ​​visoravan koji traje šest do dvanaest sati nakon primjene lijeka.

Individualne fluktuacije su zanemarljive.

Gliklazid se potpuno apsorbuje. Jelo ne utiče na brzinu i opseg apsorpcije.

Vezanje proteina plazme je oko 95%. Odnos između doze uzete u rasponu do 120 mg i područja ispod krivulje koncentracija-vrijeme je linearan. Zapremina distribucije je oko 30 litara.

Gliclazid se metabolizira u jetri i izlučuje urinom, a manje od 1% aktivne supstance izluči se nepromijenjenim u urinu. U plazmi nema aktivnih metabolita.

Poluživot gliklazida je 12-20 sati.

U starijih bolesnika nema klinički značajnih promjena farmakokinetike lijeka.

Jedna doza lijeka Glyclada, tablete s modificiranim oslobađanjem, održava efektivnu koncentraciju glikazida u plazmi 24 sata.

Šećerna bolest tipa II:

  • smanjenje i kontrolu glukoze u krvi u slučaju nemogućnosti normalizacije razine glukoze samo prehranom, vježbanjem ili gubitkom težine
  • prevencija komplikacija šećerne bolesti tipa II: smanjenje rizika od makro i mikrovaskularnih komplikacija, uključujući nove slučajeve ili pogoršanje nefropatije kod pacijenata sa šećernom bolešću tipa II.

Proizvođač

Krka, dd Novo Mesto, Slovenija

Šmarješka 6, 8501 Novo Mesto, Slovenija

Adresa organizacije koja prihvata tvrdnje potrošača na kvalitetu proizvoda (robe) u Republici Kazahstan

LLP Krka Kazakhstan, Kazahstan, 050059, Almati, ul. Al-Farabi 19, zgrada 1 b,

Interakcija s drugim lijekovima i druge vrste interakcija

Kada koristi lijekove, čija istodobna primjena može izazvati hipo- ili hiperglikemiju, Sidid upozorava pacijenta na potrebu pažljivog praćenja nivoa glukoze u krvi tijekom liječenja. Možda će biti potrebno prilagođavanje doze hipoglikemijskog lijeka za vrijeme i nakon liječenja tim lijekovima.

Lijekovi koji vjerovatno povećavaju rizik od hipoglikemije

Mikonazol (za sistemsku upotrebu, aromatični gel) pojačava hipoglikemijski efekat mogućim razvojem simptoma hipoglikemije ili čak kome.

Ne preporučuju se kombinacije

Fenilbutazon (za sistemsku upotrebu) pojačava hipoglikemijski efekat sulfonilureje (zamenjuje njegovu vezu sa proteinima u plazmi i / ili smanjuje njen izlaz). Preporučljivo je koristiti drugi protuupalni lijek i skrenuti pažnju pacijenta na potrebu i važnost samokontrole. Ako je potrebno, doziranje lijeka Glyclad regulirano je za vrijeme i nakon terapije protuupalnim lijekovima.

Alkohol pojačava hipoglikemijsku reakciju (inhibirajući kompenzacijske reakcije), što može dovesti do početka hipoglikemijske kome. Izbjegavajte upotrebu droga koje sadrže alkohol i upotrebu alkohola.

Kombinacije koje zahtijevaju oprez

Jačanje hipoglikemijskog dejstva leka i, u nekim slučajevima, hipoglikemija mogu se razviti kao rezultat paralelne primjene drugih antidijabetičkih lijekova s ​​takvim lijekovima (inzulin, akarboza, metformin, tiazolidindioni, inhibitori dipeptidil peptidaze 4, agonisti receptora glukoze-1-fosfata), beta blokatori, ACE inhibitori (kaptopril, enalapril), antagonisti receptora H2, MAO inhibitori, sulfonamidi, klaritromicin i nesteroidni protuupalni lijekovi.

Lijekovi koji mogu uzrokovati porast glukoze u krvi

Ne preporučuju se kombinacije

Danazole: Dijabetogeni efekat Danazola.

Ako se upotreba ove aktivne tvari ne može izbjeći, pacijenta treba upozoriti na potrebu i značaj samokontrole glukoze u urinu i krvi. Možda će biti potrebno prilagoditi dozu antidijabetičkih lijekova tijekom i nakon liječenja danazolom.

Kombinacije koje zahtijevaju oprez

Klorpromazin (antipsihotik): primjena visokih doza hlorpromazina (> 100 mg dnevno) povećava razinu glukoze u krvi (uslijed smanjenja izlučivanja inzulina).

Pacijenta treba upozoriti na potrebu i važnost praćenja nivoa glukoze u krvi. Možda će biti potrebno prilagoditi dozu antidijabetičke aktivne tvari za vrijeme i nakon liječenja antipsihoticima.

Glukokortikoidi (za sistemsku i lokalnu upotrebu: intraartikularni, kožni i rektalni preparati) i tetrakosaktrin povećavaju glukozu u krvi s mogućim razvojem ketoze (zbog smanjene tolerancije ugljikohidrata preko glukokortikoida).

Pacijenta treba upozoriti na potrebu i važnost praćenja nivoa glukoze u krvi, posebno na početku liječenja. Možda će biti potrebno prilagoditi dozu antidijabetičkih lijekova tijekom i nakon liječenja glukokortikoidima.

Ritodrin, salbutamol, terbutalin (c) povećavaju nivo glukoze u krvi kao rezultat agonista beta-2.

Treba upozoriti na potrebu kontrole razine glukoze u krvi. Ako je potrebno, pacijenta treba prebaciti na inzulin.

Kombinacije na koje treba paziti

Terapija antikoagulansima (kao što je varfarin itd.) Sulfonilureja može poboljšati antikoagulantni efekat istodobnim lečenjem. Možda će biti potrebno prilagođavanje doze antikoagulansa.

Značajke aplikacije

Liječenje se propisuje pacijentima koji mogu pratiti cjelovitu i redovitu dijetu (uključujući doručak). Važno je da redovno konzumirate ugljikohidrate zbog povećanog rizika od hipoglikemije, koja nastaje kada se hrana uzima kasno, u neadekvatnoj količini ili ako je u hrani mala količina ugljikohidrata. Rizik od hipoglikemije povećava se niskokaloričnom prehranom, produženom i intenzivnom fizičkom aktivnošću, alkoholom ili kombinacijom hipoglikemija.

Hipoglikemija može nastati zbog istodobne upotrebe preparata sulfonilureje, a (vidi „Neželjene reakcije“) u nekim slučajevima može biti ozbiljna i dugotrajna. Ponekad je potrebna hospitalizacija i primjena glukoze nekoliko dana.

Temeljni pregled pacijenata, primjena određene doze lijeka i strogo pridržavanje režima doziranja i primjene potrebni su za smanjenje rizika od hipoglikemije.

Čimbenici koji povećavaju rizik od hipoglikemije:

  • odbijanje ili (posebno kod starijih pacijenata) nesposobnost pacijenta da sarađuje,
  • niskokalorični ili nepravilni obroci, grickalice, periodi posta ili promjene u prehrani,
  • kršenje ravnoteže između fizičke aktivnosti i nivoa unosa ugljikohidrata,
  • zatajenje bubrega
  • ozbiljno zatajenje jetre
  • predoziranje Glyclad-om,
  • određene bolesti endokrinog sistema: bolest štitnjače, hipopituitarizam i insuficijencija nadbubrežne žlijezde,
  • istodobna upotreba određenih drugih lijekova (vidjeti odjeljak "Interakcija s drugim lijekovima i druge vrste interakcija").

Zatajenje bubrega i jetre

Farmakokinetika i / ili farmakodinamika gliklazida mogu varirati u bolesnika s jetrenim ili teškim zatajenjem bubrega. Epizode hipoglikemije koje se javljaju kod takvih bolesnika mogu se produžiti i zahtijevati određene mjere.

Informacije o pacijentu

Pacijenta i članove njegove obitelji treba upozoriti na rizik od hipoglikemije, objasniti njegove simptome (vidjeti odjeljak „Neželjene reakcije“), liječenje, kao i faktore koji povećavaju rizik od njegovog razvoja.

Pacijenti trebaju biti svjesni važnosti prehrane, redovnog vježbanja i redovnog mjerenja glukoze u krvi.

Kršenje regulacije glukoze u krvi

Sljedeći faktori mogu utjecati na regulaciju razine glukoze u krvi kod pacijenata koji uzimaju antidijabetičke lijekove: vrućica, trauma, infekcija ili operacija. U nekim slučajevima može biti potreban inzulin.

Hipoglikemijska učinkovitost bilo kojeg antidijabetičkog lijeka, uključujući gliklazida, s vremenom se smanjuje kod mnogih pacijenata: do toga može doći zbog progresije ozbiljnosti dijabetesa ili smanjenja reakcije na liječenje. Ovaj fenomen je poznat kao sekundarni zastoj koji se razlikuje od primarnog ako aktivna supstanca nije efikasna u liječenju lijekom prvog reda. Prije upućivanja pacijenta u sekundarnu skupinu neuspjeha potrebno je provesti odgovarajuće prilagođavanje doze i prehranu.

Preporučuje se utvrđivanje nivoa glikoziliranog hemoglobina (ili nivoa šećera u krvnoj plazmi vena na dan). Samo nadgledanje glukoze u krvi takođe može biti prikladno.

Liječenje bolesnika s nedostatkom glukoze-6-fosfat dehidrogenaze s preparatima sulfoniluree može dovesti do hemolitičke anemije. Budući da gliklazid spada u hemijsku klasu preparata sulfonilureje, pacijenti s nedostatkom glukoze-6-fosfat dehidrogenaze trebaju biti oprezni, također bi trebalo razmotriti alternativno liječenje lijekovima koji ne sadrže sulfonilureju.

Posebna upozorenja u vezi s nekim komponentama

Gliclada sadrži laktozu. Bolesnici s rijetkom nasljednom netolerancijom na laktozu, s sindromom galaktozomije ili malapsorpcijom glukoze i galaktoze ne smiju uzimati ovaj lijek.

Upotreba tokom trudnoće ili dojenja.

Nema iskustva s primjenom gliklazida tokom trudnoće, iako postoje određeni dokazi o upotrebi drugih sulfonilureje.

Kontrola dijabetesa treba se postići prije trudnoće kako bi se smanjio rizik od urođenih malformacija povezanih s nedostatkom kontrole dijabetesa.

Upotreba oralnih antidijabetičkih lijekova nije preporučljiva, inzulin je glavni lijek za liječenje dijabetesa tokom trudnoće. Preporučuje se prenošenje pacijenta na inzulin u slučaju planirane trudnoće ili kada nastupi.

Podaci o prodiranju gliclazida ili njegovih metabolita u majčino mlijeko nisu dostupni. S obzirom na rizik od razvoja hipoglikemije kod djeteta, upotreba lijeka je kontraindicirana kod žena koje doje.

Sposobnost utjecaja na brzinu reakcije tijekom vožnje ili rada s drugim mehanizmima.

Gliclada nema poznati učinak na sposobnost vožnje automobila ili rada sa mašinama. Međutim, pacijenti trebaju biti oprezni u vezi s pojavom simptoma hipoglikemije i biti oprezni tijekom vožnje ili upravljanja strojevima, posebno na početku liječenja.

Neželjene reakcije

Na osnovu iskustva s derivatima gliklazida i sulfoniluree, zabilježene su sljedeće nuspojave.

Nepravilna prehrana, a posebno grickalica tokom terapije preparatima sulfonilureje, uključujući Glyclad, može dovesti do razvoja hipoglikemije. Mogući simptomi hipoglikemije: glavobolja, jaka glad, mučnina, povraćanje, umor, poremećaj spavanja, anksioznost, razdražljivost, oslabljena koncentracija, gubitak svijesti i usporavanje reakcija, depresija, oslabljen vid i govor, afazija, tremor, pareza, smetnje osjeta , vrtoglavica, gubitak samokontrole, delirijum, konvulzije, plitko disanje, bradikardija, pospanost, gubitak svijesti, pa čak i razvoj kome sa smrtnim ishodom.

Pored toga, mogu se primijetiti manifestacije poremećaja adrenergičkog sustava: pojačano znojenje, ljepljivost na koži, tjeskoba, tahikardija, arterijska hipertenzija, palpitacije srca, angina pektoris i aritmija.

Obično simptomi nestaju nakon uzimanja ugljikohidrata (šećera). Međutim, umjetna zaslađivača nemaju učinka. Iskustvo s drugim preparatima sulfoniluree pokazuje da se hipoglikemija može pojaviti više puta, čak i ako se odmah poduzmu efikasne mjere.

Ako su epizode hipoglikemije teške i dugotrajne, čak i ako je privremeno kontrolirana unosom šećera, potrebna je hitna hospitalizacija i hitna medicinska pomoć.

Većina slučajeva hipoglikemije primećena je kod pacijenata koji suvremeno koriste terapiju insulinom.

Ostale nuspojave

Iz gastrointestinalnog trakta: bolovi u trbuhu, mučnina, povraćanje, dispepsija, proliv i zatvor. Ovi se simptomi mogu otkloniti ili smanjiti uzimanjem gliklazida tokom doručka.

Slede neželjeni efekti koji su manje uobičajeni.

Na dijelu kože i potkožnog tkiva: osip, svrbež, urtikarija, angioedem, crvenilo, makulopapularni osip, bulozne reakcije (npr. Stevens-Johnsonov sindrom i toksična epidermalna nekroliza).

Iz krvožilnog i limfnog sistema: promjene hematoloških parametara, uključujući anemiju, leukopeniju, trombocitopeniju, granulocitopeniju. Te pojave su rijetke i obično nestaju nakon prekida lijeka.

Na dijelu jetre i žučnih puteva: povećanje razine jetrenih enzima (AST, ALAT, alkalna fosfataza), hepatitis (izolirani slučajevi). U slučaju holestatske žutice primenu lijeka treba prekinuti.

Sa strane organa vida: privremeno oštećenje vida, uslijed promjene nivoa glukoze u krvi, dolazi do privremenog oštećenja vida, posebno na početku liječenja.

Efekti svojstveni proizvodima sulfoniluree:

Kao i kod ostalih preparata sa sulfonilurejom, zabilježeni su slučajevi eritrocitopenije, agranulocitoze, hemolitičke anemije, pancitopenije, alergijskog vaskulitisa, hiponatremije, povišene vrijednosti jetrenih enzima, pa čak i narušene funkcije jetre (na primjer, s kolestazom i žuticom) i hepatitisa koji nestaju nakon prestanka ili pojedinačni slučajevi dovode do po život opasnog zatajenja jetre.

Farmakološka svojstva

Gliklazid je oralni hipoglikemijski lijek, derivat sulfoniluree, koji se od ostalih lijekova razlikuje po prisustvu heterocikličkog prstena koji sadrži dušik i ima endocikličke veze.

Gliklazid smanjuje nivo glukoze u plazmi zbog stimulacije izlučivanja inzulina od strane β-ćelija ostrva pankreasa Langerhans-a. Povećanje nivoa postprandijalnog inzulina i izlučivanje C-peptida nastaju i nakon 2 godine upotrebe lijeka.

Gliklazid takođe ima hemovaskularna svojstva.

Uticaj na lučenje inzulina.

U bolesnika sa dijabetesom tipa II, gliklazid obnavlja rani vrh lučenja inzulina kao odgovor na unos glukoze i povećava drugu fazu izlučivanja inzulina. Značajno povećanje izlučivanja inzulina događa se u skladu s unosom hrane ili opterećenjem glukoze.

Gliklazid smanjuje mikrotrombozu pomoću dva mehanizma koji mogu biti uključeni u razvoj komplikacija šećerne bolesti:

  • djelomično inhibira agregaciju i adheziju trombocita, smanjuje broj markera aktivacije trombocita (β-tromboglobulin, tromboksan B 2)
  • utiče na fibrinolitičku aktivnost vaskularnog endotela (povećava aktivnost TRA).

Prevencija komplikacija dijabetesa tipa II.

ADVANCE je međunarodno multicentarno randomizirano ispitivanje s bifaktorističkim dizajnom čiji je cilj identificiranje prednosti strategije intenzivne kontrole glikemije (HbAlc ≤ 6,5%) zasnovane na modificiranim tabletama za oslobađanje glikazida (Gliclazide MR) u usporedbi sa standardnom glikemijskom kontrolom i prednostima snižavanja krvnog tlaka pritisak upotrebom fiksne kombinacije perindopril / indapamid u usporedbi s placebom na pozadini trenutne standardne terapije (dvostruko slijepa usporedba) u skladu s učinkom na glavni mikro i mikrovaskularni događaji kod pacijenata sa dijabetesom tipa II.

Primarna krajnja točka sastojala se od glavnih makrovaskularnih (kardiovaskularna smrt, ne-smrtonosni infarkt miokarda, ne-smrtonosni moždani udar) i mikrovaskularnih (novi slučajevi ili pogoršavajuća nefropatija, retinopatija).

Istraživanje je obuhvatilo 11 140 bolesnika sa šećernom bolešću tipa II (prosjek: starosna dob 66 ​​godina, BMI (indeks tjelesne mase) 28 kg / m 2, trajanje dijabetesa 8 godina, razina HbAlc od 7,5% i SBP / DBP (sistolički) krvni pritisak / dijastolički krvni pritisak) 145/81 mmHg). Među tim pacijentima, 83% imalo je hipertenziju, u 325 i 10% su makro i krvožilne bolesti zabeležene u istoriji bolesti, odnosno mikroalbuminurija (MAU) je otkrivena u 27%. Većina pacijenata liječena je prije dijabetesa tipa II, 90% - uzimanjem lijeka (47% - monoterapija, 46% - dvostruka terapija i 7% - trostruka terapija), a 1% inzulinom, dok je 9% bilo samo na dijeti. U početku su uglavnom bili propisani sulfonilurea (72%) i metformin (61%). Istodobna terapija uključivala je 75% lijekova koji snižavaju krvni pritisak (BP), lijekove za snižavanje lipida (35%, uglavnom statine - 28%), aspirin i druga antiagregaciona sredstva (47%). Tijekom razdoblja od 6 tjedana primjene kombinacije perindoprila / indapamida i uobičajene terapije za snižavanje šećera, pacijentima s randomiziranim principom dodijeljen je standardni režim kontrole glikemije (n = 5569), ili režim MR glikazida, temeljen na strategiji intenzivne kontrole glikemije (n = 5571). Strategija intenzivne kontrole glikemije temeljila se na propisivanju Gliclazide MR-a od samog početka liječenja ili propisivanju Gliclazide MR-a umjesto standardnoj terapiji (terapija koju je pacijent primao u vrijeme uključivanja) s mogućim povećanjem doze do maksimuma, a zatim, po potrebi, dodavanjem drugih lijekova za snižavanje šećera, poput: metformin, akarboza, tiazolidindioni ili inzulin. Pacijenti su pomno nadgledani i strogo su pridržavali dijetu.

Promatranje je trajalo 4,8 godina. Rezultat tretmana Gliclazid MR-om, koji je bio osnova strategije za intenzivnu kontrolu glikemije (prosječna postignuta razina HbAlc je 6,5%) u usporedbi sa standardnom kontrolom glikemije (prosječna postignuta razina HbAlc je 7,3%), značajno ukupno smanjenje od 10% rizik od većih makro i mikrovaskularnih komplikacija ((HR) 0,90, 95% Cl 0,82, 0,98 p = 0,013, 18,1% pacijenata iz intenzivne kontrolne grupe u poređenju sa 20% pacijenata iz standardne kontrolne grupe). Prednosti strategije za intenzivnu kontrolu glikemije s imenovanjem MR gliklazida u osnovi terapije, nastale su zbog:

  • značajno smanjenje relativnog rizika od glavnih mikrovaskularnih događaja za 14% (HR 0,86, 95% Cl 0,77, 0,97, p = 0,014, 9,4% u odnosu na 10,9%),
  • značajno smanjenje relativnog rizika od novih slučajeva ili progresije nefropatije za 21% (HR 0,79, 95% Cl 0,66 - 0,93, p = 0,006, 4,1% u odnosu na 5,2%),
  • značajno smanjenje relativnog rizika od mikroalbuminurije, koji se pojavio prvi put, za 8% (HR 0,92, 95% Cl 0,85 - 0,99, p = 0,030, 34,9% u odnosu na 37,9%),
  • značajno smanjenje relativnog rizika od bubrežnih događaja za 11% (HR 0,89, 95% Cl 0,83, 0,96, p = 0,001, 26,5% u odnosu na 29,4%).

Na kraju studije 65% i 81,1% bolesnika iz intenzivne kontrolne grupe (nasuprot 28,8% i 50,2% standardne kontrolne grupe) postigli su HbAlc ≤ 6,5% i ≤ 7%.

90% pacijenata iz intenzivne kontrolne skupine uzimali su Gliclazide MR (prosječna dnevna doza je bila 103 mg), 70% njih je uzimalo maksimalnu dnevnu dozu od 120 mg. U kontrolnoj grupi za intenzivnu glikemiju zasnovanu na Gliclazid MR-u bolesnička tjelesna težina ostala je stabilna.

Prednosti intenzivne strategije kontrole glikemije zasnovane na Glikozlazidu nisu ovisile o snižavanju krvnog pritiska.

Nivo gliklazida u krvnoj plazmi raste tokom prvih 6:00, dostižući visoravan koji ostaje 6-12 sati nakon primjene lijeka. Gliklazid se u potpunosti apsorbuje u gastrointestinalnom traktu. Jelo ne utiče na brzinu i opseg apsorpcije.

Odnos između doze do 120 mg i područja ispod krivulje koncentracija-vrijeme je linearan. Vezivanje na proteine ​​plazme je 95%.

Gliclazid se gotovo u potpunosti metabolizira u jetri i izlučuje urinom. Manje od 1% gliklazida izlučuje se nepromijenjeno u urinu. U plazmi nema aktivnih metabolita.

Poluživot gliklazida iz tijela je 12-20 sati. Zapremina distribucije je oko 30 litara.

Kada se koristi pojedinačna doza lijeka, koncentracija gliklazida u krvnoj plazmi održava se 24 sata.

U starijih bolesnika farmakokinetički parametri nisu značajno promijenjeni.

Intra-individualna varijabilnost je mala.

Šećerna bolest tipa II:

  • smanjenje i kontrolu glukoze u krvi kada je nemoguće normalizirati razinu glukoze samo prehranom, vježbanjem ili gubitkom kilograma
  • prevencija komplikacija šećerne bolesti tipa II: smanjenje rizika od makro i mikrovaskularnih komplikacija, uključujući nove slučajeve ili pogoršanje nefropatije kod pacijenata sa šećernom bolešću tipa II.
ChildrenChildren

Upotreba tokom trudnoće ili dojenja

Upotreba oralnih antidijabetičkih lijekova nije preporučljiva, inzulin je glavni lijek za liječenje dijabetesa tokom trudnoće. Preporučuje se prenošenje pacijenta na inzulin u slučaju planirane trudnoće ili kada nastupi.

Podaci o prodiranju gliclazida ili njegovih metabolita u majčino mlijeko nisu dostupni. S obzirom na rizik od razvoja hipoglikemije kod djeteta, primjena lijeka treba prekinuti za vrijeme dojenja.

Pogledajte video: Hamza - HZA - Uputstvo za upotrebu (Mart 2024).

Ostavite Svoj Komentar