Dijabetička retinopatija

Dijabetička retinopatija je jedna od vrsta mikroangiopatije koja se razvija na pozadini dugotrajnog dijabetesa melitusa i utječe na krvne žile mrežnice. Ova patologija je glavni razlog slabog vida i sljepoće kod ljudi koji imaju dijabetes.

Dijabetička retinopatija obično pogađa oba oka, ali stepen oštećenja obično je različit.

Uzroci i faktori rizika

Uz dugi tijek dijabetesa, dismetabolički poremećaji uzrokuju oštećenje krvnih žila mrežnice (mrežnice). To se manifestuje:

  • kršenje propusnosti (okluzija) kapilara,
  • povećana propusnost vaskularnog zida,
  • razvoj ožiljnog (proliferativnog) tkiva,
  • formiranje nove mikrovaskulature u krvi.

Glavni faktori rizika za razvoj dijabetičke retinopatije kod pacijenata sa šećernom bolešću su:

  • trajanje dijabetesa
  • gojaznost
  • nivo hiperglikemije,
  • pušenje
  • arterijska hipertenzija
  • genetska predispozicija
  • hroničnog zatajenja bubrega
  • trudnoća
  • dislipidemija,
  • pubertet,
  • metabolički sindrom.

Oblici bolesti

Sljedeće vrste dijabetičke retinopatije razlikuju se ovisno o značajkama promjena očnog dana:

  1. Neproliferativno. Povećava se propusnost i krhkost mrežnica, što doprinosi stvaranju mikroaneurizmi i pojavi točkastih krvarenja, razvoju edema mrežnice. S razvojem makularnog edema (u središnjoj zoni mrežnice) vid se pogoršava.
  2. Preproliferativni. Dolazi do okluzije arteriola što dovodi do progresivne ishemije i hipoksije mrežnice, pojave venskih poremećaja i hemoragičnih srčanih udara.
  3. Proliferativni. Hronična hipoksija mrežnice uzrokuje započinjanje neovaskularizacije, odnosno stvaranje novih krvnih žila. To je popraćeno čestim staklastim krvarenjima. Kao rezultat toga, postupno se razvija fibrovaskularna fuzija, što može dovesti do trakcijskog odvajanja mrežnice, pojave sekundarnog neovaskularnog glaukoma.

Teški oblici bolesti, posebno u kombinaciji sa aterosklerozom i hipertenzijom često uzrokuju oštećenje vida.

Dijabetička retinopatija se razvija dugo vremena. U početnim fazama bolest je gotovo asimptomatska i bezbolna. Ne postoji subjektivni osjećaj smanjene oštrine vida u neproliferativnom stadiju. S razvojem makularnog edema, pacijenti se mogu žaliti na zamagljen vid na maloj udaljenosti ili na pojavu zamućenja, opažene zamućene predmete.

U proliferativnom stadijumu bolesti periodično se pojavljuje veo pred očima, tamne plutajuće mrlje. Njihova pojava povezana je s intraokularnim krvarenjem. Nakon resorpcije ugruška krvi, ove manifestacije nestaju same od sebe. Kod masovnog intraokularnog krvarenja može doći do potpunog gubitka vida.

Dijagnostika

Za ranu dijagnozu dijabetičke retinopatije, pacijente sa dijabetesom treba redovno pregledavati oftalmolog. Sledeće metode se koriste kao metode probira za otkrivanje promjena na mrežnici oka:

  • perimetrija
  • Visometry
  • biomikroskopija za oči s proreznom lampom,
  • oftalmoskopija sa preliminarnim dilatacijama zjenica,
  • dijafanoskopija očnih struktura,
  • merenje intraokularnog pritiska (tonometrija).

Ako su staklasto tijelo i leća zamućeni, umjesto oftalmoskopije obavlja se ultrazvučni pregled očiju.

Za procjenu funkcija optičkog živca i mrežnice koriste se elektrofiziološke dijagnostičke metode, posebno elektrooklolografija, elektroretinografija. Ako se sumnja na neovaskularni glaukom, indicirana je gonioskopija.

Jedna od glavnih metoda dijagnosticiranja dijabetičke retinopatije je fluorescentna angiografija, koja vam omogućuje procjenu karakteristika protoka krvi u mrežnicama.

Dijabetička retinopatija obično pogađa oba oka, ali stepen oštećenja obično je različit.

Liječenje dijabetičke retinopatije usmjereno je na maksimalnu korekciju metaboličkih poremećaja u tijelu, normalizaciju krvnog tlaka i poboljšanje mikrocirkulacije.

Uz makularni edem, intravitrealne injekcije kortikosteroida imaju dobar terapeutski učinak.

Progresivna dijabetička retinopatija je osnova za lasersku koagulaciju mrežnice, što smanjuje intenzitet procesa neovaskularizacije i smanjuje rizik od odvajanja mrežnice.

Kod teške dijabetičke retinopatije, komplicirane odvajanjem mrežnice ili makularnom trakcijom, izvodi se vitrektomija. Tijekom operacije uklanja se staklast, spaljuje se krvari posuda, seciraju vezivno tkivo.

Moguće komplikacije i posljedice

Napredovanje dijabetičke retinopatije dovodi do sledećih komplikacija:

  • odvajanje mrežnice,
  • sekundarni glaukom
  • značajno ograničenje vidnih polja,
  • katarakta
  • potpuna sljepoća.

Za ranu dijagnozu dijabetičke retinopatije, pacijente sa dijabetesom treba redovno pregledavati oftalmolog.

Prognoza dijabetičke retinopatije zbog vizualnih funkcija uvijek je ozbiljna. Teški oblici bolesti, posebno u kombinaciji sa aterosklerozom i hipertenzijom često uzrokuju oštećenje vida.

Prevencija

Preventivne mjere usmjerene na sprečavanje nastanka ili daljnjeg napredovanja dijabetičke retinopatije uključuju:

  • redovno praćenje glikemije,
  • pažljivo pridržavanje režima terapije insulinom ili davanje lekova koji smanjuju šećer,
  • dijeta (tablica br. 9 prema Pevzneru),
  • normalizacija krvnog pritiska,
  • pravovremena laserska koagulacija mrežnice.

Lijekovi

Visoki šećer u krvi utječe na žile koje hrane oči, remeteći protok krvi kroz njih. Očna tkiva doživljavaju nedostatak kisika. Oni izdvajaju tvari nazvane čimbenici rasta kako bi žile rastule i obnovile protok krvi. Nažalost, nova plovila postaju previše krhka. Od toga često nastaju krvarenja. Posljedice ovih krvarenja s vremenom mogu dovesti do odbacivanja mrežnice (odvajanja) i potpunog sljepila.

Lijekovi nazvani inhibitorima faktora rasta (anti-VEGF) inhibiraju pojavu novih krvnih sudova. Od 2012. u rusko govorećim zemljama koriste se lijekovi Lucentis (ranibizumab) i Zaltrap (aflibercept). To nisu tablete. Injektiraju se u staklovinu (intravitrealnu). Za provođenje takve injekcije potreban vam je kvalificirani stručnjak. Ovi lijekovi su jako skupi. Zaštićeni su patentima i stoga nemaju analogiju koja je povoljnija. Pored ovih sredstava, liječnik može propisati produženi implantat deksametazon za liječenje dijabetičkog edema makule. Ovaj lijek se naziva Ozurdeks.

Lucentis (ranibizumab)

Ni kapi za oči i narodni lijekovi za dijabetičku retinopatiju ne pomažu. Pacijenti često pokazuju interes za Taufon kapi za oči. Ovaj lijek nema ni dijabetičku retinopatiju na službenoj listi indikacija za upotrebu. Njegova aktivna supstanca je taurin. Možda je koristan za edeme, kao deo složene terapije arterijske hipertenzije i zatajenja srca. Ovdje pročitajte detaljno. Bolje ga je uzimati usta, a ne u obliku kapi za oči. Baš kao i riboflavin i drugi vitamini grupe B. Ne trošite novac na kapi za oči i narodne lijekove. Ne gubite dragocjeno vrijeme, već počnite se liječiti na efikasne načine da izbjegnete sljepoću.

Laserska koagulacija mrežnice

Koagulacija je moksibusa. Tijekom postupka laserske koagulacije mrežnice, na žile se primjenjuju stotine točkastih opeklina. To inhibira rast novih kapilara, smanjuje učestalost i težinu krvarenja. Navedena metoda je vrlo efikasna. Omogućuje vam stabilizaciju procesa u pretproliferativnoj fazi dijabetičke retinopatije u 80-85% i u proliferativnoj fazi u 50-55% slučajeva. Kod teških komplikacija dijabetesa u vidu omogućuje izbjegavanje sljepoće u otprilike 60% bolesnika u razdoblju od 10-12 godina.

Razgovarajte s oftalmologom da li vam je dovoljan jedan postupak za lasersku fotokoagulaciju ili trebate provesti nekoliko. U pravilu, nakon svakog postupka, vid pacijenta malo oslabi, veličina njegovog polja se smanjuje, a noćni vid je posebno narušen. Ali nakon nekoliko dana situacija se stabilizira. Velike su šanse da će efekat dugo trajati. Prema odluci liječnika, laserska koagulacija mrežnice može se kombinirati s primjenom lijekova, inhibitora vaskularnih faktora rasta (anti-VEGF). Moguća komplikacija su ponovljena staklasta krvarenja, što će je potpuno onesposobiti. U tom slučaju je potrebna vitrektomija.

Victrectomy

Vitrektomija je hirurško uklanjanje staklastog tijela koje je zbog krvarenja postalo neupotrebljivo. Uklonjena struktura zamijenjena je sterilnom fiziološkom otopinom i umjetnim polimerima. Da bi došao do stakla, hirurg siječe ligamente mrežnice. U prisustvu krvnih ugrušaka uklanjaju se i zajedno s patološki izmijenjenim tkivima.

Operacija se izvodi pod lokalnom ili općom anestezijom. Nakon što joj se vid vjerovatno oporavi. Ova vjerovatnost iznosi 80-90% za pacijente koji nisu imali odbacivanje mrežnice. Ako se desilo odbacivanje mrežnice, tada će se tokom operacije vratiti na svoje mjesto. Ali šansa za oporavak smanjuje se na 50-60%. Vitrektomija obično traje 1-2 sata. Ponekad je to moguće bez hospitalizacije pacijenta.

Kliničke manifestacije

Mikroaneurizme, krvarenja, edemi, eksudativni žarišta na mrežnici. Krvarenja imaju oblik sitnih točkica, udaraca ili tamnih mrlja zaobljenog oblika, lokaliziranih u središtu fundusa ili duž velikih vena u dubokim slojevima mrežnice. Tvrdi i meki eksudati obično se nalaze u središnjem delu fundusa i žuti su ili beli. Važan element ove faze je edem mrežnice, koji je lokaliziran u makularnoj regiji ili duž velikih žila (sl. 1, a)

Venske anomalije: oštrina, mučnina, petlja, udvostručenje i izražena kolebanja kalibra krvnih sudova. Veliki broj čvrstih i "pamučnih" eksudata. Intraretinalne mikrovaskularne anomalije, mnoga velika krvarenja na mrežnici (Sl. 1, b)

Neovaskularizacija optičkog diska i ostalih dijelova mrežnice, staklasto krvarenje, stvaranje vlaknastog tkiva u području preretinalnih krvarenja. Novoformirana žila vrlo je tanka i krhka, zbog čega se često pojavljuju opetovana krvarenja. Vitreoretinalna trakcija vodi do odvajanja mrežnice. Novoformirana žila šarenice (rubeoza) često su uzrok razvoja sekundarnog glaukoma (Sl. 1, c)

Pogledajte video: Dijabeticka retinopatija Bolest oka (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar