Glucometer One Touch Ultra: upute za uporabu, recenzije i cijene

Dostići normalnu razinu glukoze kod dijabetesa može samo redovnim samokontrolom. Izrađeni su prijenosni uređaji za mjerenje glikemije u domaćinstvu, od kojih je jedan mjerač glukoze OneTouch Ultra (Van Touch Ultra). Uređaj je vrlo popularan. I njega i trake za njega možete kupiti u gotovo svim apotekama i trgovinama sa dijabetesom. Uređaj treće, poboljšane generacije - Ultra touch s jednim dodirom sada je dostupan. Odlikuje se malim dimenzijama, modernim dizajnom, lakoćom upotrebe.

Informacije o ultrazvuku s jednim dodirom

Uređaj za mjerenje šećera u krvi možete kupiti u bilo kojoj specijaliziranoj trgovini ili na stranicama internetskih trgovina. Cijena uređaja kompanije Johnson & Johnson iznosi oko 60 dolara, u Rusiji se može kupiti za oko 3 hiljade rubalja.

U kompletu se nalaze i sam glukometar, test traka za glukometre One Touch Ultra, olovka za probijanje, set lanceta, upute za upotrebu, navlaka za udobno nošenje uređaja. Snagu napaja kompaktna ugrađena baterija.

U odnosu na druge uređaje za mjerenje glukoze u krvi, glukometrijski uređaj One Touch ima vrlo atraktivne prednosti, pa ima dobre kritike.

  • Analiza testa na šećer u krvi u plazmi vrši se unutar pet minuta.
  • Uređaj ima minimalnu grešku, pa su pokazatelji preciznosti uporedivi u rezultatima laboratorijskih ispitivanja.
  • Da bi se dobio tačan rezultat, potrebno je samo 1 µl krvi.
  • Možete napraviti analizu krvi s ovim uređajem ne samo s prsta, već i sa ramena.
  • Ultra dodirni metar One Touch ima mogućnost spremanja poslednjih 150 merenja.
  • Uređaj može izračunati prosječni rezultat za posljednje 2 sedmice ili 30 dana.
  • Da bi se rezultati studije prenijeli na računalo i prikazala dinamika promjena liječniku, uređaj ima priključak za prijenos digitalnih podataka.
  • U prosjeku, jedna CR 2032 baterija za 3,0 volta dovoljna je za obavljanje 1.000 mjerenja krvi.
  • Brojač nema samo minijaturne dimenzije, već i malu težinu, koja iznosi samo 185 g.

Kako koristiti One Touch Ultra merač

Prije nego što počnete koristiti uređaj, trebali biste proučiti uputstvo za upotrebu korak po korak.

Prvi korak je da temeljno operete ruke sapunom, obrišete ih ručnikom, a zatim podesite mjerač prema priloženim uputama. Ako prvi put koristite instrument, potrebno je umjeravanje.

  1. Probne trake za mjerač One Touch Ultra ugrađene su u posebno dizajniran utor dok se ne zaustave. Budući da imaju poseban zaštitni sloj, možete sigurno dodirnuti ruke bilo kojim dijelom trake.
  2. Treba voditi računa da kontakti na traci budu okrenuti prema gore. Nakon instaliranja test trake na ekran uređaja treba prikazati brojčani kod, koji mora biti verificiran kodiranjem na paketu. S pravim pokazateljima počinje uzorkovanje krvi.
  3. Probijanje pomoću olovke za olovku vrši se na podlaktici, dlanu ili na vrhu prsta. Prikladna dubina probijanja postavljena je na dršku i opruga je fiksirana. Da bi se dobio željeni volumen krvi s promjerom od 2-3 mm, preporučuje se pažljivo masirati probušeno područje kako biste povećali dotok krvi u otvor.
  4. Test test traka dovede se do kap krvi i drži se dok kap potpuno ne apsorbira. Takve trake imaju pozitivne kritike, jer su u stanju samostalno apsorbirati potreban volumen krvne plazme.
  5. Ako je uređaj izvijestio o nedostatku krvi, trebate koristiti drugu test traku, a prvu odbaciti. U ovom slučaju se ponovo vrši uzorkovanje krvi.

Nakon dijagnoze, uređaj za mjerenje šećera u krvi prikazuje dobivene pokazatelje na ekranu, koji označavaju datum ispitivanja, vrijeme mjerenja i korištene jedinice. Prikazani rezultat automatski se bilježi u memoriji i bilježi u rasporedu promjena. Nadalje, test traka može se ukloniti i odbaciti, zabranjeno je ponovno korištenje.

Ako dođe do pogreške prilikom upotrebe test traka ili glukometra, uređaj će o tome također obavijestiti korisnika. U ovom se slučaju šećer u krvi mjeri ne jednom, nego dvaput. Nakon primanja povišene glukoze u krvi, mjerač će to prijaviti posebnim signalom.

Budući da krv ne dolazi unutar uređaja tijekom analize šećera, glukometar nije potrebno očistiti, ostavljajući ga u istom obliku. Za čišćenje površine uređaja koristite blago vlažnu krpu, a dopuštena je i upotreba otopine za pranje.

Istovremeno se ne preporučuju alkohol i druga otapala, što je važno znati.

Glucometer Recenzije

Mnoge pozitivne kritike temelje se na činjenici da uređaj ima minimalnu grešku, tačnost je 99,9%, što odgovara performansama analize provedene u laboratoriji. Trošak uređaja je pristupačan i mnogim kupcima.

Brojilo ima pažljivo osmišljen moderan dizajn, povećanu razinu funkcionalnosti, praktičan je i praktičan za upotrebu u bilo kojim uvjetima.

Uređaj ima mnogo analoga koji se mogu kupiti po nižoj cijeni. Za one koji preferiraju kompaktne opcije, pogodan je mjerač One Touch Ultra Easy. Lako se uklapa u džep i ostaje nevidljiv. Uprkos nižim troškovima, Ultra Easy ima istu funkciju.

Suprotno Onetouch Ultra Easy je mjerač One Touch Ultra Smart, koji po izgledu izgleda kao PDA, ima veliki ekran, različitih veličina i velikih znakova. Video u ovom članku djelovat će kao svojevrsna upute glukometru.

Trake OneTouch ® postale su preciznije

U 2019. godini će se ukinuti OneTouch Ultra ® i OneTouch Select ® test trake.

Predlažemo vam da pređete na novi mjerač OneTouch Select ® Plus.

OneTouch ® ne samo da nudi naprednija rješenja za upravljanje dijabetesom, već također nastoji učiniti ovaj prijelaz što ugodnijim.

Znate li za novu internetsku školu dijabetesa?

Diabetoved.rf: sve važno o dijabetesu vodećih ruskih endokrinologa.

Posetite diabetologist.rf odmah ako želite:

─ Dobijte odgovore na svoja pitanja o dijabetesu.

─ Saznajte o ishrani i drugim aspektima života s dijabetesom.

─ Pođite u školu za dijabetes.

─ Preuzmite korisne materijale.

Preuzmite kontrolu nad dijabetesom!

Hvala što ostajete uz OneTouch ®!

Glucometer ONE TOUCH SELECT PLUS

Glucometer ONE TOUCH SELECT PLUS FLEX / PROMO

Trake za testiranje jednim dodirom

ONE TOUCH SELECT PLUS FLEX Glucometer + ONE TOUCH SELECT PLUS N50 / PROMO TEST STRIP

Postoje kontraindikacije, pre upotrebe posavetujte se sa stručnjakom.

Nekoliko riječi o brojilu

Proizvođač glukometra serije One touch američka je kompanija LifeScan, članica grupa Johnson i Johnson. Proizvodi kompanije, dizajnirani za kontrolu dijabetesa, popularni su u cijelom svijetu, a uređaje za jedan dodir koristi više od 19 miliona ljudi. Posebnost glukometra iz ove serije je maksimalna jednostavnost: sve operacije s uređajem izvode se pomoću samo 2 tipke. Uređaj ima ekran visokog kontrasta. Rezultat testova prikazan je u velikom, jasnom broju, tako da dijabetičari sa slabim vidom mogu koristiti mjerač. Svi potrebni instrumenti za analizu smješteni su u kompaktnu futrolu koja je zgodna za nošenje.

Nedostatak glukometra su visoki troškovi potrošnog materijala, posebno test traka. Model Van Touch Ultra dugo je ukinut, Van Touch Ultra Easy merač još je u trgovinama, ali uskoro će ga zamijeniti i sa Select serijom. Uprkos tome, ne očekuju se problemi sa potrošnim materijalom, planiraju da puste trake za OneTouch ultra još 10 godina.

Jednim dodirom se koristi elektrohemijska metoda za određivanje koncentracije glukoze. Na traku se aplicira enzim koji interakcijom s glukozom dolazi iz krvi. Brojilo mjeri snagu struje koja nastaje tokom hemijske reakcije. Točnost takvih mjerenja je manja nego kod korištenja laboratorijskih metoda. Međutim, smatra se dovoljnim da se uspješno nadoknadi dijabetes. Prema međunarodnom standardu, sa visokim šećerom u krvi (iznad 5,5) tačnost brojila nije veća od 15%, a s normalnim i niskim - 0,83 mmol / L.

Ostale tehničke karakteristike uređaja:

  • Opseg uređaja: od 1 do 33 mmol / l.
  • Dimenzije - 10,8x3,2x1,7 cm (prethodna verzija One Touch-a imala je zaobljeniji oblik - 8x6x2,3 cm).
  • Hrana - litijumska baterija - "tablet" CR2032, 1 kom.
  • Procijenjeni vijek trajanja proizvođača je 10 godina.
  • Materijal za analizu je kapilarna krv. Sam glukometar prepričava rezultate testa krvne plazme. Šećer, mjeren Van Van glukometrom, može se direktno uporediti sa laboratorijskim podacima, bez konverzije.
  • Memorija glukometra - 500 analiza sa datumom i vremenom mjerenja. Rezultati se mogu vidjeti na ekranu brojila.
  • Na web mjestu proizvođača možete preuzeti softver koji vam omogućuje prijenos mjerenja na računalo, praćenje dinamike glikemije u dijabetesu i izračunavanje prosječnog šećera za različite periode.

Za mjerenje glukoze dovoljna je kap krvi 1 μl (hiljadina mililitara). Da biste ga dobili, prikladno je koristiti probojnu olovku za višekratnu upotrebu iz kompleta. U njega se ubacuju posebne lancete za glukometar s kružnim presjekom. U odnosu na klasične scarifiere, olovka probije kožu mnogo manje bolno, rane brže zacjeljuju. Prema uputama dubina probijanja može se podesiti u rasponu od 1 do 9. Odrediti dubinu dovoljnu za primanje kapi krvi može samo eksperimentalno. Uz pomoć posebne mlaznice na dršci, kap krvi može se uzeti ne samo s prsta, već i sa gornjeg dijela ruke, dlana, bedara. Bolje je uzimati krv iz prsta nakon jela, s drugih mjesta - na prazan stomak.

Šta je uključeno

Glukometeri Van touch ultra dio su sistema za praćenje šećera u krvi kod dijabetesa. Ovaj sistem posjeduje sve uređaje neophodne za uzorkovanje i analizu krvi. Ubuduće će se morati kupiti samo probijači i trake.

Standardna oprema:

  1. Glucometer, spreman za upotrebu (provjerava se tačnost uređaja, baterija je unutra).
  2. Džepna olovka za lancete. Nosi standardnu ​​kapu. Komplet sadrži i dodatnu kapu s kojom možete uzeti materijal za analizu sa ramena ili bedara. Ovo je potrebno kada kompenzacija za dijabetes zahtijeva česta mjerenja, a koža na prstima nema vremena da se oporavi.
  3. Nekoliko sterilnih lanceta. Univerzalni su za djecu i odrasle. Dubina uboda ovisi o postavkama ručke. U priručniku se preporučuje upotreba nove lancete za svako mjerenje. Cijena paketa od 100 lanceta iznosi oko 600 rubalja, 25 lanceta - 200 rubalja.
  4. Futrola sa nekoliko test traka. Morat će ih kupiti i odvojeno. Cijena 50 kom. - 1500 rub., 100 kom. - 2500-2700 rub.
  5. Torba od tkanine sa plastičnim pretincem za metar, džepovima za olovke, trake i remenice.
  6. Upute za upotrebu, registraciona kartica za registraciju brojila na web stranici tvrtke, garancijski list.

Cijena mjerača OneTouch Ultra u ovoj konfiguraciji iznosi oko 1900 rubalja.

Upute za upotrebu

Prije prvog korištenja brojila, morate ga konfigurirati. Da biste to učinili, pomoću gumba sa strelicom za dole uključite uređaj i pomoću tipki gore i dole odaberite željeni datum i vrijeme.

Drška se također mora prilagoditi, na njoj je potrebno odabrati dubinu probijanja. Da biste to učinili, postavite olovku u položaj 6-7 za odrasle koji imaju dijabetes, 3-4 za decu, napravite ubod i lagano stisnite prst tako da se na njemu pojavi kap krvi.

Ako ste uspjeli dobiti kap od 3-4 mm, drška je pravilno postavljena. Ako je pad manji, pojačajte silu probijanja.

Doktor medicinskih nauka, šefica Instituta za dijabetologiju - Tatyana Yakovleva

Dijabetes studiram već duži niz godina. Zastrašujuće je kad toliko ljudi umre, a još više postane invalid zbog dijabetesa.

Požurim da kažem dobre vesti - Endokrinološki istraživački centar Ruske akademije medicinskih nauka uspeo je da razvije lek koji u potpunosti leči dijabetes melitus. Trenutno se efikasnost ovog lijeka približava 98%.

Još jedna dobra vijest: Ministarstvo zdravlja osiguralo je usvajanje posebnog programa koji će nadoknaditi visoku cijenu lijeka. U Rusiji dijabetičari do 18. maja (uključivo) možeš dobiti - Za samo 147 rubalja!

Kako uraditi analizu:

  1. Mjesto probijanja oprati sapunom i osušiti čistom krpom.
  2. Skinite poklopac sa drške. Umetnite lancetu u dršku s malo napora. Nakon pomicanja, uklonite zaštitni disk sa lancete. Stavite uklonjeni poklopac na dršku.
  3. Postavite ručicu na bočnoj strani ručke u gornji položaj.
  4. Ručicu naslonite na kožu, pritisnite dugme. Ako je drška pravilno postavljena, probijanje će biti gotovo bezbolno.
  5. Umetnite test traku u metar. Uređaj će se uključiti sam. Traku možete dodirnuti bilo gdje, to neće utjecati na mjerenje.
  6. Dovedite poprečni rub test trake u stranu na kap krvi. Sačekajte dok se krv ne uvuče u traku.
  7. Rezultat analize biće spreman za 5 sekundi. Prikazuje se u uobičajenim jedinicama za Rusiju - mmol / l. Rezultat se automatski bilježi u memoriji brojila.

Na tačnost rezultata mogu uticati spoljni faktori:

Visoka glukoza u krviČestice glukoze na prstima (na primjer, njihov voćni sok), prije punkcije morate oprati i obrisati ruke.
Anemija, dijaliza u zatajivanju bubrega.
Nedostatak kisika u krvi (na primjer, zbog plućne bolesti).
Niža glukoza u krviAko je dijabetes kompliciran ketoacidozom, rezultati mogu biti niži nego stvarni. Ako postoje simptomi ketoacidoze, ali šećer u krvi je malo povećan, ne biste trebali vjerovati brojilu - pozovite hitnu pomoć.
Visoki holesterol (> 18) i trigliceridi (> 34).
Jaka dehidracija zbog nedovoljnog unosa vode i poliurije kod dijabetesa.
Oni mogu iskriviti rezultat u bilo kojem smjeru.Obrišite mesto uboda alkoholom. Prije analize, dovoljno je jednostavno oprati i obrisati ruke, alkohol i otopine na temelju njega nisu potrebni. Ako koristite - pričekajte dok alkohol ne ispari i koža se osuši.
Neispravno kodiranje brojila. U modelu Van Touch Ultra morate unijeti kôd prije upotrebe novog kućišta test trake. U modernijim Easy modelima oznaku postavlja proizvođač, ne morate je sami unositi.
Istekli ili nepravilni uslovi skladištenja test traka.
Upotreba brojila na temperaturama ispod 6 stepeni.

Jamstvo instrumenta

Nakon kupnje Van Touch-a, možete nazvati telefon za podršku proizvođača i registrirati glukometre. Nakon toga moći ćete primati savjete o korištenju uređaja za dijabetes, učestvovati u programu lojalnosti - skupljati bodove i primati proizvode kompanija za njih. Registrirani korisnici mjerača glukoze u krvi mogu besplatno dobiti kablove za povezivanje s računarom i softverskim diskovima.

Proizvođač izjavljuje Ultra Touch neograničenu garanciju. Kako to dobiti kada se brojilo pokvari: nazovite telefon za podršku, odgovorite na pitanja konzultanta. Ako zajednički napori u uspostavljanju rada uređaja ne uspiju, bit ćete savjetovani da kontaktirate servisni centar. U servisu će brojilo biti popravljeno ili zamijenjeno novim.

Preduvjet doživotne garancije: jedan metar - jedan vlasnik.Pod jamstvom, uređaj može zamijeniti samo osoba koja ga je registrirala kod proizvođača.

Raspadi glukometra, koje se mogu samostalno eliminisati:

Informacije na ekranuUzrok pogreške, rješenja
LOPreviše niska vrijednost šećera u krvi ili glukometra u krvi. Uzmite glukozu, a zatim ponovite test.
ĆaoPretjerano visok šećer izvan raspona. Možda je glukometra ili greška glukoze na koži. Ponovite analizu.
LO.t ili HI.tŠećer se ne može odrediti zbog nepravilne temperature zraka, glukometra ili traka.
Nedostatak podataka u memoriji. Ako ste već obavili ispitivanja s ovim brojilom, nazovite centar za podršku.
Er1Oštećenje brojila. Nemojte ponovo koristiti; obratite se servisnom centru.
Er2, Er4Zamijenite traku, ponovite analizu.
Er3Krv je prerano nanesena na traku, mjerač nije imao vremena da se uključi.
Er5Neprikladna za upotrebu test traka.
Blistava slika baterijeZamenite bateriju.

Obavezno naučite! Mislite li da je cjeloživotna primjena tableta i inzulina jedini način da se šećer drži pod kontrolom? Nije istina! To možete sami potvrditi počevši s korištenjem. čitaj dalje >>

Pogledajte video: FreeStyle Optium Neo blood glucose meter review (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar