Dioksidinske kapi: upute za upotrebu

Kapi u nos Dioksidin je antibakterijski lijek koji inhibira vitalnu aktivnost patogenih mikroorganizama. Raspon upotrebe lijeka je dovoljno širok. Koristi se za liječenje upalnih procesa, apscesa i flegmona. Dioksidin se može bez brige unositi u nos od prehlade. Aktivne komponente nemaju negativan utjecaj na stanje sluznice nosa.

Farmakokinetika

Rješenje pripada kliničkoj i farmakološkoj grupi. Nakon primjene lijek dobro prodire u tkiva i unutrašnje organe. Terapijska koncentracija se održava u krvi 4-6 sati. Lijek se dobro apsorbira kada se ubrizgava u šupljinu. Aktivna supstanca gotovo se ne metabolizira i izlučuje putem bubrega, a da se ne nakuplja.

Lijek nije dostupan u obliku kapi u nosu. Uprkos tome, rastvor koji se nalazi u ampulama koristi se za liječenje prehlade.

Uputa za upotrebu sadrži informaciju da se lijek propisuje u ekstremnim slučajevima, kako bi se liječili upalni procesi koji se javljaju u nazofarinksu tokom:

  • baktericidni rinitis,
  • sinusitis i komplicirani otitis media,
  • bolesti ENT organa,
  • curenje iz nosa na pozadini imunodeficijencije.

Nuspojave

Uz nepravilnu upotrebu lijeka moguć je razvoj nepoželjnih posljedica. Najčešće neželjene reakcije su:

  • glavobolje i depresije
  • probavni poremećaji
  • mučnina i povraćanje
  • alergijske reakcije
  • fotoosjetljivost.

Ako se liječenje provodi lokalno, tada postoje rizici dermatitisa i svrbeža.

Predoziranje

Nekontrolirano liječenje dioksidinom može uzrokovati predoziranje koje se manifestira:

  • akutno zatajenje bubrega
  • aritmija i arterijska hipotenzija,
  • proliv, povraćanje i mučnina,
  • bolovi epilepsije i halucinacije.

U teškim slučajevima moguća je koma. Ako postoje nuspojave ili znakovi predoziranja, tada morate prekinuti liječenje i obratiti se liječniku.

Upotreba kod sinusitisa

Lijek se široko koristi za inhalaciju. Upotreba nebulizatora neophodna je za liječenje gnojnih bolesti nazofarinksa. U tom se slučaju koristi koncentracija otopine za odrasle od 0,25%. Za jedan postupak dovoljno je koristiti 4 ml.

Dioksidin kod prehlade, djeca trebaju razrijediti otopinu u omjeru 3 do 1 - 0,5% i 6 do 1 - 1%. Za jedan postupak uzmite ne više od 3 ml. U suprotnom, postoje rizici oštećenja sluznice.

Analozi i trošak

Cijena lijeka ovisi o obliku ispuštanja: ampule (10 mg) u 5 ml br. 3 - 252 r., Ampule (5 mg) u 5 ml br. 10 - 405 r.

Dioksidin za liječenje prehlade ima sljedeće analoge:

  • Urotravenol (340 str.)
  • Dihinoksid (417 str.)
  • Dioxisept (208 p.)

Dioksidin kod prehlade je efikasan lijek koji bi se trebao koristiti s oprezom. Doziranje i trajanje terapije treba propisati ljekar. Dioksidin za liječenje obične prehlade ne preporučuje se djeci i trudnicama.

Obrazac za puštanje

Lijek ima sljedeće oblike doziranja:

  • Dioksidin 1% -tna otopina za intrakavitarnu i lokalnu primjenu,
  • Dioksidin 0,5% -tna otopina za lokalnu, intravensku i intrakavitarnu upotrebu,
  • Dioksidinska mast 5%.

Jednoprocentna otopina proizvodi se u ampulama bezbojnog stakla zapremine 10 ml, 10 ampula u jednom pakovanju, otopina od 0,5% isporučuje se ljekarnama u ampulama bezbojnog stakla, s volumenom od 10 i 20 ml, mast se pakuje u epruvete od 25, 30, 50, 60 i 100 grama.

Farmakodinamika i farmakokinetika

Mehanizam djelovanja dioksidina povezan je s štetnim učinkom. hidroksimetilkinoksalindioksid na ćelijskim zidovima mikroorganizmi, što na kraju potiskuje njihove vitalne funkcije i dovodi do njihove smrti.

Lijek je aktivan u odnosu na vulgarna protea (Proteus vulgaris), Friedlander štapići, Pseudomonas aeruginosa(Pseudomonas aeruginosa), uzročnici bakterijske dizenterije iz ljubazanshigella (Shigella dysenteria, Shigella Flexneri (Shigella flexneri), Shigella boydii, Shigella sonnei),salmonela, koji je najčešći uzročnik akutne dijareje (Salmonella spp.), E. coli (Escherichia coli), stafilokok (Staphylococcus spp.), streptokok (Streptococcus spp.), Uzročnici toksikoinfekcija koje unose u hranu patogene anaerobne bakterije Clostridium perfringens.

Dioksidin je u stanju djelovati otporan na druge antimikrobna sredstva (uključujući uključujući antibiotici) sojevi bakterija. U ovom slučaju, proizvod ne izaziva lokalnu iritaciju.

Nije isključena mogućnost razvoja otpornosti mikroflore na lijek.

Kada se ubrizga u venu, karakterizira je mala terapijska širina djelovanja, što zauzvrat podrazumijeva strogo pridržavanje režima doziranja navedenog u uputama.

Tretman sa pripremom izgorelih područja tela, kao i gnojne nekrotične rane, omogućava ubrzavanje procesa zarastanja rane površine, reparativna (regenerativna) regeneracija tkiva kao i njihova marginalna epitelizacija blagotvorno utječu na tijek procesa rane.

Eksperimentalne studije su utvrdile da je lek u stanju da obezbedi teratogeni, mutagenii embriotoksičniradnja.

Kada se koristi kao lokalno sredstvo, djelomično se apsorbira iz rane ili opečene površine koju je on tretirao. Eliminiše se iz organizma bubrezima.

Nakon ubrizgavanja u venu, terapijska koncentracija hidroksimetilkinoksalindioksid u krvi se zadržava narednih 4-6 sati. Koncentracija plazme nakon jedne injekcije rastvora dostigne maksimum nakon otprilike 1-2 sata.

Djelatna tvar brzo i lako prodire u sva tkiva i unutrašnje organe, izlučuju bubrege. Uz opetovane injekcije ne nakuplja se u tijelu.

Indikacije za upotrebu

Indikacije za primjenu dioksidina iv su:

  • septički uslovi (uključujući stanja koja se razvijaju u pozadini opekotine),
  • gnojni meningitis (gnojno-inflamatorna lezija meninga)
  • popraćeno simptomima generalizacije gnojno-upalni procesi.

Intrakavitalna primjena dioksidina u ampulama indicirana je za one koji se javljaju u grudnom košu ili trbušnoj šupljini gnojno-upalni procesi, uključujući:

  • gnojni pleuris (empiem pleure),
  • peritonitis (upalni proces koji pogađa parietalne i visceralne listove peritoneuma),
  • cistitis (upala mokraćne bešike)
  • empiem žučnog mjehura (akutna gnojna upala žučne kesice).

Intravaskularna injekcija može se propisati i u preventivne svrhe da se spriječi razvoj zaraznih komplikacija poslije kateterizacija mokraćnog mjehura.

Kao vanjski i lokalni lijek, dioksidin se koristi:

  • za tretman opekotina, trofični čir i rane (uključujući duboko i površno, različite lokalizacije, zaraženo i gnojno, teško i dugoročno zacjeljivanje),
  • za liječenje rana koja je karakterizirana prisustvom duboke gnojne šupljine (npr. gnojni pleuris, apscesi mekog tkiva, flegmon i karličnih apscesa, postoperativne rane na organima mokraćnog i žučnog sistema, gnojni mastitisitd.)
  • za lečenje pokrenute aktivnosti streptokoki ili stafičke infekcije kože(pioderma).

Kontraindikacije

Primjena dioksidina je kontraindicirana:

  • u preosjetljivostna sastojke lijeka,
  • u adrenalna insuficijencija (uključujući ako je to zabilježeno u anamnezi),
  • u trudnoće,
  • u dojenje,
  • u pedijatrijska praksa.

Uz oprez, lijek se propisuje pacijentima koji imaju hroničnog zatajenja bubrega.

Upute za upotrebu dioksidina u ampulama

IV dioksidin se daje u kapima. At teška gnojno-septična stanja Otopina se razblaži pre upotrebe izotoničnom otopinom (5% rastvora dekstroze ili 9% NaCl) da se dobije koncentracija od 0,1-0,1%.

Najveća dopuštena pojedinačna doza iznosi 0,3 grama, dnevno - 0,6 grama.

U slučajevima kad je pacijentu prikazana vanjska upotreba dioksidina, lijek se koristi za začepljivanje dubokih rana, kao i za navodnjavanje pogođenih područja tijela.

Preporučuje se duboko nanošenje dubokih rana nakon prethodnog čišćenja i obrade tamponom natopljenim u 1% otopini.

Ako pacijent ima drenažnu cijev, prikazan mu je unos u šupljinu od 20 do 100 ml 0,5% otopine.

Terapija duboke gnojne rane na rukama ili nogama sa osteomijelitis uključuje upotrebu otopina dioksidina (0,5 ili 1%, kako je naznačio lekar) u obliku kupki.

Također je dopušten poseban tretman površine rane u trajanju od 15-20 minuta: lijek se ubrizgava u ranu određeno vrijeme, nakon čega se zavoj s 1% -tnom otopinom lijeka nanosi na zahvaćeno područje tijela.

Liječenje površnih septičkih gnojnih rana uključuje nanošenje na površinu rane natopljenu u 0,5 ili 1% otopinu salvete.

Postupak se preporučuje ponavljati svakodnevno ili svaki drugi dan (učestalost upotrebe ovisi o stanju rane i karakteristikama tijeka procesa rane). Najviša dnevna doza je 2,5 grama. Tretman dioksidinom obično traje do 3 nedelje.

Pacijenti sa osteomijelitisi, uz dobru podnošljivost lijeka u nekim slučajevima, dopušteno je liječenje 1,5-2 mjeseca.

Ako je potrebno, intrakavitarno davanje lijeka, pacijentu se kroz kateter ili drenažnu cijev svakodnevno treba ubrizgati u šupljinu od 10 do 50 ml 1% otopine. Lijek se daje u špricu, u pravilu, jednom. U nekim je slučajevima dioksidin indiciran za primjenu u 2 doze.

Kurs liječenja traje od 3 tjedna. Ako je prikladno, ponavlja se nakon 1-1,5 mjeseci.

Najveća dnevna doza za intrakavitarno davanje je 70 ml.

Uputa za upotrebu Dioksidina u uhu

Za tretman otitisa obično koristi antibiotici i vazokonstriktivni preparati. Međutim, u slučajevima kada nisu efikasni, dioksidin postaje lijek izbora, čija je karakteristika njegova djelotvornost u odnosu na anaerobne bakterije.

Prije ubrizgavanja lijeka, preporučuje se čišćenje ušnog kanala od sumpora pomoću 3% -tne otopine navlažene u hidrogen peroksid pamučni tampon ili posebni pamučni tamponi (radi praktičnosti, ušna zgloba se lagano povlači natrag). Kod jake kontaminacije uha, u njemu se ostavlja bris peroksida oko 5 minuta.

At gnojni otitis, što je često praćeno perforacijom bubne šupljine i oslobađanjem gnoja, prije ubrizgavanja iz ušnog kanala, svi gnojni sadržaji prethodno se uklanjaju.

At otitis Dioksidin treba davati istovremeno u nosu i u ušnom kanalu. Otopina efikasno sanira nosnu šupljinu i zaustavlja upalni proces u njoj, a pošto se nos povezuje s uhom s Eustahijevom cijevi, uklanjanje upalnog procesa u nosu blagotvorno utječe na situaciju u cjelini.

Doza i učestalost injekcija biraju se pojedinačno u svakom slučaju i isključivo od strane liječnika.

Prema uputstvu za upotrebu, kapi dioksidina je zabranjeno propisivati ​​pacijentima mlađim od 18 godina. Međutim, u nekim situacijama, kada nije moguće postići efekt drugim sredstvima, pedijatri propisuju lijek čak i maloj djeci.

Upute za upotrebu dioksidina u nosu

Imenovanju dioksida u ampulama u nosu pribegava se, ako je potrebno, lečenje određenih oblika rinitiskao i sinusitis.

Za liječenje odraslih pacijenata lijek treba prethodno razrijediti s otopinom NaCl, hidrokortizonom ili vodom za injekcije prije instilacije. Doziranje u nosu za odraslu osobu kreće se od 2 kapi do. ​​Pipete. Dioksidinske kapi kapljeju u nos 3 do 5 puta dnevno. Preciznije, dozu i potrebnu učestalost postupaka određuje lekar.

Maksimalno trajanje liječenja ne smije biti veće od 7 dana. Ako nakon ovog razdoblja pacijent ne pokaže poboljšanje, potreban mu je temeljit pregled i imenovanje na osnovu rezultata odgovarajućeg liječenja.

Ne postoje službena uputstva za upotrebu dioksidina u nosu dece. Međutim, ako je prikladno, ljekari upotrebljavaju i lijek za bebe. Prije ubrizgavanja dioksidina u nos, otopinu treba razrijediti u koncentraciji od 0,1-0,2%. Kao i kod odraslih, tako je i liječnik odabrao režim liječenja.

Obično se djetetu daje dioksidin u nos po 1-2 kapi 2 ili 3 puta dnevno tokom 3-5 (najviše 7) dana.

Udisanje dioksida za odrasle

Inhalaciona terapija je jedna od glavnih vrsta lečenje bolesti disajnih puteva.

Za pripremu otopine za inhalaciju, lijek se razrjeđuje fiziološkom otopinom u omjeru 1: 4 za pripravak koncentracije 1% i u omjeru 1: 2 za pripravak s koncentracijom 0,5%.

Za jedan postupak koristi se 3 do 4 ml dobivene otopine. Mnoštvo postupaka - 2 puta dnevno.

Posebna uputstva

Dioksidin se koristi samo u slučajevima kada je upotreba drugih antimikrobni lekovi (uključujući karbapenemi, fluorokinoloni, cefalosporini II-IV generacije) nisu dali očekivani efekat.

Za bolesnike s kroničnim zatajivanjem bubrega, režim doziranja treba pregledati prema nižoj dozi.

Uz intravensku primjenu, dioksidin ima usku terapijsku širinu, što zahtijeva stalno praćenje poštivanja preporučenog režima doziranja.

Kako bi se spriječio razvoj nuspojava, liječenje dioksidinom nadopunjuje se na recept antihistaminici i preparati kalcijuma. Ako se nuspojave ipak pojave, doza se smanjuje i pacijentu se propisuje antihistaminici.

U nekim slučajevima je pojava nuspojava razlog povlačenja lijeka.

Ako se pigmentirane mrlje pojave na koži, dozu treba smanjiti uz povećavanje trajanja njegove primjene (jedna doza daje se jedan i pol do dva sata) i nadopuniti antihistaminskom terapijom.

Ako se u ampulama s pripravkom pojave kristali za vrijeme skladištenja (obično ako temperatura padne ispod 15 ° C), preporučuje se otopiti ih zagrijavanjem ampula u vodenoj kupelji (voda bi trebala ključati) i povremeno ih protresti dok se kristali potpuno ne otope.

Rješenje treba biti potpuno transparentno. Ako se kristali ne formiraju nakon hlađenja na 36-38 ° C, dioksidin se smatra pogodnim za upotrebu.

Tijekom razdoblja liječenja lijekom treba biti oprezan pri upravljanju vozilima, bavljenju aktivnostima potencijalno opasnim po zdravlje i život, kao i obavljanjem poslova koji zahtijevaju veliku brzinu psihomotornih reakcija.

Dioksidin djeci

Lijek nije namijenjen liječenju djece i adolescenata mlađih od 18 godina. Ova kontraindikacija uglavnom dolazi zbog mogućih toksičnih efekata. hidroksimetilkinoksalindioksid.

Međutim, u nekim situacijama, kada očekivana korist za dijete premaši potencijalni rizik, liječnik može zanemariti to ograničenje. U slučaju imenovanja Dioksidina, liječenje treba provoditi u bolnici ili pod stalnim nadzorom liječnika.

U pedijatriji se za liječenje najčešće koristi otopina dioksidina ENT bolestiuglavnom gnojni oblici rinitisa ili sinusitisa. Najprikladnija je upotreba lijekova s ​​koncentracijom aktivne tvari od 0,5%.

Osim toga, otopina i mast mogu se koristiti za liječenje površina rana. Otopina sa koncentracijom od 0,5% propisuje se ako pacijent ima duboke lezije.

Međutim, dioksidin s takvom dozom aktivne tvari ne smije se koristiti dugo. Zbog toga, kako se rane poboljšavaju, prelaze na 0,1% otopinu ili masti.

Dioksidin kod prehlade

Lijek nije dostupan u obliku kapi za nos, stoga prije nego što kapljete dioksidin u djetetov nos, sadržaj ampule se razrijedi hipertoničnom otopinom do otopine s koncentracijom od hidroksimetilkinoksalindioksid 0,1-0,2%.

Kapi na nos u ruke deci preporučuje se davati tri puta dnevno, po jedan ili dva u svaku nosnicu, što je najbolje od svega - nakon ubrizgavanja vazokonstriktorskih lekova, koji smanjuju oticanje tkiva i olakšavaju nosno disanje. Tijekom postupka instilacije pacijent treba baciti glavu natrag tako da lijek prodre što dublje u nosne prolaze.

Treba imati na umu da se nakon otvaranja ampule s lijekom smatra da je otopina pogodna za upotrebu u roku od jednog dana. Maksimalno dozvoljeno trajanje terapije za prehladu je 1 tjedan. Međutim, većina pedijatara preporučuje ograničenje na 3-4 dana.

Paralelno s tretmanom dioksidinom, preporučuje se upotreba tradicionalnih metoda liječenja prehlade (zagrijavanje nosnih prolaza i ispiranje slabim fiziološkim otopinama) i praćenje vlažnosti u prostoriji.

Dioksidin u uhu

Bojanje Dioksidina u uhu indikovano je za teške oblike akutna upala srednjeg uhau slučajevima kada su dodeljeni detetu antibiotici ne daju željeni efekat.

Prije upotrebe otopine, uho se preporučuje temeljito očistiti pamučnim tamponom od sumpora.

Rastvor u ampulama u uhu ubrizgava se dva puta dnevno. Štaviše, sa otitisnim medijima, postupci se nadopunjuju i unošenjem u nos.

Lijek nije ototoksičan i ne utječe na slušni živac.

Dioksidin za sinusitis

Dioksidin u ampulama često se koristi u liječenju infektivnih procesa lokaliziranih u paranazalnim sinusima. At sinusitis rastvor se koristi kao inhalacijski ili kao kapljice za nos. Kapi se daju po dvije ili tri u svaki nosni prolaz. Postupci se ponavljaju 2 puta dnevno.

Za lečenjesinusitis mogu se koristiti i složene kapi koje se pripremaju upotrebom rastvora dioksidina, adrenalin i hidrokortizon. Složene kapi daju se po jednu na svaki nosni prolaz 4-5 puta u toku dana.

Pripremite složene kapi prema receptu koji je propisao ljekar u ljekarni ili kod kuće.

Dioksidin za inhalaciju

Recenzije sugeriraju da imenovanje djece inhalacijom pomoću otopine Dioksidina može učinkovito liječiti tvrdokorne kašalj. Uz to, upotreba lijeka doprinosi dezinfekciji nosnih prolaza i sinusa i izaziva smrt patogena u bronhijima i ždrijelua također uklanja nosnu kongestiju i sprječava odvajanje gnojnih sekreta.

Inhaliranje dioksidinom za djecu preporučuje se upotrebom nebulizatora. U pravilu se ova metoda pribjegava upornom bronhitisto drugi ne mogu izlečiti antibakterijski lijekovi.

Za inhalaciju je propisan 0,5% rastvor. Prije postupka treba ga razrijediti hipertoničnom otopinom u omjeru 1: 2. Trajanje inhalacije je od 3 do 4 minute. Mnoštvo postupaka - 2 puta dnevno.

Gargling Dioksid

Izvodljivost upotrebe otopine za ispiranje grla je zbog sposobnosti hidroksimetilkinoksalindioksid eliminisati infekcijaočistite zaraženu površinu i ubrzate regeneracija sluznice.

Ove karakteristike lijeka doprinose procesu ozdravljenja sa gnojne bakterijske infekcijeprovocirana mikroflorom osjetljivom na dioksidin u slučaju neuspjeha drugih propisanih antibakterijska sredstva ili ako ih pacijent slabo podnosi.

Ispiranja s otopinom propisuju se kada faringitis, grlobolja, tonzilitisi to samo u težim slučajevima kada i drugi lijekovi ne pomažu.

Da biste pripremili ispiranje, sadržaj jedne ampule procentualne rastvore dioksidina razblaži se u čaši tople pitke vode, vode za injekcije ili izotonične rastvore NaCl.

Mala količina tečnosti sakuplja se u ustima i, bacivši glavu unazad, nekoliko sekundi grlite. Nakon toga se otopina ispljune, te se nastavi ispiranje sve dok se otopina u potpunosti ne iskoristi. Postupak se ponavlja tri puta dnevno.

Liječenje ispiranja otopinom Dioksidina je 5 dana (osim ako drugačije ne preporuči liječnik).

Tokom trudnoće

Farmakološka svojstva Dioksidina čine njegovu primjenu neprihvatljivom tijekom trudnoće i dojenja.

Lijek može uzrokovati kršenje embriogeneza i nepovoljno utiču na razvoj fetalni nervni sistem. Apsorbirana sa površine sluznice u sistemsku cirkulaciju, ona može prodirati u majčino mlijeko i kroz to u bebino tijelo.

Dioksidin recenzije

Recenzije o dioksidinu su prilično kontroverzne. Većina pacijenata kojima je propisan lijek opisuje lijek kao vrlo djelotvoran lijek, posebno za bolesti koje prate gnojno-septički proces.

Negativni pregledi povezani su s činjenicom da je lijek prilično toksičan (njegova terapijska doza je samo nešto manje toksična), a njegova primjena često je popraćena nepoželjnim nuspojavama.

Pregledi o mastima omogućavaju nam da zaključimo da dioksidin u ovom obliku doziranja ne uzrokuje iritaciju kože, podstiče zarastanje tkiva i općenito ima blagotvoran učinak na proces rane, međutim, ako dugotrajno koriste, mikroorganizmi razvijaju otpornost na lijek.

Dioksidin se koristi uglavnom kao rezervno sredstvo, odnosno pribjegavaju mu pomoć samo u ekstremnim slučajevima.

Upute jasno govore da je lijek namijenjen isključivo liječenju odraslih pacijenata, ali često se koristi za liječenje otolaringološke bolesti kod dece.

Unatoč činjenici da Dioksidin nema bazu dokaza koja bi potvrdila sigurnost njegove uporabe u pedijatriji, kapljice za nos, prema pregledima ostavljenim na Internetu, predstavljaju prilično efikasan lijek za takve oblike patološkog rinitisa, kao što je npr. gnojni rinitis.

U međuvremenu, u standardima lečenja ENT bolesti Dioksidin nije uključen, a nema službenih podataka o njegovoj upotrebi kao kapi za nos. Dakle, prilikom propisivanja ovog lijeka djetetu i liječnik i roditelji (ako se slažu sa propisanim režimom liječenja) djeluju na vlastitu odgovornost i rizik.

Treba napomenuti da do danas primjena lijeka nije bila povezana sa bilo kakvim komplikacijama ili negativnim posljedicama za djetetovo tijelo.

Cijena dioksidina, gdje kupiti

Cijena dioksidina se razlikuje ovisno o obliku lijeka. Tako, na primjer, prosječna cijena dioksidina u ampulama s koncentracijom hidroksimetilkinoksalindioksida od 0,5% (ovaj se oblik koristi za pripremu kapi u nos) iznosi 347 rubalja.

Cijena pakiranja ampula s 1% otopinom iznosi od 327 do 795 rubalja (ovisno o proizvođaču i broju ampula u paketu). Mast za vanjsku upotrebu može se kupiti za oko 285 rubalja.

Uputa za upotrebu Dioksidina u ampulama za inhalaciju

Ne znaju svi da se dioksidin može koristiti kao inhalacija. Ovaj postupak doprinosi dezinfekciji sluzokože orofarinksa i nosne šupljine, čime dovodi do uklanjanja upale i obnavljanja edematoznih tkiva.

Dioksidin za inhalaciju koristi se za sljedeće bolesti:

  • traheitis
  • bronhitis
  • gnojni pleuris,
  • apsces i emfizem
  • hronični rinitis, adenoiditis, upalni procesi u maksilarnim sinusima.

Za liječenje dišnog sustava koristi se 0,5% (udio s fiziološkom otopinom 1: 2) i 1% (udio 1: 4) dioksidina.

Neki pedijatri praktikuju takve inhalacije za djecu. Upotreba ovog tretmana zbog velike toksičnosti lijeka treba biti oprezna. Stoga bi rezultirajuća otopina trebala imati koncentraciju "Oslabljeni" dva ili čak tri puta (0,5% dioksidina 1 ml, fiziološka otopina - 4 ili 6 ml).

Primjena dioksidina u nosu za djecu i odrasle

Uvlačenje lijeka u nosnu šupljinu pogoduje brzom oporavku. Baktericidna svojstva tečnog lijeka smanjuju broj patogenih kolonija, a to doprinosi razrjeđivanju i odljevu sadržaja sluzokože.

  • Dioksidin u ampulama (u nosu) za odrasle treba koristiti 1%, za adolescente - 0,5%. Djeci mlađoj od dvije godine lijek je strogo kontraindiciran!
  • Uputa 0,5% dioksidina u ampulama za nos (dijete) izvijestila je da lijek treba razrijediti fiziološkom otopinom u omjeru 1: 2.

Ukapajte u svaki nosni prolaz dvije kapi tri puta dnevno, nastavite kurs ne više od pet dana. Nakon tretmana Dioksidin u ampulama ne vrijedi čuvati, jer u otvorenom obliku gubi svoj ljekovita svojstva. Za vrijeme liječenja, kapacitivni otvor se mora prekriti sterilnim pamukom.

Vrlo često se dioksidin koristi u djeci iz nosa kao dio složenih kapi. Dobiveni lijek istovremeno pokazuje vazokonstriktivno, antihistaminsko i antibakterijsko djelovanje.

1. Dioksidin (5 ml) + hidrokortizon (2 ml) + Farmazolin (5 ml)
2. Dioksidin (5 ml) + hidrokortizon (1 ml) + mezaton (1 ml)
3. Dioksidin (5 ml) + galazolin (5 ml) + deksametazon (2 ml)

Dioksidin - upotreba u uhu

Mnogi od nas koji su barem jednom u životu iskusili otitis media znaju da se ova bolest mora liječiti u početnim fazama. Inače, patologija prijeti kršenjem slušne jasnoće, pa u težim slučajevima gnoj može probiti do područja mozga.

Dioksidin u ampulama u uhu za odrasle i djecu koristi se za bakterijski otitis. Da biste postigli maksimalan učinak liječenja, morate se strogo pridržavati terapijskog režima. Najprije morate ugrijati ušnu šupljinu pet minuta toplim (37 stepeni) oblogom.

Zatim očistite ušni kanal i kapajte 5-6 kapi hidrogen peroksida. Nakon „šištanja“, pažljivo uklonite preostalu vlagu pamučnim flagelom. Ponovite postupak 3-4 puta. Nakon svega toga ubacite dioksidin u uho (3-4 kapi).

Zbog činjenice da uho i nos imaju "komunicirajuću" anatomsku strukturu, preporučuje se da antimikrobni lek istovremeno kaplje u nosnu šupljinu, čak i ako nema curenja iz nosa. Ovo će značajno ubrzati oporavak.

Farmakološke karakteristike

Dioksidin je antibakterijski lijek širokog spektra.

Prilikom liječenja gnojnih rana, oštećenja integriteta kože s izraženom eksudom (vlažna površina rane, najčešće nastaje opeklinama), otopina dioksidina ubrzava čišćenje rana, potiče regeneraciju i pozitivno utječe na daljnji tijek postupka.

Efikasan je kod infekcija uzrokovanih vulgarnom proteom (tip mikroorganizma koji pod određenim uvjetima može izazvati zarazne bolesti tankog crijeva i želuca), Pseudomonas aeruginosa, palicom Dysentery i Klebsiella coli (Friedlander - bakterije koje uzrokuju upalu pluća i lokalne gnojne procese), salmonelom, stafilokokom , streptokoki, patogeni anaerob (koji mogu postojati u nedostatku kiseonika od bakterija koje uzrokuju ljudske bolesti), uključujući patogene plinova Rena.

Dobro se apsorbira s površine kože i sluznice ako se lokalno nanosi. Ne vezuje se za proteine ​​u krvi, izlučuje se nepromijenjeno putem bubrega mokraćom. Maksimalna koncentracija dostiže 2 sata nakon primjene. Sa / na putu primjene nema široki terapeutski učinak. Ono nema sposobnost nakupljanja (nakupljanja) u organima i tkivima.

Intravaskularna uprava

  • gnojni procesi u grudnom košu i trbušnoj šupljini,
  • s gnojnom pleuritijom, pleuralnim empiemom, apscesom pluća, peritonitisom, cistitisom, ranama sa dubokim gnojnim šupljinama (apscesi mekog tkiva, flegmonu karličnog celulitisa, postoperativnim ranama mokraćnog i bilijarnog trakta, gnojnim mastitisom).

Otopina dioksidina

Infuzija i intrakavitarni lijek primjenjuju se samo u bolničkom okruženju. U svom čistom obliku, ubrizgavanje lijeka u venu nije dopušteno. Sa sporim načinom davanja, kap po kap, dioksidin se miješa sa otopinom natrijum-hlorida, glukoze ili dekstroze. U slučaju intrakavitarne uprave, koriste se kateteri, špricevi ili drenažne cijevi. Količina ubrizgane tečnosti lijeka ovisi o veličini šupljine. Moguće je do 50 ml jednosatne otopine dnevno, u rijetkim slučajevima - 70 ml.

U liječenju zaraženih rana koriste se različite koncentracije tvari od 0,1% do 1%. Pri razrjeđivanju, druga komponenta otopine je voda za injekcije ili 0,9% natrijum-hlorida. Dozvoljeno je liječiti ranu sterilnim salvetama natopljenim Dioksidinom, u ranu umetnuti tampone natopljene proizvodom, a ako postoji drenažna cijev, u šupljinu ubrizgajte 20-70 ml lijeka. Uz prisustvo dubokih rana, moguće je koristiti kupke s dioksidinom i daljnje obloge istim lijekom.

Uz prehladu

Za liječenje rinitisa različitog porijekla, dioksidin se propisuje u nosu djeci i odraslima i u čistom obliku i u kombinaciji s drugim lijekovima. Najčešće, ljekari propisuju mješavinu hidrokortizona, dioksidina i mezatona u omjeru 2: 10: 1.

Takav će sastav biti efikasniji, jer osim antibakterijskog dejstva, ima i snažan protuupalni, vazokonstriktivni, dekongestivni efekat. Učestalost upotrebe takvih sredstava je 2 puta dnevno po 1-2 kapi u svakom nosnom prolazu. Stručnjaci ne preporučuju upotrebu dioksidina sa curenjem iz nosa virusne prirode, jer proučava se antivirusno delovanje leka.

Zbog fizičkih svojstava normalne otopine, bez nehomogenih čestica, bez dodatnih komponenti (konzervansa, aditiva za aromatizaciju), dioksidin je odobren za upotrebu u bilo kojoj vrsti nebulizatora. Stručnjaci preporučuju upotrebu lijeka za inhalaciju kod bronhitisa, upalnih bolesti grkljana i ždrijela, upale maksilarnih sinusa, za prevenciju bakterijske infekcije tijekom pogoršanja bronhijalne astme.

Obično se ljekovita tvar pomiješa sa natrijum-hloridom u omjeru 1: 4, ali tako da gotova otopina nije veća od 8 ml. Inhalacije se obavljaju dva puta dnevno po 4 ml po postupku. Trajanje tretmana utvrdiće lekar.

Za jačanje kose

U kozmetičkom polju dioksidin se može koristiti za sprečavanje gubitka kose. Dodaje se u neutralni šampon, pogodan za čestu upotrebu, zajedno s vitaminom B12 i prahom tablete mumiye. Takav šampon zasitiva vlasište vitaminima, sprečava pojavu peruti, jača folikule kose.

Rok trajanja takvog deterdženta nije veći od mjesec dana. Kozmetičari preporučuju njegovo korištenje mjesečno dva puta godišnje, i to van sezone (februar-mart, septembar-oktobar).

Nuspojave

Sledeće nuspojave mogu se pojaviti kod pacijenata sa terapijom lijekovima:

  • Hladnoća, glavobolja, opća slabost, grčevi - unošenjem rastvora u venu ili u šupljinu,
  • Za vanjsku upotrebu - alergijske reakcije u obliku peckanja, zategnutosti kože, suvoće, osipa, oteklina.
  • U teškim slučajevima pacijent može razviti angioedem i anafilaksiju.

Upotreba tokom trudnoće i dojenja

Farmakološka svojstva Dioksidina čine njegovu primjenu neprihvatljivom tijekom trudnoće i dojenja.

Lijek može izazvati kršenje embriogeneze i nepovoljno utjecati na razvoj živčanog sustava ploda. Apsorbirana sa površine sluznice u sistemsku cirkulaciju, ona može prodirati u majčino mlijeko i kroz to u bebino tijelo.

Kako uzeti djecu?

Lijek nije namijenjen liječenju djece i adolescenata mlađih od 18 godina. Ova kontraindikacija uglavnom nastaje zbog mogućeg toksičnog učinka hidroksimetilkinoksalindioksida.

Međutim, u nekim situacijama, kada očekivana korist za dijete premaši potencijalni rizik, liječnik može zanemariti to ograničenje. U slučaju imenovanja Dioksidina, liječenje treba provoditi u bolnici ili pod stalnim nadzorom liječnika.

U pedijatriji se otopina dioksidina najčešće koristi za liječenje ENT bolesti, uglavnom purulentnih oblika rinitisa ili sinusitisa. Najprikladnija je upotreba lijekova s ​​koncentracijom aktivne tvari od 0,5%.

Osim toga, otopina i mast mogu se koristiti za liječenje površina rana. Otopina sa koncentracijom od 0,5% propisuje se ako pacijent ima duboke lezije.

Međutim, dioksidin s takvom dozom aktivne tvari ne smije se koristiti dugo. Zbog toga, kako se rane poboljšavaju, prelaze na 0,1% otopinu ili masti.

  1. Hidroksimetilkinoksilindioksid,
  2. Dioxisept
  3. Dihinoksid,
  4. Urotravenol.

Akcijom se određuju analozi:

Preparati 5-NOC, Galenophyllipt, Hexamethylenetetramine, Zivox, Kirin, Kubitsin, Monural, Nitroxolin, Ristomycin sulfate, Sanguirytrin, Urofosfabol, Fosfomycin, Linezolid-Teva, Zeniks, Amizolid, Dioxinol, Xin.

Prilikom odabira analoga mora se imati na umu da upute za upotrebu Dioksidina, cijena i recenzije lijekova sličnog djelovanja ne vrijede. Zamjena lijeka dopuštena je samo nakon preporuke liječnika.

O kojim recenzijama se govori?

Recenzije o dioksidinu su prilično kontroverzne. Većina pacijenata kojima je bio propisan lijek opisuju kao vrlo efikasan lijek, posebno za bolesti praćena gnojno-septičkim procesom.

Negativni pregledi povezani su s činjenicom da je lijek prilično toksičan (njegova terapijska doza je samo nešto manje toksična), a njegova primjena često je popraćena nepoželjnim nuspojavama.

Pregledi o mastima omogućavaju nam da zaključimo da dioksidin u ovom obliku doziranja ne uzrokuje iritaciju kože, podstiče zarastanje tkiva i općenito ima blagotvoran učinak na proces rane, međutim, ako dugotrajno koriste, mikroorganizmi razvijaju otpornost na lijek.

Ukupan broj recenzija: 15 Ostavite recenziju

Lijek je pomogao mom sinu kada nije pomogao lijek za gnojni iscjedak iz nosa. Zahvaljujući dioksidinu nismo morali da uklanjamo adenoide. Kapljali smo dioksidin u nos.

Obično koristim otopinu dioksidina za liječenje dugotrajnog curenja iz nosa kod svog djeteta. Pomiješam ga u jednakim dijelovima s ekstraktom aloje i kašljam dva puta dnevno. Alat je jeftin i vrlo efikasan. Ne isušuje sluznicu i ne izaziva nelagodu.

Moja djevojka apsolutno zdravo dijete umrla je od ovog „lijeka“. Budite oprezni!

Kakva noćna mora! A ljekari ga i dalje propisuju!

Zašto je, dođavola, djevojčica kapnula dioksidin iz hrena posve zdravom djetetu?

Naš ENT doktor mi je propisao dioksidin za inhalaciju, sve ostalo je malo pomoglo, nakon toga smo moja kćer i ja zaboravile na zeleni sok ...

Jednostavno me spasilo od bolova u ušima, kapljelo ga po savjetu prijatelja i zaista pomoglo. Već sam zaboravio na to, sada se moram riješiti soka.

Moje se dijete razboljelo i danas nam je ljekar savjetovao da kapnemo dioksin u nos. Razređeni je rekao jedan prema jednom. Obično imamo curenje iz nosa vrlo dugo. Da vidimo kako će biti ovaj put.

jedan na jedan šta?

Bolje je razrijediti fiziološkom otopinom

Vjerovatno imam godinu dana nos. Naravno da se ne slijevaju, ali tijekom dana ili približno toliko, morate pet puta dobro pogledati. Pinosol i drugi slični lijekovi nisu pomogli. ENT je savjetovao dioksidin 0,5% za natapanje turunduchkija i ubacivanje u nos. Radim to jednom dnevno oko 20 minuta, hodam s pamukom u nosu. danas je 3 dana (doktor je rekao ukupno 7 dana) osjećam se bolje.

Kira, ako je dijete bilo potpuno zdravo (iz tvojih riječi), zašto se onda liječio tim lijekom? Nekako se ne uklapa jedno u drugo.

Kira, kakvu si krivicu napisala? Postoji službeni zaključak da je od upotrebe ovog određenog lijeka umrlo apsolutno zdravo dijete? Sumnjam u to.

Jako su mi pomogli otitis, nisam mogao izliječiti gljivicu u ušima. Nakon tretmana dioksidinom sve je u redu.

Farmakološko djelovanje

Aktivna supstanca je hidroksimetilkinoksalindioksid. Dioksidin se koristi u liječenju različitih gnojno-upalnih procesa izazvanih Salmonella, Klebsiella, Staphylococcus, Protein vulgaris, dizenterije, Pseudomonas aeruginosa, Streptococcus, patogeni anaerob. Potiče brzo čišćenje i zarastanje ranskih površina. Takođe podstiče reparativnu regeneraciju. Široko se koristi u pedijatriji u liječenju rinitisa različitog porijekla.

Uslovi skladištenja

Dioksidin je dostupan na recept. Rok trajanja je 2 godine. Treba ga čuvati na temperaturi od 18 ° do 25 ° C. Ako se tijekom skladištenja lijeka talože kristali aktivne tvari, ampule se zagrijavaju u vodenoj kupelji i protrese dok se potpuno ne otope. Ako se kristali ne talože kao hlađenje na 36-38 ° C, tada se može koristiti lijek.

Da li je moguće kapnuti u nos odrasle osobe sa curkom iz nosa?

Učinkovitost uporabe dioksidina u nosu dokazana je kliničkim istraživanjima. Dioksidin izazvan navodnjavanjem testiran je na pozitivan način kod 85% odraslih osoba sa hroničnim rinitisom i sinusitisom.. Lijek, na pitanje može li se dioksidin kapnuti u nos, odgovara potvrdno. Međutim, dioksidin se koristi u nosu s neuspjehom drugih terapijskih pristupa, u nedostatku objektivnih kontraindikacija.

Zabranjena je upotreba lijeka ako se pronađe:

  • povećana individualna osjetljivost,
  • trudnoća ili dojenje pacijenta,
  • patologija nadbubrežne žlijezde,
  • ozbiljno oštećenje bubrega.

Prije upotrebe lijeka provodi se test osjetljivosti patogene mikroflore. Nakon sjetve brisa iz nosne šupljine u hranjivom mediju, oni se tretiraju otopinama različitih antiseptičkih sredstava i prati se opstanak kolonija. Takav je test neophodan za razvoj optimalnog plana liječenja.

Kako se prijaviti?

Što se tiče načina upotrebe dioksidina u nosu odrasle osobe, postoji nekoliko opcija:

  • klasična instalacija
  • pranje
  • sprej navodnjavanjem nosne šupljine.

Prije nego što kapljete dioksidin u nos, ovlažite ih, očistite nosnice od kore i onečišćenja vlažnim pamučnim tamponom. Pipetirajte otopinu željene koncentracije. Dioksidin kaplje u nos odrasle osobe, lagano naginjući glavu u stranu, praveći dvije do tri kapi na svaku nosnicu.

Za ujednačeno pokrivanje nosne šupljine antiseptikom koristi se navodnjavanje. Ulijte rastvor u bocu sa mlaznicom za mlaznicu. Mlaznica se uvodi u nosnicu i nosna sluznica se tretira 1-2 injekcije.

Nakon upotrebe, otvorena ampula je prekrivena gipsom i čuvana u hladnjaku jedan dan. Od hladnoće, aktivna supstanca kristalizira. Da biste uklonili talog, zagrejte ampulu između dlanova ili toplom vodom. Optimalna temperatura kapljica odgovara 36-37 0 C.

Dioksidin se unosi u nos odrasloj osobi, uzimajući u obzir dozu. Odraslim je dozvoljeno da u svoj nos ubace gotov 0,5% antiseptički rastvor iz ampule. Koristite lijek prema šemi:

  • jedna doza - 2-3 kapi / injekcija u svaku nosnicu,
  • kapati od 3 do 5 puta dnevno,
  • tijek liječenja je od 7 do 10 dana.

Maksimalna dnevna doza za vanjsku upotrebu je prema službenim uputama 2,5 g aktivne tvari.

Upute za pranje nosa kod kuće

Kako isprati nos dioksidinom:

  1. U uređaj sipajte antiseptičku otopinu s temperaturom od 36-37 0 C.
  2. Nagnite se nad sudoperu pod pravim uglom.
  3. Duboko udahnite, zadržite dah, otvorite usta.
  4. Pričvrstite mlaznicu za ispiranje na nosnicu.
  5. Polako komprimirajući rezervoar, napunite otopinu Dioksidina tako da se ulije u jednu nosnicu i istječe iz druge.
  6. Ako otopina dospije u usta, ispljunite je i ne gutajte.
  7. Nakon što potrošite polovinu rezervoara, bez otvaranja prstiju i zatvaranja usta, uklonite mlaznicu iz nosa.
  8. Izduvajte nos, a da pritom ne promenite položaj tela.
  9. Ponovite s druge strane.
  10. Da biste uklonili zaostalu otopinu dioksidina, iscijedite prazan rezervoar i pričvrstite ga u nosnicu. Tijelo držite pod pravim uglom prema umivaoniku, duboko udahnite, zadržite dah, držite usta zatvorena i prstima držite drugu nosnicu.
  11. Da biste stisnuli ruku s rezervoarom, trebala bi se nositi s i viškom lijeka. Kućište se može odvojiti samo na kraju pranja.

Postupak se izvodi 1-2 puta dnevno. Nakon pranja ne izlazite vani sat vremena. Ne možete oprati nos začepljenjem nosnih prolaza, akutnim otitisnim medijima, adenoidima 3 nivoa, vaskularnom slabošću, tumorima nosne šupljine bilo koje prirode.

Kako pripremiti otopinu dioksidina?

Za terapijsko čišćenje nosnih prolaza potrebno vam je 100 ml 0,1% -tne otopine lijeka. Željeni udio dioksidina za ispiranje nosa može se dobiti dodavanjem u ampulu s 10 ml 1% gotovog antiseptičkog 90 ml fiziološke 0,9% otopine natrijevog klorida. Otopina se priprema neposredno prije postupka, čuva se u hladnjaku najviše 24 sata.

Pregled pregleda

Brojni pregledi o upotrebi dioksidina u nosu kod odraslih pokazuju visok terapeutski potencijal lijeka. Otolaringolozi primjećuju da dioksidin efikasno djeluje protiv mikroflore neosjetljive na ostale antibiotike. U tom slučaju moguća je istodobna primjena s drugim protuupalnim lijekovima.

U otorinolaringološkoj praksi lijek se koristi u izuzetnim slučajevima.

Neki bolesni ljudi javljaju da s zelenim iscjedakom iz nosa i nedostatkom djelotvornosti od upotrebe tradicionalnijih antiseptika (npr. Miramistin), liječnici propisuju usvajanje dioksidina. Kapi su gorke, ali, kao što je navedeno u recenzijama, pomažu dobro.

Izvodljiva nuspojava

Ispitujući ljekovita svojstva antiseptika, 8-10% pacijenata pokazalo je nuspojave dioksidina u nosu. Ljudi su se žalili na:

  • vrtoglavica, glavobolja,
  • svrab, crvenilo unutar nosa, kihanje i škakljanje,
  • osip, piling na koži, posebno ako su izloženi suncu,
  • mučnina, povraćanje, uznemirena stolica,
  • nekontrolirane kontrakcije mišića tele.

Ako se pronađu ovi znakovi, antiseptičko liječenje otkazuje, provodi se tijek simptomatske terapije.

Među analogima Dioksidina valja napomenuti najpopularnije sredstvo za začepljenje nosa kod liječnika i pacijenata:

  • Polydex - ima bocu sa raspršivačem koja je pogodna za navodnjavanje. Sadrži dvije vrste antibiotika, protuupalnu komponentu, vazokonstriktor. Dodijeliti za rinitis, sinusitis, faringitis,
  • Protargol - rastvor srebrnog proteinata za lokalnu upotrebu kod nazofaringitisa, sinusitisa, sinusitisa, adenoida,
  • Cameton je emulzija u obliku spreja s anestetičkim, protuupalnim i aseptičkim učinkom. Sastoji se od eukaliptusa, kamfora, levomentola, hlorobutanola.

Analoge dioksidina ne mogu se uporediti s njim po pitanju antibakterijskog učinka. Međutim, manje su toksične i koriste se kod djece.

Da li je dozvoljena upotreba kod djece?

Službeno uputstvo omogućava upotrebu dioksidina od 18. godine. Međutim, u praksi se koristi antiseptik za liječenje djece vitalnim indikacijama. Prilikom propisivanja lijeka djetetu uzimaju se u obzir težina infekcijskog procesa, opće stanje, osjetljivost mikroflore i pridružene bolesti. Antiseptik se dodaje djeci na nos, uši, isprani nos, koristi se za inhalaciju nebulizatorom.

Injekcija dioksidina

Dioksidin nije lijek izbora u liječenju otitisnih medija. Pribjegavaju pomoći derivata kinoksalina kada ne postoji drugi način da se prevlada bakterijska upala uha. Gnojni otitis bez oštećenja temeljne membrane služi kao pokazatelj. Dioksidin je toksičan, stoga se strogo pridržavajte doziranja, učestalosti primjene i trajanja tretmana.

Pogledajte video: Hamza - HZA - Uputstvo za upotrebu (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar