Prva pomoć kod hipoglikemije

Ako u vašoj porodici ili bliskim prijateljima imate ljude koji imaju dijabetes, tada biste trebali znati kako se hitna pomoć pruža kod hipoglikemijske kome.

Ovo je akutna komplikacija koja se javlja pri naglom padu glukoze u krvi.

Jedan od glavnih razloga razvoja ovog procesa je kršenje metabolizma ugljikohidrata.

Uzroci komplikacija dijabetesa

Dijabetička koma se ne događa često, ali ima ozbiljne posljedice za pacijenta. Postoje dva glavna razloga za snižavanje šećera na neprihvatljiv nivo:

  1. U krvi se nalazi velika količina inzulina. Ovo je hormon koji je odgovoran za dostavljanje glukoze u ćelije tela. Ako je višak, tada se sadržaj šećera u krvi smanjuje, a u tkivima povećava.
  2. Nedovoljan unos glukoze u krvi kod normalne razine inzulina. Ovo kršenje prouzrokovano je problemima u ishrani ili viškom fizičke aktivnosti.

Dijabetičari trebaju pažljivo slijediti sve preporuke liječnika. Nepravilna prehrana, nepravilna doza kada se ubrizgava inzulin ili kršenje tehnike ubrizgavanja, loša prehrana ili upotreba alkoholnih pića mogu dovesti do hipoglikemijskog stanja, a hitnu pomoć u tom slučaju treba pružiti ispravno i u najkraćem mogućem roku, u protivnom pacijent može umrijeti.

Opasnost za dijabetičare su i lijekovi koji snižavaju šećer u krvi. Na primjer, predoziranje Glibenklamida može uzrokovati nagli pad glukoze. Kao rezultat toga, razvija se izražena slika šećerne kome.

Simptomi hipoglikemijskog stanja

Koma kod pacijenta s dijabetesom ne javlja se naglo. Obično mu prethodi predgovor. Ako je moguće pravovremeno prepoznati, tada će vam pružena prva pomoć pomoći da izbjegnete padanje u komu. Morate brzo djelovati: 10-20 minuta.

Prepoznavanje prekombinata pomoći će karakterističnim simptomima. Mozganske ćelije prve trpe zbog skokova glukoze, pa se pacijent počinje žaliti na:

  • Vrtoglavica
  • Slabost i apatija
  • Pospanost
  • Glad
  • Drhtave ruke
  • Pojačano znojenje.

Od vanjskih promjena može se primjetiti blanširanje kože. Da biste blokirali ovaj napad, dovoljno je dijabetičarima dati slatki čaj, slatkiše ili samo malo šećera. Glukoza iz čokolade ili sladoleda se apsorbuje sporije, pa u ovom slučaju nisu prikladne.

Neblagovremeno povećanje sadržaja šećera povećaće pojavu simptoma. I bit će karakteristične već za komu. Dolaze do poremećaja u govoru i koordinaciji pokreta. U sljedećem trenutku, dijabetičar će se onesvijestiti - započinje koma.

Znaci kome

Ako pacijentu nisu pomogle hipoglikemije, pada u šećernu komu. Dijabetičar je već bez svijesti. Karakteristični znakovi ukazuju na napad:

  • Vlažna, hladna i blijeda koža na tijelu,
  • Obilno znojenje,
  • Grčevi
  • Srčana palpitacija
  • Povraćanje
  • Slaba reakcija na svjetlost.

Ako podignite pacijentove kapke, možete vidjeti da su mu zjenice znatno proširene. Opasnost od kome leži u činjenici da osoba iznenada padne u nju. Istovremeno može dobiti dodatne povrede: postati učesnik u nesreći, pasti s visine i biti ozbiljno povrijeđen.

Uz hipoglikemijsku komu, pravilan algoritam hitne pomoći igra presudnu ulogu: prskanje vodom, potapšavanje lica i vikanje ne mogu vratiti pacijenta u osjećaje. Sve hitne mjere trebali biste poduzeti sve do rada respiratornog centra kod dijabetičara.

Hipoglikemija kod djece

Hipoglikemijska koma kod djece je opasna jer negativno utječe na njihov nervni sistem. Dijete se ne može žaliti na pogoršanje zdravlja, stoga treba pokazati izuzetnu brigu roditeljima. Pravovremena pomoć spasit će život njihove bebe.

Nerazumna raspoloženja, neprirodna pospanost i gubitak apetita mogu kod djece stvoriti opasno stanje. Uz kombinaciju svih ovih znakova, roditelji bi trebalo da provere bebu šećer u krvi. Dijete može potpuno neočekivano izgubiti svijest. Najopasnije je kada se to dogodi tokom noćnog sna. Šećernu komu prati i konvulzivne kontrakcije, gnojni znoj i problemi sa disanjem.

Prva pomoć

Pomaganje osobi u stanju hipoglikemije pružit će mu brze ugljikohidrate. Slatka hrana ili čaj mogu vam pomoći podići šećer u krvi i izbjeći pad u komu. Ako se dijabetičar onesvijestio prije nego što ste imali vremena da mu date šećer, onda morate odmah pozvati hitnu pomoć.

U nesvjesnom stanju, 60-mililitarska intravenska injekcija 40% -tne otopine glukoze može povući pacijenta iz kome. Bukvalno u roku od 1-2 minuta, dijabetičar bi se trebao oporaviti. Nakon toga, kako bi se izbjegao drugi napad, poželjno je žrtvu hraniti složenim ugljikohidratima (na primjer, voćem).

Ako nema otopine glukoze pri ruci, tada možete dijabetes unijeti pomoću olovke za injekciju Glucagon. Doziranje lijeka izrađuje se uzimajući u obzir tjelesnu težinu pacijenta. Ovaj lijek je u stanju stimulirati jetru da proizvodi glikogen, koji će osigurati dotok šećera u krv. Ako nijedan događaj koji ste uzeli iz algoritma hitne pomoći zbog hipoglikemijske kome vratio je pacijenta u svijest, potrebna mu je hitna hospitalizacija. Nedostatak reakcije sa njegove strane ukazuje na razvoj komplikacija.

Sekvenca otpuštanja glikemije

Prije nego što poduzmete bilo kakve mjere, morate biti sigurni da je pred vama zaista slučaj hipoglikemijskog stanja. Da biste to učinili, ako je moguće, razgovarajte s pacijentom ili saznajte kako se sve dogodilo, sa drugima. Sa vaše strane, hitna pomoć koja se pruža kod hipoglikemijske kome će izgledati ovako:

  1. Odredite svoj šećer u krvi glukometrom.
  2. Položite pacijenta na bok, očistite usnu šupljinu od ostataka hrane.
  3. Obezbedite pacijentu brzog ugljikohidrata.
  4. Hitno pozovite hitnu pomoć u slučaju gubitka svijesti pacijentima.
  5. U prisustvu špriceva s Glucagonom, subkutano unesite ne više od 1 ml.

Zabranjeno je sipati slatka pića u usta osobi koja je izgubila svijest. To može dovesti do asfiksije. Akutne komplikacije koma mogu biti moždani edem ili krvarenje u njemu. Brzina vaše reakcije i tačan slijed akcija u takvoj situaciji čovjeku mogu spasiti život.

Bolničko liječenje kome

Ako je pacijent u stanju hipoglikemijske kome odveden u medicinsku ustanovu, tada mu je propisan kurs liječenja. Njegova prva faza bit će unošenje 40% -tne otopine glukoze do 110 ml, ovisno o tjelesnoj težini. Ako se nakon ovoga klinička slika kome ne promijeni, prelaze na kapljično ubrizgavanje iste otopine, ali sa nižom koncentracijom i u većem volumenu. Ako je koma uzrokovana predoziranjem lijekova za snižavanje šećera, tada se glukoza ubrizgava na normalnu razinu glikemije i potpuno uklanjanje ostataka uzetih lijekova iz tijela.

Za sprječavanje moždanog edema omogućava intravenska kapaljka pacijenta diureticima (Mannitol, Manitol, Furosemid, Lasix). Tijekom perioda terapije, kardiolog i neurolog također trebaju obaviti pregled kako bi se spriječile moguće komplikacije. Nakon oslobađanja njihove kome pacijenta nadgleda endokrinolog. Propisuje testove potrebne za dijagnozu stanja dijabetičara i određuje mu dijetu.

Pomoć djetetu

U djece je hipoglikemijska koma povezana s razvojem komplikacija, pa će algoritam njihovog pomaganja biti malo drugačiji. Sa nezadovoljstvom inzulinom u tijelu, to bi trebalo nadoknaditi bez obzira na uzroke ove pojave. Uz pomoć glukometra, roditelji bi trebali izmjeriti razinu šećera i primijeniti inzulin u malim obrocima (prethodno dogovoreno s liječnikom). U ovom slučaju, odrasli ne bi trebali:

  1. Panika
  2. Izazvati uzbuđenje kod deteta
  3. Ostavite dijete još nekoliko minuta

Kontrola glukoze vrši se svaka 2 sata. Tokom tog vremenskog perioda detetu treba dati obilno piće ili mu dati juhu s malo masti. Tešku hranu treba odbaciti prije nego što se dijete vrati u normalu. Uvođenje bilo kojeg lijeka (osim inzulina) moguće je samo nepomično. Zbog toga, kapaljke ili injekcije lijekova mogu učiniti samo ljekari koje su roditelji pozvali.

Prevencija hipoglikemijske kome

Preventivne mjere temelje se na praćenju nivoa šećera u krvi. Pacijent može sam izraditi ekspresnu analizu kod kuće pomoću glukometra. Dijabetikom ovisan o insulinu ne bi se trebala mijenjati doza injekcije koju daje liječnik, posebno u slučaju kroničnog zatajenja bubrega.

Hipoglikemijska koma (ili, kako je dijabetičari "nježno" nazivaju - "hypa") izuzetno je opasna pojava, gdje mnogo toga ovisi o ispravno pruženoj prvoj pomoći, uključujući život pacijenta.

Algoritam hitnih mjera za hipoglikemijsku komu

Pažnja! Ako je osoba izgubila svijest ili joj je blizu - pročitajte samo sljedeći odlomak da ne biste gubili vrijeme, i hitno postupite !

Kratki algoritam postupaka: ako je pacijent svjestan, dajte mu slatko piće ili nešto slatko (ako ne želi, tada mu napravite). Ako je pacijent izgubio svijest, učinite jedno od sljedećeg:

  1. Pažljivo i postepeno sipajte slatki napitak u usta ili stavite u usta grožđe ili par zdrobljenih tableta glukoze.
  2. Ako se brzi ugljikohidrati ne mogu isporučiti u usta pacijenta, stavite ga kroz usta ubrizgavanje glukagona u bedro ili ruku, bez dezinfekcije, možete direktno kroz košulju ili hlače. Ako nema glukagona, možete staviti injekciju 30-50 ml 40-50% rastvor glukoze .
  3. Ako nema glukagona i glukoze, hitno pozvati hitnu pomoć , a pacijenta stavite u vodoravni položaj.

Koja je opasnost od hipoglikemijske kome?

Hipoglikemijska koma javlja se kod pacijenata s dijabetesom s izuzetno niskim šećerom u krvi. Pacijent može brzo pasti u hipoglikemijsku komu, bukvalno 10-15 nakon prvih simptoma niskog šećera u krvi.

Simptomi hipoglikemijske kome su manje tipični nego kod dijabetičke kome (s nenormalno povišenim šećerom u krvi).

Pacijent može imati lošu kontrolu nad sobom, biti nemiran, ponekad čak i agresivan. U tom stanju može izgubiti svijest.

Ako je pacijent svjestan, dovoljno mu je da uzima glukozu ili pojede nešto slatko, a šećer će se povećati. Ali ako se dijabetičar onesvijesti, tada ga je već nemoguće natjerati da prihvati slatkiše, pa je potrebno pružiti hitnu pomoć.

Algoritam za hitnu njegu kod hipoglikemijske kome

Situacija 1. Pacijent je svjestan.

Da bi to učinio, mora uzeti nekoliko tableta glukoze ili popiti slatko piće (po mogućnosti toplo). Ponekad je pacijent u panici i ne želi jesti slatkiše, onda to pokušajte uvjeriti ili čak natjerati da to učini.

Situacija 2. Pacijent je izgubio svijest.

Ako dijabetičar padne u nesvjesno stanje, tada više ne može samostalno žvakati i piti, pa treba pokušati pažljivo sipati slatki napitak u usta. Možete staviti grožđe između njegovih zuba i obraza tako da se on polako rastvara i zajedno sa slinom ulazi u jednjak.

Ako ste obučeni, možete mu dati injekciju glukoze ili ući Glucagon - Lijek koji mnogi dijabetičari često imaju u hitnim slučajevima. Takva injekcija može spasiti život dijabetičaru hipoglikemijskom komom.

Injekcija glukagona je dobra jer se može staviti bilo gdje ispod kože ili mišića, na primjer, u bedro. Kod se ne treba sanirati prije ubrizgavanja, kao svaka minuta se broji. Čak možete ubrizgati glukagon kroz odjeću (na primjer, direktno kroz pantalone do bedara).

Glukagon se koristi za pružanje hitne pomoći kod hipoglikemijske kome.

Ako stavite injekciju glukoze, doza je sljedeća: 30-50 ml 40-50% otopine glukoze, što je 10-25 g čiste glukoze. Ako se kod djeteta dogodi hipoglikemijska koma, preporučuje se ubrizgavanje 20% otopine glukoze u dozi od 2 ml / kg tjelesne težine. Ako se pacijent ne oporavi, ponovite dozu. Ako to ne pomogne, pozovite hitnu pomoć.

Ako glukagon ili glukoza ne mogu biti isporučeni, a pacijentovi zubi su stisnuti, tako da je nemoguće sipati slatko, stavite pacijenta u vodoravni položaj i hitno pozovite hitnu pomoć.

Ako je sam pacijent otišao iz nesvijesti prije dolaska Hitne pomoći, odmah ga pustite da pojede nešto slatko ili popije slatki napitak (topli slatki čaj, kola). Nakon toga preporučuje se jedenje sporih ugljikohidrata - hljeba ili kaše.

Nakon ispravno pružene hitne pomoći, pacijentovo se stanje u pravilu stabilizira. Nakon toga, analizirajte uzroke hipoglikemijske kome i prilagodite dozu lijeka ili ugljikohidrata tako da se ovo stanje ne ponovi.

Hipoglikemijska koma - objašnjava profesor S.A. Rabinovich

Mjere za zaustavljanje hipoglikemije kod pacijenata sa dijabetesom koji primaju terapiju za snižavanje glukoze treba započeti na nivou glukoze u plazmi 7.3 prebaciti se na SC administraciju ICD-a svaka 4 do 6 sati u kombinaciji sa IPD-om.

Stopa rehidratacije: 1 litra u prvom satu (uzimajući u obzir tečnost unesenu u prehospitalnu fazu), 0,5 litra - u 2. i 3. satu, 0.25–0.5 litara u narednim satima. Moguća je sporija rehidratacija: 2 L u prva 4 sata, 2 L u narednih 8 sati, zatim 1 L u svakih 8 sati. Ukupna količina infuzije u prvih 12 sati terapije nije veća od 10% tjelesne težine. Ako rehidracija s DKA započne s 0,45% NaCl (rijetki slučajevi prave hipernatremije), brzina infuzije smanjuje se na 4-14 ml / kg na sat.

Stopa rehidratacije u djece: 10–20 ml / kg, sa hipovolemičkim šokom - 30 ml / kg, ali ne više od 50 ml / kg u prva 4 sata terapije.

Brzina rehidratacije prilagođava se ovisno o CVP-u ili prema pravilu: volumen tekućine unesene na sat ne smije biti veći od satnog izlučivanja urina za više od 0,5–1 l.

Oporavak poremećaja elektrolita

Intravenska infuzija kalijuma započinje istodobno s unošenjem inzulina iz izračuna:

Stopa unošenja KCl (g u h)

pH nije uključen, zaokružen

Ne davati kalijum

Ako je nivo K + nepoznat, intravenska infuzija kalija započinje najkasnije 2 sata nakon početka terapije inzulinom, pod nadzorom EKG-a i diureze.

Korekcija metaboličke acidoze:

Etiološki tretman metaboličke acidoze u DKA je inzulin.

Indikacije za unošenje natrijum bikarbonata: Očevidac pH krvi

Kod hipoglikemijske kome prva pomoć je osigurati sigurnost osobe i uključuje sljedeće akcije:

  • Položite pacijenta vodoravno
  • Okreni glavu u stranu
  • Da biste popravili vitalne pokazatelje prije dolaska liječnika: otkucaji srca, disanje, puls.

Suprotno uvreženom mišljenju da se tečnost sa šećerom mora sipati u usta žrtve, čak i u stanju nesvesti, to se ne može učiniti!

Ako imate praksu intramuskularne injekcije i lijek "Glucagon", morate odmah davati injekciju.

Gotovo svi pacijenti s dijabetesom nose sa sobom potrebne lijekove. Zato ispitajte stvari osobe ako je u nesvjesnom stanju. Ako se osoba još uvijek nalazi u stanju predaka, odredite da li ima prave lijekove sa sobom, a također u kojoj dozi ih treba uzimati.

Glukagon se može dati u bilo koji dio tijela, ispod kože ili u mišić. U hitnim situacijama injekcija se daje kroz odjeću, jer u ovom slučaju nema vremena za dezinfekciju.

Ako se prije dolaska medicinskog osoblja osoba osjetila, nastavite mu pružati pomoć. Da biste to učinili, slijedite ove korake:

  • Dati malo piće da popije slatko piće ili da jede slatko,
  • Nakon konzumiranja slatke hrane i pića, nude im se namirnice bogate ugljikohidratima.

Liječnici će i dalje pomagati unošenje 40% -tne otopine glukoze u venu.

Daljnje liječenje prouzrokovaće uzroci hipoglikemije i vremenski period u kome je pacijent u komi.

Uzroci hitnosti

Šta je razlog smanjenja koncentracije šećera? Razloga je mnogo. Međutim, ljekari razlikuju 2 kategorije okolnosti koje mogu dovesti do hipoglikemijske kome.

1 grupa razloga - višak inzulina u krvi. Glavni zadatak inzulina je transport glukoze do organa i tkiva. U slučaju da bude premašena njegova količina, gotovo sva glukoza ulazi iz plazme u tkivo, a njen minimalni dio u krv.

Višak inzulina najčešće se nalazi kod pacijenata s dijabetesom ovisnim o inzulinu. To je zbog takvih faktora:

  1. Pogrešno izračunata doza lijeka bez uzimanja u obzir koncentracije lijeka.
  2. Morate biti oprezni i kod izbora šprica. Za injekcije inzulina koriste se posebne injekcije inzulina na kojima je označen broj jedinica koje odgovaraju određenoj dozi.
  3. Pogrešna tehnika primjene lijeka: injekcije inzulina provode se samo ispod kože. Ako lijek uđe u mišićno tkivo, njegova koncentracija će se naglo povećati.

Pacijenti sa bolestima gušterače, kada tijelo proizvodi puno inzulina, također su skloni hipoglikemiji.

Druga grupa faktora koji izazivaju hipoglikemiju uključuje pothranjenost i raspodjelu fizičke aktivnosti. U tom slučaju koncentracija inzulina u krvi ne prelazi normu, ali količina šećera se smanjuje.

Konzumiranje alkohola prvenstveno utiče na rad jetre. U ovom tijelu se, kao što znate, događa sinteza svih potrebnih komponenti krvi. Etilni alkohol povećava opterećenje na jetri, zbog toga se glikogen nije u stanju razgraditi na razinu glukoze što održava potrebnu razinu šećera prije i nakon jela. Kao rezultat toga, 2-3 sata nakon jela, količina glukoze u krvi pada.

Žene koje često koriste dijetu koja sagorijeva šećer ili ograničavaju unos ugljikohidrata također su sklone hipoglikemiji.

Stresi, prekomjerna fizička aktivnost, produljena depresija - uvjeti koji izazivaju smanjenje količine šećera u krvi.

Posljedice

Hitna njega hipoglikemijske kome treba se pružiti brzo i efikasno. Što više vremena pacijent provede bez svijesti, veći su rizici od tumora na mozgu, oslabljenog funkcioniranja živčanog sustava. U odraslih bolesnika česte manifestacije hipoglikemije dovode do promjena ili propadanja ličnosti, a u djece - do kašnjenja u mentalnom razvoju. Štoviše, vjerovatnoća smrti pacijenta je vrlo velika.

Hipoglikemijska koma - gubitak svijesti zbog početka najteže faze dijabetesa. Pacijent koji padne u hipoglikemijsku komu obično ima blijedu, vlažnu kožu. Često se primjećuje tahikardija - porast broja otkucaja srca do 90 otkucaja u minuti ili više.

Kako se stanje pogoršava, disanje postaje plitko, smanjuje se krvni pritisak, bilježe se bradikardija i hlađenje kože. Učenici ne reagiraju na svjetlost.

Uzroci hipoglikemijske kome

Hipoglikemijska koma obično se razvija iz jednog od tri razloga:

  • pacijent s dijabetesom nije obučen na vrijeme za zaustavljanje blage hipoglikemije,
  • nakon prekomernog pijenja (najopasnija opcija),
  • uveo pogrešnu (preveliku) dozu inzulina, nije je koordinirao s unosom ugljikohidrata ili fizičkom aktivnošću.

Pročitajte članak „” - kako dijabetičari mogu na vrijeme zaustaviti hipoglikemiju kada osjete prve simptome.

U kojim situacijama postoji rizik od povećanja doze inzulina i izaziva hipoglikemijsku komu:

  • nisu primijetili da je koncentracija inzulina bila 100 PIECES / ml umjesto 40 PIECES / ml i uveli su dozu 2,5 puta više nego što je potrebno,
  • slučajno ubrizgavajući inzulin ne supkutano, već intramuskularno - kao rezultat, njegovo djelovanje se naglo ubrzava,
  • nakon davanja doze „kratkog“ ili „ultra kratkog“ insulina, pacijent zaboravlja da pojede zalogaj, tj. pojede ugljene hidrate,
  • neplanirane fizičke aktivnosti - fudbal, bicikl, skijanje, bazen itd. - bez dodatnog mjerenja glukoze u krvi i jedenje ugljenih hidrata,
  • ako dijabetičar ima masnu bolest jetre,
  • hronično bubrežno zatajenje () usporava "iskorištavanje" inzulina i u toj situaciji njegovo doziranje mora s vremenom biti smanjeno,

Hipoglikemijska koma često se javlja ako dijabetičar namerno premašuje dozu inzulina. To se radi kako bi se zapravo počinilo samoubistvo ili se pretvaralo da jest.

Hipoglikemijska koma na pozadini alkohola

Kod dijabetesa tipa 1 alkohol uglavnom nije zabranjen, ali ga treba konzumirati štedljivo. Pročitajte više u članku “”. Ako pijete previše, vjerovatnoća je da će doći do hipoglikemijske kome je vrlo velika. Jer etanol (alkohol) blokira sintezu glukoze u jetri.

Hipoglikemijska koma nakon uzimanja jakih pića vrlo je opasna. Jer izgleda poput obične opijenosti. Da shvatimo da je situacija zaista teška, ni sam pijani dijabetičar, ni ljudi oko njega nemaju vremena. I također zato što se obično javlja ne odmah nakon pića, već nakon nekoliko sati.

Dijagnostika

Da biste razlikovali hipoglikemijsku komu od hiperglikemijske kome (tj. Zbog vrlo visokog šećera), to morate učiniti. Ali nije tako jednostavno. Postoje posebne situacije kada je pacijent imao dugu povijest dijabetesa, ali nije liječen, a tek je počeo uzimati tablete za smanjenje inzulina i / ili šećera.

Kod takvih bolesnika može se pojaviti hipoglikemijska koma s normalnom ili čak povišenom razinom glukoze u krvi - na primjer, 11,1 mmol / L. To je moguće ako šećer u krvi brzo padne s vrlo visokih vrijednosti. Na primjer, od 22,2 mmol / L do 11,1 mmol / L.

Ostali laboratorijski podaci ne omogućuju tačno dijagnosticiranje da je koma kod pacijenta upravo hipoglikemijska. U pravilu pacijent nema šećera u urinu, osim u slučajevima kad se glukoza izlučila urinom prije razvoja kome.

Hitna pomoć kod hipoglikemijske kome

Ako dijabetičar onesvijesti zbog hipoglikemijske kome, onda i drugi trebaju:

  • položi ga na svoju stranu
  • oslobodite usta od krhotina hrane,
  • ako još može da proguta - pij s toplim slatkim napitkom,
  • ako se onesvesti, tako da ga više ne može progutati, - ne sipajte tečnost u usta kako se ne bi ugušio,
  • ako dijabetičar ima štrcaljku sa glukagonom, ubrizgava 1 ml supkutano ili intramuskularno,
  • pozovite hitnu pomoć.

Šta će ljekar hitne pomoći učiniti:

  • prvo će se davati 60 ml 40% rastvora glukoze intravenski, a zatim će se sortirati da li pacijent ima komu - hipoglikemijsku ili hiperglikemijsku
  • ako dijabetičar ne osvijesti, počinju ga ubrizgati 5-10% -tnom otopinom glukoze i transportirati u bolnicu

Sledeće lečenje u bolnici

U bolnici se pregledava pacijent na prisutnost traumatičnih ozljeda mozga ili kardiovaskularnih katastrofa (uključujući intrakranijalno krvarenje). Saznajte je li došlo do predoziranja tableta za snižavanje šećera ili inzulina.

Ako je došlo do predoziranja tableta, tada se radi ispiranje želuca i daje se aktivni ugalj. U slučaju predoziranja inzulina (posebno produženog djelovanja), kirurška ekscizija mjesta ubrizgavanja provodi se ako nakon toga ne prođe više od 3 sata.

Kapljanje 10% -tne otopine glukoze nastavlja se sve dok se nivo šećera u krvi ne vrati u normalu. Da biste izbjegli preopterećenje tekućinom, izmjeničite 10% glukoze s 40%. Ako pacijent ne krene u roku od 4 sata ili duže, vrlo su vjerovatni moždani edemi i "štetni ishod" (smrt ili invaliditet).

Ako je žrtva pri svijesti

  1. Sedi žrtvu.
  2. Dajte mu što prije bilo koji proizvod koji sadrži šećer (rafinirani šećer, med, džem, slatka pića).
  3. Nakon što se simptomi poboljšaju, trebali biste pravilno jesti kako biste izbjegli ponovni pojav hipoglikemije.
  4. Ako se vaše zdravlje ne poboljša, odmah pozovite hitnu pomoć.

Farmaceutski proizvodi

Hipoglikemija lijekova najčešće se nalazi kod dijabetičara i provocira se neprikladnim lijekovima. Kao rezultat toga, oslobađa se previše inzulina, što dovodi do smanjenja šećera u krvi i hipoglikemije.

Među ne-dijabetičarima može se javiti hipoglikemija lijekova kada se uzimaju:

  • Određeni lekovi za snižavanje krvnog pritiska: atenolol, metoprolol, propranolol.
  • Neki antidepresivi: fenelzin, tranilcipromin.
  • I drugi lijekovi: kinin, haloperidol, trimetoprim (sulfametoksazol).

Pothranjenost

Reaktivna hipoglikemija nastaje nakon obroka sa velikim brojem ugljenih hidrata. Kao rezultat toga, šećer u krvi se podiže prebrzo, što potiče prekomjerno lučenje inzulina.

Reaktivna hipoglikemija može se pojaviti kod ljudi koji imaju poteškoće u probavi fruktoze, galaktoze ili leucina.

Problemi s unutrašnjim organima

Naime, s hipofizom, nadbubrežnom žlijezdom, gušteračom, bubrezima ili jetrom.

Hipofiza kontrolira proizvodnju hormona potrebnih u tijelu za povećanje šećera u krvi. Ovo je:

  • Kortizol i adrenalin oslobađaju se nadbubrežne žlezde.
  • Glukagon, koji se oslobađa iz pankreasa.

Ako ovi hormoni ne funkcioniraju pravilno, može doći do hipoglikemije.

Kada jetra ne može pravilno skladištiti ugljikohidrate ili ih pretvoriti u glukozu, može doći do hipoglikemije.

Tumor gušterače može takođe izazvati hipoglikemiju stalnim izlučivanjem inzulina.

Hipoglikemija se može javiti i u slučajevima bubrežne disfunkcije.

Drugi mogući uzroci

  • Prekomjerni fizički napor.
  • Dehidracija.
  • Groznica.
  • Utrošena je velika količina alkohola.

Kad glukoza u krvi padne prenisko, tijelo oslobađa adrenalin. To dovodi do simptoma sličnih anksioznosti:

  • Nervoza, znojenje.
  • Gubitak svijesti.
  • Tahikardija (ubrzan rad srca).
  • Trnce u prstima, usnama.
  • Mučnina, jaka glad.
  • Prehlada.

Kad mozak ne može dobiti dovoljno glukoze, pojavljuju se sljedeći simptomi:

  • Slabost, umor.
  • Vrtoglavica, glavobolja.
  • Poteškoće sa koncentracijom.
  • Pospanost, zbunjenost.
  • Govorni problem.

Izvana, takvi simptomi se mogu zamijeniti s intoksikacijom.

Hipoglikemija može dovesti do epileptičnih napada, kome i oštećenja mozga.

Simptomi hipoglikemije mogu se pojaviti i postepeno i iznenada.

Dijeta za hipoglikemiju

Cilj prehrane je stabiliziranje razine šećera u krvi kako bi se spriječili nagli porazi umora. Evo nekoliko prijedloga:

  • 3 puta izbalansirana dijeta u zadano vrijeme.
  • Hrana se treba sastojati od najmanje 3 grupe proizvoda: povrće, žitarice, mliječni proizvodi, meso, perad, riba.
  • Periodični međuobroci između obroka. Grickalice treba da sadrže dijetalna vlakna, ugljene hidrate i proteine.
  • Ograničite konzumaciju hrane s visokim sadržajem koncentriranih ili „brzih“ šećera: kolači i kolačići, sladoled, džemovi.
  • Postoji dovoljna količina vlakana (od 25 do 38 g dnevno): smeđa riža, integralni hljeb, grah, voće i povrće.
  • Izbegavajte alkohol na post.
  • Ograničite kafu i druga pića koja sadrže kofein jer snižavaju šećer u krvi.
  • Piti puno vode.

Šta je hipoglikemija?

Ako bez obzira na uzrok nivo glukoze u krvi naglo padne, moždani neuroni počnu osjećati nedostatak ugljikohidrata i kisika, što rezultira mentalnim poremećajem koji se brzo razvija, sve do duboke kome.

Simptomi hipoglikemije obično počinju kada se dostigne oznaka od 3 mmol / L, sa 1-2 mmol / L, započinje koma. Međutim, kod primanja inzulinske terapije, stanje se može započeti prije nego što se dostignu te razine ako nivo šećera počne naglo padati. Najveća opasnost je da od početne faze do duboke kome može proći 15-30 minuta, nakon čega osoba izgubi svijest.

Jedini način da se izbjegne duboka koma je pravovremeno napuniti tijelo glukozom, što je, u stvari, hitna pomoć. To jednostavno nije uvijek što se hipoglikemija može ispravno dijagnosticirati, što oduzima dragocjene minute.

Razlozi stanja

Samo 3 razloga najčešće predstavljaju opasnost po život pacijenta, ali, nažalost, i dalje se javljaju često:

  • Pacijent je nedavno bolestan i nije naučio kako osjetiti neposrednu prijetnju ili je zaustaviti na vrijeme.
  • Pri konzumiranju alkohola. Teško stanje je da tijelo različito reagira na piće koje oni uzimaju, oni također utječu na učinak lijekova. Uz to, stanje opijenosti je previše slično hipoglikemijskom, što otežava dijagnozu.
  • Pri ubrizgavanju inzulina ponekad je teško tačno uzeti u obzir količinu ugljikohidrata (nepoznato jelo, mjesto pripreme) ili je potrebna velika fizička aktivnost koja je "pojela" glukozu. Ponekad se pogrešno daje koncentrirana doza. U drugim slučajevima, brzo delujući inzulin dat je intramuskularno ubrizgavanje umesto potkožno. Ovo ubrzava reakciju tijela na inzulin.

Čim osoba postane svjesna svoje bolesti, trebala bi odmah i vrlo pažljivo razgovarati sa svojim polaznim liječnikom o dijetama, količini tjelesne aktivnosti. Pored toga, bar prvi put, morate tokom dana promatrati količinu glukoze u krvi kako biste tačno utvrdili karakteristike tijela, njegovu potrebu za inzulinom i reakciju na injekcije. Tako ćete smanjiti rizik od naglog pada šećera. Naročito je važno pripremiti se za noćno vrijeme kako se glikemija ne bi pojavila u snu.

Bolničko liječenje hipoglikemije

Terapeutske mjere u bolnici nisu se mnogo razlikovale od prehospitalne njege. Ako se utvrde simptomi, pacijent mora koristiti proizvod koji sadrži šećer ili uzeti glukozu u tabletama. Ako oralna primjena nije moguća, lijek se daje intravenski u obliku otopine. Ako se stanje ne poboljša, može zahtijevati intervenciju ne samo endokrinologa, već i drugih specijalista (kardiologa, reanimatora itd.).

Nakon uklanjanja napadaja, potrebna je hrana bogata složenim ugljikohidratima da se spriječi ponovna pojava. U budućnosti je potrebno prilagoditi doziranje hipoglikemijskih sredstava koja koristi pacijent, naučiti ga da to radi sam i preporučiti mu optimalnu prehranu.

Karakteristike tolerancije kod dece

Uzroci i simptomi hipoglikemijskog stanja kod djece gotovo su isti kao i kod odraslih. Međutim, postoje značajne nijanse:

  • Dijete, posebno ono malo, nije samo u stanju opisati svoje pogoršanje stanja, već čak i prepoznati simptome koji se pojavljuju kako bi se odraslima obratili za pomoć, pa je dijagnosticiranje problema mnogo teže.
  • Kod djece se period do kome smanjuje, svi procesi se odvijaju brže, uključujući nenadoknadljivo oštećenje mozga i smrt. Hitna intervencija potrebna je brza reakcija odraslih osoba odgovornih za djetetove osobe, kao i medicinskih radnika koji su prihvatili poziv.

Neki simptomi koji vam pomažu u razumijevanju prisustva hipoglikemije kod djece uključuju:

  • Dijete u prvoj fazi je najčešće suzno, uznemireno. Ima bolove u trbuhu, koji zaustavljaju simptom gladi, a često beba uglavnom odbija hranu.
  • Tada brzo postaje spor, ne ostvaruje kontakt, pojavljuje se ravnodušnost prema vernalnim iritantima.
  • Prije gubitka svijesti dodaje se vrtoglavica, pogotovo kod pokušaja porasta.
  • U komi se pritisak brzo smanjuje, usporava disanje i smanjuje se rad srca.

Ako su odrasli svjesni djetetovog dijabetesa, predijabetičkog stanja ili su postojala odstupanja od prehrane zbog bolesti povezanih sa nedostatkom enzima, netolerancijom na fruktozu, laktozu ili glukozu, neprestanim pažljivim nadzorom njegovog stanja, dostupnošću potrebnih sredstava pri ruci, ako je potrebno, intervenirajte na vrijeme i spasite mu život.

Dijabetes nije rečenica, već prilika da pažljivo pratite svoje zdravlje. Isto se odnosi i na voljene osobe koje žive s dijabetesom. Moraju biti svjesni stanja osobe koja ima vjerojatnost hipoglikemije, pomoći u kontroli stanja svog tijela te zaštititi od mogućih pogrešaka i ozbiljnih komplikacija.

Pogledajte video: Čemu služi glukagen? (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar