Gliclazide Canon: upute za upotrebu tableta

Gliclazide Canon: upute za uporabu i recenzije

Latinski naziv: Gliclazide Canon

ATX kôd: A10BB09

Aktivni sastojak: Gliklazid (Gliklazid)

Proizvođač: Kanonfarma production, CJSC (Rusija)

Ažuriranje opisa i fotografije: 07.05.2019

Cijene u ljekarnama: od 105 rubalja.

Gliklazid Canon je oralni hipoglikemijski lijek iz grupe sulfoniluree druge generacije.

Oblik i sastav izdavanja

Oblik doziranja - tablete sa produženim oslobađanjem: gotovo bijele ili bijele boje, lagano mramoriranje površine, okruglo bikonveksno, 60 mg svaka s razdjelnom crtom (Gliclazide Canon 30 mg: 10 kom. U blister pakovanjima, u 3 ili 6 kutija u kartonu) , 30 kom u blister pakovanjima, u kartonskom pakovanju od 1 ili 2 paketa, Canon gliklazid 60 mg: 10 kom, u blister pakovanjima, u kartonskom pakovanju od 3 ili 6 paketa, 15 kom u blister pakovanjima, u kartonsko pakovanje 2 ili 4 pakovanja, u Svako pakovanje sadrži i upute za upotrebu gliklazida Canon).

Sastav 1 tableta:

  • aktivna supstanca: gliklazid - 30 ili 60 mg,
  • pomoćne komponente (30/60 mg): magnezijum stearat - 1,8 / 3,6 mg, mikrokristalna celuloza - 81,1 / 102,2 mg, hidrogenirano biljno ulje - 3,6 / 7,2 mg, hipromeloza - 50 / 100 mg, koloidni silicijum dioksid - 3,5 / 7 mg, manitol - 10/80 mg.

Farmakodinamika

Gliklazid - aktivna supstanca glicilazida Canon, derivat je sulfoniluree i hipoglikemijsko je sredstvo za oralnu primenu. Razlikuje se od sličnih lijekova u prisustvu heterocikličkog prstena koji sadrži N sa endocikličkom vezom.

Gliklazid pomaže u smanjenju koncentracije glukoze u krvi, što se postiže stimulacijom izlučivanja inzulina beta ćelijama otočića Langerhansa. Trajanje učinka povećanja sadržaja postprandijalnog inzulina i C-peptida nastavlja se nakon 2 godine terapije. Supstanca, osim što utiče na metabolizam ugljenih hidrata, ima i hemovaskularna i antioksidativna svojstva.

Kada se primjenjuje gliklazid Canon za liječenje šećerne bolesti tipa 2, rani vrhunac izlučivanja inzulina vraća se kao odgovor na unos glukoze i povećanje druge faze izlučivanja inzulina. Kao rezultat stimulacije, koja nastaje zbog unošenja glukoze ili unosa hrane, dolazi do značajnog povećanja izlučivanja inzulina.

Djelovanje gliklazida usmjereno je na smanjenje rizika od tromboze malih krvnih žila, koje nastaju zbog utjecaja na mehanizme koji mogu biti povezani sa razvojem komplikacija kod dijabetesa melitusa. Oni uključuju: djelomičnu inhibiciju adhezije trombocita i agregaciju, smanjenje koncentracije faktora aktivacije trombocita (tromboksan B2beta-tromboglobulin). Uz to, gliklazid Canon utječe na obnavljanje fibrinolitičke aktivnosti vaskularnog endotela i na povećanje intenziviranja tkivnog aktivatora plazminogena.

U usporedbi sa standardnom glikemijskom kontrolom (na temelju rezultata ADVANCE studije), zbog poboljšane glikemijske kontrole zasnovane na terapiji glikozidom s produljenim oslobađanjem, ciljna vrijednost HbAlc (glikozilirani hemoglobin)

Indikacije za upotrebu

Lijek je namijenjen liječenju dijabetes melitusa neovisnog o inzulinu (tip 2), ako korekcija prehrane, težine i fizičke aktivnosti ne donese rezultate. Pored toga, lijek je pogodan za prevenciju komplikacija dijabetesa tipa 2 (mikro- i makro-vaskularne patologije), za liječenje latentnog toka bolesti (latentni, kod kojeg nema izraženih kliničkih simptoma dijabetesa), uz pretilost egzogenog ustavnog podrijetla.

Obrasci za sastav i izdanje

Slijedeće komponente su uključene u lijek:

  • Aktivno: gliklazid 30 ili 60 mg.
  • Pomoćni: hidroksipropil metilceluloza, koloidni silicijum dioksid, manitol, E572 (magnezijum stearat), hidrogenirano biljno ulje, mikrokristalna celuloza.

Gliclazid kanon je namijenjen oralnoj primjeni. Oblik doziranja: tablete sa produženim oslobađanjem. Proizvođač nudi nekoliko varijacija doziranja: 30 i 60 mg. Tablete su okrugle, konveksne s dvije strane, bijele su (heterogena boja mramora, hrapavost dopuštena), bez mirisa.

Ljekovita svojstva

Mehanizam djelovanja povezan je s učinkom derivata sulfoniluree na receptore u p-stanicama pankreasa. Kao rezultat reakcije koja se odvija na staničnoj razini, KATF + kanali se zatvaraju, a β-stanične membrane depolariziraju. Zbog depolarizacije ćelijskih membrana otvaraju se Ca + kanali, kalcijevi ioni ulaze u β-ćelije. Insulin se oslobađa i pušta u krvotok.

Istovremeno, lijek postepeno iscrpljuje stanice gušterače, uzrokujući alergije, probavne smetnje, povećava vjerojatnost hipoglikemije itd. Djeluje sve dok se ne potroše rezerve insulinsko-sintetičke funkcije gušterače. Zbog toga se dugotrajnom primjenom lijeka smanjuje njegov početni stimulativni učinak na lučenje inzulina. Međutim, nakon prekida u prijemu, reakcija β-ćelija se obnavlja.

Gliklazid kanona brzo se i potpuno apsorbuje iz probavnog trakta. Nakon jela, razina glukoze raste, tako da se glavni dio stimulirane sekrecije inzulina javlja u ovom periodu. Kombinovana upotreba lijeka i hrane može smanjiti brzinu apsorpcije. Teška hiperglikemija također može usporiti brzinu apsorpcije i to zbog činjenice da patologija prati pad motoričke aktivnosti gastrointestinalnog trakta.

Ljekoviti učinak počinje u roku od 2-3 sata nakon primjene. Maksimalna koncentracija aktivne tvari u krvi opaža se nakon 7-10 sati. Trajanje akcije - 1 dan. Izlučuje se mokraćom, kao i putem probavnog trakta.

Način primjene

Prosječna cijena lijeka je 60 mg - 150 rubalja., 30 mg - 110 rubalja.

Lijek je pogodan samo za odrasle. Doziranje dnevno - 30-120 mg. Točno doziranje treba propisati dežurni liječnik uzimajući u obzir fazu bolesti, njene simptome, šećer na glasu i 2 sata nakon jela, starost pacijenta i individualni odgovor na liječenje. Po pravilu početna doza za liječenje dijabetesa ne prelazi 80 mg, a za prevenciju ili kao terapiju za održavanje - 30-60 mg.

Ako se otkrije da doza nije dovoljno efikasna, onda se postepeno povećava. Pored toga, svaku promjenu režima liječenja trebalo bi poduzeti najranije u razdoblju od dvije sedmice od početka liječenja. Ako se propusti 1 ili više doza, nemoguće je povećati dozu sljedeće doze.

Preporučuje se uzimanje dnevne doze 1 put gutanjem čitave tablete. Da biste spriječili miješanje ljekovite supstance i hrane, bolje je koristiti lijek pola sata prije obroka.

Tokom trudnoće i dojenja

Učinak lijeka na tijek trudnoće i ploda nije dobro razumljiv. Stoga uputstvo za upotrebu zabranjuje upotrebu lijeka za vrijeme rađanja djeteta i HB.

Kontraindikacije i mere predostrožnosti

Prijem je kontraindiciran uz prisustvo sledećih uslova:

  • dijabetes ovisan o insulinu (tip 1),
  • dijabetička ketoacidoza, koma,
  • teške bolesti jetre, bubrega,
  • razdoblje gestacije, GV,
  • uzrasta dece
  • preosjetljivost na tvari u sastavu lijeka.

Hipoglikemiju prati smanjenje koncentracije, vrtoglavica, prostorna dezorijentacija i drugi simptomi. Dijabetičar treba biti svjestan mogućih stanja ove patologije i biti oprezan kada se uključuje u aktivnosti koje zahtijevaju brzu psihomotornu reakciju (na primjer, vožnju automobilom).

Uzajamno delovanje droga

Učinak lijekova može se pojačati i drugim lijekovima, što povećava vjerovatnoću od razvoja hipoglikemije. Gliklazid Canon je kontraindiciran u kombinaciji sa mikonazolom. Ne preporučuje se kombiniranje unosa sa fenilbutazonom i etanolom.

Kombinacija lijeka s drugim hipoglikemijskim lijekovima (inzulin, akarboza), beta blokatori, ACE inhibitori, kalcijevi pripravci, β-blokatori zahtijeva oprez, jer pojačava hipoglikemijski efekat.

Sljedeći lijekovi slabe ljekovito djelovanje lijeka:

  • Danazole - ima dijabetički efekat,
  • Klorpromazin - povećava šećer u krvi, smanjuje lučenje inzulina.

Nuspojave i predoziranje

Gliklazidni kanon pacijenti dobro podnose. Lijek je aktivniji od sulfonilureje prve generacije. To omogućava upotrebu nižih doza lijeka, što smanjuje vjerojatnost neželjenih reakcija nakon upotrebe.

Ali kod duže upotrebe mogu se razviti nuspojave. Jedna od najčešćih nuspojava je razvoj hipoglikemije, posebno kod ljudi starijih od 50 godina sa predisponirajućim faktorima:

  • Istovremena primjena nekoliko lijekova.
  • Gubitak kilograma
  • Ne jede dovoljno hrane.
  • Unos alkohola.
  • Kršenje bubrega, jetre itd.

Također, na pozadini redovitog unosa, pacijenti često imaju pojačani apetit, što dovodi do viška kilograma. Kako bi se spriječilo debljanje, preporučuje se pridržavanje hipokalorične prehrane.

Ostali negativni efekti uzimanja takođe uključuju:

  • Gastrointestinalni poremećaji: mučnina, proliv, nelagoda u trbuhu / bolovi, povraćanje.
  • Alergija (osipi, svrbež kože).
  • CNS: razdražljivost, nesanica, depresija, plitko disanje, nemogućnost koncentracije, zbunjenost, usporavanje, anksioznost, anksioznost, strah.
  • Plodovi, srce: palpitacije, povišen krvni pritisak, anemija.
  • Jetra, žučni trakt: kolestatska žutica, hepatitis.
  • Oštećenje vida, blijeda koža.

Ove nuspojave su prilično rijetke kod 1-2% bolesnika. U slučaju gore navedenih reakcija, primjenu treba prekinuti.

Preporučuje se izbegavanje prevelike doze lekovite supstance, kao rizik od hipoglikemije raste, a stalna stimulacija β-ćelija ih iscrpljuje. Postoji vjerovatnoća da će se razviti teška po život opasna stanja hipoglikemije, sve do cerebralnog edema, napadaja, kome. U tom je slučaju potrebna hitna hospitalizacija i kvalificirana pomoć medicinskog osoblja.

Liječenje predoziranja provodi se gutanjem glukoze ili ubrizgavanjem otopine u / u (50%, 50 ml), s natečenjem mozga - u / u Mannitolu. Uz to je potrebno sistematsko praćenje razine šećera u sljedeća 2 dana.

Proizvođač: Lab. Servier Industry, Francuska.

Prosječni trošak: 310 rub

Glavna supstanca: gliklazid. Dozirni oblik tablete.

Prednosti: retko izaziva nuspojave (kod oko 1% dijabetičara), visoku efikasnost, postepeno smanjuje glukozu, smanjuje stvaranje ugrušaka u krvi, pogodna uputstva za upotrebu.

Nedostaci: visoki trošak, postepeno troši β-stanice.

Proizvođač: Ranbaxi Laboratories Ltd., Indija.

Prosječni trošak: 200 rub Glavna supstanca: gliklazid. Dozirni oblik tablete.

Prednosti: učinkovito normalizira pokazatelje glukoze u krvi, štedeći učinak na β-stanice za razliku od sulfonilureje prve generacije, smanjuje vjerojatnost tromboze.

Nedostaci: teško je pronaći u ljekarnama; redovita upotreba postepeno dovodi do razvoja dijabetes melitusa ovisnog o inzulinu.

Obrazac za sastav, sastav i pakovanje

Postojeće upute za uporabu Canon gliklazida govore o njegovoj pripadnosti grupi lijekova koji smanjuju šećer u krvi, oralnom smjeru i činjenicu da je uvrštena u kategoriju derivata sulfoniluree druge generacije. Ima okrugli oblik tableta, izbočen sa obje strane, bijele boje. Prema recenzijama Glyclazide Canon, odlikuje ih lagana maglica. Značajka tableta je trajno oslobađanje, što znači da imaju smanjenu brzinu i učestalost doza, ali imaju dugotrajan učinak. Glavni sastojak je gliklazid u zapremini od 30 mg i 60 mg. Popis dodatnih komponenti predstavljen je manitom, magnezijevim stearatom, koloidnim silicijum-dioksidom, mikrokristalnom celulozom. Cijene gliklazida Canon-a u Moskvi i na drugim teritorijima sasvim su pristupačne za građane koji se podvrgavaju procesu ozdravljenja koristeći ovaj lijek.

Farmakološko djelovanje

Glavni funkcionalni zadatak Canon Gliclazidea je iniciranje proizvodnje beta ćelija inzulina u gušterači. Lijek pomaže i u povećanju osjetljivosti na inzulin u perifernim tkivima. Naime, on je odgovoran za poticanje dinamike enzima unutar ćelija. Skraćuje vremenski interval između obroka i početka otpuštanja inzulina. Utječe na nastavak ranog vrha otpuštanja inzulina i smanjenje postprandijalnog vrha hiperlikemije. Gliklazid Canon pomaže smanjiti agregaciju i adheziju trombocita, usporava stvaranje parietalnih tromba i poboljšava vaskularnu fibrinoliznu aktivnost. Odgovorno za normalizaciju vaskularne propustljivosti. Takođe ima antiaterogena svojstva, koja se manifestuju padom holesterola u krvi, povećanjem akumulacije HDL-C i smanjenjem broja postojećih slobodnih radikala. Sprečava aterosklerozu i mikrotrombozu, njihovo nastajanje. Smanjuje vaskularnu osjetljivost na adrenalin i ima blagotvoran učinak na poboljšanje mikrocirkulacije. Produljena upotreba Canon Glyclazide smanjuje proteinuriju kod dijabetičke nefropatije. Apsorpcija lijeka iz gastrointestinalnog trakta događa se brže od analoga Canon Gliclazide. Izlučivanje se događa putem bubrega uz pomoć metabolita, a oko 1% kroz urin.

Gliclazide Canon stvoren je za pacijente kod kojih je otkriveno postojanje šećerne bolesti tipa 2, radi normalizacije težine, također povećanja motoričke izdržljivosti i dinamičnosti i u onim trenucima u kojima niskokalorični jelovnik ne donosi korisne efekte. Pogodno kao profilaksa protiv egzacerbacija dijabetes melitusa: kako bi se spriječio rizik od mikrovaskularnih egzacerbacija, protiv makrovaskularnih pogoršanja - moždanog udara i srčanog udara, kroz pojačani glikemijski nadzor.

Nuspojave

Nuspojave od upotrebe lijeka su: - hipoglikemijska bolest uzrokovana neadekvatnom prehranom i pogrešnom doziranjem, - glavobolja, - umor, - pojačano znojenje, - ubrzani rad srca, - slabost i pospanost, - visok krvni pritisak, - pojava pretjerane tjeskobe, - problemi sa spavanjem, - stanje aritmije, - nervoza i temperament, - pojava problema sa govornim aparatom i pogoršanje vidne oštrine, - spori refleksi, - uznemirenost, - depresivno stanje, - drhtanje na kraju styah - pada u komu, - nesvjestica, - konvulzije, - situacija bespomoćnosti - nedostatak samokontrole - nastanak bradikardije. Digestivni organi reagiraju pojavom proljeva, povraćanjem, bolovima u trbuhu, problemima sa stolicom, ponekad ima neispravnost jetre.Kod hepatitisa i kolestatske žutice hitno je potrebno otkazati liječenje, povećati dinamiku jetrenih transaminaza, alkalne fosfataze. Organi odgovorni za hematopoezu daju signale koji smanjuju hematopoezu koštane srži. Alergijska osjetljivost očituje se pojavom svraba i osipa na tijelu, eritema i urtikarije. Derivati ​​sulfonilureje reagiraju putem vaskulitisa, eritropenije, hemolitičke anemije, pancitopenije, agranulocitoze i oslabljene funkcije jetre, što može biti opasno po život.

Predoziranje

U situaciji koja premašuje dopuštenu dozu Canon Glyclazide-a, vjerovatno je da postoji hipoglikemijska bolest, onesviješteno stanje i rizik od pada u hipoglikemijsku komu. Za liječenje pacijenata koji su svjesni, potrebno je unutra uzimati šećer. Postoji i rizik od napadaja, poremećaja iz neurologije, kao posljedice akutnog hipoglikemijskog stanja. Ova situacija zahtijeva hitan odgovor ljekara i hitnu hospitalizaciju. Pod pretpostavkom ili prepoznavanjem hipoglikemijske kome, hitno je potrebno ubrizgavanje 40% -tne otopine glukoze u zapremini od 50 ml, da bi se zatim održala dovoljna razina šećera, kap po kap ubrizgava se 5% dekstroza. Narednih nekoliko sati nakon što žrtva dođe k sebi, kako bi se spriječio ponovni nastanak hipoglikemijske bolesti, potrebno mu je hraniti se hranom koja je bogata lako probavljivim ugljikohidratima. Daljnjih 48 sati, držite pacijenta pod budnim nadzorom i nadzorom pacijentove razine glukoze. Sva daljnja zapažanja ljekara ovise o njegovom zdravstvenom stanju. U sličnoj situaciji, zasnovano na vezanju gliklazida na proteine ​​u plazmi, pročišćavanje dijalizom neće biti efikasno.

Interakcija lijekova

Kombinacija Canon Glyclazide-a s antikoagulansima važno je pitanje jer lijek pojačava njihov učinak, pa je potrebno prilagođavanje doze. Mikonazol gura da pogorša hipoglikemijsko stanje. Prije i nakon fenilbutazona potrebno je pregledati i provjeriti nivo glukoze u krvi i izvršiti korekcije količine uzete gliklazida, zbog činjenice da on doprinosi aktiviranju hipoglikemijskog efekta. Lijekovi, uz prisustvo etil-alkohola u formulaciji, mogu pojačati hipoglikemiju i razviti hipoglikemijsku komu. Paralelna upotreba Canon Glyclazide-a s lijekovima njegove skupine (inzulin, akarboza), beta blokatori, flukonazol, blokatori monoaminooksidaze, H2-histaminski receptori, nesteroidni protuupalni materijali, sulfonamidi pogoršavaju hipoglikemijske i hipoglikemijske učinke i pogoršanja. Diabetogeni učinak ima danazol. Smanjenje stvaranja inzulina i njegova akumulacija u krvi uzrokuju velike doze klorpromazina. Davanje terbutalina kroz vene, salbutamol i ritodrin povećava i nakuplja glukozu. Potrebno je pratiti njegovu razinu i unositi promjene u odabrani tijek liječenja inzulinskom terapijom.

Posebna uputstva

Proces liječenja gliklazidom Canon popraćen je održavanjem niskokalorične prehrane, redovnom zdravom prehranom uz obavezno uključivanje doručka i zadovoljavajući broj dolaznih ugljikohidrata. Kao rezultat paralelne primjene derivata sulfonilureje, hipoglikemija se može razviti, a ponekad ne prođe bez injekcije glukoze i smještanja u bolnicu. Vezanost za alkohol, uzimanje više hipoglikemijskih sredstava paralelno, prekomjerna fizička aktivnost može uzrokovati hipoglikemiju. Emocionalni poremećaj, pregled prehrane zahtijeva prilagođavanje doze lijeka. Traumatične ozljede tijela, prisutnost teških opekotina, bolesti prouzrokovane različitim infekcijama i potreba za hirurškom intervencijom pri kojoj je moguće imenovanje inzulina faktori koji zahtijevaju otkazivanje uzimanja gliklazida Canon. Proces liječenja lijekom može utjecati na koncentraciju i brz odgovor, pa je potrebno neko vrijeme napustiti boravak za volanom i radne procese koji zahtijevaju maksimalnu koncentraciju. Proces liječenja trebao bi biti praćen sustavnim određivanjem nivoa glukoze i glikoziliranog hemoglobina u krvi, te njegove koncentracije u urinu.

Gliklazid Canon

Tablete sa izdanim izdanjem bijela ili gotovo bijela, okrugla, dvokonveksna, s rizikom, dopušteno je lagano mramoriranje.

Pomoćne tvari: hipromeloza (hidroksipropil metilceluloza) - 100 mg, koloidni silicijum dioksid - 7 mg, manitol - 80 mg, magnezijum stearat - 3,6 mg, hidrogenirano biljno ulje - 7,2 mg, mikrokristalna celuloza - 102,2 mg.

10 kom - blister paketi (3) - paketi od kartona, 10 kom. - blister paketi (6) - paketi od kartona, 15 kom. - blister ambalaža (2) - pakovanja od kartona.

15 kom. - blister paketi (4) - paketi od kartona.

Farmakokinetika

Nakon oralne primjene, brzo se apsorbira iz probavnog trakta. Cmax u krvi dostiže se oko 4 sata nakon uzimanja pojedinačne doze od 80 mg.

Vezanje proteina plazme je 94,2%. Vd - oko 25 l (0,35 l / kg tjelesne težine).

Metabolizira se u jetri uz stvaranje 8 metabolita. Glavni metabolit nema hipoglikemijski efekat, ali ima efekat na mikrocirkulaciju.

T1 / 2 - 12 sati Izlučuje se uglavnom putem bubrega u obliku metabolita, a manje od 1% izlučuje se mokraćom nepromijenjeno.

Šećerna bolest tipa 2 sa nedovoljnom efikasnošću dijetalne terapije, fizičke aktivnosti i gubitka kilograma.

Prevencija komplikacija šećerne bolesti tipa 2: smanjenje rizika od mikrovaskularnih (nefropatija, retinopatija) i makrovaskularnih komplikacija (infarkt miokarda, moždani udar).

Gliklazid MV 30 mg i MV 60 mg: upute i recenzije za dijabetičare

Gliclazide MV jedan je od najčešće korištenih lijekova dijabetesa tipa 2. Pripada drugoj generaciji preparata sulfonilureje i može se koristiti i u monoterapiji i sa drugim tabletama za snižavanje šećera i inzulinom.

Osim efekta na šećer u krvi, gliklazid ima pozitivan učinak na sastav krvi, smanjuje oksidativni stres, poboljšava mikrocirkulaciju. Lijek nije bez nedostataka: doprinosi debljanju, dugotrajnom upotrebom tablete gube na učinkovitosti. Čak i lagano predoziranje gliklazida prepuno je hipoglikemiji, rizik je posebno visok u starosti.

Opće informacije

Uverenje o registraciji za Gliclazide MV izdala je ruska kompanija Atoll LLC. Lijek prema ugovoru proizvodi samarska farmaceutska kompanija Ozone. Proizvodi i pakira tablete, te kontrolira njihovu kvalitetu.

Gliclazid MV se ne može nazvati u potpunosti domaćim lijekom, jer se farmaceutska supstanca za to (isti gliklazid) kupuje u Kini. Uprkos tome, ne može se reći ništa loše o kvaliteti lijeka.

Prema dijabetičarima, nije ništa lošije od francuskog Diabetona sa istim sastavom.

Kratica MV u nazivu lijeka označava da je aktivna tvar u njemu modificirano, ili produženo, otpuštanje.

Gliklazid ostavlja tabletu u pravo vrijeme i na pravom mjestu, što osigurava da ne uđe u krvotok odmah, već u malim obrocima. Zbog toga se smanjuje rizik od neželjenih efekata, lijek se može uzimati rjeđe.

Ako se naruši struktura tablete, gubi se njegovo produljeno djelovanje, stoga su upute za uporabu ne preporučuje da ga sjeckate.

Gliklazid se nalazi na popisu osnovnih lijekova, pa endokrinolozi imaju priliku besplatno ga prepisati dijabetičarima. Najčešće, prema receptu, domaći je MV Gliclazide analog analognog originalnom Diabetonu.

Kako djeluje lijek?

Sav gliklazid zarobljen u probavnom traktu apsorbira se u krv i tamo se veže za svoje proteine. Normalno, glukoza prodire u beta ćelije i stimuliše posebne receptore koji pokreću oslobađanje inzulina. Gliklazid djeluje po istom principu, umjetno izazivajući sintezu hormona.

Učinak na proizvodnju inzulina nije ograničen na efekat MV gliklazida. Lijek je sposoban za:

  1. Smanjite otpornost na inzulin. Najbolji rezultati (povećana osjetljivost na inzulin za 35%) primjećeni su u mišićnom tkivu.
  2. Smanjite sintezu glukoze u jetri i na taj način normalizujete njen nivo posta.
  3. Sprečavaju stvaranje krvnih ugrušaka.
  4. Potaknuti sintezu azotnog oksida koji sudjeluje u regulaciji tlaka, smanjuje upalu i poboljšava opskrbu krvlju perifernim tkivima.
  5. Djeluje kao antioksidans.

Oblik izdavanja i doziranje

U tableti Gliclazide MV je 30 ili 60 mg aktivne tvari.

Pomoćni sastojci su: celuloza, koja se koristi kao sredstvo za povećanje volumena, silicijum i magnezijum stearat kao emulgatori.

Tablete bijele ili krem ​​boje, smještene u blistere od 10-30 komada. U pakovanju od 2-3 blistera (30 ili 60 tableta) i uputstva. Gliklazid MV 60 mg može se podijeliti na pola, jer na tabletama postoji rizik.

Lijek treba piti tokom doručka. Gliclazid djeluje bez obzira na prisustvo šećera u krvi. Tako da se hipoglikemija ne dogodi, nijedan obrok ne smije se preskočiti, svaki od njih treba imati približno jednaku količinu ugljikohidrata. Preporučljivo je jesti do 6 puta dnevno.

Pravila odabira doze:

Prelaz iz uobičajenog Gliklazida.Ako je dijabetičar ranije uzimao ne produljeni lijek, doza lijeka se prepričava: Gliklazid 80 jednak je Gliclazidu MV 30 mg u tabletama.
Početna doza, ako se lijek propiše prvi put.30 mg S njom počinju svi dijabetičari, bez obzira na dob i glikemiju. Čitavih narednih mjesec dana zabranjeno je povećavati dozu kako bi se pankreas mogao vremenom naviknuti na nove radne uvjete. Izuzetak čine samo dijabetičari s vrlo visokim šećerom, oni mogu početi povećavati dozu nakon 2 tjedna.
Redoslijed povećanja doziranja.Ako 30 mg nije dovoljno za kompenzaciju dijabetesa, doza lijeka se povećava na 60 mg i nadalje. Svako naredno povećanje doziranja treba obaviti najmanje 2 tjedna kasnije.
Maksimalna doza.2 kartica. Gliklazid MV 60 mg ili 4 do 30 mg. Ni u kojem slučaju ga ne prekoračite. Ako nije dovoljno za normalan šećer, u liječenje se dodaju i druga antidijabetička sredstva. Uputstvo vam omogućava da kombinirate gliklazid sa metforminom, glitazonima, akarbozom, inzulinom.
Maksimalna doza s visokim rizikom od hipoglikemije.30 mg U rizičnu grupu spadaju pacijenti sa endokrinim i teškim kardiovaskularnim bolestima, kao i ljudi koji dugo uzimaju glukokortikoide. Za njih je poželjno gliklazid MV 30 mg u tabletama.

Detaljna uputstva za upotrebu

Prema kliničkim preporukama Ministarstva zdravlja Ruske Federacije, treba propisati gliklazid za podsticanje lučenja inzulina. Logično je da nedostatak sopstvenog hormona treba potvrditi ispitivanjem pacijenta. Prema recenzijama, to se ne događa uvijek. Terapeuti i endokrinolozi propisuju lijek "na oko".

Kao rezultat toga, više od potrebne količine inzulina se izlučuje, pacijent stalno želi jesti, njegova težina se postepeno povećava, a nadoknada za dijabetes ostaje nedovoljna. Uz to, beta ćelije ovim načinom rada brže se uništavaju, što znači da bolest prelazi u sljedeću fazu.

Kako izbjeći takve posljedice:

  1. Počnite se strogo pridržavati prehrane dijabetičara (tablica br. 9, dozvoljenu količinu ugljikohidrata određuje liječnik ili sam pacijent prema glikemiji).
  2. Uvedite aktivno kretanje u svakodnevnu rutinu.
  3. Mršaviti na normalu. Višak masnoće pogoršava dijabetes.
  4. Pijte glukofag ili njegove analoge. Optimalna doza je 2000 mg.

I samo ako ove mjere nisu dovoljne za normalan šećer, možete razmišljati o gliklazidu. Prije početka liječenja, vrijedno je uzeti testove za C-peptid ili inzulin kako biste bili sigurni da je sinteza hormona stvarno poremećena.

Kada je glikovani hemoglobin viši od 8,5%, MV Gliklazid se može davati zajedno s dijetom i metforminom privremeno, dok se dijabetes ne nadoknadi. Nakon toga pojedinačno se rješava pitanje povlačenja lijekova.

Kako uzimati tokom trudnoće

Uputa za upotrebu zabranjuje liječenje Gliclazidom tokom trudnoće i dojenja. Prema klasifikaciji FDA, lijek pripada klasi C. To znači da može negativno utjecati na razvoj fetusa, ali ne uzrokuje urođene anomalije. Gliclazid je sigurnije zamijeniti inzulinskom terapijom prije trudnoće, u ekstremnim slučajevima - na samom početku.

Mogućnost dojenja gliklazidom nije ispitana. Postoje dokazi da preparati sulfoniluree mogu preći u mlijeko i uzrokovati hipoglikemiju kod novorođenčadi, tako da je njihova upotreba u ovom periodu strogo zabranjena.

Kome je Glyclazide MV kontraindiciran

Kontraindikacije prema uputamaRazlog zabrane
Preosjetljivost na gliklazid, njegove analoge, druge preparate sulfonilureje.Velika vjerovatnost anafilaktičkih reakcija.
Dijabetes tipa 1, resekcija pankreasa.U nedostatku beta ćelija, sinteza inzulina nije moguća.
Teška ketoacidoza, hiperglikemijska koma.Pacijentu je potrebna hitna pomoć. Može se pružiti samo inzulinskom terapijom.
Zatajenje bubrega, jetre.Visok rizik od hipoglikemije.
Tretman mikonazolom, fenilbutazonom.
Pijenje alkohola.
Trudnoća, HB, dječja dob.Nedostatak neophodnih istraživanja.

Šta se može zamijeniti

Ruski gliklazid jeftin, ali prilično kvalitetan lijek, cijena pakiranja Gliclazide MV (30 mg, 60 komada) iznosi i do 150 rubalja. Zamijenite ga analogima samo ako uobičajene tablete nisu u prodaji.

Originalni lijek je Diabeton MV, svi drugi lijekovi s istim sastavom, uključujući Gliclazide MV, su generički ili kopija. Cijena Diabetona je otprilike 2-3 puta veća od njegovih generičkih.

Glyclazide MV analozi i nadomjesci registrirani u Ruskoj Federaciji (naznačeni su samo pripravci s modificiranim oslobađanjem):

  • Gliklazid-SZ proizveden od strane CJSC Severnaya Zvezda,
  • Golda MV, Pharmasintez-Tyumen,
  • Gliclazide Canon iz kompanije Canonpharm Production,
  • Gliklazid MV Pharmstandard, Pharmstandard-Tomskkhimfarm,
  • Diabetalong, proizvođač MS-Vita,
  • Gliklada, Krka,
  • Glidiab MV iz Akrihina,
  • Diabefarm MV Pharmacor Production.

Cijena analoga je 120-150 rubalja po paketu. Gliklada proizvedena u Sloveniji najskuplji je lijek s ove liste, pakovanje košta oko 250 rubalja.

Dijabetička recenzija

Recenzirao Sergej, 51 godina. Dijabetes melitus skoro 10 godina. Nedavno je šećer dostigao 9 sati ujutro, pa je propisano gliklazid MV 60 mg. Morate ga piti u kombinaciji s drugim lijekom, Metformin Canonom.

I lijekovi i dijeta daju dobar rezultat, sastav krvi se vratio u normalu u sedmici, nakon što je mjesec dana prestao grčiti noge. Istina je da nakon svakog kršenja prehrane šećer naglo raste, a zatim kroz dan postepeno opada. Nema nuspojava, sve se dobro podnosi.

Lijekovi se na klinici daju besplatno, ali čak i ako ih sami kupite, jeftin je. Cijena Gliklazida je 144, Metformin je 150 rubalja. Recenzirala Elizabeth, 40 godina. Gliklazid MV počeo je piti prije mjesec dana, endokrinolog je propisao osim Siofora, kada je analiza pokazala gotovo 8% glikoliranog hemoglobina.

Ne mogu reći ništa loše o učinku, brzo je smanjio šećer.Ali nuspojave su me potpuno lišile mogućnosti rada. Moja profesija povezana je sa stalnim putovanjima, ne uspijevam uvijek jesti na vrijeme. Siofor mi je oprostio pogreške u prehrani, ali s Gliclazidom taj broj nije prošao, malo je zakasnio - hipoglikemija je bila tu.

A i moje standardne grickalice nisu dovoljne. Došlo je do toga da za volanom morate da žvačete slatku lepinju.

Recenzirao Ivan, 44 godina. Nedavno su umjesto Diabetona počeli davati Gliclazide MV. U početku sam želio kupiti stari lijek, ali onda sam pročitao recenzije i odlučio isprobati novi. Nisam osetio razliku, ali 600 rubalja. sačuvano. Oba lijeka dobro smanjuju šećer i poboljšavaju moje dobro. Hipoglikemija je vrlo rijetka i uvijek sam kriv. Noću šećer ne pada, posebno provjeren.

Oslobađanje oblika i sastava

Lijek je dostupan u obliku tableta, za koje je karakteristično dugotrajno otpuštanje. Proizvođač nudi 2 doze: 30 mg i 60 mg. Tablete imaju okrugli bikonveksni oblik i bijelu su boju. Sastav lijeka uključuje:

  • aktivna tvar (gliklazid),
  • dodatni sastojci: koloidni silicijum dioksid, mikrokristali celuloze, magnezijum stearat (E572), hidroksipropil metil celuloza, manitol, hidrogenirano biljno ulje.

Lijek je dostupan u obliku tableta, za koje je karakteristično dugotrajno otpuštanje.

S pažnjom

Lijek se može koristiti za umjereno do blago oštećenje rada bubrega i jetre. Lijek se propisuje s oprezom kod sljedećih patologija i stanja:

  • neuravnotežena ili neuhranjena
  • endokrine bolesti
  • teške bolesti CVS,
  • manjak glukoze-6-fosfat dehidrogenaze,
  • alkoholizam
  • starije pacijente (65 i više godina).

Liječenje i prevencija dijabetesa

Početna doza lijeka za liječenje dijabetesa koji nije ovisan o inzulinu i upotreba sulfonilureje ne smije prelaziti 75-80 g. U preventivne svrhe lijek se koristi od 30-60 mg / dan.

U tom slučaju lekar treba pažljivo nadgledati nivo šećera pacijenta 2 sata nakon jela i na prazan stomak.

Ako se ustanovi da je doza bila neefikasna, tada se povećava tijekom nekoliko dana.

Lijek ima dobru osjetljivost na organizam. Međutim, kod duže upotrebe lijeka pacijenti mogu osjetiti neželjene reakcije.

U preventivne svrhe lijek se koristi u količini od 30-60 mg dnevno.

Na dijelu jetre i žučnih puteva

  • hepatitis
  • kolestatska žutica.
  • gubitak jasnoće percepcije,
  • povišen intraokularni pritisak.

Lijek se koristi u kombinaciji sa dijetom bez ugljikohidrata.

Prilikom uzimanja pacijent mora osigurati kontrolu koncentracije glukoze u krvi.

Prilikom uzimanja lijeka pacijent mora osigurati kontrolu koncentracije glukoze u krvi.

Kod šećerne bolesti u fazi dekompenzacije ili nakon operacije treba razmotriti mogućnost primjene inzulinskih pripravaka.

Propisivanje gliklazida Canon za djecu

Lijek je zabranjen za upotrebu maloj djeci.

Stariji pacijenti mogu koristiti lijek u minimalnim dozama i pod budnim medicinskim nadzorom.

Zabranjeno je koristiti ove tablete s hipoglikemijskim učinkom s izraženim renalnim patologijama. Doza se bira pojedinačno, ovisno o stanju pacijenata s oštećenom funkcijom bubrega.

Ne preporučuju se kombinacije

Neželjeno je koristiti lijekove koji sadrže etanol i lijekove na bazi hlorpromazina istovremeno s predmetnim lijekom.

Fenilbutazon, Danazol i alkohol povećavaju hipoglikemijski učinak lijeka. U ovom je slučaju bolje odabrati drugačiji anti-upalni lijek.

Kombinacije koje zahtijevaju oprez

Kombinacija lijeka s Acarbose-om, beta blokatorima, biguanidima, inzulinom, Enalaprilom, Captoprilom i nekim protuupalnim nesteroidnim lijekovima i lijekovima koji sadrže klorpromazin zahtijeva posebnu njegu jer u ovoj situaciji postoji rizik od hipoglikemije.

Dijabetičari

Arkadij Smirnov, 46, Voronjež.

Da nije ovih pilula, ruke bi mi davno pale. Već duže vrijeme sam bolestan od dijabetesa tipa 2. Ovaj lek dobro reguliše šećer u krvi. Od nuspojava, naišao sam samo na mučninu, ali prešla je i sama nakon par dana.

Inga Klimova, 42, Lipetsk.

Moja mama ima dijabetes koji nije ovisan o insulinu. Doktorka joj je propisala ove tablete. Sada je ponovno postala vesela i okusila život.

Pogledajte video: DEPAPEPE - The Weathercock Cover (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar