Optium xceed metar trake

TipAbbott
Značajka
  • Vrijeme mjerenja: 5/10 sekundi
  • Zapremina kapi krvi: 0,6 μl
  • Kapacitet memorije: 450 rezultata
  • Automatsko kodiranje
  • Jedna litijumska baterija CR 2032
  • Opseg merenja: 1,1-27,8 mmol / l
  • Metoda mjerenja: elektrohemijska
  • Proizvođač: Abbott Diabetics Kea LTD
  • Država: Ujedinjeno Kraljevstvo

Informacije o proizvodu

  • Pregled
  • Karakteristike
  • Recenzije

Uređaj je najnovija ponuda kompanije Abbott Diabetes Care, osmišljena da pojednostavi testiranje i pomogne vam da održavate dobru kontrolu glukoze u krvi.

Optium Freestil glucometer + test traka prenosi očitanja glukoze u krvi sa standardnom tačnošću rezultata koji idu unutar traženih granica. Ponaša se poput dnevnika dijabetesa. Uređaj sa dodirnim zaslonom jednostavan je za korisnika i ima neke odlične funkcije koje će vam pomoći. Uređaj će zabilježiti i upamtiti vaše testove na glukozu. Upoređujući dva skupa podataka, mjerač može vam pomoći prepoznati trendove u razini glukoze u krvi i pomoći vam da ih ispravite. Omotane trake za testiranje. Pomaže u održavanju svježine.

Dodatne karakteristike uključuju:

Ekran bez odsjaja i bez pozadinskog osvetljenja, što znači da je čitanje ekrana pri jakom sunčevom svetlu jednako je jednostavno. Veliki ekran visokog kontrasta dizajniran je tako da se lako koristi i lako čita. Uređaj ima veliki naglasak na korištenju ikona za navigaciju i pristup različitim područjima i funkcijama operativnog sistema uređaja. To ga čini lakim i intuitivnim za upotrebu. "KET" je pokazatelj ispitivanja ketona pri snimanju nivoa glukoze od 13,3 mmol / L ili više.

Mogućnost testiranja ketona:

- trendni pokazatelji glukoze u krvi koji mogu upozoriti pacijente kada dožive hipoglikemijske ili hiperglikemijske sklonosti (niska ili visoka glukoza u krvi)

- Preuzmite softver koji se povezuje na računar radi dobivanja detaljnih izvještaja za čitanje i ispis.

U mreži Diabetics ne možete samo kupiti mjerač Guardian Real Time-a, već i dobiti svu potrebnu potvrdu i detaljne savjete o upotrebi uređaja.

Glucometer Optium Xceed: upute za uporabu, cijena, recenzije

Za liječenje zglobova naši čitaoci su uspješno koristili DiabeNot. Uvidjevši popularnost ovog proizvoda, odlučili smo ga ponuditi vašoj pažnji.

Uz dijabetes, pacijenti moraju redovno obavljati krvne pretrage na šećer u krvi. U tu svrhu koristi se glukometar koji omogućava mjerenje krvne slike kod kuće ili bilo gdje drugo.

Među širokim izborom uređaja Optium Xceed je veoma popularan. Ovaj merač mjeri nivo šećera i β-ketona u kapilarnoj krvi.

Takođe, sličan uređaj ljekari koriste za nadgledanje stanja pacijenata.

Tako brojilo pomaže u praćenju dinamike razvoja bolesti, kontroli prehrane.

Pomoću uređaja možete promatrati koliko fizička aktivnost, stresne situacije, sve vrste dodatnih bolesti i uzimanje lijekova za snižavanje šećera utječu na razinu šećera.

Mjerač Optium Xceed djeluje isključivo s testnim trakama Optium Plus i Optium β-keton test trakama.

Kompletan set uređaja

Uređaj uključuje:

  • Merač šećera u krvi
  • Pogodan kofer za glukometar,
  • Upute za upotrebu uređaja na ruskom jeziku, koje navode tehničke karakteristike uređaja,
  • Upute za korake kalibracije uređaja i praćenja pokazatelja šećera u krvi,
  • Garantni kupon s kojim možete dobiti bilo kakav savjet o korištenju uređaja i njegovim novim funkcijama,
  • Olovka za probijanje, skup lanceta, podaci o njihovoj pravilnoj upotrebi,
  • Skup testnih traka za testiranje krvi i informacija o njihovom radu.

MediSense kontrolno rješenje i test trake za određivanje razine β-ketona u krvi nisu uključeni u komplet uređaja.

Značajke uređaja

Glukometar se koristi za krvni test za utvrđivanje pacijentove razine šećera u krvi, bez pomoći klinike. Uređaj vam također omogućava da identificirate pokazatelje β-ketona u krvi.

Uređaj vam omogućuje spremanje podataka do 450 nedavnih mjerenja, uključujući kontrolni test. Ako je potrebno, brojilo se može koristiti za praćenje dinamike bolesti, jer za to postoji zgodna i točna funkcija koja vam omogućava da prikažete prosječnu vrijednost šećera za tjedan, dva tjedna i mjesec.

Brojilo ima prikladno pozadinsko osvjetljenje i može ga isključiti samostalno nakon korištenja uređaja. Isključivanje se događa 30 sekundi nakon primanja rezultata ispitivanja krvi na displeju.

Tijekom pokretanja i završetka kodiranja uređaja vrši se obavijest s audio signalom. Takođe, sličan signal se koristi kada se vrši merenje krvi.

Ako je potrebno, moguće je sve podatke mjerenja prenijeti na osobni računar pomoću posebnog ulaza. Podaci o rasponu mjerenja šećera i β-ketona mogu se naći u uputama za uporabu test traka isporučenih s uređajem.

Brojilo može raditi na temperaturi od 10 do 50 stepeni Celzijusa. Upotreba uređaja dopuštena je pri vlažnosti zraka od 10-90 posto. Uređaj pohranjuju u kovčegu, dopuštena temperatura skladištenja je od -25 do +55 stupnjeva Celzijusa. Uvjeti skladištenja test traka nalaze se u uputama za njihovu upotrebu.

Izvor napajanja je jedna litijumska baterija CR 2032 koja traje oko 1000 merenja.

Dimenzije uređaja su 7,47 cm, dužina 5,33 cm, gornji dio 4,33 cm, a donji dio 4,32 cm, debljina uređaja je 1,63 cm. Glukometar teži 42 grama.

Kako uređaj radi

Merač Optium Xceed koristi elektrohemijsku analizu za merenje nivoa šećera.

  • Nakon što se test traka ugradi u ulaz uređaja, na ekranu se prikazuje grafički simbol pada krvi i test test trake. Ovo ukazuje da je uređaj spreman za upotrebu.
  • Nakon što se na test traku nanese uzorak krvi ili kontrolna otopina, glukoza ili β-ketoni počinju komunicirati sa reagensima koji su primijenjeni na test traku.
  • Tijekom kemijske reakcije stvara se slaba električna struja, čija je snaga proporcionalna sadržaju glukoze ili β-ketona u primijenjenoj kapi krvi ili kontrolne otopine.
  • Brojilo prikazuje rezultate ispitivanja u mmol / litri.

Kako koristiti uređaj

Tijekom provođenja istraživanja, ostali pacijenti uvijek trebaju koristiti zaštitne gumene rukavice da bi se zaštitili od moguće infekcije određenom infekcijom prisutnom kod pacijenta. To se odnosi i na zdravstvene radnike koji redovno vrše krvne pretrage.

Upravljačko rješenje MediSense namijenjeno je isključivo ispitivanju ispravnog rada instrumenta. Ni u kojem se slučaju ne može upotrijebiti kao injekcija, gutanje ili kapanje očiju.

Isporučene test trake koriste se odmah nakon što su izvađene iz ambalaže. Važno je koristiti samo visokokvalitetne i provjerene trake.

Ako su savijeni, ogrebani ili oštećeni, zamijenite potrošni materijal. Takođe, nemojte koristiti test traku ako na pakovanju postoji praznina ili probijanje. Koriste se isključivo za ispitivanje krvi, urin kao izvor za analizu nije pogodan.

Dopušteno je koristiti test trake čiji datum isteka nije izašao. Podaci o datumu skladištenja potrošnog materijala mogu se dobiti na ambalaži i kutiji traka. Ako košta samo dan i mesec, materijal se može koristiti do kraja ovog meseca.

Nakon nanošenja lanceta moraju se odbaciti. Ovaj potrošni materijal možete koristiti samo jednom, za sljedeću analizu trebate uzeti novu lancetu.

Brojilo se može očistiti od prljavštine vlažnom krpom pomoću blagih deterdženata. U tu svrhu je pogodna 10% -tna otopina amonijaka ili 10% rastvora izbeljivača.

Ni u kojem slučaju ne smijete dirati port za instaliranje test traka prilikom čišćenja uređaja.

Takođe, ne dozvolite da voda ili bilo koja druga tekućina uđu u ovaj dio uređaja. Slično tome, nije dozvoljeno spuštati brojilo u vodu.

Rezultati krvnih pretraga

Ako na zaslonu zasvijetli simbol LO, to pokazuje da pacijent ima razinu šećera od dijabetesa ispod 1,1 mmol / litra. U ovom slučaju, problem može predstavljati neradni test trak.

Morate koristiti novi potrošni materijal i ponovo testirati krv. Ako se stvar ne nalazi u test traci, a merač pokazuje nisku razinu glukoze, morate odmah konzultirati liječnika.

HI indikator na ekranu instrumenta pokazuje da su rezultati analize iznad 27,8 mmol / litra. Ako se pojavi simbol E-4, to ukazuje da upotrijebljene testne trake nisu dizajnirane za mjerenje tako visoke razine šećera.

Ketoni postavljaju? upućuje na to da je šećer u krvi viši od 16,7 mmol / l. U ovom slučaju, potrebno je proći analizu kako bi se utvrdio nivo ketona u krvi.

  • Norma pokazatelja β-ketona u krvi pacijenta nije veća od 0,6 mmol / litra. Ovaj pokazatelj se može povećati ako pacijent gladuje, bolestan, ako radi aktivne fizičke vježbe, kao i kad se ne prati razina glukoze u krvi.
  • Ako je ovaj pokazatelj od 0,6 do 1,5 mmol / litra, to ukazuje na ozbiljna kršenja u tijelu i zahtijeva hitnu medicinsku pomoć.
  • S povećanjem razine β-ketona na pokazatelj veći od 1,5 mmol / litra, može se razviti dijabetička ketoacidoza.

HI simbol koji se pojavljuje na ekranu označava porast indeksa β-ketona iznad 8,0 mmol / litra. Problem može biti i u test traci. Ako zamjena potrošnog materijala nije dovela do promjene podataka, morate odmah konzultirati liječnika. Bez medicinskih uputstava nije potrebno mijenjati režim liječenja dijabetesa.

Pregled mogućnosti FreeStyle Optium Glucometer

Glucometer FreeStyle Optium (Freestyle Optimum) kreirala je američka kompanija Abbott Diabetes Care. Svjetski je lider u proizvodnji visokotehnoloških uređaja dizajniranih za pomoć osobama oboljelim od dijabetesa.

Model ima dvostruku svrhu: mjerenje nivoa šećera i ketona, koristeći dvije vrste test traka.

Ugrađeni zvučnik emitira zvučne signale koji pomažu ljudima slabog vida da koriste uređaj.

Ranije je ovaj model bio poznat kao Optium Xceed (Optium Exid).

Tehničke specifikacije

  • Za istraživanje je potrebno 0,6 μl krvi (za glukozu) ili 1,5 μl (za ketone).
  • Memorija za rezultate 450 analiza.
  • Izmjerite šećer za 5 sekundi, ketone u 10 sekundi.
  • Prosječna statistika za 7, 14 ili 30 dana.
  • Merenje glukoze u rasponu od 1,1 do 27,8 mmol / L.
  • PC veza.
  • Radni uslovi: temperatura od 0 do +50 stepeni, vlaga 10-90%.
  • Automatsko isključivanje 1 minutu nakon uklanjanja traka za testiranje.
  • Baterija traje 1000 studija.
  • Težina 42 g.
  • Dimenzije: 53,3 / 43,2 / 16,3 mm.
  • Neograničena garancija

Prosječna cijena mjerača glukoze Freestyle Optimum u ljekarni iznosi 1200 rubalja.

Pakovanje test traka (glukoze) u količini od 50 kom. košta 1200 rubalja.

Cijena paketa test test traka (ketona) u količini od 10 kom. iznosi oko 900 p.

Uputstvo za upotrebu

  • Operite ruke sapunom i toplom vodom i osušite ih.
  • Otvorite pakovanje sa trakom za testiranje. Umetnite ga u merač do kraja. Tri crne linije trebale bi biti smještene na vrhu. Uređaj će se automatski uključiti.
  • Na ekranu će se pojaviti simboli 888, vrijeme i datum, ikone za prste i kap. Ako ih nema, ne možete napraviti test, uređaj je neispravan.
  • Pomoću piercera, unesite kap krvi za ispitivanje. Nanesite ga na bijelo područje na test traci. Držite prst u tom položaju dok se ne oglasi zvučni signal.
  • Nakon 5 sekundi, rezultat će se prikazati na ekranu. Uklonite traku.
  • Nakon toga mjerač će se automatski isključiti. Možete ga sami isključiti držeći tipku „power“ 2 sekunde.

Izbor glukometra za pacijente sa dijabetesom tipa 2

Dijabetes tipa 2 postaje sve veći i veći problem za ljude, jer stopa incidencije brzo raste. Ovo zahtijeva stalno praćenje pokazatelja glikemije kod pacijenata s ovom patologijom. Stoga, pitanje koji glukometar odabrati za osobu sa šećernom bolešću tipa 2 postaje sve relevantnije za razne segmente stanovništva.

Vrste dijabetesa

Za ispravan izbor uređaja za mjerenje šećera, liječnik i pacijent moraju uzeti u obzir vrstu bolesti. To je zbog činjenice da se razlikuju dvije vrste dijabetesa - prva i druga vrsta. U ovom slučaju, drugi može biti ovisan o inzulinu, to jest, s vremenom može steći sva obilježja prve vrste patologije.

Samo mehanizam razvoja ostaje drugačiji, a klinička slika i tretman procesa postaju apsolutno identični.

Prvi tip je ovisan o insulinu, jer gušterača ne proizvodi inzulin zbog njegovog uništavanja autoimunim procesima. Liječenje uključuje hormonsku nadomjesnu terapiju - inzulin. Njegove se injekcije izvode neprekidno, nekoliko puta dnevno. Da biste propisali odgovarajuće doze, trebali biste znati početni nivo glikemije.

Za liječenje zglobova naši čitaoci su uspješno koristili DiabeNot. Uvidjevši popularnost ovog proizvoda, odlučili smo ga ponuditi vašoj pažnji.

Drugi tip dijabetesa obično je posljedica smanjenja osjetljivosti tkiva na inzulin ili smanjenjem njegove proizvodnje. Kada bolest dugo traje, rezerve gušterače se iscrpljuju, a osim tabletiranih lijekova, postoji ista potreba za nadomjesnom terapijom inzulina kao i kod prve vrste.

Izbor glukometra za pacijenta s drugom vrstom dijabetesa

Obzirom na karakteristike takvih bolesnika, naime sklonost pretilosti, praćenu sklonošću razvoju srčanih problema, stvoreni su glukometri koji su sposobni za mjerenje šećera i nekih drugih pokazatelja. Opremljeni su funkcijom za određivanje holesterola i njegovih frakcija, posebno triglicerida.

Ovo su prilično važni parametri koje ljekari preporučuju stalno nadgledanje. Ovaj pristup je posljedica učestalog prisustva metaboličkog sindroma, povećanog rizika od razvoja ateroskleroze sa svim njegovim komplikacijama.

Ako se nivo kolesterola i njegovih frakcija zadrži u granicama normale, tada se rizik od takvog značajno smanjuje. Obično uključuju velike vaskularne katastrofe - akutni infarkt miokarda, ishemijski moždani udar, obliterajući ateroskleroza sudova donjih ekstremiteta. Idealan mjerač glukoze u krvi za takve svrhe je Accutrend Plus.

Imenovanje

Optium Xceed glukometar dizajniran je za praćenje dijabetesa mjerenjem glukoze i β-ketona izvan tijela u svježoj cijeloj kapilarnoj krvi. Uređaj mogu koristiti pacijenti sa šećernom bolešću za samo nadgledanje kod kuće, kao i zdravstveni radnici radi praćenja efikasnosti mjera za kontrolu dijabetesa kod pacijenata u medicinskim ustanovama.Pomoću ovog uređaja možete kontrolirati dinamiku razvoja šećerne bolesti i procesa nastalih tokom jela, fizičkog napora, stresa i povezanih bolesti, uzimanjem lijekova protiv dijabetesa.

Optium Xceed mjerač dizajniran je za upotrebu samo s testnim trakama Optium ™ Plus i Optium ™ β-ketonima.

Pravi izbor brojila

Prije svega, treba napomenuti da se naglasak mora staviti na funkcionalnost uređaja. Na tržištu ih je puno, ali ako otkrijete njihova najvažnija svojstva, tada je izbor mnogo lakši.

Glukometar je opremljen velikim brojem funkcija. Obično ljudi zahtijevaju maksimum od takvih stvari, ali neke zahtijevaju jednostavnost upotrebe. Treba napomenuti da se oslanjanje na karakteristike cijena nije ispravna odluka.

Metoda za određivanje šećera može biti fotometrijska ili elektrohemijska. Fotometrijska metoda temelji se na promjeni boje test trake. Pri kontaktu sa krvlju, boju menja. Na osnovu toga se izdaje rezultat. Elektrohemijska metoda mjeri snagu struje koja nastaje kao rezultat hemijskih reakcija supstanci u test traci i u krvi.

Glukometar koji elektrohemijskom metodom mjeri šećer moderniji je i pogodniji jer je potrebno manje krvi.

Kada se ubodi prst, kap krvi se nezavisno apsorbira u test traku, a merač daje rezultat za nekoliko sekundi. Nema potrebe za procjenom boje područja ispitivanja kao kod fotometrijske metode. Točnost oba instrumenta je približno ista.

Funkcionalnost raznih uređaja

Neka brojila glukoze u krvi imaju funkciju mjerenja ketonskih tijela. Takav je uređaj nezamjenjiv za one koji imaju dijabetes pod lošom kontrolom. To se može odnositi na ljude sa obje vrste patologije. Od danas postoji samo jedan uređaj koji može otkriti prisustvo ketonskih tijela - Optium Xceed.

Za pacijente koji imaju oštećenje vida, a to može biti ili komplikacija dijabetesa ili patologija urođena ili stečena iz drugih razloga, stručnjaci su razvili uređaj s glasovnom funkcijom. Prilikom mjerenja glikemije izražava rezultat. Najpoznatiji modeli su SensoCard Plus i Clever Chek TD-4227A.

Ljudi s osjetljivom kožom prstiju, kao i mala djeca ili stariji ljudi, za analizu trebaju instrumente s minimalnom dubinom probijanja. Tipično se na ovim metrima može dobiti mala količina krvi, oko 0,5 mikrolitara. Ali istovremeno, što je manja dubina punkcije za analizu, manje boli osoba doživljava, a procesi regeneracije kože potraju kraće. Ova značajka ima FreeStyle Papillon Mini. Rezultat se može kalibrisati, ali lekar koji to prati mora biti poznat. Procjena se odvija pomoću plazme ili krvi. Treba napomenuti da ako se rezultat krvi računa s plazmom, tada se ispostavlja da je malo veći.

Vrijeme analize vrlo je važan faktor koji brzo može odrediti prirodu poremećaja metabolizma ugljikohidrata pacijenta ako postoji ozbiljno stanje. Do danas, postoje glukometri koji mogu dati rezultate za manje od 10 sekundi. Zapisi se smatraju uređajima poput OneTouch Select i Accu-Chek.

Neki pacijenti imaju važnu funkciju pamćenja. Pomaže i ljekarima da dobiju tačnije informacije o svojim pacijentima. Te se informacije mogu prenijeti na papir, a neki od brojila mogu se sinkronizirati s telefonom ili osobnim računarom, gdje se pohranjuju svi rezultati. Obično dovoljno memorije za 500 mjerenja. Proizvođači su najviše memorije nagradili sa Accu-Chek Performa Nano.

Neki uređaji vam omogućavaju odvojeno čuvanje statistika, odnosno unesete rezultate prije i nakon jela. Najpoznatiji predstavnici s ovom značajkom su Accu-Chek Performa Nano i OneTouch Select.

Često pacijenti žele izračunati prosječnu razinu šećera u određenom vremenskom periodu. Ali razmotriti sve rezultate na papiru ili kalkulatoru je težak zadatak. Ovaj je parametar također vrlo koristan za polaznika endokrinologa za odabir hipoglikemijske terapije. Accu-Chek Performa Nano ima najbolju statistiku.

Kodiranje testnih traka takođe je važna karakteristika glukometra. Postoji u svakom od njih, ali neki trebaju kôd unijeti ručno, drugi koriste poseban čip, a drugi su opremljeni automatskim kodiranjem. To je ona koja je najpogodnija, jer pacijent ne treba poduzimati nikakve radnje prilikom izmjene test traka. Na primjer, Contour TS ima ovu značajku.

Za one ljude koji rijetko mjere razinu šećera, a među njih se često uključuju dijabetičari tipa 2, funkcija skladištenja test traka vrlo je važna. Obično se čuvaju oko tri meseca. Ali ako postoji takva karakteristika glukometra, rok trajanja povećava se za oko 4 puta, to jest do godinu dana. Cijena takvog pojedinačnog pakiranja za test trake obično je veća od cijene obične epruvete, pa tu činjenicu morate uzeti u obzir pri odabiru uređaja.

Funkcija skladištenja dostupna je na uređajima kao što su Optium Xceed i Satellite Plus.

Nije svaki mjerač obdaren sinkronizacijom sa računarom i telefonom. Obično je potreban da bi se moglo izvršiti samo praćenje dijabetesa uz pomoć posebnih dnevnika, koji imaju različite statističke i analizirajuće funkcije. Češće od ostalih, uređaje možete povezati iz usluge One Touch na računar.

Tip baterije je također jedan od važnih kriterija za odabir glukometra. Jednostavnost zamjene, dostupnost rezervnih baterija i njihova dostupnost na tržištu moraju se uzeti u obzir. Također, stariji ljudi koji često imaju dijabetes tipa 2 i imaju probleme sa vidom i taktilnom osjetljivošću trebali bi dati prednost uređajima s velikim ekranom, velikim test trakama.

Bez obzira na to, izbor je uvijek vaš. Glavna stvar u odabiru takvog uređaja je praktičnost i lakoća korištenja, jer ako je nezgodno koristiti mjerač, onda mnogi pacijenti jednostavno prestanu koristiti ga u svakodnevnom životu.

Princip rada

Metoda elektrohemijske analize.

Kad se testna traka postavi u otvor brojila, na ekranu se prikazuje shematska slika kapi krvi i test traka. To znači da je aparat spreman za upotrebu. Nakon nanošenja uzorka krvi ili kontrolne otopine, glukoza ili β-ketoni stupaju u interakciju sa reagensima test trake. Tokom reakcije stvara se slaba električna struja, čija je snaga proporcionalna sadržaju glukoze ili β-ketona u uzorku. Rezultati mjerenja prikazani su u mmol / L za glukozu i u mmol / L za β-ketone (tvornička postavka).

Mjere sigurnosti

Potencijalni rizik od infekcije: zdravstveni radnici koji obavljaju krvne pretrage na većem broju pacijenata uvijek trebaju nositi zaštitne rukavice i slijediti protokole za kontrolu infekcije i postupiti u skladu s tim protokolima.

Nemojte gutati, ubrizgavati ili koristiti MediSens kontrolni rastvor kao kapi za oči.

Koristite svaku testnu traku za jednokratnu upotrebu odmah nakon uklanjanja sa ambalažne folije.

Ne koristite mokre, savijene, ogrebane ili oštećene trake. Ne koristite test traku ako na ambalažnoj foliji ima proboja ili suza. Ne nanosite urin na test trake kako biste odredili nivo β-ketona u krvi. Iskorištene lancete za jednokratnu upotrebu treba baciti u spremnik otporan na probijanje.

Za obavljanje svake nove analize koristite samo novu lancetu. Nikada ne prenosite rabljene lancete ili uređaje za lančanje drugima.

Kontaminiranu površinu uređaja treba očistiti vlažnom krpom i blagim deterdžentom: 10% otopinom izbjeljivača ili 10% otopinom amonijaka.

Ne čistite otvor test trake.

Ne dozvolite da tečnost uđe u otvor test trake. Ne uranjajte brojilo u vodu ili bilo koju tečnost.

Ispitne trake kojima je istekao rok trajanja ne mogu se upotrijebiti: datum isteka označen je na pojedinačnom blister pakovanju test traka i kutiji s test trakama. Ako su naznačeni samo godina i mjesec, rok ističe zadnji dan navedenog mjeseca.

Posebna uputstva

Svaki put kada se mjerač uključi, nakratko se prikazuje čitav displej - ovo je test prikaza.

Treba obratiti pažnju na provjeru zaslona svaki put kada ga uključite, posebno prije praćenja nivoa glukoze ili β-ketona u krvi. Ne možete koristiti mjerač ako se test ne prikaže u potpunosti.

Rezultat LO znači da je glukoza u krvi niža od 1,1 mmol / L (20 mg / dl), ili postoji problem sa test trakom. Zamijenite test traku i ponovite test glukoze u krvi. Ako se LO pokaže ponovo, odmah se obratite lekaru. Rezultat HI znači da je razina glukoze viša od 27,8 mmol / L (500 mg / dl), ili postoji problem sa test trakom. Zamijenite test traku i ponovite test glukoze u krvi. Ako se na ekranu ponovo pojavi HI, odmah trebate konsultovati lekara. Rezultat E-4 znači da je razina glukoze ili previsoka da bi se odredila njegova test traka ili je problem s test trakom. Zamijenite test traku i ponovite test glukoze u krvi. Ako se poruka E-4 ponovi, odmah trebate potražiti liječnika. Ketoni postavljaju? znači nivo glukoze u krvi od 16,7 mmol / L (300 mg / dl) ili više. Potrebno je provjeriti nivo ketona u krvi.

Normalno, nivo β-ketona u krvi trebao bi biti niži od 0,6 mmol / l (može se povećati bolešću, gladovanjem, aktivnim tjelesnim vježbanjem, nekontrolisanom razinom glukoze).

Nivo β-ketona od 0,6 do 1,5 mmol / l ukazuje na potencijalni problem koji zahtijeva medicinsku pomoć.

Ako nivo β-ketona poraste iznad 1,5 mol / l, postoji rizik od razvoja dijabetičke ketoacidoze - odmah trebate konzultirati liječnika. Rezultat HI znači da je nivo β-ketona u krvi viši od 8,0 mmol / L, ili postoji problem sa test trakom. Zamenite test traku i ponovite određivanje nivoa β-ketona u krvi. Ako se na ekranu ponovo pojavi HI, odmah trebate konsultovati lekara. Pogrešan rezultat može dovesti do ozbiljnih posljedica. Prije izmjene postojećeg programa za upravljanje dijabetesom trebali biste se posavjetovati s liječnikom.

Pogledajte video: Optium Xceed (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar