Pravila za upotrebu i pripremu šargarepe kod dijabetesa tipa 2

Pristup liječenju šećerne bolesti drugog tipa ne bi se trebao sastojati ne samo u uzimanju lijekova, već je potrebno odabrati i odgovarajuću dijetalnu terapiju. Pri propisivanju dijeta potrebno je voditi računa o količini sastojaka masti i ugljikohidrata, kvaliteti i načinima prerade konzumirane hrane.

Dijeta za dijabetes treba da uključuje mnogo povrća i voća, žitarica i proteinske hrane. Jedna od dozvoljenih vrsta povrća za dijabetes tipa 2 je mrkva.

Normalna upotreba ovog proizvoda, bez fanatizma, zajedno s drugim namirnicama, ne samo da će održavati konstantno zadovoljavajuće stanje tijela, već će poboljšati i njegove opće zaštitne i regenerativne funkcije.

Korisna svojstva i sastav

Sadrži:

  1. Mnogo minerala koji pomažu regenerativnom i zaštitnom sistemu tijela. Gvožđe koje se u njemu nalazi aktivno učestvuje u stvaranju krvnih zrnaca i u jačanju vaskularnog zida. Ovaj proizvod poboljšava mikrocirkulaciju i cirkulaciju krvi, a kalijum sadržan u njemu podstiče rad srca, povećava vaskularni tonus, poboljšava rad drugih organa,
  2. Vitamini - većina A, nešto manje od B, C, PP, E. Mrkva sadrži ogromnu količinu provitamina A - karotena. Ova supstanca pomaže povećati trofizam očiju i pluća, što poboljšava njihov rad. Blagotvoran učinak na vid posebno je potreban kod dijabetes melitusa, jer je jedna od prvih komplikacija ove bolesti oštećenje vida. Karoten ima i imunomodulatorni efekat, zbog čega je tijelo otpornije na patogene mikroorganizme tj.

Mogu li jesti mrkvu sa dijabetesom? - Zahvaljujući tako bogatom i korisnom sastavu, možete sigurno i pozitivno odgovoriti na ovo pitanje.

Morate imati na umu da zloupotreba ovog proizvoda može imati svoje neugodne posljedice, opisane u nastavku.

Kuhanje mrkve

Da biste izbjegli pojavu neprijatnih učinaka, potrebno je pažljivo koristiti sve proizvode protiv dijabetesa, a najbolje je potražiti pomoć nutricioniste. Zajedno s njom možete napraviti najudobniju i najzdraviju prehranu, efikasnu za dijabetes bilo koje vrste. Isto se odnosi i na šargarepu, ona se mora pravilno obraditi prije jela.

Postoje neka pravila za jelo mrkve za dijabetes tipa 2:

  • Treba koristiti samo svježe i mlade korijenske kulture, ona u ovoj verziji sadrži maksimalnu količinu korisnih i hranljivih sastojaka. Što je mrkva starija, to je manje korisna.
  • Mrkvu je najbolje konzumirati kada se skuha. U sirovoj verziji nije zabranjeno uzimati ovaj proizvod, jer je glikemijski indeks sirove verzije samo 30-35, a kuhanog do 60. Ali pripremljeni proizvod ima veliki broj korisnih tvari koje može dati tijelu.
  • Mrkva se kuha samo u neoljuštenom obliku. Zapravo, kore sadrže ogromnu količinu minerala koji, kad se skupe, uđu u proizvod.
  • Mrkva s malom količinom biljnog ulja se prži i peče, a za najbolji rezultat možete koristiti maslinovo. Prije prženja ovo povrće je najbolje isjeći na komade. Ako se kuha u cjelini potrebno je dugo vremena, proizvod možda neće biti potpuno skuvan, već pije puno ulja.
  • Da biste sačuvali proizvod, najbolje ga je zamrznuti, a trebate ga odmrzavati u toploj vodi, upotreba visokih temperatura i mikrotalasna pećnica su zabranjeni.

Mrkva za dijabetes koristi se u čistom obliku za bolju apsorpciju, a može se dodavati i raznim povrtnim salatama začinjenim s malom količinom octa ili maslinovog ulja.

Možete kuhati pire od mrkve. Da biste to učinili, prvo morate kuhati povrće u oguliti, a potom ga nasjeckati i zgnječiti do homogene konzistencije, radi praktičnosti možete koristiti blender. Za pire krumpir može se ispeći mrkva, a onda postaje još mekša i aromatičnija. Takav proizvod se koristi ne više od tri puta sedmično. Istovremeno, pire od mrkve služi kao glavno jelo.

Pečena mrkva se može konzumirati svakodnevno. Najbolje ga je kombinirati s drugim jelima.

Najprikladnija opcija je da se kaši dodate pečeni kriški mrkve ili mesna jela. Mora se imati na umu da se meso koristi samo u nemasnim sortama.

Nije dopušteno pržiti naribanu mrkvu. U tom obliku brzo gubi sve svoje hranjive sastojke i zasićen je velikom količinom ulja, što je nepoželjno u slučaju dijabetesa.

Sok od mrkve

S dijabetesom morate biti oprezni kada pijete sokove. Uostalom, ne mogu svi sokovi biti korisni.

Izbjegavajte sokove od voća bogatog ugljikohidratima:

  • Grožđe
  • Mandarine
  • Maline, jagode,
  • Dinja
  • Lubenica

Za kuhanje trebate koristiti svježe i mlade korijenske usjeve. Oni se prethodno usitne i obrade u blenderu ili sokovniku. Ako ih nema, mrkvu možete naribati, dobivenu kašu stavite na gazu i iscijedite je u čašu.

Dozvoljeno je piti više od 250-300 ml soka od mrkve dnevno. Ovaj će proizvod poboljšati imunološki sustav, a što je najvažnije probavni sustav, njegove apsorbirane i motoričke funkcije.

Sok od svježe mrkve sadrži ogromnu količinu hranjivih sastojaka i vlakana, što neće omogućiti pretjeranu apsorpciju šećera u gastrointestinalnom traktu. Sok se najbolje konzumira za vrijeme obroka dok se pije glavna jela.

Nuspojave

Ako zanemarite pravila i zloupotrijebite mrkvu, mogu se pojaviti sljedeći simptomi:

  1. Mučnina, do povraćanja - ovaj fenomen je često praćen glavoboljom i letargijom,
  2. Pogoršanje peptičkog čira, gastritisa, holecistitisa i kolitisa - budući da sok od mrkve ima stimulativan učinak, njegova upotreba može dovesti do pogoršanja hroničnih patologija probavnog trakta,
  3. Žutilo zuba, kože stopala i dlanova - primjećuje se zbog visokog sadržaja karotena, čija se količina značajno povećava uz nekontrolisanu upotrebu ovog proizvoda. To može dovesti do osipa na koži i jakog svrbeža.

Pogledajte video: Tradicionalna hrana koja njeguje - Sally Fallon Morell - Weston A. Price (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar