Rinsulin® NPH (Rinsulin NPH)

Međunarodno ime: Rinsulin r

Sastav i oblik oslobađanja

Otopina za injekciju je prozirna, bezbojna. 1 ml sadrži 100 IU topljivog ljudskog genskog inženjerskog inzulina. Pomoćne tvari: metakrezol - 3 mg, glicerol - 16 mg, voda d / i - do 1 ml.

Zapremina boce je 10 ml. Spakovana u kartonsku kutiju.

Zapremina uložaka postavljenog u višestruke šprice za jednokratnu upotrebu, olovka, 3 ml. Postoji 5 uložaka u pakovanju.

Klinička i farmakološka grupa

Ljudski inzulin kratkog djelovanja

Farmakoterapijska grupa

Inzulin kratkog djelovanja

Farmakološko djelovanje lijeka Rinsulin R

Humani inzulin kratkog djelovanja dobiven upotrebom rekombinantne DNK tehnologije. Interakcija je sa specifičnim receptorom na vanjskoj citoplazmatskoj membrani ćelija i formira kompleks receptora inzulina koji stimulira unutarćelijske procese, uključujući sinteza niza ključnih enzima (hekokinaza, piruvat kinaza, glikogen sintetaza). Smanjenje glukoze u krvi nastaje zbog povećanja njezinog unutarćelijskog transporta, povećane apsorpcije i apsorpcije tkivima, stimulacije lipogeneze, glikogenogeneze i smanjenja stope stvaranja glukoze u jetri.

Trajanje djelovanja inzulinskih pripravaka uglavnom se odnosi na brzinu apsorpcije, koja ovisi o nekoliko faktora (na primjer, o dozi, načinu i mjestu primjene), pa je profil djelovanja inzulina podložan značajnim fluktuacijama, kako kod različitih ljudi, tako i kod istih osoba.

U prosjeku, nakon sc primjene, lijek počinje djelovati nakon 30 minuta, maksimalni učinak razvija se između 1 sata i 3 sata, trajanje djelovanja je 8 sati.

Farmakokinetika

Potpunost apsorpcije i početak učinka inzulina ovisi o putu primjene (s / c, i / m), mjestu ubrizgavanja (želudac, bedro, stražnjica), dozi (volumenu primijenjenog inzulina), te koncentraciji inzulina u pripravku.

Neravnomjerno je raspoređen po tkivima, ne prodire kroz placentnu barijeru i u majčino mlijeko.

Metabolizam i izlučivanje

Uništava ga insulinaza uglavnom u jetri i bubrezima. T 1/2 je nekoliko minuta. Izlučuje se bubrezima (30-80%).

Dijabetes melitus tipa 1, šećerna bolest tipa 2: stadijum rezistencije na oralne hipoglikemijske lijekove, djelomična rezistencija na oralne hipoglikemijske lijekove (kombinirana terapija), dijabetička ketoacidoza, ketoacidotska i hiperosmolarna koma, dijabetes melitus koji se javio tokom trudnoće (ako nije djelotvoran za dijetsku terapiju) povremena upotreba kod pacijenata sa šećernom bolešću protiv infekcija popraćenih visokom telesnom temperaturom, predstojećim hirurškim operacijama, povredama, porođajem, s kršenjima oko ene materije prije nastavka tretmana produženog inzulin pripreme.

Kontraindikacije Rinsulin P

Hipoglikemija, povećana individualna osjetljivost na inzulin ili bilo koju od komponenti lijeka.

Režim doziranja i način primjene Rinsulin P

Lijek je namijenjen SC, u / m i / u uvodu. Dozu i način primjene lijeka liječnik određuje pojedinačno, u svakom pojedinom slučaju, na osnovu koncentracije glukoze u krvi.

U prosjeku, dnevna doza lijeka kreće se od 0,5 do 1 IU / kg tjelesne težine (ovisno o individualnim karakteristikama pacijenta i koncentraciji glukoze u krvi).

Temperatura ubrizgavanog inzulina treba odgovarati sobnoj temperaturi.

Lijek se daje 30 minuta prije obroka ili užine koja sadrži ugljene hidrate.

Kod monoterapije s lijekom učestalost primjene je 3 puta na dan (ako je potrebno i 5-6 puta / dan). Pri dnevnoj dozi koja prelazi 0,6 IU / kg potrebno je unijeti u obliku 2 ili više injekcija u različita područja tijela.

Lijek se obično primjenjuje na prednjem trbušnom zidu. Injekcije se mogu raditi u bedro, stražnjicu ili područje deltoidnog mišića ramena. Neophodno je promijeniti mjesto ubrizgavanja unutar anatomske regije kako bi se spriječio razvoj lipodistrofije.

Uz s / c davanje inzulina, mora se paziti da ne uđe u krvne žile tokom injekcije. Nakon ubrizgavanja, mjesto ubrizgavanja ne smije se masirati. Pacijente treba obučiti o pravilnoj upotrebi uređaja za davanje inzulina.

Lijek protiv IM i IV može se davati samo pod medicinskim nadzorom.

Rinsulin ® P je inzulin kratkog djelovanja i obično se koristi u kombinaciji sa inzulinom srednjeg djelovanja (Rinsulin ® NPH).

Pravila davanja lekova

Ne možete koristiti lijek ako se u otopini pojavi talog.

Kada koristite samo jednu vrstu inzulina

1. Učistite gumenu membranu na bočici.

2. U špricu uvucite zrak u količini koja odgovara potrebnoj dozi inzulina. Ubacite zrak u bočicu inzulina.

3. Bočicu sa špricom okrenite naopako i uvucite željenu dozu inzulina u štrcaljku. Izvadite iglu iz bočice i uklonite zrak iz štrcaljke. Provjerite tačnost doze inzulina.

4. Ubrizgajte odmah.

Ako trebate miješati dvije vrste inzulina

1. Učistite gumene membrane bočica.

2. Neposredno prije biranja trebali biste valjati bočicu inzulina dugog djelovanja („zamućenog“) između dlanova dok inzulin ne postane ravnomjerno bijel i zamućen.

3. U špricu ulijte zrak u količini koja odgovara dozi mutnog inzulina. Ubacite zrak u mutnu bočicu inzulina i izvadite iglu iz bočice.

4. Uvući zrak u štrcaljku u količini koja odgovara dozi inzulina kratkog djelovanja („prozirnom“). Unesite zrak u bočicu "prozirnog" inzulina. Bočicu sa špricom okrenite naopako i prikupite potrebnu dozu "prozirnog" inzulina. Izvadite iglu i uklonite zrak iz štrcaljke. Provjerite ispravnost doze.

5. Umetnite iglu u bočicu sa "mutnim" insulinom, okrenite bočicu sa špricom naopako i prikupite potrebnu dozu inzulina. Uklonite zrak iz štrcaljke i provjerite je li doza tačna. Odmah ubrizgavajte injekciju prikupljene smeše insulina.

6. Uvek trebate upisati insuline istim redosledom kao što je opisano gore.

Potrebno je dezinficirati područje kože u koje će se ubrizgati inzulin.

Sa dva prsta skupite pregib kože, umetnite iglu u podnožje nabora pod kutom od oko 45 ° i ubrizgavajte inzulin ispod kože.

Nakon ubrizgavanja, iglu treba ostaviti ispod kože najmanje 6 sekundi kako bi se osiguralo potpuno umetanje inzulina.

Ako se na mjestu ubrizgavanja pojavi krv nakon uklanjanja igle, nježno istisnite mjesto ubrizgavanja tamponom natopljenim dezinfekcijskom otopinom (na primjer, alkoholom).

Potrebno je promijeniti mjesto ubrizgavanja.

Nuspojave

Nuspojavazbog utjecaja na metabolizam ugljikohidrata: hipoglikemijska stanja (blijeda koža, pojačano znojenje, palpitacije, drhtanje, zimica, glad, uznemirenost, parestezija oralne sluznice, glavobolja, vrtoglavica, smanjena oštrina vida). Teška hipoglikemija može dovesti do razvoja hipoglikemijske kome.

Alergijske reakcije: osip na koži, Quinckeov edem, anafilaktički šok.

Lokalne reakcije: hiperemija, oteklina i svrab na mestu ubrizgavanja, uz produženu upotrebu - lipodistrofija na mestu ubrizgavanja.

Ostalo: oticanje, prolazno smanjenje oštrine vida (obično na početku terapije).

Pacijenta treba obavijestiti da ako je zabilježio razvoj hipoglikemije ili imao epizodu gubitka svijesti treba odmah obavijestiti liječnika.

Ako se utvrde bilo koje druge nuspojave koje nisu gore opisane, pacijent treba da se konsultuje sa lekarom.

Trudnoća i dojenje

Ne postoje ograničenja u liječenju šećerne bolesti inzulinom tokom trudnoće, jer inzulin ne prelazi placentarnu barijeru. Pri planiranju trudnoće i za vrijeme nje potrebno je intenzivno liječiti dijabetes. Potreba za insulinom obično se smanjuje u prvom tromjesečju trudnoće i postepeno se povećava u drugom i trećem tromjesečju.

Tokom i neposredno nakon rođenja, potreba za insulinom može drastično pasti. Ubrzo nakon rođenja, potreba za inzulinom brzo se vraća na nivo koji je bio prije trudnoće. Ne postoje ograničenja u liječenju šećerne bolesti inzulinom tokom dojenja. Međutim, možda će biti potrebno smanjiti dozu inzulina, stoga je potrebno pažljivo praćenje nekoliko mjeseci prije stabilizacije potrebe za inzulinom.

Primjena za oslabljenu funkciju jetre Doza inzulina mora se korigirati za oslabljenu funkciju jetre.Koristiti za oslabljenu funkciju bubrega.

Primjena kod starijih pacijenata

Doza inzulina mora se korigirati za dijabetes kod pacijenata starijih od 65 godina.

Posebna uputstva za prijem Rinsulin P

U skladu sa terapijom inzulinom, potrebno je stalno praćenje koncentracije glukoze u krvi.

Osim predoziranja inzulina, uzroci hipoglikemije mogu biti zamjena lijekova, preskakanje obroka, povraćanje, proliv, pojačana fizička aktivnost, bolesti koje smanjuju potrebu za inzulinom (oštećena funkcija jetre i bubrega, hipofunkcija kore nadbubrežne žlijezde, hipofize ili štitne žlijezde) i promjena na mjestu ubrizgavanja i također interakcija s drugim lijekovima.

Nepravilno doziranje ili prekidi u primjeni inzulina, posebno kod pacijenata sa dijabetesom tipa 1, mogu dovesti do hiperglikemije. Obično se prvi simptomi hiperglikemije razvijaju postepeno tokom nekoliko sati ili dana. Tu spadaju žeđ, pojačano mokrenje, mučnina, povraćanje, vrtoglavica, crvenilo i suvoća kože, suha usta, gubitak apetita, miris acetona na izdisaju. Ako se ne liječi, hiperglikemija kod dijabetesa tipa 1 može dovesti do razvoja po život opasne dijabetičke ketoacidoze.

Doza inzulina mora se korigirati zbog oslabljene funkcije štitnjače, Addisonove bolesti, hipopituitarizma, oslabljene funkcije jetre i bubrega i dijabetes melitusa kod pacijenata starijih od 65 godina.

Ako pacijent poveća intenzitet fizičke aktivnosti ili promijeni uobičajenu prehranu, možda će biti potrebno prilagođavanje doze inzulina.

Prelazak s jedne vrste inzulina na drugu treba obaviti pod kontrolom koncentracije glukoze u krvi.

Lijek smanjuje toleranciju na alkohol.

Zbog mogućnosti taloženja u nekim kateterima, upotreba lijeka u inzulinskim pumpama se ne preporučuje.

Uticaj na sposobnost upravljanja vozilima i upravljačkim mehanizmima

U vezi s primarnom svrhom inzulina, promjenom njegove vrste ili uz prisustvo značajnih fizičkih ili mentalnih stresova, moguće je smanjiti sposobnost vožnje automobila ili upravljanja različitim mehanizmima, kao i uključiti se u druge potencijalno opasne aktivnosti koje zahtijevaju povećanu pažnju i brzinu mentalnih i motoričkih reakcija.

Predoziranje

Uz predoziranje, može se razviti hipoglikemija.

Liječenje: pacijent može eliminirati blagu hipoglikemiju uzimanjem hrane bogate šećerom ili ugljikohidratima. Zbog toga se bolesnicima sa šećernom bolešću preporučuje da sa sobom nose sa sobom šećer, slatkiše, kolačiće ili slatki voćni sok.

U težim slučajevima, kada pacijent izgubi svijest, daje se 40% -tna otopina dekstroze (glukoze) iv, i / m, s / c, iv glukagon. Nakon povratka svijesti, bolesniku se preporučuje jesti hranu bogatu ugljikohidratima kako bi se spriječio ponovni razvoj hipoglikemije.

Interakcije s drugim lijekovima

Farmaceutski nije kompatibilan s otopinama drugih lijekova. Hipoglikemijski efekat pojačan je sulfonamidima (uključujući oralne hipoglikemijske lekove, sulfonamide), MAO inhibitorima (uključujući furazolidon, prokarbazin, selegilin), inhibitore karboanhidrata, ACE inhibitore, NSAID (uključujući salicilate), anaboličke (uključujući stanozolol, oksandrolon, metandrostenolon), androgeni, bromokriptini, tetraciklini, klofibrat, ketokonazol, mebendazol, teofilin, ciklofosfamid, fenfluramin, preparati Li +, piridoksin, kinidin, kinin, hlorokinin. Hipoglikemičkih od smanjenja glukagon, hormon rasta, kortikosteroidi, oralni kontraceptivi, estrogeni, tiazidnih i diuretika, BCCI, tiroidni hormoni, heparin, sulfinpirazon, simpatomimetici, danazol, triciklici, klonidin, antagonisti kalcijuma, diazoksid, morfin, marihuana, nikotin, fenitoin, epinefrin, blokatori H1-histaminskih receptora. Beta blokatori, rezerpin, oktreotid, pentamidin mogu i pojačati i oslabiti hipoglikemijski učinak inzulina.

Uvjeti ljetovanja u ljekarni

Lijek se izdaje na recept.

Pravila i uslovi skladištenja Rinsulin R

Lijek treba čuvati na mjestu nedostupnom za djecu, zaštićenom od svjetlosti, na temperaturi od 2 ° do 8 ° C, ne smrzavati. Rok trajanja je 2 godine.

Upotreba lijeka Rinsulin r samo kako je propisao liječnik, opis je dat za referencu!

Nozološka klasifikacija (ICD-10)

Suspenzija za potkožno davanje1 ml
aktivna supstanca:
humani inzulin100 IU
pomoćni sastojci: protamin sulfat - 0,34 mg, glicerol (glicerin) - 16 mg, kristalni fenol - 0,65 mg, metakrezol - 1,6 mg, natrijum hidrogen fosfat dihidrat - 2,25 mg, voda za injekcije - do 1 ml

Doziranje i primjena

Intravenska primjena lijeka Rinsulin ® NPH je kontraindicirana.

Dozu lijeka liječnik određuje pojedinačno, u svakom pojedinom slučaju, na osnovu koncentracije glukoze u krvi. U prosjeku se dnevna doza lijeka kreće od 0,5 do 1 IU / kg (ovisno o individualnim karakteristikama pacijenta i koncentraciji glukoze u krvi).

Stariji pacijenti koji koriste bilo koji inzulin, uključujući Rinsulin ® NPH, izloženi su povećanom riziku od hipoglikemije zbog prisutnosti istodobne patologije i istodobnog primanja nekoliko lijekova. Ovo može učiniti neophodnim da se prilagodi doza inzulina.

Pacijenti s oštećenom funkcijom bubrega i jetre imaju povećan rizik od hipoglikemije i možda će im trebati češća prilagođavanja doze inzulina te učestalo praćenje glukoze u krvi.

Temperatura primenjenog insulina treba da bude sobna temperatura. Lijek se obično ubrizgava u bedro. Injekcije se mogu raditi u prednji trbušni zid, zadnjicu ili ramena u projekciji deltoidnog mišića. Potrebno je promijeniti mjesto ubrizgavanja unutar anatomske regije kako bi se spriječio razvoj lipodistrofije.

Uz s / c davanje inzulina, mora se paziti da ne uđe u krvne žile tokom injekcije. Nakon ubrizgavanja, mjesto ubrizgavanja ne smije se masirati. Pacijente treba obučiti o pravilnoj upotrebi uređaja za davanje inzulina.

Uložak pripravka Rinsulin ® NPH valja valjati između dlanova u vodoravnom položaju 10 puta prije upotrebe i protresti da se inzulin resuspendira dok ne postane jednolična mutna tekućina ili mlijeko. Ne smije se dopustiti da se pojavi pjena što može utjecati na pravilnu dozu.

Spremnike treba pažljivo proveriti. Nemojte koristiti inzulin ako sadrži mjehuriće nakon miješanja, čvrste bijele čestice se lijepe na dno ili zidove uloška, ​​što mu daje izgled smrznutog.

Uređaj spremnika s tintom ne dopušta miješanje njihovog sadržaja s drugim insulinama direktno u samoj patroni.Ketridže nije moguće napuniti.

Kada koristite patrone s olovkom štrcaljke za ponovno punjenje, treba se pridržavati uputa proizvođača za ponovno punjenje uloška u olovku štrcaljke i pričvršćivanje igle. Lijek treba davati u skladu s uputama proizvođača olovke za špric.

Nakon umetanja, potrebno je odvojiti iglu pomoću vanjske kapice igle i odmah je sigurno uništiti. Uklanjanje igle odmah nakon ubrizgavanja osigurava sterilnost, sprečava curenje, prodiranje zraka i moguće začepljenje igle. Zatim stavite kapu na dršku.

Kada koristite olovke za jednokratnu upotrebu u višestrukim dozama, potrebno je miješati suspenziju Rinsulina NPH u olovci štrcaljke neposredno prije upotrebe. Ispravno miješana suspenzija treba da bude ravnomjerno bijela i zamagljena.

Rinsulin ® NPH u olovci se ne može koristiti ako je bio smrznut. Kada koristite napunjene olovke za jednokratnu upotrebu u višestrukim dozama za ponovljene injekcije, potrebno je prije prve upotrebe izvaditi olovku za šprice iz hladnjaka i pustiti lijek da dostigne sobnu temperaturu. Morate se pridržavati točnih uputstava za upotrebu olovke za šprice isporučene s lijekom.

Rinsulin ® NPH u olovci štrcaljke i iglama namenjen je samo za pojedinačnu upotrebu. Nemojte ponovo puniti uložak olovke za špriceve.

Igle se ne smiju ponovo koristiti.

Da biste je zaštitili od svetlosti, olovku za štrcaljku treba zatvoriti poklopcem.

Ne čuvajte rabljenu olovku za špriceve u hladnjaku.

Rinsulin ® NPH može se davati pojedinačno ili u kombinaciji sa inzulinom kratkog delovanja (Rinsulin ® P).

Čuvajte lijek u upotrebi na sobnoj temperaturi (od 15 do 25 ° C) najviše 28 dana.

Upotreba uložaka pomoću olovki za višekratnu upotrebu

Uložak sa Rinsulin ® NPH može se koristiti sa špricama za višekratnu upotrebu:

- olovka za špric Avtopen Classic (Autopen Classic 3 ml 1 jedinica (1–21 jedinica) AN3810, Autopen classic 3 ml 2 jedinica (2–42 jedinica) AN3800) proizvođača Owen Mumford Ltd, Ujedinjeno Kraljevstvo,

- injektor za olovku za primjenu inzulina HumaPen ® Ergo II, HumaPen ® Luxura i HumaPen ® Savvio proizvedeni od "Eli Lilly and Company / Eli Lilly i Comranu", SAD,

- injekcijska olovka za injekciju OptiPen ® Pro 1 proizvođača Aventis Pharma Deutschland GmbH / Aventis Pharma Deutschland GmbH, Njemačka,

- olovka za špricu BiomaticPen ® proizvođača Ipsomed AG / Ypsomed AG, Švajcarska,

- olovka-injektor za uvođenje inzulina pojedinačne proizvodnje RinsaPen I "Ipsomed AG / Ypsomed AG", Švajcarska.

Pažljivo pratite upute za upotrebu olovaka za štrcaljke koje su dali njihovi proizvođači.

Obrazac za puštanje

Suspenzija za potkožno davanje, 100 IU / ml.

3 ml lijeka u staklenom ulošku s gumenim klipom napravljenim od gume, valjano u kombiniranom poklopcu od aluminija s gumenim diskom.

Staklena kugla sa poliranom površinom ugrađena je u svaki uložak.

1. Pet patrona se stavi u pakovanje u blister traku od PVC folije i lakirane aluminijske folije. 1 pakovanje blistera nalazi se u pakovanju od kartona.

2. Uložak postavljen u plastičnu olovku za jednokratnu upotrebu u višestrukim dozama za ponovljene injekcije Rinastra® ili Rinastra ® II. 5 napunjenih olovki za špriceve sa uputama za upotrebu olovke za šprice postavljeno je u pakovanje kartona.

10 ml lijeka u bočici bezbojnog stakla, hermetički zatvorenom poklopcem kombiniranim od aluminija i plastike gumenim diskom ili zamašen gumenim čepom s poklopcem za tekućine kombiniranim od aluminija i plastike s plastičnim poklopcem koji se otkida. Samoljepljiva etiketa nanosi se na svaku bocu i stavi u pakovanje kartona.

Proizvođač

GEROPHARM-Bio OJSC, Rusija. 142279, Moskovska oblast, Serpukhov okrug, r.p. Obolensk, zgrada 82, str.

Adrese mjesta proizvodnje:

1. 142279, Moskovska oblast, Serpukhov okrug, r.p. Obolensk, zgrada 82, str.

2.1422279, Moskovska oblast, Serpukhov okrug, pos. Obolensk, zgrada 83, lit. AAN.

Organizacija koja prima zahtjeve: GEROPHARM LLC. 191144, Rusija, Sankt Peterburg, Degtyarny per., 11, lit. B.

Telefon: (812) 703-79-75 (višekanalni), faks: (812) 703-79-76.

Tel dežurna linija: 8-800-333-4376 (poziv u Rusiji je besplatan).

Informacije o neželjenim reakcijama pošaljite na e-adresu [email protected] ili navedenim kontaktima GEROFARM LLC.

Sastav i oblik oslobađanja

Lijek se odnosi na lijekove koji se prodaju na recept, jer njegova nekontrolisana upotreba može naštetiti organizmu.

To je otopina za injekcije, čija je glavna komponenta humani inzulin, sintetizovan rekombinantnom DNK tehnologijom.

Pomoćni sastojci lijeka su:

Oslobađanje Rinsulina vrši se u Rusiji. Otopina je prozirna i nema boju. Postavlja se u staklene bočice od 10 ml.

Farmakološke karakteristike

Lijek karakterizira hipoglikemijski učinak. Smanjenje glukoze u krvi nastaje pod uticajem glavne komponente. Inzulin, prodirući u pacijentovo telo, aktivira proces unošenja glukoze i njegovu distribuciju u ćelijama. Rinsulin takođe smanjuje stopu proizvodnje šećera u jetri.

Ovaj alat ima kratko trajanje akcije. Počinje utjecati na tijelo pola sata nakon injekcije. Djeluje najintenzivnije između 1-3 sata nakon upotrebe. Njegov uticaj prestaje nakon 8 sati.

Učinkovitost i trajanje izlaganja Rinsulinu ovisi o dozi i načinu primjene. Iznošenje ove tvari iz tijela izvode bubrezi.

Upute za upotrebu

Preporučuje se upotreba lijeka za dijabetes tipa 1 i 2 ako nije moguće normalizirati razinu šećera lijekovima za oralnu primjenu. Rinsulin je injekcija koja se može učiniti intramuskularno, subkutano i intravenski. Najprikladniji način primjene određuje se pojedinačno.

Doziranje lijeka izračunava se na temelju karakteristika kliničke slike. Najčešće se treba davati 0,5-1 IU / kg težine pacijenta dnevno.

Lijek se smije koristiti u kombinaciji s drugim hipoglikemijskim lijekovima, ako je potrebno.

U većini slučajeva rinsulin se daje supkutano. Injekcije se trebaju dati u bedro, rame ili prednji trbušni zid. Važno je izmjeniti mjesta ubrizgavanja, u suprotnom se može razviti lipodistrofija.

Intramuskularna primjena vrši se samo po preporuci ljekara. Intravenski, ovaj lijek može davati samo pružatelj zdravstvene zaštite. To se praktikuje u komplikovanim uslovima.

Video lekcija o unošenju inzulina upotrebom olovke za šprice:

Neželjene reakcije

Uzimanje bilo kojeg lijeka može izazvati neželjene reakcije. Da biste znali koje poteškoće Rinsulin može uzrokovati, morate proučiti upute i recenzije pacijenata na forumima.

Najčešće se uz njegovu upotrebu javljaju sledeća kršenja:

  • hipoglikemijsko stanje (popraćeno je mnogim štetnim simptomima, koji uključuju vrtoglavicu, slabost, mučninu, tahikardiju, konfuziju itd.),
  • alergija (kožni osip, anafilaktički šok, Quinckeov edem),
  • oštećenje vida
  • crvenilo kože
  • svrbež

Obično se nuspojave javljaju kod upotrebe lijeka uprkos netoleranciji na njegov sastav. Da biste uklonili negativne pojave, potrebno je kontaktirati stručnjaka. Neke nuspojave nestaju nakon što prestanete uzimati, druge zahtijevaju simptomatsku terapiju.

Ponekad patološke manifestacije uzrokuju značajno pogoršanje zdravstvenog stanja pacijenta, a onda mu je potrebno ozbiljno liječenje u bolnici.

Interakcija lijekova

Rinsulin se ponekad koristi u složenoj terapiji, ali to treba organizovati kompetentno. Postoje grupe lijekova zbog kojih je osjetljivost tijela na inzulin povećana ili oslabljena. U tim je slučajevima potrebno prilagoditi dozu lijekova.

Treba smanjiti dio Rinsulina dok ga upotrebljavate na slijedeća sredstva:

  • hipoglikemijski lekovi,
  • salicilati,
  • beta blokatori,
  • MAO i ACE inhibitori,
  • tetraciklini
  • antifungalna sredstva.

Učinkovitost Rinsulina smanjuje se ako se koristi zajedno s lijekovima kao što su:

  • diuretici
  • antidepresivi
  • hormonalni lijekovi.

Ako postoji potreba za istodobnom primjenom Rinsulina i ovih lijekova, trebali biste povećati dozu.

Nemojte samovoljno prilagođavati raspored terapije. Ako preveliki dio inzulina uđe u organizam, može doći do predoziranja, čija je glavna manifestacija hipoglikemija. Ako koristite premalo dozu lijeka, liječenje će biti neefikasno.

Posebna uputstva

Posebne mjere prilikom uzimanja lijekova obično se pružaju djeci, trudnicama i starijim osobama.

Lečenje Rinsulinom podrazumeva poštovanje sledećih pravila:

  1. Trudnice. Nema potrebe za prilagodbom doze lijeka, jer njegova aktivna komponenta ne utječe na tijek trudnoće. Ali istodobno je potrebno kontrolirati razinu šećera u krvi žene, jer prilikom prevođenja djeteta ovaj se pokazatelj može promijeniti.
  2. Negovane majke. Inzulin ne prolazi u majčino mlijeko i, prema tome, ne utječe na bebu. Zbog toga, ne morate mijenjati dozu. No, žena bi trebala pratiti svoju prehranu, slijedeći preporuke.
  3. Stariji ljudi. Zbog promjena povezanih s godinama, njihovo tijelo može biti osjetljivije na učinke lijeka. To zahtijeva temeljit pregled pacijenta i izračunavanje doza prije nego što mu se propiše Rinsulin.
  4. Deca. Također im je dozvoljeno liječenje ovim lijekom, ali pod nadzorom specijaliste. Doza se propisuje pojedinačno.

Posebna uputstva predviđena su i za pacijente koji pate od patologija jetre i bubrega. Lijek utiče na jetru, a bubrezi su uključeni u uklanjanje lijeka iz tijela. Ako postoje problemi s ovim organima, dozu Rinsulina treba smanjiti kako ne bi izazvali hipoglikemiju.

Ako kod pacijenta imate netoleranciju na ovo sredstvo, morate ga zamijeniti drugim. Doktor će vam pomoći da ga odaberete.

Najčešće je propisana zamena:

  1. Actrapid. Lijek se zasniva na ljudskom insulinu i izgleda poput suspenzije. Injekcije ovog lijeka pomažu u normalizaciji razine glukoze u krvi. Zabranjeno ga je koristiti kod hipoglikemije i netolerancije na komponente.
  2. Rosinsulin. Ovaj alat se prodaje kao injekcijska otopina. Stavlja se u patrone od 3 ml. Njegov glavni sastojak je ljudski inzulin.
  3. Insuran. Lijek je suspenzija koja se koristi za supkutanu upotrebu. Razlikuje se u prosječnom trajanju akcije. Stvorio Insuran na bazi izofanskog inzulina.

Za ove lijekove je karakterističan sličan učinak, ali imaju određene razlike koje bi trebalo uzeti u obzir. Morate znati i kako da pravilno prebacite jedan lijek na drugi.

Rinsulin NPH

Ovaj lijek je vrlo sličan Rinsulinu R. Sadrži inzulin izofan. Lijek ima srednje trajanje djelovanja i predstavlja suspenziju za injekcije.

Koristi se samo supkutano, što pomaže da se napravi olovka za štrcaljku za Rinsulin NPH.

Neophodno je uvesti lijek u trbušni zid, bedra ili ramena. Da bi se ljekovite tvari brzo apsorbirale, injekcije se moraju učiniti u različite dijelove tijela unutar određene zone.

Slijedeće pomoćne komponente su također dio Rinsulina NPH:

  • fenola
  • glicerin
  • protamin sulfat,
  • natrijum hidrogen fosfat,
  • metakrezol
  • voda.

Ovaj lijek se pušta u staklenim bocama od 10 ml. Suspenzija je bijela, a kod sedimentacije u njoj se formira talog.

Ovaj lijek djeluje gotovo slično Rinsulinu R. Promiče ubrzanu potrošnju glukoze u ćelijama i usporava njegovu proizvodnju u jetri. Razlika leži u dužem trajanju utjecaja - može doseći 24 sata.

Cijena Rinsulina NPH varira oko 1100 rubalja.

Možete saznati koliko je lijek efikasan ispitivanjem pacijenata na Rinsulin P i NPH. Prilično su raznolike. Većina pacijenata pozitivno reagira na ove lijekove, ali ima i onih kojima takav tretman nije odgovarao. Nezadovoljstvo uzrokuju nuspojave koje mogu izazvati lijekovi koji sadrže inzulin.

Najčešće su se poteškoće javljale kod dijabetičara koji nisu slijedili upute ili kod onih čije je tijelo bilo osjetljivo na komponente. To znači da efikasnost lijeka ovisi o tolikim okolnostima.

Rinsulin R - obrasci za opis i puštanje

Ispod su neke informacije o lijeku koji će dati opću sliku inzulina.

Rinsulin P se brzo apsorbuje u krv iz potkožnog tkiva, nakon pola sata počinje hipoglikemijski efekat. Hormon se veže na ćelijske receptore, što omogućava transport glukoze iz krvnih žila do tkiva. Sposobnost Rinsulina da aktivira stvaranje glikogena i smanji brzinu sinteze glukoze u jetri takođe utiče na smanjenje glikemije.

Učinak lijeka zavisi od brzine apsorpcije i od toga, o debljini i opskrbi potkožnog tkiva na mjestu ubrizgavanja. U prosjeku, farmakodinamika Rinsulina P slična je drugim kratkim insulinama:

  • 30 minuta starta
  • vrhunac - oko 2 sata
  • glavna akcija je 5 sati,
  • ukupno trajanje rada - do 8 sati.

Djelovanje inzulina možete ubrzati ubrizgavanjem u stomak ili nadlakticu i usporite ga ubrizgavajući ga u prednji dio bedara.

Da bi nadoknadio dijabetes melitus na Rinsulinu, pacijent će se morati pridržavati 6 obroka dnevno, razmaci između tri glavna obroka trebaju biti 5 sati, između kojih je 10-20 g sporih ugljikohidrata obavezno.

Rinsulin P sadrži samo jednu aktivnu supstancu - ljudski inzulin. Izrađuje se rekombinantnom metodom, odnosno primjenom genetski modificiranih bakterija. Obično se za ovu svrhu koristi E. coli ili kvas. Po sastavu i strukturi ovaj se inzulin ne razlikuje od hormona koji pankreas sintetiše.

U Rinsulinu P postoji manje pomoćnih komponenti nego u uvezenih analoga. Osim inzulina, sadrži samo vodu, konzervans metacrezol i stabilizator glicerol. S jedne strane, zbog toga je vjerojatnost pojave alergijskih reakcija na mjestu ubrizgavanja manja. S druge strane, apsorpcija u krv i učinak Rinsulina na smanjenje šećera mogu lagano varirati. Stoga prelazak na drugi lijek s istom aktivnom supstancom može trajati nekoliko dana tijekom kojih se kompenzacija šećerne bolesti pogoršava.

Obrasci za izdavanje

Rinsulin P je bezbojna, potpuno prozirna otopina, u mililitru od 100 jedinica hormona.

Oblici izdanja:

  1. Bočice sa otopinom od 10 ml, lek iz njih će se morati ubrizgati inzulinskom špricom.
  2. Uložak od 3 ml. Mogu se staviti u bilo koje olovke za špriceve dizajnirane za standardni uložak: HumaPen, BiomaticPen, Autopen Classic. Kako biste mogli unijeti tačnu dozu inzulina, prednost treba dati olovkama špriceva s minimalnim priraštajem doze. Na primjer, HumaPen Luxura omogućava ocjenjivanje 0,5 jedinica.
  3. Olovke za jednokratnu upotrebu: Rinastra 3 ml. Zamjena kertridža u njima nije moguća, korak 1 jedinica.

Mogući neželjeni efekti

Učestalost nuspojava Rinsulina je mala, većina bolesnika doživljava samo blagu hipoglikemiju.

Popis mogućih neželjenih efekata u skladu sa uputama:

  1. Hipoglikemija je moguća ako je doza lijeka izračunana pogrešno i premašila fiziološke potrebe za hormonom. Nepoštivanje uputstva za upotrebu takođe može uzrokovati pad šećera: nepravilna tehnika ubrizgavanja (inzulin koji je ušao u mišić), zagrijavanje mjesta ubrizgavanja (visoka temperatura zraka, komprimiranje, trenje), neispravna olovka špriceva i neprilagođena fizička aktivnost. Hipoglikemija mora biti eliminirana kada se pojave njeni prvi znakovi: malaksalost, tremor, glad, glavobolja. Obično je za to dovoljno 10-15 g brzih ugljikohidrata: šećer, sirup, tablete glukoze. Teška hipoglikemija može dovesti do nepovratnog oštećenja nervnog sistema, uzrokujući komu.
  2. Druga najčešća nuspojava su alergijske reakcije. Najčešće se ispoljavaju osipom ili crvenilom na mestu ubrizgavanja i nestaju nekoliko nedelja nakon imenovanja insulinske terapije. Ako je prisutan svrab, mogu se uzimati antihistaminici. Ako se alergija pretvorila u generalizirani oblik, pojavila se urtikarija ili Quinckeov edem, Rinsulin R će se morati zamijeniti.
  3. Ako je dijabetičar dugo vremena imao hiperglikemiju, početna doza inzulina izračunava se tako da se šećer u krvi nesmetano smanjuje, i to tokom mjesec dana. S oštrim padom glukoze u normalu moguće je privremeno pogoršanje blagostanja: zamagljen vid, oticanje, bol u udovima - kako izračunati dozu inzulina.

Brojne tvari utječu na djelovanje inzulina, pa stoga pacijenti s dijabetesom na inzulinskoj terapiji trebaju koordinirati s liječnikom sve lijekove, narodna sredstva i dodatke prehrani koje planiraju koristiti.

Uputa savjetuje da obratite posebnu pažnju na sljedeće grupe lijekova:

  • hormonalni lijekovi: kontraceptivi, hormoni štitnjače, glukokortikosteroidi,
  • lijekovi za hipertenziju: diuretici tiazidne podskupine, svi lijekovi koji završavaju na –pril i –sartan, lazartan,
  • Vitamin B3
  • Litijumski preparati
  • tetraciklini
  • bilo koji hipoglikemijski uzročnici
  • acetilsalicilna kiselina
  • neki antidepresivi.

Kompenzacija šećerne bolesti pogoršava se, a svi lijekovi i pića koja sadrže alkohol mogu dovesti do teške hipoglikemije - pogledajte što vodi dekompenzirani dijabetes. Lijekovi koji blokiraju beta beta koji se koriste kod srčanih bolesti izglađuju simptome hipoglikemije i sprečavaju je da se otkrije na vrijeme.

Značajke aplikacije

Nakon akcije, inzulin se uništava u jetri i bubrezima. Ako dijabetičar ima bolesti jednog od ovih organa, možda će biti potrebno prilagoditi doziranje Rinsulina. Pojačana potreba za inzulinom uočena je tokom razdoblja hormonskih promjena, uz zarazne bolesti, vrućicu, traumu, stres, nervnu iscrpljenost. Doza lijeka može biti pogrešna ako pacijent s dijabetesom ima povraćanje, proljev i upalu u probavnom traktu.

Doktor medicinskih nauka, šefica Instituta za dijabetologiju - Tatyana Yakovleva

Dijabetes studiram već duži niz godina. Zastrašujuće je kad toliko ljudi umre, a još više postane invalid zbog dijabetesa.

Požurim da kažem dobre vesti - Endokrinološki istraživački centar Ruske akademije medicinskih nauka uspeo je da razvije lek koji u potpunosti leči dijabetes melitus. Trenutno se efikasnost ovog lijeka približava 98%.

Još jedna dobra vijest: Ministarstvo zdravlja osiguralo je usvajanje posebnog programa koji nadoknađuje visoku cijenu lijeka. U Rusiji dijabetičari do 18. maja (uključivo) možeš dobiti - Za samo 147 rubalja!

Najpoznatiji analozi Rinsulina R su danski Actrapid i američki Humulin Regular. Podaci istraživanja pokazuju da su pokazatelji kvaliteta Rinsulina na razini europskih standarda.

Pregledi dijabetesa nisu toliko optimistični. Mnogi, prilikom prelaska s uvezenog lijeka na domaći, primjećuju potrebu promjene doze, skok šećera i oštriji vrhunac djelovanja. Postoje pozitivniji pregledi rinsulina kod pacijenata koji prvi put koriste inzulin. Uspijevaju postići dobru kompenzaciju za dijabetes i izbjegavaju tešku hipoglikemiju.

Ako se pojavi uporna alergija, Rinsulin će morati napustiti. Obično i drugi ljudski inzulini izazivaju istu reakciju, pa koriste ultrazvučna sredstva - Humalog ili NovoRapid.

Cijena Rinsulina P - od 400 rubalja. po boci do 1150 za 5 olovki štrcaljke.

Razlike između Rinsulina P i NPH

Rinsulin NPH je lijek srednjeg djelovanja istog proizvođača. Prema uputstvu, koristi se za normalizaciju šećera na posta. Rinsulin NPH ima isti princip djelovanja, oblik oslobađanja, slične indikacije, kontraindikacije i nuspojave kao Rinsulin R. U pravilu se s terapijom inzulinom kombiniraju obje vrste inzulina - kratki i srednji. Ako je lučenje vlastitog hormona djelomično sačuvano (tip 2 i gestacijski dijabetes), možete upotrijebiti samo jedan lijek.

Karakteristike Rinsulina NPH:

Vreme akcijePočetak je 1,5 sati, vrhunac 4-12 sati, trajanje do 24 sata, ovisno o doziranju.
SastavPored ljudskog insulina, lek sadrži protamin sulfat. Ova kombinacija se naziva insulin-izofan. Omogućuje vam da usporite apsorpciju hormona i produži njegovo trajanje.
Izgled rešenjaRinsulin NPH ima sediment na dnu, tako da ga treba pomiješati prije primjene: uložak uložite između dlanova i okrenite ga nekoliko puta. Gotovo rješenje je ujednačene bijele boje bez utora. Ako se talog ne rastopi, ugrušci ostaju u ulošku, inzulin se mora zamijeniti svježim.
Put administracijeSamo potkožno. Ne može se koristiti za uklanjanje hiperglikemije.

Rinsulin NPH Boca Cijena

400 rub., Pet patrona

1000 rub., Pet olovki za špriceve

Obavezno naučite! Mislite li da je cjeloživotna primjena tableta i inzulina jedini način da se šećer drži pod kontrolom? Nije istina! To možete sami potvrditi počevši s korištenjem. čitaj dalje >>

Ostavite Svoj Komentar